فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 86 (بهار 1400)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 86 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشاد مومنی، عباس شاکری، جواد طاهرپور، بهنام عزتی اختیار* صفحات 10-42
    برخی نظریه های اقتصادی که بر رابطه مثبت میان توسعه بخش مالی و توسعه بخش حقیقی اقتصاد تاکید دارند، خصوصی سازی بازارها و نهادهای مالی و توسعه حضور بخش خصوصی را به عنوان روشی برای دستیابی به توسعه مالی مطرح می سازند، اما عملکرد بانک های خصوصی در برخی کشورها تفاوت های اساسی با اهداف مورد نظر را بروز داده است. فقدان چارچوب های مناسب اقتصادی و نهادی سبب شده تا عملکرد بانک های خصوصی در این کشورها قابل دفاع نباشد. با توجه به این توضیحات، مطالعه حاضر به بررسی اثر بانکداری خصوصی بر رشد اقتصادی ایران، مبتنی بر داده های سری زمانی (فصلی) و روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی برای سال های 1396-1382 پرداخته است. نتایج تحقیق نشان داد که توسعه مالی نقش تعیین کننده و مثبتی در افزایش تولید و رشد اقتصادی دارد، اما هرچه دامنه فعالیت بانک های خصوصی گسترش یافته، تولید به طور منفی تحت تاثیر قرار گرفته است. علت این را باید در فضای نهادی و اقتصادی که بانک ها در آن فعالیت می کنند، جست وجو کرد. بنابراین، بهره گیری از ظرفیت بانک های خصوصی باید مشروط به فراهم سازی چارچوب های نهادی مناسب در این حوزه شود. نظارت مستمر و همراه با ضمانت اجرایی بانک مرکزی به ویژه جلوگیری از بنگاه داری بانک ها و ورود کنترل نشده به بازار دارایی ها، مهم ترین شروط هستند.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، خصوصی سازی بانک ها، بانکداری خصوصی، رشد اقتصادی
  • بهروز شاهمرادی*، مژگان سمندرعلی اشتهاردی صفحات 44-72

    پیچیدگی اقتصادی مفهومی است که امروزه برای بیان میزان توانایی کشورها در تولید کالاهای پیچیده از رهگذر فراهم ساختن ساختارهای مناسب فناورانه در جهت انباشت قابلیت های فناورانه پراکنده و کاربردی کردن آن به کار می رود. در این مقاله سعی شده با تکیه بر رویکرد پیچیدگی اقتصادی به شناسایی محصولات موجود در مرز قابلیت های فناورانه اقتصاد ایران پی ببریم تا بتوان با تجمیع آن ها اقدام به تولید محصولات متنوع و پیچیده تر کرد. به همین منظور با استفاده از داده های کد طبقه بندی SITC چهار رقمی، 86  محصول شناسایی شدند که در صورت تولید و صادرات آن ها می توان به انباشت قابلیت های فناورانه بیشتر دست یافت و کشور را به سمت تنوع و پیچیدگی اقتصادی بالاتری سوق داد. همچنین با توجه به سه معیار تعداد رقبای اصلی، حجم  تجارت جهانی و تعداد کشورهای واردکننده از بین محصولات منتخب، 16 محصول در سطح جهان و 11 محصول در سطح منطقه به عنوان محصولات دارای اولویت انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، قابلیت های فناورانه، قدرت رقابت پذیری
  • سلمان قاراخانی، محسن رنانی*، زهرا کریمی صفحات 74-124
    یکی از الگوهای نظری رایج برای فهم ریشه های تاریخی توسعه نیافتگی جوامع گوناگون، نظریه نهادگرایان جدید درباره بهبود کیفیت نهادی است که بر سرچشمه های بنیادین رشد اقتصادی تاکید دارد. براساس این نظریه، جوامع دارای نهادهای فراگیر با ایجاد فرآیند تخریب خلاق و توزیع رانت مولد با حرکت به سوی چرخه های تکاملی، رشد و توسعه اقتصادی پایدار را تجربه خواهند کرد، اما جوامع دارای نهادهای بهره کش به دلیل سیطره مناسبات رانتی و توزیع رانت به صورت نامولد با حرکت به سوی چرخه های شوم در بلندمدت دچار عقب افتادگی و افول می شوند. در زمان پهلوی دوم، کشور ایران با وجود تجربه کوتاه مدتی از رشد اقتصادی به جای حرکت به سوی چرخه های تکاملی به سوی چرخه های شوم حرکت کرد؛ بنابراین، در این پژوهش به منظور واکاوی این موضوع، سعی خواهد شد با بهره گیری از نظریه بهبود کیفیت نهادی به دلایل عدم تداوم رشد اقتصادی در طول این دوران پرداخته شود. برای این منظور با بررسی فرآیند تخریب خلاق در بازار سیاسی و اقتصادی به یکی از مهم ترین موانع نهادی رشد اقتصادی این دوران پرداخته خواهد شد. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که با وجود تجربه رشد اقتصادی کوتاه مدتی که در سایه نهادهای بهره کش در طول این دوران میسر شد به دلیل عواملی نظیر نزاع بر سرقدرت، سیطره روابط شخصی بر امور، توزیع نامولد رانت و...، فرآیند تخریب خلاق در بازار سیاسی و اقتصادی شکل نگرفت تا با وجود وفور منابع درآمدی و کمک های خارجی، کشور ایران نتواند به رشد و توسعه اقتصادی خود ادامه دهد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، نظریه بهبود کیفیت نهادی، نهادهای فراگیر و بهره کش، تخریب خلاق، چرخه های شوم
  • علیرضا کشاورز، زکریا فرج زاده* صفحات 126-164

    در سال های اخیر در جهت شناخت تفاوت رشد اقتصادی بین کشورها، سرمایه طبیعی به عنوان عامل مهم در مدل های رشد وارد شده است. در همین راستا، این مطالعه با هدف ارزیابی نقش سرمایه طبیعی در رشد اقتصادی ایران انجام شد. برای این منظور از داده های سری زمانی دوره 94-1359 و مدل رشد نیوکلاسیک سولو استفاده شد. شاخص های معرفی شده برای سرمایه طبیعی شامل ردپای اکولوژیکی، ظرفیت اکولوژیکی، کسری اکولوژیکی، تنش اکولوژیکی و مساحت زمین های کشاورزی است. یافته ها نشان داد نقش شاخص های سرمایه طبیعی در رشد اقتصادی نوسان گسترده ای دارد به گونه ای که کشش تولید نسبت به ردپای اکولوژیکی 04/0-02/0 به دست آمد، اما این رقم برای ظرفیت اکولوژیکی و مساحت زمین های کشاورزی به 10/0 تا 15/0 ارزیابی شد. ضریب متناظر برای سرمایه فیزیکی بالاتر از سرمایه طبیعی و اغلب در دامنه 17/0-12/0 قرار گرفت. افزون بر این نتایج، تابع تولید CES حاکی از بازده ثابت نسبت به مقیاس در اقتصاد ایران بود.

    کلیدواژگان: سرمایه طبیعی، ردپای اکولوژیکی، ظرفیت اکولوژیکی، رشد اقتصادی
  • نرگس حاجی ملادرویش*، ندا مظفری پور صفحات 166-188

    یکی از نگرانی های قدیمی بازار کار، جانشینی نیروی کار با روبات ها و اتوماسیون بوده و بسیاری از افراد، رشد نوآوری و فناوری را متناسب با افزایش بیکاری دانسته اند. برخی از محققان تاثیرپذیری اشتغال از افزایش رشد فناوری را منوط به دامنه و عمق بازارها دانسته اند. شواهد موجود نشان می دهد تاثیرپذیری اشتغال از نوآوری و فناوری وابسته به قدرت رقابت جهانی کشورها و کیفیت نیروی کار آن ها است. از آنجا که شاخص پیچیدگی اقتصادی، هم صادرات و هم سطح دانش موجود در اقتصادها را می سنجد، می تواند گزینه مناسبی برای در نظر گرفتن دامنه بازارها به حساب آید.پژوهش حاضر به بررسی اثر پیچیدگی اقتصادی بر بیکاری با کنترل کردن اثر تولید ناخالص داخلی و تورم پرداخته و این پرسش را مطرح می کند که آیا سطحی از نوآوری وجود دارد که تعیین کننده نوع ارتباط میان پیچیدگی اقتصادی و بیکاری باشد. برای این منظور از رگرسیون آستانه ای در پنلی از کشورها در بازه زمانی 2017-2008 استفاده شده است. یافته ها از غیرخطی بودن رابطه میان پیچیدگی اقتصادی و بیکاری حکایت دارد و شواهدی مبتنی بر جانشینی نیروی کار توسط فناوری هنگامی که شاخص نوآوری در بازه (493/0 ,456/0) قرار دارد به دست آمده است.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، نوآوری، بیکاری، رگرسیون آستانه ای پنل
  • سمیرا متقی*، آناهیتا سیفی، صلاح ابراهیمی صفحات 190-212
    مقاله حاضر بر آن است تا با رویکردی تحلیلی مقایسه ای و به کارگیری داده های ترکیبی به بررسی ارتباط باز بودن تجاری و تورم در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته منتخب طی دوره زمانی 1990 تا 2017 پرداخته و فرضیه رومر را با به کارگیری ارتباط شاخص تورم با درجه باز بودن تجاری مورد آزمون قرار دهد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که فرضیه رومر در هر دو گروه مورد بررسی (توسعه یافته و در حال توسعه) رد شده است. همچنین نتایج نشان داد که اثر باز بودن تجاری بر نرخ تورم در هر دو گروه کشوری مثبت و معنی داری بوده، اما تاثیر باز بودن تجاری بر نرخ تورم در کشورهای درحال توسعه قوی تر بوده است. همچنین اثر عرضه پول بر تورم در هر دو گروه کشوری مثبت و معنی دار بوده است. براساس سایر نتایج این مطالعه GDP اثر منفی و معنی داری بر تورم داشته است. همچنین نرخ ارز یک عامل تعیین کننده تورم در کشورهای توسعه یافته نبوده، اما در کشورهای در حال توسعه اثر مثبتی بر نرخ تورم داشته است.
    کلیدواژگان: درجه باز بودن اقتصاد، تورم، نرخ ارز، حجم پول، داده های ترکیبی
  • ابوالفضل شاه آبادی، راضیه داوری کیش*، مهدی جعفری صفحات 214-241

    اختلاف قابل توجه نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد اقتصادی نوعی پتانسیل تورمی در اقتصاد ایجاد می کند. بخشی از این اختلاف به صورت تورم آشکار شده ظاهر می گردد. اما، بخش باقیمانده این اختلاف به عنوان تورم بالقوه (به صورت نهفته) در اقتصاد باقی خواهد ماند. تورم بالقوه بایستی در اقتصاد آشکار می شده اما به تاخیر افتاده و این امر می‎ تواند در اقتصاد کشور، شوک تورمی و نااطمینانی تورمی ایجاد کند. لذا، تورم بالقوه از معضلات اصلی هر کشور است که بیم ترکیدن و بروز آن باعث ایجاد بی ثباتی و نابسامانی های اقتصادی می گردد و شرایط نااطمینانی  حاصل از آن، بلاتکلیفی سرمایه گذاران را به دنبال داشته و منجر به کاهش سرمایه گذاری و اشتغال می گردد. عامل پسماند و کیفت نهادی از عوامل موثر بر تورم بالقوه است. زیرا، با بهبود عامل پسماند، کیفیت نهادی مناسب و حاکمیت بالای نظم و قانون، دغدغه های مربوط به رشد نقدینگی رفع می گردد. در این صورت، رشد نقدینگی متناسب با رشد اقتصادی است و از افزایش رشد نقدینگی بیشتر از رشد اقتصادی جلوگیری می گردد. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیرعامل پسماند و کیفیت نهادی بر تورم بالقوه کشورهای منتخب غنی از منابع طبیعی در بازه زمانی 2019-1996 و با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی کاملا تعدیل شده (FMOLS) است. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که متغیرهای عامل پسماند، کیفیت نهادی و نرخ ارز  بر تورم بالقوه تاثیر منفی و معنا داری دارند. همچنین، بر اساس نتایج تحقیق، متغیر هزینه های دولت تاثیر مثبت و معنادار بر تورم بالقوه دارد.

    کلیدواژگان: تورم بالقوه، عامل پسماند، نهادها
|
  • Farshad Momeni, Abbas Shakeri, Javad Taherpoor, Behnam Ezati Ekhtiar * Pages 10-42
    In some economic theories emphasizing the positive relationship between financial and real sector development in economy, privatization of financial markets and institutions and increasing private sector share is the dominant approach to financial development. However, private banks performance in some countries have shown different results compared to the goals had been set. Lack of proper economic and institutional environment has led to adverse results of private banks. Considering mentioned issues, this study aims to assess the impact of private banking on the economic growth rate in Iran based on the seasonal data form 2003 till 2018 using Autoregressive Distributed Lag (ARDL) technique. Results of the study have shown that financial development has a positive impact on the growth rate of economy, while, as the market share of private banks has increased, it had a negative effect on the economic growth. The main cause of this negative relationship is undesirable institutional environment which private banks are working in. Therefore, preparing suitable institutional framework is a condition to gain the private banks’ advantages. Central bank constant supervision alongside the enforcement authority prohibiting private banks from managing economic firms and the presence in the alternative markets are the main preconditions.
    Keywords: Financial Development, Banks Privatization, Private Banking, Economic Growth
  • Behrooz Shahmoradi *, Mojgan SamandarAli Eshtehardi Pages 44-72

    Economic complexity is a concept that is used to express the ability of countries to produce complex products through the proper construction of technology structures in order to collect its diverse technologies and apply them. In this article, by using economic complexity approach, we aimed to identify the products in Iran’s technological capabilities frontier that leads the country to produce more diverse and complex products. For this purpose, by using four-digit SITC classification data, 86 products were identified. By producing and exporting them, the country can reach a higher accumulation of technological capabilities and thus a higher degree of diversification and economic complexity. Also, according to three criteria, the total number of competitors, the volume of world trade and the number of importing countries from selected products, 16 products in the world and 11 products in the region were picked up as the products in priority.

    Keywords: Technological Capabilities, Economic Complexity, product complexity, capabilities frontier
  • Salman Gharakhani, Mohsen Renani *, Zahra Karimi Pages 74-124
    One of the prevalent theoretical models for understanding the historical roots of the underdevelopment of various societies is the new institutionalist theory of institutional quality improvement which emphasizes the fundamental origins of economic growth. According to this theory, societies with inclusive institutions will experience a sustainable economic growth and development by creating a creative destruction process and a generative rent distribution while moving toward evolutionary cycles. Societies with extractive institutions, however, will lag behind and decline in the long run due to the dominance of rent relations and the non-generative rent distribution while moving toward vicious cycles. During the second Pahlavi period, despite its short-term experience of economic growth, Iran moved to vicious cycles instead of evolutionary ones; therefore, in order to investigate this issue, the reasons for the lack of sustainable   economic growth during this period will be addressed using the theory of institutional quality improvement. To this end, one of the most important institutional barriers to economic growth in this period will be addressed through examining the process of creative destruction on the political and economic market. The results of this study indicate that despite experiencing the short-term economic growth achieved under the shadow of extractive institutions during this period due to factors such as power struggles, dominance of personal relations over affairs, the non-generative rent distribution etc., the process of creative destruction did not take shape on the political and economic market, so that despite the abundance of sources of income and foreign aid, Iran could not maintain its economic growth and development.
    Keywords: Economic Growth, Theory of Institutional Quality Improvement, Inclusive, Extractive Institutions, Creative Destruction, Vicious Cycles
  • Alireza Keshavarz, Zakariya Farajzadeh * Pages 126-164

    Natural capital has been introduced in growth models recently in order to address the growth differences among the countries. In this context, the objective of this study is to examine the role of introduced indices for natural capital in Iranian economic growth. To get the objective, Solow neoclassical growth model using the data for 1980-2015 was applied. The applied indices include ecological footprint, biological capacity, ecological footprint-capacity difference, ecological tension, and agricultural land. The findings showed a significant fluctuation of the natural capital indices contribution to growth. Production elasticity with respect to ecological footprint found to be in the rage of 0.02-0.04 while the corresponding values for biological capacity and agricultural land tends to increase, ranging from 0.10 to 0.15. The corresponding values for physical capital fall into the range 0.12-0.17. In addition, the appropriateness of CES production function revealed the validity of constant returns to scale assumption in Iranian economy.

    Keywords: Natural capital, Ecological Footprint, Biological capacity, Economic Growth
  • Narges Hajimoladarvish *, Neda Mozaffaripour Pages 166-188

    Replacement of labourers by robots and automation has been one of the oldest concerns in the labour market, and many people have attributed rising unemployment to the growth of innovation and technology. Some researchers have linked the impact of technology on employment to breadth and depth of markets. Available evidence suggests that the impact of innovation and technology on employment depends on the international competitiveness of countries and the quality of their workforce. Since the economic complexity index measures both exports and the level of available knowledge in economies, it can be a good candidate for considering the breadth and depth of markets. The present study examines the effect of economic complexity on unemployment by controlling for GDP and inflation and asks whether there is a level of innovation determining the relationship between the economic complexity and unemployment. For this purpose, we use a panel threshold regression for a period 2008- 2017. Findings show that the relationship between economic complexity and unemployment is non-linear. Moreover, there is the evidence of substitution of labour by robots when the innovation index is in the range of [0.456, 0.493).

    Keywords: Economic Complexity, Innovation, Unemployment, Panel Threshold Regression
  • Samira Motaghi *, Anahita Saifi, Salah Ebrahimi Pages 190-212
    The aim of this paper was to investigate the relationship between trade openness and inflation in selected developing and developed countries from 1990 to 2017 using a Panel data approach for testing Romer's hypothesis of relationship between inflation index and Trade Openness. The results of the paper show that the Romer hypothesis is rejected in both the studied groups (developed and developing). The results showed that the effect of trade openness on inflation rate was positive and significant in both groups. But the impact of trade openness on inflation has been greater in developing countries. The effect of money supply on inflation was positive and significant in both groups. According to other results of this study, GDP had a significant and negative effect on inflation. Also, the exchange rate has not been a determinant of inflation in developed countries but in developing countries it has had a positive effect on inflation.
    Keywords: Degree of Openness, Inflation, Exchange Rate, Volume of Money, Panel Data
  • Abolfazl Shahabadi, Razieh Davarikish *, Mahdi Jafari Pages 214-241

    The significant difference between the growth rate of liquidity and the rate of economic growth creates a kind of inflationary potential in the economy. Part of this difference occurs as overt inflation, but the other part will remain latently as potential inflation in the economy. Potential inflation should have appeared in the economy but was delayed, and this could cause inflation shock and inflationary uncertainty in the country's economy. Therefore, potential inflation is one of the main problems of any country that the fear of bursting and its occurrence causes instability and economic turmoil. The uncertainty resulted leads to huge bewilderment of investors and to reduced investment and employment. Residual factor and institutional quality is one of the factors affecting potential inflation. Because, with the improvement of the Residual factor, the appropriate institutional quality and the high rule of law and order, the concerns related to the growth of liquidity are eliminated. In this case, the growth of liquidity is commensurate with the economic growth and more growth in liquidity than economic growth is prevented. The purpose of this study is to investigate the effect of residual factor and institutional quality on the potential inflation of selected countries rich in natural resources for the period 1996-2019 using the fully modified ordinary least squares (FMOLS) method. The results of this study indicate that the variables of residual factor, institutional quality and exchange rate have a negative and significant effect on potential inflation. Also, according to the research results, the variable of government spending has a positive and significant effect on potential inflation.

    Keywords: Potential Inflation, Residual Factor, institution