فهرست مطالب

Holistic Nursing and Midwifery - Volume:10 Issue: 2, 2000

Journal of Holistic Nursing and Midwifery
Volume:10 Issue: 2, 2000

  • تاریخ انتشار: 1379/09/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • تهمینه امیری* صفحات 6-8

    براساس پیشنهاد  کالج متخصصین زنان و زایمان آمریکا اندازه گیری هموگلوبین و هماتوکریت جزء مراقبتهای روتین مامایی در بسیاری از بیمارستانهای ایالات متحده می باشد.هر چند که در حال حاضر به دلیل خطر بالای عفونتهای منتقله از خون استفاده از تزریق خون کاهش یافته و اندازه گیری هماتوکریت بطور روتین پس از زایمان نیز بایستی مجددا مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هماتوکریت، زایمان، مراقبت پس از زایمان
  • اعظم اکبری* صفحات 9-14

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که با هدف «تعیین میزان آگاهی و نگرش پرستاران مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در مورد پژوهش و اهمیت آن در پرستاری» انجام گرفته است. روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک بوده که طی آن 164 نفر از میان پرستاران واجد شرایط در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی انتخاب شده اند جهت دستیابی به اهداف پژوهش از پرسشنامه استفاده گردید و پس از تعیین آگاهی و نگرش ارتباط بین متغیرهای پژوهش با هم و نیز ویژگیهای فردی نمونه ها نیز با استفاده از آموزنهای آماری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اکثریت واحدهای مورد پژوهش (75٪) از آگاهی مطلوبی در مورد پژوهش و اهمیت آن در پرستاری برخوردار بوده و بیشترین درصد (62 / 2 %) واحدهای مورد پژوهش دارای نگرش مثبت در این زمینه بوده اند همچنین یافته ها نشان داد که بین متغیرهای آگاهی و نگرش واحدهای مورد پژوهش، همبستگی معنی دار آماری وجود دارد (0 / 0001>P) و نیز بین متغیرهای من، سمت فعلی، مسابقه کاری منابع کسب اطلاع (مانند گذراندن دوره های مقدماتی روش تحقیق در دوره کارشناسی، شرکت در کارگاه های روش تحقیق و میزان آگاهی واحدهای مورد پژوهش، ارتباط معنی دار و همچنین بین متغیرهای شرکت در کارگاه های روش تحقیق و گذراندن دوره های مقدماتی روش تحقیق در دوره کارشناسی با نگرش واحدهای مورد پژوهش ارتباط معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تحقیقات پرستاری، پرسنل پرستار بیمارستان، آگاهی، دیدگاه
  • مژگان بقایی*، شیرین جفرودی صفحات 15-22

    این تحقیق مطالعه ای توصیفی می باشد که به منظور بررسی کیفیت مراقبت پرستاری پس از عمل جراحی در بیماران بستری در بخشهای جراحی عمومی انجام شده است. " نمونه های پژوهش را 39 بیمار تحت جراحیهای شکم و قفسه سینه تشکیل می دادند که در مرحله پس از عمل جراحی و پس از ورود به بخشهای جراحی به روش تصادفی انتخاب می شدند. ابزار گردآوری داده ها چک لیستی مشتمل بر هفت بخش بود که بر روش مشاهده توسط پژوهشگران تکمیل شده است. یافته های پژوهش نشان دادند که تمامی (100%) مراقبتهای ارایه شده در زمینه کنترل وضعیت خونرسانی بافتی نامطلوب و در زمینه حفاظت و ایمنی و حفظ حرارت مطلوب بود. 15 / 4 درصد از مراقبتهای پرستاری مربوط به مایعات و الکترولیتها 16/ 7 درصد حفظ راحتی بیمار مطلوب بود. علاوه بر آن اکثر موارد مراقبتهای فراهم شده در زمینه مراقبت از زخم (77) نامطلوب بود.. در کل یافته های پژوهش در ارتباط با هدف کلی نشانگر آن بود که فقط 7/7 درصد مراقبتهای پرستاری ارایه شده در مرحله پس از عمل جراحی در حد مطلوب بوده است.

    کلیدواژگان: مراقبت پرستاری، مراقبت بعد از عمل، بیماران بستری، گروه جراحی بیمارستان
  • صدیقه پاک سرشت*، زهرا عطرکارروشن صفحات 23-29

    این مطالعه به منظور تعیین علل عدم انجام مراقبت های دوران بارداری صورت گرفته است. روش مطالعه توصیفی بوده که بر . روی 729 خانم مراجعه کننده جهت انجام زایمان به مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) رشت در سال 1377 انجام گرفت. نمونه های پژوهش برای رفع تاثیرات فصلی مراجعات به مدت یکسال انتخاب شدند و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. در این بررسی مادران فاقد مراقبت، به کسانی اطلاق گردید که تعداد دفعات مراجعه آنان کمتر از 4 بار در طول حاملگی بوده است. در این میان 336 نفر (44 / 9 %) فاقد مراقبت بودند. نتایج بافته ها نشان داد بیشتر افراد مراجعه کننده به این مرکز را افراد روستایی (55/8 %) تشکیل می دادند. بیشترین درصد افراد فاقد مراقبت بیسواد (66 / 9 %) ، کشاورز(8/ 61%) و دارای سن بالای 40 سال (66/ 7 %) به علت عدم آگاهی فاقد مراقبت دوران بارداری بودند. بررسی آزمون آماری کای در ارتباط معنی داری بین وضعیت مراقبت با بعد خانوار، میزان تحصیلات مادر، شغل و تعداد حاملگی را نشان داده است (0/ 001>P). . با توجه به نقش گسترده و حساس ماها و متخصص زنان برای ارایه خدمات بهداشتی جهت سلامت مادر و جنین به نظر می رسدکه برای آگاه نمودن مادران و ارتقاء سطح بهداشتی آنان باید بیشتر کوشید.

    کلیدواژگان: مراقبت قبل از تولد، زایمان، حاملگی
  • عزت پاریاد*، شادمان رضاماسوله، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 30-38

    هدف این مطالعه تعیین دیدگاه سرپرستاران در مورد کیفیت مراقبت های پرستاری ارایه شده در مراکز آموزشی درمانی شهر رشت می باشد. نمونه های پژوهش متشکل از کلیه واحدهای جامعه پژوهش یعنی تعداد 35 نفر از سرپرستاران مراکز آموزشی درمانی شهر رشت بودند که به دلیل اندک بودن، به صورت سرشماری در پژوهش شرکت داده شدند. محیط پژوهش را بخشهای داخلی و جراحی مرکز آموزشی و درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گیلان در شهر رشت تشکیل می داد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر دو قسمت؛ بخش اول ویژگیهای فردی واحدهای مورد پژوهش و بخش دوم که مشتمل بر 4 قسمت شامل عبارات مربوط به بررسی دیدگاه سرپرستاران در مورد نحوه و کیفیت بررسی و شناخت مددجو، کیفیت ارایه مراقبت های جسمی، کیفیت ارایه مراقبت های روانی و کیفیت وضعیت ساختاری محیط پژوهش بود. نتایج پژوهش بیانگر آن بود که دیدگاه 52 / 1 درصد سرپرستاران در مورد کیفیت بررسی و شناخت مددجویان بستری در بخش های تحت مدیریت خود مطلوب بوده است. همچنین دیدگاه اکثریت سرپرستاران در مورد کیفت مراقبت های جسمی 68/8 % و در مورد کیفیت مراقبت های روانی (%63 / 7) مطلوب بوده است. در مورد کیفیت ساختاری مراکز آموزشی درمانی از دیدگاه سرپرستاران اکثریت واحدهای مورد پژوهش (92 درصد) کیفیت ساختاری مراکز آموزشی درمانی تحت مدیریت خود را غیرقابل قبول دانسته اند.

    کلیدواژگان: رسنل پرستاری بیمارستان، مراقبت پرستاری، کیفیت مراقبتهای بهداشتی
  • مینومیترا چهرزاد*، سیده زهرا شفیع پور صفحات 39-44

    این پژوهش یک پژوهش نیمه تجربی است که با هدف بررسی تاثیر آموزش به والدین کودکان تحت شیمی درمانی در کاهش عوارض گوارشی ناشی از آن مانند: التهاب لثه، تهوع و استفراغ، یبوست واسهال در کودکان مراجعه کننده به متمرکز آموزشی درمانی کودکان شهر رشت انجام گرفت. تعداد نمونه های مورد بررسی 40 نفر از والدین کودکان تحت شیمی درمانی مراجعه کننده به این مرکز می باشد. نمونه های فوق در دو گروه 20 نفری تحت عنوان گروه آزمون و گروه شاهد تحت بررسی قرار گرفتند. جهت دستیابی به اهداف پژوهش، گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه، چک لیست و بررسی بالینی انجام گرفت. نتایج نشان دادند که، آموزش سبب کاهش عوارض گوارشی ناشی از شیمی درمانی مانند تهوع و استفراغ نوع شدید از ٪20 به 10٪ و التهاب لثه نوع شدید از 20٪ به 10٪ در گروه آزمون گردیده ولی بر روی عوارضی مانند یبوست و اسهال ناشی از شیمی درمانی تاثیر ندارد.

    کلیدواژگان: والدین، آموزش، کودک، دارودرمانی
  • سیده آمنه دادگران* صفحات 45-51

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که به منظور تعیین نگرش و رفتار بهداشتی مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی - درمانی شهر رشت درباره پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای شایع عفونی - انگلی گوارشی در سال 1375 انجام شده است. محیط این پژوهش مشتمل بر 19 مرکز بهداشتی - درمانی و ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق پرسشنامه ای حاوی 50 سیوال بود که در پنج بخش مشتمل بر مشخصات دموگرافیک (13 سیوال)، عبارات در ارتباط با نگرش در مورد سلامتی و پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای شایع عفونی - انگلی گوارشی (17 عبارت)، سیوالات در ارتباط با رعایت بهداشت فردی (6 سیوال)، سیوالات در ارتباط با رعایت بهداشت محیط و مواد غذایی (10 سیوال)، سیوالات در ارتباط با مادرانی که کودک شیرخوار دارند (4 سیوال)، تنظیم گردید. واحدهای مورد پژوهش را 694 نفر از مادران تشکیل می دادند که با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از آمار توصیفی و کای اسکویر استفاده گردید. نتایج و یافته های پژوهش نشان داد که اکثریت (%22 / 6) واحدها در گروه سنی 32-30 سال بودند، سطح تحصیلات اکثریت (29/ 4 %) دیپلم و اکثریت آنان (76/7 %) خانه دار بودند. و یافته ها نشان داد که اکثریت پاسخ دهندگان (51 / 2 %) دارای نگرش منفی نسبت به سلامتی و پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای شایع عفونی انگلی گوارشی بودند. نتایج در رابطه با رفتارهای بهداشتی نشان داد که اکثریت (68/63 %) واحدها دارای رفتار بهداشتی مطلوب درباره پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای شایع عفونی - انگلی گوارشی بودند. اکثریت (67 /9 %) واحدها دارای رفتار مطلوب در رابطه با رعایت بهداشت فردی بودند. همچنین نتایج حاکی از آن بود که اکثریت واحدها (54 / 5 %) دارای رفتار بهداشتی مطلوب در رابطه با رعایت بهداشت محیط و مواد غذایی بودند. و در کل ارتباط معنی دار آماری بین نگرش و رفتار بهداشتی واحدها درباره پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای شایع عفونی انگلی گوارشی وجود داشت. بدین معنی که واحدهایی که نگرش مثبت داشتند از رفتار مطلوب برخوردار بودند. و یافته ها نشان داد که ارتباط معنی داری بین وضعیت مسکن، وجود تلویزیون در منزل و ابتلاء به بیماری و نگرش واحدهای مورد پژوهش وجود نداشت. واحدهای در گروه سنی و تحصیلات بالاتر، از نگرش مثبت در رابطه با سلامتی و پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای شایع عفونی - انگلی گوارشی برخوردار بودند. نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین تحصیلات همسر، رادیو، تلویزیون، مجله و رفتار بهداشتی واحدهای مورد پژوهش وجود نداشت. واحدها در گروه سنی و تحصیلات بالاتر رفتار مطلوبی داشتند. واحدهایی که درآمد مکفی داشتند از رفتار مطلوبی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: مادران، دیدگاه، رفتارهای بهداشتی، بیماریهای سیستم گوارش
  • کلثوم فداکار* صفحات 52-55

    شکاف لب و کام یکی از شایعترین نقایص آناتومیکی هنگام تولد می باشد، که در حدود 40 - 35 درصد از ناهنجاریهای صورت را تشکیل می دهد. و میزان شیوع شکاف لب و کام بدون وجود سندرم خاصی، 1 به 700 تولد زنده می باشد و شیوع آن بر حسب نژاد، منطقه جغرافیایی، جنس جنین و وضعیت اجتماعی - اقتصادی متفاوت است. شیوع شکاف لب همراه یا بدون شکاف کام در پسرها و شکاف کام به تنهایی در دخترها زیادتر بوده و کلا در کشورهای آسیایی بیشتر و در سیاهپوستان کمتر می باشد.(5) و (8). شکاف لب و کام به دنبال نقص تکاملی در دوره ارگانوژنز جنینی، در ارتباط با عوامل مختلف ژنتیکی و محیطی بروز می نماید، حدد 30 ژن در بروز انواع مختلف شکاف لب و کام دخالت دارند.

    کلیدواژگان: نوزادان با شکاف لب، پرستاری، مراقبت پرستاری
  • ربیع الله فرمانبر* صفحات 56-64

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است و جنبه گذشته نگر دارد که با هدف «تعیین روش های رویارویی با استرس بیماران ایسکمیک قلبی مراجعه کننده به درمانگاه قلب بیمارستان دکتر حشمت رشت در سال 79-1278» انجام گرفته است. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به بیماری ایسکمیک قلبی مراجعه کننده به درمانگاه قلب یکی از بیمارستانهای شهر رشت می باشد، از این تعداد 150 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابراز گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه ای شامل دو بخش مسیوالات مربوط به اطلاعات دموگرافیک (9 سیوال) و شیوه های رویارویی با استرس (13 سیوال) بود. تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش با استفاده از عملیات آماری توصیفی و استنباطی و کامپیوتر و نرم افزار SPSS نشان داد که اکثریت (48٪) واحدهای مورد پژوهش از شیوه کنترل استرس غیر موثر و غیر مفید جهت رویارویی با استرس و حداقل واحدهای مورد پژوهش (20٪) از شیوه کنترل استرس مشکل مدار و همچنین 32٪ آنها از شیوه کنترل استرس هیجان مدار استفاده می کرده اند. به عبارتی دیگر اکثریت واحدهای مورد پژوهش از روش های کنترل استرس نامناسب استفاده می کرده اند که با متغیر سن، جنس، محل سکونت و شغل ارتباط معنی داری داشته اند. | در نهایت می توان گفت که شیوه مقابله با استرس مشکل مدار همواره به عنوان روش مطلوب و مناسب می باشد و شیوه کنترل استرس متمرکز بر هیجان و غیر موثر و غیرمفید، باعث کاهش تلاش فرد جهت حل مشکل شده و بدین ترتیب مشکل فرد برطرف نگردیده و در مواردی به صورت مزمن و پیشرفته در می آید.

    کلیدواژگان: ایسکمی میوکارد، استرس روانی، پیشگیری و کنترل
  • هنگامه کریمی* صفحات 65-70

    از این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به منظور بررسی ارتباط وضعیت سلامت جسمی کودکان دبستانی با مشخصات خانوادگی آنان در شهر تنکابن انجام شده است. در این پژوهش 450 کودک کلاس چهارم و پنجم دبستان (225 دختر و 225 پسر) از طریق نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات عبارت بودند از فرم مراقبتهای بهداشتی و درمانی موجود در دبستانها که توسط مربیان بهداشت مدارس تکمیل می شد و پرسشنامه، شامل دو بخش مشخصات فردی و خانوادگی که توسط والدین تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. در ارتباط با تعیین وضعیت سلامت جسمی نتایج نشان داد که 70 / 2 درصد واحدهای مورد پژوهش از وضعیت سلامت جسمی طبیعی برخوردار بودند پیرامون تعیین مشخصات فردی واحدهای مورد پژوهش، اکثریت (45 / 6 %) واحدها در گروه سنی 11-10 سال و فرزندان سوم خانواده های خود بودند. در تعیین مشخصات خانوادگی واحدهای مورد پژوهش، اکثریت (26%) واحدها مربوط به خانواده های 4 فرزندی که والدین اکثرا 43-34 سال داشتند بود اکثرا پدران دیپلمه و دارای شغل آزاد و مادرانی با تحصیلات نهضت سواد آموزی و خانه دار داشتند. اکثریت (49/6 %) افراد از نظر میزان کفایت درآمد خانواده در سطح متوسط بودند. .

    کلیدواژگان: وضعیت سلامت، دانش آموزان، خانواده
  • ماریا کلهر* صفحات 71-76

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است که با هدف «تعیین نحوه بکارگیری روش های پیشگیری از ترومبوز ورید عمقی در بیماران بستری در بخشهای جراحی مراکز آموزشی درمانی شهر رشت در سال 1377 انجام شده است. بکارگیری روش های پیشگیری از ترومبوز ورید عمقی به دو صورت پیشگیری دارویی و غیر دارویی بررسی شده است. نمونه های مطالعه به روش تصادفی انتخاب شدند و شامل 270 نفر بیمار بستری در بخشهای جراحی مراکز آموزشی درمانی شهر رشت می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش شامل دو بخش است که بخش اول پرسشنامه ای در زمینه مشخصات فردی و بخش دوم فرم فهرست کنترل است که مشتمل بر دو قسمت بکارگیری روش های پیشگیری دارویی و غیر دارویی بود جهت تحلیل یافته ها از آزمون آماری کای دو و آزمون دقیق فیشر استفاده شد.

    کلیدواژگان: ترومبوز وریدی، پیشگیری و کنترل، بیماران بستری
  • طاهره مشعوف* صفحات 77-86

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است و هدف بررسی، تعیین نظر پرستاران در مورد اجرای نقش های پرستار (مراقبتی، حفاظتی، درمانی، آموزشی، رهبری و پژوهشی) و ارایه پیشنهادات براساس یافته ها بوده است نمونه های مورد مطالعه 120 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گیلان بودند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده واز روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. یافته ها نشان داد 85 / 28 % پرستاران موافق اجرای کلیه وظایف مربوط به نقش مراقبتی بوده و 85٪ اظهار داشتند در حال حاضر فعالیت های پرستار در بالین مربوط به مراقبت از بیمار است.

    کلیدواژگان: پرسنل پرستاری بیمارستان، پرستاری، بیمارستان
  • نسرین مختاری* صفحات 87-91

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی می باشد که هدف آن تعیین ارتباط بین مشخصات دموگرافیک با دفعات مراجعه زنان باردار به مراکز بهداشتی - درمانی شهر رشت بوده است. نمونه پژوهش را 189 زن باردار مراجعه کننده به سه مرکز بهداشتی - درمانی شهر رشت تشکیل می داد. ابزار گردآوری اطلاعات چک لیست بوده که از طریق بررسی پرونده مادرانی که مدت 9 ماه تحت مراقبت قرار داشتند و تاریخ زایمان آنان بین فروردین لغایت 29 اسفند 1376 بود، تکمیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای من اولین حاملگی، من آخرین حاملگی، تعداد فرزندان زنده بدنیا آمده، تعداد فرزندان مرده بدنیا آمده، تعداد فرزندان زنده فعلی، مسابقه مسقط، شغل مددجو و میزان تحصیلات مددجو و دفعات مراجعه ارتباط معنی دار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: دموگرافی، زنان باردار، مراقبتهای قبل از زایمان
  • ساقی موسوی*، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 92-96

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که به منظور تعیین میزان آگاهی دانشجویان سال آخر پرستاری دانشکده های پرستاری مامایی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گیلان در رابطه با آموزش نکات مراقبتی به بیماران سرطانی انجام شده است. تعداد نمونه های مورد بررسی 108 نفر و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر 40 سیوال در دو بخش مربوط به آموزش نکات مراقبتی به بیماران تحت شیمی درمانی و رادیوتراپی بود نتایج حاصل از این پژوهش که محاسبات آماری آن توسط نرم افزار SPSS انجام شده است نشان داد که، در رابطه با آموزش نکات مراقبتی به بیماران تحت شیمی درمانی، آگاهی 56/ 5 ٪ واحدها در حد ضعیف و در رابطه با آموزش نکات مراقبتی به بیماران تحت رادیوتراپی نیز آگاهی 50٪ واحدها در حد ضعیف می باشد. نهایت اینکه هیچیک از دانشجویان سال آخر پرستاری در زمینه های فوق از آگاهی در حد مطلوب برخوردار نبودند.

    کلیدواژگان: آگاهی، دانشجویان پرستاری، سرطان، درمان، درمان دارویی، درمان رادیوفرکوویسی، آموزش و پرورش
|