فهرست مطالب

اکوبیولوژی تالاب - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1400)

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد پناهنده*، مهسا عبدلی صفحات 5-22

    تالاب بین المللی انزلی جز تالاب های طبیعی و آب شیرین کشور است که در جنوب غربی سواحل دریای خزر در استان گیلان واقع شده است. هدف این تحقیق بررسی روند توالی سرزمینی تالاب انزلی از طریق بررسی تغییرات زمانی الگوی سیمای سرزمین و نیروهای محرک این تغییرات می باشد. بدین منظور از تصاویر ماهواره ای TM و OLI در سال های 1994، 2008 و 2018 برای تولید نقشه تغییرات پوشش اراضی و جهت کمی سازی و پدیده های رخ داده در سرزمین از متریک های NP, CA, PD, LPI و PLAND استفاده شد. سپس از چارچوب علی-معلولی نیرومحرکه-فشار-وضعیت-اثر-پاسخ (DPSIR) جهت ارایه راهکارهای مناسب حفاظت، احیا و مدیریت تالاب استفاده گردید. طبق نتایج حاصل از این مطالعه از سال 1994 تا 2018 در سطح کلاس کشاورزی-جنگل با افزایش NP و افزایش CA پدیده خلق و ایجاد، در سطح کلاس های گیاهان تالابی و زمین های تالابی با کاهش NP و افزایش CA پدیده تجمیع و به دلیل کاهش متریک های PLAND, PD, NP, CA و LPI برای کلاس آب شاهد پدیده حذف و از بین رفتن این کلاس بوده ایم. نیرومحرکه های شناسایی شده در این تحقیق کشاورزی، رشد جمعیت، صنایع و گردشگری هستند که افزایش آن ها اثرات منفی بسیاری ازجمله افزایش سطح زیر کشت حاشیه تالاب، ورود پساب های خانگی، صنعتی و کشاورزی به تالاب، کاهش کیفیت آب های زیرزمینی، کاهش زیستگاه گونه های آبزی، پرندگان را به همراه دارد. بررسی تغییرات الگوی سیمای سرزمین بیانگر وقوع توالی طبیعی با منشا انسانی در محدوده موردبررسی می باشد که به تدریج توالی انسانی غالب گردیده است.

    کلیدواژگان: متریک های سیمای سرزمین، مدل تجزیه وتحلیلی DPSIR، تالاب انزلی، سنجش ازدور
  • محسن پاکباز، فلورا محمدی زاده*، امیرهوشنگ بحری، دل آرام نخبه زارع، مریم طلا صفحات 23-30

    پژوهش حاضر سال 1398 باهدف مطالعه ی تاثیر عصاره ی هیدرو الکلی جوز هندی Myristica fragrans و فلفل سفید Piper nigrum بر شاخص های خونی ماهی کپور معمولی، با مقادیر 2، 4، 6 و 8 و 10 گرم در لیتر جهت بی هوشی 72 عدد ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی 33/3 ± 45/34 گرم انجام گرفت. برای هر عصاره تعداد 30 ماهی در نظر گرفته و یک گروه 12 تایی از ماهیان به عنوان شاهد تحت تاثیر هیچ یک از عصاره ها قرار نگرفتند. خون گیری از ماهیان در حین بی هوشی و 24 ساعت بعد از هوشیاری ماهیان انجام و شاخص های خونی شامل تعداد گلبول های سفید و قرمز و مقدار هموگلوبین و هماتوکریت اندازه گیری شدند. مقادیر فوق الذکر از عصاره ی هیدرو الکلی جوز هندی و فلفل سفید در مدت زمان از دست دادن تعادل (شروع بی هوشی)، بی هوشی کامل و مدت زمان بازگشت هوشیاری، اختلاف معنی داری را نشان دادند (05/0<p). میانگین تعداد گلبول های قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت در بی هوشی با عصاره ی هیدرو الکلی جوزهندی در حین بی هوشی و 24 ساعت بعد از بی هوشی نسبت به گروه شاهد، معنی دار نبودند (05/0 >p)، اما در مورد گلبول های سفید که مقدار آن در حین بی هوشی و 24 ساعت بعد از بی هوشی به ترتیب، 31/1 ± 74/ 10 و 22/1 ± 30/9 بود، اختلاف معنی دار در 24 ساعت بعد از بی هوشی نسبت به گروه شاهد مشاهده گردید (05/0<p). در بی هوشی ماهی کپور معمولی با عصاره ی هیدرو الکلی فلفل سفید مشخص شد که میانگین تعداد گلبول های قرمز در حین بی هوشی و 24 ساعت بعد از بی هوشی، به ترتیب 55/1 ± 19/8 و 98/0 ± 69/6 بود و نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0>p)، ولی در تعداد گلبول های سفید در 24 ساعت بعد از بی هوشی و در هماتوکریت و هموگلوبین در حین بی هوشی نسبت به شاهد اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0<p). با توجه به تغییرات کمتر فاکتورهای خونی در بی هوشی با عصاره ی جوزهندی این ماده به عنوان ماده ی مناسب تر جهت بی هوشی قابل استفاده می باشد.

    کلیدواژگان: کپور معمولی، عصاره ی هیدرو الکلی جوز هندی، عصاره ی هیدرو الکلی فلفل سفید، بی هوشی، شاخص های خونی
  • مرتضی کریمی، هادی مدبری* صفحات 31-50

    تالاب بوجاق، پهنه آبی وسیع با عمق آب مناسب در مجموعه تالاب بین المللی پارک ملی بوجاق در استان گیلان واقع شده است. با توجه به اهمیت این تالاب در حفظ حیات زیستگاه های متنوع گونه های در معرض خطر، مطالعه حاضر، باهدف محاسبه نیاز آبی زیست محیطی تالاب بوجاق و ارایه راهکارهای مناسب برای تامین آن در شرایط مختلف آب و هوایی، بر اساس یک روش جامع در سال 1398 انجام شد. مطالعات جامعی از کلیه شاخص های هیدرومورفولوژیکی، اکولوژیکی، بیولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی صورت گرفت و درنهایت با تحلیل پرسشنامه ها و ارزش گذاری شاخص ها و انتخاب شاخص های موردنظر برای هر بخش، اردک سرحنایی با اختصاص بالاترین درجه اهمیت به عنوان شاخص نهایی اکولوژیکی و گردشگری به عنوان شاخص نهایی اقتصادی-اجتماعی انتخاب گردید. به منظور برآورد مساحت پهنه آبی تالاب، تصاویر ماهواره ای LandSat با استفاده از نرم افزارهای ENVI و ArcGIS طبقه بندی و تفسیر شدند. جهت محاسبه نیاز آبی زیست محیطی تالاب، ارتباط بین تعداد اردک سرحنایی با مساحت تالاب در شرایط هدف گذاری شده در سه سطح بررسی و نتیجه شد که حجم آب موردنیاز جهت رسیدن به شرایط مطلوب، قابل قبول و حداقل به ترتیب برابر با 340، 285 و 235 هزار مترمکعب می باشد. همچنین به منظور بررسی میزان کمبود آب در سناریوهای خشک سالی، نرمال و ترسالی در مقیاس ماهانه، کلیه اجزای معادله بیلان جهت رسیدن به ترازهای اکولوژیک مطلوب و حداقل به صورت میانگین بلندمدت در نظر گرفته و نتیجه شد که در شرایط نرمال و خشک سالی حجم تالاب با شرایط حداقل اکولوژیکی فاصله دارد. به طوری که سالانه به ترتیب حدود 4/539 و 9/933 هزار مترمکعب کمبود آب در مقایسه با شرایط متناظر وجود خواهد داشت. لذا به عنوان راهکار مدیریتی می توان با ایجاد منابع آب ورودی جدید به تالاب، آب موردنیاز تالاب را بدون لطمه به سایر مصرف کنندگان از رودخانه های سفیدرود و اشمک تامین کرد و تراز آب تالاب را به تراز اکولوژیکی هدف گذاری شده رساند.

    کلیدواژگان: نیاز زیست محیطی، تالاب بوجاق، شرایط اکولوژیکی، گونه شاخص، کمبود آب
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، بتول زینالی، احسان قلعه صفحات 51-68

    آب های زیرزمینی از منابع اصلی تامین آب شرب، صنعت و کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک ایران می باشند. برداشت بی رویه و ورود مواد آلاینده به داخل این آب ها باعث شده کیفیت این آب ها در مناطق مختلف دست خوش تغییراتی باشد. هدف از انجام این پژوهش مقایسه روش های درون یابی قطعی و زمین آماری جهت پهنه بندی داده های کیفی دشت برخوار استان اصفهان می باشد. در این مطالعه از اطلاعات کیفی 29 چاه آب زیرزمینی برای بررسی پارامترهای کیفی شامل EC، TDS، Cl، SAR، SO4، Na، Mg و HCO3 در سال های 1385 و 1395 استفاده شده است. از نرم افزار GS+ و محیط GIS جهت تعیین و ترسیم نقشه های پهنه بندی با استفاده از روش های مختلف درون یابی استفاده شد. سپس ویژگی های کیفی با استفاده از روش های درون یابی قطعی و زمین آمار پهنه بندی گردیدند و با استفاده از معیارهای ارزیابی خطا، روش برتر برای هر ویژگی کیفی در هر دوره مشخص گردید و نقشه ی پهنه بندی آن ها در محیط GIS ترسیم گردید. نتیجه این مطالعه به منظور درک بهتر رفتار کیفی آب های زیرزمینی بر اساس ویژگی های مختلف، مورداستفاده قرارگرفته و تطابق رویکردها و شاخص های مختلف پهنه بندی موردسنجش قرارگرفته و نقشه های کیفیت آب زیرزمینی با توجه به ویژگی های کیفی طی دوره موردمطالعه ترسیم گردید. نتایج نشان داد که میانگین ویژگی های کیفی EC، TDS، Cl، SAR، SO4، Na، Mg و HCO3 در سال 1385 به ترتیب برابر با 942، 7/281، 28/27، 428/6، 409/10، 602/22، 936/8 و 178/4 بوده که این مقدار در سال 1395 به ترتیب برابر با 1002، 4/352، 604/21، 059/6، 645/10، 869/18، 185/5 و 126/7 می باشد که این افزایش حاکی از کاهش کیفیت آب بوده است.

    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، پارامتر کیفی، دشت برخوار، روش زمین آمار
  • روح الله حقیقت، هانیه نوروزی* صفحات 69-84

    در حال حاضر آب رودخانه بشار، منبع حیات آبزیان و تامین کننده آب موردنیاز حیات وحش و ساکنان حواشی آن است و یکی از سرشاخه های مهم رودخانه کارون می باشد. این پژوهش باهدف بررسی کیفیت آب قسمتی از رودخانه بشار که از منطقه حفاظت شده دنا عبور می کند، انجام گرفت. در این مطالعه در طول رودخانه بشار در محدوده موردمطالعه یازده ایستگاه انتخاب گردید و نمونه برداری از این مسیر 19068 متری به مدت سه روز متوالی در بهمن 1395 و در هر ایستگاه با سه تکرار انجام گرفت و درمجموع 33 نمونه جمع آوری گردید. درنهایت نمونه ها در ظروف شیشه ای درپوشید به آزمایشگاه منتقل گردید و پارامترهای نیترات (NO3)، فسفر (P)، اکسیژن خواهی بیولوژیکی (BOD)، کل جامدات محلول (TDS) و کلی فرم مدفوعی (Fecal coliform) استخراج گردید. داده های به دست آمده از طریق آزمون تی تک نمونه ای، آزمون تی غیر جفتی، آزمون تجزیه واریانس و آزمون همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد میانگین فسفر (68/0±672/0) و کلی فرم مدفوعی (17/0±01/4) در آب بیشتر از حد مجاز استاندارد بود (01/0≤p) و نیز در مقاطعی از رودخانه با حضور هم زمان چند کاربری انسانی، کشاورزی و صنعتی در اطراف آن، میزان دو پارامتر فسفر (همه ایستگاه ها به جز 2، 4 و 9) و کلی فرم مدفوعی (سه ایستگاه 7، 8 و 10) بیشتر از حد استاندارد بود (05/0P≤ ≤0). همچنین تغییرات مکانی هر پنج فاکتور معلول ورود هم زمان فاضلاب تصفیه نشده سایت های سنگ شکن، استخرهای پرورش ماهی، روستاها و زمین های کشاورزی به آب رودخانه بود. از طرف دیگر، همبستگی مثبت معنی دار بین P، TDS، BOD و Fecal coliform نشانگر افزایش بار آن ها از منابع آلوده کننده در اطراف آب رودخانه به طور هم زمان بود؛ بنابراین آب رودخانه بشار در طی عبور از منطقه حفاظت شده دنا در ایستگاه های 7، 8، 10 و 11 که در مجاورت هم زمان چندین کاربری انسانی، کشاورزی و صنعتی قرارگرفته، تنزل کیفیت داشته و با توجه به مصارف انسانی و حیات وحش از آب آن در مسیر منطقه حفاظت شده، خطر آلودگی، بیماری و مرگ آن ها را تهدید می کند.

    کلیدواژگان: بشار، دنا، کیفیت آب، رودخانه، منطقه حفاظت شده
  • شهرام گودرزی، علی افروس* صفحات 85-100

    گیاهان آبزی ظرفیت جذب فلزات سنگین بالا و متفاوتی دارند و ازاین رو استفاده از آن ها به عنوان یک روش ارزان قیمت و سازگار با محیط زیست برای پالایش فلزات از محیط های آلوده توصیه می گردد. در این تحقیق، انباشت، ضرایب انباشت زیستی و انتقال دو فلز سنگین نیکل و کادمیوم توسط سه گونه گیاهی Scirpus tabernaemontani, Phragmites australis و Typha latifolia از طریق اعمال سه سطح نیکل با سطوح 20، 50 و 150 میلی گرم در کیلوگرم و کادمیوم با سطوح 10، 35 و 85 میلی گرم در کیلوگرم کشت شده در بستر شنی و محیط کشت گلدانی در مدت زمان 60 روز، در تابستان 1396 موردمطالعه قرار گرفت. پس از آماده سازی بستر و افزودن مواد شیمیایی مغذی و تغلیظ بستر به فلزات موردبررسی، هر محیط کشت به صورت تصادفی به یک تیمار و در سه تکرار اختصاص یافت. نتایج تحقیق نشان داد که تاثیر سطوح مختلف غلظت هر دو فلز و نوع گیاه آبزی بر انباشتگی در اندام های گیاهی معنی دار گردید. همچنین انباشت دو فلز موردبررسی در اندام های زیرزمینی به مراتب بیش از مقادیر مشابه در اندام های هوایی بوده است. بیشترین انباشت در اندام های زیرزمینی و هوایی مربوط به گونه گیاهی تیفا با مقادیر 6/71 و 8/35 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک در مورد نیکل و 6/34 و 5/12 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک در مورد کادمیوم مشاهده گردید. بیشترین میزان ضریب انتقال هر دو فلز سنگین نیکل و کادمیوم، برای گونه گیاهی تیفا با مقادیر 44/0 و 34/0 ثبت گردید. هر دو گونه گیاهی نی و تیفا ازنظر فاکتور تجمع زیستی با مقادیر 78/0- 68/0 و 84/0- 71/0 در مورد کادمیوم و 70/0- 48/0 و 70/2 - 58/0 در مورد نیکل در محدوده قابل ملاحظه ای قرار دارند. با توجه به اینکه آزمایش حاضر در فصل گرم سال در خوزستان انجام شده است با توجه به دمای بالای هوا، تبخیر و تعرق شدید گیاهان آبزی می تواند دلیل خوبی برای جذب بیشتر فلزات سنگین باشد.

    کلیدواژگان: تیفا، نی، نیکل، کادمیوم، انباشتگی، بوریا.Typha، Phragmites، Nickel، Cadmium، Accumulation
  • مژگان خدادادی*، فواد عامری، ابراهیم رجب زاده قطرمی صفحات 101-114

    در این تحقیق اثر پودر گیاه سیر (Allium sativum) به عنوان یک ماده موثر بر شاخص های رشد و خون شناسی در بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان پرورشی (Onchorhynchus mykiss) در مرکز تحقیقاتی اصلاح نژاد ماهیان سرد آبی شهید مطهری یاسوج در سال 1393 موردبررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی بر اساس 5 جیره غذایی، یک جیره فاقد گیاه سیر به عنوان شاهد و چهار جیره با مقادیر مختلف پودر سیر (5/0، 1، 5/1، 2 گرم بر کیلوگرم) در سه تکرار برای هر تیمار طراحی گردید. 900 بچه ماهی پرورشی با متوسط وزن 01/0±41/3 گرم به مدت 8 هفته با جیره های آماده شده تغذیه شدند. در انتهای هفته هشتم، شاخص های رشد و هماتولوژی اندازه گیری شد. در میان شاخص ها، ضریب رشد ویژه و درصد افزایش وزن تحت تاثیر قرار گرفته و بهبودی را نسبت به شاهد در تمام تیمارها نشان داد (05/0<p). بالاترین ضریب رشد ویژه در تیمار 1 درصد مشاهده شد. تعداد کل اریتروسیت ها، میزان هموگلوبین، اندیس های خونی میانگین حجم گلبول های قرمز، و شمارش لنفوسیت و نوتروفیل گلبول های سفید در تیمارهای مختلف آزمایش تغییرات معنی داری نشان داد (05/0<p). کلسترول اختلاف معنی داری را با شاهد در جیره حاوی 5/0 درصد پودر سیر نشان داد (05/0 <p). اما سطح گلوکز تغییرات معنی داری نشان نداد (05/0 > P). سطوح گلوبولین و آلبومین در جیره های حاوی سیر از مطلوبیت بالایی نسبت به تیمار شاهد برخوردار بود و میزان تری گلیسیرید در جیره به میزان اندکی نسبت به شاهد افزایش داشت. جیره حاوی 1 درصد در بچه ماهی قزل الای رنگین کمان نسبت به جیره فاقد سیر و میزان های سیر در جیره های استفاده شده از برتری برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: سیر، قزل آلای رنگین کمان، شاخص های رشد، شاخص های هماتولوژی، بیوشیمی سرم
  • سید قاسم قربانزاده زعفرانی، منا ایزدیان*، فرهاد حسینی طایفه صفحات 115-126

    شاخص زیستی BMWP (Bioligical Monitoring Working Party) از متداول ترین شاخص های برگرفته از جمعیت خرد بی مهرگان کوچک (ماکروبنتوز) است که با استفاده از امتیازدهی به خانواده های جمع آوری شده به ارزیابی کیفی سلامت بوم سازگان های رودخانه ه ای می پردازد. در این مطالعه نمونه برداری در نه ایستگاه از سرشاخه های وارنگه رود و ولایت رود در طول رودخانه کرج تا بیلقان در مجاورت شهر کرج به صورت فصلی از پاییز 1396 تا تابستان 1397 انجام شد. نمونه برداری ماکروبنتوزها با سوربرسمپلر انجام و پس از تثبیت با فرمالین پنج درصد و رنگ آمیزی نمونه های شناسایی و جداسازی شدند. در نتایج به دست آمده از مجموع 38400 نمونه ماکروبنتوز جمع آوری شده تعداد 51 تاکسون از 42 خانواده شناسایی شد. میانگین تراکم سالانه در رودخانه کرج 2911 (عدد/مترمربع) به ثبت رسید. جمعیت بندپایان و کرم های حلقوی درمجموع 97 درصد تراکم ماکروبنتوزهای شناسایی شده را تشکیل می دهند. میانگین کل شاخص BMWP در رودخانه کرج 8/48 بوده و دامنه تغییرات شاخص BMWP بر اساس ایستگاه (0/109-0/4) می باشد. بیشینه مقدار میانگین سالانه این شاخص (83/73) در ایستگاه وارنگه رود و کمینه مقدار آن (50/26) در ایستگاه شهرستانک مشاهده شد و روند تغییرات این شاخص از بالادست به سمت پایین دست رودخانه، کاهشی بود. طبقه بندی و زون بندی وضعیت کیفی رودخانه کرج با استفاده از شاخص BMWP نشان داد که ایستگاه های پایین دست ازجمله بیلقان، پل خواب، آسارا و شهرستانک دارای وضعیت ضعیف، ایستگاه های بالادست ازجمله شهرستانک، حسنکدر، گچسر و دیزین در شرایط متوسط و ایستگاه 9 (وارنگه رود) در وضعیت خوب می باشد. ایستگاه پل چوبی بعد از سد کرج نیز علیرغم قرار گرفتن در پایین دست رودخانه دارای کیفیت متوسط بوده است. به نظر می رسد ایستگاه هایی که وضعیت بوم شناختی فقیر (P) در آن ها ارزیابی شده است لازم است در اولویت برنامه های مدیریتی برای حفاظت و کاهش بار آلودگی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: BMWP، ماکروبنتوز، رودخانه کرج، شاخص زیستی، کیفیت آب
|
  • Mohammad Panahandeh*, Mahsa Abdoli Pages 5-22

    Anzali International Wetland is a natural and freshwater wetland located on the southwest coast of the Caspian Sea in Guilan province. The purpose of this study is to investigate the trend of the Anzali Wetland territorial sequence by examining the temporal changes of the landscape pattern and the driving forces of these changes. For this purpose, TM and OLI satellite images of 1994, 2008 and 2018 were used to produce land cover changes maps and to quantify and phenomena occurring in the land using NP, CA, PD, LPI and PLAND metrics. Then, DPSIR was used to provide appropriate solutions for wetland conservation, resuscitation and management. According to the results of this study from 1994 to 2018 at forest-agricultural class level with increasing NP and increasing CA creation phenomenon, at the level of wetland and wetland plants classes with decreasing NP and increasing CA aggregation phenomenon and due to metric decrease PLAND, PD, NP, CA and LPI for water class have witnessed the elimination and disappearance of this class. The driving forces identified in this research are agriculture, population growth, industry, and tourism, with many adverse effects including increase cultivation area of wetland margins, the introduction of domestic, industrial and agricultural wastewater into the wetland, reducing groundwater quality, Reduced habitat for aquatic species, birds. Investigation of changes in the landscape pattern indicates that natural sequences of human origin have occurred in the area under study, which has gradually become the dominant human sequence.

    Keywords: Landscape metrics, Analytical model DPSIR, Anzali Wetland, Remote Sensing
  • Mohsen Pakbaz, Flora Mohammadizadeh*, AmirHoushang Bahri, Delaram Nokhbeh Zareh, Maryam Tala Pages 23-30

    The present study was done in 2019 to investigate the effect of nutmeg hydroalcoholic extract and white Piper nigrum hydroalcoholic extract In amounts of 2, 4, 6, 8 and 10 ml per liter for anesthesia 72 carp with a medium weight 34/45±3/33 grams and its effect on some blood indicators were examined. For this purpose, for each extract, 30 fish in 5 treatments and a total of 60 fish in 10 treatments and a group of 12 fish as a control were not affected by any of the extracts. Blood samples were taken from the fishchr('39')s heart during anesthesia and 24 hours after the fish regained consciousness, and blood parameters including white and red blood cell counts and hemoglobin and hematocrit levels were measured in the fishchr('39')s blood. The time of loss of balance (onset of anesthesia), complete anesthesia, and time of return of consciousness showed a significant difference. The average number of red blood cells, hemoglobin, and hematocrit in anesthesia with the nutmeg hydroalcoholic extract during anesthesia and 24 hours after anesthesia were not significant compared to the control group, but there was a significant difference in the amount of white blood cells 24 hours after anesthesia. In common carp fishing with white pepper hydroalcoholic extract, it was found that the mean number of red blood cells during anesthesia and 24 hours after anesthesia was not significantly different from the control group, but in the number of white blood cells 24 hours after anesthesia and Significant differences were observed in hematocrit and hemoglobin during anesthesia compared to the control. Due to less changes in blood factors in anesthesia with nutmeg extract, this substance can be used as a more suitable substance for anesthesia.

    Keywords: Common carp, nutmeg hydroalcoholic extract, Pepper-white hydroalcoholic extract, anesthesia, Blood indicators
  • Morteza Karimi, Hadi Modabberi* Pages 31-50

    Bojagh wetland is a large water area with suitable water depth locating in the Bojagh National Park, Gilan province. Considering the importance of this wetland in preserving the biodiversity of endangered species, the present study has been conducted to calculate the environmental water demand of Bojagh Wetland and providing appropriate solutions to supply it in different climatic conditions, based on a comprehensive method in year 2019. Comprehensive studies of all hydromorphological, ecological, biological, economic, and social indicators were performed, and finally, by analyzing the questionnaires, evaluating the indicators and selecting the desired indicators for each section, the Common pochard with the highest degree of importance has been selected as the final socio-economic index. In order to estimate the wetland area, LandSat satellite images were classified and interpreted using ENVI and ArcGIS software. Also, to calculate the environmental water demand of the wetland, the relationship between the number of Common pochard and the area of the wetland in the targeted conditions was investigated at three levels. It was concluded that the volume of water demand to achieve the desired conditions is acceptable and at least, respectively equal to 340, 285, and 235 thousand cubic meters. Furthermore, to investigate the rate of water scarcity in drought, normal and wet season scenarios on a monthly scale, all components of the balance equation were considered to achieve optimal ecological levels and at least as a long-term average. The results have been shown that in the normal and drought conditions, the volume of the wetland is even far from the minimum ecological conditions. So that annually there will be about, respectively 539.4 and 933.9 thousand cubic meters of water shortage compared to the corresponding conditions. Therefore, as a management solution, by creating new sources of water entering the wetland, the required water of the wetland can be provided without harm to other consumers from Sefidrood and Ashmak rivers, and the water level of the wetland can be brought to the targeted ecological level.

    Keywords: Environmental Water Requierment, Boujagh Wetland, Ecological Conditions, Indicator Species, Water Shortage
  • Sayyad Asghari Saraskanrood*, Batool Zeinali, Ehsan Ghale Pages 51-68

    Groundwater is one of the main sources of drinking water, industry and agriculture in Iranchr('39')s arid and semi-arid regions. Improper harvesting and entry of pollutants into these waters have caused changes in the quality of these waters in different regions. The purpose of this study is to compare definitive introspection and statistical methods for zoning qualitative data of Borkhar plain in Isfahan province. In this study, the qualitative information of 29 groundwater wells was used to evaluate the qualitative parameters including: EC, TDS, Cl, SAR, SO4, Na, Mg and HCO3 in 2006 and 2016. GS + software and GIS environment were used to determine and map zoning maps using different introspection methods. Then, the qualitative parameters were evaluated using definitive internalization methods and zoning statistics and using error evaluation criteria, the best method for each qualitative parameter in each period was determined and their zoning map in the GIS was drawn. The results showed that in definitive internalization methods in all qualitative parameters, the RBF method provided less error. However, in the geo-statistical method, the results of fitting the models to the mutual variogram showed that different qualitative elements in 2006 and 2016 follow different models. Also, a map of qualitative characteristics was drawn during the study period and the results showed that the average qualitative characteristics of EC, TDS, Cl, SAR, SO4, Na, Mg and HCO3 in 2006 were equal to 942, 281.7, 27.28, 6.428, 10.409, 22.602, 8.936 and 4.178, which in 2016, this amount is equal to 1002, 352.4, 21.604, 6.059, 10.645, 18.869, 5.185 and 7.126, which indicates a decrease in water quality.

    Keywords: Borkhar plain, Geostatistical method, Groundwater, Qualitative parameter
  • Ruhollah Haghighat, Haniyeh Nowzari Pages 69-84

    Currently, the Beshar river water is the source of aquatic life and water resource for wildlife and inhabitants around it and it is one of the major tributaries of the Karun river. This study aimed to access the water quality of a part of the Beshar river which pass through the Dena Protected Area (DPA). In this study, eleven stations were selected along the Beshar river in the study area and this 19068 meters’ route was sampled during three consecutive days in February 2017 with three replications in each station and a total of 33 samples were collected. The samples were finally transferred to the laboratory in covered glass containers and the parameters of Nitrate (NO3), Phosphorus (P), Biological Oxygen Demand (BOD), Total Dissolved Solids (TDS) and Fecal coliform were extracted. The data were analyzed by One Sample T-test, Independent Sample T-Test, Analysis of Variance (ANOVA) and Spearman Correlation Matrix. The results showed that the mean of P (0.672±0.68) and fecal coliform (4.01±0.17) in the water was higher than the standard limits (p≤0.01) and in some parts of the river with simultaneous presence of several human, agricultural and industrial uses around it, the two parameters of P (all stations except 2, 4 and 9) and fecal coliform (three stations of 7, 8 and 10) was higher than the standard limits (0≤p≤0.05). Also, the spatial variability of all five factors resulted from the simultaneous entry of untreated wastewater of crusher sites, aquaculture, villages and agricultural lands to the river water. On the other hand, a positive significant correlation between P, TDS, BOD and fecal coliform indicate an increasing load of them from the pollutant sources around the river water simultaneously. Therefore, Beshar river water has deteriorated while passing through the DPA around the stations of 7, 8, 10 and 11 which were simultaneous adjacent to multiple human, agricultural and industrial uses and due to the human and wildlife consumption of its water along the route in the area, the risk of infection, disease and death threat them.

    Keywords: Beshar, Dena, Water quality, River, Protected area
  • Shahram Goudarzi, Ali Afrous* Pages 85-100

    Aquatic plants have a high and different capacity to absorb heavy metals. Therefore, their use is recommended as an inexpensive and environmentally friendly method to remove metals from contaminated environments. In this study, accumulation, bio-concentration and transfer factors of two heavy metals nickel and cadmium by three plant species Scirpus tabernaemontani, Phragmites australis and Typha latifolia by applying three levels (nickel with levels of 20, 50 and 150 mg/kg and cadmium levels of 10, 35 and 85 mg/kg) cultured in pot culture medium with a sandy bed for 60 days in winter of 2017 were studied. After preparing the substrate, adding nutrient chemicals and concentrating the substrate to the studied metals, each culture medium was randomly assigned to one treatment in three replications. The results showed that the effect of different levels of concentration of both metals and type of aquatic plant on accumulation in plant organs was significant. Also, the accumulation of the two studied metals in the underground organs was far more than the same values in the aerial organs. Maximum amount of nickel accumulation was observed in underground and aerial organs related to Typha latifolia with values of 71.6 and 35.8 mg/kg and 34.6 and 12.5 mg/kg in dry matter for cadmium. The highest transfer factor about nickel and cadmium were recorded for Typha latifolia with values of 0.44 and 0.34. In terms of bio-concentration factor, Phragmites australis and Typha latifolia with values of 0.68-0.78 and 0.71-0.84 for cadmium, and 0.48-0.70 and 0.58-0.70 for nickel are in ranges are considerable. Due to the fact that the present experiment was conducted in the warm season in Khuzestan, due to the high air temperature, high evapotranspiration of aquatic plants can be a good reason to absorb more heavy metals.

  • Mojgan Khodadadi*, Foad Ameri, Ebrahim Rajabzadeh Ghatarmi Pages 101-114

    The effects of garlic (Allium sativum) as an effective indicator of hematology and blood serum indices in fingerlings farmed trout (Onchorhynchus mykiss) were studied in the Shahid Motahhari Genetic and Breeding center of coldwater fishes in 2014. 5 diet treatments tested on a diet without garlic as a control, and four diets with different amounts of garlic oil (.05, 1, 1.5, 2) g per kg in three replications. Treatment was designed. 900 fingerling farmed fish with an average weight of 3.41 ± .0.01 mg for 8 weeks and were fed with prepared diets. At the end of the 8th week,  growth and blood serum indices were measured. Specific growth rate (SGR) and percentage of weight increase were affected and in all treatment were improved in comparison to control (P<0.05). The highest specific growth rate was determined in treatment 1 %. The total number of erythrocytes, hemoglobin and hematocrit, mean corpuscular volume of red blood indices in different treatments showed significant changes in fish fed the diets containing high utility plant garlic powder (P<0.05). Cholesterol showed significant difference compared to the control. Glucose showed no significant difference (P>0.05). Blood serum globulins and albumin levels in fish fed diets containing garlic powder were higher than the control group and triglyceride level increased compared to the control diet.

    Keywords: Garlic, Trout, Growth indices, Hematologic parameters, Hematological parameters, Biochemical serum
  • Seyyed Ghasem Ghorbanzadeh Zaferani, Mona Izadian*, Farhad Hosseini Tayefeh Pages 115-126

    The BMWP Biological Index (Bioligical Monitoring Working Party) is one of the most common indicators taken from Macrobenthos, which uses quality scores on collected families to assess the quality of the health of river ecosystems. In this study, sampling was carried out in nine stations from Varanghehroud and Dizin along the Karaj Rever to the Bilqan station near the city of Karaj, seasonally from Autumn 2018 to Summer 2019. Macrobenthos were sampled with sorbers sampler and after fixation with 5% formalin and staining, the samples were identified and separating. Based on results out of total 38,400 macrobenthos samples collected, 51 taxa from 42 families were identified. The average annual density in the Karaj River was 2911 (number/square meter). The Arthropoda and Ringworms populations together account for 97% of the identified macrobenthos density. The average of the total BMWP index in Karaj river is 48.8 and the range of changes of BMWP index based on station is (4.0-109.0). The maximum annual average value of this index (73.83) was observed in Varangehroud station and its minimum value (26.50) was observed in Shahrestanak station. The trend of changes in this index from upstream to downstream of the river is decreasing. Classification and zoning of quality status of Karaj river using BMWP index showed that downstream stations such as Bilqan, Pol-e Khab, Asara and Shahrestanak are in poor condition, upstream stations including Shahrestanak, Hassankadar, Gachsar and Dizin are in average condition and station 9 (Varangehroud) is in good condition. The Pole Chobi station after Karaj Dam, despite being downstream of the river, has been of medium quality. It seems that stations where poor ecological status has been assessed need to be prioritized by management programs to protect and reduce pollution load.

    Keywords: BMWP, Macrobenthos, Karaj River, Biological Index, Water Quality