فهرست مطالب

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 28 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه شهرکی، معصومه باقرپور* صفحات 7-26

    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه کیفیت زندگی مدرسه با توسعه قابلیت‌های کارآفرینی و اهداف پیشرفت دانش آموزان دختر مدرسه کارودانش شهر بندرگزصورت گرفت. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری نیز شامل تمامی دانش آموزان دختر مدرسه کارو دانش شهر بندرگز به تعداد 190 نفر می‌باشند که براساس جدول گرجسی و مورگان 123 نفر از دانش آموزان دختر با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها نیز شامل پرسشنامه‌های استاندارد کیفیت زندگی در مدرسه اینلی و بورک (1999)، قابلیت‌های کارآفرینی زندی (1392)، اهداف پیشرفت میگلی و همکاران (2000) بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون گام به گام با استفاده از نرم‌افزار SPSS18 صورت گرفت. یافته‌ها نشان داد بین مولفه‌های کیفیت زندگی مدرسه (رضایت عمومی، ماجراجویی، رابطه با معلم، پیشرفت، فرصت، انسجام اجتماعی) با توسعه قابلیت کارآفرینی و اهداف پیشرفت در دانش آموزان دختر مدرسه کارودانش شهر بندرگز رابطه مثبت و معناداری داشت و بین عواطف منفی با توسعه قابلیت کارآفرینی و اهداف پیشرفت در دانش آموزان دختر مدرسه کارودانش شهر بندرگز رابطه منفی وجود دارد و همچنین دیگر نتایج تحقیق نشان داد مولفه‌های رابطه با معلم، فرصت و عواطف منفی قادر به پیش بینی توسعه قابلیت‌های کارآفرینی در دانش آموزان بودند ومولفه‌های رابطه با معلم و فرصت نیز قادر به پیش بینی اهداف پیشرفت در دانش آموزان بود.

    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، توسعه قابلیت های کارآفرینی، کیفیت زندگی
  • معصومه عزیزی* صفحات 27-34

    یکی از شاخص‌های مهم برای سنجش توسعه هر کشور وضعیت اشتغال زنان و نوع مشارکت آنان است. در کشور ما با وجود آنکه زنان نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل می‌دهند و از نظر کسب تحصیلات عالی روندی صعودی را طی نموده‌اند ولی از نظر وضعیت اشتغال نتوانسته‌اند با توجه به ظرفیت‌های شخصی، اجتمایی و قانونی به جایگاهی مناسب دست یابند. هدف کلی از نگارش این مقاله بررسی تاثیر آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بر توانمند‌سازی زنان در استان همدان می‌باشد. در پژوهش حاضر از روش توصیفی - تحلیلی و همچنین از نرم افزار‌های Excel و Spss استفاده شده است. با توجه به این پژوهش که طی بازده زمانی 95-85 در استان همدان انجام گرفته به این نتیجه می‌رسیم که عواملی چون کسب مهارتهای مورد نیاز و رفع تبعیض از بازار کار با توجه به الگوهای شایستگی و سیاست‌های ارتقاء شغلی و حرفه‌ای زنان و همچنین قوانین مرتبط با کسب منابع مالی و تغییر نگرش در باورهای اجتماعی در حوزه‌ی آموزش‌های فنی و حرفه‌ای می‌تواند در توانمند‌سازی بانوان تاثیر‌گذار باشد. نتایج پژوهش حاضر می‌تواند مورد استفاده سیاستگذاران حوزه‌ی اجرا و همچنین زنان علاقه‌مند به توسعه و پیشرفت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، توانمند سازی زنان
  • کمیل نصیری، ابراهیم صالحی عمران*، میمنت عابدینی بلترک صفحات 35-50

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر انتخاب رشته دانش آموزان فنی و حرفه‌ای از دیدگاه دانش‌آموزان، والدین و مدیران - دبیران در شهرستان ساری انجام شده است. روش پژوهش از نوع توصیفی – پیماشی و جامعه‌آماری مدارس فنی و حرفه‌ای پسرانه در ناحیه 2 ساری بوده است. روش نمونه‌گیری از نوع تصادفی خوشه‌ای بوده که در نهایت تعداد 72 نفر از مدیران و دبیران، 184 نفر از دانش آموزان و تعداد 122 نفر از والدین به پرسشنامه پاسخ دادند. ابزار مورد پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته نظام‌مند ار نوع مقیاس چهار درجه‌ای لیکرت بوده که حاوی 25 سوال می‌باشد. ضریب روایی محتوایی بر اساس cvr برابر با 99/0 و پایایی پرسشنامه مربوط به والدین، دانش آموزان و مدیران – دبیران به ترتیب 79/0، 82/0 و 71/0 بدست آمده است. تجزیه و تحلیل داده‌ها به کمک نرم‌افزار SPSS21 در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی(آزمونt  و آزمون فریدمن) انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که از دیدگاه مدیران و دبیران کارنامه در اولویت اول و وام‌های خود اشتغالی در اولویت آخر قرار دارد. از دیدگاه والدین بازار کار در اولویت اول و وام‌های خود اشتغالی در اولویت آخر قرار دارد و از دیدگاه دانش آموزان نیز، بازار کار در اولویت اول و ترس از شکست در اولویت آخر قرار دارد.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، دانش آموزان، رشته تحصیلی
  • سید عبدالله خاوری* صفحات 51-72

    برنامه درسی محیط کار به معنای فهم و درک شیوه‌هایی است که دانش در آن مشخص، سازمان‌دهی و تبدیل به مهارت می‌گردد و عرصه‌ی برنامه درسی در محیط کار شناسایی مجموعه مولفه‌هایی است که برای تصمیم‌گیری درباره‌ی چگونگی نگارش برنامه درسی در محیط کار واقعی به کار می‌آیند؛ ازاین‌رو هدف از این تحقیق بررسی عرصه‌های اساسی برنامه درسی در محیط کار واقعی است. روش‌شناسی تحقیق کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد (گرندد تیوری) طرح اکتشافی است و جامعه آماری را مدیران دارای سوابق دانشگاهی و اجرایی و کارشناسان خبره‌ی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای و  تشکیل داده‌اند. نمونه آماری به‌صورت هدفمند و بر اساس روش گلوله برفی انتخاب شدند. تجزیه‌وتحلیل داده‌های کیفی با استفاده از فرایند کدگذاری مبتنی بر طرح اشتراوس و کوربین (2008) انجام شد. از طریق کدگذاری باز، کدگذاری محوری، کدگذاری گزینشی مقوله‌ها، زیر مقوله‌ها احصا شدند. پس از بررسی و مطابقت این کدها و حذف کدهای تکراری، کدهای مشترک مشخص شدند، یافته‌های حاصل از پژوهش نشان داد عرصه‌های اساسی برنامه درسی شامل شرایط علی، شرایط زمینه‌ای و شرایط مداخله‌گر، عناصر اصلی برنامه درسی و کاربست آن در محیط کار واقعی است. نتایج پژوهش می‌تواند سیاست‌گذاران و برنامه ریزان آموزش‌های فنی و حرفه‌ای را برای نگارش برنامه درسی در محیط کار واقعی یاری دهد

    کلیدواژگان: برنامه درسی، عرصه های برنامه درسی، محیط کار واقعی
  • کمال احمد آلی*، محمد مهدی اردیبهشت صفحات 73-94

    آسیب‌شناسی فرایندی است نظام‌مند از جمع‌آوری داده‌ها به منظور تعامل اثربخش و سودمند در راستای حل مشکلات، چالش‌ها، فشارها و محدودیت‌های محیطی است. با مقایسه و ارزیابی وضعیت موجود و مطلوب کارآفرینی رسانه‌ای می‌توان به نقاط قوت و ضعف این نظام پی برد وپیشنهاداتی در جهت بهبود آن‌ها ارایه کرد. تحقیق حاضر شامل خبرگان حوزه کارآفرینی، رسانه و آموزشهای مهارتی می‌باشد. روایی محتوایی آن توسط هفت تن از خبرگان رسانه تایید و جهت تعیین پایایی از ضریب پایایی آلفای کرونباخ (931/0)  استفاده شده است. مطابق با الگوهای ساخت ابزار در علوم مدیریت جهت مراحل شاخص‌سازی و انجام روایی محتوا از تحلیل عاملی اکتشافی برای تعیین ساختار عاملی اولیه انجام گرفته است. در تجزیه و تحلیل داده‌ها، ازt  تک نمونه‌ای برای وجود متغیر‌های کارآفرینی رسانه‌ای در وضعیت مناسب و از T مستقل برای تعیین شکاف بین وضع موجود و مطلوب در نظام کارآفرینی استفاده و موارد همچون توجه به عوامل دروندادی، فرآیندی، بروندادی و محیطی کمتر از میزان مطلوب بوده است؛ کمترین توجه به ترتیب عوامل محیطی و فرآیندی، در مقابل به  عوامل دروندادی بیشترین توجه شده است و بیشترین شکاف بین وضع موجود و مطلوب (آسیب)، به ترتیب بین مولفه‌های مربوط به عوامل محیطی، عوامل دروندادی، عوامل فرآیندی و عوامل بروندادی می‌باشد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، کارآفرینی رسانه ای، آموزش مهارتی، کسب و کار
  • محمدرضا فتحی*، علی صابری، امیرحسین بهروز صفحات 95-114

    مهمترین منبع در هر سازمان، منابع انسانی می‌باشد که توجه به آن از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا هدف اصلی این تحقیق تدوین و رتبه بندی استراتژی‌های منابع انسانی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور می‌باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت و روش، توصیفی تحلیلی و به لحاظ اجرا میدانی می‌باشد. در این تحقیق ابتدا به کمک تکنیک‌های تدوین راهبرد، مهم‌ترین عوامل اثر‌گذار داخلی و خارجی شناسایی شد و با استفاده از ماتریس نقاط قوت و ضعف، فرصت‌ها و تهدیدات، راهبرد ‌های اولیه سازمانی تدوین شدند. در پژوهش حاضر جهت تدوین استراتژی از سوات و جهت رتبه بندی استراتژی‌های منابع انسانی از تکنیک نوین برنامه ریزی آرمانی خطی که یکی از روش‌های جدید در وزن دهی می‌باشد، استفاده شده است. براساس نتایج تحقیق یازده استراتژی شامل، سه استراتژی SO، سه استراتژی WO، سه استراتژی ST و دو استراتژی WT شناسایی شدند. در اولویت بندی نهایی نیز استراتژی دهم که "نظامند کردن سیستم انتصاب کارکنان براساس توانمندی و شایستگی انان" می‌باشد رتبه اول را بدست آورده است و مابقی استراتژی رتبه بندی شده‌اند. به مدیران سازمان پیشنهاد می‌گردد که سیستم انتصاب و پیشرفت شغلی کارکنانشان را براساس شایستگی‌ها و توانمندی آنان قرار دهند تا از این طریق بتوان انگیزه کارکنان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: استراتژی منابع انسانی، برنامه ریزی راهبردی، تکنیک برنامه ریزی آرمانی خطی، تصمیم گیری چند معیاره
|
  • Masoomeh Azizi* Pages 27-34

    One of the important indicators for measuring the development of any country are the employment status of women and the type of their participation. In our country, despite the fact that women make up half of the population and have gone through an upward trend in terms of obtaining higher education, but in terms of employment status, they have not been able to achieve a proper position in terms of personal, social and legal capacities. The general purpose of writing this article is to investigate the impact of technical and vocational education on women's empowerment in Hamedan province. In the present study, descriptive-analytical method as well as Excel and SPSS software have been used. According to this study, which was conducted during the period of 2006-2016 in Hamedan province, we conclude that factors such as acquiring the required skills and eliminating discrimination in the labor market according to the competency models and career promotion policies of women and Also, laws related to obtaining financial resources and changing attitudes in social beliefs in the field of technical and vocational education can be effective in empowering women. The results of the present study can be used by policy makers in the field of implementation as well as women interested in development and progress.

    Keywords: technical, vocational Training, women's empowerment
  • Ebrahim Salehi Omran*, Meimanat Abedini Baltork Pages 35-50

    The purpose of this study was to identify the factors affecting the selection of technical and vocational students from the perspective of students, parents and managers-teachers in Sari. The research method was descriptive - survey and the statistical population of boyschr('39') technical and vocational schools in Sari area. Sampling method was cluster random sampling. Finally, 72 managers and teachers, 184 students and 122 parents answered the questionnaire. The research tool was a systematic researcher-made questionnaire with Likert-type 4-point scale containing 25 questions. Content validity coefficient based on cvr was 0.99 and reliability of questionnaire for parents, students and managers-teachers was 0.79, 0.82 and 0.71, respectively. Data were analyzed by SPSS 21 software in two sections: descriptive and inferential statistics (t-test and Friedman test). The results of this study showed that from the viewpoint of managers and teachers, the first priority and the self-employment loans are the last priority. From the parents chr('39')perspective, the labor market is the top priority and self-employment loans are the top priority, and from the studentschr('39') point of view, the labor market is the top priority and fear of failure.

    Keywords: Technical, vocational education, Students, Field of study
  • Syyed Abdollah Khavari* Pages 51-72

    The work environment curriculum means understanding and apprehension  the ways in which knowledge is identified, organized and transformed into skills. And the Common place curriculum in the work environment identifies the set of components used to decide on how to write a curriculum in a real work environment. Therefore, the goals of this study is the determination of the Common place curriculum in the real working environment. The methodology of qualitative research is based on the Grounded Theory of the exploratory scheme. The statistical population is composed of University Directors and executive backgrounds and experts in the organization of vocational education and training. The statistical samples was selected purposefully and based on snowball method. Qualitative data analysis was performed using Strauss and Corbin (2008) coding process. Through open coding, pivot coding, selective coding of categories, the following categories were counted. After reviewing and matching these codes and removing repeat codes, common codes were identified. The findings of the research showed that the main areas of the curriculum include causal conditions, ground conditions and intervening conditions, the main elements of the curriculum and its application in the real working environment. The results of the research can help policymakers and planners of vocational and technical training to write curriculum in the real work environment.

    Keywords: real working environment. Common place of the curriculum. curriculum
  • Kamal Ahmadaali*, Ordibehesht Pages 73-94

    Pathology is a systematic process of data collection in order to interact effectively and beneficially in order to solve problems, challenges, pressures and environmental constraints. By comparing and evaluating the current and favorable situation of media entrepreneurship, we can identify the strengths and weaknesses of this. The system realized and made suggestions to improve them. The present study includes experts in the field of entrepreneurship, media and skills training. Its content validity was confirmed by seven media experts and Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha reliability coefficient (0.931) was used to determine its reliability. In accordance with the patterns of tool construction in management sciences for the stages of indexing and performing content validity, exploratory factor analysis has been performed to determine the initial factor structure. In data analysis, a single sample t was used for the existence of media entrepreneurship variables in the appropriate situation and an independent t was used to determine the gap between the current and desired situation in the entrepreneurial system and the following were obtained:- Attention to input, process, output and environmental factors has been less than desirable. - Attention to input, process, output and environmental factors has been less than desirable. - The least attention is paid to environmental and process factors, in contrast, the most attention is paid to input factors.

    Keywords: pathology, media entrepreneurship, skills training, business
  • Mohammad Reza Fathi*, Ali Saberi, Amir Hossein Behrooz Pages 95-114

    The main purpose of this research is to formulate and rank the human resources strategies of Iran Technical and Vocational Training Organization. The present research is applied in terms of its purpose, in terms of nature and method, descriptive-analytical and in terms of field performance. In this research, firstly, with the help of strategy Formulation techniques, the most important internal and external factors were identified, and initial organizational strategies were developed using the strengths and weaknesses matrix, opportunities and threats. In this research, a novel linear goal programming technique, one of the new methods for weighting, has been used to formulate a SWOT strategy and to rank human resources strategies. Based on the results of the research, 11 strategies including 3 SO strategies, 3 WO strategies, 3 ST strategy and 2 WT strategies were identified. In the final ranking, the tenth strategy that "systematizes the appointment of employees based on their competence" is ranked first, and the rest of the strategy is ranked. It is suggested to managers of the organization to position their employeeschr(chr('39')39chr('39')) appointment and career progression based on their competencies and capabilities in order to increase the motivation of the employees.

    Keywords: Human Rresources Strategy, Strategic Planning, Linear Goal Programming, Multi-Criteria Decision Making