فهرست مطالب

نشریه رهیافت پیشگیری
سال سوم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود مهدوی*، مرضیه سادات مدرس صفحات 13-40
    زمینه و هدف

    دوران کودکی، دوران شکل گیری شخصیت انسان است. از این رو خانواده، یعنی نخستین محیط اجتماعی که کودک با آن رو به رو می شود، اولین و مهم ترین نقش را در تربیت او بر عهده دارد. یک خانواده سالم می تواند از طریق مداخله در فرآیند رشد کودکان و بهبود بخشیدن شرایط زندگی آنان، موجب کاهش عوامل جرم زا و در نتیجه پیشگیری از بزهکاری شود. دین مبین اسلام به عنوان کامل ترین دین الهی، دربردارنده اصول و روش های غنی فرزندپروری است که رعایت آنها در ابعاد رشدی، جامعه پذیری و کنترلی، ضامن سعادت و خوشبختی فرزندان خواهد بود و ترک آنها، موجب گرایش اطفال و نوجوانان به سوی بزهکاری و در معرض خطر انحراف قرار گرفتن آنها خواهد شد.

    روش

    در این پژوهش، در بخش نظری با استفاده از منابع دینی، مهم ترین شاخص های فرزند پروری دینی استخراج شد. در بخش میدانی، با متغیرهای حاصل از مبانی نظری و به روش پیمایشی، فرضیه های پژوهش آزمون شد.

    یافته ها: 

    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که رعایت اصول و شاخص های سبک فرزند پروری دینی در بین اطفال بزهکار و غیر بزهکار از تفاوت معناداری برخوردار است. همچنین فرزندپروری دارای 3 حوزه اساسی رشدی، جامعه پذیری و کنترلی است و در هر یک از این حوزه ها، چندین متغیر تاثیرگذار، از آیات و روایات استخراج شده است.

    نتایج

    برنامه های یادشده در زمینه آگاهی بخشی خانواده ها درباره دیدگاه دین نسبت به تربیت و اصلاح شیوه های نادرست فرزندپروری هستند تا بدین وسیله دستورات و سفارش های دین در متن زندگی مردم اعمال شود. همچنین در زمینه پیشگیری از جرم، می توان با شناسایی کودکان در معرض خطر، برنامه های پیشگیرانه را بر مبنای معارف دینی طراحی و در جامعه اجرا کرد.

    کلیدواژگان: بزهکاری اطفال و نوجوانان، فرزندپروری، فرزندپروری دینی، پیشگیری رشدمدار، حقوق کودک در اسلام
  • عباس خسروانی* صفحات 41-62
    زمینه و هدف

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی و تبیین بوم شناختی اجتماعی نزاع در مناطق حاشیه نشین شهر اراک است. برای این منظور 3 مولفه اصلی بوم شناختی این محله ها یعنی تراکم جمعیت، ناهمگونی جمعیت و تراکم منازل مسکونی شناسایی و تاثیر آنها بر نزاع بررسی شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر پیمایشی بوده و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش 56744 خانوار ساکن در 9 محله حاشیه نشین شهر اراک بودند که تعداد 379 نفر از این جمعیت به روش نمونه گیری سه مرحله ای سهمیه ای، خوشه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. روایی پرسشنامه پژوهش پس از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، 805/0 برآورد شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون رگرسیون تحلیل شد.

    یافته ها: 

    در این پژوهش سطح نزاع در مناطق حاشیه نشین، با میزان تراکم و ناهمگونی جمعیت و تراکم منازل مسکونی رابطه معنادار و مستقیمی دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مقدار ضریب همبستگی چندگانه مدل رگرسیونی و ضریب تعیین متغیر نزاع، برابر 996/0 و 992/0 است. به عبارتی مدل رگرسیون می تواند به طور معنادار و مناسبی تغییرات متغیرهای وابسته را پیش بینی کند.

    نتایج

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد که اثر عوامل تراکم جمعیت، ناهمگونی جمعیت و تراکم منازل مسکونی بر روی متغیر وابسته تحقیق، معنادار است. راهکارهای اجرایی برای حل مسئله در 2 بخش بهسازی و نوسازی محله ها و تامین مسکن اقشار کم درآمد شهری ارایه شد.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، نزاع، تراکم جمعیت، تراکم منازل مسکونی، ناهمگونی جمعیت
  • وحید ذبیح الله نژاد، حمیدرضا غلام نیاروشن* صفحات 63-90
    زمینه و هدف

    نظریه دهکده جهانی و گسترش جهانی سازی اقتصاد با در نوردیدن مرزهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دنیا به ویژه در بازارهای سرمایه، به همراه منافعی که در برداشته، به تشدید برخی پدیده های مضر در اقتصاد منجر شده است که از جمله می توان به پدیده پولشویی اشاره کرد. پولشویی از جمله فعالیت های ناسالم اقتصادی است که خود زاییده و در عین حال تکمیل کننده فعالیت های مجرمانه دیگر است؛ به طوری که مرتکبان این جرایم، پول حاصل از اقدامات غیرقانونی را با انجام اعمال خدعهآمیز به ثروتی مشروع تبدیل میکنند.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی تحلیلی است که با استفاده از منابع علمی موجود در این زمینه با تحلیل و استدلال های نگارندگان، نگارش یافت.

    یافته ها:

     توجه به پیشرفت و ترقی نظام های پولی و مالی کشورها و از سویی پیچیدگی و گستردگی مفاسد اقتصادی منجر به پولشویی در جوامع مختلف، باعث شده تا کشورها برای حفظ و حمایت از چرخه اقتصادی خود، قوانین و اسنادی را برای مبارزه با این نوع عملیات مجرمانه وضع و نحوه مبارزه با آن را در دستور کار سیاست گذاران اقتصادی قرار دهند و مدنظر دستگاه قضایی کشورها قرار گیرد. همچنین می توان برای پیشگیری از جرم پولشویی به دو رویکرد پیشگیری اجتماعی و وضعی به عنوان نظریه علمی برای کاهش بزهکاری ارزیابی و مطالعه کرد.

    نتایج

    اصول و قواعد فقهی و حقوقی متعددی وجود دارد که بر نفی جواز پولشویی صدق می کند؛ در قواعد فقهی به صورت ضمنی یا در قالب روایات و احادیث و در قواعد حقوقی در قالب اصول و قانون های موجود، اعم از قانون اساسی، قانون مدنی یا کیفری، قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین تصویب شده به مصادیق پولشویی اشاره شده است که رویکردها و اصول پیش گفته می تواند نقش بالقوه ای در کاستن جرایم حاصل از وقوع پولشویی، ایفا کند.

    کلیدواژگان: پولشویی، مبانی فقهی و حقوقی، جرم انگاری پولشویی، پیشگیری وضعی و اجتماعی، اسناد ملی و بین المللی
  • علی پژهان*، سهیلا ایرانخواه صفحات 91-122
    زمینه و هدف

    امروزه علم پیشگیری نه تنها در محافل علمی و دانشگاهی بلکه در حوزه اجرایی به یک باور عمومی تبدیل شده، زیرا همواره نقش و اهمیت آن در کاهش پرونده های تخلف ها بسیار چشمگیر بوده و هست. علم پیشگیری زمانی به ثمر می نشیند که بر پایه آمارهای درست باشد. پژوهش حاضر بر این هدف اصلی متمرکز است تا تخلف های بهداشتی، صنفی و قاچاق کالا را با رویکرد پیشگیری تبیین کند.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر رویکرد کمی است که به روش توصیفی - تحیلی انجام شد. جامعه آماری پژوهش پرونده های تخلف در استان آذربایجان شرقی در سال های 1397 و 1398 بودند. داده های جمع آوری شده برحسب نوع تخلف طبقه بندی، سپس استان ها برحسب نوع و میزان تخلف ارزیابی و همچنین استان هدف به تفکیک شهرستان ها و برحسب نوع و میزان تخلف ارزیابی و مقایسه شدند و در نهایت با استفاده از نرم افزار جی. آی. اس، تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    روند آمارهای تخلف در سال های 1392 (21697 پرونده) تا سال 1396 (11988 پرونده) کاهشی است. اما در سال1396 از 11988 پرونده به 14552 پرونده در سال 1398 رسید که نسبت به سال های قبل روند افزایشی داشته است. استان آذربایجان شرقی از لحاظ نوع تخلف در میان کل استان ها دارای رتبه 14 در سال 1397 است. در سال 1398 موضوع کالا و خدمات با تعداد 11397 پرونده وارده، دارای رتبه 13 و در حوزه بهداشت (902 پرونده)، دارای رتبه 22 و در حوزه قاچاق کالا و ارز دارای رتبه 4 است.

    نتایج

    مقاله حاضر نشان می دهد که مکان هایی که تراکم جمعیت بیشتر و نرخ بیکاری بالا (14درصد) داشته اند میزان تخلف های آنها بیشتر است. بر این اساس، ایجاد شغل ثابت برای جوانان و نظارت بیشتر بر بازاچه های مرزی، همچنین تقویت مدل پیشگیری اجتماعی، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پیشگیری از تخلف، تخلف های صنفی، تخلف های بهداشتی، قاچاق کالا، آذربایجان شرقی
  • موسی قاسم لو* صفحات 123-144
    زمینه و هدف

    افزایش پدیده جرم در جهان، بیانگر نیاز به عزم راسخ برای کاهش فرصت ها و کم رنگ کردن انگیزه های مجرمانه در افراد است تا از این طریق، بتوان از شدت بزهکاری و جرم در جامعه کاست. یکی از عواملی که بر ارتکاب جرم موثر است، ابتلا به اختلالات روانی است که بهداشت روانی می تواند به نوعی موجب کاهش ارتکاب جرم شود و یکی از راه های توسعه بهداشت روانی در هر جامعه ای، افزایش مراکز مشاوره و مددکاری است، از طریق پل ارتباطی بین جریان مشاوره و خانواده، می توان از بسیاری از آسیب ها پیشگیری کرد. پژوهش حاضر با هدف شناخت راهبردهای کاهش پرونده های قضایی از طریق واحدهای مددکاری کلانتری های پلیس انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی است که با استفاده از منابع علمی موجود در این زمینه با تحلیل و استدلال های نگارنده، تدوین شد.

    یافته ها: 

    با توجه به گستردگی فعالیت مراکز مددکاری در کلانتری های پلیس به نظر می رسد، گسترش این مراکز در همه زمینه ها اعم از پیشگیری از جرم، بازاجتماعی کردن مجرمان بالفعل و بالقوه، کاهش پرونده های قضایی و مانند آن موثر بوده و زمینه ای برای اقدامات مستقیم اجتماعی پلیس به وجود آورده است که شایسته است استفاده از این ظرفیت در راس برنامه ها و اقدامات پلیس قرارگیرد.

    نتایج

    از راهبردهای درون سازمانی پلیس می توان به رویکردهایی مانند انجام اصلاحات سازمانی و تمرکززدایی از اقدامات پیشگیرانه، ارتقای آموزش و آگاه سازی کارکنان، تدوین اخلاق حرفه ای پلیس، تقویت نظارت سازمان بر کارکنان به منظور کسب اعتماد عمومی اشاره کرد. راهبردهای نظیر راهبرد جامعه محوری، راهبرد حل مسیله، راهبرد انعطاف صفر، راهبرد استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در پیشگیری از جرم و راهبرد افزایش اعتماد از راهبردهای برون سازمانی پلیس برای پیشگیری از جرم و کاهش پرونده های قضایی است.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، مراکز مشاوره، مددکاری، کاهش پرونده های قضایی، پلیس
  • عاطفه عباسی کلیمانی*، ملیکا محبوبی، فاطمه نوری صفحات 145-172
    زمینه و هدف

    به موازات نفوذ گسترده فضای مجازی در هر دو سطح کلان (حاکمیتی) و خرد (شهروندان)، تامین امنیت آن نیز در کانون توجه قرار گرفته است. هر چند همه فعالیت های بزهکارانه در فضای مجازی از جهات موضوع، انگیزه بزهکار، اهمیت و آثار رفتار ارتکابی یکسان نیستند اما از این جهت که تمام رفتارهای بزهکارانه به نوعی امنیت را در این فضا خدشه دار می سازند با رفتارهای بزهکارانه در فضای حقیقی اشتراک دارند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل راهبردهای نوین پیشگیری از جرایم سایبری انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. داده های پژوهش به شیوه استقرایی - قیاسی و ضمن بهره گیری از منابع کتابخانه ای به بررسی انواع سیاست های پیشگیرانه کیفری و غیر کیفری در عرصه حقوق داخلی و بین المللی پرداخته است.

    یافته ها:

     باید در نظر داشت که جرایم در فضای سایبر، در بستری متفاوت و با کیفیت خاصی ارتکاب می‏یابند بنابراین هر اقدام پیشگیرانه‏ای اعم از پیشگیری اجتماعی، وضعی و کیفری باید متناسب با این فضا تدارک دیده شود. بر این اساس و با عنایت به ویژگی‏های خاص جرایم سایبری، رویکرد رویارویی با این جرایم، نیازمند اتخاذ تدابیر پیشگیرانه خاص و در قالب پیشگیری اجتماعی است.

    نتایج

    از جمله اقدامات پیشگیری اجتماعی از وقوع جرایم سایبری می توان به برنامه‏های خانواده‏مدار، تدابیر آموزشی - سایبری، بالابردن سواد رسانه ای، تنظیم کدهای رفتاری، اطلاع‏رسانی و اطلاع‏گیری، مشارکت و اجماع‏گری، ارتقای پاسخگویی و شفافیت، فرهنگ‏سازی و تولید رسانه‏ای اشاره کرد.

    کلیدواژگان: سایبر تروریسم، جرائم سایبری، پیشگیری از تروریسم سایبری، فضای سایبر، حقوق بین الملل کیفری
|
  • Mahmood Mahdavi *, Marzie Sadat Modarres Pages 13-40
    Background and Aim

    Childhood is the period of human personality formation. Therefore, the family which is the first social environment that the child faces, plays the first and most important role in his upbringing. A healthy family can reduce crime and thus prevent delinquency by intervening in the development of children and improving their living conditions. The religion of Islam, as the most complete divine religion, contains rich principles and methods of parenting, the observance of which in the dimensions of development, sociability and control, will guarantee the well-being of children, and leaving them will lead children and adolescents to delinquency and danger.

    Method

    In this study, in the theoretical part, using religious sources, the most important indicators of religious parenting were extracted. In the field section, research hypotheses were tested with variables derived from theoretical foundations via survey method.

    Results

    The results of this study indicate that the observance of the principles and indicators of religious parenting style has a significant difference between delinquent and non-delinquent children. Also, parenting has three basic areas of development, socialization and control, and in each of these areas, several influential variables have been extracted from verses and hadiths.

    Conclusion

    The mentioned programs are in the field of informing the families about the view of religion towards the upbringing and correcting the incorrect methods of parenting in order to apply the orders and recommendations of religion in the context of people's lives. Also in the field of crime prevention, by identifying children at risk, prevention programs can be designed based on religious teachings and implemented in society.

    Keywords: Juvenile Delinquency, parenting, religious parenting, developmental prevention, child rights in Islam
  • Abbas Khosravani * Pages 41-62
    Background and Aim

    The purpose of this study is to identify and explain the social ecological conflict in the suburbs of Arak. For this purpose, three main ecological components of these neighborhoods, namely population density, population heterogeneity and housing density were identified and their impact on the conflict was examined.

    Method

    The research method was survey and a questionnaire was used to collect data. The statistical population of the study was 56744 households living in 9 suburbs of Arak city, of which 379 people were selected by three-stage sampling method of quota, cluster and simple random sampling. The validity of the research questionnaire was calculated to be 0.805 after calculating Cronbach's alpha coefficient. Research data were analyzed using regression test.

    Results

    In this study, the level of conflict in marginalized areas has a significant and direct relationship with population density and heterogeneity and the density of residential houses. The results of regression analysis showed that the value of multiple correlation coefficient of regression model and coefficient of determination of conflict variable are equal to 0.996 and 0.992. In other words, the regression model can significantly and appropriately predict the changes of dependent variables.

    Conclusion

    The results of path analysis showed that the effect of population density, population heterogeneity and housing density on the dependent variable of the research is significant. Executive solutions to solve the problem were presented in two sections: improvement and renovation of neighborhoods and providing housing for low-income urban groups

    Keywords: marginalization, Conflict, Population density, Residential Density, population heterogeneity
  • Vahid Zabihollahnejad, Hamidreza Gholamniaroshan * Pages 63-90
    Background and Aim

    The theory of global village and the expansion of economic globalization by crossing the political, economic and social borders of the world, especially in the capital markets, along with its benefits, has led to the intensification of some harmful phenomena in the economy, including money laundering. Money laundering is one of the unhealthy economic activities that is self-inflicted and at the same time complements other criminal activities.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and utilized a descriptive-analytical method, which was written using the available scientific resources in this field with the analysis and arguments of the authors.

    Results

    Attention to the progress and development of monetary and financial systems of countries and on the other hand the complexity and extent of economic corruption leading to money laundering in different societies, has led to steps 2 and 3 of the income, assets and documents for the economy. It is also possible to evaluate and study social prevention and situational approaches as a scientific theory to reduce crime to prevent money laundering.

    Conclusion

    There are several jurisprudential and legal principles and rules that apply to the denial of money laundering licenses; In jurisprudential rules, implicitly or in the form of narrations and hadiths, and in legal rules in the form of existing principles and laws, including the constitution, civil or criminal law, Islamic penal code and other approved laws, examples of money laundering are mentioned. It can play a potential role in reducing money laundering offenses.

    Keywords: Money Laundering, jurisprudential, legal principles, money laundering criminology, situational, social prevention, National, international documents
  • ALI Pezhhan *, Sohila Irankha Pages 91-122
    Background and Aim

    Today, the science of prevention has become a public belief not only in scientific and academic circles but also in the executive field, because its role and importance in reducing cases of violations has always been very significant. Prevention science works when it is based on accurate statistics. The present study focuses on the main purpose of explaining health, trade union and smuggling violations with a preventive approach.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and quantitative in terms of approach, which was done by descriptive-analytical method. The statistical population of the study was the cases of violations in East Azarbaijan province in 1397 and 1398. The collected data were classified according to the type of violation, then the provinces were evaluated according to the type and amount of violation and also the target province was evaluated and compared separately according to the type and amount of violation and finally using G software. Oh you. Were analyzed.

    Results

    The trend of violation statistics in 1392 (21697 cases) to 1396 (11988 cases) is decreasing. But in 1396, from 11988 cases to 14552 cases in 1398, which has an increasing trend compared to previous years. East Azerbaijan province in terms of type of violation among all provinces is ranked 14th in 1397. In 1398, the subject of goods and services with 11397 cases received, has a rank of 13 and in the field of health (902 cases), has a rank of 22 and in the field of smuggling of goods and currency has a rank of 4.

    Conclusion

    The present article shows that places with higher population density and high unemployment rate (14%) have more violations. Accordingly, it is proposed to create stable jobs for young people and to monitor border crossings more, as well as to strengthen the social prevention model.

    Keywords: prevention of violations, trade union violations, health violations, Smuggling of Goods, East Azerbaijan
  • Mosa Gasemlo * Pages 123-144
    Background and Aim

    The increase in crime in the world indicates the need for a firm and comprehensive determination to reduce opportunities and diminish criminal motives in individuals in order to reduce the severity of crime and crime in society. One of the factors that affect crime is mental disorders that mental health can reduce crime in some way and one of the ways to develop mental health in any community is to increase counseling and assistance centers, through the bridge between the flow. Counseling and family can prevent many injuries. The aim of this study was to identify the strategies for reducing judicial cases in the assistance units of police stations in Zanjan.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method, which has been compiled using the available scientific resources in this field with the author's analysis and arguments.

    Results

    Considering the scope of activities of help centers in all police stations of Zanjan, it seems that the expansion of these centers in all areas, including crime prevention, re-socialization of actual and potential criminals, reducing court cases and the like is effective and a basis for direct social action. The police have created that it is appropriate to use this capacity at the top of police plans and actions.

    Conclusion

    Intra-organizational strategies of the police include approaches such as organizational reform and decentralization of preventive measures, improving staff training and awareness, developing police professional ethics, strengthening the organization's oversight of employees in order to gain public trust. Strategies such as community-based strategy, problem solving strategy, zero flexibility strategy, strategy of using information and communication technology in crime prevention and strategy of increasing trust are among the external strategies of the police to prevent crime and reduce cases.

    Keywords: Crime Prevention, counseling centers, social work, reduction of court cases, Police
  • Atefeh Abbasi Kalimani *, Melika Mahboubi, Fatemeh Noori Pages 145-172
    Background and Aim

    In parallel with the widespread influence of cyberspace at both macro (government) and micro (citizens) levels, its security has also been in the spotlight. Although not all delinquent activities in cyberspace are the same in terms of subject, delinquent motive, importance and effects of perpetrating behavior, but because all delinquent behaviors in some way impair security in this space with delinquent behaviors in space Real share. Therefore, the present study was conducted to investigate and analyze new cybercrime prevention strategies.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research method. The research data has been studied inductively-deductively and while using library resources, it has examined various types of criminal and non-criminal preventive policies in the field of domestic and international law.

    Results

    It should be noted that crimes in cyberspace are committed in a different context and with a certain quality, so any preventive action, including social, situational and criminal prevention should be prepared in accordance with this space. Accordingly, and considering the specific characteristics of cybercrime, the approach to dealing with these crimes requires the adoption of special preventive measures in the form of social prevention.

    Conclusion

    Among the social measures to prevent the occurrence of cybercrime can be family-oriented programs, cyber-educational measures, raising media literacy, setting behavioral codes, informing and informing, participation and consensus, promotion, accountability and transparency, culture-building and media production

    Keywords: Cyber Terrorism, Cybercrime, prevention of cyber terrorism, Cyberspace, International Criminal Law