فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 24 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سیروس افضلی*، عباس زراعت، محسن شکرچی زاده صفحات 7-38
    امروزه بهره گیری از الگوی مشارکت بزه دیده و بزهکار در فرایند دادرسی، به یک راهکار متداول در سیاست جنایی کشورها تبدیل شده که بسیار وسیع تر از نگاه سنتی به ایشان در نظام ادله اثبات عمل می کند؛ به دیگر سخن، مداخله و مشارکت صحیح طرفین جرم در فرایند دادرسی کیفری، با تتمیم مرحله اثباتی و تمرکز به مرحله ثبوتی، در راستای برآورده کردن آمال نظام عدالت، بر آثار و نتایج سودمند دادرسی در جامعه نیز تاکید دارد. این الگو یکی از مولفه های مهم ارتباطی میان سیاست جنایی تقنینی و سیاست جنایی قضایی کشورها، در مورد میزان مداخله طرفین دعوا یا مشارکت مردم در فرایند دادرسی محسوب می شود. قانون آیین دادرس کیفری ایران نیز با پیش بینی مقررات راجع به میانجی گری تمایل خود را به استفاده از این الگو نشان داده است؛ شرکت طرفین در دادرسی نه تنها مورد پذیرش نظام حقوقی اسلامی است بلکه تاکید زیادی هم بر آن شده است؛ این مقاله که به صورت توصیفی- تحلیلی نگاشته شده در پی تبیین الگوی میانجی گری در دادرسی مشارکتی بزه دیده- بزهکارمحور با تاکید بر موقعیت این شکل از دادرسی در مقررات کیفری ایران و نظام حقوقی اسلامی است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که میان الگوهای تعیین شده در سیاست جنایی متداول و آن چه که در قوانین و مقررات داخلی میانجی گری نامیده می شود تفاوت معنایی وجود دارد، هرچند مبانی و اصول آنها در نظام های حقوقی و مقررات عرفی یکسان است. عدم توجه به این مبانی سبب شده تا بسیاری، به اشتباه، میانجی گری در قانون آیین دادرسی کیفری را جلوه ای از دادرسی ترمیمی در ایران قلمداد کنند.
    کلیدواژگان: میانجی گری، دادرسی کیفری، مشارکت بزه دیده - بزهکارمحور
  • محمدعلی الهی*، محمدعلی حیدری، محسن شکرچی زاده صفحات 39-66

    دین مبین اسلام براساس توجهی که به نیازهای فطری انسان دارد، برای اشباع صحیح آنها مقررات مناسبی وضع کرده و راه های اصولی در این زمینه را نشان داده است. ازدواج از نظر اسلام، تنها راه تعدیل غریزه جنسی است که استفاده صحیح از آن تکامل انسان را در پی دارد. رفتارهای جنسی خارج از چهارچوب ازدواج که از منظر قانونگذار ممنوع می باشند تحت عنوان «جرایم جنسی» مطرح می شوند. سیاست جنایی دین مبین اسلام در مورد غریزه جنسی، سیاستی معتدلانه و واقع بینانه است. دین اسلام ضمن پذیرش غریزه جنسی به عنوان امری مهم و حیاتی در زندگی انسان ها، در مقابل جرایمی که در این حوزه اتفاق می افتد، تدابیر کیفری و تدابیر غیر کیفری (پیشیگیری اجتماعی و پیشگیری وضعی) را به عنوان راهکار های پیشگیرانه مطرح کرده است. دین اسلام می کوشد با تقویت روح و روان افراد، یک نیروی کنترل درونی در افراد ایجاد نماید که انسان را از  انحرافات غریزه جنسی دور می کند. در مرحله بعدی برای کاستن از جاذبه های آماج و سخت کردن فرصت های ارتکاب جرم در جرایم جنسی، مقرراتی را وضع و در مرحله آخر، چنان چه برنامه های تدبیر شده در مراحل گوناگون برای بازداشتن فرد از بزهکاری مفیدواقع نشد، مجازات را مطرح می کند.بر اساس یافته های این تحقیق که با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است داشتن عفت، خویشتن داری، داشتن حجاب، حیاء، اصل خدامحوری، اصل تعبد مداری، تقویت ایمان، اصل آخرت گرایی، اصل اخلاق مداری، اصل اعتدال گرایی، اصل خوف و رجاء، تقوا، آموزش- حمایت، پرهیز از اختلاط با نامحرم، کاهش روابط با نامحرم، پرهیز از تبرج  و خودنمایی، خودداری از عشوه گری، ناز و کرشمه کردن برای نامحرم، کنترل نگاه، ممنوعیت لمس، تشویق به ازدواج و نقش خانواده و شهروندان در تربیت انسان ها از جمله سیاست های غیر کیفری (پیشگیری اجتماعی) فقه اسلامی در برابر جرایم جنسی می باشند.

    کلیدواژگان: سیاست جنائی، سیاست جنائی فقه اسلامی، جرائم جنسی، پیشگیری اجتماعی
  • حامد خوبیاری*، پوریا رضی صفحات 67-90
    با مطالعه عبارات فقها و حقوقدانان پیرامون تعریف عقد و برشمردن آثار آن، می توان به این نتیجه دست یافت که در نظر ایشان، ابتناء بر قصد انشاء و ایجاد تغییر در عالم اعتبار، دو ویژگی جدایی ناپذیر عقد به شمار می آیند. این رویکرد سبب شده تا در گذر زمان، استعمال لفظ عقد تنها در معنای صحیح آن رواج یافته و عقد باطل با قراردادی که واقع نشده است، یکسان دانسته شود. با وجود این، به نظر می رسد هرچند هر دو حالت فوق در عدم ایجاد اثر به نحو علت همسان بوده؛ اما عقد باطل، پدیده ای واقعی است که در برخی مواقع می تواند سبب ایجاد اثر شود. ثمره عملی این ادعا در مواردی از قبیل خیار تبعض صفقه، حق فسخ ناشی از بطلان شرط و حتی قاعده انحلال عقد واحد به عقود متعدد، آشکار می شود. نگارندگان نوشتار حاضر با بررسی آرای فقها و مطالعه مواد قوانین ایران معتقدند که لفظ عقد، در معنایی اعم از صحیح و باطل وضع شده و به این ترتیب عقد به عنوان مقسم، نه ماهیتی اعتباری، که پدیده ای واقعی قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: عقد باطل، صحیح و اعم، انشاء، امر اعتباری
  • روح الله دهقانی، مهدی شیداییان آرانی*، سید محمود میرخلیلی، شهرداد دارابی صفحات 91-114

    پیشگیری اجتماعی از جرم در مقابل پیشگیری وضعی، اساسی تر و بنیادی تر است اما هزینه های فراوان و دستیابی دیرهنگام به نتیجه، سبب شده که سیاستگذاران جنایی کمتر به سراغ راهکارهای پیشگیری اجتماعی بروند. با این وجود، در فرهنگ های مختلف می توان راهکارهایی را برای این نوع پیشگیری اتخاذ نمود که مورد استقبال عمومی قرار گیرد تا با مشارکت عمومی مردم، دامنه ارتکاب جرم در حد وسیعی کاهش یابد. یکی از شیوه ها، امر به معروف و نهی از منکر است که به عنوان فریضه ای دینی مورد تایید شارع مقدس و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته اما همچنان، واجبی مغفول مانده است. این نوشتار در پی آن است که نشان دهد امر به معروف و نهی از منکر چگونه می تواند به عنوان مصداقی از پیشگیری اجتماعی، زمینه جرایم به ویژه جرایم مرتبط با شبکه های اجتماعی را از بین ببرد. امر به معروف و نهی از منکر فقط یک راهکار شرعی و فریضه ی دینی نیست بلکه مبانی عقلی و منطقی نیز دارد و از همین روی در کشورهای غیر دینی نیز تحت عنوان نظارت همگانی، مورد اقبال سیاستگذاران قرار گرفته است. بر همین اساس، در کنار مبانی و منابع شرعی، مبانی و منابع عقلی و حقوقی را هم مورد کنکاش قرار داده ایم. البته اجرای این فریضه با موانع و چالش های زیادی روبروست. این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای صورت گرفته است نشان می دهد پیشگیری از جرایم مرتبط با شبکه های اجتماعی به وسیله امر به معروف و نهی از منکر نیازمند آگاه کردن مردم و فرهنگ سازی است. باید با تشکیل احزاب و سازمان های مردم نهاد و تقویت و حمایت از آنها، بستر سازی مناسبی صورت گیرد و از این ابزار، استفاده سیاسی و جناحی نشود و کسانی که این فریضه را انجام می دهند مورد بازخواست قرار نگیرند. همچنین شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر باید با دقت رعایت شود و از آن، بهره برداری ابزاری نشود و گرنه نتیجه ای معکوس به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، نظارت عمومی، پیشگیری از جرم، شبکه های اجتماعی
  • محمدرضا رضوان طلب*، طیبه سادات موسوی جوردی صفحات 115-142

    یکی از آثار عقد نکاح، جواز استمتاع زوج از زوجه است. قدر متیقن از این جواز، مقاربت متعارف است ولی آیا وطی در دبر نیز شامل حکم جواز می شود؟ جواز و منع مطلق و جواز به شرط رضایت زوجه، اقوال سه گانه ای است که برای هر کدام روایاتی نیز مورد استدلال واقع شده است. مشابهت های روایات دال بر جواز با روایات دال بر جواز مشروط، برخی را بر این عقیده واداشته است که این دو روایت، یک روایت هستند و با ترجیح اصاله عدم زیاده، قید رضایت زوجه را در حکم جواز دخیل می دانند و برخی نیز روایت مقیده را شاهد جمع بین روایات مجوزه و ناهیه دانسته اند. با تمسک به شواهدی، احتمال تعدد روایات ابن ابی یعفور تقویت و مساله داخل در بحث مطلق و مقید می شود. اما از آنجا که شرطیت رضایت زن در تمام استمتاعات غیر متعارف، مرتکز است و سوال راوی از اصل حکم وطی در دبر می باشد پس روایات مطلق، نسبت به قید رضایت زن در مقام بیان نیستند. بنابراین، روایت مقید ابن ابی یعفور بدون معارض می ماند و حکم جواز این عمل، مقید به رضایت زوجه می شود. از سویی، تمام روایات ناهیه یا از جهت سند یا از نظر دلالت مورد خدشه هستند، لذا توان مقابله با روایات مجوزه را در مقام تعارض ندارند. البته به دلیل کثرت و شهرت فتوایی، ضعف روایات منع، مانع از حکم به کراهت نیست. بنابراین، مقاربت غیر متعارف با رضایت زوجه، مکروه و بدون رضایت او، حرام است.

    کلیدواژگان: وطی غیر متعارف، رضایت زوجه، اصاله عدم زیاده، اصاله عدم نقیصه، مطلق و مقید
  • حمید ستوده*، عبدالرضا فرهادیان صفحات 143-169
    یکی از مسایل جدیدی که در حوزه باروری پزشکی رخ داده، استفاده از بیوتکنولوژی ملکولی در اصلاح بیماری های ژنتیکی با روش تلقیح مصنوعی از دو تخمک مختلف است که هسته تخمک معیوب، جدا شده و در سیتوپلاسم تخمکی که از زن دیگری گرفته شده، کاشته و سپس با اسپرم مرد تلقیح می شود. در این پژوهش که با روش استنباطی صورت پذیرفته، دلایلی که ممکن است برای اثبات حرمت و ممنوعیت مداخلات ژنتیکی اقامه شود مورد نقد و بررسی قرار می گیرد و سپس با تعیین اصل مرجع و تبیین ادله مشروعیت درمان، به تشریح موازین و ضوابط فقهی دست ورزی ژنتیکی برای ترمیم تخمک در فرایند تولید مثل انسانی پرداخته می شود و روشن می گردد که به اقتضای اصل اولی، تغییرات ژنتیکی در صورتی که به قصد اصلاح نواقص جسمانی یا درمان بیماری باشد فی حد نفسه مانعی ندارد.
    کلیدواژگان: مداخلات ژنتیکی، باروری پزشکی، تخمک، درمان، جواز، فقه
  • ابراهیم ناصر شادباد*، پروین اکبرینه، حسن پاشازاده، رضا رنجبر الوار علیا صفحات 169-198
    عقد احتمالی، از جمله عقودی است که با تحولات اجتماعی دارای مصادیق فراوان و کاربردی مانند قرارداد های بیمه در انواع مختلف، قرارداد های پیش فروش مصنوعات (استصناع)، قراردادهای با عوض (ثمن) شناور و غیره می باشد. با وجود مصادیقی از این عقد در مقررات، قانونگذار تصریحی قاعده مند در حوزه این عقود ندارد. بنابراین ماهیت، احکام و آثار این عقد در حقوق ایران در هاله ای از ابهام قرار دارد. فقدان تعریفی مناسب از این عقد در مقررات، موجب شده است در خصوص تعریف و ماهیت این عقد اختلاف نظر وجود داشته باشد؛ چنان که عده ای از حقوقدانان معتقدند اصل بر بطلان این دسته از عقود می باشد و برخی دیگر نیز  برای این عقد ماهیتی مستقل قایل نبوده و برحسب نظرات آن را همان عقد معلق، عقد شانسی، عقد مسامحه ای و غیره دانسته اند. این امر علاوه بر این که شناخت ماهیت عقد احتمالی و احکام و آثار آن را با مشکل مواجه می نماید بر تردید های موجود نیز می افزاید. در این پژوهش با ارایه دلایل اعتبار عقد احتمالی و مقایسه و بیان تفاوت های میان آن با نهاد های مشابه، مشخص و ثابت می شود که این عقد به عنوان یک عقد معتبر دارای ماهیتی مستقل با احکام و آثار خاص می باشد.
    کلیدواژگان: عقد احتمالی، عقد معلق، عقد شانسی
  • خسرو مومنی*، علی آقا صالحی، مجتبی جعفری، علیرضا صابریان صفحات 199-220
    اندیشه «تکفیر» با استفاده از دو منبع عظیم اسلامی، یعنی قرآن و سنت و نیز با استناد به برخی از فتاوای فقیهان در طول تاریخ توانسته است بارها خود را بازسازی و تجدید قوا کرده و خسارات بزرگی بر پیکر جامعه اسلامی تحمیل نماید. پس بجاست که مبانی فکری و فقهی آن تبیین و در معرض قضاوت افکار عمومی قرار گیرد. این مقاله ضمن واکاوی تاریخی اندیشه تکفیر، مبانی عمده فقهی آن را از متون دینی (بیشتر اهل سنت) و نیز آثار عینی این جریان فکری را مورد ارزیابی قرار داده و اثبات می کند که هیچ یک از تکیه گاه های فقهی آن توانایی اثبات حقانیت شرعی این جریان و پیامد های آن را ندارد.
    کلیدواژگان: کفر، تکفیر، خشونت گرایی، افراطی گری
  • سید محمد صدری* صفحات 221-254

    اجتهاد، به معنای واقعی در حضور پیامبر اسلام مفهومی نداشته و نخستین حرکت های اجتهادی در نخستین زمان های کوتاه دستی از آن منبع وحی و الهام، ضرورت یافته است. از آنجاکه اصل حکومت سیاسی در هنگام خلافت خلیفه دوم تثبیت شده بود اجتهادات خلیفه دوم برخلاف خلیفه نخست، از سنخ اجتهادات ضروری نبود. هنگامی که نوبت خلافت به خلیفه دوم رسید طوفان فتوحات اسلامی، شرق و غرب جهان آن روزگار را به سرعت در نوردید و چیزی نگذشت که حکومت اسلامی را در گستره ای به پهنای دو امپراطوری روم شرقی و ساسانی گسترانید.  تحولات سیاسی بزرگ ناشی از فتوحات اسلامی در مدت زمانی کوتاه می توانست منشا تحولات عظیمی در دانش فقه باشد؛ اما خلیفه همه نهادهای عمومی و سیاسی سرزمین های نو گشوده را بر ساختار پیشین خود ابقاء کرد و با این سیاست، فقه را مجال ورود به حوزه های حقوق عمومی نداد. خلیفه دوم در هنگام تصدی خود بر حسب روحیات شخصی بیشتر به اجتهادات عبادی پرداخت. برخلاف اجتهادات خلیفه نخست که عموما به اقتضای ضرورت های سیاسی اجتماعی صورت گرفته بود اجتهاد های خلیفه دوم و سوم از سنخ اجتهاد های غیر ضروری می نمود. این شیوه، ضمن تثبیت اصل اجتهاد به عنوان مهم ترین نهاد مرجع، رفته رفته انحصار فتوا را از دست خلفا خارج کرده و سبب شد که برخی از صحابه به صورت  علنی و آشکار اجتهاد کرده و به صدور فتوا اقدام کنند. نامه خلیفه دوم به شریح قاضی را می توان نخستین منشور اجتهاد و صدور فتوا دانست، اما خلیفه به عکس عملکرد شخصی خود، در این منشور اجتهاد را امری بسیار مشکل دانسته و بر این باور است که فقط به هنگام ضرورت باید بدان مبادرت کرد. روند صدور فتوا و اجتهاد در زمان خلافت عثمان نیز به همان شیوه که در خلافت عمر رایج بود ادامه یافت. در همین زمان، گروهی از صحابه که به عنوان «فقیه» معروف شده بودند اجتهاد می کردند.

    کلیدواژگان: اجتهاد، فقه، خلافت راشدین، شریعت اسلامی، تحولات اجتماعی، کتاب، سنت
  • سجاد عسگری آرانی، غلامحسین مسعود*، محسن شکرچی زاده صفحات 255-282

    در طول سالیان گذشته تاکنون یکی از مهم ترین مباحث روز جامعه را موضوع ربا تشکیل داده و شناخت سیاست جنایی لازم در جهت کنترل آن حایز اهمیت است. موضوع ربا، عنوانی است که بر اساس آموزه های دینی نکوهش شده و از آن جهت که کشورهای مسلمان از جمله مصر نیز به مانند ایران سعی در اجرای اوامر دینی دارند، شناخت سیاست جنایی آنان در خصوص ربا و تطبیق آن با سیاست جنایی ایران در این زمینه می تواند گام موثری در جهت محقق کردن اقتصاد اسلامی باشد، لذا در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، سعی در بررسی سیاست جنایی ایران و مصر نسبت به ربا گردیده تا بتوانیم سیاست جنایی مناسب در برخورد با ربا را شناسایی نماییم. به نظر می رسد در ایران پاسخ به بزه ربا دولتی و به انحراف جامعوی بوده و در کشور مصر در شرایطی خاص و بدون لحاظ فقه پاسخ دولتی داده شده و در سایر موارد پاسخ ها جامعوی است.

    کلیدواژگان: نظام حقوقی، سیاست جنایی، جرم ربا، مدل
  • حمید مسجدسرایی*، محمد علیزمانی سردارآبادی، مهدی ذوالفقاری صفحات 283-304
    از جمله واجبات مالی در اسلام که با فلسفه فقرزدایی از جامعه تشریع شده و جزو منابع مالی دولت اسلامی محسوب می گردد، زکات است. مطابق نصوص وارده، «فقیر» در کنار دیگر افراد مستحق جامعه از جمله «مسکین»، جزو مستحقین دریافت زکات محسوب می گردد. با این حال، اختلاف در مفهوم و ماهیت فقیر و مسکین، ملاک فقر و غنا و همچنین میزان پرداخت مال زکوی به فقیر از جمله ابهاماتی است که نیاز به تبیین و بررسی دقیق دارد. یافته های پژوهش حاضر که بر اساس مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی - تحلیلی صورت گرفته، حاکی از آن است که از نظر مفهومی، مسکین نسبت به فقیر، از وضع مالی ضعیف تری برخوردار بوده و ملاک تحقق فقر و غنا نیز از طریق عرف معین می گردد. همچنین پرداخت زکات به مقدار رفع نیاز و احتیاجات متعارف و لایق شان زکات گیرنده، میزان و معیار مناسبی برای مقدار پرداخت مال زکوی به فقیر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: زکات، فقیر، مسکین، مستحقین زکات، مال زکوی
  • مهدیه غنی زاده، محمدرضا کیخا* صفحات 305-330

    مطابق اصل 72 قانون اساسی، مغایرت قوانین جمهوری اسلامی ایران با اصول و احکام مذهب رسمی کشور نفی گردیده و فقهای شورای نگهبان نیز موظف به صیانت از این مهم می باشند. از این حیث، با توجه به مناقشاتی که در مستندات فقهی ماده 250 قانون مدنی به چشم می خورد بررسی آن از ضرورت ویژه ای برخوردار است. مطابق ماده مذکور، شرط تاثیر اجازه در عقد فضولی، عدم تقدم رد بر آن می باشد. حال آن که مستندات این قول که در واقع، قول مشهور فقهی در این بحث است اعم از اجماع، زوال عنوان عقد، قاعده تسلیط و اصل استصحاب، مورد مناقشه و بحث می باشد. از سوی دیگر، صحیحه محمد بن قیس، دلیل متقنی بر قول دیگر یعنی تاثیر اجازه مسبوق به رد به شمار می رود؛ لذا با توجه به بررسی های صورت گرفته در این مساله، به نظر اصلاح و بازنگری ماده مذکور، ضرورت خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ماده 250 قانون مدنی، عقد فضولی، اجازه مسبوق به رد
  • مسعود فرزاد، محمد ابوعطا*، حسین سادات حسینی، مهدی ذوالفقاری صفحات 331-350
    در مورد سبب وجوب نفقه زوجه بر عهده زوج، در فقه نظر واحدی وجود ندارد. مشهور معتقدند که تمکین، سبب مشغول شدن ذمه زوج به پرداخت نفقه است؛ اما قانون مدنی ایران، ظاهرا تمکین را شرط استحقاق زوجه نمی داند بلکه نشوز وی را مانع تعلق این حق تلقی می کند، چراکه حسب ماده 1102 قانون مدنی، با وقوع عقد نکاح، حقوق و تکالیف زوجین در مقابل یکدیگر برقرار می شود و یکی از این تکالیف، دین زوج به تادیه نفقه است؛ جز این که مطابق ماده 1108 قانون، نشوز زن این تکلیف زوج را از بین می برد. بر این مبنا آن چه تادیه نفقه به زوجه را واجب می نماید وقوع عقد نکاح است و لذا تا زمان استمرار عقد نکاح، زوجه از این حق برخوردار است و حتی می تواند نسبت به آینده نیز اقدام به مطالبه نفقه نماید. به نظر می رسد این موضوع با وجود اختلاف نظرات، علاوه بر مقررات ماهوی، از حیث اصول دادرسی و قواعد شکلی نیز قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: سبب، نفقه، تمکین، نشوز، حق
  • طاهره فرمنش*، علی اکبر ایزدی فرد، علی اکبر جهانی صفحات 351-384

    استقلال قاضی، ضامن دادرسی سالم است. مشهور فقها انصراف قضاوت را برای مجتهد دانسته و حکم وی را لازم الاجراء می دانند. اما طبق تبصره ماده 3 قانون آ.د.م: «چنان چه قاضی مجتهد باشد و قانون را خلاف شرع بداند، پرونده به شعبه دیگری جهت رسیدگی ارجاع خواهد شد»، به نظر می رسد استقلال علمی و عملی قاضی مجتهد با چالش مواجه شده است. نگارندگان معتقدند جلوگیری از تصمیم گیری قاضی مجتهد بدون هیچگونه تخطی وی از اصول قضاوت، به صرف خلاف شرع دانستن قانون، با استقلال قاضی تعارض دارد. تالی فاسد های این امر، انزوای اجتهاد در فرایند دادرسی، تقدیم مفضول بر فاضل و وهن شان والای مجتهد است. بنابراین، با تعمق در مستندات نقلی و عقلی، راهکار قانونگذار در تبصره به عنوان تنها راه برون رفت از چالش، رد شده و راهکار ارجاع موضوع به شورای نگهبان یا شورای فقهی یا فتوای فقیه اعلم، به عنوان مرجع صالح تشخیص مطابقت یا عدم مطابقت قوانین با شرع پیشنهاد گردیده است.

    کلیدواژگان: استقلال قاضی، اجتهاد، شورای فقهی، شورای نگهبان
  • محمدحسین مختاری، حامد رستمی نجف آبادی*، یحیی جهانگیری سهروردی صفحات 385-410

    از جمله موضوعات چالشی و بحث برانگیز، موضوع سن افراد در برخورداری و استیفای حقوق اجتماعی سیاسی و همچنین مسئولیت کیفری است که رویه واحدی در این زمینه وجود ندارد. به نظر می رسد بلوغ و سن مسئولیت کیفری، دو اصطلاح متفاوت و در عین حال، مرتبط با هم هستند. در ماده 91 قانون مجازات اسلامی در کنار رشد، کمال عقل مجرمان زیر 18 سال مورد بیان مقنن در بحث مسئولیت کیفری نوجوانان قرار گرفته است که از آن به تحولی شگرف در مسئولیت کیفری نوجوانان یاد می کنند. ظاهرا تشخیص رشد و کمال عقل مجرمان کمتر از 18 سال مبنای فقهی دارد. رشد تنها به مفهوم خاص مدنی اختصاص نداشته و قابل تعمیم به مسایل غیر مالی از جمله امور کیفری نیز می باشد؛ چون به طریق اولی یا حداقل وحدت ملاک و تنقیح مناط، رشد، در مسئولیت کیفری نیز شرط است. سن 18 سال اماره ای برای رشد است و رشد فرد برای مسئولیت کیفری باید احراز شود. در نوشتار حاضر ضمن تبیین معانی، برای اثبات این مدعا به روایات و قیاس اولویت در مساله رشد و کمال عقل استناد شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، رشد، کمال عقل، بلوغ
  • روح الله مرادی*، حسن بادینی، عباس کریمی، طیب افشارنیا صفحات 411-438

    یکی از مصادیق خسارات قراردادی، خسارت اقتصادی صرف یا عدم النفع قراردادی می باشد. در حقوق کشورهای غربی، بر مبنای اصل لزوم جبران کامل خسارت و در راستای تحقق منافع متوقع و مورد اتکای متعهد له، حکم به جبران خسارات اقتصادی صرف داده می شود. اما در مقابل، قانونگذار ایران در تبصره ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی با تاسی از فقه، حکم به عدم قابلیت جبران عدم النفع داده است. با توجه به اطلاق این حکم می توان گفت عدم النفع قراردادی نیز مشمول این حکم است و قابل جبران نمی باشد؛ لکن به دلیل مخالفت این حکم با عرف و رویه تجاری بین المللی، در این مقاله سعی شده همگام با رویه مشابه در حقوق کشورهای غربی و قوانین بین المللی به تبیین لزوم قابلیت جبران خسارات اقتصادی قراردادی پرداخته و تفسیری موافق با آن از ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی ارایه شود؛ چراکه از نظر محقق این نوع خسارت به متعهد ناقض منتسب بوده و با عمل وی رابطه سببیت دارد و از اینرو ارکان مسئولیت در آن جمع بوده و از قابلیت جبران برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: ضرر اقتصادی، نقض تعهدات، قراردادهای تجاری بین المللی، خسارت تبعی
  • جمشید مهرآسا*، علیرضا حسنی، محمد روحانی مقدم صفحات 439-456

    امروزه ثبت نوین اسناد تک برگی در کشور ما بسیار رواج یافته و تبدیل به طرح جامعی شده است که در خصوص تمامی املاک واقع در حوزه جغرافیایی کشور در حال اجرایی شدن است. در این شیوه از ثبت، از اطلاعات مستخرج از طرح حدنگار یا کاداستر استفاده می شود که دارای دقت و کیفیت بسیار بالایی است. حدنگاری یا کاداستر مجموعه اقداماتی است که منجر به تهیه فهرست مرتب شده ای از اطلاعات مربوط به حدود و موقعیت املاک واقع در حوزه جغرافیایی کشور می شود. سوال چالش بر انگیزی که در این خصوص مطرح می گردد، آن است که «شیوه ثبتی مذکور چه تاثیری در افزایش اعتبار حقوقی اسناد رسمی و در نتیجه، بیع املاک دارد؟» در پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به ارایه پاسخ بدین سوال پرداخته شده و مشخص گردیده که استفاده از شیوه حدنگاردر ثبت اطلاعات املاک، تاثیرات بسزایی را در کاهش دعاوی مربوط به این حوزه داشته و در نتیجه، منجر به ایجاد سهولت در بیع املاک و جلوگیری از اختلافات و دعاوی ای می گردد که در حوزه مالکیت مربوط به این گروه از اموال اشخاص مطرح می شود.

    کلیدواژگان: ثبت نوین، اسناد تک برگی، حدنگار، کاداستر، اسناد رسمی، بیع املاک
  • حمزه نظرپور، طاهر علی محمدی* صفحات 457-484

    افزون بر قواعد فقهی مشهور و مصرح در کتب فقها، برخی مضامین کلی در آیات، روایات و فتاوای فقهی وجود دارد که می توان از آنها قواعد فقهی جدیدی را شناسایی و اصطیاد کرد. از جمله آن موارد، قاعده ای فقهی با عنوان «کل ما یسبب ایذاء الوالدین فهو حرام» است که با پشتوانه آیه «تافیف» می تواند به عنوان یک کبرای کلی در فرایند استنباط منظور شود. با توجه به ضرورت سامانمندی روابط و احکام خانواده به ویژه رابطه فرزند و والدین بر مبنای فقه، بنیان نهادن و اثبات چنین قاعده ای لازم به نظر رسید. در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته، ضمن بررسی حکم ایذاء والدین از دیدگاه فقها و تحقیق در مساله، گستره معنایی آن، مستندات نقلی و عقلی قاعده مزبور که بر حرمت هرگونه آزار رساندن به والدین دلالت دارد مورد واکاوی قرار گرفته و پس از تطبیق مصادیق قاعده و تبیین حکم استثنایآت و تعارض آن با دیگر قواعد، به این نتیجه دست یافته شد که این گزاره می تواند به عنوان قاعده و کبرایی کلی در فرایند استنباط احکام فقهی و حقوقی مرتبط با آن مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایذاء والدین، حرمت ایذاء والدین، احسان به والدین، مستندات قاعده، موارد تطبیق قاعده
  • علیرضا نوروزی*، محمدحسن حائری، محمدتقی قبولی درافشان صفحات 485-516

    استناد به قواعد عقلی در استنباط فقهی، مورد مناقشه بسیاری از حکیمان و فقیهان متاخر واقع شده و عمدتا با اشکال خلط میان حقایق و اعتباریات، به استدلال های عقلی مجتهدان در آثار فقهی و اصولی مناقشاتی وارد کرده اند. با استقراء در این خصوص به سه دیدگاه مهم دست می یابیم: منع کلی استفاده از قواعد عقلی در استنباط فقهی، عدم منع از استناد به قواعد عقلی، و قول به تفصیل میان قواعد عقلی. اتخاذ مبنا در این مساله، مبتنی بر تحلیل دو بحث صغروی و کبروی است؛ بحث صغروی از این که آیا گزاره های اصولی و فقهی، حقیقی است یا اعتباری؟ و در فرض اعتباری بودن، بحث کبروی پیرامون این که آیا استناد به قواعد عقلی در اعتباریات صحیح است یا خیر؟ در این نوشتار، با هدف تمرکز بر جایگاه قواعد عقلی در استنباط فقهی، به دفاع از اصولیان عقل گرا برآمده و ضمن تحلیل مبانی و ادله در دو بحث صغروی و کبروی، به اشکال خلط حقایق و اعتباریات پاسخ داده و درصدد اثبات این فرضیه بر می آییم که در راستای استنباط احکام فقهی، بر اساس پشتوانه حقیقی ای که اعتباریات شرعی دارند می توانیم از قواعد علوم حقیقی و عقلی استفاده کنیم و در این راستا، ضابطه و نظریه تفصیلی جدیدی را برای استناد به قواعد عقلی در استنباط احکام شرعی بیان خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: اعتباریات، قواعد عقلی، قواعد فلسفی، استنباط فقهی، مبادی استنباط، فلسفه اصول
  • حسین هوشمند فیروزآبادی*، سامره شیخ زاده صفحات 517-554

    در جایی که فردی خسارتی را موجب شده است مسئولیت مدنی دارد. به موجب قاعده اتلاف که در ماده 328 قانون مدنی متجلی شده است ضمان زیان رساننده، واجد قصد فعل قطعی است؛ خواه دارای قصد نتیجه باشد؛ خواه نباشد. پرسش این است که آیا شخص فاقد قصد فعل مانند نوزاد یا شخص خواب یا کسی که ارتعاش دست دارد و بدون قصد فعل، ایراد زیان مالی یا جسمی می نماید نیز ضامن است یا خیر؟ در این مقاله با رد نظریه کسانی که قایلند صرف انتساب زیان به عامل زیان، برای ضمان کافی است با تفکیک رابطه سببیت عرفی از رابطه سببیت فلسفی و با اثبات عدم قابلیت انتساب زیان به شخص فاقد قصد فعل - چه در زیان های مالی و چه در زیان های جسمی - وی از مسئولیت مدنی معاف دانسته شده است؛ اما ضمان که یک حکم وضعی است با توجه به روایاتی مانند «دم المسلم لایذهب هدرا» در صورت وجود سبب، برعهده سبب و در صورت فقدان سبب، از باب عدالت توزیعی و مشارکت اجتماعی بر عهده بیت المال قرار داده شده است.

    کلیدواژگان: قصد فعل، حکم تکلیفی، حکم وضعی، اراده، مسئولیت مدنی، قصد نتیجه
|
  • Sirous Afzali *, Abbas Zeraat, Mohsen Shekarchizade Pages 7-38
    Nowadays, using the victim-offender participation model in the judicial process has become a common solution in the criminal policy of countries Which is much broader than the traditional view of them in the system of crime evidence. In other words, the correct intervention and participation of the parties to the crime in the criminal proceedings process by completing the probative phase and focusing on the evidence phase in order to fulfill the aspirations of the criminal justice system emphasizes the beneficial effects and results of the trial in society. This model is considered as one of the important components of the relationship between the legislative and judicial criminal policy of countries, regarding the extent of interference of victim- offender with the participation of the people in the criminal proceedings. Iran's Code of Criminal Procedure has shown its willingness to use this model by anticipating the provisions on mediation. The participation of the parties in the trial is not only accepted by the Islamic system, but it has also been highly emphasized. This descriptive-analytical article seeks to explain the pattern of mediation in victim-crime participatory litigation by emphasizing the position of this form of litigation in Iranian criminal law and the Islamic legal system. The results of this study show that there is a semantic difference between the patterns set in common criminal policy and what is called mediation in domestic laws and regulations. However, their principles and basis are the same in the legal system and customary regulations. Failure to pay attention to these principles has led many to mistakenly consider mediation in criminal procedure as a manifestation of restorative litigation in Iran.
    Keywords: mediation, criminal procedure, participation of victim-offender
  • Mohammadali Elahi *, Mohamadali Heidari, Mohsen Shekarchi Zadeh Pages 39-66

    One of the strongest and most important instincts in human nature is the sexual instinct. This instinct can be a threat to the human generation even though it guarantees human's survival. Out of the law's sexual relationship is considered among the offenses which threats one of the Islamic society's values. This research is explanatory- analytic. The aim of this article is to analyze Islamic criminal policies and approaches regarding prevention of sexual offenses. Islamic criminal policy base on the Holy Koran and tradition as the main source of Islamic jurisprudence has presented some approaches, for prevention of sexual offences. This result shows that Islam works according to special basis and resources regarding sexual offenses base on the basis for prevention of sexual offenses presented some non-criminal approaches. Which are mainly sociological. Such as training and cultivation, upbringing and teaching, creation of controlling internal power, recognizing the role of family, economical satisfactory, controlling look at the other, avoid mixing, correction in men and women's relation and delinquency. There are also some other preventive ways which are due to humanity of human such as giving insight, strengthening of faith, virtue, God being witness, propagation and facilitation of marriage as a preference. Therefore it can be said that prevention from crime is the most effective way to fight against social crudity such as sexual offenses.

    Keywords: Criminal Politics, Criminal Politics in Islam, Social Prevention, Status Prevention, Sex Offenses
  • Hamed Khubyari *, Pooria Razi Pages 67-90
    Studying the sentences of jurists and legal experts concerning the definition of contract and enumeration of its effects, one can reach the conclusion that in their view, reliance upon the intention of construction and creation of a change in the world of mind are two inseparable features of contract. This approach has caused the term “contract” to be merely used in the course of time in its true meaning and the void contract to be identified with a contract that has not been sealed. Nevertheless, it seems that although both abovementioned states are the same in failure of creation of an effect, void contract is a real phenomenon that in some cases can create effect. The practical outcome of this claim is clear in such cases as the option of contract invalid in part, right of termination as a result of the nullification of the condition, even the principle of reduction of single contract into several contracts. Having assayed the ideas of the jurists and the Iranian laws, authors of current essay believe that the term “contract” is coined to refer to both correct and void contracts and thus, contract is considered to be a source of division and not a mentally posited entity that is taken as a real phenomenon.
    Keywords: Void Contract, Correct, General, Construction, the Abstractive Posited
  • Roohollah Dehghani, Mahdi Sheidaeian Arani *, Seyed Mahmoud Mirkhalili, Shahrdad Darabi Pages 91-114

    The role of enjoining the good and forbidding the evil in preventing crimes related to social networks Fundamentals, resources, opportunities and challenges Abstract Social crime prevention is more fundamental than situational prevention, but the high cost and late achievement of the result have made criminal policymakers less likely to pursue social prevention strategies. However, in different cultures, strategies can be adopted for this type of prevention that are welcomed by the public to reduce the scope of crime to a large extent with public participation. One of the methods is enjoining what is good and forbidding what is evil, which has been approved as a religious duty by the holy shari'a and the constitution of the Islamic Republic of Iran, but it has still been neglected. . This article seeks to show how enjoining the good and forbidding the evil can, as an example of social prevention, eliminate the context of crimes, especially crimes related to social networks. Enjoining the good and forbidding the evil is not only a religious solution and a religious duty, but also has rational and logical foundations, and therefore in non-religious countries, it has been welcomed by policymakers under the title of public oversight. Accordingly, in addition to religious principles and sources, we have also explored rational and legal principles and sources. Of course, the implementation of this duty faces many obstacles and challenges. created by forming parties and non-governmental organizations and strengthening and supporting them, and this tool should not be used politically or factionally, and those who perform this duty should not be held accountable. Also, the conditions and levels of enjoining the good and forbidding the evil must be carefully observed and it must not be exploited as a tool, otherwise it will lead to the opposite result. .

    Keywords: Enjoining the good, forbidding the evil, public oversight, crime prevention, Social networks
  • Mohammadreza Rezvantalab *, Tayebe Sadat Mosavi Jordi Pages 115-142

    One of the results of the marriage contract is the marriage license of the couple. The certainty of this license is conventional intercourse, but does it include a warrant in Dubai? Absolute permission and prohibition on the condition of the wife's consent are the three principles that have been argued for each of the narrations. The similarities of the narratives of authorization with those of conditional authorization have led some to believe that these two narratives are one and prefer the non-excessive version of the term to include the consent of the wife to the authorization and some have narrowed the narrative. Taken together, the narrations are known as Permitting and Prohibition. By relying on evidence the probability of Abi Ja'far's multiplicity of narratives is reinforced and the issue internally bound up in the debate. since the condition of female consent is central to all unconventional arguments, and the narrator's question is the origin of the verdict, the absolute narratives are not expressed in terms of female consent. Thus, the narrative of Abi Ja'far's remains unchallenged and the authorization of this act is bound to the consent of the wife. all narratives in Forbidding are either corrupted by the document or by implication, so they are not capable of conflicting with the permissible narratives. Of course, due to the frequency and popularity of the fatwas, the weakness of the prohibition narratives does not prevent the sentence from being disgusted and this act is considered to be abominable.

    Keywords: Unconventional time, wife's satisfaction, Authenticity not to increaseThe authenticity The authenticity of not being quantified, Absolute, restricted
  • Hamid Sotoudeh *, Abdoreza Farhadian Pages 143-169
    One of the new issues in the field of medical fertility is the use of molecular biotechnology in the correction of genetic diseases by artificial insemination of two different eggs in which the defective egg nucleus is isolated and implanted in the cytoplasm of an egg taken from another woman. It is then inoculated with male sperm. In this research, which is done by inferential method, the reasons that may be presented to prove the sanctity and prohibition of genetic interventions are reviewed and then by determining the reference principle and explaining the reasons for the legitimacy of treatment, explaining the jurisprudential criteria and rules of grammar. Genetics deals with the repair of eggs in the process of human reproduction, and it becomes clear that, according to the first principle, genetic modification is not in itself an obstacle if it is intended to correct physical defects or cure disease. And any genetic engineering or operation that poses a risk of possible birth defects or defective changes in human existence will not be permissible.
    Keywords: Genetic interventions, medical fertility, Eggs, Treatment, licensing, jurisprudence
  • Ebrahim Naser Shadbad *, Parvin Akbarineh, Hasan Pashazadeh, Reza Ranjbar Alvar Olia Pages 169-198
    Aleatory contract is among contracts that are characterized by social transformations with many practical and practical implications such as different types of insurance contracts, pre-sales contracts of artifacts (Contract for Production), contracts of floating exchange (price), etc. Despite examples of these contracts in regulations, legislators have no statutory provisions about them. Therefore, the nature, rules, and effects of these contracts are ambiguous in Iranian law. The lack of proper definition about these contracts in rules has led to controversy over the contract definition and nature. Some lawyers have not considered an independent nature for these contracts and called them suspension contract, marriage contract, chance contract, and so. The issue makes problems for recognition of aleatory contracts nature, their terms and effects as well as it adds to existing doubts. Thus, comparing aleatory contracts and related contracts determines that the contract has independent nature and specific rules and regulations.
    Keywords: Aleatory Contracts, Suspended Contract, Chance Contract
  • Khosro Momeni *, Ali Agha Salehi, Mojtaba Jafari, Alireza Saberian Pages 199-220
    The Takfir thought has been able to reestablish itself many times through the use of two major Islamic sources ,the Quran and the Sunnah ,as well as citing some differences of jurists throughout history and imposed a great deal of damage on corpus of Islamic society . So it was appropriate to explain its intellectual foundations and exposed to public opinion .this research examined the historical background of Takfir thought and evaluated its major jurisprudential foundations from religious texts (more in Sunnah) as well as the objective debris of this stream of thought and proved that none of its jurisprudential auxiliaries were capable of proving the religious legitimacy of this process and its consequences.
    Keywords: Blasphemy, Takfir (Excommunication), violence, Extremism
  • Seyed Mohammad Sadri * Pages 221-254

    Ijtihad has no meaning in the real sense of the presence of the Prophet of Islam and the first movements of ijtihadi have necessitated a short while after the accessibility to the source of revelation. When the caliphate's turn came to the second caliph, the storm of the Islamic conquests of the east and west of the world quickly swept through that era, and it was not until the Islamic revolution spread across the width of the two empires of the Eastern Roman Empire and the Sassanid Empire. Major political developments from Islamic conquests over a short period of time could have been the source of great changes in jurisprudential knowledge and the principle of political rule was established, but the caliph restored all of the public and political institutions of the newly created lands to its previous structure and allowed this jurisprudence to enter into legal areas Did not give a public rights. The second caliph according to his personal morals, went on to worship Ejtehadat. The letter of the second Caliph to the Shori'ah Ghazi is considered as the first charter of ijtihad and the giving of a fatwa, in this charter Ijtihad is considered very difficult and only a choice for necessities. The process of issuing fatwas and ijtihad during the caliphate of Usman continued in the same way. At the same time, a group of Companions who were known as the jurisprudents, were ijtihad.

    Keywords: ijtihad, jurisprudence, rashidin caliphate, Islamic law, social changes, ketab, tradition (sonaat)
  • Sajjad Asgariarani, GholamHossein Masoud *, Mohsen Shekarchizadeh Pages 255-282

    One of the most important issues of today’s society is usury since the last years. Although it is denied in the religious emphases, it is unfortunately increasing in our present society, so recognizing the criminal policy is important to control it. The issue of usury is a subject blamed by the religious doctrines and since the Muslim countries such as Egypt is trying to enforce the religious affairs so as Iran does, recognizing their criminal policy about usury and comparing it with the criminal policy of Iran can be an effective step for the realization of the Islamic economy. So, it is tried to examine the guilt of usury in Iran and Egypt’s criminal policies in this article by an analytical method to recognize the suitable criminal policies for encountering the guilt of usury. In Iran, it seems that the answer to government usury is a general deviation, and in Egypt, in special circumstances and without jurisprudence, the answer is government, and in other cases the answers are comprehensive.

    Keywords: legal system, Criminal policy, Crime, usury, Model
  • Hamid Masjedsaraie *, Mohamad Alizamani Sardarabadi, Mahdi Zolfaghari Pages 283-304
    one of the financial obligations in Islam, which is legislated by the philosophy of poverty alleviation from society and is considered as one of the financial resources of the Islamic government, is Zakat. According to the text of the Qur'an, "poor" along with mentioning "poor" is one of those entitled to receive zakat, but differences in the meaning and nature of the poor and the poor, the criterion of poverty and wealth, and the amount of zakat paid to the poor are among the ambiguities that need to be explained. The research findings indicate that conceptually, the poor have a weaker financial situation than the poor, and the criterion for achieving poverty and wealth is custom; In addition, the payment of zakat in the amount of satisfying the normal needs and needs of the recipient of zakat is a suitable amount and criterion for the amount of zakat payment to the poor.
    Keywords: zakat, poor, deserving of zakat, zakat property
  • Mahdiyeh Ghanizadeh, MohammadReza Kaykha * Pages 305-330

    According to Article 72 of the Constitution, the contradiction of the laws of the Islamic Republic of Iran with the principles and rules ofthe official religion of the country has been denied and the jurists of the Guardian Council are also obliged to protect this important issue. From this point of view, considering the disputes that can be seen in the jurisprudential documents of Article 250 of the Civil Code, its study has a special necessity. According to the mentioned article, the condition for the effect of permission in a usurious contract is that it is not prior to rejection. However, the documents of this promise, which is in fact the famous jurisprudential promise in this discussion, including consensus, the decline of the title of the contract, the rule of domination and the principle of istihaab, are disputed and discussed. On the other hand, the Sahih of Muhammad ibn Qays is a compelling reason for another saying, that is, the effect of prior permission to reject; Therefore, according to the studies conducted in this issue, it seems that it will be necessary to amend and revise the mentioned article.

    Keywords: Article 250 of the Civil Code, prying contract, prior permission to refuse
  • Masoud Farzad, Mohammad Abouata *, Hossein Sadat Hosseini, Mahdi Zolfaghari Pages 331-350
    There is not a unique opinion in slamic jurisprudence on the basis of requirement of wife’s alimony against her husband. Majority believes that obedience is the cause which obligate the husband to pay alimony. But Civil Act apparently does not consider obedience as a condition of wife’s entitlement but recognizes her disobedience as an obstacle to her entitlement because according to section 1102 of civil Act, upon concluding marriage contract, the rights and obligations of couple come to existence and one of these obligations is the debt of husband to pay alimony although under section 1108 of the Act, disobedience by wife removes the husband’s debt. On this basis what requires the payment of alimony to wife is the conclusion of marriage and hence so long as the contract exists, the wife is entitled to this right and even she may claims for her future alimony. It seems that notwithstanding disagreements, this subject is justifiable also from the viewpoint of civil procedure regulations.
    Keywords: cause, Alimony, Obedience, Disobedience, Right
  • Tahereh Farmanesh *, AliaKBar Izadifard, Aliakbar Jahani Pages 351-384

    Judge independence guarantees fair hearing. Famous jurisprudents consider withdrawal of judgment for Mojtahed and consider his sentence to be effective. But according to note 3 of the Civil Procidure code: "If the judge is a mujtahid and consider the law unlawfull, the case will be referred to another branch for consideration", and it seems that Judge Mojtahed's scientific and practical independence has been challenged. The authors argue that preventing Judge Mojtahed from ruling without contravening the principles of judgment contradicts the independence of the judge, contrary to the law. The perverse implications of this are the isolation of ijtihad in the judicial process and, the excessive presentation of the virtues and dignity of Mojtahed. Therefore, by meditating on the narrative and rational documentation, the legislative approach in the note, as the only way out of the challenge, rejects the issue of referring the matter to the Guardian Council or the Jurisprudential Council or the Fatwa of the Supreme Leader, as a competent reference for recognizing conformity or noncompliance. Laws are recommended by law.

    Keywords: Independence of the Judge, ijtihad, Jurisprudence Council, Guardian Council
  • MohammadHossein Mokhtari, Hamed Rostami Najafabadi *, Yahya Jahangiri Sohrewardi Pages 385-410

    From challenging and controversial issues, the issue is the age of people in the enjoyment of social and political rights, as well as criminal liability, with no single procedure in this regard. In terms of maturity and the age of criminal responsibility, the two terms are different, yet related. In Article 91 Alongside growth, the courage of intellectuals under the age of 18 has been voiced in the context of the criminal responsibility of adolescents, which implies a dramatic development in juvenile criminal responsibility, which in terms of recognition of the growth and perfection of criminals under the age of 18 years of jurisprudential basis has it. Therefore, the present research seeks to answer the question of how well the growth and perfection are and what is the basis? Which initially explains the concept of growth and perfection, and it is proved that growth is not exclusively dedicated to a specific civilian concept and can be generalized to non-financial issues, including criminal affairs, since through the former or at least the unity of the criterion and the spatial , Growth is also conditional on criminal responsibility, and age is 18 years old for growth, and the growth of a person must be established for criminal responsibility; for this claim, while explaining the meanings, the narrations and precedence analogy are cited in the issue of growth and perfection.

    Keywords: Criminal Responsibility, Growth, perfection, separation, Adolescents, jurisprudence, Iranian law
  • Ruhollah Moradi *, Hasan Badini, Abbas Karimi, Teyeb Afsharnia Pages 411-438

    A kind of contractual damages is contractual pure economic loss or death of contractual interests. In the law of vestern countries, regarding to principl full compensation damags and because creating of expectory interst and reliance interst promisee, recovable of pure economic loss is admitted. But inverse, Legislator of IRAn in Waver of 522 Article of civil procedur law is not adimited capability of pur economic loss.Regarding to term of this article can said that death of contractual interests is inclusive this rule and is not recovable; But because ressitance of this rule to international commercial custem and usage, in thia article is try similar to usage in the vestern countries and international codes is explain necessity of revocable and display councurrent interpretation of 522 Article of civil procedur law; Because According to opinion of author, this kind of damages is related to violated undertaker and is related to her act and therefor ther are elementa of responsibility in the cases and is recovable.

    Keywords: Pure economic loss, breach of obligations, international trade agreements, concequential damage
  • Jamshid Mehrasa *, Alireza Hasani, Mohammad Rovhani Moghadam Pages 439-456

    The cadastre, which is referred to in the Iranian legal system as "Hadnagar", is a type of registration mapping that has legal value and determines the status of the country's property. Cadastre is a new concept in property registration, ie electronic property registration. Despite the importance and position of this institution in the new registration law, in the legal system of Iran and Australia, some issues related to it, especially in the country, have been neglected. Although Iran's registration system is a coherent system and has the ability to create legal security, it is not compatible with the needs and interests of society, so it needs reforms to improve its efficiency so that in addition to securing the interests of owners, block possible abuses and To many disagreements about the registration regulations that result from not paying attention to the type of registration system in Iran. From a legal point of view, the cadastre seeks to identify four basic characteristics regarding real estate. These characteristics are: the owner of the property, the method and means of transferring ownership of the property, the geographical location and the four boundaries of the property based on the main and sub-registration numbers and the quantity and size of the property. By identifying these cases and recording them in single-page cadastral documents, it will be a great help to validate official documents and guarantee and facilitate transactions. Establishment of cadastral system in the country is very important today because this system plays a role in the position and validity of official documents and on the other hand provides security of tenure and ownership of real estate, facilitates investment and guarantee of real estate transactions, effective and transparent property valuation Guarantees and ultimately promotes the consolidation of official property and transactions and the elimination of statutory and ordinary transactions. The present study uses a descriptive-analytical approach to the cadastral position in the accreditation of official documents and the guarantee and facilitation of real estateion of transactions, and as a result causes the property to enter the economic cycle and shows that the use of objective property registration system in combination with cadastre In the Iran-Australia registration system, which has been done in a multidimensional way, it has been possible to achieve this goal despite some shortcomings.

    Keywords: Hadnagar, new registration, official document, real estate sale
  • Hamzeh Nazarpour, Taher Alimohammadi * Pages 457-484

    In addition to the famous and recommended jurisprudential rules in the books of jurists, There are some general themes in verses, hadiths and jurisprudential fatwas that can be identified with the new jurisprudential rules. Including cases, There is a jurisprudential rule called "Anything that hurts parents is forbidden" that With this phrase does not found in any of the verses or hadiths. Considering the necessity of organizing family relationships, especially the child-parent relationship, proof of such a rule is of particular importance. In this study, which was conducted through a descriptive-analytical method, while examining the ruling of parental consent from the viewpoint of jurists and its semantic scope, the rationale behind this rule, which implies that any harassment of parents has been committed, has been investigated and after adaptation of rule With examples and expression of Exceptions And its conflict with other rules, It was concluded that This rule can be used as a general formula in the process of inference of jurisprudence.

    Keywords: Offend of Parents, Prohibition of offend of Parents, Goodness to parents, rule Documentation, Items of adaptation of rule
  • Alireza Noroozi *, MohammadHassn Haeri, M.T.Ghabooli Dorafshan Pages 485-516

    scholars and jurists, mainly by challenging between facts and credentials. They have disputed the jurisprudents' rational argumentations as put forward in their works.   By induction in this regard, we achieve three important views: general prohibition of the use of rational rules in jurisprudential inference, non-prohibition of quoting rational rules in jurisprudential citation, permissibility of citing to rational rules, and promising in detail among the rules of reason.   Adopting a basis for this issue depends on the analysis of two minor and major debates; the minor discussion is that whether the Osuli and jurisprudential propositions are factual or credential.  Assuming on its credential nature, it is argued that if the major issue regarding the citation of rational principles in credential discussion is true or not.   In this paper, with the aim of focusing on the position of rational rules in jurisprudential inference, the authors support the rationalist principles and by analyzing the principles and arguments in both minor and major debates have focused on the problem of facts and credentials confusion to prove this assumption that in order to deduce the rules of jurisprudence, based on the real support that religious laws and credentials  have, we can use the rules of real and rational sciences, and in this regard, we will express a new detailed theory and standard to cite the rules of reason in deriving religious rules.

    Keywords: Credentials, intellectual principles, philosophical principles, jurisprudential inference, inferencing origins, philosophy of Osul
  • Hosein Houshmand Firoozabadi *, Samerh Sheikhzadeh Pages 517-554

    Where a person has caused damage, he or she has a civil liability. According to the waste rule, which is manifested in Article 328 of the Civil Code, the guarantor of the loss has the intention of a definite act, whether it has the intention of the result or not. The question is whether a person who does not intend to act like a baby or a sleeping person or a person who has a vibrating hand and who causes financial or physical harm without the intention of the act is also a guarantor or not. In this article, rejecting the theory of those who believe that just attributing the loss to the cause of the loss is sufficient to guarantee; Physically, he has been exempted from civil liability, but bail, which is a conditional sentence, according to narrations such as "the tail of the Muslim is the religion of the head," if there is a cause, and if there is no cause, it is due to distributive justice and social participation. The treasury is placed.

    Keywords: intention of verb, obligatory sentence, situational sentence, Will, civil liability