فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال هفتاد و چهارم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال هفتاد و چهارم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم شیخ حسین فرد، جهانگیر فقهی*، مجید مخدوم، امیر علم بیگی صفحات 137-146
    جنگل ها با برخورداری از جاذبه های طبیعی، ظرفیت بسیار مساعدی را برای جذب گردشگران فراهم می کنند. جلوگیری از تخریب بیشتر جنگل ها و کاهش فشار و وابستگی جنگل نشینان به درختان جنگلی، مستلزم برنامه ریزی تفرجی است که در پیشبرد فرهنگی، اجتماعی- اقتصادی و حفاظت از منابع طبیعی و رسیدن به توسعه پایدار نقش دارد. در نتیجه، ارزیابی توان اکولوژیک و توان اجتماعی- اقتصادی مناطق جنگلی به منظور طراحی مدلی دقیق برای دستیابی به اهداف یادشده ضروری است. هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل محیط زیستی اکوتوریسم برای جنگل های هیرکانی است. برای طراحی مدل، مجموعه ای از معیارها و زیرمعیارهای اکولوژیک و اجتماعی- اقتصادی با مرور منابع و استفاده از نظر کارشناسان شناسایی شد و سپس پرسشنامه ای برای طبقه بندی و اولویت بندی معیارها و زیرمعیارها طی دو مرحله در اختیار کارشناسان قرار گرفت. معیارها با استفاده از روش آنتروپی، وزن دهی و اولویت بندی شدند و طبقه بندی زیرمعیارها براساس منطق فازی و تجربه کارشناسان صورت گرفت. نتایج نشان داد که هفت معیار اکولوژیک، هفت معیار اجتماعی-اقتصادی، چهل زیرمعیار اکولوژیک و چهل وچهار زیرمعیار اجتماعی- اقتصادی، مجموعه معیارها و زیرمعیارهای اثرگذار در اکوتوریسم از دیدگاه کارشناسان بوده است. مهم ترین معیارهای اکولوژیک و اجتماعی- اقتصادی موثر، به ترتیب منابع آبی، پوشش گیاهی، جاذبه های گردشگری و جلوه های تاریخی و فرهنگی انسان در جنگل و کم اهمیت ترین آنها معیار زمین شناسی شناخته شد. بعد از طبقه بندی، مدل توان اکولوژیک و مدل توان اجتماعی- اقتصادی برای تفرج متمرکز و گسترده نوشته شد. در نهایت با تلفیق مدل ها، مدل محیط زیستی اکوتوریسم (تفرج گسترده و متمرکز) برای جنگل های هیرکانی به دست آمد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، تفرج، توان اجتماعی- اقتصادی، توان اکولوژیک، جنگل های هیرکانی، روش آنتروپی، مدل محیط زیستی
  • نسرین آهوقلندری، مهرداد قدس خواه دریایی*، جواد ترکمن، ابوذر حیدری صفری کوچی صفحات 147-157

    امروزه امکان تحلیل تاثیرات پدیده زلزله بر رشد درختان با روش های گاه شناسی فراهم شده است. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیرات زلزله سهمگین سال 1369 رودبار و منجیل بر رشد درختان زربین منطقه رودبار انجام گرفت. به این منظور پس از دریافت مجوز قطع هشت اصله درخت زربین در این منطقه، برای تهیه دیسک از ارتفاع برابرسینه درختان منتخب اقدام شد. همچنین به منظور بررسی تاثیرات عوامل اقلیمی، داده های سی ساله (1391-1362) دما و بارش منطقه از ایستگاه سینوپتیک منجیل دریافت شد. تصویربرداری از مغزی های تهیه شده از دیسک های پژوهش توسط دستگاه رادیولوژی پزشکی انجام گرفت و تاریخ گذاری تطبیقی، برآورد مولفه های اطمینان، تحلیل گاه شناسی داده ها، رسم نمودارها و ایجاد همبستگی بین رویش و عوامل اقلیمی با استفاده از نرم افزارهای Mini-Viewer، ARSTAN، Excel و Spss صورت گرفت. افزون بر این، رشد رها و رشد سرکوب درختان در دوره پنج ساله بعد از زلزله با استفاده از معادله های تغییرات رشد محاسبه شد. نتایج نشان داد که بین رویش درختان و عامل دما همبستگی وجود ندارد (21/0r=)؛ درحالی که همبستگی عامل بارش با رویش درختان در طول 30 سال، مثبت (809/0r=) و در خلال سال های 1370 تا 1379 خورشیدی، منفی (72/0r= -) به دست آمد. از این رو، تغییرات رشد این گونه را که در پنج سال اول پس از زلزله افزایشی و در پنج سال دوم کاهشی بوده می توان به اثرهای زلزله بر درختان مرتبط دانست. از سوی دیگر، زربین گونه مقاومی در برابر عامل زلزله شناخته شد، چراکه رشد سرکوب در دیسک های مورد بررسی، تفاوت چشمگیری با رشد رها نشان نداد.

    کلیدواژگان: انطباق تغییرات واریانس، پرتو X، حلقه های رویشی، رشد رها، رشد سرکوب
  • احمد حسینی*، محمدرضا جعفری صفحات 159-169

    در این پژوهش میزان ظهور نهال حاصل از کاشت بذرهای بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) و بنه (Pistacia atlantica Desf.) در جنگل های دالاب ایلام در دو موقعیت ارتفاعی و پنج وضعیت پرستاری در طی دو سال 1398-1397 بررسی شد. شش رویشگاه در ارتفاع 1400 و 1550 متر از سطح دریا با جهت دامنه یکسان انتخاب شدند. در هر رویشگاه یک ترانسکت در جهت عمود بر شیب دامنه پیاده شد و روی آن پرستارها شامل درخت، درختچه، بوته، سنگ و فضای بدون پوشش با رعایت سه تکرار مشخص شدند. در زیر یا پیرامون هر یک از پرستارها، دوازده چاله حفر و با بذر گونه های نام برده در زمستان 1396 کاشت شد. تعداد چاله های سبزشده و تعداد نهال سبزشده در سال های 1397 و 1398 در طی فصول بهار و تابستان شمارش شد. نتایج نشان داد که اثر ارتفاع از سطح دریا و پرستار بر ظهور نهال های بلوط و اثر سال آماربرداری، فصل آماربرداری و پرستار بر ظهور نهال بنه معنی دار است. درصد چاله های سبزشده در سال دوم نسبت به سال اول و در تابستان نسبت به بهار کاهش داشت. بیشترین درصد نهال های سبزشده در ارتفاعات پایین تر و در زیر تاج درختان وجود داشت. عملکرد سنگ ها و بوته ها بهتر از درختچه ها بود و در رتبه بعد از تاج درختان قرار گرفت. نتیجه گیری شد که در صورت بذرکاری در عرصه براساس الگوی استقرار زادآوری طبیعی می توان به نتایج موفقیت آمیز امیدوار بود.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، بذرکاری، پرستار، تاج درخت، جنگل های بلوط، جوانه زنی
  • آزاده خرمی زاده، مقداد جورغلامی*، محمد جعفری صفحات 171-182

    اقدامات مدیریتی متنوعی مانند تیمارهای شیار و پشته، استفاده از انحراف دهنده های چوبی و مالچ پاشی آلی در مسیرهای چوبکشی برای کاهش آثار منفی رواناب های سطحی و خطرهای سیل اعمال شده است. با این حال، تحقیقات درباره تاثیر چنین تیمارهایی در بازیابی خصوصیات خاک کمیاب است. در این تحقیق، تاثیر مالچ های آلی شامل لاشبرگ، کلش برنج و خاک اره بر بازیابی خصوصیات فیزیکی خاک کوبیده شده مسیرهای چوبکشی (وزن مخصوص ظاهری، تخلخل، مقاومت به نفوذ و بافت خاک)، دو سال بعد از عملیات بهره برداری ارزیابی و آزمایش شد. براساس نتایج، تیمار مالچ های لاشبرگ، کلش برنج و خاک اره، اثر معنی داری بر بازیابی وزن مخصوص ظاهری، تخلخل و مقاومت به نفوذ خاک داشت، ولی بر اجزای رس و لای بافت خاک اثر معنی داری نداشت. همچنین مالچ لاشبرگ دارای بیشترین تاثیر در بازیابی مشخصه های فیزیکی خاک نسبت به دو مالچ کلش و خاک اره بود. همچنین در عمق سطحی (5-0 سانتی متری) در مقایسه با عمق 10-5 سانتی متری، تاثیر مالچ بیشتر و معنی دار بود. می توان نتیجه گرفت که کاربرد انواع مالچ، سبب بازیابی و بهبود مشخصه های فیزیکی خاک پس از عملیات چوبکشی در طی دوره ای دوساله نسبت به مسیر چوبکشی بدون تیمار می شود. با این حال، مقادیر مشخصه های فیزیکی خاک هنوز کمتر از مقادیر اندازه گیری شده در منطقه شاهد (دست نخورده) بود که نشان می دهد دو سال زمان، برای بازگرداندن مشخصه های فیزیکی خاک به سطوح قبل از تردد ماشین در منطقه پژوهش کافی نبوده است.

    کلیدواژگان: بازیابی خاک، خاک اره، خصوصیات فیزیکی، کلش برنج، کوبیدگی، لاشبرگ
  • محمد بیرانوند*، مسلم اکبری نیا، غلامرضا صالحی جوزانی، جواد قره چاهی صفحات 183-195
    فعالیت قارچ ها و آنزیم ها از عوامل مهم و تاثیرگذار بر کیفیت خاک در زیست بوم های جنگلی به شمار می آیند. ارتفاع از سطح دریا با تاثیر بر شاخص های زیستی و غیرزیستی موثر بر فعالیت قارچ ها و آنزیم های خاک در ارزیابی فعالیت های اکولوژیکی اهمیت زیادی دارد. هدف این پژوهش، ارزیابی فعالیت اکولوژیکی قارچ ها و آنزیم های خاک در ارتباط با شاخص کیفیت خاک در امتداد یک شیب ارتفاعی در شش طبقه 0، 500، 1000، 1500، 2000 و 2500 متر از سطح دریا، در جنگل های حوزه آبخیز واز در استان مازندران است. در هر طبقه ارتفاعی نه قطعه نمونه 400 متر مربعی به منظور بررسی ویژگی های پوشش درختی و خاک تعیین شد. شاخص های فیزیکوشیمیایی و آنزیمی خاک با روش های متداول آزمایشگاهی و انکوباسیون سنجش شدند. برای شناسایی ژنتیکی قارچ ها، ناحیه ITS با استفاده از آغازگرهای بارکددار با روش PCR تکثیر و با استفاده از روش های توالی یابی نسل جدید (next-generation sequencing) تعیین توالی شد. بررسی های خاک شناسی نشان داد که بیشترین کیفیت خاک در پایین ترین طبقه ارتفاعی با بیشترین فعالیت آنزیم لوسین آمینوپپتیداز، نیتروژن کل، دمای خاک و ترکیب متناسب قارچ های اکتومایکوریزی و ساپروتروفی دیده می شود. بیشترین درصد فراوانی قارچ های اکتومایکوریزی، مخمرها و بیشترین فعالیت آنزیم های آریل سولفاتاز و اسیدفسفاتاز در خاک های با شاخص کیفیت خاک متوسط در طبقه ارتفاعی1500 متر دیده شد که همبستگی زیاد با مقدار کربن خاک نشان دادند. این درحالی است که فعالیت قارچ های ساپروتروفیکی و آنزیم های بتاگلوکوزیداز و سلوبیوهیدرولاز در طبقات ارتفاعی بالا (2000 متر به بالا) دیده شد و بنابراین با شاخص کیفیت خاک ارتباط معکوس نشان دادند. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که با افزایش ارتفاع از سطح دریا، شاخص کیفیت خاک و به همین ترتیب فعالیت قارچ های اکتومایکوریزی به واسطه نبود گونه های درختی همزیست و کاهش فعالیت آنزیم های وابسته به چرخه کربن و نیتروژن کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اکتومایکوریز، تنفس میکروبی، توالی یابی ITS، خاک جنگل، فعالیت آنزیمی، متاژنومیکس
  • الهام کریم زاده جعفری، جواد سوسنی* صفحات 197-207

    دستیابی به مدیریت پایدار جنگل ها در سطوح مختلف، در گرو اندازه گیری اطلاعات پایه ای و درک و به کارگیری صحیح این داده هاست. ارتفاع درخت از مهم ترین مولفه های قابل اندازه گیری جنگل است که بدنه بسیاری از کارهای پژوهشی جنگلداری را تشکیل می دهد. از این رو تلاش های زیادی برای اندازه گیری سریع تر و دقیق تر آن انجام می گیرد. امروزه در گوشی های هوشمند فناوری های متنوعی برای اندازه گیری ارتفاع درختان موجود است. در این پژوهش سعی شد با بررسی دقیق ارتفاع تعدادی از درختان، کارایی فناوری اندازه گیری ارتفاع مبتنی بر واقعیت افزوده گوشی های هوشمند بررسی شود. بدین منظور 75 اصله از درختان سوزنی برگ موجود در محوطه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان به صورت تصادفی انتخاب و ارتفاع آنها با ابزار رایج متر لیزری (ابزار مبنا) و فناوری واقعیت افزوده موجود در دو گوشی هوشمند آیفون 8 و سامسونگ اس 8 اندازه گیری شد. مقایسه جفتی داده ها با استفاده از آزمون تی جفتی انجام گرفت و همبستگی داده ها، جذر میانگین مربعات خطا و جذر میانگین مربعات خطای نسبی اندازه گیری شد. بیشترین همبستگی و کمترین مقدار  RMSEوrRMSE  برای گوشی آیفون 8، به ترتیب 989/0، 285/0 متر و 97/4 درصد در شرایط استفاده از نرم افزارهای کاربردی مختص به اندازه گیری ارتفاع حاصل شد. با نرم افزارهای کاربردی عمومی و رایج مبتنی بر این فناوری، مقدار RMSE و rRMSE به ترتیب برای آیفون 354/0 متر و 56/8 درصد و برای گلکسی سامسونگ 377/0 متر و 5/14 درصد برآورد شد. به نظر می رسد که فناوری های تعبیه شده در گوشی های هوشمند جدید، توانایی لازم را دارند تا به جای ابزارهای سنتی و متداول اندازه گیری ارتفاع درختان به کار روند.

    کلیدواژگان: آیفون 8، ارتفاع درخت، سامسونگ اس8، گوشی های هوشمند، واقعیت افزوده
  • پروین صالحی شانجانی*، محمد دادمند، سید اسمعیل سیدیان، لیلا رسول زاده، لیلا فلاح حسینی، معصومه رمضانی یگانه، محمود امیرخانی، محمدرضا پهلوانی صفحات 209-221

    گردوی ایرانی (Juglans regia L.) از مهم ترین گونه های اقتصادی است که به دلیل تولید میوه و کیفیت مطلوب چوب در سراسر جهان کشت می شود. گردو به دلیل تکثیر زایشی و دگرگرده افشانی دارای تنوع ژنتیکی زیادی است. در این پژوهش تنوع ژنتیکی گردو از نظر عملکرد تولید چوب بررسی شد. در سال 1378 بذور درختان خوش فرم از مجموعه باغ های سه منطقه کرج (10 نمونه)، بافت (22 نمونه) و اصفهان (22 نمونه) جمع آوری و در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور کشت شد. در دو سال 1396 و 1397، صفات رویشی درختان 17 و 18 ساله کلکسیون گردو شامل قطر در ارتفاع 30 سانتی متری، کیفیت شکل تنه، ارتفاع درخت، سطح تاج پوشش، قطر برابرسینه، حجم چوب تولیدی و میانگین رشد طولی سالانه مقایسه شد. آنالیز واریانس صفات رویشی بررسی شده درختان با منشا کرج، بافت و اصفهان نشان داد که بین مناطق از نظر صفات کیفیت شکل تنه، سطح تاج پوشش و قطر برابر سینه تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین شکل تنه درختان با منشا بافت نسبت به درختان با منشا کرج و اصفهان مستقیم تر و استوانه ای تر بود. بررسی صفات رویشی توده های مختلف نشان داد که درختان بافت ارتفاع (27/3 متر)، سطح تاج پوشش (47/7 متر مربع) و رشد طولی سالانه (77/17 سانتی متر) بیشتری از دیگر مناطق دارند. مقایسه میانگین قطر برابرسینه نشان داد که درختان با منشا کرج، قطر بیشتری (37/9 سانتی متر) دارند. گروه بندی با آزمون تجزیه خوشه ای UPGMA ژنوتیپ ها را در دو گروه متفاوت قرار داد. مقادیر اندازه گیری شده همه صفات به جز ارتفاع ژنوتیپ های گروه اول بیش از مقادیر گروه دوم بود. چوب تولیدی ژنوتیپ های گروه دوم کیفیت بهتری نسبت به گروه اول نشان داد. این تفاوت ها در صفات مختلف با توجه به شرایط محیطی یکسان محل کاشت، ناشی تنوع ژنتیکی است که برای اصلاح گردو می توان از آنها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: صفات مورفولوژی، تنوع ژنتیکی، کیفیت چوب، Juglans regia
  • حسن جهانبازی گوجانی*، یعقوب ایران منش، محمود طالبی، مهدی پورهاشمی صفحات 223-233

    پدیده زوال بلوط از مهم ترین مشکلات کنونی در جنگل های زاگرس است. کمبود مواد غذایی و اختلاف مقدار جذب عناصر غذایی بین درختان شاداب بلوط (Quercus brantii Lindl.) با درختان دچار زوال، از علل اصلی خشکیدگی این درختان است. برای حل این مشکل و توقف روند زوال درختان بلوط، تغذیه درختان راهکار مدیریتی مناسبی است. محلول پاشی از شیوه های رایج تغذیه گیاهی است که در زمان کوتاه نیاز گیاه را تامین می کند. برای اجرای این پژوهش، درختان یکسان و به نسبت مشابه با دو فرم پرورشی شاخه زاد و تک پایه در منطقه منج استان چهارمحال و بختیاری انتخاب شدند. در هر فرم پرورشی، درختان در سه سطح سلامت (شاداب، دارای خشکیدگی سرشاخه و خشکیدگی تاج تا 50 درصد) تفکیک و در هر سطح سلامت، پنج درخت با ابعاد یکسان (در مجموع 30 درخت) انتخاب شدند. پیش و پس از محلول پاشی، مشخصات کیفی درختان ثبت و نمونه ترکیبی برگ از آنها تهیه شد. محلول پاشی در زمان رشد کامل برگ ها از اوایل خردادماه تا تیرماه و با فاصله 10 روز در سه نوبت انجام گرفت. نتایج نشان داد که مقدار عناصر کم مصرف در برگ درختان در ابتدای فصل به طور معنی داری بیشتر از انتهای فصل شد. در میان عناصر کم مصرف، مقدار بور در برگ درختان سالم بیشتر از درختان دچار زوال بود. ارزیابی کیفی درختان نشان داد که پیشرفت زوال در بیشتر درختان تحت بررسی متوقف شده بود. براساس نتایج این پژوهش، تغذیه درختان در معرض زوال و افزایش امکان جذب مواد غذایی از خاک می تواند در توقف روند زوال درختان موثر باشد.

    کلیدواژگان: بور، تغذیه، جنگل های زاگرس، زوال بلوط، عناصر کم مصرف، محلول پاشی
  • سعید مهدوی* صفحات 235-245

    کنف از گیاهان صنعتی موفق برای کشت در ایران است که به دلیل دارا بودن خواص منحصربه فرد برای ساخت کاغذ با توجه زیادی روبه روست. این تحقیق به منظور تامین الیاف کاغذ کنگره ای مورد استفاده در صنایع بسته بندی کشور با توجه به کمبود الیاف بکر انجام گرفت. دوره برداشت کنف از جمله نکات مهم فنی- اقتصادی است، از این رو نمونه برداری از کنف تیپ کوبا طی سه سن برداشت پنج، شش و هفت ماه انجام گرفت و عملکرد کنف در هفت ماهگی تعیین شد. برای تهیه خمیرکاغذ سودا-آنتراکینون از الیاف مغز کنف با استفاده از 14 و 16 درصد سدیم هیدروکسید، مدت زمان 60، 90 و 120 دقیقه، دمای 155، 165 و 175 درجه سلسیوس، نسبت مایع پخت به مغز 1/7 و 2/0 درصد آنتراکینون و در مجموع 18 تیمار استفاده شد. درجه روانی خمیرکاغذ به حدودSR ° 33 توسط کوبنده PFI mill تنظیم شد و کاغذهای دست ساز با جرم پایه g/m2 127 از شش تیمار بهینه خمیرکاغذ شامل سه سن برداشت، دو مقدار سدیم هیدروکسید (14 و 16 درصد)، زمان پخت 120 دقیقه و دمای پخت 165 درجه سلسیوس ساخته شد. نتایج نشان داد که عملکرد سرپا و خشک تیپ کوبا به ترتیب 32 و 7/7 تن در هکتار است. برای شش تیمار بهینه، محدوده بازده بعد از الک از 71/53 تا 76/48 درصد، عدد کاپا از 73/78 تا 27/118 و وازده از 58/1 تا 41/4 درصد تعیین شد که خمیرکاغذ تهیه شده از مغز کنف با زمان برداشت پنج ماه پخت شده با 16 درصد قلیایی (تیمار F4) تیمار بهینه است. سن برداشت کنف با افزایش عدد کاپا و وازده خمیرکاغذ رابطه مستقیمی دارد. نتایج مربوط به اندازه گیری ویژگی های کاغذهای دست ساز نشان داد که بین میانگین همه این ویژگی ها اختلاف معنی داری وجود دارد. ویژگی های کاغذهای دست ساز تهیه شده از تیمار بهینه، شامل شاخص های کشش Nm/g 7/85، ترکیدن kPam2/g 8/3، پارگیmNm2/g  7/4، لهیدگی در حالت حلقه Nm/g 8/16 و لهیدگی در حالت کنگره  Nm2/g 9/1 نسبت به ویژگی های استاندارد ملی کاغذ کنگره ای برتر است.

    کلیدواژگان: الیاف مغز، سن برداشت، عملکرد، کاغذ کنگره ای، کنف، ویژگی های کاغذ
  • بهزاد بابایی، لعیا جمالی راد*، وحید وزیری، سحاب حجازی صفحات 247-260

    توسعه و کاربرد منابع طبیعی و تجدیدشونده در ساخت انواع کامپوزیت چوبی و یافتن راهکارهایی برای کاهش سهم ترکیبات شیمیایی مضر همواره مدنظر محققان مختلف بوده است. این تحقیق با هدف بررسی کاربرد پودر لیکور سیاه حاصل از فرایند خمیرکاغذسازی سولفیت قلیایی-آنتراکینون در تولید کامپوزیت چوب- پلاستیک به همراه پسماند زراعی کاه گندم و پلیمر پلی پروپیلن با استفاده از جفت کننده مالییک انیدرید پیوند خورده با پلی پروپیلن (MAPP) انجام گرفت. برای ساخت کامپوزیت ها از تقویت کننده آرد کاه گندم در سه سطح 30، 40 و 50 درصد و پودر لیکور سیاه حاصل از فرایند خمیرکاغذ سازی سولفیت قلیایی-آنتراکینون (AS-AQ) در چهار سطح صفر، 5، 10 و 15 درصد نسبت به وزن خشک آرد کاه گندم استفاده شد. سپس مقاومت و مدول خمشی، مقاومت و مدول کششی، مقاومت به ضربه و واکشیدگی ضخامت بعد از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب نمونه های آزمونی تهیه شده از کامپوزیت ها اندازه گیری و تجزیه وتحلیل آماری شد. نتایج نشان داد که با استفاده از پودر لیکور حاصل از فرایند سولفیت قلیایی- آنتراکینون به همراه آرد کاه گندم، مقاومت خمشی به پروپیلن خالص در حدود 50 درصد افزایش یافت. مدول خمشی و کششی و مقاومت به ضربه کامپوزیت ها در حدود 100 درصد نسبت به پلیمر خالص افزایش داشت. واکشیدگی ضخامت کامپوزیت ها با افزایش سهم پودر حاصل از مایع پخت و کاه گندم نیز افزایش داشت. به طور کلی، نتایج نشان داد که جایگزین کردن پودر مایع پخت سیاه با بخشی از آرد کاه گندم نه تنها سبب تغییرات منفی چشمگیری در خواص کامپوزیت های چوب- پلاستیک نشد، بلکه بهبود برخی از ویژگی ها را نیز در پی داشت.

    کلیدواژگان: پودر لیکور سیاه، فرآیند سولفیت قلیایی-آنتراکینون، کامپوزیت چوب-پلاستیک، پسماند زراعی
|
  • Maryam Sheikh Hossein Fard, Jahangir Feghhi *, Majid Makhdoum, Amir Alambeigi Pages 137-146
    Forest natural attractions provide great potential for attracting tourists. The ecotourism recreational planning is necessary to prevent forest degradation and alleviate the pressure of forest-dweller communities on forest areas. It has a significant role in enhancing the cultural, social, and economic aspects of society as well as the protection of natural resources to achieve sustainable development. To achieve correct planning, it is necessary to assess the ecological capability of forest areas, align with the socio-economic capability to develop an accurate model. This study aimed to design an ecotourism environmental model for Hyrcanian forests located in the north of Iran. To develop the model, a set of ecological and socio-economic criteria along with relevant sub-criteria were identified through the literature review, then a questionnaire was designed to priority the set of criteria and sub-criteria based on the expert’s opinions. The entropy technique has been used to priority criteria, and fuzzy logic approach along with expert experiences applied to classify the sub-criteria. The results showed that 7 ecological criteria, 7 socio-economic criteria, 40 ecological sub-criteria, and 44 socio-economic sub-criteria, were effective on ecotourism based on expert’s opinions. The most important ecological and socio-economic criteria were water resources, vegetation, tourist attractions, and human historical and cultural aspects of forests, respectively, which the geological criteria were the less important criteria amongst others. Thus, the ecotourism environmental model was developed by a combination of the ecological capability model and socio-economic capability model for Hyrcanian forests.
    Keywords: Ecotourism, recreation, Socio-economic capability, Ecological Capability, Hyrcanian forests, Entropy technique, Environmental model
  • Nasrin Ahooghalandari, Mehrdad Ghodskhah Daryae *, Javad Tourkaman, Abouzar Heidari Safari Kouchi Pages 147-157

    Todays, analyzing the effects of earthquakes on tree growth became possible by using dendrochronological methods. This study is done by the aim of investigating the effects of the severe Roudbar-Manjil earthquake in 1990 on the growth of Cupressus semperviren trees in Rudbar county. For this purpose, after obtaining a license to cut down eight Cupressus trees in Roudbar city, the trees were randomly selected; cut down and eight discs were taken from their diameter at breast height. Also, in order to investigate the effects of climatic factors, 30 years (1983-2012) temperature and precipitation data of the region were received from Manjil synoptic station. Preparation of images of research disks slices with 2mm thickness were done using, medical radiology device and comparative dating, estimation of reliability components, chronological analysis of data, plotting and correlation between growth and climatic factors were performed using Mini-Viewer, ARSTAN, Excel and Spss software's. In addition, release and suppressed growth of trees in the five year after earthquake period were calculated, using growth change equations. The results showed that there was no correlation between tree growth and temperature factor (r = 0.21); While the correlation of precipitation factor with tree growth during 30 years was positive (r = 0.809) and during the years (1991 to 2000) was negative (r = - 0.72). Therefore, the growth changes of this species, which increased in the first five years after the earthquake and decreased in the second five years, can be related to the effects of the earthquake on trees. On the other hand, Cupressus semperviren was recognized as an earthquake-resistant species because the growth of suppression in the studied disks did not show a significant difference with the release growth.

    Keywords: X-ray, Gleichlaeufigkeit, Growth rings, suppressed growth, release growth
  • Ahmad Hosseini *, Mohammadreza Jafari Pages 159-169

    In this study, the rate of seedling emergence from direct seeding of Brant`s oak (Quercus brantii Lindl.) and wild pistachio (Pistacia atlantica Desf.) in Dalab forests of Ilam in two altitude and five regeneration establishment positions during two years 2018-2019 was examined. For this, six sites were selected at an altitude of 1400 and 1550 m above sea level with the same aspects. In each site, a transect was implemented perpendicular to the slope, and on it regeneration establishment positions including “under tree crown”, “under shrub”, ‘under bushes”, “next to the rock” and bare spaces, observing three replicates were established. At each regeneration establishment position 12 holes were dug. In the dug holes, the seeds of the mentioned species were planted in the winter of 2017. The number of green holes and the number of emerged seedlings were counted during the spring and summer of 2018 and 2019 years. The results showed that the effect of sampling year, sampling season, altitude, regeneration establishment position and interaction effect of altitude and regeneration establishment position on the percentage of green holes is significant. The percentage of green holes decreased in the second year compared to the first year and in summer compared to spring. The highest percentage of seedling emergence was at lower altitudes and under tree crowns. The performance of Stones and bushes was better than shrubs which ranked after tree crowns. It was concluded that if seed sowing is done according to the natural pattern of regeneration, successful results can be hoped for.

    Keywords: altitude, Direct seeding, tree crown, nurse, Oak forest, germination
  • Azadeh Khoramizadeh, Meghdad Jourgholami *, Mohammad Jafari Pages 171-182

    Various engineering measures, such as mulching, have been applied to skid trails to suppress the negative effects of surface runoff and flood hazards. However, study on the effectiveness of such treatments to restore soil properties is scarce. In this study, the effect of organic mulches including leaf litter, rice straw and sawdust on the recovery of physical properties of compacted soil of skid trails (i.e., soil bulk density, porosity, resistance to penetration and soil texture) was evaluated and tested two years after skidding operations compared to untreated trails and undisturbed (control) area. The results showed that the treatment of leaf litter mulch, rice straw and sawdust had a significant effect on the recovery of soil bulk density, porosity and soil penetration resistance, but had no significant effect on soil texture. The results showed that litter mulch has the greatest effect on the recovery of soil physical characteristics compared to straw and sawdust mulch. However, for two years, the soil texture was not affected by the type and amount of mulch. Also, in the surface depth, the effects of mulch are more significant. We can conclude that the applying different organic mulches increased levels of each mulch moderately ameliorated soil physical properties, after mechanized operations over a two-year period, compared to the untreated treatment; however, the values of soil properties were still lower than those in the undisturbed (control) area, indicating that two years is not long enough to restore the soil properties to pre-harvest levels in the study area.

    Keywords: Soil recovery, Soil compaction, Physical properties, leaf litter, rice straw, sawdust
  • Mohammad Bayranvand *, Moslem Akbarinia, Gholamreza Salehi Jouzani, Javad Gharechahi Pages 183-195
    The activity of fungal and enzymes are important for soil quality in forest ecosystems. Altitudes above sea level (a.s.l.) are important for their impacts on biological and non-biological characteristics of soil by effecting distribution of fungal communities and their enzymatic activities. The aim of this study was to investigate fungi diversity and soil enzyme activities in relation to soil quality index (SQI) along an altitudinal gradient (0, 500, 1000, 1500, 2000 and 2500 m a.s.l.) in Vaz watershed- Mazandaran province. In each elevation level, nine 400 m2 plots were investigated for tree cover and soil characteristics. The soil physical, chemical, and enzymatic properties were measured by conventional laboratory technique. To profile fungal community, ITS region was PCR amplified using barcoded primers and sequenced using next-generation sequencing technologies. Our results showed that the highest SQI and leucine aminopeptidase activities were observed at the lowest elevation level with the highest soil microbial respiration, nitrogen and temperature. The highest percentage of ectomycorrhizal and yeasts fungi, as well as the highest activates of arylsulfatase and acid phosphatase enzymes were associated with middle SQI in 1500 m altitude level with a high correlation with soil carbon concentration. The lowest SQI, along with the activity of saprotrophic fungus and β-glucosidase and cellobiohydrolase enzymes was noted in higher elevations. It can be concluded that with increasing elevation, SQI is decreased due to a reduced ectomycorrhizal fungi population and decreased activities of carbon/nitrogen-dependent enzymes in the absence of coexisting tree species.
    Keywords: ectomycorrhizal, soil microbial respiration, ITS sequencing, Forest soil, Enzymatic activity, metagenomics
  • Elham Karimzadeh Jafari, Javad Soosani * Pages 197-207

    Achieving sustainable forest management at different levels depends on basic information measurement to understand the use of this data correctly. The height of trees is one of the most important components of forest measurement that it forms the body of many forestry research works. Therefore, much effort is being made to measure it faster and more accurately. Nowadays, smartphones have a variety of technologies for measuring the height of trees. In this research, the researcher tried to evaluate the efficiency of height measurement technology based on augmented of additional reality by carefully checking the height of some trees. For this purpose, the number of 75 coniferous trees in the Faculty of Agriculture and Natural Resources of Lorestan University was randomly selected and their height was measured by using the trupulse 360 (reference tool) and Augmented reality technology available in both iPhone 8 and Samsung S 8 smartphones. Paired comparisons of data were performed by using paired t-test and the correlation between data, the mean square error and the relative mean square error was measured too. By using the height measurement application, the highest correlation and the lowest RMSE value for iPhone8 were obtained, 0.989, 0.285 m and 4/97% respectively. By using the popular and current technology-based application, the RMSE was estimated to be 0.354 meters and 8/56% for the iPhone and 0.377 meters and 14/5% for the Samsung Galaxy. It seems the technologies in the new smartphones have this ability to replace the traditional tree height measurement tools.

    Keywords: augmented reality, Smartphone, tree height, iPhone 8, Samsung Galaxy S 8
  • Parvin Salehi Shanjani *, Mohammad Dadmand, Seyed Esmaeil Seyedian, Leyla Rasoulzadeh, Leyla Falah Hoseini, Masomeh Ramazani Yeganeh, Mahmoud Amirkhani, Mohammad Reza Pahlevani Pages 209-221

    Persian walnut (Juglans regia L.) is an economically important species cultivated worldwide for its wood and nuts. Walnut has high genetic diversity due to sexual reproduction and cross-pollination. In this study, the Genetic diversity of walnut was investigated from the wood production viewpoint. In 1999, the walnut seeds of straight and good quality trunk mother trees of three regions including Karaj (10 seeds), Baft (22 seeds) and Isfahan (22 seeds) were planted in the Forests and Rangelands Research Institute, Iran. During 1996 and 1997, the vegetative traits of 17-18 years old walnut trees, including collar diameter at 30 cm height, stem shape quality, tree height, canopy area, diameter at breast height, wood volume production and mean annual height growth were studied. Analysis of variance of studied traits indicated that there was a significant difference between regions in stem shape, canopy area and diameter at breast height. Study of different regions showed that the trees with Baft origin had higher height (3.27 m), canopy area (7.47 m2) and mean annual height growth (17.77 cm) than other Regions. However trees with Karaj origin had higher diameter at breast height (9.37 cm). The UPGMA dendrogram grouped genotypes into two groups. Genotypes of group 1 had higher wood production; however genotypes of group 2 showed higher wood quality. The results indicate considerable genetic variation among genotypes that can be useful in walnut breeding programs.

    Keywords: Genetic diversity, morphological traits, Persian walnut, wood quality
  • Hasan Jahanbazy Goujani *, Yaghoub Iranmanesh, Mahmoud Talebi, Mehdi Pourhashemi Pages 223-233

    The phenomenon of oak decline is one of the most important current problems in the Zagros forests. Lack of nutrients and differences in nutrient uptake between healthy Brant`s oak (Quercus brantii Lindl.) and trees affected by decline is one of the main causes of dryness of these trees. Tree nutrition can be considered as a management strategy to solve this problem and stop the decay of oak trees. Nutrient spraying is one of the common methods of plant nutrition that meets the needs of the plant in a short time. In this research, the similar trees of two forms (coppice and seed-origin) were selected in the Monj area of Chaharmahal and Bakhtiari province. In each form, trees were divided into three levels of health (Healthy, dieback and crown drought up to 50%). Five similar trees by dimension were selected in each level of health (totally 30 trees). Before and after nutrient spraying, the quality characteristics of the trees were recorded and a mixed sample of leaves was prepared from them. Nutrient spraying were done at full time of leaves from early June to July with an interval of 10 days in three shifts. The results showed that the amount of micronutrients elements in the leaves of trees at the beginning of the growing season was significantly higher than the end of the season. Among the micronutrients elements, the amount of boron in the leaves of healthy trees was more than decaying trees. Qualitative evaluation of trees showed that the progression of dieback has stopped in most of the studied trees. Feeding of decaying trees and increasing the possibility of nutrient uptake from the soil can be effective in stopping the decay of trees.

    Keywords: boron, Feeding, micronutrients, nutrient spraying, Oak decline, Zagros forests
  • Saeed Mahdavi * Pages 235-245

    Kenaf is one of the most successful industrial plants for cultivation in Iran due to its unique properties for papermaking. The present research was conducted in order to supply virgin fiber for corrugated board to compensate shortage of wood in Iran. Harvest age is one of the important technical-economic aspects, so sampling was done from Cuban type of kenaf at three harvest ages of 5, 6 and 7 months and biomass was determined at 7 months of age. Soda-anthraquinone (AQ) pulping trials of kenaf core was carried out by 18 combination using 14% and 16% alkali charges, 0.2% AQ, three cooking time (60, 90, and 120 min.), three cooking temperature (155, 165, and 175 °C) and 7:1 liquor to core ratio. Pulp freeness was increased to 33 °SR by PFI mill beater and 127 g/m2 handsheets were made from the selected pulps including three harvest ages, two alkali charges (14% and 16%), cooking time of 120 min. and cooking temperature of 165 °C. The results showed that the green and dry biomass of kenaf was 32 and 7.7 ton/ ha, respectively. Screen yield, kappa number, and reject contents of optimal cooking combinations were measured in range of 53.71% to 48.76%, 78.73 to 118.27, and 1.58% to 4.41%, respectively. These results indicated that kenaf harvest age of 5 months that cooked by 16% alkali (F4 treatment) is the optimal treatment. It was found a direct relationship between harvest age with increasing of kappa number and screen yield of pulp. The results of physical properties of hand sheet showed that there are significant differences among the means of all these properties. Handsheet properties made from the optimal treatment, including tensile index of 85.7 Nm/g, burst index of 3.8 kPam2/g, tear index of 4.7 mNm2/g, RCT index of 16.8 Nm/g and CMT index of 1.9 Nm2/g are superior compare to the national standard specification of floating paper.

    Keywords: Core fiber, harvest age, Biomass, medium corrugated, kenaf, paper properties
  • Behzad Babaie, Loya Jamalirad *, Vahid Vaziri, Sahab Hedjazi Pages 247-260

    Development and application of natural and renewable resources in the manufacture of wood composites is one of the important issues that are always considered by various researchers and are looking for solutions to reduce the share of harmful and hazardous chemical compounds. Therefore the aim of this study was to investigate the use of black liquor powder obtained from alkali sulfite anthraquinone pulping process in the production of wood plastic composite with wheat straw residue and polypropylene polymer and using MAPP coupling agent. In order to make  the wood plastic composites, wheat straw flour enhancer in three levels of 30, 40 and 50% and black liquor powder obtained from alkaline sulfite anthraquinone (AS-AQ) pulping process in four levels of zero, 5, 10 and 15%  relative to dry weight of wheat flour was used. Then the flexural strength and modulus, tensile strength and modulus, impact resistance and thickness swelling within 2 and 24 hours immersion in water of the test specimens prepared from the wood plastic composites were measured and statistically analyzed. The results showed that by using liqueur powder obtained from alkali sulfate-anthraquinone process with wheat straw flour, the flexural strength increased about 50% compared to pure propylene. The flexural and tensile modulus and impact resistance of the composites approximately 100% compared to pure polymer. The thickness swelling of the composites also increased with increasing the amount of black liquor powder and wheat straw. In general, the results showed that replacing the black liquor powder with a part of wheat straw flour not only did not lead to significant negative changes in the properties of wood plastic composites but also improved some mechanical properties.

    Keywords: Black Liquor Powder, Sulfite-anthraquinone process, Wood-plastic composite, Agro waste