فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال دهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1400)

مجله مدیریت نوآوری
سال دهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا محمدعلیها*، سید شهاب الدین شاه ابراهیمی، علی بنیادی نائینی صفحات 1-24

    لزوم تکیه بر اقتصاد دانش بنیان و ارتباط قوی بین مراکز پژوهشی و دانشگاه ها با صنایع امروزه بر کسی پوشیده نیست. امروزه در ایران طیف وسیعی از فناوری های پیشرفته در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی توسعه می یابند که متاسفانه به ندرت تجاری سازی شده و یا به دنیای صنعت راه می یابند. از سویی دیگر در بسیاری از صنایع عموما از فناوری های بالغ و یا از رده خارج برای تولید استفاده می شود که کاهش بهره وری و رقابت پذیری را در پی دارد. سرریز فناوری از نهادهای پژوهشی به سمت صنایع می تواند این عدم تعادل را پوشش دهد. بدین منظور حمایت از انتقال فناوری های پیشرفته نظیر فناوری های فضایی، به سایر صنایع می تواند نقش اثرگذاری در رشد و اعتلای کشور داشته باشد؛ لذا این پژوهش در پی شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر انتقال و توسعه فناوری های فضایی در کشور است. در این پژوهش شناسایی و بررسی عوامل تاثیرگذار بر انتقال و توسعه فناوری فضایی با استفاده از مبانی نظری، مصاحبه با خبرگان و سپس مدل سازی ساختاری- تفسیری (ISM) انجام می شود. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد که عوامل «ارتباطات بین سازمانی»، «فقدان ساختار»، «مسئله وجود دره مرگ فناوری»، «مدیریت دانش»، «پایگاه دانشی از فناوری ها»، «نقص در اطلاع رسانی»، «نگاه میان رشته ای»، «قابلیت های ارتباط با حوزه دفاعی» و «فرار مغزها» بیشترین قدرت هدایتگری و نفوذ نسبت به دیگر عوامل دارند.

    کلیدواژگان: فناوری فضایی، انتقال فناوری، توسعه فناوری، فضا
  • حسین اثباتی، رضا رادفر*، حبیب الله طباطبائیان، عباس طلوعی اشلقی صفحات 25-45

    یافته های دانشی، علمی و قدرت بهره برداری از فضای ماوراء، نتیجه تحقق و توسعه محصولات جدید در حوزه فضایی می باشد. اندیشمندان اثرگذاری سه سطح صنعت، بنگاه و فرآیند را در NPD، بسیار مهم می شمارند. این تحقیق با تمرکز بر سطح بنگاه و 7 گام روش شناسی SSM انجام شده است. ابتدا موقعیت مساله زا از روش ابرازی(نظر خبرگان) و اسنادی(بررسی مقالات) شناسایی و مشخص شد، ضعف در سازمان افزار، مهمترین دغدغه این حوزه است. سپس زیست بوم ساختاری و ارتباطی حوزه فضایی در سطح بنگاه ترسیم و وضعیت مساله با چک لیست CATWOE تبیین شد. در بررسی پیشینه تحقیق، 42 عوامل تاثیرگذار بر توسعه محصول جدید احصاء شد. ارزیابی سطح تحقق اهداف راهبردی حوزه فضایی توسط این عوامل با روشSAW انجام شد و در نتیجه 14 عامل موثر بر NPD سطح بنگاه به عنوان پیشران تعیین گردید. با ماتریس تاثیر متقابل، ارزیابی تاثیر عوامل بر یکدیگر انجام و براساس شدت تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل، تحلیل ساختاری صورت گرفت. در نهایت، 7 عامل به عنوان عوامل ساختاری موثر در سطح بنگاه برای توسعه محصول جدید حوزه فضایی کشور تعیین شد که لازم است مورد توجه کارگزاران این حوزه قرار گیرد. سپس براساس روابط بین عوامل، اولویت بندی و پیشنهادات بهبود در بکارگیری عوامل ارایه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، ارزیابی تاثیرمتقابل، تحلیل ساختاری، عوامل ساختاری
  • احمد کیخا، میترا عزتی* صفحات 55-84

    پژهش حاضر با هدف شناسایی موانع درونی و بیرونی ایجاد زیست بوم کارآفرینی در دانشگاه کارآفرین انجام شده است. برای دستیابی به این هدف با استفاده از روش فراترکیب، پایگاه های اطلاعاتی معتبر بین المللی در بازه سال های 2008 تا 2020 و داخلی در بازه 1384 تا 1399 جستجو و 59 منبع برای تحلیل انتخاب شدند. یافته های پژوهش در بخش موانع بیرونی ایجاد زیست بوم کارآفرینی شامل هفت مقوله فرعی اولیه (ساختار سنتی حکمرانی، قوانین و نظارت ناکارآمد، مالیه کلان ناکارآمد، سیاستگذاری غیر موثر در آموزش عالی، ضعف در ظرفیت های نرم جامعه، نبود سازوکارهای حمایتی و تشویقی در سطح کلان، ضعف در ظرفیت های سخت جامعه) است. موانع درونی ایجاد زیست بوم کارآفرینی در برگیرنده هشت مقوله فرعی اولیه (حکمرانی نامناسب داخل دانشگاه، پداگوژی غیرکارآفرین، گسست دانشگاه با صنعت، قوانین و نظارت نامناسب داخل دانشگاه، مالیه دانشگاهی ناکارآمد، ضعف در ظرفیت های نرم داخل دانشگاه، نبود سازوکارهای حمایتی و تشویقی در سطح درون دانشگاه و ضعف در ظرفیت‎های سخت داخل دانشگاه بوده است. افزون بر این، یافته ها در سطوح مقوله های فرعی ثانویه و ثالثیه نیز طبقه بندی شدند. در پایان بر اساس یافته های پژوهش توصیه های سیاستی برای نظام آموزش عالی کشور ارایه شد.

    کلیدواژگان: زیست بوم کارآفرینی دانشگاه کارآفرین، دانشگاه کارآفرین، زیست بوم کارآفرینی، دانشگاه نسل سوم
  • سحر کوثری، علیرضا یاری، فاطمه ثقفی* صفحات 85-112

    بر اساس مطالعات انجام شده، پیشران بوم سازگان کسب و کارهای مبتنی بر فناوری نوآیند، انواع نقش های بازیگران و نحوه ارتباط بین آن ها است. هدف این مقاله شناسایی بازیگران، عوامل دسته بندی و چگونگی ارتباط بین آنها در بوم سازگان کسب و کار است. نوع تحقیق کاربردی و روش اجرای آن پیمایشی است. شیوه نمونه گیری و انتخاب آزمودنی ها غیر تصادفی و هدفمند است. در این مقاله استراتژی پژوهش مطالعه موردی و واحد تحلیل بازیگران بوم سازگان کسب و کار و ابزار گردآوری داده، پرسشنامه و مصاحبه های عمیق و مطالعه مستندات علمی معتبر است. جهت استخراج چارچوب تحلیل شبکه بازیگران از مرور نظام مند استفاده شد. اجزای چارچوب با استفاده از نظر خبرگان این حوزه تایید شد و در ادامه با بهره گیری از مرور ادبیات و ترکیب آن با نظر خبرگان، بازیگران بوم سازگان کسب و کار جویشگر بومی شناسایی و شبکه جریان ارزش بازیگران این بوم سازگان با چهار جریان ارزشی شامل اطلاعات، خدمات، مالی و ناملموس نگاشته شد. در ادامه1)چارچوبی برای ورود به تحلیل بوم سازگان کسب و کار مبتنی بر تحلیل ذینفعان، 2)شناسایی بازیگران بوم سازگان جویشگر بومی در چهار لایه 3) نگاشت شبکه ارزش بین بازیگران و جریان های ارزشی چهارگانه بدست آمد. این چارچوب می تواند الگویی در سایرموارد مشابه مانند بوم سازگان اینترنت اشیا، کلان داده، رایانش ابری باشد.

    کلیدواژگان: بوم سازگان، شبکه جریان ارزش، جویشگر بومی، تحلیل ذی نفعان
  • رضا شفاعی*، محمدحسن ابراهیمی سروعلیا، مسلم پیمانی صفحات 113-138

    چکیدهعدم تقارن اطلاعاتی میان صاحبان طرح ها و سرمایه گذاران، مشکل متداول در تمام سرمایه گذاری هاست ولی این مشکل در تامین مالی جمعی سهامی بگونه بارزتری ظهور می کند چراکه سرمایه گذاران بالقوه در تامین مالی جمعی سهامی، عموما سرمایه گذاران غیرحرفه ای هستند و زمان و تجربه کافی برای بررسی موشکافانه ی طرح هایECF ندارند و به همین جهت، بر اساس علایم و سیگنال های دریافتی نسبت به کیفیت طرح ها و نهایتا مشارکت/عدم مشارکت در آنها تصمیم گیری می کنند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی جامع این سیگنال ها و منابع ارسال آنها و نیز سنجش میزان تاثیرگذاری آنهاست. پژوهش حاضر پژوهشی آمیخته است که در آن، داده های پژوهش کیفی، به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با روش تحلیل مضمون مورد بررسی قرار گرفتند. بخش کمی که بخش اصلی پژوهش است، به صورت توصیفی پیمایشی انجام شد و داده های آن با تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم مورد تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده ، سه منبع ارسال سیگنال ها، به ترتیب میزان تاثیرگذاری شامل: پلتفرمECF، اشخاص ثالث و مجریان طرح، در برانگیختن سرمایه گذاران به مشارکت نقش دارند و برای هر یک از منابع، چهار سیگنال موثر شناسایی شد.

    کلیدواژگان: تامین مالی جمعی سهامی، سرمایه گذاران، عدم تقارن اطلاعاتی، نظریه علامت دهی(سیگنالینگ)
  • محمدهاشم بت شکن، محمد مهدی بحرالعلوم، غزل البرزیان* صفحات 139-168

    در راستای بهبود بهره وری، رقابت پذیری و حمایت از تامین مالی بخش خصوصی، این پژوهش به دنبال انتخاب استراتژی های مناسب صندوق های سرمایه گذاری جسورانه و خصوصی به عنوان یکی از نهادهای مالی نوین در تامین مالی شرکت های خصوصی با حجم منابع تحت مدیریت قابل توجه در ایران است. در این پژوهش با تمرکز بر مراحل مختلف چرخه عمر این صندوق ها شامل چهار مرحله تجهیز منابع، سرمایه گذاری، مدیریت و نظارت و خروج، استراتژی های مختلف صندوق های سرمایه گذاری خصوصی شامل صندوق های سرمایه گذاری جسورانه، رشدی، تملک اهرمی و صندوق های سرمایه گذاری در شرکت های درمانده بررسی شده است. در این راستا با مطالعه و بررسی پیشینه پژوهش و هم چنین نمونه های موجود، ابتدا استراتژی های رایج در هر مرحله از چرخه عمر این صندوق ها تعریف و سوالات پرسشنامه با استفاده از روش دلفی طراحی شده است و در نهایت در قالب پرسشنامه ساختاریافته مورد نظرخواهی از خبرگان قرار گرفته است. پس از تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون های آماری، استراتژی های مناسب با شرایط حاکم بر این نهاد مالی نوپا در کشور طی مراحل چهارگانه چرخه عمر شامل تجهیز منابع، سرمایه گذاری، مدیریت و نظارت و خروج صندوق ها تبیین شده است.

    کلیدواژگان: صندوق سرمایه گذاری خصوصی، صندوق سرمایه گذاری جسورانه، استراتژی تجهیز منابع، استراتژی سرمایه گذاری، استراتژی مدیریت و نظارت، استراتژی خروج
|
  • MRM Aliha *, Seyed Shahabedin Shahebrahimi, Ali Bonyadi Naeini Pages 1-24

    The need to rely on knowledge-based economics and the strong link between research centers, universities, and industries are not hidden from anyone today. Research centers and universities in Iran are mainly the origins of the development of a wide range of advanced technologies But unfortunately, these technologies are rarely commercialized. On the other hand, in many industries, mature technologies or out-of-class technologies are generally used for production, which leads to reduced productivity and competitiveness. Technology spillover from research institutions to industries can cover this imbalance. In this regard supporting the transfer of advanced technologies like space technologies to other industry sectors can be very impactful in the country's development, Therefore, the purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting the transfer and development of space technology in Iran. In this research, the factors affecting the transfer and development of space technology are identified using literature and interviews with experts; and then Interpretive structural modeling (ISM). The results of this study show that the factors of "inter-organizational communication", "lack of structure", "technology death valley", "knowledge management", "knowledge-base of technologies", "lack of information spread", "interdisciplinary view", " "Defense-related capabilities" and "brain drain" have the most guidance and influence amongst the other factors.

    Keywords: Space Technology, Technology Transfer, Technology Development, Space
  • Hosein Esbati, Reza Radfar *, Habiballah Tabatabaeian, Abbas Tolouee Ashlaghi Pages 25-45

    The findings of knowledge, science and the power of exploitation of outer space are the result of the realization and development of new products in the field of space. Three levels of industry, enterprise and process affect NPD. This research focuses on enterprise level and 7 steps of SSM methodology. First, the problematic situation was identified by interviewing experts and reviewing articles. The status of the problem was explained by drawing a structural and communication spatial ecosystem and a CATWOE checklist at the enterprise level. 42 factors influencing NPD were counted in the research background. The evaluation of the level of realization of the strategic goals of the space sphere by these factors was done by SAW method. As a result, 14 factors affecting the NPD of the firm were identified as drivers. The effect of factors on each other was assessed through the interaction matrix and structural analysis was performed. 7 effective structural factors of the country's spatial field were determined for the NPD at the enterprise level and should be considered by the agents of this field. Finally, prioritization and suggestions for improvement in the use of factors are presented based on the relationships between the factors.

    Keywords: CoPS organization, new product development, Cross Impact Analysis, structural analysis
  • Ahmad Keykha, Mitra Ezati * Pages 55-84

    The present study was conducted with the aim of identifying internal and external barriers to ecosystem entrepreneurship in the entrepreneurial university. To achieve this goal, using the Meta-synthesis method, valid international databases in the period 2008 to 2020 and domestic in the period 1384 to 1399 were searched and 59 sources were selected for analysis. Findings in the field of external barriers to entrepreneurial ecosystem include seven basic sub-categories (traditional governance structure, dysfunctional rules and supervision, inefficient macro-finances, ineffective policy-making in higher education, weakness in society's soft capacities, lack of macro-level support and incentive mechanisms, weakness in hard capacities of society). Internal barriers to entrepreneurial ecosystem include eight primary sub-categories (inadequate governance within the university, non-entrepreneurial pedagogy, Lack of connection with industry, inadequate rules and supervision within the university, inefficient university finance, weakness in soft capacities within the university, lack of internal support and incentive mechanisms The university and the weakness in the hard capacities within the university, in addition, the findings were classified into secondary and tertiary sub-categories, and finally, based on the research findings, policy recommendations were provided for the higher education system of the country.

    Keywords: Entrepreneurship Ecosystem University-Entrepreneur, University-Entrepreneur, Entrepreneurship ecosystem, third generation university
  • Sahar Kousari, Alireza Yari, Fatemeh Saghafi * Pages 85-112

    According to studies, the driving forces of emerging technology-based business ecosystem are the precise explanation of the types of actors' roles and how they relate to each other. Accordingly, the purpose of this article is to identify the actors, their classification factors, and how they relate to business ecosystem. The type of research was applied –research and the method of its implementation was survey. The method of sampling is non-random and purposeful. In this article, the research strategy has been a case study, the analysis unit of business ecosystem was actors and data collection tools had been selected questionnaires and in-depth interviews and the study of credible scientific documents. Systematic review has been used to extract the framework for analyzing the network of search engine actors. After extracting the initial framework, the components of the framework were approved using the opinion of experts in this field. The value-flow network based on four value streams including information, services, financial and intangible. The findings: 1)provide a framework for entering the ecosystem analysis based on stakeholder analysis, 2)identify the actors of ecosystems in four layers, and 3)map the value network between the actors and the four value streams. The framework can be a model for identifying stablishing value communication for other similar items such as IOT, big data and cloud computing.

    Keywords: Ecosystem, Value Flow Network, Search engine, Stakeholder analysis
  • Reza Shafaei *, Mohammad Hasan Ebrahimi Sarvolya, Moslem Peymany Pages 113-138

    Information asymmetry between business owners and investors is a common problem in all investments, but this problem becomes more apparent in equity crowdfunding because potential investors in equity crowdfunding are generally non-professional investors and do not have enough time and experience to scrutinize the investment plan. Therefore, based on the received signals, they decide on the quality of the designs and ultimately their participation / non-participation. The purpose of this study is to comprehensively identify these signals and their sources and also to measure their effectiveness.This is a mixed research in which, qualitative data were gathered through semi structured interviews and analyzed with thematic analyze method. Quantitative part of the research forms the main part of it and contains a descriptive survey which its data were analyzed by second order confirmatory factor analysis. Based on the results, three sources of signals, respectively including: ECF platform, third parties and business owners and are involved in motivating investors to participate, and for each source, four effective signals were identified.

    Keywords: equity crowdfunding, Investors, Information Asymmetry, Signaling Theory
  • Mohammad Hashem Botshekan, Mohammad Mahdi Bahrololoum, Ghazal Alborzian * Pages 139-168

    In order to improve productivity, competitiveness and support the financing of the private sector, this study seeks to select appropriate strategies of venture capital and private equity funds as one of the new financial institutions in financing private companies with a significant amount of resources under management in Iran. In this research, focusing on the various stages of the life cycle of these funds, including four stages of fundraising, investing, managing and monitoring and exit, various strategies of private equity funds including venture capital funds, growth equity funds, leverage buyout funds and distressed funds have been examined. In this regard, by studying the background of the research as well as available samples, first, the common strategies at each stage of the life cycle of these funds are defined and the questions of the questionnaire are designed using the Delphi method and finally considered by the experts in the form of a structured questionnaire. After analyzing the data through statistical tests, appropriate strategies with the ruling conditions of this fledgling financial institution in the country during the four stages of the life cycle, including fundraising, investing, managing and monitoring and exit explained.

    Keywords: Private Equity Fund, Venture capital fund, Fundraising stage, Investing stage, Managing, Monitoring stage, Exit stage