فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 140، خرداد 1400)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 140، خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم یوسف زاده، حسین حبیب زاده، حمیدرضا خلخالی، حسین متعارفی* صفحات 169-180
    پیش زمینه و هدف

    بیماری نارسایی مزمن کلیه یک بیماری غیرقابل برگشت و پیش رونده کلیه در جهان و نیز ایران می باشد و همودیالیز که به عنوان شایع ترین درمان محافظتی در این بیماران می باشد تاثیر بسزایی در زندگی بیمار خواهد داشت. اختلال خواب در این بیماران با مشکلات جسمی، رفتاری و روانی همراه است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر به کارگیری مدل اعتقاد بهداشتی بر کیفیت خواب بیماران تحت همودیالیز بیمارستان شهید مدنی خوی در سال 1397 می باشد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود که بر روی 70 بیمار واجد شرایط، به صورت نمونه گیری تصادفی از جامعه در دسترس انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص داده شدند و ابزار پژوهش پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ بود که طی جلسه اول، توسط پژوهشگر برای هر دو گروه تکمیل گردید سپس برای گروه مداخله برنامه آموزشی مدل اعتقاد بهداشتی در شش مرحله (حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، راهنماهایی برای عمل و خودکارآمدی درک شده) در قالب هشت جلسه یک ساعته (هر هفته یک جلسه) که به صورت گروهی و پیگیری به مدت دو ماه انجام گرفت. در گروه کنترل نیز مراقبت های روتین انجام شد و هیچ مداخله خاصی انجام نگردید. مجددا پرسشنامه کیفیت خواب توسط پژوهشگر برای هر دو گروه تکمیل گردید به منظور تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار spss نسخه 24 و آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکویر و من- ویتنی و ویلکاکسون تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های به دست آمده اختلاف میانگین نمره کل کیفیت خواب در دو گروه مداخله و کنترل قبل از مداخله ازنظر آماری معنی دار نبود. (p>0.05) ولی بعد از مداخله، اختلاف میانگین نمره کیفیت خواب در تمامی ابعاد به جز بعد استفاده از داروهای خواب آور در دو گروه مداخله و کنترل ازنظر آماری معنی دار بود (P< 0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش بر اساس مراحل مدل اعتقاد بهداشتی می تواند در بهبود و ارتقاء کیفیت خواب بیماران تحت همودیالیز موثر باشد. آموزش پرستاران در خصوص استفاده از این مدل، می تواند بر بهبود کیفیت خواب بیماران تاثیرگذار باشد. بنابراین استفاده از این مدل برای مراقبت این بیماران و بیماران مشابه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، کیفیت خواب، بیماران تحت همودیالیز
  • شیرین مددکار*، کبری نوریان صفحات 181-192
    پیش زمینه و هدف

    عوامل مختلفی می تواند کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش چندرسانه ای با رویکرد خانواده محور مبتنی بر پیگیری تلفنی (تله نرسینگ) بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد بود.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی، 60 بیمار مبتلا به انفارکتوس میوکارد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در گروه مداخله کارگاه آموزشی از طریق نرم افزار چندرسانه ای برای بیماران و عضو فعال خانواده برگزار شد. همچنین مداخله تلفنی به مدت 1 ماه توسط پژوهشگر صورت گرفت. در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران قبل و 1 ماه بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی مینه سوتا و خودکارآمدی شرر اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 21 در سطح معنی داری کمتر از 05/0 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین امتیاز کیفیت زندگی و خودکارآمدی بین دو گروه کنترل و مداخله قبل از مداخله به ترتیب (31/0± 94/2) و (43/0± 91/2) و (24/0± 92/2) و (41/0± 93/2) بود که با یکدیگر تفاوت آماری معنی داری نداشتند (p=1). اما بعد از اجرای مداخله این تفاوت معنادار شد به گونه ای که در گروه مداخله کیفیت زندگی و خودکارآمدی افزایش یافته بود . (p≤0/001)

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش و پیگیری تلفنی در ارتقاء کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران انفارکتوس میوکارد موثر بود.‏ توصیه می شود مداخلات آموزشی با رویکرد خانواده محور توسط پرستاران در بیماران انفارکتوس میوکارد انجام شود.

    کلیدواژگان: آموزش خانواده محور، تله نرسینگ، کیفیت زندگی، خودکارآمدی، انفارکتوس میوکارد
  • سودا زنگباری، جمال احمدزاده، معصومه مسلک پاک، نادر آقاخانی* صفحات 193-206
    پیش زمینه و هدف

    سکته مغزی در خیلی از موارد منجر به افسردگی پس از سکته می گردد که اثرات منفی شدیدی را بر کیفیت زندگی مبتلایان به همراه دارد. افسردگی پس از سکته و کیفیت زندگی ممکن است تاثیراتی متقابل بر هم داشته باشند. مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر آموزش مراقبت در منزل به مراقبین بر افسردگی و کیفیت زندگی در بیماران سکته مغزی در مرکز آموزشی درمانی امام خمینی ارومیه در سال 99-1398 طراحی و انجام شده است.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک تحقیق نیمه تجربی بود که در آن از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و آزمون استفاده شد. حجم نمونه 66 نفر از بیماران واجد شرایط بودند که به روش تصادفی به دو گروه مساوی مداخله و کنترل تقسیم شدند. فرم اطلاعات جمعیت شناختی بیماران و مراقبین آن ها از پرونده و مصاحبه تکمیل و از تمامی بیماران شرکت کننده پیش آزمونی جهت ارزیابی افسردگی و کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک ویرایش دوم و پرسشنامه کیفیت زندگی اختصاصی سکته مغزی گرفته شد. مداخله، شامل اجرای آموزش مراقبت در منزل برای مراقبین طی چهار جلسه 60 دقیقه ای؛ یک بار در هفته توسط پژوهشگر در منزل بیماران به صورت چهره به چهره همراه با بحث و تبادل نظر و پرسش و پاسخ میان پژوهشگر و مراقب اصلی بیمار بود. پس آزمون پس از یک ماه بعد از مداخله در دو گروه مداخله و کنترل جهت ارزیابی افسردگی و کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه های قبلی انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که است که قبل از مداخله دو گروه تحت بررسی با هم اختلاف معنی داری ازنظر آماری نداشته اند (981/0p=) ولی دو گروه بعد از مداخله اختلاف آماری معنی داری از نمرات افسردگی داشته اند و نمره افسردگی در گروه مداخله از 45/39 قبل از مداخله به نمره 52/22 بعد از مداخله کاهش داشته است (001/0>p) درحالی که این روند در گروه کنترل تقریبا بدون تغییر و ثابت مشاهده می شود. همچنین یافته ها نشان داد که قبل از مداخله دو گروه تحت بررسی با هم اختلاف معنی داری ازنظری آماری در رابطه با نمره کیفیت زندگی نداشته اند (471/0p=) ولی دو گروه بعد از مداخله اختلاف آماری معنی داری ازنظر نمرات کیفیت زندگی داشته اند و نمره کیفیت زندگی در گروه مداخله از 58/118 قبل از مداخله به نمره 97/183 بعد از مداخله افزایش داشته است (001/0>p) درحالی که این روند در گروه کنترل تقریبا بدون تغییر و ثابت مانده بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، آموزش مراقبت در منزل به مراقبین بر کاهش افسردگی و ارتقای کیفیت زندگی بیماران سکته مغزی موثر است. پیشنهاد می شود تاثیر آموزش مراقبین بیماران سکته مغزی بر وضعیت افسردگی و کیفیت زندگی آنان در مطالعات جداگانه به صورت دوره ای یا در مطالعات با حجم نمونه بیشتر در سطح ملی توسط سایر محققین موردبررسی و مقایسه قرار گیرد و نتایج حاصله به مدیران و سیاست گذاران حیطه بهداشت و درمان منعکس گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، مراقبت در منزل، مراقبین، افسردگی، کیفیت زندگی، سکته مغزی
  • علی حسنوند*، محسن عارف نژاد، اسما سلیمانی صفحات 207-221
    پیش زمینه و هدف

    با توجه به وضعیت بیماری کرونا و همه گیری آن، کادر درمان به خصوص پرستاران، نقش کلیدی در کنترل و درمان اپیدمی کرونا دارند. با این تفاسیر باید بر نقش اساسی پرستاران به عنوان بازوی قدرتمند بیمارستان ها اذعان داشت. علاوه بر خدماتی که پرستاران به بیمار ارایه می دهند، نوع ارتباط و نحوه ی برخورد آن ها با بیماران تاثیر بسیار زیادی بر روند درمان و رضایت بیماران دارد که می توان دریافت کیفیت برقراری ارتباط با بیمار و ارایه خدمات درمانی به او تحت تاثیر مستقیم رضایت مندی پرستار هست. رضایت و آرامش پرستاران تا حد زیادی تعیین کننده کیفیت مراقبت های بهداشتی است لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر مسیر شغلی متنوع بر بهزیستی روان شناختی پرستاران در راستای بهبود بهره وری آن ها بوده است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش ازنظر روش و ماهیت، توصیفی- همبستگی و ازنظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر پرستاران بیمارستان های دولتی شهر خرم آباد در بازه زمانی مهرماه تا آذرماه سال 1399 می باشند. با توجه به این که حجم جامعه آماری 450 نفر بود بر اساس جدول مورگان حجم نمونه 210 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت، نمونه گیری در دسترس، می باشد. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه های استاندارد و جهت سنجش متغیر مسیر شغلی متنوع، از پرسشنامه بریسکو و همکاران (2006) و همچنین برای سنجش متغیر بهزیستی روان شناختی از پرسشنامه ریف (2002) استفاده گردید.. برای قابلیت اطمینان (پایایی) سازگاری درونی از دو معیار ضریب آلفای کرونباخ و قابلیت اطمینان سازه (پایایی ترکیبی) برای مناسب بودن مدل اندازه گیری استفاده شد. در این تحقیق برای سنجش روایی همگرا از میانگین واریانس استخراج شده (AVE) استفاده شد. شاخص GOF در مدل PLS راه حلی برای بررسی برازش کلی مدل بوده و بین صفر تا یک قرار دارد و مقادیر نزدیک به یک نشانگر کیفیت مناسب مدل هستند.

    یافته ها

    مقدار آلفای کرونباخ به دست آمده بیشتر از 70/0 بود که نشان دهنده سازگاری درونی بالا می باشد. همچنین قابلیت اطمینان سازه (پایایی ترکیبی) به دست آمده بیشتر از 70/0 بود و بر اساس نظر فورنل و لارکر (1981) از پایایی مناسبی برخوردار می باشد. همچنین بارهای عاملی برای گویه ها بیشتر از 40/ 0 بود که بر اساس نظر هیر و همکاران ازنظر آماری معنی دار (قابل قبول) هستند. روایی همگرا زمانی وجود دارد که AVE از 5/0 بزرگ تر باشد. مقدار همه AVE به دست آمده در این مطالعه بیشتر از 50/0 بود که بر اساس نظر فورنل و لارکر نشان دهنده روایی همگرای مناسب می باشد. برای بررسی و آزمون مدل از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شد. با توجه به مقدار به دست آمده برای GOF به میزان 595/0 برازش بسیار مناسب مدل کلی تایید می گردد. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد فرضیه تحقیق تایید می شود.

    نتیجه گیری کلی

    نتایج در سطح اطمینان 95% حاکی از آن است که مسیر شغلی متنوع تاثیر مثبت و معنی داری بر بهزیستی روان شناختی دارد. با توجه به نتایج تحقیق می توان با دادن استقلال و آزادی عمل بیشتر به پرستاران بر بهزیستی روان شناختی پرستاران تاثیر مطلوب گذاشت. همچنین می توان با ارتقای مهارت های شخصی و تخصصی و ایجاد فضای خلاقیت در بیمارستان ها بر نحوه ی ارتباط و کیفیت خدمات ارایه شده توسط پرستارآن که خود معلول رضایت مندی این قشر است تاثیر مثبت گذاشت.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، مسیر شغلی، مسیر شغلی متنوع
  • شهلا کمالیان، علیرضا دیدارلو، حمیدرضا خلخالی، مینا ماهری* صفحات 222-232
    پیش زمینه و هدف

    با توجه به تاثیرات منفی تغییرات دوران میان سالی بر روی کیفیت زندگی زنان میان سال، نیاز به شناسایی عواملی وجود دارد که بر روی کیفیت زندگی آن ها تاثیرات مثبت دارند تا در آینده مداخلات خود را بر روی این عوامل متمرکز کنیم. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین ارتباط بین ابعاد سبک زندگی ارتقادهنده و کیفیت زندگی زنان میان سال شهر بازرگان انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 150 زن میان سال ساکن در شهر بازرگان انجام شد. ابزار جمع آموزی اطلاعات پرسشنامه ای سه بخشی شامل اطلاعات دموگرافیک، سبک زندگی ارتقادهنده سلامت والکر و کیفیت زندگی (SF-12) بود که از طریق واتساپ در اختیار نمونه ها قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (کولموگروف-اسمیرنف، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه) انجام شد.
    یافته ها: میانگین نمره سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و کیفیت زندگی به ترتیب 05/21±96/136 و 38/19±02/60 به دست آمد. از بین شش بعد سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، دو بعد فعالیت بدنی (020/0>p، 215/0=β) و رشد معنوی (020/0>p، 212/0=β)، پیش بینی کننده کیفیت زندگی زنان میان سال شهر بازرگان بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    وضعیت کیفیت زندگی و سبک زندگی زنان میان سال شهر بازرگان در سطح قابل قبولی نبود. بنابراین سیاست گذاران و مدیران اجرایی عرصه سلامت از این یافته ها می توانند جهت طراحی و اجرای انواع برنامه ها ازجمله برنامه های آموزشی به منظور بهبود سبک زندگی زنان میان سال شهر بازرگان و درنتیجه بهبود کیفیت زندگی آن ها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: زنان، میان سالی، سبک زندگی، کیفیت زندگی
  • سعید رضایی*، عسگر چوبداری صفحات 233-242
    پیش زمینه و هدف

    اختلال طیف اتیسم، یکی از انواع اختلال های فراگیر رشدی است که به عنوان وخیم ترین و درعین حال ناشناخته ترین اختلال دوران کودکی، مطرح می شود. تعیین عوامل خطرزای این اختلال همیشه از اولویت های متخصصان و پژوهشگران بوده است. لذا هدف از این پژوهش تعیین شیوع عوامل خطرزای دوران بارداری در بروز اختلال های طیف اتیسم بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی بود. جامعه پژوهش را کلیه کودکان مبتلا به اختلال اتیسم تشکیل می دادند که به مراکز درمان شهر تهران مراجعه داشتند. حجم نمونه 310 نفر (109 دختر و 201 پسر) بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. اطلاعات پژوهش با استفاده از چک لیست طبقه بندی بین المللی عملکرد، ناتوانی و سلامت (ICF) جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل دیداری، شاخص های فراوانی و درصدی استفاده شد.

    یافته ها

    عواملی از قبیل بیماری زمینه ای مادر، مصرف دارو در دوران بارداری، حساسیت فصلی مادر، فرزند دوم، تک قلو بودن، زودرس بودن، زردی در هنگام بارداری، دریافت واکسن سه گانه، دریافت واکسن MMR، داشتن سابقه NICU و انکوباتور، خونریزی مادر در سه ماه اول بارداری، دیابت در زمان بارداری، سابقه پارگی کیسه آب در هنگام بارداری، سابقه تیرویید، اضافه وزن مادری، سابقه ویار در هنگام بارداری، سابقه تهوع، داشتن جراحی در زمان بارداری، استرس در هنگام بارداری، زایمان سزارین، بارداری ناخواسته، کمبود آهن در زمان بارداری، نسبت فامیلی، مشکلات خانوادگی، فتوتراپی و اضافه وزن نوزاد شناسایی شد. بر اساس شاخص درصدی، دریافت واکسن MMR با 91 درصد و دیابت در زمان بارداری با 27 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین شیوع را داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که برخی از عوامل دوران بارداری در کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم شیوع بالاتری دارند. بنابراین، پیشنهاد می شود عوامل خطرزای اختلال طیف اتیسم در مادران باردار شناسایی شود و متخصصان در این حوزه غربالگری های مرتبط را طرح ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: عوامل خطرزا، دوران بارداری، اختلال های طیف اتیسم
  • زینب عبادی، رضا ضیغمی*، سیده زهرا هاشمی، مهدی رنجبران صفحات 243-250
    پیش زمینه و هدف

    تاب آوری فرآیند توانایی یا پیامد سازگاری موفقیت آمیز با شرایط تهدیدکننده است. پژوهش حاضر باهدف تعیین تاثیر آموزش هوش هیجانی، بر تاب آوری همسران بیماران دارای اختلال اسکیزوفرنی انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این کارآزمایی در عرصه پژوهش 30 نفر از همسران بیماران دارای اختلال اسکیزوفرنی بیمارستان 22 بهمن قزوین به روش تصادفی ساده به دو گروه مداخله و شاهد تخصیص داده شدند. ابتدا سه پرسشنامه جمعیت شناسی، هوش هیجانی بار- آن و تاب آوری کانر و دیویدسون توسط گروه مداخله و کنترل تکمیل سپس با برگزاری جلسات آموزشی به مدت 8 جلسه، برای افراد گروه مداخله آموزش های لازم در خصوص هوش هیجانی و مهارت های آن همراه با تمرین های عملی در جلسات ارایه گردید. سپس دو پرسشنامه تاب آوری و هوش هیجانی مجددا توسط هر دو گروه مداخله و کنترل تکمیل گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون دقیق فیشر، تی مستقل، تی زوجی و تحلیل کوواریانس استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره هوش هیجانی قبل از مداخله در گروه مداخله 308/40±87/285 و در گروه کنترل 826/28±33/287 بود. که بعد از مداخله در گروه مداخله 496/35±87/295 و در گروه شاهد به 088/27±73/288 رسید. میانگین نمره تاب آوری در گروه مداخله قبل از مداخله 876/7±80/22 و در گروه شاهد 596/10±53/32 بود. که بعد از مداخله در گروه مداخله 051/11±87/63 و در گروه شاهد به 520/13±93/57 رسید که این تغییرات ازنظر آماری معنی دار گردید. (p< 0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش هوش هیجانی، تاب آوری همسران بیماران اسکیزوفرنی را در بعضی مولفه های تعریف شده بیشتر ارتقا می دهد، درحالی که تغییر چندانی در تاب آوری افراد در گروه شاهد قبل و بعد از مداخله ایجاد نشده بود. لذا توصیه می شود که آموزش هوش هیجانی در برنامه های آموزشی همسران این بیماران گنجانده شود.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تاب آوری، اسکیزوفرنی، خانواده
  • فخر علی چابک، جواد کیهان*، محمد حسنی، مریم سامری، آرام فیضی صفحات 251-264
    پیش زمینه و هدف

    در حال حاضر نابرابری های آموزشی، یکی از مقوله های بسیار مهم در حوزه برنامه ریزی آموزشی است که سهم و نقش تعیین کننده ای در گسترش و بهبود آموزش و توسعه دارد. پژوهش حاضر باهدف بررسی میزان نابرابری ها و رتبه بندی دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی ارومیه و ارایه راهبردهای آمایشی به منظور نیل به توسعه پایدار آموزشی انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی است. شیوه جمع آوری آمار و داده ها به صورت اسنادی و پیمایشی بوده است. جامعه آماری در دو بخش شامل اسناد و آمار 6 دانشکده دانشگاه علوم پزشکی ارومیه و دانشجویان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال تحصیلی 1399-1400 بوده است. در بخش اسنادی از روش نمونه گیری سرشماری و در بخش توصیفی از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی استفاده شده است. در تجزیه وتحلیل داده ها از مدل های تاپسیس، ضریب پراکندگی، تحلیل مسیر و شبکه های عصبی استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی رتبه بندی دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با استفاده از فن وزن دهی آنتروپی و تاپسیس نشان می دهد که ازنظر برخورداری از شاخص های تحقیق بین دانشکده ها نابرابری وجود دارد. همچنین ضریب پراکندگی نشان می دهد بیشترین نابرابری در شاخص های درونداد و کمترین نابرابری در شاخص های برونداد بود. تحلیل خوشه ای و تقسیم بندی مناطق به سه سطح؛ برخوردار، نیمه برخوردار و غیر برخوردار نشان می دهد که میان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی ارومیه تفاوت وجود دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که شاخص فرآیند بیشترین و شاخص درونداد کمترین تاثیر مستقیم بر نابرابری دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی ارومیه را دارند.

    نتیجه گیری

    متناسب با یافته های پژوهش توجه جدی برنامه ریزان و سیاست گذاران بر متغیرهای تاثیرگذار درونداد، فرایند و برونداد جهت کاهش نابرابری ها لازم و ضروری است.

    کلیدواژگان: نابرابری آموزشی، شاخص های آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، توسعه پایدار
|
  • Maryam Yusefzadeh, Hossein Habibzadeh, Hamd Reza Khalkhali, Hossein Motarefy* Pages 169-180
    Background & Aims

    Chronic renal failure is an irreversible and progressive kidney disease in the world and also in Iran. Hemodialysis is the most common protective treatment in these patients and it has a significant impact on the patientchr('39')s life. Sleep disorders in these patients are associated with physical, behavioral, and psychological problems. The aim of this research was to examine the effect of applying the health belief model on sleep quality in patients undergoing hemodialysis at Khoy Shahid Madani Hospital in 2018.

    Materials & Methods

    This study was a quasi-experimental research with a pretest-posttest design and subjects were selected by random sampling from the available population (70 eligible patients) and then patients were assigned to the intervention and control groups. The Demographic Questionnaire and Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire were completed by the researcher for both groups during the first session. Then, for the intervention group, the health belief model training program was performed in six stages (perceived sensitivity, perceived intensity, perceived benefits, perceived barriers, guidelines for practice, and perceived self-efficacy) in the form of eight one-hour sessions (one session per week) in groups and followed up for two months. In the control group, routine care was performed and no special intervention was performed. The sleep quality questionnaire was completed by the researcher for both groups. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. Data were analyzed by SPSS software version 24 using independent t-test, Chi-square, Mann-Whitney, and Wilcoxon tests.

    Results

    Based on the findings, the difference between the mean score of total sleep quality in the two groups of intervention and control before the intervention was not statistically significant (p> 0.05), but after the intervention, the difference in the mean score of sleep quality in all dimensions was statistically significant except for the use of hypnotics in the intervention and control groups (p <0.05).

    Conclusion

    Training based on the stages of the health belief model can be effective in improving and enhancing the sleep quality of patients undergoing hemodialysis. Training nurses about the use of this model can improve the sleep quality of patients. Therefore, the use of this model is recommended for the care of these patients and similar patients.

    Keywords: Health belief model, Sleep quality, Hemodialysis patients
  • Shirin Madadkar*, Kobra Noorian Pages 181-192
    Background & Aims

    Various factors can affect the quality of life and the self-efficacy of patients with myocardial infarction. The effect of multimedia education with family-centered approach based on telephone follow-up (tele-nursing) on quality of life and self-efficacy of patients with myocardial infarction was investigated.

    Materials and Methods

    In this clinical trial, 60 patients with myocardial infarction were selected by convenience sampling and the intervention group was randomly divided into two groups of intervention and control, and a 10-group intervention workshop was organized through multimedia software for patients and active family members. Also, the intervention was conducted by the researcher for 1 month (once a week). The control group did not receive any intervention. Patientschr('39') quality of life and self-efficacy was measured before and one month after the intervention using the Minnesota (MLHFQ) quality of life and the Sherer General Self-efficacy Questionnaire. Data were analyzed by SPSS 21 software at the significant level of 0.05.

    Results

    Mean scores of quality of life and self-efficacy between the two groups of control and pre-intervention (2.94 ± 0.31), (2.91 ± 0.43), (2.92 ±0.24) and (2.93 2 0.41) respectively was which were not statistically significant (p = 1). However, after the intervention, this difference became significant so that in the intervention group, quality of life and self-efficacy increased (P≤0 / 001).

    Conclusions

    Training and telephone follow-up were effective in improving the quality of life and self-efficacy of patients with myocardial infarction.It is recommended that educational interventions with a family-centered approach by nurses in patients with myocardial infarction To be.

    Keywords: Family-centered education, tele-nursing, quality of life, self-efficacy, myocardial infarction
  • Sevda Zangbari, Jamal Ahmadzadeh, Masumeh Hemmati Maslak Pak, Nader Aghakhani* Pages 193-206
    Background & Aims

    Stroke can lead to post-stroke depression, which has severe negative effects on the quality of life of the patients. Post-stroke depression and quality of life may have interactions with each other. The aim of this study was to determine the effect of home care education to caregivers on depression and quality of life in stroke patients in Imam Khomeini educational and treatment center, Urmia, 2019-2020.

    Materials & Methods

    The present study is a clinical trial in which a pre-test and post-test design with a control and test group was used. The sample size was 66 eligible patients who were randomly divided into two equal groups of intervention and control. The demographic information form of patients and their caregivers was completed by reviewing the records and interviews, and all the subjectsunderwent a pre-test to assess depression and quality of life using the Beck Depression Inventory (Second Edition) and the stroke-specific quality of life questionnaire. The intervention included conducting home care training for caregivers in four 60-minute sessions, once a week by the researcher at the patientschr('39') home by face-to-face method, with discussions and questions. Post-test was performed one month after the intervention in the intervention and control groups to assess depression and quality of life using previous questionnaires.

    Results

    The findings showed that before the intervention, the two groups did not have a statistically significant difference (p = 0.981), but after the intervention, the two groups had a statistically significant difference in depression scores. In the intervention group, depression score decreased from 39.45 before the intervention to 22.52 after the intervention (p <0.001), while in the control group, this trend was almost unchanged and constant. The results also showed that before the intervention the two groups did not have a statistically significant difference in the quality of life score (p = 0.471) but the two groups had a statistically significant difference after the intervention in quality of life scores. The quality of life score in the intervention group increased from 118.58 before the intervention to the 183.97 after the intervention (p <0.001), while this trend remained almost unchanged in the control group.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, home care training for caregivers is effective in reducing depression and improving the quality of life in stroke patients.

    Keywords: Education, Home Care, Caregivers, Depression, Quality Of Life, Stroke
  • Ali Hasanvand*, Mohsen Arefnezhad, Asma Soleimani Pages 207-221
    Background & Aims

    Due to the condition of coronary heart disease and its epidemic, treatment staff and especially nurses have a key role in controlling and treating coronary heart disease. With these interpretations, the essential role of nurses as a powerful arm of hospitals should be acknowledged. In addition to the services that nurses provide to patients, the type of communication and how they treat patients has a great impact on the treatment process and patient satisfaction; It is possible to get the quality of communication with the patient and provide medical services to him is directly affected by the nursechr('39')s satisfaction. Satisfaction and comfort of nurses largely determine the quality of health care, so the purpose of this study was to investigate the effect of a variety of career paths on the psychological well-being of nurses in order to improve their productivity.

    Materials and Methods

    This research is applied in terms of method and nature, including descriptive-correlational research and in terms of purpose. The statistical population of the present study is the nurses of public hospitals in Khorramabad in the period of October to December 2016. Given that the statistical population was 450 people, based on Morgan table, the sample size was estimated to be 210 people. The sampling method in this study is available sampling. To collect information, standard questionnaires were used and to measure the variable of various career paths, the questionnaire of Briscoe et al. (2006) and also to measure the psychological well-being variable, the Reef questionnaire (2002) was used.. For reliability (reliability) of internal consistency, two criteria of Cronbachchr('39')s alpha coefficient and structural reliability (combined reliability) were used for the suitability of the measurement model. In this study, the mean extracted variance (AVE) was used to assess the convergent validity. The GOF index in the PLS model is a solution to check the overall fit of the model and is between zero one and values ​​close to one indicate the appropriate quality of the model.

    Results

    The value of Cronbachchr('39')s alpha is more than 0.70 which indicates high internal compatibility. Also, the reliability of the structure (combined reliability) is obtained, which is more than 0.70 and according to Fornel and Larker (1981) has a good reliability. Also, the factor loads for the items were more than 0.40, which are statistically significant (acceptable) according to Hir et al. Convergent validity exists when the AVE is greater than 0.5. The value of all AVE obtained in this study is more than 0.50, which according to Fornel and Larker indicates the appropriate convergent validity. Structural equation modeling and PLS software were used to review and test the model. According to the value obtained for GOF of 0.595, a very suitable fit of the general model is confirmed. The results of structural equation modeling using Smart PLS software showed that the research hypothesis is confirmed at 95% confidence level.

    Conclusion

    Results at 95% confidence level indicate a diverse career path has a positive and significant effect on psychological well-being. According to the research results, it can be found that giving nurses more independence and freedom of action has a positive effect on the psychological well-being of nurses. It is also possible to have a positive effect on the communication and quality of services provided by nurses by improving personal and specialized skills and creating a creative atmosphere in hospitals, which is itself a consequence of the satisfaction of this group.

    Keywords: psychological well-being, career path, diverse career path
  • Shahla Kamalian, Alireza Didarloo, Hamid Reza Khalkhali, Mina Maheri* Pages 222-232
    Background & Aims

    Given the negative effects of middle-age changes on the quality of life of middle-aged women, there is a need to identify factors that have a positive effect on their quality of life, so that in the future we can focus our interventions on these factors. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between the dimensions of a health-promoting lifestyle and quality of life among the middle-aged women in Bazargan city.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study was performed on 150 middle-aged women living in Bazargan city. The data gathering tool was a tri-section questionnaire including demographic information, Walker Health Promoting Lifestyle and Quality of Life (SF-12) scale which was provided to the samples through WhatsApp messenger. Data analysis was performed with SPSS software and using descriptive and analytical (Kolmogorov–Smirnov, Pearson correlation and Multiple linear regression) statistics.

    Results

    The mean scores of health-promoting lifestyle and quality of life were 136.96±21.05 and 60.02±19.38, respectively. Among the six dimensions of health-promoting lifestyle, two dimensions of physical activity (p <0.020, β = 0.215) and spiritual growth (p <0.020, β = 0.212), were significant predictive factors of quality of life in middle-aged women of Bazargan city.

    Conclusion

    The quality of life and lifestyle among middle-aged women of Bazargan city was not at an acceptable level. Therefore, policymakers and executives in the health system can use these findings to design and implement a variety of programs, including educational programs to improve the lifestyle of middle-aged women in Bazargan city and thus improve their quality of life.

    Keywords: Women, Middle age, Lifestyle, Quality of life
  • Saeed Rezaee*, Asgar Choobdari Pages 233-242
    Background & Aims

    Autism spectrum disorder is one of the most common forms of pervasive developmental disorders and it is introduced as one of the most serious and unrecognized disorders in childhood. Therefore, the aim of this study was to determine the prevalence of the risk factors during pregnancy for autism spectrum disorders.

    Materials & Methods

    The sample size was 310 subjects (109 girls and 201 boys) who were selected using the available sampling method. The researcher collected information using The International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). Visual analysis and percentage index were used to analyze the data.

    Results

    Factors such as maternal disease, drug use during pregnancy, maternal seasonal sensitivity, second child, single child, prematurity, jaundice during pregnancy, triple vaccination, MMR vaccine, history of NICU and incubator, maternal bleeding in the first trimester of pregnancy, gestational diabetes, history of the ruptured bladder during pregnancy, history of thyroid, Maternal overweight, history of varicose veins during pregnancy, history of nausea, having surgery during pregnancy, stress during pregnancy, cesarean delivery, unwanted pregnancy, iron deficiency during pregnancy, family relationship, family problems, phototherapy, and neonatal overweight were identified. According to the percentage index, MMR vaccine history with 91% and diabetes during pregnancy with 27% had the highest and lowest prevalence, respectively.

    Conclusion

    Findings from this study showed that some factors during pregnancy are more common in children with the autism spectrum disorder. Therefore, effective preventive therapy and treatment can be considered. It is also suggested that experts and officials in this field plan related screenings.

    Keywords: Risk Factors, Pregnancy, Autism Spectrum Disorders
  • Zeinab Ebadi, Reza Zighami*, Seyede Zahra Hashemi, Mehdi Ranjbaran Pages 243-250
    Background & Aim

    Process resilience is the ability or consequence of successfully adapting to threatening conditions. The purpose of this study was to determine the effect of emotional intelligence training on the resiliency of spouses of schizophrenic patients.

    Materials & Methods

    In this field trial study, 30 spouses of schizophrenic patients were randomly assigned to the intervention and control groups. At first, Demographic, Bar-on emotional intelligence and Conner and Davidson resiliency questionnaires were completed by intervention and control groups. Then, by holding 8 training sessions, the intervention group received the necessary training on emotional intelligence and its skills along with practical exercises in the sessions. Then the two questionnaires were again completed by both intervention and control groups. Fisherchr('39')s exact test, independent t-test, paired t-test, and analysis of covariance were used to analyze the data.

    Results

    Mean scores of emotional intelligence before intervention in the intervention group and the control group were 285.87±40.308 and 287.33±28.826, respectively. After the intervention, the mean scores of emotional intelligence in the intervention group and control group were 295.87±35.496 and 288.73±27.088, respectively. The mean score of resiliency in the intervention group before the intervention was 22.80±7.876 and it was 32.53±10.596 in the control group. After intervention, the mean scores of emotional intelligence in the intervention group and the control group reached 63.87±11.051 and 57.93±13.520, respectively. These changes were statistically significant. (p <0.05).

    Conclusion

    Emotional intelligence training improved the resiliency of spouses of schizophrenic patients, while there was no significant change in resiliency in the control group before and after the intervention. Therefore, it is recommended that emotional intelligence training be included in the educational programs of the spouses of schizophrenic patients.

    Keywords: emotional intelligence, resilience, schizophrenia, Family
  • Fakhr Ali Chabok, Javad Keyhan*, Mohammad Hassani, Maryam Sameri, Aram Feizi Pages 251-264
    Background & Aims

    Currently, educational inequalities are one of the most important categories in the field of educational planning, which has a decisive role in the expansion and improvement of education and development. The aim of this study was to investigate the level of inequalities and ranking of the faculties of Urmia University of Medical Sciences and to provide cosmetic strategies in order to achieve sustainable educational development.

    Materials & Methods

    The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The method of collecting statistics and data was documentary and survey. The statistical population in two parts included documents and statistics of 6 faculties of Urmia University of Medical Sciences and students of the faculties of Urmia University of Medical Sciences in the academic year 2020-2021. In the documentary part, the census sampling method was used and in the descriptive part, the relative stratified random sampling method was used. In analyzing the data, TOPSIS models, scattering coefficient, path analysis, and neural networks were used.

    Results

    Rankings of the faculties of Urmia University of Medical Sciences using entropy and TOPSIS weighting techniques showed inequality between the faculties in terms of having research indicators. Scattering coefficient also showed the highest inequality in output indices and the lowest inequality in output indices. Cluster analysis and division of regions into three levels: rich, semi-rich, and poor showed that there was a difference between the faculties of Urmia University of Medical Sciences. The results also showed that the process index had the highest and the input index had the lowest direct impact on the inequality of the faculties of Urmia University of Medical Sciences.

    Conclusion

    In accordance with the research findings, serious attention of planners and policy makers on the influential variables such as input, process, and output is necessary in order to reduce inequalities.

    Keywords: Educational Inequality, Educational Indicators, Urmia University of Medical Sciences, Sustainable Development