فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهسا قهرمانی، رقیه کریم زاده*، شهزاد ایرانی پور صفحات 1-9

    این مطالعه با هدف مدل ‌سازی پراکنش فضایی سن سبز یونجه Adelphocoris lineolatus طی دو سال زراعی و در شش مزرعه یونجه انجام شد. نمونه برداری ها با سبز شدن گیاهان یونجه، به صورت هفتگی شروع و تا برداشت چین آخر ادامه یافتند. نمونه برداری سن سبز با استفاده از تور حشره گیری با 8-6 چرخش 180 درجه‌ای در هر 400 متر مربع انجام شد و سن های افتاده در تور شمارش و ثبت شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش‌های رگرسیونی، شاخص های پراکنش و زمین آمار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مطابق نتایج حاصل، نسبت واریانس به میانگین، شاخص پراکنش (ID)، شاخص دیوید و مور (IDM) ، شاخص میانگین ازدحام لوید (x*) و شاخص گرین (Cx) بزرگتر از یک بودند که نشان دهنده تجمعی بودن پراکنش فضایی این حشره بود. آماره های رگرسیونی نیز نشان دادند که پراکنش آفت در تمام مزارع مورد مطالعه در سال اول از نوع تجمعی و در سال دوم از نوع تصادفی بود. با توجه به مقدار بالاتر ضریب تبیین و پایین بودن مقدار خطای استاندارد ضرایب رگرسیونی، مدل تیلور کارآیی بیشتری نسبت به مدل آیوایو داشت. نتایج حاصل از تجزیه زمین آماری نیز نتایج روش های مذکور را تایید کردند، طوری که شاخص k در 18 مورد از 20 سری داده ‌ بررسی شده کمتر از 0/8 بود که نشان دهنده توزیع تجمعی می باشد. نتایج این مطالعه می‌توانند در طراحی و اجرای برنامه‌های نمونه ‌برداری و مدیریت سن سبز یونجه مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سن سبز یونجه، شاخص های پراکنش، رگرسیون، زمین آمار
  • فاطمه هنرمند گل بته، علی افشاری*، علی ندیمی، محمود جوکار صفحات 11-22

    ذخیره سازی در سرما یک روش رایج برای نگهداری طولانی مدت دشمنان طبیعی در انسکتاریوم ها می باشد. در این پژوهش، تخم های یک و دو روزه بالتوری سبز برای مدت زمان های سه، پنج، هفت، 10، 14، 21 و 30 روز در دمای پنج درجه سلسیوس ذخیره سازی شدند و سپس، درصد تفریخ تخم ها، زنده مانی و طول دوره نشوونمای لاروها و شفیره ها و طول عمر و زادآوری حشرات کامل بررسی شدند. ذخیره سازی تخم های یک و دو روزه در یخچال تا هفت روز بر درصد تفریخ آن ها تاثیر منفی نداشت (به ترتیب با 5/37 و 2/39 درصد تفریخ) اما در مدت زمان های طولانی تر، درصد تفریخ تخم ها به طور معنی داری کاهش یافت و پس از 30 روز ذخیره سازی، به صفر رسید. تاثیر سن تخم های ذخیره سازی شده بر درصد تفریخ آنها به مدت زمان ذخیره سازی بستگی داشت به طوری که تا 14 روز ذخیره سازی، بین درصد تفریخ تخم های یک و دو روزه اختلاف معنی داری وجود نداشت اما در مدت زمان 21 روز، درصد تفریخ تخم های دو روزه کم تر از تخم های یک روزه بود. ذخیره سازی تخم های یک روزه تا 14 روز و تخم های دو روزه تا 10 روز بر زنده مانی لاروها تاثیر منفی نداشت اما طول دوره نشوونمای لاروی در تخم هایی که سه روز ذخیره سازی شده بودند، به طور معنی داری بیشتر شد. ذخیره سازی تخم های یک روزه برای هفت روز و تخم های دو روزه برای سه روز زادآوری بالتوری های ماده را به ترتیب 5/37 و 1/66 درصد کاهش داد. بر اساس نتایج این پژوهش، ذخیره سازی تخم های یک روزه بالتوری سبز در دمای پنج درجه سلسیوس حداکثر به مدت پنج روز توصیه می شود و با توجه به کاهش شدید طول عمر و زادآوری بالتوری های ماده پس از ذخیره سازی تخم های دو روزه، ذخیره سازی آنها در یخچال توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: پرورش انبوه، دشمن طبیعی، سرمادهی، کنترل بیولوژیک، ماندگاری
  • سیروان بابائی*، قدریه محمودی، ندا محمدی صفحات 23-32

    جهت بررسی تاثیر روش های مختلف در کنترل علف‌های هرز مزرعه کدوی پوست کاغذی، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1398 اجرا شد.تیمارهای آزمایش شامل شاهد (بدون کنترل)، وجین تمام فصل، وجین دستی (فقط یکبار)، مالچ پلاستیکی سفید، مالچ پلاستیکی تیره، کشت مخلوط با کینوا، علف‌کش‌های تریفلورالین (قبل از کاشت و پس از رویش گیاه زراعی)، ایندازیفلم، پندی‌متالین یا پرول پس از رویش گیاه زراعی بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که اعمال تیمار مالچ پلاستیکی تیره دارای بیشینه زیست‌توده برگ (g/m2 4/141) و همچنین زیست‌توده اندام هوایی (5/78 g/m2) کدوی پوست کاغذی در مقایسه با سایر تیمارها شد. همچنین زیست‌توده علف‌های هرز در اواخر دوره رشد در تیمار مالچ پلاستیکی تیره و مالچ پلاستیکی سفید نسبت به تیمار شاهد (بدون کنترل)، به ترتیب 90 و 97 درصد کاهش یافت. به‌علاوه این تیمار (نسبت به تیمار وجین کامل) موجب افزایش 129 درصدی وزن خشک میوه کدوی پوست کاغذی شد. استفاده از علف‌کش تریفلورالین به‌صورت قبل از کشت، منجر به حصول قطر میوه (13.4 سانتی متر)، دور میوه (46 سانتی متر) و وزن خشک دانه کدوی پوست کاغذی (3/35 گرم) در کدوی پوست کاغذی شد که در نتیجه آن عملکرد محصول بهتر از سایر علف‌کش‌های مورد استفاده بود. در نهایت استفاده از انواع مالچ‌های پلاستیکی منجر به عملکرد بیشینه، کنترل مناسب علف‌های‌ هرز و در عین حال منجر به کاهش آلودگی زیست محیطی از طریق کاهش مصرف سموم شیمیایی شد.

    کلیدواژگان: مالچ پلاستیکی، مالچ تیره، علف کش ترفلان، کشت مخلوط، عملکرد
  • سید رضا فانی*، حسین عظیمی صفحات 33-46

    سفیدک پودری با عامل Golovinomyces cichoracearum یکی از بیماری های مهم خیار است. در این مطالعه تاثیر قارچ‌کش آزوکسی استروبین 20% + دیفنوکونازول 5/12% با نام های تجاری سفیر® SC 32.5و دیفوروبین® SC 32.5 در پیش گیری از این بیماری در استان های البرز و تهران بررسی شد. آزمایشات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با نه تیمار و چهار تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. تیمارها شامل سفیر با دوزهای 5/0، 6/0 و 75/0 درهزار، دیفوروبین با دوزهای 5/0، 75/0 و 1 درهزار، تتراکونازول (دومارک® EC 10%) با دوز 4/0 در هزار به عنوان قارچ کش آلی مرجع و بیکربنات پتاسیم SP 85% (کالیبان®) با دوز 5 درهزار به عنوان قارچ کش معدنی مرجع و نیز شاهد بدون محلول پاشی بودند. محلول پاشی کرت های آزمایشی با مشاهده اولین علایم بیماری آغاز و در چهار نوبت با فاصله 10-5 روز ادامه یافت. ارزیابی کرت های آزمایشی قبل از هر نوبت محلول‌پاشی و 12 روز بعد از آخرین محلول پاشی به طریق هورسفال و بارات انجام شد. شدت بیماری برای هر بوته انتخابی با استفاده از میانه کلاس ها تعیین و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری برای هر کرت محاسبه شد. مقایسه اثربخشی تیمارها نشان داد که قارچ کش سفیر با دوز 75/0درهزار، قارچ کش دیفوروبین با دوزهای 75/0 و 1 درهزار و قارچ کش دومارک با دوز 4/0 درهزار حدود 90 درصد سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری را نسبت به شاهد بدون محلول پاشی کاهش و در پایین ترین گروه آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد دوز 75/0 درهزار از قارچ کش های سفیر و دیفوروبین مناسب‌ترین دوز برای مهار بیماری، با فاصله سم پاشی 14-7 روز است.

    کلیدواژگان: بیماری های شاخ و برگ، خسارت اقتصادی، کنترل شیمیایی، گلخانه، منحنی پیشرفت بیماری
  • مریم سنجریان، فرشاد رخشنده رو*، سعید رضایی صفحات 47-61

    زیتون تلخ (Melia azedarach) از خانواده Meliaceae و انجیر (Ficus carica) از خانواده Moraceae، گیاهان مهم دارویی بومی ایران هستند. در این تحقیق اثر عصاره های خام آبی و اتانولی گیاهان زیتون تلخ و انجیر در کاهش شدت بیماری ناشی از ویروس موزاییک خیار (Cucumber mosaic virus, CMV) در بوته های خیار با استفاده از آزمون ساندویچ دوطرفه الایزا (DAS-ELISA) و (Sq-RT-PCR) Semi quantitative-RT-PCR مورد سنجش قرار گرفت. همچنین از آزمون Sq-RT-PCR برای سنجش میزان نسخه برداری ژن PR-1 استفاده گردید و فعالیت اختصاصی آنزیم فنیل آلانین آمونیوم لیاز (PAL) سنجش شد. نتایج آزمون الایزا نشان داد میزان حضور CMV در گیاهچه های خیار، 15روز بعد از تیمار با غلظت های ppm100 عصاره اتانولی و ppm1000 عصاره آبی انجیر و زیتون تلخ در مقایسه با شاهد آلوده بدون تیمار به طور معنی داری کاهش پیدا کرده است. همچنین بیان ژن PR-1 پس از تیمار نمونه ها با عصاره اتانولی انجیر و زیتون تلخ در غلظت ppm 100 به طور معنی داری افزایش یافته و فعالیت اختصاصی آنزیم PAL در نمونه های تیمارشده با عصاره اتانولی انجیر و زیتون تلخ در غلظت ppm 100 تا 15 روز بعد از اضافه شدن عصاره در مقایسه با نمونه های آلوده تیمار نشده به طور معنی داری افزایش یافت و شدت بیماری ناشی از CMV در گیاهچه های خیار تیمار شده با عصاره اتانولی انجیر و زیتون تلخ در غلظت ppm 100 به طور معنی داری کاهش یافت. نتایج این بررسی در مجموع بیانگر فعال شدن احتمالی مقاومت سیستمیک اکتسابی در برابر CMV در گیاهچه های خیار از طریق سازوکارهای مختلف مولکولی و بیوشیمیایی توسط عصاره های الکلی گیاهان انجیر و زیتون تلخ مورد استفاده در این پژوهش می باشد.

  • فرناز سیدی صاحباری*، جلال شیرازی، علیرضا مهاجر، مسعود تقی زاده صفحات 63-69

    حشره کش ها و روغن های گیاهی به دلیل داشتن سازگاری زیست محیطی، سمیت کم برای موجودات غیر هدف و پایداری کم در محیط زیست، به عنوان جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی در برنامه مدیریت تلفیقی آفات مطرح می باشند. در این تحقیق تاثیر چهار ترکیب گیاهی و یک فرآورده بیولوژیک در کنترل شته مومی کلم طی دو سال زراعی در مزرعه کلزا مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای مورد بررسی شامل دوزهای مزرعه ای از حشره کش گیاهی پالیزینÒ (در دو تیمار به تنهایی و همراه با روغن گیاهی سیترا-پلاسÒ)، فرآورده تجاری چریش (نیم-آزالÒ)، حشره کش گیاهی دایابونÒ و فرآورده بیولوژیک ناتورالیس-الÒ بر پایه قارچ Beauveria bassiana بودند که در مقایسه با شاهد (آب پاشی) در مرحله ساقه دهی کلزا در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی بررسی شدند. ارزیابی میزان کارایی تیمارها با نمونه برداری و مقایسه جمعیت شته ها در ساقه های انتخابی از هر کرت، طی چهار نوبت در زمان های یک روز قبل از محلول پاشی و سه، هفت و 10 روز پس از آن صورت گرفت. برای محاسبه درصد تلفات اصلاح شده از فرمول هندرسون تیلتون استفاده شد. نتایج بررسی نشان داد که تیمارهای پالیزینÒ و پالیزینÒ + روغن سیترا-پلاسÒ و دایابونÒ موثرترین ترکیبات در کنترل شته مومی بوده و می توانند به عنوان جایگزین مطلوبی برای حشره کش های شیمیایی در برنامه مدیریت تلفیقی این آفت مورد توجه قرار گیرند. فرآورده های نیم-آزالÒ و ناتورالیس-الÒ کارآیی چندانی در کنترل شته مومی کلم ندارند.

    کلیدواژگان: آفت کش بیولوژیک، آفت کش گیاهی، ارگانیک، کارآیی، کنترل
  • فریبا اردشیر*، احمد حیدری، پیمان نامور، وحیده مهدوی، عزیز شیخی گرجان صفحات 71-78

    کنه Tetranychus urticae از آفات مهم خیار در گلخانه‌های کشور محسوب می‌شود. کنه‌کش سایفلومتوفن (دانی‌سارابا®20% SC,) با دو غلظت 0/75 و 1/0 در هزار در گلخانه‌های خیار جیرفت و ورامین با دو آفت‌کش تترادیفون (تدیون® 5/7% (EC, و اسپیرومسیفن (ابرون® 24%SC,) مقایسه شدند و میزان باقیمانده سایفلومتوفن در خیار گلخانه‌ای اندازه‌گیری شد. نمونه‌برداری یک روز قبل از سم‌پاشی و سه، هفت و 14 روز بعد از سم‌پاشی انجام شد و تعداد کنه‌های زنده شمارش شدند. در هر دو شهر، برای همه تیمارها تفاوت معنی‌داری در سه و هفت روز پس از سم‌پاشی مشاهده شد که تاثیر آنها در روز هفتم بیشتر بوده و سپس اثر کاهشی داشته است. در جیرفت در هفت روز پس از سم‌پاشی، سایفلومتوفن 1/0 در هزار بیشترین تاثیر را با 96% نشان داد و سپس اسپیرومسیفن، سایفلومتوفن 0/75 و تدیون به ترتیب 95%، 84% و 73% تاثیر را داشتند. در ورامین تاثیر سایفلومتوفن 1/0 و 0/75 در هزار، اسپیرومسیفن و تدیون در هفت روز پس از سم‌‌پاشی به ترتیب 91/5، 72، 70 و 25/67% بود. برای بررسی میزان باقیمانده سایفلومتوفن در آزمایشگاه، بیست نمونه خیار یک کیلوگرمی استخراج و آنالیز شد. آنالیز باقیمانده سایفلومتوفن 1/0 و 0/75 در هزار در نمونه‌های‌ خیار نشان داد که در سه و هفت روز پس از سم‌پاشی، باقی‌مانده قابل اندازه‌گیری در خیار وجود نداشت. نتایج نشان می دهد که کنه‌کش سایفلومتوفن 1/0 در هزار در مقایسه با تترادیفون و اسپیرمسیفن می‌تواند به عنوان کنه‌کش مناسب برای کنترل کنه تارتن دو لکه‌ای در گلخانه خیار مورد استفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: اثر باقیمانده، خیار گلخانه ای، سایفلومتوفن، کنه تارتن، کنترل شیمیایی
  • بهزاد میری، ناصر معینی نقده*، حسنعلی واحدی، مجید میراب بالو صفحات 79-90

    تریپس پیازThrips tabaci پلی فاژ ترین و عمومی ترین تریپس شناخته شده در دنیا بوده و یکی از آفات مهم مزارع حبوبات می باشد و هر ساله خسارت قابل توجهی را به محصولات مختلف وارد می کند. در این مطالعه شاخص های رشدی و آماره های جدول زندگی تریپس پیاز،روی دو گیاه عدس و نخود در شرایط آزمایشگاه (دمای 1 ± 25 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 5 ± 70 درصد و طول دوره روشنایی به تاریکی 16 به 8 ساعت) مطالعه شد. طول دوره زندگی آفت از تخم تا مرحله بلوغ و میانگین طول عمر حشرات بالغ روی دو میزبان عدس و نخود به ترتیب برابر با 81/13 و 81/15 روز و 44/13 و 91/13 روز محاسبه گردید. میانگین تخم گذاری به ترتیب برابر با 90/43 و 84/24 عدد تخم بود. مرگ و میر پیش از بلوغ روی میزبان عدس و نخود به ترتیب برابر با 37/10 و 78/19 درصد بود. نرخ خالص تولید مثل (R0) به ترتیب 51/39 و 22/20 ونرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) روی عدس و نخود به ترتیب 0/185 و 0/133 بود. نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) نشان داد که جمعیت تریپس پیاز روی گیاهان نخود و عدس به ترتیب در هر روز نسبت به روز قبل 20/1، 14/1 برابر شده است. هم چنین میانگین زمان یک نسل (T) و زمان لازم برای دو برابر شدن جمعیت (DT) روی دو میزبان به ترتیب برابر با 81/19، 47/22 روز و 73/3، 18/5 روز بود. نتایج به دست آمده نشان داد که تمام شاخص های رشدی و آماره های تریپس پیاز روی گیاه عدس از لحاظ آماری دارای اختلاف معنی داری نسبت به گیاه نخود بود. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که گیاه عدس میزبان مناسبی برای جمعیت تریپس پیاز است.

    کلیدواژگان: تریپس پیاز، جدول زندگی، طول دوره رشدی، عدس، نخود
  • علی عمرانی*، رامین روح پرور صفحات 91-93

    زنگ ساقه یا زنگ سیاه با عامل (Pgt) Puccinia graminis f. sp. tritici یکی از بیماری های مهم قارچی گندم در جهان به شمار می آید. تاکنون نژادهای فیزیولوژیک متعددی از قارچ Pgt (بیش از 200 نژاد متفاوت از لحاظ الگوی بیماری زایی) در سطح جهان شناسایی شده است. یکی از نژادهای بس یار پرآزار این قارچ، نژاد (Ug99) TTKSK می باشد که روی ژن مقاومت Sr31 گندم پرآزاری داشته و اولین بار در سال 1998 در اوگاندا مشاهده شد. ژن Sr31 بیش از 40 سال سبب ایجاد مقاومت گندم نسبت به بیماری زنگ ساقه در جهان شده بود تا جایی که تصور می شد این بیماری در حال ریشه کن شدن می باشد. با ظهور نژاد Ug99 خسارت های بسیار زیادی به محصول گندم تحمیل شد (Pretorius et al. 2000). نژاد Ug99 پس از اوگاندا در سال 2002 از کنیا، در سال 2003 از اتیوپی و در سال 2006 از یمن گزارش شد. شواهد ورود این نژاد از سال 2001 در ایران وجود داشت، اما احتمالا به علت مساعد نبودن شرایط محیطی برای استقرار و گسترش آن، گزارش رسمی این نژاد تا سال 2007 به تاخیر افتاد (Nazari et al. 2009). مسیر فرضی حرکت و مهاجرت این نژاد از قاره افریقا به سمت آسیای میانه و شبه قاره هند از طریق ایران می باشد. نژاد Ug99 در سال 1386 (2007 میلادی) از مناطق بروجرد و همدان، در سال 1388 از مناطق اهواز و دشت آزادگان استان خوزستان، در سال1390 مجددا از بروجرد و در سال 1392 از کلاردشت استان مازندران گزارش گردید (Patpour 2013). در سال 1395 نمونه های برگ و ساقه‌ آلوده به بیماری زنگ ساقه از مناطق مختلف کشور جمع آوری شدند و پس از انتقال به گلخانه‌ زنگ ساقه موسسه تحقیقات اصلاح تهیه نهال و بذر کرج، مراحل جداسازی، خالص سازی و تکثیر جدایه ها انجام یافت. از هر یک از نمونه‌ها سه جدایه تک جوش شده تکثیر گردید. به منظور تعیین نژاد جدایه ها از مجموعه‌ 20 تایی ارقام استاندارد و افتراقی آمریکای شمالی و از روش کددهی Jin et al. (2008) استفاده شد. تیپ آلودگی ژنوتپ های افتراقی 14روز پس از مایه زنی براساس مقیاس تغییر یافته صفر تا چهار McIntosh et al. (1995) ثبت گردید. نتایج نشان داد نژاد مربوط به جدایه‌ Pgt جمع‌آوری شده از منطقه‌ هشترود استان آذربایجان شرقی (شمال غرب کشور) (Ug99) TTKSK می باشد. برای اطمینان بیشتر، تک جوشی از روی ژنوتیپ افتراقی Sr31/6*LMPG حامل ژن Sr31 مجددا تکثیر و تعیین نژاد گردید. در کنار ژنوتیپ های افتراقی بین المللی از ارقام تجاری شیرودی، فلات و MV17 که وجود ژن Sr31 با استفاده از نشانگرهای مولکولی اختصاصی در آنها قبلا تایید شده بود (Patpour 2013)، نیز استفاده شد. با توجه به ظهور مجدد تیپ آلودگی بالا (3+ تا 4) بر روی ژنوتیپ های افتراقی زنگ ساقه حامل ژن Sr31 و ارقام تجاری مذکور، حضور نژاد (Ug99) TTKSK در منطقه مذکور تایید گردید (شکل 1). از آنجا که در گذشته زنگ ساقه در اقلیم سرد کشور از اهمیت چندانی برخوردار نبوده، طبق بررسی های انجام یافته، ارقام و لاین های گندم مقاوم به بیماری زنگ ساقه در اقلیم سرد محدود می باشند (Patpour 2013). چنانچه هرچه زودتر اقدامات عملی برای مقابله با نژاد Ug99 و واریانت های احتمالی آن صورت نگیرد، همه گیری و خسارت زنگ ساقه به شرط وقوع شرایط محیطی مساعد بسیار محتمل بوده و گسترش این بیماری در کشور می تواند امنیت غذایی را در ایران و کشورهای واقع در مسیر مهاجرت این نژاد تهدید نماید. براساس گزارش سازمان خوار و بار جهانی (فایو) در صورت عدم کنترل و گسترش نژاد Ug99 و واریانت های احتمالی آن تولید جهانی محصول گندم به طور مستقیم تا 37 درصد در خطر کاهش قرار می گیرد (Anonymous 2014).

    کلیدواژگان: پرآزاری، جدایه، زنگ ساقه گندم، ژنوتیپ های مقاوم، نژادهای فیزیولوژیک
|
  • Mahsa Ghahramani, Roghaiyeh Karimzadeh*, Shahzad Iranipour Pages 1-9

    This study aimed to model spatial distribution of alfalfa plant bug Adelphocoris lineolatus in six alfalfa fields during two growing seasons. Weekly sampling was started early in the spring and continued until cutting the hay. The plant bugs were sampled using six to eight 180° sweeps per 400 m2 grid and bugs captured by sweep net were counted. The data were analyzed using regression methods, dispersion indices and geostatistical analysis. According to the results, the variance to means ratio, dispersion indices (ID), David -Moore index (IDM), Lloyd’s index (x*) and Green's Index ( ) were greater than one, indicating the aggregated distribution. Regression statistics also showed that in all studied fields in the first and second year, distribution of the pest was aggregated and random, respectively. Due to the high coefficients of determination and the low standard error values of the regression coefficients, Taylor’s model was more efficient than Iowa’s model. The results of geostatistics confirmed the results of regression methods and distribution coefficients; and K index was less than 0.8 for 18 out of 20 datasets, which indicates the aggregated distribution. These results can be used in sampling and pest management programs of alfalfa plant bug.

    Keywords: Adelphocoris lineolatus, Dispersion indices, Geostatistics, Regression
  • Fatemeh Honarmand Golbotteh, Ali Afshari *, Ahmad Nadimi, Mahmoud Jokar Pages 11-22

    Cold storage is a common technique to prolong the shelf life of the mass-reared natural enemies in insectaries. In this research, one-day and two-day old eggs of the common green lacewing, Chrysoperla carnea were stored in refrigerator (5±1°C, and full darkness) for 3, 5, 7, 10, 14, 21 and 30 days and egg hatching rate, survival and developmental times of larva and pupa as well as longevity and fecundity of adult females were subsequently assessed. Hatching percentage of both one-day and two-day old eggs did not negatively reduce for up to 7 days of cold storage (37.5 and 39.2 hatching percentages, respectively), but a significant reduction was observed in longer storage durations and reached to 0 percent after 30 days. The effect of “age” factor on egg hatching rate was largely dependent on cold storage duration. Therefore, there was no significant difference between hatching rates of one-day old eggs compared with that of two-day old eggs up to 14 days of cold storage, while hatching percentage of two-day old eggs was significantly lower compared with that of one-day old eggs at 21 days cold storage duration. Cold storage of one-day and two-day old eggs had no adverse effect on the larval survival rates up to 14 and 10 days, respectively. But larval developmental time increased significantly even after a short 3-days duration of cold storage.Moreover, cold storage of one-day old eggs for 7 days and two-day old eggs for 3 days significantly reduced female fecundity (37.5 and 66.1 percent, respectively).In conclusion, one-day old eggs can be cold stored for up to 5 days, and cold storing of two-day old eggs is not recommended because of its high subsequent adverse effects on female longevity and fecundity.

    Keywords: Biological control, Low temperature, Mass rearing, Natural enemy, Shelf life
  • Sirwan Babaei *, Ghadrieh Mahmoudi, Neda Mohammadi Pages 23-32

    In order to evaluate the effect of different methods in control of weeds in pumpkin fields, an experiment was conducted based on randomized completely block design with four replications in 2019. Treatments consisted of weed free, complete weeding, mulch (clear and dark plastic), intercropping with quinoa, once weeding and three herbicides: Trifluralin (7.5 liters of commercial material per hectare) before planting and after crop growth, indaziflam (100 ml commercial material per hectare), pendimethalin (6 liters commercial material per hectare). Indaziflam and pendimethalin chemical treatments were applied after emergence on July. Results showed that the dark plastic mulch caused the maximum dry matter (141.4 g/m2) and fresh (289.8 g/m2) weight of pumpkin leaf and the maximum dry matter (78.5 g/m2) and fresh (641.6 g/m2) weight of pumpkin shoot in comparison of other treatments. In addition, dry matter of weeds got decrease up to 90 percent just through by type of dark plastic from mulch treatment and 97 percent by clear one. Furthermore, it caused 49 and 129 percent increasing respectively in fresh and dry matter weight of pumpkin. On condition of chemical control, using Trifluralin herbicide before of planting caused the fruit diameter (13.4 cm), fruit area (46 cm) and seed (35.5 g) dry matter of pumpkin so improved the yield in comparison other chemical treatments. Finally, using different mulching treatment got yield increased up to maximum, proper control of weeds and decreased the environmental pollution through decreasing of chemical materials.

    Keywords: Plastic mulch, Dark Mulch, Treflan Herbicide, Intercropping, Yield
  • Seyed Reza Fani *, Hossein Azimi Pages 33-46

    Cucumber powdery mildew disease which is caused by Golovinomyces cichoracearum, is one of the most important diseases of cucumber in Iran and world. In this study, the efficacy of two new fungicides, Safir® SC 32.5% and Diforobin SC 32.5%, in the control of cucumber powdery mildew disease were evaluated. Experiments were carried out in Alborz and Tehran provinces in a Randomized Complete Block Design (RCBD) with 9 treatments and 4 replications under greenhouse conditions. Treatments included 0.5, 0.6 and 0.75 ml/L of Safir®; 0.5, 0.75 and 1 ml/L of Diforobin; 0.4 ml/L of tetraconazol (Domark® EC 10%) and 5 g/L of bicarbonate potassium (Kaliban® SL 85%) along with control without any spraying. Foliar applications of fungicides started once after early symptoms appearance and followed up at 5-10 days intervals. Evaluation of the treated plots were done before each spraying and 12 days after last spraying as the disease severity index (DSI). Disease severity was classified using the Horsfall and Barrat scale. Mid-point of disease severity calculated for each plant. The efficacy comparisons revealed that Safir® 0.75 ml/L, Diforobin® 0.75 and 1 ml/L and Domark® 0.4 ml/L as a standard treatment had the same effects due to statistical points and decreased the Area Under the Disease Curve by the 90% compared to unsprayed check treatment. Based on the results, the fungicides Safir® and Diforobin® may be recommended to be used for registration at 0.75 ml/L for 7 to 14-days intervals.

    Keywords: Area Under the Disease Progressive Curve, Chemical control, Economic loss, Greenhouse, Foliar disease
  • Maryam Sanjarian, Farshad Rakhshandehroo *, Saeed Rezaee Pages 47-61

    Persian lilac (Melia azedarach) of Meliaceae family and fig (Ficus carica) of Moraceae family are considered to be as important medicinal plants native to Iran. In this study, the antiviral effect of the crude ethanolic and aquatic extracts of the persian lilac and fig plants in decreasing disease severity caused by Cucumber mosaic virus (CMV) in cucumber plants was assessed using with the double antibody sandwich ELISA (DAS-ELISA) and Semi quantitative-RT-PCR (Sq-RT-PCR). In addition, the transcription level of pathogenesis related protein-1 (PR-1), resistance and specific activity of phenylalanine ammonia- lyase (PAL) enzyme were evaluated using Sq-RT-PCR assay. ELISA results showed that the presence level of CMV in cucumber seedlings was significantly decrease up to 15 days after their treating with the 100 ppm of ethanolic and 1000 ppm of aquatic extracts of fig and persian lilac plants in compare to the non-treated control plants. The PR-1 expression level and PAL enzyme specific activity were also significantly increased compared to the non-treated control infected plants in samples treated with the ethanolic extracts of persian lilac and fig plants at the concentration of 100 ppm up to 15 days after treatments. Disease severity was also significantly decreased in cucumber seedlings treated with the 100 ppm concentration of ethanolic extract of the persian lilac and fig plants. Totally, results of this study indicated that the systemic acquired resistance might be activated against CMV by applying ethanolic extracts of persian lilac and fig plant used in this study in treated cucumber seedlings through different molecular and biochemical mechanisms.

    Keywords: Antiviral activity, DSI, PR-1 gene, PAL enzyme, Systemic resistance, Sq-RT-PCR
  • Farnaz Seyyedi Sahebari *, Jalal Shirazi, Alireza Mohajer, Masoud Taghizadeh Pages 63-69

    Botanical pesticides and oils are considered as suitable alternatives to the chemical insecticides in the integrated pest management program due to environmental compatibility, low toxicity to non-target organisms and low environmental stability. In this study, the effects of field concentrations of four botanicals and one biological control agent in the control of cabbage aphid were investigated during two years. The treatments including botanical product PalizinÒ (in two treatments without and with Citra-PlusÒ oil), commercial Neem product (Neem-AzalÒ), DayabonÒ botanical product and a biological product based on Beauveria bassiana, in comparison with the control were used in the stem growth stage of the oilseed rape. The experiment was performed in a randomized complete block design with 6 treatments and 4 replications. The effectiveness of the treatments was evaluated by sampling and comparing the aphid population during 4 times: one day before treatment, 3, 7 and 10 days after treatment. Henderson-Tilton formula was used to calculate the percentage of modified losses. The results of study showed that the treatments of PalizinÒ, PalizinÒ + Citra-PlusÒ oil and DayabonÒ are effective compounds in the control of cabbage aphid and can be considered as a suitable alternative to chemical insecticides in the integrated management program of this pest. Neem-AzalÒ and Naturalis-LÒ products are not effective in controlling cabbage aphid.

    Keywords: Biological agent, Botanical pesticide, Control, Efficiency, Organic
  • Fariba Ardeshir*, Ahmad Heydari, Peyman Namvar, Vahideh Mahdavi, Aziz Sheikhi Gorjan Pages 71-78

    Tetranychus urticae is one of the most important cucumber pests in the Iranian greenhouses. The efficacy of cyflumetofen (Danisaraba® SC 20%) with two concentrations of 0.75 and 1.0 ml/lit was evaluated and compared with two conventional pesticides, tetradifone (Tedion® EC 7.5%) and spiromesifen (Obron® SC 24%) in cucumber greenhouses of Jiroft and Varamin cities and the cyflumetofen residual amount with two doses was measured. Sampling was done at 1 day before spraying and 3, 7 and 14 days after spraying, and the number of alive mites was counted. In both cities, there was significant difference among treatments for 3 and 7 days after spraying and the effectiveness was higher at 7th day, then it reduced on the following days. In Jiroft, at 7th day after spraying, cyflumetofen 1.0 ml/l had the highest effect with 96% efficiency, followed by spiromesifen, cyflumetofen 0.75 ml/l, and tetradifone with 95, 84, and 73%, respectively. In Varamin, the efficacy of cyflumetofen 1.0 and 0.75 ml/l, spiromesifen and tetradifone at 7th day after spraying was 91.5, 72, 70% and 67.25%, respectively. To investigate the residual amount of cyflumetofen, 20 samples of cucumber fruit were extracted and analyzed in the laboratory. The results showed that spraying cyflumetofen in two used concentrations did not leave any residues on the cucumbers fruits at 3 and 7 days after treatment. Overall, the results showed that the cyflumetofen 1.0 ml/lit compared with tetradifone and spiromecifen can be used as suitable acaricide to control spider mite in cucumber greenhouse.

    Keywords: chemical control, cyflumetofen, Greenhouse Cucumber, residual effectiveness, Spider mite
  • Behzad Miri, Naser Moeini Naghadeh *, HassanAli Vahedi, Majid Mirab Balou Pages 79-90

    Onion thrips, Thrips tabaci is the most well-known and most common polyphagous thrips worldwide and is one of the major pests of legume fields, causing significant damage to various crops each year. In this study the life table parameters of onion thrips was studied on lentil and chickpea plants at laboratory conditions (25 ± 1°C, 70 ± 5% RH and 16: 8 h L: D). The total life cycle fromegg to adult and the mean adult longevity on lentil and chickpea plants were calculated as 13.81 and 15.81 days, and 13.44 and 13.91 days respectively. The females laid 43.90 and 24.84 eggs on average. The immature mortality was 10.37 and 19.78 on lentil and chickpea, respectively. The net reproductive rate (R0) was 39.51 and 20.22, and the intrinsic rate of increase (rm) was 0.185 and 0.133 respectively. The finite rate of increase (λ) was 1.20 and 1.14. However, mean generation time (T) and doubling time (DT) on two host plants was calculated as 19.81, 22.47 and 3.73, 5.18 day. The results showed that all of the life table parameters of T. tabaci on lentil plant were statistically significantly different from chickpea plant. According to these results, it seems that lentil is a more suitable host plant for onion thrips.

    Keywords: Developmental time, Chickpea, Lentil, Life table, Onion thrips
  • Ali Omrani *, Ramin Roohparvar Pages 91-93

    Stem or black rust caused by Puccinia graminis f. sp. tritici (Pgt) is one of the most important fungal diseases of wheat in the world. So far, several physiological races of Pgt (more than 200 races with different pattern of pathogenicity) have been identified worldwide. One of the most virulent recognized stem rust races is the race TTKSK (Ug99) that was first observed in Uganda in 1998. Gene Sr31 had created resistance to stem rust on wheat in more than 40 years to the point where it was imagined eradicating this disease (Pretorius et al. 2000). The Ug99 race was reported from Kenya in 2002, Ethiopia in 2003, and Yemen in 2006. There has been evidence for the arrival of this race in Iran since 2001, but official report of this race was delayed until 2007, probably due to unfavorable environmental conditions for establishment and spread of the disease (Nazari et al. 2009). The hypothetical route of movement and migration of this race is from the African continent to Central Asia and the Indian subcontinent through Iran. In Iran, the race TTKSK (Ug99) was reported for the first time from Borujerd and Hamedan in 2007, then observed in Ahwaz and Azadgan plain of Khuzestan in 2009, again observed from Borujerd in 2011 and Kelardasht of Mazandaran province in 2013 (Patpour 2013). In the year 2016 infected leaf and stem samples of the wheat stem rust disease were collected from different areas of country and after transferring to the greenhouse of the rusts of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, three isolates were single-pustule and proliferated. Following single-pustulating of isolates, employing the Jin et al. (2008) method, stem rust races were determined using a set of 20 North American differential genotypes. The infection type of differential genotypes was recorded 14 days after the inoculation; based on a modified scale of 0-4 McIntosh et al. (1995). According to the results, isolate of Pgt that was collected from the Hashtrood area of the East Azarbaijan province was identified as TTKSK (Ug99). In addition, along with international differential genotypes, the commercial cultivars of Shiroudi, Falat and MV17, having the Sr31 gene in their background, was used (Patpour 2013). Regarding the emergence of high-infection type on differential genotypes and commercial cultivars, the isolate from the Hashtrood region was confirmed as race TTKSK (Ug99) (Fig. 1). Since stem rust has not been a serious disease on wheat in the cold climate of the country, according to studies, resistant cultivars to wheat stem rust in cold climates are limited (Patpour 2013). Proper management strategies for the control Ug99 race and its variants are urgently required to avoid possible epidemics and economic crop losses under favorable environmental conditions, and consequent spread of this disease in the country which could lead to reduced food security in Iran and the countries on the migration route of the race. According to the Food and Agriculture Organization (FAO), if the Ug99 race and its variants remain controlled, global production of wheat will be directly reduced by up to 37% (Anonymous 2014).

    Keywords: Virulence, isolate, wheat stem rust, resistant genotypes, physiological races