فهرست مطالب

نشریه اندیشه فلسفی
پیاپی 2 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا آیت اللهی* صفحه 1

    دکارت در تبیین فلسفی علت خطاهای ما به محدود بودن فاهمه و نامحدود بودن اراده و حکم کردن ذهن ما بر اساس اراده آزاد و نامحدودش درباره اموری که فاهمه بطور واضح و متمایز درنیافته است می داند. او برای انی مطالب استدلالهای فلسفی را پیش می کشد که در این مقاله درنظر است چند اشکال فلسفی به تبیین های او نشان داده شود. مهم ترین اشکال آن است که که استدلال دکارت مبنی بر نامحدود بودن اراده، یعنی بساطت اراده، از جهتی می تواند بر نامحدود بودن فاهمه نیز صدق کند. و استدلال او بر محدود بودن فاهمه چون از جهت متعلقات فاهمه است بر متعلقات اراده نیز می تواند دلالت کند و در نتیجه از این جهت اراده نیز محدود است. اشکال دیگر استنتاج نامحدود بودن اراده بخاطر بساطت آن است در حالی که از آن فعلیت محض اراده (یا فاهمه) و در نتیجه مجرد بودن آن نتیجه می شود نه نامحدود بودن آن. در نتیجه تبیین دکارت از خطا و خاستگاه آن، در تفاوت دامنه اراده و فاهمه دانستن، چندان موجه به نظر نمی رسد.

    کلیدواژگان: دکارت، خطا، اراده، فاهمه، نامحدود، بسیط
  • محمدعلی یوسفی پور* صفحه 2

    یکی از مهمترین مسایل بخش ارجاع فلسفه ی زبان، مسئله ی معنای نام های خاص است. دو شخصیت اصلی این مبحث فرگه و میل هستند. فرگه علیه دیدگاه میل، چند معما را مطرح کرده است. یکی از این معماها، معمای بافتار باور است. معمای بافتار باور بیانگر آن است که اگر دیدگاه میل در باب نام های خاص صحیح باشد، آنگاه اصل شهودا صادق جانشینی در بافتار باور نقض می گردد. کریپکی که یکی از مدافعین برجسته ی دیدگاه میلی است، نشان می دهد که معمای بافتار باور، در صورت پذیرفتن دیدگاه فرگه در باب معنای نام های خاص نیز قابل باز تولید است. دیوید سوسا که از مدافعین دیدگاه فرگه ای است، مدعی است که معمای فرگه علیه میل را  که کریپکی معتقد است توانسته با دو معمای مشابه، آن را خنثی کند، مجددا احیاء کرده است. از نظر وی اصل شهودا صادق هرمنوتیک تنها در صورت پذیرفتن دیدگاه میلی، در بافتار باور نقض می شود. در این مقالک پس از تبیین پیشنهاد سوسا، نگرانی ای درباره ی آن مطرح شده است.

    کلیدواژگان: اصل جانشینی، اصل رفع نقل قول، اصل هرمنوتیک، بافتار باور، معنا، معمای فرگه و معمای کریپکی
  • مصطفی زالی* صفحه 3

    موجود از مفاهیم محوری در تاریخ فلسفه اسلامی است. اما این واژه و مصدر آن یعنی واژه وجود، دارای اطلاقات مختلفی است که مشهورترین آن دلالت بر موضوع مابعدالطبیعه است. این واژه بر مبنای تحلیل هیات لفظی آن می تواند واژه ای بسیط یا مشتق باشد که بر سر تعیین مفهوم هر یک از این واژگان بسیط و مشتق و اشتراک معنوی آنها اختلاف نظر وجود دارد. این مقاله جستار از این معانی را ذیل یکی از استدلال های مشهور سهروردی در رد خارجیت وجود، محور بحث قرار می دهد. مطابق این ایراد، از فرض خارجیت وجود اشتراک لفظی واژه موجود لازم می آید. پاسخ به این ایراد با تفکیک میان دو واژه موجود بیان می شود و از تحلیل هر یک از دو پاسخ روشن می شود واژگان بسیط و مشتق موجود هر یک مشترک معنوی بوده و از این اشتراک معنوی، تحقق توامان وجود و ماهیت در متن جهان خارج لازم می آید.

    کلیدواژگان: اشتراک معنوی، خارجیت، تحقق بالذات، موجود بسیط، موجود مشتق
  • مهدی عظیمی* صفحه 4

    deduction، induction، abduction، و مشتقات آن ها از کلیدواژه های مهم و پربسامد متون منطقی و فلسفی دوران معاصرند که مترجمان ایرانی، به ترتیب، معادل هایی چون «قیاس / استنتاج»، «استقرا»، و «فرضیه ربایی» را برای آن ها پیش نهاده اند. در این نوشتار نشان خواهیم داد که این معادل ها با نگاهی منفرد به صرف واژه انتخاب شده اند، نه با توجه به نقش واژه در بافتار متن؛ و از همین روی، این معادل ها به ویژه اولی دشواری هایی را در مقام ترجمه و در بافتار متن پدید می آورند. در این نوشتار، پس از گزارش این دشواری ها پیشنهادهایی برای گشایش آن ها به دست داده می شوند، که در آن ها (1) بر ریشه شناسی تکیه می شود، (2) واژه ها در بافتار متن نگریسته می شوند، و (3) از ظرفیت های فراموش شده زبان فارسی بهره گرفته می شود. بر این اساس، سه اصطلاح یادشده به ترتیب به «فروبرد»، «اندربرد»، و «فرابرد» برگرداندنی خواهند بود.

    کلیدواژگان: deduction، induction، abduction، قیاس، استنتاج، استقرا، فرضیه ربایی، باهمشماری
  • محمدمحسن حائری* صفحه 5

    در شاخه های مختلف علمی، واژه «منطق» می تواند به فعالیت های علمی مختلفی اشاره داشته باشد. درس های منطقی که در دانشکده های علوم انسانی ارایه می شوند با درس های منطقی که در دانشکده های مهندسی و علوم پایه ارایه می شوند شاید تنها در بیان عنوان درس، چند تعریف و مثال ابتدایی با یکدیگر اشتراک داشته باشند. در اینجا است که مسئله چیستی منطق و هدف از آموزش آن به دانشجوهای رشته های مختلف در موسسات آموزش عالی مطرح می شود. قاعدتا پاسخ این است که منطق، مانند هر درس دیگری، دانشجوها را با ابزار یا مهارتی مجهز می کند که در رشته تحصیلی خود به آن نیاز دارند. اما این ابزارها و مهارت ها چه هستند و بهترین نحوه آموزش آنها به دانشجوهای رشته های تحصیلی مختلف چه روشی است؟ در این مقاله سعی دارم با بررسی سه گزینه اصلی به این سوال پاسخ دهم: منطق ارسطویی، منطق محمولات مرتبه اول کلاسیک و منطق غیرصوری. سعی من این خواهد بود که نشان دهم دلایل فلسفی و روانشناختی خوبی برای آموزش منطق غیرصوری به عنوان محتوای اصلی درس های مقدماتی منطق وجود دارد؛ به طور خاص، دروس مقدماتی برای دانشجوهایی که رشته اصلی شان منطق نیست.

    کلیدواژگان: آموزش منطق، تفکر انتقادی، یادگیری منطق، منطق غیرصوری
  • زهره ملکوتی خواه*، محمدجواد صافیان صفحه 6

    تصوری که از ویژگی های یک انسان غیراصیل در اندیشه گابریل مارسل مطرح می شود، حول محور مولفه هایی چون برقراری نسبت «من او»یی با دیگران، عدم آمادگی و گشودگی در ارتباط با سایرین و حضور در قلمرو «داشتن» شکل می گیرد. به همین منظور، روشن خواهد شد که آدمی با برقراری ارتباط «من تو»یی، حضور در دسترس انسان های دیگر و تقرر در عرصه «بودن» اصالت می یابد، لیکن با بررسی اندیشه های مارسل مشخص شد که تسلط علم و تکنولوژی بر انسان ها زمینه را برای شکل گیری یک جامعه توده ای فراهم کرده و در ادامه، نگاه کارکردی بر انسان را شدت می بخشد و در نتیجه همه این عوامل بر شدت و سرعت غیراصیل شدن انسان معاصر می افزاید. در این پژوهش که با هدف تبیین عوامل اصالت و بی اصالتی از نگاه گابریل مارسل صورت گرفت، روشن شد که وی معتقد است انسان برای خروج از عدم تاصل باید بتواند آزادانه انتخاب کند، مسئولیت آن را بپذیرد، با راز ارتباط برقرار کرده و از ویژگی هایی همچون عشق، وفاداری، ایمان و امید برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: اصالت، بی اصالتی، نسبت «من- او»، تکنولوژی، جامعه توده ای، کارکردی
|
  • Hamidreza Ayatollahy* Page 1

    In philosophical explanation, Descartes knows the reason for our errors to be limited to the limits of our will and to rule our minds based on his free and unlimited will on matters that the perception has not clearly and distinctly understood. He intends to present some philosophical demonstration for his explanations. In this paper, I introduce some of his errors in his demonstrations. The most important drawback is that Descartes argument that will is unlimited, i.e., simplicity of will, can in some ways apply to unlimitedness of perceptions. And his argument for the limitation of perceptions because it belongs to  objects of perceptions can also imply the objects of will, and as a result, will is also limited. Another drawback is the inference of the infiniteness of the will because of its simplicity, whereas the pure actuality of will (or perceptions) results in it being immateriality, not its indefiniteness. Consequently, Descartes explanation of error and its origin does not seem to be justified in the difference between the scope of will and perceptions.

    Keywords: Descartes, error, will, perception, simplicity, unlimited
  • MohammadAli Yousefi Poor* Page 2

    One of the most important issues in the reference section of philosophy of language is the sense of the proper names. Two main figures in this discussion are Friedrich Ludwig Gottlob Frege and John Stuart Mill. Frege has posed several puzzles against Mill view. One of the puzzles is the puzzle of the belief context. the puzzle of the belief context implies that if Mill view of proper names is correct, then the intuitionally true Substitutivity principle in the context of belief is violated. Kripke, a prominent advocate of Millie view, shows the puzzle of the belief context can be reproduced even if Frege view of the sense of the proper names is accepted. David Sosa, a proponent of Fregeview, claims that He has been able to revive Fregepuzzle against Mill, which Kripke believes he was able to neutralize with two similar puzzles. On his opinion, intuitionally true Hermeneutic principle is violated in the context of belief only if Millian view is accepted. In this paper, after explaining Sosa proposal, a concern have been proposed about it.

    Keywords: Substitutivity, Disquotation Principle, Hermeneutic Principle, belief context, sense, Frege puzzle, Kripke puzzle
  • M. Zali* Page 3

    Existent is one of the central concepts in the history of Islamic philosophy. But this word and its root i.e., existence, have different applications, the most famous of which is the subject of metaphysics. Based on the analysis of its lexical structure, this word can be simple or paronym and there are disagreements on determining the meaning of each of them and their synonymity. This article investigates these meanings under one of Suhrawardichr('39')s famous objections in rejecting the externality of existence. According to this objection, the externality of existence entails the homonymy of existent. The answer to this objection is expressed by distinguishing between the two different words: existent as a simple or as a paronym word. The analysis of each of these two answers shows that each of the simple or paronym existents are synonym and this synonymity entails the externality of existence and essence.

    Keywords: synonymity, externality, primacy, ontological priority, simple existent, paronym existence
  • Mahdi Azimi* Page 4

    chrDeductionchr, Inductionchr, and chrAbductionchr are among important keywords in contemporary logical and philosophical texts with high frequency. Their current Persian translations suffer from some difficulties. In this essay, I propose some solutions.

    Keywords: deduction, induction, abduction
  • MohammadMohsen Haeri* Page 5

    In different branches of science, the word  can denote different scientific activities. Logic courses taught in humanities departments and the ones taught in engineering departments only share similar course titles, a number of preliminary definitions, and examples. This raises the question about the nature of logic and the purpose for teaching it to students of different academic majors in higher education institutions. Normally, the answer would be that logic, similar to other courses, equips students with tools or skills which they will need in their studies. But what are these tools and skills and what is the best method for teaching them to students of different academic majors? In this article, I aim to answer this question by examining the three major options: Aristotelian logic, first-order predicate classical logic, and informal logic. I try to demonstrate that there are both philosophical and psychological reasons in favor of teaching informal logic as the main material in introductory courses in logic; specifically introductory courses aimed at student who do not major in logic.

    Keywords: teaching logic, critical thinking, learning logic, informal logic
  • Zohre Malakuotikhah*, MohammadJavad Safian Page 6

    The notion of the characteristics of an ignoble human being in Gabriel Marcel thought revolves around components such as establishing an "I - s/he" relationship with others, unpreparedness and unopenness in relations with others, and presence in the realm of "having." To that end, it will become clear that by establishing an "I-you" relationship, being present to other human beings in the realm of "being" becomes noble, but by examining Marcelchr ideas it became clear that the dominance of science and technology over human beings paved the way for the formation of a mass society and further, it intensifies the functional view of human, and as a result all these factors, increases the intensity and speed of ignobility of contemporary mankind. In this study, which aimed to explain the factors of nobelity and ignobility from Gabriel Marcelchr point of view, it became clear that he believes to emerge from unoriginality. a human being should be able to freely choose, to accept responsibility, to communicate with the secret and to have characteristics such as love, loyalty, faith and hope.

    Keywords: inauthenticity, I - s, he retiolation ship, technology, mass society, functional look., authenticity