فهرست مطالب

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه یاری*، علیرضا مهرآذین، رضا یاریفرد، ابوالقاسم مسیح آبادی صفحات 1-20

    پژوهش حاضر به بررسی اشتهای ریسک به عنوان ابزار نوین ایجاد رویکرد ریسک محور و کاهش ریسک تداوم فعالیت شرکت و نقش توانایی و پاسخگویی مدیریت می پردازد. اسناد اشتهای ریسک در واقع به صورت یکپارچه ای رویکرد پیشگیری از ریسک های تداوم فعالیت در همه فعالیت های مهم شرکت را توسعه می دهند. بررسی ها نشان می دهد که به هر اندازه، مدیریت در بسط و به کارگیری اسناد اشتهای ریسک در حوزه های مختلف شرکت تواناتر باشد فعالیت های بیشتری تحت پوشش فرآیند مدیریت ریسک قرار گرفته و فرآیندها و بخش های بیشتری از شرکت در پیشگیری و مقابله با ریسک های تداوم فعالیت درگیر می شوند. بررسی پژوهش های گذشته نشان می دهد، در شرکتهایی که مدیریت نسبت به طراحی و استفاده از فرآیندها و اسناد اشتهای ریسک در فعالیت های مختلف از توانایی لازم برخوردار است میزان قابل توجهی از ریسک تداوم فعالیت شرکت کاهش یافته است و برعکس در شرکت هایی که نسبت به طراحی فرآیندهای اشتهای ریسک و به کارگیری اسناد اشتهای ریسک در حوزه های مختلف فعالیت شرکت اقدامات لازم انجام نشده است در مدیریت ریسک های مرتبط با تداوم فعالیت با چالش های بیشتری مواجه هستند. نتایج بررسی ها موید این موضوع است که توانایی و پاسخگویی مدیریت به عنوان شاخصه ای مهم در کاهش ریسک تداوم فعالیت شرکت ها نمود دارد.

    کلیدواژگان: اشتهای ریسک، توانایی و پاسخگویی مدیریت، ریسک تداوم فعالیت، مدیریت ریسک یکپارچه، رویکرد ریسک محور
  • یونس نوبخت*، مریم نوبخت صفحات 20-42

    اجتناب از پرداخت مالیات از مهمترین تصمیمات مدیران است که به واسطه جلوگیری از انتقال منابع شرکت به دولت ممکن است آثار مساعد یا نامساعدی بر عملکرد شرکت داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر اجتناب از پرداخت مالیات بر معیارهای حسابداری و اقتصادی عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با حجم نمونه 180 شرکت برای سال های 1397-1388 می باشد. فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل های رگرسیونی چند متغیره آزمون و برای اندازه گیری عمکرد شرکت از یک معیار حسابداری جریان نقد آزاد و دو معیار اقتصادی ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده بازار استفاده شده است. همچنین جهت اندازه گیری اجتناب مالیاتی نیز نرخ موثر مالیاتی جریان نقد عملیاتی بکارگرفته شده است. یافته های پژوهش نشان داد؛ اجتناب از پرداخت مالیات بر معیارهای حسابداری و اقتصادی عملکرد شرکت تاثیر منفی و معنی داری دارد، به این معنی که با افزایش اجتناب مالیاتی عملکرد شرکت کاهش یافته است. بنابراین می توان نتیجه گرفت، انتخاب استراتژی اجتناب مالیاتی به عنوان روشی برای جلوگیری از خروج منابع، تاثیر منفی بر عملکرد شرکت داشته است که می تواند ناشی از استفاده نامطلوب از منابع حاسل از آن باشد.

    کلیدواژگان: اجتناب از پرداحت مالیات، جریان نقد آزاد، ارزش افزوده اقتصادی، ارزش افزوده بازار، عملکرد شرکت
  • سید امیرحسین میرهاشمی نسب*، زلیخا مرسلی ارزنق، مینا الهویی نظری صفحات 43-60

    بررسی تاثیر گزارش حسابرس بر مربوط بودن اطلاعات حسابداری گزارش شده در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هدف تحقیق حاضر می باشد که به منظور انجام آن دو فرضیه در نظرگرفته شد تا مشخص شود که آیا نوع گزارش حسابرس بر رابطه اطلاعات عملکرد و موقعیت مالی شرکت با بازده سهام تاثیر معناداری دارد؟ آیا نوع حسابرس بر رابطه اطلاعات عملکرد و موقعیت مالی شرکت با بازده سهام تاثیر معناداری دارد؟ با توجه به فرضیات و قلمرو مکانی (که شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد) و زمانی (سال 1393-1397)، اطلاعات با استفاده از داده های موجود در نرم افزار ره آورد نوین و بررسی گزارش ها و صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از طریق مراجعه به وبگاه رسمی بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شد. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از این است که نوع گزارش حسابرس بر رابطه اطلاعات عملکرد و موقعیت مالی شرکت (بازده فروش و بازده دارایی) با بازده سهام تاثیر مثبت معناداری دارد. همچنین نوع حسابرس بر رابطه اطلاعات عملکرد و موقعیت مالی شرکت (بازده فروش و بازده سرمایه) با بازده سهام تاثیر مثبت معناداری دارد.

    کلیدواژگان: گزارش حسابرس، نوع حسابرس، اطلاعات حسابداری
  • حسین اسلامی مفیدآبادی*، محمد قدمیاری صفحات 60-82

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر پاداش مدیران بر رفتار ریسک پذیری شرکت ها در بازار سهام انجام شده است. برای نیل به این هدف، متغیر رفتار ریسک پذیری از طریق نوسانات بازده سهام اندازه گیری شده است. روش پژوهش هم از نوع توصیفی- کاربردی است. جامعه آماری پژوهش نیز شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به همین منظور، اطلاعات مالی مربوط به 110 شرکت طی سال های 1390 تا 1396 به روش تحلیل داده های ترکیبی تهیه شده است، و با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی (Eviews8) مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. به طورکلی، نتایج آماری مربوط به آزمون فرضیه های پژوهش حاضر نشان داد که در دوره پس از اعمال تحریم های ایلات متحده آمریکا، علیه جمهوری اسلامی ایران، پاداش مدیران با رفتار ریسک پذیری شرکت رابطه مستقیم معناداری دارد و باعث افزایش آن نیز می شود. در بخش دیگر، نیز نتایج نشان داد که اندازه شرکت اثر معکوس معناداری بر رفتار ریسک پذیری شرکت ها دارد؛ این در حالی است که سهم سهامداران عمده شرکت اثر مستقیم معناداری بر ریسک شرکت دارند.

    کلیدواژگان: مدیران اجرایی، پاداش مدیران، ریسک پذیری
  • رحیم بنابی قدیم*، بابک حافظی صفحات 82-102

    کیفیت خدمات فراهم شده توسط حسابرسان تا حد زیادی به رفتارهای حسابرسان در حین انجام وظایفشان بستگی دارد بر این اساس شرایط رفتار ناکارآمد حسابرسی به خودی خود اتفاق نمی افتد، بلکه حداقل تحت تاثیر معنویت در محیط کار قرار می گیرد. حسابرس در انجام وظایف حرفه ای خود باید حداقل استانداردها را رعایت و به اجرای حرفه ای اخلاقیات متوسل شود تا کیفیت حسابرسی را حفظ نماید. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر معنویت در محیط کار بر رفتارهای ناکارآمد حسابرسی و کیفیت حسابرسی است. روش پژوهش حاضر، توصیفی - پیمایشی است که به منظور اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استفاده گردیده است. پایایی ابزار اندازه گیری نیز به روش ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن نیز با تحلیل عاملی تاییدی مورد سنجش قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش، حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و جامعه حسابداران رسمی ایران در سال 1398 بوده است که از بین آنها طبق فرمول کوکران 137 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیده است. تجزیه و تحلیل داده-های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری نشان می دهد معنویت در محیط کار بر رفتارهای ناکارآمد حسابرسی تاثیر منفی و معنی داری و بر کیفیت حسابرسی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. به عبارتی یک کارمند راضی که نیازهای معنوی او تکمیل شده است در رفتارهای ناکارآمد شرکت ندارد بلکه در عوض گرایش دارد یک رفتار کارآمدتر و بهتر از خود بروز دهند همچنین معنویت در محیط کار، بخشی از یکپارچگی ارزش های اخلاقی است، که عامل کنترل کننده محیط و بهبود کیفیت حسابرسی است.

    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، رفتارهای ناکارآمد حسابرس، کیفیت حسابرسی
  • محمدحسین صفرزاده بندری *، زهرا جودکی چگنی صفحات 104-122

    دولت‌ها به منظور کمک به افراد و عموم جامعه در زمان تنگناها و ریسک‌های اجتماعی در مسیر منافع اجتماعی گام برمی‌دارند. جوامع مختلف خصوصا کشورهایی با اقتصاد دولتی نظیر ایران به منظور انجام حسابداری نیازمند استانداردهای بخش عمومی در زمینه‌های مختلفی نظیر منافع اجتماعی می‌باشند. هدف مقاله حاضر پیشبرد بحث در مورد روش‌های احتمالی حسابداری برای منافع اجتماعی است. لذا، افزون بر تعاریف منافع اجتماعی، به دلیل ایجاد تعهد و صرف منابع باید به شناسایی عناصری نظیر بدهی و هزینه توجه ویژه‌ای داشت. به دلیل کاستی‌ها و خلا پژوهشی در این زمینه، هیات استانداردهای بین‌المللی حسابداری بخش عمومی با ایجاد تفکر جدیدی، از این فرصت برای بهبود مجموعه استانداردهای خود استفاده کرده و استاندارد منافع اجتماعی را در سال 2019 منتشر کرد. افزون بر این، پژوهش حاضر نگاه اجمالی به استاندارد بیمه اجتماعی فدرال واستاندارد بین‌المللی گزارشگری مالی داشته است. با توجه به اهمیت این موضوع و نبود شواهد تجربی کافی، پژوهش حاضر به دنبال بررسی منافع اجتماعی از جنبه‌های مختلف می‌باشد.

    کلیدواژگان: حسابداری منافع اجتماعی، هزینه و بدهی اجتماعی، استانداردهای حسابداری بخش عمومی
|
  • Fatemeh Yari *, Alireza Mehrazeen, Reza Yarifard, Abolghasem Masihabadi Pages 1-20

    The present study investigates the role of Managerial ability in designing and using the risk appetite document as one of the new and developed management tools to reduce the risk of continuing the company's activities.The findings of this study show that in companies where management design the level of risk appetite and use risk appetite documents in the company's activities significantly reduces the risk of continuing the company's activities. Companies that have not designed and used the risk appetite document Have been challenged to reduce the risks of corporate business continuity.Risk appetite documents actually develop an integrated approach to the prevention of business continuity risks in all important activities of the company .The more capable the management is in developing and applying risk appetite documents, the more activities will be covered by the risk management process and the more parts of the company will be involved in preventing and countering the risks of business continuity. Finally, the results of this study show that the ability of management has emerged as an important indicator in reducing the risk of business continuity of companies.

    Keywords: Risk Appetite, Managerial Ability, Accountability, Risks of Business Continuity, Integrated Risk Management, Risk-Based Approach
  • Younes Nobakht *, Maryam Nobakht Pages 20-42

    Tax avoidance is one of the most important decisions managers, which can have a positive or adverse effect on a company's performance by preventing the transfer of the firm's resources to the government. The purpose of this study is to investigate the effect of tax avoidance on accounting and economic performance criteria of listed companies in Tehran Stock Exchange with a sample size of 180 companies for the years 2009-2018. To test the hypotheses, multivariate linear regression got used, and to measure the performance of the firm, one accounting criterion free cash flow, and two economic criteria of economic value-added and market value-added have been used. The effective operating cash flow tax rates have also been used to measure avoiding tax. The research findings showed that there is an impact negative and significant tax avoidance on accounting and economic performance criteria of the firm, which means that with increasing tax avoidance, the company's performance has decreased. Therefore, it can be concluded that the choice of tax avoidance strategy as a way to prevent the outflow of resources harms the company's performance, which can be due to undesirable use of the resulting resources.

    Keywords: Tax avoidance, Free Cash Flow, Economic Value Added, Market Value Added, Firm Performance
  • Seyed Amirhossein Mirhasheminasab *, Zoleikha Morsaliarzanagh, Mina Alhovinazari Pages 43-60

    This research aims to investigate the efficacy of auditor's report on reported accounting information appertain in Tehran stock exchange. We introduce two hypothesizes about it. is there relationship between auditor's report type on operation information relationship and firm's financial position(return of asset and return of sale) on stock return? and also is there relationship between auditor's type on operation information relationship and firm's financial position (return of asset and return of sale) on?. We gather data from available information in RAHAVARDENOVIN software and financial statement and other financial reports in time frame from 1393 to 1397 in Tehran exchange stock. Results shows that, there is affirmative significant from auditor's report type on operation information relationship and firm's financial position(return of asset and return of sale) on stock return and also there is affirmative significant from auditor's type on operation information relationship and firm's financial position(return of asset and return of sale) on stock return.

    Keywords: auditor's report, Accounting Information
  • Hossein Eslami Mofid Abadi *, Mohammad Ghadamyari Pages 60-82

    The present study was conducted to investigate the effect of managers 'rewards on companies' taking risk behavior in the stock market. To achieve this purpose, the variable of taking risk behavior through fluctuations in stock returns has been measured. The research method is also descriptive-applied. The statistical population of this research also includes companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, financial information of 110 companies during the years 2011 to 2017 has been prepared by the method of combined data analysis, and has been analyzed using econometrics software (Eviews8). In general, the statistical results of the test of the hypotheses of the present study showed that in the period after the imposition of US sanctions against the Islamic Republic of Iran, managers' rewards have a significant direct relationship with firm taking risk behavior and increase it. In the other part, the results showed that the size of the company has a significant inverse effect on the taking risk behavior of companies; This is while the share of major shareholders of the company have a significant direct effect on company risk.

    Keywords: Chief Executive Officer (CEOs), Executive compensation, Taking Risk
  • Rahim Bonabi Ghadim *, Babak Hafezi Pages 82-102

    The quality of services provided by auditors largely depends on the auditors' behavior in performing their duties. So dysfunctional behavioral conditions of auditor don't just happen but are at least influenced by workplace spirituality. The auditor in carrying out his professional duties must adhere to minimum standards and adhere to professional ethics to maintain the audit quality. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of workplace spirituality on auditor dysfunctional behavior and audit quality. The method is descriptive-surveying that questionnaire was used to measure research variables. The reliability of instrument was measured by Cronbach alpha coefficient and its validity was also verified by confirmatory factor analysis. The statistical population of the research is auditors in auditing organization and Iranian Certified Public Accountants of which 137 people in 2019 were selected as sample according to Cocran formula. Analysis of research data using structural equation modeling shows that workplace spirituality has a negative and significant effect on the auditor inefficient behaviors and a positive and significant effect on the audit quality. In other words, a satisfied employee whose spiritual needs are met does not engage in dysfunctional behaviors but instead tends to exhibit more efficient and better behaviors. Also, spirituality in the workplace is part of the integration of ethical values, which are the controlling factor in improving the auditing quality.

    Keywords: Workplace spirituality, Auditing Dysfunctional Behaviors, Auditing quality
  • mohammad hossein safarzadeh *, zahra joudaki chegeni Pages 104-122

    Governments are moving in the direction of social benefits in order to help individuals and the general public in times of social bottlenecks and risks. Different societies, especially countries with government economies such as Iran, need public sector standards in various fields such as social benefits in order to perform accounting. The purpose of this article is to advance the discussion of possible accounting practices for social benefits. Therefore, in addition to the definitions of social benefits, due to the commitment and spending of resources, special attention should be paid to identifying elements such as debt and costs. Due to shortcomings and research gaps in this area, the International Public Sector Accounting Standard Board took the opportunity to improve its set of standards and published the Social Benefit Standard in 2019 by creating a new thinking. In addition, the present study provides an overview of the federal social security standard and the international financial reporting standard. Given the importance of this issue and the lack of sufficient empirical evidence, the present study seeks to examine the social benefits from various perspectives.

    Keywords: Social Benefit Accounting, Social Expenditure, Debt, Public sector accounting standards