فهرست مطالب

راهبردهای توسعه روستایی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1400)

نشریه راهبردهای توسعه روستایی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیدا شهریاری، همایون فرهادیان، مریم محمودی* صفحات 133-150

    هدف اصلی مطالعه حاضر شناسایی مهمترین چالش های کشت کلزا و همچنین ارایه راهکارهایی به منظور توسعه کشت این محصول در نواحی روستایی استان البرز با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی می باشد. این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی بوده و طی دو مرحله در سال 1397 اجرا شد. در مرحله اول مهمترین چالش ها و راهکارهای توسعه کشت کلزا در استان از طریق مصاحبه گردآوری شد. جامعه آماری این بخش از تحقیق، کارشناسان، کشاورزان خبره و باتجربه و محققان در حوزه موضوع تحقیق بودند که با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی گلوله برفی انتخاب شدند. در نتیجه اجرای این مرحله و پس از آزمون روایی، در نهایت تعداد 46 متغیر به عنوان مهمترین چالش ها و 28 گویه به عنوان مهمترین راهکارهای توسعه کشت کلزا در استان البرز استخراج شدند. در مرحله دوم به منظور تعیین میزان اهمیت هریک از چالش ها و راهکار های شناسایی شده از دیدگاه کلزاکاران، متغیرها در قالب پرسشنامه ای با مقیاس لیکرت طراحی و پس از اجرای پیش آزمون و تایید روایی و پایایی آن، در اختیار پاسخگویان قرار گرفت. جامعه آماری این بخش از مطالعه شامل کلیه بهره برداران فعال در عرصه زراعت کلزا طی سه سال اخیر در منطقه مورد مطالعه بود که حجم نمونه در این بخش با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان، تعیین و نمونه ها بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل عاملی انجام شده، چالش های شناسایی شده در قالب پنج مولفه با عناوین؛ "ضعف عوامل حمایتی و پشتیبانی"، "کمبود منابع، نهاده ها و زیرساخت ها"، "ضعف عملکرد آموزشی-ترویجی"، "مدیریت نامناسب مزرعه"، و "ویژگی های فیزیولوژیکی گیاه" و راهکارهای شناسایی شده در قالب سه مولفه شامل " تامین نهاده ها و زیرساخت ها"، "توسعه حمایت های مالی" و "ارایه خدمات تحقیقاتی، آموزشی و ترویجی" شناسایی و طبقه بندی شدند. اصلاح عملکرد و ارتقاء کارآمدی صندوق بیمه محصولات کشاورزی، آموزش صحیح مدیریت مزرعه کلزا توسط کارشناسان خبره، و تامین و تزریق ماشین آلات مخصوص ریزدانه ها به بخش کشاورزی از جمله پیشنهاداتی است که نتایج این مطالعه به منظور توسعه سطح زیر کشت کلزا در استان البرز پیشنهاد می دهد.

    کلیدواژگان: چالش ها و راهکارها، دانه های روغنی، ساختار عاملی، کلزا
  • مریم قاسمی*، حوریه هوایی، زهرا مظفری صفحات 151-169

    آب به عنوان عنصر اساسی حیات و وجه مشترک چالش های توسعه پایدار، سرمنشا بحران چندوجهی نیم قرن آینده به شمار می رود. با توجه به اهمیت آب در توسعه کشاورزی و نیز کاهش منابع آبی طی سال های اخیر، احیای منابع آبی پایدار ضروری است. ازآنجاکه عملکرد بهینه قنات مستلزم مشارکت سهامداران در حفظ و احیای آن است، پژوهش حاضر در تلاش است راهبردهای اجرایی مطلوب به منظور افزایش مشارکت سهامداران در زمینه احیاء قنوات را شناسایی و ارایه نماید. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و از دو ابزار SWOT-QSPM استفاده گردیده است. واحد تحلیل کشاورزان و خبرگان سهامدار قنوات آشنا به محیط داخلی و خارجی تحقیق در پنج روستای بخش مرکزی و زبرخان شهرستان نیشابور است که موفق به احیای قنات خود شده و به روش گلوله برفی شناسایی شدند. بر اساس مطالعات اکتشافی، 13 قوت و فرصت به عنوان مزیت و 16 ضعف و تهدید به عنوان محدودیت و تنگنا پیش روی مشارکت سهامداران در احیای قنوات شناسایی گردید و نظرات دو گروه کشاورزان سهامدار قنات و خبرگان سهامدار قنات در قالب پرسشنامه در مورد عوامل داخلی و خارجی، در طیف لیکرت سوال گردید. نتایج نشان داد که در ماتریس SWOT با توجه به امتیاز سهامداران کشاورز 2.8=IFE و 2=EFE، و امتیاز خبرگان سهامدار 2.7=IFE و 1.89=EFE، به منظور افزایش مشارکت سهامداران در احیای قنات، راهبردهای حفظ و نگهداری (حداکثر-حداقل) بهینه شناخته شد. در ادامه به کمک ماتریس QSPM، مهم ترین راهبرد «به رسمیت شناختن یاریگری در زمینه احیاء و نگهداری قنات از سوی دولت» است که امتیاز 59/5 را کسب نموده است. به نظر می رسد اگر بستر لازم برای مشارکت بهره برداران در احیاء قنات ها فراهم شود و جایگاه حقیقی آنان، و فرهنگ یاریگری در بین آن ها به رسمیت شناخته شود، احیا و حفظ و بهره برداری پایدار و بهینه از قنوات را با کمترین هزینه شاهد خواهیم بود.

    کلیدواژگان: مشارکت، سهامداران قنات، احیاء قنات، مدیریت استراتژیک، شهرستان نیشابور
  • مهدی نوری پور*، مجید صداقتی، محبوبه آسیمه صفحات 171-186

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل اثرات هدفمندسازی یارانه ها در بخش کشاورزی شهرستان چرام واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت. جامعه ی آماری پژوهش 2528 تن از کشاورزان بخش مرکزی شهرستان چرام بودند. رویکرد حاکم در این مطالعه تلفیقی (کیفی کمی) بود. در بخش کیفی ابتدا داده ها از طریق انجام مصاحبه ی عمیق با کشاورزان مطلع گردآوری شد. تکنیک تجزیه و تحلیل داده ها در این بخش، تحلیل محتوا و نمونه ی مورد مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و شاخص اشباع نظری 39 نفر انتخاب گردید. در بخش کمی پژوهش برای بدست آوردن دیدگاه جامع تر نسبت به طرح هدفمندسازی یارانه ها در بخش کشاورزی و شناخت اثرات آن، به جمع آوری داده های ثانویه قبل و بعد از هدفمندسازی یارانه ها مبادرت ورزیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در این بخش با نرم افزار SPSS صورت گرفت. نتایج حاصل از تحلیل محتوا در قالب سه مرحله کد گذاری باز، محوری و انتخابی نشان داد که پنج دسته عامل (افزایش هزینه های تولید محصولات کشاورزی، افزایش هزینه های اقتصادی کشاورزان، کاهش کیفیت زندگی کشاورزان، بهینه سازی در مصرف حامل های انرژی و کاهش آلودگی های زیست محیطی) از مهم ترین تاثیرات هدفمندسازی یارانه ها بر بخش کشاورزی بوده است. همچنین نتایج حاصل از بخش کمی پژوهش با استفاده از مقایسه ی میانگین زوجی سطح زیرکشت و عملکرد محصولات کشاورزی قبل و بعد از هدفمندسازی یارانه ها نیز نشان داد که، سطح زیرکشت گوجه فرنگی و خیار سبز بعد از هدفمندسازی یارانه ها نسبت به قبل از آن بطور معنی داری افزایش یافته و سطح زیر کشت برنج و گندم آبی کاهش یافته است و میزان عملکرد گوجه فرنگی، جو دیم و هندوانه بعد از هدفمندسازی یارانه ها نسبت به قبل از آن بطور معنی داری افزایش یافته است. در صورتیکه، در سایر محصولات از نظر سطح زیرکشت و عملکرد تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشده است. بنابراین، با توجه به نتایج حاصل از پژوهش طرح هدفمندسازی یارانه های کشاورزی آنچنان که باید تاثیر مطلوبی بر بخش کشاورزی نداشته است. از این رو، پیشنهاد می شود مراجع ذیربط از قبیل وزارت جهاد کشاورزی و سازمان های بانی امر قیمت گذاری، سازوکارهای لازم برای کاهش قیمت نهاده های تولید و حامل های انرژی را در دستور کار قرار دهند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، چرام، کشاورزی، هدفمندسازی یارانه ها
  • بهروز محمدی یگانه، منیژه احمدی، مهدی چراغی، مینا سلطانی* صفحات 187-199

    مسکن در نواحی روستایی در برآوردن نیازهای اساسی انسان نقش ویژه ای دارد. با درنظر گرفتن کارکردهای متنوع مسکن روستایی، مطالعه ی تاثیر عوامل مختلف در نحوه ی تغییر و تحول آن اهمیت دارد. هدف تحقیق حاضر بررسی اثرات سبک زندگی بر هویت کالبدی مسکن در نواحی روستایی می باشد، تحقیق حاضر در نیمه اول سال 1399 با روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و میدانی و استفاده از ابزار (پرسشنامه، مشاهده) انجام شده است؛ نوع تحقیق، کاربردی و روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی است، جامعه آماری تحقیق، خانوارهای روستاهای دهستان گوزلدره می باشد. که در سرشماری سال 1395 دارای هشت روستای دارای سکنه: شامل 1451 خانوار و 4864 نفر جمعیت می باشد. از بین خانوارها، 305 خانوار با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شد و از هر روستا بر اساس درصد خانوار، تعدادی نمونه برای تکمیل پرسشنامه و به روش نمونه گیری تصادفی ساده تکمیل شد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات هم به صورت کمی و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، درصد فراوانی و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل مسیر) بود. براین اساس؛ در بعد کالبدی مسکن شاخص (مناسب بودن مسکن جهت استراحت) با میانگین 27/3% و در بعد دلبستگی به مکان شاخص (تلاش روستاییان جهت حل نزاع های اجتماعی) با میانگین 77/3% دارای بیشترین میزان اهمیت است. براساس نتایج آزمون استنباطی ابعاد سبک زندگی به عنوان متغیر مستقل و هویت مسکن به عنوان متغیر وابسته اند، و از بین ابعاد سبک زندگی، بعد سلامت معنوی، با بیشترین بتا (494/0) تاثیرگذارترین عامل است. پیشنهاد اساسی تحقیق حاضر ارایه تسهیلات اعتبارات مقاوم سازی مسکن با در نظر گرفتن نیازهای معیشتی روستاییان می باشد.

    کلیدواژگان: مسکن روستایی، هویت مسکن، سبک زندگی
  • مهدی بابائیان، ابوالفضل توسلی*، محمدحسین صالحی صفحات 201-212

    این تحقیق به بررسی الگوهای مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای در مزارع چغندرقند روستای حسین آباد شهرستان شیروان، طی سال زراعی 97-96 می پردازد. داده ها از طریق پرسش نامه چهره به چهره گردآوری شد. مزارع به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ورودی های مربوط به محاسبه مصرف انرژی، شامل نیروی انسانی، ماشین آلات، دیزل، کودهای شیمیایی، کود دامی، سموم شیمیایی، برق و آب بود و خروجی ها نیز کل عملکرد گیاه را شامل می شد. نتایج نشان داد، کل انرژی ورودی و خروجی مزارع چغندرقند به ترتیب 52/66879 و 50/1310572 مگاژول در هکتار است. از کل انرژی مصرفی در تولید چغندرقند 39/38 درصد مربوط به مصرف کود های شیمیایی، 95/25 درصد مربوط به دیزل و 69/12 درصد مربوط به الکتریسیته می باشد. راندمان مصرف انرژی 59/19 و میزان بهره وری انرژی 72/0 کیلوگرم مگاژول در هکتار ثبت گردید. مواد شیمیایی، سوخت و الکتریسیته بیشترین نقش را در بین ورودی های انرژی در مزارع چغندر داشتند. میزان انتشار گاز هایCO2 ، N2O و CH4 به ترتیب 26/2463، 02/21 و 26/3 کیلوگرم در هکتار بود و میزان پتانسیل گرمایش جهانی این گاز ها برابر CO2eq ha-1 85/9048 محاسبه گردید که از این مقدار 76/0 درصد آن مربوط بهCH4 ، 22/27 درصد آن مربوط به CO2 و 02/72 درصد آن مربوط به N2O گزارش شد.

    کلیدواژگان: پتانسیل گرمایش جهانی، چغندرقند، روستا، کارایی مصرف انرژی، گازهای گلخانه ای
  • شهرام امیرانتخابی*، هادی قراگوزلو، عیوض امینی قواقلو صفحات 213-231

    طرح هادی یک سند رسمی برای توسعه کالبدی سکونتگاه های روستایی محسوب می شود، می تواند نقش ویژه و موثری در عمران روستاهای کشور و بهبود زندگی روستاییان ایفا نماید. مطالعات مختلفی که تاکنون در حیطه اجرای طرح هادی در کشور انجام پذیرفته، کمتر به اثرات آن بر کیفیت زندگی ساکنین پرداخته اند. لذا در تحقیق حاضر سعی گردیده است تا به بررسی و سنجش اثرات اجرای طرح هادی بر ارتقاء کیفیت زندگی جوامع روستایی پرداخته شود. روش تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و با توجه به ماهیت موضوع، توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کل روستاهای دارای سکنه (49 روستا) بخش خلجستان بوده که 10 روستا از دو گروه دارای اجرای طرح و فاقد اجرای طرح به عنوان نمونه آماری به روش «احتمالی طبقه بندی شده» انتخاب گردید. برای سنجش کیفیت زندگی، 38 گویه از چهار بعد (محیطی، اقتصادی، اجتماعی و کالبدی) به عنوان معیار سنجش انتخاب گردید. داده ها بصورت پیمایشی از طریق پرسشنامه جمع آوری و در نرم افزار SPSS با آزمون من ویتنی و میزان اثر تحلیل گردید. روایی پرسشنامه به وسیله چند تن از اساتید و صاحب نظران برنامه ریزی روستایی تایید گردید و پایایی آن نیز از طریق نرم افزار SPSS محاسبه و میزان آن 78/0 بدست آمد. نتایج محاسبه میزان اثر نشان می دهد که اجرای طرح در بعد کالبدی، بیشترین اثر (67/0) و بعد اقتصادی کم ترین اثر(30/0) را در روستاهای دارای اجرای طرح داشته است. برای طبقه بندی شدت میزان اثر مطابق معیار کوهن میزان اثر بر هر یک از ابعاد محیطی، اقتصادی و اجتماعی متوسط، و بر بعد کالبدی زیاد بوده است. بنابراین، در ابعاد کالبدی، محیطی، اجتماعی و اقتصادی تفاوت معناداری در بین دو گروه مورد بررسی وجود دارد. همچنین، بیشترین اثر اجرای طرح بر بعد کالبدی و کمترین اثر را بر بعد اقتصادی داشته است. بر اساس معیار کوهن، میزان اثر در بعد کالبدی در حد «زیاد» و در ابعاد محیطی، اجتماعی و اقتصادی در حد «متوسط» بوده است. بنابراین در راستای تهیه و اجرای طرح و پروژه های عمرانی باید به قابلیت های روستاها و شناخت مناسب از مردم و منطقه توجه شود.

    کلیدواژگان: طرح هادی، بعد کالبدی، توسعه پایدار، سکونتگاه های روستایی، خلجستان قم
  • فاطمه رستگاری پور*، امیر سالاری، فاطمه عزیززاده صفحات 233-243

    بحرانی بودن وضعیت منابع آبی مناطق خشک و نیمه خشک ایران ازجمله استان خراسان رضوی، روند توسعه پایدار این مناطق را با چالش جدی مواجه نموده است. اتکای بیش از اندازه کشاورزی این مناطق به منابع آب زیرزمینی، لزوم توجه به مسایل مدیریت بهینه منابع آب و برنامه ریزی دقیق و اصلاح الگوی مصرف آب به منظور افزایش بهره وری آب آبیاری را دوچندان نموده است. در این تحقیق با هدف تعیین شاخص آب مجازی چغندرقند از آمار و اطلاعات طولانی مدت اقلیمی، سطح زیر کشت و میزان تولید محصول چغندرقند، میزان تخصیص منابع آب، آمار صادرات و واردات چغندرقند و روش های آبیاری مورد استفاده و راندمان های آبیاری منطقه شهرستان تربت حیدریه طی دوره زمانی سال های 1398-1390 استفاده گردید. نتایج نشان داد میزان آب مجازی چغندرقند در حالت عادی 2/1 مترمکعب بر کیلوگرم و با احتساب راندمان 35 درصد، 4/3 مترمکعب بر کیلوگرم بوده و بطور پیوسته بر میزان کل آب مجازی ناشی از صادرات طی سال های مورد مطالعه افزوده می شود. نرخ افزایش سالانه آب مجازی طی دوره 1398-1390 برابر با 44/135692 مترمکعب بدست آمد. طی این دوره 8 ساله، حجم کل آب استفاده شده برای تولید چغندرقند در داخل و خارج منطقه همواره در حال افزایش بوده و ردپای اکولوژیک آب داخلی بیشتر از ردپای اکولوژیک آب خارجی محاسبه گردید. نرخ رشدهای سالانه رد پای اکولوژیک آب داخلی، خارجی و کل طی این دوره 8 ساله به ترتیب برابر با 25/172938، 38/149885 و 5/322823 مترمکعب بدست آمد. ردپای آب سبز در تولید چغندرقند 265 میلیون متر مکعب در سال یعنی حدود 14/0 کل ردپای آب محاسبه شده می باشد. پایین بودن ردپای آب سبز این منطقه نشان دهنده نقش کمتر نزولات جوی در تولید و وابستگی شدید تولید به منابع آبی زیرزمینی می باشد. ردپای آب سفید در تولید چغندرقند منطقه مورد مطالعه، 950 میلیون مترمکعب در سال معادل 52 درصد کل ردپای آب بدست آمد، این آمار بالا نشان دهنده زیاد بودن میزان تلفات آبی و پایین بودن راندمان آبیاری در سیستم های آبیاری منطقه تربت حیدریه می باشد. همچنین سهم بالاتر ردپای آبی نسبت به ردپای سبز نشان دهنده بهره-مندی کمتر از منبع باران و بالا بودن سهم تبخیر و تعرق می باشد.

    کلیدواژگان: آب سبز، آب مجازی، ردپای اکولوژیک آب، چغندر قند
  • طوبی عابدی*، معصومه حسینی صفحات 245-262

    با توجه به اهداف برنامه اطلاع رسانی، آموزش، مشارکت و آگاهی افزایی (CEPA) شناخت ذی نفعان جوامع محلی و تعیین سطح آگاهی آن ها در مورد تالاب ها ضروری است زیرا برای تدوین برنامه و اقدامات لازم به منظور حفاظت و استفاده معقولانه از تالاب نیاز به مشارکت جوامع محلی و آگاهی افزایی آن ها است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و در زمره تحقیقات پیمایشی است که در تابستان 98 انجام شده است. 108 پرسشنامه به صورت مصاحبه حضوری تکمیل شدند که بر اساس تعداد خانوار، سهم متناظر با آن پرسشنامه در 8 روستای حاشیه تالاب توزیع شد. در روش توصیفی به بررسی شناخت و وضعیت موجود پرداخته و داده ها با استفاده از روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. متغیرهای مورد بررسی شامل منبع کسب اطلاعات در مورد تالاب ها، میزان آشنایی با ارزش ها و عوامل تهدید کننده تالاب، اقدامات و ابزارهای مورد نیاز برای حفاظت تالاب بودند. طبق نتایج به دست آمده، متغیرهای مذکور بین روستاها اختلاف معنی دار نشان نداد (05/0>P). اما بین متغیر وابسته سطح آگاهی عمومی و متغیر های مستقل مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0>P).

    کلیدواژگان: ذی نفعان، تالاب امیرکلایه، بهره برداری خردمندانه، CEPA
|
  • Aida Shahryari, Homayon Farhadian, Maryam Mahmoudi * Pages 133-150

    The main purpose of this research was to study of rapeseed production challenges, as well as providing strategies for the development of this crop in Alborz Province. This descriptive-correctional study was conducted in two stages. In the first stage of this research, due to lack of comprehensive empirical background on the challenges of development of rapeseed cultivation in Alborz Province, the most important challenges and strategies for the development of rapeseed cultivation were collected from the perspective of experienced experts in the Organization and Management of Jihad-e-Agriculture, elite farmers and researchers through interviews. The statistical population of this part of the study was experienced experts, elite farmers and researchers in the field of research. Respondents were selected using non-probability snowball sampling. As a result of implementation of this stage and after the validity test, 46 and 27 variables were extracted as the most important challenges and strategies for the development of rapeseed cultivation in Alborz Province, respectively. In the second stage, in order to determine the importance of each identified variable from farmers' viewpoint, a questionnaire was designed in a Likert scale format and after the implementation of the pre-test and verification of its validity and reliability was given to the respondents. The statistical population of this part of the study included all farmers who were active in rapeseed cultivation during the last three years in the study area (N=142). Based on the results of factor analysis, the identified challenges were categorized into five factors, including: "poor supporting conditions; lack of resources, inputs and infrastructures; weak performance of educational-extension institutions; inadequate farm management; and plant physiological characteristics". The identified strategies were also categorized into three factors, including: "supply of inputs and infrastructures; financial support; and provision of research, extension and educational services". Improving the performance and efficiency of the Agricultural Insurance Fund, proper training of rapeseed field management by experts, and supplying and injecting special machinery for the agricultural sector are some of the suggestions that the results of this study offers to develop rapeseed cultivation in Alborz province.

    Keywords: Challenges, strategies, Oilseeds, Factor Structure, Rapeseed
  • Maryam Ghasemi *, Horeyeh Havayei, Zahra Mozaffari Pages 151-169

    Water, as an essential element of life and a common feature of the challenges of sustainable development, is the source of the multifaceted crisis of the next half century. Given the importance of water in agricultural development as well as the reduction of water resources in recent years, the restoration of sustainable water resources / aqueducts is essential. Since the optimal performance of the aqueduct requires the participation of shareholders in maintaining and rehabilitating it, the present study tries to identify and present the desired implementation strategies to increase the participation of shareholders in rehabilitating the aqueduct with the help of strategic planning tools. The research method is descriptive-analytical and two SWOT-QSPM tools have been used. The Farmers and Experts Analysis Unit is familiar with the internal and external environment of the aqueduct in connection with the research subject in five villages of the central part and Zirkhan of Neishabour city, which have succeeded in reviving their aqueducts. The sampling method was snowball. Based on exploratory studies, 13 strengths and opportunities were identified as advantages and 16 weaknesses and threats were identified as constraints and bottlenecks in the participation of shareholders in rehabilitating the aqueducts. Identified, questioned on the Likert scale. The results showed that in the SWOT matrix according to the shareholder share of the farmer. IFE = 2.8 and EFE = 2, and the share of shareholder experts. -At least) was found to be optimal. With the help of the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM), the most important strategy is "Recognition of assistance in the field of rehabilitation and maintenance of the aqueduct by the government", which has a score of 5.59. It seems that if the necessary ground is provided for the participation of the beneficiaries in the rehabilitation of the aqueducts and their true position is recognized, and the culture of assistance is recognized among them, the sustainable and optimal rehabilitation and maintenance and operation of the aqueducts with the least We will see the cost.

    Keywords: Participation, aqueduct shareholders, aqueduct rehabilitation, strategic management, Neishabour County
  • Mehdi Nooripoor *, Majid Sedaghati, Mahboubeh Asimeh Pages 171-186

    The aim of this study was to investigate and analyze the effects of targeted subsidies in the agricultural sector of Choram County located in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces. The statistical population of the study was 2528 farmers in the central part of Choram County. The approach in this study was integrated (qualitative-quantitative). In the qualitative section, data were first collected through in-depth interviews with informed farmers. Data analysis technique in this section, content analysis and the studied sample were selected using purposive sampling until reaching theoretical saturation of 39 people. In the quantitative part of the research, in order to obtain a more comprehensive view of the subsidy targeting plan in the agricultural sector and to understand its effects, secondary data were collected before and after the subsidy targeting. Data analysis in this section was performed with SPSS software. The results of content analysis in the form of three stages of open, axial and selective coding showed that five categories of factors (increase in production costs of agricultural products, increase in economic costs of farmers, decrease in quality of life of farmers, Optimization in the consumption of energy carriers and reduction of environmental pollution) has been of the most important effects of targeted subsidies. The results comparison mean level under cultivation and the yield of agricultural products before and after the targeting of subsidies also showed that level under the cultivation of tomato and green cucumber after targeting subsidies was significantly higher than before and the level under cultivation of rice and wheat crops has decreased, also tomato, rain fed barley and watermelon yielded significantly more than before, while in other products there was no significant statistical difference between the level under the cultivation and yield. Therefore, according to the results of the research, the plan to target agricultural subsidies has not had the desired effect on the agricultural sector. Therefore, it is suggested that the relevant authorities, such as the Ministry of Jihad for Agriculture and the organizations sponsoring pricing, put on the agenda the mechanisms needed to reduce the prices of production inputs and energy carriers.

    Keywords: Targeting Subsides, Agriculture, content analysis, choram
  • Behroz Mohamadi Yeganeh, Manijeh Ahmadi, Mahdi Cheraghi, Mina Soltani * Pages 187-199

    Housing in rural areas has a special role in meeting basic human needs. Considering the various functions of rural housing, it is important to study the impact of various factors on how it changes and evolves. The purpose of this study is to investigate the effects of lifestyle on the physical identity of housing in rural areas. The present study was conducted in the first half of 1399 by data collection, library and field methods and using tools (questionnaire, observation); the type of research is applied and the research method is descriptive-analytical. The statistical population of the research is the households of the villages of Gozeldareh rural district, which in the 1395 census has eight inhabited villages: including 1451 households and 4864 people. Among households, 305 households were selected using the Cochran's formula as a sample and from each village, based on the percentage of households, a number of samples were completed to complete a questionnaire and simple random sampling. The method of data analysis was quantitative and using descriptive statistics (mean, frequency percentage and standard deviation) and inferential statistics (path analysis). According to this; in the physical dimension of index housing (adequacy of housing for rest) with an average of 3.27% and in the dimension of attachment to the index place (villagers' efforts to resolve social disputes) with an average of 3.77% is the most important. According to the results of the inferential test, the dimensions of lifestyle as an independent variable and housing identity as a dependent variable, and among the dimensions of lifestyle, the dimension of spiritual health with the highest beta (0.494) is the most influential factor. The main proposal of the present study is to provide housing rehabilitation credit facilities taking into account the living needs of the villagers.

    Keywords: Rural Housing, Home identity, Lifestyle
  • Mahdi Babaeian, Abolfazl Tavassoli *, Mohamad Hosein Salehi Pages 201-212

    This research examines the energy use patterns and greenhouse gas emission of sugar beet farms in Hossein abad village of Shirvan city, in 2017-18. Data were collected by using a face-to-face questionnaire. Farms were selected with a random sampling method. In this study, the inputs in the calculation of energy use include: human labor, machinery, diesel fuel, chemical fertilizers, farmyard manure, biocides, electricity, water and the output in the calculation of total output energy include plant yield. The results indicated that total energy inputs were 66879.92 MJ ha-1and outputs 1310572.50 MJ ha-1. Of the total energy consumption in sugar beet production, 38.39% is related to the use of chemical fertilizers, 25.95% is related to diesel and 12.69% is related to electricity. Energy use efficiency of 19.59 and energy productivity of 0.72 kg MJ ha-1 were recorded. Chemicals, fuel and electricity played the largest role among energy inputs in beet farms. CO2, N2O and CH4 emissions were 2463.26, 21.02 and 3.26 kg ha-1, respectively. And the amount of global warming potential of these gases was calculated as 9048.85 CO2eq ha-1, of which 0.76% was related to CH4, 27.22% was related to CO2 and 72.02% was related to N2O.

    Keywords: Energy use efficiency, Global warming potential, Greenhouse Gases, Sugar beet, Village
  • Shahram Amir Entekhabi *, Hadi Gharagozloo, Eyvaz Amini Pages 213-231

    The master plan is an official document for the physical development of rural settlements. It can play a special and effective role in the development of the country's villages and improving the lives of the villagers, have less attention to its effects on the quality of life of residents. Therefore, in the present study, an attempt has been made to study and evaluate the effects of the implementation of the pilot project on improving the quality of life of rural communities. The statistical population of the study included all inhabited villages (49 villages) in Khalajistan district. 10 villages were selected from two groups with project implementation and no project implementation as a statistical sample by "probabilistic classification" method. To measure quality of life, 38 items from four dimensions (environmental, economic, social and physical) were selected as criteria. Data were collected through a questionnaire and analyzed in SPSS software by Mann-Whitney test and the effect. The validity of the questionnaire was confirmed by several professors and rural planning experts and its reliability was calculated by SPSS software and its rate was 0.78. The results of calculating the effect show that the implementation of the project in the physical dimension, had the most effect (0.67) and the economic dimension had the least effect (0.30) in the villages with the implementation of the project. To classify the severity of the effect according to Cohen's criterion, the effect on each of the environmental, economic and social dimensions was moderate, and on the physical dimension was high. Therefore, there is a significant difference between the two groups in physical, environmental, social and economic dimensions. Also, the implementation of the plan had the greatest effect on the physical dimension and the least effect on the economic dimension. According to Cohen's criterion, the amount of effect in the physical dimension was "high" and in the environmental, social and economic dimensions was "moderate". Therefore, in order to prepare and implement development plans and projects, attention should be paid to the capabilities of the villages and proper knowledge of the people and the region.

    Keywords: MASTER PLAN, physical dimension, sustainable development, rural settlements, Khalajestan Qom
  • Amir Salari, Fatemeh Azizzadeh Pages 233-243

    Water crisis worldwide and nationwide is serious and critical; therefore, water management in urban, agricultural and industrial areas is regarded as an update issue; however, due to maximum use of water in agriculture, management of irrigation water used for agricultural products has become more important requiring programming and altering irrigation water consumption pattern to enhance the efficiency of irrigation water. Accordingly, in this study the indicator of virtual water of sugar beet is measured in Torbat Heydariyeh. The data and statistics were gathered from agricultural Jihad organization, meteorological organization, and ministry of energy during 2011 to 2019. The model used is ecological water footprint index and other related indicators.The results showed that the amount of virtual sugar beet in normal state was 1.2 m3 / kg and with 35% efficiency was 3.4 m3 / kg. The total amount of virtual water from sugar beet exports from Khorasan Razavi province has been increasing over the years. The green water footprint in sugar beet production is 265 million cubic meters per year, which is about 0.14 of the total water footprint calculated. Also, white water footprint in sugar beet production is 950 million cubic meters per year, which is about 52% of the total estimated water footprint, which is due to the low efficiency of irrigation systems in the region. The higher share of blue footprint than green footprint indicates that there is less rain benefit and greater evapotranspiration. Therefore, using irrigation systems with higher efficiency and reducing sugar beet spring sowing area is recommended in Torbat Heydarieh city.

    Keywords: Green water, virtual water, Ecological water footprint, Sugar beet
  • Tooba Abedi *, Masomeh Hosseini Pages 245-262

    Identification of stakeholders and local communities to determine their awareness about wetlands is essential according to the objectives of the Communication, Education, Participation and Public Awareness (CEPA) program. To plan and take the necessary measures for the conservation and wisely use of wetlands need to participation of local communities and their awareness raising. The statistical population of this study was 8 villages of rural municipality households of Amirkelaye Wetland, which were selected by available sampling method. The 108 questionnaires were distributed using a sample size based on the number of households in each village in summer 2020. The research methodology is conducted in a descriptive and analytical manner, so that at the descriptive stage, the present situation is identified and in the process of work, using statistical analysis. Variables were source of taking information about the wetlands, knowledge about wetland functions and treated factors and the measures to protect the wetland. The results showed that the above variables did not show significant differences between villages (p < 0.05). But there was a significant difference between the dependent variable of public awareness and the above independent variables.

    Keywords: Stakeholders, Amir Kelayeh wetland, wisely use, CEPA