فهرست مطالب

مطالعات روان شناسی ورزشی - پیاپی 36 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 36 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/14
  • تعداد عناوین: 15
|
  • امیرحسین مهرصفر*، رسول حمایت طلب، نسرین پارسایی، الهه حافظی، رامین منصوری صفحات 1-22

    هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر مداخله ذهن آگاهی بر پاسخ های اضطراب رقابتی، خودتنظیم گری و مقادیر آلفا آمیلاز بزاقی در ووشوکاران نخبه بود. 26 ووشوکار نخبه مرد در این پژوهش شرکت کردند که به شکل تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. در پیش آزمون، اضطراب رقابتی و خودتنظیم گری همچنین، سطح آلفا آمیلاز بزاقی در هر دو گروه سنجیده شد. گروه تجربی به مدت 6 جلسه پروتکل مورد نظر را انجام دادند و سپس پس آزمون و آزمون پیگیری به عمل آمد. نتایج نشان داد بعد از مداخله، اضطراب رقابتی و آلفا آمیلاز بزاقی کاهش داشته است و این کاهش تا آزمون پیگیری ادامه داشت. همچنین، نمرات خودتنظیم گری ووشوکاران بعد از مداخله افزایش پیدا کرد. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که مداخله ذهن آگاهی می تواند راهبردی برای کاهش پاسخ های اضطراب رقابتی و بهبود خودتنظیم گری باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب رقابتی، آلفا آمیلاز بزاقی، خودتنظیم گری، ذهن-آگاهی
  • الهام باقری، امیر دانا* صفحات 23-44
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر ذهن آگاهی بر اضطراب، خودکارآمدی و عملکرد ورزشی تیراندازان مرد انجام شد. روش مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین کلیه تیراندازان مرد شهر گرگان در سال 1396 که در مسابقات تیراندازی شرکت کرده بودند، تعداد 30 تیرانداز در دامنه سنی 19 تا 30 سال به صورت تصادفی ساده در دو گروه 15 نفره گمارش شدند. برنامه آموزشی شامل 6 جلسه 90-75 دقیقه ای تمرین ذهن آگاهی/شرایط کنترل بود. از پرسش نامه اضطراب حالتی-رقابتی، خودکارآمدی عمومی و مقیاس عملکرد در تیراندازی برای ارزیابی استفاده شد. داده ها با آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و چند متغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد مداخله ذهن آگاهی باعث کاهش اضطراب و افزایش خودکارآمدی و مولفه های آن (میل به آغازگری رفتار، میل به گسترش تلاش، رویارویی با موانع) و بهبود عملکرد ورزشی می شود. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت که مداخلات ذهن آگاهی یکی از روش های موثر در بهبود عملکرد ورزشکاران است.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، اضطراب، خودکارآمدی، عملکرد ورزشی، ورزشکار
  • منصور خلیل زاده کوچمشکی، فرشاد تجاری*، سید حمید سجادی هزاوه صفحات 45-60

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر عشق به ورزش بر رضایت مندی داوطلبان رویدادهای ورزشی طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بود و به روش میدانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه نیروهای داوطلب شرکت کننده در تورنمت دوچرخه سواری دور آذربایجان بودند که تعداد آنان 50 نفر بود. به دلیل پایین بودن حجم جامعه آماری، بر اساس روش نمونه گیری تمام شمار، تمامی جامعه آماری به عنوان نمونه پژوهش مشخص گردید. در نهایت، تعداد 43 پرسش نامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد عشق به ورزش بر رضایت مندی داوطلبان رویدادهای ورزشی تاثیر معناداری دارد. این مسئله بیانگر این مهم است که عشق به ورزش سبب بهبود و ارتقاء رضایت مندی داوطلبان رویدادهای ورزشی می گردد. از این رو جهت بهبود رضایت مندی داوطلبان رویدادهای ورزشی می بایستی عشق به ورزش در میان داوطلبان را بهبود داد.

    کلیدواژگان: عشق به ورزش، انگیزه
  • علی پشابادی، علیرضا فارسی*، عباس بهرام، افخم دانشفر صفحات 61-80
    اثر شرایط فشار بر عملکرد ورزشی همواره یکی از موضوعات مهم پژوهش های حوزه روان شناسی ورزش بوده است و اثر اضطراب بر عملکرد و بررسی مکانیزم های آن هنوز موضوع مورد علاقه روان شناسان ورزش است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اضطراب حالتی بر دقت پیش بینی و شاخص های خیرگی دروازه بان های فوتبال با دو سطح تبحر خبره و مبتدی بود. ده دروازه بان خبره و 10 فرد مبتدی به صورت همتراز شده متقابل در شرایط عادی و شرایط فشار، مسیر ضربات پنالتی پخش شده در یک ویدیو که در لحظه تماس پا با توپ با استفاده از پارادایم انسداد زمانی، مسدود شده بود را پیش بینی کردند. در حین پیش بینی با استفاده از عینک دوچشمی ردیاب چشم اطلاعات خیرگی شرکت کنندگان (مدت تثبیت و تعداد تثبیت ها) ضبط شد. با استفاده از نرم افزارهای Pupil و افزونه های آن، اطلاعات خیرگی استخراج و مقادیر با تحلیل واریانس مرکب و آزمون t همبسته تحلیل شدند. یافته ها نشان داد اثر اصلی اضطراب بر مدت تثبیت (کاهش) و تعداد تثبیت ها (افزایش) در هر دو گروه معنا دار بود و اضطراب بر دقت پیش بینی در گروه خبره تاثیر معنا داری نداشت؛ اما باعث کاهش دقت پیش بینی گروه مبتدی شد. به طور کلی اثر اضطراب در گروه خبره با پیش بینی های نظریه کنترل توجهی هم راستا بود و نشان داد اضطراب باعث کاهش کارایی پردازش می شود. اما الزاما به کاهش اثربخشی عملکرد ادراکی-حرکتی منجر نمی شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، پیش بینی، پنالتی، خیرگی، خبرگی، ادراک عمل
  • پروانه شمسی پور دهکردی*، مهین عقدایی، راضیه ساجدی، مهتاب حیدری صفحات 81-100

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نوع سیستم مغزی رفتاری بر سلامت روان شناختی ورزشکار و غیر ورزشکار بود. شرکت کنندگان پژوهش حاضر را 312 نفر از دختران و پسران با دامنه سنی 37-18 سال تشکیل داد. بعد از بررسی نوع سیستم شخصیتی و جنسیت و در نظر داشتن سطح فعالیت در 8 گروه قرار گرفتند. یافته ها نشان داد شرکت کننده های با سیستم فعال ساز رفتاری افسردگی، اضطراب و استرس پایین تری نسبت به شرکت کنندگان با سیستم بازداری رفتاری داشتند (05/0 <p). پسران نسبت به دختران از سلامت روان شناختی بالاتری برخوردار بودند (05/0 <p). دختران غیر ورزشکار با سیستم بازداری رفتاری، بیشترین میزان افسردگی، اضطراب و استرس و پسران و دختران ورزشکار با سیستم فعال ساز رفتاری کمترین میزان افسردگی، اضطراب و استرس را داشتند (05/0 <p). در نتیجه می توان اظهار نمود ورزش و سیستم شخصیتی فعال ساز رفتاری باعث می شود دختران و پسران از سلامت روان شناختی بالاتری برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، بازداری رفتاری، جنسیت، سلامت روان-شناختی، ورزش
  • فریده آذرپی، امیر شمس*، مهدی نمازی زاده صفحات 101-122

    هدف کلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات پیلاتس، تی.آر.ایکس و ترکیبی بر تحکیم حافظه حرکتی و دوره پیگیری یک ماهه بود. در یک طرح نیمه تجربی تعداد 40 زن میان سال با دامنه سنی 30 تا 50 سال و بدون داشتن سابقه انجام تمرینات پیلاتس و تی.آر.ایکس به طور در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه تی.آر.ایکس، پیلاتس، ترکیبی (تی.آر.ایکس + پیلاتس) و کنترل تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون تمامی گروه ها یک ایپوک 5 بلوک تمرینی (هر بلوک شامل 10 مرتبه اجرای الگوی هشت آیتمی 2R4R3R1R) آزمون زمان عکس العمل زنجیره ای متناوب را انجام دادند. سپس گروه های تجربی به مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه 60 دقیقه تمرینات مخصوص به خود را انجام دادند. آزمودنی های گروه کنترل نیز در این دوره زمانی تمرینات روزمره خود را داشتند. بلافاصله پس از پایان جلسات تمرین، پس آزمون و یک ماه بعد آزمون پیگیری مشابه با پیش آزمون به عمل آمد. برای تحلیل مراحل مختلف پژوهش، از آزمون های آماری تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری 0.05 <p  استفاده شد. نتایج نشان داد تمرینات پیلاتس و ترکیبی در پس آزمون و تمرینات پیلاتس در دوره پیگیری یک ماهه بر تحکیم حافظه حرکتی زنان میان سال تاثیر معناداری دارد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت انجام تمرین پیلاتس باعث ارتقای تحکیم حافظه حرکتی زنان میان سال می شود. در خصوص تاثیر فعالیت هوازی (مانند تمرین پیلاتس) بر تحکیم حافظه حرکتی، بحث های زیادی مطرح شده است. اگر چه محققان اظهار نموده اند ساز و کارهای زیربنایی آن به طور قطعی مشخص نشده است، اما فرض بر این است در پی انجام فعالیت هوازی تغییرات مهمی در مغز انسان رخ می دهد. بنابراین این عوامل برای حفظ عملکرد شناختی و ارتقای تحکیم حافظه موثر هستند که احتمالا تمرینات پیلاتس تاثیر بیشتری بر آنها دارد

    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، پیلاتس، تمرینات تی.آر.ایکس، تحکیم حافظه حرکتی
  • ندا نوریان، فرهاد قدیری*، رسول یاعلی، حمید رجبی صفحات 123-144
    پژوهش حاضر به صورت بالینی و با هدف مقایسه تاثیر دو روش تمرینی حرکتی-شناختی بر کارکردهای اجرایی سالمندان دارای اضافه وزن انجام شد. شرکت کنندگان تعداد 30 نفر از سالمندان 65 تا 80 ساله (میانگین سنی72 سال) شهر تهران بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. یک هفته قبل پیش آزمون (بازداری پاسخ، حافظه کاری و حل مسیله) به عمل آمد سپس به طور تصادفی به دو گروه تمرینات تکلیف منفرد (15 نفر) و تکلیف دوگانه (15 نفر) تقسیم شدند. پس از پایان جلسه دوازدهم پس آزمون به عمل آمد و دو ماه بعد نیز آزمون پیگیری گرقته شد. از آزمون آماری تحلیل واریانس مکرر برای ارزیابی یافته ها استفاده شد. نتایج نشان داد اختلاف معناداری در کارکردهای اجرایی در سه زمان پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری وجود دارد. اما اثر تعاملی دو فاکتور گروه و زمان معنادار نیست. بنابراین دو روش تمرینی بر کارکرد اجرایی سالمندان دارای اضافه وزن اثر یکسانی دارند.
    کلیدواژگان: افراد سالمند، کارکردهای شناختی، چاقی، تکلیف
  • پروین آزادگان، شهاب بهرامی*، کوروش ویسی صفحات 145-164
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر شبکه های مجازی بر درگیری ذهنی ورزشکاران بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ورزشکاران بود. در این پژوهش 384 پرسش نامه به صورت آنلاین در سایت پرس لاین جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته که شامل 23 سیوال بود؛ استفاده شد. روایی صوری و محتوایی آن با استفاده از نظر چند نفر از اساتید و روایی همگرا و واگرا آن با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی بررسی گردید، همچنین همسانی درونی پرسش نامه با آلفای کرونباخ تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و مدل معادلات ساختاری برای بررسی برازش مدل پژوهش استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد شبکه های مجازی تاثیری به میزان 671/0 درگیری ذهنی داشت. بنابراین توانایی بالای شبکه های مجازی در این مسیر به طوری که با چارچوب علمی مناسب طراحی شود بسیار موثر خواهد بود. همچنین استفاده از فرصت های ناشی از این رسانه جدید، نیازمند دانشی عمیق تر از نحوه درگیر شدن مشتریان با گونه های مختلف رسانه است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، درگیری ذهنی، ورزشکاران
  • زاهد محمدی، مژگان خدامراد پور*، مظفر یکتایار، سمیرا علی آبادی صفحات 165-180
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر روانی بر موفقیت و شکست ورزشکاران طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش به صورت پیمایشی بود. جامعه آماری شامل ورزشکاران حرفه ای مرد در رشته های گروهی در استان های غرب کشور بود که اطلاعات کامل و دقیقی از آنان در دسترس نبود. بدین منظور، بر حسب انتخاب در دسترس تعداد 200 نفر از این افراد به عنوان نمونه پژوهش مشخص شدند. در نهایت پس از پخش و جمع آوری پرسش نامه های پژوهش تعداد 172 پرسش نامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته ای بود. نتایج پژوهش نشان داد در کل تعداد 24 مولفه شناسایی شده در 4 دسته عوامل شامل مسایل انگیزشی، جنبه های محیطی، مسایل فردی و مسایل اجرایی دسته بندی شدند. به عبارتی توجه به مسایل انگیزشی، جنبه های محیطی، مسایل فردی و مسایل اجرایی می تواند در شکل گیری موفقیت ها و شکست های ورزشکاران تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: روانی، موفقیت، شکست، ورزشکار
  • خلیل شیخیانی، احمد ترکفر*، سید احسان امیرحسینی، ابراهیم خوشنام صفحات 181-196
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مشارکت در ورزش همگانی بر سالم زیستی دانشجویان طراحی و اجرا گردید. پژوهش حاضر از جمله پژوهش های پیمایشی بود. روش گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر به صورت میدانی بود. پژوهش حاضر از جمله پژوهش های کاربردی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه های استان فارس شامل دانشگاه های دولتی، آزاد، پیام نور استان فارس بود که در فعالیت های ورزش همگانی فعالیت منظم دارند. به منظور تحلیل داده های پژوهش حاضر از روش معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد مشارکت در ورزش همگانی بر سالم زیستی دانشجویان تاثیر معناداری دارد. بدین منظور بهبود مشارکت در ورزش همگانی سبب بهبود سالم زیستی دانشجویان می گردد.
    کلیدواژگان: مشارکت ورزشی، ورزش همگانی، سالم زیستی
  • محمدباقر عسکرنیا، محمدرحیم نجف زاده*، حمید جنانی، جعفر برقی مقدم صفحات 197-216

    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر توسعه رشد اجتماعی بازیکنان حرفه ای فوتبال ایران بود. روش پژوهش از نوع آمیخته بود. در بخش کیفی تعداد 14 نفر از خبرگان آگاه به موضوع پژوهش به عنوان نمونه مشخص گردیدند. این افراد با توجه به معیارهایی شامل تحصیلات عالی و مرتبط به حوزه پژوهش، تجربه عملی در حوزه پژوهش و همچنین سوابق پژوهشی و علمی انتخاب شدند. در بخش کمی تعداد 196 نفر از بازیکنان لیگ برتر فوتبال به عنوان نمونه پژوهش مشخص گردیدند. پس از پخش و جمع آوری پرسش نامه های پژوهش، تعداد 165 پرسش نامه جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد تعداد 25 عامل به عنوان عوامل موثر بر توسعه رشد اجتماعی بازیکنان حرفه ای فوتبال ایران شناسایی شد. این عوامل در 5 دسته شامل عوامل فردی، خانوادگی، ورزشی، فنی و فرهنگی دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: رشد اجتماعی، مهارت اجتماعی، تغییرات، فوتبال
  • علیرضا آقابابا*، جواد بگیان کوله مرزی صفحات 217-236
    بررسی تجربه هیجانی و شناختی ورزشکاران جهت پیشگیری از آسیب پذیری روان شناختی اهمیت زیادی دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ورزشی و آسیب پذیری روان شناختی ورزشکاران در ورزش های فردی و گروهی انجام گرفت. روش پژوهش حاضر علی مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ورزشکاران ورزش های انفرادی و گروهی در سال 1398 تشکیل می دادند. نمونه پژوهش 120 نفر از ورزشکاران رشته های ورزش انفرادی بودند که به روش نمونه گیری در دسترس از بین جمعیت ورزشکاران رشته های انفرادی انتخاب شدند. همچنین 120 نفر از ورزشکاران رشته های گروهی بر اساس سن، جنسیت و سابقه ورزشی با ورزشکاران انفرادی همتا شدند و به پرسش نامه محقق ساخته راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ورزشی و آسیب پذیری روان شناختی پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل واریانس چند متغیری مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین مولفه راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان ورزشی با افسردگی، اضطراب، استرس، رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین بین مولفه راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان ورزشی با افسردگی، اضطراب، استرس و نمره کل پرسش-نامه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد بین ورزشکاران فردی و گروهی در مولفه های فاجعه سازی و ملامت دیگران، ملامت خویشتن، نشخوارگری فکری، افسردگی و اضطراب تفاوت وجود داشت. به عبارت دیگر ورزشکاران رشته های ورزشی انفرادی نمرات بالاتری به دست آوردند. سبک هایی که ورزشکاران برای تنظیم هیجانات شان به کار می برند، در تعیین آسیب پذیری روان شناختی آنان اهمیت دارند و تقویت راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجانی باید به عنوان هدفی برای پی ریزی مداخلات و برنامه های آموزشی سلامت روان مورد توجه واقع شود. به طوری که ورزشکاران در مواقع ارزیابی شان از موقعیت ها، بتوانند از راهبردهایی استفاده نمایند که مناسب ترین جو هیجانی را در رقابت ایجاد کند
    کلیدواژگان: راهبردهای سازگارانه، راهبردهای ناسازگارانه، اضطراب، افسردگی، استرس
  • ابوالفضل مرادی، جاسم منوچهری، زینت نیک آئین صفحات 237-258

    هدف از پژوهش حاضر نقش تعدیل گر فعالیت بدنی بر رابطه علی ناگویی هیجانی بر ملال فراغت و تنهایی اجتماعی سالمندان شرکت کننده در فعالیت های اوقات فراغت شهر تهران است. جامعه آماری پژوهش را سالمندان شرکت کننده در پارک های عمومی و همسایگی و حاضر در فعالیت های بدنی تشکیل می دهند. بر اساس فرمول حجم نمونه معادلات ساختاری و به روش خوشه ای از مناطق مختلف تهران، تعداد 221 نفر نمونه آماری پژوهش را تشکیل دادند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های استاندارد ناگویی هیجانی، تنهایی اجتماعی، ملال فراغت و پرسش نامه فعالیت بدنی شارکی است. نتایج تحلیل معادلات ساختاری حاکی از آن بود که فعالیت بدنی به عنوان تعدیلگر در رابطه علی ناگویی هیجانی و ملال فراغت تاثیر معکوس و معناداری دارد. همچنین نتایج پژوهش حاکی از آن بود که فعالیت بدنی بر رابطه علی بین ناگویی هیجانی و تنهایی اجتماعی نیز اثر عکس و تعدیلی دارد. متولیان ورزش، بایستی با فراهم نمودن زمینه مناسب برای فعالیت های ورزشی سالمندان مانند تجهیز پارک ها به تسهیلات ورزشی و رفاهی ویژه سالمندان و یا با برنامه ریزی جهت اجرای فعالیت های مختلف مانند ورزش صبحگاهی و پیاده روی و... موجب افزایش مشارکت سالمندان در فعالیت های ورزشی شوند.

    کلیدواژگان: سالمندان، تنهایی اجتماعی، فعالیت های بدنی، ملال فراغت، ناگویی هیجانی
  • لطیف جعفری گیلانده*، یاسر مدنی، محمد خبیری، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 259-274
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های روان شناختی بر درک موفقیت ورزشی بازیکنان فوتبال است. جامعه انتخابی تیم فوتبال شهرداری اردبیل بود که از میان آنها 24 نفر نمونه داوطلبانه انتخاب شدند. روش پژوهش، نیمه آزمایشی و طرح دوگروهی ناهمسان با پیش-آزمون و پس-آزمون با گروه کنترل بود. ابزار استفاده شده، آزمون درک موفقیت ورزشی رابرتز، ترشر و بالکو بود. برای تحلیل داده ها، از تحلیل واریانس چند متغیری در اندازه گیری های مکرر استفاده شد .نتایج پژوهش حاضر حاکی از اثربخشی آموزش مهارت های روان شناختی برای گروه آزمایش نسبت به گروه گواه بود. همچنین اثر زمان باعث افزایش درک موفقیت برای گروه آزمایش شد. میزان اف محاسبه شده در مورد تاثیر گروه ها برابر با 526/76 و در سطح 001/0 معنادار بود.
    کلیدواژگان: درک موفقیت ورزشی، فوتبال، مهارت های روان شناختی
  • محمدحسن عبداللهی، حسین زارعیان*، سجاد غلامی، علی ابوالحسینی صفحات 275-292

    هدف پژوهش حاضر بررسی پیامدهای تنفر از برند در استفاده کنندگان از پوشاک ورزشی بود. روش پژوهش، توصیفی-همبستگی و از نظر هدف، کاربردی بود که به شکل میدانی انجام و استفاده کنندگان از پوشاک ورزشی جامعه آماری بود. نمونه آماری پژوهش حاضر 360 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسش نامه های استاندارد تنفر از برند هگنر و همکاران (2017)، پرسش نامه اجتناب از برند رومانی و همکاران (2012)، پرسش نامه کاهش یا توقف حمایت از برند گریگوری و فیشر (2006)، پرسش نامه تبلیغات منفی دهان به دهان تامسون و همکاران (2012)، پرسش نامه شکایت از برند گریگوری و فیشر (2006) و پرسش نامه انتقام از برند رومانی و همکاران (2012) بود. جهت روایی ترجمه از روش روایی ترجمه پیشرو-پسرو استفاده شد. روایی صوری و محتوایی به تایید پانزده تن از اساتید مدیریت ورزشی رسید. همچنین مقدار پایایی پرسش نامه مطلوب برآورد شد. تحلیل نتایج به روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل و اس. پی .اس. اس انجام شد. نتایج نشان داد تنفر از برند به طور معناداری بر اجتناب از برند، کاهش/توقف حمایت، تبلیغات منفی دهان به دهان، شکایت از برند و انتقام از برند تاثیر مثبت دارد. به طور کلی با توجه به این که تنفر از برند باعث افزایش پیامدهای منفی بر روی برند می شود، به مدیران پیشنهاد می شود با اتخاذ رویکردهای در مدیریت برند، راه هایی را برای مقابله با بحران های این چنینی مد نظر قرار دهند

    کلیدواژگان: تنفر از برند، پیامد، پوشاک ورزشی
|
  • AmirHossein Mehrsafar *, Rasoul Hemayattalb, Nasrin Parsaei, Elahe Hafezi, Ramin Mansori Pages 1-22

    The aim of this study was to determine the effect of mindfulness intervention on competitive anxiety responses, self-regulating and salivary alpha-amylase levels in elite Wushu athletes. For this purpose, 26 male Wushu athletes participated in this study and were randomly assigned into experimental and control groups. In the pretest, competitive anxiety, self-regulation and salivary alpha-amylase levels were measured in both groups. The experimental group performed the protocol for six sessions and then a post-test and follow-up test. The results showed that after the intervention, the competitive anxiety and salivary alpha-amylase levels were decreased, and this reduction continued to follow-up test. Besides, the self-regulating scores of elite Wushu athletes were increased after intervention. In general, it may be concluded that mindfulness intervention could be a strategy to reduce competitive anxiety responses and self-regulation improvement

    Keywords: Competitive Anxiety, Salivary Alpha-Amylase, Self-regulation, Mindfulness
  • Elham Bagheri, Amir Dana * Pages 23-44
    Present study aimed to investigate the effect of mindfulness protocol on anxiety, self-efficacy and performance of male shooters. The present study was a semi-experimental with design two groups of pretest-posttest with control group. Of all male shooters in Gorgan, in 2012, 30 shooters ranged in age from 19 to 30 years, randomly assigned to two groups of 15. The training program included six sessions of 75-90 minutes of Mindfulness / Control, and the state-competitive anxiety inventory, general self-efficacy and performance scale in shooting were used for evaluation, and data were analyzed using Analysis of Covariance and Multivariate Analysis of Covariance. The results showed that the intervention of mindfulness reduced anxiety and increased self-efficacy and its components (desire to initiate behavior, desire to expand the effort, encounter obstacles) and improve exercise performance. According to the findings of this study, mindfulness interventions are one of the effective methods for improving athletes' performance
    Keywords: Mindfulness, Anxiety, Self-Efficacy, Sport Performance, Athletic
  • Mansour Khalilzadeh Kouchameshki, Farshad Tojari *, Hamid Sadjadi Hezaveh Pages 45-60

    The present study was conducted to investigate the role of love of sport on volunteers' satisfaction with sporting events. The research method was descriptive-analytical, which was done by the field method. Statistical population of the study was consisted of all the volunteers participating in the Azerbaijan Cycling Tournament, which included 50 people. All the statistical population was identified as the research sample due to low volume of the statistical population, based on the integer sampling method. Finally, 43 collected questionnaires were analyzed. Results of this study showed that, love of sport has a significant effect on satisfaction of volunteers with sporting events indicating that love of sport improves satisfaction with volunteerism in sporting events.Therefore, to improve satisfaction of the volunteers, sporting events should be enhanced by fostering love of sport among the volunteers.

    Keywords: Love of Sport, Motivation, Volunteerism, satisfaction
  • Ali Pashabadi, Alireza Farsi *, Abbas Bahram, Afkham Daneshfar Pages 61-80
    The effect of pressure condition on sport performance has always been one of the major issues of research and Anxiety’s influence on performance and its underlining mechanisms continues to be one of the main research interests for sport psychologists. The purpose of current study was to examine the effect of state-competitive anxiety on anticipation accuracy and gaze indicators of football goalkeeper with two levels of skill. Two groups of 10 Expert and novice goalkeepers were required to anticipate penalty kicks presented on temporally occluded video in two counterbalanced experimental conditions. During anticipation, gaze behaviors (duration and number of fixations) were recorded using Pupil binocular mobile eye tracker. Gaze information were extracted using add-ons of pupil player software and then anticipation accuracy and gaze data analyzed using Mixed ANOVA and paired t test. Increased anxiety led to decreased processing efficiency (increased number of fixations and decreased duration of fixations) for both skill level groups whereas Anxiety influenced performance efficiency (decreased the accuracy of anticipation) just in novice group, and had no effects on performance in expert goalkeepers. Generally, effects of anxiety in expert group is a support for ACT prediction and showed that anxiety decreased processing efficiency and no effects on performance efficiency. In novice group, Further future research needs to have clear insight
    Keywords: Action-Perception, anticipation, Anxiety, Expertise, Gaze, Penalty
  • Parvane Shamsipour *, Mahin Agdai, Raziyeh Sajedi, Mahtab Heydari Pages 81-100

    The purpose of this study was to investigate the effect of type of behavioral brain system on athletic and non-athletic psychological health. Participants included 312 boys and girls aged between 18 and 37 years old. After examining the type of personality and gender system and considering the level of activity in 8 groups. Multivariate analysis of variance analysis showed that participants with behavioral activation system had depression, anxiety and stress less than participants with behavioral inhibition system (p <0.05). Boys had higher psychological health than girls (p <0.05). Non-athlete girls with behavioral inhibition system had the highest rates of depression, anxiety and stress and boys and girls with behavioral activation system had the lowest level of depression, anxiety and stress (p <0.05). As a result, it can be stated that exercise and behavioral activating personality system make boys and girls more psychologically healthy.

    Keywords: Behavioral Activation, Behavioral Inhibition, Gender, Psychological Health, Sport
  • Farideh Azarpay, Amir Shams *, Mahdi Namazizadeh Pages 101-122

    The purpose of this study was to investigate the effect of Pilates, TRX, and combination exercises on motor memory consolidation and a one-month follow-up period. In a semi-experimental project, 40 middle-aged women aged 30 to 50 years old, without having a history of Pilates and TRX exercises, were available selected and randomly divided into four groups, such as TRX, Pilates, Combination (TRX + Pilates), and Control. In the pre-test phase, all groups performed an epoch of 5 practice blocks (each block containing 10 times the implementation of the 8-item 2R4R3R1R pattern). The experimental groups then practiced for eight weeks, three sessions each week, and 60 minutes of each session. The subjects in the control group also had their daily exercises during this period. Immediately after the end of the training sessions, a post-test and a month later, a follow-up test similar to the pre-test was performed. To analyze the different stages of the research, the one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey Post-Hoc tests were used at a significance level of p < 0.05. The results showed that Pilates and combination exercises in post-test and Pilates exercise in a one-month follow-up period had a significant effect on the motor memory consolidation among middle-aged women. Based on the results of previous studies and the findings of the present study, it can be concluded that Pilates exercise improves motor memory consolidation in middle-aged people. There has been much discussion about the effect of aerobic activity (such as Pilates exercise) on motor memory consolidation. Although researchers have stated that its underlying mechanisms have not been conclusively determined, it is assumed that significant changes in the human brain occur following aerobic exercise. Therefore, these factors are effective in maintaining cognitive function and promoting memory consolidation, which is probably more affected by Pilate’s exercises

    Keywords: Combined Exercise, Pilates Exercise, TRX Exercise, Motor Memory Consolidation
  • Neda Nourian, Farhad Ghadiri *, Rasoul Yaali, Hamid Rajabi Pages 123-144
    The purpose of this study was to investigate the effect of motor- cognitive dual task on executive functions in overweight elderly. Participants were 30 elderly (65-80 years M=72) of Tehran city. After the pretest (response inhibiation, working memory, problem solving) they were taken in two groups, single task group (n=15) and dual task group (n=15 (for 12 sessions. After the last session, the posttest were taken. Repeated measure of ANOVA were used to analyze the data. Results showed the participants` executive functions improved from pre-test to post-test and follow up. But the interactive effect of the two factors of group and time is not significant. Therefore, the two training methods have the same effect on the executive function of overweight elderly people.
    Keywords: Older People, Cognitive Functions, Single, Dual Task, Fat
  • Parvin Azadegan, Shahab Bahrami *, Korish Veysi Pages 145-164
    This study aimed to investigate the effect of the Instagram social network on athletes' mental conflict. The research method is descriptive-correlational, and the statistical population of research includes all athletes who were the consumers of sport goods. In the present study, 384 questionnaires were collected and analyzed online on Press Online Site. To collect data, a researcher-made questionnaire consisting of 23 questions, the formal and content validity of which were examined using the opinion of several professors and its convergent and divergent validity using confirmatory factor analysis, as well as the internal similarity of questionnaire with Cronbach's alpha was confirmed. Descriptive statistics and structural equation modeling were used to analyze the suitability of research model. The results showed that the Instagram social network predicted 0.461 of the mental conflict changes in a positive and significant way. Therefore, this direction's high capability of social media space will be very effective in designing with appropriate scientific framework
    Keywords: social media, Instagram, Mental Conflict, Athletes
  • Zahed Mohammadi, Mozhgan Khodamorad Poor *, Mozafar Yektayar, Samira Ali Abadi Pages 165-180
    The present study was designed and conducted to investigate the psychological factors affecting the success and failure of athletes. The research method was survey. The statistical population included male professional athletes in group disciplines in the western provinces of Iran that complete and accurate information of them was not available. For this purpose, according to the available selection, 200 of these people were identified as the research sample. Finally, after distributing and collecting research questionnaires, 172 questionnaires were analyzed. The research tool included a researcher-made questionnaire. The results showed that a total of 24 identified components were classified into 4 categories of factors including motivational issues, environmental aspects, individual issues and executive issues. In other words, paying attention to motivational issues, environmental aspects, personal issues and executive issues can be effective in shaping the successes and failures of athletes.
    Keywords: psychological, Success, Failure, athlete
  • Khalil Sheikhiani, Ahmad Torkfar *, Seyed Ehsean Amirhoosini, Ebrahim Khoshnam Pages 181-196
    The present study was designed and conducted to investigate the effect of participation in public sports on students' biological health. The present study was one of the survey researches. The method of data collection in the present study was field. The present study was one of the applied researches. The statistical population included students of Fars province universities including public, free and Payame Noor universities in Fars province. These students include students who are regularly involved in public sports activities. In order to analyze the data of the present study, the structural equation method was used. The results of the present study showed that participation in public sports has a significant effect on students' biological health. To this end, improving participation in public sports leads to a healthy improvement in students' lives
    Keywords: Sports Participation, public sports, healthy living
  • Mohammad Bagher Askarnia, MohammadRahim Najafzadeh *, Hamid Janani, Jafar Barghi Moghaddam Pages 197-216

    The purpose of this study was to investigate the factors affecting the development of social development of professional football players in Iran. The method of the present study was mixed. In the qualitative section, 14 experts aware of the subject of research were identified as a sample. These individuals were selected according to criteria including higher education and related to the field of research, practical experience in the field of research as well as research and scientific background. In the quantitative section, 196 players of the Premier Football League were identified as a research sample. After distributing and collecting research questionnaires, 165 questionnaires were collected and analyzed. The results showed that 25 factors were identified as effective factors on the development of social development of professional football players in Iran. These factors were classified into 5 categories including individual, family, sports, technical and cultural factors.

    Keywords: Social development, social skills, Change, Football
  • Alireza Aaghababa *, Javad Bagiyan Kole Marzi Pages 217-236
    It is important to examine the emotional and cognitive experience of athletes to prevent psychological harm. The aim of study was to compare the strategies of cognitive regulation of sports excitement and psychological vulnerability of athletes in individual and team sports. The statistical population of this study consisted of all individual and team athletes. The research sample consisted of 120 individual athletes who were randomly selected from the population of individual athletes and 120 athletes in the team sports category were matched with individual athletes based on age, gender, and athletic background .The subjects were answered to cognitive-regulatory strategies questionnaire and sports excitement and psychological vulnerability (DASS-21). The results correlation coefficient showed that there was a significant relationship between the components of cognitive regulation strategies of positive sports emotion with Anxiety, Depression. Stress negative and significant relationship. Also Between the components of Negative regulation strategies of positive sports emotion with Anxiety, Depression. Stress, The total score of the questionnaire. Positive and significant relationship. The data were analyzed using correlation coefficient and multivariate analysis of variance. The findings showed that there was a significant difference between individual and team athletes in the components of disaster and blame for others, self-blame, intellectual rumination, depression and anxiety. The approaches that athletes use to regulate their emotions are important in determining their psychosocial vulnerability, and strengthening the adaptive strategies of emotional cognitive regulation should be considered as a goal for the prevention of mental health interventions and training programs. It seems that the approaches that athletes use to regulate their emotions are important in determining their psychological vulnerability, and developing the adaptive strategies of emotional cognitive regulation can serve, as a goal for the prevention and interventions programs to help the athletes to create the most appropriate emotional atmosphere during competition situations
    Keywords: Adaptive strategies, maladaptive strategies, Anxiety, Depression. Stress
  • Abolfasl Moradi, Jasem Manouchehri, Zinat Nikaeen Pages 237-258

    The purpose of this study was to investigate the moderating role of physical activity on the causal relationship between emotional distress and leisure and social loneliness of elderly participants in leisure activities in Tehran. The statistical population of the study consisted of seniors participating in public and neighboring parks and participating in physical activities. The statistical sample of the research consisted of 221 individuals based on sample size formula of structural equations and clustered method from different regions of Tehran. The research instruments included standard questionnaires of emotional exhortation, social loneliness, leisure and physical activity questionnaire. The results of structural equation analysis indicated that physical activity as a moderator had a significant and negative effect on the relationship between emotional exhaustion and leisure activity. The results also indicated that physical activity had a moderating and moderating effect on the causal relationship between emotional distress and social loneliness. Exercise practitioners should increase the participation of seniors in providing appropriate conditions for seniors 'sports activities, such as equipping parks with seniors' sports and welfare facilities or planning for various activities such as morning exercise and hiking. Become sporting activities

    Keywords: Elderly, Social loneliness, Physical Activity, boredom leisure, Alexithymia
  • Latif Jafarigilandeh *, Yaser Madani, Mohammad Khabiri, Masoud Golamali Lavasani Pages 259-274
    This study was done to determine the effectiveness of psychological skills training on the perception of the sporting success of football players. 24 players of football team in Ardabil Shahrdaari were voluntarily selected as research population. The research method was quasi-experimental, and a two-group design did not match the pretest and posttest with control group. The used instruments were the Perception of Success test by Roberts (POS), Treasurec (PS), and Bolaque. Multivariate analysis of variance was used in repeated measures to analyze the data. Due to the results, the effectiveness of psychological skills training for the experimental group compared to control group. Moreover, the effect of time increased the perception of success for experimental group. The calculated F value for the effect of groups was equal to 76.526 which was significant at the level of 0.001.
    Keywords: Sport Success Perception, Football, Psychological Skills
  • MahammadHasan Abdollahi, Hosein Zareian *, Sajad Gholami Torkesaluye, Ali Abolhoseini Pages 275-292

    The aim of the present study was to investigate the consequences of brand hatred on sportswear users. The research method was descriptive-correlational and in terms of purpose, it was applied in a field and the users of sportswear were statistically. There were 360 ​​samples selected by simple random sampling. Measuring Tools, Standard Questionnaires for Hateful from Hegener et al. (2017), Questionnaire for to Avoid Romania et al. (2012), Questionnaire for to Reduce or Stop Supporting Gregory and Fisher Brand (2006) The Question-and-Answer Questionnaire was a for Thomson et al. (2012), a questionnaire for Gregory and Fisher brand (2006), and questionnaire for revenge against the Romanian brand et al. (2012). For the validity of the translation, the forward-sonic translation validity method was used. The formal and content validity was confirmed by fifteen sports management professors. The reliability of the desired questionnaire was also estimated. Analysis of the results was performed by structural equation method with LISREL and SPIOSIAS software. The results showed that brand aversion significantly avoids branding, reducing / stopping support, negative word-of-mouth advertising, brand complaints, and brand revenge. general, given that hatred of the brand increases the negative consequences on the brand, it is recommended to managers, managers are advised to take approaches in brand management to consider ways to deal with such crises

    Keywords: brand hatred, consequence, Sportswear