فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 57، تابستان 1400)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 57، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/29
  • تعداد عناوین: 25
|
  • داریوش فرهود* صفحات 1-2
  • معصومه قادری، محمدحسن جوادی*، سیامک جفرزاده صفحات 3-9
    زمینه

    یکی از موضوعات اخلاقی اساسی که در حوزه مسئولیت مدنی مطرح می شود میزان انطباق مسئولیت مدنی و عدالت اجتماعی است و اینکه در حوزه مسئولیت مدنی بر اساس چه اصلی عدالت اجتماعی جاری می شود؟ در حوزه مسوولیت مدنی، هدف جبران خسارت و رفع ضرر از زیاندیده است و در حقوق ایران، تقصیر مبنای اصلی این نوع مسوولیت می باشد. از این رو، هدف از پژوهش حاضر میزان انطباق مسئولیت مدنی و عدالت اجتماعی است و اینکه آیا با تکیه بر عنصر تقصیر می توان به عدالت اجتماعی دست یافت؟

    نتیجه گیری

    همسو با تغییرات جامعه و ظهور ارزش های نو، حقوق مسئولیت مدنی نیز متحول می شود که دلیل آن  ضرورت برقراری عدالت اجتماعی است. عدالت یکی از مفاهیم برجسته در حوزه فلسفه اخلاق است که در تمام دوران فلاسفه، سیاستمداران، حقوقدانان و سایر اندیشمندان راه های دستیابی به آن را در جامعه مورد کنکاش قرار داده اند. عدالت وابسته به زمان، مکان و دگرگونی روابط اجتماعی است و نخستین گام در تامین عدالت اجتماعی ایجاد قانون صحیح است تا اینکه هر کس نسبت به حقوق خویش آگاهی داشته و به دستیابی به آنچه سزاوار است، امیدوار و مطمین باشد. در حوزه مسئولیت مدنی یکی از راهکارها برای دستیابی به این عدالت استفاده از مفهوم تقصیر عمدی است. تقسیم بندی های گوناگونی توسط حقوقدانان برای تقصیر ایجاد گردیده است. تقصیر براساس عنصر معنوی به تقصیر عمدی و غیرعمدی، تقسیم می شود. تقصیر عمدی می تواند اساس آثار و احکامی در عمل قرار گیرد که هیچ ذوق سلیمی نمی تواند آن را انکار کند. از مهم ترین اثرات تقصیر عمدی، تاثیر بر رابطه سببیت می باشد. رابطه سببیت رکن اساسی و عنصر حیاتی مسوولیت مدنی است. یعنی باید بین ضرر وارده و تقصیر عرفا رابطه ای وجود داشته باشد، به نحویکه اگر آن تقصیر(فعل و ترک فعل) نمی بود، قطعا ضرری حاصل نمی شد. در نهایت باید گفت نظریه تقصیر به تنهایی نمی تواند مبنای منحصر مسئولیت مدنی شمرد؛ زیرا گاهی عدالت ایجاب می کند که کسی متحمل ضرر شود که مقصر نبوده است بنابرای باید تقسیم مسئولیت بر اساس درجه تقصیر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق، عدالت اجتماعی، مسئولیت مدنی، تقصیر عمدی، سببیت
  • محمد غلامی، فریبرز رحیم نیا*، غلامرضا ملک زاده، علیرضا خوراکیان صفحات 10-17
    زمینه

    شوخی یکی از ویژگی های رفتاری حایز اهمیت اخلاقی و از روش های مهم و متداول ارتباطات انسانی است که علیرغم مزایای فراوان، در صورت عدم به کارگیری صحیح، ممکن است پیامدهای غیراخلاقی به دنبال داشته باشد، این امر ابهاماتی درباره اخلاقی بودن ذاتی آن به ذهن متبادر می نماید. از این رو هدف مطالعه حاضر، تبیین ماهیت و چیستی شوخی و مقایسه آن با مفاهیم مشابه به منظور تعیین حدود و مرزهای آن به عنوان یک ویژگی و رفتار اخلاقی است که برای تحقق آن، از روش مرور روایی در میان تعاریف و نظریه های موجود در مقالات و کتب علمی و فرهنگ های لغت انگلیسی و فارسی پیرامون موضوع، استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان می دهد که شوخی (ویژگی رفتاری) و شوخ طبعی (مجموعه ای از صفات شخصیتی)، مفاهیم اخلاقی و مثبتی هستند که در دو صورت می توانند پیامدهای منفی به همراه داشته باشد: 1 عدم توازن در لطافت نقض (خروج از حد شوخی) 2 به کارگیری بیش از حد (به لحاظ تعداد، دفعات و تناوب). لذا شوخی ممکن است پیامد غی راخلاقی در پی داشته باشد، اما شوخ طبعی همواره مثبت و اخلاقی است. تبیین مرزهای اخلاقی شوخی، مستلزم مقایسه آن با مفاهیم مشابه و مرتبط است که برای این منظور باید دو قید: 1 هدفمندی و نیت (مثبت و خیرخواهانه) 2 کم خطر بودن نقض صورت گرفته را در نظر گرفت. بر این اساس در مطالعه حاضر برخی از مفاهیم مرتبط نظیر بذله گویی، لطیفه، طعنه، تهکم، تمسخر، اسهتزاء، دست انداختن دوستانه و... با شوخی مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد
  • حسین قاسمی*، علیرضا ثقه الاسلامی صفحات 18-24
    زمینه

    کلان داده ها به مجموعه عظیمی از داده ها گفته می شود که جمع آوری، تحلیل و مدیریت آن ها فراتر از توان رایانه های شخصی در یک بازه زمانی مشخص است. کلان داده ها به عنوان یک منبع عظیم اطلاعاتی می تواند ابعاد مختلف زندگی اجتماعی و اخلاقی انسان ها را تحت تاثیر قرار دهد. همراه با توسعه و گسترش کلان داده ها و فناوری های مبتنی بر آن، ابعاد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، و به طور کلی زیست بوم اطلاعاتی جهان معاصر دستخوش تحولاتی بنیادی گردیده است، آن چنان که این تحولات موجب پیدایش مسایل و چالش های اخلاقی نوظهور و متعددی شده است. یکی از مهم ترین چالش های اخلاقی، تاثیر کلان داده ها بر عاملیت اخلاقی شهروندان در جامعه اطلاعاتی است.

    نتیجه گیری

    در این مقاله با مراجعه به منابع تخصصی، ابتدا مفهوم عاملیت اخلاقی معرفی و در ادامه پیامدهای کلان داده ها بر عاملیت اخلاقی بررسی می گردد. توسعه کلان داده ها و فناوری های مرتبط با آن، مولفه های چهارگانه 1) اراده آزاد و امکان انتخاب، 2) آگاهی و اطلاع از نتایج عمل، 3) وجود رابطه علی میان عمل و نتایج عمل، و 4) قدرت و توانایی عامل های اخلاقی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. این در حالی است که این مولفه ها در نظام های اخلاقی سنتی به عنوان مهم ترین شروط برای تحقق عمل و عاملیت اخلاقی معرفی می شوند. تاثیر کلان داده ها بر مولفه های چهارگانه عاملیت اخلاقی را می توان در سه سطح تبیین کرد: 1) تضعیف مفاهیم سنتی، 2) تغییر در مفاهیم سنتی، و 3) توسعه مفاهیم جدید. بر این اساس، نتیجه گرفته می شود که کلان داده ها شروط اساسی عاملیت اخلاقی در نظام های اخلاقی سنتی را مسلتزم تغییر، تحول و توسعه می نماید.

    کلیدواژگان: اخلاق فناوری اطلاعات، عاملیت اخلاقی، عمل اخلاقی، کلان داده ها
  • محمدحسین مشرف جوادی، سید علی اکبر نیلی پور طباطبایی، محمدتقی شفیعی* صفحات 25-37
    زمینه

    نبود رهبران اخلاقی و تشدید رفتارهای غیراخلاقی از جدی ترین چالش هایی است که سازمان ها با آن روبرو هستند و لذا بررسی نقش رهبری در شکل گیری رفتارهای اخلاقی برجسته شده است. بنابراین هدف این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی مهم ترین شاخص های رفتاری رهبران اخلاقی است که بتواند راهنمای پیاده سازی رهبری اخلاقی در سازمان باشد.

    روش

    این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و بر حسب نحوه ی گردآوری داده ها، از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری اول، خبرگان دانشگاهی و سازمانی با حجم نمونه 15 نفر برای انجام مصاحبه (انتخاب با روش نمونه گیری هدف مند تا مرحله ی اشباع نظری) و 37 نفر برای توزیع پرسش نامه (انتخاب با روش گلوله برفی) بود. جامعه آماری دوم، مدیران پایه، میانی و ارشد سازمان های دولتی استان اصفهان به تعداد 2000 نفر با حجم نمونه 322 نفر (با استفاده از فرمول کوکران) که به شیوه تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده ها توسط مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و بررسی متون و پرسش نامه گردآوری و برای تجزیه تحلیل آنها از آزمون رتبه بندی فریدمن، تحلیل همبستگی و تحلیل عاملی استفاده شد.

    یافته ها

    101 شاخص به عنوان مهم ترین شاخص های رفتاری رهبران اخلاقی که در 18 ویژگی کلیدی برای این رهبران دسته بندی شده اند، شناسایی و اولویت بندی شدند. نتایج در جامعه آماری مدیران سازمان های دولتی استان اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفته و تایید شد. براساس آزمون رتبه بندی فریدمن، ویژگی های انصاف و عدالت، صداقت و درست کاری، احترام، نوع دوستی، خدمت گذاری، ایفای نقش الگوی رفتارهای اخلاقی، خوش بینی و خیراندیشی، ثبات رفتاری و توصیه ها و رهنمودهای اخلاقی به ترتیب بالاترین اولویت را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    در نتیجه این پژوهش، مهم ترین شاخص های رفتاری رهبران اخلاقی شناسایی شد که در ویژگی های کلیدی دسته بندی و اولویت بندی شده اند. این شاخص ها، راهنمای عملی پیاده سازی رهبری اخلاقی در سازمان بوده و به طور شفاف چهارچوب الگوی رفتاری رهبران را تعیین می کند.

    کلیدواژگان: اخلاق، رهبری، رهبری اخلاقی، شاخص های رفتاری، ویژگی های رفتاری
  • مهان قلمکاری، محمد نوریان*، عصمت مسعودی ندوشن، داریوش نوروزی صفحات 38-47
    زمینه

    شناسایی انتظارات  اخلاقی دانشجویان از آموزش عالی به مدیران کمک می کند تا با تامین انتظارات، انگیزه تحصیلی دانشجویان را فراهم کرده و به پیشرفت تحصیلی و علمی آن ها و در نهایت توسعه جامعه کمک نمایند. هدف پژوهش شناسایی انتظارات اخلاقی دانشجویان ایرانی از آموزش عالی است.

    روش

    مطالعه حاضر پژوهشی کیفی است که با استفاده از نظریه داده بنیان انجام پذیرفته است. جامعه مورد مطالعه دانشجویان تحصیلات تکمیلی می باشد. در انتخاب نمونه از روش نمونه برداری هدفمند و غیرتصادفی استفاده شده که نمونه با 20 مصاحبه اشباع شده است. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته استفاده شده و تحلیل داده ها از طریق نظریه داده بنیان به وسیله ی روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی صورت پذیرفته است.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها با استخراج جملات کلیدی مصاحبه ها، 128 مولفه اولیه شناسایی و در 11 بعد بهبود کیفیت زندگی، رعایت شان و حال دانشجویان، جایگاه خاص دانشجویان، توجه به تفاوت سطح علمی دانشجویان، حمایت های علمی از دانشجویان، ارجحیت خدمات به دانشجویان نخبه، شخصیت مطلوب و عملکرد مناسب اساتید، همدلی و همکاری بین دانشجویان و دانشگاه، تعهد سازمانی، مدیریت کارآمد و 3 درون مایه ی تمرکز بر رشد و خود کارآمدی، تاکید بر اهمیت جایگاه و نقش دانشجو، تمرکز بر خدمات علمی و آموزشی طبقه بندی گردیده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که دانشجویان انتظارات اخلاقی متنوعی از آموزش عالی دارند که برای برآورده سازی آن ها نیاز به برنامه ریزی های دقیقی است.

    کلیدواژگان: انتظارات اخلاقی، دانشجویان، آموزش عالی
  • رسول عباسی*، فاطمه جاویدی، کریم گل محمدی صفحات 48-55
    زمینه

    امروزه توجه به محیط زیست و مسایل اخلاقی پیرامون آن، بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. همچنین توجه به مسایل اخلاقی در زمینه محیط زیست و تولید و فروش محصولات سبز، به عنوان منبع اصلی تغییر استراتژیک، یکی از الزامات حیاتی برای سازمان ها است تا در فعالیت ها، تاثیرات منفی زیست محیطی خود را به حداقل برسانند. هدف از این پژوهش، شناسایی پیشران های قصد خرید سبز با تاکید بر رعایت اخلاق زیست محیطی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است و از نظر نحوه جمع آوری داده ها کمی است. جامعه آماری تحقیق، شهروندان تهرانی هستند. با توجه به این که جامعه آماری تحقیق نامحدود می باشد، تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران در خطای 5 درصد بایستی حداقل 385 نفر باشد. در این پژوهش 390 نفر به روش در دسترس مورد مطالعه قرار گرفته اند. ابزار تحقیق، پرسشنامه های استاندارد است. در تحلیل مدل مفهومی از روش معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. در بخش آمار استنتاجی، پایایی، روایی، آزمون فرضیات و ضریب مسیر انجام شد.  برای تحلیل آماری از نرم افزارهای SPSS و SmartPLS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل آماری نشان می دهد روابط بین دانش زیست محیطی، نگرانی زیست محیطی، تصویر سبز سازمان و کیفیت ادراک شده سبز محصول با قصد خرید سبز مورد تایید است ولی قیمت و کیفیت ادراک شده محصول در رابطه دانش زیست محیطی، نگرانی زیست محیطی و تصویر سبز سازمان با قصد خرید سبز مشتریان، نقش تعدیل گری ندارد.

    نتیجه گیری

    قصد خرید سبز مشتریان از دانش زیست محیطی، نگرانی زیست محیطی، تصویر سبز سازمان و کیفیت ادراک شده سبز محصول متاثر می شود.

    کلیدواژگان: : اخلاق، اخلاق زیست محیطی، محصول سبز، قصد خرید سبز
  • محمد مومن پور طیولا، علی بیات*، علی محمدی صفحات 56-65
    زمینه

    گزارش تخلفات را می توان به عنوان یک عمل اخلاقی که نقش برجسته ای در جلوگیری از تخلفات سازمانی دارد، در نظر گرفت. بنابراین، شناسایی و درک بهتر عواملی که با گزارش تخلفات در ارتباط هستند، نقش بسزایی در جلوگیری از آسیب های بالقوه ناشی از تخلفات سازمانی خواهند داشت. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین خودکنترلی، سبک های تصمیم گیری و گزارش اخلاقی تخلفات بانکی می باشد.

    روش

    این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی-همبستگی بوده و جامعه آماری آن از کارکنان بانک های دولتی و خصوصی در کلیه رده های سازمانی شعب تشکیل شده است. نمونه آماری شامل 306 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده اند. سنجش متغیرهای پژوهش با استفاده از پرسش نامه های استاندارد صورت گرفت و در نهایت برای تحلیل داده های جمع آوری شده از مدل سازی معادلات ساختاری و روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد خود کنترلی رابطه مثبت و معنی داری با مطلوبیت اجتماعی، تصمیم گیری آگاهانه و گزارش اخلاقی تخلفات بانکی دارد. از سویی دیگر تاثیر خود کنترلی از طریق مطلوبیت اجتماعی بر گزارش اخلاقی تخلفات بانکی نیز مثبت و معنی دار می باشد.

    نتیجه گیری

    در راستای نتایج بدست آمده می توان گفت، افرادی که خودکنترلی بالاتری دارند، به دنبال مطلوبیت اجتماعی بالاتری نیز در بین همکاران و سازمان تحت نظارت خویش هستند و احتمال گزارش تخلفات همکاران در بین آن ها بیشتر خواهد بود. بر این اساس بهتر است که ویژگی های شخصیتی مثبت(خودکنترلی و تصمیم گیری آگاهانه...) کارکنان بانک ها از طریق ایجاد دستورالعمل های اخلاقی، ارایه کتابچه ها و دفترچه های آموزشی به کارکنان و برگزاری دوره های انگیزشی تقویت شود تا بتوانند از نتایج مثبت آن در سطح فردی و سازمانی بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، سبک های تصمیم گیری، مطلوبیت اجتماعی، گزارش اخلاقی تخلفات بانکی
  • غنچه صمیمی سده، سعاد محفوظ پور*، سمیه حسام، سید جمال الدین طبیبی صفحات 66-72
    زمینه

    مراکز سالمندی از اجزای مهم مراقبت طولانی مدت به حساب آمده و مراقبین از اصلی ترین منابع انسانی می باشند. هدف مطالعه حاضر شناخت عوامل تاثیرگذار بر اخلاق حرفه ای مراقبین رسمی در مراکز سالمندی است.

    روش

    نوع پژوهش کیفی و روش آن گراندد تیوری می باشد. جامعه آماری  شامل خبرگان آشنا با مدیریت منابع انسانی سالمندی و مراقبین رسمی شاغل در مراکز نگهداری زنان سالمند و محیط پژوهش مراکز نگهداری سالمندان زن بود. از جامعه مورد نظر 15 مراقب و 20 خبره با روش نمونه گیری نظری مبتنی بر هدف به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات ازمصاحبه عمیق ونیمه ساختارمند با سوالات بازاستفاده شد. در نهایت داده ها با تکنیک " اشتراوس و کوربین" و روش تحلیل، مقایسه ای مداوم با نظر خبرگان (فن دلفی) مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    کدهای به دست آمده از تحلیل مصاحبه ها در 6 زیر طبقه؛ آگاهی از نحوه مراقبت، ویژگی های فردی مراقب و سالمند، تجربه بارکاری، میزان ارتباط موثر میان مراقب و سالمند، سیستم حمایتی همکاران و نحوه مدیریت طبقه بندی شدند که هریک حسب ماهیت سبب تسهیل یا ممانعت در فرایند مراقبت می گردیدند. زیر طبقات به سه طبقه اصلی عوامل فردی و عوامل کاری و عوامل مربوط به سالمند طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از تجارب شرکت کنندگان؛ عوامل تسهیل گر و بازدارنده بنا بر ماهیت خود با ایجاد سهولت و یا صعوبت در ارایه مراقبت به سالمند، می توانند بر چگونگی رعایت اخلاق حرفه ای توسط مراقبین موثر باشند. تقویت عوامل تسهیل گر از طریق ارتقای دانش مراقبین از طریق آموزش نحوه مراقبت، تامین امکانات ، تمهید بستر مناسب مراقبت و طراحی سیستم های مراقبتی دوستدار سالمند سبب توفیق مراقبین در ارایه وظایف می گردد.

    کلیدواژگان: سالمند، اصول اخلاقی، مراقبین رسمی، مراکز سالمندی
  • رضا سپهوند، محسن عارف نژاد*، فریبرز فتحی چگنی، مسعود سپهوند صفحات 73-81
    زمینه

    اخلاق حرفه ای حلقه ی مفقوده کار در سازمان های دولتی بوده و به دلیل نبودن مکانیزم هایی برای پیوند منافع فردی و سازمانی، سوء رفتارهایی همچون قلدری سازمانی در اینگونه سازمان ها شایع شده است. این پژوهش به بررسی رابطه قلدری سازمانی و کاهش اخلاق حرفه ای کارکنان سازمان های دولتی استان لرستان می پردازد.

    روش

    روش تحقیق حاضر توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش تعداد 1317  نفر از کارکنان ادارات کل ستادی استان لرستان مستقر در شهر خرم آباد است که بر اساس جدول مورگان حجم نمونه ای به تعداد 297  نفر به روش تصادفی طبقه ای از میان آن ها انتخاب گردید. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های قلدری سازمانی و اخلاق حرفه ای استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ به تایید رسید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده این است که در سطح اطمینان 95درصد قلدری سازمانی موجب کاهش اخلاق حرفه ای می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان گفت که قلدری سازمانی نقش بارزی در کاهش اخلاق حرفه ای و ابعاد آن ازجمله مسئولیت پذیری، صداقت،احترام به دیگران، رعایت و احترام نسبت به ارزش ها و هنجارهای اجتماعی، عدالت و انصاف،همدردی با دیگران و وفاداری داشته ولی منجر به تشدید جو برتری جویی و رقابت طلبی در سازمان های دولتی می گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق، قلدری سازمانی، اخلاق حرفه ای
  • خلیل شمس، عبدالخالق غلامی*، کرم الله دانش فرد صفحات 82-91
    زمینه

    هر سازمانی برای پیشرفت نیازمند برنامه ریزی است و برنامه ریزی مسیر شغلی در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو، هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی اخلاقی برنامه ریزی مسیر شغلی با رویکرد عملکرد بالا و ارایه ی الگوی مناسب در منطقه ده عملیات انتقال گاز ایران بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و با رویکردی آمیخته (کیفی و کمی) انجام گرفت. در بخش کیفی از تیوری داده بنیاد استفاده شد. جامعه شامل خبرگان (مدیران و کارشناسان) حوزه برنامه ریزی شغلی در منطقه ده عملیات انتقال گاز ایران بود که از میان آنها 15 نفر به شیوه گلوله برفی و تارسیدن به اشباع به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و داده ها با روش های کدگذاری و نرم افزار Maxqda ارزیابی شدند. در بخش کمی روش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارشناسان منطقه ده عملیات انتقال گاز ایران بود که از میان آنها با روش تصادفی 350 نفر به عنوان نمونه  انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بخش کیفی بود و داده ها با تکنیک معادلات ساختاری و نرم افزار LISREL مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در بخش کیفی 132 شاخص در 37 مقوله شناسایی و مدل تحقیق تدوین شد. نتایج بخش کمی نشان داد  بار عاملی عوامل علی بر مقوله اصلی  74/0 و آماره تی آن 75/9 به دست آمده است، بار عاملی عوامل زمینه ای بر راهبردها 56/0 و آمار تی آن  10/2 است. بار عاملی عوامل مداخله گر بر راهبردها 59/0و آماره تی آن 06/2،  بار عاملی مقوله اصلی بر راهبردها 52/0 و آماره تی آن 07/6 محاسبه شده است. در نهایت بار عاملی راهبردها بر پیامدها 87/0 و آماره تی ان 06/9  به دست آمده است.  بنابراین می توان گفت مدل تحقیق  مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    چنانچه برنامه ریزی مسیر شغلی با عدم مدیریت اخلاقی صحیح مسیری اشتباه را بپیماید، نارضایتی و دلسردی کارکنان و مدیران لایق، عدم شایسته سالاری، کاهش انعطاف پذیری سازمانی و...  و در نهایت کاهش راندمان سازمان  قابل پیش بینی ترین نتیجه خواهد بود.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی اخلاقی، برنامه ریزی مسیر شغلی، رویکرد عملکرد بالا
  • نورالله پاک نژاد، وحید چناری*، سید رسول آقاداوود، سید علی اکبر احمدی صفحات 92-98
    زمینه

    سازمان های دولتی با توجه به ماهیت و هدف خود نیازمند کارکنانی هستند که باوجود تهدیدات فراوان و قرار گرفتن کارکنان تحت فشارهای گوناگون نظیر از دست دادن برخی امتیازها، بازهم به هنگام تصمیم گیری، شجاعت اخلاقی خود را حفظ کنند. این پژوهش باهدف ارایه مدل توسعه شجاعت اخلاقی کارکنان در راه آهن جمهوری اسلامی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکرد توسعه ای و کاربردی است و با روش کیفی انجام شد(تحلیل محتوای کیفی جهت دار).جامعه آماری خبرگان حوزه راه آهن بودند که 20 نفر از با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شده و از طریق دانش موجود درزمینه شجاعت اخلاقی و مصاحبه نیمه ساختاریافته ، ابعاد و مولفه های اثرگذار احصاء شدند سپس با غربال آن ها با روش دلفی فازی، مهم ترین مولفه ها انتخاب شدند و با روش مدل سازی ساختاری تفسیری الگوی توسعه شجاعت اخلاقی کارکنان تبیین شده است.

    یافته ها

    در این پژوهش مجموعه مولفه های توسعه شجاعت اخلاقی کارکنان به تعداد 66 مولفه احصاء گردید. سپس با استفاده از الگوی ساختاری تفسیری در 5 بعد(ابعاد فردی، سازمانی، شغلی، مدیریتی و محیطی) قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش مدلی به منظور توسعه شجاعت اخلاقی کارکنان ارایه که این مدل دارای دو سطح است، در سطح اول شامل بعد (محیطی) و در سطح دوم شامل ابعاد (فردی، مدیریتی، سازمانی و شغلی) است. همچنین با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری ابعاد در این مدل بعد محیطی به عنوان متغیر مستقل کلیدی محسوب شده و ابعاد (فردی، مدیریتی، سازمانی و شغلی) به عنوان متغیرهای واسطه ای یا پیوندی در توسعه شجاعت اخلاقی کارکنان به حساب می آیند که دارای قدرت اثرگذاری و اثرپذیری زیاد می باشند.

    کلیدواژگان: شجاعت اخلاقی، بعد فردی، بعد سازمانی، راه آهن
  • بهروز اسکندرپور، امین زارع*، یونس نظری صفحات 99-107
    زمینه

    سرپرستی توهین آمیز یکی از سبک های رهبری غیراخلاقی می باشد که پسایندهای منفی بسیاری در سطوح فردی، گروهی و سازمانی دارد. بر این اساس در این پژوهش به بررسی رابطه این سبک رهبری غیراخلاقی با رفتار شهروندی سازمانی با در نظر گرفتن نقش واسطه ای نقض قراداد روانشناختی و بدبینی سازمانی پرداختیم.

    روش

    این پژوهش از جهت هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان نهادهای دولتی شهرستان ارسنجان بود که با استفاده از جدول مورگان تعداد نمونه آماری 132 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری نیز تصادفی در دسترس بود. جهت جمع آوری داده های لازم از ابزار پرسشنامه استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS استفاده شد.یافته ها: نتایج پژوهش تاییدکننده رابطه مثبت و معنادار سرپرستی توهین آمیز با نقض قرارداد روانشناختی و بدبینی سازمانی و رابطه منفی و معنادار آن با رفتار شهروندی سازمانی بود. همچنین رابطه منفی و معنادار نقض قرارداد روانشناختی و بدبینی سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی تایید شد. در نهایت نیز مشخص شد دو متغیر نقض قرارداد روانشناختی و بدبینی سازمانی نقش میانجی گر را در رابطه سرپرستی توهین آمیز و رفتار شهروندی سازمانی ایفا می کنند.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان دهنده اثرات مخرب و منفی سرپرستی توهین آمیز بر رفتار شهروندی سازمانی بود که نقض قرارداد روانشناختی و بدبینی سازمانی شدت این اثر را فزونی می بخشد.

    کلیدواژگان: رهبری غیراخلاقی، سرپرستی توهین آمیز، رفتار شهروندی سازمانی، نقض قرارداد روانشناختی، بدبینی سازمانی
  • حسین رجب دری*، مریم مالمیر، منوچهر خرمین صفحات 108-114
    زمینه

    حضور مدیران اخلاق مدار می تواند اثرهای گسترده ای برای سازمان داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط رهبری اخلاقی با خلاقیت کارکنان با توجه به نقش تعدیل گر ارتباط بین مدیران و کارکنان در بین مدیران و حسابداران صنعتی استان های فارس و هرمزگان است.

    روش

    پژوهش حاضر، توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آن را تمامی مدیران و حسابدارن صنعتی استان های فارس و هرمزگان تشکیل می دهند. دوره زمانی مطالعه سال 1396 است. نمونه برگزیده شامل 126 نفر است که با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. برای بررسی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استاندارد استفاده شد و در نهایت برای تحلیل یافته ها نیز در قالب 2 فرضیه اصلی از روش معادلات ساختاری توسط نرم افزار Smart PLS، استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که بین رهبری اخلاقی و خلاقیت کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، رابطه بین رهبری اخلاقی و خلاقیت کارکنان به گونه مثبت با متغیر ارتباط بین مدیران و کارکنان تعدیل می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، می توان ادعا نمود که با افزایش سطح رهبری اخلاقی، خلاقیت کارکنان افزایش خواهد یافت. در نتیجه، باید برای افزایش توان رقابتی سازمان که نتیجه خلاقیت است، به موضوع اخلاق حرفه ای توجه نمود. همچنین، ارتباط مدیر و کارکنان نیز نیازمند توجه است تا رابطه رهبری اخلاقی و خلاقیت کارکنان را تقویت کند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، خلاقیت، ارتباط بین مدیران و کارکنان
  • احمد متقی راد، حسن وظیفه دوست*، هاشم نیکو مرام صفحات 115-123
    زمینه

    مسئولیت اجتماعی رکن اساسی در اخلاق حرفه ای است. مسئولیت اجتماعی شرکت یک عنصر مهم در مباحثه بین شرکت ها و ذینفعان بوده و بر برنامه کاری شرکت ها تاثیرگذار است. از این رو پژوهش حاضر بر آن شد تا رابطه اشکال اختیاری و قانونی مسئولیت اجتماعی را به عنوان رکنی اساسی در اخلاق حرفه ای با نگرش مشتریان مورد بررسی قرار دهد.

    روش

    روش پژوهش حاضر آمیخته بود. در بخش کیفی در بخش کیفی پژوهش در دو مرحله انجام شد در مرحله اول، از استراتژی فراترکیب استفاده شد که برای تحلیل متون انتخاب شده از مقالات، از روش تحلیل تم  استفاده شد. در مرحله دوم، از روش تحلیل متعامد و تحلیل توامان استفاده شد (با کاربرد نرم افزار اس پی اس اس) استفاده شد. در بخش کمی از روش شبه تجربی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مشتریان عمده شرکت های تولید مواد غذایی استان خراسان بود که از میان آنها 220 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند.ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد بود و  به منظور تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از آزمون t در نرم افزارهای SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد نگرش مشتری نسبت به کسب و کارهای که مسئولیت اجتماعی (در هر دو شکل ختیاری و قانونی) بالایی با ذینفعان دارند  با کسب و کارهایی که به این موارد بی توجه اند، متفاوت است. همچنین ، نگرش مشتری نسبت به کسب و کارهای که مسئولیت اجتماعی اختیاری بالایی با ذینفعان دارند با کسب و کارهایی که مسئولیت اجتماعی قانونی بالایی دارند، متفاوت است.

    نتیجه گیری

    توجه سازمان به مولفه مسئولیت اجتماعی در هر دو شکل قانونی و اختیاری آن  نگرش مشتریان را به واسطه تسهیل و تسریع فرایند خدمات رسانی به آنان ، تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، اخلاق حرفه ای، مسئولیت قانونی، مسئولیت اختیاری، نگرش مشتری
  • محمدرضا مرادی شهر بابک، محمد ضیاءالدینی*، مصطفی هادوی نژاد صفحات 124-131
    زمینه

    در جهان امروز ارتقاء و نهادینگی اخلاق، فرهنگ و مسئولیت اجتماعی در راستای کسب مشروعیت سازمان، بیش از پیش ضروری است، هدف از پژوهش حاضر شناسایی نهادها، اولویت بندی مطالبات نهادی و ترسیم شبکه نهادی مجتمع مس سرچشمه جهت کسب مشروعیت و رضایت اجتماعی است.

    روش

    پژوهش حاضر  کاربردی  و توسعه ای بود. جامعه آماری مجموعه اعضای مجتمع مس سرچشمه در سال  1397 بودند، نمونه آماری برابر 115 نفر از خبرگان بودند ، روش نمونه گیری هدفمند بود ، ابزار گردآوری داده ها مصاحبه بود  و روش آماری  تحلیل شبکه اجتماعی است.

    یافته ها

    مطالبات اخلاقی، فرهنگی و اجتماعی در سه گروه و 11 خرده مطالبه دسته بندی شدند، پشتیبانی از برنامه های فرهنگی، یادواره ها، سمینارها، جشنواره ها، برگزاری مراسم، تامین مسکن، کمک به گروه ها و افراد نیازمند، ارایه خدمات سرویس دهی، تعمیر و نگهداری ساختمان ها و تاسیسات از مطالبات اولویت دار می باشند.نهادهای اصلی در مطالبات اخلاقی، فرهنگی و اجتماعی نهادهای فرهنگی هنری، هییت های مذهبی وموسسات قرآنی، دانشگاه ها، موسسات آموزشی، ستاد اقتصاد مقاومتی و کارآفرینان، می باشند.

    نتیجه گیری

    بر مبنای یافته های تحقیق  ، در راستای نهادینه کردن مسئولیت های  اخلاقی ،فرهنگی و اجتماعی ، تعامل بیشتر و موثرتر، با نهادهای فوق الذکر، ضروری است. امور روابط عمومی و خدمات اجتماعی ، نظارت  برپیمانکاران  و آموزش و تجهیز منابع انسانی می توانند نقش مهمی در انجام مطالبات نهادی  ایفا، کنند، در این راستا استفاده از فرآیندهای تنظیمی، هنجاری و فرهنگی  گام هایی موثر در جهت مشروعیت و بقای سازمان می باشند

    کلیدواژگان: اخلاقی، فرهنگی، مسئولیت اجتماعی، نهادی
  • معصومه طالبی*، محمد حسنی، افشار کبیری صفحات 132-138
    زمینه

    در  ایران در زمینه تحقیقات آموزشی بویژه در مطالعات عدالت و تاثیر آن بر نتایج دانش آموزان  مطالعات چندانی صورت نگرفته است  بطوریکه شکاف قابل توجهی در این زمینه مشاهده می شود .بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین مولفه های اعتبار معلم(تخصصی ، ملاحظه گری و اخلاق) واحساس عدالت کلاسی در بین دانش آموزان انجام می گیرد .

    روش

     این پژوهش از لحاظ هدف کاریردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع همبستگی کانونی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر ارومیه بود .که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 528 نفر انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از 4پرسشنامه استاندارد اعتبار معلم ، احساس عدالت  (توزیعی و رویه ای)  ، تعا ملی و اطلاعاتی جمع آوری شد . فرضیه ها با استفاده از ماتریس همبستگی پیرسون و همبستگی کانونی تجزیه تحلیل شد.

    یافته ها

     نشان دادند که ادراک دانش آموزان از اعتبار معلم بطور مثبت ادراکات عدالت را پیش بینی می کند.  و  ابعاد اعتبار معلم (تخصص ، مراقبت و اخلاقیات) ، با ادراک عدالت کلاسی همبستگی مثبت دارد. به طور خاص، اخلاقیات معلم بالاترین همبستگی را با عدالت کلاسی داشت. همچنین ، اعتبار مربی بیشتر به رابطه عدالت تعاملی مرتبط بود.

    نتیجه گیری

    معلمانی که می خواهند ادراکات دانش آموزان از عدالت در کلاس را افزایش دهند، باید تلاش کنند که دانش آموزان آنها را به عنوان معلمانی با تخصص ، ملاحظه گری و  اخلاق بالا شناسایی کنند.

    کلیدواژگان: عدالت کلاسی، اعتبار، شایستگی(تخصصی)، ملاحظه گری، اخلاق
  • محمدرضا اعتباری، ناصر فقهی فرهمند*، سلیمان ایران زاده صفحات 139-147
    زمینه

    ریسک اعتباری یکی از مهمترین موضوعات سیستم بانکی است که می تواند باعث بروز بحران های مالی و اقتصادی در سطح خرد و کلان شود. بر همین اساس تعدادی از مطالعات انجام شده نشان داده اند که متغیرهای اخلاقی می توانند ریسک اعتباری بانک ها را به حداقل برسانند. با این وجود مطالعات تجربی زیادی در این خصوص در دسترس قرار ندارد. بر همین اساس هدف این تحقیق، بررسی مولفه های اخلاق کسب و کار بر اساس وضعیت اعتباری مشتریان حقوقی بانک ها می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های پس رویدادی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مشتریان حقوقی بانک پاسارگاد شمال غرب بوده که قبل از سال 1398 تسهیلات اعتباری از بانک دریافت نموده اند. حجم نمونه آماری 157 مشتری حقوقی تعیین شده که به دو گروه مشتریان جاری و سررسید گذشته تقسیم شده اند. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که روایی و پایایی آن با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و ضریب الفای کرونباخ تایید شده است. به منظور تحلیل داده ها نیز از روش های آنالیز واریانس چند متغیره و ازمون میانگین دو جامعه مستقل استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که بین مولفه های اخلاقی کسب و کار در بین مشتریان جاری و سررسید گذشته تفاوت معنی داری وجود داشته است و میانگین امتیازات مشتریان جاری بیشتر از مشتریان سررسید گذشته بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که مولفه های اخلاقی توان تعیین وضعیت اعتباری مشتریان حقوقی را داشته و لازم است در مدل های ارزیابی ریسک اعتباری از مولفه های اخلاقی استفاده شود. توجه به این مولفه ها در اعطای اعتبار می تواند باعث کاهش ریسک اعتباری شود.

    کلیدواژگان: اخلاق کسب و کار، وضعیت اعتباری، مشتریان حقوقی
  • تقی محمدی، نادر بهلولی*، جعفر بیک زاد، غلامرضا رحیمی صفحات 148-155
    زمینه

    هدف از این پژوهش، طراحی نظام جامع مدیریت عملکرد سازمان بر اساس رویکرد اخلاق مداری در سه لایه (فردی، گروهی و سازمانی) در سازمان های دولتی است.

    روش

    پژوهش حاضر به روش آمیخته انجام شد. بخش کیفی، به روش داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری خبرگان دانشگاهی و سازمانی آشنا به مباحث مدیریت عملکرد و اخلاق سازمانی بودندکه با استفاده از نمونه گیری هدفمند 12 نفر از خبرگان دانشگاهی و 8 نفر از خبرگان سازمانی به عنوان نمونه، انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود  و تجزیه تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفت و بر اساس آن مدل کیفی پژوهش طراحی شد. در بخش کمی، جامعه ی آماری ، کارکنان و مدیران سازمان های دولتی استان آذربایجان غربی بودندکه که 273 نفر با استفاده از جدول مورگان با روش نمونه گیری خوشه ای طبقه ای انتخاب شدند. برای بررسی برازش مدل از روش مدل یابی معادلات ساختاری و ارزیابی مدل اندازه گیری، آزمون بررسی کیفیت، شاخص افزونگی در قالب نرم افزار ایموس استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج به شناسایی 20 مولفه سازمانی، 8 مولفه فردی و 5 مولفه گروهی منجر شده است. نتایج پژوهش نشان داد، ابعاد فردی (انگیزش، ارتباطات سالم و موثر، انضباط کاری، تعهد کاری، مسئولیت پذیری، قدرت نفس، مهارت های فردی، شخصیت فردی)، ابعاد گروهی (تسهیل مشارکت های گروهی، دستیابی به اهداف گروهی، پاداش های گروهی صحیح و عادلانه، مدیریت مشارکتی اخلاقی) و بعد سازمانی (مدیریت منابع انسانی، فرآیندهای داخلی، مشتریان و ذینفعان، عملکرد اخلاق مالی، مدیریت سیستم های اطلاعاتی، کیفیت ارایه خدمات، پشتیبانی مدیریت) می باشد.

    نتیجه گیری

    طبق بررسی های صورت گرفته در این حوزه، تاکنون مطالعه جامعی در رابطه با مدیریت جامع عملکرد بر اساس رویکرد اخلاق مداری در سازمان های دولتی انجام نشده است. درنتیجه، ساختار ارایه شده به عنوان نخستین مدل برای مدیریت جامع عملکرد بر اساس رویکرد اخلاق مداری در سازمان های دولتی مذکور است که توانایی تدوین و اجرای راهبردها را با توجه به وضعیت متغیر کنونی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، ابعاد فردی، ابعاد گروهی، ابعاد سازمانی، رویکرد اخلاق مداری
  • سیده سنور شهابی، بهمن بنی مهد*، فرزین رضایی صفحات 156-161
    زمینه

    تحقیقات نشان می دهد سازمان هایی که در آن عدالت سازمانی نسبت به دیگر سازمان ها بیشتر رواج دارد، در آن صورت افشاگری و گزارش اخلاقی تخلفات توسط کارکنان آن سازمان ها بیشتر است . هدف تحقیق حاضر در درجه اول بسط مبانی نظری افشاگری تخلفات در متون اخلاق و در درجه دوم  تبیین رابطه میان عدالت سازمانی و افشاگری اخلاقی تخلفات می باشد.

    روش

    روش پژوهش از لحاظ هدف ، کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها ، توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه حسابرسان شاغل درسازمان حسابرسی و موسسات خصوصی حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی بوده که تعداد 275 حسابرس به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها ، از پرسش نامه و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون چند متغیره استفاده شده است .

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد عدالت سازمانی رابطه معنی دار و مثبت با افشاگری اخلاقی تخلفات دارد . هم چنین هر چه رتبه شغلی حسابرس افزایش یابد ، این موضوع موجب  افزایش افشاگری اخلاقی تخلفات  در میان حسابرسان می شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش به منظور افزایش گزارش تخلفات در حرفه حسابرسی ،موسسات حسابرسی باید عدالت سازمانی در این حرفه را بهبود دهند. در این مورد سیاست گذاران حرفه حسابرسی می توانند قوانین لازم را تدوین نمایند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، افشاگری تخلفات و اخلاق حرفه ای
  • منیره یوسفی، نازنین بنی اسدی* صفحات 162-169
    زمینه

    آموزش و پروش هر جامعه، بنیان فرهنگ و تعلیم و تربیت صحیح است و معلمان الگوهای رفتار اخلاقی برای نسلهای آینده هستند. هدف کلی پژوهش حاضر، تحلیل عوامل تاثیرگذار بر اخلاق حرفه ای معلمان با تاکید بر سبک رهبری مدیران آموزشی مدارس ابتدایی دخترانه منطقه چهار شهر تهران است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود . جامعه آماری کلیه معلمان و مدیران مدارس ابتدایی دخترانه آموزش و پرورش منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 98-99 800 نفر بود که نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و براساس فرمول کوکران 260 نفر انتخاب شد. ابزار پرسشنامه استاندارد بود.  تجزیه و تحلیل آماری با روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار  SPSS 24 و نرم افزار  Smart-Pls نسخه 3 انجام گرفت.

    یافته ها

    ضریب رگرسیونی سبک رهبری تحولگرای مدیران آموزشی با اخلاق حرفه ای معلمان 79/0 و سطح معناداری آن کوچکتر از 05/0 است. همچنین ضریب رگرسیونی سبک رهبری مراوده ای(معامله گر) مدیران آموزشی با اخلاق حرفه ای معلمان، 103/0 و سطح معناداری03/0 می باشد. ضریب رگرسیونی سبک رهبری باری به هر جهت مدیران آموزشی با اخلاق حرفه ای معلمان ، 05/0با سطح معناداری 132/ 0 است.

    نتیجه گیری

    سبک های رهبری تحولگرا و مراوده ای(معامله گر) مدیران آموزشی با اخلاق حرفه ای معلمان مدارس ابتدایی دخترانه منطقه چهار شهر تهران رابطه مثبت معناداری دارد. در حالی که سبک رهبری باری به هر جهت مدیران آموزشی، با اخلاق حرفه ای معلمان مدارس ابتدایی دخترانه منطقه چهار شهر تهران رابطه معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، اخلاق حرفه ای، سبک رهبری
  • حسین رحیمی کلور*، رضا کاظم زاده صفحات 170-175
    زمینه

    در یک سازمان، همیشه هوش اخلاقی، عزت نفس و عملکرد شغلی با هم انطباق پذیری خاصی داشته و با یکدیگر ارتباط معنایی داشته اند. بنابراین هدف تحقیق حاضر بررسی نقش میانجی عزت نفس در رابطه بین هوش اخلاقی وعملکرد شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل می باشد.

    روش

    روش پژوهش بر مبنای هدف از نوع کاربردی، از حیث گردآوری داده ها ازنوع توصیفی-همبستگی و از نظر نوع داده های جمع آوری شده از نوع کمی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل می باشد که از طریق جدول مورگان تعداد 201 نفر برای نمونه آماری انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و برای تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد روش حداقل مربعات جزیی (PLS-SEM) و نرم افزار (SMART-PLS) ورژن 21 استفاده شده است.

    یافته ها

    مقاله حاضر دارای چهار فرضیه می باشد و نتایج حاصل از یافته های تحقیق تمامی فرضیه ها را تایید می کند. مقادیر ضرایب استاندارد نشان می دهد که درحدود 44 درصد از تغییرات متغیر عزت نفس توسط هوش اخلاقی تبیین می شود. همچنین 26درصد از تغییرات متغیر عملکرد شغلی نیز توسط هوش اخلاقی تبیین می شود. همچنین 25 در صد از تغیرات عملکرد شغلی توسط عزت نفس انجام می شود و نیز هوش اخلاقی 11 درصد تغیرات عملکرد شغلی را از طریق عزت نفس بر عملکرد شغلی تبین می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که هوش اخلاقی بر عزت نفس و عملکرد و هم چنین عزت نفس بر عملکرد شغلی ارتباط معنادار دارد. همچنین عزت نفس رابطه بین هوش اخلاقی و عملکرد شغلی را تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: عزت نفس، هوش اخلاقی، عملکرد شغلی
  • زهره موسوی کاشی، محمد زمانی*، علی رمضانی صفحات 176-181
    زمینه

    در سال های اخیر توجه به منابع انسانی در برخی از سازمان های پروژه محور در دستور کار قرار گرفته است. بررسی اخلاق کاری جهت انطباق ارزش های منابع انسانی  با مفاهیم سازمان ضروری است. در این پژوهش به بررسی رابطه بین شیوه های منابع انسانی و  موفقیت پروژه  از طریق متغیر تعدیل گر اخلاق کاری در شرکت اخلاق محور خصوصی پرداخته می شود.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان یک سازمان خصوصی اخلاق محور 1100 نفر  بوده که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 285 نفر انتخاب و در نهایت 227 پرسشنامه تحلیل شده است. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه های استاندارد جمع آوری شده است.  برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار های آماری SPSS و LISREL استفاده شده است. با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که اخلاق کاری دارای نقش تعدیل کننده روابط بین شیوه های مدیریت منابع انسانی و  موفقیت پروژه می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد، کلیه اجزای مدل و روابط بین آن معنادار بوده و همبستگی مطلوبی بین متغیرها وجود دارد برآیند اینکه شیوه های منابع انسانی و  موفقیت پروژه از طریق متغیر تعدیل گر اخلاق کاری رابطه مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: شیوه های منابع انسانی، موفقیت پروژه، اخلاق کاری
  • ناهید گلچی، مسعود قربان حسینی*، زین العابدین امینی سابق، امیرحسین محمدداودی صفحات 182-186
    زمینه

    وجود اخلاق در بانکها می تواند بسترساز ارتقاء سطح عملکرد منابع انسانی نظام بانکی باشد و نبود آن موجب تقویت عوامل لطمه زننده به عملکرد منابع انسانی شود . هدف از این پژوهش بررسی رابطه انواع جواخلاقی بر عوامل ترومازای منابع انسانی بانکها و موسسات مالی است.

    روش

    روش تحقیق آمیخته بود. دربخش کیفی از تحلیل تم استفاده شد. جامعه آماری کارکنان رسمی بانکهای ایران و نمونه آماری11 نفراز خبرگان بانکی بودند که بصورت غیر تصادفی و هدفمند انتخاب شدند. ابزار مصاحبه و پرسشنامه نیمه ساختار یافته بود. از روش دلفی برای تحلیل داده ها استفاده شد . بخش کمی از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری کارکنان بانکها و نمونه 384 نفر بودند که بصورت تصادفی انتخاب شد. ابزار پرسشنامه محقق ساخته بود و از روش تحلیل مسیر برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در بخش کیفی 18شاخص برای سنجش 5 نوع جو اخلاقی و 9 شاخص برای 3 نوع عامل موثر بر ترومای انسانی شناسایی شد. در بخش کمی جو ابزاری اثر مثبت و معنی دار و جو حرفه گرایی ، مقرراتی ، مستقل و مراقبتی اثر منفی و معنی داری روی عوامل ترومازای انسانی بانک دارند.

    نتیجه گیری

    جو اخلاقی ابزاری قوی ترین جو اخلاقی در بانک است. جو ابزاری اثر مستقیم و 4جواخلاقی دیگر اثر معکوس بر عوامل ترومازای منابع انسانی دارند. بنابراین برای بهبود عملکرد منابع انسانی بانکها باید با آموزش کارکنان و فرهنگ سازی ، جو ابزاری کاهش و 4 نوع دیگر جوابزاری افزایش داده شود.

    کلیدواژگان: جواخلاقی، تروما، منابع انسانی
  • خدیجه صلح میرزایی، سعید کیان پور*، مریم شاطر خبازی صفحات 187-189
    زمینه

    یکی از مهم ترین اهداف اقتصادی کشورها، ایجاد شرایط لازم جهت ارتقاء رشد اقتصادی مستمر و باثبات است. رفع بنیادی فساد، ترغیب رشد اقتصادی و حقوق مالکیت در راستای انگیزه های عملی رشد اقتصادی جز با پیوند روزافزون اخلاق اقتصادی میسر نخواهد شد. هدف پژوهش حاضر نقش رابطه بین فساداخلاقی، حقوق مالکیت و شاخص های اقتصادی بر رشد اقتصادی است.

    روش

    روش پژوهش حاضر کاربردی و از نوع همبستگی است. شاخص های کلان درجه باز بودن، فساد و ریسک سیاسی، شاخص حقوق مالکیت فکری، شاخص فناوری اطلاعات و ارتباطات، رشد اقتصادی، شاخص توسعه انسانی و شاخص هزینه های دولت کشور ایران به عنوان جامعه آماری انتخاب شده است که سال های 2018-2008 به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شد. ابزار اندازه گیری داده های بانک جهانی، موسسه فریزر و هریتچ و موسسه بین المللی شفافیت بود. جهت آزمون نیز از روش آماری ARDL استفاده شده است.

    یافته ها

    برازش مدل تحقیق که در برگیرنده یک فرضیه اصلی بود مورد تایید قرار گرفت. اخلاق، شاخص های اقتصادی و حقوق مالکیت رابطه معناداری با رشد اقتصادی دارند و در طی زمان اثر شوک های وارده تعدیل می شود.

    نتیجه گیری

    طبق تخمین مشخص شد تمامی متغیرها در سطح  یا با یک تفاضل پایدار می باشند و رشد اقتصادی با تمام شاخص های اقتصادی رابطه مثبت و معنادار و با فساد اخلاقی رابطه منفی و معناداری دارد، ضمن اینکه رابطه بلند مدت نیز مورد تایید قرار گرفت

    کلیدواژگان: اخلاق اقتصادی، رشد اقتصادی، حقوق مالکیت، فساد و ریسک سیاسی
|
  • Pages 3-9
    Background

    One of the basic ethical issues in the field of civil liability is the degree of compatibility of civil liability and social justice and what is the principle of social justice in the field of civil liability? In the field of civil liability, the purpose is to compensate the victim and in Iranian law, fault is the main basis of this type of liability. Therefore, the purpose of this study is the degree of compliance between civil liability and social justice and whether social justice can be achieved by relying on the element of guilt? 

    Conclusion

    In line with the changes in society and the emergence of new values, the law of civil liability is also evolving because of the need to establish social justice. Justice is one of the prominent concepts in the field of philosophy of ethics that philosophers, politicians, jurists and other thinkers have explored the ways to achieve it in society throughout the era. Justice depends on the time, place and transformation of social relations, and the first step in ensuring social justice is to establish the right law so that everyone is aware of their rights and is hopeful and confident in achieving what they deserve. In the field of civil liability, one of the ways to achieve this justice is to use the concept of intentional fault. Various divisions have been created by jurists for fault. Guilt is divided into intentional and unintentional faults based on the spiritual element. Intentional guilt can be the basis of actions and rulings in action that no common sense can deny. One of the most important effects of intentional fault is the effect on the causal relationship. The causal relationship is an essential element and a vital element of civil liability. That is, there must be a connection between the damage inflicted and the fault of the mystics, so that if it were not for the fault (act and omission of the act), there would certainly be no harm. Finally, the theory of fault alone cannot be considered the sole basis of civil liability; because sometimes justice requires that someone who has not been at fault be harmed, the division of responsibility should be based on the degree of guilt.

    Keywords: Ethics, Social justice, Civil liability, Intentional fault, Causality
  • Pages 10-17
    Background

    Humor is an important quality, which is highly effective in human communications. Despite its advantages, if humor is not used correctly, it may have unethical outcomes, springing to the mind a vague picture of humor’s intrinsic morality. Therefore, the current study sought to explain the nature of humor and compare it with similar concepts in order to establish its limits as a behavioral quality. To this end, the paper conducted a narrative review of existing definitions and theories in the relevant papers and books as well as English and Persian dictionaries. 

    Conclusion

    The results showed that humor (a quality) and sense of humor (a combination of personal attributes) are positive ethical concepts that may produce negative outcomes in case of the following: (1) imbalance and (funny) content violation (exceeding the humor limits), (2) excessive use of humor (in terms of frequency and periodicity). As a result, humor is likely to have unethical outcomes, but sense of humor is always a positive behavioral quality. To demarcate humor morally, it is necessary to compare it with similar and related concepts; such a comparison requires the following: (1) intention and purposefulness (positive and well-meant), (2) minor violation. In line with this, this paper compared humor with several similar concepts including witticism, jokes, sarcasm, irony, mockery, derision, teasing, etc.

    Keywords: Sense of humor, Humor, Ethical behavior, Ridicule, Minor violation
  • Pages 18-24
    Background

    Big data refers to a huge set of data so that collecting, analyzing and managing data could be beyond the ability of PCs over a given period of time.  Big data as an enormous source of information can affect the various dimensions of social and moral life of human beings. Along with the development of big data and technologies based on big data, the social, political, economic and general aspects of contemporary world information ecosystem have undergone fundamental changes that have led to emerging and various ethical issues and challenges. One of the most important ethical challenges is the impact of big data on the moral agency of the human agents in the information society. 

    Conclusion

    In this article, by referring to technical resources, the concept of moral agency is introduced and the big data implications on moral agency are investigated. The development of big data and its related technologies, the following quadruple components are effected strongly: 1) free will and choice possibility, 2) knowledge of the results of action, 3) the causal relationship between action and its results, and 4) the ability of ethical agents. However, these components are introduced in traditional ethical systems as the most important conditions for the realization of moral action and agency. Next, the impact of big data on the four components of moral agency be explained at three levels: 1) weakening traditional concepts, 2) changing traditional concepts, and 3) developing new concepts. Accordingly, it is concluded that Big Data changes, evolves and develops the four essential conditions of moral agency in traditional ethical systems.

    Keywords: Big data, IT ethics, Moral agency, Moral action
  • Pages 25-37
    Background

    The lack of ethical leaders and the escalation of unethical behaviors is one of the most serious challenges that organizations face and therefore the study of the role of leadership in the formation of ethical behaviors has been highlighted. Therefore, the purpose of this study is to identify and prioritize the most important behavioral characteristics of ethical leaders that can guide the implementation of ethical leadership in the organization.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The first statistical population was academic and organizational experts with a sample size of 15 people for interviews (selection by purposive sampling method up to the stage of theoretical saturation) and 37 people for distribution of questionnaires (selection by snowball method). The second statistical population was the basic, middle and senior managers of government organizations in Isfahan province with 2000 people with a sample size of 322 people (using Cochranchr('39')s formula) who were selected by cluster random sampling. Data were collected through library studies, interviews and review of texts and questionnaires, and Friedman ranking test, correlation analysis and factor analysis were used to analyze them.

    Results

    101 indicators were identified and prioritized as the most important behavioral indicators of ethical leaders, which are classified into 18 key characteristics for these leaders. The results were evaluated and confirmed in the statistical population of managers of government organizations in Isfahan province. According to Friedman ranking test, the characteristics of fairness and justice, honesty and integrity, respect, altruism, service, role model of moral behavior, optimism and benevolence, behavioral stability and moral advice and guidance are the highest priority.

    Conclusion

    As a result of this study, the most important behavioral characteristics of moral leaders were identified, which are categorized and prioritized in key characteristics. These indicators are a practical guide to the implementation of ethical leadership in the organization and clearly define the behavioral pattern of leaders.

    Keywords: Ethics, Leadership, Moral leadership, Behavioral characteristics
  • Pages 38-47
    Background

    Identifying students’ ethical expectations of higher education will help higher education administrators to meet students’ expectations and nurture their interest and academic motivation, which helps them to advance their academic and scientific career and ultimately leads to community development. The goal of the present research is to identify the ethical expectations of Iranian students of higher education.

    Method

    This study is a qualitative research that was conducted using grounded theory approach. The population under study included postgraduate students, and sample was saturated after 20 interviews. For sample selection, non-randomized purposive sampling method was used. Data were collected through semi-structured interviews. Data analysis has been done through open coding, axial coding and selective coding.

    Results

    After collecting and analyzing the data, key phrases of interviews were extracted and by open coding 128 primary components were identified and categorized in 11 dimensions including: quality of life improvement, observance of studentschr('39') dignity, special place students, attention to the differences in academic level of students, scientific support of students, preference of elite students for receiving services, respecting students, desirable character and appropriate function of professors, empathy and collaboration between students and university, organizational commitment, effective management, and three themes of focus on growth and self-efficacy, emphasis on the importance of the studentchr('39')s place and role, and focusing on scientific and educational services.

    Conclusion

    The results of the research show that students have diverse ethical expectations of higher education, which requires planning and accurate targeting.

    Keywords: Ethical expectations, University students, Higher education
  • Pages 48-55
    Background

    Today, attention to the environment and ethical issues around it has become increasingly important. Also, consideration of ethical issues in the field of environment and the production and sale of green products, as the main source of strategic change, is one of the vital requirements for organizations. So that their activities can minimize their negative environmental impacts. The purpose of this research is to identify the drivers of green purchase intention with emphasis on environmental ethics.

    Method

    The present research is applied in terms of its purpose and is descriptive-survey in nature. It is quantitative in terms of collecting data. The statistical population of the research is Tehran citizens. Given that the statistical population of the research is unlimited, the sample size should be at least 385 persons using the Cochran formula with 5% error. In this study, 390 citizens were studied by convenient sampling method. The research tool is standard questionnaire. Structural equation and confirmatory factor analysis were used to analyze the conceptual model. In the inferential statistics section, reliability, validity, hypothesis testing and path coefficient were performed. For statistical analysis, SPSS and Smart PLS software have been used.

    Results

    The results of statistical analysis indicate that the relationship between environmental knowledge, environmental concern, organizationchr('39')s green image and green perceived quality of the product with green purchase intention is confirmed, but the perceived price and quality of the product on the relationship between environmental knowledge, environmental concern and organizationchr('39')s green image with the customers’ green purchase intention don’t have a moderating effect.

    Conclusion

    Customers’ green purchase intention is affected by environmental knowledge, environmental concern, organizationchr('39')s green image and green perceived quality of the product.

    Keywords: Ethics, Environmental ethics, Green product, Green purchase intention
  • Pages 56-65
    Background

    Whistle blowing can be considered as an ethical act that plays a prominent role in preventing organizational violations. Therefore, better identification and understanding of the factors associated with ethical whistleblowing will play an important role in preventing potential harms caused by organizational errors. The purpose of this study is to investigate the relationship between self-control, decision-making styles and ethical whistle-blowing in banks.

    Method

    This is an applied descriptive-correlational study and its statistical population consists of employees of public and private banks in all organizational categories of branches. The statistical sample includes 306 people who have been selected using the accidental sampling method. The research variables were measured using standard questionnaires, and finally, structural equation modeling and confirmatory factor analysis were used to analyze the collected data.

    Results

    The findings show that self-control has a positive and significant relationship with social desirability, informed decision making and ethical whistleblowing in banks. On the other hand, the effect of self-control through social desirability on the ethical whistleblowing is also positive and significant.

    Conclusion

    According to the results, it can be said that people who have higher self-control, seek higher social desirability among colleagues and the organization under their supervision and are more likely to whistleblowing. Accordingly, it is better to strengthen the positive personality traits (self-control and conscious decision-making ...) of bank employees by creating ethical instructions, providing booklets and holding motivational courses so that they can benefit from its positive results at the individual and organizational levels.

    Keywords: Self-control, Decision-making styles, Social desirability, Ethical whistle-blowing in bank
  • Pages 66-72
    Background

    Centers of long-term care and their caregivers are the most important resources. The aim of this study is to identify factors affecting the professional ethics of official caregivers in old age centers.

    Method

    The type of qualitative research and its method is theoretical. The statistical population included experts familiar with the management of geriatric human resources and formal caregivers working in nursing homes and the research environment of nursing homes. Fifteen caregivers and 20 experts were selected from the target population by theoretical sampling method. The extraction of variables done with the Strauss and Corbin technique and the analysis method was a constant comparison with the opinion of the experts (Delphi technique).

    Results

    The codes derived from the analysis of interviews in 6 subcategories: knowledge of care, caring and elderly personality traits, workload experience, effective communication between caregiver and elderly, support system of colleagues and management, each of which facilitated or prevented by nature In the process of care. Subclasses were categorized into the main threefold of individual factors and working factors and factors related to the elderly.

    Conclusion

    Based on the findings of the participantschr('39') experiences, facilitators and inhibitors factors, based on their nature, by facilitating or enhancing the care of the elderly, can be effective in respecting the observance of professional ethics by caregivers. Strengthening the facilitators through advancement of caregiverschr('39') knowledge by educating how to care, providing facilities, equipping them with care and designing older age care systems will lead caregivers to fulfill their duties.

    Keywords: Older adult, Principles of ethics, Official caregivers, Senior centers
  • Pages 73-81
    Background

    Professional ethics is the missing link in government agencies, and due to the lack of mechanisms for linking individual and organizational interests, some types of misconduct such as organizational bullying have spread to such organizations. This study investigates the relationship between organizational bullying and reduction of professional ethics of employees in government agencies of Lorestan province.

    Method

    This is a descriptive-correlation research.The statistical population of the study was 1317 employees of general offices of Lorestan province located in Khorramabad city. Based on Morgan table, a sample size of 297 was selected by stratified random sampling method. In order to measure the variables of the research, organizational bullying questionnaire and professional ethics questionnaire have been used. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha. For data analysis, structural equation modeling and PLS software have been used.

    Results

    The results indicate that at 95% confidence level, organizational bullying reduces professional ethics.

    Conclusion

    According to the findings, organizational bullying can play a significant role in reducing professional ethics and its dimensions including responsibility, honesty, respect for others,  respect for social values and norms, justice and fairness, sympathy with others and loyalty. However, it leads to an escalation of supremacy and competing in government agencies

    Keywords: Ethics, Organizational bullying, Professional ethics
  • Pages 82-91
    Background

    Every organization needs planning for progress and career path planning is very important in this field. Therefore, the aim of this study was the ethical pathology of career path planning with a high performance approach and to provide a suitable model in the region of ten gas transmission operations in Iran.

    Method

    The present study was applied and with a mixed approach (qualitative and quantitative). In the qualitative part, theory-based data was used. The community consisted of experts (managers and experts) in the field of job planning in the region of ten Iranian gas transmission operations, from which 15 people were selected by snowball and saturation fear as a sample. The research tool was a semi-structured interview and the data were evaluated using coding methods and Maxqda software. In a small part, it was a descriptive-correlation method. The statistical population included all managers and experts in the region of ten Iranian gas transmission operations, from which 350 people were randomly selected as a sample. The research tool was a researcher-made qualitative questionnaire and the data were analyzed using equation, structural and LISREL software.

    Results

    In the qualitative section, 132 indicators were identified in 37 categories and a research model was developed. The results of the quantitative section showed that the factor load on the main category was 0.74 and its t-statistic was 9.75, the underlying factor load on the strategies was 0.56 and its t-statistic was 2.10. The factor load of interfering factors on strategies is 0.59 and its t-statistic is 2.06, the main category factor load on strategies is 0.52 and its t-statistic is 6.07. Finally, the factor load of the strategies on the consequences is 0.87 and the TN statistic is 9.06. Therefore, it can be said that the research model was approved.

    Conclusion

    If career path planning goes wrong with lack of proper ethical management, dissatisfaction and discouragement of employees and qualified managers, lack of meritocracy, reduced organizational flexibility, etc., and ultimately reduced organizational efficiency are the most predictable results.

    Keywords: Ethical pathology, Career path planning, High performance approach
  • Pages 92-98
    Background

    Due to their nature and purpose, public organizations need employees who, despite many threats and employees under various pressures such as losing some points, still maintain their ethical courage when making decisions. This study was conducted to present a model for developing the ethical courage of employees in the railways of the Islamic Republic.

    Method

    The present study is a developmental and applied approach that is done by qualitative method (directional qualitative content analysis). The statistical population was railway experts. 20 people were selected as a sample using snowball sampling method and through the existing knowledge in the field of moral courage and semi-structured interviews, effective dimensions and components were counted. The components were selected and the pattern of development of employeeschr('39') ethical courage was explained by interpretive structural modeling.

    Results

    In this study, a total of 66 components of the development of employeeschr('39') ethical courage were counted. Then, using an interpretive structural model, it was divided into 5 dimensions (individual, organizational, occupational, managerial and environmental dimensions).

    Conclusion

    In this study, a model is presented in order to develop the ethical courage of employees. This model has two levels, in the first level it includes the dimension (environmental) and in the second level it includes the dimensions (individual, managerial, organizational and professional). Also, due to the impact and dimensions of dimensions in this model, the environmental dimension is considered as a key independent variable and dimensions (individual, managerial, organizational and professional) are considered as intermediate or link variables in the development of employeeschr('39') ethical courage that have high impact and effectiveness.

    Keywords: Ethical courage, Individual dimension, Organizational dimension, Railway
  • Pages 99-107
    Background

    Abusive supervision is one of the unethical leadership styles that has many negative consequences on individual, group, and organizational levels. Accordingly, in this research, we investigated the effect of this unethical leadership style on organizational citizenship behavior by considering the mediating role of psychological contract violation and organizational cynicism.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and is a descriptive survey. The statistical population of the study consisted of employees of public institutions in Arsanjan city. Using Morgan table, 132 samples were selected. Sampling method was also available randomly. A questionnaire was used to collect data. To analyze the collected data, Vertical Factor Analysis and Structural Equation Modeling and Smart PLS software were used.

    Results

    The results of the research confirm the positive and significant relationship between abusive supervision and psychological contract violation and organizational cynicism and there was a negative and significant relationship whit organizational citizenship behavior. Also, the negative and significant relation between psychological contract violation and organizational cynicism with organizational citizenship behavior was confirmed. Finally, it was revealed that two variables of psychological contract violation and organizational cynicism played a role of mediator in the relationship between abusive supervision and organizational citizenship behavior.

    Conclusion

    The results of the study indicate the destructive and negative effects of abusive supervision on organizational citizenship behavior, which psychological contract violation and organizational cynicism to increase the intensity of this effect.

    Keywords: Unethical leadership, Abusive supervision, Organizational citizenship behavior, Psychological contract violation, Organizational pessimism
  • Pages 108-114
    Background

    The presence of ethical managers can have far-reaching effects on the organization. The purpose of this study is to investigate the relationship between ethical leadership and employee creativity with respect to the moderating role of the relationship between managers and employees among managers and industrial accountants in Fars and Hormozgan provinces.

    Method

    The present study is descriptive-correlational Research and its population consists of all managers and industrial accountants of Fars and Hormozgan provinces. The selected sample consists of 126 people who were selected using available sampling. A standard questionnaire was used to examine the research variables and finally the structural equation method by Smart PLS software was used to analyze the findings in the form of two main hypotheses.

    Results

    The findings of the test of research hypotheses show that there is a positive and significant relationship between ethical leadership and employee creativity. Also, the relationship between ethical leadership and employee creativity is positively adjusted to the relationship between managers and employees.

    Conclusion

    According to the findings, it can be claimed that with increasing the level of ethical leadership, employee creativity will increase. As a result, the issue of professional ethics must be considered in order to increase the competitiveness of the organization, which is the result of creativity. Also, the relationship between manager and employees needs attention to strengthen the relationship between ethical leadership and employee creativity.

    Keywords: Ethical leadership, Creativity, Relationship between managers, employees
  • Pages 115-123
    Background

    Social responsibility is an essential element of professional ethics. Corporate social responsibility is an important element in the debate between companies and stakeholders and affects the work plan of companies. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between voluntary and legal forms of social responsibility as an essential pillar in professional ethics with customer attitudes.

    Method

    The method of the present study was mixed. In the qualitative part, in the qualitative part, the research was conducted in two stages. In the first stage, a hybrid strategy was used, which used the theme analysis method to analyze the texts selected from the articles. In the second stage, orthogonal analysis and simultaneous analysis were used (using SPSS software). Quantitative experimental method was used in a small part. The statistical population of the study included all major customers of food production companies in Khorasan province, from which 220 people were selected by cluster random sampling as a research sample. The research tool was a standard questionnaire and in order to analyze the research data from t-test It was used in SPSS software.

    Results

    The results showed that the customerchr('39')s attitude towards businesses that have high social responsibility (in both voluntary and legal forms) with stakeholders is different from businesses that ignore these issues. Also, the customer attitude towards businesses that have high discretionary social responsibility with stakeholders is different from businesses that have high legal social responsibility.

    Conclusion

    The organizationchr('39')s attention to the component of social responsibility in both its legal and optional forms affects the attitude of customers by facilitating and accelerating the service process to them.

    Keywords: Social responsibility, Professional ethics, Legal responsibility, Voluntary responsibility, Customer attitude
  • Pages 124-131
    Background

    In todaychr('39')s world, the promotion and institutionalization of ethics, culture and social responsibility for the legitimacy of the organization is more necessary. The purpose of the present study is to mining of ethical, cultural and social institutional demands of Sarcheshmeh Copper Complex to gain legitimacy and social satisfaction.

    Method

    The present study was applied and developmental. The statistical population was the members of Sarcheshmeh Copper Complex in 2018, the statistical sample was equal to 115 experts, the sampling method was purposeful, the data collection tool was interview and the statistical method is social network analysis.

    Results

    The ethical, cultural, and social demands were categorized into three groups and 11 sub-categories. The top priority institutions demands were supported for cultural programmes, seminars, festivals, ceremonies, housing, assisting groups and people in need, servicing services, building maintenance and installations.The main institutions were artistic, religious and quranic institutions, universities, educational institutes, resistance economics headquarters and entrepreneurs.

    Conclusion

    Based on the findings of the study, In order to institutionalize ethics, culture   and social responsibility, more and more effective interaction with the aforementioned institutions is necessary. Public relations and social services, monitoring of contractors, education and human resources affairs can play an important role in accomplish institutional demands, in this context, using regulatory, normative and cultural-cognitive processes are effective steps in legitimizing and sustaining the organization.

    Keywords: Ethical, Cultural, Social responsibility, Institutional
  • Pages 132-138
    Background

    In Iran, within educational contexts, especially in justice literature and on the studentschr('39') point of view, there has been little research, so that there is a significant gap in this field. Therefore, the present study investigated the relationships between college students’ perceptions of instructor credibility (competence, morality, and caring) and their perceptions of classroom justice.

    Method

    This study is applied in terms of purpose, and in terms of data collection is canonical correlation. The statistical population included all high school students in Urmia. 528 people were selected by stratified random sampling. Data were gathered through relative stratified sampling way by using 4 scales: Student perceptions of instructor credibility, student perceptions of classroom (justice distributive and procedural justice), interactional justice and informational justice questionnaires. Hypotheses were analyzed using Pearson correlation matrix and focal correlation.

    Results

    Results indicate that perceptions of instructor credibility positively predicted perceptions of classroom justice. Instructor competence, caring and morality predicted classroom justice. Specifically, instructor morality character (versus competence or caring) was the most consistent predictor of classroom justice. Also, instructor credibility was most strongly related to interactional (versus distributive and procedural) justice.

    Conclusion

    Teachers who want to increase studentschr('39') perceptions of justice in the classroom should strive to identify students as teachers with expertise, consideration, and high ethics.

    Keywords: Classroom justice, Credibility, Competence, Caring, Ethics
  • Pages 139-147
    Background

    Credit risk is one of the most important issues of the banking system that can cause financial and economic crises at micro and macro level. Accordingly, a number of studies have shown that ethical variables can minimize bankschr('39') credit risk. However, many empirical studies are not available. Accordingly, the purpose of this study is to examine the components of business ethics based on the credit status of bankschr('39') legal customers.

    Method

    This study is one of the post hoc studies. The statistical population of this study includes all legal customers of Pasargad Bank Northwest who received credit facilities from Bank before 2019. The sample size of 157 legal clients is divided into two groups of current and past clients. Purposive sampling was used. Questionnaire was used for data collection. Its validity and reliability were confirmed by confirmatory factor analysis and Cronbachchr('39')s alpha coefficient. Multivariate analysis of variance was used to analyze the data.

    Results

    Findings show that there is a significant difference between the ethical components of business between current and past customers and the average score of current customers is higher than past customers.

    Conclusion

    The results show that ethical components can determine the credit status of legal clients and it is necessary to use ethical components in credit risk assessment models. Considering these components in lending can reduce credit risk.

    Keywords: Business ethics, Credit status, Legal customers
  • Pages 148-155
    Background

    The purpose of this study is to design a comprehensive system of performance management based on ethics approach in three layers (individual, group and organizational) in government organizations.

    Method

    The present study was performed by mixed method. The qualitative part was done by the data method of the foundation. The statistical population of academic and organizational experts was familiar with the topics of performance management and organizational ethics. Using purposive sampling, 12 academic experts and 8 organizational experts were selected as a sample. Data collection tool was semi-structured interview and data analysis was performed in three stages of open, axial and selective coding and based on that, a qualitative research model was designed. In a small part, the statistical population was the employees and managers of government organizations in West Azerbaijan province, of which 273 people were selected using Morgan table using stratified cluster sampling. Structural equation modeling and measurement model evaluation, quality test, redundancy index in the form of Emus software were used to evaluate the model fit.

    Results

    The results led to the identification of 20 organizational components, 8 individual components and 5 group components. The results showed that individual dimensions (motivation, healthy and effective communication, work discipline, work commitment, responsibility, self-power, individual skills, individual personality), group dimensions (facilitating group participation, achieving group goals, correct group rewards and Fair, ethical participatory management) and organizational dimension (human resource management, internal processes, customers and stakeholders, financial ethics performance, information systems management, service quality, management support).

    Conclusion

    According to studies in this field, so far no comprehensive study on comprehensive performance management based on ethics approach in government organizations has been conducted. As a result, the proposed structure is the first model for comprehensive performance management based on the ethics-oriented approach in these government organizations, which has the ability to formulate and implement strategies according to the current changing situation.

    Keywords: Performance management, Individual dimensions, Group dimensions, Organizational dimensions, Ethics approach
  • Pages 156-161
    Background

    Researches show that organizational justice is promoted in organizations, then ethical whistle-blowing increase by employees. Contribution to theoretical foundation of whistle-blowing in ethical literatures is the first aim and specification of the relationship between organizational justice and ethical whistle-blowing is the second aim of this study.

    Method

    The research method is descriptive-correlative. Auditors employed in Iranian audit firms and Audit organization in 2018 were the sample of this study and we select 275 auditors as statistical sample. Questionnaire was used in this study. Multiple linear regression was used in order to data analysis and research hypotheses testing.

    Results

    The results of this study show that organizational justice   has a significant and positive relationship with the whistle blowing other outcomes of this study show that there is a significant relationship between auditorchr('39')s job ranks with the whistle blowing. In other word, when auditorchr('39')s job rank increase then they intend to report wrongdoings.

    Conclusion

    According to the findings of this study, in order to increase whistle blowing in audit profession, audit firms should enhance organizational justice. Due to that whistle-blowing are very important in auditing profession, policy makers of auditing   could participate to develop rules   and facilities in this regard.

    Keywords: Organizational justice, Whistle blowing, Professional ethics
  • Pages 162-169
    Background

    Educational system in each society is basis for practicing moral principles and enriching the culture and teachers are ethical role models for the next generation.  The main purpose of this study is analyzing the factors related to professional ethics of teachers with regard to the leadership style of principals of girlschr('39') elementary schools in the fourth district of Tehran.

    Method

    The present study was a descriptive correlational study. The statistical population of all teachers and principals of girlschr('39') primary schools in District 4 of Tehran in the academic year of 2019-2020 was 800. The statistical sample was selected using stratified random sampling method and 260 people based on Cochranchr('39')s formula. The tool was a standard questionnaire. Statistical analysis was performed using structural equation method using SPSS software version 3 and Smart-Pls software.

    Results

    The regression coefficient of transformational leadership style of educational managers with professional ethics of teachers is 0.79 and its significance level is less than 0.05. Also, the regression coefficient of interactive leadership style (trader) of educational managers with teacherschr('39') professional ethics is 0.103 and the significance level is 0.03. The regression coefficient of leadership style of educational managers is 0.05 with a significance level of 0.132.

    Conclusion

    Transformational leadership and communication (trading) leadership styles of educational administrators have a significant positive relationship with the professional ethics of primary school teachers in the fourth district of Tehran. While the leadership style of Bari in any way has no significant relationship with the professional ethics of primary school teachers in district 4 of Tehran.

    Keywords: Education, Professional Ethics, Leadership Style
  • Pages 170-175
    Background

    In an organization, ethical intelligence, self-esteem and job performance have always been adaptive and have a meaningful relationship with each other. Therefore, the purpose of this study was to investigate the role of mediator of self-esteem in the relationship between ethical intelligence and job performance of Ardabil University of Medical Sciences.

    Method

    The research method based on the purpose of the applied type is descriptive-correlational and in terms of data type collected quantitatively. The statistical population of this research is the staff of Ardabil University of medical sciences. The Morgan Table number of 201 people was selected for statistical sample. The data gathering tool was a questionnaire and for data analysis, Structural Equation Modeling (SEM) and semi-least squares (PLS-SEM) and software (SMART-PLS) version 21 were used.

    Results

    The present paper has four hypotheses and the results of the research findings confirm all the hypotheses. The values of standard coefficients show that about 44 percent of changes in self-esteem variables are explained by moral intelligence. Also, 26% of changes in the variables of job performance are also explained by moral intelligence. Also, 25 percent of the changes in job performance are done by self-esteem, and ethical intelligence also accounts for 11 percent of the changes in job performance through self-esteem for job performance.

    Conclusion

    The results showed that moral intelligence has a significant relationship with self-esteem and performance as well as self-esteem on job performance. Self-esteem also affects the relationship between ethical intelligence and job performance.

    Keywords: Self-esteem, Ethical intelligence, Job performance
  • Pages 176-181
    Background

    In recent years, attention to human resources in some project-based organizations has been on the agenda. Examining work ethic is essential to aligning human resource values ​​with organizational concepts. In this study, the relationship between human resource practices and project success through the work ethic modifier variable in a private ethics-oriented company is investigated.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The statistical population of the study included all employees of a private ethics-based organization 1100 people, from which 285 people were selected using simple random sampling method and finally 227 questionnaires were analyzed. The required data were collected using standard questionnaires. Data analysis was performed using structural equation method and SPSS and LISREL statistical software.

    Results

    The results of testing the hypotheses showed that work ethic has a moderating role in the relationship between human resource management practices and project success.

    Conclusion

    The results of path analysis show that all components of the model and the relationships between it are significant and there is a good correlation between variables.

    Keywords: Human resource practices, Project success, Work ethics
  • Pages 182-186
    Background

    Ethics in banks can be a factor in raising the level of human resource performance of the banking  system, and the lack of it will strengthen the deteriorating factors of human resource performance The purpose of this study was to investigate the relationship between types of ethical climate on the human resources traumas of banks and financial institutions.

    Method

    The research method was mixed and in the qualitative section of the topic analysis and the statistical society of the official staff of Iranian banks, a sample of 11 non-random bankers was used by semi-structured questionnaire, interview and Delphi method. The quantitative part was the descriptive and correlation type, the statistical population was the bank’s staff and the sample 384 people were selected as probable and based on Morganchr('39')s table. The researcher-made questionnaire was used for gathering data. The path analysis method was used for data analyzing.

    Results

    In the qualitative section, 18 indicators were identified for measuring 5 types of physical climate and 9 indicators for 3 types of human traumatic factors. In the quantitative part of the climate, the effect of the tool has a positive and significant effect and the climate of professionalism, regulation, independence and care have a negative and significant effect on the human traumatic factors of the bank.

    Conclusion

    The ethical climate of a tool is the strongest moral climate in the bank. The direct and indirect impact of the climate has a reverse effect on the human resources traumatic factors. Therefore, in order to improve the human resource performance of the banks, the staffing and development of the culture should reduce the climate of the tool and increase the response of four other types.

    Keywords: Ethical climate, Trauma, Human resources
  • Pages 187-189
    Background

    One of the most important economic goals of countries is to create the conditions necessary to promote sustainable economic growth. The fundamental elimination of corruption, the encouragement of economic growth and property rights in line with the practical motivations of economic growth, will not be possible except with the increasing linkage of economic morality. The purpose of this study was to investigate the relationship between property rights and economic indicators on economic growth.

    Method

    The research method is applied and correlational. Major indicators of degree of openness, corruption and political risk, index of intellectual property rights, ICT indicator, economic growth, human development index and government expenditure index of Iran have been selected as the statistical population that in the years 2018-2008 As an example, the research was selected. World Bank Data Measurement Tool, Fraser & Heritage Institute and International Transparency Institute. For testing, the ARDL method was used.

    Results

    The fitting of the research model, which included a major hypothesis, was confirmed. Ethics, economic indicators and property rights have a meaningful relationship with economic growth and during the time the effects of shocks are adjusted.

    Conclusion

    According to the estimate, it was found that all variables are stable or with a stable difference. Economic growth has a positive and significant relationship with all economic indicators and has a negative and significant relationship with moral corruption, while the long-term relationship has also been confirmed.

    Keywords: Economic ethics, Economic growth, Property rights, Corruption, political risk