فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/17
  • تعداد عناوین: 16
|
  • زهرا بهاری، کیانوش زهراکار*، ذبیح پیرانی صفحات 181-192
    زمینه و هدف

    آموزش به زوجین برای حل تعارضات ایجادشده در رابطه زناشویی اهمیت زیادی دارد و درمانگران با ارایه آموزش های مختلف سعی بر این داشته و دارند تا به شیوه ای عمل نمایند که زوجین به روش بهتری با هم ارتباط برقرار کنند. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش برنامه غنی سازی رابطه در کاهش پرخاشگری ارتباطی پنهان و افزایش راهبردهای حفظ رابطه می باشد.

    مواد و روش ها: 

    روش تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 45 روزه است. جامعه آماری شامل کلیه زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مرکز مشاوره پیش از طلاق معاونت پیشگیری دادگستری واقع در شهر کرج در سال 98-99 بودند. تعداد 21 زوج که توانستند با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (هر گروه 7 زوج) و یک گروه کنترل (7 زوج) قرار گرفتند. گروه های آزمایش تحت آموزش غنی سازی ارتباط (7 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند. از پرسشنامه های پرخاشگری ارتباطی پنهان و راهبردهای حفظ رابطه (RMSM) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. از تحلیل کوواریانس چندمتغیری، آزمون تعقیبی توکی و شفه و اندازه گیری مکرر چندمتغیری (تحلیل پروفایل) جهت تحلیل داده ها استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر غنی سازی رابطه در کاهش پرخاشگری ارتباطی در مراحل پس آزمون و پیگیری موثر بود (001/0>p). همچنین آموزش مبتنی بر غنی سازی ارتباط در افزایش راهبردهای حفظ رابطه در مراحل پس آزمون و پیگیری موثر بود (001/0>p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته های تحقیق می توان بیان کرد که بررسی اثربخشی آموزش برنامه غنی سازی رابطه در کاهش پرخاشگری ارتباطی پنهان و افزایش راهبردهای حفظ رابطه موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش برنامه غنی سازی رابطه، پرخاشگری ارتباطی پنهان، راهبردهای حفظ رابطه
  • محبوبه پاینده، سید علی هاشمیانفر*، اصغر محمدی صفحات 193-203
    زمینه و هدف

    مصرف مشروبات الکلی یکی از پدیده های نوظهور اجتماعی است. دراین بین آسیب پذیرترین گروه، زنان جوان هستند که به دلیل بحران های روانی ناشی از مشکلات اجتماعی، بیش از سایرین به مصرف الکل گرایش دارند. هدف از تحقیق حاضر پدیدارشناسی تجارب رفتاری و احساسی گرایش به مصرف الکل در زنان شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها: 

    روش تحقیق کیفی پدیدارشناسی با رویکرد کلایزی استفاده شده است، جامعه آماری این پژوهش، زنان مصرف کننده مشروبات الکلی در شهر اصفهان هستند که 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند، از نوع گلوله برفی با معیار اشباع نظری به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با مصاحبه های نیمه ساختاریافته به مدت 40-30 دقیقه انجام شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد زنان به پیشنهاد همسر و دوستان و اعضای خانواده شروع به مصرف الکل نموده و به دودسته احساسات منفی (احساس غم، یکنواخت بودن زندگی وعدم هیجان) احساسات مثبت (حس خنده و خوشحالی، جذابیت و در دسترس بودن مشروب) اشاره کرده اند که سبب گرایش آن ها به مصرف الکل شده است.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که تجارب زنان پس از مصرف مشروب الکل شامل دو مقوله، احساسی (احساس باخت و عقب افتادن از مسیر زندگی، احساس پشیمانی و پوچی) و رفتاری (عربده کشی، عدم تعادل، هرزه گویی، از دست دادن هوشیاری، خشونت) می باشد.

    کلیدواژگان: زنان، مشروبات الکلی، تجربه رفتاری، تجربه احساسی
  • سعید صالح، عبدالرضا ادهمی*، شهلا کاظمی پور صفحات 204-211
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که بررسی رفتارهای اجتماعی خشونت، دست یابی به پیامدهای آن را ممکن می سازد؛ بنابراین هدف از این تحقیق بررسی نقش رفتارهای اجتماعی و پیامدهای خشونت با رویکرد گراند تیوری می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش با روش شناسی کیفی و به شیوه ی نظریه زمینه ای در سال 1398 در شهر مشهد انجام شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش 17 نفر دانش آموز پسر که در آن ها رفتارهای خشونت آمیز دیده شده است بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها به وسیله مصاحبه عمیق جمع آوری و با استفاده از مراحل کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     پس از تحلیل و کدگذاری داده ها بر اساس رویکرد گراندد تیوری استراوس و کوربین 20 مقوله استخراج گردید که در سه بعد علی، زمینه ای و مداخله گر و همچنین پیامد دسته بندی شدند و از ترکیب سه بعد علی، زمینه ای و مداخله گر فرایند ایجاد و بازتولید خشونت تبیین گردید.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که مقوله بندی ها و ابعاد موردنظر در این تحقیق موجب تبیین فرایندهای بازتولید خشونت می گردد و می توان در این ارتباط از آن برای زمینه های تحقیقات مرتبط از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رفتارهای اجتماعی، خشونت، نوجوانان، گراندد تئوری
  • سکینه کریمی، محبوبه چین آوه*، صمد فریدونی صفحات 212-224
    زمینه و هدف

    روان‏نمایشگری نوعی تخلیه هیجانی است که به بازگشایی مشکل شخصیتی یک فرد مشخص و ارایه جنبه‏هایی از زندگی او می‏پردازد و مقایسه آن با درمان شناختی-رفتاری می تواند تعیین کننده میزان اثربخشی آنها باشد؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و روان‏نمایشگری بر نشانه‏های اختلال‏های برونی‏سازی شده‏ کودکان 7 تا 12 سال می باشد.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش از نوع مطالعات نیمه‏تجربی (شبه‏آزمایشی) است که با طرح پیش‏آزمون، پس‏آزمون و پیگیری به همراه گروه کنترل صورت پذیرفت. گروه نمونه به صورت در دسترس از بین کودکانی که در مراجعه به مرکز مشاوره آوای مهر پاسارگاد، تشخیص نشانه‏های اختلال برونی‏سازی شده برای آنان ثبت شده بود و واجد ملاک‏های لازم جهت شرکت در پژوهش بودند، تعداد 24 نفر بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. درمان شناختی- رفتاری و روان‏نمایشگری برای گروه های آزمایشی اجرا گردید، اما گروه کنترل هیچ مداخله خاصی دریافت  نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ی سیاهه‏ی رفتاری کودک آخنباخ (نسخه والدین) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی روابط بین متغیرها از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی توکی و آزمون t مستقل استفاده گردید.

    یافته ها:

     نتایج تحقیق نشان داد که بین اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان روان نمایشگری در متغیرهای رفتار پرخاشگری و رفتار قانون شکنانه در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود ندارد (P≥0.001) ولی در مرحله پیگیری در متغیر رفتار قانون شکنانه تفاوت معنی داری وجود دارد.(P≤0.001)  با توجه به مقادیر اندازه اثر برای متغیرهای رفتار پرخاشگری و رفتار قانون شکنانه در درمان شناختی رفتاری و روان نمایشگری مشخص گردید اثربخشی درمان روان نمایشگری بیشتر از درمان شناختی رفتاری می باشد.(P≤0.001)    

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که روش درمان روان‏نمایشگری نسبت به درمان شناختی-رفتاری در بهبود رفتارهای پرخاشگرانه و قانون شکنانه سودمندتر می باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، روان نمایشگری، اختلال های برونی سازی شده
  • زلیخا صالی، عذرا غفاری*، توکل موسی زاده صفحات 225-241
    زمینه و هدف

    امروزه، پرخاشگری کودکان یکی از شایع ترین و یکی از دلایل مهم ارجاع آنها به روان درمانگران است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی قصه درمانی و موسیقی درمانی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دختر پرخاشگر بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه آزمایشی، 45 دانش آموز پرخاشگر از بین دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر کرج در سال تحصیلی 1400- 1399 به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند (15 n1=n2=n3=). ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های پرخاشگری کودکان دبستانی، آزمون ویسکانسین، آزمون عملکرد  مداوم  و آزمون استروپ بود. گروه های آزمایش تحت درمان قصه درمانی در 11 جلسه و موسیقی درمانی در 8 جلسه قرار گرفتند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین اثربخشی قصه درمانی و موسیقی درمانی بر کارکردهای اجرایی (001/0 <P) دانش آموزان دختر پرخاشگر، تفاوت معنی داری مشاهده شد. میانگین نمرات کارکردهای اجرایی در پس آزمون موسیقی درمانی، به طور معنی داری بیشتر از میانگین نمرات گروه قصه درمانی و گروه کنترل بود (001/0 <P).

    نتیجه گیری

    قصه درمانی و موسیقی درمانی بر بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان دختر پرخاشگر نقش موثری دارد. همچنین موسیقی درمانی نسبت به قصه درمانی بر افزایش شاخص های کارکردهای اجرایی (انعطاف پذیری شناختی، توجه پایدار و بازداری) دانش آموزان دختر پرخاشگر، تاثیر بیشتری دارد. بنابراین پیشنهاد می شود این درمان ها برای کمک به دانش آموزان پرخاشگر در محیط های آموزشی و درمانی توسط متخصصان این حوزه ها اجرا گردد. نتایج این پژوهش می تواند تلویحات آموزشی زیادی داشته باشد.

    کلیدواژگان: قصه درمانی، موسیقی درمانی، کارکردهای اجرایی، پرخاشگری
  • منور گیلانی فر، قاسم آهی*، فرزان خیرخواه، فاطمه شهابی زاده، علی رضا همایونی صفحات 242-250
    زمینه و هدف

    درک عوامل پیش بین و عوامل آسیب پذیری در اختلال دوقطبی از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا شیوع و نرخ عود دوباره این بیماری بالا است و حتی پس از درمان، بیماران همچنان علایم خفیف بیماری و نارسایی های عملکردی را تجربه می کنند. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی سبک های شناختی مرتبط با نظام فعال سازی رفتاری در رابطه بین تجارب آسیب زای دوره کودکی با نشانگان اختلال دوقطبی در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری آن را کلیه بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی بستری شده در بیمارستان شهید یحیی نژاد بابل تشکیل داد. حجم نمونه 379 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس و در یک بازه زمانی  18 ماهه انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تجارب آسیب زای کودکی، پرسشنامه افسردگی بک،  مقیاس خود گزارشی مانیا و سبک های شناختی مرتبط با نظام فعال سازی رفتاری (خرده مقیاس کمال گرایی/ ارزیابی عملکرد مقیاس نگرش های ناکارآمد، خرده مقیاس خود نکوهشگری مقیاس تجربیات افسردگی و خرده مقیاس خودمختاری مقیاس خودمختاری- اجتماع مداری استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS وLISREL  و به کمک روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد تجارب آسیب زای دوره کودکی بر سبک های شناختی مرتبط با نظام فعال سازی رفتاری و نشانگان (افسردگی و مانیا) اختلال دوقطبی اثر دارد (05/0>p). سبک های شناختی مرتبط با نظام فعال سازی رفتاری بر نشانگان (افسردگی و مانیا) اثر دارند (05/0>p). به علاوه نتایج بیانگر آن بود که سبک های شناختی مرتبط با نظام فعال سازی رفتاری، میانجی رابطه بین تجارب آسیب زای دوران کودکی و نشانگان (افسردگی و مانیا) اختلال دوقطبی هستند. 

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر از این فرض حمایت می کند که سبک های شناختی مرتبط با نظام فعال سازی رفتاری، میانجی رابطه بین تجارب آسیب زای دوران کودکی و نشانگان (افسردگی و مانیا) اختلال دوقطبی هستند.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، تجارب آسیب زا، سبک های شناختی مرتبط با نظام فعال سازی رفتاری، سوگیری شناختی
  • فریده اسمعیلی، شکوه نوابی نژاد*، علیرضا کیامنش صفحات 251-262
    زمینه و هدف

    ازدواج یکی از مهمترین رویدادهای زندگی هر فرد است که تحت تاثیر ویژگی ها و خصوصیات فرد پیش از ازدواج مانند طرح واره های ناسازگار اولیه است. یکی از رویکردهای درمانی که برای طرح واره های ناسازگار اولیه ارایه شه است، درمان هیجان مدار است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر اثر بخشی درمان هیجان مدار بر طرحواره های ناسازگار اولیه در دوران عقد است.

    مواد و روش ها

    طرح پزوهش حاضر از بعد هدف کاربردی و از بعد روش اجرا شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماه است. از جامعه زوجین در دوران عقد شهر تهران نمونه ای 40 نفری از زوجین به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به روش تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. آموزش درمان هیجان مدار به مدت 12 جلسه به گروه آزمایش ارایه شد. از پرسشنامه طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ (1990) برای گردآوری داده ها استفاده گردید. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد درمان هیجان مدار بر طرح واره های ناسازگار اولیه اثربخش بوده است(p=0.05). نتایج نشان داد که اثر تعاملی زمان*گروه و منبع بین گروهی در نمرات شرکت کنندگان در خصوص طرحواره های ناسازگار اولیه تفاوت معناداری وجود دارد (p=0.01).

    نتیجه گیری

    بنابراین درمان هیجان مدار با بهبود آگاهی، شناخت و تنظیم هیجانی، عاملیت زوجین را در تنظیم هیجان ها افزایش می دهد و انحرافات شناختی ناشی از طرح واره های ناسازگار اولیه را کاهش می دهد و پیشنهاد میگردد به عنوان رویکرد درمانی در مسایل زوجین استفاده گردد.
    کلیدواژه ها: طرح واره های ناسازگار اولیه، درمان هیجان مدار، زوجین دوران عقد

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، درمان هیجان مدار، زوجین دوران عقد
  • احمد عابدی*، اعظم شاه محمدی قهساره، فلور خیاطان، اصغر آقایی صفحات 263-275
    زمینه و هدف

    اختلال کژ تنظیمی خلقی ایذایی یکی از اختلالات طبقه خلقی از پنجمین ویرایش تشخیص اختلالات روانی است. این اختلال از کودکی شروع شده و برای والدین، معلمان، دوستان و خود کودکان مشکلات زیادی ایجاد می کند. این اختلال که با مشکلات اجتماعی همراه است بسیار ناتوان کننده است. پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتبار یابی اولیه مقیاس اختلال کژ تنظیمی خلقی ایذایی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     روش این پژوهش، توصیفی و ابزارسازی بوده و جامعه آماری این تحقیق عبارت است از کلیه والدین کودکان 12-6 سال شهر اصفهان در سال 1397. تعداد نمونه آماری شامل 300 نفر بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انجام گرفت. جهت گردآوری داده ها به منظور سنجش این اختلال از مقیاس محقق ساخته ی اختلال کژ تنظیمی خلقی ایذایی (DMDDS) استفاده شد. برای بررسی گویه ها از روایی محتوایی کمی و کیفی، روایی صوری کمی و کیفی، تحلیل عامل اکتشافی(EFA) با چرخش واریماکس، تحلیل عامل تاییدی (CFA) و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.

    یافته ها: 

    بر اساس پارامترهای شاخص ضریب تاثیر بالای 5/1، شاخص روایی محتوای بالای 62/0، نسبت روایی بالای 70/0، همچنین بر پایه تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی تعداد 24 گویه در ابزار حفظ شد. با در نظر گرفتن ارزش ویژه بالای 1، چهار عامل تکانش گری، عملکرد، خلقی و ناکامی استخراج گردید. طبق نتایج به دست آمده از عوامل چهارگانه مذکور، این مقیاس قادر به پیش بینی 80/50 درصد از تغییرات کل مقیاس بود. همچنین ضریب اعتبار کل مقیاس به روش آلفای کرونباخ 894/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، شاخص روایی محتوایی و نیز صوری و سازه ای مقیاس طراحی شده برای والدین قابل قبول بوده و می تواند جهت ارزیابی اختلال کژ تنظیمی خلقی ایذایی در کودکان 12-6 سال مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال کژ تنظیمی خلقی ایذایی، والدین کودکان 12-6 سال، ساخت و اعتبار یابی مقیاس
  • ناهید جولائیها*، مسعود جان بزرگی، احمد علیپور، عباس پسندیده صفحات 276-292
    زمینه و هدف

    این تحقیق با هدف مقایسه اثر بخشی فرزندپروری چند بعدی معنوی خدا سو(GOSP) و فرزندپروری مثبت (TRIPLE P) بر حرمت خود، خودکارآمدی و خودمهارگری کودکان دارای والدین پر استرس ،به روش نیمه تجربی سه گروهی انجام شد .

    مواد و روش ها:

     جامعه آماری دانش آموزان 8 تا 11 ساله ای بودند که در سال تحصیلی 99-1398 در مدارس منطقه 15شهر تهران مشغول به تحصیل بوده و دارای والدین پر استرس بودند؛30 نفر از این مادران با نمونه گیری دردسترس و بعد از غربالگری در سه گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 10 نفر) به طور تصادفی جایگزین شدند. به آزمودنی های گروه آزمایش GOSP (12 جلسه) و به گروه2،  TRIPLE P (10 جلسه بر اساس فرزندپروری ساندرز  1992) به صورت 120 دقیقه هفتگی آموزش داده شد و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند.  بعد از آموزش، پس آزمون برای هر سه گروه از دانش آموزان اجرا شد. نتایج با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری (ANCOVA) تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد میانگین نمرات دانش آموزان درگروه GOSP در حرمت خود و خود مهارگری بطور معناداری از گروهTRIPLE P و کنترل بیشتر است. خودکارآمدی هیجانی در گروه GOSPبه طور معناداری بیشتر از گروه کنترل و میانگین نمرات خودکارآمدی تحصیلی در هر دو گروه آزمایش  بطور معناداری از گروه کنترل بیشتر بود. بین حرمت خود و خود مهارگری کودکان در دو گروه TRIPLE Pو گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    ترکیب معنویت خدا سو با در نظر گرفتن ویژگی های تحولی کودکان، اثر بخشی آموزشهای فرزندپروری بر خود مهارگری ، حرمت خود و خودکارآمدی در کودکان را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: فرزندپروری چند بعدی معنوی خدا سو(GOSP)، فرزندپروری مثبت(TripleP)، خودکارآمدی، حرمت خود، خودمهارگری
  • زهرا کشاورز*، نورمحمد بخشانی، حسن آقائی خواجه لنگی صفحات 293-303

    زمینه و هدف :

    عشق یکی از حیرت انگیزترین هیجان هایی است که انسان می تواند تجربه کند، اما درعین حال، می تواند یکی از دردناک ترین هیجان ها باشد. انحلال روابط عاشقانه با انواع پاسخ های منفی جسمی و روانی اعم از اضطراب، افسردگی، آسیب شناسی روانی، تنهایی و سرزنش خود همراه بوده است. پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان شفقت محور بر عاطفه منفی و سرزنش خود در دانشجویان دختر با شکست عاطفی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون می باشد؛ بدین منظور از بین دانشجویان دختر دارای تجربه شکست عاطفی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال تحصیلی 96-97، نمونه ای 40 نفره به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (20=n) گمارده شدند. کلیه آزمودنی ها در مرحله پیش آزمون پرسشنامه عاطفه منفی و سرزنش خود را تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش درمان شفقت محور قرار گرفتند، درحالی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. در پایان هر دو گروه مجددا ارزیابی شدند. داده های پژوهش از طریق آزمون تحلیل کوواریانس (آنکووا) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که مداخله درمانی شفقت محور باعث کاهش نمرات عاطفه منفی و سرزنش خود در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل شده است (01/0 ≤P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق، جهت کاهش عاطفه منفی و سرزنش خود در دانشجویان دختر با شکست عاطفی می توان از درمان شفقت محور استفاده کرد و کابرد آن بر روی جعیت ایرانی موجه می باشد

    کلیدواژگان: دانشجویان دختر، شکست عاطفی، درمان شفقت محور، عاطفه منفی و سرزنش خود
  • سمانه مختاری، زهرا یوسفی*، غلامرضا منشیء صفحات 304-316

    زمینه و هدف:

     امروزه، ازدواج به سادگی گذشته نیست و جوانان در آستانه ازدواج از یک ترس یا نگرانی در مورد ازدواج و مسایل آن رنج می برند که مربوط به تحریف های شناختی، طرحواره ها و سبک های مقابله ای است که افراد در برابر طرحواره ها بکار می گیرند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش پیش از ازدواج طرحواره محور بر ترس از ازدواج و سبک های مقابله ای در دختران مجرد شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر از نوع مطالعه ی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل و بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دختران مجرد و دانشجوی شهر اصفهان بود. نمونه پژوهش شامل 30  نفر بود که با روش نمونه گیری هدفمند که به روش نمونه گیری ذر دسترس انتخاب و به طور تصادفی و برابر به گروه آزمایش یا کنترل تخصیص یافتند. شرکت کننده ها در مرحله پیش از مداخله و پس از مداخله به پرسشنامه های ترس از ازدواج سمیعی، یوسفی و نشاط دوست (1393) و ذهنیت های طرحواره ای یانگ (2008) پاسخ دادند. گروه آزمایش تحت آموزش گروهی پیش از ازدواج طرحواره محور در  15 جلسه 90 دقیقه ای قرارگرفتند درحالی که گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و با استفاده از نسخه ی 23 بسته ی آماری برای علوم اجتماعی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مقایسه گروه آزمایش با گروه کنترل نشان داد که کارکرد ترس از ادواج و سبک های مقابله ای نسبت به گروه کنترل تفاوت معناداری داشته است. به عبارت دیگر، آموزش پیش از ازدواج طرحواره محور بر ترس از ازدواج و سبک های مقابله ای دختران مجرد تاثیر معناداری داشته است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج حاکی از تاثیر آموزش پیش از ازدواج طرحواره محور بر ترس از ازدواج و سبک های مقابله ای دختران مجرد بود؛ و می توان از آن به عنوان یک مداخله مهم و کلیدی در حوزه پیش از ازدواج بکار گرفته شود. همچنین، نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده مشاوران خانواده و ازدواج  قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: پیش از ازدواج، طرحواره، ترس از ازدواج، سبک های مقابله ای
  • فرزانه بیات*، زینب خانجانی، جلیل باباپور، عباس بخشی پور رودسری صفحات 317-327
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف بررسی نقش حساسیت پردازش حسی بر مولتیپل اسکلرروزیس با میانجیگری کارکرد تصمیم گیری مخاطره آمیز انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی همبستگی از نوع مدیابی معادلات ساختاری بود.جامعه آماری بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجمن ام اس تهران بودند.200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس های شخص با حساسیت پردازش حسی بالا (HSPS)، آزمون قمار آیوا (IGT)و مقیاس وضعیت نانوانی گسترده (EDSS) جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه معناداری بین حساسیت پردازش حسی با مولتیپل اسکلروزیس  , و کارکرد تصمیم گیری مخاطره آمیز وجود دارد. براساس نتایج میانجیگری، تاثیر حساسیت پردازش حسی بر مولتیپل اسکلروزیس به واسطه گری تصمیم گیری مخاطره آمیز تعدیل یافت.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت مدل ساختاری حساسیت پردازش حسی، کارکرد تصمیم گیری مخاطره آمیز و بیماری مولتیپل اسکلروزیس از برازش خوب برخوردار است.

    کلیدواژگان: حساسیت پردازش حسی، کارکرد اجرایی، تصمیم گیری مخاطره آمیز، مولتیپل اسکلروزیس
  • فرهاد تنهای رشوانلو، حسین کارشکی*، سید امیر امین یزدی صفحات 328-341
    زمینه و هدف

    نیاز ذاتی برای تعلق داشتن، اثرات چندگانه و ماندگاری بر الگوهای هیجانی، پردازش های شناختی و عملکرد بهینه روان شناختی افراد داشته و سطوح پایین آن، با بیماری روانی و جسمانی در ارتباط است. نظریه بین فردی-روانشناختی رفتار خودکشی، عدم ارضای نیازهای بین فردی را زمینه ساز خودکشی افراد می داند. هدف از پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی و شاخص های سوال پاسخ پرسشنامه نیازهای بین فردی (INQ-10) در نمونه ای غیر بالینی از دانشجویان بود.

    مواد و روش ها: 

    در یک طرح توصیفی و اعتباریابی آزمون، طی دو مطالعه 216 و 226 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی در دانشگاه فردوسی مشهد به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گردآوری داده ها با پرسشنامه نیازهای بین فردی (INQ-10) و مقیاس ارضای نیازهای بنیادین در روابط (BNS-RS) صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با بررسی همسانی درونی، روایی عاملی اکتشافی، تاییدی و واگرا، پارامترهای تمیز و آستانه و منحنی های آگاهی سوال و آزمون انجام گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پرسشنامه نیازهای بین فردی (INQ-10)، ساختاری دو عاملی با واریانس تبیین شده 10/74 درصد دارد. تحلیل عاملی تاییدی نیز به تایید رسید. مقیاس از پایایی سازه مناسبی برخوردار بود. روایی واگرای پرسشنامه در ارتباط با نیازهای بنیادین روانشناختی در روابطبه تایید رسید (01/0≥P). بر حسب جنسیت تفاوت معناداری به دست نیامد (05/0<P).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد، پرسشنامه نیازهای بین فردی در نمونه ای غیربالینی از دانشجویان از پایایی و روایی مناسبی برخوردار  است و می توان از آن در مطالعات مربوط به تاثیر عوامل بافتی بر خودکشی در دانشجویان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نیازهای بین فردی، روایی، پایایی، نظریه سوال پاسخ
  • الهام غفرالهی، عذرا اعتمادی*، زهرا یوسفی، محمدرضا عابدی، هاجر ترکان صفحات 342-357
    زمینه و هدف

    خیانت زناشویی به هر گونه رابطه عاطفی یا جنسی یا مجازی فراتر از چهارچوب رابطه متعهدانه بین دو همسر اطلاق می شود که یکی از مهم ترین عوامل تهدیدکننده عملکرد، ثبات و تداوم زندگی زناشویی است. بنابراین هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مشاوره مبتنی بر تعهدافزایی و  مشاوره مبتنی بر زوج  درمانی هیجان مدار بر دلزدگی زناشویی و بخشودگی زنان مبتلا به خیانت مجازی بود.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون دو گروه آزمایش و یک گروه
    گواه به همراه آزمون پیگیری بود. از جامعه زنان متاهل مبتلا به خیانت مجازی شهر اصفهان، تعداد 45 نفر به روش در دسترس انتخاب و با استفاده از روش تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. گروه های آزمایش مشاوره مبتنی بر زوج درمانی هیجان مدار و مشاوره مبتنی بر تعهدافرایی را در 9 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند.  و گروه کنترل هیچ مشاوره ای دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه دلزدگی زناشویی (پاینز، 1996) و پرسشنامه بخشودگی فردی (احتشام زاده، 1388). بود. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که هر دو روش تعهدافزایی و  زوج  درمانی هیجان مدار بر کاهش دلزدگی زناشویی و بخشودگی زنان مبتلا به خیانت مجازی موثر بوده است و بسته مشاوره ای تعهدافزایی اثر معنادار تری داشته است (05/0>p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده به نظر میرسد که استفاده از هر دو روش تعهدافزایی و  زوج درمانی هیجان مدار به منظور بهبود دلزدگی زناشویی و بخشودگی زنان مبتلا به خیانت مجازی موثر بوده است و پیشنهاد می گردد به عنوان رویکردهای درمانی و مشاوره ای  توسط روانشناسان و مشاوران خانواده استفاده گردد.

    کلیدواژگان: تعهدافزایی، زوج درمانی هیجان مدار، دلزدگی زناشویی، بخشودگی، خیانت مجازی
  • محمدعلی عامری، آیت الله فتحی*، سعید شریفی رهنمو، اسماعیل نوری صفحات 358-368
    زمینه و هدف

    زنان به عنوان نیمی از منابع انسانی در جوامع عامل موثری در پیشبرد اهداف جامعه و خانواده می باشند. مطالعات نشان می دهند زنان بیش از مردان در معرض فقر و تبعیض قرار دارند. حال زنان بی سرپرست خانوار به واسطه مسوولیت بیش از حد، عدم آشنایی با برخی از مهارت های اجتماعی، عدم دسترسی به منابع و در نتیجه کیفیت زندگی پایین و نیز با از دست دادن شبکه روابط و مسئولیت افراد تحت تکفل در معرض انواع آسیب های اجتماعی و روانی قرار دارند لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر امنیت روانی اجتماعی، شادکامی و سلامت روانی زنان بی سرپرست انجام پذیرفت.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان بی سرپرست تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی ره شهرستان کلیبر در سال 1399 می باشند که از این جامعه، تعداد 40 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. به طوری که تعداد 40 نفر از زنان به صورت تصادفی در 2 گروه، آزمایش(20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه امنیت روانی- اجتماعی مزلو(1992)، شادکامی آرحیل و لو(1990) و سلامت روانی گلدبرگ(2008) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس انجام گرفت.

    یافته

    نتایج پژوهش نشان داد؛ درمان پذیرش و تعهد بر امنیت روانی- اجتماعی، شادکامی و سلامت روانی زنان بی سرپرست تاثیر دارد و باعث افزایش امنیت روانی- اجتماعی و شادکامی و کاهش سلامت روانی در زنان بی سرپرست می شود(نمره پایین تر نشان دهنده سلامت روانی بالاتر است).

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت؛ نهادهای مسیول شرایط مداخله های روان شناختی رایگان از جمله درمان پذیرش و تعهد همراه با حمایت های اقتصادی، آموزشی و فرهنگی مناسب را برای این خانواده ها فراهم آورند تا زنان بی سرپرست در ادراک وضعیت اجتماعی خود، ارزیابی مثبتی داشته و شرایط مطلوبی داشته باشند.

    کلیدواژگان: زنان، امنیت روانی- اجتماعی، شادکامی، سلامت روانی- پذیرش و تعهد
  • شراره ضرابی، فاطمه سادات طباطبایی نزاد*، زهره لطیفی صفحات 369-380
    زمینه و هدف

    اختلال پرخوری به عنوان یک اختلال شایع روانشناختی منجر به آشفتگی و مشکلات متعددی برای فرد می شود. یکی از مشکلات در افراد مبتلا به اختلال پرخوری ظرفیت تحمل پریشانی پایین است، که این مسئله باعث افزایش تمایل فرد به پرخوری می گردد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان خودشفابخشی برتحمل پریشانی زنان مبتلا به اختلال پرخوری عصبی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش کمی و نیمه آزمایشی (پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه) بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مبتلا به پرخوری عصبی مراجعه کننده به متخصصان و مراکز درمانی شهر اصفهان در سال 1398 است که 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار داده شدند. ابزار گردآوری دادها پرسش نامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) بود. هر یک از گروه های آزمایش 12 جلسه تحت درمان گروهی شناختی رفتاری میشل و درمان خودشفابخشی مروی و لطیفی قرار گرفتند ولی گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چند متغیری و مجذور کای استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس آزمون مجذور کای تفاوت معناداری از لحاظ سن، تحصیلات و مدت بیماری بین سه گروه مشاهده نشد (05/0<P). نتایج نشان داد که درمان خودشفابخشی در تمامی ابعاد تحمل پریشانی و درمان شناختی رفتاری در تمامی ابعاد بجز بعد تحمل در مقایسه با گروه گواه تفاوت معناداری داشتند (05/0> P). همچنین درمان خودشفابخشی باعث افزایش بیشتر ابعاد تحمل، جذب و نمره کل تحمل پریشانی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری شده است (05/0=P).

    نتجه گیری:  

    با توجه به نتایج این پژوهش می توان از درمان شناختی رفتاری و خودشفابخشی برای افزایش تحمل پریشانی زنان مبتلا اختلال پرخوری عصبی استفاده کرد. اگر چه به نظر می رسد درمان خودشفابخشی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری در این مورد موثرتر باشد.

    کلیدواژگان: شناختی رفتاری، خودشفابخشی، تحمل پریشانی، پرخوری عصبی
|
  • Zahra Bahari, Kiyanoush Zahrakart*, Zabih Pirani Pages 181-192
    Aim and Background

    Educating couples is very important to resolve the conflicts created in marital relationship. Accordingly, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of relationship enrichment program training in reducing latent communication aggression and increasing relationship maintenance strategies.

    Methods and Materials:

     The method of the study was semi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up with control group design. The statistical population included all couples seeking divorce who referred to the Pre-Divorce Counseling Center of the Deputy for Prevention of Justice located in the city of Karaj in 1400-99. A total of 21 couples using simple random sampling method were selected and divided into two experimental groups (each the group was divided into 7 pairs and a control group (7 pairs). The experimental groups underwent communication enrichment training (7 sessions of 90 minutes). But the control group did not receive any intervention. Hidden communication aggression questionnaires (1) and relationship retention strategies (RMSM) were used to collect information. Multivariate analysis of covariance, analysis of covariance, Tukey and Scheffe post hoc test and repeated measures of multivariate (profile analysis) were used to analyze the data. SPSS software version 25 was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that relationship-based enrichment training was effective in reducing communication aggression in the post-test and follow-up stages (P≤0.001). Also, training based on communication enrichment was effective in increasing relationship maintenance strategies in the post-test and follow-up stages (P≤0.001).

    Conclusions

    According to the findings, it can be stated that the effectiveness of relationship enrichment program training is effective in reducing latent communication aggression and increasing relationship maintenance strategies.

    Keywords: relationship enrichment program training, latent communication aggression, relationship maintenance strategies
  • Mahboobeh Payandeh, Seyed Ali Hashemianfar*, Asghar Mohammadi Pages 193-203
    Aim and Background

    Alcohol consumption is one of the emerging social phenomena. Among these, the most vulnerable group is young women who are more prone to alcohol consumption due to psychological crises caused by social problems. The aim of the present study was the Phenomenology of Behavioral and Emotional Experiences of Tendency to consume alcohol in Women in Isfahan.

    Methods and Materials:

     The method of qualitative phenomenological research with Colaizzi approach has been used. The statistical population of this study is women consuming alcohol in Isfahan. Data were collected through semi-structured interviews for 30-40 minutes.

    Findings

    The results showed that women started consuming alcohol at the suggestion of their husbands, friends and family members and pointed to two categories of negative emotions (feeling sad, monotonous and lack of excitement) and positive emotions (feeling of laughter and happiness, attractiveness and availability of alcohol) Which has led to their tendency to consume alcohol.

    Conclusions

    It seems that womenchr('39')s experiences after alcohol consumption include two categories, emotional (feeling of loss and falling behind in life, feelings of regret and emptiness) and behavioral (cartwheel, imbalance, profanity, loss of consciousness, Violence).

    Keywords: Women, Alcohol, Behavioral experience, Emotional experience
  • Saleh Seed, Abdolreza Adhami*, Shahla Kazemipoor Pages 204-211
    Aim and Background

    Research has shown that examining the social behaviors of violence makes it possible to achieve its consequences; therefore, the purpose of this study is to investigate the role of social behaviors and consequences of violence with a grand theory approach.

    Methods and Materials:

     This research was conducted with qualitative methodology and in the field of grounded theory in 2019 in Mashhad. Participants in this study were 17 male students in whom violent behaviors were observed, who were selected by purposive sampling. Data were collected through in-depth interviews and analyzed using open, axial and selective coding steps.

    Findings

    After analyzing and coding the data based on the approach of Strauss and Cobain Grand Theory, 20 categories were extracted which were classified into three dimensions: causal, contextual and intervening as well as outcome. The process of creating and reproducing violence was explained.

    Conclusions

    It seems that the categories and dimensions considered in this study explain the processes of reproduction of violence and in this regard, it can be used for related research.

    Keywords: Social behaviors, violence, adolescents, grounded theory
  • Sakine Karimi, Mahboubeh Chin Aveh*, Samad Fereydoni Pages 212-224
    Aim and Background

    Psychotherapy is a type of emotional discharge that reopens a specific personchr('39')s personality problem and presents aspects of his life and its comparison with cognitive-behavioral therapy can determine their effectiveness; Therefore, the aim of the present study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral and psychotherapeutic therapy on the symptoms of externalized disorders in children aged 7 to 12 years.

    Methods and Materials: 

    The research method is quasi-experimental (quasi-experimental) studies with pre-test, post-test and follow-up with a control group. The sample group was available among 24 children who were registered at Ava Mehr Pasargad Counseling Center to diagnose the symptoms of externalized disorder and met the necessary criteria to participate in the study, 24 people were randomly selected. They were divided into two experimental groups and one control group. Cognitive-behavioral and psychotherapy were performed for the experimental groups, but the control group did not receive any special intervention. The research instruments included the Achenbach Child Behavior Inventory Questionnaire (parentschr('39') version). Analysis of covariance and Tukey post hoc test were used to analyze the data and examine the relationships between variables.  

    Findings

    The results showed that there was no significant difference between the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and psychotherapeutic therapy in the variables of aggressive behavior and law-breaking behavior in the post-test stage (P≥0.001) but there was a significant difference in the follow-up stage in the law-breaking behavior variable. (P≤0.001) According to the effect size values for the variables of aggressive behavior and lawless behavior in cognitive-behavioral therapy and psychotherapy, it was found that the effectiveness of psychotherapy is more than cognitive-behavioral therapy. (P≤0.001)

    Conclusions

    It seems that psychotherapy is more useful than cognitive-behavioral therapy in improving aggressive and law-breaking behaviors.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, Psychotherapy, Externalized Disorders
  • Zoleikha Salehi, Azra Ghaffari*, Tavakkol Mousazadeh Pages 225-241
    Background and Aim

    Today, childrenchr aggression is one of the most common and one of the important reasons for their referral to psychotherapists. The aim of this study was to compare the effectiveness of story therapy and music therapy on the executive functions of aggressive female students.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 45 aggressive students were randomly selected from among elementary school female students in Karaj in the academic year 1300-1499 and randomly divided into two experimental groups and a control group. (15 n1 = n2 = n3 =). The research instruments included primary school children aggression questionnaires, Wisconsin test, continuous performance test and Stroop test. The experimental groups underwent story therapy in 11 sessions and music therapy in 8 sessions. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    There was a significant difference between the effectiveness of story therapy and music therapy on executive functions (p <0.001) of aggressive female students. The mean scores of executive functions in music therapy post-test were significantly higher than the mean scores of story therapy group and control group (p <0.001).

    Conclusion

    Story therapy and music therapy have an effective role in improving the executive functions of aggressive female students. Also, music therapy has a greater effect on increasing performance indicators (cognitive flexibility, sustained attention and inhibition) of aggressive female students than story therapy. Therefore, it is suggested that these treatments be performed by specialists in these fields to help aggressive students in educational and medical environments. The results of this research can have many educational implications.

    Keywords: story therapy, music therapy, executive functions, aggression
  • Monavar Gilanifar, Qasem Ahi*, Farzan Kheirkhah, Fatemeh Shahabizadeh, Alireza Homayouni Pages 242-250
    Aim and Background

    Understanding the predictors and vulnerabilities of bipolar disorder is very important because the prevalence and recurrence rate of this disease is high and even after treatment, patients still experience mild symptoms and functional impairments. Therefore, the present study aimed to investigate the mediating role of behavioral activation system–relevant cognitive styles in the relationship between traumatic childhood experiences with bipolar disorder syndrome in patients with bipolar disorder.

    Methods and Materials: 

    The present study was a descriptive correlational study. The statistical population consisted of all patients with bipolar disorder admitted to Shahid Hayinejad Hospital in Babol. The sample size was 379 people who were selected by available sampling method in a period of 18 months. In order to collect the research data have used  from the Child Trauma Questionnaire, Beck Depression Inventory- II,  Mania Self-Report Scale and 3 Questionnaires of behavioral activation system–relevant cognitive styles (Perfectionism / Performance Evaluation subscale of Dysfunctional Attitudes Scale, Self-Criticism subscale of Depression Experiences Scale, and Autonomy subscale of Autonomy - Community orientation Scale). The research data were analyzed using SPSS and LISREL software and structural equation modeling.

    Findings

    The results showed that traumatic childhood experiences have an effect on behavioral activation system–relevant cognitive styles and symptoms (depression and mania) of bipolar disorder (p <0.05). Behavioral activation system–relevant cognitive styles have an effect on symptoms (depression and mania) (p <0.05). In addition, the results showed that the behavioral activation system–relevant cognitive styles mediate the relationship between traumatic childhood experiences and symptoms (depression and mania) of bipolar disorder.

    Conclusions

    The results of the present study support the hypothesis behavioral activation system–relevant cognitive styles mediate the relationship between traumatic childhood experiences and symptoms (depression and mania) of bipolar disorder.

    Keywords: Behavioral Activation System–Relevant Cognitive Styles, Bipolar Disorder, Traumatic Experiences, Cognitive bias
  • Farideh Esmaeeli, Shokouh Navabinejad*, Alireza Kiamanenh Pages 251-262
    Aim and Background

    Marriage is one of the most important events in the life of any person, which is influenced by characteristics of the person before marriage, such as the early maladaptive schemas. One of the treatment approaches proposed for early maladaptive schemas is emotion therapy. Therefore, the aim of the present study was to evaluate the effectiveness of emotion-focused therapy on early maladaptive schemas during marriage.

    Methods and Materials:

     The present research plan is quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up. For this purpose, a sample of 40 couples were selected during the marriage using the available sampling method and filled out the Yang (1990) early maladaptive Schemas Questionnaire. They were given emotion-focused therapy for 12 sessions. Data analysis was performed using repeated measures analysis of variance.

    Findings

    The results showed that emotion-focused therapy was effective on early maladaptive schemas (p=0.05). The results showed that the interactive effect of time * group and intergroup source had a significant difference in participantschr scores regarding early maladaptive schemas (p=0.01).

    Conclusions

    Thus, emotion-focused therapy increases coupleschr involvement in emotion regulation by improving awareness, cognition, and emotion regulation, and reduces cognitive deviations resulting from early maladaptive schemas.

    Keywords: emotion-oriented therapy - early maladaptive schemas - during marriage
  • Ahmad Abedi*, Azam Shahmohammadi Ghahsareh, Flor Khayatan, Asghar Aghaei Pages 263-275
    Aim and Background

    Disruptive Mood Dysregulation Disorder (DMDD) is one of the mood disorders of the fifth edition of the mental disorder’s diagnosis. This disorder begins in the childhood and causes many problems for parents, teachers, friends, and children themselves. This disorder, which is associated with social problems, is also very debilitating. The present study was conducted with the aim of constructing and initial reliability of the disruptive mood dysregulation disorder scale.

    Methods and Materials: 

    The method of this research is descriptive and instrument making; while its statistical population is all parents of children aged 6-12 year in Isfahan in the year 1397. Statistical samples included 300 people which were selected by available sampling. To collect the data for evaluation of this disorder, the researcher-made Disruptive Mood Dysregulation Disorder Scale (DMDDS) was used. To examine the scale items, quantitative and qualitative content reliability, quantitative and qualitative nominal reliability, Exploratory Factor Analysis (EFA) with varimax rotation, Confirmatory Factor Analysis (CFA), and Cronbachchr('39')s alpha coefficient were used.

    Findings

    Based on the parameters of impact coefficient index above 1.5, content reliability index above 0.62, reliability ratio above 0.70, and the exploratory and confirmatory factor analysis’s, 24 scale items were kept in the instrument. Considering an eigenvalue above 1, four factors of impulsivity, performance, mood, and frustration were extracted. According to the obtained results, the four factors of this scale were able to predict 50.80% of the changes in the total scale. Also, a total scale reliability coefficient of 0.894 was obtained by Cronbachchr('39')s alpha method.

    Conclusions

    Based on the results of this study, the content reliability index as well as the nominal and structural scale which are designed for the parents, are acceptable and can be used to evaluate the disruptive mood dysregulation disorder in children aged 6-12 year.

    Keywords: Disruptive Mood Dysregulation Disorder, parents of children aged 6-12 years, scale construction, reliability
  • Nahid Julaieha*, Masoud Janbozorgi, Ahmad Alipor, Abbas Pasandide Pages 276-292
    Aim and Background

    The authors conducted a quasi-experimental study to compare the effectiveness of GOSP and Triple P on self-esteem, self-efficacy and self-control of children.

    Methods and Materials:

     The statistical population was students aged 8 to 11 who were studying in schools of 15th district of Tehran that had parents with high stress.30 mothers after screening process were randomly replaced in three experimental and control groups (10 people each). The subjects in the experimental groups were trained in (GOSP) (12 sessions), and Triple p (10 sessions according to the Saunders protocol, 1992) 120 minutes, weekly, and the control group did not receive any training. After the training course, post-test was performed for all three groups of students. Univariate analysis of covariance (ANCOVA) was used to assess data

    Findings

    Results revealed that the mean scores of students in the group (GOSP) in self-esteem and self-control were significantly higher than Triple p and the control group. the scores of emotional self-efficacy of GOSP were significantly higher than the control group, While there was no significant difference between the two experimental groups. self-esteem and self-control of children had no significant difference in two groups of positive parenting and the control group. the mean scores of self-efficacy were not significantly different in experimental groups (GOSP and triple p). Regarding social self-efficacy, no significant difference was observed between the three experimental and control groups.

    Conclusions

    These results suggest that the combination of GOD oriented spirituality perspective with considering the developmental characteristics of children, increases the effectiveness of parenting trainings on children.

    Keywords: : God-oriented multidimensional spiritual parenting (GOSP), positive parenting, self-efficacy, self-esteem, self-control
  • Zahra Keshavarz*, NourMohammad Bakhshani, Hassan Aghaee Khajelangi Pages 293-303
    Aim and Background

    Love is one of the most amazing emotions a person can experience, but at the same time, it can be one of the most painful emotions. Breaking up the romantic relationships has been accompanied with different negative physical and psychological responses such as depression, anxiety psychopathology, loneliness and self-blame . Current research has been done by the purpose of evaluating the effectiveness of compassion focused therapy on negative affect and self-blame in female students who were suffering from emotional breakdown.

    Methods and Materials: 

    Current study is a sort of semi-experimental research with pre-test and post-test So, among the female students suffering from emotional breakdown in Zahedan university of medical science (2017-2018), a sample of 40 students were selected and randomly arranged into experimental and control groups (n=20). All the subjects have completed the negative affect questionnaire in the pre-test stage. Then experimental group has been educating the compassion focused therapy for 8 sessions(each session lasted for 90 minutes), whereas the control group hasnchr t been receiving any intervention. In the end, both groups were evaluated and assessed again. The data were analyzed by Covariance analysis test (ancova).

    Findings

    The results of covariance analysis showed that compassion-focused therapy intervention reduced the scores of negative affect and self-blame in the experimental group compared to the control group .
     (P≤0/01).

    Conclusions

    According to the results of the research compassion focused therapy could be utilized to decrease the negative affect and self-blame in female students suffering from emotional breakdown and its use is justified on the Iranian population.

    Keywords: Female students, emotional breakdown, compassion focused therapy, negative affect, self-blame
  • Samaneh Mokhtari, Zahra Yousefi*, GholamReza Manshaei Pages 304-316
    Aim and Background

    Today, marriage is not simply as past, and young people on the verge of marriage suffer from a fear or concern about marriage and its issues that related to cognitive distortions, maladaptive schemas and coping styles that individuals use against schemas. The aim of this study was to investigate the effect of schema-based premarital education on fear of marriage and coping styles in single girls in Isfahan.

    Methods and Materials: 

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest designwith a control group. The statistical population of this study included student and single girls in Esfahan; The study sample consisted of 30 people who were selected by available sampling method and were randomly divided into two experimental groups (15 people) and control (15 people). Subjects in two stages of pre-test and post-test were Samiei, Yousefi and Neshat Doost (2014) and Youngchr Schemas Minds (2008). The experimental group received schema-based premarital education as a group during 15 sessions of 90 minutes, while the control group did not receive any training. Data were analyzed using descriptive statistics and univariate and multivariate analysis of covariance and SPSS software version 23.

    Findings

    The results of comparison of the experimental group with the control group showed that the function of fear of marriage and coping styles was significantly different from the control group. In other hand, Schematic-based premarital education had a significant effect on fear of marriage and coping styles of single girls (p <0.05).

    Conclusions

    In general, the results showed the effect of schema-based premarital education on fear of marriage and coping styles of single girls; and it can be used as an important and key intervention in the field of premarital. Also, the results of this research can be used by family and marriage counselors.

    Keywords: Premarital, Schema, Fear of marriage, Coping styles
  • Farzaneh Bayat*, Zeynab Khanjani, Jalil Babapour, Abbas Bakhshipour Roudsari Pages 317-327
    Aim and Background

    This study aimed to explain the role of sensory processing sensitivity on multiple sclerosis with the meditation of risk full decision making.

     Methods and Materials:

     The research method was descriptive and the design was a correlation of the kind of structural equation modeling. The statistical population was patients with MS Society in Tehran. 200 were selected by convenience sampling. Highly Sensory Processing Sensitivity Scale (HSPS); Iowa gamble Task (IGT); and Expanded Disability Status Scale (EDSS) were used to collect the data.

    Finding

    analysis showed that there were significant correlations between and sensory processing sensitivity with multiple sclerosis and risk full decision making.  According to the results of the mediation؛, the effect of sensory processing sensitivity on multiple sclerosis was moderated by the risk full decision making.

    Conclusions

    As a result of structural equation sensory processing sensitivity risk full decision making, and multiple sclerosis according to indicators of fitness is good.

    Keywords: Sensory processing sensitivity, Executive function, risk full decision making, multiple sclerosis
  • Farhad Tanhaye Reshvanloo, Hossein Kareshki*, Seyed Amir Aminyazadi Pages 328-341
    Aim and Background

    The need for belonging has multiple and lasting effects on emotional patterns, cognitive processing, and optimal psychological functioning, and its low levels are associated with mental and physical illness. Interpersonal-psychological theory of suicidal behavior considers thwarted of interpersonal needs as the basis for suicide. The purpose of this study was to investigate the factor structure and Item-Response Characteristics of Interpersonal Needs Questionnaire (INQ-10) in Non-clinical Sample of students.

    Methods and Materials: 

    In a descriptive-correlation and validation study, 216 and 226 graduate students from Ferdowsi University of Mashhad selected through Convenience Sampling method. Data were collected using the Interpersonal Needs Questionnaire (INQ-10), and Basic Need Satisfaction in Relationships Scale (BNS-RS). Internal consistency, exploratory and confirmatory factor analysis, divergent validity, discrimination and threshold parameters and Item and test information curves were analyzed.

    Findings

    The results of exploratory factor analysis showed that the the Interpersonal Needs Questionnaire (INQ-10) had two-factor structure with the variance explained 74.10%. The confirmatory factor analysis was confirmed. The scale had good construction reliability. The divergent validity confirmed in relation to basic need satisfaction in relationships (P≤0.01). There was non-significant difference based on gender (P>0.05).

    Conclusions

    It seems that the Interpersonal Needs Questionnaire has a good reliability and validity in Non-clinical Sample of students and can be used in studies on the effect of contextual factors on suicide in students.

    Keywords: Interpersonal Needs, Validity, Reliability, Item Response Theory
  • Elham Ghafaralahi, Ozra Etemadi*, Zahra Yousefi, Mohammadreza Abedi, Hajar Torkan Pages 342-357
    Aim and Background

    Marital infidelity refers to any emotionally or sexual or virtual relationship beyond the framework of a committed relationship between two spouses, which is one of the most important factors threatening the performance, stability and continuity of married life. Therefore, the aim of this study was to Comparison of the effectiveness of Commitment-Building Counseling Package and Emotionally-Focused Couple Therapy on marital boredom and forgiveness of women with virtual infidelity.

    Methods and Materials:

     Research method in terms of applied purpose and in terms of implementation method, quasi-experimental with pre-test-post-test design of two experimental groups and one group
    The witness was accompanied by a follow-up test. From the community of married women with the experience of virtual infidelity in Isfahan, 45 people were selected by the available method and were randomly divided into three groups using the method. Marital boredom questionnaire (Pins, 1996) and interpersonal forgiveness questionnaire (Ehteshamzadeh, 2009) were used. Research data were analyzed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test.

    Findings

    The results of the analysis both commitment-making and emotionally-oriented couple therapy methods were effective in reducing marital boredom and forgiveness of women with virtual infidelity, and commitment-building Counseling package had a more significant effect (p <0.05).

    Conclusions

    According to the obtained results, it seems that the use of both commitment-making and emotion-oriented couple therapy methods to improve marital boredom and forgiveness of women with virtual infidelity experience has been effective and it is suggested to be used as therapeutic and educational approaches.

    Keywords: Commitment, Emotionally focused couple therapy, Marital boredom, Forgiveness, Virtual infidelity
  • MohammadAli Ameri, Ayatolla Fathi*, Saeid Sharifi Rahnmo, Esmaeil Nouri Pages 358-368
    Background and Purpose

    Women as half of human resources in societies are an effective factor in advancing the goals of society and the family. Studies show that women are more vulnerable to poverty and discrimination than men. Now, homeless women are exposed to all kinds of injuries due to excessive responsibility, lack of familiarity with some social skills, lack of access to resources and consequently low quality of life, as well as loss of network of relationships and responsibilities of dependents. Therefore, the present study was conducted to identify the effectiveness of acceptance and commitment therapy on psychosocial security, happiness and mental health of homeless women.

    Method

    The research design was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population of homeless women is covered by the Imam Khomeini Relief Committee in Kalibar city in 1399. From this population, 40 people were selected by purposive sampling and studied. So that 40 women were randomly divided into two groups: experimental (20) and control (20). The data were collected using the Maslow (1992) Psychosocial Security Questionnaire, Arhil & Lu (1990) Happiness and Goldberg (2008) Mental Health Questionnaire. Data were analyzed by analysis of covariance.

    findings

    The results showed; Acceptance and commitment therapy has an effect on psychosocial security, happiness and mental health of homeless women and increases psychosocial security and happiness and decreases mental health in homeless women (lower score indicates higher mental health).

    Conclusion

    Therefore, according to the research findings, we can say; Institutions provide the conditions for free psychological interventions, including acceptance and commitment treatment, along with appropriate economic, educational, and cultural support for these families so that homeless women can have a positive assessment of their social status and have favorable conditions.

    Keywords: Women, Psychosocial Security, Happiness, Mental Health - Acceptance, Commitment
  • Sharare Zarabi, Fatemeh Sadat Tabatabaei*, Zohre Latifi Pages 369-380
    Aim and Background

    Binge eating disorder as a psychological disorder commonly leads to confusion and problems for people.  A problem People with binge eating disorder is low capacity of distress tolerance, and this increases the tendency of an individual to Binge eating. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and self-healing therapy on Distress tolerance in women with bulimia nervosa.

    Methods and Materials: 

    This study was quasi-experimental (pre-test post-test with the control group). The statistical population of the present study included all women with bulimia nervosa who were referred to specialists and medical centers in Isfahan in 1398. 45 women were selected by purposive sampling and randomly placed in experimental and control groups. Data collection tools were Distress tolerance Simon and Gaherchr (2005) questionnaires. Each of the experimental groups underwent 12 sessions of Michellechr  cognitive-behavioral group therapy, and Marvi and Latifichr  self-healing therapy, but the control group did not receive an educational certificate. Research  data  were analyzed using  Mancova  and chi-square test.

    Findings

    Based on the chi-square test, no significant difference was observed in terms of age, education, and disease duration between the three groups (P <0.05). The results showed that the cognitive-behavioral and self-healing experimental groups were significantly different from the control group in the Distress tolerance variable (P <0.05). Also, self-healing therapy has increased the Tolerance and absorption dimensions and Distress tolerance more than cognitive-behavioral therapy (P < 0.05).

    Conclusions

    According to this study, cognitive-behavioral therapy and self-healing can be used to increase the Distress tolerance of women with bulimia nervosa. However, self-healing treatment seems to be more than effective cognitive-behavioral therapy in this case.

    Keywords: cognitive-behavioral, self-healing, istress tolerance, bulimia nervosa