فهرست مطالب

توسعه فضاهای پیراشهری - سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1400)

مجله توسعه فضاهای پیراشهری
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رسول قربانی، شهریور روستایی، پوران کرباسی* صفحات 1-18
    توسعه شهرها از پدیده های مهم اقتصادی و اجتماعی است که تاثیرات زیادی بر عملکردهای سامانه های اکولوژیکی به جا می گذارد. امروزهرشد سریع شهرهاوتسلط بیشتربرمحیطزیست،سبب شده تاتغییرات محیطی سریعتر وگسترده تر ازقبل به وقوع بپیوندد. از این رو بررسی و تحلیل الگوی توسعه شهرها با استفاده از فنون سنجش ازدور و متریک های سیمای سرزمین نقش مهمی در مدیریت و برنامه ریزی شهرها و کاهش تخریب محیط زیست دارند. پژوهش حاضر نیز در این راستا به بررسی الگوهای رشد و توسعه شهر مراغه و اراضی پیرامونی آن پرداخته است تا راهکارهای اصلاحی برای بهبود فرآیندهای اکولوژیکی آن ارایه دهد. در همین زمینه، در ابتدا نقشه های کاربری اراضی برای سال های 1986، 1996، 2006، 2016 بااستفادهازتصاویرماهواره ای لندست تهیه و در ادامه به منظور تحلیل تغییرات کاربری اراضی از نرم افزارENVI 5.3 و Arc Map و برای تحلیل متریک های سیمای سرزمین از نرم افزار FRAGSTATSو برای تعیین پراکندگی شهری از روش هلدرن استفاده شده است. نتایج حاصل ازمدل هلدرن بیانگر این است که در فاصله سال های1986تا 2016 فقط 34 درصد از رشد شهر مراغه ناشی از افزایش رشد جمعیت بوده و 66 درصد مربوط به عوامل رشد فیزیکی و خزش شهری بوده است. در این راستا، روند تغییرات متریک هانیز در دوره های زمانی مختلف دلالت بر تضعیف یکپارچگی در کاربری ها،کاهش رشد درونی و افزایش خزش شهر مراغه بوده است؛ بنابراین نتایج تحقیق نشانگر انست که الگوی رشدشهر مراغه در دهه های اخیر از الگوی رشدی پراکنده و افقی ناموزون با تخریب زمین های باغی و حاصلخیز کشاورزیو جایگزین شدن آن هابابافت محله های پراکنده و نامنسجم شهری و روستایی تبعیت نموده است.
    کلیدواژگان: خزش شهری، فضاهای پیراشهری، کاربری اراضی، مراغه
  • خداکرم ملایی، لطفعلی کوزه گر کالجی*، محمدتقی رضویان، جمیله توکلی نیا صفحات 19-36

    در سه دهه اخیر، کاربست ظرفیت نهادی در تحقق توسعه پایدار فضاهای شهری و پیراشهری در راس برنامه ریزی های توسعه ای کشورهای جهان درآمده، با این حال در کشورهای کمتر توسعه یافته ای همچون ایران این مهم مورد غفلت واقع شده است. این نهادها به عنوان کارگزاران توسعه نقش بی بدیلی در تحولات فضایی در مقیاس سرزمینی دارند که در این پژوهش شهرستان بجنورد مورد مطالعه قرار گرفته تا ابتدا ظرفیت نهادهای متولی توسعه در آن ارزیابی گردد و سپس میزان اثرگذاری این ظرفیت ها بر روند و نهادینگی توسعه پایدار منطقه ای تحلیل گردد. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان نهادها تشکیل می دهد که آگاهی و دانش بیشتری نسبت به ظرفیت نهادهای خود دارند و از میان آنان تعداد 400 نفر به صورت تصادفی مورد گزینش قرار گرفته اند. نتایج حاصله از طریق پرسشنامه محقق ساخت و با استفاده از آزمونT-testتک نمونه ای مستقل نشان می دهد که ظرفیت نهادی شهرستان بجنورد در تمامی گویه ها مجموعا با میانگین 2.63 در سطح پایینی قرار دارد و هیچ کدام از مولفه ها به حد متوسط 3 دست نیافته اند. به همین ترتیب، این مولفه ها نتوانسته اند اثر مثبتی بر توسعه پایدار شهری-منطقه ای داشته باشند به طوری که بیشترین اثرگذاری مربوط به مولفه "منابع حیاتی" با امتیاز 2.78 و کمترین اثرگذاری مربوط به مولفه "منابع مادی و فیزیکی" با امتیاز 2.36 است. در نهایت پیشنهاداتی همچون بهره گیری از نیروهای متخصص در حوزه های مرتبط با دانش آنان و جلوگیری از اتلاف سرمایه های انسانی در برابر فعالیت های غیرتخصصی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ظرفیت نهادی، توسعه پایدار، فضاهای پیراشهری، بجنورد
  • احمد زنگانه*، محمد سلیمانی، موسی کمانرودی، عماد مزرعاوی صفحات 37-58
    معمولا پدیده هایی مانند زاغه نشینی، حاشیه نشینی و اسکان غیررسمی، به عنوان ضایعه و معضل شهر مدرن تلقی می شوند که نقش بازدارنده پیشرفت و توسعه شهرها را ایفا می کنند. در صورتی که مطابق خوانشی پساساختارگرایانه، پدیده های مذکور نه تنها عامل بازدارنده توسعه شهر مدرن ایرانی نمی باشند، بلکه، شهر مدرن از رهگذر وجود چنین فضاهایی تولید و برساخت گردید. تحقیق حال حاضر با نگرش پساساختارگرایی و بر مبنای اندیشه میشل فوکو در پی ارایه خوانشی تبار شناسانه از نحوه تولد شهر مدرن ایرانی می باشد. پیش فرض اساسی چنین خوانشی این است که شهر مدرن، آنچنان که پنداشته می شود پدیده ای ازلی و ذاتی نیست بلکه، شهر مدرن آینه ای تمام قد از دال های زاغه نشینی، حاشیه نشینی، اسکان غیررسمی و .. می باشد. به سخنی، در گفتمان مدرنیته، شهر به فضایی اطلاق می شود که زاغه، حاشیه، اسکان غیر رسمی و... نباشد. زیرا همه عناصر و مقوله های شهری به شکل تاریخی و اجتماعی در برابر "دیگر-ان" برساخت می شوند و معانی شان در گفتمان های متفاوت صورت بندی گردید. در این بین از نظریه صورتبندی گفتمان میشل فوکو برای ردیابی و شناسایی نحوه صورتبندی گفتمان شهر مدرن در ایران -به عنوان روش تحقیق- استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که؛ دال شهر مدرن در ایران درشرایط گفتمانی خاصی امکان حضور یافت، و هویت شهر، بر اساس وجود "دیگری" امکان پذیر شد و برساخته گردید. داستان و فرایند "شدن" شهر مدرن در ایران به گونه ای رقم خورد که، در مرحله اول بر"کالبد فیزیکی" به عنوان "دال مرکزی" تکیه زده، و "دیگری" خود را تحت عناوین متفاوتی نظیر: زاغه نشینی، کپر نشینی و اتاق نشینی و... بازنمایی و سرکوب نمود.
    کلیدواژگان: گفتمان شهر مدرن، تبار شناسی، دیگری سازی، زاغه نشینی، حاشیه نشینی
  • جواد میکانیکی*، زهرا شیرزور، بهاره جعفری سهل آباد صفحات 59-78

    سکونتگاه های پیراشهری یکی از پیامد های بارز توسعه شهری می باشد که در شکل گیری آنها، مهاجرت های روستا - شهری و مهاجرت های شهرگریز نقش اساسی دارد. پیراشهرنشینی به عنوان رشد شهرنشینی در نواحی پیرامونی و فرایند تبدیل نقاط سکونتی با ماهیت روستایی به شهری تعریف می شود. هدف این مقاله بررسی عوامل موثر بر رشد سکونتگاه های پیراشهری بیرجند است. نوع پژوهش بر مبنای هدف، کاربردی و روش انجام تحقیق از نوع توصیفی با روش پیمایشی است. جمع آوری اطلاعات با روش کتابخانه ای و پیمایشی  انجام گرفته، جامعه آماری سرپرستان خانوار شش روستای پیراشهر بیرجند شامل 6423 خانوار ساکن بوده که با استفاده از فرمول کوکران 156 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری احتمالی و از نوع تصادفی- طبقه ای است.  داده های حاصل از پرسشگری از سرپرستان خانوار در محدوده مطالعه، به وسیله نرم افزار Spss و smartpls مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از 4 عامل استخراج شده، مهمترین عامل در رشد سکونتگاه های پیراشهری عامل اقتصادی با ضریب تاثیر (783/0)، دومین عامل، عامل اجتماعی با ضریب تاثیر (152/0)، سومین عامل، عامل کالبدی با ضریب تاثیر (140/0) و چهارمین عامل، عامل زیست محیطی با ضریب تاثیر (099/0) است. در زمینه عوامل اقتصادی؛ ارزان بودن قیمت زمین و مسکن، در زمینه عوامل اجتماعی؛ وجود امنیت، در زمینه عوامل کالبدی؛ بهسازی و مقاوم سازی منازل، ساخت و ساز مسکونی و ویلاسازی و در زمینه عوامل زیست محیطی آب و هوای پاک، محیط آرام و ساکت بیشترین تاثیر بر رشد سکونتگاه های پیراشهری بیرجند داشته است.

    کلیدواژگان: رشد شهری، مهاجرت های روستایی، سکونتگاه های پیراشهری، بیرجند
  • افشین یگانه، رضا طالبی فرد، محمد ولائی* صفحات 79-96
    هدف از تحقیق حاضر تحلیل و بررسی زیست پذیری اقتصادی در روستاهای پیراشهری شهر ملکان می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف اکتشافی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی و از لحاظ جهت گیری در زمره پژوهش های کاربردی است. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز از روش های کتابخانه ای میدانی (مشاهده و پرسشنامه) استفاده شده است. برای رتبه بندی روستاها از نظر زیست پذیری اقتصادی با استفاده از روش SAWتعداد 12 روستا در شعاع 5 کیلومتری شهر ملکان انتخاب شدند که طبق سرشماری  سال 1395 دارای 29709 نفر جمعیت و 9601 خانوار بودند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 154 خانوار روستایی به عنوان نمونه انتخاب شدند. در ادامه جهت مطالعه دقیق ذهنیت ها در خصوص عوامل موثر در زیست پذیری اقتصادی روستاهای پیراشهری شهر ملکان از روش ترکیبی کیو (Q) و تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. تعداد مشارکت کنندگان در این پژوهش 19 نفر متخصص، کارشناس و مدیران روستایی بودند که به 30 گزاره تحقیق پاسخ دادند. نتایج تحقیق نشان داد، روستاهای لکلر با نمره نهایی 100/0، تازه قلعه با نمره نهایی 097/0 و عباس آباد با نمره نهایی 095/0 در رتبه های اول تا سوم از نظر زیست پذیری اقتصادی قرار دارند و مهمترین عوامل تاثیرگذار در تفاوت فضایی روستاها از نظر زیست پذیری اقتصادی عبارتند از: 1) سهولت دسترسی به شهر و وجود منابع آب کافی با مقدار ویژه 28/4 و مقدار واریانس 76/26، 2) وجود توسعه اقتصادی قابل قبول، 3) یکنواختی محیطی و بازدهی نیروی کار و وجود امکانات آموزشی و 4) وجود فرصت های شغلی، امکان فرآوری محصولات باغی و امنیت اجتماعی.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، توسعه اقتصادی، نواحی پیراشهری، ملکان
  • مینا خندان، نوبخت سبحانی* صفحات 97-112

    آنچه موضوع برنامه ریزی برای حریم شهر تهران و حفاظت از این اراضی را ضروری می سازد، مسایل ناشی از رشد کلان شهر تهران، پیدایش و رشد شتابان سکونتگاه های پیرامونی در این محدوده است؛ به طوری که نوعی ناپایداری در ابعاد مختلف اجتماعی، مدیریتی، کالبدی در این پهنه پدیده آمد و حریم تهران را به مسئله ای محلی و ملی بدل ساخته است؛ بنابراین برنامه ریزی و مدیریت حفظ و صیانت حریم از ضرورت و اهمیت خاصی برخوردار است. هدف این مقاله، بررسی مسئله حریم و چالش های آن در ابعاد مختلف شهر تهران است. نوع تحقیق ازلحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی است. برای تجزیه وتحلیل یافته ها از روش های EDAS و WASPAS استفاده گردید. نتایج حاصل از روش EDAS نشان می دهد که عامل های مدیریتی، قوانین و مقررات و اقتصادی به ترتیب به عنوان مهم ترین چالش های راهبردی پیش روی حریم شهر تهران می باشد. در بخش شاخص ها نیز نتایج حاصل از مدل WASPASنشان می دهد که در بخش اقتصادی، پایین بودن توان اقتصادی ساکنان جهت هرگونه مشارکت اقتصادی؛ در بخش مدیریتی، عدم یکپارچگی مدیریت در نحوه استفاده از اراضی حریم؛ در بخش کالبدی، عدم استفاده بهینه از زمین های وقفی در حریم کلان شهر تهران ؛ در بخش قوانین و مقررات، فقدان قوانین منسجم و هماهنگ کننده برنامه ریزی، مدیریت و کنترل حریم؛ در بخش اجتماعی، بالا بودن آسیب های اجتماعی و در نهایت در بخش زیست محیطی، افزایش آلودگی آب وهوا و صوتی به عنوان مهم ترین چالش های راهبردی شناخته در وضع موجود حریم شهر تهران می باشد.

    کلیدواژگان: حریم، مدیریت، توسعه پایدار، پیراشهر، تهران
  • زهرا جهان، فرهاد عزیزپور*، علیرضا استعلاجی صفحات 113-130

    برنامه های توسعه با هدف بهبود وضعیت استانداردهای زندگی شهروندان (ارتقای منابع، فرصت ها و توانمندسازی کل جامعه) در کشورها است، تهیه می شوند. مقاله حاضر با هدف تحلیل اثربخشی راهبردهای  برنامه پنجم  بر توسعه نواحی روستایی پیرامون کلانشهر کرج تدوین شده است. جامعه آماری مورد مطالعه روستاهای شهرستان نظرآباد است که 355 نفر آنها با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش طبقه ای - تصادفی، نمونه گیری شدند. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات  از روش های اسنادی و میدانی (فن پرسشگری و ابزار پرسشنامه) استفاده شده است. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کلموگروف اسمیرنوف، آزمون دو جمله ای، رگرسیون، تحلیل عاملی و تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS استفاده شده است. مبتنی بر یافته های پژوهش این نتیجه حاصل شده است که شاخص نهایی توسعه در روستاهای مورد مطالعه متاثر از راهبردهای برنامه پنجم از روند تحولی مثبتی برخوردار نشده است. نگاه تک ساحتی در عمل سبب شد تا تنها بعد کالبدی عمرانی بویژه توسعه زیرساخت ها از شرایط مناسب تری برخوردار شود. سایر مولفه‎های موثر بر شاخص‎های نهایی توسعه مانند (ارتقاء خدمات محیطی، ارتقاء کیفیت محیط زیست، حفاظت از میراث فرهنگی، ارتقای سرمایه اجتماعی، ظرفیت‎سازی نهادی، رفاه اجتماع محلی، مسئولیت‎پذیری اجتماعی، عدالت اقتصادی و ثبات اقتصادی) نتوانسته‎اند بطور مستقیم برآن اثر بگذارند و تنها از طریق ارتقاء زیرساخت ها اثر غیرمستقیم بر شاخص نهایی داشتند.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی اقتصادی، مناطق پیرامون، توسعه روستایی، کلانشهر کرج
  • رحمت بهرامی* صفحات 131-144
    سکونتگاه های روستایی، به عنوان جزیی از نظام های جغرافیایی، همواره در ابعاد فضای اقتصادی، اجتماعی و کالبدی در حال تغییر و تحول اند. دانش جغرافیا روابط دوسویه شهر و روستا را براساس اصل علیت تبیین می کند. پژوهش با هدف بررسی اثرات پیوند شهر و روستا با تاکید بر تحولات اقتصادی در نواحی پیراشهری سنندج می پردازد. روش توصیفی-تحلیلی از نوع کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) است. جامعه آماری شامل11 روستای پیرامونی شهر سنندج با 8117 خانوار که حجم نمونه367 پرسشنامه ای براساس کوکران تهیه گردید. پرسشنامه در ابعاد اقتصادی و در طیف لیکرت با 9گویه شناسایی و ضریب آلفای کرونباخ 744/0 بدست آمد. برای صحت سوالات پرسشنامه (روایی) از دیدگاه و نظرات 15 نفر از متخصصان برنامه ریزی روستایی و رشته اقتصاد کشاورزی استفاده شده است. در تحلیل دادها از نرم افزاز SPSSشاخص های آماری گرایش به مرکز (میانگین، انحراف معیار، واریانس) و نرم افزار GIS برای ترسیم اثرات پیوندهای شهر و روستا استفاده شده است. نتایج نشان داد گرچه همه گویه ها دارای ضریب تاثیر مثبتی داشته اما چهار گویه جریان کالا و خدمات، بورس بازی زمین، اشتغازایی، سرمایه گذاری در بخش باغات و خانه دوم دارای ضریب تاثیر بیشتری داشته اند. نتایج نشان داد روستاهای باباریز، قلیان، دوشان و آساوله بیشترین تعاملات و پیوند با شهر سنندج داشته اند. نتایج نشان داد پیوند شهر و روستا و الحاق برخی روستاها با شهر سنندج در نتیجه توسعه فضایی-مکانی این شهر بوده است.
    کلیدواژگان: پیوندهای روستا شهری، تحولات اقتصادی، پیراشهری، سنندج
  • محمدعلی عامری، هدایت سیاح البرزی، محمدرضا سلیمی سبحان*، مصطفی بالی چلندر صفحات 145-158

    فضا های شهری یکی از تاثیرگذارترین عوامل در هدایت الگو های رفتار فردی و اجتماعی افراد هستند. تمامی رفتار های انسان در فضا های معینی شکل می گیرد که بستر رفتار به شمار می آیند. از سوی دیگر، با افزایش رشد شهرنشینی در بسیاری از نواحی ایران، مشکلات و نارسایی های زندگی شهری افزوده شده است. از جمله این مشکلات می توان به افزایش جرم و جنایت در مناطق پیراشهری اشاره کرد. از همین رو، با طراحی محیطی محیط می توان از بروز جرم در این مناطق تا حدی جلوگیری کرد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، طراحی محیطی و تاثیر آن در پیشگیری از جرم در فضا های پیراشهری کلانشهر کرج مبتنی بر رویکرد CPTED در هشتگرد می باشد. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی می باشد. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS، مدل FAHP استفاده شد. ، به منظور مطالعه عمیق (تاثیرات طراحی محیطی و در پیشگیری از جرم در منطقه پیراشهری هشتگرد)، از آزمون رگرسیون استفاده گردیده شد. نتایج نشان داد، طراحی محیطی در پیشگیری از جرم در منطقه پیراشهری هشتگرد تاثیر مثبتی دارد. در ادامه نیز به منظور ارتباط بین شاخص های طراحی محیطی و پیشگیری از جرم در منطقه پیراشهری هشتگرد، از رگرسیون چندگانه خطی استفاده شد. نتایج نشان داد، میزان همبستگی بین شاخص های طراحی محیطی و پیشگیری از جرم در منطقه پیراشهری هشتگرد برابر با 68/0 درصد است، این مقدار گویای همبستگی قوی بین دو متغیر میباشد.در نهایت به منظور رتبه بندی شاخص های (طراحی محیطی) از تحلیل سلسه مراتبی فازی (FAHP)، استفاده شده است. نتایج نشان داد، به ترتیب شاخص های کنترل دسترسی با وزن 235/0، نظارت طبیعی با وزن 221/0تقویت قلمرو های طبیعی با وزن 189/0، حمایت از فعالیت های اجتماعی با وزن 154/0، تعمیر و نگهداری با وزن 134/0، بالاترین و پایین ترین رتبه را در کاهش میزان جرم خیزی در منطقه پیراشهری هشتگرد به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: طراحی محیطی، پیشگیری از جرم، فضاهای پیراشهری، رویکرد CPTED، هشتگرد
  • عباس هیاس نجف، محمد اکبرپور* صفحات 159-182

    هدف غایی برنامه های توسعه روستایی بهبود کیفیت زندگی در جوامع روستایی است، اما پیش شرط اصلی جهت  دستیابی به این مهم فراهم ساختن شرایط مناسب برای زندگی است که می تواند زمینه ساز ارتقای کیفیت زندگی در جوامع روستایی گردد. هدف از تحقیق حاضر سنجش وضعیت کیفیت زندگی در روستاهای پیراشهری بخش مرکزی خانقین است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و نوع آن کاربردی- توسعه ای است. حجم نمونه با استفاده از مدل کوکران (320 نفر سرپرست خانوار) برآورد گردید. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است و تجزیه وتحلیل  های آماری در محیط نرم افزارSpss انجام شده است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها و مشخص کردن وضعیت شاخص های کیفیت زندگی، از آزمون تی تک نمونه ای استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که وضعیت کیفیت زندگی از نظر شاخص اقتصادی و اجتماعی با توجه به t  به دست آمده که برابر با 220/7-  است در سطح پایین تری قراردارد  واز نظر شاخص خدمات عمومی و زیر ساختها با 891/35 و ویژگی واحد کالبدی با 835/26- و شاخص زیست محیطی با توجه بهt  به دست آمده که با 061/18- با سطح معناداری 99% در سطح پایینتری قراردارد. نتایج بیانگر آن است که ضریب همبستگی بین کیفیت محیط زندگی و اشتغال خانوارهای روستایی در ارتباط با  تحولات اقتصادی آنها معادل (59/0) بوده و سطح معناداری نیز در سطح (003/0) است. نتایج به دست آمده نشان داد کیفیت محیط سکونتی در روستاهای محدوده مورد مطالعه پایین تر از حد متوسط قرار گرفته و از لحاظ شاخص های مورد مطالعه بین روستاهای نمونه تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، کیفیت زندگی، فضاهای پیراشهری، خانقین، کشور عراق
  • احمد مومنی*، ماندانا جهانشیری، زهرا ترکاشوند صفحات 183-198

    مهاجرت معکوس یک امر خودجوش است که اگر تداوم داشته باشد می تواند راهکاری بسیار موثر برای احیای دوباره روستاها باشد و جان تازه ای به هویت و کارکرد روستا ببخشد. در این تحقیق با توجه به ضرورت مسئله پیش آمده سعی بر آن است که به تحلیل عوامل اثرگذار در رشد مهاجرت معکوس به سکونت گاه های پیراشهری نجف آباد بپردازد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحلیلی -توصیفی است. داده های مورد نیاز از طریق روش های اسنادی و پیمایش میدانی جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش برابر با 11662 نفر و 3550 خانوار ساکن در مناطق روستایی دهستان صادقیه می باشد که از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران 370 نفراز سرپرستان خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. ابزار موردسنجش پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن صوری و توسط پنل متخصصان تایید و پایایی آن بر اساس فرمول آلفای کرونباخ برای ابعاد مختلف بین 922/0 تا 710/0 محاسبه شد. توزیع پرسشنامه بر اساس تقسیم به نسبت جمعیت روستا و به صورت کاملا تصادفی میان سرپرستان خانوار انجام پذیرفت. جهت تحلیل نتایج از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد و برای تمامی تحلیل ها از نرم افزار Spss استفاده گردید. نتایج نشان می دهد که عمده عوامل جمعیت پذیر شدن روستاهای پیراشهری دهستان صادقیه ناشی از عوامل (اقتصادی) با تاثیرپذیری از نقش ضرورت شغل و نزدیکی به محل کار، عوامل (اجتماعی)  با تاثیرپذیری بازگشت به زادگاه خود، عوامل (فرهنگی) دل نکندن ساکنان بومی از شهید خود، به عنوان نمونه روستایی حاجی اباد با 101 شهید، عوامل (زیست محیطی) پایین بودن تراکم جمعیت، عوامل (زیرساختی) قرار گرفتن روستا در مسیر جاده های مواصلاتی استان و شهرستان است. با توجه به نتایج، پیشنهادات کاربردی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: مهاجرت معکوس، سکونتگاه های پیراشهری، نجف آباد
  • غلامرضا شاهی دشت، رحیم سرور*، مهدی مدیری صفحات 199-221
    کلانشهر مشهد و حریم آن ها در طی سال های اخیر رشد فیزیکی نامتوازنی را تجربه کرده و در حال حاضر در ابعاد مختلف مدیریتی، اقتصادی، کالبدی، اجتماعی، زیست محیطی و غیره با مشکلاتی زیادی همراه است. در این کلانشهر افزایش جمعیت و مهاجرت و ادغام روستاهای حریم شهر در بدنه کلانشهر مشهد از یک سو و کژ مدیریتی از سوی دیگر زمینه را برای افزایش چالش های مذکور افزوده است. نوع تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و در جمع آوری اطلاعات از مطالعات میدانی و کتابخانه ای بهره گرفته شده است. برای تجزیه وتحلیل یافته ها از روش کوکوسو (cocoso) استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در بخش اجتماعی شاخص عدم مشارکت مردم به عنوان یک حلقه مفقوده در ساماندهی پیرامون کلانشهر مشهد؛ در بخش اقتصادی شاخص افزایش تخلفات در ساخت وساز برای به دست آوردن سود بیشتر در مناطق پیرامونی کلانشهر مشهد؛ در بخشی کالبدی شاخص نبود مدیریت واحد در پهنه موردمطالعه برای صدور مجوز و نظارت برساخت و ساز؛ در بخش مدیریتی شاخص بخشی بودن مدیریت در پیرامون کلانشهر مشهد و درنهایت بخش زیست محیطی شاخص افزایش مشکلات زیست محیطی در پی تغییرات کاربری ها در محدوده و پیرامون کلان شهر مشهد اشاره کرد که پیرامون و حریم کلانشهر مشهد در وضع موجود با آن ها روبه رو است.
    کلیدواژگان: حریم، مدیریت شهری، پیراکلانشهر، کلانشهر مشهد
|
  • Rasol Ghorbani, Shahrivar Rostaei, Pooran Karbasi * Pages 1-18
    Urban development is an important economic and social phenomenon that has a great impact on the performance of ecological systems. Today, the rapid growth of cities and greater mastery of the environment have led to faster and more widespread environmental change. Therefore, the analysis of the pattern of urban development by using measurement techniques and the measurements of the face of the Land play an important role in the management and planning of cities and reduce environmental degradation. In this regard, the present study examines the growth and development patterns of the city of Maragheh and parts of its surroundings to provide corrective measures to improve its ecological processes. In this regard, initially land use maps for 1986, 1996, 2006, 2016 were prepared using Landsat satellite images. In order to analyze the changes, land use metrics have been used and to determine the scattered urban growth, the Holdern method has been used. The results of the Holdern model show that between 1986 and 2016, only 34% of the growth of Maragheh city was due to population growth and 66% was related to other factors such as (land exchange, land transfer outside the city limits). Also, the trend of changes in metrics in different time periods has shown a decrease in continuity and integration in land uses as well as a decrease in the internal growth pattern and consequently an increase in the external Creep of Maragheh city; Therefore, it can be concluded that the pattern of urban growth has been balanced horizontally by destroying orchids and fertile agricultural lands and natural resources and replacing them with the texture of scattered and incoherent urban and rural neighborhoods.
    Keywords: Urban creep, METRIC, land use changes, Maragheh
  • Khoda Karam Molaie, Lotfali Koozegar Collegi *, MohammadTaghi Razavian, Jamileh Tavakolinia Pages 19-36

    In the last three decades, the use of institutional capacity to achieve urban-regional development has become at the forefront of the development plans of the countries of the world, however, this has been neglected in less developed countries such as Iran. These institutions, as actors of development, play an important role in spatial developments on a territorial scale In this study, the city of Bojnourd has been studied to first assess the capacity of institutions in it and then to analyze the impact of these capacities on the process and institutionalization of regional development. The statistical population of this study consists of employees of institutions who have more awareness and knowledge than the capacity of their institutions and 400 of them were randomly selected. The results obtained through a questionnaire and using a single independent sample T-test show that the institutional capacity of Bojnourd city in all items with a total of 2.63 is at a low level. And none of the components have reached the average of 3. Similarly, these components have not been able to have a positive effect on regional development, with the highest impact on the "vital resources" component at 2.78 points and the lowest impact on the "material and physical resources" component at 2.36 points. Finally, it is suggested to use specialized forces in areas related to their knowledge and to prevent the loss of human capital against non-specialist activities.

    Keywords: Institutional Capacity, Development, Bojnourd
  • Ahmad Zanganeh *, Mohammad Soleimani, Musa Kamanroudi, Emad Mazarawi Pages 37-58
    Discourse Analysis of a Modern city:Representation of shanty town and the advent physical textureGiven post structuralism and Michel Foucault school of thoughts, the present study aims to overview the emergence of modern city in Ahvaz, genealogically. Foucault argues that “we must conceive discourse as a violence that we do to things, or, at all events, as a practice we impose upon them”. It can be declared that city, as a spatial-social reality, is the product of particular discourses. We conceive and interpret the objects (places) only through discursive relations, to the degree that the identity of a certain person or a certain place is established through power-knowledge relations, linguistic signs, otherness, antagonism, exclusion, etc. The result indicates that the essence of Iranian modern city has come to existence through special discourse. And the identity of city has been on the presence of the "others". Initially, the story and process of "becoming" a modern city in Iran has taken its physical frame based on centralization. On the contrary, the "others" has condemned and represented itself in various labels such as shanty town. Therefore, the identical basis of current cities in Iran is taken into account as an inevitable and absolute fact.
    Keywords: Discourse of modern city, genealogically, Others, margins, shanty town
  • Javad Mikaniki *, Zahra Shirzour, Bahareh Jafari Sahlabad Pages 59-78

    Suburban settlements are one of the obvious consequences of urban development in which rural-urban migration and urban migration play a key role. Suburbanization is defined as the growth of urbanization in the surrounding areas and the process of converting residential areas with a rural to urban nature. The purpose of this article is to investigate the factors affecting the growth of suburban settlements in Birjand. The type of research is based on the purpose, application and research method is descriptive-analytical. Data collection was done by library and survey method. The statistical population of heads of households in six villages of Pirashahr, Birjand, including 6423 resident households, 156 people were selected as a sample using Cochran's formula. The sampling method is probabilistic and stratified random. The data obtained from the survey of heads of households in the study area were analyzed by Spss and smartpls software. The results show that of the 4 factors extracted, the most important factor in the growth of suburban settlements is the economic factor with an impact factor (0.783), the second factor, the social factor with an impact factor (0.152), the third factor, the physical factor with Impact coefficient (0.40) and the fourth factor is environmental factor with impact factor (0.099). In the field of economic factors; Cheap land and housing prices, in terms of social factors; Existence of security in the field of physical factors; Improvement and strengthening of houses, residential construction and villa construction, and in the field of environmental factors, clean climate, calm and quiet environment has had the greatest impact on the growth of suburban settlements in Birjand.

    Keywords: Urban Growth, Rural migrations, Peripheral settlements, Birjand
  • Afshin Yeganeh, Reza Talebifard, Mohammad Valaei * Pages 79-96
    The purpose of this study is to analyze the economic viability in rural areas of Malekan city. The present research is exploratory in terms of exploratory purpose, descriptive-analytical method and applied research in terms of orientation. Library-field methods (observation and questionnaire) have been used to collect the required data and information. To rank the villages in terms of economic viability using the SAW method, 12 villages within a radius of 5 km of Malekan city were selected, which according to the 2016 census had a population of 29709 people and 9601 households, using the Cochran's formula, 154 rural households as Samples were selected. In order to study the mentalities regarding the effective factors in the economic viability of the suburban villages of Malekan city, the combined method of Q (Q) and exploratory factor analysis were used. The number of participants in this study was 19 specialists, experts and rural managers who responded to 30 research statements. The results showed that Laklar villages with a final score of 0.100, Tazeh Qaleh with a final score of 0.097 and Abbasabad with a final score of 0.095 are in the first to third ranks in terms of economic viability and the most important factors influencing the difference Spatial areas of villages in terms of economic viability are: 1) ease of access to the city and the existence of sufficient water resources with a specific amount of 4.28 and a value of variance of 26.76, 2) the existence of acceptable economic development, 3) environmental uniformity and labor efficiency And the existence of educational facilities and 4) the existence of job opportunities, the possibility of processing horticultural products and social security.
    Keywords: Economic Viability, Q Analysis, Malekan City
  • Mina Khandan, Nobakht Sobhani * Pages 97-112

    What makes planning for Tehran's suburban and protection of these lands imperative is the problems associated with the growth of Tehran's metropolitan area, the emergence and rapid growth of suburban settlements within the area, so that some form of instability in various social dimensions, Management has become a fixture in this area and has made Tehran's suburban a national and local issue, so planning and managing suburban protection is of utmost importance. The purpose of this article is to investigate the issue of suburban and its challenges in different aspects of Tehran. The research type is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. EDAS and WASPAS methods were used for data analysis. The results of EDAS method show that management, environmental and economic factors are respectively the most important challenges facing Tehran's suburban. In the indicators section, the results of the WASPAS model show that in the economic sector, the low economic capacity of residents for any kind of economic participation - in the management sector, lack of management integration in the use of private lands; Supervision of construction - in terms of laws and regulations, lack of coherent and coordinated planning, management and control laws; The current situation is Tehran's suburban.

    Keywords: Suburban, Management, sustainable development, Tehran
  • Zahra Jahan, Farhad Azizpour *, Alireza Estelaji Pages 113-130

    Development programs are prepared with the aim of improving the living standards of citizens (improving resources, opportunities and empowering society as a whole) in countries. The present article has been compiled with the aim of evaluating the effectiveness of the Fifth Plan strategies on the development of rural areas around the metropolis of Karaj. The statistical population of the study is the villages of Nazarabad city in which 355 people were determined using Cochran's formula as the sample size and they were sampled using stratified-random method. Documentary and field methods (questioning technique and questionnaire tools) have been used to collect data and information. To analyze the data, Kolmogorov-Smirnov tests, binomial test, regression, factor analysis and path analysis in SPSS software were used. Based on the research findings, it has been concluded that the final development index in the studied villages affected by the strategies (rural development) of the Fifth Plan has not had a positive development trend. A one-dimensional view in practice caused only the physical-civil dimension to have more suitable conditions especially in the development of infrastructure. Other components affecting the final indicators of development such as (improvement of environmental services, improvement of environmental quality, protection of cultural heritage, social capital, institutional capacity building, and welfare of local community, social responsibility, economic justice and stability Economic) have not been able to directly affect it and have only an indirect effect on the final index by upgrading the infrastructure.

    Keywords: Fifth Development Plan, Macro Rural Development Strategies, Rural development, Nazarabad County
  • Rahmat Bahrami * Pages 131-144
    Rural settlements, as part of geographical systems, are constantly changing in various economic, social and physical dimensions. The aim of this study is to investigate the effects of urban-rural connection with emphasis on economic developments in suburban areas of Sanandaj. The descriptive-analytical method is of field type. The statistical population includes 11 villages around Sanandaj with 8117 households, the sample size of which was determined based on Cochran. To examine the research questions, the opinions of 15 experts in the fields of rural planning and economics have been used. In data analysis, SPSS software was used to center-oriented indicators (mean, standard deviation, and variance) and GIS software to draw the effects of urban and rural links. The results showed that although all items had a high weighted average coefficient, four items more than other items such as the flow of goods and services, land exchange, immigration and income (capital) had a higher impact factor. In general, the villages of Babariz, Qalyan, Dushan and Asavaleh have had the most interactions and connections with the city of Sanandaj. The final results of the economic impact analysis indicate the growth and expansion of unauthorized construction, rising land prices, declining agricultural land in surrounding villages, and the attraction of migrants.
    Keywords: Village, city, village relations, Economic, Pirashahri, Sanandaj
  • MohamadAli Amari, Hedayat Sayyah Alborzi, MohammadReza Salimi Sobhan *, Mostafa Bali Chalandar Pages 145-158

    Urban spaces are one of the most influential factors in guiding individual and social behavior patterns. All human behaviors are formed in certain spaces that are the context of behavior. On the other hand, with the growth of urbanization in many parts of Iran, the problems and inadequacies of urban life have increased. Therefore, by designing the environment, crime can be prevented in these areas to some extent. In this regard, the aim of the present study is environmental design and its impact on crime prevention in the metropolitan areas of Tehran based on the CPTED approach in Hashtgerd. The research method is descriptive and analytical, based on library, documentary and field studies. Also, in order to analyze the data, SPSS software, FAHP model was used. In order to study in depth (the effects of environmental design and crime prevention in the suburban area of ​​Hashtgerd), regression test was used. The results showed that environmental design has a positive effect on crime prevention in the suburban area of ​​Hashtgerd. Then, in order to correlate the environmental design indicators and crime prevention in the suburban area of ​​Hashtgerd, multiple linear regression was used. The results showed that the correlation between environmental design indicators and crime prevention in the urban area of ​​Hashtgerd is equal to 0.68%, this value indicates a strong correlation between the two variables. Finally, in order to rank the indicators (design Fuzzy Hierarchical Analysis (FAHP) has been used. The results showed that, respectively, access control indicators with a weight of 0.235, natural supervision with a weight of 0.221, strengthening of natural territories with a weight of 0.189, support of social activities with a weight of 0.154, maintenance with Weight 0.134, have the highest and lowest rank in reducing the crime rate in the suburban area of ​​Hashtgerd.

    Keywords: environmental design, Crime Prevention, Urban peripheral spaces, CPTED Approach, Hashtgerd
  • Abbas Hayas Najaf, Mohammad Akbarpour * Pages 159-182

    The Main Purpose of this Study is the Quality of Life Situation in the Suburban Villages of the Central Part of Khaneqin in Terms of Dimensions (Environmental, Physical, Social, Economic) to what Extent. The Method Used in this Research is Descriptive-Analytical Method According to the Nature and Purpose and also in Accordance with the Research Test as well as Data Collection. The Statistical Population Studied in this Rural Households Living in Urban Peripheral Spaces of Khaneqin with a Population of 38,999 People and 8,173 Households Living in 86 Villages. 14 Villages were Randomly Selected with a Total Population of 1,965 Households with 1960 Households. 320 People were Estimated by Stratified Sampling Method Using Cochran's Formula. Indicators Used to Measure the Quality of the Living Environment, including educational services, health, public and infrastructure services, security, employment dimension, correspondence with administrative-political institutions, etc. to analyze the data The collected methods were descriptive and inferential statistics and Spss and Excel software as well as t-test and Pearson correlation. The results of this study show that the central part of Khanaqin, with its environmental potential and socio-economic capabilities, is the impact of its environmental-ecological structure in recent years due to the successive wars in Iraq, its occupation by ISIS and the expansion of Security and ethnic-religious conflicts have caused a lack of economic prosperity on the one hand and a decrease in the quality of living environment, and it is suggested to improve the quality of life of villagers in the first step to increase security and start new businesses and prosperity of agricultural activities and .. Take care.

    Keywords: Quality of living environment, rural settlements, Central Part of Khaneqin
  • Ahmad Momeni *, Mandana Jahanshiri, Zahra Torkashvand Pages 183-198

    Reverse migration is a spontaneous thing that, if it continues, can be a very effective way to revitalize villages and give new life to the identity and function of the village. In this study, due to the necessity of the issue, it tries to analyze the factors affecting the growth of reverse migration to the suburban settlements of Najafabad. This research is applied in terms of purpose and analytical-descriptive in terms of method. The required data was collected through documentary methods and field survey.The statistical population of the study is 11662 people and 3550 households living in rural areas of Sadeghieh district, of which 370 household heads were selected as the sample size using Cochran's formula. The instrument was a researcher-made questionnaire whose validity was formalized and confirmed by a panel of experts and its reliability was calculated based on Cronbach's alpha formula for different dimensions between 0.922 and 0.710. The questionnaire was distributed based on the distribution in proportion to the population of the village and was done completely randomly among the heads of households. One-sample t-test was used to analyze the results and Spss software was used for all analyzes. The results show that the main factors in the population of suburban villages of Sadeghieh district are due to (economic) factors with the impact of the role of job necessity and proximity to the workplace, (social) factors with the impact of returning to their homeland, (cultural) factors Indigenous residents of their martyr, as a rural example of Hajiabad with 101 martyrs, are the factors (environment) of low population density, factors (infrastructure) of the village being located on the roads of the province and the city. According to the results, practical suggestions were presented.

    Keywords: Population, Urban Peripheral, Sadeghie
  • Gholamreza Shahidasht, Rahim Server *, Mahdi Modiri Pages 199-221
    The metropolis of Mashhad and their territory has experienced unbalanced physical growth in recent years and is currently associated with many problems in various dimensions of management, economic, physical, social, environmental and so on. In this metropolis, increasing population and migration and integration of rural areas in the body of Mashhad metropolis on the one hand and management distortion on the other hand has increased the grounds for increasing these challenges. The type of research in this research is descriptive-analytical and in collecting information, field and library studies have been used. Cocoso method was used to analyze the findings. The results of this study show that in the social sector, the index of non-participation of the people as a missing link in organizing around the metropolis of Mashhad; In the economic sector, the index of increasing violations in construction to earn more profit in the suburbs of Mashhad; In the physical part, there was no indicator of unit management in the study area for issuing permits and supervising construction; In the management section, the management of the suburbs around the metropolis of Mashhad and finally the environmental section, the index of increasing environmental problems following changes in land uses in and around the city of Mashhad, pointed out that the perimeter and privacy of the metropolis of Mashhad is facing them in the current situation.
    Keywords: Privacy, urban management, sustainable development, Mashhad Metropolis