فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال نهم شماره 34 (زمستان 1399)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال نهم شماره 34 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم هاشمی*، اصغر جعفری صفحات 5-12
    مقدمه

    طلاق یک تجربه استرسزا و چالش برانگیز برای همسران است که معمولا در شرایط ناکارآمدی فرایند و محتوای خانواده اتفاق می افتد. طبق شواهد پژوهشی طرحواره های شناختی همسران از عوامل تاثیرگذار در کیفیت فرایند و محتوای خانواده است. از این رو، پژوهش حاضر به منظور تعیین اثربخشی طرحواره درمانی در افزایش فرایند و محتوای خانواده در زوجین متقاضی طلاق توافقی انجام شد. 

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. بیست شرکت کننده شامل ده زوج متقاضی طلاق توافقی، از بین مراجعه کنندگان ارجاعی به مراکز مشاوره در شهر قزوین به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی و مساوی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. خط پایه همه شرکت کنندگان در فرایند و محتوای خانواده اندزه گیری شد. مداخلات روانی-آموزشی طرحواره درمانی در دوازده جلسه زوج درمانی برای گروه آزمایش اجرا گردید و برای آزمودنی های گروه کنترل هیچ برنامه ای اجرا نشد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تعقیبی بنفرونی تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که سطح فرایند و محتوای خانواده در زوجین شرکت کننده در جلسات طرحواره درمانی به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود.(01/0>P) 

    بحث و نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج پژوهش طرحواره درمانی یک روش کارآمدی برای افزایش فرایند و محتوای خانواده در زوجین متقاضی طلاق توافقی است. لذا به منظور بهبود فرایند و محتوای خانواده و پیشگیری از وقوع طلاق توافقی، پیشنهاد می شود از مداخلات طرحواره درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، فرایند خانواده، محتوای خانواده، طلاق توافقی
  • مزگان نامور، مهدیه عزیزی*، محسن سعیدمنش صفحات 13-20
    مقدمه

    معضل کودکان بی سرپرست و بدسرپرست واقعیت بسیاری از جوامع و کشورهاست که ریشه های آن به نهاد خانواده و جامعه باز می گردد. به نظر می رسد شیوع مشکلات رفتاری در بین کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، نسبت به دیگر کودکان بیشتراست. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی قصه درمانی برقلدری و زورگویی در کودکان بی سرپرست و بدسرپرست بود. 

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل اجرا گردید. جامعه آماری شامل کلیه کودکان بی سرپرست و بدسرپرست مراکز نگهداری کودکان بهزیستی در مقطع چهارم وپنجم ابتدایی درسال تحصیلی 1396-1397 در شهر شیراز بود. از این تعداد سی نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایشی و کنترل (پانزده نفر هر گروه) گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه قلدری ایلینویز و زورگویی الویوس بود. گروه آزمایشی طی هشت جلسه شصت دقیقه ای در جلسات قصه درمانی شرکت کردند، در حالی که گروه کنترل در این مدت آموزشی دریافت نکرد. در انتها مجددا پرسشنامه ها روی هر دو گروه اجرا شد. 

    نتایج

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات قلدری در هر سه مولفه قلدری، قربانی و نزاع  ومیانگین نمرات زورگویی در هر سه مولفه کلامی، اجتماعی و جسمی در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل در پس آزمون به طور معناداری کاهش یافته است. به عبارت دیگر قصه درمانی باعث کاهش قلدری و زورگویی کودکان بی سرپرست و بدسرپرست شده است. 

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که قصه درمانی برقلدری کودکان بی سرپرست و بدسرپرست تاثیر دارد و باعث کاهش این رفتارها در این کودکان می شود.

    کلیدواژگان: قصه درمانی، قلدری، زورگویی، کودکان بی سرپرست و بدسرپرست
  • کامیار عظیمی، یاسر گراوند*، مهدی عرب زاده صفحات 21-32
    مقدمه

    وقتی در شخصی استیصال اکتسابی شکل می گیرد، راه هرگونه انگیزش و تلاش را سد کرده و نتیجه حرکت را در ذهن به شکست های مجدد ختم می کند. این مطالعه با هدف تاثیر برنامه بازآموزی اسنادی بر استیصال اکتسابی و انگیزش پیشرفت دانش آموزان با پیشرفت تحصیلی پایین انجام شد.

    روش

    در این مطالعه شبه آزمایشی از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. سی و دو دانش آموز دارای پیشرفت تحصیلی پایین پسر دوره متوسطه اول شهر کرج با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه در هر گروه شانزده نفر گمارده شدند. گروه آزمایش نه جلسه شصت دقیقه ای به مدت پنج هفته و هفته ای دو بار برنامه بازآموزی اسنادی دریافت کردند. بعد از مداخله، دو گروه پرسشنامه های استیصال اکتسابی و انگیزش پیشرفت را تکمیل نمودند. داده ها از طریق تحلیل واریانس چندمتغیری مورد مقایسه قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد، گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه، گروه آزمایش کاهش چشمگیری در استیصال اکتسابی و نیز بهبود قابل توجهی در انگیزش پیشرفت ذاشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که آموزش برنامه بازآموزی اسنادی می تواند استیصال اکتسابی دانش آموزان با پیشرفت تحصیلی پایین را کاهش داده و انگیزش پیشرفت آن ها را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: بازآموزی اسنادی، استیصال اکتسابی، انگیزش پیشرفت، پیشرفت تحصیلی پایین
  • حمیدرضا کریمی درمنی، منصور حقیقتیان*، احسان رحمانی خلیلی صفحات 33-40
    مقدمه

    در مدل پزشکی، وظیفه شخص معلول تطبیق خود با جامعه است اما بر خلاف آن در مدل اجتماعی، اجتماع مسوول تطبیق دادن نیازهای فرد معلول با شرایط می ‏باشند. بر این اساس سوال اصلی پژوهش بنا به اهمیت و جایگاه حمایت اجتماعی این گونه شکل گرفت؛ آیا می‏توان از حمایت اجتماعی به عنوان عاملی اثرگذار بر سلامت اجتماعی افراد معلول سود جست؟ بنابراین مطالعه پیشرو به منظور تبیین تاثیر حمایت اجتماعی بر سلامت اجتماعی با میانجیگری متغیرهای کیفیت زندگی و شادابی اجتماعی انجام گردید.

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی-تبیینی است و از روش پیمایش استفاده شده است. در اندازه‏گیری متغیرها، سلامت اجتماعی براساس شاخص ‏های کییز، حمایت اجتماعی بر اساس شاخص ‏های ولمن و فیشر، شادابی اجتماعی بر اساس شاخص ‏های لیندنبرگ و کیفیت زندگی با پرسشنامه سازمان بهداشت جهانی عملیاتی شده ‏اند. پرسشنامه پس از بررسی روایی و پایایی، با تلفیق روش نمونه گیری طبقه بندی و تصادفی ساده، با برآورد حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، در بین سیصد و نود معلول جسمی-حرکتی در استان تهران در سال 1398 اجرا گردید.

    نتایج

    یافته های تحقیق در بررسی مدل معادلات ساختاری با نرم‏افزار Smart Pls نشان داد، میزان تاثیر مستقیم متغیر حمایت اجتماعی بر کیفیت زندگی و شادابی اجتماعی تاثیری قوی و بر سلامت اجتماعی تاثیر آن ضعیفتر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با این نتایج نقش میانجی بودن دو متغیر کیفیت زندگی و شادابی اجتماعی مشهود است و از طرف دیگر تاثیر شادابی اجتماعی و کیفیت زندگی بر سلامت اجتماعی قوی و قابل قبول می‏باشد. در نهایت میزان تاثیر مستقیم و غیر مستقیم سه متغیر حمایت اجتماعی، شادابی اجتماعی و کیفیت زندگی بر سلامت اجتماعی به میزان0.33=R2 می‏باشد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی، شادابی اجتماعی، کیفیت زندگی، معلولان
  • فاطمه فرشی صبح خیز، هومن نامور*، زهرا زارع صفحات 41-49
    مقدمه

    والدین مسوولیت اصلی تربیت کودکان را برعهده دارند. تاثیری که والدین بر فرزندان می گذارند، گاهی آشکار و گاهی کاملا نامحسوس است. این تاثیرات تحت عنوان والدگری قابل بررسی است. برای والدگری نقش های مختلفی مطرح شده که یکی از مهمترین آن ها آماده کردن فرزندان برای ازدواج است. این پژوهش با هدف تدوین مدلی برای والدگری ازدواج انجام شد.

    روش

    این پژوهش به روش کیفی و با رویکرد تلفیقی و استفاده از مطالعات اسنادی، روش دلفی فازی و مطالعات میدانی به صورت مصاحبه انجام شده است که درآن سی مصاحبه نیمه ساختاریافته جهت گردآوری اطلاعات انجام شده است. شش متخصص خانواده و ازدواج با روش نمونه گیری قضاوتی، شانزده نفر زن و شوهر، نیمی از آن ها با نارضایتی زناشویی و نیمی دیگر با رضایت زناشویی و همچنین هشت نفر از والدین آن ها به روش قضاوتی و داوطلبانه انتخاب شدند. برای بررسی محتوای مصاحبه های صورت گرفته، مفهوم سازی و استخراج مقوله ها از روش استراس و کوربین استفاده شد.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که چهارده شاخص هویت جنسیتی، آموزش جنسی، نگرش به جنس مخالف، تصویرسازی از بدن، هوش هیجانی، فرزندپروری، استقلال، مهارت حل مشکل، مهارت ارتباطی، سرمایه اجتماعی(درون و بیرون خانوادگی)، سلسله مراتب، مرزبندی در روابط، هویت فرهنگی و هوش اخلاقی که در پنج دسته عوامل آموزشی، روانی، اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی دسته بندی شدند نقش مهمی در والدگری ازدواج ایفا می کنند. 

    بحث و نتیجه گیری

    اطلاع از معیارها و شاخص های والدگری ازدواج می تواند به والدین، زوجین و درمانگران خانواده کمک کند که از آنچه رفتارها و روش های کارآمد و مناسب در راستای والدگری ازدواج است آگاه تر شوند و در نتیجه از این معیارها برای زندگی مشترک و ازدواج موفقتر و رضایت بخش تر استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مدل والدگری ازدواج، پژوهش کیفی، متخصصان خانواده و ازدواج
  • معصومه مایلی، طلعت الله یاری*، محمدتقی کرمی، فرامرز سهرابی صفحات 50-61
    مقدمه

    روابط فرازناشویی، یکی از مهمترین تهدیدات برای ثبات و تداوم زندگی مشترک و از عمده ترین دلایل بروز اختلافات زناشویی است. طلاق یکی از بحرانی ترین مساله هایی است که عملکرد خانواده را دچار تنش و آسیب می کند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر شناخت روابط فرازناشویی در زنان و جستجوی زمینه های موثر بر آن بود.

    روش

    این پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شده است. بر اساس معیار اشباع نظری، تعداد سی و چهار زن در این مطالعه شرکت کردند. برای گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد.

    نتایج

    با تحلیل محتوای اطلاعات حاصل از مصاحبه ها، مضامین خلل در عشق و احساس تعلق خاطر به همسر، ناهمسویی و ناهمراهی یکدیگر، کیفیت پایین رابطه جنسی و روابط ناکارآمد به عنوان مضامین اصلی شناسایی شدند. 

    بحث و نتیجه گیری

    بروز روابط فرازناشویی در زنان، یک پدیده یک بعدی نیست بلکه حاصل تعامل عوامل متعددی است و در این بین نقش عوامل بین فردی، بسیار پر رنگ و اساسی است. با توجه به ماهیت این عوامل، توجه و عرضه آموزش های لازم به زوجین در این زمینه می تواند نقش تعیین کننده ای در کاهش روابط فرازناشویی داشته باشد.

    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، مددکاری اجتماعی، زنان، تحقیق کیفی
|
  • Azam Hashemi*, Asghar Jafari Pages 5-12
    Introduction

    Divorce is a stressor and challenging experience for spouses that usually occur while family process and content is inefficient. The evidence base, cognitive schema affect the quality of family process and content. So present study aimed to determine the effectiveness of schema therapy on increasing family process and content in couples demanding a uncontested divorce. 

    Methods

    Methodology was semi-experiment and design of pretest-posttest with a control group. Twenty participants (ten demanding couples) of uncontested divorce were selected by purposeful sampling through referents to counseling centers in Ghazvin and assigned to experimental and control groups. The baseline of the family process and content of all participants were measured. Psychoeducational interventions based on schema therapy were done on the experimental group in twelve sessions and for the control group, no intervention was done. Then family process and content of all participants were measured in the posttest. data were analyzed using multiple covariance and Bonferroni. 

    Results

    Findings indicated that the level of the family process and content of participants in schema therapy sessions significantly was higher than the control group.(P<0.01)

    Conclusions

    The results provide some evidence to suggest that intervention based on schema therapy is an efficient Psychoeducational package for increasing the family process and content of couples demanding a uncontested divorce. Therefore, to promoting of family process and content in confecting couples, and preventing uncontested divorce, it was suggested to use interventions based on schema therapy.

    Keywords: Schema Therapy, Family Process, Family Content, Uncontested Divorce
  • Mojgan Namvar, Mahdiyeh Azizi*, Mohsen Saeedmanesh Pages 13-20
    Introduction

    The parentless and neglectful parenting children are the bitter reality of many societies and countries whose roots go back to the institution of the family and society. The prevalence of behavioral problems among parentless and neglectful parenting children is higher than other children. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of narrative therapy on bullying and coercion in parentless and neglectful parenting children.

    Methods

    The research design was quasi-experimental with pretest-posttest and a control group. The statistical population included all The parentless and neglectful parenting children in welfare childcare centers in Shiraz in 2017-2018. Thirty children were selected by accessible sampling method and randomly and assigned to experimental and control groups of fifteen people in each group. Research tools included the Illinois Bullying scale and Olweus Bullying Questionnaire. The experimental group participated in eight sessions of sixty-minute narrative therapy sessions while the control group received no training during this period. In the end, questionnaires were administered to both groups again.

    Results

    The results showed that the mean scores of bullying in all three components bullying, victimization, and quarrel and coercion in all three verbal, social and physical components in the experimental group were significantly lower than the control group in the post-test. In other words, Narrative therapy has reduced bullying in parentless and neglectful parenting children.

    Conclusions

    Based on the findings of the research, it can be concluded that narrative therapy has reduced bullying in the parentless and with neglectful parenting children.

    Keywords: Narrative Therapy, Bullying, Coercion, Parentless Children, Children With Neglectful Parenting
  • Kamyar Azemi, Yaser Garavand*, Mehdi Arabzadeh Pages 21-32
    Introduction

     When learned helplessness formed in the person, the path to any motivation and effort ends, and in that personchr('39')s mind any movement results in failures. The present research was aimed at the effectiveness of the attributional retraining program on the learned helplessness and achievement motivation of students with low academic achievement.

    Methods

    In this quasi-experimental study, a post-test design with a control group was used. Thirty-two boy middle school students with low academic achievement from Karaj were selected by multi-stage cluster sampling method and randomly assigned in two treatment and control groups for each sixteen people. The treatment group participated in nine sessions of sixty minutes for five weeks and two times a week in the attributional retraining program. After the intervention, the two groups completed the learned helplessness and achievement motivation questionnaires and their data were compared through multivariate analysis of variance(MANOVA).

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed that compared to the control group, the treatment group showed a significant decrease in learned helplessness and a significant improvement in achievement motivation.

    Conclusions

    The results of this study suggest that training an attributional retraining program can reduce the learned helplessness of students with low academic achievement and improve their achievement motivation.

    Keywords: Attributional Retraining, Learned Helplessness, Achievement Motivation, Low Academic Achievement
  • Hamidreza Karimidermani, Mansour Haghighatian*, Ehsan Rahmanikhalil Pages 33-40
    Introduction

    In the medical model, it is the job of the disabled person to adapt to society, but unlike it in the social model, the community is responsible for adapting the needs of the disabled to the situation. Accordingly, the foremost question of the research is this: According to the importance and status of social support, can it be used as a factor affecting the social health of persons with disabilities? And what is the impact of social support on social health mediated by social support variables and social happiness?

    Methods

    This is descriptive-explanatory research with a descriptive-explanatory approach and the survey method has been used. In measuring the variables, social health based on Keyes indices, social support based on Wellman and Fisher indices, social well-being based on Lindbergh indices, and quality of life were operationalized with the World Health Organization questionnaire. After validity and reliability, the questionnaire was administered among three-hundred ninety physically handicapped persons in Tehran province in 2019 by combining the simple stratified and random sampling method with the estimation of sample size through the Cochran formula.

    Results

    The findings of the research in structural equation modeling with Smart Pls indicate that the direct effect of social support variable on quality of life and social well-being has a stronger and weaker effect on social health.  

    Conclusions

    Social vitality is evident, and on the other hand the impact of social vitality and quality of life on social health is strong and acceptable. Finally, the direct and indirect effects of three variables of social support, social happiness, and quality of life on social health were R2=0.33.

    Keywords: Social Health, Social Support, Social Happiness, Quality of Life, People with Disabilities
  • Fatemeh Farshi Sobhkhiz, Hooman Namvar*, Zahra Zare Pages 41-49
    Introduction

    Parents have the primary responsibility for raising their children. The impact that parents have on their children is sometimes tangible and sometimes completely intangible. These effects can be examined under the heading of parenting. Various plans have been proposed for parenting, one of the most important of which is to prepare children for marriage, and this study was conducted with the aim of developing a model for parenting marriage.

    Methods

    This research is a combined approach qualitative study using documentary studies, Fuzzy Delphi, and field studies (interviews) in which thirty Semi-structured interviews have been conducted to collect information. Six family and marriage specialists were selected by judgment sampling method, sixteen couples, half of them with marital dissatisfaction and the other half whit marital satisfaction, as well as eight of their parents were selected through a judgmental and voluntary method. To examine the content of the interviews and conceptualize and extract the categories the Strauss and Corbin methods were used.

    Results

    Data analysis showed that fourteen indicators of gender identity, sexual education, opposite sex attitudes, body image, emotional intelligence, parenting, independence, problem-solving skills, communication skills, social capital(within and outside the family) Hierarchy, demarcation, cultural identity and moral intelligence, which are classified into five categories of educational, psychological, social, cultural and moral factors, play an important role in marriage parenting.

    Conclusions

    Knowing the criteria and indicators of marriage parenting can help parents, couples, and family therapists to become more aware of what are the effective and appropriate behaviors and methods for marriage parenting, and as a result apply these criteria for more successful and satisfactorily cohabitation and marriage.

    Keywords: Marriage Parenting Model, Qualitative Research, Family, Marriage Specialists
  • Masoomeh Mayeli, Talat Allahyari*, Mohammad Taghi Karami, Faramarz Sohrabi Pages 50-61
    Introduction

    Extramarital affairs are one of the most important threats to the stability and continuity of marriage and one of the most severe causes of marital disputes. Divorce is another critical issue that affects and damages the functioning of the family. Accordingly, this study aims to understand extramarital relationships in women and seek effective causes of it.

    Methods

    This is a qualitative study using the qualitative content analysis method. Based on theoretical saturation criteria, thirty-four women participated in this study. A semi-structured interview method was used to collect information.

    Results

    After analyzing the content of the information obtained from the interviews, the themes of disruption in love and feeling of belonging to the spouse, lack of alignment and companionship, low quality of sexual intercourse, and dysfunctional relationships were identified as the main themes.

    Conclusions

    The occurrence of extramarital affairs in women is not a one-dimensional phenomenon but the result of the several factorschr('39') interaction, plus the role of interpersonal factors is fundamental. Due to the nature of these factors, paying attention and providing the necessary training to couples in this field can play a decisive role in reducing extramarital affairs.

    Keywords: Extramarital Affairs, Social Work, Women, Qualitative Research