فهرست مطالب

شهرسازی و معماری هویت محیط - پیاپی 5 (زمستان 1399)

فصلنامه شهرسازی و معماری هویت محیط
پیاپی 5 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محدثه اسمعیلی*، اسلام کرمی صفحات 1-17

    امروزه با رشد شتابان هوشمند شدن شهرها، به مهم ترین نیاز بشر یعنی آسایش و راحتی انسان در فضای شهری توجهی نشده است. خیابان یکی از عناصر فضای شهری است، بنابراین لازم است مدیریت شهری در راستای تسهیل و راحتی عابر پیاده اقدام نماید. زیرا پیاده مداری محله ارتباط معنی داری با مولفه های کالبدی- فضایی و ادراکی-زیستی دارد. از این رو این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت پیاده مداری محله میخچه گران گرگان با روش توصیفی-تحلیلی، استفاده از 100 عدد پرسشنامه و تحلیل داده ها در محیط spss صورت گرفته است. یافته ها نشان می دهد که همبستگی بالایی بین شاخص های ادراکی-زیستی و کالبدی فضایی با پیاده مداری وجود دارد. نتایج نشان می دهد که ساکنین به تامین آسایش و راحتی بیشتر از تامین ایمنی و امنیت در محله توجه دارند و تامین زیبایی و تنوع برای ساکنان اهمیت بیشتری از انسجام اجتماعی و پایداری زیست محیطی دارد.

    کلیدواژگان: پیاده مداری، محله میخچه گران، شاخص های پیاده مداری، محلات قدیمی
  • بررسی و تحلیل شاخص های شهر سالم با تاکید بر برنامه ریزی شهری (مطالعه موردی :شهرباغملک)
    محمد پایگذار* صفحه 3
  • بررسی نحوه گذران اوقات فراغت شهروندان شهر قزوین در دوران اپیدمی کرونا
    نوید سعیدی رضوانی*، سید محمد علمی صفحه 4

    امروزه توجه به نحوه گذران اوقات فراغت در عصری که اپیدمی کرونا همه ابعاد زندگی جامع بشری را تحت تاثیر قرار داده است از جمله دغدغه های اصلی جامعه شناسان و کارشناسان حوزه شهری است. در پی شیوع این بیماری در جهان، افراد سبک جدیدی را، از زندگی در دوران قرنطینه برای در امان بودن از بیماری آغاز کردند. لذا هدف پژوهش حاضر شناخت و درک بهتر تغییرات سبک زندگی شهروندان در نحوه گذران اوقات فراغت و میزان تاثیرگذاری عوامل مختلف بر آن است. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی، به لحاظ هدف، از نوع کاربردی و روش جمع آوری داده ها و اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی است. در سطح توصیفی از جدول ها، فراوانی و... برای توصیف داده ها و در سطح استنباطی برای متغیرهای مقایسه ای از آزمون F استفاده شد. محدوده جغرافیایی پژوهش حاضر شهر قزوین می باشد. یافته ها نشان داد که با فراگیری ویروس کرونا نحوه گذران اوقات فراغت شهروندان کاملا دگرگون شد. 6/21 درصد از شهروندان در زمان اپیدمی کرونا محیط خارج از منزل را برای گذران اوغات فراغت خود انتخاب کرده اند که کاهش 7/47 درصدی را نسبت به دوران قبل از کرونا را نشان می دهد. نتایج نشان داد که بعد از به وجود آمدن شرایط اپیدمی کرونا برای زندگی شهروندان، فعالیتهای فراغتی بی تحرک تفریحی (رسانه ای) با جهش قابل توجهی با میانگین 58/21 ساعت در هفته رتبه 1 را به خود اختصاص داده است که نسبت به دوران قبل از کرونا افزایش بیش از دوبرابر را نشان می دهد همچنین نتایج آزمون F معناداری تفاوت به وجود آمده دردوران قبل و حین اپیدمی کرونا را تایید می کند.پیشنهاد می شود با توجه به محدودیت های موجود داشتن برنامه روزانه و خلاقیت برای بهره گیری بهترین حالت از اوقات فراغت در زمان اپیدمی کرونا می تواند ضمن افزایش شادی و سرگرمی اعضای خانواده در بروز مشکلات ناشی از این انزوا اجتماعی همچون افسردگی، و اضطراب موثر باشد.

    کلیدواژگان: اوقات فراغات، نحوه گذران، اپیدمی کرونا، قزوین
  • ارائه راهکار طراحی جهت جلوکیری از جرم و ناهنجاری های اجتماعی در مجتمع های مسکونی در منطقه قاسم آباد مشهد (نمونه موردی : مجتمع مسکونی حجاب و غدیر)
    پونه سادات قدمگاهی* صفحه 5

    باظهور شهرنشینی در بسیاری از مناطق جهان، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، مشکلات زندگی شهری افزایش یافته است. این مشکلات شامل افزایش جرم در شهرها و ناامنی است. بسیاری از جامعه شناسان و برنامه ریزان شهری با نقش و تاثیر فیزیک شهری و طراحی فضاهای معماری در پیشگیری جرم موافق هستند و اصول و راهکارهای طراحی را پیشنهاد می دهند. این پژوهش با هدف بررسی میزان امنیت از نظر طراحی کالبدی در دو مجتمع مسکونی حجاب و غدیر در منطقه قاسم آباد مشهد قصد دارد برای جلوگیری از جرایم و ناهنجاری های اجتماعی در این دو مجتمع راهکارهای طراحی ارایه نماید. در این پژوهش از روش های توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. به این منظور از شیوه پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است، که شامل 15 سوال در پرسشنامه و 4 سوال جهت مصاحبه می باشد که از طریق مطالعه کتابخانه ای و مقالات مرتبط و با استفاده از تیوری های مختلف جامعه شناسان، برنامه ریزان شهری و معماران طراحی شده است. در نهایت پاسخ این پرسشها بر اساس نمودار آلفا کرونباخ و نرم افزار spss جدول بندی کردیم و در اختیار نمونه آماری خود که در بخش جامعه آماری به تفضیل توضیح داده شده قرار دادیم تا از این طریق بتوانیم شاخصه ها را ارزش گذاری کنیم. بر اساس مفاهیم و نتایج به دست آمده به ارایه راهکارهای طراحی و طرح اصلاح شده برای مجتمع مسکونی حجاب خواهیم رسید که در انتهای پژوهش به آن خواهیم رسید. در نتیجه این مطالعات که اصول به عنوان یک تیوری مستقل پدید آمده و امروزه با عنوان CPTED مبتنی بر مکان، پیشگیری با استفاده از طراحی محیط زیست شناخته می شود. بنابراین، مفاهیم اساسی این رویکرد، از جمله قلمروبندی، نظارت طبیعی، کیفیت محیطی، کنترل دسترسی، و نقش آن در کاهش جرم، برای بیان مفاهیم اساسی CPTED گسترش یافته است.

    کلیدواژگان: راهکار طراحی، ناهنجاری های اجتماعی، جرم، قاسم آباد، CPTED
  • سویل مجیدزاده*، مریم حافظی فر صفحات 18-35

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عناصر طراحانه بایوفیلیک در طراحی رودخانه های شهری است که با توجه به طبیعت و طبیعت گرایی و اصول بایوفیلیک طراحی می شود. بایوفیلیک، اتصال بیولوژیکی ذاتی انسان با طبیعت است که در فضای شهری شکل می گیرد و در صور مختلف فرم، عملکرد و معنا تجلی می یابد. با توجه به روش انجام پژوهش و در جهت دستیابی به هدف، سوال اصلی پژوهش اینگونه مطرح می شود؛ که چگونه می توان شهری را طراحی کرد که با آن نیازهای طبیعت گرایی انسان رفع گردد؟ برای رسیدن به پاسخ سوالات بستر طرح مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از ویژگی های فضای شهری رودخانه به بررسی عناصر بایوفیلیک و تاثیر آن در طراحی رودخانه های شهری پرداخته شده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است که شناخت و تحلیل موضوع با استفاده از، مطالعات کتابخانه ای و میدانی جهت شناخت رودخانه بالخلو انجام می شود. نتایج بدست آمده در روند مطالعات حاکی از آن است که طراحی رودخانه های شهری به عنوان یک ظرفیت طبیعی قوی برای طراحی در شهرهاست و مصداق فضایی پاکیزه، ایمن، مفرح و با بازده اقتصادی مناسب می باشند.

    کلیدواژگان: رودخانه های شهری، بایوفیلیک، رودخانه بالخلو، شهر اردبیل
  • لقمان فرشاد*، ایوب ذوقی، گونا مهردانش صفحات 36-48

    چکیده مبلمان شهری در ایجاد ارزش و جذابیت فضاهای گردشگری افزوده ، محلی برای حضور مردم و محلی برای تعاملات اجتماعی شهروندان ، نشاط ، رفاه ، آسایش ، تقویت جنبش های گردشگری ، توسعه اقتصادی و ایجاد شغل موثر است. هدف از این مطالعه کیفیت اجزای مبلمان شهری (کیفیت فضا ، قرارگیری صحیح مبلمان ، ایمنی ، زیبایی و ساختار ناهموار شهری) و تاثیر آن بر توسعه فضاهای گردشگری شهری است. روش کاربردی توصیفی- تحلیلی است. روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات خبرگان حوزه برنامه ریزی شهری و گردشگری و پایایی ابزار با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. جامعه آماری شامل شهروندان و گردشگران منطقه بود ، تعداد نمونه بر اساس فرمول کوکران 280 نفر برآورد شد که با نمونه گیری تصادفی ساده در میان گردشگران ورودی به منطقه و شهروندان تکمیل شد. نتایج به دست آمده از آزمون تی یک نمونه نشان داد که کیفیت مبلمان شهری در دریاچه زریبار از نظر ابعاد کلی مبلمان شهری چندان مناسب نیست. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه است (655/0) تغییرات وابسته است و مدل متغیر زیبایی مبلمان شهری با بیشترین ضریب استاندارد 843/0 در توضیح متغیر وابسته آن. سپس کیفیت فضا با ضریب 0/519 ، ساختار ناهموار شهری با ضریب 318/0 و جایگذاری صحیح مبلمان شهری با ضریب استاندارد 171/0 متغیرها هستند.

    کلیدواژگان: واژه گان کلیدی: مبلمان شهری، رضایت مندی، توسعه فضاهای گردشگری شهری، دریاچه زریبار
|
  • MOHADESE Esmaili *, Islam Karami Pages 1-17

    Today, with the rapid growth of smart cities, the street is one of the elements of urban space not been considered. so it is necessary for the city administration to take action to facilitate and facilitate pedestrians. Because the pedestrian orientation of the neighborhood has a significant relationship with the physical-spatial and perceptual-biological components of pedestrian. Therefore, this study was conducted with the aim of evaluating the pedestrian quality of Gorgan's Mikchehgaran neighborhood by descriptive-analytical method and use of 100 questionnaires and data analysis with SPSS software. Findings show that there is a high correlation between perceptual-biological and physical-spatial indices with orbital. The results of the research show that residents pay more attention to providing comfort and convenience than providing safety and security in the neighborhood and the aesthetic dimension and providing beauty and diversity for residents is more important than social cohesion and environmental sustainability. and. and. and .and.

    Keywords: Pedestrianism, Mikhechegaran neighborhood, Pedestrian characteristics, old neighborhoods
  • Study and analysis of healthy city indicators with emphasis on urban planning (Case study: Baghmalek city)
    Muhammad Paygozar * Page 3
  • Investigating how citizens of Qazvin spend their leisure time during coronavirus pandemic
    Navid Saeidi Rezvani *, Seyed Mohammad Elmi Page 4

    Today, paying attention to the way how people spend their leisure time in this age that coronavirus has influenced all dimensions of human society, is one the major concerns of sociologist and urban experts. Following the outbreak of this disease in the world, people have started a new lifestyle in the quarantine, to be safe from the disease. Hence, the purpose of the present study is to get better knowledge and understanding of changes in the lifestyle of citizens while spending their leisure time and the extent to which various factors affect it. The methodology of the research is descriptive-analytical, in terms of purpose, is practical and the method of gathering data and information is both field and library data collection. In the descriptive level, tables, frequency, frequency percentage, average and etc. are used to describe data. In the inferential level the F-test is used for comparative variables. The results of the findings showed that with the outbreak of coronavirus the way citizens spend their leisure time has changed completely. 21.6 percent of citizens have chosen the outdoor environment to spend their leisure time during coronavirus pandemic, which shows 47.7 percent decrease than before coronavirus. After coronavirus pandemic for citizens, immobile recreational activities(media), with a significant increase with an average of 21.8 hours in a week have taken the first place in comparison to before coronavirus pandemic(9.72 hours per week) which shows two times increase. Also, results of F-test show a significant difference between before and during coronavirus pandemic. It is recommended, due to existing restrictions, to have a daily schedule and creativity to get best of the leisure time during coronavirus pandemic, which besides increasing happiness, cheerfulness and entertainment of family members, could be effective to prevent problems caused by this isolation from society such as depression and anxiety.

    Keywords: leisure time, how to spend, Coronavirus pandemic, Qazvin
  • Presenting design solution to prevent crime and social anomalies in a residential complex in Ghasemabad area of Mashhad(case study of Ghadir and Hijab residential complex)
    Pooneh Sadat Ghadamgahi * Page 5

    With the advent of urbanization in many parts of the world, especially in developing countries, the problems of urban life have increased. These problems include increased crime in cities and insecurity. Many sociologists and urban planners agree with the role and impact of urban physics and the design of architectural spaces in crime prevention and suggest design principles and strategies.This study aims to investigate the level of security in terms of physical design in the two residential complexes of Hijab and Ghadir in the Qasemabad area of ​​Mashhad intends to provide design solutions to prevent crimes and social anomalies in these two complexes. In this research, descriptive and analytical methods have been used.For this purpose, the questionnaire and interview method has been used, which includes 15 questions in the questionnaire and 4 questions for the interview, which is through library study and related articles and using different theories of sociologists, urban planners and design architects. Has been.Finally, we answered the answers to these questions based on Cronbach's alpha chart and SPSS software, and provided them with our statistical sample, which is explained in detail in the statistical community section, so that we can evaluate the characteristics. Based on the concepts and results obtained, we will provide design and modified design solutions for the Hijab residential complex, which we will reach at the end of the research.As a result of these studies, principles emerged as an independent theory, now known as location-based CPTED, prevention using environmental design. Thus, the basic concepts of this approach, including territoriality, natural surveillance, environmental quality, access control, and its role in crime reduction, have been expanded to express the basic concepts of CPTED.

    Keywords: crime, Prevention, architecture, urban planning, undefended spaces.CPTED
  • Sevil Majidzadeh *, Maryam Hafezifar Pages 18-35

    The purpose of this study is to investigate the impact of biophilic design elements on the design of urban rivers that are designed according to nature and naturalism and biophilic principles. Biophilic is the inherent biological connection of man with nature that is formed in the urban space and is manifested in different forms of form, function and meaning. According to the research method and in order to achieve the goal, the main research question is as follows; How to design a city that meets the needs of human naturalism? In order to answer the questions, the bed of the plan has been studied and the biophilic elements and its impact on the design of urban rivers have been studied using the characteristics of the urban urban space. The research method is descriptive-analytical that the knowledge and analysis of the subject is done using library and field studies to identify the Balkhloo river. The results obtained in the process of studies indicate that the design of urban rivers as a strong natural capacity for design in cities and are examples of clean, safe, fun and economically efficient space.

    Keywords: Urban Rivers, Biophilic, Balkhlu River, Ardabil City
  • Loghman Farshad *, Ayoub Zaghez, Gona Mehrdanesh Pages 36-48

    Abstract Urban furniture is effective in creating value and attractiveness of added tourism spaces, a place for people to attend and a place for citizens' social interactions, vitality, well-being, comfort, strengthening tourism movements, economic development and job creation. The purpose of this study is the quality of urban furniture components (quality of space, correct placement of furniture, safety, beauty and uneven urban structure) and its impact on the development of urban tourism spaces. The applied method is descriptive-analytical. Library and field methods have been used. The validity of the questionnaire was confirmed using the opinions of experts in the field of urban planning and tourism and the reliability of the instrument was confirmed using Cronbach's alpha test. The statistical population included citizens and tourists of the region, the number of samples was estimated based on Cochran's formula 280 people, which was completed by simple random sampling among tourists entering the region and citizens. The results obtained from the sample t-test showed that the quality of urban furniture in Zaribar Lake is not very suitable in terms of the overall dimensions of urban furniture. The results of the regression test are multiple (0.655) are dependent changes and the aesthetic variable model of urban furniture with the highest standard coefficient of 0.843 in explaining its dependent variable. Then the quality of space with a coefficient of 0.519, uneven urban structure with a coefficient of 0.318 and correct placement of urban furniture with a standard coefficient of 0.171 are the variables.

    Keywords: urban furniture, Satisfaction, Development of Urban Tourism Spaces, Zaribar Lake