فهرست مطالب

مجله مطالعات اسلامی در حوزه سلامت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید نکونام* صفحات 1-12
    زمینه

    شیوع جهانی ویروس کرونا به عنوان یک بیماری همه گیر یکی از بحرانی ترین شرایط را پیش روی نظام جهانی گذارده است و عملا کشورها با چالش های جدید سیاسی، اجتماعی و اقتصادی روبرو شده اند اما روی دیگر این موضوع تبدیل این چالش به فرصت برای بازتعریفی از پدیده های علمی است. در عرصه حقوق کیفری نیز این تجربه می تواند در رشته های مختلف علوم جنایی حقوقی مثل حقوق کیفری و علوم جنایی تجربی مانند جرم شناسی تاثیرگذار باشد. یکی از مقوله های مهم در این عرصه مسوولیت پزشک در این شرایط خطیر می باشد.

    روش

    این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی ضمن توجه به قواعد و اصول بنیادین مرتبط با مسوولیت پزشک در فقه و حقوق موضوعه به بررسی این امر در شرایط خاص بیماری کرونا می پردازد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که اولا در شرایط خاص کرونایی بار اثبات تقصیر از پزشک برداشته می شود ثانیا به دلیل آن که پزشک در درمان بیماران از معلومات و دانش زمان خود بهره می برد و ابعاد موضوع درمان بیماران کرونایی از منظر عرف خاص پزشکی کماکان مجهول می باشد لذا مفهوم تقصیر در این موارد باید تغییر یابد ثالثا در برخی صور مثل واکسیناسیون ضمان بر عهده دولت و نه کادر درمان می باشد.

    کلیدواژگان: بیماری واگیردار، کویید 19، مسوولیت پزشک، ترک فعل، ضمان
  • محمود متوسل آرانی* صفحات 13-24

    در نگارش کتاب درسی برای دانشجویان رشته های علوم پزشکی، نگاه مولف باید از یکسو به نیازهای فکری و حرفه ای دانشجو و از سوی دیگر به محدودیت ساعات درسی و شرایط حاکم بر کلاس باشد. بنابراین در تدوین کتاب درسی تفسیر موضوعی قرآن کریم، باید شیوه ای را به کار گرفت که استاد و دانشجو از تعلیم و تعلم کتابی که کلام خداست، اظهار خرسندی و خشنودی نمایند.در نگاه کلی، نیازهای این دسته از دانشجویان را می توان در سه بخش خلاصه نمود:بخش اول، مباحث انسان شناسی قرآن است، زیرا موضوع علم پزشکی، سلامت انسان است و متاسفانه در کتب درسی این دانشجویان، وجود انسان در جسم و روان خلاصه گشته و حقیقتی به نام روح مورد غفلت است. نظریه تکامل نیز چنان تلقی به قبول گردیده که گویا پدیدارشدن انسان بر این کره ی خاکی، محصول یک جهش کور بوده که ظهور حیوانی متکامل تر به نام انسان را رقم زده است.بخش دوم، آیاتی است که بر حفظ بهداشت و سلامت تاکید دارد و در قالب اوامر و نواهی، اهل ایمان را به رعایت بهداشت بدن و لباس، بهداشت تغذیه و بهداشت جنسی توصیه می کند. با توجه به اصل تقدم پیشگیری بر درمان، که از مهمترین اصول نظام بهداشتی امروز است، آگاهی از این دستورات دینی، برای کادر درمان مفید و موثر است.بخش سوم، آیات مرتبط با اخلاق پزشکی است، تا دست اندرکاران امر درمان، بر تربیت نفس خود بکوشند و با نیت پاک و قصد خدمت به بندگان خدا به این کار مقدس وارد شوند و در همه حال حرمت و کرامت بیماران را حفظ کنند.

    کلیدواژگان: تفسیر موضوعی، علوم پزشکی، انسان شناسی، اخلاق پزشکی، بهداشت بدن
  • باقر گرگین*، خیری رنجبر، انسیه ماهینی صفحات 25-36

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر شبکه های مجازی بر بلوغ زودرس و پیامدهای تربیتی آن در دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان بوشهر می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری پژوهش حاضر را 10459 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان بوشهر تشکیل دادند. حجم نمونه این پژوهش شامل 370 نفر بوده که از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای و با توجه به فرمول حجم نمونه کوکران انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های محقق ساخته شبکه های مجازی (1398) و بلوغ زودرس (1398) می باشد روایی محتوایی و صوری ابزارهای پژوهش با استفاده از ضرایب همبستگی هر سوال با نمره کل و نظرات متخصصان حوزه تعلیم و تربیت و روانشناسی مورد تایید قرار گرفت. همچنین پایایی ابزارهای پژوهش با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ به ترتیب 95/0 و 86/0 بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش از تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته ها نشان داد که شبکه های مجازی بر بلوغ زودرس و هر یک از ابعاد آن (نشانه های رفتاری، نشانه های جسمانی) تاثیر معناداری دارند. بنابراین نتیجه گرفته می شود هر چقدر شبکه های مجازی از قانونمندی لازم برخوردار باشند، بلوغ زودرس و هر یک از ابعاد آن (نشانه های رفتاری و نشانه های جسمانی) نیز به نقطه تعادل نزدیک تر می شود که بار تربیتی مثبتی را ایجاد می کند. همچنین شبکه های مجازی به ترتیب بهترین پیش بینی کننده های متغیر ملاک یعنی نشانه های رفتاری و نشانه های جسمانی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: شبکه های مجازی، بلوغ زودرس، سلامت جسمی و روانی
  • محمدهیوا عبدخدا* صفحات 37-48
    مقدمه

    قرآن، کلام وحی و مایه شفا، درمان و رحمت برای مومنان و راهنمای زندگی سعادتمند برای بشر در دنیا و قیامت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر قرآن در درمان بیماری ها انجام شد.

    روش کار

    مطالعه به روش مرور سریع (Rapid Review) تولیدات علمی در حوزه علوم قرآنی و درمان بیماری ها بدون محدویت زمانی در معتبرترین پایگاه استنادی جهان (WOS) با جستجوی ترکیبی کلیدواژه های Quran، Quranic، Koran، Illness، Sickness، Diseases، Treatment، وTherapy انجام شد.

    یافته ها

    در نهایت 25 مقاله بعد از حذف مقالات تکراری و نامرتبط مورد تحلیل قرار گرفت. چهار زمینه (تم) اصلی شناسایی شد که نشان می دهد قرآن کریم در 1) درمان بیماری های روانی، رفع مشکلات معنوی و ایجاد آرامش ، 2) کاهش درد، اضطراب زایمان و افسردگی بانوان ، 3) کاهش درد جسمی و الام روحی در بیماری های مزمن، و 4) بعنوان درمان های مکمل و جایگزین، ؛ تاثیرگذار بوده و مورد بهره برداری قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    این مقاله با بررسی و تحلیل مطالعات و پژوهش های انجام شده در زمینه تاثیر قرآن کریم در درمان بیماری ها، این حقیقت را که قرآن منبع سعادت بشری و نسخه شفابخش بیماری ها، دردها و رنج های بشری است، بیش از پیش اشکارتر ساخته و آن را مستدل و بر پایه مطالعات علمی بیان کرد. کلمات کلیدی: قرآن، درمان، بیماری ، درد، رنج، اضطراب

    کلیدواژگان: قرآن، بیماری ها، درمان، درد، رنج
  • محمدرضا حاتمی* صفحات 49-62
    شیوه‏های متعددی برای عشق‏ورزی همسران مطابق با آداب، رسوم و فرهنگ‏های مختلف وجود دارد. در آموزه‏های اسلامی نیز علاوه بر تاکید به اهمیت و جایگاه عشق‏ورزی در تحکیم خانواده، به مصادیق و نمونه‏های آن پرداخته‏شده‏است. علی‏رغم توجه فرهنگ دینی و ایرانی ما به موضوع عشق‏ورزی همسران، اما در متون معاصر کمتر به آن پرداخته شده‏است. چنین کمبودی، نه تنها زوج‏ها، بلکه کارشناسان حوزه جنسی را با مشکلاتی مواجه می‏سازد. در همین راستا هدف پژوهش حاضر این است که با استفاده از روش تحلیلی-تطبیقی، راهکارهای کاربردی عشق‏ورزی همسران را در آموزه‏های نبوی استخراج نماید. یافته‏ها حکایت از این دارند لازمه نشاط روانی زوجین، جوشش پیوسته مودت و رحمت است؛ و مطابق با روایتی از حضرت محمد صلی الله علیه و آله این جوشش به صورت‏های گوناگون عشق‏ورزی عاطفی، عشق‏ورزی جسمانی و کامیابی عمیق خود را آشکار می‏سازد و همسران را، از عشق همسرشان به خود مطمین می‏نماید.
    کلیدواژگان: عشق‏ورزی، عشق‏ورزی عاطفی، عشق‏ورزی جسمانی لمسی، کامیابی عمیق
  • سیده فاطمه موسوی*، سیدضیاء الدین علیل نسب صفحات 63-78
    هدف
    با توجه به آموزه های خود شناسی و پیرامون شناسی قرآن، همچنین ارتباط تنگاتنگ بین افکار فرد نسبت به خود و پیرامونش با افسردگی، هدف پژوهش پیش رو، بررسی اثرگذاری آموزه های قرآنی بر اختلال افسردگی است
    روش
    جامعه ی آماری این پژوهش، دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی در کلاس های معارف اسلامی بوده که مورد آزمون BDI-II قرار گرفتند. آموزه های قرآنی در 10 قالب تشریح شده است. سنجش آموزه های قرآنی با پرسشنامه ی محقق ساخته و در قالب مقیاس لیکرت انجام گرفت. پایایی پرسشنامه 70% و اعتبار محتوا واعتبار همگرا 80% سنجش گردید. یافته های تحقیق: ضریب همبستگی میزان افسردگی و باور به آموزه های قرآنی 61% با ضریب خطای 01/0 ،یافته ی اصلی این پژوهش است. بر اساس یافته های فرضیه های فرعی، به ترتیب باور به آموزه های آیات تکلیف، شاکله، همچنین توجه به آموزه ی بخت واقبال در گروه افکار و اعمال، نفخه ی روح الهی در آدمی، قانون شکر و قانون گستره ی همیشگی دشواری ها با بیشترین ارتباط منفی را با افسردگی دارند. میزان افسردگی با سه متغیر: باور به نیروی غم افزای غم؛ تعدیل انتظار فرد از دیگران؛ تصحیح نگرش فرد نسبت به سرنوشت؛ با ارتباط معنادار دارد. از یافته های قابل تامل پژوهش حاضر این که نماز خواندن افراد مورد پژوهش، با میزان افسردگی هیچ ارتباطی ندارد.
    نتایج
    با توجه به اثرگذری آموزه های قرآنی بر کاهش افسردگی، پیشنهاد می شود آموزه های قرآنی مورد تایید این پژوهش، به ترتیب اولویت در رفع خطاهای شناختی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین پژوهشی مداخله ای در باره ی اقامه ی نماز در درمان افسردگی انجام شود.
    کلیدواژگان: افسردگی، آموزه های قرآنی، درمان شناختی افسردگی
  • فاطمه جابری، زینب سادات نقوی، توران پوری، مهسا علی آبادی* صفحات 79-88
    هدف

    باوجدان بودن و سلامت معنوی از عوامل موثر بر بهداشت جوامع هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط باوجدان بودن و سلامت معنوی با تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی در دوره ایپدمی کرونا انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی - مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، دربرگیرنده کلیه افراد 15 تا 64 ساله ایرانی در سال 1399 بود. 421 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (2002)، پرسشنامه سلامت معنوی پالوزیان و الیسون (1982) و پرسشنامه محقق ساخته تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی بود. سپس، داده ها با نرم افزار SPSS.v16 و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین باوجدان بودن (217/0=r، 000/0=P) و سلامت معنوی (266/0=r، 000/0=P) با تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی ارتباط معناداری وجود دارد. نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نیز مبین آن بود باوجدان بودن و سلامت معنوی 9 درصد از تغییرات متغیر ملاک تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    از آنجا که باوجدان بودن و سلامت معنوی قابلیت آموزش دارند به سیاست گذاران سلامت و متولیان آموزش عمومی توصیه می شود برای افزایش تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی در دوره همه گیری ویروس کرونا این متغیرها را در کانون توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: باوجدان بودن، سلامت معنوی، تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی، کرونا
  • مجید شفیعی امیری، قدرت الله عباسی*، محمدکاظم فخری صفحات 89-102
    مقدمه

    پرستاران جزء ضروری ترین نیروی کار در سیستم مراقبت های بهداشتی هستند که عملکرد آنان بدون شک بر کیفیت کلی مراقبت از بیماران اثرگذار است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش گروهی تنظیم هیجان بر اضطراب مرگ و اجتناب تجربی پرستاران بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران بیمارستان روحانی بابل در سال 1398 بود که از بین آن ها 40 نفر از پرستاران داوطلب مشارکت در مطالعه به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) گمارده شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1970) و پرسشنامه اجتناب تجربی بوند و همکاران (2007) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به دست آمده است. پروتکل آموزش گروهی تنظیم هیجان در 8 جلسه (یک جلسه در هفته) به مدت 90 دقیقه انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد و تحلیل های آماری فوق با بهره گیری از نرم افزار SPSS.22 به اجرا درآمد. سطح معناداری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آموزش گروهی تنظیم هیجان منجر به کاهش اضطراب مرگ (001/0>P) و اجتناب تجربی (001/0>P) در پرستاران شد. همچنین نتایج نشان داد که اثر آمورش تنظیم هیجان تا مرحله پیگیری دوام داشت.

    نتیجه گیری

    می توان گفت آموزش گروهی تنظیم هیجان بر ارزیابی شناختی، اضطراب مرگ، اجتناب تجربی و ابرازگری هیجانی در پرستاران موثر بود و می توان از آن جهت کاهش مشکلات روان شناختی پرستاران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، اضطراب مرگ، اجتناب تجربی، پرستاران
|
  • Vahid Nekoonam * Pages 1-12
    Background

    The global outbreak of the coronavirus as an epidemic has posed one of the most critical conditions for the global system, and in practice countries are facing new political, social and economic challenges, but on the other hand, this issue has become an opportunity to redefine It is a scientific phenomenon. In the field of criminal law, this experience can be effective in various fields of legal criminal sciences such as criminal law and experimental criminal sciences such as criminology. One of the important issues in this field is the responsibility of the doctor in this serious situation.

    Method

    This article descriptively and analytically examines the issue in specific conditions of Patients with Koronavirus disease while paying attention to the basic rules and principles related to physician responsibility.Findings and

    Results

    The findings of this study indicate that, firstly, in certain coronary conditions, the burden of proving guilt is removed from the physician. Secondly, the physician uses the information and knowledge of his time in the treatment of patients, but of course the dimensions of the subject of treatment of coronary patients are still unknown due to special medical practice, so the concept of guilt changes in these cases. Third, in some cases, such as vaccination, the guarantee should be the responsibility of the government and not the medical staff. Keywords: Infectious Disease, COVID-19, Physician Responsibility, omission, Guarantee

    Keywords: Infectious Disease, Covid-19, Physician Responsibility, omission, Guarantee
  • Mahmoud Motavassel * Pages 13-24

    In writing a textbook for medical students, the author's view should be on the one hand to the intellectual and professional needs of the student and on the other hand to the limitation of class hours and class conditions.In general, the needs of this group of students can be summarized in three sections:The first part is anthropology in the Qur'an, because the subject of medical science is human health, and unfortunately in the textbooks of these students, the existence of man in body and psych is summarized and a truth called the soul is neglected. The theory of evolution has also been accepted as if the appearance of man on the planet is the product of a blind mutation that marks the birth of a more complete animal called man. The second part is verses that emphasize on maintaining health and in the form of commands and prohibitions, advise believers to observe body and clothing hygiene, nutritional hygiene and sexual hygiene. According to the principle of priority of prevention, which is one of the most important principles of today's health system, knowledge of these religious instructions is useful and effective for medical staff.The third part is the verses that are related to medical ethics in such a way that the medical staff try to train their souls and enter into this sacred work with pure intention to serve the servants of God and maintain the dignity of the sick at all times.

    Keywords: Thematic Interpretation, Medical Sciences, anthropology, medical ethics, Body Health
  • Bagher Gorgin *, Khyri Ranjbar, Ensiyeh Mahini Pages 25-36

    The purpose of this study was to investigate the effect of virtual networks on early maturity of first grade high school students in Bushehr. The research method was descriptive survey. The statistical population of this study was 10459 high school students of Bushehr city. The sample size of the study consisted of 370 individuals who were selected through multi-stage cluster random sampling based on Cochran sample size formula. Data collection tools were researcher-made questionnaires of virtual networks (1398) and early maturity (1398). The content and face validity of the research instruments were confirmed using the correlation coefficients of each question with the total score and expert opinions. Cronbach's alpha coefficients were 0.95 and 0.86, respectively. Regression analysis was used to analyze the research hypotheses. The results showed that virtual networks had a significant effect on early maturity and each of its dimensions (behavioral cues, physical cues). In other words, as long as virtual networks have the necessary legitimacy, early maturity and any of its dimensions (behavioral and physical cues) will be reduced. Virtual networks are also among the best predictors of variable criterion, namely behavioral and physical symptoms.

    Keywords: Virtual Networks, Early Maturity, Physical, mental health
  • Mohamamdhiwa Abdekhoda * Pages 37-48
    Introduction

    The Quran is the word of revelation, the source of spiritual healing, treatment and mercy for all believers and guidance towards a prosperous life for all human beings in the world and hereafter.

    Methods

    The study was a rapid review of scientific publications conducted in the field of Quranic sciences and treatment of disease without limitation on date of publication in the most reliable citation database of the world, Web of Science (WOS) by searching the keywords: Quran, Quranic, Koran, Illness, Sickness, Diseases, Treatment, and Therapy.

    Results

    Eventually, after eliminating repetitive and unrelated articles, 27 articles were included in the study and analyzed. Four main themes were identified which shows that the Holy Quran was effective and utilized in 1) treating mental disorders, resolving spiritual problems, and creating a sense of peace and tranquility, 2) reducing pain, anxiety during childbirth, and depression in women, 3) reducing physical pain and mental states in chronic diseases, and 4) as a complementary and alternative therapy.

    Conclusion

    this study has shed light on the fact that the Quran is the source of human happiness and prosperity and the prescription for healing diseases, pain and suffering more than ever before, as proposed by sound reasoning and on the basis of scientific research.

    Keywords: quran, diseases, pain, depression
  • Mohamad Reza Hatami * Pages 49-62
    There are several ways for spouses to make love according to different customs, traditions and cultures. In Islamic teachings, in addition to emphasizing the importance and place of lovemaking in strengthening the family, its examples have been discussed. Despite the attention of our religious and Iranian culture to the issue of spouses' lovemaking, it has been less addressed in contemporary texts. Such a shortage causes problems not only for couples, but also for sex experts. In this regard, the aim of the present study is to use the analytical-comparative method to extract practical solutions for the love of spouses in the prophetic teachings. Findings indicate that the need for mental vitality of couples is the constant boiling of time and mercy; and according to a narration of Prophet Mohammad (PBUH) this effervescence manifests itself in various forms of emotional love, physical love and deep success and reassures spouses of their spouse's love for themselves.
    Keywords: Love, Emotional lovemaking, Touch physical love, Deep success
  • S. Fateme Mousavi *, S.Z Olyanasab Pages 63-78
    Objective
    the aim of this study is to investigate the effect of Qur'anic teachings on depressive disorder.
    Method
    The statistical population of this study was female students of Islamic Azad University in Islamic education classes who were tested for BDI-II. Quranic teachings are described in 10 formats. Quranic teachings were assessed with a researcher-made questionnaire in the form of a Likert scale. The reliability of the questionnaire was 70% and the content validity and convergent validity were 80%.
    Results
    The correlation coefficient of depression and belief in Quranic teachings is 61% with an error coefficient of 0.01 is the main result of this study. Based on the result of the sub-hypotheses, respectively, believing in the teachings of the verses of the task, structure, as well as paying attention to the doctrine of fortune in the group of thoughts and deeds, the breath of the divine spirit in man, the law of thanks and the law of the constant range of difficulties by p=0.01 are associated with the most negative association with depression. Depression rate with three variables: Believing in the blue power of sadness; Balancing one's expectations of others; Correcting one's attitude towards destiny; by p=0.05 it has a meaningful connection.
    Conclusion
    Considering the effectiveness of Quranic teachings on reducing depression, it is suggested that the Quranic teachings approved by this research be used in order to eliminate cognitive errors in order of priority. There should also be an intervention study on prayer in the treatment of depression.
    Keywords: depression, Quranic teachings, Cognitive therapy of depression
  • Fatemeh Jaberi, Zeinab-Sadat Naghavi, Tooran Pouri, Mahsa Ali-Abadi * Pages 79-88
    Objective 

    conscientiousness and spiritual health are among the factors affecting the health of communities. This study aimed to investigate the relationship between conscientiousness and spiritual health with adherence of health guidelines during the corona pandemic.

    Material and Methods

    The method of the present study was a descriptive cross-sectional correlation. The statistical population of the present study included all Iranians aged 15 to 64 years in 2021. 421 people were selected by the available sampling method. The instruments were Paloutzian & Ellison's Spiritual well-being (1982), Big Five personality Questionnaire (2002), and a researcher-made Adherence of Health Guidelines Questionnaire. Then, the data were analyzed using SPSS.v16 software and Pearson correlation coefficient and stepwise regression statistical tests.

    Results

    The results of Pearson correlation coefficient test showed that there is a significant relationship between conscientiousness (r = 0.217, P = 0.000) and spiritual health (r = 0.266, P = 0.000) with adherence of health guidelines. The results of the regression analysis test also showed that conscientiousness and spiritual health predict 9% of variable changes in adherence of health guidelines.

    Conclusion

    Since conscientiousness and spiritual health can be taught it is recommended for health policymakers and public education providers to promote adherence of health guidelines during corona pandemic, focus on these variables.

    Keywords: Conscientiousness, Spiritual health, Adherence of Health Guidelines, Coronavirus
  • Majid Shafiee Amiri, Ghodratolah Abbasi *, Mohammad Kazem Fakhri Pages 89-102
    Introduction

    Nurses are one of the most essential workforces in the health care system whose performance undoubtedly affects the overall quality of patient care. The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion regulation group training on death anxiety and experimental avoidance of nurses.

    Materials and Methods

    The present study was semi-experimental research with pre-test, post-test, and follow-up with the control group. The statistical population consisted of all nurses in Rouhani Hospital of Babol in 2019, among whom 40 nurses who volunteered to participate in the study were randomly assigned to two experimental groups (20 persons) and a control (20 persons). Data were obtained using templer death anxiety questionnaire (1970) and Bund et al. empirical avoidance questionnaire (2007) in a pre-test, post-test and follow-up stages. Emotion regulation group training protocol was performed in 8 sessions (one session per week) for 90 minutes. Data were analyzed using repeated variance analysis and the above statistical analysis was performed using SPSS.22 software. The significance level of the tests was considered 0.05.

    Results

    The results of this study showed that group training of emotion regulation led to a reduction of death anxiety (P>0.001) and experiential avoidance (P>0.001) in nurses. The results also showed that the effect of emotion regulation training lasted until the follow-up phase.

    Conclusion

    It can be concluded that group emotion regulation training is effective on cognitive assessment, death anxiety, experiential avoidance and emotional expression in nurses and it can be used to reduce nurses' psychological problems.

    Keywords: Emotion Regulation, death anxiety, Experimental Avoidance, nurses