فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا رحمانی، آیت کائیدی، جلال حسن شاهی* صفحات 613-621
    مقدمه و هدف

    انسداد یک طرفه حالب (UUO) یکی از عوامل آسیب کلیوی است. اولیوروپیین به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی طبیعی شناخته می شود. هدف از انجام این مطالعه، تعیین اثر انسداد کامل یک طرفه حالب چپ بر تغییرات سیستم آنتی اکسیدانی کلیه سمت مقابل در موش صحرایی نر با تاکید بر نقش حفاظتی اولیوروپیین بود.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، از 18 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 200 تا 250 گرم استفاده شد. حیوانات به 3 گروه شش تایی تقسیم شدند که شامل گروه کنترل،UUO  و  UUO+ اولیوروپیین بودند. حالب چپ به مدت سه روز مسدود شد. در گروه درمانی، حیوانات اولیوروپیین (mg/kg200) را از یک ساعت بعد از انسداد حالب به صورت روزانه، به مدت سه روز دریافت کردند. پس از پایان آزمایش، کلیه راست حیوانات خارج و وزن شد. سپس میزان مالون دی آلدهید (MDA) و فعالیت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) کلیه راست اندازه گیری شد.

    یافته ها

     UUOباعث افزایش معنی دار وزن کلیه راست، افزایش غلظت  MDAو کاهش سطوح فعالیت آنزیم های SOD و GPx کلیه راست حیوانات گروه UUO نسبت به کنترل شود (0/05<p). اولیوروپیین توانست وزن کلیه راست و غلظت MDA را در گروه UUO + اولیوروپیین نسبت به گروه UUO کاهش (0/05<p) و سطح فعالیت آنزیم های SOD و GPx را به طور معنی داری افزایش دهد (0/05<p).

    نتیجه گیری

     UUO باعث القاء استرس اکسیداتیو در کلیه سمت مقابل می شود و مصرف اولیوروپیین، می تواند از طریق تقویت سیستم آنتی اکسیدانی، اثر محافظتی بر کلیه سمت مقابل داشته باشد.

    کلیدواژگان: انسداد یک طرفه حالب، کلیه کونترولترال، استرس اکسیداتیو، اولئوروپیین، موش صحرایی
  • مینا هاشمی پرست*، بهار نادری صفحات 622-633
    مقدمه و هدف

    ابراز تمایلات جنسی به عنوان یکی از جنبه‏ های مهم زندگی جنسی در تمام طول عمر شناخته شده است؛ با این وجود سالمندان، موانع زیادی را در ابراز نیازها و تمایلات جنسی خود تجربه می‏ کنند. مطالعه حاضر با هدف تبیین ملاحظات فراروی سالمندان در ابراز تمایلات جنسی انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی است. مشارکت کنندگان، 19 نفر از مردان و زنان سالمند بالای 60 سال بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن حداکثر تنوع دعوت به شرکت در مطالعه شدند. داده ‏ها با استفاده از مصاحبه‏ های نیمه ساختاریافته تا زمان رسیدن به اشباع گردآوری و به طور هم زمان تحلیل شد. برای مدیریت تحلیل داده های کیفی از نرم افزار MAXQDA نسخه 10 استفاده شد.

    یافته ها

    افول زندگی جنسی، رد پای مصایب زندگی، رفتارهای دلسردکننده جنسی و پنداشت های کلیشه ای در روابط جنسی به عنوان موانع ابراز تمایلات جنسی در سالمندان شناخته شد.

    نتیجه گیری

    عملکرد جنسی در دوران سالمندی پدیده ای متاثر از عوامل گوناگون با ماهیت ‏های متفاوت است. این پدیده تحت الشعاع وضعیت جسمانی، مصایب زندگی زناشویی، باورهای کلیشه‎ای در خصوص روابط جنسی در دوره سالمندی و بازخوردهای ادراک شده از سوی شریک جنسی قرار دارد. بر این اساس، رفع موانع، مستلزم بسترسازی در ابعاد و حیطه‏ های فردی، فرهنگی و اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: تمایلات جنسی، عملکرد جنسی، سالمندان، پژوهش کیفی
  • نصرالله صالح گوهری، هوشنگ امیری، کلثوم سعیدی* صفحات 634-641
    مقدمه و هدف

    بیماری لبر آموروزیس مادرزادی، نوعی اختلال کاهش بینایی است که از نوزادی شروع می شود. این بیماری اغلب به صورت اتوزمال مغلوب به ارث می رسد و ژن های مختلفی با آن در ارتباط هستند. در این مطالعه، بیماران مبتلا به این بیماری مورد بررسی ژنتیکی قرار گرفته اند.

    روش کار

    از روش تعیین توالی نسل جدید برای یافتن جهش ها و از توالی یابی به روش سنگر برای تایید جهش های بیماری زای شناسایی شده، استفاده شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، برای اولین بار دو جهش جدید یکی به صورت تغییر چهارچوب توالی و دیگری به صورت کدون خاتمه در بیماران مبتلا به لبر آموروزیس مادرزادی گزارش شده اند. جهش حذف نوکلیوتیدی c.1264delC  و جهش نقطه ای c.2116C>T هر دو به صورت هموزیگوت در ژن GUCY2D در بیماران شناسایی و هر دو جهش به روش توالی یابی سنگر تایید شدند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، دو جهش جدید و بیماری زا در بیماری لبر آموروزیس مادرزادی گزارش شده است. این یافته در تشخیص ژنتیکی و مشاوره بیماران مبتلا به این بیماری اهمیت ویژه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: توالی یابی نسل جدید، جهش، ژن، لبر آموروزیس مادرزادی، گوانیل سیکلاز
  • شهره شفیعی، معظمه سلطانی نژاد* صفحات 642-651
    مقدمه و هدف

    پژوهش، از ابزارهای مهم تصمیم گیری و برنامه ریزی در دانشگاه ها است و یکی از اساسی ترین پایه های توسعه جوامع محسوب می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی عوامل انگیزشی و بازدارنده در پژوهش از دیدگاه اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت می باشد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی 154 دانشجو و 33 عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت در سال 1399 انجام شد. افراد شرکت کننده در مطالعه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه محقق ساخته شامل اطلاعات جمعیت شناختی، عوامل انگیزش درونی و بیرونی و عوامل بازدارنده استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و در سطح معنی داری 0/05≤p مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه در مجموع 182 نفر شرکت کردند. در دانشجویان 99 نفر (64/3%) زن ،137 نفر (%89) مجرد و رشته تحصیلی 42 نفر (27/3%) پزشکی بود. مقطع تحصیلی 113 نفر (73/4%) از آنها کارشناسی بود. 71 نفر (46/1%) سابقه شرکت در کارگاه های پژوهشی داشتند. از بین اعضای هیات علمی دانشگاه 54/5% زن و 57/6% استادیار بودند و 97% اعضای هیات علمی بیان نمودند که در کارگاه های پژوهشی شرکت داشته اند. همچنین 23/4% دانشجویان و100% اعضای هیات علمی سابقه کار پژوهشی داشتند. در دو گروه دانشجویان و اعضای هیات علمی، علاقه مندی به انجام پژوهش به ترتیب با 85/7% و 93% بیشترین فراوانی را کسب کرد. در انگیزش بیرونی دانشجویان و اعضای هیات علمی به ترتیب، فراهم بودن دسترسی به نرم افزارهای پژوهشی مناسب در انجام پژوهش (83/8%) و فراهم آوری دانش سالم و عمیق (84/8%) بیشترین فراوانی را در فعالیت های پژوهشی داشتند. در عوامل بازدارنده دانشجویان و اعضای هیات علمی به ترتیب، مبهم بودن شروع پژوهش (67/5%) و ضعف کار گروهی (60/6%) بیشترین فراوانی را داشت.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج، اعضای هیات علمی و دانشجویان به انجام فعالیت پژوهشی علاقه مند بودند ولی مبهم بودن شروع پژوهش و ضعف کار گروهی از موانع مهم انجام پژوهش برای آنها بود. ضروری است دست اندرکاران حوزه پژوهش ضمن روشن نمودن فرآیندهای انجام پژوهش و حمایت از کار تحقیقاتی گروهی، برای حل مشکلات و موانع موجود برنامه ریزی و اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: انگیزش درونی، انگیزش بیرونی، موانع پژوهش، جیرفت
  • نرجس آزادبخت، عباس دوستی*، محمدسعید جامی صفحات 652-663
    مقدمه و هدف

    سرطان ریه، دومین سرطان شایع در جهان است. رده سلولی COR-L105 به عنوان یکی از معروف ترین رده های سلولی سرطان ریه در تحقیقات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. RNA های غیر کدکننده بلند (lncRNAs)، دسته ای از فاکتورهای مهم سلولی هستند که در فرآیندهایی نظیر رشد، تمایز، تکثیر، رونویسی، ترجمه و غیره نقش اساسی ایفا می کنند. نوعی lncRNA به نام LINC00511، یک تنظیم کننده رونویسی است و افزایش بیان آن در سرطان های مختلف گزارش شده است. هدف از این تحقیق حذف ژن LINC00511 با استفاده از تکنیک پیشرفته CRISPR/Cas9 در سلول های COR-L105 و بررسی اثرات آن بر پیشرفت سرطان و آپوپتوز است.

    روش کار

    در این تحقیق تجربی، دو نوع sgRNA برای ژن LINC00511 طراحی و در دو وکتور کریسپری به صورت جداگانه کلون شدند. با استفاده از لیپوفکتامین، دو وکتور حامل sgRNA ها به سلول های COR-L105 منتقل شدند. پس از تایید حذف ژن LINC00511 از سلول های هدف، میزان تغییرات در تکثیر سلولی و آپوپتوز با روش های MTT و فلوسیتومتری سنجیده شد. علاوه بر آن، بیان ژن های مرتبط با آپوپتوز و تومورزایی به روش real time PCR مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    حذف ژن LINC00511 در اثر کریسپر، از ژنوم رده سلولی COR-L105 انجام شد. بیان ژن های BCL2، survivin، EZH2، c-MYC و MAX در سلول های تحت تیمار (ویرایش شده) نسبت به سلول های گروه کنترل به صورت معنی داری کاهش یافت (0/05>p). افزایش بیان ژن های p21 و p57 نیز در سلول های ویرایش شده دیده شد (0/05>p). کاهش تکثیر سلولی و افزایش میزان آپوپتوز در سلول های دست ورزی شده مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    تخریب ژن LINC00511 در سلول های رده سرطان ریه سبب بروز آپوپتوز و کاهش تکثیر سلولی گردید. بنابراین به نظر می رسد، جلوگیری از بیان ژن LINC00511 در سلول های سرطانی، سبب کنترل تکثیر آنها می شود.

    کلیدواژگان: کریسپر، سرطان ریه، RNA غیر کدکننده، آپوپتوز
  • عبدالحسین دانشوری نسب* صفحات 664-673
    مقدمه و هدف

    عملکرد خانواده می ت واند یکی از مهم ترین تعیین کنندهای سلامت روان زندانیان باشد. علی رغم تحقیقاتی که در خصوص رابطه عملکرد خانواده و سلامت روان صورت گرفته است، پژوهش های اندکی رابطه این دو را در میان زندانیان مورد مطالعه قرار داده اند. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط عملکرد خانواده با سلامت روان زندانیان در شرف آزادی در زندان های کرمان و یزد در سال 1398 است.

    روش کار

    پژوهش حاضر مقطعی و ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های عملکرد خانواده (FAD) و سلامت عمومی (GHQ) بود. جامعه آماری تمامی 743 زندانی در شرف آزادی در زندان های استان های کرمان و یزد بودند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS23 و با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد.

    یافته ها

    از کل زندانیان 95% زندانیان مرد بودند و میانگین سنی آنها 27/9±15/37 سال بود. از لحاظ وضعیت زناشویی، 522 نفر (70/3%) متاهل بودند. همچنین 378 نفر (%51) فاقد سابقه حبس و 365 نفر (%49) نیز سابقه حبس از یک تا سیزده سال داشتند. به لحاظ نوع جرم ارتکابی، 335 نفر (%45) جرایم مرتبط با مواد مخدر، 198 نفر (%27) سرقت و بقیه (%28) جرایم دیگر مرتکب شده بودند. بین عملکرد خانواده با سلامت روان زندانیان رابطه مثبت و معنادار (0/001=p) وجود داشت. نتایج رگرسیون نیز نشان داد که %13 از تغییرات موجود در سلامت روان زندانیان تابع عملکرد خانواده آنها است. همچنین از بین ابعاد عملکرد خانواده، سه بعد حل مساله (0/24=β)، آمیزش عاطفی (0/13=β) و کنترل رفتاری (0/13=β) قوی ترین مولفه های پیش بینی کننده سلامت روان زندانیان بودند.

    نتیجه گیری

    مولفه های عملکرد خانواده، با تمامی ابعاد سلامت روان به جز ناکارآمدی اجتماعی، رابطه مثبت و معناداری داشتند. این بدین معناست که هرچه عملکرد خانوده زندانیان در شرف آزادی ضعیف تر باشد، به همان میزان، سلامت روان اعضای خانواده آنها نیز پایین تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، سلامت روان، زندانیان در شرف آزادی
  • محبوبه کاظمی، مقصود پیری*، محمدعلی آذربایجانی صفحات 674-682
    مقدمه و هدف

    بیماری قلبی عروقی، علت اصلی مرگ ومیر در جوامع امروزی است که از دلایل اصلی آن سبک زندگی بی تحرک و استفاده از رژیم های غذایی پرچرب و نامتعادل بیان شده است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر 4 هفته تمرین هوازی با مکمل اکتاپامین بر بیان ژن NLRP-3 و سنتز پروتئین TRK-β در عضله قلب موش های صحرایی تغذیه شده با روغن های حرارت دیده مکرر بود.

    روش کار

    تعداد 30 سر موش صحرایی نژاد ویستار 8 هفته ای با وزن 200 تا 250 گرم به صورت تصادفی به 5 گروه (6 تایی) شامل کنترل سالم (CO)، مصرف روغن های حرارت دیده مکرر (I)، مصرف روغن های حرارت دیده مکرر+ تمرین هوازی (H)، مصرف روغن های حرارت دیده مکرر+ مکمل اکتاپامین (B)، مصرف روغن های حرارت دیده مکرر+ تمرین هوازی+ مکمل اکتاپامین (C) تقسیم شدند. در طول دوره پژوهش روغن های حرارت دیده عمیق به صورت خوراکی (گاواژ، ml/kg10) به مدت 4 هفته، به موش های مورد آزمایش خورانده شد. 81 مول بر کیلوگرم اکتاپامین به صورت تزریق درون صفاقی به گروه های مکمل تزریق شد. موش های گروه تمرینی نیز به تمرین تردمیل با شدت متوسط در هفته ی اول 50% vo2max و در هفته ی آخر 65% vo2max پرداختند. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک طرفه و  برای تعیین محل تفاوت از آزمون تعقیبی بن فرونی با استفاده از نرم افزار Graph pad prism نسخه 8 استفاده شد.

    یافته ها

    بیان ژن NLRP-3 در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل که مکمل و تمرین دریافت نکرده بودند، کاهش معناداری داشت (0/05<p). دریافت مکمل اکتاپامین نیز موجب کاهش NLRP-3 شد (0/05<p). ترکیب تمرین و مکمل باهم باعث کاهش معنی دار بیان ژن NLRP-3 در مقایسه با گروه کنترل شد (0/05<p). تغییرات مقدار پروتئین TRK-β در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل که مکمل و تمرین دریافت نکرده بودند، تفاوت معناداری نشان نداد (0/05>p). در گروهی که دریافت مکمل اکتاپامین نیز داشتند در مقایسه با گروه کنترل، مقادیر TRK-β تغییر نکرد و تفاوت معناداری نشان نداد (0/05>p). ترکیب تمرین و مکمل با هم موجب افزایش معنادار بیان ژن TRK-β در مقایسه با گروه تمرین شد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    احتمالا تمرین هوازی همراه با مکمل اکتاپامین آثار مخرب روغن های حرارت دیده عمیق را بر بیان ژن وابسته به تخریب عضله قلب کاهش داده و موجب بهبود دگرگونی ساختار میوسیت می شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، اکتاپامین، روغن حرارت دیده مکرر، NLRP-3، TRK-β
  • مصطفی صادقی، الهام شکیبا*، صدیقه بری فیض آبادی صفحات 683-689
    مقدمه و هدف

    پرونده های الکترونیکی منبع اصلی خدمات ارایه شده و مراقبت سلامت بیمار را ترسیم می کند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی محدودیت های پیاده سازی پرونده های الکترونیکی بیماران در راستای ارتقاء سطح بهداشت دهان و دندان می باشد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع مقطعی است. از طریق روش سرشماری اعضای هیات علمی شامل 31 نفر از دانشکده دندانپزشکی رفسنجان در سال 1399 وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق پرسشنامه استاندارد تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون پیرسون برای تعیین ارتباط بین محدودیت ها و سابقه کار صورت پذیرفت. سطح معنی داری 0/05>p در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه محدوده سنی پاسخ دهندگان 54-27 سال بود. بالاترین و کمترین میانگین و انحراف معیار محدودیت های پیاده سازی پرونده الکترونیک دندانپزشکی به ترتیب مربوط به محدودیت های مالی و مدیریتی 56/0±58/3 و محدودیت های نگرشی و رفتاری 53/0±99/2 بود.

    نتیجه گیری

    در راستای سلامت و بهداشت دهان و دندان، گردآوری اطلاعات در پرونده های الکترونیکی دندانپزشکی و برطرف کردن محدودیت های پیاده سازی آن ضروری است.

    کلیدواژگان: پرونده الکترونیکی، دندانپزشکی، بهداشت دهان و دندان
|
  • Mohammadreza Rahmani, Ayat Kaeidi, Jalal Hassanshahi* Pages 613-621
    Introduction

    Unilateral ureteral obstruction (UUO) is one of the causes of kidney injury. Oleuropein is known as one of the strongest natural antioxidants. The aim of this study was to determine the effect of complete left unilateral ureteral obstruction on the antioxidant system changes in the contralateral kidney in male rats with an emphasis on the protective role of oleuropein.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 18 male Wistar rats weighing 200 to 250 g were used. The animals were divided into 3 groups of 6 which included control, UUO, and UUO + oleuropein. The left ureter was ligated for 3 days. In the treatment group, the animals received oleuropein (200 mg/kg) daily for 3-days from one hour after ureteral obstruction. At the end of the experiment, the right kidney was removed and weighed. Then, the malondialdehyde (MDA) concentration, glutathione peroxidase (GPx), and superoxide dismutase (SOD) enzymes activity levels were measured in the right kidney.

    Results

    UUO significantly increased right kidney weight and MDA concentration, and decreased the SOD and GPx enzymes activity level in the right kidney of UUO animals compared to the control (p<0.05). Oleuropein was able to reduce right kidney weight and MDA concentration in the UUO+oleuropein group compared to the UUO group (p<0.05), and significantly increased the SOD and GPx enzymes activity level (p<0.05).

    Conclusion

    UUO induces oxidative stress in the contralateral kidney, and oleuropein administration can have a protective effect on the contralateral kidney by restoring the antioxidant system.

    Keywords: Unilateral ureteral obstruction, Contralateral kidney, Oxidative stress, Oleuropein, Rat
  • Mina Hashemiparast*, Bahar Naderi Pages 622-633
    Introduction

     Expression of sexual desire is recognized as one of the important aspects of sexual life throughout the life course. Nevertheless, older adults experience many barriers to the expression of their sexual needs and desires. Thus, this study explored the barriers to the expression of sexual desires in the older ages.

    Materials and Methods

    A qualitative study with a conventional content analysis approach was conducted. Nineteen elderly males and females over 60 years participated in this study using purposive sampling and considering the utmost variety. Data were collected by semi-structured interviews until data saturation and concurrently analyzed via MAXQDA 10.

    Results

    The decline of sex life, traces of the sufferings of life, sexually discouraging behaviors, and stereotypes in sexuality emerged from data analysis as the main considerations of expression of sexual desires in the older ages.

    Conclusion

    Sexual function in old age is a phenomenon affected by various factors with different natures. This phenomenon is overshadowed by physical condition, marital distress, stereotypical beliefs about sex in old age, and perceived feedback from the sexual partner. Accordingly, individual, cultural, and social interventions are recommended.

    Keywords: Sexual desires, Sexual function, Elderly, Qualitative Research
  • Nasrollah Saleh Gohari, Houshang Amiri, Kolsoum Saeidi* Pages 634-641
    Introduction

    Leber congenital amaurosis (LCA) is a vision loss disorder that begins in infancy. Different genes are associated with LCA. They usually have autosomal recessive inheritance. In the present study, the genetic basis of congenital blindness in two Iranian families was examined.

    Materials and Methods

    technique was used for investigation of the underlying mutations in patients with LCA. The Sanger sequencing was employed to validate the identified potential pathogenic mutations.

    Results

    In the present study, two novel mutations in GUCY2D gene were detected in probands. First mutation was a frameshift mutation caused by single base deletion (c.1264delC), and the second one was a nonsense mutation (c.2116C>T) resulting in stop codon. It was found that the carrier members were unaffected while the affected ones were homozygotes. Both mutations were confirmed using Sanger sequencing.

    Conclusion

    Herein, two novel pathogenic mutations were reported in Leber congenital amaurosis. This would be of importance in genetic diagnosis and consultation of patients affected with LCA.

    Keywords: Next generation sequencing, Mutation, Gene, Leber congenital amaurosis, GUCY2D
  • Shohreh Shafiei, Moazeme Soltaninejad* Pages 642-651
    Introduction

    Research is one of the important tools of decision making and planning which is one of the most basic foundations of community development. The purpose of this study was to investigate the motivational factors affecting research and its barriers from the perspective of faculty members and students at Jiroft University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 154 students and 33 faculty members of Jiroft University of Medical Sciences in 2020. Participants in the study were selected by  convenience sampling. A researcher-made questionnaire including (demographic information, internal and external motivation factors, and inhibitory factors) was used to collect information. Data were analyzed using SPSS software version 20 at a significance level of p≤0.05.

    Results

    A total of 182 people participated in this study. Among students, 99 (64.3%) were female, 137 (89%) were single, and 42 (27.3%) were medical students. 113 (73.4%) of them had a bachelorchr('39')s degree. 71 people (46.1%) had a history of participating in research workshops. Among the faculty members of the university, 54.5% were female and who 57.6% were assistant professors and 97% of the faculty members stated that they had participated in research workshops. 23.4% of students and 100% of faculty members had research experience. In both groups of students and faculty members, the interest in doing research with the frequency of 85.7 and 93%, respectively, obtained the highest score. In the external motivation of students and faculty members, respectively, the availability of appropriate research software in conducting research (83.8%) and providing healthy and deep knowledge (84.8%) had the highest frequency in research activities. Among the deterrents of students and faculty members, respectively, the ambiguity of the beginning of the research with a frequency of 67.5% and the weakness of teamwork with a frequency of 60.6% had the highest frequency.

    Conclusion

    According to the results, both faculty members and students were interested in conducting research activities but the ambiguity of the beginning of the research and the weakness of teamwork were the most common inhibitors. It is necessary for those involved in research domain to plan and take action to remove the existing obstacles while clarifying the research processes and supporting group research.

    Keywords: Internal motivation, External motivation, Barriers of research, Jiroft
  • Narjes Azadbakht, Abbas Doosti*, MohammadSaeid Jami Pages 652-663
    Introduction

     Lung cancer is the second most common cancer in the world. The COR-L105 cell line is used as one of the most popular lung cancer cell lines in various studies. Long non-coding RNAs (lncRNAs) are a group of important cellular factors that play a key role in many processes such as growth, differentiation, replication, transcription, translation. LncRNA LINC00511 is a transcriptional regulator and has been reported to increase its expression in various cancers. The aim of this study was to knockout the LINC00511 gene using a CRISPR/Cas9 in COR-L105 cells and to investigate its effects on cancer progression and apoptosis.

    Methods

     In this experimental study, two sgRNAs were designed for LINC00511 gene and cloned into two CRISPR vectors, separately. Two sgRNAs vectors were transferred to COR-L105 cells using lipofectamine. After confirmation of LINC00511 gene knockout from target cells, changes in cell proliferation and apoptosis were assayed by MTT and flow cytometry. Furthermore, the expression of genes associated with apoptosis and tumorigenesis was examined by real-time PCR.

    Results

    LINC00511 gene knockout from COR-L105 cell line was performed. The expression of BCL2, survivin, EZH2, c-MYC, and MAX genes showed a meaningful decrease related to the expression in treated cells (edited) compared to the control cells (p˂0.05). Increased expression of p21 and p57 genes was also seen in the edited cells (p˂0.05). Decreased cell proliferation and increased apoptosis were observed in manipulated cells.

    Conclusion

    Knocking of LINC00511 gene in lung cancer cell line caused apoptosis and decreased cell proliferation. Therefore, inhibiting the expression of the LINC00511 gene in cancer cells leads to the control their proliferation.

    Keywords: CRISPR-Cas9, Lung cancer, Non-coding RNAs, Apoptosis
  • Abdolhossein Daneshvarinasab* Pages 664-673
    Introduction

    Family functioning can be one of the most important determinants of mental health of prisoners. Despite the research that has been done on the relationship between family functioning and mental health, few studies have examined the relationship between these two variables among prisoners. The aim of this study was to investigate the relationship between family functioning and mental health of prisoners on the verge of release in Kerman and Yazd prisons in 2019.

    Materials and Methods

     The study was a cross-sectional one, and the data collection tools were Family Functioning Questionnaire (FAD) and General Health Questionnaire (GHQ). The statistical population was all 743 prisoners on the verge of release in prisons in Kerman and Yazd provinces. The results were analyzed using SPSS 23 software and Pearsonchr('39')s correlation and linear regression.Out of prisoners, %95 were male and mean age was 27/9 ±15/37. In terms of marital status, 522 (70.3%) were married. Also, 378 (51%) of them had no history of imprisonment and 365 (49%) had a history of imprisonment of one to thirteen years. In terms of the type of crime committed, 335 (45%) of them committed drug-related crimes, 198 (27%) committed theft, and the rest (28%) committed other crimes. There was a positive and significant relationship between family performance and mental health of prisoners (p=0.001). The regression results also showed that %13 of the changes in the mental health of prisoners were a function of their family functioning. Also, among the dimensions of family functioning, three dimensions of problem solving (β=0.24), emotional intercourse (β=0.13), and behavioral control (β=13.13) were the strongest predictors of mental health of prisoners.

    Conclusion

    Family functioning components had a positive and significant relationship with all aspects of mental health except social inefficiency. The lower the level of family functioning, the lower the mental health of family members.

    Keywords: Family functioning, Mental health, Prisoners on the verge of release
  • Mahboobeh Kazemi, Maghsoud Peeri*, MohammadAli Azarbayjani Pages 674-682
    Introduction

    Cardiovascular disease is the leading cause of death in todaychr('39')s society, the main causes of which are a sedentary lifestyle and the use of high-fat and unbalanced diets. The aim of this study was to determine the effect of 4 weeks of aerobic exercise with octapamine supplementation on NLRP-3 gene expression and TRK-β protein synthesis in the heart muscle of rats fed with deep-fried oil.

    Materials and Methods

    30 male Wistar rats weighing 200-250 were randomly divided into 5 groups of 6: health control (CO), deep-fried oil (I),   deep-fried oil + aerobic exercise (H),  deep-fried oil +  octapamine, supplementation (B), and   deep-fried oil +  octapamine  supplementation +   aerobic exercise  (C). During the research period, 10 ml/kg deep-fried oil was given to the rats via gavage for 4 weeks. 81 mol/kg octapamine was intraperitoneally injected to the supplement groups. The rats in the exercise group also went through moderate intensity training in the first week (50% vo2max) and last week (65% vo2max) with treadmill.  One way analysis of variance was used to analyze the data and Bonferroni test was used to determine the difference, using Graph pad prism version 8.

    Results

    NLRP-3 gene expression was significantly reduced in the exercise group compared to the control group who did not receive any supplements and exercise (p<0.05). Octapamine supplementation also decreased NLRP-3 (p<0.05). The combination of exercise and supplementation significantly reduced NLRP-3 gene expression compared with the control group (p<0.05). Changes in the amount of TRK-β protein in the exercise group did not show a significant difference compared to the control group that did not receive any supplements and exercise (p>0.05). In the group that also received octapamine supplementation, compared to the control group, TRK-β values did not change and did not show a significant difference (p>0.05). Combining exercise and supplementation significantly increased TRK-β gene expression compared to the exercise group (p<0.05).

    Conclusion

    Aerobic exercise training with octapamine supplementation may reduce the destructive effects of deep-heated oils on the expression of  the gene associated with myocardial degradation and improve remodeling in myocytes.

    Keywords: Aerobic exercise training, Octapamine, Deep fried oil, NLRP-3, TRK-β
  • Mostafa Sadeghi, Elham Shakiba*, Sedighe Bary Feyzabadi Pages 683-689
    Introduction

    Electronic records represent the main source of services provided and patient health care. The purpose of this study is to evaluate the limitations of implementing electronic records of patients to improve the level of oral hygiene.

    Materials and Methods

    This study was a cross-sectional study. All faculty members (31 people) of Rafsanjan Dental School entered the study using census in 2020. Data were collected through a standard questionnaire. Data analysis was performed in SPSS-20 using descriptive statistics and Pearson’s correlation test. (p<0.05).

    Results

    The age range of the respondents was 27-54 years. The highest and lowest mean and standard deviation of the restrictions on the implementation of electronic dental records were related to financial and managerial constraints (3.58±0.56) and attitudinal and behavioral constraints (2.99±0.53), respectively

    Conclusion

    In order to maintain oral and dental health, it is necessary to collect information in electronic dental records and remove the limitations of its implementation.

    Keywords: Electronic file, Dentistry, Oral health