فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 109، اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه شریفی فرد، نرگس نظری، حمید آسایش، لیلا قنبری افرا، محمد گودرزی راد، منصوره شاکری، مهسا حاجی محمدحسینی*، مطهره قدرتی صفحات 76-83
    زمینه و هدف

    در حال حاضر سندرم کرونا ویروس به یک چالش جهانی تبدیل شده است. در این بین پرستاران به علت حضور در خط مقدم درمان تحت فشارهای روحی و روانی بزرگی هستند. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی  اختلالات روانشناختی در پرستاران مواجه با بیماران مبتلا به کوویید 19 در سال 1399انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی  275  نفر از پرستارانی که در بیمارستان های پذیرش کننده بیماران کرونایی کار میکردند به شیوه تصادفی ساده وارد مطالعه شدند و چک لیست اطلاعات زمینه ای و پرسشنامه های PTSD و افسردگی و اضطراب DASS-21را تکمیل نموند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار اختلال استرس پس از سانحه در مطالعه حاضر 42/5 ±46/17 بود  و  5/23 درصد از افراد اختلال استرس پس از سانحه داشتند، همچنین میانگین و انحراف معیار افسردگی 59/4  ± 83/14 و میانگین و انحراف معیار اضطراب آنها  38/4 ± 72/13 بود. نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک در مدل چند متغیره نشان داد سن و سابقه کار شرکت کنندگان در این مطالعه با اختلال استرس پس از سانحه ارتباط داشت (p< 0/05).  همچنین در بررسی همبستگی متغیرهای دموگرافیک و اضطراب و استرس پس از سانحه با افسردگی در روش تحلیل رگرسیون لجستیک چند متغیره مشخص شد سن و اضطراب با افسردگی ارتباط دارد (p< 0/05).

    نتیجه گیری

    با شروع و همه گیر شدن بیماری کروناویروس کادر درمان استرس و اضطراب فراوانی را تجربه کرده است. عدم آگاهی کافی در رابطه با بیماری، ترس از ابتلا و انتقال بیماری به سایر اعضای خانواده و هم چنین مخالفت های اعضای خانواده با آنان بوده از دلایل اضطراب افراد بود.

    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، افسردگی، اضطراب، کادردرمان، کووید-19
  • محمدرضا دین محمدی، محمد عباسی، امیر جلالی* صفحات 84-91
    زمینه و هدف

    تحلیل شاخص های عملکردی بخش اهمیت بسزایی دارد. هدف این مطالعه، تعیین شاخص های عملکرد اورژانس در مراکز اورژانس بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی پس از تایید کمیته اخلاق پژوهش دانشگاه  و اخذ مجوز برای نمونه گیری در مراکز اورژانس بیمارستان های آیت الله موسوی و ولیعصر (عج) به انجام رسید. پژوهشگر داده های مربوط به شاخص های پنج گانه عملکرد مراکز اورژانس را با روش نمونه گیری زمانی مدل پواسن در یک هفته کامل از 1341 بیمار مراجعه کننده در نوبت های کاری مختلف جمع آوری کرد. ابزار مطالعه شامل  پرسشنامه  ای بود که شامل مشخصات جمعیت شناختی مراجعه کنندگان و داده های مربوط به 5 شاخص عملکرد اورژانس پیشنهادی وزارت متبوع بود. در نهایت داده های پژوهش  با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مناسب و نرم افزار SPSS Ver. 22   مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج مطالعه بر روی 1341 بیمار مراجعه کننده به مراکز اورژانس نشان داد که بیماران تعیین تکلیف شده ظرف مدت 6 ساعت، 4/79 درصد، بیماران خارج شده از اورژانس طی 12 ساعت 3/93 درصد، ترک با مسئولیت شخصی 7/10 درصد، احیاء قلبی- تنفسی ناموفق 26/75 درصد و میانگین زمان تریاژ 77/15 دقیقه بود. تحلیل بیشتر به تفکیک بیمارستان و نوع بخش اورژانس نیز انجام گردید.

    نتیجه گیری

    شاخص های عملکرد اورژانس در مراکز آموزشی درمانی زنجان در مقایسه با سایر مطالعات انجام شده در سطح مطلوبی قرار دارد جز در موارد فاصله زمانی تریاژ تا اولین ویزیت پزشک که پیشنهاد می شود با انجام تمهیداتی در ارتباط با فضای فیزیکی و سهولت در روند پذیرش بیمار این مدت زمان را کاهش داده شود و برای پیشگیری از اقامت طولانی مدت بیماران در بخش اورژانس می توان به راهکارهایی نظیر جلوگیری از چند سرویسی شدن، هدفمند کردن تعداد مشاوره ها و محدود کردن آنها به مشاوره های ضروری و نهایتا پیگیری انجام هر چه سریعتر اقدامات درمانی توسط سرویس مربوطه اشاره نمود.

    کلیدواژگان: شاخص های عملکرد، بخش اورژانس، کیفیت خدمات، زنجان
  • منیره شمسایی، محمدجواد شمسایی، سروش محمدنژاد، ریحانه بهلگردی، پروانه اصفهانی* صفحات 92-99
    مقدمه  و هدف

    طرح تحول نظام سلامت ایران در اردیبهشت 1393 با اهداف عدالت در دسترسی به خدمات سلامت، ارتقای کیفیت خدمات و حفاظت مالی از بیماران در برابر هزینه های بالای خدمات بیمارستانی در بیمارستان های دانشگاهی اجرا شد. هدف این پژوهش مقایسه برخی شاخص های عملکردی بیمارستان قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سامت در بیمارستان های آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی زابل بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1397 در  بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زابل انجام شد. اطاعات شاخص های بیمارستانی سه سال قبل  و سه سال بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت به روش سرشماری  انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها یک چک لیست  محقق ساخته بود. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 19 و با آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که اجرای طرح تحول نظام سلامت بر شاخص ضریب اشغال تخت (P=0.040) و نسبت تخت فعال به ثابت (P=0.003) در بیمارستان الف، بر شاخص تعداد اعمال جراحی (P=0.032) در بیمارستان ب  و بر ضریب اشغال تخت (P=0.000)، شاخص تخت فعال به ثابت(P=0.014) و شاخص تعداد اعمال جراحی (P=0.014)و نسبت تختهای بخش روانی، سوختگی و ویژه به جمعیت (P=0.042)  در بیمارستان ج موثر بوده است. تغییرات شاخص نسبت تخت های بخش روانی، سوختگی و ویژه به جمعیت، ضریب اشغال تخت و نسبت تخت فعال به ثابت، تعداد اعمال جراحی از نظر آماری معنی دار بوده است (P<0.05).

    نتیجه گیری

    طرح تحول نظام سلامت در بازه زمانی 3 سال قبل  و 3 سال بعد از اجرای در کل بیمارستان های مورد مطالعه دارای اثراتی مثبت بوده و تغییراتی در برخی از شاخص های عملکردی ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: بیمارستان، طرح تحول نظام سلامت، شاخص عملکردی، ایران
  • شاهرخ راهبر، احمد راهبر*، ابوالفضل محمد بیگی، علیرضا امیدی اسکویی صفحات 100-109
    مقدمه

    امروزه دانش به منزله منبعی ارزشمند و استراتژیک بوده و از طرفی پرداختن به مدیریت دانش بدون ساختار سازمانی مناسب امکان پذیر نیست لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ابعاد ساختار سازمانی بر پیاده سازی مدیریت دانش در بیمارستان های دولتی انجام گرفت.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع کاربردی و بصورت اکتشافی بر روی 570 نفر از کارکنان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی قم انجام گرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد محقق ساخته با طیف لیکرت پنج قسمتی بود. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوایی، روایی همگرا و روایی واگرا و پایایی ابزار توسط آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد سنجش قرار گرفت. داده ها از طریق تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار های SPSS و Lisrel8.8 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار مولفه ی مدیریت دانش برابر (816/0±354/3) بود. نتایج تحلیل عامل اکتشافی، نشان داد که 936/0KMO=  و آزمون کرویت بارتلت در سطح 001/0  معنادار می باشد. آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی به ترتیب بین 982/0 تا983/0 و 926/0 می باشد. روایی همگرایی برابر 806/0 و روایی واگرا متغیر ها نیز تایید گردید. تحلیل عامل اکتشافی سازه ساختار سازمانی را در سه بخش رسمیت، عدم تمرکز و استراتژی ها دسته بندی نمود و شاخص های برازش آن را تایید نمودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادکه سه مولفه ساختار سازمانی با استقرار مدیریت دانش رابطه مثبت و معنی داری دارند. لذا حمایت مدیران ارشد از استراتژی های دانش محور و افزایش مشارکت کارکنان در تصمیم گیری و تمرکز زدایی برای پیاده سازی مدیریت دانش مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: بیمارستان، مدیریت دانش، ساختار سازمانی
  • محمد آبیاری، صمدعلی محمدی*، مهرداد پویان مهر، علی قشقایی، علی ملکی صفحات 110-119
    زمینه و هدف

    جراحی بواسطه مکانیسم های مختلفی باعث تضعیف ایمنی در دوره بعد از عمل می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات تجویز قبل از جراحی مهارکننده های سیکلواکسیژناز بر سطوح خونی اینترلوکین-2 (IL-2)، اینترفرون گاما (IFN-γ)، فاکتور نکروز دهنده تومور-آلفا (TNF-α)، گلبول های سفید خون (WBCs) و لنفوسیت ها بود.

    روش بررسی

    75 رت نر به پنج گروه 15 تایی تقسیم شدند. گروه 1 برای 3 روز بدون عمل جراحی با نرمال سالین گاواژ شد. گروه 2 برای 3 روز با نرمال سالین گاواژ شد. گروه های 5-3 به ترتیب با ایندومتاسین (4 میلی گرم بر کیلوگرم) و سلکوکسیب (5/7 و 15 میلی گرم بر کیلوگرم) برای 3 روز گاواژ شدند. در گروه های 5-2، یک ساعت پس از تجویز داروها در روز سوم، از لاپاراتومی به عنوان الگوی جراحی استفاده شد. 24 ساعت پس از جراحی، نمونه های خون جمع آوری و سطوح IL-2، IFN-γ، TNF-α، WBCs و لنفوسیت ها مشخص گردید. داده ها توسط آزمون واریانس یک طرفه آنالیز شدند.

    یافته ها

    24 ساعت پس از جراحی، کاهش سطوح خونیIL-2 ، IFN-γ و لنفوسیت ها همراه با افزایش TNF-α و WBCs در مقایسه با رت های کنترل مشاهده شد (0/05>P). ایندومتاسین (4 میلی گرم بر کیلوگرم) و سلکوکسیب (15 میلی گرم بر کیلوگرم) سطح کاهش یافته IL-2 را افزایش دادند (0/05>P). تفاوت معنا داری در IFN-γ و لنفوسیت ها بین گروه جراحی و گروه های درمانی با ایندومتاسین یا سلکوکسیب مشاهده نشد (0/05˃P). همچنین، فقط سلکوکسیب (15 میلی گرم بر کیلوگرم) توانست سطوح افزایش یافته TNF-α و WBCs را کاهش دهد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    استفاده از مهارکننده های سیکلواکسیژناز قبل از جراحی می تواند عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، مهارکننده های سیکلواکسیژناز، جراحی، رت
  • اعظم دهقانی، سنجر سلاجقه*، مهدی محمدباقری، سمانه مهدی زاده صفحات 120-129
    زمینه و هدف

    یکی از رویکردهای پرطرفدار ایجاد تغییرات ساختاری در بیمارستان ها، مدیریت کیفیت جامع است؛ که به عنوان یکی از مهمترین دلایل  افزایش کارایی و اثربخشی سازمان و مزیت رقابتی شناخته می شود. هدف مطالعه حاضر، بررسی موانع استقرار مدیریت کیفیت جامع در بیمارستان های شهر کرمان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-همبستگی، به بررسی موانع استقرار مدیریت کیفیت جامع در بیمارستان های شهر کرمان در سال 99-1398 پرداخت. 377 نفر از مدیران و کارشناسان، کارکنان درمانی و اداری و مالی بیمارستان ها (188 نفر آموزشی و 189 نفر غیرآموزشی)، از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه موانع اجرای مدیریت کیفیت جامع نیگا، پرسشنامه سبک های رهبری هرسی و بلانچارد و پرسشنامه بلوغ شغلی کارکنان بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (کای اسکویر، تی مستقل، آنالیز واریانس و توکی) استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 بود.

    یافته ها

    میانگین موانع اجرای مدیریت کیفیت جامع در بیمارستان های آموزشی بیشتر از بیمارستان های غیر آموزشی بود (046/0=p). بیشترین موانع بیمارستان های شهر کرمان، «موانع فرهنگی و کارکنان» و مربوط به سبک رهبری دستوری و بلوغ سازمانی حرفه ای کارکنان بودند. بین موانع اجرای مدیریت کیفیت جامع و سبک رهبری و همچنین بلوغ سازمانی کارکنان در بیمارستان ها تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج، بیشترین موانع استقرار مدیریت کیفیت جامع در بیمارستان های شهر کرمان، موانع فرهنگی و کارکنان بودند که به دلیل سبک رهبری دستوری ایجاد شدند. بهتر است مدیران بیمارستان ها با شناخت موانع اجرای مدیریت کیفیت جامع، در راستای رفع این موانع بر آیند.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، بیمارستان ها، کرمان-ایران
  • رسول شاه حسینی، علی ابراهیمی نژاد، محسن شهبا، شهراد تاج الدینی، حسین قائد امینی*، سلمان فرحبخش، سلمان دانشی، کیاوش هوشمندی، مهدی راعی صفحات 130-139
    زمینه و هدف

    روند تغییرات سی تی اسکن یکی از مهم ترین روش ها جهت پیگیری وضعبت بیماران با ترومای سر می باشد که موردتوجه پژوهشگران قرارگرفته است. این پژوهش با هدف تعیین یافته های سی تی اسکن تاخیری در بیماران تروما به سر مراجعه کننده به بیمارستان شهید باهنر کرمان در سال 1399 انجام گردید.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی-تحلیلی بود. تمامی بیمارانی که بدنبال تروما به سر غیر نافذ که براساس اندیکاسیون های موجود در گایدلاین تحت Brain CT  اولیه قرار گرفتند، پس از 6 ساعت تحت نظربودن در اورژانس در صورت نداشتن شرایط ترخیص مجددا بر اساس اندیکاسیون تحت Brain CT کنترل قرار گرفتند. هر دو Brain CT اولیه و کنترل توسط جراح مغز و اعصاب تحت تفسیر قرار گرفت. اطلاعات توسط نرم افزار SPSS25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از آزمون های آماری کای دو، تی مستقل، آنالیز واریانس و رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 5/98 % شرکت کنندگان در سی تی اسکن کنترل خود تغییراتی نداشتند. در گروه دارای تغییرات 40% موارد شامل کاهش خونریزی، 35% افزایش خونریزی و 25% شامل ایجاد خونریزی جدید بود. بین جنسیت، سابقه ی مصرف دارو، پیامد، یافته های اولیه CT-Scan، سن، امتیاز GCS، فشار خون سیستولی، ضربان قلب و مدت زمان بستری با تغییرات CT ارتباط آماری معناداری وجود نداشت (05/0<P). درصد فراوانی تشدید علایم افراد دارای بیماری زمینه ای کرانیال به صورت معنادار بیشتر از سایر گروه های موجود بود (04/0=P).

    نتیجه گیری: 

    انجام سی تی اسکن اولیه در بیماران ترومای سر در بخش اورژانس راهنمای خوبی برای ارزیابی وضعیت بیماران با بیماران ترومای خفیف تا متوسط است. با این حال قضاوت در مورد عدم ضرورت سی تی اسکن کنترل نیازمند انجام پژوهش هایی با حجم نمونه بالاتر و بازه ی زمانی طولانی تر می باشد.

    کلیدواژگان: سی تی اسکن، آسیب مغزی، تشخیص زودرس، تشخیص تاخیری، ایران
  • سیده محدثه رضایی، مریم صف آرا*، سید محمود موسوی نژاد صفحات 140-149
    زمینه و هدف

    ناباروری یکی از تجربه های تلخ زندگی است که مشکلات روان شناختی متعددی را برای فرد و خانواده اش به وجود می آورد. هدف این پژوهش بررسی نقش استرس ناباروری و احساس شکست در پیش بینی کیفیت رابطه زناشویی زنان نابارور بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه ای شامل 120 نفر از زنان نابارور به روش نمونه گیری دسترس، از میان زنان مراجعه کننده به مرکز ناباروری شهر بیرجند در سال 1399 انتخاب شدند. ابزار های پژوهش شامل مقیاس استرس ناباروری نیوتن و همکاران، احساس شکست گیلبرت و آلن و کیفیت رابطه زناشویی راست و همکاران بود. جهت تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بین استرس ناباروری (722/0=r) و احساس شکست (651/0=r) با کیفیت رابطه زناشویی ارتباط مستقیم وجود داشت (01/0>p). همچنین مقدار ضریب رگرسیونی استانداردشده (Beta) برای مولفه های استرس ناباروری شامل بعد اجتماعی (014/0=p،135/0=β)، جنسی، (035/0=p، 88/0=β)، ارتباطی (166/0=p، 260/0=β)، عدم پذیرش سبک زندگی (001/0>p، 235/0=β)، نیاز به والد شدن (001/0>p، 219/0=β) و مولفه احساس شکست شامل احساس رکود (001/0>p،240/0=β)، احساس بازندگی (001/0>p، 225/0=β) و احساس رضایتمندی (001/0>p، 261/0=β) بود.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت که با افزایش استرس ناباروری و احساس شکست، کیفیت رابطه زناشویی زنان نابارور کاهش می یابد؛ بنابراین استرس ناباروری و احساس شکست در کیفیت رابطه زناشویی زنان نابارور، نقش تعیین کننده ای دارند.

    کلیدواژگان: استرس ناباروری، احساس شکست، کیفیت رابطه زناشویی، زنان نابارور
  • سمانه عقیقی حاتمی پور*، عذار محیطی، سمیرا حاجی صادقی صفحات 150-155
    زمینه و هدف

    کیست رزیجوال، نوعی کیست ادنتوژنیک است که به دنبال کشیدن دندان دارای کیست رادیکولار ایجاد می شود، به نحوی که همه یا قسمتی از کیست در محل باقی بماند. کیست مذکور، به عنوان کیست ادنتوژنیک التهابی بدون علامت شناخته شده و حدود 10% از کیست های ادنتوژنیک را تشکیل می دهد. 

    معرفی مورد: 

    بیمار، آقای 30 ساله  جهت ارزیابی ضایعه لوسنت دیده شده درگرافی پانورامیک به بخش بیماریهای دهان دانشکده دندانپزشکی یزد ارجاع شد. ضایعه بیضی شکل رادیولوسنت  تک حفره ای  بزرگ با حدود مشخص و کورتیکه، در تنه فک بالا مشاهده گردید که از دیستال دندان سانترال سمت چپ ماگزیلا تا حدودا اپکس دندان پره مولر دوم همان سمت امتداد یافته بود. همچنین  بنظر می رسید دندان کانین در فضای سینوس قرار داشته باشد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج پژوهش حاضر، اصولا کیست رزیجوال، باید در تشخیص افتراقی رادیولوسنسی های منفرد در ناحیه بی دندانی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیست رزیجوال، کیست پری آپیکال، کیست رادیکولار، انکولاسیون
|
  • Fatemeh Sharififardd, Narges Nazari, Hamid Asayesh, Leila Ghanbari Afra, Mohammad Goudarzi Rad, Mansoureh Shakeri, Mahsa Haji Mohammad Hoseini*, Motahareh Ghodrati Pages 76-83
    Introduction & Objective

    Coronavirus syndrome has now become a global challenge. Meanwhile, nurses are under great psychological pressure due to their presence in the front line of treatment. Therefore, this study was conducted to investigate psychological disorders in nurses facing patients with Covid-19 in 2020.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 275 nurses working in hospitals receiving infected covid-19 patients were randomly assigned to complete the study and completed the demographic checklist and PTSD and Depression and Anxiety Questionnaires (DASS-21).

    Results

    The mean and standard deviation of post-traumatic stress disorder in the present study was 17.46 ± 5.42 and 23.5% of the subjects had post-traumatic stress disorder. Also, the mean and standard deviation of depression was 14.83 ± 4.59 The mean and standard deviation of their anxiety was 13.72 ±   4.38.

    Conclusion

    This study has shown that with the onset and spread of coronavirus disease, the nurses has experienced a lot of stress and anxiety. Lack of sufficient knowledge about the disease, fear of contracting the disease and transmission of the disease to other family members, as well as opposition from family members were among the reasons for anxiety.

    Keywords: Post Traumatic Stress Disorder, Depression, Anxiety, Medical staff, Covid-19
  • Mohammadreza Dinmohammadii, Mohammad Abbasi, Amir Jalali* Pages 84-91
    Background and Purpose

    The importance of evaluating the performance indices of the emergency department as one of the most important hospital wards is obvious to everyone. Therefore, in the present study, we determined emergency performance indices in emergency centers of educational hospitals of Zanjan University of Medical Sciences.

    Methods

    This is a cross-sectional descriptive study. In this study, data related to performance indices of emergency center in educational hospitals of Gilan University of Medical Sciences were collected during one full week in Ayatollah Moosavi and Valiasr hospitals by simple random sampling of the Poisson model in a continuous and gradual manner and we recorded the data. In this study, in total, 1341 samples were evaluated in relation to the variable of indices. Finally, the data were analyzed using proper descriptive and inferential statistics and SPSS Ver. 22. The instrument was a questionnaire which included the underlying profile (age, gender, marital status, insurance status, place of residence and degree of education) of the referrals to the emergency department and data of performance indices. Given that the questionnaire used is a checklist related to the standard performance indices recommended by the Ministry of Health of the country, it is reliable and valid.

    Results

    Emergency performance indices in Zanjanchr educational centers was at a favorable level in comparison with other studies; except in cases when there is a triage time interval up to the first physicianchr visit that is suggested that by doing provisions on the physical environment and ease in the process of patient admission, reduce this time interval and to reduce the long-term stay of  patients in emergency departments we can mention strategies such as preventing multiple services, making the number of counseling purposeful and restricting them to essential counseling and ultimately, following up on the treatment as soon as possible by the relevant services.

    Conclusion

    Emergency performance indices in Zanjan educational and treatment centers is at a favorable level in comparison with other studies; except in cases when there is a triage time interval up to the first physicianchr visit that is suggested that by doing provisions on the physical environment and ease in the process of patient admission, reduce this time interval and to reduce the long-term stay of  patients in emergency departments we can mention strategies such as preventing multiple services, making the number of counseling purposeful and restricting them to essential counseling and ultimately, following up on the treatment as soon as possible by the relevant services.

    Keywords: Performance Indices, Emergency Department, Quality of Services, Zanjan
  • Monire Shamsaii, Mohammadjavad Shamsaii, Sorosh Mohammdnezhad, Reyhane Bahlgardi, Parvaneh Esfahani* Pages 92-99
    Background and Objectives

    The health sector evolution plan was implemented in 2014 with three approaches financial protections of people, establishing justice in access to health services and improving quality of services in hospitals. This study aimed to compare some hospital indicators before and after the implementation of the transformation plan in training hospitals affiliated to Zabol University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytic study was carried out in 3 training hospitals of Zabol University of Medical Sciences in 2019. 8 hospital indicators were monthly extracted at 2 stages (3 years before and after the implementation of HTP 2014) by referring to the statistics unit of hospital. Paired sample t-test was run in the SPSS software 19 to compare the obtained data.

    Results

    Results showed that implementation of health system transformation plan on the bed occupancy rate (P = 0.040) and active bed ratio (P = 0.003) in hospital A, number of surgeries (P = 0.032) in hospital B and the bed occupancy rate (P = 0.000), active bed to fixed ratio (P = 0.014) and number of surgeries (P = 0.014) and patient-to-population ratio (P = 0.042) were effective in hospital C. Changes in the ratio of burn, Psychiatric, ICU beds to population and patient-to-population ratio and ratio of beds to fixed, number of surgeries were statistically significant (P <0.05).

    Conclusions

    The implementation of the transformation plan has been accompanied by significant changes in some hospital indicators of the hospitals.

    Keywords: Health Transformation Plan, hospital Indicators, Hospital, Iran
  • Shahrokh Rahbar, Ahmad Rahbar*, Abolfazl Mohammadbeigi, Alireza Omidi Oskouei Pages 100-109
    Background and Objectives

    Today, knowledge is deemed a valuable and strategic resource while on the other hand, knowledge management is not possible without proper organizational structure. Therefore, this study was conducted to investigate the impact of organizational structure on knowledge management in public hospitals.

    Methods

    This applied - exploratory study was performed on 570 employees at Qom University of Medical Sciences hospitals. The research instrument was a standard researcher-made questionnaire with a five-part Likert scale. The validity of the questionnaire was assessed through content, convergent and divergent validity tests. In addition, instrument reliability was measured by Cronbach’s alpha and composite reliability test. Data were analyzed through exploratory and confirmatory factor analysis as well as structural equation modeling by SPSS v. 20 and Lisrel 8.8 software.

    Results

    The mean and standard deviation of the knowledge management component were found to be 3.354±0.816. The results of exploratory factor analysis showed that KMO was equal to 0.936 and that Bartlett test was significant at the level of 0.001. Cronbach’s alpha and composite reliability were between 0.982-0.983 and 0.926, respectively. Furthermore, convergence validity was found to be 0.806 while divergent validity of variables was also confirmed. Confirming its fit indicators, exploratory factor analysis categorized the organizational structure into three sections of formality, decentralization, and strategies.

    Conclusion

    The results showed that the three components of organizational structure have a positive and significant relationship with the establishment of knowledge management. Therefore, supporting senior managers in knowledge-based strategies and increasing employee participation in decision-making and decentralization will be useful for implementing knowledge management.

    Keywords: Hospitals, Knowledge Management, Organization, Administration
  • Mohammad Abyari, Samad Alimohammadi*, Mehrdad Pooyanmehr, Ali Ghashghaii, Ali Maleki Pages 110-119
    Background and Objectives

    Surgery via different mechanisms causes immunosuppression in the postoperative period. The aim of the present study was to investigate the effects of preoperative administration of cyclooxygenase inhibitors on blood levels of Interleukin-2 (IL-2), Interferon-γ (IFN-γ), Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α), white blood cells (WBCs) and lymphocytes.

    Methods

    Seventy-five male Wistar rats were divided into five groups (n=15 for each group). Group 1 was gavaged with normal saline for 3 consecutive days without surgery. Group 2 was gavaged with normal saline for 3 consecutive days. Groups 3 to 5 were gavaged with indomethacin (4 mg/kg) and celecoxib (7.5 and 15 mg/kg), respectively, for 3 consecutive days. In Groups 2 to 5, one hour after drugs administration on the third day, laparotomy was used as a surgery pattern. Blood samples were collected 24 hours after surgery and levels IL-2, IFN-γ, TNF-α, WBCs and lymphocytes were determined. Data were analyzed using one-way ANOVA test.

    Results

    Based on the results, a decrease in blood levels of IL-2, IFN-γ and lymphocytes along with an increase in TNF-α and WBCs were observed 24 hours after surgery compared to control rats (P<0.05). Indomethacin (4 mg/kg) and celecoxib (15 mg/kg) improved the decreased level of IL-2 (P<0.05). There was no significant difference in IFN-γ and lymphocytes between surgery group and the groups treated with indomethacin or celecoxib (P>0.05). Also, only celecoxib (15 mg/kg) could decrease the elevated levels TNF-α and WBCs (P<0.05).

    Conclusion

    Perioperative use of cyclooxygenase inhibitors can improve immune system function.

    Keywords: Immune system, Cyclooxygenase inhibitors, Surgery, Rat
  • Azam Dehghani, Snjar Salajegheh*, Mehdi Mohammad Bagheri, Samaneh Mehdizadeh Pages 120-129
    Background and Objectives

    One of the most popular systems for creating structural changes in hospitals is total quality management; Which is known as one of the most important philosophies to increase the effectiveness of the organization and competitive advantage. This study aimed to investigate the barriers to the establishment of TQM in hospitals in Kerman

    Methods

    This descriptive-correlational study examined the barriers to the establishment of TQM in hospitals in Kerman in 2019-2020. 377 managers and experts, medical, administrative and financial staff of the hospitals (188 Educational and 189 non-educational), entered the study through simple random sampling. Niga Barriers to implementing TQM questionnaire, Hershey & Blanchard Leadership Styles Questionnaire and Staff Maturity Questionnaire was used for data collection. Descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) and analytical statistics (Chi-square, independent t-test, analysis of variance and Tukey) were used to analyze the data. The significance level was 0.05.

    Results

    The average total barriers to the implementation of TQM in Educational hospitals was more than non-Educational (P=0.046). The highest mean was related to cultural barriers and staff and imperative leadership and the professional organizational maturity of staff. There was a significant difference between the barriers to the implementation of TQM and leadership style and organizational maturity of staff (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results, the most obstacles to establishing TQM in Kerman hospitals were cultural barriers and staff, which were created due to the command leadership style. It is better for hospital managers to recognize the obstacles to the implementation of TQM, in order to remove these obstacles.

    Keywords: Total quality management, Hospitals, Iran
  • Rasool Shahhosseini, Ali Ebrahimi Nejad, Mohsen Shahba, Shahrad Tajoddini, Hossein Ghaedamini*, Salman Farahbakhsh, Salman Daneshi, Kiavash Hushmandi, Mehdi Raei Pages 130-139
    Background and Objectives

    Investigating the changes in CT scans of patients is one of the most important methods to determine the prognosis of patients with head trauma, which has been considered by researchers. The aim of this study was to determine the findings of delayed CT scan in blunt head trauma patients referred to Shahid Bahonar Hospital of Kerman in 2020.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study. All patients with blunt head trauma underwent the initial Brain CT based on indications according to the guideline after six Hour of monitoring in the emergency room if they hadnchrt any discharge conditions based on the indications in the guideline The brain controls CT was performed. Findings were analyzed by SPSS25 software. Chi-square, Independent T test, ANOVA and logistic regression were used.

    Results

      The results showed that 98.5% of the participants had no changes in their control CT scan. In the change group, 40% of cases had decreased hemorrhage, 35% of cases had increased hemorrhage and 25% of them had new intracranial hemorrhage. There was not also a statistically significant relationship between gender, drug history, outcome, initial CT-Scan findings, age, GCS score, systolic blood pressure, heart rate and duration with CT changes (in unchanged, exacerbated, recovered groups) (P> 0.05). But the results showed that the frequency of exacerbation of symptoms in people with underlying cranial disease was significantly higher than other groups (P=0.05).

    Conclusion

    According to the results, it is possible that performing a primary CT scan in patients with head trauma in EDs is a good method for assessing the general condition of patients with mild to moderate trauma. However, evaluation of the necessity of control CT scan requires research with a larger sample size and longer follow-up.

    Keywords: CT scan, Brain Injuries, Delayed Diagnosis, Early Diagnosis, Iran
  • Seyedeh Mohadeseh Rezaei, Maryam Safara*, Seyed Mahmood Mosavinezhad Pages 140-149
    Background and Objectives

    Infertility is one of the bitter experiences of life that causes many psychological problems for the individual and his family. The aim of this study was to investigate the role of infertility stress and defeat in predicting the quality of infertile women marital relationship.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study. A sample of 120 infertile women using the available sampling method was selected from women who referred to the Infertility Center in Birjand in 2020. Research tools included Newton et al. infertility stress scale, Gilbert and Allenchr sense of failure, and the quality of the right marriage relationship with colleagues. To analyze the data, Pearson correlation coefficient and multiple regressions were used simultaneously using SPSS software version 22 at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that there was a direct relationship between infertility stress (r = 0.722) and feelings of failure (r = 0.651) and the quality of marital relationship (p <0.01). Also, the value of standardized regression coefficient (Beta) for infertility stress components including social dimension (p = 0.014, β = 0.135), sexual dimension (p = 0.035, β = 0.88), communication (p = 0.166, β = 0.260), lifestyle non-acceptance (p <0.001, β = 0.235), need for parenting (p <0.001, β = 0.219) and failure feeling component Included feelings of stagnation (p <0.001, β = 0.240), feeling of loss (p <0.001, β = 0.225) and feelings of satisfaction (p <0.001, β = 0.261).

    Conclusion

    Based on the results of the study, it can be said that with increasing infertility stress and feelings of failure, the quality of the marital relationship of infertile women decreases. Thus, infertility stress and feelings of failure play a crucial role in the quality of infertile womenchrmarital relationship.

    Keywords: Infertility, Stress, Defeat, Marital
  • Samaneh Aghighi Hatamipour*, Azra Mohiti, Samira Haji Sadeghi Pages 150-155
    Background and Objectives

    residual cyst is an odontogenic cyst that develops after a tooth with a radicular cyst is extracted so that all or part of the cyst remain in place.  These cysts are known as asymptomatic inflammatory odontogenic cysts and form approximately 10% of odontogenic cysts.

    Case Report: 

    a 30 years old man patient, referred to the department of oral medicine of Yazd dental university for evaluation of radiolucent lesion seen in panoramic radiography.  Large oval shape unilacular radiolucency with well-circumscribed and corticated borders was seen that extended from the distal of left central tooth to the apex of second premolar on the same side.the canine tooth also appeared to be in sinus space.

    Conclusion

    According to the present study, basically, residual cystic should be considered in differential diagnosis of unilacular radiolucency in edentulous area.

    Keywords: residual cyst, periapical cyst, radicular cyst, enucleation