فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 45 (تابستان 1400)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 45 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد ثابت اقلیدی، وحیدرضا میرابی*، بهروز قاسمی، سید کامران نوربخش صفحات 1-20

    شهرها معمولا بسته به موقعیت جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و متناسب با جامعه شهروندی از یک سری امکانات و خدمات نظیر پایانه های مسافربری هوایی، زمینی، ریلی و دریایی، مراکز تفریحی، فروشگاه ها، مراکز درمانی و... برخوردار بوده و در صنعت گردشگری در بیشتر موارد به عنوان مبادی ورودی و خروجی و تامین اقامت گردشگران مورد توجه هستند، حال آنکه امروزه شهرها با بهره مندی از انواع جاذبه ها و رویدادها و همجواری با یک سری جاذبه های پیرامونی امکان تبدیل به یک مقصد گردشگر پذیر را داراهستند، هدف اصلی این پژوهش ارایه الگوی ژیومارکتینگ مبتنی بر توسعه زیرساخت های گردشگری شهری تهران می باشد که با استفاده از ابزار سیستم های اطلاعات جغرافیایی (ژیومارکتینگ) مکان یابی هدفمند و جانمایی مناسب برای ایجاد و توسعه زیرساخت های گردشگری شهری تهران و در نتیجه تسهیل و تقویت روابط گردشگر (مشتری) و جامعه میزبان (فروشنده) را ممکن و مدیران شهری را نیز در اتخاذ تصمیم گیری های کلان شهری و یاری می نماد. روش تحقیق به صورت کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد است. برای گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شده و تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز به روش استراوس و کوربین و مدل پارادایمی انجام گرفته است. نمونه گیری به روش نمونه گیری نظری و با بهره مندی از تکنیک های هدفمند (قضاوتی) انجام شده است. جامعه آماری مطابق با الگوی نظام مند نظریه داده بنیاد، از میان خبرگان و مدیران با سابقه فعال در بخش های دولتی و خصوصی گردشگری و مدیریت شهری انتخاب شدند. نتایج تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی منتج به شناسایی الگوی مربوطه بر مبنای نظریه پردازی داده بنیاد گردید، یافته های این پژوهش حاکی از آن است که برای تبدیل شهر تهران به یک مقصد گردشگری شهری ضمن توجه به تمامی مقوله ها و زیرمقوله های شناسایی شده در این پژوهش، با استفاده از مدل ارایه شده و اطلاعات و داده های ژیومارکتینگ، برای برنامه ریزی اراضی شهری و مکان یابی نیازهای شهری و گردشگری، طراحی و اجرای تمامی پروژه ها را ملزم به داشتن پیوست گردشگری پایدار نموده و دسترسی به آنها از طریق نقشه های دیجیتالی ممکن باشد.

    کلیدواژگان: ژئومارکتینگ، گردشگری، زیرساخت، گردشگری شهری، بازاریابی مکان مبنا
  • نفیسه مرصوصی*، اسماعیل علی اکبری، افشین سفاهن، وحید بوستان احمدی صفحات 21-36

    شاخص های مسکن به عنوان شالوده اصلی یک برنامه جامع و ابزاری ضروری برای بیان ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و کالبدی مسکن از جایگاه ویژه ای در امر برنامه ریزی مسکن برخوردارند. ازاین رو، شناخت وضعیت شاخص های مسکن مناسب و تلاش در جهت تحقق سکونتگاه مطلوب و کاهش نابرابری ها، امر مهمی در بحث تحقق پذیری شهر عادل و نهایتا توسعه پایدار شهری تلقی می گردد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر سنجش و تحلیل فضایی شاخص های کالبدی مسکن درچارچوب شهر عادل است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و هدف آن کاربردی است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از مدل های کمی آنتروپی شانون، تاپسیس (TOPSIS)، ضریب پراکندگی (C.V)، آمار خودهمبستگی فضایی موران و از نرم افزار Arc GIS استفاده شده است. نتایج نشان داد که شهر تهران در توزیع یکسان و دسترسی به شاخص های کالبدی مسکن، شهری عادل نیست. به طوری که الگوی توزیع فضایی شاخص های مورد مطالعه در سطح مناطق 22 گانه به صورت خوشه ای می باشد و توزیع شاخص های مورد مطالعه به صورت خوشه ای به چند منطقه (مناطق شمالی) تهران از جمله مناطق 1، 3 و 2 اختصاص دارد که به ترتیب با کسب میزان امتیاز تاپسیس 855/0، 447/0 و 385/0 رتبه های اول تا سوم به خود اختصاص داده اند. از نظر جغرافیایی توزیع شاخص های کالبدی مسکن از مناطق شمالی به سمت جنوبی، شرقی و غربی سیر نزولی داشته است. با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد که افتراق و ناعدالتی فضایی در توزیع شاخص های کالبدی مسکن در بین مناطق 22 گانه تهران وجود دارد و فضای غالب در مناطق، پهنه های نامناسب (27/0 درصد) و بسیار نامناسب (32/0 درصد) است.

    کلیدواژگان: شاخص های کالبدی، عدالت فضایی، مسکن، نابرابری و شکاف، کلان شهر تهران
  • زهرا عزیزی*، مجید شمس صفحات 37-54

    عدم تعادل در سلسله مراتب شهری در جهان  به  ویژه  درکشورهای  درحال  توسعه معضلاتی  را به  وجودآورده است، چنین حالتی با شدت و ضعف، ولی به  طورغالب در بیشتر مناطق ایران  دیده می شود. به دلیل وجود پدیده نخست شهری در استان کرمانشاه این امر باعث شده که بیش از نیمی از جمعیت استان در شهر نخست متمرکز شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش تحقیقی -  کاربردی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل رتبه - اندازه، قانون رتبه - اندازه تعدیل یافته، منحنی لورنز، متوسط رشد سالانه، ضریب جینی و مدل ضریب آنتروپی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که شهر سرپل ذهاب در طول چند دوره سرشماری از سال 1370 تا سال 1395 جزء شهرهای متوسط محسوب  می شود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که به علت وجود نخست شهرکرمانشاه، سلسله مراتب شهری استان از قانون رتبه اندازه تبعیت نکرده و ناهمخوانی وعدم تعادل در سلسله مراتب شهری استان مشخص بوده است. بررسی روند تغییرات شهر و جمعیت شهری در طول پنج دوره سرشماری از سال  1370 تا 1395 در استان کرمانشاه و تجزیه و تحلیل آن ها نشان می دهد که رشد شهرنشینی، به تدریج شدت گرفته و نسبت جمعیت شهری به جمعیت روستایی افزایش یافته است، بررسی سلسله مراتب شهری در استان نشان می دهد که در این استان نیز به مانند بیشتر استان های کشور دارای شبکه شهری ناهمگون و نامتعادلی بوده است. شهر مورد مطالعه در این پژوهش شهر سرپل ذهاب بوده است که با نگاهی به تحولات جمعیتی و کالبدی اینگونه شهرها جهت رسیدن به سلسله مراتب شهری و فضایی بهینه، رعایت عدالت در توزیع امکانات و خدمات و همچنین ایجاد فرصت های یکسان برای شهرهای کوچک و متوسط استان از جمله شهر سرپل ذهاب ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: شهرهای کوچک، منحنی لورنز، ضریب جینی، استان کرمانشاه، شهر سرپل ذهاب
  • حسن حکمت نیا، میرنجف موسوی، محمد رسولی*، شراره سعیدپور صفحات 55-70

    رشد و توسعه اصولی شهرها تسهیل گر روند پایداری می باشد که جهت تحقق این مهم سیاست گذاری ها و ذینفعان مهم ترین مولفه دخیل در آن هستند. بدین منظور تحقیق حاضر با  هدف شناسایی و تحلیل  عوامل کلیدی موثر در سیاست گذاری توسعه فیزیکی شهر ارومیه در تلاش است که با اعمال سیاست ها و تغییر در قدرت عملکرد بازیگران، روند توسعه شهر را در مسیر صحیح هدایت کند. نوع تحقیق حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر گردآوری داده توصیفی-تحلیلی بوده است. در این پژوهش به منظور بررسی چگونگی رشد و توسعه فیزیکی شهر ارومیه از مدل هلدرن، و با استفاده از نرم افزار میک مک شاخص های موثر درروند توسعه این شهر شناسایی و سپس بازیگران کلیدی نقش آفرین در محیط نرم افزار Mactor مورد تحلیل و اقدام به تعیین میزان رقابت پذیری، همگرایی و توافق بین بازیگران کلیدی شده است. نتایج تحقیقات بر اساس محاسبات مدل هلدرن نشان داد که حدود 8/25 درصد رشد شهر ارومیه در فاصله سال های 1355 تا 1395، بر اثر رشد افقی بدقواره (اسپرال) شهر و حدود 2/74 درصد مابقی توسعه شهر ناشی از رشد جمعیت شهر بوده است که منجر به افزایش تراکم جمعیت و کاهش سرانه زمین شهری شده است. برای تحلیل و ارزیابی سیاست گذاری توسعه فیزیکی شهر ارومیه از31عامل استفاده شده است که بااستفاده از نرم افزار میک میک، 8 پیشران کلیدی در سیاست گذاری استخراج و 5 بازیگر کلیدی جهت پیشبرد این سیاست ها شناخته شده اند که مدیران شهری و بنگاه های شهری به ترتیب بیشترین قدرت رقابت پذیری، صلاحیت، تاثیرگذاری را داشته اند. درنهایت بیشترین توافق بازیگران در رابطه با گمانه های توسعه فیزیکی بر احتمال تبدیل شدن شهر به جولانگاه بورس بازی زمین و مسکن، و سیاست آمرانه و متمرکز بوده است.

    کلیدواژگان: سیاست زمین شهری، توسعه فیزیکی شهر، شهر ارومیه، MACTOR
  • شیوا مظلومی، علیرضا استعلاجی* صفحات 71-84

    دستفروشی و عملکرد پیچیده دستفروشان در شهر بواسطه واقعیت چند بعدی مبین ضرورت طراحی ساختار مدیریتی یکپارچه و هماهنگ به منظور سیاست گذاری و برنامه ریزی موضعی و سرانجام مداخله در جهت سازماندهی آن است.  مساله اساسی که در این پژوهش با آن روبه رو هستیم ساماندهی متناسب دستفروشان با ایجاد بازارچه های فصلی بر مبنای کیفیات محیطی،کالبدی،زیست پذیری شهری است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش بازارچه های محلی-فصلی و مشارکتی بر توسعه گردشگری و اقتصاد داخلی با مطالعه موردی بازارچه محلی-فصلی کن درمحدوده ناحیه 2 منطقه5 ،حاشیه اتوبان همت می باشد. روش تحقیق، از نوع توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی است، بدین منظور از آزمون پارامتریک تی تک نمونه ای با ارزش آزمون 3 استفاده می شود. روش گردآوری اطلاعات مبتنی بر روش کتابخانه ای-  اسنادی و در بخش مطالعات مربوط به ادبیات و پیشینه تحقیق و برای ارزیابی نظرات شهروندان از روش پیمایشی، با استفاده از ابزار پرسشنامه (سوالات منظم) استفاده شده است. همچنین برای ترسیم نقشه ها نیز از نرم افزار GIS استفاده شده و  برای صحت داده های موجود، از منطقه بازدید میدانی به عمل آمده است و در پایان با استفاده از SWOT  نقاط ضعف، قوت، فرصت و تهدیدهای ایجاد بازارچه بر زندگی ساکنین محدوده مورد در چهار محور کالبدی، اجتماعی-فرهنگی و اقتصادی، زیست محیطی و طبیعی و نهایتا شبکه معابر و ترافیک مطالعه مورد تحلیل قرار گرفته است . اهم و اخص یافته ها عبارت است از این که شاخص احداث بازارچه و پررنگ کردن نقش مشاغل خانگی در جامعه (q6) با بار 0.194 در جهت مثبت، پذیرفته شده است. و با ضریب معنی داری (Sig=.016) دارای رابطه معنی دار با مدل است. همچنین ساماندهی دستفروشان و احداث بازارچه می تواند جهت معرفی محصولات منطقه مفید واقع شده و در پایداری منطقه نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: دستفروشی، بازارچه های فصلی، کیفیت محیطی، کن
  • زهرا تردست، آزیتا رجبی*، ابوالفضل مشکینی صفحات 85-98
    با ظهور انقلاب صنعتی و تغییر نگرش ها و بهره کشی از طبیعت، گسیختگی بین فضاهای شهری و نظام های طبیعی به وجود آمده است. این امر موجب شکل گیری فضاهای بی روح شهری شده که با روحیات و نیازها و وابستگی های ذاتی انسانی به طبیعت هیچ انطباقی ندارند. مسایل و مشکلات بی شمار ناشی از این گسستگی به یکی از دغدغه های مهم برنامه ریزان شهری تبدیل شده است. در این راستا رویکرد بیوفیلیک به عنوان یک رویکرد نوین و جامع نگر مبتنی بر طبیعت محوری در فضاهای شهری، با تطبیق شاخص های محیطی، شهروندمداری و مدیریتی به دنبال پایداری اکولوژیکی شهری است. پژوهش حاضر باهدف بومی سازی شاخص های جهانی شهر بیوفیلیک در مناطق 9 و 10 کلان شهر تهران، سعی دارد ضمن تجزیه وتحلیل روابط درونی میان این شاخص ها، الگوی از شهر بیوفیلیک را ارایه دهد. جامعه آماری پژوهش گروه خبرگان و کارشناسان و اساتید رشته های جغرافیا و برنامه ریزی شهری، محیط زیست، شهرسازی تشکیل می دهد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار pls، توضیح و تبیین ارتباطات میان شاخص های بومی شده شهر بیوفیلیک و چگونگی پیوند میان متغیرهای مدل به ارایه الگو پرداخته می شود. نتایج پژوهش حاکی از آن است که شاخص نهادها و سازمان های بیوفیلیک با ضریب مسیر (330/5)، زیرساخت ها و شرایط بیوفیلیک با ضریب مسیر (314/4)، نگرش ها و آگاهی های بیوفیلیکی با ضریب مسیر (423/3) و درنهایت فعالیت های بیوفیلیکی با ضریب مسیر (109/2) به ترتیب بیشترین تاثیر در طراحی الگو شهر بیوفیلیک دارند. با توجه به این نتایج می توان اصول حرکت به سوی دستیابی به شهر بیوفیلک را فراهم کردن شرایط و زیرساختی از سوی نهادها و سازمان ها، سیاست گذاری های مدیران در راستای حفظ طبیعت، تدوین و پایش قوانین اجرایی مرتبط با الگوی بیوفیلیک، مشارکت های فعال مردمی، تغییر نگرش و همسویی شهروندان با مسایل محیط زیست، آموزش های زیست محیطی و... را اشاره کرد.
    کلیدواژگان: شهر بیوفیلیک، نرم افزار pls، مناطق 9 و 10 کلان شهر تهران
  • محبوبه صابری، زهرا عنابستانی*، علیرضا بیدخوری صفحات 99-116

    گردشگری مذهبی شکلی از گردشگری است که در آن مردم دین دار (با اعتقاد) به طور انفرادی یا گروهی به دلایل زیارتی، تبلیغات مذهبی یا تفریحی (تحقیقی) سفر می کنند. از این رو، گردشگری مذهبی امروزه در راستای کسب درآمد و هم چنین حفظ میراث فرهنگی مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله تلاش شد تا تاثیرات حضورگردشگران مذهبی غیر ایرانی برابعاد مختلف زندگی شهروندان ساکن منطقه ثامن مشهد مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق در این مطالعه، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات هم به صورت آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای و روش تحلیل عاملی) صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق، شامل 118خانوار در قطاع یک منطقه ثامن می باشد که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه برابر با 90 خانوار انتخاب گردیده است. یافته های مطالعه نشان می دهد که، حضور گردشگری مذهبی خارجی در منطقه ثامن مشهد قطاع یک بیشترین تاثیر خود را با میانگین 3،353 بر بعد اقتصادی زندگی شهروندان داشته است. نتایج تحلیل عاملی نشان می دهد، 6 عامل دارای مقدار ویژه بیش تر از 1 هستند. همچنین با توجه به درصد تجمعی واریانس ها مشاهده می شود که در مجموع عوامل اول تا ششم 51/49 درصد از کل تغییرات را تبیین می کند. اثرات گردشگری مذهبی خارجی بر منطقه ثامن مشهدبعد از دسته بندی در تحلیل عاملی نشان می دهد ، «رونق اقتصادی و اشتغالزایی» در منطقه با 2/15% از واریانس به عنوان مهمترین عامل شناخته شده است. با توجه به یافته ها، راهکارهایی چون ایجاد فرصت های شغلی مناسب، فرهنگ سازی برای حفظ هویت اجتماعی و کاهش اثرات منفی حضور گردشگران، مکان یابی مناسب پروژه ها در تغییر کاربری و ساخت و سازها در منطقه و غیره پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، گردشگری مذهبی، منطقه ثامن، مشهد
  • نصرالله مولائی هشجین*، راما قلمبر دزفولی صفحات 117-136

    اکولوژی اجتماعی شهر، شیوه های اجتماعی و اقتصادی شهر را به تصویر می کشد و بر هویت محیط اجتماعی شهر تاکید دارد و در پی آن است تا همه شهروندان بتوانند به زندگی شایسته ای دست یابند. جدایی گزینی های اجتماعی-فضایی یکی از مسایل مهم کنونی شهرها  به شمار می رود و از زمینه های بروز این پدیده، حضور مهاجرین در شهرها است که با توجه به شرایط شان مکان های خاصی از شهر را برای سکونت خود انتخاب می کنند. جدایی گزینی جمعیت مهاجر در قالب نقطه ای، لکه ای و پهنه ای در بخش های خاصی از شهر و بویژه سکونتگاه های غیررسمی شکل گرفته و گسترش پیدا می کند. شهر رشت بزرگترین و مهمترین شهر منطقه شمال ایران، شهری مهاجر پذیر است که جمعیت آن طی سا ل های 1335 تا1395 ازتعداد 109491 نفر به 679995 نفر، تحت تاثیر مهاجرت های درون استانی و برون استانی 2/6 برابر افزایش یافته است. هدف تحقیق حاضر تحلیل الگوی سکونت گزینی جمعیت مهاجر با رویکرد اکولوژی اجتماعی در شهر رشت است که از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش شناسی، توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق، کارشناسان فنی شهرداری های مناطق پنجگانه شهر رشت است که با بهره گیری از طراحی و تکمیل تعداد 38 پرسشنامه به روش دلفی، داده ها و اطلاعات مورد نیاز در کنار مطالعات اسنادی جمع آوری شده است.یافته هاو نتایج تحقیق نشان می دهد الگوی سکونت جمعیت مهاجران به صورت؛ نقطه ای، لکه ای و پهنه ای بوده که این الگو در محلات با نسبت بالای جمعیت مهاجر مانند برخی محلات مناطق چهار و پنج برعکس می باشند. برنامه ریزی از طریق آماده سازی زمین های بلافصل شهر رشت مطابق با طرح های جامع و تفصیلی و نیز ساختاری-راهبردی به توسعه کالبدی-فضایی و بویژه توسعه اجتماعی-فرهنگی الگوی سکونت پهنه ای، لکه ای و نقطه ای مهاجرین کمک خواهد نمود.

    کلیدواژگان: الگو، جمعیت مهاجر، سکونت گزینی، اکولوژی اجتماعی، شهر رشت، ایران
  • سارا منیری فر*، رضا اسماعیلی، منصور حقیقتیان، حسین ایمانی جاجرمی صفحات 137-150

    توجه به محله به عنوان کوچکترین واحد سازمان فضای شهری و اتخاذ مدل مدیریت محله موجب انتقال کانون فرآیند تصمیم سازی و تصمیم گیری به سطوح پایین تر شهری و ابعاد ملموس تر زندگی شهروندی می گردد در سالهای اخیر به دنبال بروز مشکلات ناشی از سست شدن و پیوندهای اجتماعی در شهرها و تشدید بیگانگی ساکنان نسبت به یکدیگر توجه به محله و اجتماعات محله ای را در نظر مدیران و مسیولان به خود جلب کرده است پژوهش حاضر به بررسی تاثیرات اجتماعی و فرهنگی برنامه مدیریت محله بر زندگی شهروندان شهر تهران می پردازد. بر همین اساس فرضیاتی از نظریات پاتنام، جیکوبز و پارسونز استنتاج شده است.  روش تحقیق به صورت پیمایشی بوده و واحد تحلیل آن فرد می باشد. جامعه آماری شامل شهروندان بالای 15 سال شهر تهران است. در این تحقیق انتخاب نمونه ها از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای صورت گرفته است. حجم نمونه با استفاده از نرم افزار Sample SPSS Power معادل 700 نفر برآورد شده است .و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها، در دو سطح (آمار توصیفی و آمار استنباطی) انجام گرفته است. از مهم ترین نتایج می توان نشان داد که متغیر مدیریت محله با متغیرهای مشارکت اجتماعی شهروندان، هویت محله ای و اعتماد اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد اما بیشترین تاثیر را مدیریت محله بر مشارکت اجتماعی شهروندان  با ضریب تاثیر 0.42 داشته است و بعد به ترتیب بر اعتماد اجتماعی و هو یت محله تاثیر گذار بوده است که ضریب تاثیر هر کدام به ترتیب برابر با (اعتماد اجتماعی)0.32، (هویت محله) 0.22 می باشد . از نتایج غیر مستقیم مدیریت محله می توان به احساس امنیت و رضایتمندی اشاره نمود .

    کلیدواژگان: مدیریت محله، مشارکت شهروندان، هویت محله، اعتماد اجتماعی، احساس امنیت، رضایتمندی از زندگی
  • علی باقری نیا، لعیا جهانشاهلو*، سید جمال الدین شهریاری صفحات 151-166

    ورود گسترده فاضلاب ها و پسماندهای ناشی از فعالیت های انسانی را تبدیل به آلوده ترین رودخانه های جهان کرده است که این موارد بررسی نقش مدیریت شهری در زیرساخت های آبی و حفاظت زیست محیطی و ارایه راهکارهای جمع آوری و هدایت آبهای سطحی را ضروری می سازد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی نقش مدیریت شهری در زیرساخت های آبی به منظور ساماندهی رودخانه های شهر رشت می باشد. این پژوهش بر اساس ماهیت از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که بمنظور ارزیابی و رتبه بندی مولفه ها از تکنیک سوات فازی که در واقع تلفیقی از جدول سوات بهمراه روش فرایند تحلیل شبکه ای و تیوری فازی استفاده شده است. ارزیابی عوامل چهارگانه مدل سوات نشان داد که از بین نقاط قوت، عامل وجود رودخانه های زرجوب و گوهررود به عنوان دو لبه طبیعی اصلی در محدوده از اهمیت بالایی برخوردار هستند. در مجموع نقاط ضعف، مورد تعرض قرارگرفتن حریم رودخانه گوهررود، زرجوب و تالاب عینک با کاربری های ناسازگار با محیط زیست از اهمیت بیشتری برخوردار است. از مجموعه فرصت های مورد مطالعه، چشم اندازهای گسترده طبیعی (رودخانه ها و تالاب) فرصتی منحصر به فرد جهت افزایش زیبایی بصری شهری نقش حایز اهمیتی دارد. نهایتا در بین تهدیدهای مورد مطالعه عامل آلودگی منابع آبی و از بین رفتن پتانسیل های گردشگری این منابع به دلیل آلودگی منابع آبی بیشترین اهمیت را به خود اختصاص داد. نتایج مدل های تلفیقی سوات فازی نشان داد که استراتژی های ضعف و تهدید بیشترین اولویت و سپس استراتژی های قوت تهدید، ضعف  فرصت و تهدید قوت اولویت های بعدی را کسب کردند. نتایج حاصل از تحقیق نیز بکارگیری سیاست هایی همچون جلوگیری از تخلیه فاضلاب های شهری، صنعتی و بیمارستانی و محافظت در برابر تخریب محیط زیست حاشیه ای رودخانه، ساماندهی و نظارت بر بستر رودخانه به منظور جلوگیری از احداث کاربری های ناسازگار، افزایش زیبایی بصری با استفاده از چشم انداز طبیعی در راستای گسترش گردشگری، حفاظت از حریم رودخانه با طراحی جداره سبز  طبیعی با محور اکولوژیکی بومی می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، محیط زیست، شهر رشت، زیرساخت های آبی، تکنیک سوات- فازی
  • حسن سلطانی* صفحات 167-180

    تامین مالی طرح های توسعه شهری در کشورهای در حال توسعه، بیشتر بر عهده نهادهای بخش عمومی بوده و بخش خصوصی به دلایل مختلف رغبت چندانی برای ارایه این گونه خدمات نداشته است، اما تغییر هزینه ها و منافع اقتصادی طرح های توسعه شهری و افزایش تقاضا برای برخی خدمات شهری، منافع اقتصادی بعضی سرمایه گذاری ها در این طرح ها را چنان افزایش داده که بخش خصوصی را ترغیب می کند تا در کنار بخش عمومی وارد این قبیل پروژه ها شوند. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر مشارکت مالی بخش خصوصی و نقش آن در توسعه پایدار شهری است. این پژوهش براساس هدف، کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش 140 نفر از کارشناسان و متخصصان شرکت های پیمانکاری در امر سرمایه گذاری سازمان های عمومی و غیردولتی شهر یاسوج بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر 109 نفر تعیین و روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد عزیزی و همکاران (1395) با مقیاس پنج گزینه ای طیف لیکرت بوده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان به صورت محتوایی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ برای تمام متغیرها مورد تایید قرار گرفت. برای رتبه بندی عوامل موثر بر مشارکت مالی از آزمون فریدمن و برای بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که تاثیر مولفه های تاثیر گذار بر مشارکت بخش خصوصی در توسعه پروژه ها به یک اندازه نمی باشد و در این زمینه ارتباط معنی دار بودن هدف در رتبه اول و سازماندهی، نگرش، پیش نگری، خط مشی، اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی و ایجاد انگیزه (مشوق ها) به ترتیب در رتبه های بعدی مولفه های تاثیر گذار بر مشارکت بخش خصوصی در توسعه پروژه های شهر یاسوج قرار دارند.

    کلیدواژگان: مشارکت مالی، بخش خصوصی، توسعه پایدار شهری، شهرداری یاسوج
  • هیمن شهابی* صفحات 181-202

    در این تحقیق برای تهیه نقشه حساسیت به وقوع سیل در حوزه آبخیز هراز در استان مازندران از روش های شبکه عصبی مصنوعی (ANN)، نسبت فراوانی (FR) و تابع شواهد قطعی (EBF) استفاده شده است و برای دستیابی به هدف پژوهش از ده پارامتر موثر در وقوع سیلاب از قبیل شیب، انحنای زمین، فاصله از رودخانه، طبقات ارتفاعی، بارش، شاخص توان رودخانه (SPI)، شاخص رطوبت توپوگرافی (TWI)، لیتولوژی، کاربری اراضی و شاخص تفرق پوشش گیاهی (NDVI) استفاده گردید. همچنین، موقعیت جغرافیایی 211 نقطه سیل گیر در منطقه تهیه شده و نقاط به صورت تصادفی به گروه هایی متشکل از 151 نقطه (70%) و 60 نقطه (30%) به ترتیب برای واسنجی و اعتبار سنجی تقسیم شده اند. سپس احتمال رخداد سیل برای هر کلاس از هر پارامتر محاسبه گردید. وزن های محاسبه شده برای هر کلاس در سیستم اطلاعات جغرافیایی در لایه های مربوطه اعمال گردیده و نقشه های حساسیت به وقوع سیل منطقه مورد مطالعه به دست آمد. براساس نقشه پتانسیل سیل خیزی، منطقه به 5 کلاس با حساسیت خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم تقسیم گردید. روش های مذکور توسط روش منحنی مشخصه عملکرد سیستم (AUC) ارزیابی شدند. نتایج حاکی از آن است که طبقات ارتفاعی پایین و نزدیک رودخانه دارای احتمال و حساسیت بالایی نسبت به وقوع سیل می باشند. همچنین نتایج نشان داد که تکنیک نسبت فراوانی (AUC=0.97)، تابع شواهد قطعی (AUC=0.94) و شبکه عصبی مصنوعی (AUC=0.87) به ترتیب اولویت، دارای بیشترین دقت در پیش بینی وقوع سیل بوده اند. از این رو مدل های مذکور به منظور پیش بینی پتانسیل خطر سیل به ویژه در نواحی مختلف از جمله فضاهای شهری به دلیل کارایی بالا، می تواند مفید و قابل اعتماد باشند.

    کلیدواژگان: داده کاوی، شبکه عصبی مصنوعی، تابع شواهد قطعی، نسبت فراوانی، مخاطرات سیلاب شهری
  • معصومه شریف زاده*، میثم حیدری، امین کشاورزی صفحات 203-218

    امروزه تاثیر فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی در هیچ یک از جنبه های زندگی بشر قابل کتمان نیست. از آغاز هزاره سوم تاکنون همگرایی فناوریهای نانو، زیست فناوری، اطلاعات و ارتباطات و علوم شناختی در قالب حوزه ای واحد به نام NBIC1و استفاده از آن در مدیریت شهری و هوشمندسازی شهرهای از پیش موجود یا طراحی هوشمند شهرهای نوپدید روند رو به رشدی داشته است. اقتصاد هوشمند، حمل و نقل هوشمند، محیط زیست هوشمند، شهروندان هوشمند، سبک زندگی هوشمند و مدیریت اداری هوشمند از جمله موارد مورد نیاز در یک شهر هوشمند می باشند. در این بین، پارکینگ هوشمند به عنوان یکی از موارد تاثیر گذار در حمل و نقل هوشمند از اهمیت بالایی برخوردار است. پارکینگ هوشمند دارای 6 معیار سخت افزاری، نرم افزاری، سیستم تشخیص، سیستم پرداخت، سنسورها و تابلوهای راهنما می باشد. مجموع این معیارها دارای 32 مولفه است. با توجه به پروژه های هوشمند سازی انجام شده، کمتر پارکینگی را می توان یافت که همه ی این مولفه ها را دارا باشد. لذا اولویت بندی این مولفه ها در فرایند هوشمند سازی پارکینگ های شهر مرودشت از نگاه متخصصین این حوزه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش از لحاظ روش، نظری و متکی بر تحلیل و توصیف است که تحلیل های آن، ترکیبی از تحلیل های کیفی و کمی است که در آن اولویت بندی شاخص های پارکینگ هوشمند با استفاده از آزمون و رتبه بندی فریدمن و با استفاده از نرم افزار spss انجام شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد پارکینگ های شهر مرودشت از نظر هوشمند سازی در وضعیت مناسبی قرار ندارند و در بهترین حالت میزان هوشمند سازی پارکینگ های شهر مرودشت 47 در صد می باشد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، پارکینگ هوشمند، مولفه های هوشمند، شهرستان مرودشت، آزمون فریدمن
|
  • Mohammad Sabet Eghlidi, Vahidreza Mirabi *, Behroz Ghasemi, Seyed Kamran Norbakhsh Pages 1-20

    Cities usually have a series of facilities and services such as airports, rail and sea terminals, entertainment centers, shops, medical centers, etc., depending on the geographical, political, economic and cultural location and appropriate to the civil society. In the tourism industry, in most cases, they are considered as entry and exit points and providing accommodation for tourists, while today, cities can become a destination by benefiting from a variety of attractions and events and being adjacent to a series of surrounding attractions. They have a tourist attraction. The main purpose of this study is to present a geomarketing model based on the development of urban tourism infrastructure in Tehran using geographic information systems (geomarketing) tools that it is possible site selection of urban tourism infrastructure in Tehran and therefore, it is led to facilitate and strengthen the relationship between the tourist (customer) and the host community (seller). It also assists city managers in making metropolitan decisions. The methodology of this study is qualitative and grounded theory approach. It is used semi structure interviews to collect data and analysis were done by Strauss and Corbin method and paradigm model. sampling method was by theoretical sampling and was done using targeted (judgmental) techniques. The statistical population was selected from among active experts and managers that are worked in public and private sectors of tourism and urban management. The results of data obtained from interviews during open, axial and selective coding process that led to identify geomarketing model based on the development of urban tourism infrastructure in Tehran was based on grounded theory. The finding of this study indicate that managers and Private tourism activists and urban management in Tehran to turn Tehran into an urban tourism destination must attention to identified all of factors and indicators. Using the present model and geomarketing data and information for urban land use planning and tourism and urban needs site selection, design and execution of all projects to have a sustainable tourism annex. So that designs, elements and urban events must have attractive option for attract tourists and it is possible accessing them through digitals maps.

    Keywords: Geomarketing, Tourism, Infrastructure, Urban Tourism, Location Based Marketing
  • Nafiseh Marsodi *, Esmaeil Aliakbari, Afshin Safahan, Vahid Bostan Ahmadi Pages 21-36

    Housing indicators, as the main foundation of a comprehensive program and an essential tool for expressing various economic, social, cultural, environmental and physical dimensions of housing, have a special place in housing planning. Therefore, recognizing the status of appropriate housing indicators and trying to achieve the desired housing and reduce inequalities is considered important in the discussion of sustainable urban development. In this regard, the aim of the present study is to measure and analyze the physical characteristics of housing in the metropolis of Tehran with the approach of spatial justice. The research method is descriptive-analytical and its purpose is practical. To analyze the data, quantitative models of Shannon's entropy, TOPSIS, C.V scattering coefficient, Moran spatial self-correlation statistics and Arc GIS software were used. Findings from the study show that there is inequality within the region in having physical housing characteristics among the metropolitan areas of Tehran, so that the spatial distribution pattern of physical housing characteristics in the 22 regions The city of Tehran is in the form of a cluster, and regions 1, 3, and 2, with a score of 0.855, 0.447, and 0.385, respectively, are ranked 22nd among the 22 regions in terms of physical housing characteristics. First to third. On the other hand, Zone 21 is in the last place with the lowest amount of TOPSIS 0.038. Statistically, about 0.4 percent of the regions are in a privileged position, 0.23 percent are in a semi-privileged position, and 0.73 percent are in an inefficient position. Based on the obtained results, it can be concluded that the inequality within the region and the gap between the regions of Tehran in terms of having physical housing characteristics.

    Keywords: Physical characteristics, spatial justice, housing, inequality, gap, Tehran metropolis
  • Zahra Azizi *, Majid Shams Pages 37-54

    The imbalance in the world's urban hierarchies has created problems, especially in developing countries, such a situation that is intensity and weak, but is most commonly seen in most parts of Iran. Because of existence of the first urban phenomenon in Kermanshah, this fact has caused that more than half of the population to be concentrated in the first city. The method used in this research is applied research. Rank-size model, rank-size-adjusted law model, Lorenz curve, mean annual growth, Gini coefficient and entropy coefficient model were used for data analysis. The results show that during the census period from 1991 to 2016, the city of sarpol-e Zahab is one of the medium-sized cities and the results revealed that due to the first presence of Kermanshah city, the urban hierarchy has not complied with the law of size and the inconsistency and lack of equilibrium in the urban hierarchy of the province has been determined. Studying the trends of urban changes and urban population during the five censuses from 1991 to 2016 in Kermanshah province and analyzing them shows that urban growth has gradually intensified and the ratio of urban to rural population has increased, Survey of urban hierarchy in the province shows that in this province as in most of the provinces in the country has a heterogeneous and unbalanced urban network. The case study in this research was sarpol-e Zahab which, looking at the demographic and physical developments of these cities to achieve the optimal urban and spatial hierarchy, to ensure equity in the distribution of facilities and services as well as to create equal opportunities for small and medium-sized cities of the province, including the city of sarpol-e Zahab, is needed. Keywords: Small towns, Lorenz Curve, Gini Coefficient, Kermanshah Province, sarpol-e Zahab City.

    Keywords: Small towns, Lorenz Curve, Gini Coefficient, Kermanshah Province, sarpol-e Zahab City
  • Hasan Hekmatnia, Mirnajaf Mousavi, Mohammad Rasoli *, Sharareh Saidpour Pages 55-70

    Principal growth and development of cities is facilitating the sustainability process. To accomplish this Policy-making and stakeholders are the most important component. For this purpose the present study with the aim of identifying and analyzing key factors Influencing in policy- making for environmental (physical) development of Urmia, Trying that by applying policies and changing the power of actors, direct the city development process in the right direction. The purpose of this study is practical and data collection has been descriptive-analytical. In this research the Holdern model has been used to investigate the physical development of the city of Urmia, and by using the MicMac software, effective indicators have been identified for the development of the city, and then key actors have been analyzed In the Mactor software, and action has been taken to determine the degree of competitiveness, convergence and agreement between key actors. The results of the research based on Holdern model calculations showed that about % -25.8 of the growth was in the city of Urmia between 1355 and 1395 due to the Spiral horizontal growth of the city and about 74.2 percent of the rest of the city's development was due to city population growth this has led to an increase in population density and a decline in urban land use. 31 factors were used to analyze and evaluate the policy- making for environmental (physical) development of Urmia. Using MicMac software, eight key drivers in policy- making have been identified and 5 key players to advance these policies. Those have had urban managers and urban firms in the highest order of competitiveness, competence, influence.  Eventually most of the actors agreed on the physical development bug  on the likelihood of the city becoming a land exchange for housing and housing, and a focused policy.

    Keywords: Urban Land Policy, Physical Development of the City, Urmia city, MACTOR
  • Shiva Mazloomi, Alireza Estelaje * Pages 71-84

    The complexity and complexity of the vendors in the city due to the multidimensional reality illustrates the need to design a unified and coordinated management structure for local policy and planning and eventually to intervene to organize it. The fundamental issue we face in this research is the proportional organization of sellers by creating seasonal markets based on environmental, physical, and urban biodiversity. The purpose of this study was to investigate the role of seasonal and participatory local markets on tourism development and the domestic economy by studying a case study of local seasonal market in kan district, Hemmat Highway. The method of this research is descriptive-correlational and the type of parametric test is used with one sample t-test. The method of data collection was based on the library-documentary method and in the literature and literature studies section and the survey method was used to assess citizens' opinions using a questionnaire (regular questions). GIS software was also used to draw the maps and field visit to verify the available data. Finally, SWOT identified weaknesses, strengths, opportunities and threats to market life of the residents in the area in question. The four axes of physical, socio-cultural, economic, environmental and natural and finally the network of passages and study traffic have been analyzed. In testing the hypotheses based on the K-S test, we find that the index of market building and highlighting the role of home business in the community (q6) with a positive load of 0.194 is accepted. And with significant coefficient (Sig = .016), it has significant relationship with model.

    Keywords: Sellers, Seasonal Markets, Environmental Quality, Ken
  • Zahra Tardast, Azita Rajabi *, Abolfazl Meshkini Pages 85-98
    With the advent of the industrial revolution and the changing attitudes and exploits of nature, there has been a rift between urban spaces and natural systems. This has led to the formation of ghostly urban spaces that have nothing to do with the morals, needs, and inherent dependencies of nature on nature. The myriad problems caused by this disruption have become one of the major concerns of urban planners. In this regard, biophilic approach as a new and holistic approach based on nature-based approach in urban spaces, by applying environmental indicators, citizenship and management, seeks urban ecological sustainability. The purpose of this study is to localize the global biophilic indices in the 9th and 10th districts of Tehran metropolitan, while trying to analyze the internal relationships between these indices, to present a model of biophilic city. The research population consists of a group of experts and experts in the fields of geography and urban planning, environment and urban planning. The research method is descriptive-analytical. Using structural equation modeling and pls software, a model is presented to explain and explain the relationships between the biophilic indigenous indices of the city and how the model variables are linked. The results show that biophilic entities and organizations index with path coefficient (5.330), biophilic infrastructure and conditions with path coefficient (4.314), biophilic attitudes and knowledge with path coefficient (3.423) and finally Biophilic activities with path coefficient (2.109) have the most influence on biophilic pattern design, respectively. Based on these results, the principles of moving towards biophilic can be provided by institutions and organizations, managers' policies for nature conservation, formulation and monitoring of biophilic model laws, partnerships, and partnerships. The grassroots activist pointed out the changing attitudes of citizens towards environmental issues, environmental education and more.
    Keywords: biophilic city, pls software, Tehran 9th, 10th metropolitan areas
  • Mahbobeh Saberi, Zahra Anabestani *, Alireza Bidkhori Pages 99-116

    Religious tourism, commonly referred to as tourism in the religion, is a form of tourism in which religious people (individually or in group) travel for pilgrimage, religious propaganda or cruise (exploratory). Hence, nowadays religious tourism has been considered in order to earn money as well as to preserve the cultural heritage. This article attempts to investigate the effects of the presence of non-Iranian religious tourists on various aspects of citizens' lives living in the Samen area of Mashhad. The research method in this study is applied and methodologically descriptive-analytical. Data collection was done based on library and field methods, and data analysis was done as descriptive (mean, standard deviation) and inferential statistics (single-sample t-test and factor analysis method). The research population consisted of 118 households in Samen region, which according to the Cochran formula, 90 households were selected. The findings of the study show that the presence of foreign religious tourism in the Samen area of Mashhad has had one of its greatest impact with an average of 3.353 on the economic dimension of citizens' lives. Factor analysis results show that 6 factors are more than 1. Also, according to the cumulative percentage of variances, the total number of factors from 1 to 26 explains 51.59% of the total variation. The effects of foreign religious tourism on the Samen area of Mashhad after categorizing in factor analysis shows that "economic prosperity and job creation" in the region with 15.2% of variance are known as the most important factor. According to the findings, solutions such as creating suitable job opportunities, creating culture for maintaining social identity and reducing the negative effects of tourists' presence, suitable location for projects in the change of use and construction in the region, etc. are suggested.

    Keywords: Economic, Social, Physical, Religious Tourism, Samen region of Mashhad
  • NASROLLAH MOLAEI HASHJIN *, Rama Ghalambor Dezfouli Pages 117-136

    The social ecology of the city portrays the social and economic practices of the city and emphasizes the identity of the social environment of the city and seeks so that all citizens can achieve a proper life. Socio-spatial segregation is one of the most important current issues in cities and one of the causes for this phenomenon is the presence of immigrants in cities who choose certain places in the city for their residence according to their circumstances. Separation of the migrant population in the form of spatial, spotty and point patterns in certain parts of the city and especially informal settlements has been formed and spread. Rasht city is the largest and most important city in the northern region of Iran, and is an immigrant city that its population has increased 6.2 times during the years 1956 to 2016 from 109491 to 679995 people, under the influence of intra-provincial and extra-provincial migrations. The purpose of this study was to analyze the settlement pattern of the immigrant population with a social ecology approach in Rasht, which was applied and descriptive-analytical study in terms of purpose and also methodology and nature, respectively. The population of the study was the technical experts of the municipalities of the five districts of Rasht city, which the required data and information have been collected along with documentary studies using the design and completion of 38 questionnaires by Delphi method. Findings and results showed that the settlement pattern of the immigrant population has been spatial, spotty and point which this pattern was reversed in neighborhoods with a high proportion of immigrant populations, such as some neighborhoods in districts four and five. Planning through the preparation of immediate lands of Rasht city in accordance with comprehensive and detailed plans as well as structural-strategic plans will help the physical-spatial development and especially socio-cultural development of the pattern of spatial, spotty and point settlement of immigrants.

    Keywords: pattern, Immigrant Population, Settlement, social ecology, Rasht city
  • Sara Monirifar *, Reza Esmaili, Mansour Haghighatian, Hossein Imani Jajarmi Pages 137-150

    Assessing the social and cultural effects of neighborhood management on the lives of Tehran's citizensIn the recent years , following the emergence of the problems caused by weakening social ties in cities and exacerbating the alienation of residents towards each other, the issue of the neighborhood and local communities has attracted the attention of managers and authorities. The present study examines the social and cultural impacts of the neighborhood management plan on the lives of citizens in Tehran. Accordingly, hypotheses have been derived from the theories made by Pathnam , Jacobs and Parsons. The research is a survey and the unit of analysis is an individual. The research population consists of citizens over 15 years of age in Tehran. In this research, the samples were selected through multi-stage cluster sampling. The sample size is estimated to be 633 persons using Sample SPSS Power software, and a questionnaire was used to collect data. Data were analyzed on two levels (descriptive statistics and inferential statistics). The results showed that there was a significant relationship between the neighborhood management variable and the variables of social partnership of citizens, neighborhood identity and social trust. However, the greatest impact of the neighborhood management was on social participation of citizens(0.42) and after that it has influence on social trust(0.32) and community identity(0.22), respectively. Of the indirect consequences of neighborhood management can be referred to the sense of security and satisfaction

    Keywords: neighborhood management, social participation, neighborhood identity, life satisfaction, social belief
  • Ali Bagherinia, Laya Jahanshahlou *, Seyed Shahriari Pages 151-166

    The massive influx of sewage and waste from human activities has made it one of the world's most polluted rivers. Therefore, the purpose of this study is to investigate the role of urban management in water infrastructure in order to regulate Rasht city rivers. Therefore, the purpose of this study is to investigate the role of urban management in water infrastructure in order to regulate Rasht city rivers. This research is based on the nature of a descriptive-analytical type used to evaluate and rank components of the fuzzy Swat technique which is actually a combination of the Swat table with the network analysis process method and fuzzy theory. Evaluation of the four factors of the Swat model showed that among the strengths, the presence of the Zarjub and Gohroud rivers as the two main natural edges in the range are of high importance. Overall, it is important to highlight the weaknesses of the Gohroud River, Zarjub and Aynak wetlands with environmentally friendly uses. From the set of opportunities studied, the vast natural landscapes (rivers and wetlands) have a unique opportunity to enhance the urban visual beauty. Finally, among the studied threats, water resources pollution and tourism potentials of these resources were of the highest importance due to pollution of water resources. The results of fuzzy Swat fuzzy models showed that weakness and threat strategies were given the highest priority and then the threat strategies, opportunity weaknesses and threat threats gained the next priorities. The results of the research also include policies such as prevention of discharge of municipal, industrial and hospital wastewater and protection against damaging the river marginal environment, regulation and monitoring of the river bed in order to prevent inconsistent land use, protecting the river is by designing a natural green wall with an indigenous ecological axis.

    Keywords: Urban Management, environment, Rasht city, Water infrastructure, Swat-Fuzzy technique
  • Hassan Soltani * Pages 167-180

    Financing of urban development projects in developing countries is mostly the responsibility of public sector institutions and the private sector for various reasons has not been very willing to provide such services, but changing the costs and economic benefits of urban development projects and increasing demand for some urban services, The economic benefits of some of these investments have increased so much that they encourage the private sector to join such projects alongside the public sector. The main purpose of this study is to identify and rank the factors affecting the financial participation of the private sector and its role in sustainable urban development. This research is applied based on the purpose and descriptive and survey type according to the data collection method. The statistical population of this study was 140 experts and specialists of contracting companies in the field of investment of public and non-governmental organizations in Yasuj. The sample size was determined using Cochran's formula equal to 109 people and the available non-random sampling method was selected. Data collection tool was a standard questionnaire of Azizi et al. (2016) with a five-point Likert scale. The validity of the questionnaire was confirmed by experts in terms of content and its reliability was confirmed by using Cronbach's alpha for all variables. Friedman test was used to rank the factors affecting financial participation and a one-sample t-test was used to test the research hypotheses. Findings showed that the effect of influential components on private sector participation in project development is not the same and in this regard, the relationship between the significance of the goal in the first place and organization, attitude, foresight. , Policy, economic and socio-cultural policy and motivation (incentives) are in the next ranks of components affecting the participation of the private sector in the development of Yasuj city projects, respectively.

    Keywords: Financial participation, private sector, sustainable urban development, Yasuj Municipality
  • Himan Shahabi * Pages 181-202

    In this study, artificial neural network (ANN), frequency ratio (FR) and evidential belief function (EBF) methods were used to prepare the flood susceptibility map. For this purpose, the parameters of ten, slope, land curvature, topographic moisture index, distance from river and geology and type of lands in Haraz watershed in Mazandaran province were performed. Eleven conditioning factors including slope, land curvature, distance to river, river density, elevation, rainfall, stream power index (SPI), topographic wetness index (TWI), lithology, land use and normalized difference vegetation index (NDVI) were used in Haraz watershed in Mazandaran province. In addition, 201 floodplains were located in the area. The points were randomly divided into groups of 141 points (70%) and 60 points (30%) for training and validation, respectively. Furthermore, the probability of flooding for each class of each factor was calculated. Hence, the weights obtained for each class in the Geographic Information System (GIS) were applied in the respective layers, and the flood susceptibility maps of the study area were obtained. Based on the flood susceptibility map, the area was divided into 5 classes with very high, high, medium, low and very low sensitivity. These methods were evaluated by area under the curve (AUC) method. The results indicate that the lower and near elevation to river have a high probability and sensitivity to flooding. The results of the current study showed that the frequency ratio (AUC = 0.97) and evidential belief function (AUC = 0.94) and artificial neural network (AUC = 0.87) methods had the highest accuracy in predicting flood occurrence, respectively. The results suggest that these models can be useful and reliable in predicting flood risk potential, especially in different areas, including urban spaces, due to their high efficiency.

    Keywords: Data mining, Artificial neural network, Evidential belief function, frequency ratio, Urban flood risk
  • Masoomeh Sharifzadeh *, Rasoul Fereidouni, Amin Keshavarzi Pages 203-218

    Today, the impact of information technology and artificial intelligent can’t be ignored in any aspect of human life. From the beginning of the third millennium until now, convergence of technologies such as Nano technology, Biotech, Information and Communication and Cognitive Sciences into a unified area, which is called NBIC, and using it in urban management and smarting up existing cities or designing new smart cities has been a growing trend. Smart Economy, Smart Transportation, Smart Environment, Smart Citizens, Smart Lifestyle and Smart Office Management are some items that require in a smart city. From these, smart parking, as one the most impressive item in smart transportation, is very important. Smart parking has 6 criterion consist of: hardware, software, detection system, payment system, sensors and stands. The total of these criteria has 32 components. Regarding to the smart projects carried out, less smart parking can be found that has all of these components. Therefore, prioritization of these components in the process of smart parking in Marvdasht city from experts view points has been studied by experts in this paper. This research is theoretical from method viewpoint, and is based on analysis and description, that its analyzation is a combination of quantitative and qualitative analysis that in it prioritization of smart parking indices was performed using Friedman test and implementing using SPSS software. The results of this research reveal that 81 percent of Marvdasht parkings use smart cards, and 80 percent of them use parking management system.   .Also,  the results of this research show that smart parking of Marvdasht city aren’t in a good situation from smarting viewpoint, and in the best cast the amount of smarting in Marvdasht parking is only 47 percent.

    Keywords: Smart city, smart parking, smart parking components, Marvdasht city, friedman test