فهرست مطالب

امامت پژوهی - پیاپی 28 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه امامت پژوهی
پیاپی 28 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی آراسته*، فتح الله نجارزادگان، عبدالهادی مسعودی، محمدحسن احمدی صفحات 9-44

    نگاهی گذرا به تراث روایی شیعه، حجم قابل توجهی از روایات ناظر بر آیات قرآنی را پیش روی ما می نهد که با هدف بازنمایی باطن ولایی قرآن، دست به تاویل آیات به مقامات ایمه؟عهم؟ زده اند؛ تا جایی که گویی این نوع روایات، به عنوان نمادی برجسته برای مجموعه روایات تفسیری شیعه در آمده اند. دست کم در خصوص شمار چشمگیری از این گونه روایات، نوعی ناهمگونی با سایر روایات دیده می شود. در نتیجه، درک و پذیرش آنها گاه با چالش روبه رو بوده است. حتی بر پایه مبانی کلامی امامیه نیز، فهم و تحلیل این دست از روایات، هماره با صعوبت و درهم تنیدگی همراه بوده است؛ به گونه ای که دانشوران شیعه در مواجهه با این روایات، یا تحلیل و تشریح آنها را با سکوت برگزار کرده و به نقل صرف آنها از منابع پیشین به منابع پسین بسنده کرده اند و یا میان معرکه ای از آرای گوناگون و گاه متعارض، در پذیرش و تحلیل آنها گرفتار آمده اند. در این مقاله، در چارچوب مبانی کلامی پذیرفته شده امامیه، در پی آنیم تا با واکاوی ویژگی های باطن ولایی قرآن بر پایه تحلیل روایات تاویلگر قرآن به مقامات ایمه (ع)، همبستگی باطن ولایی قرآن با شان بنیادی ایمه طاهرین (ع) را در نظامواره دین برنمایانیم. نتیجه این که، ضمن اثبات باطن ولایی قرآن، اصول و ویژگی هایی را که لحاظ آنها در تحلیل این بازنمایی بایسته است، بررسیده ایم.

    کلیدواژگان: ولایت، باطن قرآن، تاویل، روایات تاویلی
  • محمد عافی خراسانی* صفحات 47-74

    فرقه واقفیه با استفاده از روایاتی، غسل امام پیشین توسط امام بعدی را یکی از نشانه های امامت تلقی کرده اند و از این راه، نسبت به امامت امام رضا (ع)، که هنگام غسل بدن مطهر امام کاظم (ع) _حداقل در ظاهر_ در بغداد حضور نداشتند، اشکال می کردند. این مسیله، در عمل به شکل یک قاعده کلامی مهم درآمده است و در صورت پذیرش آن توسط امامیه، می تواند علاوه بر امامت امام رضا (ع)، در امامت امام جواد (ع) نیز تشکیک کند؛ چرا که ایشان نیز _حداقل در ظاهر_ در غسل پدر حاضر نبوده اند. از این رو، بررسی این مهم، اهمیت بسزایی دارد. از مهم ترین گام ها در بررسی این قاعده، بررسی معنای آن _ بر فرض صدور اصل آن_ است. در همین راستا، این مقاله در پی بررسی احتمال های گوناگونی است که می توان از این قاعده تصور کرد. هم چنین می کوشد تا با استفاده از قرینه های مختلف لفظی و تاریخی و با نگاهی جامع به همه مدارک این قاعده، بهترین احتمال معنایی را برای آن مشخص سازد.

    کلیدواژگان: روایات غسل امام، نشانه های امامت، واقفیه، امام کاظم(ع)، امام رضا(ع)
  • محمدهادی فرقانی* صفحات 77-106

    امروزه تاریخ امامیه چنان با تاریخ کلام در هم آمیخته است که شناخت آن بدون آشنایی با اندیشه های متکلمان امامیه در مدارس مختلف کلامی، از مدینه، کوفه و قم تا بغداد، ری، حله، اصفهان، شیراز و... ، و بازخوانی آنها، بسی دشوار و گاه غیرممکن به نظر می رسد؛ مدرسه هایی که در محیط های جغرافیایی ناهمگون شکل گرفته اند و پراکندگی آنها در مسیر تاریخ، منشا پیدایش تغییر و تطوراتی در روش و محتوای اندیشه متکلمان اسلامی در مباحث مختلف کلامی، به ویژه در مباحث امامت شده است. این نوشتار به بازخوانی و بررسی مسئله «امامت» در اندیشه نخستین متکلمان امامی مدرسه بغداد قبل از ظهور مرحوم شیخ مفید و شاگردان برجسته او اختصاص یافته است و با تاکید بر آرا و کلمات متکلمان بزرگ خاندان نوبخت و نیز معتزلیان شیعه شده، به ویژه ابن قبه رازی، به مقایسه آنها با یکدیگر در اهم مسایل امامت، می پردازد. اگر چه این دو جریان تفاوت هایی در روش و رویکرد با یکدیگر داشته اند _ که در میان آنها از گرایش به سمت متکلمان نظریه پرداز کوفه و تاثیر پذیری از آنها تا توجه بیش از اندازه به عقل و هم نوایی در برخی مباحث امامت با رویکرد عقل گرایی معتزلیان به چشم می خورد_ اما اشتراکاتی نیز با یکدیگر داشته اند که مهم ترین آنها را می توان دور شدن تدریجی از روش و محتوای متکلمان مدرسه کوفه و نزدیک شدن به دستگاه کلامی معتزلی دانست.

    کلیدواژگان: مدرسه کلامی بغداد، معتزلیان شیعه شده، نوبختیان، ابن قبه رازی، امامت
  • حامد حبیبی، احمد سعدی*، مسلم محمدی صفحات 109-151

    مقاله حاضر در صدد بررسی چگونگی شکل گیری جنبش هرمنوتیکی در دوران عباسیان و روش ‏ها، انگیزه ‏ها و زمینه ‏های پیدایش آن و نیز شیوه مقابله امام عسکری (ع) با این جریان است. هدف از این مطالعه، شناخت عملکرد سیستم حاکم عباسیان و روش‏های هرمنوتیکی و رفتارهای اجتماعی جوامع کلامی و مسیولان وقت و کشف منشور اقدامات و رفتارها و مبانی فکری امام و امت در تقابل با این جنبش است. با روی کار آمدن عباسیان، نهضت بزرگی در دنیای اسلام، جهت ترجمه آثار یونانی و فلسفی به راه افتاد. در ازای آن، جریان‏های کلامی از جمله معتزله تقویت شدند. در دل این ماجرا، به کمک مترجمان بیگانه _ خصوصا مسیحیان_ جنبشی هرمنوتیکی و تاویل گرا شکل گرفت و رویکرد همه مکاتب فکری، حتی اهل حدیث، سنت گرایان، مخالفان معتزله، فلاسفه و جریان‏های وابسته به کلام عقلی نیز به تاویل گرا گرایش یافت. در این دوره، فرهنگ شفاهی امویان به فرهنگ مکتوب عباسیان تبدیل شد و این مهم، برنامه جامع حاکمیت عباسی برای تحریف معنوی دین و طرد نمودن امامان شیعه (ع) و جانشینان حقیقی پیامبر خدا (ص) در جامعه بود. لازم به ذکر است که هر چه به سوی آینده پیش می‏ رویم، موج فکری_ فرهنگی ایمه شیعه (ع) و اصحاب ایشان نیز گسترده‏تر می‏شود. امام عسکری (ع) در مقابل این جریان و توطیه دشمنان، انقلاب فرهنگی مکتوبی به راه انداخت که در تاریخ 250 ساله امامان شیعه بی نظیر بود و با جنبش هرمنوتیک فلسفی، مقابله جدی نمود.

    کلیدواژگان: نهضت ترجمه، جنبش هرمنوتیکی، انقلاب فرهنگی، فرهنگ مکتوب، عباسیان، امام عسکری (ع)
  • سید محمد موسوی نسب مبارکه، اصغر منتظر القائم*، سید اصغر محمودآبادی، سید مهدی لطفی صفحات 155-196

    بنی هاشم و خاندان پیامبر (ص) پس از رحلت ایشان به حاشیه رانده شدند. یکی از نظریات مطرح در تبیین این پدیده تاریخی، وجود تفاهمات پیشینی برخی اصحاب در دوران حیات پیامبر؟صل؟ می باشد. با این حال، از سویی نشانه ها، سویه ها و زمینه های این تفاهمات مورد واکاوی کافی قرار نگرفته است و از سوی دیگر، عمدتا ادله ارایه شده اندک بوده و یا در مواردی از دلالت بر مدعا قصور داشته است. بدین رو در جستار حاضر در صدد بررسی و تحلیل نشانه های پیدایش، ابعاد، روند و زمینه های جریانی هستیم که در دوران پیامبر؟صل؟ نوعی از تحزب را در برابر بنی هاشم شکل داده بود. بر اساس این پژوهش، تحزبی جدی در میان برخی مسلمانان قریشی و غیر قریشی علیه بنی هاشم وجود داشته که رقابت های پیشا اسلامی، نبردهای عصر نبوت، چشم انداز جانشینی و عدم تسامح امام علی بن ابی طالب (ع) در دین، به نحو چشمگیری در پیدایش آن نقش داشته است.

    کلیدواژگان: تحزب، قریش، بنی هاشم، خاندان پیامبر (ص)، امام علی بن ابی طالب (ع)
  • زکیه فلاح یخدانی*، ابراهیم علی پور صفحات 199-224
    عصمت از ارکان اعتقادی امامت و نبوت و از مختصات اعتقادی شیعه محسوب می شود. فیصل نور، یکی از وهابیان معاصر، در بخشی از کتاب الامامه و النص، منکر عصمت امام شده و به زعم خود، این مسئله را بر اساس مبانی مورد پذیرش شیعه و روایات موجود در منابع شیعیان به چالش کشیده است. نحوه استفاده وی از روایات، مصداق مغالطه و تحریف و نیازمند تحلیلی انتقادی است. این نوشتار با به کارگیری روش توصیفی _ تحلیلی تلاش کرده است مهم ترین شیوه های فیصل نور در مواجهه با روایات شیعه را مورد بررسی قرار دهد و با تحلیل نمونه هایی از مستندات او ذیل هر روش و نیز نشان دادن مغالطات و القایات انحرافی وی، ثابت کند که او برای حق جلوه دادن ادعای باطل خود مبنی بر عدم عصمت امام، روش هایی مخالف با اصول و قواعد صحیح نقد اتخاذ کرده است. از مهم ترین این روش ها، استناد به روایات جعلی و ضعیف، تقطیع هدفمند، تحریف روایت، استناد به یک حدیث و غفلت از خانواده احادیث، القای پیش فرض های نادرست به مخاطب و ظاهرگرایی است.
    کلیدواژگان: فیصل نور، الامامه و النص، عصمت امام، وهابیت، روش های فیصل نور، تقطیع، تحریف روایت
|
  • Mahdi Arasteh *, Fathollah Naggarzadegan, Abdolhadii Masoudi, MohammadHasan Ahmadi Pages 9-44

    A short glance at the Shiite Hadith heritage puts forward a large volume of traditions which by the purpose of exhibiting of Wilāya interior of Quran interpret the Quranic verses to Imams’ virtues. This kind of tradition became a distinguished symbol of the Shiite Tafsir legacy. At least, there is a discrepancy between these traditions and others in large number. Therefore, the validity of these traditions is not recognized. Even on the basis of Shiite theological principles, the comprehension and analysis of these traditions always accompanied by difficulty. Thus, some Shiite scholars had many troubles confronting these traditions: some did not comment and just quoted them in their books, and others were confused in reception and explanation of the traditions in different and even opposite views. In this paper, we try to show the correlation of the Wilāya interior of the Quran with the fundamental virtue of the Imams, through the revision of the Wilāya interior of the Quran and within the accepted Shiite theological principles. Thus, we investigate the proving of the Wilāya interior of the Quran and the characteristics that should be considered in the analysis of this revision.

    Keywords: Wilāya, Interior of the Qiran, Ta’wīl, Tawīl Traditions
  • Mohammad Afi Khorasani * Pages 47-74

    The Wāqifite sect believed that only the next Imam is authorized to abolish the previous Imam by using some traditions and considered that as evidence of Imamate and through this way propounded some doubts in the Imamate of Imam Riḍā since he didn’t participate in his father’s funeral abolishment. This tradition became a rule in the doctrine of Imamate and in addition to the Imamate of Imam Riḍā, could make some challenges on the Imamate of Imam Jawad, as he also was not present in his father abolishment. Thus, the study of these traditions is of significance. Of the most important steps in the study of these traditions is their meaning. So, this article tries to survey the various semantic probabilities that could be deduced from this rule. The best meaning of these traditions according to the literal and historical indications and a general survey of all the sources of these traditions is discussed in the paper.

    Keywords: The Traditions of Imam’s Funeral Abolishment, The Evidence of Imamate, Wāqifite, Imam Kāẓim. Imam Riḍā
  • MohammadHadi Forghani * Pages 77-106

    Today the history of Imamite is involved with the history of Imamite theology and it could not be comprehended without knowing all the Imamite theological schools including Medina, Kufa, Qom, Baghdad, Rey, Hilla, Isfahan, Shiraz, etc, and could not be revised without of these schools be considered. The formation of these schools in various geographical regions results in changes and evolutions in the method and content of Islamic theologians in the related issues, especially in Imamate. This paper tries to revise the doctrine of Imamate among the first Imamite theologians in Baghdad before Shaykh Mufid and his prominent students. This study emphasizes on the views of the Nawbakhtī family and the Shiite-converted Mu’tazilite, especially Ibn Qiba, and compared their beliefs in the most important issues of Imamate. Although these two currents had some difference in method and approach, in which some theologians were inclined to and influenced by the theorists Kufa theologians and some had intemperate attention to reason like the Mu’tazilites, they had some similarities which the most important one is their gradual separation from the Kufa school and their tendency to the Mu’tazilite theological system.

    Keywords: Baghdad Theological School, The Shiite-converted Mu’tazilite, Nawbakhtis, Ibn Qiba, Imamate
  • Hamed Habibi, Ahmad Saadi *, Moslem Mohammadi Pages 109-151

    This paper tries to discuss how the hermeneutic movement was founded in the Abbasid period and to declare its motives and background and the manner of Imam ‘Askarī to contrast this event. The aim of the study is to find the function of the Abbasid regime and their hermeneutic method and social behavior of the elites and the actions and deeds done by the Imams and Shiites to confront the movement. After the Abbasid inauguration, an important movement was formed to translate the Greek and philosophical works. In this line, the Mu’tazilite received political support. Meanwhile, with the collaboration of foreign translators, especially the Christians, a hermeneutic movement founded and influenced the approach of all intellectual schools, even the Ahl al-Ḥadīth, the traditionalist, the opponents of Mu’tazilites, philosophers, and the reason-oriented currents. In this period, the oral system of Umayyad converted into the written one and this was the comprehensive plan to distort the religion and to eliminate the Shiite Imams. It should be noted, as the movement continued the acts of Shiite Imams and their companions. Imam ‘Askarī founded a written movement, which was unprecedented among the 250 years of the presence of Imams and contrasted the philosophical movement.

    Keywords: The Translation Movement, The Hermeneutic Movement, cultural revolution, Written Culture, Abbasids, Imam ‘Askarī
  • Sayyed Mohammad Mousavi Nasab Nobarakeh, Asghar Montazer Al Ghaem *, Sayyed Asghar Mahmoodabadi, Sayyed Mahdi Lotfi Pages 155-196

    Banī Hāshim and the prophet’s progeny were put aside after his death. One of the prominent theories in explanation of this event is the existence of pre-agreement of some companions in the life of the Prophet. However, the symptoms, the sides, and the backgrounds of these agreements had not been received enough attention yet and, on the other hand, the provided reasons are not sufficient or did not support the claim. Thus, this paper tries to study and analyze the symptoms, dimensions, processes, and backgrounds of currents that founded a kind of partisanship in the time of the Prophet. In this study, there was serious partisanship among the Qurayshite and non-Qurayshite Muslims against Banī Hāshim that originated in the pre-Islamic competition, the battle in the time of Prophet, the succession of the Prophet, and Imam Ali’s intolerance in religion.

    Keywords: partisanship, Quraysh, Banī Hāshim, Prophet’s Progeny, Imam Ali
  • Zakiyah Fallah Yakhdani *, Ebrahim Alipour Pages 199-224
    Infallibility (‘Iṣma) is a fundamental principle in Prophecy and Imamate and is a special characteristics of Shiite belief. Faiṣal Noor, a contemporary Wahhabi scholar, in a chapter of his book “al-Imāma wa al-Naṣṣ” renounced the doctrine of Imam’s ‘Iṣma and tried to challenge this idea according to the Shiite accepted principles and the traditions in Shiite books. The manner he narrated and exerted the traditions in his book is full of fallacy and distortion, and needs to be analyzed critically. This paper tries to review the most important manner of Faiṣal Noor confronting the Shiite traditions and to criticize samples of his arguments. This study aims to show his fallacies that he used method against the method of accurate criticism. Of his most important method is citing weak (ḍa’īf) and spurious traditions, purposeful segmentation, distortion of traditions, citing one hadith with neglecting other traditions.
    Keywords: Faiṣal Noor, al-Imama wa al-Naṣṣ, Imam’s ‘Isma, Wahhabis, methodology, Segmentation, Distortion