فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال سی و چهارم شماره 1 (پیاپی 106، بهار 1400)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال سی و چهارم شماره 1 (پیاپی 106، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/11
  • تعداد عناوین: 25
|
  • اشکان سامخانیان، آسیه افتخاری* صفحه 1
    زمینه و هدف

    استرس، رضایت شغلی و افسردگی می تواند عملکرد نیروهای متخصص دندانپزشکی در رشته های مختلف را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل هدف از مطالعه حاضر، بررسی میزان استرس، افسردگی و رضایت شغلی بین رشته های مختلف تخصصی دندانپزشکی استان زنجان، ایران بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق مقطعی از پرسشنامه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) و پرسشنامه هرزبرگ برای ارزیابی رضایت شغلی استفاده گردید. تکمیل پرسشنامه ها به صورت تحت وب بود که لینک مربوط به آن به تمام متخصصین رشته های مختلف دندانپزشکی استان زنجان ارسال گردید. در نهایت 33 نفر در مطالعه شرکت کردند. داده ها پس از تخصیص کدهای مناسب با استفاده از آزمون های T-test مستقل و U-Mann Whitney و با استفاده از نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد در بین متخصصان میانگین استرس (4/24)، افسردگی (48/17)، اضطراب (28/13) بود. میانگین استرس و اضطراب در بین متخصصان دندانپزشک زن بیشتر از متخصصین مرد بود اما تفاوت معنی داری بین این دو متغیر در دو جنس وجود ندارد (05/0˃P). از نظر رضایت شغلی نیز، 2/21% از شغل خود ناراضی بودند. بر حسب جنس نیز، 6/26% از متخصصان زن و 7/16% از متخصصان مرد از شغل خود رضایت نداشتند.

    نتیجه گیری:

    در مجموع علی رغم تصور عمومی مبنی بر شرایط کاری مناسب متخصصان دندانپزشکی، نتایج پژوهش نشان داد که این افراد نیز دچار استرس، اضطراب و افسردگی شده و ممکن است از شغل خود نیز رضایت نداشته باشند و از آنجایی که این شرایط می تواند عملکرد این افراد را در محیط کار تحت تاثیر قرار دهد. اتخاذ تدابیری جهت شناسایی و افزایش سلامت روانی و رضایت شغلی لازم و ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: اختلالات استرس، افسردگی، رضایت شغلی، دندانپزشکی
  • مریم محمدی نوده*، مجید بشکار، محمدجواد خرازی فرد صفحه 2
    زمینه و هدف

    شکستگی استخوان های صورت و فک سبب ایجاد مشکلات عملکردی در کنار مشکلات اجتماعی و ظاهری می شوند. عوامل گوناکونی (از جمله تصادفات جاده ای، نزاع، سقوط از ارتفاع، ورزش ، اصابت جسم سخت) می توانند عامل ایجاد کننده این شکستگی ها باشند. جمع آوری گزارش اطلاعات اپیدمیولوژیک دقیق از شکستگی های صورت گامی مهم و اساسی در راستای برنامه ریزی جهت پیشگیری و درمان این آسیب ها می باشد. هدف از این مطالعه جمع آوری اطلاعات اپیدمیولوژیک  در مورد شکستگی استخوان های فک و صورت در دو مرکز ارجاعی (بیمارستان های سینا و شریعتی) در شهر تهران بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت گذشته نگر مقطعی انجام شد. تمام اطلاعات مورد نیاز از پرونده بیماران بیماران استخراج گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    در این مطالعه 454 مورد از بیمارانی که در بخش جراحی فک و صورت بیمارستان های شریعتی و سینا در سال های 1397 و 1398 بستری بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. 374 مورد (82%) از بیماران مردان و 80 مورد (18%) نیز خانم ها بودند. نسبت بیماران مرد بستری شده به بیماران زن بستری شده در یک مقیاس حدودی برابر با 5/4 به 1 می باشد. در 290 مورد (64%) شکستگی به صورت متعدد و در 164 مورد (36%) نیز شکستگی به صورت منفرد بوده است. این شکستگی ها بیشتر در مندیبل و بیشتر در ناحیه بادی رخ داده اند و کمترین میزان آن ها در اوربیت است. همچنین این مطالعه نشان داد که بین شکستگی تنه مندیبل و زاویه مندیبل ارتباط معنی داری (با سطح اطمینان 95%) وجود دارد. همچنین نشان دهنده ارتباط معنی دار (با سطح اطمینان %95) بین شکستگی زاویه مندیبل و شکستگی لفورت 2 می باشد. همینطور با استفاده از آزمون مجذور کای، مشاهده شد که بین عامل اتیولوژی تروما و تعداد شکستگی های حاصل از آن ارتباط وجود دارد.

    نتیجه گیری:

    مطالعه حاضر نشان می دهد که فراوانی شکستگی های سر و صورت در مردان بسیار بیشتر از زنان است. در صورتی که تصادف با خودرو و تصادف با موتورسیکلت را در یک مقوله کلی تصادفات جاده ای در نظر بگیریم، تصادفات جاده ای شایع ترین عامل شکستگی فک و صورت محسوب می شود. این مطالعه همچنان نشان می دهد که از نظر سن، بیشترین شیوع شکستگی در بازه سنی 15 تا 25 سال است.

    کلیدواژگان: تروما، اتیولوژی، شکستگی های فک و صورت، مندیبل
  • مائده قاسمی، رضا شریفی، بهاره طحانی* صفحه 3
    زمینه و هدف

    زیبایی دندان به یک مقوله بسیار مهم در جامعه امروز تبدیل شده است. هدف از این مطالعه بررسی میزان رضایت بیماران از ظاهر دندان و گرایش آن ها به سمت بهبود زیبایی دندان بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی جهت جمع آوری اطلاعات از 200 بیمار مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (فروردین- تیر 98) از پرسشنامه ای شامل 17 سوال استفاده شد. یک پرسشنامه محقق ساخته پایا و روا با سوالاتی در مورد ظاهر دندان های قدامی، درمان های زیبایی دریافتی و درمان های مورد علاقه برای زیبایی طراحی و استفاده شد. داده ها در SPSS22 وارد شده و با تست های
    Mann-Whitney کروسکالوالیس، و ضرایب همبستگی Spearman مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند (α=0/05).

    یافته ها:

    5/27% افراد (45 نفر) از وضعیت ظاهری دندان های جلویی خود ناراضی بودند که عمده ترین دلیل این نارضایتی رنگ دندان ها گزارش شد (8/35%، 71 نفر). همچنین مشاهده شد که حدودا 84% (168 نفر) بیماران مورد مطالعه سابقه مخفی کردن لبخند بخاطر ظاهر دندان هایشان را داشتند. در بین درمان های دندانپزشکی زیبایی، ترمیم های زیبایی بیشتر از سایر درمان ها مورد استفاده قرار گرفته است (5/20%، 41 نفر). این درحالیست که بیشترین علاقه به درمان های زیبایی مربوط به سفید سازی دندان بود (4/78%، 156 نفر). ارتباط معنی داری بین میزان رضایتمندی از ظاهر دندان ها و علاقه به دریافت درمان های دندانپزشکی زیبایی با سن و سطح تحصیلات مشاهده نشد (6/0=P).

    نتیجه گیری: 

    رنگ دندان ها مهم ترین عامل تعیین کننده میزان رضایتمندی از وضعیت ظاهری دندان های افراد بود. بیشتر افراد مورد مطالعه علاقمند به دریافت درمان های دندانپزشکی زیبایی بودند و سفید کردن دندان نسبت به سایر درمان ها محبوب تر بود.

    کلیدواژگان: زیبایی دندان، رضایت بیماران، تمایل به پذیرش درمان
  • افسانه پاکدامن، شعله غبرایی*، محمدجواد خرازی فرد، علی سعادت پور مقدم صفحه 4
    زمینه و هدف

    تقویت رویکرد پیشگیرانه در آموزش دندانپزشکان آینده حایز اهمیت است. هدف از مطالعه حاضر بررسی مقایسه ای دانش، نگرش و عملکرد دانشجویان سال آخر دندانپزشکی در رابطه با رویکرد پیشگیرانه و ارزیابی خطر پوسیدگی بود.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1398 به روش تمام شماری با استفاده از پرسشنامه خود اظهار روا و پایا انجام شد. آگاهی، نگرش و عملکرد خود اظهار دانشجویان سال آخر در مورد دو بیمار کاغذی و ارایه عملکرد پیشگیرانه ارزیابی شد. به منظور آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS20 استفاده و آماره های توصیفی و تحلیلی گزارش شد.

    یافته ها: 

    مجموعا 86 نفر (درصد پاسخ گویی 91%) دانشجوی سال آخردندانپزشکی در مطالعه شرکت کردند. در بخش آگاهی، بیش از نیمی از پاسخ دهندگان سابقه پوسیدگی در یک سال گذشته، مصرف کربو هیدرات های قابل تخمیر، خشکی دهان و وضعیت اجتماعی- اقتصادی ضعیف را به عنوان فاکتور ارزیابی خطر پوسیدگی گزارش کردند. حدود 90% پاسخ دهندگان نسبت به ارزیابی خطر پوسیدگی در کودکان نگرش مثبت داشتند. بیش از 50% دانشجویان تمایل به ترمیم ضایعات در حد مینا در سناریو بیمار پرخطر داشتند. رابطه معنی دار آماری بین بهبود اندکس دبری و ارایه آموزش بهداشت (04/0<p) در کلینیک درمان جامع که پیشگیری به صورت ادغام یافته ارایه می شد مشاهده گردید (دانشگاه علوم پزشکی تهران) گزارش شد. آنالیز رگرسیون خطی ارتباط معنی دار بین عوامل دموگرافیک و دانشگاه محل تحصیل و سابقه دوره آموزشی با میزان آگاهی و نگرش نشان نداد.

    نتیجه گیری:

     دانشجویان سال آخر دندانپزشکی دانش کافی و نگرش مثبت نسبت به ارزیابی خطر پوسیدگی داشتند ولی تمایل به مدیریت تهاجمی ضایعات محدود به مینا و DEJ گزارش شد. ارایه پیشگیری به صورت ادغام یافته در کلینیک درمان جامع به منظور بهبود وضعیت بهداشت بیماران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، ارزیابی خطر، مدیریت محافظه کارانه، دانشجویان دندانپزشکی
  • بیتا حیدر زاده، بهاره طحانی، ایمانه عسگری* صفحه 5
    زمینه و هدف

    معلمان مدارس ابتدایی نقش کلیدی در فراهم کردن اطلاعات پایه ای در خصوص سلامت برای دانش آموزانشان دارند و آگاهی، نگرش و عملکرد آنان بر سلامت دهان و شکل گیری رفتارهای بهداشتی دانش آموزان موثر است. هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر مداخله آموزشی بر آگاهی، نگرش و عملکرد آموزگاران در خصوص سلامت دهان و دندان در قالب طرح مدارس دوست دار سلامت دهان بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی قبل و بعد، در سال 1398 در 5 مدرسه طرح دوست دار سلامت دهان شهر اصفهان انجام شد. پرسشنامه سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد معلمان در 4 قسمت دموگرافیک، آگاهی، عملکرد و نگرش بر اساس پرسشنامه پایا و روای قبلی شامل 24 سوال آگاهی، 9 سوال نگرش و 5 سوال عملکرد تهیه شد. اطلاعات از 63 نفر از معلمان در 5 دبستان گروه مداخله قبل و دو ماه بعد از برگزاری دو کارگاه آموزشی- نگرشی جمع آوری شد. پس از تکمیل، اطلاعات با آزمون های ویلکاکسون برای مقایسه قبل و بعد و کراسکال- والیس برای ارتباط با عوامل زمینه ای در نرم افزار SPSS21 آنالیز گردید (05/0=α).

    یافته ها: 

    بعد از اجرای مداخله آموزشی، نمره آگاهی از 8/3±1/14 به 7/3±5/18 افزایش یافت (001/0>P). در حدود 34 درصد از معلمان در ابتدای مطالعه دانش بالای حد تسلط داشتند که در نهایت به 76% ارتقاء یافت. نگرش معلمان از 5±6/34 به 6/4±4/31 کاهش معنی داری یافت (001/0>P). در ابتدای مطالعه %89 از آنان دارای نگرش مثبتی به برنامه های سلامت دهان بودند که در پایان طرح به 84% کاهش یافت. در قسمت عملکرد 5/63% از معلمان به فلوراید موجود در خمیردندان خود دقت می کردند که پس از برگزاری کارگاه به 3/87% رسید و نمره عملکردی معلمان بعد از مداخله از 07/3 به 39/3 افزایش یافت (012/0>P).

    نتیجه گیری: 

    بسته مداخله ای آموزشی معلمان در مدارس دوست دار سلامت دهان باعث بهبود سطح دانش و عملکرد شد، ولی سطح نگرش را به میزان اندکی کاهش داد. با این وجود، به دلیل اهمیت تغییر نگرش در معلمان و وجود موانع ساختاری و برنامه ای در ادغام مسایل بهداشتی در آموزش مدارس، مدل های دیگری نیز باید ارزیابی و مقایسه شود.

    کلیدواژگان: آموزش سلامت، دهان و دندان، آگاهی، نگرش، عملکرد، سلامت دهان، معلمان مدارس
  • رامین نوربخش، حمیده یوسف پور، فرشته عثمانی* صفحه 6
    زمینه و هدف

    در جراحی دندان مولر سوم نهفته، رادیوگرافی پانورامیک یک تکنیک مقدماتی برای ارزیابی عواقب مرتبط با آسیب عصب آلویولار تحتانی است. با این حال، این تکنیک نمی تواند در تمام موارد، اطلاعات کافی را برای تعیین خطر واقعی فراهم آورد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دقت دو رادیوگرافی پانورامیک و توموگرافی کامپیوتری پرتو مخروطی CBCT در ارزیابی ارتباط دندان مولر سوم نهفته فک پایین با عصب آلویولار تحتانی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، ارتباط بین دندان مولر سوم نهفته مندیبل با عصب آلویولار تحتانی در 15 بیمار مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی بیرجند مشتمل بر 20 دندان مولر سوم نهفته مندیبل به کمک دو رادیوگرافی پانورامیک و CBCT تحت ارزیابی قرار گرفت و نتایج حاصل با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای دو و تحلیل حساسیت در نرم افزار SPSS22 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    در ارزیابی دندان های تحت مطالعه به کمک رادیوگرافی پانورامیک، بیشترین میزان فراوانی مربوط به تیرگی ریشه (65%) و خمیدگی ریشه (65%) و کمترین میزان فراوانی مربوط به باریکی ریشه (20%) و انحراف کانال (5%) بود. بیشترین میزان حساسیت معیارهای پانورامیک مربوط به معیار تیرگی ریشه با حساسیت 100% و کمترین میزان حساسیت مربوط به معیار انحراف کانال با حساسیت 17% بود. از طرفی، بیشترین میزان ویژگی معیارهای پانورامیک مربوط به دو معیار اپکس بایفید و انحراف کانال با ویژگی 100% وکمترین میزان ویژگی مربوط به خمیدگی ریشه با ویژگی 21% بود.

    نتیجه گیری: 

    براساس یافته های این مطالعه، احتمال مشاهده رابطه بین دندان های مولر سوم فک پایین با عصب آلویولار تحتانی در رادیوگرافی CBCT بسیار زیاد بود.

    کلیدواژگان: پروتز فک پایین، پرتونگاری، پانورامیک، توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی
  • کتایون سرگران، سیمین زهرا محبی*، افسانه تاجیک صفحه 7
    زمینه و هدف

    افزایش امید به زندگی و کاهش میزان تولد باعث افزایش جمعیت سالمندان در جوامع مختلف شده و تقاضا از سیستم سلامت برای تامین نیازهای درمانی افزایش یافته است. برای برآورده کردن این نیازها، ضرورت ارتقاء آگاهی، نگرش و عملکرد دندانپزشکان پیشنهاد شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دندانپزشکان عمومی در مورد سلامت دهان سالمندان انجام شد.

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی مقطعی، 150 دندانپزشک عمومی شرکت کننده در کنگره سالیانه انجمن دندانپزشکان ایران در سال 1397 در تهران انتخاب شده و پرسشنامه ای خود ایفا روا و پایا را تکمیل کردند. این پرسشنامه دارای 5 بخش مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد در خصوص دوران سالمندی و سلامت دهان سالمندان بود. برای آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS23 و رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی دندانپزشکان 3/34 سال (انحراف معیار: 1/9) بود. تعداد 92 نفر از شرکت کنندگان (3/%61) زن بودند. میانگین امتیازات دانش در خصوص دوران سالمندی 67/16 (از حداکثر 26، انحراف معیار: 31/4) و میانگین دانش مرتبط با سلامت دهان سالمندان 01/11 (از حداکثر 18، انحراف معیار: 81/2) بود. میانگین نگرش عمومی به سالمندان 1/19 (از حداکثر 30، انحراف معیار: 26/4)، میانگین نگرش مرتبط با سلامت دهان سالمندان 09/13 (از حداکثر 20، انحراف معیار: 65/2) و عملکرد مرتبط با سلامت دهان سالمندان 5/6 (از حداکثر 10، انحراف معیار: 96/2) بود. سن رابطه معنی داری با دانش درباره دوران سالمندی داشت (034/0<p) به طوری که با افزایش سن، امتیازات کمتری در دانش کسب شدند.

    نتیجه گیری:

     دندانپزشکان عمومی شرکت کننده در کنگره انجمن دندانپزشکان ایران از سطح آگاهی، نگرش و عملکرد متوسطی درباره سلامت دهان سالمندان برخوردار بودند. برنامه های آموزشی مناسب برای ارتقاء دانش، نگرش و عملکرد دانشجویان دندانپزشکی در خصوص سلامت دهان سالمندان باید در دانشکده های دندانپزشکی برنامه ریزی شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، سلامت دهان، سالمندی، دندانپزشک
  • عبدالرحیم داوری، هنگامه زندی، فرناز فراهت، زهرا حدادی* صفحه 8
    زمینه و هدف

    امروزه برای کنترل پوسیدگی دندانی از تکنیک های نوینی که قابلیت از بین بردن باکتری های پوسیدگی زا را دارند استفاده می شود. اخیرا افزودن آنتی بیوتیک ها به گلاس آینومر با هدف کاهش تعداد کلی باکتری های زنده بزاق پیشنهاد شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی مقایسه ای اثر ضد میکروبی و استحکام فشاری گلاس آینومر رزین مدیفاید حاوی آنتی بیوتیک های مختلف بر روی گونهstreptococcus mutans  بود.

    روش بررسی

    مجموعا 120 نمونه در 3 گروه با تعداد برابر، شامل گلاس آینومر رزین مدیفاید حاوی داکسی سایکلین با غلظت 5/1%، گلاس آینومر رزین مدیفاید حاوی ترکیب سیپروفلوکساسین، مترونیدازول و ماینوسایکلین با غلظت 5/1% و گلاس آینومر رزین مدیفاید بدون آنتی بیوتیک تهیه شد. جهت سنجش اثر آنتی باکتریال از روش دیسک دیفیوژن و شمارش کلونی های باکتری استرپتوکوکس موتانس استفاده شد. در ادامه آزمون استحکام فشاری انجام شد. داده ها پس از جمع آوری وارد SPSS25 شده و به وسیله آزمو ن های کروسکال- والیس و ANOVA جهت بررسی اختلاف بین دو گروه آزمایش و گروه کنترل با سطح معنی داری 05/0α= مورد مقایسه آماری قرار گرفت.

    یافته ها:

    میانگین تعداد کلونی های باکتری استرپتوکوک موتانس در گروه گلاس آینومر رزین مدیفاید حاوی داکسی سایکلین در سه زمان 1 و 24 ساعت و 7 روز، به طور معنی داری از نمونه های گروه گلاس آینومر رزین مدیفاید حاوی آنتی بیوتیک سه گانه کمتر بود (001/0<p). میانگین استحکام فشاری دو گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کمتر بود اما از لحاظ آماری معنی دار نبود (326/0=P).

    نتیجه گیری:

     افزودن آنتی بیوتیک ها در غلظت 5/1% به رزین مدیفاید گلاس آینومر موجب ایجاد خاصیت آنتی باکتریال مطلوبی می شود، بدون اینکه خاصیت استحکام فشاری آن به طور چشمگیری تغییر کند.

    کلیدواژگان: گلاس آینومر رزین مدیفاید، استرپتوکوک موتانس، آنتی بیوتیک، استحکام فشاری
  • پرستو صفانیا*، رها برهمند، امیرمحمد صفانیا صفحه 9
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع ویروس کرونا و محدودیت در دسترسی به خدمات درمانی در اجتماع، به وضوح نگرانی های عدیده ای به وجود آمده است و زندگی افراد به ویژه سالمندان را با مشکلاتی مواجه ساخته است. سالمندان بیشتر از گروه های سنی دیگر در خطر ابتلا به این ویروس هستند. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت خدمات دندانپزشکی سالمندان در دوران شیوع کرونا و ارایه راهکارهای مرتبط با بهداشت دهان و دندان سالمندان در پاندمی کرونا است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر با روش مروری انجام گرفت. کلیدواژه ها عبارت بودند از: ویروس کرونا و دندانپزشکی، دندانپزشکی و سالمندان، کرونا و سالمندان. مقالات براساس یافته ها و متون مرتبط انتخاب شدند. مقالات انگلیسی زبان با استفاده از موتورهای جستجو Google Scholar،Science direct ،PubMed  و Research Gate انتخاب شدند. منابع در بازه زمانی دی ماه 98 تا مهر ماه 99 مورد بررسی قرار گرفتند.
    بر اساس معیارهای ورود و خروج 15 مقاله بررسی شد.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیقات نشان دادند که اغلب پژوهش ها به اهمیت دندان پزشکی سیار و دندان پزشکی از راه دور اشاره داشته اند. در پاندمی کرونا، تشخیص صحیح مشکل بیمار و تعیین بهترین روش درمانی برای فرد سالمند بسیار مهم است و باید از ورود غیر ضروری سالمندان به دندانپزشکی جلوگیری شود.

    نتیجه گیری

    بسیاری از سالمندان از پیگیری درمان بیماری های دهان و دندان در دوران کرونا، به دلیل ترس از ابتلا به کرونا، هزینه های زیاد دندانپزشکی، عدم دسترسی به خدمات مناسب، ممانعت می کنند و این امر موجب مشکلات جبران ناپذیری در سلامت آن ها خواهد شد. از این رو ارایه راهکارهایی کاربردی جهت سهولت درمان این گروه سنی، پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بهداشت دهان، سلامت دهان، دندانپزشکی برای سالمندان، ویروس کرونا، خدمات دندانپزشکی
  • فاطمه شیخ شعاعی، شیما مرادی*، سیده سنا علوی نیاکو صفحه 10
    زمینه و هدف

    دندانپزشکی به عنوان تخصصی مهم در تامین سلامت جسم و روح جایگاه ویژه ای در تولیدات علمی رشته های پزشکی دارد. هدف از این پژوهش تحلیل هم استنادی و هم رویدادی واژگان مقالات ایرانی حوزه دندانپزشکی بر اساس مدارک نمایه شده در پایگاه Web of Science در طول سال های 2018-2014 بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر توصیفی- مقطعی است که با تکنیک علم سنجی، هم استنادی و هم رویدادی واژگان انجام شده است. در این پژوهش 1079 عنوان مقاله از پایگاه Web of Science مورد بررسی قرار گرفته اند، و داده ها با نرم افزارهای Ucinet و VOSViewer تحلیل شده اند.

    یافته ها:

     تولیدات حوزه دندانپزشکی ایران در طی سال ها مورد بررسی، بیشتر با همکاری آمریکا صورت گرفته است. بر اساس تحلیل شبکه هم استنادی، بیشترین مقاله منتشر شده در این پایگاه، بالاترین مرکزیت درجه (degree centrality)، مرکزیت مقادیر ویژه (Eigen centrality) و مرکزیت بینیت (Betweenness centrality) متعلق به وحید رخشانی بود. بالاترین مرکزیت نزدیکی (Closeness Centrality) به ناصر امین آبادی، و بیشترین وزن استناد (20) به مسعود پریرخ تعلق داشت. موضوع جراحی بیشتر مورد توجه پژوهشگران این حوزه بود و نشریه اندودنتیکس بیشترین استناد در شبکه هم استنادی مقالات را داشت.

    نتیجه گیری:

     انتشار مقاله در این حوزه در میان متخصصان دندانپزشکی ایرانی روند رو به افزایش داشته است. اصلی ترین تولیدات حوزه دندانپزشکی در سال های مورد بررسی در حوزه های جراحی دهان و دندان،علم مواد و اطفال بوده اند و در واقع موثرترین و تعیین کننده ترین ارتباطات علمی در این حوزه را در شبکه علمی دندانپزشکی ایران تشکیل داده اند.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجانی، فرسودگی شغلی، دندانپزشکان
  • گلاره ابلاغیان، علیرضا ریحانی محمدی، مریم کلانتری نژاد* صفحه 11
    زمینه و هدف

    امروزه ایمپلنت های دندانی، طرح درمان انتخابی جهت جایگزینی دندان های از دست رفته محسوب می شوند. با این حال، شواهدی از شکست درمان های ایمپلنت وجود دارد. یکی از عواملی که نقش مهمی در شکست ناشی از عوامل بیولوژیک ایفا می کند، میکرولیکیج باکتریایی است. هدف این مطالعه مقایسه میکرولیکیج باکتریایی بین دو گروه ایمپلنت است.

    روش بررسی

    در مطالعه مداخله ای حاضر، به صورت دو طرفه کاشت ایمپلنت های SPI و Dentis در ناحیه پره مولر- مولر فک پایین بیماران انجام شد. یک و 14 روز پس از تحویل روکش، نمونه گیری با کن کاغذی استریل از 4 ناحیه انجام شد. یک روز پس از کشت نمونه ها، تعداد کلنی ها شمارش شد. داده ها با آزمون های آماری t دو نمونه ای مستقل و t زوجی با سطح معنی داری 05/0 در نرم افزار SPSS23 بررسی شدند.

    یافته ها:

     میزان باکتری ها درسالکوس ایمپلنت دو گروه با همدیگر تفاوت معنی دار داشتند (03/0=P)، پس از چهارده روز میزان باکتری های سالکوس ایمپلنت گروه SPI کاهش بیشتری نسبت به گروه Dentis داشت (001/0=P). در سایر نواحی نیز پس از 14 روز کاهش تعداد باکتری ها مشاهده شد که از لحاظ آماری بین دو نوع سیستم ایمپلنت اختلاف معنی دار مشاهده نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری: 

    بین دو گروه SPI و Dentis از لحاظ برقراری سیل و کاهش لیکیج باکتریایی، تفاوتی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: میزان باکتری، ایمپلنت دندانی، طرح اباتمنت، نشت، التهاب اطراف ایمپلنت
  • نوشین خندان دزفولی، مجید صادق پور، مژگان سرابی نوبخت، الهام استبرقی، کیومرث امینی* صفحه 12
    زمینه و هدف

    پریودنتیت یک بیماری عفونی شایع و التهابی است که باعث تخریب بافت های نگهدارنده دندان و متعاقب آن از دست رفتن دندان می شود. پریودنتال، بیماری چند میکروبی و چند عاملی بوده و باکتری های مهم بی هوازی در عفونت پریودنتیت نقش دارند. TGF-1β یکی ازفاکتورهای رشد و سایتوکاین ضد التهابی است که در ترمیم ضایعات پریودنتال نقش تعیین کننده دارد. هدف از این مطالعه استفاده از

    روش

    Tetra Arms-PCR با حساسیت و ویژگی بالا برای بررسی پلی مورفیسم ژنومی در بین نمونه های دهانی و نشان دادن ارتباط بین TGF-1β و بیماری پریودنتال بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت موردی شاهدی در بخش پریودنتولوژی دانشکده دندانپزشکی کرمان انجام شد. از بین 100 نفر نمونه شامل 50 نفر سالم و50 نفر مبتلا به عفونت پریودنتال میکروبی نمونه گیری صورت گرفت. ژنوتایپ با استفاده از DNA استخراج شده از خون افراد بیمار باروش  Tetra Arms-PCR بررسی شد تا ارتباط بین پلی مورفیسم ژنومی TGF-1β و بیماری پریودنتیت مشخص گردد. آنالیز آماری با نرم افزار SPSS19 و با روش ANOVA یک طرفه (one way Anova) انجام شد.

    یافته ها: 

    تمامی نمونه ها کشت مثبت بوده و بیش از 65% از باکتری های جدا شده بی هوازی مطلق بود. باکتری های حاصله شامل: پورفیروموناس، فوزوباکتریوم، پپتواسترپتوکوک، پره ووتلا بی هوازی بود. نتایج حاصل از Tetra Arms-PCR  پس از انجام سکانسینگ فراوانی ژنوتیپ (25%)CC ، (%20) CT ، (%5) TT  بود. درصد گروه کنترل (20%)CC ، (%24) CT، (%6) TT  و فراوانی آلل های   C و  T در گروه بیمار 70% و 30% و در گروه کنترل 63% و %37 بود که تفاوت معنی داری بین دو گروه نبود (P=83/0).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج این مطالعه و بکارگیری شرایط بی هوازی، باکتری های بی هوازی اجباری را می توان از نمونه های بالینی عفونت های حفره دهان جدا کرد و با انجام Tetra Arms-PCR مشاهده گردید که ارتباط معنی داری  بین پلی مورفیسم ژنومیTGF-1β  و بیماری پریودنتیت وجود نداشت و تفاوت معنی داری  نیز در فراوانی آلل ها و ژنوتیپ ها در بین دو گروه کنترل و بیمار مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: پریودنتال، فاکتور انتقال رشد، پاتوژن های بی هوازی، تترا آرمز پی سی آر
  • محمدعلی روزگار، محمدنبی صالحی*، پریسا صالحی، خدیجه ابدال صفحه 13
    زمینه و هدف

    در زندگی همه افرادی که دارای شغل هستند فرسودگی شغلی و استرس وجود دارد و به گونه های مختلف بر آن ها فشار روانی وارد می کند و فرد را دچار هیجانات منفی، آشفتگی، نگرانی و اضطراب می نماید. لذا تنظیم شناختی هیجان می تواند نقش مهمی در مقابله با فرسودگی شغلی و سازگاری با وقایع استرس زای زندگی ایفا کند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی و فرسودگی شغلی در دندانپزشکان شهر ایلام انجام گرفت.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دندانپزشکان شهر ایلام در سال 1398 بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 81 نفر از دندانپزشکان شهر ایلام به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانی (CERQ-P) و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش (MBI) بود. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS22 در سطح آمار توصیفی توسط شاخص های میانگین و انحراف استاندارد، و در سطح استنباطی توسط آزمون ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی سازگارانه و فرسودگی شغلی در دندانپزشکان رابطه منفی و معکوس معنی داری وجود دارد (000/0, P<862/0-r=). همچنین بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی ناسازگارانه و فرسودگی شغلی در دندانپزشکان رابطه مثبت و مستقیم معنی داری وجود دارد (000/0, P<829/0r=).

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج این پژوهش، به نظر می رسد دندانپزشکان به منظور پیشگیری و کاهش فرسودگی شغلی، باید بیشتر به مولفه های تنظیم هیجانی و هیجانات اهمیت بدهند.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجانی، فرسودگی شغلی، دندانپزشکان
  • روشنک منتظری هدشی، غزاله بنی ابراهیمی، رزا حقگو، کوثر علی نژاد* صفحه 14
    زمینه و هدف

    ارتقای سلامت دهان و دندان کودکان زمینه ساز افزایش سطح سلامت جامعه و هدف دندانپزشکی کودکان است. با شناخت همه عوامل تاثیر گذار بر بهداشت و شکل گیری عادات بهداشتی کودک، می توان گام اساسی در جهت ارتقاء بهداشت دهان برداشت. این مطالعه با هدف بررسی اثر شیوه های فرزند پروری و اطلاعات دموگرافیک والدین با شاخص OHI-S (شاخص بهداشت دهانی ساده شده) در سال 1397 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، 244 کودک 12-6 ساله شهرستان بهبهان به همراه والدینشان مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه از فرم جمع آوری اطلاعات دموگرافیک (متغییرهایی نظیر سن والدین، وضعیت اقتصادی، جنس، شغل و میزان تحصیلات والدین ثبت شدند) و پرسشنامه فرزند پروری بامریند (Baumrind) استفاده شد. وضعیت بهداشت دهان کودکان جهت تعیین شاخص بهداشت دهانی ساده شده (simplified oral hygiene index) بررسی شد. سپس اطلاعات حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS25 و آزمون رگرسیون و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     افزایش شاخص های، بهداشت دهانی ساده شده (001/0<p) و جرم دندانی ساده شده (Simplified Calculus Index) (001/0<p) در فرزندان والدین آزاد گذارنده و کاهش شاخص های بهداشت دهانی ساده شده (001/0<p) و دبری دندانی ساده شده (Simplified Debris Index) (001/0<p) در فرزندان والدین مقتدر منطقی مشاهده شد. ولی شیوه فرزند پروری اقتدارگرا رابطه معنی داری با شاخص های بهداشت دهانی ساده شده (890/0=P)، جرم دندانی ساده شده (404/0=P) و شاخص دبری دندانی ساده شده (721/0=P) نداشت.

    نتیجه گیری:

     شیوه های فرزند پروری مقتدر منطقی و اقتدار گرا تاثیر آشکاری بر وضعیت بهداشت دهان کودکان دارد، به همین علت شیوه های فرزند پروری والدین را می توان در زمره عوامل تاثیر گذار بر بهداشت دهان کودک قرار داد.

  • علیرضا عمرانی، پدرام دانش کاظمی*، امیر منصور شیرانی، محمدامین حبیبی صفحه 15
    زمینه و هدف

    اختلالات گیجگاهی- فکی از علل شایع مراجعه بیمار به مراکز دندانپزشکی است و با توجه به نقش عوامل مرتبط در ایجاد آن، هدف از مطالعه حاضر، بررسی فراوانی نسبی فاکتورهای مرتبط با اختلالات گیجگاهی- فکی در مراجعین 20 تا 50 سال به درمانگاه های دندانپزشکی شهر اصفهان در سال 1397بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 324 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه های شهر اصفهان در سال 1397 به صورت تصادفی انتخاب شدند. فاکتورهای مرتبط با اختلال مفصل گیجگاهی- فکی و فاکتورهای دموگرافیک بیماران با معاینه کلینیکی توسط یک دندانپزشک آموزش دیده و خود اظهاری بیماران در فرم جمع آوری اطلاعات ثبت گردید و فراوانی و ارتباط آن ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS 22 و آزمون های chi-square و Fisher و logistic regression سنجیده شد.

    یافته ها: 

    حداقل یکی از علایم اختلال مفصل گیجگاهی- فکی در 7/40% از افراد مطالعه وجود داشت که بیشترین فراوانی مربوط به دندان های خلفی از دست رفته (7/49%) بود. سابقه در رفتگی فک در مردها (014/0=P) و فراوانی بی دندانی خلفی در زن ها بیشتر بود (003/0=P). با افزایش سن ، فراوانی بی دندانی خلفی (000/0=P) و گوش درد (009/0=P) افزایش یافت. فراوانی دندان های خلفی از دست رفته در افراد خانه دار (000/0=P) و فراوانی گوش درد در کارمندان (005/0=P) و سابقه در رفتگی فک در افراد دارای شغل آزاد (047/0=P) به طور معنی داری بیشتر از سایرین بود.

    نتیجه گیری: 

    شیوع بالای اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی و عوامل مرتبط با آن مثل سابقه در رفتگی فک، بی دندانی خلفی، گوش درد و دندان قروچه، نیاز به توجه جهت شناسایی و درمان این مشکلات را می طلبد.

    کلیدواژگان: اختلال مفصل گیجگاهی- فکی، شیوع، سلامت دهان
  • فاطمه همتی، منصور بیات*، کیومرث امینی صفحه 16
    زمینه و هدف

    با توجه به مشکلات و عوارض روز افزون استفاده از مواد ضد باکتریایی شیمیایی و همچنین مقاومت آنتی بیوتیکی که از مهم ترین معضلات پیش روی جوامع انسانی است، هدف از این مطالعه آن است که به بررسی مولکولی ژن بیوفیلم باکتری های احیا کننده سولفات Sulphate-reducing bacteria (SRB) جدا شده از عفونت پریودنتال بیماران و تاثیر عصاره گیاهی آلویه ورا بر بیان آن با روش Real time-PCR بپردازد.

    روش بررسی

    به منظور انجام این مطالعه آزمایشگاهی از 100 نفر شامل 50 بیمار و 50 فرد سالم توسط پریودونتیست نمونه برداری شد. پس از شناسایی باکتری های احیا کننده سولفات توسط تست های بیوشیمیایی و محیط اختصاصی، اثر عصاره آلویه ورا بر آن ها مورد بررسی قرار گرفت. بیان ژن BFR در برابر ژن خانه دار توسط آزمون Real time-PCR و با استفاده از روش آماری t-test تعیین گردید.

    یافته ها: 

    داده ها نشان داد که 12 سویه باکتری احیا کننده سولفات از نمونه ها جدا سازی شد، که 5 نمونه دارای ژن (bfr) بودند و بیان ژن آن ها توسط ژل آلویه ورا به طرز معنی داری کاهش یافت (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    داده های این مطالعه در اثبات اثرات ضد بیوفیلمی و ضد باکتریایی عصاره آلویه ورا نشان داد که بیان ژن هدف کاهش یافته است. این ماده می تواند به عنوان جایگزینی برای مواد شیمیایی در بهداشت دهان و دندان به کار رود.

    کلیدواژگان: بیوفیلم، احیا کننده سولفات (SRB)، پریودنتال، عصاره گیاهی آلوئه ورا، واکنش زنجیره ای پلیمرازی در زمان واقعی
  • آسیه افتخاری، مریم بختیاری*، امیر سام کیانی مقدم صفحه 22
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان داده اند اضطراب دندانپزشکی ممکن است توسط عوامل مختلفی از جمله خلق و خو، سن کودک، بلوغ عاطفی یا سابقه اضطراب دندانپزشکی مادر و سبک های فرزند پروری ایجاد شود. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه احتمالی بین سبک فرزند پروی والدین و اضطراب دندانپزشکی کودکان و پیش بینی پذیر بودن این متغیر از طریق انواع سبک های فرزند پروی بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر cross-sectional (مقطعی) از نوع همبستگی بود. جامعه مورد مطالعه، کودکان 7 الی 12 ساله مراجعه کننده به درمانگاه های دندانپزشکی شهر تهران بودند که نمونه گیری از یکی از درمانگاه ها به صورت تصادفی انجام شد. تعداد 100 پرسشنامه اضطراب دندانپزشکی و سبک فرزند پروی در اختیار کودکان و والدین آن ها قرار گرفت و از این تعداد 95 عدد آن ها قابل تحلیل بود. پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 و آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اضطراب دندانپزشکی با سبک فرزند پروی مقتدرانه ارتباط منفی و معنی دار (286/0r=، 01/0P<) و با سبک فرزند پروی مستبدانه ارتباط مثبت و معنی دار (342/0r=، 01/0P<) دارد. سبک فرزند پروی مستبدانه می تواند پیش بینی کننده میزان اضطراب دندانپزشکی باشد.

    نتیجه گیری

    دانستن پیش بینی کننده های اضطراب دندانپزشکی می تواند به دندانپزشک کودکان کمک کند بداند چه کسی بیشتر مستعد ابتلا به آن است. بر اساس این رویکرد یک رابطه مبتنی بر اعتماد بین دندانپزشک و والدین کودک می تواند ایجاد شود تا توصیه های لازم به والدین در هنگام حضور در مطب انجام شود، اضطراب در کودکان کاهش پیدا کند و شرایط بهداشت دهان و دندان بهبود یابد.

    کلیدواژگان: اضطراب دندانپزشکی، دندانپزشکی اطفال، بهداشت دهان
  • سارا ولی زاده، سمانه رضایی دهنمکی، حمیدرضا خدایار، احمدرضا شمشیری، زهره مرادی* صفحه 24
    زمینه و هدف

    به دلیل بازنگری برنامه آموزشی دوره عمومی دندانپزشکی، بررسی رضایتمندی دانشجویان نسبت به این کوریکوم ضرورت داشت. هدف از تحقیق حاضر تعیین میزان رضایتمندی دانشجویان از کوریکولوم آموزشی جدید وزارت بهداشت و درمان در بخش ترمیمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال های 99-1398 بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 72 دانشجوی دندانپزشکی سال ششم دانشگاه تهران که واحدهای ترمیمی را طبق کوریکولوم جدید گذرانده بودند، بررسی شدند. پرسشنامه ای طراحی و برای تایید اعتبار، در اختیار 5 استاد قرار گرفته و تغییراتی در آن انجام شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش آزمون- بازآزمون استفاده شد. پرسشنامه به 30 نفر از افراد گروه اصلی در یک جلسه و دو هفته بعد داده شد و درصد توافق و شاخص کاپا محاسبه شد. بعد از انجام فرآیند آزمون و باز آزمون، سوالات با نرم افزار STATA مورد آنالیز آماری قرار گرفتند. برای محاسبه توافق، درصد توافق وزن داده شده و آماره کاپای وزن داده شده محاسبه و گزارش گردید .

    یافته ها

     بیشترین رضایتمندی از کاربردی بودن مبحث اصول تراش و ترمیم حفرات کلاس I آمالگام (به ترتیب، 94/81% و 39/76%) و اصول ترمیم حفرات کلاس II آمالگام روی دنتیک (22/72%) در درس مبانی ترمیمی دیده شد. کمترین رضایتمندی هم درباره واحدهای نظری 1 و 2 شامل گزینه های کاربردی بودن مبحث ترمیم های هم رنگ دندان (22/47%)، کاربرد اینله و آنله (22/47%) و اصول تهیه و ترمیم حفرات کلاس II هم رنگ دندان (61/48%) دیده شد. میزان) P-valueیا خطای نوع اول) در تمامی سوالات 001/0> گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های مطالعه حاضر، رضایتمندی دانشجویان سال آخر دندانپزشکی دانشگاه تهران از واحدهای نظری دندانپزشکی ترمیمی در کوریکولوم سال 1396 متوسط و از مبانی واحدهای عملی آن زیاد بود.</div>

    کلیدواژگان: رضایتمندی، دندانپزشکی ترمیمی، کوریکولوم آموزشی
  • فاطمه مختاری، جلیل مدرسی، هنگامه زندی، ایمان رمضانیان نیک* صفحه 25
    زمینه و هدف

    لزوم استفاده از مواد سیل کننده با اثر بخشی بالا به منظور ایجاد یک سیل کامل در سراسر کانال جهت درمان اصولی ریشه دندان ضروری است. به همین دلیل هدف این مطالعه بررسی قدرت سیل کنندگی سرامیک سرد و گوتاپرکا همراه با سیلر از طریق روش نفوذ باکتری و هدایت الکتریکی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی 50 دندان تک ریشه انسانی انتخاب و تاج آن ها از ناحیه سرویکال قطع شد. کانال ها آماده سازی و با EDTA %17 شستشو داده شدند. سپس دندان ها به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم گردیدند: گروه 1 گوتاپرکا به همراه سیلر (Dentsply Detrey, Germany) AH26 (20=n)، گروه 2 سرامیک سرد (یزد، ایران) (20=n) و گروه های کنترل منفی و مثبت که هرکدام شامل 5 دندان بودند. نمونه ها به مدت 48 ساعت در انکوباتور با دمای 37 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. دو لایه لاک ناخن برای پوشش ریشه به جزء 2 میلی متر انتهایی زده شده و ریزنشت در پر کردگی ها با روش های نفوذ باکتری و الکتروشیمیایی اندازه گیری شد. ریزنشت دو گروه در روش الکتروشیمیایی با آزمون T Student و در روش نفوذ باکتری با آزمون دقیق فیشر مورد آنالیز آماری قرار گرفت.

    یافته ها

     در روش ریزنشت باکتری در گروه اول (گوتاپرکا) 7 نمونه (35‍%) و در گروه دوم (سرامیک سرد) 3 نمونه (15‍%) نشت داشتند، اما تفاوت معنی داری ازاین جهت بین دو گروه در روزهای مختلف دیده نشد. میانگین ریزنشت بر اساس آزمون هدایت الکتریکی در گوتاپرکا به طور معنی داری بیشتر از سرامیک سرد بود (0001/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به بروز ریزنشت کمتر در کاربرد سرامیک سرد در مقایسه با گوتاپرکا، می توان از این ماده برای پر کردن کانال های ریشه باهدف کاهش موارد ریزنشت استفاده کرد، هرچند ضرورت دارد بررسی های بیشتری در این زمینه انجام شود.

    کلیدواژگان: گوتاپرکا، تکنیک الکترو شیمیایی، ریزنشت
  • عبدالرحیم داوری، فرناز فراهت، ساناز عباسی* صفحه 26
    زمینه و هدف

    ترمیم ضایعات غیر پوسیده سرویکالی (NCCLs) به دلیل دشواری ادهیژن مواد دندانی چالش برانگیز است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سه روش آماده سازی سطح دندان در NCCLs با استفاده از لیزر Er:YAG، فرز الماسی و سند بلاست بر روی استحکام باند ریزکششی بین کامپوزیت و عاج غیر پوسیده در ضایعات سرویکالی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی 48 دندان کانین و پرمولر کشیده شده انسانی که دارای NCCLs در سطح باکال بودند، انتخاب و به صورت تصادفی به 4 گروه 12 تایی تقسیم شدند: گروه کنترل بدون هیچ گونه آماده سازی، گروه آماده سازی با لیزر Er:YAG، گروه آماده سازی با فرز و گروه آماده سازی با سند بلاست. باندینگ برای همه گروه ها توسط Clearfil SE Bond انجام و سپس حفرات با کامپوزیت رزین Filtek Z250 ترمیم شدند. نمونه ها برش داده شده و تحت آزمون استحکام باند ریزکششی قرار گرفتند. نتایج مطالعه با استفاده از آزمون کروسکال والیس آنالیز شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج بدست آمده، استحکام باند ریزکششی به ترتیب از بیشترین به کمترین مقدار در گروه سند بلاست (MPa 24/57±10/24)، گروه فرز الماسی (MPa 08/19±10/19)، گروه لیزر (MPa 05/59±9/18) و گروه کنترل (MPa 27/56±9/18) مشاهده گردید، اگرچه این مقادیر از نظر آماری بین گروه ها معنی دار نبود (266/0P=).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد در دندان های دارای NCCLs آماده سازی سطح دندان به وسیله سند بلاست تاثیر نسبتا" بهتری در ترمیم ضایعات دارد، اگرچه تفاوت آماری بین انواع روش های آماده سازی مورد استفاده در این مطالعه مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: سند بلاست، لیزر Er:YAG، استحکام باند ریزکششی
  • رضا شریفی، محمد بیات، شیدا کردی، افشین حیدری، سادات هاشمی نسب* صفحه 30
    زمینه و هدف

    با توجه به مشکلات ثبت کاغذی فعالیت‌های دانشجویی در دروس عملی و همینطور کمبود کامپیوتر در بخش‌ها برای مشاهده گرافی‌ها و طرح درمان‌ها‌، با هدف جمع ‌آوری گزارش و HIS در یک سامانه تحت وب آن را طراحی نمودیم.

    روش بررسی

    پس از انجام نیاز سنجی و برنامه ریزی‌های لازم برای ساخت سایت، طراحی گرافیکی اولیه سایت انجام شد و پس از مشورت با اساتید دانشکده و شرکت سازنده، طراحی قالب اصلی سایت انجام شد. برای کد نویسی سایت از ترکیب HTML, CSS, JQuery, Java برای کد نویسی استاتیک و آنچه که کاربر می‌بیند یا با آن تعامل دارد استفاده شد. سپس اطلاعات اولیه وارد سایت گردید و طراح محتوای سایت را در پوسته طراحی شده قرار داد. در پایان یک فضای ‌هاست نمونه تهیه شده و سایت به طور کامل در اختیار اساتید و مسیولین دانشکده قرار گرفت تا به عنوان یک مدیر و یک کاربر با آن کار کنند و تمام نظرات خود را منتقل کنند و بر اساس بازخوردهای داده شده اصلاحات صورت گرفت.

    یافته‌ها

    استفاده از شبکه اینترنتی و نرم افزارها با دیتایس مرکزی، با توجه به گسترش و پیشرفت علم علاوه بر ثبت مرکزی مدارک و اسناد و رادیوگرافی‌ها، قابلیت دسترسی آسان به آن‌ها، نقش بسزایی در پایش و ارزیابی اطلاعات طولانی مدت دانشجو و ارزیابی کل بخش و دانشگاه‌ها و بیماران هر منطقه تا ارزیابی‌های کلان کشوری دارد.

    نتیجه‌ گیری

    طراحی سامانه تحت وب به خوبی توسط تمام دانشجویان و اساتید مورد استفاده قرار گرفته است. معرفی این لاگ بوک و سیستم HIS به نحو احسن می‌تواند باعث بهبود بخشیدن به آموزش بالینی دانشجویان شود. همچنین استفاده از این سیستم توسط دانشجویان و اساتید باعث صرفه جویی در وقت و ارایه خدمات بهتر به بیماران خواهد شد.

    کلیدواژگان: سیستم های کامپیوتری، سیستم های مدیریت اطلاعات، سیستم های اطلاعات پزشکی، سیستم های اطلاعات بیمارستانی، سیستم های ذخیره و باز خوانی اطلاعات پزشکی
  • صدیقه مظفر، ماندانا ستاری، سمیه کاملی، زهره سادات حسینی پور*، محمدرضا صدیقیان راد صفحه 31
    زمینه و هدف

    حفظ حیات سلول‌های لیگامان پریودنتال پس از خارج شدن کامل دندان از ساکت دندانی، از مهم‌ترین عوامل در پیش آگهی درمان می‌باشد. عصاره پالپ و هسته گریپ فروت (Grape fruit Seed Extract (GSE)) می‌تواند به عنوان محیط نگه دارنده مناسب برای حفظ حیات سلول‌های لیگامان پریودنتال باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر غلظت‌‌های مختلف عصاره دانه گریپ فروت برتکثیر سلول‌های فیبروبلاست لیگامان پریودنتال بود.

    روش بررسی

    دراین مطالعه فیبروبلاست تمایز نیافتهPDL از دو دندان پره مولر سالم دو انسان به دست آمد و در (Dulbecco’s Modified Eagle’s Medium) DMEM کشت داده شد. سلول‌های کشت داده شده در مجاورت غلظت‌های مختلف GSE قرار گرفتند. محیط کشت حاوی FBS (Fetal Bovin Serum) %10 و محیط کشت فاقد FBS %10 به ترتیب به عنوان کنترل مثبت و کنترل منفی قرار گرفتند. پلیت‌‌ها در داخل انکوباتور به مدت 1، 6، 12، 24 و 48 ساعت قرار داده شدند. حیات فیبروبلاست‌های تمایز نیافته با روشMTT (3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide) سنجیده شد. داده‌ها توسط آنالیز آماری repeated measure ANOVA به همراه آزمون تکمیلی Post HOC Tukey مورد بررسی قرارگرفتند و مقادیر 05/0P< معنی‌دار محسوب شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که از میان غلظت‌های GSE مورد مطالعه، غلظت 1:128 بیشترین تاثیر را بر تکثیر فیبروبلاست تمایز نیافتهPDL دارد. همچنین در ساعت دوازدهم غلظت GSE 1:128 و در ساعت چهل و هشتم غلظت GSE 1:1024 از نظر رشد فیبروبلاست تمایز نیافته بالاتر از گروه کنترل مثبت بودند، اما تفاوت معنی‌داری نشان ندادند (05/0>P). بنابر این، در تمامی غلظت‌های GSE در سه زمان از پنج زمان مورد مطالعه، مشابه کنترل مثبت عمل نمود (05/0>P). 

    نتیجه‌گیری

    GSE در غلظت کمتر و زمان طولانی‌تر، موثرتر بوده و هیچ اثر سمی بر روی سلول‌های PDL ندارد. بنابراین می توان GSE به عنوان ماده محرک رشد سلول‌های PDL برای درمان دندان‌های دچار avulsion پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: افتادن دندان، روش کشت سلولی، عصاره دانه گریپ فروت، لیگامان پریودنتال، نمک تترازولیوم
  • سید هادی حسینی، فاطمه قبادی، وحید رضایی، دنیا ملکی* صفحه 32
    زمینه و هدف

    اطلاع از نوع و عمق نهفتگی دندان به واسطه استفاده از روش‌های رادیوگرافی می‌تواند کلینیسین را در انتخاب درمان مناسب راهنمایی نماید و از عوارض جراحی جلوگیری کند. لذا این مطالعه با هدف بررسی نوع و عمق فراوانی نهفتگی دندان‌های کانین و پرمولر در تصاویر پانورامیک دیجیتال بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی رشت در سال 1398 انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی شامل بیمارانی بود که به دانشکده‌ دندانپزشکی شهر رشت در ایران در سال 1398 مراجعه کردند. سوابق دندانپزشکی و رادیوگرافی‌های پانورامیک 500 بیمار به صورت گذشته نگر مرور شد. اطلاعات دموگرافیک همراه با نوع نهفتگی، عمق نهفتگی، فک درگیر و همچنین ضایعه پاتولوژی مرتبط ثبت شد. داده‌ها با نرم افزار SPSS24 و سطح معنی‌داری 05/0 آنالیز شدند.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان دادند که از 500 فرد، 300 نفر (60 درصد) زن و 200 نفر (40 درصد) مرد بودند، 35 نفر (7 درصد) حداقل یک دندان نهفته داشتند،80 درصد نهفتگی در کانین‌ها و مابقی در پرمولرها مشاهده شد. شایع‌ترین نوع نهفتگی، سطح نهفتگی و نوع پاتولوژی به ترتیب مزیالی، B و پوسیدگی دندان مجاور بود. ارتباط معنی‌داری بین نوع و سطح نهفتگی دندان‌ها با فک درگیر مشاهده نشد (15/0=P و 99/0=P) و همچنین ارتباط بین نوع ضایعه پاتولوژی با جنسیت بی‌معنی بود (85/0=P).

    نتیجه‌گیری

    پیشگیری و کاهش عوارض نهفتگی دندان بر جنبه‌های عملکردی و زیبایی را می‌توان با غربالگری به موقع دندان‌های نهفته به کمک روش‌های رادیوگرافی به دست آورد.

    کلیدواژگان: نهفتگی دندان، کانین، پرمولر، تصاویر پانورامیک
  • سامان نصیری، فائزه رفیعی، صمد دارابیان* صفحه 33
    زمینه و هدف

    اگرچه ایمپلنت‌های دندانی به درمان بلند مدت موفق و قابل پیش‌ بینی برای بیماران تبدیل شده‌اند، اما همه درمان‌های ایمپلنت لزوما موفق نیستند و بیماری‌های پری ایمپلنتیت در حال گسترش هستند. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع پری ایمپلنتیت در بیماران واجد ایمپلنت یک سال پس از لود پروتزی ‏در شهر خرم آباد در سال 1399‏ به انجام رسید.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، 53 بیمار که یک سال از لود پروتزی آن‌ها گذشته بود مورد بررسی قرار گرفت. در هر کدام از 53 بیمار، به صورت کلینیکی میزان عمق پروبینگ و خونریزی حین پروبینگ اطراف ایمپلنت و ویژگی‌های بافت نرم اطراف آن بررسی و ثبت گردید. برای بررسی سطح استخوان یا میزان تحلیل استخوان احتمالی، گرافی P.A با تکنیک موازی از بیمار اخذ شد. اطلاعاتی از قبیل ویژگی‌های دموگرافیک و اطلاعات تخصصی در مورد بیماری از طریق چک لیست جمع آوری گردید. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 جمع آوری شدند، برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از جداول فراوانی و آزمون‌های کای دو و T مستقل استفاده شد.

    یافته‌ها

    میانگین سن بیماران در مطالعه حاضر، 63/10±5/46 سال بود. 33 نفر (3/62%) آن‌ها زن بودند. شیوع پری ایمپلنتیت در سطح بیمار 17% و در سطح واحد ایمپلنت، 3/9% برآورد گردید. بین متغیر سن (03/0<P) و بیماری سیستمیک (03/0<P) با شیوع پری ایمپلنتیت رابطه معنی‌داری یافت شد. اما بین شیوع پری ایمپلنتیت با سایر متغیرهای دموگرافیک ارتباط آماری معنی‌داری یافت نشد (05/0>p).

    نتیجه‌گیری

    در نتایج مطالعه حاضر نشان داده شد که شیوع پری ایمپلنتیت در افراد با میانگین سنی بالاتر بیشتر مشاهده می‌شود. همچنین بیماری‌های سیستمیک به عنوان یک فاکتور محافظت کننده برای بیماری پری ایمپلنتیت می‌باشد.

    کلیدواژگان: پری ایمپلنتیت، ایمپلنت، شیوع
  • پرویز دیهیمی، سعیده خالصی*، احسان عارفخانی صفحه 34
    زمینه و هدف

    بیماری‌های پری اپیکال، نتیجه نهایی پالپیت‌های درمان نشده و پالپ دندانی نکروتیک می‌باشند. هدف این مطالعه تعیین و مقایسه فراوانی کیست رادیکولار و پری اپیکال گرانولوما در بیماران بالغ جوان و مسن مراجعه کننده به بخش آسیب شناسی دهان دانشکده دندانپزشکی اصفهان بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی کلیه نمونه‌های ثبت شده با تشخیص کیست رادیکولار و پری اپیکال گرانولوما به روش سرشماری در یک دوره 14 ساله از 1385 تا 1398 موجود در آرشیو بخش آسیب شناسی دهان دانشکده دندانپزشکی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد بررسی شامل سن، جنسیت، مکان ضایعه و تشخیص هیستوپاتولوژی استخراج گردید. فراوانی نمونه‌ها از نظر دامنه سنی به دو دسته بالغین جوان (20-35 سال) و مسن (بالاتر از 50 سال) طبقه بندی شد. سپس داده‌ها توسط نرم افزار SPSS24 تحت آزمون‌های Chi-square و t آنالیز شد. میزان 05/0<P معنی‌دار تلقی شد.

    یافته‌ها

    تعداد 4/49 درصد (430 مورد) از ضایعات در مردان و 5/50 درصد (439 مورد) در زنان مشاهده شد. 51 درصد (444 نمونه) از ضایعات پری اپیکال گرانولوما و 49 درصد (426 نمونه) کیست رادیکولار بود. آزمون Chi-square نشان داد که بین توزیع فراوانی دو ضایعه در دو جنس تفاوت معنی‌دار وجود داشت. در مردان، کیست رادیکولار و در زنان، پری اپیکال گرانولوما بیشتر بود (001/0>P). طبق آزمون t بین میانگین سنی مبتلایان بر اساس جنسیت تفاوت معنی‌دار وجود نداشت (176/0=P). شیوع ضایعات در دهه سوم و چهارم بیشتر از سایر دهه‌ها بود. همچنین در دهه سوم و هشتم فراوانی ضایعات پری اپیکال گرانولوما بیشتر بود.

    نتیجه‌گیری

    شیوع کیست رادیکولار و پری اپیکال گرانولوما در بالغین جوان بیشتر از افراد مسن بوده است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، پری اپیکال گرانولوما، کیست رادیکولار
|
  • Ashkan Samkhanian, Asie Eftekhari* Page 1
    Background and Aims

    The stress, job satisfaction and depression can affect the performance of dental professionals in various fields. The aim of present study was to examin the level of stress, depression and job satisfaction among different specialized fields of dentistry in Zanjan provinc, Iran.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the depression, anxiety and stress scale questionnaire (DASS-21) and the Herzberg questionnaire were used to assess job satisfaction. The questionnaires were completed on the web, and the relevant link was sent to all specialists in different fields of dentistry in Zanjan province. Finally, 33 people participated in the study. Data were analyzed after appropriate code allocation using independent T-test and U-Mann Whitney tests and SPSS16.

    Results

    The results showed the mean of stress (24.4), depression (17.48) and anxiety (13.28) among specialists. The mean of stress and anxiety among female dentists was higher than male specialists, but there was no significant difference between these two variables between the two sexes (P>0.05). In terms of job satisfaction, 21.2% were dissatisfied with their job. By gender, 26.6% of female specialists and 16.7% of male specialists were dissatisfied with their jobs.

    Conclusion

    Despite the general perception that work conditions are suitable for dental specialists, these people suffer from the stresses, anxiety and depression and may not be satisfied with their job. As these conditions can affect the performance of these people in the workplace, it would be necessary to take measures, to identify, and to increase mental health and job satisfaction.

    Keywords: Stress disorders, Depression, Job satisfaction, Dentistry
  • Maryam Mohammadi Nodeh*, Majid Beshkar, MohammadJavad Kharazi Fard Page 2
    Background and Aims

    Fractures of the facial bones and jawbones could cause functional problems along with social and cosmetic problems. Various factors (including road accidents, assault, falling from height, sport injuries, and getting hit by a hard object) could cause these fractures. Collecting and reporting accurate epidemiologic data regarding the facial fractures are major steps toward planning preventive measures. The aim of this study was to collect the epidemiologic data regarding maxillofacial fractures in two referral centers (Shariati and Sina hospitals) in the city of Tehran.

    Materials and Methods

    The study was a cross-sectional retrospective investigation. All the necessary data were collected from the patients’ files and analyzed using SPSS 25.

    Results

    The present study pursued data of 454 trauma admitted patients in oral and maxillofacial surgery wards of Shariati and Sina hospitals in 1397 and 1398. These data showed that a number of 374 patients of all patients were men and the other 80 were women. The ratio of male patients to female patients was 4.5:1. In 290 of cases (64%), the fractures occurred as combined fractures and in 164 cases (36%), the fractures occurred as single fracture. These fractures happened mostly in the mandibular bone and in mandibular body, and the least of these fractures happened in Orbit. This study showed that there was a significant relation (with 95% confidence level) between the mandibular body fractures and mandibular angle fractures. This study also showed that there was another significant relation (with 95% confidence level) between the mandibular angle fractures and LeFort 2 fractures. In addition, this study also showed (by using k2 exam) a relation between the etiology of trauma and the number of fractures.

    Conclusion

    This present study showed that the maxillofacial fractures happened mostly in men much more than women. If we put motorcycle accidents and car accidents in a group together called road accidents, the most common etiology of maxillofacial fractures is road accidents. The results showed that the most fractures happened in the age range of 15-25 year old.

    Keywords: Trauma, Etiology, Maxillofacial fracture, Mandible
  • Maede Ghasemi, Reza Sharifi, Bahareh Tahani* Page 3
    Background and Aims

    Dental aesthetics has become an important issue in contemporary society. This study was designed to evaluate the patients’ satisfaction with their dental appearance and tendency to improve dental aesthetics.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, a questionnaire with 17 questions was used to collect data from 200 patients referred to the dental school of Isfahan University of Medical Sciences from April-July 2019. A valid and reliable self-administrative questionnaire consisted of questions about the appearance of anterior teeth, receiving cosmetic treatments, and favorite aesthetic dental treatments was designed and used. Data were fed into SPSS22 and analyzed by Mann-Whitney, Kruskal Wallis and Spearman correlation tests (α=0.05).

    Results

    Among the participants, 27.5% (n=45) were dissatisfied with the appearance of their anterior teeth and the major reason for this dissatisfaction was related to the tooth color (35.8%, n=71). It was also observed that approximately 84% (n=168) of the patients had a history of smile concealment because of their teeth appearance. Among cosmetic dentistry treatments, aesthetic restorations were more commonly used than other treatments (20.5%, n=41). However, the most desired cosmetic treatments were teeth whitening (78.4%, n=156). There was no significant relationship between the satisfaction with the appearance of teeth and interest in the orthodontic treatment with age and education level (P=0.6).

    Conclusion

    Teeth color was the most important factor determining the degree of satisfaction with the appearance of teeth. Most of subjects desired to receive an aesthetic dental treatment and teeth whitening was the most popular aesthetic dental treatment.

    Keywords: Dental aesthetics, Patient satisfaction, Patient acceptance of health care
  • Afsaneh Pakdaman, Sholeh Ghabraei*, MohammadJavad Kharrazi Fard, Ali Saadatpoor Moghaddam Page 4
    Background and Aims

    Supporting the preventive approach is important in training future dentists. The purpose of the present study was to evaluate the knowledge, attitude and practice of senior dental students regarding non-invasive management of dental caries.

    Materials and Methods

    A cross-sectional study was conducted in 2019 using total sampling method and a valid and reliable questionnaire. Knowledge, attitude and self-reported practice of senior dental students regarding caries risk assessment (CRA) and management of lesions in two paper patients were assessed. The data analysis was performed using SPSS20 and the descriptive and analytical statistics were reported.

    Results

    In overall, 86 students (response rate=91%) were responded. In the knowledge section, caries history in the previous year, having frequent fermentable carbohydrate, xerostomia, and low socio-economic status were considered by more than half of students as factor for caries risk assessment. More than 90% of students had a positive attitude towards CRA in children. Nearly 50% of students tend to restore enamel lesions in proximal and occlusal surfaces in high-risk scenarios. There was significant association between the OHI instruction and debris index improvement (P=0.04) in the integrated comprehensive care clinic (TUMS). The linear regression analysis showed that there was no significant association between the demographic characteristics, place of education, previous course on the level of knowledge and attitude.

    Conclusion

    Senior dental students despite their general knowledge and positive attitude toward caries risk assessment, tended to aggressively manage the incipient lesions in the enamel and DEJ. Delivering prevention as integrated in the comprehensive care unit in order to improve oral hygiene status of patients is recommended.

    Keywords: Dental caries, Risk assessment, Non-invasive management, Dental students
  • Bita Heydarzadeh, Bahareh Tahani, Imaneh Asgari* Page 5
    Background and Aims

    School teachers have key role in providing the basic health information for their students, and their knowledge, attitude, and practice affect children's oral health through developing of the healthy behaviors. The goal of this study was to evaluate the effectiveness of an oral health education program for primary school teachers on their knowledge, attitude, and practice fields in the framework of oral health promoting schools.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental pre-post study was conducted among five oral health promoting schools in Isfahan city in 2019. A validated and reliable questionnaire including four sections of demographic data, knowledge, attitude, and practice was applied for data collection. The questionnaire contained 24 knowledge, 9 attitudes, and 5 practice questions. It was distributed among 63 enrolled teachers at base line and two months later after two educational-emotional workshops. Before and after data were analyzed by SPSS21 (α=0.05) by related samples Wilcoxon signed rank test and background variables by Kruskall-wallis test.

    Results

    After the educational intervention, their knowledge score increased significantly from 14.1±3.8 to 18.5±3.7 (P<0.001). About 34% of teachers had a high level of knowledge proficiency at the beginning of the study which eventually rose to 76%. Teachers’ attitude decreased significantly from 34.6±5 to 31.4±4.6 (P<0.001). At the beginning of the study, 89% of them had a positive attitude towards oral health programs which decreased to 84% at the end of the study. In the performance part, 63.5% of the teachers paid attention to the fluoride in their toothpaste which reached 87.3% after the workshop and the teachers' performance score increased from 3.07 to 3.39 after the intervention (P<0.012).

    Conclusion

    The package of educational intervention for teachers in oral health-promoting schools improved the level of knowledge and practice, but slightly reduced the level of attitude. However, due to the importance of changing attitudes in teachers and the existence of structural and programmatic barriers to integrate the health issues into school education, other models need to be evaluated and compared.

    Keywords: Health education, Dental, Knowledge, Attitude, Practice, Oral health, School teachers
  • Seyed Ramin Nourbakhsh, Hamideh Yosefpour, Freshteh Osmani* Page 6
    Background and Aims

    In impacted third molar surgery, panoramic radiography is a preliminary technique for assessing the consequences associated with inferior alveolar nerve injury. However, this technique cannot provide enough information to determine the true risk in all cases. The aim of this study was to compare the accuracy of panoramic and CBCT radiographs in evaluating the relationship between the mandibular impacted third molars and the inferior alveolar nerve.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the relationship between mandibular third molar and inferior alveolar nerve in 15 patients referred to the oral and maxillofacial radiology department of Birjand dental school including 20 mandibular third molars were evaluated using two panoramic and CBCT radiographs. Data were analyzed using descriptive statistics and chi-square test and sensitivity analysis in SPSS22.

    Results

    In the evaluation of the teeth using panoramic radiography, the highest frequency was related to root darkening (65%) and root deflection (65%), and the lowest frequency was related to root narrowing (20%) and canal deviation (5%). The highest sensitivity of panoramic criteria was related to the root darkening with 100% sensitivity and the lowest sensitivity was related to the canal deviation with 17% sensitivity. On the other hand, the highest specificity of panoramic criteria between the mandibular third molars with the inferior alveolar nervewas was related to the two criteria of bifid apex and canal deviation with 100% specificity. The lowest specificity was related to the root deflection with 21% of specificity.

    Conclusion

    According to the results of this study, the probability of observing relationship between the mandibular third molars with the inferior alveolar nerve in CBCT radiography was very high.

    Keywords: Mandibular prosthesis, Radiography, Panoramic, Cone beam computed tomography
  • Katayoun Sargeran, Simin Zahra Mohebbi*, Afsaneh Tajik Page 7
    Background and Aims

    The increase in life expectancy and decrease in birth rate enhances the elderly population in different societies and consequently, the demand from the health system for providing the treatment needs has been elevated. It has been proposed that dentists must improve their attitude, knowledge, and practice to meet these needs. The present study aimed to assess the knowledge, attitude, and practice of general dentists regarding geriatric oral health.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytic cross-sectional study, 150 general dentists participating in the annual congress of the Iranian Dental Association in 2018 were selected and completed a valid and reliable self-administered questionnaire including 5 parts about knowledge, attitude and practice regarding old age and oral health of elders. SPSS23 and multiple regression were used for data analysis.

    Results

    The mean age of dentists was 34.3 (SD: 9.1) and 92 (61.3%) of participants were women. The mean knowledge score about the old age was 16.67 (of maximum: 26, SD: 4.31) and the mean knowledge on the geriatric oral health was 11.01 (of maximum: 18, SD: 2.81). The mean general attitude about elderly was 19.1 (of maximum: 30, SD: 4.26), the mean attitude on geriatric oral health was 13.09 (of maximum: 20, SD: 2.65), and the mean practice about geriatric oral health was 6.5 (of maximum: 10, SD:2.96). Age was significantly associated with knowledge regarding the elderly (P<0.034); i.e. with increase in age lower scores in knowledge were gained.

    Conclusion

    General dentists participating in the congress of the Iranian Dental Association demonstrated a medium level of knowledge, attitude, and practice regarding the oral health of elders. Proper educational programs should be planned in dental schools to improve dental student's knowledge, attitude and practice about geriatric oral health.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Oral health, Elderly, Dentist
  • Abdolrahim Davari, Hengameh Zandi, Farnaz Faraahat, Zahra Haddadi* Page 8
    Background and Aims

    Nowadays, new techniques are used to control dental caries that have the ability to kill cariogenic bacteria. Recently, the addition of antibiotics to glass ionomers has been proposed to reduce the overall number of saliva bacteria. The aim of this study was to compare the antimicrobial effect and compressive strength of resin- modified glass ionomer (RMGI) containing different antibiotics on Streptococcus mutans.

    Materials and Methods

    A total of 120 specimens were prepared in 3 groups (n=40) including RMGI containing doxycycline with a concentration of 1.5%, RMGI containing a combination of ciprofloxacin, metronidazole and minocycline with a concentration of 1.5%, and RMGI without antibiotics as control group. To measure the antibacterial effect, the disk diffusion method and counting of Streptococcus mutans bacterial colonies were used and then the compressive strength test was performed. Data were collected into SPSS25 and analyzed by ANOVA and Kruskal-Wallis tests and the significance level was considered α=0.05.

    Results

    The mean number of bacterial colonies in the RMGI group containing doxycycline in all three time intervals 1, 24 hours and 7 days was significantly lower than the specimens in the RMGI group containing the triple antibiotic (P<0.001). The mean compressive strength of the two experimental groups was lower than the control group but was not statistically significant (P=0.326).

    Conclusion

    The addition of antibiotics at a concentration of 1.5% to RMGI resulted in a favorable antibacterial property with no significantly change in the compressive strength.

    Keywords: Resin-modified glass-ionomer, Streptococcus mutans, Antibiotic, Compressive strength
  • Parastou Safania*, Raha Barahmand, AmirMohammad Safania Page 9
    Background and Aims

    Due to the prevalence of corona virus and restrictions on access to health care in the community, there are clearly many concerns and problems for the lives of people, especially the elderly. Older people are at higher risk for this type of virus than the other ages. The purpose of this study was to investigate the status of dental services for the elderly during the corona outbreak and to provide solutions related to oral health of the elderly during the corona virus pandemic.

    Materials and Methods

    The present review study was performed and the selected keywords were: coronavirus and dentistry, dentistry and the elderly, corona and the elderly. Articles were selected based on findings and related texts. English language articles were selected using Google Scholar, Science direct, PubMed and Research Gate search engines. Sources were reviewed between January 2019 and October 2020. Based on inclusion and exclusion criteria, 15 articles were reviewed.

    Results

    Research findings showed that most studies have pointed to the importance of mobile and tele-dentistry. In a coronary pandemic, it is very important to correctly diagnose the patientchr('39')s problems and determine the best type of treatment for the elderly. In addition, the elderly should be prevented from entering the unnecessary dental treatments.

    Conclusion

    Many elderly people avoid the treatment of oral diseases during coronavirus pandemic due to fear of coronavirus, high dental costs, lack of access to appropriate services, and this causes irreparable problems in their health. Therefore, it is recommended to provide practical solutions to facilitate the dental treatment of elderly patients.

    Keywords: Oral hygiene, Oral health, Dental care for aged, Coronavirus, Dental services
  • Fatemeh Sheikhshoaei, Shima Moradi*, Seyedeh Sana Alavi Niakoo Page 10
    Background and Aims

    Dentistry is an important profession ensuring the health of body and soul, and has a special place in the scientific productions of medical disciplines. The purpose of this study was to analyze the co-citation and word co-occurrence of Iranian research papers in the field of dentistry based on indexed documents in Web of Science from 2014 to 2018.

    Materials and Methods

    The present study follows the procedures related to quantitative research with a descriptive approach and a scientometric technique. Co-citation and co-occurrence analysis techniques were used. In this study, 1079 articles were reviewed from the Web of Science. Data analysis was performed Ucinet Software, and VOS viewer.

    Results

    Iran has the highest level of international cooperation with the United States. The highest number of published articles in the Web of Science Database belongs to Vahid Derakhshani based on the highest degree of centrality, the Eigen centrality, and the Betweenness centrality. Naser AminAbadi ranked first for the Closeness Centrality metric, and Massoud Peirokh with a citation weight of 20 had the highest citation. The field of surgery has received the most attention among dental and endodontics journal had the highest citation in the Iranian Dental Science Citation Network.

    Conclusion

    The trend of publishing scientific articles in Iran in the field of dentistry has been increasing during the selected period. The keywords oral, dental, and pediatric surgery have the most effective and decisive role in the scientific network of dentistry. These keywords provided strong scientific communication amongst the dental scholars in Iran.

    Keywords: Co-citation, Word co-occurrence, Dentistry, Science evaluation, Article, Iran
  • Gelareh Eblaghian, Alireza Reyhani Mohamadi, Maryam Kalantari Nezhad* Page 11
    Background and Aims

    Nowadays, the best choice for replacing missing teeth are dental implants, however, failure is not unexpected. One of the factors that plays an important role in the implant failure is bacterial microleakage which could cause biological complication. The aim of this study was to compare the bacterial microleakage between the two types of implants.

    Materials and Methods

    In the present interventional study, SPI and Dentis implants were placed bilaterally in the premolar-molar area of the patients' mandible. One day and 14 days after the delivery of the crown, by removing the crown and removing the abutment, sampling was performed using a sterile paper cone from four areas. One day after sample culturing, the number of colonies was counted. All data were entered into SPSS 23 and were analyzed using independent samples t-test and paired t-test with a significance level of 0.05.

    Results

    The amount of bacteria in implant sulcus was significantly different between the two types of implants (P=0.003). After 14 days, the amount of bacteria in SPI implant sulcus significantly decreased more than Dentis implant sulcus (P=0.001). After 14 days, the amount of bacteria also decreased in all other areas which there were no significant difference between the two types of implants (P>0.05).

    Keywords: Bacterial load, Dental implant, Abutment design, Leakage, Peri-implantitis
  • Noushin Khandan Dezfuli, Majid Sadeghpour, Mojgan Sarabi Nobakht, Elham Estabarghi, Kumarss Amini* Page 12
    Background and Aims

    Periodontitis is a common and inflammatory infectious disease that causes damage to the tissues supporting the tooth and consequent tooth loss. Periodontal disease is a multimicrobial and multifactorial disease and important anaerobic bacteria are involved in periodontal infection. TGF-1β is one of the growth factors and anti-inflammatory cytokines that play a crucial role in the repair of periodontal lesions. The aim of this study was to evaluate Tetra Arms-PCR with high sensitivity and specificity, which can be used to evaluate the genomic polymorphism among oral samples and show the relationship between TGF-1β and periodontal disease.

    Materials and Methods

    The present study was a case-control study in the periodontology department of Kerman Dental School. Sampling was done from 100 samples including 50 healthy individuals and 50 patients with microbial periodontal infection. Genotype was analyzed using DNA extracted from the blood of patients by PCR -ARMs-Tetra to determine the relationship between TGF-1β genomic polymorphism and periodontitis. Statistical analysis was performed with SPSS19 software and one-way ANOVA.

    Results

    The samples were culture positive, therefore, more than 65% of the isolated bacteria were anaerobic which included: Prevotella, Porphyromonas, Fusobacterium, Peptostreptococcus anaerobic. The results of Tetra PCR ARMs after sequence frequency were genotype CC allele (25%), CT allele (20%), TT allele (5%). Percentage of control group were CC allele (20%), CT allele (24%), and TT allele (6%). The frequency of C and T alleles in the patient group was 70% and 30%, and in the control group 63% and 37%, respectively with no significant difference between two groups (P=0.83).

    Conclusion

    According to the results of this study and the application of anaerobic conditions, forced anaerobic bacteria can be isolated from clinical specimens of oral infections and by Tetra Arms-PCR no significant relationship between TGF-1β genomic polymorphism and periodontitis was observed. In addition, therer was no significant difference in the frequency of alleles and genotypes between the control and patient groups.

    Keywords: Periodontal, TGF-1β, Anaerobic pathogens, Tetra Arms-PCR
  • MohammadAli Rozegar, MohammadNabi Salehi*, Parisa Salehi, Khadijeh Abdal Page 13
    Background and Aims

    There is a lot of burnout and stresses in various ways of people’s lives which could result in psychological pressure, negative emotions, confusion, worry, and anxiety. Therefore, emotion cognitive regulation can play an important role in coping with burnout and adapting to stressful life events. The aim of this study was to investigate the relationship between the emotional cognitive regulation strategies and burnout in dentists in Ilam.

    Materials and Methods

    The method of the present study was descriptive and correlational. The statistical population included all dentists in Ilam in 2019. By simple random sampling method, 81 dentists in Ilam were selected as sample. The research instruments included the Emotional Cognitive Regulation Questionnaire (CERQ-P) and the Employee Burnout Questionnaire (MBI). Data were analyzed by SPSS 22 software at the level of descriptive statistics by mean and standard deviation indices, and at the inferential level by Pearson correlation coefficient test.

    Results

    The results showed that there was a significant negative and inverse relationship between the adaptive cognitive emotion regulation strategies and burnout in dentists  (r=-0.862, P<0.000). There was also a significant positive and direct relationship between the maladaptive emotional cognitive regulation strategies and burnout in dentists (r=0.829, P<0.000).

    Conclusion

    According to the results of this study, it seems that dentists should pay more attention to the components of emotion regulation and emotions in order to prevent and reduce job burnout.

    Keywords: Emotional cognitive regulation, Burnout, Dentists
  • Roshanak I Montazeri Hedesh, Ghazaleh Baniebrahimi, Roza Haghgoo, Kosar Alinejad* Page 14
    Background and Aims

    Promoting childrenchr('39')s oral health is the basis for increasing the level of community health and the goal of pediatric dentistry. By recognizing all the factors affecting the health and formation of the childchr('39')s health habits, a fundamental step can be taken to promote oral health. The aim of this study was to evaluate the effect of parenting styles and demographic characteristic on OHI-S (Simplified Oral Health Index) in 2018.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 244 children aged 6-12 years in Behbahan-Iran with their parents were studied. The demographic questionnaire (variables such as parents chr('39')age, economic status, gender, occupation and parentschr('39') education were recorded) and Bumrind questionnaire were used. The oral health status of children was assessed to determine the simplified oral hygiene index. Then, the obtained data were analyzed using SPSS 25 software and regression and Pearson correlation test.

    Results

     The results showed that the children of parents who used the permissive method had higher score of simplified oral hygiene index (P<0.001) and simplified calculus index (P<0.001). However, in children of parents who used the authoritative parenting style, a decreased simplified oral hygiene index (P<0.001) and simplified debris Index (P<0.001) were observed. However, the method of authoritarian parenting style did not have a significant relationship with the simplified oral hygiene index (P=0.890), simplified calculus index (P=0.404), and simplified debris Index (P=0.721).

    Conclusion

    Powerful authoritarin and authoritative parenting practices have a clear impact on the oral health status of children. Therefore, parenting paratices can be considered as one of the main factors affecting the oral health of children.

    Keywords: Parenting, Oral hygiene, Oral health, Oral hygiene index
  • Alireza Omrani, Pedram Daneshkazemi*, Amir Mansour Shirani, MohammadAmin Habibi Page 15
    Background and Aims

    Temporomandibular joint disorders (TMDs) are one of the most common causes of the patientchr('39')s referral to dental clinics. Considering the role of related factors in its creation, the purpose of this study was to investigate the relative frequency of factors related to temporomandibular disorders in patients aged 20 to 50 years referred to dental clinics in Isfahan in 1397.

    Materials and Methods

    In this descriptive and analytical study, 324 patients referred to Isfahan dental clinics in 1397 were randomly included. Factors related to TMD and demographic factors of patients were recorded with clinical examination by a trained dentist and self-declaration of patients in the data collection form. The frequency and relevance were analysed by SPSS 22 software and chi-square, fisher and logistic regression statistic tests.

    Results

    At least one of the TMD related factors was present in 40.7% of the subjects, which the most common factors related to TMD was posterior edentulousness (49.7%). History of jaw dislocation was more common in men (P=0.014) and the frequency of posterior edentulousness was more common in in women (P=0.003). As the age increased, the frequency of posterior edentulousness (P=0.000) and earache (P=0.009) increased. The frequency of posterior edentulousness was higher in housekeepers (P=0.000), the frequency of earache was higher in employees (P=0.005) and the history of jaw dislocation was higher in self-employed persons (P=0.047).

    Conclusion

    The high prevalence of TMD and related factors, such as a history of jaw dislocation, posterior edentulousness, earache, and clenching, requires attention to be identified and treat these problems.

    Keywords: Temporomandibular joint disorder, Frequency, Oral health
  • Fatemeh Hemmati, Mansour Bayat*, Kumarss Amini Page 16
    Background and Aims

    Due to the increasing problems and side effects of the use of chemical antibacterial agents as well as antibiotic resistance, this study aimed to evaluate the effects of aloe vera gel on biofilm gene expression of sulfate-reducing bacteria (SRB) isolated from patients with periodontal infection by Real time-PCR method.

    Materials and Methods

    For this study, 100 individuals including 50 patients and 50 healthy individuals were recruited and examined by a periodontist. After identifying sulfate-reducing bacteria by biochemical tests and specific media, the effect of aloe vera extract on them was investigated and the expression of BFR gene against housekeeping gene (16srDNA) was determined by Real time- PCR test via T-test analysis method.

    Results

    The data showed that 12 strains of sulfate-reducing bacteria were isolated from the samples, 5 of which had BFR gene and their gene expression was significantly reduced by aloe vera gel (P<0.05).

    Conclusion

    The data of this study in proving the anti-biofilm and antibacterial effects of aloe vera extract showed that the expression of the target gene is reduced. It seems that this substance can be used as an alternative to oral hygiene chemicals.

    Keywords: Biofilms, Sulfate-reducing bacteria (SRB), Periodontal, Aloe vera-extract, Real time-PCR
  • Asie Eftekari, Maryam Bakhtiari*, Amir Sam Kianimoghadam Page 22
    Background and Aims

    Studies have shown that dental anxiety may be caused by various factors such as child mood, age, maternal emotional maturity, previous dental anxiety and parenting styles. Therefore, the aim of this study was to investigate the possible relationship between the parenting styles and pediatric dental anxiety and the predictability of this variable through parenting styles.

    Materials and Methods

    The present study was a cross-sectional correlational study. The study population was children aged 7 to 12 years who had referred to the dental clinics of Tehran in 1400. Sampling from one of the clinics was done randomly. A total of 100 questionnaires of modified child dental anxiety scale and parenting style inventory were given to the children and their parents and 95 of them could have been analyzed. The questionnaires were analyzed using SPSS22 software and Pearson correlation and regression tests.

    Results

    The results showed that dental anxiety had a negative and significant relationship with authoritative parenting style (r=-0.286, P<0.01) and a positive and significant relationship with authoritarian parenting style (r=0.342, P<0.01). Authoritarian parenting style can be a predictor of dental anxiety.

    Conclusion

    Knowing the predictors of dental anxiety can help a pediatric dentist analysing who is most prone to dental anxiety. Based on this approach, a relationship based on trust can be established between the dentist and parents to make the necessary recommendations to parents in the office, reduce dental anxiety and improve oral health conditions in children.
     

    Keywords: Dental anxiety, Pediatric dentistry, Oral health
  • Sara Valizadeh, Samaneh I Rezaei Dehnamak, Hamid Reza Khodayar, Ahmad Reza Shamshiri, Zohreh Moradi* Page 24
    Background and Aims

    Due to the review of general dental courses, it was necessary to assess the students' satisfaction with this curriculum. The aim of this study was the assessment level of students’satisfaction with the new educational curriculum of the Ministry of Health at the department of restorative dentistry of Tehran university of medical sciences in 2019-2020.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional trial,72 sixth year dental students of Tehran University who passed the restorative dentistry courses based on the new curriculum were studied. A questionnaire was developed and for validity content assessment, it was presented to 5 professors and then revised. For reliability approval of the questionnaire, test-retest approach was used. The questionnaire was given to the 30 students of the main pilot group in one session and two-week later and agreement percentage and Kappa index were calculated.  After conducting the "test" process and re-testing, the "questions" were statistically analyzed using STATA software.

    Results

    The most level of satisfaction regarding to practicality of subjects was found for fundamental of restorative dentistry including principles of amalgam class I cavity preparations and restorations on the dentic (81.94% and 76.39% acceptable respectively) and the principles of amalgam classII cavity restorations on the dentic (72.22%). The least satisfaction levels were obsereved in the first and second theoretical restorative courses including tooth-colored restorations (47.22%), onlays and inlays (47.22%) and tooth-colored classII cavity preparations and restorations (48.61%). The amount (P-value or error of the first type) was reported in all questions>0.001.

    Conclusion

    Despite the limitation of this study, final-year dental students’ satisfaction of theoretical restorative dentistry courses was medium, while it was high for the fundamental and practical restorative courses of 2017 educational curriculum.

    Keywords: Satisfaction, Restorative dentistry, Educational curriculum
  • Fatemeh Mokhtari, Jalil Modaresi, Henghameh Zandi, Iman Ramezanian Nik* Page 25
    Background and Aims

    The need to use a highly effective sealer in order to create a complete seal along the canal is essential for the basic treatment of tooth roots. Therefore, the aim of this study was to investigate the sealing ability of cold ceramic and gutta-percha with sealer by applying the bacterial leakage and electrochemical method.

    Materials and Methods

    In this in-vitro experimental study, fifty human single-rooted teeth were selected and their crowns were cut from the cervical region. The canals were prepared and washed with 17% EDTA. Then the teeth were randomly divided into four groups: group 1 gutta-percha with AH26 sealer (Dentsply Detrey, Germany) (n=20), group 2 cold ceramic (Yazd, Iran) (n=20), negative and positive control groups which each consisted of 5 teeth. Samples were kept in an incubator at 37° C for 48 hrs. Two coats of nail polish were used for covering the root, except for the last 2 mm, and microleakage in the fillings was measured by the bacterial leakage and electrochemical methods. The microleakage of the two groups was statistically analyzed in the electrochemical technique by Student's t-test, and in the bacterial leakage method by Fisher's exact test.

    Results

    In bacterial leakage method, in the first group (gutta-percha) 7 samples (35%) and in the second group (cold ceramic) 3 samples (15%) had bacterial leakage, but no significant difference was observed between the two groups on different days (P>0.05). The mean microleakage based on the electrochemical technique in gutta-percha was significantly higher than that of cold ceramic (P=0.0001).

    Conclusion

    According to the lower microleakage values in the use of cold ceramic compared to gutta-percha, cold ceramic  can be used to fill root canals to reduce microleakage, although further studies are needed.

    Keywords: Gutta-percha, Electrochemical technique, Microleakage
  • Abdolrahim Davari, Farnaz Farahat, Sanaz Abbasi* Page 26
    Background and Aims

    Restoration of non-carious cervical lesions (NCCLs) is challenging due to the difficulty of adhesion of dental tissues. The aim of this study was to investigate the effects of three methods of surface treatments using diamond bur, Er: YAG laser and sandblasting on the microtensile bond strength of resin composite to the noncarious dentin in cervical lesions.

    Materials and Methods

    In this in vitro study, 48 canine and premolar extracted human teeth with NCCLs at the buccal surface were selected and randomly divided into 4 groups of twelve each: control group without any treatment, Er: YAG laser group, diamond bur group and sandblasting group. For all groups, the bonding agent used was Clearfil SE Bond and then the cavities were filled with the Filtek Z250 resin-composite. After this step, the teeth were cut and then subjected to the microtensile bond strength test. Data were analyzed by the Kruskal Wallis test.

    Results

    According to the obtained results, the microtensile bond strength, from the highest to the lowest values were in the sandblast group (24.57±10.24 MPa), the diamond bur group (19.19±10.8 MPa), laser group (18.59±9.05 MPa) and the control group (18.56±9.27 MPa), respectively. Although, no statistically significant difference was found between any of the groups (P=0.266).

    Conclusion

    It seems that in teeth with NCCLs, the sandblasting method had a much better effect on the bond strength, although no statistically difference between surface treatment methods was found.


    Keywords: Sandblasting, Er:YAG laser, Microtensile bond strength
  • Reza Sharifi, Mohammad Bayat, Sheida Kordi, Afshin Heidari, Sadat Hasheminasab * Page 30
    Background and Aims

    This study aimed to collect reports and HIS in a web-based system due to the problems of paper recording of student activities in practical courses, as well as the lack of computers in the departments for observing graphs and treatment plans.

    Materials and Methods

    The initial graphic design of the website was done after the assessment of needs and the necessary planning for designing the website. The main template of the website was designed after consulting with the faculty and the designer company. A combination of HTML, CSS, JQuery, and Java script was used for static coding and what the user sees or interacts with. Then, the basic information entered the website and the content designer put the website in the designed layout. In the end, a sample hosting space was prepared and the website was fully provided to the professors and faculty officials to work with as an administrator and a user. They conveyed all their opinions and the corrections were made based on the feedback given.

    Results

    The use of the internet and software with a central database played a significant role in monitoring and evaluating the long-term information of the student and the evaluation of the entire department, universities, and patients in each region up to macro-national evaluations. This could give the expansion and advancement of science in addition to the central registration of documents and radiographs, as well as their ease to access.

    Conclusion

    The designed website was well received among the students and the attending staff. Introducing a web based logbook and HIS system can optimize the clinical teaching. These logbooks could help both students and staff saving time and resources, and to facilitate providing better personalized care for patients.

    Keywords: Computer systems, Database management systems, Medical records systems, Hospital information systems, Information storage, retrieval
  • Sadighe Mozafar, Mandana Sattari, Somayeh Kameli, Zohre Sadat Hosseinipour*, Mohammad Reza Sedighian Rad Page 31
    Background and Aims

    Survival of periodontal ligament (PDL) cells after avulsion is an important factor in treatment prognosis. Grapefruit Seed Extract (GSE) can be a proper environment for preserving periodontal ligament cells. The objective of this study was to analyze the effect of different concentrations of GSE on the proliferation of fibroblast PDL cells.

    Materials and Methods

    In this study, the undifferentiated PDL fibroblasts were obtained from two human premolars teeth and cultured in Dulbecco’s modified Eagle’s medium (DMEM). The cultured cells were exposed to different concentrations of GSE. The positive and negative control groups were cultured in fetal bovine serum (FBS) 10% and in a medium without FBS 10%, respectively. The plates were incubated for 1, 6, 12, 24, and 48 hrs. The PDL cell viability was assessed by MTT (3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide) assay. Statistical analysis of data was accomplished using repeated measure ANOVA with Post HOC Tukey, P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    We found out that among different concentrations of GSE, 1:128 had the most impact on undifferentiated PDL fibroblasts. Although, the cell vitality was higher in the twelfth hour, 1:128 GSE and in the forty-eighth hour, 1:1024 GSE than the positive control group but they were not statistically significant (P>0.05). Furthermore, all the samples were similar to the positive control group in three of the five timeperiods (P>0.05).

    Conclusion

    GSE was more effective in fewer concentration and longer periods and it had no toxic effect on PDL cells. Therefore, GSE can be considred as a promoting medium in PDL regeneration of avulsed permanent teeth in the future.

    Keywords: Tooth avulsion, Cell culture techniques, Grapefruit seed extract, Periodontal ligament(PDL), Tetrazolium salt
  • Hadi Hosseini, Fatemeh Ghobadi, Vahid Rezaii, Donya Maleki * Page 32
    Background and Aims

    Knowing the depth and type of the teeth impaction with radiographic approaches can guide the clinicians into selecting the most appropriate treatment and prevent surgical complications. Therefore, the purpose of this article was to evaluate the prevalence of canine and premolar impaction in the digital panoramic view of patients referred to Rasht dental school in 2019.

    Materials and Methods

    This annalistic-descriptive cross-sectional study comprised patients who attended the Faculty of Dentistry, Rasht, Iran in 2019. Dental records and panoramic radiographs of 500 patients were reviewed retrospectively. Demographic information as well as the type and depth of impaction, involved jaw, and also, the associated pathological lesions were recorded. Data were analyzed with SPSS24 version with significant level of P<0.05.

    Results

    The findings revealed that among 500 individuals (300 (60%) were females and 200 (40%) were males), 35 individuals (7%) had at least one impacted tooth, 80% of impacted teeth were canines and the others were premolars. The most common impaction type, impaction level, and pathological lesion were mesioangular, B, and carries of the adjacent tooth, respectively. A significant relation was not observed between the type and level of impaction with the involved jaw (P=0.15, P=0.99) and also, the relation between the type of pathological lesion and gender was insignificant (P=0.85).

    Conclusion

    Functional and esthetic complications of impacted tooth can be prevented or declined by on-time radiographic screening.

    Keywords: Impacted tooth, Canine, Premolar, Panoramic Radiography
  • Saman Nasiri, Faezeh RafieiSamad Darabian* Page 33
    Background and Aims

    Although dental implants have become a successful and predictable long-term treatment for patients, not all implant treatments are necessarily successful and pre-implant diseases are spreading. The aim of this study was to determine the prevalence of peri-implantitis in patients one year after prosthetic loading in Khorramabad in 2021.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 53 patients who had implants and undergone prosthetic loading for one year were studied. In each of the 53 patients, the probing depth (PD) and bleeding during probing (BOP) around the implant and the characteristics of the surrounding soft tissue, including gingival redness and tissue sensitivity were evaluated and recorded. To assess the bone level or possible bone resorption, a P.A. graph was taken from the patient using a parallel technique. Information such as demographic characteristics and specialized information about the disease were collected through a checklist. Data were collected using SPSS22 software. Frequency tables and chi-square and t-tests were used to analyze the data.

    Results

    The mean age of patients participating in the present study was 46.5±10.63 years. The number of women was 33 (62.3%). The prevalence of peri-implantitis was 17% at the patient level and 9.3% at the implant unit level. There was a significant relationship between the age (P<0.03) and systemic disease (P<0.03) with the prevalence of peri-implantitis. However, there was no statistically significant relationship between the prevalence of peri-implantitis and other demographic variables (P<0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the prevalence of peri-implantitis was higher in people with a higher mean age. In addition, systemic diseases are a protective factor for peri-implantitis.

    Keywords: Peri-implantitis, Implant, Prevalence
  • Parviz Deyhimi, Saeedeh Khalesi*, Ehsan Arefkhani Page 34
    Background and Aims

    Periapical diseases are the end result of untreated pulpitis and necrotic dental pulp. The aim of this study was to determine and compare the prevalence of radicular cysts and periapical granulomas in young adults and old patients referred to Oral Pathology department of Isfahan dental school.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, all recorded samples with a diagnosis of radicular cyst and periapical granuloma were considered by the census method in a 14-year period from 2006 to 2019 in the archives of the Oral Pathology Department of Isfahan dental school. The data were extracted including age, gender, location of the lesion and histopathologicaldiagnosis. The prevalence of cases in terms of age range was classified into two groups of young adults (20-35 years) and older (over 50 years). Then, Chi-square test and t test were done using SPSS24 and P<0.05 was considered significant.

    Results

    The results showed that 49.4% (430 cases) of lesions were observed in males and 50.5% (439 cases) in females. Of all lesions, 51% (444 samples) were periapical granulomas and 49% (426 samples) were radicular cysts. Chi square test showed a significant difference between the prevalence distribution of the two lesions based on gender. Radicluar cysts were more prevalent in males and periapical granulomas were more prevalent in females (P<0.001). According to t-test, there was no significant difference between the mean age of patients based on gender (P=0.176). The prevalence of lesions in the third and fourth decades of life was higher than in other decades. Also, in the third and eighth decades, the prevalence of periapical granulomas was higher than radicular cysts.

    Conclusion

    The prevalence of periapical cysts and dental granulomas were higher in young adults than in elderly patients.

    Keywords: Pathology, Periapical granuloma, Radicular cyst