فهرست مطالب

مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1400)

نشریه مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره اخوان مقدم*، سید راضیه پورمحمدی، محمود ایزدی صفحات 1-34

    یکی از مباحث کلامی که در ذیل آیات تحدی شکل گرفت، مبحث "معجزه" است. اندیشمندان این اصطلاح را برای سند و نشانه نبوت پیامبران جعل کرده اند؛ اما تعریف متقن و جامعی برای معجزه ارایه نداده-اند، هر کسی با توجه به شناخت و درک خود از قرآن کریم و برخی گزارشات تاریخی و همچنین آیات تحدی موجود در قرآن، تعریفی برای معجزه ارایه کرده است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر عبارت اند از: 1. معجزه در لغت، اسم فاعل و به معنای عاجز کننده می باشد که اندیشمندان مسلمان آن را برای فعلی خارق الطبیعه که سند و مثبت رسالت مدعی نبوت بوده می باشد، انتخاب کرده اند؛ 2. معجزه بر اساس آیات قرآن در خصوص معجزات حضرت عیسی و موسی7و ادله عقلی از ضروریات و لوازم پیامبری است و آنچنان که برخی از اندیشمندان بیان داشته اند ضرورت دفاعی صرف نیست؛ 3. ضرورت ارایه معجزه ، استدلال و برهان آفرینی آن می باشد تا عقل بتواند صدق ادعای مدعی نبوت را تایید کند؛ 4. معجزه در دلالت خود بر صدق مدعی نبوت نیاز به قواعد اصولی ندارد؛ 5. بهترین تعریف جامع و مانع از نظرگاه قرآن، معجزه عبارت است از: صدور دفعی فعلی خارق الطبیعه از مدعی نبوت جهت دلالت بر صدق مدعای خود.

    کلیدواژگان: قرآن، معجزه، تحدی، خارق الطبیعه، نبوت
  • خدیجه احمدی بیغش*، علی اسودی صفحات 35-51

    ترجمه متون مقدس و در راس آن قرآن کریم، از ضروریات تبلیغی دین اسلام به شمار می آید. توجه به رسالت فرا زمانی و فرا مکانی قرآن، دانشوران بسیاری را در طول تاریخ اسلام بر آن داشت تا اقدام به ترجمه قرآن کنند. از جمله آن ها، دقت در ترجمه تکواژ "غیر" وصفی در قرآن کریم است. حال سوال این است که تکواژ "غیر" وصفی، به صورت دقیق بر چه معنایی دلالت می کند. ارزیابی و نقد توصیفی تحلیلی نمونه هایی از ترجمه های مشهور معاصر از واژه «غیر»، و در نهایت معرفی ترجمه پیشنهادی، حاکی از آن است که به دلیل رفع ابهام ذاتی این اسم، باید دایما به جهت معنا اضافه گردد. از این رو"غیر"، یا به معنای صفت است، و یا در موضع استثناء قرار می گیرد. مقایسه میزان دقت مترجمین در تشخیص نوعیت واژه "غیر"، در برخی آیات قابل توجه بوده، و در برخی مواضع نیازمند بازنگری در ترجمه است.مقایسه میزان دقت مترجمین در تشخیص نوعیت واژه "غیر"، در برخی آیات قابل توجه بوده، و در برخی مواضع نیازمند بازنگری در ترجمه است.

    کلیدواژگان: ترجمه، تکواژ وصفیغیر، قرآن
  • محمدهادی امین ناجی*، رضوان حاجی شرفی، عبدالهادی فقهی زاده، ناصر محمدی، زهرا خیراللهی صفحات 53-78

    یکی از مفاهیم ارزشی در قرآن ، مفهوم "خلود"است. این پژوهش با معناشناسی همزمانی مبتنی بر تحلیل روابط همنشینی، جانشینی و متقابل های واژگان خلود به بررسی مفهوم قرآنی وکشف لایه های معنایی آن می پردازد واژه "خلود" 79" بار در قرآن آمده که" 41" بار در مورد بهشتیان و"38 "بار در مورد جهنمی ها است ، تقریبا در"30" مورد آن ، واژه"خلود" با "ابد"همراه بوده که "3 "مورد آن در مورد خلود ابدی کفار معاند در جهنم می باشد. همنشینی مکرر واژه "ابد"با "خلود"بر لزوم جاودانگی هر دو گروه در بهشت وجهنم تاکید دارد. اما به دلیل همنشینی خلود با مشیت الهی درآیات" 105 تا 108 "سوره هود وآیه "128" سوره انعام وتقابل واژه خلود با واژه"احقاب" در آیه" 23" سوره نبا، امکان خروج مومنین عاصی و کفار غیر معاند از جهنم امکان پذیر است.از نظر صرفی واژگان "خلود" در قرآن بیش تر به صیغه اسم فاعل جمع "خالدون ،خالدین " آمده که نشان می دهد ، دستگاه خلود بهشتیان مثبت،پویا ،حمع گرا و دستگاه خلود جهنمی ها منفی،ایستا و ایمان گریز است. نگاه اصلی قرآن به خلود ، این است که دروازه ایمان به روی انسان گشوده شود تا از عذاب جهنم رهایی و به بهشت دست یابد.

    کلیدواژگان: قرآن، جهنم، خلود، معناشناسی، همنشین ها، جانشین ها، متقابل ها
  • پروین شناسوند*، محسن قاسمپور صفحات 79-104

    در دوران معاصر ، تفسیر قران تحولات عمیقی را در پی داشته است که از نتایج بارز آن ، باز اندیشی ونواندیشی در فرایند تفسیر قرآن است . وجود چنین انگاره ای بین مفسران در یک صد ساله اخیر وکاربست آن در حوزه مطالعات تفسیری ، جریان تفسیر اجتماعی قرآن را رقم زده است .سید قطب از مفسرانی است که در روزگار خویش با نگارش تفسیر فی ظلال القران از سنت تفسیری گذشته فاصله گرفت وبا شعار بازگشت به قرآن - البته با خوانش خاص خود این مفسر- ، ظرفیت اجتماعی تفسیر را جان تازه ای بخشید. او بر این باور است با تبیین روز آمد آموزه های قرآنی وعصری نگری که محصول تحولات اجتماعی فرهنگی است ، می توان به نیازهای فردی اجتماعی جامعه اسلامی را پاسخ داد .این جستار به روش توصیفی وتحلیلی وبا مرور وتعمق بر آثار تفسیری و قرآنی سید قطب ، ضمن بررسی شاخصه های تفسیر عصری این مفسر به این نتیجه رسیده که رهیافت وی در پرتو مبانی ویژه تفسیری اش ، قابل ردیابی است .مقاله پیش زو با ذکر نمونه های تفسیری این شاخصه ها را مورد بررسی وتحلیل قرار داده است .

    کلیدواژگان: سید قطب، تفسیر اجتماعی، تفسیر عصری
  • منصوره طالبیان، روح الله صیادی نژاد*، حسین ایمانیان صفحات 105-131

    رابطه آوا و معنا در نظام قرآن؛ رابطه ای شگفت و بررسی بلاغت قرآن از این منظر، نشانگر سبک ویژه این متن است؛ سبکی که با کاربرد عناصر آواساز و با بهره گیری از ظرفیت های معنادار موجود در آواها شکل می گیرد و موسیقی و آوای برخاسته از چیدمان هجایی آیات، زمینه تشویق و تهدید مخاطب را فراهم می آورد. در حقیقت، قرآن کریم از تمام ظرفیت های موثر زبان در انتقال پیام الهی به مخاطب، بهره جسته و واژگان و حروف آن به گونه ای انتخاب شده است که زمینه فهم و اثرگذاری آیات را فراهم آورد. در این جستار نگارندگان برآنند تا آیات نفخ صور را از منظر معناشناسی آوایی، واکاوی و تحلیل نمایند. پژوهش نشان از آن دارد که کوچک ترین واحد آوایی در این آیات، عهده دار پیام های معنایی است و چیدمان هجایی حروف و طنین الفاظ با معنای آیات ارتباط تنگاتنگی دارند؛ به گونه ای که اگر واج یا واکه ایی از واژگان تغییر نماید معنا و مفهومی دیگر برداشت می شود. دامنه حضور حروف مجهور و مهموس در این آیات با توجه به سیاق کلام تغییر می کند. حضور گسترده مقطع آوایی کوتاه در آیات نفخ صور دوم، بر اضطراب و پریشان حالی انسان ها به هنگام زنده شدن و لحظه رستاخیز آن ها اشاره دارد.

    کلیدواژگان: قرآن، نفخ صور، معناشناسی آوایی، صفات حروف
  • سید رضا مودب*، موسی آذرنیوند صفحات 133-156

    انسجام قرآن، از مباحث مهم در میان مفسران علوم قرآن می باشد و پیوستگی های ممکن میان موضوعات قرآنی در شکل های گوناگون را بیان می کند. امین احسن اصلاحی، قرآن پژوه پاکستانی، نظریه نظام زوجی سوره ها را مطرح و کوچکترین واحد نظم قرآن را «سوره» تعیین کرده است، هر سوره یک مضمون محوری (عمود) دارد که کل سوره حول آن محور می چرخد. هدف از این تحقیق، بررسی و تحلیل نظریه انسجام قرآن امین احسن اصلاحی با رویکرد انتقادی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که امین احسن اصلاحی در سه قسمت (عمود سوره، زوج سوره و گروه سوره) به بیان نظم قرآن مجید پرداخته است. همچنین با وجود تمام محاسن و مزایایی که درباره نظریه اصلاحی به دست آمد، برخی مواضع و نتایج مباحث ایشان محل بحث و تردید است. در واقع آنچه طرح کرده فرضیه ای بیش نیست و بر برخی موارد موجود در قران تطبیق نشده است. به علاوه نظم قرآن در سوره ها، جفت سوره ها و گروه سوره ها، چندان دقیق نیست یا دستکم در مواردی قابل تردید و اشکال است.

    کلیدواژگان: امین احسن اصلاحی، تدبر القرآن، انسجام قرآن، تدبرالقرآن، زوج سوره، گروه سوره
|
  • Zohre Akhvan Moghadam *, Seyed razieh Poormohammadi, Mahmmod Izadi Pages 1-34

    One of the verbal issues formed under verses is the "miracle" topic. The thinkers have falsified the term for the document and the prophecy of prophets; But no comprehensive definition for miracles has provided a definition for miracles according to their recognition and understanding of the Holy Qur'an and some historical reports, as well as the verses in the Qur'an. The research needs is to provide a comprehensive definition of this term by examining the view of Muslim thinkers. The results of the present study using descriptive-analytical method and citation to the verses of the Holy Qur'an are: 1. The miracle in the word, the name of the subject and means that Muslim scholars are for the current feather of the document and positive The mission of claiming prophecy is, they have chosen; 2. The miracle is based on the verses of the Qur'an regarding the miracles of Jesus and Moses 7 and the rational assumption of the prophets and proposals, and as some thinkers say, there is no need for defensive necessity. 3. The necessity of providing miraculous, reasoning and projection is to verify the truth of claiming claims of prophecy; 4.

    Keywords: Quran, miracle, Made, Nutrition, Prophecy
  • Khadigeh Ahmadibighash *, Ali Aswadi Pages 35-51

    Translation of holy texts, especially the Holy Quran, is one of the propaganda necessities of Islam. Attention to the trans-temporal and trans-spatial mission of the Qur'an has led many scholars throughout the history of Islam to translate the Qur'an. Among them is the accuracy in translating the morpheme "other" in the Holy Qur'an. Now the question is, what exactly does the adjective "non" descriptive mean? Descriptive-analytical evaluation and critique of examples of popular contemporary translations of the word "other", and finally the introduction of the proposed translation, suggest that due to the inherent ambiguity of the name, it should be constantly added to the meaning. Hence, "other" either means an adjective or is in the position of exception. The comparison of the accuracy of translators in recognizing the nature of the word "other" is significant in some verses, and in some positions requires revision of the translation. nature of the word "other" is significant in some verses, and in some positions requires revision of the translation.

    Keywords: Pathology, Translation, Quran, the adjective Ghayr
  • Mohammadhadi Aminnaji *, Rezvan Hajisharafi, Abdulhadi Faghizadeh, Naser Mohamadi, Zahra Kheiroiahi Pages 53-78

    One of the value concepts in the Qur'an is the concept of "khulud". This study examines the Qur'anic meaning and discovers its semantic layers with the simultaneous semantics based on the analysis of the relations of companionship, substitution and reciprocity of the words Khulud. The burden is on the people of Hell, in about 30 cases, the word "eternity" is associated with "eternity", and in "3" it is about the eternal eternity of the disobedient infidels in Hell. Khulud "emphasizes the necessity of immortality of both groups in heaven and hell. But due to the companionship of Khulud with the divine providence in verses" 105 to 108 "of Surah Hood and verse" 128 "of Surah An'am Therefore, it is possible for the disobedient believers and disobedient infidels to leave hell. The hegemon and the system of hellfire are negative, static and apostate.The main view of the Qur'an on holiness is that the gate of faith is opened to man to get rid of the torment of hell and reach paradise.

    Keywords: Quran, Hell, Khulud, Semantic, syntagmatic, Paradigmatics, opposits
  • Parvin Shenasvand *, Mohsen Ghasempour Pages 79-104

    The exegesis of the Qur'an in the contemporary era has led to profound changes, the obvious results of which include rethinking the process of exegesis of the Qur'an. The necessity of this rethinking between the commentators in the last one hundred years and its application in the field of exejetic studies has determined the stream of social exegesis of the Qur'an. Sayyid Qutb is one of the commentators who, in his time, distanced himself from the past exegetic tradition by writing Tafsir fi Zalal al-Qur'an, and revived the social capacity of exegesis with the slogan of returning to the Qur'an. He believes that by explaining the current Quranic and modernist teachings that are the product of socio-cultural developments, the individual social needs of the Islamic society can be answered. Examining the characteristics of this commentator's modern exegesis, he came to the conclusion that his approach can be traced in the light of his special interpretive principles; focusing on principles such as "the basis of returning to the Qur'an," or "the duality of Islam and ignorance" and "the Qur'an as a book for life" in Sayyid Qutb's commentary has highlighted his contemporary view. These principles have also led to his interpretive approach becoming a special social approach. The present article examines and analyzes these characteristics by mentioning exegeetic examples.

    Keywords: Sayyid Qutb, Fi Zalal Al-Quran, Social exegesis, Modern exegesis, Modern exegetic Approaches…
  • Mansoreh Talebian, Rouhollah Saiiady Nezhad *, Housain Imanian Pages 105-131

    One of the most important aspects of Quran felicity is the rhythm of verses. Beautiful rhythm and sounds have effect on evolutionary and changing the spirit of mankind, the God has mixed the verses of his book with wonderful rhythm. In fact the rhythm of Quran is the first level of attracting audience. This discipline has inseparable connection with meaning structure. So that a small change in rhythm of verses can change the meaning dimension in this study. We want to study the role of tone in illustrating the verses by using descriptive- analytic. The study shows that the smallest vocalic unit in this verses have meaning messages and vocals of verses depend on meaning and speech and change according to mode of verses. Presence of weak features in verses represent the silence which happen after blowing in horn and the death that finish the lives of who lives in sky and earth and just God will be remain. Presence of weak features in verses represent the silence which happen after blowing in horn and the death that finish the lives of who lives in sky and earth and just God will be remain.

    Keywords: Quran, blowing life, blowing death, Phonetic semantics, attributes of letters
  • Seyyed Reza Moadab *, Moosa azarneyvand Pages 133-156

    The coherence of the Qur'an is one of the most important topics among commentators on the sciences of the Qur'an and expresses the possible connections between Qur'anic subjects in various forms.Amina Ahsan Aslahi, a Pakistani Quran researcher, has proposed the theory of the system of pairs of suras and has determined the smallest unit of Quranic order as the surahEach surah has a central theme (vertical) around which the whole surah revolves. The purpose of this study is to study and analyze the theory of Qur'an coherence of Amina Ehsan Islahi with a critical approach.The results of the research show that Amina Ehsana Aslahi has expressed the order of the Qur'an in three parts (vertical of the surah, even couple, group of the surah). Also, in spite of all the advantages and benefits of reform theory, some of the positions and results of their discussions are questionable. In fact, what he has proposed is nothing more than hypotheses. In addition, the order of the Qur'an in surahs, pairs of surahs, and groups of surahs is not very precise, or at least in some cases it is doubtful.

    Keywords: Amin Ahsan Islahi, Tadabbur-i-Qur'an, Coherence in the Qur'an, Surah pair, Surah Group