فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال دهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1400)

  • ویژه خلیج فارس
  • تاریخ انتشار: 1400/06/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد قلی زاده*، بهروز محمدزاده، علی کاظمی صفحات 93-104

    ماهیان از جمله موجوداتی هستند که قابلیت تجمع زیستی از این فلزات را دارا هستند. هدف از این مطالعه، بررسی غلظت فلزات آلومینیوم، وانادیوم، قلع و کروم در بافت عضله ماهی زمین کن دم نواری و ارزیابی خطر احتمالی آن است. به همین منظور 30 قطعه ماهی در تیر 1398 از بندر بوشهر، خلیج فارس صید شد. نمونه ها طبق روش استاندارد آزمایشگاهی آماده و به کمک دستگاه ICP-OES غلظت فلزات سنگین اندازه گیری شدند. میزان غلظت عناصر در بافت عضله ماهی به منظور مصارف انسانی با استانداردهای جهانی مقایسه، همچنین برآورد میزان جذب روزانه، هفتگی در کودکان و بزرگسالان، حد مجاز مصرف برای آنان و شاخص های خطر مصرف این ماهی نسبت به بیماری های سرطان زایی محاسبه گردید. نتایج نشان داد که میانگین غلظت آلومینیوم (3/10±9/23)، وانادیوم (07/0±15/0)، قلع (2/2±41/5) و کروم (12/0±34/0) بر اساس میکروگرم بر گرم وزن تر در بافت عضله مشاهده شد. میزان جذب فلزات مورد مطالعه در بافت عضله ماهی به صورت Al>Sn>Cr>V بود. نتایج نشان داد که حد مجاز مصرف فلزات سنگین به استثناء آلومینیوم بقیه کمتر از استاندارد سازمان بهداشت جهانی بودند. محاسبه شاخص خطر نشان داد که آلومینیوم در هر دو گروه بزرگسالان و کودکان و کروم در کودکان مقادیر بیشتر از یک دارد، در همین راستا نظارت مستمر بر سطوح فلزات سنگین در ماهی های عرضه شده در بازار، جهت اطمینان از بالاترنبودن از حد مجاز استاندارد های جهانی ضروری به نظرمی رسد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ماهی زمین کن دم نواری، عضله، بندر بوشهر، خلیج فارس
  • سید امین الله تقوی مطلق*، غلامرضا دریانبرد، آرزو وهاب نژاد صفحات 105-117

    به منظور ارایه راهکارهای موثر در مدیریت منابع انسانی و تداوم اشتغال و معیشت جامعه صیادی و تعیین نقش واقعی صید و صیادی در ایجاد اشتغال، درآمد و توسعه مناطق ساحلی، این تحقیق از طریق گردآوری داده‏ها با استفاده از پرسشنامه برای شناورهای میگوگیر استان بوشهر در سال 1397 انجام شد.ناوگان صیادی شناورهای میگوگیر در استان بوشهر شامل 470 فروند شناور کلاس لنج می باشد که علاوه بر میگو، در خارج از فصل صید میگو، به صید ماهی و سایر آبزیان می پردازند. براساس آنالیزهای انجام شده، فرصت‏های شغلی ثابت ایجاد شده در شناورهای میگوگیر استان بوشهر 2/3756 بدست آمد. مجموع اشتغال های ایجاد شده (ثابت، موقت و فصلی) برابر با 2/3934 محاسبه شد. سرانه فرصت های شغلی ثابت و جمع کل فرصت های شغلی ایجاد شده (ثابت، موقت و فصلی) به ازاء هر شناور به ترتیب 0/8 و 4/8 نفر بدست آمد. ساعات کاری سالانه هر کدام از پرسنل شاغل در شناورها 2/2110 ساعت محاسبه شد که در سال 1397 حدود 2 درصد کمتر از ساعات کار تمام وقت در مقیاس کشوری (2107 ساعت) و 3 درصد بیشتر از ساعات کار تمام وقت در مقیاس بین المللی (2000 ساعت) برآورد شد. مقدار کل صید شناور های میگو گیر استان بوشهر و درآمد حاصل از آن به ترتیب 10962 تن صید (میگو و سایر آبزیان) و 5/263 میلیارد تومان محاسبه شد که سرانه درآمد به ازاء هر شناور 7/560 میلیون تومان بود.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، شناورهای میگوگیر استان بوشهر، فرصت های شغلی، درآمد، آنالیز اجتماعی - اقتصادی
  • پریما حاجی علیزاده، محسن صفائی، رضا ندرلو*، مهدی قدرتی شجاعی صفحات 118-130

    این تحقیق با هدف بررسی توزیع زمانی و مکانی خرچنگ Opusia indica در ذخیره گاه زیست کره حرا در خلیج فارس صورت گرفت. نمونه برداری به صورت فصلی (چهارفصل) از زمستان 1397 تا پاییز 1398 انجام شد. نمونه برداری در پنج منطقه و در هر منطقه از سه زیستگاه با استفاده از کوادرات فلزی به ابعاد 25*25 سانتیمتر صورت گرفت. در هر زیستگاه، عوامل محیطی شامل دما، شوری، اکسیژن محلول، اسیدیته به همراه میزان مواد آلی و دانه بندی رسوبات اندازه گیری شد. نتایج نشان دادند با افزایش پیچیدگی زیستگاه فراوانی و زیست توده گونه Opusia indica روند کاهشی دارد. بیشترین فراوانی و زیست توده ازنظر فصلی، به ترتیب در زمستان و پاییز و کمترین فراوانی و زیست توده در بهار مشاهده شد که اختلاف معنی داری در بین زیستگاه ها و فصول وجود داشت (P < 0.05). شوری در بین زیستگاه ها اختلاف معنی داری را نشان داد، اما دارای تغییرات فصلی نبود. درحالی که دما در بین زیستگاه ها اختلاف معنی داری را نشان نداد اما دارای تغییرات فصلی بود. در میزان اکسیژن محلول و اسیدیته در بین زیستگاه ها و در بین فصول تفاوت معنی داری مشاهده گردید. تغییرات معنی داری بین زیستگاه ها و فصول در دانه بندی رسوب مشاهده شد درحالی که مقدار مواد آلی فقط اختلاف بین زیستگاه ها را نشان داد. همچنین، تحلیل همبستگی کندال بین عوامل محیطی (دما، شوری، اکسیژن محلول و اسیدیته) با فراوانی و زیست توده نشان از وجود همبستگی معنی دار بین این عوامل محیطی داشت، اما بین فراوانی و زیست توده با میزان مواد آلی هیچ همبستگی معناداری مشاهده نشد. نتایج حاصله کمک به درک بهتر وضعیت این گونه در بوم سازگان مانگرو می کند.

    کلیدواژگان: حرا، خلیج فارس، پارامترهای محیطی، Opusia indica
  • پروین صادقی*، اسماء اسماعیل زاده آشینی صفحات 131-140

    اهداف هدف:

     از این مطالعه بررسی میزان تغییرات آنزیم های کبدی در پلاسمای هامورماهی لکه زیتونی منقوط دریای عمان(Epinephelus stoliczkae)تحت القای غلظت های مختلف دی کرومات پتاسیم در طی 21روز در شرایط آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش ها

    200 قطعه هامورماهی لکه زیتونی منقوط با میانگین طول کل2/2±6/29سانتی متر و میانگین وزن کل4/92±5/389گرم از دریای عمان صید گردید. جهت اجرای آزمایش سمیت تحت کشنده سه تیمار 6/3، 31/7 و6/14میلی گرم بر لیتر کروم (سه تکرار و یک شاهد) انتخاب گردید. ماهی ها به مدت 21روز در معرض کروم قرار گرفتند و در فاصله زمانی 5/0، 1، 7، 14 و 21روز پس از شروع آزمایش، به منظور اندازه گیری سطح آنزیم های کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوتراسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP)، از ساقه دمی ماهی ها نمونه خون تهیه شد. سنجش میزان آنزیم ها با استفاده از روش فتومتری انجام و مقادیر سنجیده شده برحسب U/Lبیان شد.

    یافته ها

    بیشترین و کمترین میزان آنزیم های کبدی در هامورماهی لکه زیتونی منقوط به ترتیب برابر بود با: آسپارتات آمینو ترانسفراز=28/10±298-21/6± 198، آلانین آمینوترانسفراز=19/2±81-56/2±38، آلکانین فسفاتاز= 76/2±177-21/4±118U/L. باگذشت زمان، میزان آنزیم های کبدی در تیمارهای مختلف نسبت به گروه شاهد افزایش و اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (05/0>P).در مورد هر سه آنزیم کبدی بیشترین میزان در تیمار سوم و روز 21و کمترین میزان در تیمار اول و زمان 5/0روز ثبت شد.

    نتیجه گیری

    در این آزمایش،آنزیم های کبدی در پاسخ به افزایش غلظت کروم و مدت زمان در معرض بودن،افزایش یافتند که علت آن می تواند آسیب به سلول های کبدی و درنتیجه آزاد شدن آنزیم های کبدی در پلاسما باشد. به طورکلی می توان آنزیم های کبدی را به عنوان نشانگر زیستی آلودگی در محیط های طبیعی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آسپارتات آمینو ترانسفراز، آلانین آمینو ترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، کبد، ماهی، دریای عمان
  • عطا مولودی صالح، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر، دلدار شجاعی، منوچهر نصری صفحات 141-150

    این مطالعه به منظور بررسی تنوع ریختی ماهی بیاح (Planiliza abu) در رودخانه های تیره (حوضه تیگریس)، کر (حوضه رودخانه کر) و جگین (حوضه هرمزگان) با استفاده از روش های ریخت سنجی سنتی و هندسی به اجرا درآمد. بدین منظور با استفاده از دستگاه الکتروشوکر و تور سالیک تعداد 62 قطعه ماهی نمونه برداری شد. در آزمایشگاه تعداد 21 صفت ریخت سنجی اندازه گیری شد. به منظور استخراج داده های ریختی در روش هندسی از سمت چپ جانبی آن ها عکس گرفته شد و در نرم افزار tpsDig2، تعداد 16 لندمارک تعریف و رقومی سازی شد. نتایج نشان داد که جمعیت های مورد مطالعه در 7 صفت ریختی تفاوت معنی داری با یکدیگر دارند (05/0<P). همچنین تفاوت ها در روش هندسی مربوط به اندازه سر، عمق بدن، موقعیت باله سینه ای و طول ساقه دمی بود. براساس نتایج روش ریخت سنجی هندسی با دقت بالاتری از لحاظ ریختی جمعیت های گونه عام گرا Planiliza abu که قابلیت زیست در دامنه وسیعی از زیستگاه ها دارد، را از یکدیگر تفکیک نمود.

    کلیدواژگان: ماهی بیاح، ریخت سنجی، تجزیه به مولفه های اصلی، تحلیل خوشه ای
  • ناصر کوسج*، حجت الله جعفریان، عبدالواحد رحمانی، عبدالرحمن پاتیمار، حسنی قلی پور صفحات 151-163

    در این تحقیق رسوبات سواحل مناطق قشم، بندرخمیر و بندرلافت در استان هرمزگان جهت تعیین میزان آلودگی فلزات سنگین سرب، نیکل، روی، آهن و مس بوسیله فرایندهای طبیعی و یا فعالیت های انسانی مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور شناسایی آلودگی های زیست محیطی ناشی از فلزات سنگین، نمونه برداری با بیلچه از رسوبات این مناطق جهت اندازه گیری غلظت فلزات سنگین و  تعیین شاخص غنی شدگی قرار گرفت. موقعیت نمونه ها به کمک دستگاه GPS تعیین و نمونه برداری از رسوبات سطحی (منطقه جزر و مدی) در 30 ایستگاه در مناطق مورد مطالعه انجام شد. جهت تعیین غلظت فلزات سنگین از دستگاه جذب اتمی شعله استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر سنگین سرب، نیکل، روی، آهن و مس در تمام ایستگاه های نمونه برداری با یکدیگر اختلاف معنی داری را نشان می دهد (P<0.05). بطوریکه از لحاظ غلظت عناصر مورد مطالعه منطقه قشم (مس: 88/1± 76/33 ، روی: 75/2± 44/85، سرب: 23/1± 79/31 ، نیکل: 29/2± 17/34  و آهن: 21/691± 38000 میکرو گرم بر گرم) نسبت به مناطق بندرخمیر (مس: 30/2± 84/26، روی: 12/2± 54/77، سرب: 37/1± 71/24، نیکل: 30/1± 82/25   و آهن: 48/882± 36810  میکرو گرم بر گرم) و بندرلافت (مس: 42/2± 74/22 ، روی: 61/2± 22/65 ، سرب: 32/1± 93/19  ، نیکل: 06/2± 70/21  و آهن: 56/1014± 35560  میکرو گرم بر گرم) از آلودگی بالاتری برخوردار بود. همچنین نتایج نشان داد که فاکتور غنی شدگی فلزات در تمامی نمونه های رسوب کم می باشد و از لحاظ شاخص ژیوشیمیایی مولر، درجه آلودگی خاک در رده خاکهای غیر آلوده می باشند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی، خلیج فارس، رسوب، فاکتور غنی شدگی و شاخص ژئوشیمیایی مولر
  • مریم لوری، ایمان سوری نژاد*، ملیکا ناظمی صفحات 164-172

    استروییدها یکی از مهمترین و فراوان ترین متابولیت های ثانویه اسفنج های دریایی می باشند. هدف از این مطالعه، بررسی خواص ضد باکتریایی فرکشن های استروییدی استخراج شده از اسفنج دریایی خلیج فارس گونه Axinella sinoxea بود. ابتدا عصاره گیری با حلال استون انجام گرفته و سپس جداسازی فرکشن ها توسط ستون کروماتوگرافی با سیلیکاژل انجام شد. شناسایی استروییدها در فرکشن های استخراج شده از ستون سیلیکاژل با استفاده از کروماتوگرافی لایه نازک و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی صورت گرفت. سپس خواص ضد باکتریایی فرکشن های حاوی استرویید با استفاده از روش رقت لوله ای به منظور تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. فرکشن های استروییدی شناسایی شده از اسفنج A. sinoxea شامل Stigmasta-5,24 (28)-dien-3-ol, (3β-24Z) و Ergosta-5,22-dien-3-ol,(3β,22E,24S) بودند. استروییدهای استخراج شده از A. sinoxea نتایج متفاوتی را در مهار رشد و کشتن سویه های باکتری های گرم منفی Escherichia coli، Klebsiella pneumonia ، Vibrio harveyi و باکتری های گرم مثبت  Micrococcus roseusو Staphylococcus aureus در غلظت های مختلف مورد آزمایش نشان دادند. در جمعبندی نهایی، نتایج امیدوارکننده ای در مورد خواص ضدمیکروبی فرکشن های استروییدی استخراج شده از اسفنج دریایی A. sinoxea جزیره لارک خلیج فارس حاصل شد که لزوم بررسی بیشتر برای سنتز مواد دارویی و آنتی بیوتیک از ترکیبات زیست فعال دریایی را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: متابولیت های ثانویه، اسفنج، فعالیت ضدمیکروبی، خلیج فارس
  • مهدی بلوکی کورنده*، رضا ندرلو، نگین خروشی، سمیه زنگی آبادی صفحات 173-188

    خلیج فارس در مقایسه با سایر نقاط جهان دارای محیط زیست متفاوتی برای زیست مرجان ها می باشد. 17 جزیره مرجانی و برخی مناطق ساحلی در قسمت شمالی خلیج فارس و همچنین خلیج چابهار در دریای عمان مهمترین مناطق مرجانی ایران را تشکیل می دهند. دور از دسترس بودن جزایر مرجانی و پراکندگی تحقیقات صورت گرفته منجر گردیده تا اطلاعات صحیحی در خصوص تعداد گونه های آبسنگ مرجانی شناسایی شده در دسترس نباشد. در این تحقیق سعی شده تا با بررسی میدانی برخی مناطق مرجانی همانند شیدور ، فارسی، خارگ، خارگو، هندورابی و نایبند و گردآوری مطالعات انجام شده در سایر مناطق مرجانی  اطلاعات کاملی را در خصوص تنوع گونه ای مرجان های شناسایی شده در آبهای ایرانی خلیج فارس ارایه دهد. براساس نتایج تعداد گونه های آبسنگ های مرجانی شناسایی شده در آبهای ایرانی خلیج فارس 96 گونه می باشد که با محاسبه 6 گونه آبسنگ مرجانی که صرفا از خلیج چابهار گزارش شده تعداد گونه های شناسایی شده در آبهای ایران را به 102 گونه می رساند. گونه های شناسایی شده از 13 خانواده و 40 جنس هستند که از میان این خانواده ها، Merulinidae و Acroporidae  هر کدام به ترتیب با 29 و 23 گونه بیشترین تنوع از نظر تعداد گونه را دارند. پس از این دو خانواده Poritidae با 11 گونه دارای تنوع بیشتری نسبت به سایر خانواده ها می باشد. جزیره لارک بیشترین تعداد گونه را در بین مناطق مورد یررسی دارا می باشد.

    کلیدواژگان: مرجان، خلیج فارس، دریای عمان، شناسایی گونه، تعداد گونه ها
  • قاسم رشیدیان، عبدالمحمد عابدیان کناری*، مریم نیکخواه صفحات 189-202

    در این تحقیق ضایعات سر میگوی وانامی تهیه و بصورت آنزیمی با کمک آنزیم آلکالاز (L 4/2(هیدرولیز و با اولترافیلرهای با اندازه چشمه 10 کیلو دالتون فرکشن بندی شد. فرکشن مورد نظر بر اساس روش ژلاسیون یونی (کیتوزان و تری پلی فسفات) در کپسول های نانوکیتوزان بر اساس غلظت های 1 و 2 میلیگرم بر میلی لیتر کیتوزان، نسبت های مختلف کیتوزان:تری پلی فسفات و غلظت های مختلف فرکشن پپتیدی شامل 1، 5 و 10 میلی گرم در میلی لیتر بهینه سازی شد. درجه هیدرولیز و طول پپتیدهای بدست آمده از هیدرولیز آنزیمی محاسبه شد. اندازه، پتانسیل زتا و متوسط قطر و توزیع اندازه ذرات توسط دستگاه انکسار نور پویا بررسی شدند. ساختار و شکل نانوکپسول ها شامل عکس برداری میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و طیف مادون قرمز (FTIR) انجام شد. اندازه ذرات در غلظت ها و تمیار های مختلف متنوع و در محدوده 30 تا 150 نانومتر بود. بهترین نتیجه حاصل از بهینه سازی کپسولیشن در تیمار نسبت 2:1 کیتوزان به پلی فسفات و غلظت 10 میلی گرم بر میلی لیتر بدست آمد. اندازه، شاخص پراکندگی، پتانسیل زتا و اندازه نانوکپسول ها در شرایط بهینه مورد نظر به ترتیب 0٫375،202 و 13/30 نانومتر بودند و شرایط نگهداری در دمای 20- درجه سانتیگراد تاثیر چندانی بر کیفیت نانوکپسول ها نداشت. با توجه به کارایی بالا (18/0±04/91 درصد) کیتوزان می تواند برای نانکپسوله کردن فرکشن پپتیدی کوچکتر از 10 کیلودالتون مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نانوانکپسولیشن، نانوکیتوزان، پپتید زیست فعال، ضایعات میگو، هدرولیز آنزیمی
  • نجمه برنجکار، محمدرضا کلباسی*، سامان حسین خانی صفحات 203-212

    پیسیدین در از بین بردن میکروارگانیسم ها اعم از باکتری، قارچ، ویروس، انگل طیف گسترده ای دارد و دارای فعالیت قوی ضدتوموری است و در افزایش ایمنی ذاتی نقش دارد و لذا در برابر باکتری ها مقاومت ایجاد نمی کند؛ بنابراین از اهمیت بالایی در آبزی پروری برخوردار است. در این پژوهش کلونینگ ژن پیسیدین ماهی شانک سر طلایی (Sparusaurata) در وکتور pTZ57R/T صورت گرفت. محصول اتصال به سلول های مستعد باکتری E. coli سویه DH5α منتقل شدند. از تک کلنی های مشاهده شده در پلیت آمپی سیلین، استخراج پلاسمید انجام گرفت. تاءیید صحت تک کلنی های رشد یافته در این پژوهش، با روش های PCR مستقیم و تعیین توالی انجام گردید. قطعه تکثیر شده cDNA ژن پیسیدین ماهی شانک سرطلایی متشکل از 310 نوکلیوتید و 57 آمینواسید است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که ژن پیسیدین در وکتور pTZ57R/T با موفقیت کلون گردیده است. مقایسه توالی نوکلیوتیدی ژن پیسیدین در این پژوهش شباهت بالایی را با پیسیدین 5 گونه Morone chrysops نشان داد. مقایسه توالی آمینواسیدی سیگنال پپتید پیسیدین کاملا مشابه با Dicentracin-like همین گونه ثبت شده در بانک ژنی بوده و توالی پپتید بالغ پیسیدین تنها در سه آمینواسید با Pleorocidin-like گونه Poesila farmosa و Dicentracin-like گونه Sphaeramia orbicularis شباهت دارد. این پژوهش می تواند گامی برای مطالعات بعدی پپتید پیسیدین باشد.

    کلیدواژگان: پپتید پیسیدین، کلونینگ ژن، ماهی شانک سرطلایی (Sparus aurata)، وکتور pTZ57R، T
  • محمد خلیل پذیر*، سید احمد قاسمی، مریم میر بخش صفحات 213-226

    هدف از انجام این مطالعه شناسایی جمعیت های مختلف مولدین میگوی سفید غربی پرورشی (Litopenaeus vannamei) و تاثیر آمیزش های خویشاوندی و غیر خویشاوندی بر روی شاخص های ژنتیکی و ضریب هم خونی نتاج حاصل از آنها در نسل دوم بود. با توجه به منشاء مولدین نگهداری شده در مراکز تکثیر استان بوشهر با استفاده از روش ریزماهوراه ای، پس از شناسایی جمعیت های مختلف از میان سه ذخیره مولوکایی، های هلث و هیبرید در نسل اول، شاخص های ژنتیکی نتاج حاصل از آمیزش های درون و برون گروهی آنها در نسل های دوم بررسی شد. نتایج نشان داد که میزان تنوع ژنیتکی در ذخیره های مولوکایی و های هلث (09/0±46/0 و 07/0±50/0) بیشتر از ذخیره هیبرید (06/0±38/0) می باشد. میزان ضریب هم خونی ذخیره های مولوکایی، های هلث و هیبرید به ترتیب 14/0، 31/0 و 41/0 بود. لیکن به دلیل فاصله ژنتیکی کم میگوهای ذخیره هیبرید و مولوکایی پس از ادغام آنها با همدیگر دو جمعیت مولوکایی، های هلث به عنوان مولدین نسل اول معرفی شدند. در نسل دوم علیرغم بیشتر بودن میزان تنوع ژنتیکی در نتاج حاصل از آمیز ش های برون گروهی مولوکایی×های هلث (12/0±47/0) و های هلث×مولوکایی (08/0±39/0) نسبت به نتاج آمیزش های درون گروهی مولوکایی×مولوکایی (04/0±19/0) و های هلث×های هلث (03/0±11/0) این مقادیر در مقایسه با نسل اول کاهش یافته بود. کمترین و بیشترین میزان ضریب هم خونی به ترتیب مربوط به نتاج مولوکایی×های هلث (18/0±268/0) و مولوکایی×مولوکایی (145/0±853/0) بود. با توجه به نتایج بدست آمده می توان عنوان نمود که عدم اطلاع از شاخص های ژنتیکی مولدین و آمیزش های صورت گرفته میان افراد خویشاند عوامل اصلی کاهش شاخص های ژنتیکی و پسروی ژنتیکی ناشی از افزایش ضریب هم خونی در نسل های بعدی می باشند.

    کلیدواژگان: میگوی سفید غربی، نسل، روش ریزماهواره، تنوع ژنتیکی، ضریب هم خونی، خلیج فارس
  • مازیار یحیوی* صفحات 227-239

    در این تحقیق ویژگی های مورفومتریک و مریستیک کفشک تیزدندان در دو منطقه بندرعباس و بندرجاسک مورد بررسی قرار گرفت. از هر منطقه بالغ بر 30 قطعه ماهی کفشک تیزدندان تهیه و پس از انجام عملیات زیست سنجی، 29 مشخصه مورفومتریک (قابل اندازه گیری) و 9 مشخصه مریستیک (قابل شمارش) مورد اندازه گیری و شمارش قرار گرفت. طبق نتایج حاصله میانگین ضریب تغییرات در مشخصه های مورفومتریک ماهیان راست گرد و چپ گرد منطقه بندرعباس به ترتیب 34/0 و 41/0 و میانگین ضریب تغییرات فاکتورهای مریستیک ماهیان راست گرد و چپ گرد 14/0 و 17/0 می باشد. میانگین ضریب تغییرات فاکتورهای مورفومتریک ماهیان راست گرد و چپ گرد بندرجاسک به ترتیب 25/0 و 24/0 و میانگین ضریب تغییرات فاکتورهای مریستیک ماهیان راست گرد و چپ گرد 10/0 و10/0 می باشد. همچنین ماهیان کفشک تیزدندان بطور کلی در 25 عامل مورفومتریک و 1 عامل مریستیک در بین این مناطق اختلاف معنی داری داشتند (P<0.05). ارتفاع باله مخرجی، ارتفاع باله پشتی،قطر چشم بالا و پایین، ارتفاع باله شکمی سطح تیره و روشن، طول قاعده باله سینه ای سطح تیره و روشن و عرض دهان از بین فاکتورهای مورفومتریک بیشترین اختلاف را به خود اختصاص داده اند. بین پارامتر های اندازه گیری شده در ماهی کفشک تیزدندان راست گرد و چپ گرد در هر منطقه مشابه اختلاف معنی دار دیده نشد (P>0.05). طبق این نتایج بین دو مشخصه مورفومتریک و مریستیک، تفاوت های موجود در مشخصه مورفومتریک مشخص تر می باشد که خود ناشی از شرایط زیست محیطی متفاوت در این دو منطقه است.

    کلیدواژگان: مورفومتریک، مریستیک، خلیج فارس، دریای عمان، Psettodes erumei
  • رضا کاظم پور*، عادل حقیقی خیابانیان اصل، ابراهیم اعلایی، سیده شیوا علوی نژاد صفحات 240-250

    آلودگی نفتی آب های سطحی علاوه بر ایجاد اختلال در عملکرد فیزیولوژیک ماهیان منجر به صدمات جبران ناپذیری برسلامتی انسان طی انتقال از طریق زنجیره غذایی می گردد. در نتیجه بررسی امکان تجمع هیدروکربن های نفتی در بافت های خوراکی ماهیان اهمیت ویژه ای می یابد. در این مطالعه نمونه های ماهی شانک زرد باله  Acanthopagrus latus (Houttuyn, 1782)با استفاده از تله های طعمه دار از منطقه خور موسی در خلیج فارس،  جمع آوری شده و پس از بیست روز سازگاری با شرایط آزمایشگاهی مرکز تحقیقات آبزی پروری جنوب ایران در مخازن حاوی 300 لیتر آب دریا به پنج گروه با دو تکرار تقسیم شدند. سپس گروه ها در معرض غلظت های صفر، 2، 4، 8 و 16 درصد فاز محلول  نفت خام (water soluble fraction) قرار گرفتند. نتایج بررسی میزان هیدروکربن های نفتی کل در بافت آبشش و کلیه نشان دهنده افزایش معنی دار در روزهای 10 و 20 آزمایش بود که این مقدر با بالا رفتن غلظت WSF نیز افزایش یافت (P<0.05). در حالی که در بافت کبد و عضلات در هیچ یک از گروه های مواجهه، با درنظر گرفتن زمان مواجهه و غلظت WSF، اختلاف معنی داری مشاهده نشد (P>0.05). نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده امکان تجمع TPH در بافت های آبشش و کلیه ماهی شانک زرد باله تحت تاثیر غلظت و مدت زمان مواجهه با WSF بود. فلذا با توجه به ارزش اقتصادی بالای خانواده شانک ماهیان، ارایه روش های مدیریتی مناسب برای کنترل ورود آلاینده های نفتی به آب های خلیج فارس ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: TPH، ماهی شانک، نفت خام، خلیج فارس
  • طاهره درداب، ایمان سوری نژاد*، ملیکا ناظمی صفحات 251-258

    اسکوالین یک هیدروکربن تری ترپن غیراشباع و پیش ساز کلسترول و استروییدها در گیاهان و جانوران است که دارای پتانسیل آنتی اکسیدانی می باشد. هدف از مطالعه حاضر، جداسازی اسکوالین از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس Carcharhinus sorrah و بررسی فعالیت ضد میکروبی آن بود. ابتدا عصاره گیری از کبد با متانول70% انجام شد و سپس فرکشن حاوی اسکوالین توسط ستون کروماتوگرافی با سیلیکاژل جداسازی گردید. شناسایی اسکوالین در فرکشن های استخراج شده از ستون سیلیکاژل با کروماتوگرافی لایه نازک و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی (GC-MS) صورت گرفت. خواص ضد باکتریایی اسکوالین شناسایی شده با استفاده از روش رقت لوله ای به منظور تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. تشخیص نمونه هایی از ترکیب اسکوالین استخراج شده توسط GC-MS بیانگر تایید حضور اسکوالین در کبد کوسه ماهی مورد مطالعه در این تحقیق بود. بررسی خواص ضد باکتریایی نشان داد که اسکوالین رشد سویه های باکتری های گرم منفی Escherichia coli، Klebsiella pneumonia ، Vibrio harveyi و باکتری های گرم مثبت  Micrococcus roseusو Staphylococcus aureus را مهار می کند که بر این اساس می تواند برای تولید ترکیبات ضدمیکروبی جدید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسکوالین، فعالیت ضد میکروبی، زیست فناوری دریایی، Carcharhinus sorrah
  • مریم فارسی مدان، لاله رومیانی* صفحات 259-271

    هدف از این پژوهش، بررسی عملکرد آنتی اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده خیاردریایی (Holothuria leucospilota) و تاثیر آن بر خصوصیات میکروبی و شیمیایی سوریمی کپورنقره ای (Hypophthalmichthys molitrix) در دمای یخچال بود. هضم آنزیمی عضله خیاردریایی با استفاده از آنزیم آلکالاز (5/1 درصد وزن ماده اولیه، 4 ساعت، دمای 55درجه سانتی گراد) انجام شد. سوریمی از فیله کپورنقره ای تهیه و به آن دو غلظت 5/0 و 1/0 میلی گرم بر کیلوگرم پروتئین هیدرولیزشده خیاردریایی اضافه شد. فعالیت آنتی اکسیدانی، پراکسید (PV)، بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، pH، اسیدهای چرب فرار (FFA)، شمارش بار باکتریایی مزوفیل هوازی و باکتری های سرمادوست در روزهای 0، 3، 6، 9، 12 و 15 انجام شد. میزان قدرت مهار رادیکال های آزاد (DPPH) توسط پروتئین هیدرولیز شده خیاردریایی در دو غلظت 5/0 و 1/0 میلی گرم بر کیلوگرم به ترتیب 24/92 و 11/62 درصد بود که نسبت به آنتی اکسیدان تجاری BHT در همان غلظت مقدار بالاتری را نشان داد (p<0.05) میزان پراکسید در تیمار 1/0 میلی گرم بر کیلوگرم تا روز نهم و در تیمار 5/0 میلی گرم بر کیلوگرم تا روز دوازدهم در محدوده مجاز بود. نتایج بررسی TVB-N، TBA، FFA، بار باکتریایی مزوفیل هوازی و باکتری های سرمادوست در هر دو تیمار و در روزهای بررسی از حد مجاز در نظر گرفته شده عبور نکرد. این مطالعه نشان داد پروتئین هیدرولیز شده خیاردریایی قادر به کنترل بار باکتریایی و فرآیند اکسیداسیون در سوریمی کپور نقره ای است. تیمارهای حاوی پروتئین هیدرولیزشده خیاردریایی نسبت به تیمار شاهد، توانستند ماندگاری سوریمی را 9 روز افزایش دهند.

    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیز شده، خیاردریایی (Holothuria leucospilota)، آنتی اکسیدان، خصوصیات میکروبی و شیمیایی، سوریمی
|
  • Mohammad Gholizadeh*, Behroz Mohammadzadeh, Ali Kazemi Pages 93-104

    Fish are among the organisms that have the ability to bioaccumulate these metals. The aim of this study was to investigate the concentrations of aluminum, vanadium, tin and chromium in the muscle tissue of tapeworm and assess its potential risk. For this purpose, 30 pieces of fish were caught in July 2017 from Bushehr port, Persian Gulf. Samples were prepared according to standard laboratory methods and the concentration of heavy metals was measured using ICP-OES. The concentration of elements in the muscle tissue of fish for human consumption was compared with international standards, as well as the estimated daily, weekly absorption in children and adults, their permissible consumption and risk indicators of consumption of this fish against carcinogenic diseases. The results showed that the mean concentrations of aluminum (23.9 ±10.3), vanadium (0.15 ±0.07), tin (5.41 ±2.2) and chromium (0.34 ±0.12), based on micrograms per gram, fresh weight was observed in muscle tissue.  The absorption of the studied metals in the muscle tissue of fish was Al> Sn> Cr> V. The results showed that the permissible consumption of heavy metals with the exception of aluminum was lower than the standard of the World Health Organization. The calculation of the risk index showed that aluminum in both groups of adults and children and chromium in children have values ​​of more than one, in this regard, with continuous monitoring of heavy metal surfaces in fish offered in the market

    Keywords: Heavy metals, platycephalus indicus, muscle, Bushehr port, Persian Gulf
  • Seyed Aminollah Taghavi Motlagh*, Gholamreza Daryanabard, Arezoo Vahabnezhad Pages 105-117

    The socio-economic data of shrimp fleet in Bushehr province for 2019, were collected in order to determine the role of this fisheries in creating employment, income and development of coastal areas of the Persian Gulf. The data were collected using a questionnaire. The fishing fleet of shrimp in Bushehr province includes 470 vessels, that, in addition to shrimp, catch fish and other aquatic animals outside the shrimp fishing season.Based on the analyzes, the number of fixed job created by shrimp fishing fleet in Bushehr province, were 3756.2. The total number of jobs created (fixed, temporary and seasonal) was calculated to be 3934.2. Fixed job and the total number of job opportunities created (fixed, temporary and seasonal) by each vessel were 8.0 and 8.4 people, respectively. Analyzes showed that more than 98% of the annual income and livelihood of crews and their families depend on shrimp fleet. The annual working hours of each of the personnel working on the vessels were calculated to be 2110.2 hours, which in 2019 was about 2% less than the full-time equivalent working hours on a national scale (2107 hours) and 3% more than the full-time equivalent working hours on an international scale (2000 hours).

    Keywords: Persian Gulf, Shrimp trawler in Boushehr province, Engagement opportunity, Revenue, Scio-Economic analysis
  • Parima Hajializadeh, Mohsen Safaei, Reza Naderloo*, Mehdi Ghodrati Shojaei Pages 118-130

    This study was conducted to determine the temporal and spatial distribution of Opusia indica in the Hara Biosphere Reserve in the Persian Gulf. Seasonal sampling (four seasons) was performed from winter 2019 to autumn 2019. Sampling was done in five regions and three habitats within each region using metal quadrats with dimensions of 25 × 25 cm. In each habitat, environmental parameters including temperature, salinity, dissolved oxygen, pH along with organic matter and grain size were measured. The results showed that the abundance and biomass of Opusia indica have decreasing trend with increasing habitat complexity. Seasonally, the highest abundance and biomass were observed in winter and autumn, respectively, and the lowest abundance and biomass were observed in spring. There was a significant difference between habitats and seasons (p <0.05). Salinity showed a significant difference between habitats but didnchr('39')t have seasonal changes. While temperature didnchr('39')t show a significant difference between habitats, but it had seasonal changes. There was a significant difference between dissolved oxygen levels and pH between habitats and seasons. Significant changes were observed between habitat and seasons in sediment grain size, while the amount of organic matter showed only differences between habitats. Also, analysis of Kendall correlation between environmental factors (temperature, salinity, dissolved oxygen and pH) with abundance and biomass showed that there was a significant correlation between these environmental factors but no significant correlation was observed between abundance and biomass with the amount of organic matter. The results help to better understand the situation of this species in the mangroves ecosystem.

    Keywords: Hara, Persian Gulf, Environmental parameters, Opusia indica
  • Parvin Sadeghi*, Asma Esmaeilzadeh Ashini Pages 131-140
    Aims

    The aim of this study was to investigate the rate of changes in liver enzymes in the plasma of Epinephelus stoliczkae under the exposure of different concentrations of potassium dichromate during 21days in vitro.

    Materials & Methods

    200 pieces of Epinephelus stoliczkae with average total length 29.6±2.2cm and average total weight389.5±92.4g were caught from the Oman Sea. Three treatments of 3.6, 7.31 and 14.6mg/L chromium(three replications and one control) were selected to sub-lethal toxicity test. The fish were exposed to chromium for 21 days and at 0.5, 1, 7, 14 and 21 days after the start of the experiment to measure the levels of liver enzymes aspartate aminotransferase(AST), alanine aminotransferase(ALT) and alkaline Phosphatase(ALP), blood was obtained from tail stems of fish. The amount of enzymes was measured using photometric method and values ​​were expressed inU/L.

    Results

    The highest and lowest levels of liver enzymes in Epinephelus stoliczkae were: aspartate aminotransferase=198.16±6.21-298±10.28, alanine aminotransferase=38±2.56-81±2.19, alkanin phosphatase=118±4.21-177±2.7U/L.Over time, the amount of liver enzymes in different treatments increased compared to the control group and showed a statistically significant difference(P<0.05).For all three liver enzymes, the highest amount was recorded in the third treatment and 21 day and the lowest in the first treatment and time of 0.5 days.

    Conclusion

    In this experiment,liver enzymes increased in response to an increase of chromium concentration and duration of exposure, which could be due to damage the liver cells and release of liver enzymes into the plasma.In general, liver enzymes can be used as biomarkers of pollution in natural environments.

    Keywords: Aspartate aminotransferase, Alanine aminotransferase, Alkaline phosphatase, Liver, Fish, Oman Sea
  • Atta Mouludi Saleh, Soheil Eagderi*, Hadi Poorbagher, Deldar Shojaei, Manoochehr Nasri Pages 141-150

    This study was conducted to investigate the morphological variation of Planiliza abu in the Tireh (Tigris Basin), Kor (Kor River Basin) and Jegin (Hormozgan Basin) rivers using traditional (TM) and geometric morphometric (GM) methods. For this purpose, a total of 62 specimens were collected using electrofishing device and Salik net. In the Lab, 21 morphometric traits were measured. Then, to extract the morphological data in the geometric method, 16 landmark-points were defined and digitized on the photographs taken from the left side of fish using tpsDig2 software. The results showed that the studied populations had significant differences in 7 morphometric traits (P<0.05). The differences in the geometric method were those of the head size, body depth, pectoral fin position and caudal peduncle length. Based on the results, GM method showed higher accuracy to reveal the morphological variations in the generalist species of Planiliza abu, which can inhabit a wide range of habitats.

    Keywords: Planiliza abu, morphometric, principal component analysis, cluster analysis
  • Naser Koosej*, Hojatollah Jafariyan, Abdolvahed Rahmani, Abdolrahman Patimar, Hosna Gholipoor Pages 151-163

    In this study, coastal sediments of Qeshm, Bandar Khamir and Bandar Laft regions in Hormozgan province were studied to determine the level of contamination of heavy metals lead, nickel, zinc, iron and copper by natural processes or human activities. In order to identify environmental pollutants caused by heavy metals, shovel sampling was performed from the sediments of these areas to measure the concentration of heavy metals and determine the enrichment index. The location of the samples was determined using a GPS device and sampling of surface sediments (tidal zone) was performed at 30 stations in the study areas. Atomic absorption of flame spectrometry was used to determine the concentration of heavy metals. The results showed that the mean concentrations of heavy elements lead, nickel, zinc, iron and copper in all sampling stations showed a significant difference (p<0.05). In terms of concentration of studied elements in Qeshm region (copper: 33.76 ± 1.88, zinc: 85.44 ± 2.75, lead: 31.79±  1.23, nickel: 34.17 ± 2.29 and Iron: 38000±691.21 μg/g) compared to Bandar Khamir (copper: 26.84 ± 2.30, zinc: 77.54 ± 2.12, lead: 24.71±  1.37, nickel:25.82± 1.30 and iron: 36810± 482.882 μg/g) and Bandar Laft (copper: 22.74± 2.42, zinc: 65.22±2.61, lead: 19.93± 1.32, nickel: 21.70±2.06 and iron: 35560±1014.56 μg/g) had higher contamination. The results also showed that the metal enrichment factor is low in all sediment samples and in terms of Müller geochemical index, the degree of soil contamination is in the category of non-contaminated soils.

    Keywords: Heavy Metals, Pollution, Persian Gulf, Sediment, Enrichment factor, Müller Geochemical Index
  • Maryam Loori, Iman Sourinejad*, Melika Nazemi Pages 164-172

    Steroids are one of the most important and abundant secondary metabolites of marine sponges. The aim of this study was to investigate the antibacterial properties of steroidal fractions derived from the Persian Gulf sponge Axinella sinoxea. Extraction was first done by Acetone and then the fractions were separated through column chromatography with silica gel. Identification of steroidal fractions were done by thin layer chromatography (TLC) and gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC–MS). Then, antibacterial properties of steroids were identified and minimum inhibition concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were investigated by tubular dilution. Two types of steroids including Stigmasta-5,24(28)-dien-3-ol,(3β-24Z) and Ergosta-5,22-dien-3-ol,(3β,22E,24S) were determined. The extracted steroids showed different results regarding the growth inhibition and bactericidal effect on Gram negative (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae and Vibrio harveyi) and Gram positive (Micrococcus roseus and Staphylococcus aureus) bacteria at different experimental doses. In conclusion, promising results were found regarding the antimicrobial effects of the extracted steroids of the marine sponge from Larak island A. sinoxea. These findings reveal the necessity of more comprehensive investigations for the synthesis of pharmaceutical and antibiotic materials from the  bioactive compounds.

    Keywords: Secondary metabolites, Sponge, Persian Gulf, Antimicrobial activity
  • Mehdi Bolouki Kourandeh*, Reza Naderloo, Negin Khoroushi, Somayeh Zangiabadi Pages 173-188

    The Persian Gulf has a different environment for corals compared to other parts of the world. 17 coral islands and some coastal areas in the northern part of the Persian Gulf as well as Chabahar Bay in the Oman Sea are the most important coral regions of Iran. The inaccessibility of coral islands and the dispersion of research have led to inaccurate information on the number of coral reef species identified. In this research, by field study of some coral regions such as Shidvar, Farsi, Kharg, Khargo, Hindurabi and Nayband, as well as collecting studies conducted by other researchers in other coral regions, thorough information about the diversity of coral species identified in the Persian Gulf have been presented. According to studies, the number of species of coral reefs identified in the Persian Gulf waters is 96 species, which by calculating 6 species of coral reefs that are reported only from Chabahar Bay, brings the number of species identified in Iranian waters to 102 species. The identified species are from 13 families and 40 genera, among which, Merulinidae and Acroporidae each with 29 and 23 species, respectively, have the highest diversity in terms of number of species. After these two families, Poritidae with 11 species has more diversity than other families. Among the studied islands, Larak Island has the highest number of species.

    Keywords: Coral, Oman Sea
  • Ghasem Rashidian, Abdolmohammad Abedian Kenari*, Maryam Nikkhah Pages 189-202

    In this experiment, head wastes were prepared and enzymatically hydrolyzed using alcalase (2.4 L) enzyme. The hydrolysate was fractionated by ultrafiltration with 10 kDa molecular weight cut-offs and the desired fraction was encapsulated following ion coagulation method (chitosan and triphosphate (TPP)) in nanochitosan capsules. Encapsulation process was optimized based on different ratios of chitosan:TPP and different concentrations (1, 5 and 10 mg/ml) of peptidic fraction. Finally, the degree of hydrolysis and the length of the peptides obtained from enzymatic hydrolysis were determined. The nanocapsules were examined for size, zeta potential and polydispersity index (PDI) using dynamic light scattering (Malvern, England). Structural and surface morphology studies including scanning electron microscopy (SEM) and infrared spectroscopy (FTIR) of capsules produced under favorable conditions were also performed. Particle size was measured in various concentrations and treatments in the range of 30 to 150 nm. The best results were obtained in the treatment of 2: 1 ratio of chitosan to polyphosphate and concentration of 10 mg / ml. The size, dispersion index, zeta potential and size of nanocapsules in the optimal conditions were 0.375, 2020 and 30.13 nm, respectively, and storage conditions at -20 °C had no effect on the quality of nanocapsules. Based on the efficiency study, it was found that fraction with a concentration of 10 mg/ml is well encapsulated by chitosan with an efficiency of 91.04 ± 0.18 percent. The results showed that chitosan-TPP could be used for nanocapsulation of bioactive peptides with an approximate molecular weight of less than 10 kDa.

    Keywords: Nanocapsulation, Nanochitosan, Bioactive peptide, Shrimp waste, Enzymatic hydrolysis
  • Najme Berenjkar, MohammadReza Kalbasi*, Saman Hoseinkhani Pages 203-212

    Piscidin has a wide range in killing microorganisms including bacteria, fungi, viruses, parasites and has strong anti-tumor activity and plays a role in increasing innate immunity and also does not provide resistance against bacteria; Therefore, it is of great importance in aquaculture. In this study, piscidin gene of Sparus aurata in vector pTZ57R / T was cloned. In this research, ligation product was transferred to component cell of E. coli DH5α strain. Plasmid extraction was performed from single colonies observed in ampicillin plate. Confirmation of the accuracy of single colonies grown in this research was performed by direct PCR and sequencing. The amplified cDNA fragment of the gilthead seabream piscidin gene consists of 310 nucleotides and 57 amino acids. The results of this research show that piscidin gene has been successfully cloned in pTZ57R / T vector. Comparison of nucleotide sequence of piscidin gene in this study showed high similarity with piscidin 5  of Morone chrysops. The comparison of the amino acid sequence of signal peptide piscidin is quite similar to Dicentracin-like of that species registered in the genebank, and mature peptide piscidin sequence is similar in only three amino acids to Pleorocidin-like of Poesila farmosa and Dicentracin-like of Sphaeramia orbicularis. This study could be a step towards further studies of piscidin peptide.

    Keywords: piscidin peptide, gene cloning, gilthead seabream (sparus aurata), pTZ57R, T Vector
  • Mohammad Khalil Pazir*, Seyed Ahmad Ghasemi, Maryam Mirbakhsh Pages 213-226

    The aim of this study was to identify different population broodstocks of Litopenaeus vannamei and effect of inbreeding and cross-inbreeding on genetic characteristics and inbreeding coefficient of offspring in the next generation. According to origin of broodstocks kept in hatcheries of Bushehr province in the first generation, different populations were identified through microsatellite method from Hybrid, High health and Molokai stocks then, in the next generations genetic characteristics of offspring from their inbreeding and cross-inbreeding were examined. The results showed that the amount of genetic diversity in Molokai and High Health stocks (0.46±0.09 and 0.50±0.07) was more than hybrid stock (0.38±0.06). The inbreeding coefficients of Molokai, High Health and hybrid stocks were 0.14, 0.31 and 0.41, respectively. Due to the low genetic distance between the hybrid and Molokai stocks, after mixing them together Molokai and High Health populations were introduced as the first generation broodstock. In the second generation, despite the high genetic diversity in the offspring of Molokai×High Health (0.47±0.12) and High Health×Molokai (0.39±0.08) than the offspring of Molokai×Molokai (0.19±0.04) and High Health× High Health (0.11±0.03), these values were reduced compared to the first generation. The lowest and highest inbreeding coefficients were related to the offspring of Molokai×High Health (0.268 ±0.18) and Molokai× Molokai (0.853±0.145), respectively. According to the results, it can be said that the lack of knowledge about the genetic characteristics of broodstocks and mating between individual relationships (full and half sib) can reduce genetic characteristics and genetic depression due to increased inbreeding coefficients in next generations.

    Keywords: Litopenaeus vannamei, Generations, microsatellite method, Genetic diversity, Inbreeding coefficients, Persian Gulf
  • Maziar Yahyavi * Pages 227-239

    In this study, the morphometric and meristic characteristics of Psettodes erumei in two regions of Bandar Abbas and Bandar Jask were investigated. Up to30 Psettodes erumei fish were prepared from each region and after performing bioassay operations, 29 morphometric characteristics and 9 meristic characteristics were measured and counted. According to the results, the average coefficients of variation in the morphometric characteristics of right-handed and left-handed fish in Bandar Abbas region are 0.34 and 0.41, respectively, and the average coefficient of variation of meristic factors of right-handed and left-handed fish is 0.14 and 0.17. The mean coefficients of variation of morphometric factors of right-handed and left-handed fish of Bandar Jask are 0.25 and 0.24, respectively, and the mean coefficient of variation of meristic factors of right-handed and left-handed fish is 0.10 and 0.10. Also, Psettodes erumei fish had a significant difference in 25 morphometric factors and 1 meristic factor between these regions (P <0.05). The height of the anterior fin, the height of the dorsal fin, the height of the ventral fin on the dark and light surface, the length of the base of the thoracic fin on the dark and light surface and the width of the mouth are the most important morphometric factors. There was no significant difference between the parameters measured in Psettodes erumei fish in any similar area (P> 0.05). According to these results, the differences between the morphometric and meristic characteristics are more pronounced, which is itself due to different environmental conditions in these two regions.

    Keywords: Morphometric, Myristic, Persian Gulf, Oman Sea, Psettodes erumei
  • Reza Kazempoor*, Adel Haghighi Khiabanian Asl, Ebrahim Alaei, Seyedeh Shiva Alavinezhad Pages 240-250

    Oil pollution of waters, in addition to disrupting the physiological function of fish, leads to irreparable damage to human health during transmission through the food chain. Therefore, the possibility of accumulation of petroleum hydrocarbons in the edible tissues of fish is of particular importance. In this study, samples of yellowfin seabream (Acanthopagrus latus; Houttuyn, 1782) were collected from the Khowr-e Musa area in the Persian Gulf using bait traps. after twenty days of adaptation to the laboratory conditions (South of Iran Aquaculture Research Center), the fishes was divided into five groups with two replications in tanks containing 300 liters of seawater. The groups were then exposed to concentrations of 0, 2, 4, 8 and 16% water associated fraction (WSF).The results of the study of the amount of total petroleum hydrocarbons in the gills and kidney tissue showed a significant increase on days 10 and 20 of the experiment, which increased slightly with increasing WSF concentration (P <0.05). While liver and muscle tissue, considering exposure time and WSF concentration, no significant difference was observed (P> 0.05). The results of the present study showed the possibility of accumulation of TPH in the gill and kidneys of yellowfin seabream, under the influence of concentration and duration of exposure to WSF. Therefore, considering the high economic value of the Sparidae family, it seems necessary to provide appropriate management methods to control oil pollution in the Persian Gulf.

    Keywords: TPH, Yellowfin Seabream Fish, Crude oil, Persian Gulf
  • Tahereh Dordab, Iman Sourinejad*, Melika Nazemi Pages 251-258

    Squalene is an unsaturated triterpene hydrocarbon and is a precursor of steroids and cholesterol with antioxidant properties. The aim of this study was to isolate the squalene from the liver of the Persian Gulf spot tail shark Carcharhinus sorrah and to investigate its antimicrobial activity. Extraction was first done by methanol 70% and then, the squalene was separated through column chromatography with silica gel. Identification of the extracted squalene was done by thin layer chromatography (TLC) and gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC–MS). Antibacterial properties of the squalene were identified and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were investigated by tubular dilution. Identification of the extracted compounds by GC-MS confirmed the presence of the squalene in the shark liver. Antibacterial studies showed that the squalene inhibited the growth of Gram negative (Escherichia coli, Klebsiella pneumonia and Vibrio harveyi) and Gram positive (Micrococcus roseus and Staphylococcus aureus) bacteria. Therefore, this metabolite has the potential to be more investigated for developing new antimicrobial compounds.

    Keywords: Squalene, Persian Gulf, Carcharhinus sorrah, antimicrobial activity
  • Maryam Farsimadan, Laleh Roomiani* Pages 259-271

    The aim of this study was to investigate the antioxidant effect of cucumber hydrolyzed protein (Holothuria leucospilota) and its effect on microbial and chemical properties of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) at refrigerator temperature. Enzymatic digestion of cucumber muscle was performed using alkalase enzyme (1.5% of weight of raw material, 55 °C and 4hr). Surimi was prepared from silver carp fillet and added to it at two concentrations of 0.5 and 0.1 mg/ kg of hydrolyzed protein. Antioxidant activity, peroxide value (PV), total volatile nitrogen bases (TVB-N), thiobarbituric acid (TBA), pH, volatile fatty acids (FFA), aerobic mesophilic bacterial count and psychrotroph bacteria on 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days were performed. The rate of free radical scavenging by cucumber hydrolyzed protein at 0.5 and 0.1 mg/ kg was 92.24% and 62.11%, respectively, which showed a higher value than the commercial antioxidant BHT (p< 0.05). The amount of peroxide in the treatment was 0.1 mg/ kg until the ninth day and in the treatment of 0.5 mg/ kg until the twelfth day was within the allowable range. The results of TVB-N, TBA, FFA, aerobic mesophilic bacterial and psychrophilic bacteria in both treatments and on the days of the study did not exceed the allowable limit. This study showed that cucumber hydrolyzed protein is able to control bacterial load and oxidation process in silver carp surimi. Treatments containing cucumber hydrolyzed protein could increase the shelf life of surimi for 9 days compared to the control treatment.

    Keywords: Hydrolyzed protein, Holothuria leucospilota, Antioxidant, Chemical, microbial properties, Surimi