فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه دین و ارتباطات
سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن الویری، سید محمدعلی غمامی، حسین رضایی شریف آبادی* صفحات 1-32
    تبلیغ اسلام در هر منطقه ای باید بر اساس فرآیند فرهنگی و بر محور ارتباطات موثر در نظر گرفته شود، منطقه آمریکای لاتین از مناطق مستعد در پذیرش و تبلیغ اسلام است، باتوجه به تفاوتهایی که در زبان ، دین و فرهنگ و آداب ورسوم بومیان منطقه با مبلغان دینی وجود دارد  اهمیت تبلیغ براساس ارتباطات میان فرهنگی مطرح است. این پژوهش در صدد کشف موارد موثر از نوع ارتباطات میان فرهنگی بر محور الگوی قرآنی تعارف (هم شناسی فرهنگی) برای رسیدن به معنای مشترک از اسلام و مسلمانان در نگاه بومیان است تا زمینه تبلیغی مناسب و موثر بر محور توحید و فطرت انسانی فراهم آید. به منظور غنای محتوا و شناخت کافی از منطقه، بخشهایی را به بررسی تاریخ حضور مسلمانان و چگونگی نفوذ و گسترش ادیان بزرگ در منطقه  ، بویژه ارایه گزارشی از تجربه زیستی مبلغین مسیحی بعنوان دین پذیرفته شده که با بهره بردن از شیوه تبلیغی موثر براساس ارتباطات میان فرهنگی توانستند در طول 500 سال مسیحیت را در تمام آمریکای لاتین گسترش بدهند؛ پرداخته شده است. یافته های پژوهش با استفاده از روش پدیدارشناسانه براساس تجربه زیستی و مصاحبه های عمیق نگارنده و همچنین از مشاهدات مشارکتی مبلغین فعال در آمریکای لاتین بعنوان تکنیک کمکی ، جمع آوری شده است که می توان به این نتیجه دست یافت ؛ که از میان موارد ارتباطات میان فرهنگی ، سه محور معنویت، استعمارستیزی و نقش خانواده و مادر به عنوان موارد موثری هستند که موجب نوعی ارتباط همدلانه و مشترک بین بومیان آمریکای لاتین با مبلغان برای تبلیغ اسلام در عصر حاضر می باشند.
    کلیدواژگان: تبلیغ اسلام، آمریکای لاتین، بومیان، الگوی قرآنی تعارف، ارتباطات میان فرهنگی
  • محمدرضا برزویی، امیررضا تمدن*، رضا جهانبازی گوجانی صفحات 33-66

    در سال های اخیر، عربستان سعودی به عنوان یکی از کشورهای اثرگذار در منطقه ی جنوب غرب آسیا، در حوزه ی سایبری فعالیت های زیادی را آغاز کرده است؛ عربستان از این فضا برای تقابل با رقبای منطقه ای خود همانند جمهوری اسلامی ایران بهره ی فراوانی می برد. یکی از مهمترین عرصه های این تقابل، اغتشاشات دی ماه در ایران در سال 1396 بود که در آغاز ابعاد دخالت های فراملی در آن چندان روشن نبود. اما پس از گذشت اندکی، ابعاد دخالت سایر کشورها در این وقایع روشن شد و سبب شد تا به بررسی نقش یکی از کشورهای مهم در این زمینه بپردازیم. به دیگر بیان این پژوهش به دنبال آن است تا اصول کلی دیپلماسی سایبری عربستان در ایام اعتراضات دی ماه 96 علیه جمهوری اسلامی ایران را کشف نماید. این پژوهش قصد دارد با روش کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون (تم)، به بررسی دیپلماسی سایبری عربستان سعودی در قبال ایران بپردازد. جامعه ی تحقیق در این پژوهش، توییت های ارسال شده از سوی نهادها و کاربران مهم عربستانی در دی ماه سال 96 است که برای این پژوهش، بیش از 2000 توییت انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. پس از آغاز فرآیند کدگذاری طبق استانداردهای روش تحلیل مضمون،  بیش از 180 مضمون پایه، 17 مضمون سازمان دهنده و نهایتا 5 مضمون فراگیر به دست آمد که در واقع مضامین فراگیر، همان محورهای اصلی دیپلماسی سایبری عربستان را شکل می دهند؛ نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که تاکید بر واگرایی های قومی و منطقه ای، تخطیه ی کنشگری منطقه ای ایران، تخریب عملکرد سپاه پاسداران و تخریب نوع نظام حاکم در ایران، محورهای اصلی دیپلماسی سایبری عربستان علیه جمهوری اسلامی ایران را تشکیل می دهد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی سایبری، عربستان سعودی، اغتشاشات دی ماه 96، توییتر، جمهوری اسلامی ایران
  • مهری بهار، فائزه جبارپور* صفحات 67-90
    با شیوع چشم گیر کرونا و کاهش مراسم عزاداری برای متوفی یا لغو کامل آن ها و انتقال یافتن هرچه بیشتر این آیین های سوگواری به فضای مجازی، این مسئله برای محقق بوجود آمد که بازماندگان متوفی تا چه حد توانسته اند احساس همدردی و التیام یافتن غم عزیز از دست رفته شان را به واسطه ی تسلیت گفتن های مجازی خویشاوندان بدست آورند؛ و آیا اساسا فضای مجازی بستر مناسبی برای این نوع آیین ها است یا خیر. برای یافتن پاسخ، با تمرکز بر وجه آیینی و ارتباطاتی این پدیده، از 19 نفر از افرادی که از ابتدای شیوع کرونا تاکنون، کسی از نزدیکان خود را از دست داده اند، مصاحبه ی آنلاین انجام شد. نتایج بدست آمده، ذیل دو مقوله ی اصلی یعنی «تغییرات آیین های سوگواری به مثابه ی فرصت» و «تغییرات آیین های سوگواری به مثابه ی تهدید» گنجانده شدند. پررنگ تر شدن ابعاد معنوی آیین های سوگواری برای شخص متوفی که پیش از این بسیار کمرنگ شده بود، مزیتی است که به وسیله ی تغییرات آیینی دوران کرونا، نمود یافته است؛ در کنار چنین مزیتی، افسردگی ناشی از تخلیه نشدن احساسات، ناباوری مرگ متوفی و سیطره ی حس تنهایی، علی رغم ابراز همدردی های مجازی، از جمله آسیب هایی است که در طول زمان می تواند تاثیرات شگرفی بر روح و روان صاحبان عزا باقی گذارد. بنابراین آشکار است که فضای مجازی بستری مناسب برای شریک شدن در غم صاحبان عزا نیست. براساس نظریه ی ارتباطات آیینی می توان گفت این آیین های سوگواری رسانه ای شده اگرچه می توانند بر بعد حضوری آیین غلبه ایجاد کنند و شرایطی را برای ابراز همدردی های غیرحضوری فراهم سازند، اما همچنان نمی توانند جایگزینی برای آیین های سوگواری حضوری باشند.
    کلیدواژگان: آیین، سوگواری، ارتباطات آیینی، کرونا
  • غزاله حسنیان، سید محسن بنی هاشمی*، عبدالرضا سبحانی صفحات 91-118
    گسترش روزافزون رسانه ها موجب تحولات سبک زندگی جوامع شده است. سبک زندگی ایرانی- اسلامی نیز خارج از این موضوع نیست. غذا یکی از مصادیق فرهنگ است که می تواند ارزش های فرهنگی و دینی را جابه جا کند. در این بین برنامه های غذایی ماهواره ای نقش مهمی در ارایه باورها و ارزش های سبک زندگی دارند و یکی از روش های انتقال فرهنگی آنها استفاده از غذا و برنامه های غذایی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی چگونگی وضعیت محتوای برنامه های تغذیه ای ماهواره ای از نظر سبک زندگی ایرانی- اسلامی است. روش تحقیق از نوع کیفی است. در این مطالعه برنامه "بفرمایید شام" شبکه "من و تو" به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. استخراج داده ها، تجزیه و تحلیل و تفسیر آنها با استفاده از روش مایرینگ انجام شده است. پس از تجزیه و تحلیل برنامه های غذایی ماهواره ای مورد نظر این مطالعه، مقوله ها و زیرمقوله های آنها در رابطه با سبک تغذیه ای ایرانی- اسلامی مشخص شد. یافته ها نشان داد محتوای ارایه شده در برنامه های غذایی ماهواره ای در تقابل و مغایرت با اصول سبک زندگی ایرانی- اسلامی است. از موارد یافت شده می توان به "حذف، مخالفت یا بی اعتنایی به مفاهیم مذهبی"، "تغذیه ناسالم"، "سرو غیرایرانی غذا"، "اسراف"، "تجمل گرایی"، "لذت گرایی" و "فرهنگ فردگرایی" اشاره داشت. از آنجایی که شیوه تغذیه می تواند باعث تغییر در تفکر، عادات و ارزش های جوامع و یا تغییر ارزش های مذهبی می شود، رسانه ها نقش پررنگی را در هدایت سبک زندگی تغذیه ای جوامع ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: تغذیه، تلویزیون، رسانه، فرهنگ، سبک زندگی ایرانی-اسلامی
  • حسین خاکپور*، عاطفه خانی، هادی زینی صفحات 119-144
    در دوران پرفرازونشیب امام باقر (ع) جریان ها و فرقه های مختلفی در میان شیعه و اهل سنت شکل گرفت. تلاش این فرقه ها، اثبات حقانیت خود و تضعیف جایگاه طرف مقابل است؛ ازاین رو، رویارویی فرقه های شیعه با امامان معصوم (ع) از جایگاه مهمی برخورد است. رویکرد امام باقر (ع) با فرق انحرافی یکی از ضروریات مهم تاریخی است که به شدت با مسئله امامت، حاکمیت و حکومت اسلامی مرتبط بوده، قابل تعمیم در برخورد با جریان های نوظهر معاصر بوده و نیازمند تحلیل گفتمان است، یکی از مهم ترین فرقه ها شیعه زیدیه است. در مقاله پیش رو به روش توصیفی - تحلیلی، با استفاده از روش تحلیل گفتمان پدام _ با بهره گیری از توانایی های این گفتمان در قالب متغیرها و مقوله های عملیاتی_ نحوه برخورد امام (ع) با زیدیه، مورد تحلیل و بررسی قرارگرفته است و همچنین با توجه به شیوه برخورد امام (ع) با سران و پیروان زیدیه این نتیجه به دست آمد که بیشترین درصد رویکرد رفتاری امام، رویکرد دفعی است.
    کلیدواژگان: امام باقر(ع)، ارتباطات، زیدیه، پدام
  • محمدرضا روحانی* صفحات 145-178

    در میان نظریه های ارتباطات جمعی، مجموعه ای از نظریه های هنجاری وجود دارد که به تشریح بایدها و نبایدهای حاکم بر وسایل ارتباط جمعی در جوامع مختلف می پردازد؛ تقسیم بندی سیبرت و همکارانش اولین مجموعه از این دست به شمار می رود. در این میان رویکرد لیبرالیستی با افت و خیزی قابل توجه تا به امروز همراه بوده که حاصل آن را می توان در شکل گیری نظریه نیولیبرالیستی یا همان نظریه مسئولیت اجتماعی رسانه های جمعی دنبال نمود؛ بی شک مسئولیت اجتماعی در بداهت امر مفهومی کلی و ارزشی است اما این معنا در ادبیات نظری رسانه های جمعی از حیث مبانی و اصول با رویکرد سنتی لیبرالیستی تعارضی نداشته و مسیر مذکور را در صورتبندی متفاوتی دنبال می کند؛ لذا علی رغم ارزشی بودن این مفهوم، نمی توان بالجمله از این ادبیات نظری در چارچوب رویکرد دینی به رسانه استفاده نمود. این مقاله ضمن با مطالعه ای اسنادی، در بررسی و مقایسه با مبانی و اصول رسانه های نیولیبرال ضمن نمونه گیری هدفمند مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی قیاسی جهت دار به تشریح دیدگاه امام خمینی رحمه الله علیه خواهد پرداخت؛ براین اساس رسانه تراز انقلاب اسلامی در اندیشه امام (ره) رحمه الله علیه ضمن عبور از کاستی های رسانه نیولیبرالیستی، امکانات ساختاری و محتوایی رسانه دینی را جهت تعالی و رشد انسان و جامعه نمایان ساخته و بایدها و نبایدهای مربوط به رسانه های جمعی را در پرتو فرهنگ اسلامی و در راستای نیل به مسئولیت الهی تعریف می نماید.

    کلیدواژگان: امام خمینی رحمه الله علیه، رسانه های جمعی، رسانه و نئولیبرالیسم، مسئولیت اجتماعی، نظریه های هنجاری
  • سید محمدعلی شکیب، ناصر باهنر*، بهرام علیشیری صفحات 179-210

    رشد و گسترش فناوری های نوین ارتباطی و تاثیراتشان در قالب رسانه های جدید بر فرآیند تربیتی دانش آموزان به دغدغه ای مهم برای خانواده ها و سیاست گذاران فرهنگی - تربیتی کشور تبدیل شده است و ضرورت توجه به این مسئله را در سیاست های رسمی به ویژه سیاست های حوزه آموزش وپرورش آشکار می سازد.  پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق کیفی (سند پژوهی و مصاحبه عمیق با مدیران آموزش وپرورش) باهدف احصاء سیاست های اعلامی و اجرایی آموزش وپرورش و همچنین مقایسه میان آن ها در مواجهه با فضای مجازی به بررسی و توصیف وضعیت فعلی تعامل نهاد تعلیم و تربیت رسمی کشور با این رسانه پرداخته است.  از جمع بندی و گزینش اسناد مصوب و مرتبط سیاست های اعلامی، محورهای اصلی شامل: تجهیز سخت افزاری، تولید نرم افزاری و تولید دانش، آموزش فناوری اطلاعات، فرهنگ سازی درزمینه ی رسانه های جدید، پژوهش و مطالعات درزمینه ی فناوری اطلاعات، همکاری آموزش وپرورش با سایر نهادها و رویکرد سیاست گذارانه به رسانه های جدید استخراج شد. سیاست های اجرایی نیز در سه محور کلی سیاستی، رویکردی- نگرشی، عملیاتی - اجرایی از مصاحبه عمیق با مدیران آموزش وپرورش استخراج شدند. درنهایت سیاست های اعلامی و اجرایی، به منظور استخراج عمق تفاوت آنچه در اسناد مکتوب به تصویب می رسد و آنچه درصحنه عمل به اجرا درآمده است، بر اساس محورهای اصلی سیاستی، محورهای کارکردی، اصول هنجاری مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس این مقایسه می توان نتیجه گرفت، شکاف های نگرشی و مفهومی عمیقی میان سیاست های اعلامی نظام تعلیم و تربیت رسمی کشور و سیاست های اجرایی آن در مواجهه با رسانه های جدید وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، فرهنگ و ارتباطات، سیاست اعلامی، سیاست اجرایی، فضای مجازی
  • رضا عبدالرحمانی، محمد عبدالرحیمی*، رضا پورعلی، محمدرضا رفیعی دولت آبادی صفحات 211-246
    زمینه و هدف

    اصلاح و تقویت ارتباطات میان فردی یکی از ضروریات زندگی اجتماعی است. هدف اصلی این مقاله، بررسی وضعیت موجود تعاملات میان فردی کارکنان پلیس و ارایه راهکارهایی برای پوشش دادن ضعف های احتمالی و بهبود و تقویت نقاط قوت تعاملات میان فردی افراد پلیس با نگاهی به سیره پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی-کاربردی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری آن کلیه افراد پلیس با درجه ستوان یکم تا درجه سرهنگی است که در رسته های مختلف ناجا خدمت می کنند و به عنوان دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه علوم انتظامی امین مشغول به تحصیل هستند. تعداد کل این دانشجویان به عنوان جامعه آماری 210 نفر است. که به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب و با استفاده از جدول مورگان به تعداد 136 نفر انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات، میدانی و ابزار آن پرسشنامه محقق ساخته بوده است.

    یافته ها و نتیجه گیری: 

    یافته های تحقیق نشان داد که برای مدیران ناجا، از میان پنج ویژگی اساسی ارتباطات میان فردی، بعد گشودگی از همه ابعاد مهم تر بوده و بعد مثبت گرایی از همه ابعاد کم اهمیت تر بوده است. اولویت بندی ارتباط میان فردی با استفاده از ضریب فریدمن نشان داد که «تساوی» در رتبه اول، همدلی در رتبه دوم، گشودگی و حمایتگری و مثبت گرایی به ترتیب در رتبه های سوم تا ششم قرار دارند. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که مولفه های پنجگانه مطرح شده در مدل «دویتو» و «گیب» در سیره پیامبر اعظم (ص) وجود دارد و آموزش این مولفه ها می تواند در بهبود مهارت های برقراری ارتباط میان فردی پلیس مفید باشد.

    کلیدواژگان: ارتباطات میان فردی پلیس، پیامبر اسلام(ص)، گشودگی، همدلی، حمایتگری، مثبت گرایی، تساوی
  • میثم فرخی* صفحات 247-274
    هدف از این پژوهش بررسی ارزیابی دانشجویان دانشکده رفاه تهران نسبت به آموزش مجازی در دوران کرونا می باشد. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع پیمایشی می باشد که برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه آنلاین محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان (کارشناسی و کارشناسی ارشد) دانشکده رفاه بوده که در نیمسال دوم تحصیلی سال 98-99 در حال تحصیل بودند (880 نفر) که از تکنیک تمام شماری استفاده شده و در مجموع 645 پرسشنامه تکمیل شده توسط دانشجویان مدنظر قرار گرفته است. جهت محاسبه روایی از برخی اساتید و خبرگان و ناظر به پایایی پرسشنامه آلفای کرونباخ به کار گرفته شده که در مجموع (92/0 = آلفا) گویه ها تایید شدند. در این پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی (آزمونهای t تک نمونه ای، مستقل و Anova) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که ارزیابی دانشجویان دانشکده رفاه نسبت به آموزش مجازی نسبتا مطلوب (در حد متوسط) می باشد که ناظر به ابعاد و محورهای پنج گانه باید اشاره نمود که از لحاظ اهداف آموزش مجازی تقریبا مطلوب، ناظر به محتوای آموزشی وضعیت نسبتا مطلوب، بر اساس بعد سیستم (نرم افزار) در حد متوسط، ناظر به پشتیبانی برنامه نیز تا حد نسبتا مطلوب می باشد. ناظر به ارزیابی کلی می توان این گونه بیان نمود که دانشجویان به طور متوسط از برنامه ی آموزش مجازی دانشکده رضایت داشتند. در مجموع نیمی از دانشجویان بر این باور هستند که برنامه ی آموزش مجازی دانشکده نتوانسته خلا کلاس های حضوری را جبران نماید و به بیان دیگر از دیدگاه آنان محتوای آموزشی مجازی نمی تواند جایگزین کلاسهای حضوری گردد و محتوای درسی حضوری از محتوای درسی مجازی مطلوب تر و مفید تر می باشد.
    کلیدواژگان: : ارزیابی، آموزش، آموزش مجازی، دانشکده رفاه
  • سهراب مروتی*، بهروز سپیدنامه، صدیقه کرمی صفحات 275-304
    دین به عنوان یکی از مهم ترین و پرسابقه ترین نهادهای بشری همواره، در رابطه ای متقابل با نظام های اجتماعی بوده است. به گونه ای که از این نظام ها تاثیر پذیرفته و بر آن ها تاثیر نهاده است. رهیافت دینی جوامع و تحولات دینداری آن ها که در سبک های مختلف دینی نمود می یابند، نمونه ای بارز از این روابط متقابل است. تحولات دینداری بر مبنای الگوی نظری «گی روشه» مبتنی بر سه رکن عوامل، شرایط و کارگزاران تغییر است. این مقاله بر آن است تا با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی به مطالعه ی نقش ارکان سه گانه یاد شده در تحولات دینداری از منظر قرآن کریم بپردازد. یافته های به دست آمده موید آن است که  در قرآن کریم «عوامل» از جمله جمعیت، زیربنای اقتصادی و ارزشها به وسیله کنش اثرگذار خود زمینه تغییرات دینداری را به وجود می آورند و «شرایط»، در میزان به فعلیت رسیدن «عوامل» نقش مهمی ایفا می کنند. کارگزاران و نخبگان هم از طریق «تصمیم گیری» و «الگوسازی» در تغییرات دینداری سهیمند و در برخی موارد می توانند از طریق جریان سازی، تغییرات دینداری را به سمت دلخواه خود هدایت کنند. نتیجه اینکه در یک تغییر دینداری، هر سه عنصر با هم سهیمند اما «شرایط» می تواند آن دو عنصر را متاثر از خود سازد.
    کلیدواژگان: تغییرات اجتماعی، دینداری، عوامل تغییر، شرایط تغییر، کارگزاران تغییر
  • عزیز نجف پور آقابیگلو*، حمید پارسانیا، علی اصغر اسلامی تنها صفحات 305-330

    برای فارابی هدف اساسی فلسفه، سیاست است اما سیاست که همان تدبیر و اداره مدینه باشد صرفا وسیله ای است جهت " تحصیل السعاده " نه امری مقصود بالاصاله. به همین جهت است که تدبیر مدینه نزد او با اخلاق پیوندی وثیق دارد چرا آنچه تحصیل سعادت را امکانپذیر میسازد جز اکتساب فضایل اخلاقی نیست. فارابی یادآور میشود که اکتساب فضایل اخلاق و تحصیل سعادت تنها با معاونت و یاری دیگران و در اجتماع مجال تحقق پیدا میکند. بدین ترتیب اجتماع از نظر او وسیله است نه هدف و به همین اعتبار اداره اجتماع نیز چیزی جز نیل به سعادت دنیا و عقبی نیست. در این مقاله با روش کتابخانه ای و تحلیلی-پدیدارشناسانه، ضمن غور در آرای فارابی درباره مدینه، چارچوب نظری برای حکمرانی فضای مجازی ارایه میشود. بدین نحو که فارابی در  مدینه فاضله، حاکم اصلی را فرد ولی یا حاکم اول می داند و کلا عوام از اساس با خیالشان میزیند از این رو تذهیب قوه خیال عامه اهمیتی زیاد دارد. نسبت فارابی با فضای مجازی آنجاست که اولا این فضا خود جامعه است و ثانیا فضای مجازی در گفتگو و شکل بخشی قوه خیال است و خود هم ساخته خیال انسانی است. در مدینه فاضله مجازی حاکم مجازی، افاضل مجازی، ذوالسنه مجازی و مقدرون و مالیون مجازی تعریف می شوند.

    کلیدواژگان: مدینه فاضله، فارابی، فضای مجازی، خیال، مدینه فاضله مجازی، اقشار مدینه، حکمرانی فضای مجازی
  • بهاره نصیری* صفحات 331-374
    خانواده به عنوان یکی از نهادهای اجتماعی به لحاظ سبک زندگی و پیامدهای ناشی از آن، در طول تاریخ و در جوامع مختلف، دستخوش تحولات زیادی شده است. رشد سریع فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و گسترش حوزه های اثرگذاری آن در تمامی شیونات زندگی انسان، از جمله در حوزه خانواده، تغییر و تحولات شگرفی را پدید آورده است. سبک زندگی ایرانیان به معنای چگونگی جریان حیات و شیوه زندگی آنان نیز با ورود تکنولوژی های نوین ارتباطی و رسانه ای در برخی حوزه ها دستخوش تحولاتی شده است و به تبع آن تحولی اساسی در معنا، مفهوم و سبک های زندگی خانواده ایجاد کرده است. از آنجایی که تغییر و تحولات تکنولوژیکی، ساختار سنتی خانواده ایرانی را در انواع الگوهای همسرگزینی، روابط بین همسران، روابط والدین با فرزندان و شیوه های فرزندپروری، روابط بین دو نسل، مشاغل اقتصادی نوین در خانواده، اوقات فراغت، انگاره های جنسیتی و...متاثر نموده است. بر این اساس نادیده انگاشتن اهمیت تغییرات تکنولوژیکی، فرهنگی در جامعه و سبک های زندگی منبعث از آن، ممکن است به از دست رفتن فرصت ها و پیش بینی ناپذیری تهدیدها منجر شود. مقاله ی پیش رو حاصل یک تحقیق آینده پژوهانه است که در آن شناسایی مولفه های کلیدی و مضامین اصلی سناریوهای تغییر در سبک زندگی خانواده ایرانی با تاکید بر نقش آفرینی فناوری های نوین ارتباطی از دیدگاه خبرگان در ایران، با استفاده از مصاحبه های عمیق و پرسشنامه و به کمک نرم افزار ان وی وو (NVIVO) تعیین شده و سناریوسازی با استفاده از رویکرد شهودی انجام شده و عناوین سناریوها ترسیم و مختصات خانواده در هریک بحث و بررسی شده است. از دیدگاه خبرگان،4 سناریو: خانواده التقاطی رسانه ای، خانواده پایدار رسانه ای، خانواده ناپایدار رسانه ای و خانواده آشفته رسانه ای تدوین و ویژگی های اصلی هر سناریو ارایه گردید.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، خانواده، فناوری های نوین ارتباطی، سناریوهای خانواده
|
  • Mohsen Alviri, Seyyed Mohammadali Ghamami, Hossein Rezaei Sharif Abadi * Pages 1-32
    The propagation of Islam in any region must be considered on the basis of a cultural process and on the basis of effective communication. The Latin American region is one of the most prone to accepting and propagating Islam. Due to the differences in the language, religion and culture, and customs of the natives of the region with religious missionaries the importance of advertising is based on intercultural communication. This study seeks to discover the effective cases of intercultural communication based on the Quranic model of compliments (cultural homogeneity) to achieve a common meaning of Islam and Muslims in the eyes of the natives to provide a suitable and effective propaganda field on the axis of monotheism and human nature .In order to enrich the content and sufficient knowledge of the region, sections to study the history of the presence of Muslims and how the influence and spread of major religions in the region, especially a report on the biological experience of Christian missionaries accepted as a religion. By using an effective advertising method. Based on intercultural communication, they were able to spread Christianity throughout Latin America over 500 years; it has been reviewed. Research findings using phenomenological methods based on biological experience and in-depth interviews with the author, it is also collected from the participatory observations of missionaries active in Latin America as an auxiliary technique. That this result can be achieved; Among the cases of intercultural communication, the three axes of spirituality, anti-colonialism and the role of family and mother are as effective cases, that lead to a kind of empathetic and shared relationship between Native Americans and missionaries to propagate Islam in the present age.
    Keywords: Propaganda of Islam, Latin America, Indigenous people, Quranic pattern of compliments, Intercultural Communication
  • MohammadReza Borzouee, AmirReza Tamaddon *, Reza Jahanbazi Goojani Pages 33-66

    In recent years, Saudi Arabia, as one of the influential countries in the region of Southwest Asia, has started a lot of activities in the field of cyber; Saudi Arabia is taking advantage of this space to compete with its regional rivals, such as the Islamic Republic of Iran. One of the most important areas of this confrontation was the riots in Iran in January 2017, in which the dimensions of transnational interventions were not very clear at the beginning. But after a while, the dimensions of other countries' involvement in these events became clear and led us to examine the role of one of the important countries in this field. In other words, this study seeks to discover the general principles of Saudi cyber diplomacy during the protests against the Islamic Republic of Iran in January 1996.This study intends to investigate Saudi Arabia's cyber diplomacy towards Iran using a qualitative method and using the theme analysis method. The research community in this study is the tweets sent by important Saudi institutions and users in January 1996. For this research, more than 2000 tweets were selected and reviewed. After starting the coding process according to the standards of content analysis method, more than 180 basic themes, 17 organizing themes and finally 5 comprehensive themes were obtained, which in fact are the themes that form the main axes of Saudi cyber diplomacy; the results of this study show that emphasis on ethnic and regional divergences, the violation of the activism of the regions of Iran, the destruction of the performance of the Revolutionary Guards and the destruction of the type of ruling system in Iran, The main pillars of Saudi cyber diplomacy against the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Cyber diplomacy, Saudi Arabia, riots in December 1996, Twitter, Islamic Republic of Iran
  • Mehri Bahar, Faezeh Jabarpour * Pages 67-90
    With the dramatic prevalence of coronas and the reduction of mourning ceremonies for the deceased or their complete abolition, and the transfer of as many of these mourning rituals to cyberspace as possible, This problem arose for the researcher, to what extent have the survivors of the deceased been able to gain a sense of sympathy and healing for their lost loved one through the virtual condolences of relatives; and is cyberspace basically a good platform for these types of mirrors or not? To find the answer, focusing on the ritual and communication aspects of this phenomenon, 19 people who have lost a loved one since the beginning of the corona outbreak were interviewed online. The results were included in two main categories: "Changes in mourning rituals as an opportunity" and "Changes in mourning rituals as a threat. "It seems that the spiritual dimensions of the mourning rituals for the deceased, who had already become very dim, become more prominent. It is an advantage manifested by the ritual changes of the Corona; In addition to such an advantage, depression due to not evacuating emotions, disbelief in the death of the deceased and the dominance of loneliness, despite expressing virtual sympathies, are among the injuries. Which over time can have a profound effect on the souls of mourners. Therefore, according to the results of these interviews, cyberspace was not considered a suitable platform to share the grief of mourners. According to the theory of ritual communication, it can be said that these ritualized mourning rituals of the media, although they can overcome the presence dimension of the ritual. And provide conditions for the expression of absentee sympathy, but still cannot be a substitute for face-to-face mourning rituals.
    Keywords: religion, Mourning, Ritual Communication, Corona
  • Ghazaleh Hasanian, Seyed Mohsen Banihashemi *, Abdolreza Sobhani Pages 91-118
    The increasing expansion of the media has led to changes in the lifestyles of societies. Iranian-Islamic lifestyle is not out of the question.Food is one of the examples of culture that can transfer cultural and religious values.In the meantime, satellite food programs play an important role in presenting beliefs and values ​​of lifestyle, and one of the methods of their cultural transmission is the use of food and food programs.The purpose of this study is to investigate the status of the content of satellite nutrition programs in terms of Iranian-Islamic lifestyle.The research method is qualitative. In this study, the "Come to Dinner" program of "Me and You" network has been examined as an example.Data were extracted, analyzed and interpreted using the myering method.After analyzing the satellite diets of this study, their categories and subcategories in relation to the Iranian-Islamic diet were identified.The findings showed that the content presented in satellite food programs is in conflict with the principles of Iranian-Islamic lifestyle.Among the findings are "omission, opposition or disregard for religious concepts", "unhealthy nutrition", "serving non-Iranian food", "extravagance", "luxury", "hedonism" and "culture". "Individualism," he noted.Because nutrition can change the thinking, habits and values ​​of societies or change religious values, the media play an important role in guiding the nutritional lifestyle of societies.
    Keywords: Nutrition, television, Media, Culture, Iranian-Islamic lifestyle
  • Hossain Khakpour *, Atefeh Khani, HADEE ZEINI Pages 119-144
    During the ups and downs of Imam Baqir (AS), various currents and sects were formed between Shiites and Sunnis. The effort of these sects is to prove their legitimacy and weaken the position of the other side; Therefore, the confrontation of Shiite sects with the infallible Imams (as) is an important position. Imam Baqir (AS) 's approach to deviant sects is one of the important historical necessities, which is strongly related to the issue of Imamate, rule and Islamic government, can be generalized in dealing with contemporary currents and requires discourse analysis. One of the most important sects is the Zaydi Shiites. In the present article, by descriptive-analytical method, using the method of Padam discourse analysis - by using the capabilities of this discourse in the form of variables and operational categories - the manner of Imam (AS) dealing with Zaydia, has been analyzed and studied. Also, according to the way the Imam (AS) dealt with the leaders and followers of Zaydiyya, this result was obtained, the highest percentage of Imam's behavioral approach is repulsive approach.
    Keywords: Imam Baqir (AS), communications, Zaydi, PDAM
  • MohammadReza Rowhani * Pages 145-178

    Among mass communication theories, there is a set of normative theories, which describes the do's and don'ts of mass media in different societies; the division of Sibert et al. Is the first of its kind. Meanwhile, the liberal approach has been accompanied by significant ups and downs to date, the result of which can be followed in the formation of the neoliberal theory or the theory of social responsibility of the mass media; undoubtedly, social responsibility in its improvisation is a general and valuable concept. But this meaning in the theoretical literature of mass media is not in conflict with the traditional liberalist approach in terms of principles and follows the mentioned path in a different formulation; therefore, despite the value of this concept, this theoretical literature cannot be used in the context of religious approach to the media. This article, along with documentary studies, in reviewing and comparing with the basics and principles of neoliberal media, while purposeful sampling based on directional deductive qualitative content analysis, will explain the view of Imam Khomeini, may God have mercy on him; Accordingly, the media of the level of the Islamic Revolution in the thought of Imam (may God have mercy on him), while overcoming the shortcomings of the neoliberal media, showed the structural and content possibilities of the religious media for the excellence and growth of man and society. Defines the do's and don'ts of mass media in the light of Islamic culture and in order to achieve divine responsibility.

    Keywords: Imam Khomeini, Mass media, Media, Neoliberalism, Social Responsibility, Normative Theories
  • Seyyed MohammadAli Shakib, Naser Bahonar *, Bahram Alishiri Pages 179-210

    The growth and development of new communication technologies and their effects in the form of new media on the educational process of students has become an important concern for families and cultural-educational policy makers in the country. And highlights the need to address this issue in formal policies, especially in the field of education. The present study uses a qualitative research method (document research and in-depth interviews with directors of education) in order to enumerate the announced and executive policies of education and also compare them in the face of cyberspace to examine and describe the current state of interaction of the formal education institution with this The media has paid. From the collection and selection of approved and related documents of announced policies, the main axes include: hardware equipment, software production and knowledge production, information technology education, culture in the field of new media, research and studies in the field of information technology, education cooperation with other institutions and policy approach to New media was extracted. Executive policies in three general areas of policy, approach-attitude, operational-executive were extracted from in-depth interviews with directors of education.Finally, declarative and executive policies, in order to extract the depth of the difference between what is approved in the written documents, And what has been done on the ground, Based on the main policy axes, functional axes, normative principles were compared and analyzed. Based on this comparison, it can be concluded that there are deep attitudinal and conceptual gaps between the policies announced by the country's formal education system and its executive policies in the face of new media.

    Keywords: Education, Culture, Communication, Declaration Policy, Executive Policy, Cyberspace
  • Reza Abdolrahmani, Mohammad Abdolrahimi *, Reza Poorali, MohammadReza Rafei Dolat Abadi Pages 211-246
    Background and Aim

    Improving and strengthening interpersonal relationships is one of the necessities of social life. The main purpose of this article is to examine the current state of interpersonal interactions of police officers and provide solutions to cover possible weaknesses and improve and strengthen the strengths of interpersonal interactions of police officers with a look at the life of the Holy Prophet.

    Method

    The research method is descriptive-applied research. The statistical population is all police officers, from the rank of first lieutenant to colonel they serve in various NAJA disciplines and study as undergraduate and graduate students at Amin University of Law Enforcement Sciences. The total number of these students as a statistical population is 210 people.136 people were selected by proportional stratified sampling method using Morgan table. Data collection, field and its tool was a researcher-made questionnaire. 

    Findings and Conclusion:

    The research findings showed that for NAJA managers, among the five basic characteristics of interpersonal communication, the dimension of openness was the most important of all dimensions and the dimension of positivity was the least important of all dimensions. Showed prioritization of interpersonal communication using Friedman coefficient “Equality" in the first place, empathy in the second place, openness and supportiveness and positivism are in the third to sixth ranks, respectively. Based on these findings, it can be concluded that there are five components proposed in the model of "Ditto" and "Gibb" in the biography of the Holy Prophet (PBUH). And training in these components can be helpful in improving police interpersonal communication skills.

    Keywords: Police Interpersonal Communication, Prophet of Islam (PBUH), Openness, Empathy, Support, Positiveness, Equality
  • Meysam Farokhi * Pages 247-274
    The purpose of this study is to evaluate the evaluation of Tehran University of Refah students towards virtual education during the corona. The research is applied in terms of purpose and is a survey that uses a researcher-made online questionnaire to collect data. The statistical population of the study included all students (undergraduate and graduate) of the Faculty of Refah who were studying in the second semester of the academic year of 1998-99.(880 people) that the counting technique was used and a total of 645 questionnaires completed by students were considered. In order to calculate the validity of some professors and experts and to observe the reliability of the Cronbach's alpha questionnaire, the items were approved in total (alpha = 0.92).In this study, descriptive and inferential statistics (one-sample, independent and Anova t-tests) were used. The results show that the evaluation of students of the Faculty of Refah in relation to virtual education is relatively desirable (average), which refers to the five dimensions and axes should be noted. In terms of virtual education goals are almost desirable, in terms of educational content, the situation is relatively desirable, based on the system (software) dimension in the average, the program support is also relatively desirable. Regarding the overall evaluation, it can be stated that the students were on average satisfied with the virtual education program of the faculty. In total, half of the students believe so the virtual education program of the faculty could not fill the gap of face-to-face classes. In other words, from their point of view, virtual educational content can not replace face-to-face classes. And face-to-face curriculum content is more desirable and useful than virtual curriculum content.
    Keywords: Assessment, Education, Virtual Education, Faculty of Refah
  • Sohrab Morovati *, Behroz Sepidnameh, Sedigheh Karami Pages 275-304
    Religion, as one of the most important and long-standing human institutions, has always been in interaction with social systems. In such a way that these systems have been influenced and have been influenced. The religious approach of societies and the changes in their religiosity, which are manifested in different religious styles, are clear examples of these reciprocal relations. Religious developments are based on the theoretical model of "gyro" based on the three pillars of factors, conditions and agents of change. This article intends to study the role of the three pillars mentioned in the developments of religiosity from the perspective of the Holy Quran by using the method of qualitative content analysis. The findings confirm that in the Holy Quran, "factors" such as population, economic infrastructure and values ​​by their effective action create the ground for religious change and "conditions" play an important role in the actualization of "factors". they do. Agents and elites also contribute to changes in religiosity through "decision-making" and "modeling", and in some cases can direct changes in religiosity to their liking through streamlining. The result is that in a change of religiosity, all three elements share, but "circumstances" can affect those two elements.
    Keywords: social change, Religiosity, factors of change, conditions of change, agents of change
  • Aziz Najafpour Aghabeighlou *, Hamid Parsania, AliAsghar Eslami Tanha Pages 305-330

    For Farabi, the main goal of philosophy is politics, but politics, which is the same as planning and governing Medina, is merely a means to "study happiness" and not something with an original purpose. That is why the plan of Medina has a strong connection with morality in him, because what makes the study of happiness possible is nothing but the acquisition of moral virtues. Farabi reminds that the acquisition of moral virtues and the study of happiness can only be achieved with the help and assistance of others and in the community. Thus, in his view, society is a means, not an end, and by the same token, the management of society is nothing but the attainment of worldly and posterior happiness. In this article, with a library and analytical-phenomenological method, while considering Farabi's views on Medina, a theoretical framework for governing cyberspace is presented. In this way, Farabi in the utopia considers the main ruler as the guardian or the first ruler, and the general public thinks fundamentally, so it is very important to enlighten the public imagination. Farabi's relationship with cyberspace is where, firstly, this space is society itself and, secondly, cyberspace is in dialogue and the formation of imagination. And it is also made by human imagination. In Medina, the virtual ruler is defined as the virtual ruler, the virtual virtues, the virtual virtues, and the virtuous and the virtual million.

    Keywords: Utopia, Al-Farabi, Cyberspace, fantasy, virtual utopia, strata of cyberspace, cyberspace governance
  • Bahareh Nasiri * Pages 331-374
    The family as one of the social institutions in terms of lifestyle and its consequences, has undergone many changes throughout history and in different societies. The rapid growth of new communication and information technologies and the expansion of its spheres of influence in all aspects of human life, including the field of family, has brought about dramatic changes and developments. The lifestyle of Iranians, meaning the way of life and their way of life, has also undergone changes with the introduction of new communication and media technologies in some areas. Consequently, it has created a fundamental change in the meaning, concept and lifestyles of the family. Because of technological changes, the traditional structure of the Iranian family in a variety of patterns of marriage, relationships between spouses, parents' relationships with children and parenting practices, relationships between two generations, new economic jobs in the family, leisure, gender ideas, etc. have been affected. Accordingly, ignoring the importance of technological and cultural changes in society and the resulting lifestyles, It may lead to missed opportunities and unpredictability of threats. The following article is the result of a future research .In it, the identification of key components and main themes of scenarios of change in the lifestyle of the Iranian family with emphasis on the mapping of new communication technologies from the perspective of experts in Iran, using in-depth interviews and questionnaires and with the help of NVIVO software has been determined. Scenario making is done using an intuitive approach, and the titles of the scenarios are drawn and the family coordinates in each are discussed. From the experts' point of view, 4 scenarios: eclectic media family, stable media family, unstable media family and chaotic media family were developed and the main features of each scenario were presented.
    Keywords: lifestyle, Family, new communication technologies, family scenarios