فهرست مطالب

پژوهش در آموزش شیمی - پیاپی 1 (بهار 1398)

نشریه پژوهش در آموزش شیمی
پیاپی 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدیقه ناظمیان* صفحات 1-14
    ارتباط دانشگاه و صنعت یکی از شاخص ترین عوامل رسیدن به توسعه محسوب می شود به گونه ای که توسعه جوامع مختلف به میزان بسیار زیادی به ارتباط میان این دو بخش وابسته شده است.  به بیان دیگر، دستیابی به توسعه ملی، توجه به رابطه صنعت و دانشگاه را ایجاب می کند؛ برای دستیابی به اهداف آموزشی نیازمند نیروهای متخصص و کارآمد می باشد. بنابراین دانشگاه فرهنگیان که به تعلیم دانشجو معلمان می پردازد و در نهایت آموزش و پرورش که مسیول پرورش استعداد و خلاقیت دانش آموزان می باشند، باید با برنامه ریزی در بستر مناسب برای ارتباط بین آموزش شیمی و صنعت در برنامه های درسی همت گمارند. جامعه آماری این پژوهش را دانشجو معلمان آموزش شیمی دانشگاه فرهنگیان به تعداد 150 نفر تشکیل می دهند. حجم نمونه شامل 108 نفر می باشند. نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای یک مرحله ای انجام گرفت. ابزارهای اندازه گیری پرسشنامه بود که با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی و درصد) ، آزمون استنباطی همبستگی پیرسون ، فریدمن و نرم افزارهای آماری متداول مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  نتایج نشان داد برای ارتباط بین آموزش شیمی و صنعت بهتر است بستر مناسبی برای دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان فراهم گردد تا ارتباط صنعت با آموزش و پرورش افزایش یابد.
    کلیدواژگان: آموزش شیمی، صنعت، دانشجو معلمان، آموزش و پرورش، دانشگاه فرهنگیان
  • وحید امانی*، کوثر زمانی صفحات 15-34

    یکی از رویکردهای نوین آموزشی که ریشه در دیدگاه شناخت گرایی دارد، نقشه مفهومی است. نقشه مفهومی ابزاری برای نمایش اطلاعات در قالب نمودار است که ارتباط  منطقی بین مفاهیم به روشنی در آن قابل مشاهده است. به زبان ساده نقشه مفهومی یک روش ترسیمی، جای گزین روش یادداشت برداری سنتی است. یادگیری فعال یعنی ارتباط موثر بین آن چه از قبل می دانستیم با آن چه نیاز است بدانیم. با استفاده از نقشه ذهنی، یادگیرنده می تواند دانش موجود خود را با مفاهیم جدید بیامیزد، بنابراین یادگیری فعال به وسیله ی نقشه مفهومی ارتقاء می یابد. همچنین نقشه مفهومی ابزاری مناسب جهت برنامه ریزی درسی، ارزشیابی تکوینی، ارزشیابی پایانی و تقویت خلاقیت می باشد. نقشه های مفهومی را که با استفاده از نرم افزارهای Minding Map  مانند Xmind،  Mindomo و  Mindmanager ترسیم می شوند، نقشه مفهومی دیجیتالی می گویند. این نقشه ها قابلیت طراحی و ویرایش آسان، ساخت سریع، ذخیره سازی و ارسال الکترونیکی آسان را دارند. در این مقاله سعی شده است ضمن ارایه ی این نرم افزارها برای ترسیم نقشه های مفهومی دیجیتالی و طراحی نقشه های مفهومی دیجیتالی از مباحث شیمی، کیفیت یادگیری و یاددهی  شیمی را بهبود یابد. همچنین به کارگیری این نقشه ها موجب رفع کج فهمی و حتی تند خوانی نیز می شود.

    کلیدواژگان: دیدگاه شناخت گرایی، نقشه های مفهومی دیجیتالی، نرم افزارهای Minding Map
  • الهه کشاورز*، عاطفه حمیدی صفحات 35-46
    هدف از مطالعه حاضر استفاده از روش کاوشگری برای عمق بخشی به یادگیری مهارت محلول سازی است. این مطالعه بر روی دانشجویانی که آزمایشگاه شیمی عمومی 2 را می گذرانند صورت گرفته است. روش آموزش مبتنی بر کاوشگری برای دانشجویان این موقعیت را ایجاد می کند که مسئله محلول سازی را با تفکر و بر اساس سوالات ذهنی خود حل کنند و درنهایت از آن نتیجه گیری نمایند. تمرکز اصلی بر استدلال های ارایه شده در سمینار های گروهی دانشجویان قرار می گیرد و مربی به گزارش پایانی بسنده نمی کند. دانشجویان هنگام جستجو در منابع و طی مراحل مختلف و انجام کار عملی، علاوه بر تسلط بر مهارت محلول سازی، به پرورش تفکر انتقادی نایل می شوند. در طرح اجراشده دانش، حاصل کسب تجربه توسط دانشجو است، به طوری که او قادر خواهد بود آن را در حل مسایل مشابه به کار گیرد.
    کلیدواژگان: محلول سازی، کاوشگری، تفکر انتقادی، مهارت آزمایشگاهی
  • نسیم اصغری لالمی، وحید امانی* صفحات 47-66

    به دلیل اهمیت زیاد “شیمی سبز" برای حفظ محیط زیست، جلوگیری از تخریب منابع طبیعی و ایجاد یک زندگی سالم و طبیعی، در طی چندین دهه ی گذشته شیمی سبز به عنوان جزیی مهم در آموزش شیمی ظهور یافته و به سرعت درحال گسترش است. انواع مواد آموزشی برای تدریس 12 اصل شیمی سبز به دانش آموزان در مدارس و دانشجویان در دانشگاه های تمام کشورها ایجاد شده است. با این حال، یک فشار بین المللی به سمت توسعه پایدار وجود دارد که مربیان و معلمان شیمی سبز را برای سنجیدن عوامل پیچیده شیمی سبز و در نظر گرفتن عوامل اجتماعی پایداری، به چالش کشانده است. در این مقاله، پیشینه ای از شیمی سبز، آموزش آن و ارتباط آن با توسعه پایدار را بیان نموده، دوره ها و برنامه هایی که در سال های اخیر برای رسیدن به این اهداف تلاش می کنند و نیز برخی از روش هایی که برای ارزیابی نتایج فراگیران از دوره های شیمی سبز مورد استفاده قرار گرفته اند مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: شیمی سبز، آموزش شیمی، توسعه پایدار، شیمی پایدار
  • امیرحسین ذبایحی*، مهدی عبدالهی صفحات 67-80
    کارآفرینی و ایجاد روحیه ی مولد بودن در نسل جوان، مورد تاکید همه نظام های تعلیم و تربیت از جمله کشور ماست. از این رو آموزش و پرورش به عنوان رکن اصلی نظام آموزشی کشور، موظف است اقدامات لازم را در مسیر آموزش کارآفرینی انجام دهد که در نتیجه ی آن کمک شایانی به صنعت و اقتصاد کشور و همین طور برآورده کردن نیازهای علمی صنایع خواهد کرد. مدرسه به عنوان محل اتصال جامعه و نظام آموزشی این بار را به دوش می کشد، بنابراین ایجاد محیطی مولد در کلاس درس و افزایش روحیه ی کارآفرینی در دانش آموزان از وظایف مدرسه و معلم است. پژوهش پیش رو روشی را برای تدریس مفاهیم علوم پایه بیان نموده که در آن خلاقیت دانش آموزان مورد توجه قرار می گیرد. بدین منظور روش ایبسه (آموزش علوم به روش کاوشگری) در دبیرستان سلام برای آموزش مبحث هوا و گاز ها اجرا شد و نتایج آن تجزیه و تحلیل گردید. نتایج حاصل از پژوهش این فعالیت نشان داد که می توان با استفاده از روش آموزشی ایبسه علاوه بر آموزش مفاهیم تخصصی، مفاهیمی چون تمدن، فناوری و خلاقیت را نیز که در راستای کمک به توسعه کارآفرینی است به فراگیران آموزش داد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش شیمی، روش ایبسه، آموزش، معلم
  • سلمی احسانی تیلمی* صفحات 81-98
    تجربیات یادگیری در دوران تحصیل دانشجومعلمان می تواند بر درک آن ها  از طبیعت علوم و روش های آموزش آن و همچنین نظرات ناشی از آن در فرایند یاددهی- یادگیری موثر باشد. هدف از این پژوهش بررسی میزان تاثیرگذاری دوره آموزشی مقطع متوسطه بر دانشجو معلمان ترم اول آموزش ابتدایی از لحاظ راهبرد نهفته در ذهن آن ها در فرایند یاددهی- یادگیری درس علوم مقطع ابتدایی است. جامعه ی آماری تحقیق شامل دانشجو معلمان رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان مازندران از سه رشته تحصیلی مختلف است. نمونه ی آماری با جامعه ی آماری در این روش برابر است. داده های  مورد نیاز  بر اساس چک لیست آزمون "یک معلم علوم را نقاشی کن" جمع آوری شده و آنالیز واریانس جهت پیدا کردن ارتباط معنی دار بین نوع دیپلم دانشجو معلمان و راهبرد یاددهی آن ها انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که راهبرد غالب در بین دانشجویان ترم اول بر اساس تجربیات آن ها در گروه ریاضی فیزیک و علوم انسانی روش مفهومی و در گروه علوم تجربی انتقالی می باشد. همچنین، اختلاف معنی داری بین نوع رشته تحصیلی دانشجو معلمان در راهبرد اولیه آن ها در امر یاددهی علوم وجود نداشت و دانشجو معلمان نگرش تقریبا یکسانی در برپا کردن کلاس علوم از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: معلم علوم، راهبرد تدریس، فرایند یاددهی- یادگیری، مقطع ابتدایی، دانشجو معلم
  • مسعود سعادتی* صفحات 99-100
|
  • Sedighe Nazemian * Pages 1-14
    The relationship between university and industry is one of the most important factors for development. The development of various societies is highly dependent on the relationship between these two sectors. Therefore, the Farhangian University, which deals with the teaching of student teachers, and ultimately the educational system that is responsible to raise the students' talents and creativity. They must be committed to planning in the appropriate context for the relationship between chemistry and industry education in curriculum. The statistical population of this study consists of 150 student teachers of chemistry at Farhangian University. The samples were taken using a one-stage random cluster sampling (108 students). Descriptive statistics (frequency and percentage), Pearson correlation, Friedman test and common statistical softwares were used to analyze the data obtained by questionnaire measurement tool. The results showed that for the link between chemistry education and industry, we should provide a suitable basis for the students of the university to increase the relation between industry and education.
    Keywords: Chemistry Education, Industry, student teachers, Education, Farhangian University
  • Vahid Amani *, Kosar Zamani Pages 15-34

    One of the new cognitive perspectives in education is conceptual mapping. The mapping is a tool to display information in the form of a diagram, in which the logical links among concepts can be clearly visualized. In other words, the conceptual mapping is a graphical method that can replace the traditional note-taking methods. For active learning, effective communication is required between what we already know and what we need to know. By using the mental map, the learners could combine their existing knowledge with the new concepts and therefore active learning is promoted through a conceptual map. The conceptual map is also an appropriate tool for curriculum development, developmental evaluation, final evaluation and creativity enhancement. Conceptual maps drawn in mind mapping software such as Xmind, Mindomo, and Mindmanager are digital concept maps. These drawings are easy to design, build, edit, store and share. In this paper, we have tried to improve the quality of chemistry pedagogy while presenting these softwares to draw up conceptual digitization maps and designing conceptual digital maps of the topics of chemistry. Also, applying these maps will limit common misunderstandings and improve speed reading.

    Keywords: Cognitive view, Digital Conceptual maps, Minding Map software
  • Elahe Keshavarz *, Atefe Hamidi Pages 35-46
    The purpose of the present study is to use inquiry based method to deepen solution making skill in the laboratory. This study is conducted on students who are undergoing general chemistry lab No 2. The inquiry based teaching method creates the situation for learners to solve the problems by thinking and research based on their subjective questions and finally concluding from it. The main focus is on the arguments presented at student group seminars and the coach does not suffice on the final report. In addition to mastering solution making skills, students seek to develop critical thinking when searching for resources and during different stages and doing practical work. In the implemented plan, knowledge is the result of the student's experience; so that, he will be able to solve it in the similar way.
    Keywords: Solution making, Inquiry based method, Critical Thinking, Laboratory skills
  • Nasim Asghari Lalmi, Vahid Amani * Pages 47-66

    Due to the importance of green chemistry in protecting the environment, preventing the destruction of natural resources and creating a healthy and natural life, over the past several decades, green chemistry has emerged as an important component of chemistry education and is rapidly expanding. Various educational materials have been developed to teach the 12 principles of green chemistry to students in schools and universities around the world. However, there is international pressure on sustainable development that challenges educators and teachers of green chemistry to gauge the complexities of green chemistry and to consider social sustainability factors. In this review paper we describes the history of green chemistry, its teaching and its relation to sustainable development, the courses and programs that have been working to achieve these goals in recent years. In addition, some of the methods used to evaluate the learning outcomes of green chemistry courses are discussed and reviewed.

    Keywords: Green Chemistry, Chemistry Education, Sustainable Development, Sustainable Chemistry
  • Amir Hossein Zabayehi *, Mahdi Abdollahi Pages 67-80
    Entrepreneurship and the creating the spirit of production in the new generation have always been emphasized by the educational systems including Iran’s. Hence, education (office) as the main pillar of the educational system of the country is required to take the necessary steps in the direction of entrepreneurship training, which as a result will contribute to the country's industry and economy, as well as meet the scientific needs of the industry. The school takes this burden as the connecting point of the community and the educational system. Therefore, creating a productive environment in the classroom and increasing the entrepreneurial spirit in students is one of the tasks of the school and teachers. This research presents a method for teaching basic sciences in which the creativity of students is taken into consideration, so that the method (IBSE) (Inquiry based science education) was performed in the field of air and gases in "Salaam" high school and its results has been analyzed and studied. It was found from this activity that in addition to teaching specialized chemistry concepts, other concepts such as civilization, technology and creativity which help to develop entrepreneurship could be teach using IBSE method.
    Keywords: Entrepreneurship, Chemistry Education, IBSE, Teaching, Teacher
  • Salma Ehsani Tilami * Pages 81-98
    The previous learning experiences of student teachers can affect their understanding of science nature and its teaching methods, and its feedback is effective in the teaching-learning process. The purpose of this study is to investigate the effect of high school education in terms of the student teachers’ strategy in the teaching –learning process in science education. The statistical population (statistical sample) of the study consisted of student teachers of primary education in Farhangian University of Mazandaran. These student teachers have different diploma in high school. The data was collected based on the "draw a Teacher of Science" checklist and Analysis of variance was conducted to find a meaningful relationship between the type of student teacher’s diplomas and their teaching strategy. The results showed that the student teachers with mathematics and humanities diplomas adopted the conceptual method and those with empirical science choice transitional method. There was no significant difference between the student teacher’s primary strategy in teaching science and their diplomas and they showed a nearly identical attitude toward setting up their science class.
    Keywords: Science teacher, Teaching strategy, Teaching-learning process, elementary school, Student teacher
  • Pages 99-100