فهرست مطالب

حقوق پزشکی - پیاپی 56 (بهار 1400)

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 56 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/10
  • تعداد عناوین: 70
|
  • مرتضی قهرمانی منامن، سید یاسر ضیائی* صفحات 1-18
    زمینه و هدف

    صلاحیت محاکم بین المللی از جمله دیوان بین المللی دادگستری در راستای اعمال مقررات پیرامون حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات، به واسطه تعریف های موجود، مستلزم وجود اختلاف است. شناسایی یک "اختلاف حقوقی" صرفا به موضوع دعوای ارایه شده به دادگاه بستگی ندارد و همچنین صرفا به هدف ذهنی دولت های مربوط متکی نیست، بلکه یک فرایند کاملا فنی است که با مشارکت هم دادگاه و هم طرفین مورد اختلاف مشخص می شود.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها:

     هدف معیار وجود اختلاف چه با رویکرد سابق یا رویکرد جدید دیوان، برای محافظت از عملکرد قضایی دیوان است. تعیین وجود اختلاف عملکرد ترافعی دیوان را محقق می کند، همانگونه که در قضیه کامرون شمالی بدان اشاره شده است. استدلال هایی که در جهت انکار وجود اختلاف و یا بطور ویژه اختلاف حقوقی مطرح شده اند به ندرت موفق به قبولاندن این امر شده اند. بنابراین، اعتراض به صلاحیت براساس امتناع از وجود اختلاف میان طرف های مدعی، سیاست امیدوارکننده و توفیق آمیزی نیست.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    با نگاهی بر رویکرد سابق دیوان در برخی قضایای بررسی شده، دیوان برای احراز وجود اختلاف تفاسیری انعطاف پذیرو موسع داشته است به نحوی که حتی در اعمال تشریفات و آیین دادرسی و رجوع به منابع واقعی و مادی نظام حقوقی سختگیرانه عمل نکرده است و این در حالی است که رویه شکل گرفته جدید در شیوه احراز وجود اختلاف سختگیرانه و مبتنی بر اثبات عینی اختلاف است.

    کلیدواژگان: اختلاف، اختلاف حقوقی، اختلاف سیاسی، دیوان بین المللی دادگستری، حقوق بین الملل
  • علی منصورلکورج، اصغر عباسی*، علی قربانی صفحات 19-36
    زمینه و هدف

    جرم انگاری را می توان امری مغایر با آزادی های فردی و اجتماعی دانست اما باید این موضوع مهم را نیز در نظر داشت که آزادی مطلق انسان و بهره مندی بی قید و شرط از آزادی نیز ثمری جز تضییع حقوق دیگران و تشتت و از هم گسیختگی جامعه بر جای نخواهد گذاشت، از این رو می بایست برای حفظ نظم و امنیت جامعه و حقوق افراد آن، باید محدودیت هایی را در حوزه ی رفتاری افراد جامعه در نظر داشته و برای صیانت از آزادی ناگزیر باید بخشی از آن را تحدید نمود.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها:

     پیامدهای جرم انگاری غیرصحیح به صورت زنجیره وار تبعات مختلفی را در جامعه هدف ایجاد می کند؛ افزایش دامنه جرم انگاری ها موجب پایین آمدن میزان قبح اجتماعی جرم می شود. افول قبح اجتماعی جرم نیز ارتباط مستقیمی با افزایش میزان وقوع جرم دارد. به هر میزان که وقوع جرم در جامعه افزایش پیدا کند، بکارگیری مجازات ها نیز افزایش خواهد یافت. در مرحله آخر نیز، کارایی مجازات ها کاهش می یابد. همچنین به نظر می رسد که پیامدهای جرم انگاری غیرصحیح عملا عناصر «حکومت قانون» از جمله شفافیت، جزمیت حقوقی و دسترسی به عدالت را با چالش های اساسی مواجه می کند.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

     در فرآیند جرم انگاری صحیح سه نکته مهم باید مدنظر قرار گیرد: اول، اصل کلی و اساسی در این زمینه آن است که هیچ دولتی نباید برای کنترل رفتاری که می تواند به وسیله سایر رشته های حقوقی به شکل موثری تحت نظم درآورد، از حقوق جزا استفاده نماید. دوم این که، استفاده از حقوق جزا باید نافع باشد، به این معنا که فایده حاصل از استفاده از آن از هرگونه زیان مربوطه بیشتر باشد. به عبارت دیگر منافع جرم شناختن عمل باید بر هزینه ها بچربد. سوم این که، تناسب میان جرایم و مجازات ها، اصلی است که عدم توجه به آن می تواند تمامی قانون گذاری را در جرم انگاری اعمال رفتارها برای حفظ نظم و هنجارهای جامعه بی ثمر نماید. برای آن که کیفر تاثیر مطلوب داشته باشد، کافی است که رنج حاصل از آن بیش از سودی باشد که از جرم عاید می شود.

    کلیدواژگان: جرم انگاری، حاکمیت قانون، جرم زدایی، تورم کیفری
  • سلمان قاسمی فلاورجانی، غلامحسین مسعود*، احمدرضا توکلی صفحات 37-58
    زمینه و هدف

    از جمله مظاهر اجتماعی عصر کنونی که پدیده مجرمانه را در جامعه گسترش داده وجدان عمومی و موثر بودن آن بر پدیده جزایی و جرم و مجازات می باشد. حقوق جزایی و نمود جرم و مجازات از این حوزه در امان نمی ماند. در عرصه قانون گذاری، قضاوت و اجرای حکم، سیاست های مربوط به وجدان عمومی، مقنن را مجبور به جرم تلقی نمودن رفتارها در بعضی زمینه ها نموده است. در نتیجه ارگان های اجرای و قضایی نیز در راستای اعمال صلاحیت های خود نیز تحت تاثیر مفهوم وجدان عمومی قرار می گیرند.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    سیاست گذاری جنایی عوام گرا برمبنای حوادث روزانه و جرایمی است که وجدان عمومی را جریحه دار می کند به عنوان یک سیاست جنایی مقطعی است که در زمان طولانی نمی تواند پدیده جنایی را کنترل کند. علاوه بر آن این نوع سیاست گذاری عوام گرایانه، مبانی اصلی قانون گذاری که همان عدالت و مصلحت همگان است را نادیده می گیرد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    در واقع احساسات و وجدان عمومی، دارای ویژگی های خاصی مانند انفجاری بودن، گذرا بودن، غیرمنطقی، و... می باشد؛ این اوصاف نیز به نوبه خود باعث شده است که سیاست جنایی عوام گرا نیز سختگیرانه، عامه پسند، نمایشی، احساسی و فاقد مبنای نظری و علمی باشد. با نگاهی به اوصاف و رویه های سیاست جنایی عوام گرا مشخص می شود که عناصر حکومت قانون در مواجهه با این سیاست در فضای حقوق کیفری با چالش مواجه می شوند.

    کلیدواژگان: جرم انگاری، وجدان عمومی، افکار عمومی، سیاست جنایی عوام گرا
  • صالحه مهیمنی، امرالله نیکومنش*، مجید وزیری صفحات 59-73
    زمینه و هدف

    روند رو به رشد جمعیت و کمبود فضا در شهرهای بزرگ وجود آپارتمان نشینی را توجیه می کند ساخت و ساز آپارتمان نیز حرفه مستقل عده ای از اشخاص حقیقی و حقوقی شده است در سال های بعد از انقلاب اسلامی نظر به افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش تقاضای مسکن و از طرفی گران بودن زمین ه ای شهری سازندگان را بر آن داشت تا بخشی از نیاز مالی خود را از طریق پیش فروش بخشی از ساخته های خود تامین نمایند همچنین کم بودن قدرت خرید متقاضیان نیز از سوی دیگر سبب تشویق ایشان به پیش خرید و پرداخت اقساطی ثمن شد همگی این عوامل دست به دست هم داد تا پدیده پیش فروش و پیش خرید آپارتمان در شهرهای بزرگ رایج گردد و شیوع پیدا کند. هدف از این تحقیق دستیبابی به راهکارهایی در جهت اجرای صحیح پیش فروش ساختمان در جهت تضمین حقوق شهروندان می باشد.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق بصورت توصیفی-تحلیلی نگارش شده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از این است که قانون پیش فروش ساختمان مصوب 1389 با بیست و پنج ماده و چهار تبصره گامی بلند در راستای اجرای صحیح پیش فروش ساختمان در جهت تضمین حقوق شهروندان برداشته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    مقاله پیش رو با تکیه بر اصول صداقت و امانت داری نگارش گردیده است.

    نتیجه گیری:

     همگام با روند  ساخت و ساز و نیاز به مسکن در جامعه مقنن نیز احساس نیاز پیدا کرد تا برای نظم بخشیدن به این قراردادها دست به تقنین و وضع قوانین سازگار با موضوع بزند از همین روی در سال 1389 قانونی به نام قانون پیش فروش ساختمان به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید که موجب تنظیم بخشی از روابط موجود بین خریداران و فروشندگان گردید و حقوق شهروندان نیز در این قانون تضمین گردید.

    کلیدواژگان: اجرای صحیح پیش فروش، پیش فروش ساختمان، مسکن، حقوق شهروندی
  • مصطفی کافی، محسن شکرچی زاده*، احمدرضا توکلی صفحات 75-89
    زمینه و هدف

    سیاست جنایی افتراقی در جرم شناسی یکی از اولین جلوه های تکثرگرایی در نظام های حقوق کیفری محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی و نحوه اعمال سیاست جنایی افتراقی در زمینه جرایم غیرعمد موجب دیه می باشد.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    جلوه هایی از سیاست جنایی افتراقی را در طراحی و تصویب قوانین کیفری به ویژه قانون مجازات اسلامی جدید مشاهده نمود. در قوانین اخیر می توان نمونه هایی از رویکرد افتراقی قانون گذار در رسیدگی مراجع قضایی از زمان کشف تا اجرای احکام جرایم غیرعمد موجب دیه را مشاهده نمود. اما در ظاهر امر به نظر می رسد که مقررات مذکور از جامعیت لازم برخوردار نبوده و در حال حاضر نمی توان به صراحت وجود سیاست جنایی افتراقی در جرایم غیرعمد موجب دیه را تایید نمود.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

     نگاه به عالم حقوق از زاویه پست مدرنیزم و پیچیده شدن روابط تابعان حقوق باعث شده است که در عالم حقوق، شکست و انکسار ایجاد شود؛ بدین معنا که طبقه بندی های سنتی، نمی تواند روابط پیچیده فعلی تابعان حقوق را پوشش دهد. سیاست جنایی افتراقی در ارتباط با جرایم غیرعمد موجب دیه نیز از این اصل مستثنی نیست. از این منظر، نمی توان یک نظم سراسری و یک پارچه برای تمام حوزه های حقوق کیفری در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: نظام حقوق کیفری، عدالت، سیاست کیفری افتراقی، جرائم غیرعمد
  • مهرداد بدیحی، غلامحسین مسعود*، فرامرز عطریان صفحات 91-107
    زمینه و هدف

    در قوانین بیشتر کشورهای جهان آموزش بدون هزینه و عمومی است و از حقوق اساسی شهروندان به حساب می آید. براساس نظرات حقوق دانان حق آموزش و پرورش رایگان و اجباری برای کودکان در قامت یک اصل کلی قابل پذیرش می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها:

     علی رغم اینکه در قانون اساسی بر رایگان بودن و آسانی در آموزش محصلین در مدارس تاکید شده، لیکن با وجود قوانین پر از قید و بند، عدم بررسی های لازم، دوگانگی در گفتار و کردار مقامات مسیول مخارج تحصیل را به عهده قشرهای متوسط و مستضعف می گذارد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

     با عنایت به موقعیت حاکم بر مدارس و عدم بازرسی مکفی در رابطه با گرفتن پول به بهانه های متفاوت از اولیا دانش آموزان در مدارس دولتی همواره از اجرای اصل سی ام قانون اساسی دور و دورتر می شویم و تساوی و برابر آموزشی که از اصول قانون اساسی و دولت رفاه می باشد دچار خواب عمیق و فراموشی می شود.

    کلیدواژگان: حق بر آموزش، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حقوق بنیادین، حقوق بشر
  • مهسا حسینی مقدم، علی زارع*، محمدرضا پاسبان، سید قاسم زمانی صفحات 109-124
    زمینه و هدف

    بازیگران غیردولتی به تدریج در کنار دولت ها به نقش آفرینی در فضای روابط بین المللی پرداختند. حوزه های مختلفی از جمله اقتصاد، تجارت، امنیت، محیط زیست، و... تبدیل به عرصه مهمی برای فعالیت بازیگران غیردولتی شد. یکی از موضوعات خاص در این زمینه، چالش نظارت بر شرکت های چند ملیتی می باشد.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    رویکرد دولت های میزبان در حال توسعه درخصوص تعهد شرکت های چندملیتی این است که به ایجاد قوانین انعطاف پذیردر زمینه صلاحیت بین المللی و همچنین همگام با نیازهای جامعه بین المللی حرکت کند. اصول غیرالزامی فعلی این قابلیت را دارد که برای ایجاد تعهدات عرفی نوین به کشور مبدا و شرکت های چندملیتی مساعدت رسانند.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    در شرایطی که کشورهای مبدا قادرند بر استانداردهای شرکت های چندملیتی فرامرزی اثر بگذارند، محدود کردن مسئولیت های این دولت ها به حوزه صلاحیت سرزمینی صحیح به نظر نمی رسد. گرچه حقوق بین الملل برای ارزیابی قانون طرح های برون مرزی کشور مبدا در بعضی حوزه ها تا کنون اصول مناسبی ارایه نداده است. اما اثرات این شرکت ها در شرایط اقتصادی کشور مبدا و کشور میزبان، شرایط حقوق بشر، سلامت و ایمنی کارگران، محیط زیست و حقوق مصرف کنندگان یک هدف منعطف تر برای صلاحیت را توضیح می دهد.

    کلیدواژگان: مسئولیت، مسئولیت دولت، شرکت های چندملیتی، صلاحیت، نظارت
  • اکبر مختاری، علی بهرامی نژاد*، سید رضا احسان پور صفحات 125-145
    زمینه و هدف

    اسلام دینی است که علاوه بر جنبه وحیانی خود، احکام و دستورات خود را بر مبنای عقل گرایی بنا کرده است و همواره بر قدرت تعقل انسان ها تاکید داشته و آن را محترم شمرده است. هدف ما در پژوهش حاضر این است که اصل اقناع افکار عمومی را در نظام قضایی اسلام از منظر مبانی فقهی مورد اعتبارسنجی قرار دهیم.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    به طور کلی، قوانین اسلام چه در مرحله وضع و چه در مرحله اجرا بر پایه حفظ مصالح و دفع مفاسد پایه ریزی شده است و در این رهگذر باید افکار عمومی از بابت هر دو مرحله قانع شود، در غیر این صورت، اعتماد عمومی نسبت به نظام قضایی اسلامی کاهش پیدا می کند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    مطالبه افکار عمومی در خصوص اقناع کننده بودن احکام قضایی و رویه دادرسی امری مستحدث نبوده و مختص زمانه ما نیست بلکه از دیرباز مورد توجه مردم بوده است و جامعه معمولا در مقابل پذیرش آرای ناعادلانه مقاومت می کردند. به همین دلیل سیره معصومین (ع) نیز در روند اجرای احکام الهی چه در مقام حاکم و چه در مقام مشاوره به حکام و قضات، همواره بر اساس اقناع نمودن افکار عمومی بوده است.

    کلیدواژگان: اقناع کنندگی، افکار عمومی، نظام قضایی اسلام، دادرسی عادلانه
  • جمال الدین محمد شیخ بهایی، علی بهرامی نژاد*، محمد بهرامی خوشکار صفحات 147-163
    زمینه و هدف

    خشونت علیه زنان پدیده ای است ناپسند که به انحاء مختلف نظیر خشونت فیزیکی، روحی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و جنسی به وقوع می پیوندد و پرداختن به این موضوع امری اجتناب ناپذیر است. هرچند قانون گذار در قوانین جزایی، احکام مربوط به این موضوع را تبیین و تقنین کرده است، لیکن در قانون حمایت خانواده توجهی بدان نداشته است.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می ‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    در یافته های پژوهش مشخص شد اولا در رژیم های حقوقی مختلف، معیارهای مشترکی درخصوص جرم انگاری جرایم خانواده وجود دارد. ثانیا به منظور اثربخش بودن جرم انگاری، این فرایند باید با ارزش ها و ملاک های اجتماعی، فرهنگی، دینی و روحیات آحاد جامعه هماهنگی داشته باشد. نهایتا در زمینه مشروعیت جرم انگاری خشونت علیه زوجه می توان به مبانی فقهی نظیر آیات و روایات اشاره نمود که صراحتا خشونت علیه زوجه را تقبیح یا تحریم کرده اند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    در زمینه مشروعیت جرم انگاری خشونت علیه زوجه به عنوان یکی از جرایم مهم حوزه خانواده می توان به مبانی فقهی معتبری اشاره نمود؛ آیاتی از قرآن کریم و همچنین روایات معصومین (ع) نیز موید این ادعا بوده است که به صراحت خشونت علیه زوجه را تقبیح و در برخی موارد تحریم کرده و حتی در برخی موارد مانند قذف زوجه، زوج را مستحق مجازات حد قذف دانسته است که به نوعی مجازات سنگین بدنی محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، جرایم علیه خانواده، مبانی جرم انگاری، نظم اجتماعی
  • آزاده قربانی، محمدرضا شادمان فر*، مسعود حیدری، محمود اشرافی صفحات 165-181
    زمینه و هدف

    عدالت سنجشی ارتباط تنگاتنگی با جرم شناسی نوین یا سیاست جنایی ریسک مدار دارد. این رهیافت جدید با تحول در نگرش و زیربنای نظریات سنتی، در علت شناسی جرم تغییر رویه داده است؛ چنانچه به جای تجزیه و تحلیل جرم و علل شکل گیری آن که در نظریات و سیاست جنایی سابق، مورد استقبال قرار می گرفت، با نگرشی مدیریتی، ریسک ارتکاب جرم را مورد ارزیابی و سنجش قرار می دهد و سپس وارد عرصه مدیریت این ریسک ها می شود.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها:

     شاید در بدو امر، چنین به نظر رسد که قانون گذار تحت تاثیر اندیشه های عدالت سنجشی، در مبحث مبارزه با تامین مالی تروریسم و با در نظرگرفتن ریسک نوع جرم، برای تعیین مجازات به صورت کلی، رویه سختگیرانه ای را در پیش گرفته است ولیکن نتایج تحقیق نشان می دهد که قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم سال 1394 با تغییرات و اصلاحاتی که در سال 1397 در آن ایجاد گردیده، به صورت مطلق رویکرد مبتنی بر ریسک را بکار نگرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    جرم انگاری تامین مالی تروریسم، با شفافیت آن تا حدودی در تحولات قانون 1397 مدنظر قرار گرفته و همسو با رویکرد عدالت سنجشی و مدیریت کیفری ریسک جرم که همان راهبردهای کیفرشناسی نوین است، می باشد.

    کلیدواژگان: عدالت سنجشی، قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم، ساز و کارهای کیفری، ریسک، مدیریت کیفری ریسک
  • جواد مقیمی، سوسن صفاوردی*، بابک نادرپور، جهانبخش محبی نیا صفحات 183-195
    زمینه و هدف

    دستیابی به حقوق شهروندی یکی از امور دشوار و در عین کاربردی برای نظام های سیاسی و اجتماعی است. با توجه به اثرگذاری اصل پاسخگویی در تحقق حقوق شهروندی، پژوهش حاضر به این مساله می پردازد که اصل پاسخگویی از چه راه هایی می تواند بر تحقق حقوق شهروندی اثرگذار باشد؟

    مواد و روش ها: 

    روش مورد استفاده در پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی است که با بهره گیری از منابع اسنادی و کتابخانه ای، اطلاعات مورد نیاز بحث درباره اصل پاسخگویی و حقوق شهروندی جمع آوری شده است.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان می دهد که اصل پاسخگویی از طریق شفافیت در امور سیاسی، ایجاد رقابت بر مبنای اندیشه تحزب، آزادی عمل جامعه مدنی، آزادی نقد و انتقاد، تمرکززدایی از فعالیت ها و اقدامات دولت، جابجایی قدرت و همچنین روابط مبتنی بر اعتماد در جامعه است تا از این طریق هم عملکرد شهروندان در برابر یکدیگر و هم عملکرد رهبران سیاسی در برابر مردم تابع اصل مسوولیت پذیری شود.

    ملاحظات اخلاقی:

     در نگارش مطالب مقاله حاضر، اصول ارجاع دهی و امانت داری رعایت شده است و تحقیقی اصیل محسوب می شود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان می دهد که تحقق حقوق شهروندی از جهت کمی و کیفی نیازمند تحول است. در ابعاد کمی، کاستن از قدرت دولت، تمرکززدایی، قدرت بخشیدن به جامعه مدنی، وجود احزاب و گروه های متعدد و همچنین جابجایی قدرت مقامات سیاسی و اداری می تواند اصل مسوولیت پذیری را ترویج ببخشد و نظام سیاسی را در راستای مطالبات واقعی شهروندان هدایت کند. اما در بعد کیفی، نیازمند ساختن روابط مبتنی بر اعتماد میان شهروندان (اعتماد افقی) و روابط مبتنی بر اعتماد میان شهروندان و حاکمان (اعتماد عمودی) هستیم. به علاوه اینکه اصل پاسخگویی در صورت وجود آموزش مناسب و اصول فرهنگی مبتنی بر برابری و آزادی شهروندی می تواند باعث تحقق حقوق شهروندی گردد.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، حقوق شهروندی، نظام سیاسی، نظام اجتماعی
  • اسماعیل رمضانی، غلامحسین مسعود*، محسن شکرچی زاده صفحات 197-214
    زمینه و هدف

    یکی از معضلات اجتماعی جوامع، پدیده جرم و بزهکاری است که در اثر مسایل و مشکلات اجتماعی نظیر فقر، بیکاری، بحران های اقتصادی و اجتماعی، دگرگونی در قوانین و الگوهای اجتماعی، تضعیف اعتقادات مذهبی و در کل بر هم خوردن تعادل در نظم اجتماعی پدید می آید. در این میان یکی از عوامل و آسیب هایی که بزهکاری را به دنبال دارد، مواد مخدر می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    در ارتباط با تولید و استفاده از مواد مخدر باید به این نکته دقت داشت که استفاده از مواد مزبور، ارتباط بسیار نزدیکی با وضعیت بهداشت و سلامت جامعه بین المللی دارند. این ویژگی باعث می شود که در فضای حقوق نیز حساسیت فراوانی نسبت به آن ها ایجاد شود. تولید و استفاده از مواد مخدر به صورت مستقیم حق بر سلامت را تهدید می کند. حق بر سلامت نیز به عنوان یکی از مصادیق حق حیات قلمداد می شود. از طرفی نیز حق حیات یک عنوان کلی در نظام حقوق بشر بین المللی است که زیرمجموعه حقوق بنیادین بشری قرار می گیرد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    تعهدات دولت ها در زمینه ممنوعیت تولید و استفاده از مواد مخدر به واسطه ارتباط نزدیک با «حق بر سلامت» و «حق حیات» دارای وصف «آمره» می باشند. در نتیجه در فضای حقوق مسئولیت بین المللی این امکان وجود دارد که الگوی مسئولیت مشدد (یا همان مسئولیت برای نقض قواعد آمره) برای دولت ها در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: قواعد آمره، مواد مخدر، اسناد بین المللی، سلسله مراتب هنجاری
  • سهراب نشاسته ریز، محمود مالمیر*، مسعود حیدری صفحات 215-232
    زمینه و هدف

    جهانی شدن به عنوان فرایندی که در حوزه های مختلف شیون زندگی انسان ها مطرح شده، با توجه به توسعه بزهکاری در سطح بین المللی، در حوزه علوم جنایی نیز به عنوان یک ضرورت قابل طرح است. مفاسد اقتصادی هزینه های هنگفتی را بر جامعه تحمیل می کند و در عین حال به لحاظ شکل پیچیده اغلب این جرایم کشف و تعقیب آنها دشوار است. لذا سیاست جنایی قاطعی را می طلبد. این تحقیق با هدف بررسی سیاست جنایی ایران در مقابله با مفاسد و جرایم اقتصادی و با تاکید بر مقررات جدید آیین نامه و دستورالعمل رسیدگی به جرایم اخلال گران در نظام اقتصادی مصوب 1397 با اصلاحات 1399 دست به یک مطالعه توصیفی تحلیلی زده است.

    مواد و روش ها

    این مقاله به صورت توصیفی - تحلیل با بهره گیری از منابع کتابخانه ای تدوین یافته است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و  آیین نامه سال 1397 و اصلاحات آن در سال 1399 لزوم برخورد افتراقی با مجرمین اقتصادی پیش بینی شده است. با وجود استفاده از اصطلاح "جرایم اقتصادی" تعریف مشخصی برای جرم اقتصادی ارایه نگردیده است و این جرایم صراحتا احصا نشده اند و از این حیث قانون گام نخست را در مبارزه قاطع با جرایم اقتصادی به طور صحیح بر نداشته است. با این حال می توان با توجه به مجموع مواد 35،47 و 109 قانون مجازات اسلامی 1392، مصادیق حصری جرایم اقتصادی را بدست آورد که شامل جرایم فهرست شده در تبصره ماده 36 و نیز جرم کلاهبرداری می شود.

    ملاحظات اخلاقی

    این مقاله با تکیه بر اصول صداقت و امانتداری تهیه و نگارش شده است.

    نتیجه گیری

    قانون گذار با اتخاذ سیاست جنایی دشمن مدار در مبارزه با جرایم متوسط و کلان با در پیش گرفتن تدابیر کیفری سخت گیرانه در تعیین و اجرای مجازات، مانند الزام به تشهیر مجرمین اقتصادی کلان، محرومیت مجرمین اقتصادی متوسط و کلان از تعویق صدور حکم و تعلیق مجازات و محرومیت از امتیاز شمول مرور زمان تعقیب و اجرای مجازات و... تلاش نموده است تا بر حتمیت و قطعیت اجرای مجازات، به منظور پیشگیری کیفری از جرم اقتصادی تاکید نماید.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، سیاست جنایی، دشمن مدار، جرایم اقتصادی، فساد اقتصادی
  • سید روح الله مصطفی نژاد موسوی، صادق سلیمی*، کارن روحانی صفحات 233-244
    زمینه و هدف

    حفاظت از اراضی زراعی و باغی، نقش مهمی در حفظ محیط زیست و استمرار حیات بشری دارد و حمایت از آن ها به منزله حمایت از محیط زیست و حیات بشر است. تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی نتیجه نقص قوانین موجود و عدم اجرای صحیح همین قوانین ناقص توسط مجریان آن و بی توجهی به اهمیت آن و فرصت طلبی عده ای از سودجویان است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    اتخاذ راهکارهای کیفری برای مقابله با این پدیده، از جمله اقداماتی است که قانون گذاران بدان متوسل شده اند. قانون گذار در چندین مرحله، تغییر کاربری اراضی زراعی را مهم دانسته و آن را جرم انگاری نموده است؛ مانند قانون گسترش قطب های کشاورزی مصوب سال 1354 و قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1374. آخرین قانون وضع شده در این خصوص قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1385 و آیین نامه ی آن بوده که در ماده 3 آن، کیفر قلع و قمع بنا و جزای نقدی را برای مرتکبین این جرم در نظر گرفته است که در صورت تکرار مجازات حبس نیز خواهد داشت.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد لازم است مقنن با ابهام زدایی از این قانون و تعیین راهکارهای کاربردی تر و استفاده از روش های پیشگیری و فرهنگ سازی، قدم های بلندتری را برای مقابله با این پدیده بردارد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، تغییر کاربری، پیشگیری، اراضی زراعی و باغی
  • مهدی فیروزبخت، بهنام حبیبی درگاه*، مصطفی السان صفحات 245-258
    زمینه و هدف

    برای تعیین آثار حاکم بر قرارداد ضوابطی موجود است. این قواعد در کشورها و مناطق مختلف جهان با داشتن نظام های حقوقی متفاوت، به صورت متحدالشکلی جای خود را یافته اند. یکی از مصادیق مهم قراردادها، قرارداد دادرسی می باشد. مقاله حاضر در پی آن است تا ضمن بررسی قرارداد دادرسی به تحلیل اقتصادی آن بپردازد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    نظریه قرارداد دادرسی، می تواند یکی از ابزارهای مورد استفاده در سیاست قانون گذاری باشد. یافته ها نشان می دهد که اقتصاد حقوق یا تحلیل اقتصادی حقوق از منظر اقتصادیست، این مکتب از فلسفه پیامدگرایی عدالت الهام گرفته و نوعی روش شناسی علمی به حساب می آید منطق اقتصاد حقوق، کاربست اصول اقتصادی در فرآیند تصمیم گیری حقوقی است، اقتصاد قرارداد نیز به دنبال کارآیی قراردادی، تخصیص هزینه های معاملاتی، مبارزه با فرصت طلبی قراردادی و تخصیص خطرات قراردادی با هدف تامین رفاه اجتماعی و اجرای قرارداد کار آمد است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    تجزیه و تحلیل اقتصادی فرآیند دادرسی مدنی بر اساس هزینه های اقامه دعوی به منظور بالا بردن کارایی و کیفیت دادرسی و بهینه سازی منطقی هزینه های دادرسی است چنانچه دارسی کارآمد از جمله تضمین های عدالت مدنی است.

    کلیدواژگان: قرارداد، دادرسی، عدالت، اقتصاد، کارآیی
  • محمد عبدالملکی، سید محمد هاشمی*، علی اکبر گرجی ازندریانی صفحات 259-271
    زمینه و هدف

    ارایه خدمات عمومی یکی از دغدغه های اساسی نظام های سیاسی است. شکل، نحوه ارایه خدمات و میزان دسترسی شهروندان به این خدمات بر مولفه حقوق شهروندی تاثیرات قابل توجهی بر جای می گذارد. بدین معنا که وجود نهادهای اجتماعی نظیر ثبت اسناد می تواند حامی حقوق شهروندی و در راستای ارایه خدمات عمومی باشد. هدف پژوهش حاضر نیز بررسی نقش ثبت اسناد در ارایه خدمات عمومی و صیانت از حقوق شهروندی است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر، در در مرحله جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل انجام شده است. در مرحله جمع آوری اطلاعات و داده ها از طریق منابع کتابخانه ای و اسنادی اقدام شده و در مرحله تجزیه و تحلیل اطلاعات به شیوه ی کیفی و استدلالی به موضوع پرداخته شده است.  

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که ثبت اسناد در زمره خدمات عمومی هستند که از جهت حفاظت از اطلاعات اقتصادی و اجتماعی شهروندان، جلوگیری از نابرابری و بی عدالتی در جامعه، همچنین از منظر ایجابی با فراهم کردن اطلاعات لازم برای ثبت داده ها و اطلاعات، ارایه خدمات الکترونیک به شهروندان و حمایت از حاکمیت قانون و دستیابی به جامعه مطلوب، نقش مهمی در دستیابی شهروندان به حقوق آنان ایفا می کنند.

    ملاحظات اخلاقی

    در مراحل مختلف نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون و منابع استفاده شده برای انجام تحقیق، صداقت، امانت داری و ارجاع دهی از حیث علمی و اخلاقی رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    بخش مهمی از حقوق شهروندی به ارایه خدمات معطوف است که برحسب شرایط زمانی و مکانی و همچنین ارایه اطلاعات روزآمد، نیازمند وجود نهادها و موسسات اجتماعی نظیر ثبت اسناد است. در این راستا، ثبت اسناد از بروز معاملات معارض جلوگیری می کنند، زندگی شهروندان را بر مبنای قانون سامان می بخشند و با ارایه اطلاعات اقتصادی به دولت و شهروندان باعث برقراری عدالت و حاکم شدن قانون می‏ شوند.

    کلیدواژگان: اسناد، دفاتر ثبت اسناد، حقوق شهروندی، خدمات عمومی
  • سید هادی فتحی، فرج الله براتی*، سید حسام الدین حسینی صفحات 273-287
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل پرچالش و پربحث در زمینه وصیت، دشواری شناخت عواملی است که سبب معلق شدن وصیت شود مقاله حاضر به اعتباربخشی وصیت تملیکی از سوی وراث، پرداخته است. هدف ما در این پژوهش تبیین نمودن اعتبار بخشیدن به وصیت تملیکی از سوی وراث می باشد.

    مواد و روش ها

    این مقاله، بصورت؛ توصیفی-تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای- اسنادی سعی در رسیدن به مقصود مورد نظر دارد.

    یافته ها

    وصیت در تنوع تصرف هایی است که شخص برای زمان بعد از مرگ خود می کند. در وصیت تملیکی پس از ایجاب موصی تشخیص دقیق ماهیت قبول موصی له آثار فراوانی به دنبال خواهد داشت. اگر قبول را جزء یا رکن وصیت بدانیم و بدون آن وصیت باطل باشد، وصیت تملیکی عقد خواهد بود که فقهای مذاهب اسلامی پیرو این نظر هستند. ولی اگر قبول بدون اعتبار باشد یا اینکه وصیت از عوامل قهری انتقال باشد، وصیت تملیکی ایقاع خواهد بود. و اینجاست که جایگاه اخلاق حسنه در اعتباربخشی به این نوع وصیت نمود پیدا می کند.

    ملاحظات اخلاقی

    از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری

    فقهای مذاهب اسلامی معتقدند که وصیت برای ورثه جز با تنفیذ سایرین نافذ نخواهد بود در مورد ماهیت وصیت مازاد بر ثلث اکثر فقها آن را وصیتی از جانب موصی دانسته اند که تنفیذ آن منوط به موافقت ورثه بوده است در مورد زمان تنفیذ هم اکثرا معتقدند زمان تنفیذ یا رد وصیت پس از مرگ موصی است و رد یا پذیرش وصیت توسط ورثه در زمان حیات موصی ارزش فقهی و حقوقی ندارد. بنابراین اخلاق ایجاب می نماید، آنچه موصی در زمان حیات وصیت نموده، وراث با تنفیذ آن بعد از مرگ موصی به آن اعتبار ببخشند.

    کلیدواژگان: وصیت، موصی، موصی له، تملیکی، تعلیق
  • محمدهادی شریفی، علی رفیعی مقدم*، محمدحسین جعفری صفحات 289-303
    زمینه و هدف

     از آنجا که کودکان نیاز به حمایت زیادی دارند تا علایق و حقوق آنها مورد احترام قرار گیرد، فقه و حقوق اسلامی در مسایل مختلف مصلحت اندیشی می کند و رعایت غبطه ی کودک را مدنظر قرار داده است. و مقنن نیز قوانین را به گونه ای وضع می کند که شرایط و موقعیت های مختلف کودک در نظر گرفته شود. هدف این مقاله تبیین راهکارهایی جهت رعایت غبطه و مصلحت کودک در زمان سرپرستی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مقاله توصیفی تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که؛ مصلحت اندیشی ابزار قدرتمندی است که می توان با رعایت موازین فقهی و عقلی به درستی به نفع کودک از آن استفاده کرد. اهمیت این موضوع در سازگاری فقه پویای شیعه با شرایط جدید جامعه نمایان است. در کتب فقهی برای خروج از کودکی و رسیدن به حد بزرگسالی معیارها و علایمی ذکر شده است که تا وقتی این علایم و معیارها حاصل نشده باشد شخص کودک محسوب می شود. و نیازمند حمایت است و در مواردی، خاصه در امور مالی، رعایت غبطه و مصلحت کودک توسط سرپرستان وی مدنظر قرار گیرد.

    ملاحظات اخلاقی

     از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری

    سرپرستی اطفال موضوع بسیار مهمی است که از دیرباز مورد بحث و بررسی فقیهان و حقوقدانان بوده است، قانون مدنی، برای سرپرستی طفل دو جنبه حق و تکلیف قایل شده تا سهولت اسقاط این حق را از ابوین سلب نماید؛ در این راستا قانون حمایت خانواده مصوب 1391 به منظور حمایت از کودکان، قوانین جدیدی وضع نموده که در جهت حمایت از کودک، رعایت غبطه، مصلحت و نفع وی را ملاک و معیار قرار داده است. نگرش جدید قانون موجب شده است کلیه مسایل مربوط به سرپرستی و حضانت، اعم از حق ملاقات، توافقات راجع به نگهداری، انتقال طفل به شهر دیگر و... بر اساس مصلحت و غبطه کودک مبنای تصمیم گیری محاکم قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کودک، غبطه، مصلحت، سرپرستی، فقه، حقوق
  • حوریه عقبایی، زهرا فهرستی* صفحات 305-319
    زمینه و هدف

     سکوت قانون در فضاهای مختلف نظام حقوقی و به طور خاص در زمینه مسایل مستحدثه امری بدیهی است. در فضای حقوق مدنی، با توجه به وجود اصل حاکمیت اراده و امکان توافق طرفین اختلاف، موارد سکوت قانون نسبت به سایر حوزه هایی که امکان توافق اراده ها محدودتر است مشکلات کمتری را برای قضات ایجاد می کند. یکی از فضاهایی که سکوت قانون چالش زیادی برای مراجع رسیدگی کننده به حل و فصل اختلافات ایجاد می کند، باب وصیت می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می ‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    علی رغم اینکه مدت زیادی از تصویب قانون مدنی گذشته است و در زمان تدوین قانون مزبور، طراحان آن به طور خاص احکام و قواعد فقهی را مدنظر قرار داده اند، اما در موارد متعددی قانون گذار در زمینه ناتوانی، عدالت و خیانت وصی، موضع سکوت را اختیار کرده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    در نظام های خانواده حقوق نوشته، دو رویکرد اصلی در تدوین قانون وجود دارد: رویکرد فرانسوی که در آن متن قانون به صورت مفصل و با ادبیات عامیانه طراحی شده است؛ دوم رویکرد آلمانی که در آن متن قانون به صورت فنی و مختصر طراحی و به تصویب رسیده است. در چهارچوب موضوع پژوهش حاضر، به نظر می رسد که قانون گذار با توجه به ادبیات غنی فقهی، تلفیقی از دو رویکرد فوق را انتخاب نموده است. به تعبیری، در این زمینه قانون گذار ایرانی ادبیاتی عامیانه و مختصر دارد. در نتیجه برای رفع موارد سکوت قانون گذار می توان به تفکیک راهکارهای فقهی و حقوقی مناسبی ارایه دارد.

    کلیدواژگان: سکوت قانون، وصیت، عدالت، خیانت در امانت
  • محمدرضا میبدی، محمدرضا شادمان فر*، مسعود حیدری صفحات 321-341
    زمینه و هدف

     در چند دهه اخیر در پی جهانی شدن و به دنبال تحولات سیاسی، اقتصادی، افزایش آمار جرایم به ویژه جرایم تروریستی و خشونت بار بالاخص پس از حوادث 11 سپتامبر 2001 ایالات متحده آمریکا و متعاقب آن ظهور ترس از جرم نیاز به امنیت در بین جوامع به یک نیاز اساسی بدل گردیده است و جرم شناسان را بر آن داشته تا با خارج شدن از خاستگاه اصلی خود که همانا بازپروری و اصلاح و درمان بزهکار است؛ بیش از پیش در خدمت اهداف امنیت درآیند. در این راستا جرم شناسی امنیتی با فاصله گرفتن از دیدگاه های مجرم محور رو به سوی جرم محوری، سیاست های سخت گیرانه و امنیت محور نموده و با امعان نظر به مدیریت ریسک جرم و حالت خطرناک مجرم بر سلب توان بزهکاری و خنثی سازی و مهار خطر آنان از طریق سخت گیری و شدت عمل بدون اغماض بر مرتکبان با توجیه دسترسی به امنیت حداکثری و غلبه بر احساس ناامنی تاکید دارد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    حقوق کیفری نیز متاثر از ایدیولوژی امنیت گرا از حقوق کیفری عدالت محور در پاره ای از موارد به حقوق کیفری امنیت محور تغییر مسیر داده است و با فرض دشمن انگاشتن بزهکاران، به تشکیل نوعی حقوق کیفری دشمن مدار همت گمارده و سیاست جنایی کشورها را در بعد پیشگیری کیفری با مجازات های سرکوبگر و تهاجمی ای روبرو نموده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    حقوق کیفری در این نگاه به مانند ابزاری شده است در دست دولت ها برای تامین حداکثری امنیت و این تحولات در جرم شناسی باعث گردیده پیشگیری اجتماعی از جرم نیز جای خود را به پیشگیری امنیت مدار که همانا پیشگیری وضعی است بدهد. به نظر می رسد جرم شناسی امنیتی با نگاه ابزارگونه به انسان با تدابیر شدید امنیتی به بهانه تامین امنیت و مبارزه با بزهکاری بیش از نایل شدن به موفقیت با معضلات و چالش های فراوان حقوق بشری روبرو گردیده است.

    کلیدواژگان: امنیت، جرم شناسی امنیتی، پیشگیری کیفری، پیشگیری وضعی، حقوق بشر
  • عزت الله خورشیدی، محسن شکرچی زاده*، راضیه قاسمی کهریزسنگی صفحات 343-359
    زمینه و هدف

    واگذاری اجرای مجازات به بخش خصوصی مکررا مورد نقد قرار گرفته است. با وجود این امر، دخالت بخش خصوصی در مجازات های نهادهای جایگزین حبس یا مجازات اجتماعی، به طرز چشمگیری رو به افزایش است. در کشور آمریکا مشارکت بخش خصوصی در این گروه از مجازات‌ها جلوه بسیار پررنگی دارد. در حقوق ایران اما انتقادات سنگینی به این رویکرد وارد است. گرچه علی رغم آن می توان گرایش به این رویکرد را در راستای برخی اندیشه ها در حقوق کیفری و پاره‌ای از مقررات دانست. بررسی بسترهای اجرایی کردن دخالت بخش خصوصی در کیفرهای اجتماعی، ابتدیا مستلزم پرداختن به مصداق‌های کیفرهای اجتماعی در حقوق کشورهای مختلف است که در این پژوهش تمرکز اصلی بر سیستم حقوق آمریکا می باشد. در گام بعدی سعی شده بسترهای اجرایی سازی این رویکرد در ایران مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که واگذاری اجرای برخی از پاسخ ه ای اصلاح مدار به نهادهای خصوصی می تواند مزایای بسیاری داشته باشد. از جمله آنها، استفاده از نیروهای متخصص و کارآمد بخش خصوصی در جهت بازدهی و اثربخشی هرچه بیشتر کیفر است که وسیله ای برای تحقق بخشیدن به اهداف سیاست مشارکتی و کاستن از تورم سیستم قضایی در بخش اجرای مجازات ها است. به تبع این امر می‌توان گامی ارزشمند در جهت نیل به مقاصد مجازات های اجتماعی برداشت.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

     واگذاری اجرای بخشی از مجازات ها به بخش خصوصی، به دلیل حاکمیت دیدگاه منفعت محور در این بخش، می تواند چالش هایی همچون عدم رعایت عدالت، سودجویی از محکومان و اعمال فشارهای بیش از استحقاق مجرم را به همراه داشته باشد. اما از سوی دیگر با ایجاد تغییرات و اصلاحاتی چند، می توان علاوه بر رفع معایب این سیستم، از منافع آن بهره برد. برای مثال افزایش قدرت سیستم نظارتی، شفافیت و صراحت در نحوه ی اجرای مجازات های موردی و مشخص و بررسی نواقص و معایب در بازه‌های زمانی معین، می تواند سبب رفع چالش‌های مذکور گردد. در ایران به واسطه نوپا بودن این رویکرد، بررسی بیشتر ابعاد مختلف آن، همچنین پوشش خلاهای قانونی در این زمینه ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، مجازات های جایگزین، حقوق ایران، حقوق ایالات متحده آمریکا
  • محسن رجبی، غلامحسین مسعود*، محسن شکرچی زاده صفحات 361-379
    زمینه و هدف

    جرم انگاری یکی از ابزارها و مکانیزم های سیاست جنایی هر کشور در برخورد با بزهکاری و انحرافات اجتماعی می باشد. در موارد جرایمی که مصادیق زیادی در جامعه دارند، مانند جرم جعل، چنانچه جرم انگاری بر اساس سیاستی متناسب، معقول، منطقی و مبانی مستحکم صورت نگیرد نه فقط پیامدهای مطلوب نخواهد داشت، بلکه خود سبب ایجاد گرفتاری ها و معضلات اجتماعی زیادی خواهد گردید.

    مواد و روش‌ها

     این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می ‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ ها

    سیاست جنای تقنینی ایران فرآیند یکسان و یکنواختی ندارد و دچار نوعی بی نظمی، انحراف و فقدان انسجام می باشد که این بزرگ ترین و در عین حال مهم ترین انتقادی است که می توان نسبت به این موضوع در ایران عنوان نمود.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری

    در مجموع ارزیابی سیاست تقنینی موجود در این حیطه نشان می دهد که ضابطه مندی منسجمی در جرم انگاری جرم جعل وجود ندارد و اهداف و ارزش های مقنن روشن نیست و علاوه بر این، ابهاماتی در رویکرد سیاست جنایی تقنینی در قبال جرم جعل وجود دارد.

    کلیدواژگان: جعل، ثبت اسناد و املاک، سیاست جنایی، جرم انگاری، نظام حقوقی ایران
  • مقصود رنجبر*، حسن حمزه لوئی، محمدتقی دشتی صفحات 381-395
    زمینه و هدف

    اساس حقوق را می بایست در حقوق عمومی جست وجو کرد. چرا که اساسا «نظام حقوقی» و هر «نظم حقوقی» در ساحت اقتدار سیاسی معنا یافته و مفهوم «ضمانت اجرا» به عنوان مرز بین هنجارهای اخلاقی با هنجارهای حقوقی، به اتکاء قوه قاهره قدرت سیاسی موضوعیت پیدا می کند. بنابراین لازم است که در برنامه ریزی های کلان آموزشی به این مهم توجه گردد و موانع عدم توسعه حقوق عمومی از بعد آموزشی برداشته شود. هدف ما در این مقاله شناسایی موانع توسعه حقوق عمومی و ارایه راهکارهایی در این خصوص می باشد.

    مواد و روش‌ها

     این مقاله توصیفی تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته‌ ها

     یافته های علمی حاکی از آن است که مسیر تغییرات پایدار اجتماعی از مسیر «آموزش» نیروی انسانی است، چنان که کشورهای توسعه یافته نیز «آموزش» را مهم ترین اقدام ملی در مسیر توسعه یافتگی قلمداد کرده اند. از این روی به باور نگارنده، توسعه حقوق عمومی نیز در گرو ارتقای سطح آموزش حقوق عمومی بوده و بین آموزش و توسعه حقوق عمومی رابطه معناداری وجود دارد.

    ملاحظات اخلاقی

     از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه‌گیری

    از جمله نتایج این پژوهش اجمالا می توان به وجود آسیب های متعدد در برنامه ریزی آموزش حقوق عمومی در مراکز آموزش عالی ایران و ضرورت بازنگری و اصلاح سازوکارهای ناظر بر آن از یک سو و اصلاح فرهنگ بومی و تولید نظریات بومی-تاریخی در راستای توسعه حقوق عمومی در ایران، از سوی دیگر اشاره کرد.

    کلیدواژگان: حقوق، حقوق عمومی، توسعه، موانع آموزشی
  • میثم یوسفی طهارم، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی*، ابومحمد عسگرخانی صفحات 397-416
    زمینه و هدف

    شهرداری به عنوان یک شخص حقوقی عمومی غیردولتی در راستای ایفای وظایف و تکالیف قانونی و خدمات رسانی به شهروندان ممکن است باعث بروز خسارت هایی گردد که احکام و قواعد ایجاد مسولیت مدنی آن با دیگر اشخاص حقیقی یا حقوقی مشترک بوده، اما آنچه موضوع بررسی مقاله حاضر را تشکیل می دهد بررسی مبانی حقوقی مسول دانستن شهرداری ناشی از عدم انجام وظایف و تکالیفی (ترک فعل) است که قانون بر عهده شهرداری گذاشته و بررسی میزان مسولیت آن و چگونگی جبران خسارت به عنوان یک نهاد عمومی غیردولتی است.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ ها

     هر چند که در ماده یازده قانون مسولیت مدنی شقوق و شرایطی که برای تحقق مسئولیت کارمندان شهرداری و موسسات وابسته به آنها مشخص و حدود ضمان آنها تا حدودی معلوم شده، اما دغدغه اصلی مشخص نمودن چگونگی و میزان مسئولیت شهرداری ناشی از ترک وظایف و تکالیفی است که موجب ورود خسارت به اشخاص به صورت عمد یا سهو می شود.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری

     در خصوص خسارات ناشی از اعمال حاکمیت هم در صورتی که دو شرط موجود باشد اشخاص حقوق عمومی از جبران زیان و پرداخت خسارت معاف خواهند بود. اول اینکه اشخاص حقوق عمومی در مقام اعمال حاکمیت باشد و دوم آن که، آن عمل حسب ضرورت و طبق قانون برای تامین منافع اجتماعی به عمل آید.

    کلیدواژگان: مسولیت مدنی، شهرداری، تقصیر، عدم انجام وظایف و تکالیف، خسارت
  • علی صابرپور، مسعود اخوان فرد*، غلامحسین مسعود صفحات 417-434
    زمینه و هدف

    تحریم ها در حقوق بین‌الملل، مجموعه ای از اقدامات با ماهیت اجباری هستند که هدف آنها وادار ساختن دولت‌ ها، بازیگران بین المللی یا افراد غیرمتعهد به رعایت هنجارهای حقوق بین الملل یا پیروی از خواست و سیاست مورد نظر نهاد صادرکننده تحریم می باشد. هدف این پژوهش نشان دادن پیامدهایی است که تحریم های بین المللی برای محیط زیست به دنبال دارد. همچنین تلاش می شود، با توجه به اهمیت حفظ محیط زیست، یکپارچگی آن و نیز تعهدات کشورها و سازمان های بین المللی مختلف در حفظ و بازسازی محیط زیست و نیز حقوق بنیادین به رسمیت شناخته شده انسان ها در اسناد بین المللی، با توجه به پیامدهای زیست محیطی تحریم ها، میزان سازگاری آنها با این تعهدات و حقوق بنیادین سنجیده شود.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد، روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ ها

     اعمال تحریم ها در مورد ایران زمینه ساز پیامدهای منفی بر محیط زیست نظیر کاهش منابع درآمد ارزی دولت بر اثر محدودیت در فروش نفت، ایجاد محدودیت در انتقال دانش و فناوری، محدودیت در واردات بنزین، اخلال در روند آموزشی دانشجویان ایرانی در خارج از کشور و... می باشد؛ به گونه ای که محیط زیست از شمار اولویت های دولت و مردم خارج شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.  

    نتیجه‌ گیری

    از آنجا که اعمال تحریم ها موجب تنبیه دسته جمعی و فشار بر کل یک جامعه می شوند، با اصول و تعهدات پذیرفته شده مندرج در اسناد بین المللی ناسازگار است.

    کلیدواژگان: تحریم، تعهدات، بین الملل، محیط زیست، ایران
  • امیر کاظمی، باقر شاملو*، امان الله علیمرادی، سید مهدی احمدی موسوی صفحات 435-451
    زمینه و هدف

    یکی از عوامل ایجاد اختلال در جوامع بشری جرم است. که همواره امنیت جانی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی انسان ها و جامعه و دولت ها را در معرض خطر قرار داده است. واکنش جوامع در مقابل این پدیده ابتدا از طریق اعمال روش ها و ابزارهای قهرآمیز قانونی با توسل به نهادهای کیفری است.

    مواد و روش‌ها:

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها:

    روش های ناصحیحی نیز در جهت مقابله با جرم در بین کارگزاران کیفری همانند قضات و مراجع انتظامی مرسوم است. که این روش های غیرصحیح با دو موضوع نظم عمومی و حقوق افراد مغایرت دارد. لیکن گاها نگاه توام با مصلحت و حتی خیرخواهانه، کارگزار کیفری را مجاب می نماید، که در راستای حل مساله کیفری یا پرونده به روش های غیرصحیح توسل جوید.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری:

    عدم جرم دانستن این طریق ناصحیح کشف جرم و تحصیل دلیل و عدم ذکر آن به عنوان عاملی که می‌تواند موجبات مختومه شدن پرونده را تحت قالب قرار موقوفی تعقیب فراهم نماید، یک نقیصه‌ی قانونی است که سبب تشتت آراء و عدم وجود رویه‌ی واحد در خصوص یک موضوع نزد مراجع قضایی شده است.

    کلیدواژگان: تحقیقات، کشف جرم، تفتیش و بازرسی، شنود و کنترل ارتباطات الکترونیکی
  • سمیه حافظی، هادی عظیمی گرکانی*، سید محمدرضا امام صفحات 453-463
    زمینه و هدف

    از جمله حقوقی که برای زوجه در نظر گرفته شده است، مهریه می باشد. این حق به گونه ای است که قابلیت بذل از طرف زوجه به زوج را دارد. اما این بذل به طرق مختلف صورت می پذیرد، پژوهش حاضر به بررسی فقهی و حقوقی بذل مهریه می پردازد. سوال مطرح شده این است که نگرش فقه و حقوق به بذل مهریه چگونه خواهد بود؟

    مواد و روش‌ها

     رویکرد این پژوهش توصیفی - تحلیلی است و با شیوه کیفی جهت استخراج و تحلیل  فقهی و حقوقی ماهیت بذل مهریه اهتمام گردیده است.

    یافته‌ ها

     یکی از اعضای کوچکترین واحد اجتماعی که خانواده است، زن می باشد. در قانون مهریه به عنوان اهرمی برای وی قرار داده شده است. زوجه به هر دلیلی می تواند این حق خود را بذل کند. بذل مهریه به صورت اشکال مختلف از جمله، هبه، ابراء، صلح، شرط ضمن ایقاع می باشد که دارای آثاری است، از جمله آن آثار معافیت زوج از پرداخت مهریه، عدم ایجاد حق حبس برای زوجه می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری

     بنابراین ماهیت فقهی و حقوقی بذل مهریه را باید با توجه به قصد، اراده و هدفی که زن در بذل آن به کار می برد سنجید. با این توضیح که اگر مهریه به قصد هبه بذل شده باشد، ماهیت آن عقد هبه خواهد بود، اگر به قصد ابراء بوده باشد، ماهیت آن ایقاع و ابراء خواهد بود. اگر به قصد صلح انجام شده باشد ماهیت آن عقد صلح خواهد بود.

    کلیدواژگان: ابراء، بذل، صلح، نحله، هبه
  • رحیم کنارکوهی، امیر پاک نهاد*، امیر ایروانیان صفحات 466-480
    زمینه و هدف

     حفاظت از خاک و آب از مهمترین مباحث زیستی محیطی است. این امر در شرایط کنونی ایران بیش از هر زمان دیگری نیازمند توجه است. کمبود آب و در همان حال فرسایش و آلودگی خاک رفته رفته به چالش های مهم در جامعه ایران تبدیل شده است. حمایت حقوقی از موضوعات مهم در این خصوص است که نیازمند تبیین و تحلیل است. در این مقاله محقق درصدد بررسی جرایم تهدیدکننده بهداشت عمومی مربوط به آب و خاک است؛ اینکه قانون گذار چه رویکردی در حمایت و حفاظت از خاک در پیش گرفته و قوانین موجود چگونه قابل اریابی است.

    مواد و روش‌ ها:

     مقاله مورد اشاره توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه‌ای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته و جمع‌آوری داده‌ها، با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ ها:

     در حقوق کیفری در خصوص آلوده کردن خاک و آب، سرقت و بهره‌برداری غیرمجاز از آب و قاچاق خاک و تخریب مجاری آب جرم انگاری و مجازات‌هایی از قبیل حبس، جزای نقدی، شلاق‌، لغو پروانه، مسدود کردن چاه پیش‌بینی کرده است. از آنجا که نهادها، شرکت‌ها و واحدهای دولتی و عمومی از عمده‌ترین عوامل آلودگی خاک و آب هستند لازم است در پیگیری‌های قضایی در برخورد با این عوامل جدیت قضایی بیشتر وجود داشته باشد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری:

     حمایت از فناوری‌های نوین در حوزه مدیریت منابع آب، برخورد قاطع و محکم با متخلفین و مجرمین در حوزه منابع آبی، فرهنگ‌سازی و آموزش به مردم و دستگاه‌های مرتبط اجرایی جهت نهادینه کردن حفاظت از منابع آبی، ایجاد محدودیت‌های اجباری بر مصرف بی‌رویه آب در طول دوره کمبود، نظارت مستمر مسیولان مربوطه و آگاهی دادن و آموزش به کشاورزان و صاحبان صنایع و فرهنگ‌سازی در این زمینه، افزایش بهای آب به خصوص در بخش مصارف خانگی و اقداماتی از این قبیل، بسیار مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: آلودگی آب، آلودگی خاک، شلاق، حبس، جزای نقدی
  • امین حسینی، مسعود شیرانی*، داود نصیران صفحات 481-497
    زمینه و هدف

    امنیت حقوقی، اصلی است که مولد سیستماتیک سازی و پایداری نظم حقوقی و تضمین گر حقوق بشر و امنیت اجتماعی است که امروزه اثرگذاری این ایده یعنی امنیت حقوقی گسترده شده است و به اصل الهام‌بخش کل سیستم حقوقی تبدیل شده است. از این منظر هدف مقاله حاضر بررسی مسایل امنیت حقوقی و و روانی خریدار با حسن نیت می باشد.

    مواد و روش‌ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می ‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ ها:

     یافته های پژوهش نشان می دهد که اصول مختلفی از جمله، عهد به جدیت در معامله، تعهد به شفافیت، تعهد به ارایه ی اطلاعات، تعهد به رازداری، عدم مذاکره موازی، تعهد به همکاری و مشارکت، تعهد به مراقبت که می تواند امنیت حقوقی و روانی خریدار با حسن نیت را تضمین کند.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری:

     ظهور سند معامله و یا مالکیت اموال غیرمنقول، ایجاد احساس امنیت در اشخاص می نماید؛ به نحوی که ابطال این گونه اسناد بر خلاف تاکید قانون گذار به مواد 22، ، 47 و 47 قانون ثبت، افراد را فارغ از معضلات حقوقی دچار مشکلات روحی و روانی متعددی می نماید.

    کلیدواژگان: امنیت حقوقی و روانی، حسن نیت، اسناد اموال غیرمنقول، حقوق ایران
  • مریم نیشابوری، هادی عظیمی گرکانی*، سید محمدرضا امام جزایری صفحات 499-511
    زمینه و هدف

     دعوای اضافی دعوایی است که خواهان دعوای اصلی بر علیه خوانده دعوای اصلی اقامه می کند. در برخی از دادرسی ها احتمال دارد خواهان بعد از مطالبه خواسته اصلی، خواسته دیگری را مطالبه نماید. بنابراین بهترین چاره آن است نسبت به افزایش خواسته اقدام نماید. این تحقیق با هدف تبیین جایگاه دعوای اضافی در قانون آیین دادرسی مدنی ایران و آمریکا و  بیان شرایط و احکام آن انجام شده است.

    مواد و روش‌ها: 

    جهت انجام پژوهش حاضر از روش توصیفی-تحلیلی و به صورت تطبیقی و استفاده از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.

    یافته‌ ها:

     بر اساس یافته های تحقیق در موضوع دعوای اضافی، خواهان می‌تواند در خواسته اولیه خود تغییراتی اعمال نماید؛ این اختیار در حقوق ایران به دعوای اضافی مشهور می‌باشد، باید دانست که دعوای اضافی اگر چه در زمره دعاوی طاری قرار می‌گیرد، اما در میان حقوقدانان مغفول مانده و کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این در حالی است که در حقوق سایر کشورها مانند آمریکا قاعده پانزدهم از قوانین فدرال دادرسی مدنی در ایالات متحده، نسبت به اصلاح و تکمیل رویکردهای پیشین اختصاص داده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    انجام پژوهش حاضر با مبنا قرار دادن اصول اخلاقی نظیر ارجاع دهی موثق و علمی و پرهیز از جانب داری صورت گرفته است.

    نتیجه‌ گیری:

     در حقوق آمریکا، قانون، یکی کردن دعاوی را تشویق می کند؛ زیرا این امر باعث کاهش تراکم کار دادگاه ها، تسهیل قضاوت و جلوگیری از صدور احکام متناقض نسبت به دعاوی ناشی از یک موضوع می شود. قواعد آیین دادرسی مدنی فدرال آمریکا سازوکارهای قانونی متفاوتی برای رسیدن به این اهداف پیش بینی کرده است. در قواعد آیین دادرسی مدنی فدرال آمریکا قواعد 13-14 و 15 ناظر به تجمیع ادعاها، قواعد 19-20-23 ناظر به طرفین، قواعد 23-24 ناظر به خواهان ها و قاعده 42 ناظر به توام نمودن دعاوی است. در حقوق داخلی ایران نیز، ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی (ماده 117 قانون سابق) بدون مطرح کردن موضوع دعوای اضافی، به درخواست خواهان، نسبت به اصلاح و تغییر دعوای اولیه توجه نشان داده شد.

    کلیدواژگان: دعوای اضافی، قضاوت، دادرسی
  • محمدتقی حاجی علی، داوود اندرز* صفحات 513-533
    زمینه و هدف

     چک به عنوان ابزار پرداخت نقدی البته در بسیاری موارد به عنوان ابزاری برای پرداخت‌های وعده دار، از اقبال گسترده‌ای نزد اشخاص برخوردار بوده به همین جهت در بسیاری معاملات اعم از تجاری یا غیرتجاری مورد استفاده قرار می‌گیرد و بر این اساس منطقی است که بیش از هر موضوع دیگری مورد توجه قانون گذار قرار گرفته و البته مورد آزمون و خطای متعددی نیز قرار گرفته است.

    مواد و روش‌ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می ‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ ها:

     در قانون جدید برای بانک ها در ارتباط با چک، تعهدات مختلفی در نظر گرفته شده است. در راستای انجام تعهدات مزبور نیز خلاءهایی از جمله ابهام در رفع سوءاثر از چک، ابهام در مفهوم خسارت بر اشخاص ثالث وجود دارد.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری:

     قانون جدید نسبت به اصلاحات قبلی قانون چک از پویایی و انطباق بهتری با شرایط واقعی جامعه برخوردار است و این ظرفیت وجود دارد که خلاءهای این قانون در قالب آیین‌نامه‌های اجرایی آن با ذکر جزییات، شفاف شده و مورد استفاده ذی‌نفعان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسناد تجاری، چک، تعهدات بانک ها، قانون چک
  • عباس امیری، محسن شکرچی زاده*، احمدرضا شکرچی زاده اصفهانی، غلامحسین مسعود صفحات 535-550
    زمینه و هدف

    تعامل و وابستگی انجام تحقیقات با رایانه و وابستگی روزافزون آن به فضای سایبر و تاثیر فن آوری های نوظهور و نیازهای جدید در حوزه تجاری و بهره وری بیشتر از نیروی کار و ارتقاء عملکرد تجاری با در اختیار گرفتن جدیدترین فن آوری های کاملا خودکار در فضای مجاری، فعالیت های در حال انجام در بخش مربوط به بیوسایبر را در آغاز مرحله جدیدی از نوآوری و پیشرفت قرار داده است.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها:

     دیر یا زود پیشرفت های علمی با هدف افزایش رفاه و تامین خدمات، خود را بر تمامی جوامع تحمیل خواهند کرد. مسئله قابل تامل این است که این شرایط به مانند سایر دستاوردهای بشری، همراه با تهدیدات بسیار نگران کننده ای خواهد بود که برای رویارویی با آن ها بایستی تدابیر ویژه ای اندیشیده شود. نوآوری های اخیر در علوم بیولوژیکی می توانند در بهره مندی از فضای سایبر به عنوان یک بستر گسترده، برای انجام فعالیت های غیرقانونی و بر علیه نظم و امنیت اجتماعی مورد استفاده قرار گیرند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    رخدادهای اخیر علمی در حوزه ژنتیک بخصوص در بخش مطالعات مربوط به (DNA) و نیز کارگزاری انواع ریزتراشه ها در بدن انسان ها و سایر جانداران، گویای این واقعیت است که پنجره جدیدی به روی کاربران سایبری و بخصوص فرصت طلبان در جهت منافع مادی و شخصی، که می توانند مرتکبان بالقوه ای باشند، باز شده است. مرتکبان فوق حرفه ای که حتی خود را مجرم نمی دانند؛ در نتیجه کنترل بروز و گسترش جرایم بیولوژیکی مبنتی بر فضای سایبر، نه تنها به عنوان یکی از مولفه های میزان امنیت ملی در هر کشوری محسوب می شود بلکه می تواند دارای اهمیتی مضاعف باشد.

    کلیدواژگان: زیست شناسی، سایبر، جرم، امنیت، هوش مصنوعی
  • سحر بادپا، سیروس حیدری* صفحات 551-566

    زمینه و هدف:

     حق دادخواهی به عنوان یک اصل مسلم پذیرفته شده در منابع حقوقی و در زمره حقوق بشر است. از منظر حق دادخواهی، تمامی شهروندان در راستای طرح دعوا در دادگاه ها آزاد می باشند. مع هذا، زمانی این مسئله با چالش مواجه می شود که شاهد طرح دعوای ایذایی باشیم. این نوع طرح دعوا موجب بروز مشکلاتی برای خوانده و تحمیل خسارت بر وی می شود. بر این اساس، قانون گذار تلاش نموده تا در راستای پیشگیری از طرح دعوای ایذایی و آثار و تبعات سوء آن، ضمانت اجراهایی مقرر بدارد. بررسی مسئله سوءاستفاده از حق اقامه دعوا در حقوق ایران و انگلستان و راهکارهای مقابله با آن موضوع پژوهش حاضر را تشکیل داده است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد. جمع ‏آوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه‏ ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    سوءاستفاده از حق اقامه دعوا از مصادیق سوءاستفاده از حقوق دادرسی می باشد و جلوه ای خاص از مفهوم کلی سوءاستفاده از حق به شمار می رود. شخصی که بدون وجود سبب موجه علیه دیگری طرح دعوا نموده یا از ابزار اقامه دعوا برای اذیت و آزار طرف مقابل یا مقاصد سوء دیگر استفاده نماید، بایستی مسیول جبران خسارات ناشی از عمل سوء خود باشد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    علی رغم اینکه عموم شهروندان از حق توسل به محاکم و اقامه دعوا برای احقاق حق خویش برخوردار می باشند لیکن چنانچه از این حق سوءاستفاده شده باشد و شخص دعوایی بدون سبب موجه علیه دیگری اقامه نموده یا با مقاصد سوء از قبیل ایذاء طرف، تاخیر در انجام تعهد، غرض ورزی و امثال اینها طرح دعوا نموده باشد، ضمن اینکه ممکن است با ایراد تامین دعوای واهی مواجه گردد، مسیولیت مدنی به جبران خسارات ناشی از خطای خویش نیز خواهد داشت. تقویت و توسعه ضمانت اجراهای قانونی برای مقابله با سوءاستفاده از حق در قلمرو دادرسی می تواند اثر بازدارنده در اقامه دعاوی ایذایی داشته باشد و به بهبود عملکرد دادگستری منتهی گردد.

    کلیدواژگان: حق دادخواهی، حق اقامه دعوا، سوءاستفاده از حق، دعوای ایذائی، دعوای واهی، جبران خسارت
  • محمدصادق رفیعی، سید محمدصادق احمدی* صفحات 567-583

    زمینه و هدف:

     از جمله مولفه های حقوق بشری برای هر نظام سیاسی تضمین کرامت انسان است. در این بین حمایت از حق های شهروندی با تعدیل قدرت و پاسخگویی مقامات دولتی ملازمه دارد؛ از این رو انواع سازوکارهای نظارت، توسط دادگاه ها در قانون موضوعه پیش بینی شده است. در نظام حقوقی رومی ژرمنی، دادگاه عالی اداری مسیولیت «نظارت قضایی» بر تصمیمات دستگاه های دولتی را بر عهده دارد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    در نظام حقوقی ایران نیز از این رویه پیروی شده است؛ اما برخی نهادها نظیر شورای نگهبان از حیطه نظارت قضایی دیوان عدالت اداری مستثنی شده اند. با توجه به وضع موجود، قانون موضوعه صراحت داشته و تاب هیچ گونه تفسیری ندارد؛ در حقیقت شکایت از تصمیمات شورای نگهبان، طبق قانون دیوان عدالت اداری میسور نیست. اما هر قانون موضوعه ای تاب تفسیر حقوقی را داشته؛ بدین معنا که دلایل نظارت ناپذیری شورای نگهبان باید مشخص شوند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    حاکمیت قانون، اصل تفکیک قوا، اصل انتظار مشروع به لحاظ مبانی توجیه گر ضرورت نظارت پذیری شورای نگهبان به شمار می روند. جلوگیری از سوءاستفاده از قدرت، پیشگیری از وقوع خطای قضایی، ممانعت از اتخاذ تصمیم های نامعقول و رعایت اصل تناسب مواردی است که ممکن است بحث نظارت بر این نهاد را ضروری سازد.

    کلیدواژگان: شورای نگهبان، نظارت، دیوان عدالت اداری
  • حسن مهدوی فر، سید عسکری حسینی مقدم*، عباس عرب خزائلی صفحات 585-601
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین مسایل در عالم حقوق، مسئله ضمانت اجرای نقض هنجارها می باشد. به لحاظ تاریخی، یکی از قدیمی ترین مصادیق ضمانت اجراهای کیفری «حبس» می باشد. در فرآیند اجرای کیفر حبس، مصادیق و استانداردهای مختلفی از حقوق بشر بین المللی باید مدنظر قرار گیرد.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها:

     مصادیق حقوق بشر در فرآیند اعمال کیفر حبس در یک طبقه بندی خاص قرار می گیرند. طبقه اول قواعد بنیادین هستند. این قواعد در واقع جزیی از مصادیق حقوق بنیادین بشر هستند که در ادبیات حقوق بین الملل موضوعه، مصداقی از قواعد آمره حقوق بین الملل محسوب می شوند. طبقه دوم قواعد غیربنیادین هستند. این دسته از قواعد فاقد پیشینه کنوانسیونی یا عرفی می باشند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    قواعد بنیادین در راس هرم سلسله مراتب هنجاری حقوق بشر قرار دارند و سایر هنجارها نمی توانند در تعارض با آنها قرار گیرند. یکی از ویژگی های این دسته از قواعد، این است که اساسا قواعد مزبور قابل عدول نیستند. به این معنا که هیچ دولتی نمی تواند به استناد علل و عوامل موجهه و یا رافع مسیولیت این قواعد را اجرا نکند. اما در مقابل قواعد غیربنیادین فاقد چنین وصفی هستند.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، کیفر حبس، سلسله مراتب هنجاری، قواعد آمره
  • ساجده اکبرپور، غلامحسین مسعود*، مسعود اخوان فرد صفحات 603-620
    زمینه و هدف

    امروزه با توجه به پیچیدگی روابط و گستردگی جوامع و نیاز متقابل کشورها به یکدیگر، اتحاد و همبستگی مابین جوامع بین المللی از ضرورتی احترازناپذیر برخوردار می باشد. بر همین اساس حقوق جدیدی تحت عنوان حقوق همبستگی شکل گرفت. که زمینه ساز اتحاد و همبستگی در عرصه های بین المللی را فراهم نمود که در شکوفایی نسل سوم حقوق بشر نقش حیاتی ایفا می نماید. هدف ما در این مقاله بررسی نقش حقوق همبستگی و اثرات آن بر شکوفایی نسل سوم حقوق بشر می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این مقاله توصیفی تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته ها: 

    با مطالعاتی که در این زمینه صورت پذیرفت مشخص شد که این حقوق نوظهوری که حول حقوق همبستگی شکل گرفته اند، از قبیل؛ حق بر محیط زیست سالم، حق بر توسعه، حق بر صلح، حق بر تعیین سرنوشت، حق بر میراث مشترک بشریت و حق بر ارتباطات، با توجه به اهمیتی که در زندگی افراد و تاثیری که بر زندگی آیندگان دارد باید همواره از سوی کشورها تحت حمایت قرار گیرد از این رو تعهد کشورها در این امر موضوعیت پیدا می کند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری: 

    در نهایت به این نتیجه می رسیم که کشورها در سطح بین المللی با تدوین اسناد بین المللی و پیوستن به آن در جهت معرفی و شناسایی این امر تاثیرگذار بوده اند و در سطح داخلی با قانون گذاری و اجرای آن در جهت حمایت از این امر گام برداشتند لیکن برخی کشورها سهم شگرفی در تحقق نسل سوم حقوق بشر داشتند اما برخی دیگر در حال هنجارسازی و نهادینه سازی آن می باشند، از جمله کشور ایران، که نشان می دهد درجه موفقیت کشورها در تحقق این امر یکسان نبوده است.

    کلیدواژگان: حقوق همبستگی، شکوفایی، نسل سوم، حقوق بشر
  • ریحانه سادات حسینی زحمتکش، مجید وزیری*، ابراهیم یاقوتی صفحات 621-630
    زمینه و هدف

    از جمله تهدیدهای بالقوه ای که همواره افراد یک جامعه و دولت ها را مورد هدف قرار داده وقوع حوادث و بلایای طبیعی است. کشور ما یکی از بلاخیزترین کشورهای جهان است و سالانه خسارت های فراوانی از طریق بلایای طبیعی به مردم وارد می گردد؛ دامنه ی این خسارات به حدی است که گاه ارکان یک حکومت را متزلزل می کند. و برای جبران خسارت آن مبالغ هنگفتی نیاز است که از عهده ی اشخاص خصوصی خارج است. به همین علت توجه دولت ها و نهادهای زیرمجموعه ی آن را برای اجرا و پیاده سازی بهترین شیوه ی مدیریت بحران هایی که به وسیله ی مخاطرات طبیعی به وقوع می پیوندد طلب می نماید. هدف از پژوهش حاضر، تبیین مسیولیت مدنی دولت در جبران خسارات مخاطرات طبیعی می باشد.

    مواد و روش ها:

     این مقاله توصیفی تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری و استفاده از اسناد و مدارک و گزارش سازمان های مرتبط تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از این است که؛ مدیریت بحران های طبیعی می تواند هزینه های ناشی از وقوع این بحران ها را که شامل هزینه های اقتصادی - اجتماعی و همچنین انسانی می باشد را کاهش دهد.

    ملاحظات اخلاقی:

     این مقاله با تکا به اصل صداقت و امانت داری و بدون جانب داری علمی تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری: 

    با بررسی نظریات نوین در خصوص مسیولیت مدنی دولت، نظریاتی همچون نظریه ی خطر به دلیل بی ارتباط نبودن با تقصیر پذیرفته نشدند و نظریاتی همچون دولت بیمه گر و تساوی شهروندان در تحمل هزینه های عمومی با نقایصی مواجه هستند که نمی توان به خوبی در مورد مسیولیت مدنی دولت ناشی از بلایای طبیعی مورد استفاده قرار بگیرند؛ اما نظریات دولت رفاه و تضمین حق به خوبی این مسیولیت را پوشش می دهند

    کلیدواژگان: مسئولیت، مسئولیت مدنی دولت، مخاطرات طبیعی، جبران خسارت، مدیریت بحران
  • سید حسین وقاری، غلامحسین مسعود*، محسن شکرچی زاده صفحات 631-641
    زمینه و هدف

    پدیده خشونت و روند افزایش آن در میان دانش آموزان یکی از مسایلی است که امروزه سبب نگرانی خانواده ها و متولیان امر تعلیم و تربیت شده است. در این مقاله به بررسی امکان وجود رقم سیاه بزه دیدگی و لزوم تدوین سیاست جنایی افتراقی در راستای پیشگیری از خشونت علیه دانش آموزان در شهر اهواز پرداخته می شود.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    علل مختلف در سطوح فردی، رابطه ای، اجتماع محور و جامعه ای در تکوین و تداوم خشونت ورزی موثر است. افزایش این پدیده و لزوم حمایت نمودن از یکی از آسیب پذیرترین گروه های اجتماع، بررسی این پدیده و اتخاذ راهکارهایی برای پیشگیری از آن را ضروری می نماید. آن چه پیش از ضرورت احساس می شود، انجام تغییرات و اصلاحات اساسی در حیطه قانون گذاری به منظور اتخاذ یک سیاست جنایی پیشگیرانه هماهنگ، منسجم و افتراقی در حیطه جلوگیری از خشونت علیه دانش آموزان است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

     ابزار نوین و اثبات شده در امر پیشگیری از خشونت علیه دانش آموزان استفاده از کدهای رفتاری یا منشور اخلاقی است و شالوده آن بر محور آگاهی بخشی، هشدار دهی و آموزش استوار است.

    کلیدواژگان: خشونت، دانش آموزان، سیاست جنایی، پیشگیری
  • محمدجواد روحیان، محمود قیوم زاده*، سید ابراهیم حسینی صفحات 643-658
    زمینه و هدف

    کیفیت آیین دادرسی مدنی از موضوعات مهمی و نسبتا نوین آیین دادرسی مدنی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله تلاش شده، مولفه های کیفیت آیین دادرسی مدنی تبیین شده و در ادامه نحوه تاثیر آن بر رعایت حقوق شهروندی در فرایند دادرسی مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش ها: 

    مقاله مورد اشاره توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته و جمع آوری داده ها، با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    مفهوم کیفیت دادرسی بر کارایی دادرسی تاکید دارد. اطاله دادرسی، هزینه های دادرسی و فقدان دادرسی عادلانه از جمله آسیب ها و معایب سیستم عدالت مدنی و دستگاه قضایی است که با تاثیر منفی بر کارایی، موجب طولانی شدن فرایند دادرسی و افزایش هزینه های طرح دعوا تا ختم آن است. آسیب های برشمرده، حقوق شهروندی را متاثر نموده و حقوق شهروندی را در فرایند دادرسی تضعیف می سازد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

     نتایج مقاله بیانگر این امر است که کیفیت دادرسی با تمرکز بر تحقق دادرسی کارآمد، از جمله تضمین های بنیادین سیستم عدالت مدنی نقش تاثیرگذاری در رعایت حقوق شهروندی در فرایند دادرسی دارد. کیفیت دادرسی بر عواملی همچون م عقول و متعارف بودن زمان و متناسب بودن هزینه های دادرسی متمرکز بوده و با ارتقاء، بهینگی و مطلوبیت دادخواهی به رعایت حقوق شهروندی در فرایند دادرسی کمک می کند. بر این اساس، روند دادخواهی از منطق اقتصادی برخوردار است و افراد بر اساس فرض عقلانیت اقتصادی رفتار می کنند و به منظور دستیابی به منافع بیشتر دست به انتخاب زده و گاه اقامه دعوا در دادگاه را پذیرفته و گاه به صلح و سازش بدون رجوع به دادگاه روی می آورند و همین امر می تواند به کاهش اطاله دادرسی، کاهش هزینه های دادرسی و لذا رعایت حقوق شهروندی بیانجامد.

    کلیدواژگان: کیفیت دادرسی مدنی، اطاله دادرسی، کارایی، تناسب زمان، تناسب هزینه
  • سمیرا سادات دولت آبادی، محسن ولایتی*، علیرضا پوراسماعیلی صفحات 659-672
    زمینه و هدف

    دستگاه های اجرایی کشور در هر سال مالی در راستای تامین تدارکات عمومی و به منظور تحقق اهداف توسعه ای و زیرساختی معاملات متعددی در قالب مناقصه و مزایده، انجام می دهند. خریدهای دولتی در سایر نقاط جهان تحت پوشش قانون تدارکات عمومی محقق می شود. هدف ما در این مقاله تبیین چالش ها و محدودیت های پیش روی مناقصات و مزایدات دولتی می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این مقاله توصیفی تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از این است که؛ با شکل گیری پارادایم جدید خصوصی سازی و کوچک سازی دولت، مناقصه یا فرآیند خرید به عنوان وسیله ای برای کاهش وظایف دولت پیشنهاد شده است. از فساد دولتی جلوگیری می کند و بخش خصوصی را تقویت می کند. متاسفانه قانون برگزاری مناقصات، مصوب 1383، نتوانسته کارآیی لازم را برای تضمین اصول استانداردهای قانونی و پذیرفته شده در مناقصه ها نشان دهد. شکاف ها و چالش های این قانون منجر به گسترش و توسعه فساد در مناقصه ها شده است. خلاها و چالش های این قانون موجب اشاعه و توسعه زمینه های بروز فساد در امر مناقصات گردیده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری: 

    یکی از قوانین جدید تنظیم کننده معاملات دستگاه های دولتی، قانون برگزاری مناقصات و آیین نامه اجرایی آن است. در ابتدای اجرای قانون، دستگاه های دولتی ابهامات و چالش های زیادی در اجرا داشتند که اکثرا پس از تصویب آیین نامه اجرایی آن رفع شده است. مطابق تحقیقات به عمل آمده یکی از اصلی ترین چالش های پیش رو در معاملات دولتی فرآیند برگزاری مناقصه به صورت محدود می باشد. که زمینه ساز فساد نیز گردیده است. در همین راستا چالش های جدی، همچون مشخص نبودن روش اعمال اختیارات دستگاه مناقصه گزار، چگونگی ارزیابی کیفی مناقصه گزار، ثبت نشدن مناقصات در پایگاه اطلاع رسانی مناقصات، راه ندادن مناقصه گزار به جلسات بازگشایی پاکت ها، پاسخگو نبودن نهاد مناقصه گزار نسبت به مناقصه گر در بستر اجرایی این قانون مشاهده می گردد.

    کلیدواژگان: مناقصه، مزایده، چالش ها، محدودیت ها، دولت، نظام حقوقی
  • جواد خلیقی مقدم، علیرضا صابریان*، مریم آقایی بجستانی صفحات 673-684
    زمینه و هدف

    پرداختن به بانکداری اسلامی به عنوان یکی از ایده های مورد نیاز در اداره اقتصاد جوامع اسلامی و همچنین ارایه الگویی مستقل که برآمده از فقه اسلامی باشد، دغدغه ای واقعی است. بر همین اساس، پژوهش حاضر درصدد تا به بایدها و نبایدهای بانکداری اسلامی از منظر منابع فقهی بپردازد. 

    مواد و روش ها: 

    در مقاله حاضر که از نوع توصیفی است، از روش تحلیلی استفاده است و اطلاعات مورد نظر نیز به شیوه اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    نفی و حرمت ربا یک وجه اساسی از شکل گیری بانکداری اسلامی که هم در معاملات و هم در ارایه خدمات و تسهیلات به مشتریان می بایست مورد توجه قرار گیرد. بانکداری اسلامی الگویی مبتنی بر انجام معاملات واقعی و طرد معاملات صوری استوار است که منابع فقهی پشتوانه آن نیز معاملات پذیرفته شده در اسلام از جمله قرض الحسنه، جعاله، مضاربه، مشارکت مدنی هستند که متکی بر معاملات واقعی و حل کردن مشکلات اقتصادی مردم جامعه می باشد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در مراحل مختلف نگارش مقاله حاضر از مرحله گردآوری تا تجزیه و تحلیل مطالب، ملاحظات اخلاقی نظیر اصل امانت داری و رعایت اصول نگارشی مورد توجه قرار گرفته است.

    نتیجه گیری:

     از جمله مشکلات اصلی عدم تحقق بانکداری اسلامی فقدان تحول فقه بر مبنای تحولات بانکداری و عدم ارایه برنامه عملی برای اجرایی کردن بانکداری اسلامی است. همچنین از نظر حقوقی نیز، عدم توجه به موانع حقوقی پیشروی بانکداری اسلامی بسیار مورد توجه است. رواج بانکداری ربوی در جامعه اسلامی، سود هنگفت بانک ها بر وام ها و خدمات مالی و عدم سازوکار حقوقی بر بانک ها از جمله مهمترین موانع حقوقی عدم تحقق بانکداری اسلامی است. ضمن اینکه از نظر بایدها (ایجابی) نیز نظام بانکداری ربا همچنان در عرصه نظری باقی مانده و سیاست های اجرایی آن نیز به نحو مطلوبی محقق نشده است.

    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، اقتصاد، فقه اسلامی، ربا، وام
  • عباسعلی صادقی گلوردی، احمد اسدیان*، نادر مردانی صفحات 685-700
    زمینه و هدف

    امروزه در اکثر نظام های حقوقی یکی از تدابیر باز اجتماعی کردن بزه کاران، اعطای عفو یا تخفیف در مجازات محکومان توسط عالی ترین مقام یک کشور است. در همین راستا بند 11 اصل 110 قانون اساسی یکی از صلاحیت های رهبری را عفو یا تخفیف مجازات محکومان در حدود موازین اسلامی دانسته است. مهم ترین هدف ما در مقاله حاضر، تبیین معنای دقیق عبارت «در حدود موازین اسلامی» در این اصل و اقتضایات شرعی آن در جهت مشخص شدن حدود این صلاحیت برای رهبری است.

    مواد و روش ها: 

    این مقاله توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از این است که، گرچه احکام مقرر در آیین نامه کمیسیون عفو و تخفیف محکومان مصوب 1387در خصوص محکومان به قصاص و دیه منطبق با موازین فقهی است، لکن این آیین نامه به دلیل محدودیت در صلاحیت رهبری نسبت به عفو یا تخفیف محکومان به حد یا تعزیر فاقد انطباق کامل با موازین فقهی در این خصوص است، لذا با عنایت به اینکه تاکنون آیین نامه از جهت مغایرت یا عدم مغایرت با موازین شرعی و قانون اساسی توسط شورای نگهبان بررسی نشده است، بازنگری و اصلاح آیین نامه در این خصوص ضروری است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    نتیجه بررسی این موضوع به روش توصیفی تحلیلی بیانگر آن است که اولا «موازین اسلامی» در این اصل، اعم از احکام اولیه و ثانویه است؛ ثانیا از نظر شرعی، صلاحیت اعطای عفو یا تخفیف مجازات محکومان توسط رهبری اختصاص به محکومین به حد یا تعزیر (اعم از تعزیرات شرعی و حکومتی) دارد و با توجه به حق الناس بودن قصاص و دیات، رهبری در غیر از مواردی که در جایگاه ولی دم قرار می گیرد، نمی تواند حکم به سقوط قصاص یا دیه نماید.

    کلیدواژگان: عفو و تخفیف، تخفیف مجازات، کمیسیون عفو و تخفیف، مجازات محکومان
  • حمید سهرابی، اصغر عربیان*، نجاد علی الماسی صفحات 701-712
    زمینه و هدف

    جهانی شدن، افزایش شهرنشینی، رشد و گسترش مبادلات اقتصادی و بازرگانی، قراردادها را با موقعیت های خاصی رو به رو نموده است. از این رو مقاله حاضر درصدد «بررسی تعدیل وجه التزام در فقه و حقوق موضوعه» است.

    مواد و روش ها: 

    مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق تطبیقی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، تحلیل اسنادی - حقوقی می باشد.

    یافته ها:

     در ایران، بر اساس ماده 230 ق.م ضمن اینکه رویه قضایی واحدی وجود ندارد، بر عدم امکان تعدیل وجه التزام تاکید شده است. از طرفی در صورت گزاف بودن چنین وجه التزامی، این شرط با قواعد فقهی منجمله؛ عدل و انصاف، منع اکل مال به باطل و لاحرج سازگاری ندارد. پیشنهاد این است که تا زمان اصلاح ماده قانونی مذکور، این ایراد با صدور رای وحدت رویه ای از سوی دیوان عالی کشور برطرف شود.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در مراحل مختلف نگارش مقاله حاضر، اصول اخلاقی، از جمله توجه به شیوه نامه ارجاع دهی علمی و اخلاقی مد نظر قرار گرفته است.

    نتیجه گیری: 

    فقدان یک چارچوب حقوقی قراردادی و عدم تبیین حقوقی مناسب از نظریه امور غیر قابل پیش بینی دو چالش اساسی در قوانین ایران در ارتباط با تعدیل وجه التزام هستند. توجه به لزوم احترام به اصل آزادی قراردادها از یکسو و جلوگیری از تضییع حقوق طرف ضعیف قرارداد و شرایط حاکم بر زمان انعقاد قرارداد با تاکید بر احراز اراده باطنی طرفین قرارداد امری لازم است.

    کلیدواژگان: تعدیل وجه التزام، رویه قضایی، فقه، حقوق
  • بتول سعیدی گراغانی، محمدرسول آهنگران*، جلال ایرانمنش صفحات 713-723
    زمینه و هدف

    با توجه به پیشرفت های قابل توجهی که در عرصه قانون گذاری جزایی صورت گرفته است، اما این قوانین همچنان نیازمند تغییراتی هستند، از جمله اینکه بهره گیری از دیدگاه فقها و اسلام شناسان درباره اعمالی نظیر زنا که جرم متناسب با آن نیز در قانون مجازات اسلامی بیان شده است، قول مشهور فقها و یا نظریات آنان به عنوان معیار در نظر گرفته نشده است. به همین دلیل پژوهش حاضر درصدد است تا به دیدگاه های مقدس اردبیلی و قانون مجازات اسلامی در باب زنا بپردازد.

    مواد و روش ها: 

    روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی است که به شکل تطبیقی نسبت به دیدگاه های مقدس اردبیلی و قانون مجازات اسلامی می پردازد.

    یافته ها:

     در خصوص زنای محصنه بر اساس ماده 225 حد زنا برای زانی محصن و زانیه محصنه رجم است، اما در صورت عدم امکان رجم چنانچه جرم با بینه صادر شده باشد، موجب اعدام زانی محصن و زانیه محصنه و در غیر این صورت موجب صد ضربه شلاق برای هر یک می باشد، این در حالی است که مقدس اردبیلی در خصوص زنای محصنه فقط رجم را بیان نموده اند. در خصوص ثبوت زنا علاوه بر 4 بار اقرار یا شهادت شهود مورد توافق محقق و قانون، در قانون مجازات اسلامی علم قاضی هم اضافه شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    مقدس اردبیلی توبه فرد زانی یا زانیه را باعث سقوط حد می داند، اما در قانون مجازات اسلامی زنا اگر با اقرار باشد، توبه قبل از اثبات زنا می تواند مورد قبول واقع شود، اما اگر به صورت بینه باشد، توبه قابل قبول نیست. همچنین مقدس اردبیلی حدود زنا برای فرد بالغ و عاقل می داند، اما بر اساس ماده 228 اگز زانی نابالغ و زانیه بالغ باشد، زانی مجازات نمی شود، اما به زانیه 100 ضربه تازیانه وارد می شود، خواه محصن باشد یا غیر محصن.

    کلیدواژگان: حقوق کیفری، زنا، قانون مجازات اسلامی، محقق اردبیلی
  • محدثه هاشمیان جزی، سید حسین هاشمی*، محمدابراهیم شمس ناتری صفحات 725-735
    زمینه و هدف

    سازگاری و تطبیق دادن حقوق و آزادی های بنیادین انسانی با مسایلی نظیر امنیت ملی یکی از دشواری های هر نظام سیاسی و حقوقی است. با توجه به اهمیت بحث، مقاله حاضر درصدد است تا حدود و ثغور آزادی های بنیادین با جرایم علیه امنیت ملی از منظر حقوق کیفری اسلام را مورد بررسی قرار دهد.

    مواد و روش ها:

     تحقیق حاضر از نوع بنیادی و نظری است. گردآوری مطالب مقاله حاضر نیز با بهره گیری از کتب، مقالات و پژوهش های صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    عدم امنیت و مصونیت افراد از تهدیدات داخلی و خارجی، نمی تواند جامعه ای آزاد و مبتنی بر حقوق بنیادین بشری را سامان ببخشد. فلسفه حاکم شدن حقوق کیفری در اسلام، برقراری امنیت برای همه شهروندان است که تحت عنوان امنیت ملی نیز خوانده می شود.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پژوهش حاضر با در نظرگرفتن اصول ارجاع دهی، بهره گیری دقیق و متناسب از منابع علمی و رعایت شیوه نامه های اخلاقی و علمی در بهره گیری از منابع استفاده شده نگارش شده است.

    نتیجه گیری: 

    اتخاذ مواضع مجازات گونه برای فعالیت های مسلحانه و تروریستی، افراد محارب، باغی و شورشگر، تنها در راستای برقراری امنیت در جامعه اسلامی است. دستیابی به امنیت ملی نیازمند حقوق کیفری است. از این رو تزاحمی میان آزادی های بنیادین و امنیت ملی در جامعه اسلامی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آزادی های بنیادین، حقوق کیفری، حقوق بشر، حقوق اسلامی، امنیت ملی
  • مظاهر خواجوند، مینا جعفری* صفحات 737-751
    زمینه و هدف

    ضمانت کیفری موازین حقوق بشری مهم از موضوعات مهم و محل بحث و نظر است. در این مقاله تلاش شده به بررسی این مهم پرداخته شود که قانونگذار، چه ضمانت اجرایی برای صیانت و حمایت از این حقوق پیش بینی کرده است.

    مواد و روش ها:

     مقاله مورد اشاره توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته و جمع آوری داده ها، با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها:

     یافته های تحقیق بیانگر این امر است که در حقوق کیفری ایران ضمانت اجرای برخی موازین حقوق بشری مرتبط با متهم مانند نقض منع شکنجه، نقض ترک فعل و دستورات مقام قضایی، نقض حقوق اشخاص تحت نظر، نقض قرارهای تامین کیفری، نقض استقلال و بی طرفی بازپرس و قاضی و نقض حریم خصوصی مجازات های حبس، انفصال و محرومیت از خدمت تعیین شده است، اما خلاهایی نیز مانند فقدان ضمانت اجرا برای برخی حقوق مانند حق دسترسی به وکیل نیز وجود دارد که زمینه تضییع حقوق متهم را فراهم می کند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    موازین حقوق بشری مرتبط با حقوق متهم بسیار آسیب پذیر است، لذا لازم است حقوق شهروندی از ضمانت اجراهای لازم کیفری برخوردار بوده و در مواردی مانند حق دسترسی به وکیل نیز ضمانت اجرای مناسب تدوین شود.

    کلیدواژگان: ضمانت اجرا، حقوق بشر، متهم، بی طرفی قاضی، حریم خصوصی
  • مجید بهمنی، حسن حاجی تبار فیروزجائی*، سید رضا احسانپور صفحات 753-765
    زمینه و هدف

    رسیدگی به مشکلات و مسایل زندانیان یکی از دغدغه های مهم نظام های سیاسی در راستای برقراری عدالت کیفری است. مقاله حاضر با بررسی مدل های خصوصی سازی زندان و ایرادهای وارد بر آن، به بررسی موضع حقوق ایران و آمریکا در این زمینه پرداخته و به این سوالات پاسخ می دهد که آیا مداخله بخش خصوصی در حقوق ایران و آمریکا امکان پذیر است؟ و مداخله بخش خصوصی در حقوق کدامیک از این دو کشور به نحو مطلوب تری قابل اجراست؟

    مواد و روش ها: 

    در مقاله حاضر از روش توصیفی-تحلیلی و بررسی مداخله بخش خصوصی در زندان در ایران و آمریکا به شیوه مقایسه ای اقدام شده است. مطالب بحث با رجوع به منابع اسنادی جمع آوری شده است.

    یافته ها: 

    در حقوق ایران، علی رغم فقدان مقررات قانونی در مورد مداخله بخش خصوصی در زندان؛ بخش خصوصی از سال 1373 وارد نظام زندانبانی شد. مداخله بخش خصوصی در نظام زندانبانی ایران، دو مرتبه اتفاق افتاده است که مرتبه اول موفقیت آمیز و مرتبه دوم ناموفق بوده است. تحقیقات انجام شده در این حوزه، حکایت از آن دارد که مداخله بخش خصوصی در کشور آمریکا با توجه به تصویب قوانین موضوعه هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی در سطح بالاتری نسبت به کشور ایران قرار دارد.

    ملاحظات اخلاقی:

     مراحل مختلف پژوهش با در نظر داشتن ملاحظات اخلاقی از جمله رعایت اصل ارجاع دهی، استفاده صحیح و علمی از منابع مرتبط و اصل امانت داری انجام شده است.

    نتیجه گیری: 

    ایالات متحده آمریکا به دلیل سنت دیرپای خصوصی سازی نمونه نسبتا موفقی از اداره زندان ها توسط بخش خصوصی را دارد. این رویکرد از طریق دو مدل انگلیسی-آمریکایی (خصوصی سازی تمام بخش های زندان) و مدل فرانسوی (انجام امور اداری توسط بخش خصوصی و بر عهده گرفتن امنیت توسط دولت) اعمال می شود. اما در ایران علی رغم تصریح خصوصی سازی در آیین نامه زندان ها، دو تجربه ناکام در زندان عادل آباد شیراز و وکیل آباد مشهد باعث شده تا گرایش قوه قضاییه به سمت خصوصی سازی زندان ها کاهش پیدا کند. ضمن اینکه مشکلات مربوط به اداره زندان ها توسط بخش خصوصی و عدم ایجاد امنیت کافی برای اداره امور زندانیان از جمله دلایل متوقف شدن این طرح است.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، زندان، اجرای مجازات، ایران، ایالات متحده آمریکا، زندان خصوصی
  • محمدرضا مهدلو ترکمانی، حسن اسدی*، اکبر احمدی صفحات 767-778
    زمینه و هدف

    تشکیل نظام سیاسی در اسلام یکی از راه های اساسی برای پیاده کردن احکام و دستورات دینی است. با این حال، حفظ و صیانت از نظام سیاسی نیز گام مهمی در این مسیر است که در نزد مذاهب خمسه اسلام از راه های مختلفی دنبال می شود. به دلیل جایگاه صیانت از نظام اسلامی، مقاله حاضر درصدد است تا چگونگی صیانت از نظام اسلامی را در نزد مذاهب پنج گانه مورد بحث قرار دهد.

    مواد و روش ها:

     روش مورد استفاده در پژوهش حاضر تطبیقی، توصیفی و تحلیلی است و جمع آوری مطالب مقاله از روش کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است.

    یافته ها:

     در نظام سیاسی مد نظر فقه امامیه، اصول اساسی در صیانت از نظام از طریق قواعد فقهی، یعنی حرمت اخلال در نظام، قاعده مصلحت، نفی جدایی دین از سیاست، رعایت مکارم اخلاقی، احکام حکومتی و همچنین مبنابودن عدالت دنبال می شود، اما در فقه چهارگانه اهل سنت، صیانت از نظام سیاسی بر محور زور و تغلب و اعطای اختیار به شخص حاکم برای اداره جامعه می چرخد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در نگارش مقاله حاضر، اصول اخلاقی از جمله امانتداری در استفاده از منابع، بهره گیری از منابع اصیل و علمی و همچنین دقت در استفاده از مطالب مستند رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    صیانت از نظام سیاسی در فقه شیعه متکی بر رعایت عدالت، برقراری حاکمیت شرع، جهاد مشروع، واجب بودن حفظ نظام و همچنین مصلحت عموم مردم صورت می گیرد، اما فقه اهل سنت، گرایش های غیر مردم سالارانه را تقویت می کند و بیش از آنکه حقوق توده های مردمی، سعادت آنان و همچنین پیاده کردن احکام شرعی را مبنا قرار دهد، به دنبال قدرت بخشیدن به شخص حاکم و شکل دادن به روابط متصلب برای صیانت از نظام سیاسی است.

    کلیدواژگان: صیانت، نظام سیاسی، اهل سنت، اهل تشیع، مذاهب خمسه
  • منصوره سادات میرشفیعی، سید محمدرضا امام*، محمد بهرامی خوشکار صفحات 779-788
    زمینه و هدف

    از جمله وظایف شهرداری ها عمران و آبادانی شهر می باشد؛ گاهی اجرای طرح ها عمرانی با مانع مالکیت خصوصی افراد روبرو می شود. سوالی این است که احکام تکلیفی، تصرف املاک خصوصی واقع در طرح های عمرانی شهرداری چگونه است؟

    مواد و روش ها:

     روش مقاله حاضر نیز توصیفی و تحلیلی با استناد به کتب، مقالات و تحقیقات نسبت به گردآوری داده ها و اطلاعات اقدام نموده است.

    یافته ها: 

    ضرورت تصرف املاک خصوصی توسط شهرداری که لازمه خدمات عمومی و ارتقاء شهر است، در مواردی تحدید یا سلب مالکیت خصوصی برای شهرداری و حاکمیت اجتناب ناپذیر می شود.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    اقدامات عمرانی شهرداری اگر به دستور ولی امر شرعی باشد: تبعا ولی امر شرعی یا برای مصلحت مسلمین این چنین حکم می کند و یا کسی که از جانب ولی امر ماذون است حکم کرد، این جایز و نافذ است.

    کلیدواژگان: احکام تکلیفی، شهرداری، املاک خصوصی، فقه، طرح ها عمرانی
  • مسعود ولی زاده فلکدهی، بهنام حبیبی درگاه*، عباس پهلوان زاده صفحات 789-801
    زمینه و هدف

    اعمال حاکمیت به نمایندگی از دولت توسط سازمان گمرک در اجرای قانون و مقررات در همه نظام های گمرکی، همواره منشا اختلاف بوده است. ضرورت های حاکم بر تجارت فرامرزی می طلبد که به اختلافات گمرکی با سرعت و البته با دقت و کمترین چالش رسیدگی شود. پژوهش حاضر به بررسی موضوع رسیدگی های گمرکی می پردازد که به طور مشخص معطوف به مسایل و مشکلات حقوقی در این زمینه می شود.

    مواد و روش ها

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

     ابهام، اجمال و پیچیدگی قوانین مهم ترین چالش های موجود در رسیدگی های گمرکی هستند. علاوه بر این در نظام دادرسی اختلافات گمرکی ایران، اطاله دادرسی، عدم تخصص گرایی، عدم امکان تجدیدنظرخواهی گمرک، عدم استقلال دادرس و نهاد رسیدگی کننده نیز از جمله عوامل ایجاد چالش محسوب می شوند.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    هنجارهای عالم حقوق به سمت اختصاصی شدن پیش می روند. به همین دلیل است که در حال حاضر ضرورت ایجاب می کند که در برخی موارد خاص که روابط میان تابعان حقوق بسیار فنی و تخصصی می باشد، مراجع اختصاصی برای حل و فصل اختلافات ایجاد شود. در مراجع مزبور با در نظر گرفتن قواعد ماهوی که دارای سطح بالایی از فن و تکنیک می باشند، قواعد شکلی و آیین دادرسی اختصاصی طراحی و ارایه می شود و دادرسان نیز علاوه بر تسلط بر اصول و هنجارهای حقوقی، بر جنبه های فنی موضوع نیز احاطه نسبی نیز دارند.

    کلیدواژگان: چالش های عملی، گمرک، رسیدگی گمرکی، مسائل حقوقی
  • کرم الله پورحسینی، فیروز احمدی*، شکوه نامدار صفحات 803-814
    زمینه و هدف

    شرایط، ضوابط و معیارهای حق فسخ قراردادها در اسناد بین المللی و داخلی به ترتیب در پیمان فیدیک و همچنین شرایط عمومی پیمان در ایران مطرح شده است. از جمله در مواد 46 و 48 ش.ع.پ، سازوکارهای لازم برای فسخ قرارداد و یا پایبندی پیمانکار به تعهدات خویش مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر درصدد بررسی آثار و پیامدهای فسخ قرارداد از سوی کارفرما بر پیمانکار از منظر قضایی است.

    مواد و روش ها

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    شرایط عمومی پیمان از جمله مواد 46 و 48 بیانگر روابط حقوقی میان کارفرما و پیمانکار است که البته به دلیل شرایط ناشی از اتصال کارفرمایان به دولت، سلطه طلبی دولت بر بخش های مختلف امور عمرانی و تعیین کارفرمایان مورد نظر خود باعث شده تا کارفرمایان در شرایط نابرابری قرار گیرند. رویه قضایی نیز با استناد به همین قانون و سایر قوانینی که در نزد دولت تصویب می شوند، اقدام به فسخ یک جانبه قرارداد و ملزم کردن پیمانکاران به خسارات می نمایند. کنار گذاشتن پیمانکاران از پروژه، طرح جبران خسارت، جایگزین کردن وی با فرد مورد نظر کارفرما از جمله تبعات رویکرد قضایی نسبت به فسخ قرارداد طرفین است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

     شرایط پیمانکار در ایران به دلیل دولتی بودن امور عمرانی، تعیین کارفرمایان توسط مقامات دولتی و یا ارتباط آنان با وزارت خانه ها و نهادهای مرتبط، نوعی نابرابری حقوقی میان طرفین ایجاد نموده است. این نابرابری توسط ابزارهای تنبیهی، مالی، جبران خسارات و تعطیل کردن پروژه ها دیده می شود. بنابراین شرایط پیمانکار در ش.ع.پ و به خصوص مواد 46 و 48، متزلزل بوده و به نفع کارفرمایان است. اصلاح مواد مزبور و اتخاذ رویکرد برابر در شرایط عمومی پیمان به طور اخص و واگذاری امور عمرانی به بخش های خصوصی به طور اعم، راهکاری برای کاستن از طرح خسارت علیه پیمانکاران و برقراری نوعی توازن حقوقی و قانونی میان طرفین است.

    کلیدواژگان: مسئولیت، پیمانکار، کارفرما، قرارداد، رویکرد قضایی
  • امیرمسعود فاطمیان، علیرضا حسنی*، امیر خواجه زاده صفحات 815-828
    زمینه و هدف

    هییت نظارت موضوع ماده 6 قانون ثبت اسناد و املاک، به عنوان مرجع رسیدگی به کلیه اختلافات و اشتباهات ثبتی و شورای عالی ثبت به عنوان مرجع تجدیدنظر آرای صادره هییت موصوف، به منظور کمک به وضعیت قضایی کشور و سیاست قضازدایی، نیازمند اصلاح ساختار و فرآیندهای رسیدگی می باشد. در این مقاله به دنبال ارایه راهکارهایی جهت اصلاح اساسی سازمان و فرآیند رسیدگی و ارتقای عملکرد هییت نظارت و شورای عالی ثبت منطبق با اصول دادرسی عادلانه و سند اصول آیین دادرسی مدنی فراملی خواهیم بود.

    مواد و روش ها

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    شاید بتوان با در نظر گرفتن سه مقوله 1- اصلاحات اساسی در ساختار و سازمان هییت نظارت و شورای عالی ثبت بر محور اصول دادرسی عادلانه از حیث جایگاه سازمانی از جمله تحقق اصل بی طرفی و استقلال این مراجع، 2- اصلاحات اساسی در فرآیند رسیدگی مراجع اختصاصی غیرقضایی مذکور بر محور استانداردسازی رسیدگی های آن ها با اصول مترقی دادرسی عادلانه و سند اصول آیین دادرسی مدنی فراملی و 3- تدوین آیین دادرسی ثبتی جامع و تفصیلی، نارسایی های این دو مرجع شبه قضایی را از حیث عدم ورود ماهوی به اختلافات ثبتی به علت فقدان ابزارهای لازم، عدم امکان صدور آرای قاطع اختلاف و عدم کمک به سیاست قضازدایی، نقص استقلال و بی طرفی کامل، ضعف حق رسیدگی و نابرابری در استفاده از امکانات دفاعی و غیره را مرتفع نمود.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    زمانی می توان تحولات موثری در یک مجموعه ایجاد کرد که به صورت همزمان و هماهنگ، اصلاحات ساختاری و هنجاری به صورت موازی طراحی و تصویب شوند. در نتیجه، برای رفع نارسایی های مزبور نیاز به اصلاحات اساسی می باشد. اصلاحات اساسی به نوبه خود به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: اصلاحات مربوط به سازمان هیات نظارت و شورای عالی ثبت و دیگری، اصلاحات مربوط به فرآیند رسیدگی توسط هیات و شورای موصوف.

    کلیدواژگان: هیئت نظارت، آئین دادرسی مدنی فراملی، ثبت اسناد و املاک، دادرسی عادلانه، شورای عالی ثبت
  • رحیم باقری زیاری، عباس حق پناهان* صفحات 829-845
    زمینه و هدف

    همگام با پیچیدگی روابط کار، سطح برخوردها و حدوث اختلافات در محیط‎های کار سیر چشمگیری داشته است. هرچند با استناد به اصول قانون اساسی، اصل بر صلاحیت دادگستری در رسیدگی به تمامی دعاوی مدنی و کیفری است اما رسیدگی به پاره‎ای از اختلافات مردم در صلاحیت مراجع اختصاصی قضایی مانند دیوان عدالت اداری و بخشی از آنها در صلاحیت مراجع اختصاصی اداری (مراجع شبه ‎قضایی) مانند هیات‎های تشخیص و حل اختلاف وزارت کار قرار گرفته است. هدف ما در این مقاله تبیین نمودن ماهیت و اصول دادرسی در مراجع شبه قضایی می باشد.

    مواد و روش ها

     این مقاله توصیفی تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که؛ چنانچه ماهیت و جایگاه واقعی مراجع شبه قضایی به درستی تبیین گردد و بر همان مبنا صلاحیت و ساز و کار آنها تنظیم گردد، گره گشای بسیاری از معضلات اداری و قضایی کشور خواهد بود و در مقابل عدم تبیین ماهیت این نوع مراجع و قضاوت شتاب زده در خصوص آنها، نه تنها مشکلات قوه قضاییه را کاهش نخواهد داد، بلکه زمینه انباشتگی دعاوی و شکایات را در دادگاه های دادگستری و اشتغال مراجع قضایی را به موضوعات پراکنده و فراوان را سبب می گردد.

    ملاحظات اخلاقی

     از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری

     امروزه با توجه به کثرت قوانین، مقررات و قواعد حقوقی و متنوع بودن دعاوی و وسعت موضوعات و تنوع در دعاوی از یک سو و لزوم رسیدگی به موضوعات مختلف و همچنین کثرت تعداد پرونده های در دست بررسی از سوی دیگر، سبب ایجاد مراجعی به نام مراجع شبه قضایی شده است که این نوشتار ماهیت مراجع شبه قضایی و اصول دادرسی در مراجع مذکور را تبیین نموده است.

    کلیدواژگان: مراجع شبه قضایی، اصول دادرسی، ماهیت دادرسی، دادگاه های اداری، دادگاه های اختصاصی
  • مجتبی لطفی خاچک، عباس مقدری امیری*، مهدی فلاح خاریکی صفحات 847-861
    زمینه و هدف

    قاعده کلی ارث یک استثنا دارد و آن بحث توارث بین غرق شدگان و مهدومان است. هدف مقاله حاضر تبیین امکان تسری حکم مذکور به سایر موارد مشابه غرق و هدم در صورت جهل به تاریخ فوت دو نفر یا چند نفر است.

    مواد و روش ها

    مقاله مورد اشاره توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته و جمع آوری داده ها، با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    باید قایل به عدم خصوصیت فوت ناشی از غرق یا هدم بود، زیرا مناط حکم اشتباه و جهل در تقدم و تاخر موت است. همچنین علت توارث در دو عنوان غرق و هدم، برطرف ساختن اثر جهل به تاریخ فوت و احراز تقدم و تاخر آن در میان وارثان است، لذا علتی که توارث در غرق و هدم را ایجاب می کند در سایر موارد مشابه نیز وجود دارد و به صورت قاعده باید در اسباب شایع امروزی که دفعتا سبب مرگ متوارثان می شود نیز رعایت گردد.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

     قانونگذار محترم نگاهی اصلاحی به ماده 873 قانون مدنی و استثنایات وارد بر آن داشته باشد یا حداقل قضات محترم در تفسیر مفهوم غرق و هدم، انعطاف پذیری بیشتری نشان داده و در صدور رای در موارد مشابه غرقی و مهدوم علیهم حکم به توارث دهند و به تحقق حق بر ارث وراث کمک نمایند.

    کلیدواژگان: حق، ارث، وارث، قاعده هدم، غرق
  • مینا نوروزی، احمد اکبری*، حسن اسدی صفحات 863-878
    زمینه و هدف

    یکی از جنبه های مهم از زندگی انسان که تحت تاثیر پیشرفت های علم و تکنولوژی قرار گرفته است، فضای تجارت الکترونیکی می ‏باشد. در فضای مزبور یکی از متغیرهای مهم، «فرآیند پرداخت» و یکی از ابزارهای مهم آن یعنی رمزارزها می باشد. هدف از پژوهش حاضر تحلیل و بررسی ماهیت رمزارزها از منظر فقه نظام حقوق بین الملل می باشد.

    مواد و روش ها

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که در فضای فقه، با در نظر گرفتن اصول و قواعد فقهی، منع صریحی در ارتباط با جواز تلقی رمزارزها به عنوان مصداقی از مفهوم مال وجود ندارد و معاملات آنها صحیح به نظر می رسد. از طرفی در فضای حقوق بین الملل، دولت ها و به طور خاص قدرت های اول اقتصادی (مانند گروه جی20) به دلایل مختلف که در گزارش های متعدد سازمان های بین المللی اقتصادی مانند صندوق بین المللی پول، سازمان تجارت جهانی و... منعکس شده است، با دیده ی تردید به رمزارزها نگریسته می شود.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش نشان می دهد که از منظر فقه حکومتی، استفاده از رمزارزها دارای چالش های فراوانی می باشد زیرا رمزارزها فاقد پشتوانه ی ملی هستند. از طرفی، همین مسئله باعث شده است که در فضای حقوق بین الملل نیز، سازمان های تجاری-مالی تمایلی به شناسایی صریح رمزارزها به عنوان پول در قالب اسناد لازم الاجرا نداشته باشند.

    کلیدواژگان: تجارت بین المللی، فقه، قانونی بودن، رمزارزها
  • یحیی آقایی، بهنام حبیبی درگاه*، حیدر حسن زاده صفحات 879-893
    زمینه و هدف

    نیل به عدالت به عنوان هدف اصلی در هر نظام حقوقی حل و فصل اختلافات محسوب می شود. روش های حقوقی حل و فصل اختلافات نیز به دو دسته داوری و دادگستری تقسیم می شوند. انعطاف پذیری و توافقی بودن یکی از ویژگی های فرآیند داوری محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر این است که جلوه های عدالت صوری در روند رسیدگی های داوری مورد شناسایی قرار گیرند.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

     در رسیدگی های داوری، از جمله چالش های مهم اصل دسترسی به عدالت می باشد، اما باید به این نکته اشاره کرد، هرچند داوری بر مبنای اراده آزاد طرفین ایجاد می شود، ولی اصول حاکم بر این رسیدگی ها القاکننده حاکمیت عدالت در این نوع رسیدگی ها می باشد. بسیاری از اصول و قواعد موجود در رسیدگی های قضایی در داوری نیز وجود دارد. علت اهمیت داوری و توجه طرفین اختلاف به حل و فصل موضوع از طریق داوری نیز از این مبنا نشات می گیرد که داوری یکی از مهم ترین رفتارهای تامین کننده عدالت در رسیدگی به اختلاف می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    نهاد داوری با توجه به انصاف محوربودن، به دنبال اعمال عدالت صوری نمی باشد و چنانچه جلوه هایی از عدالت صوری در آن وجود دارد، جلوه های مزبور تحت حاکمیت اراده اصحاب دعوی قابل جرح و تعدیل می باشند.

    کلیدواژگان: حل و فصل اختلافات، داوری، عدالت، عدالت صوری
  • ولی الله مهرنام، مسعود راعی*، علیرضا آرش پور صفحات 895-908
    زمینه و هدف

    بر اساس رویه معمول تجارت جهانی، کلیه قراردادهای سرمایه گذاری مستقیم خارجی باید از مجرای گروه ویژه اقدام مالی (FATF) عبور کرده و تحت نظارت این نهاد بین المللی قرار گیرد، اما در ایران، مخالفان پیوستن به FATF بر این باور هستند که عضویت ایران در تعارض با اصول سیاست خارجی کشور است. بر همین اساس پژوهش حاضر درصدد است تا به این پرسش پاسخ داده می شود که در جهت توسعه سرمایه گذاری خارجی چگونه می توان تعارض موجود میان لزوم پیوستن به FATF و قاعده نفی سلطه را حل نمود؟

    مواد و روش ها

    در مقاله حاضر از روش توصیفی تحلیلی برای بررسی موضوع استفاده شده است. مطالب بحث از طریق مراجعه و گردآوری مطالب به شیوه اسنادی و کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته ها

    راهکار رفع تعارض پیوستن ایران به FATF، استمداد از قواعد فقهی نظیر: مصلحت، اهم و مهم است که با حفظ قایده نفی سلطه، نسبت به حل مشکلات داخلی و خارجی برای توسعه روابط با سایر کشورها، جذب سرمایه، قوی شدن کشور برای مقابله با تهدیدات دشمن و همچنین استفاده از ابزارهای مالی برای تعامل با کشورهای دوست و همسو با سیاست خارجی مستقل در جهان قابل تحقق است. انزوای منطقه ای و بین المللی و عدم پیوستن به این نهاد بین المللی هم مشکلات داخلی و بین المللی را گسترده تر کرده و هم زمینه ساز طرح اتهامات واهی علیه ایران می شود.

    ملاحظات اخلاقی

     مراحل مختلف پژوهش با در نظرداشتن ملاحظات اخلاقی از جمله رعایت اصل ارجاع دهی، استفاده صحیح و علمی از منابع مرتبط و اصل امانتداری انجام شده است.

    نتیجه گیری

    بهره گیری از قاعده مصلحت و اهم و مهم از سوی رهبر جمهوری اسلامی و موظف دانستن نهادهای داخلی، از جمله مجمع تشخیص مصلحت نظام برای حل تعارض پیوستن به FATF و رفع محدودیت های سرمایه گذاری خارجی نیازمند غیر سیاسی کردن پیوستن ایران به FATF است. اقدام بعدی تلاش برای خروج از لیست سیاه FATF و درک این  مساله است که انزوای بین المللی، مانعی برای جذب سرمایه های خارجی و مخدوش شدن زندگی شهروندان است که در فقه و گفتمان اسلامی پذیرفته نیست، همچنانکه تعامل و ارتباط مالی با کشورهای جهان هم در مسالهFATF و هم در سایر مسایل به معنای پیگیری عزتمندانه مطالبات و حقوق مردم تلقی شود.

    کلیدواژگان: رفع تعارض، گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، قاعده نفی سلطه، سرمایه گذاری خارجی
  • مجتبی عباسی، مجید شایگان فرد*، حسین تاجی صفحات 909-924
    زمینه و هدف

    دسترسی به سلاح گرم چنانچه بصورت کارشناسی شده و رعایت تمام جوانب نباشد همان میزان که آثار مثبت به همراه دارد، ممکن است چندین برابر آن  پیامدهای منفی به همراه داشته باشد در این خصوص به نظر محقق باید خیلی از فاکتورها برای دسترسی به سلاح گرم نه تنها در استان ایلام بلکه به طور کلی در مورد شخص متقاضی در نظر گرفته شود. هدفی که ما در این تحقیق دنبال می کنیم کنترل و کارشناسی واگذاری سلاح گرم از سوی نهادهای ذی صلاح و به تبع آن کاهش قتل و دیگر جرایم به وسیله سلاح گرم می باشد.

    مواد و روش ها

    این مقاله توصیفی تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته ها

     یافته ها حاکی از این است که؛ دسترسی به سلاح گرم در استان ایلام دارای پیامدهای مثبت و منفی می باشد و در صورت جرم انگاری حمل سلاح گرم مجوزدار پیامدهای زیان بار جرم انگاری آن به همراه دارد که از جمله آن می توان به: 1- محرومیت از حق دسترسی به سلاح، 2- افزایش جمعیت کیفری، 3- تورم کیفری اشاره نمود اما در کنار این پیامدهای منفی، پیامدهای مثبتی نیز وجود دارد که از جمله آن می توان به: 1- کاهش آمار جرم و قتل، 2- احساس امنیت در جامعه، اشاره نمود. لذا چنانچه واگذاری سلاح بصورت ضابطه مند و کارشناسی شده در اختیار اشخاص گذاشته شود تبعات منفی آن حذف می گردد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مقاله، از ابتدا تا انتها با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری

    هرچند برای دسترسی به سلاح گرم و جرم انگاری حمل سلاح گرم مجاز، پیامدهای مثبت و منفی در نظر گرفته شده است، اما با وجود پیامدهای مثبت آن به این نمی ارزد که با توزیع و خرید و فروش بدون ضابطه سلاح گرم، و اعطای مجوز حمل سلاح به افراد فاقد صلاحیت، زمینه ارتکاب جرایم مرتبط با سلاح گرم تسهیل و امنیت مالی و جانی افراد جامعه با خطر مواجه گردد. بنابراین چنانچه اعطای مجوز سلاح با ضابطه و رعایت فاکتورهای جهانی نباشد تبعات خطرناکی را برای سلامت جسمی و روحی جامعه خاصه در استان ایلام بدنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سلاح گرم، ایلام، سلاح مجاز، جرم شناختی
  • فاطمه سریان، مهرزاد شیری*، احمد اسدیان صفحات 925-944
    زمینه و هدف

    مصنفان منشور ملل متحد به منظور نیل به اهداف و آرمان های مندرج در آن، به عدالت و معادل های آن توجه کرده و این سند را به گونه ای تصنیف کرده اند که ردپای عدالت خواهان گیتی را می توان در جای جای آن مشاهده کرد. به طوری که با بررسی منشور به این نتیجه می توان دست یافت که موازین عدالت و اصول حقوق بین الملل با یکدیگر ملازمه داشته و این امر ضرورت ادامه حیات سازمان و شرط اساسی در نیل به صلح و امنیت بین المللی است. هدف از پژوهش حاضر شرحی بر عدالت در سندی است که تعداد کثیری از همگرایی های دولت های جهان را متاثر از خود ساخته است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که، اقدامات ارکان سازمان در توسعه حقوق بشردوستانه و اهتمام در حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بین المللی از جمله مصادیقی است که رابطه اساسی بین مفهوم عدالت و توسعه تدریجی حقوق بین الملل را آشکار ساخته است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    هرچند در عمل و در قالب برخی اقدامات ارکان ملل متحد از منظر آرمان گرایانه، نقض اصول عدالت را می توان به وضوح مشاهده کرد. اما نگاه واقع گرایانه و توجه به توسعه تدریجی حقوق بین الملل و الزامات آن در هزاره سوم، عدالت به عنوان ضرورت روابط بین الملل به شمار نیامده و این نگاه، حق بر عدالت را به ذهن متبادر می سازد نه عدالت به مثابه حق.

    کلیدواژگان: عدالت، حقوق بین الملل، منشور سازمان ملل متحد، حقوق بشر دوستانه، حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بین المللی
  • علی قلی زاده، امرالله نیکومنش*، علی بهرامی نژاد مغویه صفحات 945-961
    زمینه و هدف

    امروزه با پیچیده تر شدن روابط انسانی و بین المللی، لزوم همسویی مبانی اعتقادی با قوانین داخلی و بین المللی بیش از پیش نمایان شده است. مقاله حاضر با هدف بررسی موضوع وطن و تابعیت در فقه و حقوق موضوعه و رویه کشورهای مختلف در خصوص موضوع تابعیت تهیه شده است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می ‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

     تابعیت در فقه امامیه بر دو پایه اعتقادی (ایمانی) و عضویت در حکومت اسلامی (پیمانی) استوار است. بر این اساس در اصول فقه امامیه فردی که در حکومت اسلامی به اسلام اعتقاد داشته و یا بعنوان اهل ذمه (پیروان سایر ادیان و پیامبران اهل کتاب) در قلمرو حکومت اسلامی ساکن باشد از تابعیت و حمایت حکومت اسلامی برخوردار است و در نتیجه بخشی از ساکنین سرزمین های اسلامی که به اعتقادات سنتی (غیرتوحیدی) خود باور دارند از حیطه حمایت حکومت خارج می مانند. در حقوق موضوعه نیز، نهاد تابعیت بیانگر رابطه ای مادی و معنوی بین فرد و حکومت است که یا از اصلیت فرد ریشه گرفته و یا بسته به دارا بودن شرایط قید شده در قانون توسط فرد کسب و یا از طریق دولت به وی اعطاء می گردد. به موجب تابعیت هم فرد و هم حکومت تعهداتی را در قبال یکدیگر بر عهده می گیرند.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

     از آنجایی که حقوق موضوعه می بایست برای کلیه ساکنین سرزمین از لحاظ پوشش تابعیتی تعیین تکلیف نماید، لذا عموما بر اساس دو ملاک خاک (محل تولد) و خون (نسبت) تابعیت افراد را تعیین و با ملاک های فرعی مانند شغل آن را تعدیل می نماید که این شرایط در اکثر کشورها و از جمله ایران برقرار است. به این ترتیب در تطبیق نظرات فقهی و حقوقی درباره مسئله تابعیت تفاوت هایی به نظر می رسد و از آنجایی که هدف اجرای احکام فقهی و قوانین حقوقی، اجرای عدالت برای کلیه شهروندان تحت حاکمیت کشور اسلامی است به نظر می رسد لازم است علمای فقه و صاحب نظران حقوقی در جهت ایجاد یک اجماع نظری میان دو دیدگاه مذکور همت گمارند.

    کلیدواژگان: تابعیت، حقوق بشر، قانونی مدنی، فقه اسلامی
  • رحمان بن سعید، مسعود حیدری*، محمود مالمیر صفحات 963-978
    زمینه و هدف

    کیفر یا همان مجازات، یکی از متداول ترین ابزارها و نمودهای واکنش اجتماعی در قبال ارتکاب فعل مجرمانه بزهکار هستند. در حقوق جزای، مجازات ها توسط قانون گذاران جهت تامین اهداف نظام عدالت کیفری انتخاب می شوند. در پژوهش حاضر هدف اصلی این است که مجازات های جایگزین حبس تا چه اندازه می توانند اهدافی که در طراحی مجازات ها دنبال می شوند را تحقق بخشند.

    مواد و روش ها

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی می ‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

     سیاست جنایی سازمان ملل متحد و نظام های حقوقی پیشرفته معاصر، با الهام از دیدگاه های نوین جرم شناسی و کیفرشناسی و جامعه شناسی کیفری بر این اساس استوار می باشد که استفاده از زندان با چالش هایی روبروست، که یکی از این چالش ها، عدم تحقق اهداف حاکم بر مجازات ها در کیفر حبس می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    کیفر حبس دارای برخی ویژگی ها و اهدافی می باشد که مانع از ارتکاب جرم شده و در مقابل نیز از پیامدهایی برخوردار است که تاثیر منفی بر مجرم و جامعه می گذارد. با توجه به معایب کیفر حبس، بحث از مجازات های جایگزین مطرح می شود. حقوقدانان برای جایگزین های حبس به شرط اجرای صحیح، دقیق و اصولی، ویژگی هایی مثبتی قایل شدند که می تواند موجب کاهش جرم در جامعه شود؛ از جمله برآورده ساختن اهداف مجازات نظیر: اصلاح مجرم، به این معنی که با جامعه سازگار شده و به عنوان شهروندی متعهد در جامعه فعالیت کند. بازدارندگی، هم برای مجرم و هم برای افراد جامعه، مساعدت و سرپرستی وی، تقویت حس مسیولیت پذیری، افزایش تعهد مجرم به جامعه، افزایش حضور وی در جامعه، مشارکت جامعه مدنی در اجرای مجازات و ویژگی هایی که پیامدهای منفی حبس را دارا نمی باشد.

    کلیدواژگان: مجازات های جایگزین، حبس، اهداف مجازات ها، حبس زدایی
  • حسین پارسا، محسن رهامی*، مرتضی ناجی زواره صفحات 979-991
    زمینه و هدف

    شهادت شاهد یکی از ادله اثبات دعواست که همواره در طول تاریخ بشریت مورد استفاده قرار می گرفته است و در امور کیفری اصلی ترین روش اثبات دعوا شناخته شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی قلمرو ارزش اثباتی شهادت شهود می باشد.

    مواد و روش ها

     این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    این دلیل در قانون مجازات اسلامی ایران به شهادت شرعی و شهادت غیر شرعی تقسیم بندی شده است که شهادت شرعی در مورد جرایم شرعی مثل زنا یا لواط است که شهادت در آن ها موضوعیت داشته و شاهد باید دارای شرایط خاصی باشد.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    علاوه بر اینکه شاهد باید دارای شرایط خاص باشد تا شهادتش دارای ارزش اثباتی گردد، خود مفاد شهادت هم از لحاظ کیفیتی باید به گونه ای باشد که بتوان از ماهیت آن پی به حقیقت برد و قاضی به اقناع وجدانی برسد. حال تحولات حقوق کیفری ایران در زمینه طریقیت یا موضوعیت داشتن ادله و تخصیص بخشی از قانون به بحث شهادت شهود باعث شده که این شهادت شرعی در صورتی که با علم قاضی مخالف باشد، ولو در جرایمی که شهادت موضوعیت داشته، دارای ارزش اثباتی نباشد.

    کلیدواژگان: ارزش اثباتی، شهادت، حقوق کیفری ایران
  • قدرت الله فقاهتی، غلامحسین مسعود*، مسعود راعی، مسعود اخوان فرد صفحات 993-1009
    زمینه و هدف

    تمام نظام های سیاسی و حقوقی تابعی از یک ساختار سیاسی واحد می باشند. در کشور ایران ساختار نظام به شکل نیمه ریاستی - نیمه پارلمانی می باشد و در کشور آمریکا نیز به شکل ریاستی اداره می شود. هدف این تحقیق پاسخ به این سوال اساسی است که آیا وحدت مقام رهبری و مقام اجرایی بهتر است یا تعدد آن؟ یعنی در آمریکا وحدت این دو (رهبری، اجرایی) شکل گرفته، این یگانگی (قوه مجریه انفرادی) بهتر است یا دوگانگی (دو ارگانی قوه اجراییه) که در ایران حاکم است.

    مواد و روش ها

     این مقاله توصیفی - تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته ها

     یافته ها حاکی از این است که؛ نظام حاکم در ایران نظام حاکم نیمه ریاستی نیمه پارلمانی می باشد نظام نیمه ریاستی نوعی نظام حکومتی است که ویژگی های نظام ریاستی و نظام پارلمانی در آن تلفیق شده اند. و در نظام حقوقی آمریکا (قانون اساسی) آمریکا کشوری است فدرالی که یک حکومت ملی و حکومت های محلی پنجاه گانه دارد قوه مجریه فدرالی که از نوع ریاستی است.

    ملاحظات اخلاقی

    از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری

    در این مدل نیمه ریاستی- نیمه پارلمانی که در ایران حاکم است، مثل نظام های ریاستی ریاست کشور بر عهده رییس جمهوری است که در انتخابات عمومی به قدرت رسیده و مظهر حاکمیت ملی محسوب می شود و از مسیولیت سیاسی در برابر پارلمان مبراست، اما بر خلاف نظام های ریاستی و به شیوه نظام های پارلمانی هییت وزیران با دریافت رای اعتماد از نمایندگان مجلس رسمیت پیدا می کند و در جریان فعالیت های خود در برابر پارلمان مسیولیت سیاسی دارند و پارلمان قادر است با رای عدم اعتماد هییت دولت را از قدرت ساقط کند.
    در مدل ریاستی که نمونه آن در ساختار سیاسی آمریکا حاکم است، در مدل ریاستی معمولا تک نهادی است و همه اقتدارات اجرایی و عوامل قوه مجریه در اختیار رییس جمهور است، رییس جمهور بالاترین مقام رسمی کشور است و از اختیارات تام برخوردار است.

    کلیدواژگان: نظام ریاستی، نظام نیمه ریاستی، نیمه پارلمانی، ایران، آمریکا
  • احمدرضا رضائی، محمود جلالی*، طیبه بلوردی صفحات 1011-1025
    زمینه و هدف

    شهرداری ها از مهمترین نهادهای محلی در ساختار حقوق اداری ایران هستند. یکی از موضوعات مهم مربوط به نهادهای محلی، بودجه این نهادهاست. هدف مقاله حاضر، بررسی نظام حقوقی حاکم بر بودجه ریزی شهرداری؛ چالش ها و راهکارهای آن است.

    مواد و روش ها

     مقاله مورد اشاره توصیفی - تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی موضوع مورد اشاره پرداخته و جمع آوری داده ها، با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    شهردار و شورای شهر مهمترین عوامل تاثیرگذاری بر تدوین و تصویب بودجه در شهرداری هستند. نظارت بر بودجه محلی تابع نظارت پیشینی و پسینی شوراها و همینطور نظارت قوه مجریه است. بودجه نویسی به شکل فعلی با نارسایی های متعددی مواجه است. نارسایی و ضعف قوانین بودجه نویسی، ضعف بودجه شهرداری ها به دلیل الگوی ناقص تمرکززدایی در ایران، عدم هماهنگی بودجه نویسی در شهرداری با اصول بودجه نویسی، ضعف نظارت و ضمانت اجرا در بودجه نهادهای محلی و عدم وجود ضمانت اجرایی قوی از مهمترین چالش های موجود در بودجه نویسی شهرداری است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

     ضرورت بودجه بندی مبتنی بر برنامه استراتژیک، ایجاد اصلاحات در نظام بودجه شهرداری ها و توجه به برنامه ریزی استراتژیک در نظام بودجه بندی مهمترین راهکار رفع چالش های موجود در بودجه نویسی در شهرداری است.

    کلیدواژگان: بودجه، نهادهای محلی، شورای شهر و روستا، شهرداری، دهیاری
  • حسین خیرخواه، سید ابوالقاسم نقیبی*، سید محمدصادق موسوی صفحات 1027-1041
    زمینه و هدف

    عقد نکاح دارای ماهیتی خاص در میان عقود است که همین مساله تفسیر قواعد مربوط به آن را با دشواری خاصی رو به رو ساخته است. حق حبس که معمولا در عقود معوض کاربرد دارد، در عقد نکاح با تفسیر های مختلفی رو به رو شده است. از یکسو قلمرو حق حبس در قبال تمکین عام و خاص و از سوی دیگر، وضعیت ایسار یا اعسار زوج و تاثیر آن بر حق حبس محل مناقشه است. نظر به ازدواج مجدد زوج بر مبنای حکم دادگاه، این مساله مانع اعمال حق طلاق زوجه، مندرج در سند نکاحیه خواهد بود، هرچند نظر مخالفی نیز وجود دارد که در امکان اعمال حق طلاق زوجه، تفاوتی میان ازدواج با حکم دادگاه و بدون آن، قایل نیست. هدف در این مقاله، تحلیل تعارض لاضرر (حق حبس زوجه) و لاحرج (عدم تمتع زوج) در روابط زوجین می باشد.

    مواد و روش ها

    این مقاله توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که در تعارض دو قاعده لاحرج و یا یک لاحرج و یک لاضرر، نظر مشهور بر تساقط هر دو و رجوع به ادله اولیه است که ابقای حق حبس زوجه است.

    ملاحظات اخلاقی

    در این مقاله در تمام مراحل نگارش، با پایبندی به اصول صداقت و امانتداری تهیه و تدوین شده است.

    نتیجه گیری

     فقها، تمکین در بحث حق حبس را ناظر به تمکین خاص دانسته اند. زمانی که مهریه موجل به اجل معین باشد، بی تردید حق حبس زن از بین می رود، ولی در فرضی که پرداختن مهر منوط به استطاعت مالی شوهر شده است، دو اثر مهم در پی دارد. یکی اسقاط حق حبس موضوع ماده 1085 ق.م به دلیل اقرار ضمنی زوجه به اعسار شوهر در حال عقد و دیگری عدم امکان حبس شوهر. این مساله با تفسیر نظریه فقها بر موجل بودن مهر عندالاستطاعه نیز مطابقت خواهد داشت و به نحوی مرتفع کننده تعارض لاضرر (حق حبس زوجه) و لاحرج (عدم تمتع زوج) در روابط زوجین می باشد و رویه قضایی نیز با پیروی از نظر فقهای امامیه موید همین شیوه می باشد.

    کلیدواژگان: حق حبس زوجه، قاعده لاضرر، قاعده لاحرج، رویه قضایی
  • تکتم سادات دولتی، داود اندرز*، منصور امیرزاده جیر کلی صفحات 1043-1065
    زمینه و هدف

    موضوع انتقال طلب با گسترس مراودات حوزه تجارت بین الملل و ضرورت افزایش سرعت مبادلات از اهمیت بسزایی برخوردار است. از طرفی، در حوزه قراردادها که بیشترین کاربرد را در عرصه روابط و تجارت بین المللی دارد، تعارض ها و اختلاف نظرها در مقایسه با سایر شعب حقوقی کمتر است. یکی از موضوعات مهم در این زمینه انتقال طلب می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان انطباق مفهوم انتقال طلب در نظام حقوقی ایران با مفهوم مزبور در چهارچوب اصول قراردادهای اروپایی می باشد.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می ‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که، خلاء مقررات در نظام حقوقی ایران در ارتباط با انتقال طلب، به شدت احساس می شود. از طرفی، اصول قراردادهای اروپایی، با توسل به سازوکار حقوق نرم (حقوق غیرالزام آور) چهارچوبی را در ارتباط با انتقال طلب ارایه داده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

     چهارچوب اصول قراردادهای اروپا در ارتباط با انتقال طلب، اولا دارای انعطاف نسبی می باشد و این انعطاف به نحوی است که نظام های حقوقی کامن لا و رومی-ژرمنی قابل هضم و پذیرش می باشد؛ ثانیا چهارچوب ارایه شده در اصول قراردادهای اروپایی در تعارض یا حتی تزاحم با اصول و قواعد فقه امامیه به عنوان مبنای اصلی نظام حقوقی ایران قرار ندارد و قانون گذار ایرانی می تواند از چهارچوب مزبور برای اصلاح و متناسب سازی نظام حقوق داخلی با نیازهای حوزه ی قراردادها و تعهدات استفاده نماید.

    کلیدواژگان: اصول قراردادها، حقوق نرم، حقوق تعهدات، انتقال طلب، نظام حقوقی ایران، نظام حقوقی اروپا
  • بهزاد مومنی مقدم، حسن حاجی تبار فیروزجایی*، مهدی کاظمی جویباری صفحات 1067-1081
    زمینه و هدف

    با گسترش جمعیت زندان ها در کشور و همچنین ملاحظات بین المللی مرتبط با تاکید بر پیاده سازی اصول و قواعد نظام مند در محیط زندان، بازاندیشی و پژوهش آسیب شناختی از شیوه ی پیاده سازی قواعد حاکم بر زندان اهمیت یافته است. هدف ما در این مقاله چالش های کیفرشناختی قواعد استاندارد حاکم بر زندان در ایران با نگاهی بر اسناد بین المللی می باشد.

    مواد و روش‌ها

     این مقاله توصیفی - تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته‌ها

     یافته ها حاکی از این است که، قواعد حاکم بر زندان در حقوق ایران در آیین نامه سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی گرفتار تشتت شده است و اسناد بین المللی مرتبط نیز چندان آموزش داده نشده و پیاده نمی گردد. مضافا اینکه مصلحت گرایی حداکثری نهادهای اجرایی-قضایی در تعامل با زندانیان، باعث دورتر شدن از پایبندی به قواعد حاکم بر زندان ها و همچنین برخورد افتراقی با هریک از محکومان به زندان شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه‌گیری

     در شرایط فعلی در زندان‌های ما، تلاش جدی در جهت دستیابی به هدف التزام به قواعد زندان صورت نمی پذیرد عواملی چون سوءرفتار نگهبانان و کارکنان با زندانیان، نحوه نگهداری زندانیان، عدم رعایت بهداشت در زندان، تورم جمعیتی زندان ها، نبود فضا و شرایط مناسب از طرفی و از سویی دیگر خلاءهای قانونی و عدم نظارت کافی، همه از جمله عواملی هستند که نه تنها منجر به ناکارآمدی مجازات و عدم اصلاح مجرم و جرم زدایی می گردد بلکه اسباب گسترش جرم و مجرم پروری را نیز فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: زندان، قواعد حاکم بر زندان، کیفرشناسی، اسناد بین الملل
  • محمدحسن ترابی میرزائی، علیرضا مظلوم رهنی*، علیرضا رجب زاده صفحات 1083-1099
    زمینه و هدف

    حق برخورداری از دادرسی منصفانه دربرگیرنده مجموعه ای از اصول و قواعد است که جهت رعایت حقوق طرفین در رسیدگی به دعوای آنان پیش بینی گردیده است. این تضمینات که در اسناد بین المللی حقوق بشر، نظیر اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق مربوط به حقوق مدنی و سیاسی، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر، به عنوان یکی از حقوق بنیادین و اساسی شناخته شده بشر مورد اشاره قرار گرفته است.

    مواد و روش‌ها

     این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی می ‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها

    یافته های پژوهش نشان می دهند که اصول بین المللی دادرسی منصفانه اگر با دقت و شهامت اجرا شود، به تقویت اعتماد عمومی به دادرسی منصفانه و معتمدانه منجر می شود چرا که سلامت و صحت عمل سایر قوای کشوری در گرو سلامت دستگاه قضایی است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

     اصول دادرسی منصفانه در رسیدگی های مدنی در حقوق اتحادیه اروپا و حقوق ایران مشترک است. اما در هر دو حقوق ایران و دادگاه های اتحادیه اروپا، اصول دادرسی منصفانه به صراحت دارای ضمانت اجرا نبوده و ضمانت اجراهایی که مطرح می شوند به دلیل پذیرفته شدن روح اصول دادرسی منصفانه که در قوانین ایران و اتحادیه اروپایی به آن اشاره شده است می باشد و نه اینکه ضمانت اجرا صراحتا برای دادرسی منصفانه در نظر گرفته شده باشد.

    کلیدواژگان: اصول دادرسی منصفانه، آئین دادرسی مدنی، حقوق ایران، اتحادیه اروپا
  • اسماعیل حسینی ایجی، جواد نیک نژاد* صفحات 1101-1116
    زمینه و هدف

    در گذشته این امکان وجود نداشت که دولت را مسیول قلمداد نماییم اما امروزه برای دولت مسیولیت های گوناگونی در نظر گرفته شده، که یکی از این مسیولیت ها در قبال شرکت های لیزینگی می باشد، این شرکت ها با وجود تحریم ها بیشترین کمک را به اقتصاد و صنعت کشور نموده و نیازمند حمایت می باشند. هدف ما در این مقاله تبین مسیولیت مدنی دولت در قبال شرکت های لیزینگی در شرایط خاص تحریم می باشد.

    مواد و روش‌ها

    این مقاله توصیفی تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته‌ها

    یافته ها موید این امر است که؛ در مواردی پیش می آید که دولت به جای حمایت از شرکت های لیزینگی به رقابت نابرابر با آنها می پردازند. مسیله واردات کالا، از جمله مواردی است که دولت در آن هم نقش تصدی گری و هم حاکمیتی برعهده داشته و اهمیت مسیله به نوعی است که با ضرر و زیان شرکت های لیزینگی در صورت واردات بی رویه و بی ضابطه، ارتباط مستقیم دارد به همین خاطر، دولت مکلف است در تصمیم گیری برای واردات، همواره تمامی ابعاد مسیله را مورد بررسی قرار داده و با استفاده از نظرات کارشناسی، اقدام به واردات کالا به کشور نماید.

    ملاحظات اخلاقی

    از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه‌گیری

    چنانچه در زمینه ورود بی رویه کالا از طرف دولت، خساراتی به شرکت های لیزینگی وارد آید، دچار خطا و یا اشتباه در تصمیم گیری شود، بحث مسیولیت مدنی دولت، مطرح می شود. از سوی دیگر، گاهی تزاحم حقوق مصرف کننده و تولیدکننده، دولت را ناگزیر می کند که میان دو حق موجود، دست به انتخاب بزند و بعضا دولت ها ممکن است برای تحقق رفاه عمومی و یا ملاحظاتی دیگر، حقوق مصرف کننده را بر حقوق تولیدکننده مقدم دارند. اما حمایت از تولید داخلی و همچنین روح حاکم بر مقررات فقهی و حقوقی، این مسیله را برنمی تابد که این ضررها، بدون جبران باقی بماند.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی دولت، تحریم اقتصادی، شرکت های لیزینگ
  • زری فیروزکاه*، ثروت سلیمان زاده افشار، سارا رستمی صفحات 1101-1110
    زمینه و هدف

     عالم حقوق بر اساس قواعد منطقی و نظم آن‌ها طراحی شده است. این قواعد و نظم مزبور، موجب توجیه‌پذیری هنجارهای حقوقی می‌شود. به تعبیری باعث می‌شود که هنجارهای حقوقی از طرف جامعه مورد پذیرش و اجرا قرار گیرند. هدف از پژوهش حاضر بررسی جنبه‌های حقوقی هدایای نکاح در پرتو فرمالیسم حقوقی است. اعطای هدیه در زمان ازدواج، از جمله رسوم حسنه‌ایی می‌باشد که در فرهنگ و توصیه‌های مذهبی مورد تاکید قرار گرفته است. این نوشتار، در مقام تحلیل و بررسی ماهیت و وضعیت حقوقی هدایای ازدواج و تحلیل چندگانگی موجود در ارتباط با ماهیت و آثار آن در پرتو فرمالیسم حقوقی دارد.

    مواد و روش‌ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده، ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها:

     یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که در ارتباط با ماهیت هدایای ازدواج از منظر نظم منطقی، چندگانگی خاصی وجود دارد. این چندگانگی را می‌توان در مبانی خاص هدایای مزبور، یعنی وجه احسان و وجه پس‌انداز و اندوخته جستجو کرد. از طرفی این چندگانگی در چارچوب نظم کلاسیک عالم حقوق قابل پذیرش نیست.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری:

     در ارتباط با چندگانگی حاکم بر ماهیت و آثار هدایای نکاح باید دقت داشت که نگاه به عالم حقوق از زاویه پست‌مدرنیزم و پیچیده‌شدن روابط تابعان حقوق باعث شده است که در عالم حقوق، شکست و انکسار ایجاد شود، بدین‌معنا که طبقه‌بندی‌های سنتی، نمی‌تواند روابط پیچیده فعلی تابعان حقوق را پوشش دهد.

    کلیدواژگان: فرمالیسم حقوقی، هدایای نکاح، اقتصاد، هبه، ماده 10 قانون مدنی
|
  • Morteza Ghahremani Manamen, Seyed Yaser Ziaee* Pages 1-18
    Background and Aim

    The jurisdiction of the International Courts, including the International Court of Justice, to enforce regulations on the peaceful settlement of disputes, through existing definitions, necessitates the existence of a dispute. Identifying a "legal dispute" does not depend solely on the subject matter of the litigation submitted to the court, nor does it rely solely on the subjective purpose of the States concerned, but rather on a purely technical process involving both the court and the parties to the dispute.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The standard purpose of a dispute, whether with the former or the new approach of the Court, is to protect the judicial performance of the Court. Determining whether there is a difference in the Courtchr('39')s transferable function, as noted in the Northern Cameroon case. Arguments made to deny the existence of a dispute, or in particular a legal dispute, have seldom been accepted. Therefore, objecting to jurisdiction based on the refusal of a dispute between the plaintiffs is not a promising and successful policy.

    Ethical considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Looking at the Courtchr('39')s previous approach in some of the cases under consideration, the Court as to establish a dispute has rendered flexible and expansive interpretation, so that it has not even acted strictly in the application of formalities and procedure as well as to refer to real and material sources of the legal system. However, the new procedure is based on the method of establishing a dispute based on objective proof of the dispute.

    Keywords: Dispute, Legal Dispute, Political Dispute, International Court of Justice, International Law
  • Ali Mansourlakouraj, Asghar Abbasi*, Ali Ghorbani Pages 19-36
    Background and Aim

    Criminalization can be considered as a contradiction of individual and social freedoms, but it is also important to keep in mind that the absolute freedom of man and unconditional enjoyment, and the condition of freedom will not result in anything but the violation of the rights of others and the disintegration of society. Therefore, in order to maintain the order and security of the society and the rights of its individuals, restrictions must be considered in the field of behavior of the individuals of the society, and in order to protect the inevitable freedom, a part of it must be restricted.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The consequences of incorrect criminalization in a chain reaction have different consequences in the target society; Increasing the scope of criminalization reduces the social ugliness of crime. The decline in the social ugliness of crime is also directly related to the increasing incidence of crime. As the incidence of crime in society increases, so will the use of punishment. In the last stage, the effectiveness of punishments decreases. The consequences of incorrect criminalization also seem to challenge the elements of "rule of law" in practice, including transparency, legal conviction, and access to justice.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In the process of correct criminalization, three important points must be considered: First, the general and fundamental principle in this regard is that no government should use criminal law to control behavior that can be effectively regulated by other disciplines. Second, the use of criminal law must be beneficial, in the sense that the benefit of using it outweighs any harm. In other words, the benefits of criminalizing the action must outweigh the costs. Third, the proportionality between crimes and punishments is a principle that failure to pay attention to can make all legislation ineffective in criminalizing the conduct of behavior to maintain order and norms in society. For punishment to have the desired effect, it suffices that the suffering resulting from it be greater than the benefit derived from the crime.

    Keywords: Criminology, Rule of Law, Decriminalization, Over-criminalization
  • Salman Ghasemi Falavarjani, Gholamhossein Masoud*, Ahmadreza Tavakoli Pages 37-58
    Background and Aim

    Among the social manifestations of the current era that have spread the criminal phenomenon in society is the public conscience and its effectiveness on the criminal phenomenon and crime and punishment. Criminal law and the manifestation of crime and punishment are not safe from this area. In the areas of legislation, adjudication, and enforcement, public conscience policies have forced the legislature to criminalize conduct in some areas. As a result, the executive and judicial organs are also influenced by the concept of public conscience in order to exercise their powers.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Populist criminal policy is based on daily events and crimes that hurt the public conscience as a cross-cutting criminal policy that cannot control the criminal phenomenon in the long run. Moreover, this kind of populist policy ignores the basic principles of legislation, which is the justice and interest of all.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In fact, public feelings and conscience have certain characteristics such as being explosive, transient, irrational, etc.; These descriptions, in turn, have made populist criminal policy harsh, popular, dramatic, emotional, and lacking in theory and science. A look at the characteristics and procedures of populist criminal policy reveals that the elements of the rule of law are challenged in the face of this policy in the field of criminal law.

    Keywords: Criminalization, Public Conscience, Public Opinion, Populist Criminal Policy
  • Salehe Mohaymeni, Amrollah Nikoumanesh*, Majid Vaziri Pages 59-73
    Background and Aim

    The growing trend of population and lack of space in large cities justifies the existence of apartment living. Apartment construction has become an independent profession of some individuals and legal entities in the years after the Islamic Revolution due to population growth and consequently The increase in demand for housing and the high cost of urban land on the other hand forced builders to meet part of their financial needs by pre-selling some of their buildings. Also, the low purchasing power of applicants on the other hand encouraged them to pre-purchase. And the payment of installments paid off. All these factors went hand in hand to make the phenomenon of pre-sale and pre-purchase of apartments common in large cities and spread is.

    Materials and Methods

    This research has been written in a descriptive-analytical manner.

    Results

    The findings indicate that the law on pre-sale of buildings approved in 1389 with twenty-five articles and four notes has taken a big step towards the proper implementation of pre-sale of buildings in order to guarantee the rights of citizens.
    Ethical considerations: The present article has been written based on the principles of honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    Along with the construction process and the need for housing, the legislature also felt the need to legislate and enact laws compatible with the issue in order to regulate these contracts. Therefore, in 2010, a law called the Building Pre-Sale Law was enacted. It was approved by the Islamic Consultative Assembly, which regulated part of the existing relations between buyers and sellers. And the rights of citizens were guaranteed in this law.

    Cite this article as: 

    Mohaymeni S, Nikoumanesh A, Vaziri M. Investigating the correct implementation of pre-sale of buildings in order to guarantee the rights of citizens with emphasis on the law of pre-sale of buildings approved in 2010. Medical Law Journal 2021; Legal Innovation.

    Keywords: Proper Implementation of Pre-Sale, Pre-Sale of Building, Housing, Citizenship Rights
  • Mostafa Kafi, Mohsen Shekarchizadeh*, Ahmadreza Tavakoli Pages 75-89
    Background and Aim

    Differential criminal policy in criminology is one of the first manifestations of pluralism in criminal law systems. The purpose of this study is to investigate and apply differential criminal policy in the field of unintentional crimes causing diyat.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    He observed manifestations of differential criminal policy in the design and adoption of criminal laws, especially the new Islamic Penal Code. In recent laws, we can see examples of the legislatorchr('39')s differential approach in dealing with judicial authorities from the time of discovery to the execution of sentences for unintentional crimes causing diyat. However, it seems that the mentioned regulations do not have the necessary comprehensiveness and at present it is not possible to explicitly confirm the existence of a differential criminal policy in unintentional crimes causing diyat.

    Ethical considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Looking at the world of law from the perspective of postmodernism and the complexity of the relations of the subjects of law has caused failure and refraction in the world of law; This means that traditional classifications cannot cover the current complex relationships of legal entities. The discriminatory criminal policy in relation to unintentional crimes causing diyat is no exception to this principle. From this perspective, a comprehensive and unified order for all areas of criminal law cannot be considered.

    Keywords: Criminal Law System, Justice, Differential Criminal Policy, Unintentional Crimes
  • Mehrdad Badihi, Gholamhossein Masoud*, Faramarz Atrian Pages 91-107
    Background and Aim

    In the laws of most countries of the world, education is free and public and is considered a fundamental right of citizens. According to jurists, the right to free and compulsory education for children is a generally accepted principle.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Despite the fact that the constitution emphasizes free and easy education of students in schools, but despite the restrictive laws, the lack of necessary investigations, the duplicity in the speech and actions of officials responsible for education costs to the middle and poor.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Given the current situation in schools and the lack of adequate inspections in connection with taking money under various pretexts from parents of students in public schools, we are always moving away from the implementation of the thirtieth principle of the Constitution and the equality of education, which is one of the principles of the constitution and the welfare state, falls into a deep sleep and is forgotten.

    Keywords: Right to Education, Constitution of the Islamic Republic of Iran, Fundamental Rights, Human Rights
  • Mahsa Hosseini Moghaddam, Ali Zare*, Mohammadreza Paseban, Seyed Ghasem Zamani Pages 109-124
    Background and Aim

    Non-governmental actors gradually began to play a role in international relations alongside governments. Various fields such as economics, trade, security, environment, etc. became an important field for the activities of non-governmental actors. One particular issue in this regard is the challenge of overseeing multinational corporations.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The approach of developing host governments to the commitment of multinational corporations is to move towards flexible rules of international competence as well as to meet the needs of the international community. The current non-binding principles have the potential to assist the country of origin and multinational corporations in creating new customary commitments.

    Ethical considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Given that countries of origin are able to influence the standards of cross-border multinational corporations; it does not seem appropriate to limit the responsibilities of these states to territorial jurisdiction. However, international law has not yet provided appropriate principles for evaluating the law of the country of origin in some areas. But the effects of these companies on the economic conditions of the country of origin and the host country, human rights conditions, workerschr('39') health and safety, the environment and consumer rights explain a more flexible eligibility goal.

    Keywords: Responsibility, State Responsibility, Multinational Corporations, Competence, Monitoring
  • Akbar Mokhtari, Ali Bahraminezhad*, Seyed Reza Ehsanpour Pages 125-145
    Background and Aim

    Islam is a religion that, in addition to its revelatory aspect, has based its rules and regulations on rationalism and has always emphasized and respected the power of human reason. Our aim in the present study is to validate the principle of persuasion of public opinion in the Islamic judicial system from the perspective of jurisprudential principles.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    In general, Islamic law, both at the stage of enactment and at the stage of implementation, is based on the protection of interests and the repulsion of corruption, and in this way, public opinion must be satisfied with both stages; Otherwise, public confidence in the Islamic judiciary will decline.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Demanding public opinion regarding the persuasiveness of judicial rulings and the procedure is not new and is not specific to our time, but has long been the focus of public attention, and society has usually resisted the acceptance of unjust votes. For this reason, the conduct of the Infallibles (AS) in the process of implementing the divine commands, both as a ruler and as an advisor to the rulers and judges, has always been based on convincing public opinion.

    Keywords: Persuasive, Public Opinion, Islamic Judiciary, Fair Trial
  • Jamal Aldin Mohammad Sheykh Bahaei, Ali Bahrami Nezhad*, Mohammad Bahrami Khoshkar Pages 147-163
    Background and Aim

    Violence against women is an unpleasant phenomenon that occurs in various forms such as physical, psychological, social, economic, cultural and sexual violence, and addressing this issue is inevitable. Although the legislature has explained and legislated the provisions in the criminal law, it has not paid attention to it in the family protection law.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The research findings showed that, firstly, in different legal regimes, there are common criteria for criminalizing family crimes. Second, in order for criminology to be effective, this process must be in harmony with the social, cultural, religious, and moral values and morals of individuals in society. Finally, in the field of the legitimacy of criminalizing violence against the wife, we can refer to jurisprudential principles such as verses and hadiths that explicitly condemn or prohibit violence against the wife.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In the field of the legitimacy of criminalizing violence against the wife as one of the important crimes in the field of family, we can refer to valid jurisprudential principles; Verses from the Holy Quran as well as the narrations of the Infallibles (AS) have also confirmed the claim that they explicitly condemn violence against the wife and in some cases boycott it, and even in some cases such as the wifechr('39')s qazf, the husband deserves the punishment of hade qazf. It is a kind of severe corporal punishment.

    Keywords: Violence Against Women, Crimes Against the Family, Principles of Criminology, Social Order
  • Azadeh Ghorbani, Mohammadreza Shadmanfar*, Masoud Heidari, Mahmood Ashrafy Pages 165-181
    Background and Aim

    Actuarial justice is closely related to modern criminology or risk-oriented criminal policy. This new approach has changed the etiology of crime by changing the attitude and foundation of traditional theories; If instead of analyzing the crime and the causes of its formation, which was welcomed in the former criminal theories and policies, from a managerial perspective, it evaluates and measures the risk of committing a crime and then enters the field of managing these risks.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    At first glance, it may seem that the legislature, under the influence of critical justice ideas, has taken a strict approach to determining punishment in general when it comes to combating the financing of terrorism and taking into account the risk of the type of crime. However, the results of the research show that the Law on Combating the Financing of Terrorism in 1394, with the changes and amendments that were made in 1397, has not absolutely applied a risk-based approach.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The criminalization of terrorist financing, with its transparency, has been considered to some extent in the developments of the 1397 law and is in line with the approach of critical justice and criminal risk management, which is the same as the new penal strategies.

    Keywords: Actuarial Justice, Anti-Terrorism Financing Law, Criminal Mechanisms, Risk, Criminal Risk Management
  • Javad Moghimi, Sousan Safavardi*, Babak Naderpour, Jahanbakhsh Mohebbinia Pages 183-195
    Background and Aim

    Achieving civil rights is one of the most difficult and practical issues for political and social systems. Considering the effectiveness of the principle of accountability in the realization of citizenship rights, the present study addresses the issue of how the principle of accountability can affect the realization of citizenship rights?

    Materials and Methods

    The method used in this study is descriptive-analytical, which has been collected by using documentary and library sources, information needed to discuss the principle of accountability and citizenship rights.

    Results

    The findings show that the principle of accountability is through transparency in political affairs, creating competition based on party ideas, freedom of action of civil society, freedom of criticism, decentralization of government activities and actions, transfer of power and Relationships are also based on trust in society, so that both the performance of citizens towards each other and the performance of political leaders towards the people are subject to the principle of responsibility.

    Ethical considerations:

     In writing the contents of the present article, the principles of referral and fidelity have been observed and it is considered a genuine research.

    Conclusion

    The results show that the realization of citizenship rights requires change in terms of quantity and quality. On a small scale, reducing government power, decentralizing, empowering civil society, the existence of multiple parties and groups, as well as shifting the power of political and administrative officials can promote the principle of accountability and steer the political system in line with the real demands of citizens. But in the qualitative dimension, we need to build relationships based on trust between citizens (vertical trust) and relationships based on trust between citizens and rulers (horizontal trust). In addition, the principle of accountability, if there is proper education and cultural principles based on equality and freedom of citizenship, can lead to the realization of citizenship rights.

    Keywords: Accountability, Citizenship Rights, Political System, Social System
  • Esmaeil Ramazani, Gholamhossein Masoud*, Mohsen Shekarchizadeh Pages 197-214
    Background and Aim

    One of the social problems of societies is the phenomenon of crime and delinquency that arises as a result of social problems such as poverty, unemployment, economic and social crises, changes in laws and social patterns, weakening of religious beliefs and the general imbalance in the social order. Among these, one of the factors and harms that lead to delinquency is drugs.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    With regard to the production and use of drugs, it should be noted that the use of these drugs is very closely related to the health status of the international community. This feature causes a lot of sensitivity to them in the legal field. The production and use of drugs directly threatens the right to health. The right to health is also considered as one of the examples of the right to life. On the other hand, the right to life is a general title in the international human rights system, which is a subset of fundamental human rights.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Stateschr('39') obligation to ban the production and use of narcotics are described as "commanding" because of their close association with the "right to health" and the "right to life." As a result, in the context of international responsibility law, it is possible for state to adopt a pattern of aggravated responsibility (or responsibility for breach of mandatory rules).


    Keywords: Peremptory Norms, Drugs, International Instruments, Normative Hierarchy
  • Sohrab Neshastehriz, Mahmoud Malmir*, Masoud Heidari Pages 215-232
    Background and Aim

    Globalization is a procedure existing in different contexts of human life. Regarding the expansion of delinquency at the international level, globalization can be examined as a necessity in criminal sciences. Economic corruptions bring heavy costs for society so that, they are hard to discover and detect due to their complicated forms. Hence, a decisive criminal policy is required to cover such costs. The present study was conducted to examine criminal policy made by the Iranian legislature to remove corruption and economic crimes with an emphasis on new rules of Regulations and Instructions for investigating the Crimes of Disruptors in the Economic System approved in 2018 and amendments 2020 through a descriptive-analytical study.

    Materials and Methods

    The extant paper was designed and written by using the descriptive-analytical method and bibliographic references.

    Results

    Findings indicated the anticipated need for a differential approach to economic criminals in the new Islamic Penal Code 2013 and Directive of 2018. Although the term "economic crimes" has been used, there is no specific definition for economic crime. These crimes have not been taken into account clearly, so the law has not taken a decisive step to fight against economic corruption. However, Articles 47, 35, and 109 of the new Islamic Penal Code 2013 include unlimited examples of economic crimes that comprise the crimes listed under the note of Article 36 and the crime of fraud.

    Ethical considerations

    This study was designed based on confidentiality and honesty principles.

    Conclusion

    The legislature has adopted enemy criminal law to fight against moderate and macro crimes by taking strict penal measures to determine punishment, including the introduction of macroeconomic criminals, deprivation of moderate and macroeconomic offenders from suspending judgment rendering, and deprivation from prosecution prescription and penalty execution. In this case, the legislature has emphasized the confidence and certainty of punishment execution regarding criminal prevention of economic crime.


    Keywords: Globalization, Criminal Policy, Enemy Orientation, Economic Crimes, Economic Corruption
  • Seyed Roohollah Motafanejhad Mousavi, Sadegh Salimi*, Karen Rohani Pages 233-244
    Background and Aim

    The protection of agricultural and horticultural lands has an important role in preserving the environment and the continuation of human life, and their protection constitutes the protection of the environment and human life. The change of use of agricultural and horticultural lands is the result of the shortcomings of the existing laws and the inadequate implementation of these flawed laws by its implementers and the disregard for its importance and the opportunism of some profiteers.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Adopting criminal measures to combat this phenomenon is one of the measures that legislators have resorted to. During the stage, the law considered the change of use of agricultural lands important and criminalized it; Such as the Law on the Development of Agricultural Centers approved in 1975 and the Law on Conservation of Agricultural Lands and Gardens approved in 1995. The last law enacted in this regard was the Law on Amending the Law on Preservation of the Use of Agricultural Lands and Gardens, approved in 2006, and its by-laws, which in Article 3 provide for the punishment of demolition and fines for perpetrators of this crime. There will also be imprisonment.

    Ethical considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    It seems necessary for the legislator to take greater steps to deal with this phenomenon by removing the ambiguity of this law and determining more practical solutions and using prevention and culture-building methods.


    Keywords: Criminal Policy, Land Use Change, Prevention, Agricultural, Horticultural Lands
  • Mehdi Firoozbakht, Behnam Habibi Dargah*, Mostafa Elsan Pages 245-258
    Background and Aim

    There are rules for determining the effects of a contract. These rules have been uniformly established in different countries and regions of the world with different legal systems. One of the most important examples of contracts is the litigation contract. The present article seeks to examine the economic contract while examining it.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Litigation theory can be one of the tools used in legislative policy. The findings show that economics of law or economic analysis of law is from an economic perspective, this school is inspired by the consequentialist philosophy of justice and is considered a kind of scientific methodology, the logic of legal economics is the application of economic principles in the legal decision-making process. Contract economics also seeks contractual efficiency, allocation of transaction costs, combating contractual opportunism, and allocation of contractual risks with the aim of ensuring social welfare and efficient contract execution.

    Ethical considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Economic analysis of the civil litigation process is based on litigation costs in order to increase the efficiency and quality of litigation and the rational optimization of litigation costs if an efficient litigation is one of the guarantees of civil justice.

    Cite this article as: Firoozbakht M, Habibi Dargah B, Elsan M. Economic analysis of litigation Contract. Medical Law Journal 2021; Legal Innovation.

    Keywords: Contract, Trial, Justice, Economy, Performance
  • Mohammad Abdolmaleki, Seyed Mohammad Hashemi*, Ali Akbar Gorji Azandaryani Pages 259-271
    Background and Aim

    Providing public services is one of the main concerns of political systems. The form, manner of providing services and the extent of citizenschr('39') access to these services have a significant impact on the component of citizenship rights. This means that the existence of social institutions such as document registration can support civil rights and provide public services. The purpose of this study is to investigate the role of document registration in providing public services and protection of civil rights.

    Materials and Methods

    The method of the present study was performed in the stage of data collection and analysis. In the information and data collection stage, library and documentary sources have been used, and in the information analysis stage, the issue has been addressed in a qualitative and argumentative manner.

    Results

    The research findings show that the registry offices are among the public services that protect the economic and social information of citizens, prevent inequality and injustice in society, as well as from a positive perspective by providing the necessary information to record data and information. Providing e-services to citizens and supporting the rule of law and achieving a desirable society play an important role in improving citizenship rights.

    Ethical considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    An important part of citizenship rights is focused on providing services that, in terms of time and place, as well as providing up-to-date information, requires the existence of social institutions and institutions such as registries. In this regard, the registry offices prevent the occurrence of conflicting transactions, regulate the lives of citizens in accordance with the law, and provide economic information to the government and citizens to establish justice and the rule of law.


    Keywords: Documents, Registries, Citizenship Rights, Public Services
  • Seyed Hadi Fathi, Farajollah Barati*, Seyed Hesamoldin Hosseini Pages 273-287
    Background and Aim

    One of the most challenging and controversial issues in relating to the will is the difficulty with recognizing the factors imposing suspension on the will. The present paper deals with giving credence to a testamentary disposition by heirs and heiresses.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical research was done using documentary and library studies.

    Results

    A will is a type of possession that a person leaves before their death. When it comes to a testamentary disposition, after affirmation of the testator, the exact recognition of the nature of the pre-deceased beneficiarieschr('39') acceptance will have many effects. If acceptance of succession is considered as a part or fundamental of a will to the extent that the will is invalid without it, then the testamentary disposition is thought of as a contract that the Islamic jurists largely concur with it. Nevertheless, when acceptance of succession is invalid or the will is regarded as one of the irresistible factors of the transfer, the will is possessory. In such cases, having good morals relating to giving credence to such a will is of importance.

    Ethical considerations

    Confidentiality and trustworthiness have been carefully observed throughout this paper.

    Conclusion

    Islamic jurists suggest that a will shall not be valid for a heir except when it is approved by other heirs. When it comes to the nature of the testamentary disposition more than one third of the estate, most jurists have regarded it as a will bequeathed by the testator which its acceptance needs the consent of other heirs. With regard to the time of ratification, most jurists believe that admitting or denying a will is only possible after the death of the testator, and so the rejection or acceptance of the will by the heirs during the testatorchr('39')s life has no jurisprudential or legal value. Therefore, morality requires that the heirs give credence to a will after the testatorchr('39')s death by approving of what the deceased has bequeathed.


    Keywords: Will, Testator, Heirs, heiresses, Possessory, Suspension
  • MohammadHadi Sharifi, Ali Rafiee Moghaddam*, MohammadHossein Jafari Pages 289-303
    Background and Aim

    Since children need a lot of support to respect their interests and rights, Islamic jurisprudence and law is expedient in various issues and has considered the envy of children. And the legislature sets the rules to take into account the different circumstances and situations of the child. The purpose of this article is to explain the strategies for observing the envy and interest of the child during custody.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been prepared by using documentary method and filing tool.

    Results

    The findings indicate that; Expediency is a powerful tool that can be used to the benefit of the child by observing jurisprudential and intellectual standards. The importance of this issue is evident in the adaptation of dynamic Shiite jurisprudence to the new conditions of society. Adulthood has criteria and symptoms that are considered a child until these symptoms and criteria are met. And needs support, and in some cases, especially in finances, the jealousy and best interests of the child should be considered by his or her guardians.

    Ethical considerations

     From the beginning to the end of the article, it has been prepared and compiled with adherence to the principles of honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    Guardianship of children is a very important issue that has long been discussed and studied by jurists and jurists. In this regard, the Family Protection Law approved in 2012 in order to protect children, has enacted new laws that in order to protect the child, the observance of envy, expediency and benefit is the criterion. The new attitude of the law has caused all issues related to custody and custody, including the right to visit, agreements on custody, transfer of the child to another city, etc., to be the basis for court decisions based on the best interests of the child.

    Keywords: Child, Envy, Expediency, Guardianship, Jurisprudence, Law
  • Horiah Oghbaee, Zahra Fehresti* Pages 305-319
    Background and Aim

    The silence of the law in different areas of the legal system, and especially in the context of emerging issues, is obvious. In the field of civil law, due to the principle of the rule of will and the possibility of agreement of the parties to the dispute, the silence of the law creates less problems for judges than other areas where the possibility of agreement of will is more limited. One of the spaces in which the silence of the law poses a great challenge to the dispute resolution authorities is the will.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Despite the fact that a long time has passed since the enactment of the Civil Code, and at the time of the drafting of this law, its designers have specifically considered the rules and regulations of jurisprudence. But in many cases, the legislature has taken a position of silence on the incapacity, justice and betrayal of the guardian.

    Ethical considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In written law family systems, there are two main approaches to law making: The French approach in which the text of the law is designed in detail and with popular literature; The second is the German approach in which the text of the law is technically and concisely designed and approved. In the context of the subject of the present study, it seems that the legislator, considering the rich jurisprudential literature, has chosen a combination of the above two approaches. In other words, the Iranian legislator has a short and popular literature in this field. As a result, in order to eliminate the cases of silence of the legislator, appropriate jurisprudential and legal solutions can be provided separately.

    Keywords: The silence of the law, Will, Justice, Betrayal of trust
  • Mohammadreza Meybodi, Mohammadreza Shadmanfar*, Masoud Heidari Pages 321-341
    Background and Aim

    In recent decades, following globalization and political and economic developments, the increase in crime rates, especially terrorist and violent crimes, especially after the events of September 11, 2001 in the United States and the subsequent emergence of fear of crime, the need for security in societies Has become fundamental and has led criminologists to step out of their original origin, which is the rehabilitation and correction of the offender; To serve security goals more than ever. In this regard, security criminology, by distancing itself from the criminal-oriented views towards crime-oriented, has strict and security-oriented policies, and by considering the risk management of the crime and the dangerous state of the offender, depriving them of the power of crime and neutralizing them. Emphasizes perpetrators through strictness and severity of action without condoning, justifying access to maximum security and overcoming feelings of insecurity.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Influenced by the security-oriented ideology, criminal law has shifted from justice-oriented criminal law to security-oriented criminal law in some cases. Assuming that the criminals are considered enemies, it has been instrumental in the formation of a kind of criminal law of the enemy and has faced the criminal policy of countries with repressive and aggressive punishments in the field of criminal prevention.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In this view, criminal law has become a tool in the hands of governments to ensure maximum security, and these developments in criminology have led to the social prevention of crime to give way to security-oriented prevention, which is situational prevention. It seems that security criminology, with its instrumentalistic view of human beings, has faced many human rights problems and challenges under the pretext of providing security and fighting crime, under the pretext of providing security and fighting crime.

    Keywords: Security, Security Criminology, Criminal Prevention, Situational Prevention, Human Rights
  • Ezatollah Khorshidi, Mohsen Shekarchizadeh *, Razieh Ghasemi Kahriz Sangi Pages 343-359
    Background and Aim

    The transfer of punishment to the private sector has been repeatedly criticized. Nevertheless, private sector involvement in alternatives to imprisonment or social punishment is on the rise. In the United States, private sector participation in this group of punishments is very significant. In Iranian law, however, this approach is heavily criticized. Nevertheless, the tendency towards this approach can be considered in line with some ideas in criminal law and some regulations. Examining the context of implementing private sector involvement in social penalties first requires addressing the examples of social penalties in the law of different countries, which in this study is the main focus of the American legal system. In the next step, we have tried to examine the implementation contexts of this approach in Iran.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The findings of the present study show that outsourcing the implementation of some correctional responses to private institutions can have many benefits. Among them, the use of specialized and efficient forces of the private sector in order to increase the efficiency and effectiveness of punishment is a means to achieve the goals of participatory policy and reduce the inflation of the judicial system in the execution of punishments. Consequently, a valuable step can be taken towards the goals of social punishment.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Assigning some of the punishments to the private sector, due to the prevailing interest-based perspective in this sector, can lead to challenges such as lack of justice, profiteering of convicts and exerting more pressure than the offender deserves. But on the other hand, by making a few changes and improvements, in addition to eliminating the disadvantages of this system, its benefits can be used. For example, increasing the strength of the oversight system, transparency and openness in how to execute case and specific punishments and examining the shortcomings and shortcomings in certain time periods, can address these challenges. In Iran, due to the infancy of this approach, it is necessary to further study its various dimensions, as well as to cover legal gaps in this field.

    Keywords: Privatization, Alternative Punishments, Iranian Law, US Law
  • Mohsen Rajabi, Gholamhossein Masoud *, Mohsen Shekarchizadeh Pages 361-379
    Background and Aim

    Criminalization is one of the tools and mechanisms of criminal policy in any country in dealing with crime and social deviations. In the case of crimes that have many instances in society, such as the crime of forgery, if criminalization is not done based on appropriate, reasonable, logical and sound policies, not only will it not have the desired consequences, but it will cause many social problems.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Iran's legislative crime policy does not have a uniform process and suffers from a kind of disorder, deviation and lack of coherence, which is the biggest and at the same time the most important criticism that can be made about this issue in Iran.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Overall, the evaluation of the existing legislative policy in this area shows that there is no coherent discipline in the criminalization of forgery and the goals and values of the legislature are not clear. In addition, there are ambiguities in the legislative criminal policy approach to forgery.

    Keywords: Forgery, Registration of Documents, Property, Criminal Policy, Criminalization, Iranian Legal System
  • Maghsoud Ranjbar *, Hassan Hamzehloei, MohammadTaghi Taghi Dashti Pages 381-395
    Background and Aim

    The basis of law should be sought in public law. Because basically "legal system" and any "legal order" have meaning in the field of political authority, and the concept of "guarantee of implementation" as a boundary between moral norms and legal norms, relies on the Cairo power of political power. As a result, wherever traces of political power are found, that area must be defined as the realm of public law. Unfortunately, there are obstacles in the development of public law, which in this article has tried to address this issue by emphasizing educational barriers. Our goal in this article is to identify obstacles to the development of public law and provide solutions in this regard.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been prepared by using documentary method and filing tool.

    Results

    Scientific findings indicate that the path of sustainable social change is through the "education" of human resources, as developed countries have considered "education" as the most important national action on the path of development. Therefore, according to the author, the development of public law also depends on improving the level of public law education and there is a significant relationship between education and development of public law.

    Ethical considerations

     From the beginning to the end of the article, it has been prepared and compiled with adherence to the principles of honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    Among the results of this study, we can briefly point to the existence of numerous harms in the planning of public law education in Iranian higher education centers and the need to review and reform the mechanisms governing it on the one hand and reform local culture and produce local-historical theories. In order to develop public rights in Iran, on the other hand, he pointed out.

    Keywords: Law, Public Law, Development, Educational Barriers
  • Meysam Yousefi Taharom, Alireza Rajabzadeh Estahbanat *, Abomohammad Asgarkhani Pages 397-416
    Background and Aim

    The municipality, as a public non-governmental legal entity, in order to perform its legal duties and services and provide services to citizens, may cause damages that the rules and rules of establishing civil liability are shared with other natural or legal persons. But what is the subject of this article is the study of the legal basis for holding the municipality responsible for failure to perform duties and tasks (omission) that the law imposes on the municipality and the extent of its responsibility and how to compensate as a public non-governmental organization.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Although Article 11 of the Civil Liability Law stipulates the conditions for fulfilling the responsibilities of municipal employees and their affiliated institutions and the extent of their guarantees, the main concern is to determine how and to what extent municipal responsibilities arise from leaving duties and responsibilities. Which causes damage to persons intentionally or accidentally.

    Ethical considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Regarding damages resulting from the exercise of sovereignty, if there are two conditions, public law entities will be exempt from compensation and payment of damages. The first is that public law persons should be in a position to exercise sovereignty, and the second is that the act should be performed as necessary and in accordance with the law to ensure social benefits.

    Keywords: Civil Liability, Municipality, Fault, Failure to Perform Duties, Responsibilities, Damages
  • Ali Saberpour, Masoud Akhavan Fard *, Gholamhossein Masoud Pages 417-434
    Background and Aim

    Sanctions in international law are a set of coercive measures aimed at forcing governments, international actors or Individuals not committed to the norms of international law or to follow the wishes and policies of the institution that imposes sanction. The purpose of this study is to show the consequences of international sanctions on the environment. Considering the importance of environmental protection and its integrity, the commitments of various countries and international organizations in the preservation and reconstruction of the environment, as well as the fundamental human rights recognized in international instruments and taking account of the environmental implications of sanctions; Measure their compatibility with these obligations and fundamental rights.

    Materials and Methods

    This Research is of Theoretical Type, the Research Method is Descriptive-Analytical, the Method of Data Collection is Library and has Been Done by Referring to Documents, Books and Articles.

    Findings

    Imposition of sanctions on Iran has negative consequences for the environment, such as reducing government foreign exchange earnings due to restrictions on oil sales,  transfer of knowledge and technology, gasoline imports, disrupting the educational process of Iranian students abroad and..; In such a way that the environment is out of the priorities of the government and the people.

    Ethical considerations

     In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    Since sanctions impose collective punishment and pressure on an entire society, it is inconsistent with the accepted principles and obligations mentioned in international instruments.

    Keywords: Sanction, Commitments, International, Environment, Iran
  • Amir Kazemi, Baqer Shamloo *, Amanullah Alimoradi, Seyed Mehdi Ahmadi Mousavi Pages 435-451
    Background and Aim

    One of the causes of disruption in human societies is crime, which has always endangered the life-economic-political-cultural security of human beings and society and governments. Communities' response to this phenomenon is primarily through the use of coercive legal methods and tools, resorting to criminal institutions.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Incorrect methods to deal with crime are also common among criminal agents such as judges and law enforcement agencies. These incorrect methods contradict the two issues of public order and individual rights. However, sometimes an expedient and even benevolent view persuades the criminal agent to resort to incorrect methods in order to solve the criminal problem or case.

    Ethical considerations:

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    However, sometimes an expedient and even benevolent view persuades the criminal agent to resort to incorrect methods in order to solve the criminal problem or case.

    Keywords: Investigations, Crime Detection, Inspection, Eavesdroppingand Control of Electronic Communications
  • Somayeh Hafezi, Hadi Azimi Garekani *, Seyyed MohammadReza Emam Pages 453-463
    Background and Aim

    Dowry is one of the rights reserved for the wife. This right is such that can be waivered by wife to the husband and can be done in different ways, the present research studies the jurisprudential and legal nature of waiver of Dowry. The question is what the attitude of jurisprudence and law towards the waiver of Dowry is?

    Materials and Methods

    This research’s approach is descriptive-analytical and tries to extract and analyze the jurisprudential and legal nature of the waiver of Dowry in a qualitative way

    Results

    A woman is one of the members of the smallest social unit, which is the family. In the law, Dowry is considered as a protection for her. The wife can waive this right for any reason. waiver of Dowry is in the form of various forms such as: gift, forgiveness, peace, unilateral obligation, which has consequences. Among those consequences are: the husband's exemption from payment of Dowry, the lack of right of imprisonment for the wife.

    Ethical considerations

     In all the writings of the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    Therefore, the legal nature of waiver of dowry should be weighed against the intention, will and purpose that the woman uses to waiver it. Explaining that if the dowry was waivered for the purpose of a gift, the nature of the contract would be a gift, if it was with the intention of acquittal, its nature would be unilateral obligation. If it is done with the intention of peace, it will be the nature of a peace contract.

    Keywords: Gift, Dowry, Peace, Relinquish, Waiver
  • Rahim Kenarkouhi, Amir Pak Nahad *, Amir Irvanian Pages 466-480
    Background and Aim

     Soil and water protection is one of the most important environmental issues. This needs more attention in the current situation in Iran than ever before. Water scarcity and at the same time soil erosion and pollution have gradually become important challenges in Iranian society. Legal support is an important issue in this regard that needs to be clarified and analyzed. In this article, the researcher seeks to investigate crimes threatening public health related to water and soil; What approach the legislator has taken to protect and preserve the soil and how existing laws can be enforced.

    Materials and Methods

     The mentioned article is descriptive-analytical and using the library method, the mentioned subject has been studied and data collection has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

     Criminal law provides for criminalization of soil and water pollution, theft and unauthorized exploitation of water and soil smuggling, and destruction of waterways, and penalties such as imprisonment, fines, flogging, revocation of licenses, and blockage of wells. Since institutions, companies and government and public units are the main causes of soil and water pollution, it is necessary to have more judicial seriousness in dealing with these factors.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    Supporting new technologies in the field of water resources management, dealing decisively and firmly with violators and criminals in the field of water resources, cultivating and educating the people and related executive bodies to institutionalize the protection of water resources, creating mandatory restrictions on excessive water consumption during Periods of shortage, continuous monitoring of relevant officials and informing and educating farmers and owners of industries and culture in this regard, increasing the price of water, especially in the field of household consumption and such measures, are much needed.

    Keywords: Water Pollution, Soil Pollution, Whipping, Imprisonment, Fine
  • Amin Hosseini, Masoud Shirani *, Davood Nasiran Pages 481-497
    Background and Aim

     Legal security is the principle that generates the systematization and stability of the legal order and guarantees human rights and social security. Today, the impact of this idea, namely legal security, has become widespread and has become the inspiration for the entire legal system. From this perspective, the purpose of this article is to investigate the issues of legal and psychological security of the buyer in good faith.

    Materials and Methods

     This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

     The findings of the present study show that various principles such as commitment to seriousness in the transaction, commitment to transparency, commitment to information, commitment to confidentiality, non-negotiation in parallel, commitment to cooperation and partnership, commitment to care can guarantee the legal and psychological security of the buyer in good faith.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The emergence of a transaction deed or ownership of real estate creates a sense of security in individuals; In such a way that the annulment of such documents, contrary to the legislator's emphasis on Articles 22, 46, 47 and 47 of the Registration Law, causes various psychological problems to individuals, regardless of legal problems.

    Keywords: Legal, Psychological Security, Good Faith, Real Property Documents, Iranian Law
  • Maryam Neyshabouri, Hadi Azimi Garkani *, Seyyed MohammadReza Imam Jazayeri Pages 499-511
    Background and Aim

     An additional lawsuit is a lawsuit filed by the plaintiff against the defendant in the main lawsuit. In some cases, the plaintiff may claim another claim after the original claim. Therefore, the best solution is to increase the demand. The purpose of this study was to explain the status of additional litigation in the Civil Procedure Code of Iran and the United States and to state its terms and conditions.

    Materials and Methods

     For this research, descriptive-analytical method and comparative and library resources have been used.

    Results

     Based on the findings of the research on the subject of additional litigation, the plaintiff can make changes in his initial request; this authority is known as additional litigation in Iranian law. It should be noted that although additional litigation is one of the litigation lawsuits, it has been neglected and less considered among jurists. In the law of other countries, such as the United States, the fifteenth rule of the Federal Civil Procedure Code in the United States was devoted to amending and supplementing previous approaches.

    Ethical considerations: 

    The present study is based on ethical principles such as credible and scientific citation and avoidance of bias.

    Conclusion

    In American law, the law encourages the unification of claims; this is because it reduces the workload of the courts, facilitates adjudication, and prevents conflicting judgments in litigation. The rules of the US Federal Civil Procedure Code provide for different legal mechanisms to achieve these goals. In the US Federal Civil Procedure Code, Rules 13-14 and 15 govern the aggregation of claims, Rules 19-20-23 apply to the parties, Rules 24-23 apply to the plaintiffs, and Rule 42 governs the conciliation of claims. In Iranian domestic law, Article 98 of the Code of Civil Procedure (Article 117 of the former law), without raising the issue of additional litigation, paid attention to the petitioner,s to amend and change the original litigation.

    Keywords: Additional litigation, Judgment, Trial
  • Mohammadtaghi Haji Ali, Davood Andarz * Pages 513-533
    Background and Aim

     Checks as a means of cash payment, of course, in many cases as a tool for promising payments, is very popular with individuals, so it is used in many transactions, whether commercial or non-commercial and based on this, it is logical that more than any other issue, it has been considered by the legislator and, of course, it has been tested and made many mistakes.

    Materials and Methods

     This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

     The new law provides banks with various obligations in relation to checks. In order to fulfill these obligations, there are gaps such as ambiguity in removing the effects of checks, ambiguity in the concept of damages to third parties.

    Ethical considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The new law has more dynamism and better adaptation to the real conditions of the society than the previous amendments to the check law, and there is a capacity for the gaps in this law to be clarified in the form of its executive regulations with details, and to be used by stakeholders.

    Keywords: Business Documents, Check, Obligation of Banks, Check Code
  • Abbas Amiri, Mohsen Shekarchizadeh*, Ahmadreza Shekarchizadeh Esfahani, Gholamhossein Masoud Pages 535-550
    Background and Aim

    Interaction and dependence of research with computer and its increasing dependence on cyberspace and the impact of emerging technologies and new needs in the field of business and greater productivity of the workforce and promotion of business performance by acquiring the latest fully automated technologies in cyberspace, Puts ongoing activities in the biosyber sector at the beginning of a new phase of innovation and progress.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Sooner or later, scientific advances will impose themselves on all societies with the aim of increasing welfare and providing services. The point to consider is that this situation, like other human achievements, will be accompanied by very worrying threats that special measures must be taken to deal with them. Recent innovations in the biological sciences can be used to take advantage of cyberspace as a broad platform for illegal activities against social order and security.

    Ethical considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Recent scientific developments in the field of genetics, especially in the field of DNA studies, as well as the implantation of microchips in the bodies of humans and other living things, indicate the fact that a new window on cyber users, especially opportunists, for material and personal gain, which Can be potential perpetrators, is open. Super-professional perpetrators who do not even plead guilty; As a result, controlling the occurrence and spread of biological crimes based on cyberspace is not only considered as a component of national security in any country, but can be doubly important.

    Keywords: Biology, CybeR, Crime, Security, Artificial Intelligence Judgment
  • Sahar Badpa, Siroos Heidari* Pages 551-566
    Background and Aim

    The right to sue is an inalienable principle accepted in legal and human rights sources. This leaves all citizens free to sue. But this will be challenged when a malicious litigation is filed. This type of lawsuit causes some problems and damages for the defendant. The legislature has provided some sanctions in order to prevent malicious litigations and their effects. The problem of abuse of procedural rights and related legal preventing rules in law of Iran and England constitutes the idea of this study.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical. The method of data collection is library method and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Abuse of the right to sue is an example of abuse of procedural rights and a special manifestation of the general concept of abuse of right. A person who brings an action against another without a probable cause or uses a litigation to harass the other party or other malicious intent, should be liable for damages resulting from his tort.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Despite the fact that any body has the right to resort to the courts and is entitled to bring action, but if this right has been abused and a person has filed a lawsuit against another without a probable cause or with malicious intent such as harassment or dilatory purpose, while may face the objection of frivolous litigation, he will be also subject to civil liability for damages caused by his tort. Stablishing and developing the legal sanctions to prevent abuse of procedural rights may have a deterrent effect on malicious prosecution and will lead to improved function of civil justice system.

    Keywords: Right to Sue, Right to Bring an Action, Abuse of Right, Malicious Prosecution, Frivolous Litigation, Compensation
  • MohammadSadegh Rafiee, Seyed MohammadSadegh Ahmadi* Pages 567-583
    Background and Aim

    One of the components of human rights for any political system is the guarantee of human dignity. In the meantime, protecting citizenship rights by modifying the power and responsibility of government officials is required; Various types of oversight mechanisms, is appraised by the law. In the German- Roman legal systems, the Supreme Administrative Court is responsible for "judicial oversight" of state decisions.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    This has also been the case in the Iranian legal system, however some institutions, such as the Guardian Council, are exempt from the jurisdiction Court of Administrative Justice. Based on the court of administrative justice, filing a lawsuit against the guardian council’s decisions is not possible; But any subject matter has a legal interpretation; the reasons for the uncontrollability of the Guardian Council need to be clarified.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The rule of law, the principle of separation of powers, the principle of legitimate expectation justifies the need for the oversight of the Guardian Council. Preventing the abuse of power, judicial error, and making unreasonable decisions, as well as adherence to the principle of proportionality are the factors that make the oversight of the guardian council a requirement.

    Keywords: Additional litigation, Judgment, Trial
  • Hassan Mahdavifar, Seyed Askari Hosseini Moghaddam*, Abbas Arab Khazaeli Pages 585-601
    Background and Aim

    One of the most important issues in the world of law is the issue of guaranteeing the implementation of violations of norms. Historically, one of the oldest examples of bail is "imprisonment". In the process of imprisonment, various examples and standards of international human rights must be considered.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Instances of human rights in the process of punishment of imprisonment are in a special category. The first class is the basic rules. These rules are in fact part of the fundamental human rights examples that are considered in the international law literature in question as examples of the peremptory norms of international law. The second category is non-fundamental rules. These rules have no conventional or customary background.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Fundamental rules are at the top of the normative hierarchy of human rights, and other norms cannot be in conflict with them. One of the characteristics of this set of rules is that they are basically irreversible. This means that no government can enforce these rules based on justified or excusable causes and factors. In contrast, non-fundamental rules lack such a description.

    Keywords: Human Rights, Imprisonment, Normative Hierarchy, Peremptory Norms
  • Sajedeh Akbarpoor, Gholamhossein Masoud*, Masoud Akhavan Fard Pages 603-620
    Background and Aim

    Today, the complexity of relations and expansion of societies and the reciprocal needs of countries have made unity and solidarity among the international community an undeniable fact. Thus, novel rights under the title of solidarity rights are being formed, which lay the ground for unity and solidarity in the international arena that affects the development of the third generation of human rights. Our goal in this article is to investigate the qualities of solidarity rights and their impacts on the development of the third generation of human rights.

    Materials and Methods

    This article is descriptive-analytical research that uses documentary and library sources and note-taking methods.

    Results

    Studies have shown that the emerging solidarity rights, including the right to a healthy environment, right to development, right to peace, right to self-determination, right to the common heritage of mankind, and right to communication, should be upheld by different nations due to the impacts they have on the lives of people and the future generation; these rights, as stated, reveal the commitment of the countries, also.

    Ethical considerations:

     Principles of honesty and trust are met from the beginning to the end of the article.

    Conclusion

    It is concluded that countries have, at the international levels, helped introduce these rights by codifying international documents and joined international treaties, and legislated and enforced the rights in the domestic arena to support them; however, some countries have considerably contributed to the development of the third generation of the human rights, while some others, including Iran, are standardizing and establishing these rights which indicate the success of these nations.

    Keywords: Solidarity, Development, Third generation, Human rights
  • Reyhaneh Sadat Hosseini Zahmatkesh, Majid Vaziri*, Ebrahim Yaghouti Pages 621-630
    Background and Aim

    Natural disasters are among the potential threats that have always targeted individuals in a society and governments. Our country is one of the most catastrophic countries in the world and many damages are caused to the people through natural disasters every year; The extent of this damage is so great that it sometimes shakes the foundations of a government. And large sums of money are needed to compensate for that, which is beyond the reach of private individuals. For this reason, it demands the attention of governments and their subordinate institutions to implement the best way to manage crises caused by natural hazards. The purpose of this study is to explain the civil liability of the government in compensating for natural hazards.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been prepared by using the documentary method and using the filing tool and using the documents and reports of related organizations.

    Results

    The findings indicate that; Natural crisis management can reduce the costs of these crises, which include socio-economic as well as human costs.

    Ethical considerations: 

    This article has been prepared based on the principle of honesty and trustworthiness and without scientific bias.

    Conclusion

    With the review of new theories on government civil liability, theories such as risk theory were not accepted because they are not unrelated to fault, and theories such as the insurer government and citizens' equality in bearing public costs face shortcomings that do not Can be used well in government civil liability for natural disasters; But the ideas of the welfare state and the guarantee of the right well cover this responsibility.

    Keywords: Liability Crisis Management, Government Civil Liability, Natural Hazards, Compensation, Crisis Management
  • Seyed Hussein Waghary, Gholamhossein Masoud*, Mohsen Shekarchizadeh Pages 631-641
    Background and Aim

    The phenomenon of violence and its increasing trend among students is one of the issues that has caused concern among families and those in charge of education today. This article examines the Possibility of existence Dark Figure of victims and the need to formulate a differential criminal policy in order to prevent violence against students in the city of Ahvaz.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Various causes at the individual, relational, community-based and community levels are effective in the development and perpetuation of violence. Increasing this phenomenon and the need to support one of the most vulnerable groups in society, it is necessary to study this phenomenon and adopt strategies to prevent it. What is felt before the need is to make fundamental changes and reforms in the field of legislation in order to adopt a coordinated, coherent and differential preventive criminal policy in the field of prevention of violence against students.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    A new and proven tool in the prevention of violence against students is the use of codes of conduct or a moral charter, and its foundation is based on awareness, warning and education.

    Keywords: Violence, Students, Criminal Policy, Prevention
  • MohammadJavad Rouhiyan, Mahmoud Qayyumzadeh*, Seyed Ebrahim Hosseini Pages 643-658
    Background and Aim

    The quality of civil procedure is one of the important and relatively new issues of civil procedure that has received less attention. In this article, an attempt has been made to explain the components of the quality of civil procedure and to further examine its impact on the observance of civil rights in the judicial process.

    Materials and Methods

    The mentioned article is descriptive-analytical and using the library method, the mentioned subject has been studied and data collection has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The concept of quality of proceedings emphasizes the efficiency of proceedings. Procrastination, litigation costs and lack of a fair trial are some of the disadvantages and disadvantages of the civil justice system and the judiciary, which have a negative impact on efficiency, prolonging the litigation process and increasing the costs of litigation until its conclusion. These violations affect citizenship rights and undermine citizenship rights in the litigation process.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    The results of this article indicate that the quality of litigation with a focus on efficient litigation, including the fundamental guarantees of the civil justice system has an effective role in respecting civil rights in the litigation process. The quality of the trial focuses on factors such as the reasonableness and timeliness of the proceedings and the proportionality of the costs of the proceedings, and contributes to the observance of citizenship rights in the litigation process by promoting, optimizing and making the case desirable. Accordingly, the litigation process has economic logic and individuals act on the assumption of economic rationality and make choices in order to achieve greater benefits, sometimes accepting litigation in court, and sometimes peace and reconciliation without going to court. They can, and this can lead to a reduction in the length of the proceedings, a reduction in the costs of the proceedings, and therefore the observance of citizenship rights.

    Keywords: Quality of Civil Proceedings, Length of Proceedings, Efficiency, Appropriateness of Time, Appropriateness of Costs
  • Samira Sadat Dowlatabadi, Mohsen Velayati*, Alireza Pouresmaeili Pages 659-672
    Background and Aim

    In each financial year, in order to provide public procurement and in order to achieve development and infrastructure goals, the executive bodies of the country perform various transactions in the form of tenders and auctions. Government procurement in other parts of the world is covered by the Public Procurement Law. Our goal in this article is to explain the challenges and limitations of government tenders and auctions.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been prepared by using documentary method and filing tool.

    Results

    The findings indicate that; With the formation of the new paradigm of government privatization and downsizing, bidding or the procurement process has been proposed as a means of reducing government duties. Prevents government corruption and strengthens the private sector. Unfortunately, the Law on Tenders, adopted in 2004, failed to demonstrate the effectiveness needed to ensure the principles of legal standards accepted in tenders. The gaps and challenges of this law have led to the spread of corruption in tenders. And the law on holding tenders approved in 2004, also failed to show the necessary efficiency to guarantee the principles of legal standards and accepted by itself, in the matter of tenders. Gaps and challenges of this law have led to the spread and development of corruption in tenders.

    Ethical considerations:

     From the beginning to the end of the article, it has been prepared and compiled with adherence to the principles of honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    One of the new laws regulating the transactions of government agencies is the law on tenders and its executive regulations. At the beginning of the implementation of the law, government agencies had many ambiguities and challenges in implementation, most of which have been resolved after the adoption of its executive regulations. According to research, one of the main challenges in government transactions is the restricted bidding process. Which has also led to corruption. In this regard, serious challenges, such as unclear method of exercising the powers of the bidder, how to evaluate the quality of the bidder, not registering tenders in the tender information database, not allowing the bidder to open the envelopes, non-responsiveness of the bidder to the bidder in The executive context of this law is observed.

    Keywords: Tender, Auction, Challenges, Limitations, Government, Legal System
  • Javad Khalighi Moghaddam, Alireza Saberian*, Maryam Aghaei Bajestani Pages 673-684
    Background and Aim

    Addressing Islamic banking as one of the ideas needed in managing the economy of Islamic societies and also presenting an independent model based on Islamic jurisprudence is a real concern. Accordingly, the present study seeks to address the do's and don'ts of Islamic banking from the perspective of jurisprudential sources.

    Materials and Methods

    In this descriptive article, the analytical method is used and the information is documented and library.

    Results

    Denial and sanctity of usury is an essential aspect of the formation of Islamic banking that should be considered both in transactions and in providing services and facilities to customers. Islamic banking is a model based on real transactions and rejection of formal transactions, which is supported by jurisprudential sources of transactions accepted in Islam Including Gharz al-Hasna, Ja'ala, Mudaraba, and civil partnership are among them, which rely on real transactions and solving the economic problems of the people of the society.

    Ethical considerations:

     In different stages of writing this article, from the stage of compiling to analyzing the content, ethical considerations such as the principle of fiduciary duty and observance of writing principles have been considered.

    Conclusion

    One of the main problems of non-realization of Islamic banking is the lack of change in jurisprudence based on banking developments and the lack of a practical plan for the implementation of Islamic banking. Also, from a legal point of view, not paying attention to the legal obstacles to the progress of Islamic banking is very important. The prevalence of usurious banking in the Islamic society, the huge interest of banks on loans and financial services and the lack of a legal mechanism on banks are among the most important legal obstacles to the non-realization of Islamic banking. At the same time, in terms of the musts (positive), the usury banking system still remains in the theoretical field and its executive policies have not been properly implemented.

    Keywords: Islamic Banking, Islamic Jurisprudence, Economy, lucre, Loans
  • Abbas Ali Sadeghi Gelordi, Ahmad Asadian*, Nader Mardani Pages 685-700
    Background and Aim

    Today, in most legal systems, one of the measures to re-socialize criminals is to grant amnesty or commutation of the sentence of the convicts by the highest authority of a country. In this regard, paragraph (1) of Article (1) of the Constitution considers one of the powers of the leadership to pardon or reduce the punishment of convicts within the limits of Islamic standards. Our most important goal in the present article is to explain the exact meaning of the phrase "within the limits of Islamic standards" in this principle and its religious requirements in order to determine the limits of this competence for leadership.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been prepared using documentary method and filing tool.

    Results

    The findings indicate that, although the provisions of the amnesty and mitigation commission of the convicts approved in 1387 regarding those sentenced to retribution and blood money are in accordance with jurisprudential standards; However, this by-law does not fully comply with the jurisprudential standards in this regard due to the limitation of the leadership's competence to pardon or reduce the convicts to the extent or ta'zir; Therefore, considering that the by-laws have not been reviewed by the Guardian Council so far in terms of inconsistency or non-inconsistency with the Shari'a and the Constitution, it is necessary to review and amend the by-laws in this regard.

    Ethical considerations: 

    In all stages of writing the present study, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    The result of descriptive-analytical study of this issue indicates that firstly, "Islamic standards" in this principle, including primary and secondary rulings. Secondly, according to the Shari'a, the authority to grant amnesty or commutation of the sentence of the convicts by the leadership is reserved for the convicts to the extent of ta'zir or ta'zir (including sharia and government ta'zir) and according to the right of qisas and diyat, the leadership The tail is placed, it can not order retaliation or blood money.

    Keywords: Amnesty, Mitigation, Mitigation of Punishment, Mitigation Commission, Punishment of Convicts
  • Hamid Sohrabi, Asghar Arabian*, Najad Ali Almasi Pages 701-712
    Background and Aim

    Globalization, the rise of urbanization, the growth and expansion of economic and trade exchanges, have given contracts special opportunities. Therefore, the present article seeks to review the "procedure of judicial courts in issuing decisions to modify the contractual obligation.

    Materials and Methods

    According to the thematic documents presented in this research, the method of comparative research and the method of data collection in this research is documentary-legal analysis.

    Results

    In Iran, according to Article 230 BC, while there is no single judicial procedure, it has been emphasized that it is not possible to adjust the obligation, which is not compatible with the rules of justice and fairness, prohibition of void property. It is proposed that the obligation be adjusted until the amendment of the said article in accordance with the French Civil Code, at the request of the parties.

    Ethical considerations:

     In different stages of writing this article, ethical principles have been considered, including paying attention to the method of scientific and ethical reference.

    Conclusion

    The lack of a contractual legal framework and the lack of a proper legal explanation of the theory of unpredictability are the two main challenges in Iranian law in relation to the adjustment of the obligation. It is necessary to pay attention to the necessity of respecting the principle of freedom of contracts on the one hand and preventing the violation of the rights of the weak party to the contract and the conditions prevailing at the time of concluding the contract by emphasizing the inner will of the contracting parties.

    Keywords: Adjustment of Obligation, Judicial Procedure, Jurisprudence, Law
  • Batool Saeedi Garaghani, MohammadRasool Ahangaran*, Jalal Iranmanesh Pages 713-723
    Background and Aim

    Considering the significant progress that has been made in the field of criminal legislation, these laws still need to be amended. Among other things, taking advantage of the views of jurists and Islamic scholars on acts such as adultery, the corresponding crime of which is also stated in the Islamic Penal Code, the famous sayings of jurists or their theories have not been considered as criteria. For this reason, the present study seeks to address the sacred views of Ardabili and the Islamic Penal Code on adultery.

    Materials and Methods

    The method used in the present study is descriptive and analytical, which deals comparatively with the sacred views of Ardabil and the Islamic Penal Code.

    Results

    Regarding adultery, according to Article 225, the hadd punishment for adultery is stoning for adultery and adultery, but if stoning is not possible, if the crime was issued with evidence, it will result in the execution of adultery and adultery, otherwise it will result in one hundred lashes for Each is. This is while the saints of Ardabili have only stated stoning regarding adultery. Regarding the proof of adultery, in addition to the four confessions or testimonies of witnesses agreed upon by the researcher and the law, the knowledge of the judge has also been added to the Islamic Penal Code.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Muqaddas Ardabili considers the repentance of an adulterer or adulterer to cause the hadd to fall, but in the Islamic Penal Code for adultery, if it is with confession, repentance before proving adultery can be accepted, but if it is evidence, repentance is not acceptable. Also, Moqaddas Ardabili knows the limits of adultery for an adult and a wise person, but according to Article 228, if adultery is immature and adultery is adult, adultery will not be punished, but the adulterer will receive 100 lashes, whether he is a prostitute or not.

    Keywords: Criminal Law, Adultery, Islamic Penal Code, Mohaghegh Ardabili
  • Mohaddeseh Hashemian Jazi, Seyyed Hossein Hashemi*, MohammadEbrahim Shams Natri Pages 725-735
    Background and Aim

    Adapting fundamental human rights and freedoms to issues such as national security is one of the difficulties of any political and legal system. Given the importance of the discussion, the present article seeks to examine the limits of fundamental freedoms with crimes against national security from the perspective of Islamic criminal law.

    Materials and Methods

    The present research is of a fundamental and theoretical type. The contents of the present article have been collected by using books, articles and researches.

    Results

    Lack of security and protection of individuals from internal and external threats, can not organize a free society based on fundamental human rights. The philosophy of criminal law in Islam is to provide security for all citizens, which is also called national security.

    Ethical considerations: 

    The present study has been written by considering the principles of citation, accurate and appropriate use of scientific resources and observing ethical and scientific methods in using the resources used.

    Conclusion

    Adopting punitive positions for armed and terrorist activities, warlords, gardeners and insurgents, is only in order to establish security in the Islamic society. Achieving national security requires criminal law and therefore there is no conflict between fundamental freedoms and national security in Islamic society.

    Keywords: Fundamental Freedoms, Criminal Law, Human Rights, Islamic Law, National Security
  • Mazaher Khajvand, Mina Jafari* Pages 737-751
    Background and Aim

    Criminal guarantee of human rights standards is an important issue and a point of discussion. This article seeks to examine the fact that the legislature has provided an executive guarantee for the protection and protection of these rights.

    Materials and Methods

    The article is descriptive-analytical and uses the library method to study the subject and data collection has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The findings of the study indicate that in Iranian criminal law, the guarantee of implementation of some human rights standards related to the accused, such as violation of the prohibition of torture, violation of acts and orders of the judicial authority, violation of the rights of detainees, violation of criminal security agreements, violation of independence and Impartiality of the investigator and the judge and violation of privacy are punishable by imprisonment, dismissal and deprivation of service. But there are also gaps, such as the lack of enforcement guarantees for some rights, such as the right of access to a lawyer, which allow the accused to be deprived of his rights.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    It is necessary for citizenship rights to have the necessary criminal enforcement guarantees and in cases such as the right of access to a lawyer; a proper enforcement guarantee should be developed.

    Keywords: Enforcement Guarantee, Human Rights, Defendant, Judge Impartiality, Privacy
  • Majid Bahmani, Hassan Haji Tabar Firoozjaei*, Seyed Reza Ehsanpour Pages 753-765
    Background and Aim

    Addressing the problems and issues of prisoners is one of the important concerns of political systems in order to establish criminal justice. The present article examines the models of prison privatization and the objections to it, examines the position of Iranian and American law in this field and answers the questions: Is private sector intervention in Iranian and American law possible? And which private sector intervention in law? Which of these two countries is more feasible?

    Materials and Methods

    In this article, a descriptive-analytical method and a study of private sector intervention in prisons in Iran and the United States have been compared. Discussion materials have been collected by referring to documentary sources.

    Results

    In Iranian law, despite the lack of legal provisions regarding private sector intervention in prisons; The private sector entered the prison guard system in 1994. Private sector intervention in the Iranian prison guard system has occurred twice, the first time successfully and the second time unsuccessfully. Research in this area indicates that private sector intervention in the United States is at a higher level than in Iran, both quantitatively and qualitatively, due to the passage of relevant laws.

    Ethical considerations:

    The various stages of the research have been done with ethical considerations in mind, including the principle of referral, correct and scientific use of relevant resources, and the principle of fiduciary duty.

    Conclusion

    Due to its long tradition of privatization, the United States has a relatively successful example of private prison management. This approach is applied through two Anglo-American models (privatization of all prison wards) and the French model (administration by the private sector and security by the government). But in Iran, despite the stipulation of privatization in the prison regulations, two failed experiences in Adelabad prison in Shiraz and Vakilabad prison in Mashhad have reduced the tendency of the judiciary to privatize prisons. In addition, problems related to the management of prisons by the private sector and the lack of sufficient security to manage the affairs of prisoners are among the reasons for the suspension of this project.

    Keywords: Privatization, Prison, Execution of Punishment, Iran, United Satates American, Private Prison
  • Mohammadreza Mahdloo Torkamani, Hassan Asadi*, Akbar Ahmadi Pages 767-778
    Background and Aim

    The formation of a political system in Islam is one of the basic ways to implement religious rules and regulations. However, the preservation of the political system is also an important step in this direction, which is pursued in various ways by the five religions of Islam. Due to the position of protection of the Islamic system, the present article seeks to discuss how to protect the Islamic system in the eyes of the Fifth religions.

    Materials and Methods

    The method used in the present study is comparative, descriptive and analytical and the collection of articles is done by library and documentary methods.

    Results

    In the political system considered by Imami jurisprudence, the basic principles in protecting the system are followed through jurisprudential rules, i.e. the sanctity of disrupting the system, the rule of expediency, denying the separation of religion from politics, observing moral principles, government rules and the basis of justice, but in the four Sunni jurisprudences, the protection of the political system revolves around coercion and domination and giving authority to the ruling person to govern society.

    Ethical considerations: 

    In writing this article, ethical principles such as fidelity in the use of resources, the use of original and scientific resources, as well as accuracy in the use of documentary material have been observed.

    Conclusion

    The protection of the political system in Shiite jurisprudence is based on the observance of justice, the establishment of religious rule, legitimate jihad, the necessity of maintaining order and also the interest of the general public. But Sunni jurisprudence reinforces non-patriarchal tendencies and seeks to empower the ruler and shape rigid relationships for protection, rather than based on the rights of the masses, their well-being, and the implementation of sharia law. It is from the political system.

    Keywords: Protection, Political System, Sunni, Shiites, Fifth Religions
  • Mansoureh Sadat Mirshafeie, Seyyed Mohammadreza Emam*, Mohammad Bahrami Khoshkar Pages 779-788
    Background and Aim

    Among the duties of municipalities is the development of the city; Sometimes the implementation of development projects is hampered by the private property of individuals. The question is, what are the mandatory rules for seizing private property located in municipal development plans?

    Materials and Methods

    The method of this article is descriptive and analytical based on books, articles and researches to collect data and information.

    Results

    The necessity of seizing private property by the municipality, which is necessary for public services and upgrading the city, in some cases, limitation or expropriation of private property for the municipality and the government becomes inevitable.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    If the civil works of the municipality are ordered by the Shari'a governor: consequently, the Shari'a ruler decides this or for the benefit of the Muslims, and if someone who is authorized by the governor rules, this is permissible and effective.

    Keywords: Obligations, Municipality, Private Property, Jurisprudence, Civil plans
  • Masoud Valizadeh Falakdehi, Behnam Habibi Dargah*, Abbas Pahlavanzadeh Pages 789-801
    Background and Aim

    There has always been fundamental disagreements over granting the customs house the enforcement of law regarding all customs services on behalf of the government. Legal requirements for extraterritorial commerce necessitates dealing with customs differences quickly and precisely.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical research. Data were collected using the library method.

    Results

    Ambiguity, brevity, and complexity are the biggest issues facing customs controls. Moreover, lack of specialization, customs authorities' inability to lodge an appeal, dependence of the judge and pending institution, and prolongation of hearing pose serious challenges to Iran's customs disputes legal system.

    Ethical considerations

     This research was conducted in a way to protect the originality of documents, honesty, and professional courtesy.

    Conclusion

    Legal norms are becoming increasingly specialized. That's why this would now necessitate establishing specialized and technical relations among juridical personnel. To this end, dispute settlement bodies are needed. These competent courts, by considering substantive rules which have a higher level of technique, would design specialized adjective judgments and procedure codes. As a result, judges would not only have specialized knowledge but also know legal principles to deal with cases.

    Keywords: Practical Challenges, Customs House, Customs Controls, Legal Issues
  • Karamollah Pourhosseini, Firoz Ahmadi*, Shokouh Namdar Pages 803-814
    Background and Aim

    The conditions, criteria and scales of the contracts’ revocation right in the international and domestic documents have been proposed respectively in feedback treaty and Iran’s general contracts’ conditions. The mechanisms required for the contract revocation and the contractors’ adherence to their obligations are noted, including in articles 46 and 48 of the general contracts conditions. The present study seeks investigating the effects and the outcomes of employers’ unilateral contract revocation in regard of the contractors from judicial perspectives.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The general contract conditions, including in articles 46 and 48, are expressive of the legal relations between the employer and the contractor and, of course, due to the conditions stemming from the employers’ connection with the government, the latter’s domination over the various sectors of the civil reconstruction affairs and its appointment of the intended employers, have caused the employers to find themselves in unequal conditions. Relying on the same law and the other regulations that are enacted by the government, the judicial procedures, as well, permit the employers to unilaterally revoke the contracts and require the contractors to compensate the losses. Putting the contractors aside from the projects, filing lawsuit for their compensation of the losses and their replacement by the employers’ intended individuals are amongst the consequences of the judicial approach towards the parties’ revocation of the contracts.

    Ethical considerations

     In all of the writing stages of this research paper, the author has, meanwhile observing the texts’ originality, stayed adherent to such principles as honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    The contractors’ conditions in Iran have created a sort of legal inequality amongst the parties due to the fact that the civil reconstruction affairs are done exclusively by the government and the employers are appointed by the governmental authorities and are in close contact with the relevant ministries and institutions. This inequality is observed in the form of the punitive and financial means, loss compensation and projects’ shutdown. Therefore, the contractors’ conditions are shaky in the general contracts conditions and, particularly, articles 46 and 48 for they are in favor of the employers. The amendment of the aforementioned articles and adoption of an equal approach in the general contracts conditions, specifically, and delegation of the civil reconstruction affairs to the private sectors, in general, are solutions for reducing the filing of loss compensation lawsuits against the contractors and establishment of a sort of legal and right balance between the parties.

    Keywords: Liability, Contractor, Employer, Contract, Judicial Approach
  • Amir Massoud Fatemian, Alireza Hassani*, Amir Khajehzadeh Pages 815-828
    Background and Aim

    The Supervisory Board, the subject of Article 6 of the Law on Registration of Deeds and Real Estate, as a reference for handling all disputes and registration errors, lacks a formal procedure and implementation of the current method, insists on shortcomings that do not help the country's judicial situation and law enforcement policy. In this article, we will seek to provide solutions for the fundamental reform of the organization and the review process of the Supervisory Board in accordance with the transformation document of the judiciary.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    It may be possible to take steps to expedite and facilitate proceedings with minor amendments, including the expansion of delegation, the establishment of multiple and specialized branches, the revision of executive regulations and registration directives. But shortcomings such as the lack of substantive involvement of the board in registration disputes due to lack of necessary tools, Impossibility of issuing final dissenting judgment, Lack of independence and complete neutrality, Weakness for right to a face-to-face and public hearing, Inequality in the use of defense facilities, Violation of the right to be heard by the defendants and the impossibility of the lawyer's involvement in the proceedings, The lack of codified rule of procedure.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Effective changes can be made in a set when structural and normative reforms are designed and approved in parallel and in harmony. As a result, fundamental reforms are needed to address these shortcomings. Fundamental reforms, in turn, fall into two main categories: Reforms related to the organization of the supervisory board and other, amendments related to the review process by the supervisory board.

    Keywords: Supervisory Board, Transnational Civil Procedure, Registration of Documents, Property, Fair Trial, High Council of Registration
  • Rahim Bagheri Ziari, Abbas Haghpanah* Pages 829-845
    Background and Aim

    Along with the complexity of labor relations, the level of conflicts and the occurrence of differences in the workplace has been a significant trend. Although, according to the principles of the Constitution, the principle is the jurisdiction of the judiciary to hear all civil and criminal cases, but to address some of the disputes of the people in the jurisdiction of specialized judicial authorities such as the Court of Administrative Justice and part of them in the jurisdiction of specialized administrative authorities (quasi-authorities) Judicial) such as the Dispute Resolution and Dispute Resolution Boards of the Ministry of Labor. Our purpose in this article is to explain the nature and principles of litigation in quasi-judicial authorities.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been prepared using documentary method and filing tool.

    Results

    The findings indicate that; If the true nature and position of quasi-judicial authorities are properly explained. And to regulate their competence and mechanism on the same basis, will be the solution to many administrative and judicial problems of the country, and in the absence of explaining the nature of such authorities and hasty judgments about them, not only reduce the problems of the judiciary. It will not, but it will cause the accumulation of lawsuits and complaints in the courts of justice and the involvement of judicial authorities in scattered and numerous issues.

    Ethical considerations

     From the beginning to the end of the article, it has been prepared and compiled with adherence to the principles of honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    Today, due to the multiplicity of laws, regulations and legal rules and the variety of lawsuits and the breadth of cases and variety in lawsuits on the one hand and the need to address various issues as well as the large number of cases under review on the other hand, This article has explained the nature of quasi-judicial authorities and the principles of proceedings in the mentioned authorities.

    Keywords: Quasi-Judicial Authorities, Principles of Proceedings, The Nature of the Proceedings, Administrative Courts, Special Courts
  • Mojtaba Lotfi Khachak, Abbas Moghaddari Amiri*, Mehdi Fallah Kharyeki Pages 847-861
    Background and Aim

    The general rule of inheritance has one exception, and that is the issue of inheritance between the drowned and the downtrodden. The purpose of this article is to explain the possibility of extending the sentence to other similar cases of drowning in case of ignorance of the date of death of two or more people.

    Materials and Methods

    The article is descriptive-analytical and uses the library method to study the subject and data collection has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    It should be considered that death is not characteristic of drowning or drowning; Because the meaning of wrong judgment and ignorance is in the precedence and delay of death. Also, the cause of inheritance in the two titles of drowning and drowning is to eliminate the effect of ignorance on the date of death and to establish its precedence and delay among the heirs. Therefore, the cause that requires inheritance in drowning and mourning is also present in other similar cases.

    Ethical considerations

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    The esteemed legislator should take a corrective look at Article 873 of the Civil Code and the exceptions to it, or at least the esteemed judges should show more flexibility in interpreting the concept of drowning and demolition Assist the realization of the right to inheritance of heirs.

    Keywords: Right, Inheritance, Heir, Hadm Rule, Drowning
  • Mina Norouzi, Akbar Ahmadi*, Hassan Asadi Pages 863-878
    Background and Aim

    One of the most important aspects of human life that has been influenced by advances in science and technology is the e-commerce space. In this space, one of the important variables is the "payment process" and one of its important tools is the cryptocurrencies. The purpose of this study is to analyze the nature of cryptocurrencies from the perspective of the jurisprudence of the international legal system.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Findings show that in the field of jurisprudence, considering the principles and rules of jurisprudence, there is no explicit prohibition regarding the permission to consider cryptocurrencies as an example of the concept of property and their transactions seem correct. On the other hand, in the field of international law, governments, and in particular the first economic powers, for various reasons, which have been reflected in numerous reports of international economic organizations such as the International Monetary Fund, the World Trade Organization, etc. The cryptocurrencies are viewed with skepticism.

    Ethical considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The results show that from the perspective of government jurisprudence, the use of cryptocurrencies has many challenges because cryptocurrencies lack national support. On the other hand, this issue has caused that in the field of international law, commercial-financial organizations are not willing to explicitly identify cryptocurrencies as money in the form of binding documents.

    Keywords: International Trade, Fiqh, Legality, Cryptocurrencies
  • Yahya Aghaei, Behnam Habibi Dargah*, Heydar Hassanzadeh Pages 879-893
    Background and Aim

    Achieving justice is considered as the main goal in any legal system to resolve disputes. Legal methods of dispute resolution are also divided into two categories: arbitration and justice. Flexibility and agreement is one of the features of the arbitration process. The purpose of this study is to identify the effects of formal justice in the arbitration proceedings.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    In arbitration proceedings, one of the most important challenges is the principle of access to justice, but it should be noted that although arbitration is based on the free will of the parties, but the principles governing these proceedings inspire the rule of justice in such proceedings. There are many principles and rules in arbitration. The reason for the importance of arbitration and the attention of the parties to the dispute to resolve the issue through arbitration also stems from the fact that arbitration is one of the most important behaviors that provide justice in resolving disputes.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Due to its fairness, the arbitral tribunal does not seek formal justice, and if there are manifestations of formal justice in it, these manifestations can be modified under the rule of the plaintiffs.

    Keywords: Dispute Resolution, Arbitration, Justice, Formal Justice
  • Valiolah Mehrnam, Masoud Raei*, Alireza Arashpoor Pages 895-908
    Background and Aim

    According to the normal practice of world trade, all foreign direct investment contracts must pass through the Financial Action Task Force (FATF) and be supervised by this international body. But in Iran, opponents of joining the FATF believe that Iran's membership is in conflict with the principles of the country's foreign policy. Accordingly, the present study seeks to answer the question of how to resolve the conflict between the need to join the FATF and the rule of negation in order to develop foreign investment.

    Materials and Methods

    In this article, a descriptive-analytical method has been used to investigate the issue. The content of the discussion has been done by referring and collecting the materials in a documentary and library way.

    Results

    The solution to the conflict of Iran's accession to the FATF is to use jurisprudential rules such as: expediency, it is important to maintain the rule of denial of domination, to solve internal and external problems to develop relations with other countries, attract capital, become stronger The country is achievable to counter the enemy threats as well as to use financial instruments to interact with friendly countries and in line with independent foreign policy in the world. Regional and international isolation and non-accession to this international body both exacerbate domestic and international problems and pave the way for false accusations against Iran.

    Ethical considerations

    The various stages of the research have been carried out by considering ethical considerations such as observing the principle of referral, correct and scientific use of relevant resources and the principle of fiduciary duty.

    Conclusion

    Utilizing the rule of expediency and the importance of the Supreme Leader of the Islamic Republic and obliging domestic institutions, including the Expediency Council to resolve the conflict of joining the FATF and removing restrictions on foreign investment need to politicize Iran's accession to Is the FATF. The next step is to try to get off the FATF blacklist and understand that international isolation is an obstacle to attracting foreign investment and distorting the lives of citizens, which is not accepted in Islamic jurisprudence and discourse. Also, financial interaction and relations with the countries of the world, both in the FATF issue and in other issues, should be considered as a dignified pursuit of the demands and rights of the people.

    Keywords: Conflict Resolution, Financial Action Task Force (FATF), Dominance Denial Rule, Foreign Investment
  • Mojtaba Abbasi, Majid Shayeganfard*, Hossein Taji Pages 909-924
    Background and Aim

    Access to firearms, if expertly and not observed in all aspects, as much as it has positive effects, may have many times the negative consequences. In this regard, the researcher believes that many factors to access Firearms should be considered not only in Ilam province but also in the case of the applicant in general. The goal that we pursue in this research is the control and expertise of the transfer of firearms by the competent institutions and, consequently, the reduction of murder and other places by firearms.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been prepared by using the documentary method and using fishing tools.

    Results

    The findings indicate that; Access to firearms in Ilam province has positive and negative consequences, and in case of criminalization, carrying a firearm with a license has harmful consequences of criminalization, including: 1- Deprivation of the right of access to weapons 2 - Increased criminal population 3- Criminal inflation mentioned, but in addition to these negative consequences, there are also positive consequences, including: 1- Reduction of crime and murder statistics 2- Feeling of security in society. Therefore, if the transfer of weapons is provided to individuals in a disciplined and expert manner, its negative consequences will be eliminated.

    Ethical considerations

    This article has been prepared from the beginning to the end with adherence to the principles of honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    Although positive and negative consequences have been considered for access to firearms and criminalization of authorized firearms, but despite its positive consequences, it is not worthwhile to distribute and buy and sell firearms without regulation, and grant a license. Carrying weapons to unqualified persons, facilitating the commission of crimes related to firearms, and facilitating the financial and human security of members of the community at risk. Therefore, if the issuance of weapons licenses is not in accordance with the rules and global factors, it will have dangerous consequences for the physical and mental health of the special community in Ilam province.

    Keywords: Firearm, Ilam, Authorized Weapon, Criminology
  • Fatemeh Serian, Mehrzad Shiri*, Ahmad Asadian Pages 925-944
    Background and Aim

    The authors of the UN Charter, in order to achieve the goals and ideals contained in it, have paid attention to justice and its equations, and have drafted this document in such a way that the traces of the justice seekers of the universe can be seen in its place. Thus, by examining the Charter, it can be concluded that the standards of justice and the principles of international law are interrelated, and this is a necessity for the continuation of the life of the organization and a basic condition for achieving international peace and security. The purpose of this study is to describe justice in a document that has affected a large number of convergences of world governments.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The findings of the present study show that the actions of the pillars of the organization in the development of humanitarian rights and efforts in the peaceful settlement of international disputes are among the examples that have revealed the fundamental relationship between the concept of justice and the gradual development of international law.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    However, in practice and in the form of some actions of the United Nations pillars from an idealistic point of view, the violation of the principles of justice can be clearly seen. But a realistic view and attention to the gradual development of international law and its requirements in the third millennium, justice is not considered a necessity of international relations, and this view brings to mind the right to justice, not justice as a right.

    Keywords: Justice, International Law, UN Charter, Humanitarian Law, Peaceful Settlement of International Disputes
  • Ali Gholizadeh, Amrullah Nikoomanesh*, Ali Bahrami Nejad Maghviyeh Pages 945-961
    Background and Aim

    Today, as human and international relations become more complex, the need to align doctrinal principles with domestic and international law has become increasingly apparent. The present article has been prepared with the aim of examining the issue of homeland and citizenship in jurisprudence and the subject law and practice of different countries regarding the issue of citizenship.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Citizenship in Imami jurisprudence is based on two foundations of belief (faith) and membership in the Islamic government (covenant). Accordingly, in the principles of Imami jurisprudence, a person who believes in Islam in the Islamic government or resides in the territory of the Islamic government as a follower (followers of other religions and prophets of the Book) has the citizenship and support of the Islamic government. As a result, some residents of Islamic lands who believe in their traditional (non-monotheistic) beliefs are excluded from government support. In positive law, the institution of citizenship represents a material and spiritual relationship between the individual and the government, which is either rooted in the individual's origin or, depending on the conditions set forth in the law, is acquired by the individual or granted by the government. By citizenship, both the individual and the government assume obligations to each other.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Since the rights in question must be assigned to all the inhabitants of the land in terms of citizenship coverage, Therefore, it generally determines the citizenship of individuals based on the two criteria of soil (place of birth) and blood (ratio) and adjusts it with sub-criteria such as occupation, which is the case in most countries, including Iran. Thus, there seem to be differences in the application of jurisprudential and legal views on the issue of citizenship, and since the purpose of implementing jurisprudential rulings and legal laws is to administer justice to all citizens under the rule of the Islamic country, it seems necessary for jurisprudential scholars and legal experts. Efforts are being made to create a theoretical consensus between the two perspectives.

    Keywords: Nationality, Human Rights, Civil Law, Islamic Jurisprudence
  • Rahman Bensaeed, Masoud Heidari*, Mahmoud Malmir Pages 963-978
    Background and Aim

    Punishment is one of the most common tools and manifestations of social reaction to the commission of a criminal act. In criminal law, punishments are chosen by legislators to achieve the goals of the criminal justice system. In the present study, the main goal is to what extent alternatives to imprisonment can achieve the goals pursued in the design of punishments.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Inspired by new perspectives on criminology and criminal science and criminal sociology, the United Nations criminal policy and advanced contemporary legal systems are based on the premise that prison use faces challenges, one of these challenges is the failure to achieve the goals of punishment in imprisonment.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The punishment of imprisonment has some characteristics and purposes that prevent the commission of a crime and in return has consequences that have a negative impact on the offender and society. Given the disadvantages of imprisonment, alternative punishments are discussed. Lawyers attributed positive features to alternatives to imprisonment, provided they were implemented correctly, accurately, and in principle, which could reduce crime in society; Including meeting punishment goals such as: Correction of the offender, means to adapt to society and to act as a committed citizen in society. Deterrence, both for the offender and for members of society, his assistance and supervision, strengthening the sense of responsibility, increasing the offender's commitment to society, increasing his presence in society, civil society participation in the execution of punishment and characteristics that do not have negative consequences of imprisonment.

    Keywords: Alternative Punishments, Imprisonment, Objectives of Punishments, Detention
  • Hossein Parsa, Mohsen Rohami*, Morteza Naji Zavareh Pages 979-991
    Background and Aim

    Witness of testimony is one of the proofs of litigation that consistently has been used in human history, and in criminal issues is known as the main method of proving litigation. The purpose of this study.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    This reason is divided into sharia and non-sharia testimony in the Islamic Penal Code and sharia testimony is about sharia crimes in which testimony have subjectivism and the witness must have special conditions.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In addition to the fact that the witness must have special conditions in order for his testimony to have a positive value, the content of the testimony itself must be in terms of quality in such a way that its nature can be understood and the judge can reach a conscience. Developments in Iranian criminal law in the field of method or subjectivity of evidence and the allocation of part of the law to the discussion of witness testimony have caused that this religious testimony has no positive value if it is contrary to the judge's knowledge, even in crimes where testimony is relevant.

    Keywords: Probative Value, Testimony, Iranian Criminal Law
  • Ghodratalah Feghati, Gholamhossein Masoud*, Masoud Raei, Masoud Akhavan Fard Pages 993-1009
    Background and Aim

    All political and legal systems are a function of a single political structure. In Iran, the system structure is in the form of a semi - presidential - parliamentary form and is run in Presidential. the purpose of this study is to answer the question whether the unity of leadership status and executive authority is better or the multiplicity of it? that is, in the united states, the unity of the two (leadership, executive) has been formed, it is best (individual executive power) or duality (two branches of executive power) in iran.

    Materials and Methods

    This paper is descriptive analytical, and it has been developed using documentary method and taking note of note tools.

    Results

    The findings indicate that the ruling system in Iran is a semi - parliamentary system, a system of governance that is integrated with the administrative system and the parliamentary system. And in the US legal system (the constitution) of the United States, a federal government, which has a national government and a double government, is the federal executive of the Presidential Administration.

    Ethical considerations

    From the beginning to the end of the article, it is formulated and formulated by adherence to the principles of honesty.

    Conclusion

    In this semi - presidential - presidential model that is ruling in Iran, such as Presidential Presidential systems, it is responsible for the Presidency of the Republic, which represents a national sovereignty and enjoys political responsibility to the parliament, and parliament is capable of overthrowing the government with a vote of confidence. in the presidential model, which is a model in the political structure of the united states, the Presidential model is usually the single entity and all executive powers and executive powers are available to the president, the president is the country's highest official and enjoys his authority.

    Keywords: Presidential System, Semi - Parliamentary System, Separation of powers, Iran, United States
  • Ahmadreza Rezaei, Mahmoud Jalali*, Tayebeh Bolordi Pages 1011-1025
    Background and Aim

    Municipalities are one of the most important local institutions in the structure of administrative law in Iran. One of the important issues related to local institutions is the budget of these institutions. The purpose of this article is to review the legal system governing municipal budgeting; It's its challenges and solutions.

    Materials and Methods

    The article is descriptive-analytical and has been studied using the library method and data collection has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The mayor and the city council are the most important factors influencing the formulation and approval of the budget in the municipality. Inadequacy and weakness of budgeting laws, weak budgets of municipalities due to incomplete decentralization model in Iran, lack of coordination of municipal budgeting with the principles of budgeting, weak supervision and implementation guarantee in the budget of local institutions and lack of strong executive guarantees are the most important challenges Municipal budgeting.

    Ethical considerations

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the text, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    The need for strategic planning-based budgeting, making reforms in the municipal budget system and paying attention to strategic planning in the budgeting system is the most important solution to address the challenges in municipal budgeting.

    Keywords: Budget, Local Institutions, City, Village Council, Municipality, Rural Development
  • Hossein Khairkhah, Seyed Abolghasem Naghibi*, MohammadSadegh Mosavi Pages 1027-1041
    Background and Aim

    Marriage has a special nature among contracts, which has made it very difficult to interpret the rules related to it. The right to imprisonment, which is commonly used in exchange contracts, has been interpreted differently in marriage. On the one hand, the realm of the right to imprisonment in relation to general and specific obedience, and on the other hand, the status of the couple's bondage and its effect on the right to imprisonment is a point of contention. Given the couple's remarriage based on a court order, this would preclude the wife from exercising her right to divorce, as stated in the marriage certificate, although there is disagreement as to the possibility of exercising the wife's right to divorce, with or without a court order. is not. The purpose of this article is to analyze the conflict between harmless (wife's right to imprisonment) and harmless (husband's lack of pleasure) in the couple's relationship.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been prepared using documentary method and filing tool.

    Results

    The findings indicate that, in the conflict between two unruly or one unruly and one harmless rules, the well-known view is that both are abrogated and refer to the basic arguments that the wife's right to imprisonment is maintained.

    Ethical considerations

     This article has been prepared and compiled in all stages of writing, adhering to the principles of honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    The jurists have considered obedience in the discussion of the right to imprisonment as a special obedience. When the dowry is due, the wife's right to imprisonment will undoubtedly be lost, but if the payment of the dowry is subject to the husband's financial means, it will have two important effects. One is the abolition of the right to imprisonment, the subject of Article 1085 AH. M due to the implicit confession of the wife to the husband's marriage and the impossibility of imprisoning the husband. This issue will be consistent with the interpretation of the jurists' theory that the dowry is valid whenever possible and in a way removes the harmless conflict (wife's right to imprisonment) and no embarrassment (husband's lack of pleasure) in the couple's relationship. Imamiyya confirms this method.

    Keywords: Wife's Right to Imprisonment, Harmless Rule, Imminent Rule, Judicial Procedure
  • Taktam Sadat Dolati, Davood Andarz *, Mansour Amirzadeh Jir Keli Pages 1043-1065
    Background and Aim

    The issue of transfer is of great importance with the expansion of relations in the field of international trade and the need to increase the speed of exchanges. On the other hand, in the field of contracts, which is most used in the field of international relations and trade, conflicts and disagreements are less than in other branches of law. One of the important issues in this field is transference. The purpose of this study is to investigate the degree of compliance of the concept of transfer in the Iranian legal system with this concept within the framework of the principles of European contracts.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The findings of the present study show that the regulatory vacuum in the Iranian legal system in relation to transfer seekers is strongly felt. On the other hand, the principles of European contracts, by resorting to the mechanism of soft law (non-binding law), have provided a framework in relation to the transferee.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The framework of the principles of European treaties relating to transferability is, firstly, relatively flexible, and this flexibility is such that the common law systems of Rome and Germany-Rome are digestible and acceptable; Secondly, the framework presented in the principles of European treaties is not in conflict or even in conflict with the principles and rules of Imami jurisprudence as the main basis of the Iranian legal system And the Iranian legislature can use this framework to reform and adapt the domestic legal system to the needs of the field of contracts and obligations.

    Keywords: Principles of Contracts, Soft Law, Law of Obligations, Transmission of Debt, Iranian Legal System, European Legal System
  • Behzad Momeni Moghaddam, Hassan Hajitabar Firoozjai *, Mahdi Kazemi Juybari Pages 1067-1081
    Background and Aim

    With the expansion in the population of prisons in Iran and the international considerations related to the emphasis on implementing the systematic principles and regulations in a prison environment, rethinking and doing pathological research about implementing the rules governing the prison has gained importance. The goal of the present study is the criminological challenges of standardizing the regulations governing the prison in Iran with a glance at the international documents.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical research uses a documentary and note-taking method for advancing the study objective.

    Results

    The study findings signified that the regulations governing the prison have a multiplicity of rulings in Iran’s laws, especially the guidelines of the prisons organization and regarding the training and security measures and the related international documents, as well, have not been adequately taught and are not being very well implemented. In addition, maximal exigency-preference by the executive-judicial institutions in interaction with inmates has caused distancing away from adherence to regulations governing the prisons and divergent treatment of each of the persons sentenced to incarceration.

    Ethical considerations

     Principles like honesty and trustworthiness have been observed from the beginning of the article to the end.

    Conclusion

    Under the current conditions, no serious effort is made in our prisons for achieving the goal of remaining adherent to the prison regulations. Factors like misbehavior by the guards and staff members towards the prisoners, method of keeping the prisoners, non-observance of hygiene principles inside the prison, population burst inside the prisons, lack of proper room and conditions, on the one hand, and the other legal gaps and insufficient supervision, on the other hand, are amongst the factors that have not only led to punishments’ ineffectiveness and non-correction of the criminals and decriminalization but also set the ground for the expansion of crimes and adding to the number of criminals.

    Keywords: Prison, Regulations Governing Prison, Criminology, International Documents
  • MohammadHassan Torabi Mirzaee, Alireza Mazloum Rahni *, Alireza Rajabzadeh Pages 1083-1099
    Background and Aim

    The right to a fair trial includes a set of principles and rules designed to protect the rights of the parties to their litigation. These safeguards are enshrined in international human rights instruments, such as the Universal Declaration of Human Rights, the Covenant on Civil and Political Rights, the European Convention on Human Rights, and the American Convention on Human Rights, as one of the fundamental human rights recognized.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Findings show that the international principles of fair trial, if implemented with care and courage, will strengthen public confidence in a fair and credible trial because the health and correctness of the actions of other powers depends on the health of the judiciary.

    Ethical considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The principles of fair trial in civil proceedings are common to EU law and Iranian law. But in both Iranian law and the courts of the European Union, the principles of fair trial are not explicitly guaranteed, and the guarantee of enforcement is due to the acceptance of the spirit of the principle of fair trial as enshrined in Iranian and European Union law, nor is the enforcement guarantee explicitly intended for a fair trial.

    Keywords: Principles of Fair Trial, Civil Procedure, Iranian Law, European Union
  • Esmael Hosseini Eiji, Javad Niknejad * Pages 1101-1116
    Background and Aim

    In the past, it was not possible to hold the government accountable, but today there are various responsibilities for the government, one of which is leasing companies, which, despite sanctions, provide the most assistance to the economy. And our industry and need support. Our purpose in this article is to explain the civil liability of the government to leasing companies in special circumstances of sanctions.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been prepared by using documentary method and filing tool.

    Results

    The findings confirm that; There are cases in which the government competes unequally with leasing companies instead of supporting them. Which is directly related to the losses of leasing companies in case of unregulated and unregulated imports. Therefore, the government is obliged to always consider all aspects of the issue when deciding on imports and using expert opinions, To import goods to the country.

    Ethical considerations

     From the beginning to the end of the article, it has been prepared and compiled with adherence to the principles of honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    if the government inflicts damages on leasing companies in the field of improper import of goods, makes a mistake or error in decision making, the issue of government civil liability is raised. On the other hand, sometimes consumer rights conflict And the producer forces the government to choose between the two existing rights, and sometimes governments may prioritize consumer rights over producer rights for the sake of public welfare or other considerations. The spirit of jurisprudential and legal regulations does not allow these losses to remain without compensation

    Keywords: Government Civil Liability, Economic Sanctions, Leasing Companies
  • Zari Firouzkah *, Servat Suleimanzadeh Afshar, Sara Rostami Pages 1101-1110
    Background and Aim

     The world of law is designed based on logical rules and their order. These rules and regulations justify legal norms. In other words, it causes legal norms to be accepted and implemented by society. The purpose of this study is to investigate the legal aspects of marriage gifts in the light of legal formalism.

    Materials and Methods

     This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

     The findings of the present study show that there is a certain multiplicity in relation to the nature of marriage gifts from the perspective of logical order. This multiplicity can be sought in the specific principles of these gifts, namely the aspect of benevolence and the aspect of savings and savings. On the other hand, this multiplicity is not acceptable within the framework of the classical order of the legal world.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In connection with the multiplicity governing the nature and effects of Shabash, it should be noted that looking at the world of law from the perspective of postmodernism and the complexity of the relations of the subjects of law has caused failure and refraction in the world of law; That is, traditional classifications cannot cover the current complex relationships of legal entities.

    Keywords: Legal Formalism, Wedding Gifts, Economics, Gift, Article 10 of the Civil Code