فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بیرجند - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 88، پاییز 1400)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 88، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید علی معزی بادی، طوبی کاظمی*، حمیدرضا مشرقی مقدم، ناهید ازدکی، ندا پرتوی، نازنین حنفی بجد، محمدیوسف قدوسی، حسن دیانت، شیما جعفری صفحات 194-221

    در سال های اخیر، بیماری های غیرواگیر (NCD) حدود 70 درصد مرگ های دنیا را به خود اختصاص داده اند. شایع ترین بیماری های غیرواگیر بیماری های قلبی عروقی، سرطان، دیابت و بیماری های تنفسی مزمن هستند. این بیماری ها، چهار ریسک فاکتور مشترک دارند، شامل فعالیت فیزیکی کم، رژیم غذایی ناسالم، سیگار و مصرف بیش از حد الکل. بیماری های قلبی عروقی علی رغم شیوع بالا، قابل پیشگیری ترین بیماری های مزمن محسوب می شوند. شایع ترین فاکتور خطر بیماری های قلبی عروقی فشارخون بالا می باشد که در صورت تشخیص و کنترل دقیق فشارخون از عوارض جدی آن می توان جلوگیری کرد. در گایدلاین های اخیر روش های اندازه گیری فشارخون و تعاریف هیپرتانسیون تغییر کرده است. اخیرا به کنترل فشارخون در خارج از مطب (Out-of-Office Blood Pressure Measuremen) بیشتر تاکید شده است. لذا لازم است روش های اندازه گیری فشارخون در منزل و هولتر مونیتورینگ 24 ساعته فشارخون را مورد توجه قرار دهیم و استانداردهای آن را بشناسیم. همچنین استفاده از فشارسنج اتوماتیک بازویی برای اندازه گیری فشارخون نسبت به فشارسنج های دستی جیوه ای یا بادی بیشتر مورد قبول است. بیشترین تعریف قابل قبول هیپرتانسیون، فشارخون 90/140≤میلی متر جیوه در کلینیک، میانگین فشارخون 85/135≤میلی متر جیوه و میانگین شبانه روز فشارخون در هولتر مورنیتورینگ 24 ساعته فشارخون 80/130≤میلی متر جیوه  می باشد. درمان صحیح فشارخون بالا با تغییر در شیوه زندگی و درمان دارویی می تواند فشارخون را کنترل کرده و از عوارض جدی آن جلوگیری کند. امروزه استفاده از داروهای ترکیبی به ویژه به صورت تک قرص و در تک دوز مورد تاکید قرارگرفته است. هدف از مطالعه حاضر مروری بر جدیدترین پروتکل های درمانی فشارخون بالا بر اساس گایدلاین های انجمن قلب امریکا (AHA 2017)، انجمن قلب اروپا (ESC 2018)، انجمن قلب بریتانیا (NICE 2019) و انجمن بین المللی هیپرتانسیون (ISH 2020) می باشد. همچنین در این مقاله، مروری اجمالی بر تعاریف، روش های تشخیصی، علایم، عوارض، درمان های دارویی و غیر دارویی هیپرتانسیون خواهیم داشت.

    کلیدواژگان: بیماری های قلبی عروقی، کرونا، تشخیص، فشارخون بالا، گایدلاین، درمان
  • ایمان عبدالامیر عبدالصمد حلاف، مریم طهرانی پور*، هما محمودزاده آخرت صفحات 222-235
    زمینه و هدف

    ژن های خانواده کاسپاز باعث پیشرفت دژنراسیون شده و در روندهای آپوپتوزی نقش دارند. گیاه کاکوتی با نام علمی Ziziphora clinopodioides  از خانواده نعناعیان (Lamiacace) دارای اثرات ضد التهابی قوی می باشد. این پژوهش به منظور تعیین اثرات عصاره های آبی و الکلی گیاه کاکوتی بر روند آپوپتوز و تغییر بیان ژن های کاسپاز 3 و 9 پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت های نر انجام شد.

    روش تحقیق

    در این مطالعه تجربی 24 سر رت نر نژاد ویستار با وزن 250-200 گرم به صورت تصادفی به4 گروه 6 تایی (کنترل، کمپرسیون و تیمار با عصاره های آبی و الکلی با دوز mg/kg 75) تقسیم شدند. تزریق عصاره به صورت داخل صفاقی در روز کمپرسیون و7 روز بعد انجام شد. بعد از 28 روز و انجام پرفیوژن از نخاع ناحیه کمری نمونه برداری گردید و نمونه ها در دو مسیر مورد بررسی قرار گرفتند. سپس در هر گروه از قطعه کمری نخاع، Total RNA استخراج و cDNA سنتز گردید و سپس تغییرات بیان ژن های کاسپاز 3 و 9 مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تعداد نورون ها در گروه کمپرسیون نسبت به کنترل کاهش معنادار و در گروه عصاره آبی نسبت به کمپرسیون افزایش معنادار نشان داد. میزان بیان ژن کاسپاز 3 و 9 نیز در گروه کمپرسیون نسبت به کنترل افزایش معنی داری داشته است. در گروه تیمار با عصاره الکلی میزان بیان ژن کاسپاز 3 و 9 نسبت به گروه کمپرسیون افزایش معناداری نشان داد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که عصاره گیاه کاکوتی به علت داشتن ترکیبات فنلی و فلاونوییدی مانند پولگون دارای اثرات حفاظتی بر سیستم عصبی بوده که می تواند ناشی از خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در عصاره این گیاه باشد.

    کلیدواژگان: کاکوتی، دژنراسیون، نورون، آپوپتوز
  • سعید قنبری حسن کیاده، سمیه رهایی*، حسین عزیزی، مصطفی گواهی صفحات 236-247
    زمینه و هدف

    عصاره جوانه کلم بروکلی (Brassica oleracea) دارای فعالیت های بیولوژیکی گسترده ای است که عمدتا به علت حضور ترکیبات زیست فعال موجود در آن مانند سولفورافان نسبت داده می شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره های جوانه پخته و خام  کلم بروکلی در شرایط آزمایشگاهی است.

    روش تحقیق

    بررسی میزان سولفورافان موجود در عصاره جوانه بروکلی از طریق روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) انجام شد و در ادامه میزان ترکیبات فنلی و فلاونوییدی، ظرفیت آنتی اکسیدانی (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) بررسی گردید. همچنین، فعالیت ضدباکتریایی عصاره های جوانه خام و پخته کلم بروکلی با استفاده از روش انتشار دیسک و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) به روش رقت سازی متوالی (Broth Macro dilution) بر روی برخی باکتری ها مطالعه شد. اختلاف معنی دار توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون تعقیبی چند دامنه دانکن مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج به دست آمده از کروماتوگرافی، میزان سولفورافان موجود در عصاره ی جوانه خام بروکلی 46/787 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شد. نتایج فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های جوانه خام و پخته نشان داد که با افزایش غلظت، فعالیت آنتی اکسیدانی نیز افزایش می یابد. همچنین نتایج ضدباکتریایی نشان داد که عصاره جوانه پخته کلم بروکلی در مقایسه با عصاره جوانه خام، فعالیت ضدمیکروبی خوبی را  از خود به نمایش گذاشت (P<0.05)، به گونه ای که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 6/0± 18 میلی متر و کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) و غلظت کشندگی (MBC)، به ترتیب در غلظت های 39/0 و 78/0 میلی گرم بر میلی لیتر علیه باکتری گرم مثبت باسیلوس سریوس مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره جوانه پخته کلم بروکلی در مقایسه با عصاره جوانه خام به طور معنی داری از فعالیت آنتی اکسیدانی و به ویژه ضدباکتریایی بالاتری برخوردار است و امکان کاربرد آن به عنوان یک منبع ارزشمند امیدبخش در محصولات غذایی و فرآورده های بهداشتی و درمانی وجود دارد، لذا به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.

    کلیدواژگان: فعالیت ضدباکتریایی، فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات زیست فعال، عصاره جوانه کلم بروکلی، سولفورافان
  • کریم دهقانی، مهدی مقرنسی*، مرضیه ثاقب جو، محمد ملکانه، هادی سریر صفحات 248-259
    زمینه و هدف

    مکمل های گیاهی توام با تمرینات ورزشی اخیر برای کنترل وزن مورد توجه محققان گرفته است. هدف از این مطالعه اثر مصرف جلبک سبز-آبی اسپیرولینا و تمرینات مقاومتی دایره ای بر پروفایل لیپیدی در مردان میانسال دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش تحقیق

    مطالعه حاضر تک سو کور و از نوع نیمه تجربی وکاربردی بود. به همین منظور60 مرد دارای اضافه وزن و چاق با شاخص توده بدن بیشتر از 25 (کیلوگرم بر متر مربع) و با دامنه سنی30 تا 55 سال به صورت هدفمند انتخاب و به روش تصادفی ساده در چهار گروه 15 نفری (تمرین+اسپیرولینا، تمرین+دارونما، اسپیرولینا و دارونما) تقسیم شدند. گروه مداخله و دارونما به ترتیب به مدت هشت هفته روزانه دو عدد کپسول500 میلی گرمی اسپیرولینا و دارونما مصرف نمودند. تمرینات مقاومتی دایره ای به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه بر اساس رعایت یک الگوی زمان بندی منعطف و اصل اضافه بار با فواصل استراحتی بین ایستگاه ها و ست ها اجرا شد.

    یافته ها

    مقادیر تری گلیسیرید، لیپوپروتیین پرچگال آزمودنی ها بین گروه های تحقیق تفاوت معنی داری را نشان دادند (05/0>P). همچنین در بررسی درون گروهی مقادیر اسپارتات آمینو ترانسفراز، کلسترول در گروه های تمرین + اسپیرولینا و لیپوپروتیین کم چگال، تری گلیسیرید در گروه تمرین+ اسپیرولینا و تمرین+ دارونما کاهش معنی داری داشته؛ اما مقادیر لیپوپروتیین پرچگال، آلانین آمینو ترانسفراز در گروه تمرین+ اسپیرولینا افزایش معنی داری داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد جلبک سبز- آبی (اسپیرولینا) توام با تمرینات مقاومتی دایره ای با بهبود برخی شاخص های نیمرخ متابولیکی می تواند در کنترل وزن و چاقی موثر باشد و باعث پیشگیری از بیماری های مرتبط یا چاقی شود.

    کلیدواژگان: آلانین آمینو ترانسفراز، اسپارتات آمینو ترانسفراز، تمرینات مقاومتی دایره ای، اضافه وزن و چاقی، اسپیرولینا
  • پریسا وحید، نوشا ضیاء جهرمی* صفحات 260-269
    زمینه و هدف

    ژن CYP2E1 آنزیم های سیتوکروم P450 را رمزگذاری می کند که نقش مهمی در متابولیسم چربی های کبدی دارد. از طرفی گریپ فروت باعث کاهش لیپیدهای پلاسما در بدن می شود و داروهای گیاهی می تواند به عنوان یک استراتژی مهم درمان مطرح باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر آب گریپ فروت بر بیان ژن CYP2E1 در موش های چاق مبتلا به کبد چرب می باشد.

    روش تحقیق

    این مطالعه تجربی بر روی 24 سر رت نر ویستار با وزن 20±180 گرم انجام شد. رت ها به چهار گروه کنترل (فاقد تیمار)، گروه دریافت کننده رژیم غذایی پرچرب ، گروه تیمار1 (رژیم پر کلسترول به همراه آب گریپ فروت 4 میلی لیتر بر کیلوگرم) و گروه تیمار 2 (رژیم پر کلسترول به همراه آب گریپ فروت 8 میلی لیتر بر کیلوگرم) تقسیم و به مدت 6 هفته مورد گاواژ قرار گرفتند و در نهایت بیان ژن CYP2E1 مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل های آماری  با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بیان ژن  CYP2E1 نشان داد که گریپ فروت با دوز 8 میلی لیتر/کیلوگرم می تواند باعث کاهش بیشتر بیان ژن CYP2E1 در رت های مبتلا به کبد چرب (38/0 ± 09/1) نسبت به دوز 4 میلی لیتر/کیلوگرم (24/0 ± 27/1) شود که این کاهش بیان از نظر آماری نسبت به گروه رژیم غذایی پر چرب (25/0 ± 61/3) معنادار است (003/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که آب میوه گریپ فروت به دلیل داشتن نارینجنین سبب کاهش بیان ژن CYP2E1 در رت های مبتلا به کبدچرب  و بهبود این بیماری از طریق کاهش تجمع تری گلیسیرید در بافت کبد شود. آب میوه گریپ فروت می تواند به عنوان یک هدف درمانی در بیماری کبد چرب و چاقی مطرح باشد.

    کلیدواژگان: ژن CYP2E1، کبد چرب، گریپ فروت
  • یاسر محمدی، اعظم رضایی فریمانی* صفحات 270-278
    زمینه و هدف

    پروتئین های SNARE از مجموع ایزوفرم هایSNAP-23 ، Stx-4 و VAMP-2 تشکیل شده اند که به میزان قابل توجهی در عضلات اسکلتی بیان می شوند. این پروتئین ها انتقال GLUT4 به غشای سلول را کنترل می کنند. دیابت نوع 2 می تواند به دلیل تغییراتی در بیان پروتئین های SNARE ایجاد شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر متفورمین بر بیان این پروتئین ها بود.

    روش تحقیق

    40 سر موش صحرایی (رت) نر نژاد ویستار انتخاب شدند. از استرپتوزوتوسین و نیکوتین آمید برای القای دیابت نوع 2 استفاده شد. حیوانات به پنج گروه 8 تایی تقسیم شدند: گروه های سالم و دیابتی به عنوان کنترل و سه گروه تحت درمان با دوزهای مختلف متفورمین (100، 150 و 200 میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن). تکنیک RT-qPCR برای ارزیابی بیان پروتئین های SNARE استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که داروی متفورمین در دوزهای (100، 150 و 200 میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن) باعث کاهش سطوح سرمی گلوکز و افزایش سطوح سرمی انسولین گردید، این تفاوت در دوز 200 میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن از لحاظ آماری معنی دار بود (05/0P<). علاوه بر این، هر سه دوز متفورمین بیان پروتئین هایSNAP-23 ، Stx-4 و VAMP-2 را در بافت ماهیچه اسکلتی افزایش داد. متفورمین با دوز 200 میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن بیشترین تاثیر را نشان داد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    یکی دیگر از مکانیسم های آنتی دیابتیک متفورمین افزایش بیان پروتئین های SNARE می باشد که در بهبود مقاومت به انسولین و کاهش گلوکز خون موثر می باشد.

    کلیدواژگان: موش های صحرایی دیابتی، متفورمین، SNAP-23، پروتئین های SNARE، Stx-4، دیابت نوع 2، VAMP-2
  • فرزاد زندیان، حسین سازگار* صفحات 279-288
    زمینه و هدف

    ژن FoxO1 تنظیم کننده مهم متابولیسم سلولی در بافت قلب به شمار می آید. لذا هدف از این تحقیق بررسی اثر عصاره گیاه کرفس کوهی و ورزش بر بیان ژن FoxO1 در بافت عروقی می باشد.

    روش تحقیق

    در تحقیق حاضر 30 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن 180 تا 200 گرم از نژاد ویستار انتخاب شدند و به پنج گروه کنترل، کنترل منفی، یک گروه موش های چاق همراه با تمرینات ورزشی (که در 6 هفته چاق شدند و 5 روز در هفته و به مدت یک ساعت تمرین داده شدند و به مدت 6 هفته عصاره داده شد) و دو گروه تیمار با دوز 400 و 800 میلی گرم/کیلوگرم عصاره کرفس تقسیم شدند. تست های مولکولی بر روی بافت قلب 30 سر موش با کمک تکنیک Real Time RT PCR انجام شد. در نهایت از نرم افزار SPSS و آزمون ANOVA برای مقایسه داده ها انجام شد. سطح معنی داری 05/0>P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    عصاره کرفس کوهی با دوز 400 و 800 میلی گرم/کیلوگرم باعث کاهش چشمگیر بیان ژن FoxO1 به ترتیب (14/0 ± 61/0) و (25/0 ± 70/0) نسبت به گروه چاق شد (05/0>P). همچنین در گروه تمرینات ورزشی نیز بیان ژن FoxO1 کاهش معنی داری نسبت به گروه چاق داشت (13/0 ± 54/0). از سوی دیگر نتایج تست های بیوشیمیایی، کاهش فاکتورهای کلسترول، قند، LDL و تری گلیسرید را در بافت قلب موش های چاق در رت های تیمار شده با دوز 400 و 800 میلی گرم/کیلوگرم کرفس را نشان داد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    تمرینات ورزشی و همچنین عصاره کرفس می توانند باعث کاهش بیان ژن FoxO1 شود و در صورت تایید در مطالعات بیشتر می تواند به عنوان یک هدف درمانی در بیماری قلبی مطرح باشد.

    کلیدواژگان: کرفس کوهی، ژن FoxO1، بافت قلب، چاقی
  • رامین هنرمند*، ساناز گلکاری صفحات 289-295

    سرطان پروستات از شایع ترین بدخیمی ها در دنیاست؛ ولی همراهی آن با کیست بسیار ناشایع می باشد. گرچه کیست های پروستات غالبا خوش خیم می باشند؛ اما در این موارد بدخیمی ها نباید نادیده گرفته شوند. بیمار آقای 66 ساله با شکایت احتباس ادرار و تکرر ادرار مراجعه کرده است. با توجه به معاینات بالینی و آزمایشات پاراکلینیکی افزایش سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)، برای وی تشخیص کارسینوم و ضایعه کیستیک با ابعاد بسیار بزرگ پروستات داده شد. بیمار ابتدا تحت بیوپسی سوزنی ترانس رکتال پروستات (TRUS BX) و تخلیه و اسکلروتراپی کیست با الکل قرار گرفت. یافته های پاتولوژی کارسینوم اینتراداکتال پروستات را تایید کرد. سپس برای بیمار رادیوتراپی تطبیقی سه بعدی (3D CRT) و درمان به صورت محرومیت از آندروژن (ADT) انجام شد و در حال حاضر علایم بالینی وی بهبود یافته است. در مواردی که همراهی ضایعات پروستات از قبیل کیست ها، با بالابودن آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) دیده می شود، نباید سرطان پروستات را نادیده گرفت و برطبق دستورالعمل ها در موارد لازم باید بیوپسی به عمل آید؛ کما اینکه در بررسی علل کیست های پروستات یکی از تشخیص های افتراقی سرطان ها می باشد؛ لذا در رویکرد به کیست های پروستات باید بدخیمی ها مدنظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سرطان، کیست، پروستات، آنتی ژن اختصاصی پروستات
  • پروین پروائی، سعیده ابراهیمیان باغان، محمود زردست، غلامرضا شریف زاده، فرشته عثمانی* صفحات 296-301

    ویروس هرپس سیمپلکس از شایع ترین عفونت های انسانی در اکثر نقاط دنیا به حساب می آید که از این بین، ویروس هرپس سیمپلکس 1 (HSV-1)، از مهم ترین ویروس های بیماری زای انسانی به شمار می روند که عامل ایجاد ضایعات پوستی و دهانی متعدد می باشند. شاغلین حرفه دندانپزشکی و رشته های وابسته به آن، با تعداد زیادی از بیماران مراجعه کننده به کلینیک های دندانپزشکی در تماس نزدیک بوده و در معرض عفونتهای متقاطع قرار دارند، از جمله عفونت هایی که شاغلین حرفه ی دندانپزشکی در معرض آن هستند، عفونت با ویروس هرپس سیمپلکس است. هدف مطالعه حاضر، بررسی میزان آنتی بادی HSV1 در بین دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال تحصیلی 97-1396 بود. این مطالعه مقطعی بر روی 100 نفر از دانشجویان دندانپزشکی انجام شد. پس از اخذ رضایت کتبی، نمونه خون محیطی به میزان 5 میلی لیتر از آنان گرفته شد و حضور آنتی بادی ضد ویروس با استفاده از کیت اختصاصی Anti-Herpes-1 IgG مورد بررسی قرار گرفت . از بین افراد مورد مطالعه، 41 درصد دارای آنتی بادی ضد هرپس نوع 1بودند. براساس تجزیه و تحلیل داده ها شیوع آنتی بادی HSV1 در مقطع پره کلینیک و بالینی بیشتر از مقطع علوم پایه بود؛ اما ارتباط معنی داری بین مقطع تحصیلی دانشجویان با شیوع آنتی بادی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: عفونت متقاطع، دانشجویان دندانپزشکی، آنتی بادی HSV1
  • فرزین باقری شیخانگفشه، علی فتحی آشتیانی* صفحات 302-306
|
  • Seyyed Ali Moezi Bady, Toba Kazemi*, Hamidreza Mashreghi-Moghadam, Nahid Azdaki, Neda Partovi, Nazanin Hanafi Bojd, Mohammad Yousof Qoddusi, Hassan Dianat, Shima Jafari Pages 194-221

    In recent years, non-communicable diseases (NCDs) have accounted for about 70% of the worldchr('39')s deaths. The most common NCDs are cardiovascular disease, cancer, diabetes mellitus, and chronic respiratory diseases. These diseases have four common risk factors, including inadequate physical activity, unhealthy diet, smoking, and excessive alcohol consumption. Cardiovascular diseases, despite their high prevalence, are the most preventable chronic diseases. The most common risk factor for cardiovascular disease is high blood pressure, which can be prevented if it is diagnosed and controlled carefully. Recent guidelines have changed the methods of blood pressure measurement, definition, and treatments. Recently, more emphasis has been placed on Out-of-Office Blood Pressure Measurement. Therefore, it is necessary to consider the methods of measuring blood pressure at home and 24-hour Holter blood pressure monitoring, as well as understanding its standards. The use of automatic arm sphygmomanometers to measure blood pressure is more acceptable than manual ones (mercury or Aneroid). The most accepted definitions of hypertension are BP≥140/90 mm Hg in the clinic, the average blood pressure at home≥135/85 mm Hg, and the average blood pressure in 24-hour Holter monitoring≥130/80 mm Hg. Proper treatment of hypertension by changing lifestyle and proper medication therapy can control blood pressure and prevent serious complications. Today, the use of combination drugs, especially a single pill in a single dose, has been emphasized. This study aimed to review the most recent hypertension treatment protocols based on the guidelines of the American Heart Association (AHA 2017), the European Society of Cardiology (ESC 2018), the British Heart Association (NICE 2019), and the International Society of Hypertension (ISH 2020). Furthermore, this study attempted to assess the symptoms, complications, methods of diagnosing, definitions, as well as pharmacological and non-pharmacological treatments of hypertension.

    Keywords: Cardiovascular disease, COVID-19, Diagnose, Hypertension, Guideline, Treatment
  • Iman Abdolamir Abdolsamad Halaf, Maryam Tehranipour*, Homa Mahmodzadeh Akharat Pages 222-235
    Background and Aim

    Caspase family genes promote degeneration and are involved in apoptotic processes. The Ziziphora clinopodioides from the mint family (Lamiaceae) is one of the plants strong with anti-inflammatory effects and involved in the process of nervous system repair. The present study aimed to determine the effects of aqueous and alcoholic extracts of Ziziphora clinopodioides on apoptosis and alteration of caspase-3 and caspase-9 gene expression after sciatic nerve compression in male rats.

    Materials and Methods

    In the present study, 24 male Wistar rats weighing 200-250 g were randomly assigned to four groups (n=6 in each group): control, compression, treatment with aqueous, and treatment with alcoholic extracts at a dose of 75 mg/kg. The extract was injected intraperitoneally on compression day and seven days later. After 28 days, samples were taken from the lumbar spinal cord subsequent to performing the perfusion method, and the samples were studied in two ways. Thereafter, in each group, total RNA was extracted from the lumbar spinal cord, cDNA was synthesized; subsequently, the expression changes in caspases-3 and caspases-9 were compared.

    Results

    Based on the results, the number of neurons significantly decreased in the compression group, as compared to that in the control group, and demonstrated a significant increase in the aqueous extract group, in comparison with the compression group. Furthermore, the amount of caspases-3 and caspases-9 expression increased significantly in the compression group, compared to that in the control group. Moreover, caspase-3 and caspase-9 gene expression increased in the aqueous extract group, as compared to that in the compression group (P<0.001).

    Conclusion

    It seems that the, the extract of Ziziphora clinopodioides has neuroprotective effects due to its antioxidant and anti-inflammatory properties, as well as phenolic and flavonoid compounds, such as pulegone.

    Keywords: Ziziphora clinopodioides, Degeneration, Neuron, Apoptosis
  • Saeed Ghanbari Hassan Kiadeh, Somayeh Rahaiee*, Hossein Azizi, Mostafa Govahi Pages 236-247
    Background and Aims

    Broccoli sprout extract (Brassica oleracea) has extensive biological activities that are mainly attributed to the presence of bioactive compounds, such as sulforaphane. This study aimed to investigate the antioxidant and antibacterial activities of cooked and raw extracts of broccoli sprouts.

    Materials and Methods

    The amount of sulforaphane in broccoli sprout extract was evaluated by high-performance liquid chromatography (HPLC). Moreover, the amount of phenolic and flavonoid compounds and antioxidant capacity were investigated by the DPPH free radical scavenging method. In addition, the antibacterial activity of raw and cooked sprout extracts on some bacteria was explored using disk diffusion assay and minimum inhibitory concentration (MIC) by macro dilution method. Significant differences were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA) through Duncanchr('39')s multiple range test.

    Results

    Based on the results obtained by HPLC, the amount of sulforaphane in the raw broccoli sprout extract was determined to be 787.46 μg/mL. Moreover, the antioxidant activity of raw and cooked sprout extracts depicted a higher antioxidant activity with an increase in concentration. Furthermore, the antibacterial study showed that cooked sprout extract had higher antimicrobial activity, compared to the raw sprout extract (at a significance level of 0.05). The highest growth inhibition zone was found against Gram-positive Bacillus cereus strain with a diameter of 18±0.6 mm; moreover, the lowest amounts of MIC and MBC were obtained at 0.39 and 0.78 mg/mL, respectively.

    Conclusion

    In general, the results show that cooked broccoli sprout extract has significant antioxidant and antibacterial activities, compared to the raw sprout. Accordingly, it can be utilized in food, health, and medical products as a highly promising source. However, further studies are required to be conducted in this regard.

    Keywords: Antibacterial activity, Antioxidant activity, Bioactive compounds, Broccoli sprout extract, Sulforaphane
  • Karim Dehghani, Mehdi Mogharnasi*, Marziyeh Saghebjoo, Mohammad Malekaneh, Hadi Sarir Pages 248-259
    Background and Aims

    Researchers have recently considered the impact of herbal supplements combined with exercise on weight control. This study aimed to investigate the effect of Spirulina platensis green-blue algae consumption, and circuit resistance training (CRT) on lipid profile in overweight and obese middle-aged men.

    Materials and Methods

    This was a single-blind, quasi-experimental, and applied study. The study population included 60 overweight and obese men in the age range of 30-55 years with a body mass index of more than 25 (kg/m2). The participants were purposefully selected and randomly divided into four groups of training plus spirulina (N=15); training plus placebo; spirulina; and Placebo. The intervention and placebo groups took two 500 mg spirulina capsules, and placebo capsules daily for eight weeks, respectively. The CRT was performed for eight weeks and three sessions per week based on a flexible timing pattern, with the observation of the principle of overload with rest intervals between stations and sets.

    Results

    There was a significant difference between the study groups in terms of the levels of triglyceride (TG), high-density lipoprotein (HDL) of the participants (P<0.05). Moreover, in the intra-group investigation, there was a significant reduction in the values of low-density lipoprotein (LDL), and triglyceride (TG), in the groups of training plus spirulina and training plus placebo, cholesterol (TC), and (Aspartate aminotransferase) AST in the groups of training plus spirulina had a significant decrease, Moreover, a significant increase was observed in the levels of HDL and alanine aminotransferase (ALT) in the group of training plus spirulina.

    Conclusion

    It seems that the consumption of Spirulina platensis green-blue algae combined with CRT can be effective in controlling weight and obesity and preventing obesity-related diseases through the improvement of some indices of metabolic profile and body composition.

    Keywords: Alanine aminotransferase, Aspartate aminotransferase, Circuit resistance training, Overweight, obesity, Spirulina
  • Parisa Vahid, Noosha Zia-Jahromi* Pages 260-269
    Background and Aims

    The CYP2E1 gene encodes cytochrome P450 enzymes that play an essential role in liver fat metabolism. Additionally, grapefruit reduces plasma lipids in the body. Therefore, herbal medicines can be considered as an important treatment strategy. The present study aimed to evaluate the effect of grapefruit juice on CYP2E1 gene expression in obese and control rats.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed on 24 male Wistar rats weighing 180±20 g. Rats were divided into four groups: control (no treatment), high-fat diet group, treatment group 1 (high cholesterol diet with grapefruit juice 4 ml/kg), and treatment group 2 (high-fat diet with grapefruit juice) (8 ml/kg). They also gavaged for 6 weeks and CYP2E1 gene expression was finally determined. Statistical analyzes were performed using SPSS software (version 22).

    Results

    The results of CYP2E1 gene expression indicated that grapefruit juice at a dose of 8 ml/kg can further reduce the expression of CYP2E1 gene in rats with fatty liver (1.09 ±0.038) than the dose of 4 ml/kg (1.27 ±0.24). This reduction in expression was statistically significant compared to that of the high-fat diet group (3.61 ±0.25) (P=0.003).

    Conclusion

    The results of this study demonstrated that grapefruit juice reduces the expression of the CYP2E1 gene in obese rats due to naringin and recovers the disease by reducing the accumulation of triglycerides in the liver. Therefore, grapefruit juice can be considered as a therapeutic target in fatty liver disease and obesity.

    Keywords: CYP2E1 gene, Fatty liver, Grapefruit
  • Yaser Mohammadi, Azam Rezaei Farimani* Pages 270-278
    Background and Aims

    SNARE proteins are composed of a combination of SNAP-23, Stx-4, and VAMP-2 isoforms that are significantly expressed in skeletal muscle. These proteins control the transport of GLUT4 to the cell membranes. The modifications in the expression of SNARE proteins can cause Type 2 diabetes. The present study aimed to assess the effect of metformin on the expression of these proteins in rats.

    Materials and Methods

    For the purpose of the study, 40 male Wistar rats were randomly selected. Streptozotocin and Nicotinamide were used for the induction of type 2 diabetes. The animals were assigned to five groups (n=8), including healthy and diabetic groups as control, as well as three experimental groups which were treated with different doses of metformin (100, 150, and 200 mg/kg body weight) for 30 days. The quantitative reverse transcription PCR (RT-qPCR) method was applied to evaluate the expression of SNARE complex proteins..

    Results

    Based on the results, metformin (100, 150, and 200 mg/kg body weight) decreased serum glucose levels and increased serum insulin levels. This difference in dose of 200 mg/kg body weight was statistically significant (P<0.05). Moreover, all three doses of metformin increased the expression of SNAP- 23, syntaxin-4, and VAMP-2 proteins in skeletal muscle tissue. Metformin at a dose of 200 mg/kg body weight demonstrated the most significant effects (P<0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the results of the current study, another anti-diabetic mechanism of metformin is to increase the expression of SNARE proteins, which effectively improves insulin resistance and lowers blood glucose.

    Keywords: Diabetic rats, Metformin, SNAP-23, SNARE proteins, Stx-4, Type 2 diabetes, VAMP-2
  • Farzad Zandian, Hosein Sazegar* Pages 279-288
    Background and Aim

    The FoxO1 gene is an important regulator of cellular metabolism in heart tissue. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of Kelussia extract and exercise on FoxO1 gene expression in vascular tissue.

     Materials & Methods

    In the present study, 30 adult male Wistar rats weighing 180 to 200 g were selected and divided into five groups of control, negative control, one group of obese rats with exercise and two treatment groups with doses of 400 and 800 mg / Kg of Kelussia extract were divided. Molecular tests were performed on the hearts of 30 rats using Real Time RT PCR. Finally, expression test was performed using SPSS software and ANOVA TEST and LSD tests with a significance level of P <0.05.

    Results

    Kelussia extract at a dose of 400 mg / kg can significantly reduce the expression of FoxO1 gene (0.61 ± 0.14 ab) compared to the 800 dose (0.70 ± 0.25 ab) compared to the obese group. Statistically significant was significant (p <0.05). Also, in the group of rats with exercise, we had a decrease in gene expression compared to the obese group (0.54 ± 0.13 b). On the other hand, the results of biochemical tests confirmed the reduction of factors in the hearts of obese rats in rats treated with 400 mg / kg of Kelussia.
    Discussion and

    Conclusion

    Exercise as well as Kelussia extract can reduce the expression of the FoxO1 gene and, if confirmed in future studies, could be a therapeutic target in heart disease.

    Keywords: FoxO1 gene, Heart tissue, Kelussia Odaratissma Mozaff, Obesity
  • Ramin Honarmand*, Sanaz Golkari Pages 289-295

    Prostate cancer is one of the most common malignancies in the world; however, it is rarely observed with cysts. Although prostate cysts are mostly benign, malignancies should not be ignored. A 66-year-old male presented with complaints of urinary retention and frequency. Regarding the results of clinical and paraclinical examination, elevated prostate-specific antigen (PSA) with a large cystic lesion was suspected. Initially, transrectal ultrasound prostate biopsy (TRUS BX), drainage, and cyst sclerotherapy with alcohol was performed. Pathology results confirmed the intra ductal carcinoma of prostate. The Three-Dimensional Conformal Radiation Therapy (3D CRT) and androgen deprivation therapy (ADT( were initiated. It is worth mentioning that his symptoms have improved now. In cases in which prostate is accompanied by cysts with high PSA, prostate cancer should not be ignored, and according to the guidelines, biopsy should be performed as needed. In the investigations of the prostate cysts causes, cancers are among the differential diagnosis, and therefore, malignancy should be a concern in the prostate cysts cases.

    Keywords: Carcinoma, Cyst, Prostate, Prostate-specific antigen
  • Parvin Parvaie, Saideh Ebrahimian Baghan, Mahmood Zardast, Gholamreza Sharifzadeh, Freshteh Osmani* Pages 296-301

    Herpes simplex virus is considered one of the most common human infections in most parts of the world, among which, herpes simplex virus 1 (HSV-1) is one of the most important human pathogenic viruses that cause numerous skin and oral lesions. Practitioners of the dental profession and related fields are in close contact with numerous patients referring to dental clinics and are at risk of cross-infection. Regarding this, one of the infections that dental professionals are exposed to is herpes simplex virus infection. This study aimed to evaluate the level of HSV1 antibody among dental students of Birjand in 2018-2019. This cross-sectional study was performed on 100 dental students of Birjand University of Medical Sciences, Iran. After obtaining informed consent, a peripheral blood sample (5 ml) was collected from participants and the presence of anti-virus antibody was examined using an Anti-Herpes-1 IgG kit with the enzyme-linked immunosorbent assay. It was revealed that 41% of the subjects had anti-herpes type 1 antibodies. Based on data analysis, the prevalence of HSV1 antibody was higher in pre-clinical and clinical level than in basic science; however, there was no significant relationship between studentschr('39') educational level and antibody prevalence.

    Keywords: Cross-infection, Dental students, HSV1 antibody
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Ali Fathi-Ashtiani* Pages 302-306