فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و چهارم شماره 3 (امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجتبی اسعدسامانی، سمیه رئیسی*، نجمه ریاحی، شیوا کبیری صفحات 160-171
    زمینه

    ژن های Sox تنظیم کننده های رشدی با عملکردهایی در تعیین جنسیت، توسعه تاج عصبی و نوروژنز هستند. پروتئین های SoxC شامل Sox4، Sox11 و Sox12 می باشند که سبب شده سلول های پیش ساز عصبی به نورون های نابالغ توسعه یابند. به عبارت دیگر یکی از عملکردهای این فاکتورها نقش در نوروژنز می باشد. بنابراین هدف این مطالعه بررسی تغییرات بیان، ژن های SoxC در بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS) می باشد.

    مواد و روش ها:

     بررسی حاضر به صورت یک مطالعه توصیفی- تحلیلی برای ارزیابی بیان نسبی ژن های گروه SoxC انجام شد. بدین منظور نمونه های خون 40 بیمار مبتلا به MS و 40 فرد کنترل سالم در این مطالعه وارد گردید. پس از آن استخراج RNA تام و سنتز DNA مکمل (cDNA) انجام شد و بعد از آن بیان نسبی سه ژن Sox4، Sox11 و Sox12 با استفاده از روش real-time PCR بدست آمد. داده ها با روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان دادند که بیان ژن های Sox4، Sox11 و Sox12 در بیماران مبتلا به MS در مقایسه با افراد کنترل کاهش قابل توجهی داشتند (0/009=p، 0/019=p و 0/001=p). همچنین با افزایش ناتوانی در افراد مبتلا به MS، بیان ژن های Sox4 و Sox11 کاهش معناداری داشتند و تفاوت معناداری برای ژن Sox12 مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

     مطالعه ما نشان داد که بیان ژن های گروه SOXC در مالتیپل اسکلروزیس پایین تر است. با توجه به نقش عملکردی ژن های Sox به عنوان پروتئین های درگیر در نورون زایی، بیان غیرطبیعی اعضای این خانواده با بیماری های مختلف مرتبط است.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، خانواده ژنی SOXC، بیان ژن، EDSS
  • محمدرضا ادراکی، احمدعلی امیرغفران* صفحات 172-179
    زمینه

    تعبیه استنت در مجرای شریانی باز (PDA) روشی برای تامین جریان خون ریوی در بیماران وابسته به این شریان است. هدف ما، بررسی نتایج استنت گذاری PDA نوزادی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.

    مواد و روش ها: 

    در این پژوهش مقطعی 30 نوزاد با تشخیص آترزی دریچه ریوی و نقص دیواره بین بطنی مورد بررسی قرار گرفتند. استنت گذاری PDA در زمان نوزادی در این بیماران از بهمن 1395 الی آذر 1398 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده بود. تمام بیماران از نظر مرگ ومیر، تنگی مجرای استنت، و گشاد کردن مجدد استنت، درصد اشباع خون شریانی (SpO2) قبل از استنت گذاری و یک سال پس از آن با سایر مطالعات مقایسه شدند. سی تی آنژیوگرافی از آیورت و شریان های ریوی در سن یکسالگی انجام شده بود و داده های 10 بیمار در دسترس ما قرار داشت و نسبت Mc Goon این بیماران مورد محاسبه قرار گرفت و با همین نسبت در زمان آنژیوگرافی نوزادی مقایسه گردید.

    یافته ها:

     استنت گذاری PDA در 23 مورد (77 درصد) موفقیت آمیز و در 7 مورد (23 درصد) ناموفق بود؛ و 4 نوزاد در حین استنت گذاری و یا پس از چند روز، فوت کردند. در 22 نوزاد مورد مطالعه، راه دسترسی کاتتر برای استنت گذاری در PDA از طریق شریان آگزیلاری، در 6 مورد از شریان های فمورال و در 2 مورد دیگر از راه ورید اجوف تحتانی بود. اشباع اکسیژن خون شریانی و نسبت Mc Goon  یکسال پس از استنت گذاری، در مقایسه با زمان قبل از کارگذاری استنت به صورت معناداری افزایش یافته بود و اشباع اکسیژن از 6/54±54/43 به 7/23±83 و میزان Mc Goon از 23±1/18به 31±1/67 افزایش یافته بود.

    کلیدواژگان: مجرای شریانی باز، آترزی دریچه ریوی، نسبت Mc Goon، نوزاد
  • افشین شیرکانی، زهرا محمدی، راضیه دریاپور، عرفان جوانمردی، شکرالله فرخی* صفحات 180-187
    زمینه

    ایمونوتراپی، در درمان بیماری های حساسیتی به دلیل ایجاد تغییرات سلولی و مولکولی در پاسخ دهی سیستم ایمنی از درمان های قطعی بیماری های آلرژی محسوب می شود. هدف مطالعه، مقایسه اثر بخشی ایمونوتراپی زیر پوستی در بیماران حساسیتی مراجعه کننده به کلینیک آلرژی بیمارستان خلیج فارس بوشهر می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه مشاهده ای بر روی بیماران مبتلا به حساسیت های تنفسی انجام شد و بیمارانی که دارای تست آلرژی پوستی پریک مثبت بودند بمدت یکسال تحت درمان ایمونوتراپی قرار گرفتند به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. جهت بررسی اثر بخشی ایمونوتراپی برای همه بیماران دو پرسشنامه علایم کلی بینی (TNS) و تست کنترل آسم (ACT) شروع و بعد از یکسال ایمونوتراپی تکمیل شد.

    یافته ها: 

    878 بیمار (6/53 درصد مرد و 4/46 درصد زن) وارد مطالعه شدند که 8/45 درصد آلرژی بینی، 5/25 درصد آسم و 5/28 درصد دارای هر دو بیماری بودند. میانگین نمره پرسشنامه TNS قبل و بعد از ایمونوتراپی برای 258 بیمار بررسی شد که این نمره به ترتیب 13/64 (قبل از درمان) و 5/83 (بعد از درمان) بود (0/001>p). میانگین نمره ACT قبل و بعد از ایمونوتراپی برای 186 بیمار بررسی شد که این نمره به ترتیب 1/71 و 17/82 بود (0/001>p).

    نتیجه گیری: 

    میانگین نمره پرسشنامه   TNSو ACT قبل و بعد از درمان نشان می دهد بهبود قابل توجهی در علایم بیماری در هر دو جنس دیده شد و به طور نسبی زنان پس از ایمونوتراپی پاسخدهی بهتری به درمان داشتند. بنابراین، ایمونوتراپی در بیماران مبتلا به آسم و آلرژی بینی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: ایمونوتراپی زیرپوستی، آسم، آلرژی بینی، تست علایم کلی بینی (TNS)، تست کنترل آسم (ACT)
  • راضیه رستگار*، فریبا رحیمی، کتایون وحدت، نیلوفر معتمد، مسعود بهرامی صفحات 188-196
    زمینه

    یکی از روش های موثر در جلوگیری از عفونت محل جراحی استفاده ازآنتی بیوتیک پروفیلاکسی است ولی استفاده نادرست از آنتی بیوتیک ها باعث ایجاد عفونت های مقاوم باکتریایی و عوارض دارویی و زیان های اقتصادی می شود. در این مطالعه نحوه تجویز منطقی آنتی بیوتیک بررسی و نتایج با دستورالعمل های بین المللی مقایسه شد.

    مواد و روش ها: 

    در این پژوهش 348 بیمار کاندید جراحی الکتیو در مدت 6 ماه بررسی شدند. اطلاعات دموگرافیک بیماران و نوع عمل جراحی، اندیکاسیون آنتی بیوتیک، نوع آنتی بیوتیک، دوز، زمان تجویز قبل از عمل و مدت دریافت آنتی بیوتیک وارد چک لیست شد و سپس یافته ها با دستورالعمل انجمن داروسازان آمریکا مقایسه شد.

    یافته ها:

     در بین 348 بیمار در 88/5 درصد موارد اندیکاسیون تجویز پروفیلاکسی به درستی تشخیص داده شده بود. در بین افرادی که اندیکاسیون تجویز پروفیلاکسی داشتند، نوع آنتی بیوتیک مورد استفاده قبل از عمل در 73 مورد از87 نفر (8/9  درصد) مناسب بود. دوز آنتی بیوتیک قبل از جراحی در 72 بیمار از 73 نفر (98/6 درصد) درست بود. زمان تجویز دارو قبل از جراحی در 36 بیمار (49/4 درصد) صحیح بود و از نظر مدت دریافت آنتی بیوتیک، در 53 مورد (27/7 درصد) دستورالعمل های استاندارد رعایت شده بود.

    نتیجه گیری: 

    در این مطالعه کمترین همخوانی با دستورالعمل های بین المللی در طول مدت دریافت پروفیلاکسی مشاهده شد. با توجه به عوارض جانبی مصرف بی رویه آنتی بیوتیک و بار مالی ناشی از آن، به نظر می رسد تدوین یک دستورالعمل واحد، آموزش به تجویزکنندگان برای اجرای دستورالعمل، پیگیری دقیق و دریافت بازخورد از اجرای آن راه حل مطلوب برای حل این معضل باشد.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، پروفیلاکسی، عمل جراحی، دستورالعمل
  • فاطمه نجفی شرج آباد*، اعظم امینی، مریم کمالی، محمد رایانی صفحات 197-211
    زمینه

    استرس بالای شغلی، فرد را در معرض فرسودگی شغلی قرار می دهد. افرادی که استرس زیاد، مداوم و کنترل نشده در محیط کار را تجربه می کنند، بیشتر در معرض فرسودگی شغلی قرار می گیرند. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی سطح فرسودگی شغلی و عوامل مرتبط با آن در کارکنان مراکز جامع سلامت شهر بوشهر و برازجان انجام شده است. 

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی، 203 نفر از پرسنل شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ و پرسشنامه استانداردهای مدیریتی موسسه سلامت و ایمنی در سال 1398 جمع آوری شدند. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 24 انجام شد و از آزمون های آماری توصیفی (میانگین و فراوانی و درصد)، تی مستقل، آنالیز واریانس، کای دو، آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی جهت تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     میانگین سنی واحدهای پژوهش، 8/40±36/74 بود. 99 درصد کارکنان دارای فرسودگی شغلی پایین و متوسط بودند. بین فرسودگی شغلی و استانداردهای مدیریتی همبستگی قوی و منفی وجود داشت (0/69- r=، 0/001>P). دو مولفه نقش و ارتباط پیشگویی کننده فرسودگی شغلی بوده و 63 درصد از تغییرات فرسودگی شغلی را تبیین کردند.

    نتیجه گیری:

     اکثرکارکنان دارای فرسودگی شغلی پایین و متوسط بودند. دو مولفه نقش سازمانی و ارتباط شغلی بیشترین پیشگویی کننده های فرسودگی شغلی بودند. عدم آشنایی فرد از جایگاه نقش خود در سیستم و روابط نامطلوب بین فردی در محیط کار از مهم ترین عوامل استرس زا بوده که بر ایجاد فرسودگی شغلی تاثیرگذارند و نیازمند توجه ویژه از سوی سیاستگذاران حوزه سلامت می باشد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، استرس شغلی، کارکنان بهداشتی، مراکز بهداشتی
  • بهزاد هوشمند، غلامرضا حیدری، مریم صفرنواده، مهشید یاراحمدی، فاطمه سیگارچیان تقی زاده، نوشین صالحی* صفحات 212-225
    زمینه

    یکی از راه های ارزشیابی برنامه درسی بررسی رضایتمندی فارغ التحصیلان رشته از مهارت های عملی کسب شده است. با توجه به نبود داده های در سطح ملی، هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان رضایتمندی از آموزش مهارت های بالینی از دیدگاه فارغ التحصیلان دندانپزشکی عمومی کشور می باشد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش یک مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی است. جامعه مورد بررسی 614 نفر از شرکت کنندگان در آزمون دستیاری تخصصی دندانپزشکی سال 1398 بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای شامل سه قسمت بود که پس از طراحی پرسشنامه، با استفاده از آزمون های آماری، روایی و پایایی آن تایید گردید. پرسشنامه ها پیش از برگزاری آزمون دستیاری دندانپزشکی بین شرکت کنندگان پخش گردید و پس از جمع آوری، اطلاعات آن ها استخراج شده و با استفاده از روش های آماری آزمون من- ویتنی و کروسکال- والیس به منظور مقایسه توزیع رضایتمندی بر اساس سال ورود و تیپ بندی دانشگاه در نرم افزار SPSS ویرایش 26 آنالیز شد.

    یافته ها: 

    با توجه به توزیع در زمان آزمون، درصد بازگشت پرسشنامه ها 100 درصد بود. بیشترین میزان رضایتمندی مربوط به درس دندانپزشکی کودکان (76/5 درصد)، ترمیمی (71/4 درصد) و رادیولوژی (64/7 درصد) و کمترین نیز مربوط به درس اندودانتیکس (38/1 درصد)، ارتودنسی (41/9 درصد) و بیماری های دهان، فک و صورت (45/3 درصد) بود.

    نتیجه گیری:

     در مجموع، رضایتمندی شرکت کنندگان در این مطالعه در اکثر مهارت ها بالاتر از سطح متوسط (بیش از 50 درصد) بود. هر چند، سال ورود به دانشگاه، مهارت های عملی مختلف و دانشکده های متفاوت تاثیر معناداری بر روی میزان رضایتمندی نشان دادند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، شیوه های آموزشی، مهارت عملی، دندانپزشکی عمومی
  • سیده زینب حسینی، رضا واقع بین، زینب جان احمدی، ایرج نبی پور* صفحات 226-241
    زمینه

    اتنوفارماکولوژی شامل مشاهده، توصیف و بررسی تجربی گیاهان دارویی بومی یک منطقه و مطالعه ترکیبی انسان شناسی، داروشناسی و توکسیکوژی این محصولات می باشد. هدف این پژوهش، شناخت گیاهان دارویی است که به صورت سنتی در منطقه کوه گیسکان شهرستان بوشهر و کوهپایه های اطراف آن کاربرد دارویی دارند.

    مواد و روش ها: 

    کاربردهای گیاهان دارویی از 21 نفر آگاه بومی منطقه کوه گیسکان به صورت مصاحبه حضوری گردآوری شده و شاخص های فراوانی نسبی (Relative Frequency of Citation) و شاخص اهمیت فرهنگی (Cultural Importance Index) برای هر گیاه دارویی منطقه گیسکان محاسبه گردید.

    یافته ها:

     به طور کلی 126 گونه گیاه دارویی در منطقه کوه گیسکان در استان بوشهر مربوط به 58 خانواده شناسایی شدند. گیاهان آویشن شیرازی (Zataria multiflora)، بابونه شیرازی (Matricarria chamomilla)، سربرنجاس (Achillea eriophora DC)، شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra)، درخت بنه (Pistacia atlantica)، اسفرزه یا بنگو (Plantago psyllium)، هلپه (Teucrium polium)، گیاه تشنه داری (Scrophularia striata)، کاسنی (Cichorium intybus) و رازیانه (Foeniculum vulgare) دارای بالاترین شاخص اهمیت فرهنگی بودند. شایع ترین کاربرد دارویی آن جهت بیماری های تنفسی، گوارشی، زنان، زایمان و عمومی (اصلاح مزاج و ضعف بدن)، عفونی و متابولیک بود.

    نتیجه گیری:

     تنوع گسترده ای از گیاهان دارویی در منطقه کوه گیسکان استان بوشهر وجود دارد که در مواردی از بیماری های گوناگون به کار برده می شوند که این کاربردها منطبق با دانش پزشکی روز دنیا می باشد. اما با این وجود در این منطقه شماری از گیاهان برای درمان بیماری هایی به کار برده می شود که ویژه این منطقه است و پژوهش پیرامون این گیاهان دارویی می تواند آغازگر راهی برای کشف داروهای جدید در عرصه درمان باشد.

    کلیدواژگان: اتنوفارماکولوژی، طب سنتی، گیاهان دارویی، استان بوشهر، کوه گیسکان
|
  • Mojtaba Asad Samani, Somayeh Reiisi*, Najmeh Riahi, Shiva Kabiri Pages 160-171
    Background

    Sox genes are growth regulators that serve functions in sex determination, neural crest development, and neurogenesis. SoxC proteins include Sox4, Sox11, and Sox12, which cause the development of neural progenitor cells to immature neurons. In other words, one of the functions of these factors is the role they play in neurogenesis. Therefore, the aim of this study was to investigate the changes in the expression of SoxC genes in Multiple Sclerosis (MS).

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study seeks to evaluate the relative expression of SoxC genes. For this purpose, blood samples from 40 patients with MS and 40 healthy controls were examined. Total RNA extraction and complementary DNA synthesis (cDNA) were then performed, and the relative expression of the three genes Sox4, Sox11 and Sox12 was then obtained by real-time PCR. The data collected were analyzed using statistical methods.

    Results

    The results showed that the expression of Sox4, Sox11 and Sox12 genes were significantly downregulated in the patients with MS compared to the controls (P=0.009, P=0.019, and P=0.001). Also, with increasing disability in individuals with MS, gene expression decreased significantly for Sox4 and Sox11, but the change was not significant for Sox12.

    Conclusion

    The present study revealed that the expression of SoxC genes is lower in MS. Considering the functional role of Sox genes as proteins involved in neurogenesis, the abnormal expression of members of this gene family is implicated in various diseases.

    Keywords: Multiple Sclerosis, SoxC gene family, gene expression, EDSS
  • MohammadReza Edraki, AhmadAli Amirghofran* Pages 172-179
    Background

    Patent Ductus Arteriosus (PDA) stenting is an interventional method to supply pulmonary blood flow in patients with ductal dependent pulmonary blood flow. This study was conducted to evaluate neonatal PDA stenting at Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran.

    Materials and Methods

    Thirty neonates with a diagnosis of pulmonary valve atresia and ventricular septal defect (VSD) were included in this study. Neonatal PDA stenting had been performed on them from February 2017 to November 2019 at Shiraz University of Medical Sciences. The mortality rate, stent lumen stenosis and stent redilation and also SpO2 of all the patients were assessed before stenting and one year after and compared with the data from other studies. A CT angiography of the aorta and pulmonary arteries had been performed on ten patients at the age of one year; the McGoon ratio was calculated for them and compared against this ratio at their neonatal angiography.

    Results

    PDA stenting was successful in 23 cases (77%) and non-successful in seven cases (23%); meanwhile, four patients expired during or early after stenting. Regarding the access sites for PDA stenting, 22 PDAs were accessed via the axillary artery, six via the femoral arteries and two via the inferior vena cava using an antegrade approach. SpO2 and the McGoon ratio had improved significantly one year after stenting compared to before, with SpO2 increasing from 54.43±6.54 to 83±7.33 and McGoon ratio from 1.18±0.23 to 1.67±0.31.

    Conclusion

    Ductal stenting is an effective and less invasive therapeutic method for increasing arterial O2 saturation and maintaining pulmonary blood flow. Most of our patients had good SpO2 one year after PDA stenting without any additional re-intervention and the McGoon ratio had increased sufficiently in them.

    Keywords: Patent ductus arteriosus, pulmonary valve atresia, McGoon ratio, neonates
  • Afshin Shirkani, Zahra Mohammadi, Razeah Daryapour, Erfan Javanmardi, Shokhrolah Farrokhi* Pages 180-187
    Background

    The use of allergen immunotherapy is one of the definitive treatments for allergic diseases due to the cellular and molecular changes developed in the immune system response. The aim of this study was to assess the efficacy of subcutaneous immunotherapy in patients with allergic diseases presenting to the allergy clinic of Persian Gulf Hospital in Bushehr, Iran.

    Materials and Methods

    Patients with  respiratory allergic diseases were enrolled in this observational study. The patients who had a positive skin prick test underwent immunotherapy for one year and were randomly included in this study. To evaluate the efficacy of immunotherapy, two questionnaires were completed for all the patients before and one year after the start of immunotherapy, including the Total Nasal Symptom Score (TNSS) and Asthma Control Test (ACT).

    Results

    A total of 878 patients (53.6% male and 46.4% female) entered the study, including 45.8% who had allergic rhinitis, 25.5% with asthma and 28.5% with both diseases. The mean TNSS was examined for 258 patients before and after immunotherapy and was 13.64 and 5.83 (P<0.001), respectively. Moreover, the mean ACT score before and after immunotherapy was examined for 186 patients and was 1.71 and 17.82 (P<0.001), respectively.

    Conclusion

    The mean TNSS and ACT score before and after the treatment showed a significant improvement in the patients’ symptoms in both genders, and women showed a relatively better response to immunotherapy. To conclude, immunotherapy is effective in patients with asthma and allergic rhinitis.

    Keywords: Subcutaneous immunotherapy, asthma, allergic rhinitis, Total Nasal Symptoms Score (TNSS), Asthma Control Test (ACT)
  • Razeah Rastegar*, Fariba Rahimi, Katayon Vahdat, Nilpfar Motamed, Masoud Bahrami Pages 188-196
    Background

    One of the most effective modalities for reducing surgical site infection is the use of prophylactic antibiotics, but the inappropriate consumption of antibiotics before operations leads to an increased prevalence of resistant bacterial infections, adverse drug side-effects and financial burden. This study examined the logical administration of prophylactic antibiotics and its patient outcomes and compared the results with international guidelines.

    Materials and Methods

    In this study, 348 patients who were elective surgery candidates were assessed over six months. The patients’ demographic information, type of operation, and antibiotic indication, type, dosage, and time and duration of administration before the operation were entered into a checklist and the results were compared against the American Society of Health system Pharmacists (ASHP) guidelines.

    Results

    The indication for prophylactic antibiotics was correct in 88.5% of the 348 patients examined. In those with prophylactic antibiotic indication, the antibiotic type used before surgery was appropriate in 73 (83.9%) out of 87 cases. The antibiotic dosage before the surgery was correct in 72 (98.6%) patients. The timing of antibiotic administration was correct in 36 (49.4%) cases. The duration of antibiotic administration was in accordance with the standard guidelines in 53 patients (27.7%).

    Conclusion

    In this study, the lowest accordance with standard guidelines was observed in the duration of prophylactic antibiotic intake. Considering the side effects of antibiotic overuse and its financial burden, developing a unique standard guideline, providing training to the prescribers of medications to adhere to this guideline, and the careful tracking and receiving of feedback seem desirable solutions to overcome this challenge.

    Keywords: Antibiotics, Prophylactics, surgery, guideline
  • Fatemeh Najafi Sharjabad*, Azam Amini, Maryam Kamali, Mohammad Rayani Pages 197-211
    Background

    High job stress exposes individuals to job burnout. People who experience constant, high and uncontrolled stress in the workplace are more prone to job burnout. The aim of this study was to determine the frequency of different levels of job burnout and their related factors in the workers of comprehensive health
    centers in Bushehr and Borazjan, Iran.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 203 healthcare workers. Data were collected using the Maslach Burnout Inventory and HSE Management Standards questionnaires in 2019. Data were analyzed in SPSS software, version 24, using descriptive statistics (mean, frequency and percentage), the independent t-test, ANOVA, Chi-square test, Pearson’s correlation test and linear regression.

    Results

    The mean age of the research units was 36.74±8.40. Ninety-nine percent of the healthcare workers had low and moderate levels of job burnout. There was a strong negative correlation between job burnout and the management standards (r=-0.69, p<0.001). The two components including organizational role and job relationship predicted job burnout and explained 63% of the changes in job burnout.

    Conclusion

    Most of the healthcare workers had low and moderate job burnout. The two components including organizational role and job relationship were the greatest predictors of job burnout. The lack of familiarity with onechr('39')s role in the system and unfavorable interpersonal relationships in the workplace were the main stressors that affected job burnout and which need special attention from health policymakers.

    Keywords: Job burnout, job stress, healthcare workers, health centers
  • Behzad Houshmand, GholamReza Heidari, Maryam Safarnavadeh, Mahshid Yarahmadi, Fatemeh Sigarchian Taghizadeh, Noushin Salehi* Pages 212-225
    Background

    One method for the assessment of dentistry curricula is to evaluate dentistry graduateschr('39') satisfaction with their acquired clinical skills. Given the lack of data on this subject at the national level, this study aimed to evaluate the satisfaction with clinical skills training in general dentistry graduates in Iran.

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was conducted on 614 general dentistry graduates participating in the dentistry residency exam in 2019 in Iran. Data were collected using a questionnaire consisting of three sections. The validity and reliability of the designed questionnaire were approved using statistical tests. The questionnaires were distributed among the participants before the residency exam. After collecting the completed questionnaires, their data were extracted and analyzed in SPSS-26 using Mann-Whitney’s U-test and the Kruskal-Wallis test to compare the distribution of satisfaction according to entrance year and university type.

    Results

    The response rate was 100%, which must be because the questionnaires were distributed during the residency exam session. According to the participants, the highest level of satisfaction with the practical skills acquired pertained to pediatric dentistry (76.5%), operative dentistry (71.4%) and radiology (64.7%), and the lowest pertained to endodontics (38.1%), orthodontics (41.9%) and oral maxillofacial pathology (45.3%).

    Conclusion

    Overall, the general dentistry graduateschr('39') satisfaction with the acquired skills was above average (more than 50%) in most of the skills. Nevertheless, entrance year, practical skills and faculties had a significant impact on the level of satisfaction.

    Keywords: Curriculum, educational methods, clinical skills, general dentistry
  • Seyedeh Zeinab Hoseini, Reza Vaghebin, Zeinab Janahmadi, Iraj Nabipour* Pages 226-241
    Background

    Ethnopharmacology, as a multidisciplinary approach for novel drug discovery, provides valuable data about medicinal plants in different cultures.The aim of this ethnopharmacological study was to identify medicinal plants in the Giskan mountain area.

    Materials and Methods

    The medical uses of medicinal plants were gathered from 20 local nformants by face-to-face interviews. The relative frequency of citation (FRC) and cultural importance (CI) indices were calculated.

    Results

    A total of 126 medicinal plants belonging to 58 families were identified. Zataria multiflora, Achillea eriophora DC, Matricario chamomilla, Glycyrrhiza glabra, Pistacia Atlantica, Plantago psyllium, Teucirum polium, Scrophularia striata, Cichorium intybus, Foeniculum vulgare had the highest CI and FRC indices. The highest medical uses were for respiratory diseases, gastrointestinal discomforts, obstetrics and gynecology, general conditions (temprament and weakness), infectious diseases and  metabolic disorders.

    Conclusion

    There is a vast variety of medicinal plants in the Giskan mountain area. Although most of the therapeutic applications of these plants in this area are the same as Iran’s traditional medicine, the people in the Giskan mountain area use some of these plants for some diseases which are unique for this region. Thus, investigation about these plants should be initiated to discover novel drugs for clinical applications.

    Keywords: Ethnopharmacology, Persian traditional medicine, medicinal plants, Bushehr Province, Giskan Mountain