فهرست مطالب

جاویدان خرد - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار و تابستان 1400)

نشریه جاویدان خرد
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدحسن آیت الله زاده شیرازی*، پوریا پناهی صفحات 5-30

    هدف این نوشتار این است که این پرسش را که چرا انسان ها، تقریبا به طور لاینقطع، پرسش های متافیزیکی طرح می کنند به عنوان پرسشی درجه-دوم در فرامتافیزیک پیش بکشد و نشان دهد که یک فرامتافیزیک بالغ، بدون بحث از «منشا و وجه پرسش های متافیزیکی» که از آن به پرسش پذیری متافیزیک تعبیر می کنیم، نه تنها از تبیین برآمدن و باز-برآمدن این پرسش ها نزد انسان ها عاجز خواهد بود بلکه در متعین کردن پرسش های متافیزیکی نیز خام دستانه عمل خواهد کرد. در این راستا ابتدا می کوشیم چارچوبی نظری برای مواضع بدیل ممکن در باب پرسش پذیری را ترسیم کنیم و در انتها به عنوان یک مطالعه موردی، بر اساس تفسیر مارکوس ویلاشک از نقد عقل محض، فرامتافیزیک کانت را نمونه ای معرفی خواهیم کرد که چارچوب نظری مذکور در آن قابل ردیابی است و نشان خواهیم داد که بواسطه ی همین توجه، فرامتافیزیک کانت در نسبت با دیگر منتقدان متافیزیک، از خصلتی دو لایه برخوردار است. در مورد نقد کانت بر متافیزیک باید جور دیگری اندیشید.

    کلیدواژگان: پرسش پذیری متافیزیک، ضرورت گرایی و امکان گرایی، کانت، دیالکتیک استعلایی، مارکوس ویلاشک، ریچارد رورتی
  • حسین احمدی * صفحات 33-56

    مشهور دیدگاه اخلاقی ایجی را مانند دیگر اشاعره در زمره نظریه امر الهی می‌دانند؛ اما وی، حسن و قبح اخلاقی را منحصر در حسن و قبح به معنای استحقاق مدح و ذم شارع نمی‌داند و به معنای نقص و کمال و مصلحت و مفسده داشتن نیز می‌پذیرد، بنابراین، می‌توان وی را بر اساس معنای حسن و قبح شرعی، غیرواقع‌گرا و بر اساس معنای حسن و قبح عقلی، واقع‌گرا معرفی کرد. او ارتباط منطقی میان معانی حسن و قبح اخلاقی قایل نیست، اما برهان‌پذیری را در حسن و قبح عقلی می‌پذیرد. به نظر می‌رسد وی راه شناخت معانی گوناگون حسن و قبح اخلاقی را بیان نکرده است و دلیل او بر ارتباط منطقی نبودن میان معانی یادشده، مخدوش به نظر می‌رسد زیرا او اجبار الهی را دلیل این عدم ارتباط می‌داند درحالی‌که می‌توان با ابتنای اراده تشریعی خدا بر اراده تکوینی وی، ارتباط منطقی را تبیین کرد.

    کلیدواژگان: هستی شناسی اخلاق، معناشناسی اخلاق، معرفت شناسی اخلاق، قاضی عضدالدین ایجی، فلسفه اخلاق
  • محمدهادی توکلی* صفحات 57-84
    زینر با این پندار که فنا یا وحدت وجود در عرفان اسلامی، مربوط به ورود آموزه های مکتب فلسفی ودانته، به جهان اسلام است، بیانات بایزید را محمل مناسبی برای تایید دیدگاه های خویش یافته و سعی بسیار در ایجاد مطابقت میان برخی گفته های وی با عبارات اوپانیشادها نموده است. در معراج نامه کوتاهی از بایزید که در کتاب اللمع ذکر شده، بایزید آنچه که در این سفر مشاهده نموده را خدعه نامیده است و همین امر زینر را واداشته تا «خدعه» را معادل «مایا» در اوپانیشاد شوتاشوتره معرفی کندو وی همچنین سعی کرده در جهت تقویت نظریه خود میان برخی دیگر از عناوینی که بایزید در معراج نامه خود ذکر کرده، معادل مناسبی در اوپانیشادها و گیتا بیابد. در این نگارش با اثبات اصالت اسلامی خدعه و استدلال بر عدم مطابقت معنایی این دو بطلان ادعای زینر آشکار می شود و نظریه او در خصوص تاثیر ودانته بر عرفان اسلامی به چالش کشیده می شود.
    کلیدواژگان: مایا، ودانته، بایزید بسطامی، زینر، مکر الهی
  • امیرحسین خداپرست* صفحات 85-111
    کوته نظری رذیلتی فکری است که موجب تنزل فکری و عملی افراد می شود. فعالیت دانشگاهی، به طور خاص، نیازمند ذهن گشوده و پذیرای گفت وگوی نقادانه است، یعنی همان فضیلت ها و مهارت هایی که در نقطه ی مقابل کوته نظری قرار دارند. بنابراین، اگر کوته نظری رذیلتی است که عموم افراد باید از آن بپرهیزند، برای دانشگاهیان، به طور خاص، عیب و ایرادی ویرانگر است که کارکردهای متفاوت فعالیت هایشان را تباه می کند. در این مقاله، پس از طرح چارچوبی که مجال بحث درباره ی اهمیت و تاثیر فضیلت ها و رذیلت های اخلاقی و فکری را بر فعالیت دانشگاهی فراهم می کند، به ویژگی های عمده ی کوته نظری و آنچه آن را رذیلتی فکری می سازد می پردازیم. سپس، نشان می دهیم که این رذیلت چگونه کارکردهای سه گانه ی فعالیت دانشگاهی را به بیراهه می برد و موجب تنزل آن ها می شود در حالی که در نقطه ی مقابل، گشودگی ذهنی به این کارکردها غنا می بخشد و به تحقق آن ها به بهترین شکل کمک می کند.
    کلیدواژگان: کوته نظری، فعالیت دانشگاهی، گشودگی ذهنی، فضیلت فکری، رذیلت فکری
  • محمدحسین محمدعلی خلج* صفحات 113-141

    هدف نخست مقاله حاضر معرفی مبحث قابلیت ها در فلسفه تحلیلی و روایت تاریخ آن از زاویه مسئله های سمانتیکی و متافیزیکی آن ها است. برای این منظور من ابتدا پرسش سمانتیکی و پرسش متافیزیکی در قبال قابلیت ها را از هم تفکیک می کنم. سپس پنج رویکرد سمانتیک مختلف به قابلیت ها (یعنی تحلیل شرطی ساده، تحلیل ناپذیر دانستن، تحلیل های شرطی اصلاح شده، تحلیل نوعی و تحلیل مدرج) و متافیزیک های متناظر با آن ها را معرفی می نمایم. به نظر من نقدهایی که بر تحلیل شرطی ساده و تحلیل های شرطی اصلاح شده وارد آمده است برای رد آن ها کافی است. من علاوه بر روایت این نقدها سه نقد جدید علیه تحلیل نوعی و دو نقد تازه نیز بر تحلیل مدرج وارد می کنم. در نتیجه از دید من رویکرد سمانتیکی که قابلیت ها را تحلیل ناپذیر می داند ارجح است. این تحلیل ناپذیری و به همراه امکان قابلیت هایی که هرگز به نمایش در نمی آیند دلایل خوبی را برای رویکرد متافیزیکی قابلیت باوری فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: قابلیت ها، سمانتیک، متافیزیک، تحلیل شرطی، قابلیت باوری
  • احمد رجبی* صفحات 143-170
    در این نوشتار کوشیده می شود با پیگیری نقد خوریسموس افلاطونی به اندیشه متاخر هایدگر، نشان داده شود که تمایز، تقدم و تعالی رویداد روشنگاه یا خود وجود نسبت به وجود موجود و فهم وجود، به مثابه خاستگاه تمایز هستی شناختی، چه ضرورتی برحسب مساله پدیدارشناسی، یعنی امکان ظهور و پدیداری پدیدار دارد. این ضرورت از سه منظر، نخست با تفسیر تمایز و تقدم روشنگاه، ذیل جایگاه امر پیشینی پدیدارشناختی در اندیشه متقدم و متاخر هایدگر و رجوع او به نظریه یادآوری افلاطون بررسی می شود؛ سپس با بررسی تفسیر هایدگر از نظریه ایده ها و به ویژه، ایده خیر افلاطون در سه دوره فکری هایدگر، جدایی و تعالی روشنگاه از وجود و ظهور، و بر این اساس، سرانجام پوشیدگی و دسترس ناپذیری روشنگاه در پیوند عمیق آن با تمثیل خورشید و غار افلاطون نشان داده می شود، پیوندی که باید آن را در تقابل با موضع خود هایدگر متاخر درباره آموزه حقیقت افلاطون، برجسته ساخت.
    کلیدواژگان: «خوریسموس»، «امر پیشینی»، «روشنگاه»، «ایده خیر»، «تعالی»
  • سید مسعود زمانی* صفحات 171-199

    مقاله حاضر نگاهی جامع بر راه فکری هایدگرمی افکند، منتهی برخلاف مشهورات مطالعات هایدگر، که اندیشه او را دو مرحله می داند: پیش از «گشت» و پس از آن. بنابراین غالبا نیز از هایدگر یک و دو می گویند. اما این نوشتار اندیشه هایدگر را به صورت راهی تصویر می نماید با پیچ و خم ها یا گشت های فراوان، که با استناد به خود هایدگر آن را در چهار مرحله خلاصه می کند. او خود از سه تقریر پرسش وجود و نیز صراحتا از سه مرحله راه فکری خود خبر می دهد: پرسش از معنای وجود، پرسش از حقیقت وجود و سرانجام پرسش از محل شناسی وجود. مقاله یک دوره چهارمی را نیز در ابتدای این مراحل بازمی شناسد: پیش از تابستان 1923 را، که در آن اندیشه هایدگر جزو فلسفه زندگانی است. کار اصلی این مقاله توضیح و تبیین کلی این مراحل چهارگانه، بازه زمانی شان و توضیحی در مورد نسبت میان آنها است.

    کلیدواژگان: هایدگر، پرسش وجود، معنای وجود، حقیقت وجود، محل شناسی وجود، توپولوژی وجود
  • محمد سوری*، پروین سادات قوامی صفحات 201-228

    هرچند عارفان مسلمان در تجربه های معنوی خود و مواجهه با امر مقدس از اصطلاحات موجود در قرآن و احادیث علوم اسلامی استفاده می کردند، ولی در مواردی ناگزیر بودند واژگان موجود در زبان عموم را به کار ببرند و معانی خاصی به آنها ببخشند. عارفان، با وجود مخالفت متشرعان، به ویژه از اصطلاحات متعدد مربوط به عشق و باده استفاده بسیار بردند. به تدریج صدها اصطلاح میانشان شکل گرفت که خود نیاز به تبیین داشت. در کتاب های عرفانی بخشی از کتاب به شرح اصطلاحات اختصاص یافته است. به علاوه، رساله های مستقلی وجود دارد که به شرح این اصطلاحات پرداخته اند. در مقاله حاضر یکی از این رساله ها از نویسنده ای ناشناس با عنوان «شرح مصطلحات صوفیه» را بر اساس نسخه ای کهن تصحیح کرده ایم. شباهت های بسیاری میان این رساله و رساله رشف الالحاظ فی کشف الالفاظ منسوب به الفتی تبریزی وجود دارد. البته تفاوت های زیاد میان این دو رساله نشان می دهد با دو رساله مستقل مواجه هستیم.

    کلیدواژگان: اصطلاحات صوفیه، شرح مصطلحات صوفیه، رشف الالحاظ فی کشف الالفاظ، شرف الدین حسین بن الفتی تبریزی
  • امین شاه وردی * صفحات 227-250

    بر اساس دیدگاه اصلی دساتیر، تاریخ جهان به برخی دوره‌های بزرگ اصلی (مهین چرخ) تقسیم می‌شود که تعداد دقیق آنها دانسته نیست. هر یک از این دوره‌ها نیز به چند دوره کوچک‌تر (کهین چرخ) تقسیم می‌شود و در انتها، دوره‌ای بزرگ با یکی از این دوره‌های کوچک‌تر پایان می‌پذیرد. آغازگر دوره بزرگی که اکنون در آن قرار داریم «آباد»، پیامبری است که همه انسان‌های امروزی از نسل او هستند. این دوره با سه دوره کوچک دیگر دنبال شده تا به دوره «گلشاهیان» رسیده است. در این مقاله، با بررسی معیارهای دساتیری شروع و پایان یک دوره کوچک، نشان داده می‌شود که کیخسرو آخرین پیامبر گلشاهی و زرتشت نخستین پیامبر دوره بعد است. در ادامه، با توجه به اینکه ساسان پنجم آخرین پیامبر دوره زرتشتی و پرویز آخرین پادشاه الهی دساتیر است، استدلال می‌شود که دساتیر را باید بشارت‌نامه ظهور آذرکیوان به مثابه نخستین پیامبر هفتمین کهین چرخ در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: دساتیر، آذرکیوان، ادوار قدسی تاریخ، پیامبران دساتیری، دبستان مذاهب
  • رضا کورنگ بهشتی*، مجید طاوسی ینگابادی صفحات 229-260
    پیوند فلسفه افلاطون و حکمت اشراقی را صرف نظر تصریحات سهروردی درباب افلاطون به عنوان برجسته ترین حکیم صاحب شهود، می توان از طریق واکاوی قرابت های این دوفیلسوف درپرداختن به معانی کلیدی که به تعبیر سهروردی در«خمیره ازلی حکمت» ریشه دارند، بازشناخت. طبق این روش که فراترازپژوهش های تاریخی است، آثار این دو فیلسوف از جهتی مقایسه می-شوند که واجد مضامین سلوکی و معنوی اند. غایت فلسفه راستینی که افلاطون و سهروردی بدان اشتغال داشته اند سعادت بوده واین سعادت همان تشبه به اله است. ازاین رو، مضمون بنیادی دراین فلسفه عبارت است ازسنخیت حقیقت انسان باحقایق الهی که براثرتعلق یافتن به تن فراموش شده است. بدین ترتیب اصل آغازین فلسفه به عنوان نوعی سلوک معنوی تذکار خود الهی به عنوان استعدادی درانسان برای حصول آن غایت است. سهروردی و افلاطون علاوه بر بحث نظری درباره این مضمون، بابیان رمزی نیز بدان پرداخته اند. درآثار سهروردی، به صورت متمرکز دررساله های تمثیلی، و در افلاطون نیز، در گفتگو هایی نظیر جمهوری و فایدروس می توان رمز هایی که درمقام این تذکارند بازشناخت. رمز هایی نظیر خارپشت، قطره شبنم، پرنده، قلب و جام جهان نما، و رمز های همبسته باآن ها، نظیر اسارت دردام و چرم و چاه همگی نمودار وضعیت دوگانه بشرند: آسمانی و زمینی. این معانی رادرافلاطون بارمز هایی نظیرارابه بالداروچشم جان،ودرمقابل باهیولای توفونی، گلاوکس دریایی ونیزدرپیوندبارمز های اسارت درغار و دفن شدن درقبر می توان بازشناخت.
    کلیدواژگان: سهروردی، افلاطون، خودشناسی، بیان رمزی
  • نوشین نظیری خامنه*، سید عباس ذهبی، بابک عباسی، احمد بهشتی صفحات 261-289
    در آثار و زندگی سهروردی دلایل و شواهدی موجود است که از آن می توان به ارجحیت حکمت عملی بر حکمت نظری دست یافت. پیش از سهروردی، حکمت نظری نسبت به حکمت عملی، بخصوص در فلسفه مشایی، دارای ارجحیت بود؛ اما سهروردی با اتخاذ روش ذوقی در کنار روش بحثی و تقدم قایل شدن بر این روش و انتقاد از مشاییان در پرداختن بیش از حد به روش بحثی، حکمتی را بنیان نهاد که در آن با توجه به ارتباط مستقیم روش ذوقی با عمل، تقدم از آن حکمت عملی است و این تقدم، بالشرف است نه زمانی. ریاضت و ارتباط با عالم مثال، جزء جداناشدنی حکمت عملی سهروردی است. حکمت او حکمتی وجدانی و عرفانی است که حکیم به صورت عینی، تجربه کننده حقایق است. از این جهت می توان سهروردی را فیلسوفی تجربه گرا نامید، تجربه ای وجدانی و شهودی و عرفانی. این تقدم در اندیشه های مکتوب و زندگی عملی او بررسی شده است.
    کلیدواژگان: سهروردی، حکمت عملی، حکمت نظری، تاله
  • محمد مهدی هاتف* صفحات 291-312
    از مقومات مفهومی انواع طبیعی، بویژه در نسبت با موجودات زنده، ایده ذات گرایی بوده است. نظریه تکامل اما با طرح تلقی تازه ای از گونه های زیستی ذات گرایی را در دامنه زیست شناسی عمیقا به چالش کشید. در این مقاله با هدف تحلیل نسبت انواع طبیعی و ذات گرایی به سراغ ریشه های رجوع فیلسوفان به ایده انواع طبیعی خواهم رفت و نشان خواهم داد خاستگاه طرح این ایده اساسا خاستگاهی معرفتی، یعنی حل مشکلات استقرا، بوده است. در این تحلیل، ذات گرایی در شکل قوی آن شرطی اضافی برای انواع طبیعی خواهد بود، زیرا برای اینکه یک استقرا معتبر باشد نیازی به درونی بودن ویژگیهای پایه استقرا نیست. با این حال ذات گرایی در معنایی ضعیفتر همچنان لازم است، یعنی باید ویژگیهای پایه استقرا در تمام افراد نوع مشترک باشند تا تعمیم استقرایی را تضمین کنند. ثمره تضعیف ذات گرایی امکان به دست دادن مفهومی یکپارچه از انواع طبیعی برای علوم مختلف -زیستی و غیر زیستی- است.
    کلیدواژگان: انواع طبیعی، گونه های زیستی، ذات گرایی، استقرا، معرفت شناسی
|
  • Seyed Mohammadhassan Ayatollahzadeh Shirazi *, Pooria Panahi Pages 5-30

    We are aiming to show why human beings are accustomed to ask metaphysical questions. However, we will ask this question as a metametaphysical question. We show that a mature metaphysics will never be able to explain ever raising metaphysical questions nor to determine its metaphysical questions unless it extendedly discusses the questionability of metaphysics. To this aim we first set a framework for possible alternative theories about the questionability of metaphysics and then, as a case study, based on Maecus Willaschek interpretation of Kant first critique will show how two-layer critique of Kant has cleverly set forth this framework and gives his own answer. We hope this attempt shows how questionability of metaphysics depends on explaining the origin of metaphysics. This also hinders some misunderstanding of Kant in contemporary philosophers as well as some mistreating with Metaphysics as a worthful enterprise. It is unavoidable at least for Kant and and some famous figures.

    Keywords: : Questionability of Metaphysics, Necessitism, possiblism, Kant, Transcendental dialectic, Marcus Willaschek, Richard Rorty
  • hossein ahmadi * Pages 33-56

    The Famous thinkers, explains Īji's view of ethics, like other Ash'arites, as one of divine command theory, But he does not consider moral good and evil to be limited to the meaning of the merit of praising the Shari'a and blame, sometimes also means perfection and imperfection or expediency and corruption. According to Īji's moral ontology, it can be attributed to him that he is realist based on the promise to reason good and evil and he is subjectivist based on the promise to religious good and evil. Although he does not make a logical connection between good and evil moral meanings, he accepts Argument ability for meaning of reason good and evil. his reason for not communicating logically between these meanings, which is God's compulsion, seems invalid because, if explained logically, God's legislative will is based on God's creative will, and it will not be forced by a non-god.

    Keywords: Ontology of ethics, Semantics of ethics, Epistemology of ethics, Azod al'Dīn Īji's, Moral Philosophy
  • Mohammadhadi Tavakoli * Pages 57-84
    In confirming the theory that the fanā or Waḥdat al-wujūd in Islamic mysticism is due to the entry of Vedanta's teachings into the Islamic world,Zaehner paid attention to some of Bayazid's statements and tried hard to reconcile some of his statements with the words of the Upanishads. In describing his ascension (miraj),Bayazid called what he saw in this journey a khudā (deception) and This prompted Zaehner to introduce "deception" as the equivalent of "Maya" in the Shvetashvatara Upanishad.In order to strengthen his theory, he also tried to find a suitable equivalent in the Upanishads and the Bhagavadgītā among some of the other titles that Bayazid mentioned in his Ascension.In this writing,by proving the Islamic origin of the interpretation of "deception" and also by arguing the semantic difference between "deception" and "Maya",the inaccuracy of Zaehner's claim is revealed and his theory about the influence of Vedanta on Islamic mysticism is challenged.
  • Amirhossein Khodaparast * Pages 85-111
    Closed-mindedness is an intellectual vice that that degrades people intellectually and practically. Academic practice, in particular, requires an open mind which is susceptible of critical dialogue, that is, the same virtues and skills that are at the opposite end of the spectrum. Thus, if we take closed-mindedness as a vice that should be avoided by the general public, it is a devastating flaw for academics in particular that undermines the different functions of their activities. In this paper, after outlining a framework that provides an opportunity to discuss the importance and impact of moral and intellectual virtues and vices on academic activity, we turn to the main features of closed-mindedness and what makes it an intellectual vice. Then, we show how this vice misleads the three functions of academic practice and degrades them, while open-mindedness enriches these functions and helps them to be realized in the best possible way.
    Keywords: Closed-mindedness, Academic Practice, open-mindedness, intellectual virtue, Intellectual Vice
  • MohammadHosein MohammadAli Khalaj * Pages 113-141

    The present paper is initially intended to provide an introduction to the literature on the metaphysics and semantics of dispositions in analytic philosophy. To this end, I characterize five semantic approaches to disposition ascriptions (the simple conditional analysis, the modified conditional analyses, the unanalyzable approach, the generic account, and the graded models) and show what kind of metaphysic is consistent with each of them. With this survey on the table, I am inclined to say that the arguments against the simple and modified conditional analyses are sufficiently good to refute these analyses. In addition to that, I put forward several arguments against the generic account and the graded model, arguing that the unanalyzable approach is preferable to its opponents. Finally, given this analyzability and the possibility of unmanifesting dispositions, I side with the kind of dispositionalism suggested by Martin and Heil

    Keywords: Dispositions, semantics, Metaphysics, Conditional analysis, Dispositionalism
  • Ahmad Rajabi * Pages 143-170
    This paper attempts to pursue the critique of Platonic Chorismos relating to Heidegger’s later thought and thereby to reveal what kind of necessity is involved in the difference, priority and transcendence of ‘the clearing’ (Lichtung) or the Being as such, as the origin of the ontological difference, with regard to the Being of beings and the understanding of Being according to the problem of Phenomenology, i.e. the possibility of appearance and phenomenality. This necessity will be first considered by interpretation of the difference and priority of ‘the clearing’ with regard to the status of phenomenological Apriori in Heidegger’s earlier and later thought by his referring to Plato’s Doctrine of Recollection; then, Heidegger’s interpretation of Plato’s Doctrine of Ideas, especially the Idea of the Good, will be pursued too in three periods in Heidegger’s thought in order to disclose the transcendence and separation of ‘the clearing’ from Being and appearance, and consequently, the concealment and unavailability of ‘the clearing’ at least in a deep nexus with Plato’s Allegories of Sun and Cave; a connection that has to be emphasized in contrast to Heidegger’s own position against Plato’s Doctrine of Truth.
    Keywords: Chorismos, the Apriori, the clearing, idea of the good, Transcendence
  • Seyed Masoud Zamani * Pages 171-199

    The present paper gives an overview of Heidegger's way of thinking, but against the main stream of his studies, that divides his thinking in two steps: before the so called "the turn" and after it. Thus it has been talked about Heidegger I and II too. This paper but presents his thinking as a way with some turns, that can be summarized into four main steps. Heidegger himself talks about three formulations and three steps of his question of being: “the question of the meaning of being”, the “question concerning the truth of being” and finally the “question concerning the location of being” or "topology of Being". This article recognizes the time before summer 1923 as the fourth step, in which Heidegger’s thinking belong to Philosophy of life. So the task of this paper is the explication of these steps, their spans and their relations to each other.

    Keywords: Heidegger, Question about being, meaning of being, truth of being, location of being, topology of being
  • Mohammed Soori *, Parvin Saadaat Qavaami Pages 201-228

    We narrate humans as we see and feel them, and we do this by drawing upon terms that are understandable by others as well. A Sufi or a mystic, however, is like a dream-stricken mute who has an experience which cannot be expressed by words. In order to communicate the experience, he or she has to deploy linguistic expressions. Thus, he or she makes a recourse to words, and in order to avoid misunderstandings, he elucidates what he or she means by these words. In this article, we have critically edited the Persian treatise Sharḥ-i Muṣṭalaḥāt-i Ṣūfiyya. In the preface of the article, we are concerned with the history of the origin of Sufi terms and their expositions among Sufis, as we have introduced instances of Sufi work in which these terms are elucidated. What is critical about Sufi terms is whether they are grounded in the Qur’an and ḥadīths or are just coined by Sufis. Although Sufism has obviously been influenced by non-Islamic schools of thought, the theory that Sufi terms are rooted in the Qur’an is very popular among Sufis, historians of Sufism, and contemporary scholars of Sufism. There is no doubt that without drawing upon the texts of the Qur’an and ḥadīths, it would be impossible for an intellectual system like Sufism to be constituted from merely non-Islamic elements. Later, in addition to terms borrowed from the Qur’an, ḥadīths, and Islamic disciplines, Sufis deployed two classes of particular terms which brought about a dramatic change in their language: “love”-related terms and “wine”-related terms. These two classes of terms describe states that go beyond the limits of human reason. It is very difficult to describe either love or wine-drinking in terms of the ordinary language, as the difficulty was experienced by Sufis. The terms “love” and “drunkenness” with which Sufis characterized themselves led to strong protests by the pious, who accused the former of disbelief. In particular, the use of “love” to describe the relation between humans and God angered the pious, because they believed that “love” signifies the sexual relation between men and women, and it cannot be used to characterize the human-God relation. The uses began, however, to be admitted by the pious and they gave up criticizing the Sufis because of such uses. Having to interpret away these terms, Sufis used them as indicators of their intuitions and elaborated their uses of these terms; for example, they explained that “hair” (zulf) symbolized the plurality of the material world and “spot” (khāl) symbolized unity in order to rescue themselves from accusations. Exposition of Sufi terms was first presented as part or a chapter of a book and was later presented in the form of monographs. Such essays or treatises include two sections or two types of terms: (1) a lexicology of non-metaphorical terms (nonsymbolic), and (2) a lexicology of metaphorical terms (symbolic). It is hard to determine the exact date when metaphorical terms appeared among Sufis, although we know that such terms were mature and known enough in the late sixth or the early seventh centuries AH (twelfth or thirteenth centuries CE), because the book Awrād al-aḥbāb by Abu-l-Mafākhir Yaḥyā Bākharzī (d. 736/1336) points to certain metaphorical Sufi terms in its section on Samā‘ dance, such as “wine,” “monastery,” “Zunnar,” “tarsā” (Christian or Nazarene), and “kharābāt” (literally: ruins), and the terms continued to be used after that. Another significant treatise concerning metaphorical Sufi terms is Rashf al-Alḥāẓ fī Kashf al-Alfāẓ attributed to Sharaf al-Dīn Ḥusayn ibn Ulfatī Tabrīzī in the eighth century AH (fourteenth century CE). The treatise Sharḥ-i Muṣṭalaḥāt-i Ṣūfiyya whose full text we have critically edited at the end of this article is another link of the chain of such works, which bears strong similarity to Rashf al-Alḥāẓ in its content. In this article, we begin by an introduction of the treatise and its similarities to and differences from Rashf al-Alḥāẓ. With this study, we show that the two treatises are, despite their strong similarities, two wholly independent treatises. There is an old and valuable manuscript available for the treatise Sharḥ-i Muṣṭalaḥāt-i Ṣūfiyya. It is the 17th treatise in a collection of manuscripts held in Abū Rayḥān Bīrūnī Foundation of Oriental Studies in Tashkent (Uzbekistan), number 3100, in 211 folios. Sayyid ‘Alī Moujānī, who has provided an image of the collection, has called it the “Song of Bukhara.” Early in this collection, after Sayyid ‘Alī Moujānī’s brief introduction, ‘Alī Bahrāmiyān provides a list of the treatises in this collection (18 treatises). Since the Bukhara collection has not been introduced elsewhere and because of certain mistakes in the list of the contents of the collection, some of which we were able to correct, we provide the list in this article as well. Most of the treatises in this collected are in the handwriting of Muḥammad Bāqir ibn Fakhr al-Dīn Rūmī. The critical edition of Sharḥ-i Muṣṭalaḥāt-i Ṣūfiyya was done based only on this available manuscript. In order to be able to read certain difficult words, we consulted other extant works in the exposition of Sufi terms, such as part of Hujwīrī’s Kashf al-Maḥjūb, Fakhr al-Dīn ‘Irāqī’s Iṣṭilāḥāt, and Rashf al-Alḥāẓ fī Kashf al-Alfāẓ attributed to Ulfatī. Sharḥ-i Muṣṭalaḥāt-i Ṣūfiyya has an introduction and three chapters. In the introduction, the author talks about the garment of form with which Sufis cover the world of meanings, as well as the coinage of mystical terminologies. In the three following chapters, the author provides short explanations of 255 metaphorical terms used by Sufis. Here are the titles of the three chapters of the book: “names of love and the lover and the loved,” “names of merrymaking instruments,” and “names of the states of the lover and the loved.” Some of the most significant differences between this treatise and Rashf al-Alḥāẓ lies in its introduction, the titles of the three chapters, the number and order of the terms, and explanations provided for some of the terms

    Keywords: SUFI TERMS, SHARḤ-I MUṢṬALAḤĀT-I ṢUFIYYEH, RASHF AL-ALḤĀZ FĪ KASHF AL-ALFĀZ, SHARAF AL-DĪN ULFATĪ
  • Amin Shahverdi * Pages 227-250

    Based on Dasātir’s approach, world history is divided into some basic periods (Mehīn Charkh) and each of these main periods is divided into some shorter periods (Kehīn Charkh). The big period which we are in it has begun with “Ābād”, the prophet who all of the people in the current world are of his generation. After Ābād’s period, three short periods have been passed until fifth-period “Golshāhīān”. Studying Dasātirian criteria for the beginning and end of the one period, it is shown “Kay khōsrow” is the final prophet of Golshāhīān and Zoroaster is the first prophet of the consequent period. Concerning this fact that “Fifth Sāsān” is the final prophet of the Zoroastrian period and “Parvīz” is the last divine king in Dasātir, it is demonstrated that Dasātir should be considered as the enunciation of Āzarkeyvān who will be the first prophet of the seventh short period.

    Keywords: Dasātir, Āzarkeyvān, Divine Periods of the World, Dasātirian Prophets, Dabestān e Mazāheb
  • Reza Koorang Beheshti *, Majid Tavoosi Yangabadi Pages 229-260
    The connection between Plato’s philosophy and theIlluminationist Wisdom can be seen through the analysis of the agreements between these two philosophers in their treatment of key ideas which are rooted in “the eternal substance of wisdom”.In this analysis the works of the two philosophers are compared with one another in terms of their spiritual character. The goal of true philosophy, as conceived by Plato and Suhrawardi, is happiness which ultimately coincides with theGodlikeness.Therefore, the most fundamental theme in thisphilosophy is the identity of the essence of man with the divine truths, which man has forgotten as a consequence of his corporeality.Thefirst principle of philosophy as a spiritual path is thus the remembrance of the deiform nature of the self. In addition to reasoning about this theme, Suhrawardi and Plato deal with it in a symbolical-allegorical way.The symbols concerning this theme can be found in Suhrawardi’s mystical treatises and in Plato’s dialogues such as Republic and Phaedrus.These symbols are representative of the twofold nature of man, celestial and terrestrial—symbols such as hedgehog, dewdrop, bird, heart, the world-reflecting cup, the winged chariot, the eye of the soul, and their correlated symbols such as entombment and ensnarement in leather, cave or well.
    Keywords: Suhrawardi, plato, self-knowledge, Symbolism
  • Nooshin Naziri Khameneh *, Seyyed Abbas Zahabi, Babak Abbasi, Ahmad Beheshti Pages 261-289
    There are some evidences in Suhrawardi’s works about the preference of the practice compared with theoretical research that it can direct us to the preference of practical thosophy towards theoretical wisdom with giving some reasons. Theoretical wisdom was prioritized compared with practical theosophy before Suhrawardi, especially in Peripatetic school, but Suhrawardi established a wisdom by using illuminative way with the discussing way and by prioritizing this way compared with the discussing way by criticizing Peripatetics in which practical wisdom is prioritized,the priority in terms of essence not time. Mystical journey and aceticism is a impartible part of Suhrawardi’s practical theosophy. His wisdom is an intuitive and mystical wisdom in which Hakim experience the realities objectively not subjectively. Hence we can called Suhrawardi an empiricist philosopher, an intuitive and mystical experiment. The priority of practical wisdom over theoretical wisdom is investigable in his written thought and also in his practical life.
    Keywords: Suhrawardi, practical theosophy, theoretical wisdom, theosophy
  • Mohammadmahdi Hatef * Pages 291-312
    Among the conceptual ingredients of natural kinds, concerning living creatures specially, has been the idea of essentialism. This idea however was challenged by the evolutionary theory in biological world which provided a new view of biological species. In order to analyze the relation between natural kinds and essentialism, I focus on reasons motivated philosophers to invoke the idea of natural kinds and show that this motivation was principally epistemological, i.e. to solve inductive problems. In this view, essentialism, in its strong from, is considered to be a redundant condition for natural kinds,. Essentialism,, in its weaker sense,, is however required, meaning that properties underlying induction must be shared by every individual of a kind, in order to warrant the inductive inference. A consequence of weakening essentialism in natural kinds is the possibility to suggest a unified concept of natural kinds for various sciences, biological and physical.
    Keywords: natural kinds, biological species, essentialism, Induction, Epistemology