فهرست مطالب

مدیریت بحران - سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1400)

نشریه مدیریت بحران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرشاد پژوه*، صنم کوهی صفحات 5-20
    بارش های سیل آسا به دلیل ناگهانی بودن آن خسارات سنگینی در بخش های مختلف تاسیسات زیربنایی، عمرانی و کشاورزی برای مناطق مختلف کشورمان به ویژه مناطق پربارش به بار می آورند. در پژوهش حاضر به شناسایی الگوهای فشار تراز دریا و تحلیل شرایط همدید و ترمودینامیک روزهای بارش ابرسنگین استان گلستان پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا با استفاده از داده های ایستگاه زمینی و در نظر گرفتن دو شرط آستانه بارش بالاتر از صدک 98 درصد و فراگیری بیش از 50 درصد، 15 روز بارش ابرسنگین طی فصل بهار دوره آماری 1970-2019 استخراج شد. داده های فشار تراز دریا بر روی یاخته های 25/0 × 25/0 درجه قوسی در 10 تا 70 درجه عرض شمالی و 10 تا 90 درجه طول شرقی از مرکز پیش بینی های میان مدت اروپایی (ECMWF) استخراج شدند. بر روی ماتریس همپراش داده های فشار تراز دریا در15 روز بارش ابرسنگین تحلیل خوشه ای با روش ادغام انجام شد و 3 الگوی همدید فشار هنگام رخداد بارش های ابرسنگین بهاره استان گلستان مشاهده می شود. نتایج حاصل از تحلیل همدیدی نقشه ها نشان داد که به هنگام رخداد بارش های ابرسنگین زبانه هایی از پرفشارهای سرد مستقر بر روی اروپا، روسیه و سیبری و کم فشارهای گرم چند هسته ای واقع در مناطق جنب قطبی، نیمه شرقی ایران، پاکستان و اطراف دریاچه آرال و بالخاش به سمت شمال شرق ایران و استان گلستان گسترش یافته اند. این شرایط باعث شکل گیری مناطق جبهه زایی فعال و به تبع آن شیو فشاری شدید در شمال شرق و جو استان گلستان شده و منجر به رخداد روزهای بارش ابرسنگین در منطقه مورد مطالعه شده است. نتایج حاصل از تحلیل تابع شار همگرای رطوبت هم نشان داد که بیشترین شار همگرای رطوبت در ترازهای زیرین جو (1000 و 850 هکتوپاسکال) و به ترتیب توسط منابع آبی خزر، خلیج فارس و عمان صورت گرفته است؛ اما در ترازهای میانی جو (700 و 500 هکتوپاسکال) با مداری شدن جریان های جوی علاوه بر دریای خزر، منابع آبی مدیترانه و سیاه هم تغذیه رطوبتی این گونه بارش ها را بر عهده گرفته اند.
    کلیدواژگان: بارش ابرسنگین، تحلیل خوشه ای، تحلیل همدید، شار همگرای رطوبت، استان گلستان
  • کرامت الله زیاری*، سید عباس رجایی، رسول داراب خانی صفحات 21-30

    امروزه عوامل مختلفی همچون رشد بی رویه جمعیت، تسطیح زمین و اشغال حریم رودخانه ها در کنار عوامل اقلیمی در مناطق شهری سبب گسترش سیلاب های شهری شده است. شهر ایلام هم از این شرایط مستثنی نیست؛ به طوری که این پدیده باعث تخریب و خسارات زیادی به مناطق مسکونی، راه های ارتباطی، اراضی زراعی و باغات در طی چند سال گذشته شده است. هدف از این پژوهش ارزیابی و پهنه بندی محدوده های سیل خیز در شهر ایلام است. بدین منظور معیارهایی همچون شیب، ویژگی های زمین شناسی، جانگاری، آبراهه، خاک و کاربری اراضی انتخاب و توسط تحلیل سلسله مراتبی و مدل فازی مورد وزن دهی و استاندارد سازی قرار گرفتند. در نهایت نقشه پهنه بندی نهایی با همپوشانی نقشه های وزن دهی شده برای هر معیار درسامانه اطلاعات جغرافیایی تهیه شد. بررسی و تحلیل نهایی نقشه به دست آمده بیانگر آن است که نواحی شمال و شمال غرب دارای بیشترین ظرفیت در برابر خطر سیل هستند. همچنین نتایج نشان داد که از کل مساحت منطقه 6/0 درصد در طبقه آسیب پذیری بسیار بالا، 29/6 درصد در طبقه آسیب پذیری بالا، 92/20 درصد در طبقه آسیب پذیری متوسط، 23/50 درصد در طبقه آسیب پذیری کم و 95/21 درصد در طبقه آسیب پذیری بسیار کم قرار دارند.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، سیل خیزی، منطق فازی، GIS، شهر ایلام
  • ندا مشهدی، رضا توکلی مقدم* صفحات 31-46
    مدیریت زنجیره تامین غذایی به دلیل مقیاس بالایی آن در صنعت، مقدار اتلاف مواد غذایی در جهان و رابطه بین اتلاف مواد غذایی و سوء تغذیه جهانی از اهمیت بالایی برخوردار است. زنجیره تامین مواد غذایی شامل تهیه و تولید غذا و شرکت های تولیدکننده، عمده فروشی و کارخانه های توزیع، دلالان، مکان های سرویس غذا و رستوران هاست. بررسی اقلام فسادپذیر در قالب زنجیره تامین می تواند نیازهای بخشی از صنایع که با این اقلام در ارتباط هستند را برطرف کند. این مقاله مسئله طراحی شبکه زنجیره تامین مواد غذایی فاسدشدنی با ریسک اختلال را مطالعه می کند که شامل مکان یابی تسهیلات، تخصیص جریان بین تسهیلات و تصمیمات مسیریابی است و به ارایه مدل سه هدفه جهت کمینه سازی هزینه های عملیاتی شامل هزینه بازگشایی مراکز خدمات رسانی، هزینه تعمیر مسیرها در جریان اختلال و هزینه تقاضاهای برآورده نشده، کمینه سازی زمان پاسخ و بیشینه سازی قابلیت اطمینان مسیرها می پردازد. درستی مدل پیشنهادی از طریق حل با روش محدودیت اپسیلون در نرم افزار گمز بررسی می شود. از آنجا که این مسئله جز و آن دسته مسایلNP-hard  به شمار می آید، برای حل آن در ابعاد بزرگ از الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب استفاده می شود. در خاتمه، جهت نشان دادن کارایی مدل پیشنهادی ارایه شده، نمونه  مطالعات واقعی شامل نواحی ده گانه منطقه یک شهر تهران مورد آزمون قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین مواد غذایی، فسادپذیر، ریسک اختلال، الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب
  • امین فرحبخش، پروانه سموئی* صفحات 47-56
    یکی از مسایل بسیار مهم روز، حوادث و رخداد های طبیعی و آثار شدید و مخرب جانی و مالی مربوط به آن ها است. با توجه به این که در شرایط بحرانی زمان مورد نیاز برای خدمت رسانی و ارسال کالاهای امدادی بسیار محدود است؛ بنابراین با توجه به محدودیت های موجود، ضرورت نیاز به تعریف شرایطی ویژه برای امدادرسانی با هدف کاهش تلفات به وضوح روشن است. این تحقیق در حوزه یک زنجیره تامین خدمت، یک سیستم خدمات پزشکی حیاتی سیار مبتنی بر تعریف بیمارستان های سیاری که وظیفه خدمت رسانی به بیماران دارای اولویت های پزشکی در مناطق آسیب دیده را دارند تعریف می کند. دو هدف حداقل کردن هزینه های امدادرسانی و زمان خدمت رسانی که به ترتیب مبتنی بر معیارهای اقتصادی و اجتماعی هستند برای تعیین مکان های توزیع، مسیر بهینه ارسال بیمارستان ها و همچنین میزان ظرفیت خدمت رسانی بیمارستان ها در زمان رخداد حادثه در نظر گرفته شده است. مدل مسئله مورد نظر با استفاده از روش  با در نظرگرفتن تابع هدف مربوط به زمان خدمت رسانی به عنوان هدف اصلی حل شده است و جبهه پارتو مربوط به حل مدل ارایه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی چندهدفه، شرایط بحران، بیمارستان سیار، زنجیره تامین خدمت
  • عامر نیک پور*، صدیقه لطفی، منصوره یاراحمدی صفحات 57-71

    مخاطر ه های طبیعی چالشی اساسی در دستیابی به توسعه پایدار جوامع انسانی است. این گونه مخاطرات این ظرفیت را دارند که در نبود سیستم های کاهش خطر به سوانحی هولناک و ویران کننده برای اجتماعات بشری تبدیل شوند. عموما این تاثیرگذاری به واسطه ارتباطات بسیار پیچیده موجود میان سیستم های مختلف جوامع انسانی ابعاد گسترده ای داشته و باعث وارد آمدن خسارات بسیاری به بخش های گوناگون از جمله کالبد، اجتماع، فرهنگ و هویت می شود. علی رغم عدم پیش بینی زمان وقوع بسیاری از این مخاطرات می توان با چاره اندیشی و شناخت همه جانبه این گونه وقایع در جامعه تحت تاثیر میزان آسیب پذیری را به حداقل ممکن کاهش داد و از این راه به جامعه ای پایدار به واسطه تاب آوری در مواجهه با این گونه پدیده ها دست یافت. افزایش تاب آوری شهرها در برابر بلایای طبیعی به ویژه زمین لرزه ها به میزان زیادی در کاهش این خسارات و همچنین زمان بهبودی جوامع موثر است. در این میان برنامه ریزان و مدیران شهری به منزله مهمترین نهادهای درگیر در طراحی کالبد شهرها نقشی اساسی در افزایش تاب آوری جوامع شهری در برابر زمین لرزه دارند. هدف از انجام این تحقیق سنجش و ارزیابی میزان تاب آوری شهر نورآباد ممسنی در برابر مخاطر ه های طبیعی با تاکید بر زلزله است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای تی تک نمونه و واریانس یک طرفه انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که نواحی از نظر شاخص اقتصادی، کالبدی، نهادی و اجتماعی با یکدیگر تفاوت معناداری دارند و شهر نورآباد ممسنی از نظر تاب آوری کالبدی، اجتماعی و نهادی مطلوب و در بعد اقتصادی نامطلوب است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ابعاد تاب آوری، مخاطر ه های طبیعی، نورآباد ممسنی
  • حامد فاضلی کبریا*، ابوطالب شفقت، اکبر بهمنی، مینو کریمی صفحات 73-81

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر سرمایه  اجتماعی بر تاب آوری با نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی در برابر بلایای طبیعی (مورد مطالعه: کارکنان جمعیت سازمان هلال احمر شهر کرمانشاه) شکل گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل 108 نفر از کارکنان سازمان هلال احمر شهر کرمانشاه است که به روش نمونه گیری از طریق سرشماری تمام افراد شاغل را به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسش نامه استاندارد رفتارشهروندی سازمانی توسط پودساکف و مکنزی (1993) پرسش نامه استاندارد سرمایه اجتماعی مدل ناهابیت و گوشال (1998) و پرسش نامه تاب آوری کونور و دیویدسن (2003) استفاده شده است. با استفاده از آلفای کرونباخ پایایی پرسش نامه ها به ترتیب عبارت است از: آلفای کرونباخ رفتار شهروندی سازمانی برابر 0.77، آلفای سرمایه اجتماعی برابر 0.84 و آلفای کرونباخ تاب آوری برابر 0.89. روایی پرسش نامه ها هم با استفاده از روش محتوا و همچنین استاندارد بودن پرسش نامه ها از روش تحلیل عامل تاییدی و اکتشافی تایید شد. برای تحلیل داده ها از روش آمار استنباطیSpss21 و به منظور بررسی رابطه بین مولفه های از آزمون پیرسون و برای تایید یا رد فرضیات پژوهش از روش رگرسیون چندمتغیره و آزمون تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج پژوهش ارتباط معناداری بین سرمایه اجتماعی و تاب آوری و رفتارشهروندی سازمانی نشان داد. بدین معنی که فرضیه های تحقیق مورد تایید واقع شده اند، اما رفتار شهروندی سازمانی به عنوان نقش میانجی مورد تایید واقع نشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تاب آوری، رفتار شهروندی سازمانی، جمعیت هلال احمر کرمانشاه، بلایای طبیعی
  • مسعود ژاله، فرزین چاره جو* صفحات 83-99

    شهرها به عنوان گسترده ترین ساخته دست بشر همواره در معرض بلایا و سوانح طبیعی و انسانی بسیاری بوده اند. در این میان، زلزله اغلب تلفات جبران ناپذیری را بر این سکونتگاه ها و ساکنان آن تحمیل کرده که لازم است تا با مقاوم سازی شهرها بتوان صدمات ناشی از آن را کاهش داد. پژوهش حاضر در حوزه تحقیقات کاربردی-اکتشافی قرار دارد. روش تحقیق به لحاظ هدف؛ شناختی و از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی-مقایسه ای است. چارچوب نظری تحقیق با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. فرآیند بررسی ها به این صورت است که ابتدا با مروری بر مطالعات صورت گرفته اقدام به شناسایی معیارهای تاب آوری در برابر زلزله شده و سپس با توزیع پرسش نامه اطلاعات لازم گردآوری شده، پس از کمی سازی داده ها به نرم افزار GIS و محیط IDW وارد شده و مورد تحلیل فضایی قرار گرفته اند؛ سپس لایه های ایجادشده بااستفاده ازتوابع فازی و تحلیل تاپسیس فازی وزن دهی شده اند. پس از اعمال ضرایب لایه ها و بر اساس مدل تاپسیس و همپوشانی آنها، میزان تاب آوری محدوده مورد بررسی محاسبه شده است. نتایج حاصل از بررسی ها که به صورت نقشه پهنه بندی ارایه شده، نشان می دهد که میزان تاب آوری در تمامی محلات یکسان نیست؛ به طوری که محلات بهارستان و فردوسی از نظر تاب آوری کالبدی در وضعیت نامطلوب و بسیار نامطلوب و محلات قیام، کوثر و آبشار در وضعیت مطلوب؛ و سایر محلات مورد بررسی هم از وضعیت متوسطی نسبت به تاب آوری کالبدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، زلزله، منطق فازی، منطقه 12 تهران
  • مجتبی رضایی، ناصر شمس کیا* صفحات 101-112

    مدارس به عنوان مراکز بااهمیت بالا همواره با مخاطرات جدی مواجه هستند. این مخاطرات که عمدتا پس از بروز سانحه به شکل خسارات محسوس و نامحسوس ظاهر می شوند، قادر به ایجاد آسیب هایی در بدنه سخت و فضای نرم این نوع از محیط های آموزشی هستند و پیامدهای ناگواری را به همراه دارند. سامانه فرماندهی حادثه این ظرفیت را داراست که تمامی منابع در دسترس را به جهت مدیریت پاسخ در زمان پس از سانحه به کارگیری کند. اما با توجه به ضعف های سیستمی ناشی از یکپارچه نبودن در ساختار مدیریت تصمیم، سامانه دچار پدیده ای تحت عنوان پیچیدگی ساختار تصمیم گیری در برخورد با حوادث می شود. یکپارچه سازی ظرفیت مفهومی مدیریت ایمنی با این سامانه منجر به ایجاد مدلی با ساختار توسعه پایدار برای مدارس می شود. چنانچه این مدل در مدیریت بحران مدارس وجود نداشته باشد، عملا فعالیت های مرتبط با تصمیم گیری و به کارگیری منابع در مواقع بحرانی با دشواری روبه رو می شود. یکی از ابهامات جدی در این میان مخاطرات اجرایی برای مقابله با حادثه است که در عمل به شکل ریسک های تصمیم گیری بروز می کند. مطالعات حاکی از اهمیت به کارگیری ساختار توسعه پایدار و مدیریت ایمنی در سامانه فرماندهی حوادث مدارس دارد که منجر به بهبود عملکرد سامانه می شود. این مقاله با بررسی میدانی، مطالعات کتابخانه ای و تجزیه وتحلیل گزارش برآمده از منطقه مورد مطالعه به بیان نقاط ضعف این سامانه می پردازد و مدلی مفهومی را برای درک بهتر از جایگاه این سامانه پیشنهاد می کند. این مدل با عنایت به درس فراگرفته شده از مشکلات مورد بررسی در درخت خطا، انعطاف پذیری در جمع آوری منابع و هدایت درست واحدهای واکنش اضطراری را دو مفهوم اصلی برای به کارگیری موثرتر سامانه فرماندهی حوادث در مدارس می داند.

    کلیدواژگان: سامانه فرماندهی حادثه، توسعه پایدار، تجزیه وتحلیل درخت خطا، مدیریت حوادث مدارس
  • علی فتاحی، علی اکبر امین بیدختی*، ابوالفضل دانایی صفحات 113-125

    توانایی بالقوه رسانه ها در مدیریت بحران اجتماعی با ابزار ارتباط جمعی در سایه مدیریت درست در آنها و بر آنهاست که می تواند به صورت بالفعل درآید. بحران در صورت فقدان مدیریت درست می تواند آسیب های غیرقابل جبرانی پدید آورد؛ از این رو محقق در این پژوهش که با هدف اصلی در این پژوهش ارایه الگوهای مدیریتی رسانه در تلویزیون در مواجهه با بحران های اجتماعی است، مولفه های مورد نیاز در مدیریت رسانه را در ارتباط با مدیریت بحران اجتماعی مطرح می کند. این پژوهش بر مبنای روش داده بنیاد و با فن مصاحبه از مدیران ارشد سازمان صدا و سیمای ج.ا.ا که با روش هدفمند انتخاب شده است، اجرا شد. مبنای نظری این پژوهش بر آرای اندیشمندان مختلف در قالب نظریه مسئولیت اجتماعی، نقش های مدیریتی رسانه، نظریه تعادل هایدر، جریان دومرحله ای و برجسته سازی ارایه شده است. تجزیه وتحلیل داده ها هم با تمرکز بر روش داده بنیاد اشتراوس با 3 مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی دسته بندی شده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که مدیریت رسانه های جمعی در بحران های اجتماعی در 4 طبقه مدیریت، جلب اعتماد، بحران و مخاطبان طبقه بندی می شود؛ به طوری که مقوله های مرتبط با هر یک از طبقات شامل مدیریت راهبردی و روانی، مخاطبان عام و خاص، رقابت فضای مجازی و اطلاع رسانی معتبر، نوع بحران و شدت بحران در الگوی ارایه شده تنظیم شده است. علاوه بر این، نتایج نشان دهنده آن است که عواملی مانند سرعت و صداقت در اطلاع رسانی، به کارگیری روش های نوین شناسایی و کاهش آسیب های بحران، توجه به اقشار گوناگون جامعه، ترویج روحیه مشارکت، درک مخاطبان و آمادگی مدیران در شرایط بحران به عنوان مولفه های اثرگذار بر مدیریت رسانه های جمعی در بحران های اجتماعی به شمار می آیند. در مجموع با توجه به ارتباط بین مقوله ها در الگوی به دست آمده در پژوهش حاضر می توان ادعا کرد که این مجموعه عوامل در صورتی که در یک بستر سازمانی مناسب قرار گیرند، قادر خواهند بود عملکرد مدیران رسانه در زمینه برنامه ریزی به منظور مقابله با بحران های اجتماعی را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: الگو، مدیریت رسانه، بحران، بحران اجتماعی، رسانه جمعی، تلویزیون، صداوسیمای ج.ا.ا
  • ایوب پژوهان، بیژن رضایی*، نادر نادری، علی عسگری صفحات 127-139

    پس از سوانح طبیعی یکی از مهمترین وجوه بازسازی، بازآفرینی کسب وکارهای کوچک آسیب دیده و تداوم روند فعالیت آنهاست. با این حال هنگام وقوع سوانح طبیعی معمولا توجه برنامه ریزان و متولیان امر بازسازی به منظر کالبدی متمرکز بوده و مقوله بازآفرینی کسب وکارهای کوچک مورد غفلت قرار می گیرد. در نتیجه چگونگی بازآفرینی کسب وکارهای کوچک چالشی بزرگ در مناطق سانحه دیده است و انتخاب رویکرد درست و مناسب مبتنی بر شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه متاثر بسیار حایز اهمیت است. بر این اساس، پژوهش کیفی حاضر با هدف واکاوی و تحلیل عوامل موثر بر بازآفرینی کسب وکارهای کوچک پس از زلزله سال 1396 کرمانشاه بااستفاده از روش پدیدارشناسی و رهیافت کلایزی انجام شده است. به این منظور، به کمک روش های نمونه گیری هدفمند و ملاکی تجارب زیسته 36 نفر از مالکان کسب وکارهای مختلف آسیب دیده شهری و روستایی بااستفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند بررسی شد. به منظور رعایت ویژگی های کیفی پژوهش از سه ملاک قابل قبول بودن، تاییدپذیری و قابلیت اطمینان استفاده شد. نتایج تحلیل محتوای استقرایی داده های به دست آمده از مصاحبه ها به شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر بازآفرینی کسب وکارهای کوچک شامل 157 مفهوم و 8 دسته از عوامل موثر بر بازآفرینی کسب وکارهای کوچک شامل عوامل مدیریتی و اقتصادی، نظارتی و اجرایی، فردی و سازمانی، فرهنگی و اجتماعی، زیرساختی و فرآیندی، حقوقی و قانونی، اطلاع رسان و آگاهی بخش و عوامل خارجی و غیربومی منتج شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که توجه به عوامل موثر بر بازآفرینی کسب وکارهای کوچک آسیب دیده روند بازآفرینی آنها را تسهیل و تسریع کرده و زمینه را برای استمرار معاش و کسب درآمد برای بازماندگان از سانحه فراهم می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، پدیدارشناسی، بازآفرینی کسب وکار کوچک، مدیریت استمرار کسب وکار
|
  • Farshad Pazhoh *, Sanam Kohi Pages 5-20
    Torrential rains because of the suddenness of damage in different parts of the infrastructure, construction and agriculturalareas of high rainfall regions of our country, especially in Regions with abundant rainfall. In the presentstudy, we have identified sea level pressure patterns and analyzed the synoptic and thermodynamic conditions of superheavy rainfall days in Golestan province.For this purpose, first, using ground station data and taking into account twothreshold conditions above 98% percentile and over 50% incidence, 15 days of super heavy rainfall were extracted duringthe spring of the 1970–2019 statistical period.Sea level pressure data are extracted on 0.25 /0 0.25 degree arc cells at 10 to70 degrees north latitude and 10 to 90 degrees east longitude from the European Mid-Term Forecast Center (ECMWF)Were. Cluster analysis by Ward integration method was performed on the sea level compressibility matrix data for15 days of super heavy rainfall and 3 synoptic pressure patterns observed during spring super heavy rainfalls eventsof Golestan province. The results of the synoptic analysis of the maps showed that during the heavy rainfall events,tabs of cold pressures based on Europe, Russia and Siberia and multi-core warm pressures located in the Arctic, mideasternregions of Iran, Pakistan and Aral and Balkhash Lake are spread northeast of Iran and Golestan province.Theseconditions have created active frontal zones and consequently severe pressure gradient in northeast and atmosphere ofGolestan province and have led to super heavy rainfall days in the study area. The results of moisture flux convergencefunction analysis also showed that the highest moisture flux convergence was at lower atmospheric levels (1000 and850 hPa) and by Caspian, the Persian Gulf and Oman water resources, respectively. But in the middle levels of theatmosphere (700 and 500 hPa) with the zonal atmospheric currents, In addition to the Caspian Sea, Mediterranean andBlack seas sources have also been responsible for the moisture supply of these rainfalls.
    Keywords: super heavyRainfall, cluster analysis, Synoptic analysis, Moisture Flux Convergence, Golestan province
  • Kramatolah Ziari *, Sayyid Abase Rajai, Rasol Darabkhani Pages 21-30

    Various factors such as overcrowding, land leveling and occupation of rivers along with climatic factorsin urban areas have caused urban flooding .The city of Ilam is no exception; This has caused a lot ofdamage to residential areas, roads, fields and farmlands over the past few years. The purpose of this studyis to evaluate and zoning flood-prone areas in Ilam. For this purpose, criteria such as slope, geological features,topography, streamflows, soil and land use were selected, weighted and standardized by hierarchicalanalysis and fuzzy model.Then, zoning map with overlapping the weighted maps for each criterion was preparedin the GIS. Final analysis of the map shows that the north and northwest areas have the highest potentialfor flood risk. The results also showed that 0.60% of the total area are in very high vulnerability categoryand 6.29% in high vulnerability class, 20.92% in the average vulnerability class, 50.23% in low vulnerabilityclass and 21.95% in the very least vulnerable category.

    Keywords: Zoning, flood, Fuzzy model, GIS, Ilam city
  • Neda Mashhadi, Reza Tavakkoli-Moghaddam * Pages 31-46
    Food supply chain management is very vital due to its high scale in industry, amount of wastage of food in theworld and relationship between wastage of food and under-nourishment. It consists of producing the food andmanufacturing companies, whole sale and distributors, brokers, food service places, restaurants and retail groceryfirms. Studying perishable goods in a supply chain can be helpful for industries that are related to these kinds ofgoods. Because of the important role of location and routing in a supply chain, unity of these elements leading toan efficient supply chain. Recently, multi-layer and multi-facility problems in a supply chain have been studiedin large scale. Connection between facilities (i.e., the best flow allocating between facilities and vehicle routingfor supplying the perishable foods) is one of the key subjects for this problem. This paper studies a perishable foodsupply chain network with disruption risk including the location of facilities, allocating flow between facilitiesand routing decisions. It also presents a multi-objective model to minimize the operational costs (e.g., openingcost, route repairing cost during the disruption and unsatisfied demands cost), minimize the response time, andmaximize the reliability of minimum routes. Validity of the model is investigated by the ε-constraint method inGams. Since this problem is an NP-hard one, the NSGA-II is used for solving this problem in large sizes. Finally,to show the efficiency of the proposed model, a real case study including 10 zone of district 1 of Tehran is applied.
    Keywords: food supply chain, perishable, disruption risk, NSGA-II algorithm
  • Amin Farahbakhsh, Parvaneh Samouei * Pages 47-56
    One of the most significant issues nowadays is natural disasters and their severe and devastating vital and financial effect. As in crisis situations, the time required to service and deliver relief goods is extremely limited, therefore, with regard to existing restrictions, the need to define special conditions for relief with a view to alleviating casualties is clearly evident. This research in the scope of a service supply chain defines a vital mobile medical service system based on the definition of mobile hospitals that serve patients with medical priorities in the affected areas. The two objectives of minimizing relief cost and service time, which are based on economic and social criteria, respectively, are intended to define the distribution locations, the optimal route of hospital delivery, and also the capacity of hospitals to serve in case of casualty. The problem model is solved using the constraint method by considering the objective function of the service time as the main objective, and the Pareto frontier of the model solution is presented.
    Keywords: Multi-Objective Programming, Crisis Situation, Mobile Hospital, Service Supply Chain
  • Amer Nikpour *, Sedigheh Lotfi, Mansoureh Yarahmadi Pages 57-71

    Natural disasters are a major challenge in achieving sustainable development in human societies. Such disastershave the potential to become devastating for human communities in the absence of risk reductionsystems. Generally, this impact is so widespread because of the very complex interconnections between the varioussystems of human societies and causes many damages to various parts including body, community, cultureand identity. Despite the time of many of these disasters is unpredictable, it is possible to reduce the vulnerabilityto the least possibility by providing a comprehensive and deep understanding of such events in the affected communityand thereby reach to a sustainable society through resilience in the face of such phenomena. Increasingthe resilience of the cities against natural disasters, especially earthquakes, is greatly effective in reducing thesedamages as well as in the recovery time of communities. Meanwhile, urban planners and managers as the mostimportant institutions involved in the design of cities can play an essential role in increasing resilience of urbancommunities against the earthquakes. The purpose of this study is to assess the resilience of Noorabad Mamasanicity against natural disasters with emphasis on earthquakes. Data analysis performed using SPSS software andone sample t-test and one-way ANOVA. The results of this study showed that the areas are significantly differentin terms of economic, physical, institutional and social index and Noorabad Mamasani is desirable in terms ofphysical, social and institutional resilience but is undesirable in terms of economic.

    Keywords: resilience, Resilience dimensions, Natural Disasters, Noorabad Mamasani
  • Hamed Fazeli Kebria *, Abotaleb Shafagat, Akbar Bahmani, Mino Karimi Pages 73-81

    The aim of this study was to investigate the effect of social capital on resilience with the mediating role of organizational citizenship behavior against natural disasters (Case study: Red Crescent Society staff in Kermanshah). The statistical population of the study included 108 employees of the Red Crescent Organization of Kermanshah, who were selected as the statistical sample by statistical sampling method. In order to collect the required data, the standard questionnaire of organizational behavior behavior was used by Podsakoff and Mackenzie (1993), the standard questionnaire of social capital model of Nahabit and Goshal (1998) and the resilience questionnaire of Connor and Davidson (2003). Using Cronbach’s alpha, the reliability of the questionnaires is as follows; Cronbach’s alpha is 0.77 for organizational citizenship behavior, 0.84 for social capital alpha, and Cronbach’s alpha for regression is 0.89. The validity of the questionnaires was confirmed using the content method and also the standardization of the questionnaires was confirmed by the confirmatory and exploratory factor analysis method. Spss21 inferential statistical method was used to analyze the data and Pearson test was used to investigate the relationship between the components and multivariate regression and path analysis test were used to confirm or reject the research hypotheses. The results of the study showed a significant relationship between social capital and resilience and organizational citizenship behavior. This means that Moore’s research hypotheses have been confirmed, but organizational citizenship behavior has not been confirmed as a mediating role.

    Keywords: Social Capital, Resilience, Organizational Citizenship Behavior, Kermanshah Red Crescent Society, Natural Disasters
  • Masood Zhaleh, Farzin Charehjoo * Pages 83-99

    Cities, as the most complex and widespread man-made structure, have always been exposed to many natural and human disasters. In the meantime, natural disasters, especially earthquakes, which are among the most devastating unpredictable hazards, have often caused massive damage and irreparable casualties on these settlements and its residents; which it is necessary to reduce its damages by urban retrofitting. The present research is in the field of applied-exploratory researches. The research method is objective and cognitive; and is of a descriptive- analytical-comparative nature. Study process is designed to first identify the earthquake resiliency criteria by reviewing multiple studies and then collecting the necessary data through questionnaire. After data quantization, the necessary information is entered into the GIS software and IDW analyzing method, then the layers are weighted using Fuzzy logic; In the final section of the analysis, after applying the coefficients of the layers and based on the topsis model and their overlap, the level of resilience of the neighborhoods of the study area has been calculated. The results of these studies, which are presented in the form of a zoning map from the regional resonance spatial analysis, show that the resilience level is not the same in all neighborhoods. Baharestan and Ferdowsi neighborhoods are in a unfavorable situation, neighborhoods of the Ghiam, Kowsar and Abshar have a favorable situation; and other neighborhoods are also in a moderate position compared to physical resiliency, which need to be prioritized, in order to irreparable damage in their respective policies and decisions.

    Keywords: Physical resiliency, Earthquake, Fuzzy logic, Tehran’s Region 12
  • Mojtaba Rezaee, Nasser Shamskia * Pages 101-112

    The occurrence of abnormal incidents, such as accidents, fires, landslides, falling structures, etc., hascaused a lot of life and financial losses due to different reasons and lack of planning in a timely manner. In themeantime, schools are considered as educational places and environments for the development of the country’s futuretalent, and due to high population density, they are considered to be places of high importance. Safety and disastermanagement is one of the key issues in risk management and human resource and material resources, according towhich the managers of the organization should try to keep the environment of their forces out of any danger. The occurrenceof bad disasters in the country’s schools shows that safety and related issues are not being actively pursuedand a review of the existing safety management approach for schools is an essential requirement. There is some weaknessin the incident command system (ICS) for schools which must to be surveyed. The aim of this research is analysisthe weakness and complexity system of making decision in schools incident command system. A quantitative contentanalysis is use to extract the influence factors for failures in incident command system. Then, try to determine thespecific causes of the failures in such introduced systems by a fault tree analysis method. It is concluded that a nativeconceptual model might be considered as sustainable development model in such system.

    Keywords: incident management in schools, Sustainable development, Incident Command System, Fault Tree Analysis, Safety management
  • Ali Fattahi, Aliakbar Aminbidikhti *, Abolfaz Danai Pages 113-125

    It is the potential of the media in managing social crisis with the tools of mass communication in the shadow of the rightmanagement in them and on them that can become real. Crisis in the absence of proper management can cause irreparabledamage, so the researcher in this study with the main purpose of this study is to provide media management modelson television in the face of social crises that are components required in media management. Discuss social crisis management.This research was conducted based on the data method of the foundation and with the interview technique of thesenior managers of the Islamic Republic of Iran Broadcasting Organization, which was selected by the targeted method.The theoretical basis of this research is based on the opinions of different thinkers in the form of social responsibility theory,media management roles, Heather’s equilibrium theory, two-stage flow and highlighting. Data analysis is also categorizedby the Strauss Foundation’s data method with three stages of open, central, and selective coding. The researchfindings indicate that mass media management in social crises is classified into four categories: management, gainingtrust, crisis and audience, so that categories related to each class, including strategic and psychological management,general and specific audiences, Competitive cyberspace competition and credible information, crisis type and crisis severityare set in the presented model. In addition, the results show that factors such as speed and honesty in information,the use of new methods to identify and reduce crisis damage, attention to various segments of society, promoting the spiritof participation, understanding the audience and the readiness of managers in crisis situations as components. They areeffective in managing social media in social crises. In general, considering the relationship between the categories in themodel obtained in the present study, it can be claimed that this set of factors, if placed in a proper organizational context,will be able to perform media managers in planning to deal with crises. Improve social.

    Keywords: pattern, Media Management, Crisis, Social Crisis, Mass Media, Television, IRIB1
  • Ayoub Pazhouhan, Bijan Rezaee *, Nader Naderi, Ali Asgari Pages 127-139

    After natural disasters, one of the most important aspects of recovery is to rebuild the affected small businesses andthat is the continuation of their activity. However, when natural disasters occur, the focus of the planners and executiveson recovery is usually physically focused and the neglect of small business recovery is neglected. As a result,recovery of small businesses is a major challenge in disastered areas, and choosing the right approach based on theeconomic, social and cultural conditions of the affected community is crucial. Accordingly, the purpose of this studywas to analyze the factors affecting the recovery of small businesses after the Kermanshah earthquake in 2017, usingthe phenomenological approach and the Colaizzi approach. To this end, the lived experiences of 36 affected urban andrural business owners were analyzed using in-depth semi-structured interviews using purposeful and criterion samplingmethods. In order to comply with the qualitative characteristics of the research, three criteria of acceptability,validity and Dependability were used. The results of the inductive content analysis of the data obtained from the interviewsidentified and prioritize the factors affecting small business recovery, including 157 concepts and h categoriesof factors affecting small business recovery including managerial and economic factors, Supervisory and executive,individual and organizational, cultural and social, infrastructure and process, legal and legitimate, informants, andexternal and non-native factors resulted. Research findings show that attention to factors affecting the recovery of affectedsmall businesses facilitates and accelerates their recovery process and provides the basis for survivors to surviveand earn money from trauma survivors.

    Keywords: crisis management, Phenomenology, Small Business Recovery, Business Continuity Management