فهرست مطالب

طب پیشگیری - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1400)

مجله طب پیشگیری
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اکبر حق دوست، رضا دهنویه، کیهان سجادی، خلیل کلوانی* صفحات 1-3
  • پریسا شرفی، کاووس دیندارلو*، سید حسین داوودی، محسن حیدری، محمد شمس الدینی صفحات 4-16
    هدف

    نوار شمالی خلیج فارس به خصوص حوزه بندرعباس یکی از قطب های تامین ماهی در کشور می باشد و آلودگی ماهی های خوراکی در این ناحیه می تواند سلامت مصرف کنندگان را تهدید کند. بنابراین، هدف از این مطالعه ارزیابی ریسک بهداشتی سرب و کادمیوم موجود در ماهی های خوراکی سطح زی، میان زی و کف زی عرضه شده در شهر بندرعباس می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در سال 1397 انجام شد تعداد 81 نمونه ماهی سطح زی، میان زی و کف زی  در 9 گونه مختلف موجود از بازار ماهی فروشان شهر بندرعباس به روش طرح آشیانی یا سلسله مراتبی جمع آوری شد. قطعات خوراکی ماهی ها توسط روش مایکروویو هضم و غلظت سرب و کادمیوم آن با استفاده از روش اسپکتروفتومتر جذب اتمی سنجش شد. در نهایت، میزان برآورد شده دریافتی روزانه (EDI)،  شاخص خطر غیرسرطان زایی (THQ) و خطر سرطان زایی (CR) مرتبط با مصرف ماهی های آلوده به فلزات سنگین مورد نظر محاسبه شدند.

    نتایج

    مقادیر متوسط غلظت سرب در ماهی های سطح زی، میان زی وکف زی به ترتیب برابر 03/0، 019/0 و 04/0 میلی گرم بر کیلوگرم بودند. مقادیر مربوطه برای غلظت کادمیوم به ترتیب برابر 0028/0، 002/0 و 0056/0 میلی گرم بر کیلوگرم بودند. از دیدگاه سلامت انسان، مقادیر THQ برای هر عنصر و مقادیر کل خطر هدف (TTHQ) برای هر دو عنصر کمتر از 1 بودند. علاوه بر این، مقادیر CR برای هر دو فلز کمتر از خطر قابل قبول ابتلا به سرطان در طول عمر (5-10) بود.

    نتیجه گیری

    مطابق مقادیرEDI ،THQ ، TTHQ، CR و سطوح ایمنی قابل قبول ارگآن های مختلف، استفاده از ماهی های بررسی شده خطر بهداشتی قابل توجهی برای سلامتی انسان ایجاد نخواهد کرد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ماهی، ارزیابی ریسک، خلیج فارس
  • بهمن حاجات نیا، بیوک تاجری*، کبری حاجی علیزاده صفحات 17-26
    هدف

    تعدد و تنوع استرس هایی که افراد در دوران سالمندی با آن روبرو می شوند، توجه به مقوله سلامت روان و به خصوص تاب آوری را در دوره سالمندی و به ضرورت تبدیل کرده است. هدف پژوهش حاضر، اثربخشی معنویت درمانی بر کیفیت خواب، تاب آوری و اضطراب مرگ سالمندان بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی سالمندان مقیم در خانه سالمندان شهر شیراز در سال 1398 بودند که از بین آن ها 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه معنویت درمانی (15=n) و گروه گواه (15=n) گماشته شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه تاب آوری (کانر- دیویدسون)، مقیاس اضطراب مرگ (کالت- لستر) و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (بویس) به دست آمد. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزارSPSS  تحلیل شد. سطح معناداری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که آموزش معنویت درمانی به طور معناداری منجر به بهبود کیفیت خواب (اثر گروه: 001/0>P-Value؛ اثر زمان: 001/0>P-Value؛ اثر زمان* گروه: 001/0>P-Value)، تاب آوری (اثر گروه: 001/0>P-Value؛ اثر زمان: 001/0>P-Value؛ اثر زمان* گروه: 001/0>P-Value)، اضطراب مرگ (اثر گروه: 001/0>P-Value؛ اثر زمان: 001/0>P-Value؛ اثر زمان* گروه: 001/0>P-Value در گروه آزمایش در پس آزمون شده است. اما در نمرات کیفیت خواب و تاب آوری و اضطراب مرگ در گروه گواه تغییری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان از معنویت درمانی گروهی در جهت بهبود کیفیت خواب، تاب آوری و اضطراب مرگ سالمندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: معنویت درمانی، کیفیت خواب، تاب آوری، اضطراب مرگ، سالمندان
  • سکینه دادی پور، تیمور آقاملایی، زاهد احمدی، وحید رعنایی، آذین علوی* صفحات 27-36
    هدف

    آمارهای سراسر جهان گویای افزایش میزان مصرف قلیان در زنان نسبت به مردان می باشند. مطالعه مروری حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر استعمال قلیان در زنان سرتاسر دنیا طراحی شد.منابع اطلاعات یا داده ها: تحقیق حاضر مطالعه ای مروری نظامند است که در سال 1399 با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، SID، Magiran، Google Schular، Medline، Scopus، Elsevier، Iranian Databases، PubMed، Iranmedex به دو زبان فارسی و انگلیسی صورت گرفت. تمامی اسناد بین سالهای 1990-2021 وارد مطالعه شدند.

    روش های انتخاب برای مطالعه

    معیارهای ورود به مطالعه شامل مقالاتی بود که جمعیت هدف آن ها زنان و نوع ماده دخانی قلیان بود. معیارهای خروج از مطالعه عبارتند از گزارش نتایج به صورت غیرقابل تفکیک در دو جنس، مطالعات مداخله ای و مطالعاتی که بین اطلاعات دموگرافیک با مصرف قلیان ارتباط برقرار نموده اند.

    ترکیب مطالب و نتایج

    شایع ترین دلایل استعمال قلیان در زنان در سطح فردی نگرش مثبت به استعمال قلیان، خودکارآمدی پایین، وابستگی به قلیان، نیازهای روحی- روانی، جلب توجه و خوشایند بودن طعم تنباکو و در سطح بین فردی نوآوری و جذابیت قلیان، نرم های انتزاعی، عدم وجود قانون منع مصرف قلیان، دسترسی آسان، نرم های فرهنگی، تبلیغات رسانه ای، چالش های اقتصادی، نفوذ بازیگران قدرتمند، پویایی صنعت دخانیات، سیاست های غیرمشارکتی دولت و تهاجم فرهنگی کشورهای بیگانه بود.

    نتیجه گیری

    حذف نگرش مثبت زنان، تقویت مهارت های نه گفتن در مقابل اصرار دوستان و تمرکز و مداخله موثر بر روی عوامل محیطی خارج از کنترل فرد می تواند در کاهش استعمال قلیان نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: زنان، قلیان، دخانیات، مطالعه مروری
  • مقصود نبیل پور، آمنه پوررحیم، علیرضا آقابابا*، لیلا سلطانیان صفحات 37-47
    هدف

    بیماری همه گیر ویروس کووید-19 و توصیه ها و محدودیت های دولتی مرتبط با آن، بسیاری از جنبه های زندگی انسان از جمله ورزش و بهزیستی روانی را تحت تاثیر قرار داده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی فعالیت بدنی و خلق وخوی ورزشکاران بدن ساز ایران بود.

    روش ها

    در این پژوهش کاربردی، تعداد 875 نفر از شهرهای مختلف ایران به صورت تصادفی در محدوده زمانی اسفند تا اردیبهشت 99 به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل آماری داده های افراد پاسخ دهنده در کشور با استفاده از یک تحقیق آنلاین انجام شد. از پرسشنامه استاندارد جامع فعالیت جسمانی برای بررسی سطح فعالیت بدنی و همچنین از پرسشنامه کوتاه ارزیابی خلق، برای ارزیابی خلق شرکت کنندگان استفاده شد. برای ارزیابی تغییرات فعالیت بدنی و تاثیر جنسیت بر آن از آزمون ویلکاکسون در سطح معناداری 95/0 و از آزمون پیرسون برای بررسی رابطه بین متغیرهای خلق وخو با ورزش استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که کاهش معنا داری در شدت و مدت جلسات هفتگی فعالیت بدنی در شرایط کرونا نسبت به دوران قبل از آن وجود دارد (001/0=P-Value). همچنین وضعیت خلق وخو با مدت زمان تمرین (تا 10 دقیقه و بیشتر از 10 دقیقه) و همچنین تعداد جلسات تمرین (005/0<P-Value) ارتباط معنا داری دارد.

    نتیجه گیری

    کاهش فعالیت های ورزشی در دوران اپیدمی کووید 19 می تواند تاثیرات منفی بر خلق و خوی ورزشکاران داشته باشد. بر این اساس باید برنامه ریزی لازم به منظور انجام فعالیت فیزیکی و ورزش بصورت ایمن صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: اپیدمی کرونا، ورزشکاران بدن سازی، اوقات فراغت، خلق وخو
  • فاطمه امیری، فریبا اسدی نوقابی، هادی یوسفی، وحید مکی زاده، عبدالحسین مدنی، تیمور آقاملایی، فایقه زارعی صفحات 48-58
    هدف

     همه‌گیری کووید-19 نه ‌تنها سبب افزایش نگرانی در ارتباط با سلامت جسمانی شده‌ است بلکه سبب بروز اختلالات روان‌شناختی نیز شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط اختلال استرس پس از سانحه با فرسودگی شغلی در زمان همه‌گیری کووید-19 انجام شد.

    روش‌ ها: 

    در این مطالعه مقطعی، 402 نفر از کارکنان استان هرمزگان با محدوده سنی 57-21 سال شرکت نمودند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه‌ای متشکل از 4 بخش (اطلاعات دموگرافیک - شغلی، فرسودگی شغلی، غربالگری اختلال استرس ‌پس ‌از سانحه و مقیاس اثر رویداد) بود. لینک پرسشنامه‌ الکترونیک از طریق واتس‌آپ و ایمیل به روش نمونه‌گیری در دسترس در اختیار شرکت‌کنندگان قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری تحلیل واریانس، آماره آزمون و ضریب همبستگی پیرسون و نرم‌افزار SPSS تجزیه ‌و ‌تحلیل شدند.

    نتایج

     میانگین و انحراف ‌معیار نمره مقیاس اثر رویداد و غربالگری اختلال استرس ‌پس ‌از سانحه به ترتیب 21/15±43/29 و 73/2±9/4 بود. همچنین میانگین و انحراف‌ معیار خستگی ‌عاطفی، مسخ‌ شخصیت و کفایت‌ شخصی به ترتیب 02/7±57/23، 51/3±77/11 و 14/5±09/20 بود. متغیرهای جنسیت و نوع شغل ازجمله عوامل موثر بر نشانه‌های اختلال استرس پس از سانحه و فرسودگی شغلی بودند. براساس آزمون همبستگی پیرسون، ارتباط معناداری بین اختلال استرس پس از سانحه و فرسودگی شغلی مشاهده شد.

    نتیجه‌ گیری:

     براساس یافته‌های مطالعه، مواجهه با استرس‌های روانی در طول همه‌گیری کووید-19 با اختلال استرس پس از سانحه و فرسودگی شغلی در بین کارکنان ارتباط دارد؛ بنابراین به‌کارگیری مداخلات موثر از سوی مدیران جهت کاهش نشانه‌های اختلال استرس پس از سانحه و فرسودگی شغلی کاملا ضروری است.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، فرسودگی شغلی، استرس روانی، کووید-19
  • سمیرا اروجلو، مهناز ذالی، وحید زمان زاده، علی اصفهانی، محمد حاج آقازاده* صفحات 59-71
    هدف

    داروهای آنتی نیوپلاستیک برای درمان سرطان استفاده می شوند و پرستاران در حین کار با این داروها مواجهه می یابند. این داروها می توانند مشکلات سلامتی متعددی در پرستاران ایجاد نمایند. این مطالعه با هدف ارزیابی دانش، نگرش و عملکرد پرستاران بخش انکولوژی بیمارستان های آذربایجان شرقی در کار با داروهای آنتی نیوپلاستیک به انجام رسید.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود که با مشارکت 129 پرستار بخش های انکولوژی استان آذربایجان شرقی به روش سرشماری در سال 1398 انجام گردید. پرسشنامه استاندارد سنجش دانش، نگرش و عملکرد پرستاران شاغل در بخش های انکولوژی نسبت به داروهای شیمی درمانی با 33 سوال و با پاسخ دهی لیکرت برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کروس کالوالیس توسط نرم افزارSPSS  آنالیز شدند.

    نتایج

    میانگین سن و سابقه کار شیمی درمانی پرستاران به ترتیب 7/6±8/33 و 5/5±91/5 سال بود. تمامی پرستاران در روز کاری خود حداقل با 3 دارو سروکار داشتند. میانگین نمره دانش 46/4±58 (از 65)، نگرش 98/3±76/30 (از 40) و عملکرد 79/5±41/47 (از 60) بود. پرستاران دارای سن بیشتر از 40 سال و سابقه کار بیشتر از 5 سال به طور معنی داری دانش، نگرش و عملکرد بهتری داشتند (05/0P-Value<).

    نتیجه گیری

    بار کاری گزارش شده توسط پرستاران می تواند دلیل احتمالی علایم سلامتی گزارش شده باشد. افزایش آگاهی پرستاران در حیطه های حمل و انبارداری، مدیریت حوادث و دفع پسماند داروها می تواند به افزایش دانش و بهبود نگرش و عملکرد آن ها منجر گردد. پیشنهاد می شود آموزش پرستاران با سابقه کاری کمتر در اولویت برنامه های مدیریت ایمنی بیمارستان ها قرار گیرد.کلیدواژه ها: دانش، نگرش و عملکرد، پرستار، شیمی درمانی، داروی ضد سرطان

    کلیدواژگان: دانش، نگرش و عملکرد، پرستار، شیمی درمانی، داروی ضد سرطان
  • الهام ایمانی*، محمدامین کریمی حاجی خادمی، سعید حسینی تشنیزی، امین شفی زاد صفحات 72-82
    هدف

    امروزه سرطان سومین علت مرگ بشر و یکی از مهم ترین چالش های نظام بهداشت و درمان ایران است که سبب کاهش کیفیت زندگی بیماران مبتلا می شود. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر برنامه آموزش خودمراقبتی بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال است.

    روش ها

    این پژوهش، از نوع نیمه تجربی است که با مشارکت 70 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی پیامبراعظم(ص) بندرعباس در سال 1399 انجام شد. پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انجام شده است. قبل و پس از دو ماه اجرای برنامه آموزشی، پرسشنامه استاندارد QLQ-C30 و پرسشنامه خودکارآمدی Sherer در اختیار دو گروه قرار گرفت. سپس داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی و با نرم افزار SPSS نسخه تحلیل شدند.

    نتایج

    پس از آموزش خودمراقبتی نمرات خودکارآمدی در گروه مداخله 261/7±60/60 و در گروه کنترل 324/11± 76/42 بود (001/0P-Value<). همچنین نمرات کیفیت زندگی بعد از مداخله در گروه مداخله 601/15± 33/61 و در گروه کنترل 827/11± 66/43 بود (001/0P-Value<). تفاوت معنی داری از نظر خودکارآمدی و کیفیت زندگی بین دو گروه بعد از اجرای مداخله برنامه آموزشی وجود دارد (001/0P-Value<).

    نتیجه گیری

    یکی از اهداف برنامه خودمراقبتی، افزایش دانش و آگاهی بیماران از ماهیت بیماری است. به کارگیری برنامه خودمراقبتی براساس نیازهای آموزشی می تواند بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی موثر باشد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، سرطان، پرستاران
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، معصومه آریانی پور، مریم سعیدی، وحید صوابی نیری صفحات 83-95
    هدف

    همه گیری کووید-19 موجب ترس، استرس و اضطراب عمومی بسیاری از سالمندان شد که نتیجه آن کاهش سلامت روانی افراد بود. در همین راستا، پژوهش مروری حاضر با هدف بررسی پیامدهای شیوع کووید-19 بر سلامت روانی سالمندان انجام شد.

    منابع داده ها

    پژوهش مروری حاضر در سال 1400 با استفاده از جست وجوی کلیدواژه های تخصصی در پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی نظیر Google Scholar، PubMed, ISI، Scopus, ScienceDirect و پایگاه اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran) و بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران در بازه زمانی 2020 (از ماه فوریه) تا 2021 (تا ماه جولای) مورد جستجو قرار گرفتند.

    روش های انتخابی برای مطالعه

    در جستجوی الکترونیک 607 مقاله بازیابی شد. خلاصه مقالات منتشر شده بررسی شد و در چند مرحله موارد تکراری از مطالعه حذف گردید و در نهایت 30 مقاله نهایی برای بررسی جامع و استخراج داده ها انتخاب شدند.

    ترکیب مطالب و نتایج

    نتایج بدست آمده نشان داد همه گیری کرونا ویروس 2019 باعث ایجاد افسردگی، اضطراب، احساس تنهایی، اضطراب مرگ و سوءرفتار در سالمندان شده است. همچنین شیوع کووید-19 کیفیت زندگی و فعالیت بدنی سالمندان به میزان قابل کاهش داد که تمامی این موارد سلامت روانی سالمندان را تحت تاثیر خود قرار داده است.

    نتیجه گیری

    براساس مقالات بررسی شده کووید-19 می تواند بر روی ابعاد مختلف سلامت روانی زندگی سالمندان تاثیرگذار باشد. همچنین با توجه به این که جمعیت سالمندان جزو گروه های آسیب پذیر در مقابل کروناویروس 2019 هستند، لازم است در واکسیناسیون سراسری در اولویت قرار گیرند و مداخلات روان شناختی مناسبی برای سالمندان اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: کووید-19، سلامت روانی، سالمندان، مروری نظام مند
|
  • Parisa Sharafi, Kavoos Dindarloo*, Seyyed Hossein Davoodi, Mohsen Heidari, Mohammad Shamsedini Pages 4-16
    Introduction

    The northern strip of Persian Gulf, especially the Bandar Abbas area, is one of the main fish supply points in the country, thus the contamination of edible fishes in the area into heavy metals may pose so many concerns. Therefore, the aim of this study was to assess the carcinogenic and non-carcinogenic risks of lead and cadmium in the edible part of the Pelagic, Mezoeic and Bentic fishes delivered in Bandar Abbas city.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 81 samples of surface, middle and demersal fish were sampled in Bandar Abbas fish market using nesting or hierarchical process. Edible parts of the Fishes were digested by microwave and the concentration of lead and cadmium was measured by atomic absorption spectrophotometer. Finally, estimated daily index (EDI), target hazard quotients (THQ) or non-carcinogenic risk and carcinogenic risk (CR) associated with the consumption of the fishes contaminated to the heavy metals were calculated.

    Results

    The average concentration of Lead in Pelagic, Mezoeic and Bentic Fishes were 0.03, 0.019, 0.04 mg/kg, respectively. The corresponding concentrations for cadmium were 0.0028, 0.002, 0.0056 mg/kg, respectively. In terms of human health, the THQ values for each element and the TTHQ values for the combined elements were less than 1.Moreover, CR values for both metals were lower than the acceptable lifetime cancer risk of 10-5.

    Conclusion

    According to EDI, THQ, TTHQ, CR, and acceptable safety constraint by different organizations, consumption of examined fish species won’tposeany significant human health risk.

    Keywords: Fishes, Lead, Cadmium, Risk Assessment, Persian Gulf.
  • Bahman Hajatnia, Biuok Tajeri*, Kobra Haji Alizadeh Pages 17-26
    Introduction

    The multiplicity and variety of stresses that people face in old age have made it necessary to pay attention to the issue of mental health, especially resilience in the elderly people. The aim of this study was to investigate the effectiveness of spiritual therapy on the quality of sleep, resilience, and death anxiety of the elderly.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group. The statistical population of this study included all elderly people living in the nursing home in Shiraz in 2019. Out of them, 30 people were selected using the available sampling method and using simple randomization method assigned to two groups of spiritual therapy (n=15) and control group (n=15). The data were obtained using a resilience questionnaire (Connor-Davidson, 2003), Death Anxiety Scale (Collett Lester, 1969), and the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (Buysse et al, 1989). Data were analyzed using repeated measurement and ANOVA tests by SPSS software. The significance level of tests was considered to be 0.05. 

    Results

    The results showed that spirituality therapy significantly improved the sleep quality (P-Value<0.001), resilience (P-Vvalue<0.001), and death anxiety (P-Value<0.001) in the experimental group. But the mean scores of sleep quality, resilience, and death anxiety did not not change significantly in the control group.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, spirituality therapy can be used to improve the sleep quality, resilience, and death anxiety in elderly people.

    Keywords: Spiritual Therapy, Sleep Quality, Resilience, Death Anxiety, Elderly.
  • Sakineh Dadipour, Teamur Aghamlae, Zahed Ahmadi, Vahid Ranaei, Azin Alavi* Pages 27-36
    Introduction

    Statistics around the world show an increase in hookah smoking among women compared to men. The present review was designed to determine the factors affecting hookah smoking in women around the world.

    Information sources or data

    The present study is a systematic review that was conducted in 2020 by searching in databases including Web of Science, PubMed, Iranian Databases, Elsevier,Scopus, Medline, Google scholar, Magiran, SID, and Iranmedex in both Persian and English language. All published articles from 1990 to 2021 were included in the study.Selection methods for study: Inclusion criteria were articles that targeted women and examined hookah smoking. Exclusion criteria were studies with indivisible reporting of results in men and women, intervention studies, and studies that examined the relationship between demographic information and hookah smoking.

    Combine content and results

    The most common reasons for hookah smoking in women at the individual level included a positive attitude towards hookah smoking, low self-efficacy, hookah dependence, psychological needs and  pleasant taste of tobacco and at the interpersonal level the reasons included hookah innovations and attractiveness, abstract norms, the absence of hookah smoking baning laws, easy access, cultural norms, media propaganda, economic challenges, the influence of powerful actors, the dynamics of the tobacco industry, the non-participatory policies of the government, and the cultural invasion of foreign countries.

    Conclusion

    Eliminating womenchr('39')s positive attitudes, strengthening the skills of saying no to the friends, and focusing and intervening effectively on out of individualchr('39')s control environmental factors can play an effective role in reducing hookah use.

    Keywords: Women, Hookah Smoking, Tobacco, Review Systematic Study
  • Maghsoud Nabilpour, Ameneh Pourrahim, Alireza Aghababa*, Leila Soltanian Pages 37-47
    Introduction

    The Covid-19 virus pandemic and related government recommendations and restrictions have affected many aspects of human life, including exercise and mental well-being. The purpose of this study was to investigate the physical activity and mood of Iranian bodybuilding athletes.

    Methods

    In this applied research, 875 bodybuilders from different cities of Iran during a period of March to May 2020 were selected as the statistical samples and completed the self-rating online questionnaires covering sociodemographic information, former and current physical activity patterns, and current mood states. The standard comprehensive physical activity questionnaire was used to assess the level of physical activity and also the short form of mood assessment questionnaire was used to assess the mood of the participants. To evaluate the changes in physical activity and the effect of gender on it, the Wilcoxon test was used at a significance level of 0.95. Pearson test was also used to examine the relationship between mood variables and exercise. Data were analyzed using SPSS software.

    Results

    The results showed that there is a significant decrease in the intensity and duration of weekly exercise during the lockdown period compared to the previous period (P-Value=0.001) and the mood was also significantly associated with exercise time (up to 10 minutes and more than 10 minutes) (P-Value<0.005) and the number of training sessions (P-Value<0.05).

    Conclusion

    Decreased exercise during the Covid 19 epidemic can have negative effects on athleteschr('39') moods. Therefore, appropriate planning should be considered to perform regular physical activity and exercise safely.

    Keywords: Corona epidemic, bodybuilders, leisure, mood
  • Fatemeh Amiri, Fariba Asadi Noghbi, Hadi Yousefi, Vahid Makkizade, Abdolhossain Madani, Teamur Aghamolaei, Fayegheh Zareei Pages 48-58
    Introduction

     Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic not only increases the concerns associated with physical health but also causes psychological disorders. This research aims to determine the relationship between post traumatic stress disorders (PTSD) with burnout during COVID-19 pandemic.

    Methods

     In this cross-sectional study, 402 workers ranging from 21 to 57 years of age participated. A questionnaire consisting of four parts including socio demographic data, Maslach Burnout Inventory, short screening scale for DSM-IV PTSD, and Impact of Event Scale was used as the data collection tool. The electronic questionnaire link was provided to the participants through whatsApp and email. The data were analyzed using statistical tests including ANOVA, Pearson Correlation, and t-test by SPSS softwareVersion 21.

    Results

    The mean (SD) score of Impact of Event and short screening scale for DSM-IV PTSD was 29.43±15.21 and 4.9±2.73, respectively. Furthermore, the mean score of emotional exhaustion, depersonalization, and personal accomplishment was 23.57±7.02, 11.77±3.51, and 20.09±5.14, respectively. Variables such as gender and type of job were related to PTSD and burnout. Based on Pearson correlation test, there was a significant
    relationship between PTSD and job burnout.

    Conclusion

     Based on the results of this study, exposure to psychological stressors during COVID-19 pandemic is associated with PTSD and job burnout among the workers. Therefore, implementing effective interventions by managers is essential to reduce Symptoms of post-traumatic stress disorder and job burnout.

    Keywords: Post-Traumatic Stress Disorders, Job Burnout, Psychological stress, COVID-19
  • Samira Orujlu, Mahnaz Zali, Vahid Zamanzadeh, Ali Esfahani, Mohammad Hajaghazadeh* Pages 59-71
    Introduction

    Antinoplastic drugs are used to treat cancers and nurses are exposed to these drugs during their working hours. These drugs can cause many health problems in nurses. The aim of this study was to evaluate the knowledge, attitude, and practice of oncology nurses in hospitals of East Azerbaijan province about handling antineoplastic drugs.

    Methods

    The present study was a descriptive cross-sectional study that carried out with the participation of 129 nurses of oncology wards in East Azerbaijan province in 2019. A standard knowledge, attitude, and practice (KAP) questionnaire with 33 questions and Likert scale was used for data collection by census sampling. Data were analyzed using descriptive statistics and Kruskal Wallis test using SPSS software.

    Results

    The mean age and chemotherapy work experience of nurses were 33.8±6.7 and 5.91±5.5 years, respectively. All nurses handled at least 3 medications in their work shift. The mean score for knowledge, attitude, and practice were 58±4.46 (out of 65), 30.76±3.98 (out of 40), and 47.41±5.79 (out of 60), respectively. Nurses over 40 years of age and with work experience higher than 5 years significantly gained higher knowledge, attitude, and practice scores (P-Value<0.05).

    Conclusion

    The workload reported by nurses may be a possible cause of the reported health symptoms. Increasing nurseschr('39') awareness in the areas of handling, accident management, and waste disposal of drugs could increase their knowledge and improve their attitude and practice. Training the nurses with less work experience should be prioritized by safety management of hospitals.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Performance, Nurse, Chemotherapy, Antineoplastic Drug
  • Elham Imani*, Mohammad Amin Karimi Haji Khademi, Saeed Hosseini Tasnizi, Amin Shafizad Pages 72-82
    Introduction

    Today, cancer is the third cause of human death and one of the most important challenges of the Iranian health care system that reduces the quality of life of patients. The aim of this study was to determine the effect of self-care education program on self-efficacy and quality of life in colorectal cancer patients.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed on 70 patients with colorectal cancer who were enrolled in the study through convenience sampling method in Payambar Azam hospital of Bandar Abbas in 2020. Before and after two months of implementation of the program, the standard QLQ-C30 questionnaire and Schererchr('39')s self-efficacy questionnaire were completed by the experimental and control groups. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics using SPSS 23 software.

    Results

    After self-care education, the mean of self-efficacy scores in the intervention group was 60.60±7.26 and in the control group it was 42.76±11.32. Also, the mean of quality of life scores after the intervention in the intervention group was 61.33±15.60 and 43.66±11.82 in the control group. There were significant differences in terms of self-efficacy and quality of life between the two groups after the educational intervention (P<0.001).

    Conclusion

    One of the goals of the self-care program is to increase patientschr('39') knowledge and awareness of the nature of their disease. Application of self-care program based on educational needs is effective on quality of life and self-efficacy of cancer patients undergoing chemotherapy.

    Keywords: Self-Care, Self-Efficacy, Quality of Life, Cancer, Nurses
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Masoumeh Arianipour, Maryam Saeedi, Vahid Savabi Niri Pages 83-95
    Introduction

    The COVID-19 pandemic caused fear, stress, and general anxiety in many old people, resulting in reduced mental health. In this regard, the present review study was conducted to investigate the consequences of the COVID-19 pandemic on the mental health of the elderly.

    Information sources

    This review study was conducted by searching specialized keywords in English databases including Google Scholar, PubMed, ISI, Scopus, Science Direct and Jahad Daneshgahi Scientific Database (SID), the Iranian Journal Database (Magiran), and the database of Iranian medical science articles in a period from February 2020  to July 2021.Selection methods for study: In total, 607 articles were retrieved in electronic search. Abstracts of published articles were reviewed and duplicates were removed from the study in several stages, and finally 30 articles were selected for comprehensive review and data extraction.Combine

    content and results

    The results showed that the coronavirus 2019 pandemic has caused depression, anxiety, feeling loneliness, death anxiety, and negative behaviors in the elderly. In addition, COVID-19 has significantly reduced the quality of life and physical activity of the elderly. All of these, have affected the mental health of the elderly.

    Conclusion

    According to the reviewed articles, COVID-19 can affect various aspects of the mental health of the elderly. Also, due to the fact that the elderly population is one of the vulnerable groups against coronavirus, it is necessary to prioritize the vaccination and appropriate psychological interventions for the elderly.

    Keywords: COVID-19, Mental Health, Elderly, Systematic Review