فهرست مطالب

دانش پیشگیری و مدیریت بحران - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1400)

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید کارگر*، ژیلا حسینی نژاد، محمد اسکندری، محمدعلی نکویی صفحات 221-237
    زمینه و هدف

    با توجه به آسیب پذیری کالبدی پهنه های وسیعی از بافت های فرسوده مناطق مرکزی و میانی شهرها در برابر زلزله و اولویت حفظ جان ساکنان و شاغلان و حاضرین در این مناطق، فرآیند بازآفرینی شهری می تواند به عنوان یکی از موثرترین شیوه ها جهت افزایش تاب آوری کالبدی به عنوان بخشی از مراحل پیشگیری، آمادگی و مقابله از چرخه مدیریت بحران، در این نواحی مطرح گردد. استفاده از شیوه مداخلات بزرگ مقیاس بازآفرینی شهری با توجه به سرعت کم نوسازی بافت های فرسوده، ضرورتی حیاتی می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، مروری و کاربردی بوده و از نظر نوع داده ها، کیفی است. در این تحقیق به صورت نظام مند، داده های مورد نیاز از منابع کتابخانه ای، سایت های خبری و مصاحبه های باز و نیمه ساختاریافته با برخی از کارشناسان و مدیران فعال در امور شهری، گردآوری شده و با مقایسه و ترکیب داده های به دست آمده، نتایج پژوهش به روش فراتحلیل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    وسازی بافت های فرسوده می بایست در سال 1394 پایان می یافت؛ این در حالی است که عملیات اجرایی بافت های فرسوده نه تنها خاتمه پیدا نکرده است بلکه در سال 1399 مساحت بافت های فرسوده شهری با افزایش حدود 7 هزار هکتاری به 148 هزار هکتار افزایش یافته است. از طرفی با توجه به آسیب پذیری کالبدی بافت های فرسوده و ناکارآمد مناطق مرکزی و میانی شهرها در برابر احتمال وقوع زلزله، این مقاله به دنبال بررسی چگونگی انجام مداخلات بزرگ مقیاس جهت تسریع در فرآیند نوسازی بافت های فرسوده و کاهش آسیب پذیری های موجود می باشد. در راستای تحقق این هدف، ضمن بررسی مفهوم رایج بازآفرینی شهری در دنیا، مقایسه ای اجمالی از انجام برخی از مداخلات بزرگ مقیاس بازآفرینی شهری در داخل و خارج از کشور انجام داده است.

    نتیجه گیری:

     در این پژوهش ضمن بررسی تاریخچه شکل گیری بازآفرینی شهری بر اهمیت بازشناخت مفاهیم و اهداف بازآفرینی شهری و استفاده از تجارب مداخلات شهرهای موفق دنیا در زمینه رفع آسیب پذیری های کالبدی و استفاده از روش مداخلات بزرگ مقیاس تاکید شده است. بر اساس مفروضات پژوهش، بازآفرینی شهری فرآیندی مداخله گر و یک برنامه راهبردی با دیدی آینده نگر می باشد که همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، محیطی محدوده هدف را مورد توجه قرار می دهد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بافت فرسوده شهری، مدیریت بحران، مداخله شهری، مداخله بزرگ مقیاس
  • وحید جودکی*، اکبر قاضی فرد، ابراهیم حق شناس صفحات 238-254
    زمینه و هدف

    زمین‎شناسی شهری به کاربرد مطالعات زمین  شناسی جهت مدیریت مخاطرات طبیعی و توسعه پایدار در مناطق شهری می‎پردازد. در شرایطی که مخاطرات زمین‎شناسی ناشی از زلزله 21 آبان 1396، منطقه سرپل‎ذهاب را فرا گرفته بود، در مجاورت شهر دو تونل زیرزمینی در حال اجرا بود. تاثیرات منفی سازه‎ها، می‎توانست موجب تشدید بحران در منطقه زلزله زده گردد.

    روش

    با نتایج بازدیدهای میدانی و مرور متون تخصصی و ادبیات فنی (مقالات، اسناد و گزارشات)، مخاطرات زمین‎شناسی ناشی از زلزله در منطقه سرپل‎ذهاب، از دیدگاه دانش زمین‎شناسی شهری مورد بررسی قرار گرفته است و با استفاده از تجربیات کاری مولفین در تونل‎های سرپل‎ذهاب و بازی‎دراز، به چگونگی مدیریت تاثیرات منفی ناشی از حفاری این سازه ‎ها (جلوگیری از تشدید بحران در منطقه زلزله‎ زده) پرداخته شده است.

    یافته ‎ها:

     رخداد زمین‎لرزه، زمینه‎ساز وقوع مخاطرات دیگر زمین‎شناسی نظیر:"زمین‎ لغزش، بهمن سنگی" گردیده و منطقه دچار بحرانی فراگیر شده است. در چنین شرایطی عملیات حفاری تونل‎ها نیز در نقاطی با جریان آب‎های زیرزمینی-سطحی و نیز با جاده‎ های مواصلاتی شهرستان تلاقی پیدا می‎کرد. تاثیرات مخرب عملیات حفاری می‎تواند موجب بروز مشکلات فراوان (کاهش منابع آب، نشست زمین و مشکل تردد وسایل نقلیه در جاده‎ ها) گردد و طبیعتا بر حجم مشکلات مردم زلزله زده بیفزاید.

    نتیجه‏ گیری:

     بحران‎های ناشی از زلزله، به طور مستقیم و غیر مستقیم با خصوصیات زمین‎شناسی شهری مرتبط بوده‎اند، لذا در زمان اجرای تونل‎ها نیز، راه‎کارهایی عملیاتی متناسب با شرایط زمین‎شناسی، لحاظ گردید تا ماشین‎های حفار به شکل ایمن از محدوده ‎های پرخطر عبور نمایند و از تشدید بحران‎های اجتماعی موجود در منطقه زلزله زده، جلوگیری به عمل آید.

    کلیدواژگان: زمین‎شناسی شهری، زمین لرزه، زمین‎لغزش، بهمن سنگی، تونل
  • اصغر مولائی* صفحات 255-273
    زمینه و هدف

    امروزه شهرهای بزرگ با مسایل و چالشهای عدیده ای از جنبه پایداری مواجه می باشند که این موضوع، در مواقع بحرانی و مدیریت پایدار بحران، تبعات منفی بسیاری را به همراه دارد. این مسایل شامل بلایای طبیعی به ویژه زلزله، سیل، طوفان و نیز چالش های انسان ساخت مانند اختلالات ترافیکی، زیست محیطی و امنیتی می گردد. کلانشهر تهران با مسایل متعددی در حوزه بلایای طبیعی به ویژه زلزله و نیز مسایل ترافیکی، آب و پسماند و انرژی مواجه است که پایداری آن را تهدید می نماید. در این راستا ایده شهر هوشمند می تواند با برنامه ای جامع به عنوان الزامی بی بدیل و کارآمد، برای پایداری شهرها به ویژه در مواقع بحرانی بکار گرفته شود. از این رو هدف این پژوش، بازشناسی راهبردهای شهر هوشمند از منظر پایداری با تاکید بر مسایل مدیریت بحران می باشد. 

    روش

    این مقاله با روش تحقیق توصیفی و تحلیل محتوای متون و استدلال منطقی و با استفاده از شیوه های مطالعات اسنادی و کتابخانه ای انجام می گردد.

    یافته ها

    رویکرد شهر هوشمند پایدار با مدیریت شهری هوشمند و هوشمندسازی فرآیندها، مزایایی همچون تسریع مدیریت مسایل و خدمات رسانی، یکپارچه سازی تصمیمات و اقدامات مسیولین و مردم، شفافیت و نظارت و کنترل تخلفات، کاستن از سفرهای غیرضروری، صرفه جویی در مصرف انرژی را به همراه دارد. شهر هوشمند با استفاده از برنامه جامع و زیرساخت های فن آوری های نوین، نقش مهمی در حل مسایل شهری به همراه چالش ها و تهدیدهای مربوط به امنیت و حریم فضای مجازی دارد. کلانشهر تهران با داشتن مسایل مهمی همچون ترافیک، زلزله و آلودگی هوا بستر و زمینه مناسبی برای توسعه شهر هوشمند دارد.

    نتیجه گیری

    شهر هوشمند با بهره مندی از زیرساخت های فن آوری های نوین، شهروندان هوشمند، زندگی هوشمند، اقتصاد هوشمند، دولت هوشمند و محیط هوشمند می تواند پایداری شهرها را ارتقاء دهد. بررسی تجارب موفق جهانی به ویژه در شهرهای پیتسبورگ، تویوتا و سیول نشان می دهد که مسایل ترافیکی، خدمات شهری، زیست محیطی و انرژی را می توان با قابلیت شهر هوشمند حل نمود. کاربست این تجارب در کلانشهر تهران در مدیریت بحران ناشی از بلایای طبیعی و مسایل انسان ساخت به ویژه زلزله، ترافیک، آلودگی هوا با مدنظر قرار دادن ملاحظات پایداری و مدیریت بحران و پدافند غیرعامل و امنیت فضای مجازی و ملاحظات فرهنگ ایرانی-اسلامی می تواند به توسعه پایدار کلانشهر تهران منتهی گردد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، مدیریت بحران، پایداری، توسعه شهری، کلانشهر تهران
  • مهتاب مرتضایی، محمدجواد جمشیدی* صفحات 274-286
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر مدیریت کیفیت بیمارستانی در بحران ها با مورد مطالعه بیمارستان های شهر کرمانشاه در شرایط بحران کووید-19 انجام شده است.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش، در بخش کیفی کلیه کارکنان بیمارستان های شهر کرمانشاه بودند که بر اساس اشباع نظری و منطق نمونه گیری نظری و گلوله برفی تعداد 17 نفر انتخاب گردیدند. نمونه آماری در بخش کمی تعداد 150 نفر بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش در دو بخش کیفی و کمی به ترتیب مصاحبه و پرسشنامه بود که در بخش کیفی مصاحبه به صورت حضوری و پرسشنامه ها در بخش کمی به صورت فرم برخط گوگل در بین اعضای نمونه توزیع گردید. پرسشنامه مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته با استفاده از تم های به دست آمده در بخش کیفی طراحی گردید. تحلیل داده ها در بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی انجام گرفت و در بخش کمی با استفاده از آزمون فریدمن، اولویت بندی صورت گرفت. نرم افزار مورد استفاده در بخش های کیفی و کمی به ترتیب MAXQDA 2018 و SPSS 25 بوده است. 

    یافته ها: 

    نتایج بخش کیفی با استفاده از تحلیل مضمون با استفاده از مصاحبه ها نشان داد که 24 تم فرعی در قالب 4 تم اصلی شامل ساختار، کارکنان، فرآیند و نتایج دسته بندی شدند. همچنین نتایج حاصل از بخش کمی و آزمونt  تک نمونه ای نشان داد که کلیه این عوامل بر مدیریت کیفیت بیمارستانی تاثیر گذارند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از آزمون فریدمن به منظور بررسی اولویت بندی عوامل نیز برای اولویت عوامل با توجه به میانگین رتبه ها ترتیب اولویت را به صورت کارکنان، فرآیند، ساختار و نتایج نشان داد.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، بحران، بیمارستان های شهر کرمانشاه، کووید-19
  • مهدی ریسمانیان، اسماعیل ضرغامی* صفحات 287-298
    زمینه و هدف

    الگوهای رفتاری جمعیت در شرایط اضطراری می توانند روند تخلیه ی جمعیت را تحت تاثیر قرار دهند. آشنایی با این رویکردهای رفتاری نه تنها برای طراحان فضاهای پرجمعیت شهری مانند ساختمان های بلندمرتبه، بیمارستان ها، ایستگاه های حمل و نقل عمومی، استادیوم های ورزشی، سالن های سینما و تیاتر و غیره جهت پیش بینی نحوه ی رفتار و حرکت جمعیت در شرایط خطر و محاسبه ی زمان تخلیه ی واقعی و مقایسه ی آن با استانداردهای لازم برای تخلیه افراد، یک التزام و ضرورت می باشد بلکه برای مدیران و بهره برداران از فضا، جهت مدیریت کارآمد در شرایط بحرانی مانند زلزله، آتش سوزی، بمب گذاری و عملیات تروریستی و غیره، امری اجتناب ناپذیر است.

    روش

    در این پژوهش ابتدا براساس مطالعات اسنادی چهار نظریه و رویکرد مختلف در باب رفتار جمعیت در شرایط اضطراری شناسایی گردیده است و سپس با طراحی سناریوهای مختلف و شبیه سازی فیزیکی و رفتاری افراد با استفاده از مدل هیدرولیکی، میزان تاثیر رویکردهای رفتاری جمعیت بر زمان تخلیه ی کامل یک ساختمان مسکونی بلندمرتبه در شهر تهران با طبقات 17، 19، 21، 23 و 25 طبقه بررسی و مقایسه گردید. برای اعتبار سنجی داده ها، شبیه سازی ها با استفاده از نرم افزار pathfinder بر اساس مدل عامل محور مورد بررسی مجدد قرار گرفته اند.

    یافته ها

    با بررسی مطالعات گذشته مشخص گردید که چهار الگوی رفتاری جمعیت در شرایط اضطراری شامل وحشت توده ای، وابستگی، هنجاری و هویت اجتماعی وجود دارند. مطابق نتایج به دست آمده از شبیه سازی سناریوها، الگوی رفتاری وحشت توده ای بیشترین تاثیر منفی بر روند تخلیه ی جمعیت را داراست و رویکرد هنجاری در نقطه ی مقابل آن قرار دارد. بطور میانگین، در جامعه ای که بر اساس رفتار وحشت توده ای در شرایط اضطراری عمل می کنند زمان تخلیه ی کامل ساختمان 77.6 درصد بیشتر از زمان تخلیه ی جامعه ای است که بر اساس رویکرد هنجاری رفتار می کنند. همچنین مشخص گردید الگوهای رفتاری که زمان تخلیه ی ساختمان را کاهش می دهند در ساختمان های بلندتر تاثیر بیشتری بر روند تخلیه دارند.

    نتیجه گیری

    تجمعی از افراد با پدیده های رفتاری وحشت توده ای، باعث بروز فاجعه های انسانی خواهند شد اگرچه رفتارهای اجتماعی پیشرو و انسان دوستانه مانند کمک به غریبه ها و افراد ناتوان و کم توان نیز ضرورتا" باعث کاهش زمان تخلیه در شرایط اضطراری نمی گردد. از آنجا که تعداد طبقات یک ساختمان بلند مرتبه ارتباط مستقیمی بر میزان تاثیر الگوهای رفتاری ساکنان آن بر روند تخلیه دارد، آموزش های شهروندی و تعیین استراتژی های مدیریت تخلیه تاثیر فراوانی بر کاهش زمان تخلیه یک ساختمان بلندمرتبه و افزایش ایمنی در شرایط اضطراری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: رفتار جمعیت، شرایط اضطراری، تخلیه جمعیت، ساختمان های بلند مرتبه
  • محسن پیری زاده، محبوبه پیری زاده* صفحات 299-309
    زمینه و هدف

    ثبت دستگاهی داده های مربوط به پدیده زلزله در سده اخیر، رویکردهای جدیدی را برای استفاده از روش های نوین نگهداری، پردازش و تحلیل این نوع از داده ها به منظور سازمان دهی و طبقه بندی آن ها برای اهداف مرتبط با مدیریت خطرپذیری لرزه ای ارایه داده است. از جمله این رویکردها، استفاده از فناوری هوش مصنوعی برای کشف قوانین ذاتی و وابستگی بین داده ها جهت طبقه بندی رویدادهای لرزه ای یا پیش بینی مقادیر پیوسته سری های زمانی می باشد.

    روش

    در این تحقیق، کاربرد شاخه های مختلف هوش مصنوعی به خصوص روش های یادگیری ماشین و یادگیری عمیق در پردازش داده های مرتبط با زلزله با در نظر گرفتن ویژگی های خاص این نوع از داده ها اعم از وجود ارتباطات زمانی میان نمونه ها و توزیع به شدت ناموزون کلاس ها مورد تجزیه  و  تحلیل قرار گرفته است. سپس یک رویکرد جدید مبتنی بر شبکه بازگشتی عمیق تجهیز شده به تابع ضرر حساس به هزینه به  منظور مدلسازی ارتباط بین داده های سری زمانی لرزه ای و احتمال وقوع زلزله های آتی پیشنهاد گردیده است. به منظور ارزیابی عملکرد مدل پیشنهادی، یک مطالعه موردی در زمینه طبقه بندی شدت شتاب بیشینه لرزه ای (PGA) در گام زمانی بعدی بر اساس سری زمانی مربوط به پیش نشانگر لرزه ای فعالیت غیر طبیعی حیوانات انجام شده است.

    یافته ها: 

    بهره گیری از شبکه های عمیق بازگشتی با توجه به توانایی های آن ها در به خاطر سپاری طولانی مدت ارتباطات زمانی میان نمونه ها، در مدلسازی سری های زمانی لرزه ای کاملا مثبت ارزیابی گردید. با این حال، در مسایل طبقه بندی داده های لرزه ای که همواره لرزش های جدی تر در مقابل حالت های غیر جدی به ندرت رخ می دهند، مسئله عدم تعادل کلاس به طور پررنگی حضور دارد که اگر این موضوع به درستی کنترل نشود، می تواند عملکرد مدل ها را به نفع کلاس اکثریت به شدت تحت تاثیر قرار دهد، به طوری که مدل ها تمایل خواهند داشت همه نمونه ها را به عنوان کلاس اکثریت برچسب گذاری کنند. این درحالی است که در اینگونه از مسایل، شناسایی صحیح کلاس اقلیت، اولویت اصلی را دارد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه موردی نشان داد که رویکرد مبتنی بر یادگیری عمیق با میانگین دقت متعادل 81.2% و 59.3% به ترتیب بر روی داده های آموزشی و آزمون، عملکرد کاملا بهتری را در مقایسه با شبکه های عصبی بازگشتی معمولی در طبقه بندی مقادیر PGA از خود بر جای گذاشته است. همچنین این مطالعه نشان داده است که با اصلاح کردن تابع هزینه شبکه های بازگشتی عمیق به کمک رویکرد حساس به هزینه، می توان چالش عدم تعادل کلاس داده های لرزه ای را نیز به خوبی کنترل نمود.

    کلیدواژگان: داده های لرزه ای، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، یادگیری عمیق، پیش نشانگر لرزه ای
  • ماندانا کمالی، منوچهر طبیبیان*، مسعود الهی صفحات 310-326
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش شتاب رشد شهرها، تامین مسکن از مهم ترین دغدغه های جوامع و از اولویت های دولت ها می باشد. در کشور ما طی چند سال اخیر، به منظور تامین مسکن اقشار کم درآمد، دولت سیاست احداث مسکن مهر و طرح اقدام ملی مسکن را در پیش گرفته است. با توجه به آسیب پذیری بالایی که کشورمان در مقابل سوانح طبیعی به ویژه زلزله دارد، لزوم توجه به مدیریت بحران و تاب آوری در پروژه های مسکن مهر و اقدام ملی مسکن ضرورت دارد. از آنجایی که برنامه ریزی های انجام شده در زمینه مدیریت بحران به حین و پس از وقوع بحران اختصاص دارد و کمتر به شرایط پیش از وقوع بحران توجه می گردد؛ لذا در این پژوهش با هدف تحلیل تاب آوری کالبدی مساکن اجتماعی در برابر زلزله به دنبال برنامه ریزی های پیش از بحران می باشیم.

    روش

    در این پژوهش توصیفی-تحلیلی با هدف ارزیابی تاب آوری کالبدی محله پونک زنجان -که متشکل از مسکن های مهر می باشد-، کلیه شاخص های تاثیرگذار بر تاب آوری کالبدی به کمک تحلیل محتوا شناسایی و بررسی شده و پس از وزن دهی وارد سیستم اطلاعات جغرافیایی شده است. سپس به کمک تکنیک موران محلی و جهانی نوع پراکندگی تاب آوری و لکه های داغ و سرد بهینه شده تاب آوری مشخص شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته ها بیانگر این است که از میان 18 شاخص اساسی سنجش تاب آوری کالبدی در برابر زلزله، فاصله از گسل در بالاترین اهمیت و دسترسی به کاربری های درمانی و ایستگاه های آتش نشانی کمترین اهمیت را دارا می باشند. در مجموع، محلات متشکل از مسکن های مهر به علت ضعف هایی که در مولفه های کالبدی شان دارند از تاب آوری کالبدی پایینی برخوردارند و با وجود نوساز بودن و وجود برنامه ریز ی، آسیب پذیری بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، زلزله، مسکن مهر، زنجان
|
  • Hamid Kargar*, Zhila Hosseini, Mohammad Eskandari, MohammadAli Nekooie Pages 221-237
    Background and objective

    Due to the physical vulnerability of large areas of worn-out tissues in the central and middle areas of cities against earthquakes and the priority of saving the lives of residents, urban regeneration process can be considered as the most important way to increase physical resilience in crisis management cycle. The use of large-scale urban regeneration interventions is a vital necessity given the speed of renewal in worn-out structures.

    Method

    This research is qualitative in terms of review and practical purpose and qualitative in terms of data type. In this research, the required data are systematically collected from library resources, news sites and open and semi-structured interviews with some experts and managers active in urban affairs, and by comparing and combining the obtained data, the research results The meta-analysis method has been analyzed.

    Findings

    the Renewal of worn-out structures should have been completed in 1994, while the executive operations of worn-out structures not only did not end, but in 1399 the area of ​​worn-out urban structures increased by about 7,000. Hectare has increased to 148 thousand hectares. On the other hand, due to the physical vulnerability of worn and dysfunctional tissues in central and central cities to the possibility of earthquakes, this article seeks to investigate the reasons for not using large-scale interventions to accelerate the process of regeneration of worn tissues and reduce existing vulnerabilities. In order to achieve this, while examining the common concept of urban regeneration in the world, it has made a brief comparison of some large-scale interventions of urban regeneration at home and abroad.

    Conclusion

    In this study, while examining the history of urban regeneration, the importance of recognizing the concepts and goals of urban regeneration and using the experiences of successful cities in the world in eliminating physical vulnerabilities and using large-scale interventions. Based on the assumptions of urban regeneration research. It is an interventionist process and a strategic plan with a forward-looking vision that considers all economic, social, physical, and environmental dimensions of the target area.

    Keywords: Urban regeneration, Urban deteriorated fabrics, Disaster risk management, Urban inter-vention, Large-scale intervention
  • Vahide Joudaki*, Akbar Ghazifard, Ebrahim Haghshenas Pages 238-254
    Background and Objective

    Urban geology uses geological studies to manage risk of natural hazards and sustainable development in urban areas. In the circumstances that the geological hazards caused by the earthquake of November 12, 2017, had been sweeping the Sarpol-e-Zahab region, two underground tunnels were being excavated in the vicinity of the city.  The negative effects of drilling operations of these two underground structures could intensify the crisis in the region.

    Method

    With the results of field visits and specialized texts review (articles, documents and reports), the geological hazards caused by the earthquake in Sarpol-e-Zahab region have been studied from the perspective of urban geological knowledge. Using the authorschr('39') executive experiences in the water transfer tunnels of Sarpol-e Zahab and Bazideraz, how to manage negative effects caused by drilling these underground structures (preventing the escalation of the crisis in the area) has been discussed.

    Finding

    The occurrence of earthquake has led to the occurrence of other geological hazards such as: "landslides, Rock Fall" and the region has experienced a pervasive crisis. In such circumstances, the tunneling operations intersected in places with surface water flows as well as with the citychr('39')s transportation roads. The destructive effects of drilling operations of these tunnels could cause many problems (reduction of water resources, land subsidence  and the problem of vehicle traffic on roads) and naturally the volume of problems of earthquake-stricken people increase.

    Conclusion

    The crises that occurred after the earthquake were directly and indirectly related to the geological characteristics of the city, so during the construction of tunnels, operational solutions tailored to the geological conditions were considered so that drilling machines safely cross high-risk areas and from the escalation of the social crises in the earthquake-stricken area be prevented.

    Keywords: Geology, Earthquake, Landslide, Liquefaction, Tunnel
  • Asghar Molaei* Pages 255-273
    Background and Aim

    Nowadays, Big cities have many problems and challenges in terms of sustainability, which has many negative consequences in times of crisis and sustainable crisis management. These include natural disasters, especially earthquakes, floods, hurricanes, as well as man-made issues such as traffic, environmental, and security disruptions. The metropolis of Tehran is facing many problems in the field of natural disasters, especially earthquakes, as well as traffic, water, waste and energy issues, which threaten its sustainability. In this regard, the idea of ​​smart city can be used with comprehensive programs as an irreplaceable and efficient requirement for the sustainability of cities, especially in critical situations. Therefore, the purpose of this study is to identify smart city strategies from the perspective of sustainability and with emphasis on crisis management issues.

    Method

    This article is done by descriptive research method and content analysis of texts and logical reasoning and using documentary and library study methods.

    Findings

    Sustainable smart city approach with smart city management and process smartening, benefits such as speeding up management of issues and services, integration of decisions and actions of officials and people, transparency and monitoring and control of violations, reducing unnecessary travel, saving Brings with it energy consumption. Using a comprehensive program and new technology infrastructure, the smart city plays an important role in solving urban problems along with the challenges and threats related to the security and privacy of cyberspace. The metropolis of Tehran, with important issues such as traffic, earthquakes and air pollution, has a suitable context for the development of a smart city.

    Conclusion

    Smart city can improve the sustainability of cities by benefiting from the infrastructure of new technologies, smart citizens, smart life, smart economy, smart government and smart environment. A review of successful global experiences, especially in the cities of Pittsburgh, Toyota and Seoul, shows that traffic, urban services, environmental and energy issues can be solved with smart city capabilities. Applying these experiences in Tehran metropolis in crisis management due to natural disasters and man-made issues, especially earthquakes, traffic, air pollution, taking into account sustainability and crisis management and passive defense and cyberspace security and Iranian-Islamic culture considerations can lead to sustainable development. Tehran metropolis.

    Keywords: Smart city, Crisis management, Sustainability, Urban development, Tehran metropolis
  • Mahtab Mortezaei, MohammadJavad Jamshidi* Pages 274-286
    Background and objective

    The aim of this study was to identify and prioritize the factors affecting hospital quality management in crises in Kermanshah hospitals during the Covid-19 crisis.

    Method

      The statistical population of this study was in the qualitative part of all employees of hospitals in Kermanshah in 1399 and the statistical sample is managers and experts whose theoretical saturation was 17 people. The statistical population in the quantitative ward was all the staff of Kermanshah hospitals in 1399 and the statistical sample of 150 people were selected from the staff by available sampling method. The research tools in the qualitative and quantitative sections were interview and questionnaire, respectively. In the qualitative section, the interview was conducted in person and the questionnaires in the quantitative section were distributed online in the form of Google among the sample members. The questionnaire used in this research was a researcher-made questionnaire designed using the themes obtained in the qualitative section. The qualitative part was done using the theme analysis

    method

    and the quantitative part was prioritized using the Friedman test. The software used in the qualitative and quantitative sections were MAXQDA 2018 and SPSS 25.

    Findings

    The results of the qualitative section using thematic analysis using interviews showed that 24 sub-themes were categorized into 4 main themes including structure, staff, process and results. Also, the results of quantitative ward and one-sample t-test showed that all these factors affect hospital quality management.

    Conclusion

    The results of Friedman test to check the prioritization of factors for the priority of factors according to the average ranks showed the order of priority in terms of staff, process, structure and results.

    Keywords: Quality Management, Covid-19, Kermanshah Hospitals, Crisis
  • Mahdi Rismanian, Esmaeel Zarghami* Pages 287-298
    Background and objective

    Crowd behavior patterns in emergencies can affect the evacuation process. Familiarity with these behavioral approaches not only for designers of densely populated urban spaces (such as high-rise buildings, hospitals, public transportation stations, sports stadiums, cinemas, and theaters, etc.) to predict the behavior and movement of the population in hazardous conditions and calculate the actual evacuation time Comparing it with the standards required to evacuate people is an obligation and a necessity, but for managers and space users, for efficient management in critical situations (such as earthquakes, fires, bombings, and terrorist operations, etc.) is inevitable.

    Method

    In this study, based on documentary studies, four different theories and approaches on population behavior in emergencies have been identified, and then by designing different scenarios and physical and behavioral simulations using hydraulic model, the impact of population behavioral approaches on The time of the total evacuation of a high-rise residential building in Tehran with 17th, 19th, 21st, 23rd, and 25th floors was examined and compared. To validate the data, the simulations were reviewed using pathfinder software based on the agent-based model.

    Findings

    A review of previous studies revealed four patterns of population behavior in emergencies, including mass panic, affiliation approach, normative approach, and social identity approach. According to the simulated results of the scenarios, the behavioral pattern of mass panic has the most negative impact on the evacuation process, and the normative approach is at the opposite point. On average, in communities operating based on mass panic behavior in an emergency, the total evacuation time of the building is 77.6% longer than the evacuation time of communities acting on a normative approach. It was also found that behavioral patterns that reduce building evacuation time significantly impact the evacuation process in taller buildings.

    Conclusion

    Accumulations of people with the behavioral phenomena of mass panic will cause human catastrophes, although progressive and humanitarian social behaviors such as helping strangers and people with disabilities do not necessarily reduce emergency evacuation time. Because the number of floors of a high-rise building directly relates to the impact of its occupantschr('39') behavioral patterns on the evacuation process, citizenship training and determining evacuation management strategies will significantly reduce the evacuation time of a high-rise building and increase emergency safety.

    Keywords: Crowd behavior, Emergencies, Crowd evacuation, Safe evacuation
  • Mohsen Pirizadeh, Mahboobeh Pirizadeh* Pages 299-309
    Background and objective

    Systematic recording of earthquake data in the last century has developed new approaches to using innovative methods to maintain, process, and analyze this type of data in order to organize and classify them for seismic risk management purposes. Among these approaches is the use of artificial intelligence technology to discover intrinsic rules and interdependencies between data to classify seismic events or to predict continuous values of time series.

    Method

    In this research, the applications of various branches of artificial intelligence, especially machine learning and deep learning methods in the processing of earthquake-related data have been analyzed by considering the specific characteristics of this type of data, including the temporal relationships between samples and the highly skewed distribution of classes. Then, a new approach based on deep recurrent networks equipped with cost-sensitive loss function is proposed to model the relationship between seismic time series data and the probability of future earthquakes. In order to evaluate the performance of the proposed model, a case study on the classification of Peak Ground Acceleration (PGA) severity in the next time steps has been performed based on the time series related to the seismic precursor of abnormal activity of animals.

    Findings

    The use of deep recurrent networks due to their ability to memorize long-term temporal relationships among samples, was evaluated quite positively in the modeling of seismic time series. However, in seismic data classification problems, in which more serious earthquakes occur less frequently than in non-serious cases, the problem of class imbalance plays a prominent role which, if not properly controlled, can greatly affect the performance of models in favor of the majority class. So that models will tend to label all the samples as a majority one, while in such situations the correct identification of the minority class has the topmost priority.

    Results

    The results of the case study revealed that the deep learning based approach with an average balanced-accuracy of 81.2% and 59.3% on training and test data, respectively, has left a completely better performance compared to conventional recurrent neural networks in the classification of PGA values. This study also shows that by modifying the loss function of deep recurrent networks using the cost-sensitive approach, the challenge of seismic data class imbalance can be well controlled.

    Keywords: Seismic data, Artificial intelligence, Machine learning, Deep learning, Earthquake precursors
  • Mandana Kamali, Manouchehr Tabibian*, Masoud Elahi Pages 310-326
    Background and objective

    Due to the increasing acceleration of urban growth, providing housing is one of the most important concerns of communities and one of the priorities of governments. In our country, in recent years, in order to provide housing for the low-income groups, the government has adopted a policy of constructing housing and a national housing action plan. Due to the high vulnerability of our country to natural disasters, especially earthquakes, it is necessary to pay attention to crisis management and resilience in Mehr housing projects and national housing action. Since the plans made in the field of crisis management are dedicated to during and after the crisis and less attention is paid to the conditions before the crisis, so in this study with the aim of analyzing the physical resilience of social housing against earthquakes following plans We are before the crisis.

    Method

    In this descriptive-analytical study, with the aim of evaluating the physical resilience of Poonak neighborhood in Zanjan, which consists of Mehr housings, all indicators affecting physical resilience were identified and examined by content analysis, and after weighting entered the information system. Geographically. Then, with the help of local and global Moran technique, the type of resuscitation dispersion and optimized resuscitation hot and cold spots are determined.

    Result

    The findings indicate that among the 18 basic indicators for measuring physical resilience against earthquakes, the distance from the fault is the most important and access to medical land uses and fire stations are the least important. In general, neighborhoods consisting of Mehr housing have low physical resilience due to weaknesses in their physical components and despite being new and planned, they are more vulnerable.

    Keywords: Physical resilience, earthquake, Mehr housing, Zanjan