فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 39 (پاییز 1400)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 39 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خدیجه قنبرپور، حجت مهکویی*، علی امیری، یوسف زین العابدین صفحات 7-26

    توسعه اقتصادی به عنوان یکی از ارکان اصلی برای توسعه یافتگی در کشورهای در حال توسعه یافته، باید با عزمی راسخ، دنبال شود. مولفه های زیادی درون سرزمین کشورها برای رسیدن به توسعه اقتصادی در نظر گرفته می شوند که یکی از این مولفه ها، ایجاد برخی از بنادر و شهرها، به عنوان منطقه آزاد است تا از این طریق بتوان، تجارت پر سود را برای کشور، منطقه مرزی و استان مورد نظر، و به طورکلی در سطح ملی و منطقه ای و حتی برخی مناطق آزاد را در سطح جهان، در راستای توسعه اقتصادی قرار داد. با وجود اینکه هفت منطقه آزاد در ایران وجود دارد، ولی کماکان سطح توسعه اقتصادی داخل کشور همچنان نامناسب است. منطقه آزاد ارس به عنوان یکی از این مناطق است که در شمال غربی کشور به عنوان پل ارتباطی با منطقه قفقاز و اروپای شرقی، می تواند نقش مهمی را برای توسعه روابط اقتصادی ایفاء کند. هدف این مقاله تحلیل تاثیر منطقه آزاد ارس بر توسعه اقتصادی کشور می باشد. برای دستیابی به این هدف، مقاله با روش پژوهشی توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایتهای اینترنتی انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهند که منطقه آزاد ارس در مقیاس محلی و ملی، نسبت به مقیاس منطقه ای، بهتر توانسته است بر توسعه اقتصادی ایران تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، مناطق آزاد، منطقه آزاد ارس، ایران
  • الهام افتخاری*، جعفر گنجعلی صفحات 27-40
    شاخص های توسعه، عمده ترین معیار برای هدفگذاری، برنامه ریزی و ارزشیابی طرح های توسعه روستایی به شمار می آیند که با بهره گیری از این معیارها می توان میزان پیشرفت و یا تاثیر طرح ها و پروژه های توسعه روستایی را در رسیدن به اهداف ارزیابی نمود و به همین دلیل آگاهی از نقاط ضعف و قوت مناطق، نوعی ضرورت برای ارایه طرح ها و برنامه ها محسوب می شود. بکارگیری رو شهای علمی به منظور بررسی و سطح بندی مناطق از حیث توسعه یافتگی در جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و غیره، منجر به شناخت میزان نابرابری ها گردیده است و معیاری برای تلاش در حوزه کاهش و رفع نابرابری های موجود میان آنها نیز محسوب می شود. از اینرو، در پژوهش حاضر اولویت بندی معیارهای سطح بندی توسعه کالبدی بر اساس AHp 1 و نرم افزارExpert Choice و رتبه بندی سکونتگاه های روستایی شهرستانهای استان اصفهان بر اساس تکنیک TOPSIS2 و نرم افزار SPSS نتیجه نهایی توسعه یافتگی را مشخص می کند. نتایج پژوهش نشان داد که شهرستان های اصفهان، کاشان، اردستان، فلاورجان، سمیرم، تیران و کرون، فریدن به عنوان شهرستان های برخوردار، لنجان، گلپایگان، نطنز، نایین، فریدونشهر، چادگان، شهرضا، مبارکه، شاهین شهر و میمه به عنوان شهرستان های نسبتا برخوردار و شهرستان های آران و بیدگل، خوانسار، نجف آباد، خور و بیابانک، دهاقان، برخوار، خمینی شهر به عنوان شهرستان های کمتر برخوردار استان مطرح است.
    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، تصمیم گیری چند معیاره، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، تاپسیس، استان اصفهان
  • گشتاسب کیانی*، کوروش افضلی صفحات 41-54
    ارزیابی تحقق پذیری طرح های شهری، قبل از اجرای آنها مهم است. تحقق پذیری طرح های شهری، یکی از چالش های بزرگ برنامه ریزی شهری در ایران است. پژوهش های شهری نشان می دهد که"توسعه شهری" در جهان امروز فرآیندهای پیچیده ای را طی می کند و گذرگاه اصلی آن از پیچ و خم های "اقتصاد سیاسی "و از میان رویکردهای مختلف ایدیولوژیک می گذرد. این نظریه در برخورد با برنامه ریزی ناگزیر درگیر مباحث مربوط به قدرت دولت سالاری، منابع مالی و حمایت از مردم یا شهروندان می شود. زیرا برنامه ریزی شهری از آغاز ابزاری در دست دولت بوده تا با خصلتی آمرانه به ساماندهی شهرها بپردازد و امروز در رقابت با بخش خصوصی، روز به روز از اقتدار آن کاسته شده است. در این میان مردم، یعنی ساکنان شهرها با جامعه شهری اغلب ناظر سلطه سرمایه بر عرصه شهرها می باشند و اعتراض آنها به جایی نمی رسد. این تحقیق از روش توصیفی، بررسی اولیه و مصاحبه های ساختاریافته با کارشناسان در پروژه های توسعه شهری برای شناسایی معیارها و شاخص های تحقق پذیری برای ارزیابی تحقق پذیری برنامه ریزی راهبردی استفاده کرده است. داده های این تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos  تجزیه و تحلیل شده اند.. یافته های به دست آمده نشان می دهد که عامل کالبدی بیشترین بار عاملی را با 98/0 به خود اختصاص داده است و بیشتر از سایر عوامل بر تحقق پذیری طرح راهبردی موثر بوده است. بعد از عامل بودجه بندی قرار دارد که با بار عاملی 94/0 در رتبه دوم قرار گرفته است. عامل های سیاسی و محیطی نیز با بارهای عاملی 93/0 و 88/0 در رتبه های بعدی قرار گرفته اند. بنابراین می توان گفت عامل کالبدی بیشترین تاثیر را در تحقق پذیری طرح های راهبردی داشته است. همچنین عامل اقتصادی با بار عاملی 34/0 کمترین اثرگذاری را داشته است. مدل ارزیابی تحقق پذیری چند بعدی که در این مطالعه ارایه شده است می تواند برای افزایش امکان اجرای برنامه ریزی های راهبردی شهری موجود در آینده مورد استفاده قرار گیرد و از این رو مزایایی برای نسل آینده در ایران داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تحقق پذیری برنامه ریزی، برنامه ریزی شهری، برنامه ریزی راهبردی
  • رضا منصوری*، صمد فتوحی صفحات 55-72
    تحلیل های ژیومورفیکی از جبهه های کوهستانی، طاقدیس ها و مناطق چین خورده می توانند درک درست و ارزش مندی در مورد تاریخ زمین ساختی هر منطقه ای ارایه دهند. بنابراین، چنین مطالعاتی غالبا در مقیاس منطقه ای و با استفاده از تحلیل های ریخت زمین ساختی برای تعیین مناطق دارای فعالیت های زمین ساختی بالا انجام می شوند. طاقدیس کته پیفک در شمال خاوری شهرستان ایوان غرب، شمال استان ایلام واقع شده و بخشی از زون زاگرس چین خورده به شمار می آید. در این پژوهش با هدف ارزیابی جنبش های نوزمین ساخت فعال در طاقدیس کته پیفک، از هفت شاخص ژیومورفیک ازجمله نسبت پهنای کف دره به ارتفاع آن (VF)، درصد بخش های بریده نشده جبهه کوهستان (EU)، درصد بخش های بریده شده جبهه کوهستان (FD)، پیچ وخم جبهه چین (FFS)، تقارن چین (FSI)، نسبت جهت (AR) و شاخص فعالیت نسبی زمین ساخت (Iat) استفاده شده است. ویژگی های مورفومتری طاقدیس کته پیفک با استفاده از نقشه های توپوگرافی، تصاویر ماهواره ای و بازدیدهای میدانی مشخص شد. همچنین، داده های ساختاری، زمین ساخت و سنگ شناسی موردنیاز با استفاده از نقشه زمین شناسی 1:100,000 برگ 5257 به دست آمدند. یافته های پژوهش نشان می دهند که مقادیر بالای شاخص های FFS, EU, AR  و مقادیر پایین شاخص های FD, VF, FSI گویای جوان و نامتقارن بودن این طاقدیس، تداوم نیروهای نوزمین ساختی و فرسایش کم تر در آن است. همچنین، برپایه شاخص Iat مشخص شد که این طاقدیس در کلاس 3 قرار دارد. شواهد میدانی موجود در منطقه موردمطالعه همچون دره های باریک (V شکل)، پرتگاه های مستقیم، پرشیب و گسلی و نیز یال های نامتقارن تداوم فعالیت های زمین ساختی در این طاقدیس را تایید می نمایند.
    کلیدواژگان: زمین ساخت فعال، شاخص های ژئومورفیک، شواهد ژئومورفولوژیکی، طاقدیس کته پیفک
  • خاطره امیری، محمد مسعود*، داریوش مرادی چادگانی، فرامرز صافی اصفهانی، نگین صادقی صفحات 73-85

    ناکارآمدی بافت های فرسوده بر کیفیت فرم، عملکرد و امنیت شهرها تاثیر اساسی دارد. ازاین رو بازآفرینی شهری یکی از راهکارهای مداخله در راستای حل مشکلات این گونه بافت ها است که از مشارکت فعال ساکنان بهره می برد. این مقاله باهدف دستیابی به الگوی مشارکت پذیری الکترونیکی ساکنان بافت های فرسوده شهر اصفهان به منظور بازآفرینی این بافت ها تدوین شده است. بر این اساس یک پژوهش با ویژگی های استقرایی، کاربردی و توصیفی تحلیلی است که در آن با به کارگیری روش های تحلیل ذی نفعان با استفاده از تحلیل ماتریس قدرت- منفعت و تحلیل محتوی و نقشه نگاری ذهنی الگوی مشارکت پذیری الکترونیکی ساکنان در بافت های فرسوده اصفهان معرفی می شود. یافته های پژوهش نشان می دهد فرایند مشارکت پذیری شامل مراحل آموزش الکترونیکی، یادگیری الکترونیکی، آگاهی، مشاوره الکترونیکی و درگیری الکترونیکی است و در قلمرو و اختیار بازآفرینی شهری زمینه را برای مشارکت پذیری ساکنان بافت های فرسوده فراهم می کند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، شهر اصفهان، مشارکت الکترونیکی، بازآفرینی شهری
  • پوریا قاسمی، مسعود کرباسی *، علیرضا زمانی نوری، مهدی سرائی تبریزی صفحات 85-98

    خشکسالی یکی از مهمترین مخاطرات طبیعی است و اغلب زندگی تعداد زیادی از مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث خسارات اقتصادی، آسیب‌های زیست محیطی و معضلات اجتماعی می‌شود. این مطالعه برای ارزیابی روند خشکسالی، شدت و مدت آن در طی سال‌های 1988–2019 نسبت به اقلیم‌های موجود در منطقه البرز جنوبی انجام شده است. برای توصیف خشکسالی‌ها در مقیاس‌های زمانی 3، 6، 12 و 24 ماهه، از دو شاخص خشکسالی، یعنی شاخص بارش استاندارد شده (SPI) و شاخص بارش- تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI) استفاده شد. در مورد محاسبه (SPEI)، تبخیر و تعرق عامل مهمی برای پایش و نظارت بر خشکسالی بود. بنابراین برای محاسبه تبخیر و تعرق از روش هارگریوز-سامانی (HS) استفاده شد. نقشه‌های شدت و مدت خشکسالی برای SPI و SPEI ارایه شدند. همبستگی SPI و  SPEIنیز مورد بررسی قرار گرفت. که در نتایج حاضر بر خلاف اقلیم‌های مرطوب، SPI با SPEI در اقلیم‌های بیش از حد خشک و خشک همبستگی خوبی نداشته و نشان دهنده اهمیت تبخیر و تعرق مرجع (ET0) برای شناسایی خشکسالی در این مناطق می‌باشد و شاخص (SPEI) دارای نتایج پایش دقیق‌تری نسبت به شاخص (SPI) می‌باشد. علاوه بر این، نقشه‌های شدت خشکسالی برای (SPI) و (SPEI) نشان داده است که منطقه با شرایط بسیار خشک مواجه بوده است و منابع آب هم در کوتاه مدت و هم در میان مدت تحت تاثیر شدت خشکسالی قرار دارند. که خشکسالی کوتاه مدت در شرق منطقه (زنجان) و خشکسالی بلند مدت در مرکز و غرب منطقه (گرمسار، سمنان، کرج، تهران) بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص های SPI و SPEI، شدت و مدت خشکسالی، ضریب همبستگی، پهنه بندی
|
  • Khadijwh Ghanbarpour, Hojat Mahkouii *, Ali Amiri, Yosef Zeinolabedin Pages 7-26

    Economic development, as one of the key pillars for development in developing countries, must be pursued with firm determination. There are many components within the lands of countries to achieve economic development One of these components, considering some ports and cities, is the free zone in order to facilitate lucrative trade for the country, border region and province concerned, and nationally and regionally in general. And even set some free zones around the world for economic development. Although there are seven free zones in Iran, the level of economic development within the country remains inadequate. Aras Free Zone is one of those areas in the northwest of the country that can play an important role in developing economic relations as a bridge linking the Caucasus and Eastern Europe. The purpose of this article is to analyze the impact of Aras Free Zone on economic development of the country. To achieve this goal, the paper is a descriptive-analytical research using library resources and websites. The results show that the Aras Free Zone at local and national scale has had a better impact on Iran's economic development than the regional scale.

    Keywords: Economic Development, Free Zones, Aras Free Zone, Iran
  • Elham Eftakhari *, Jafar Ganjali Pages 27-40
    Development Index, the main benchmark for scoping, planning and evaluation of rural development projects are benefiting from these measures may influence the development or rural development projects in the evaluation of goals and why knowledge of the strengths and weaknesses of regions, a requirement for plans and programs is considered. The application of scientific methods to classify the level of the regions in terms of development in various aspects of economic, social, physical, etc., led to the recognition of inequality is the measure of effort in reducing and eliminating disparities between them is will be, will become. Therefore, in this study, priority criteria based on the level of physical development of AHP technique and Expert Choice software and ratings rural settlements of the province based on TOPSIS technique and SPSS software development determines the final result. The results showed that the city of Isfahan, Kashan, Ardestan, Felavarjan, Semirom, Tiran and Karon, Fereidan, as relatively high city, Lenjan, Golpayegan, Natanz, Nain, Fereydunshahr, Chadegan, Shahreza, Mobarakeh, ShahinShahr and Meymeh as relatively high city and the city of Aran Bidgol, Khansar, Najaf Abad, Khoor and Biabanak, Dehaghan, Borkhar, Khomeini Shahr as a city of the province is less.
    Keywords: physical development, Multi-Criteria Decision Making, AHP, TOPSIS, Isfahan
  • Gashtaseb Kiani *, Korosh Afzali Pages 41-54
    It is important to evaluate the feasibility of urban plans before implementing them. The feasibility of urban plans is one of the major challenges of urban planning in Iran. Urban research shows that "urban development" in the world today goes through complex processes and its main passage goes through the maze of "political economy" and through various ideological approaches. This theory deals with issues of inevitable planning in relation to the power of government, financial resources, and the protection of people or citizens. Because urban planning has been a tool in the hands of the government since the beginning to organize cities with an authoritarian nature, and today, in competition with the private sector, its authority has been reduced day by day. Meanwhile, the people, ie the inhabitants of the cities with the urban society, often observe the domination of capital over the cities, and their protest reaches nowhere. This research has used a descriptive method, an initial survey, and structured interviews with experts in urban development projects to identify feasibility criteria and indicators to assess the feasibility of strategic planning. Political and environmental factors are also in the next ranks with factor loads of 0.93 and 0.88. Therefore, it can be said that the physical factor has had the greatest impact on the feasibility of strategic plans. Also, the economic factor with a factor load of 0.34 had the least impact. The multidimensional feasibility assessment model presented in this study can be used to increase the possibility of implementing existing strategic urban planning in the future and therefore benefits for the generation have a future in Iran.
    Keywords: Implementing Evaluation, Planning Feasibility, Urban Planning, Strategic Planning
  • Reza Mansouri *, Samad Fotoohi Pages 55-72
    The geomorphic analysis of mountain fronts, anticlines and folded belts can provide valuable insights about the recorded tectonic history of any given region. Therefore, such studies at a regional scale have been frequently undertaken using morphotectonic analysis to delineate areas having higher tectonic activity. Keteh Pifak anticline is located in the northeast of Eyvan-e-Qarb township, north of Ilam province and is considered as a part of the Zagros simply folded belt. In this research, with the aim of evaluating the active neotectonic movements in the Keteh Pifak anticline, the six geomorphic indices such as: Ratio of Valley Floor Width to Valley Height (VF), Percentage Undissected Escarpments (EU), Percentage Dissected Mountain Fronts (FD), Fold Front Sinuosity (FFS), Fold Symmetry Index (FSI), Aspect Ratio (AR) and Relative Tectonic Activity Index (Iat) have been used. The morphometry of Keteh Pifak anticline were determined using topographic maps, satellite imageries and field works. Also, the structural, tectonically and lithologically data were obtained using geological map (5257 sheets No) with 1:100,000 scale. Results show that high values of FFS, EU, AR indices and low values of FD, VF, FSI indices indicate the young and asymmetry of this anticline, the continuation of neotectonic forces and low erosion in the anticline. Also, based on the Iat index, it was determined that this anticline at class 3 of activity. Field evidence in the study area such as narrow valleys (V-shaped), straight, steep and faulted escarpments, asymmetric fold show that this anticline is tectonically relative active.
    Keywords: Active tectonic, Geomorphic Indices, Geomorphological Evidence, Keteh Pifak Anticline
  • Khatere Amiri, Mohammad Masoud *, Daruosh Moradi Chadegani, Faramarz Safi Esfahani, Negin Sadeghi Pages 73-85

    The purpose of this study is to investigate the level of rural development using SWOT and AHP models (Case study: Pesikhan village in the central part of Rasht). This research is a descriptive-analytical research and in terms of the purpose of an applied research. The statistical population of the study consists of officials and villagers of Pesikhan village in the central part of Rasht. The method of collecting information is field and library. Statistics and information available in the culture of settlements during statistical periods have been used to study. SWOT and AHP models were used to analyze the data. The results indicate that the village of Safsar is at the level of a development and is one of the developed villages of the village and Klash Talshan and Atashgah villages are relatively developed villages and other rural areas are underdeveloped villages of the village. Although studies show that there is a lot of potential in the villages of Pesikhan district to achieve rural development; However, in the current situation of rural settlements in Rasht, there is an imbalance in the level of development and the development of villages in this city is facing serious challenges and obstacles. This indicates that the rural settlements of Rasht city have suffered from imbalances and imbalances in the level of development and should be considered with the help of rural villages and village councils, if possible, considering the strengths, weaknesses, opportunities and threats in the region. Have services.

    Keywords: development, village, AHP model, SWOT model, Pesikhan village, Rasht
  • Porya Ghasemi, Masoud Karbasi *, Alireza Zamani Nouri, Mahdi Sarai Tabrizi Pages 85-98

    Drought is one of the most important natural hazards and often affects the lives of many people and causes economic damage, environmental damage and social problems. This study was conducted to evaluate the drought trend, intensity and duration during 1988-2019 in relation to the existing climates in the southern Alborz region. To describe droughts in 3, 6, 12 and 24-month time scales, two drought indices, namely standardized precipitation index (SPI) and standardized precipitation evapotranspiration index (SPEI) were used. In the case of SPEI, evapotranspiration was an important factor in monitoring drought. Therefore, (HS) method was used to calculate evapotranspiration. Drought intensity and duration maps were presented for SPI and SPEI. The correlation between SPI and SPEI was also examined. In the present results, unlike humid climates, SPI does not have a good correlation with SPEI in extremely arid and arid climates and shows the importance of reference evapotranspiration (ET0) to identify drought in these areas and the index (SPEI) has more accurate monitoring results. Relative to the index (SPI). In addition, drought intensity maps for (SPI) and (SPEI) have shown that the region is experiencing very dry conditions and water resources are affected by intense drought in the short and medium term. Short-term drought in the east of the region (Zanjan) and long-term drought in the center and west of the region (Garmsar, Semnan, Karaj, Tehran) have been more.

    Keywords: Drought SPI, SPEI indicators, Drought Intensity, duration, Correlation coefficient, Zoning