فهرست مطالب

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد خسروشاهی*، عادل جلیلی، سکینه لطفی نسب، فاطمه درگاهیان، زهرا سعیدی فر، آزاده گوهر دوست، سمیرا زندی فر، سمانه رضوی زاده، سارا تیموری، شهرام بانج شفیعی، خسرو شهبازی، حمیدرضا عباسی، مریم نعیمی صفحات 1-18
    استان خوزستان در سالهای اخیر بدلیل خشکسالی و مدیریت نادرست منابع آب گرفتار طوفان‏های گرد و غباری با غلظت شدیدتر و ماندگاری بیشتر شده است. یکی از نیازهای اساسی اینکار تامین آب مورد نیاز برای آبیاری نهالکاری ها است. در مقاله حاضر به ارزیابی پتانسیل تولید رواناب در محل کانونهای گرد و غبار پرداخته شده است. برای اینکار با استفاده از روش سازمان حفاظت خاک آمریکا (SCS-CN) و تهیه لایه های پوشش گیاهی، خاک، کاربری اراضی که از ملزومات روش مذکور می باشد، ارتفاع و حجم رواناب در واحد سطح عرصه های مورد مطالعه تعیین شد. نتایج حاصل نشان داد که از مساحت 643300 هکتاری کانونها قسمت اعظم عرصه را اراضی بایر با پوشش گیاهی کم در بر گرفته و سطحی بالغ بر522300 هکتار نیز در گروه هیدرولوژیکی خاک C و D با نفوذپذیری کم قرار گرفته است. همچنین محاسبات حاصل از بررسی میزان رواناب تولید شده در سطح کانونها نشان داد که در کانون جنوب شرق اهواز در سه ماهه نوامبر تا ژانویه به ازای هر هکتار به ترتیب معادل 80، 120 و 95 متر مکعب آب قابل استحصال است. در محدوده کانون امیدیه- هندیجان میزان رواناب در ماه های آذر و دی از حدود 60 تا حداکثر 160 متر مکعب در هکتار و در کانون هورالعظیم-خرمشهر در نیمه دوم سال و در محل پروژه های نهالکاری از30 تا حدود 80 متر مکعب در هکتار امکان تولید رواناب وجود دارد که می توان تمهیدات لازم را برای مدیریت استفاده از این امکان بکار گرفت.
    کلیدواژگان: رواناب، گرد و غبار، کاربری اراضی، عدد منحنی (CN)، پوشش گیاهی
  • اناهیتا رشتیان*، زهرا کریمی پور، سمیه قاسمی صفحات 19-30

    چرای دام بر چرخه عناصر غذایی در خاک تاثیر می گذارد. لذا به منظور بررسی تاثیر بهره برداری از مراتع بر پوشش گیاهی و در نتیجه سینتیک معدنی شدن کربن مراتع صدرآباد ندوشن استان یزد انتخاب گردید. درصد پوشش گیاهی و تولید در سه منطقه قرق، چرای متوسط، چرای شدید اندازه گیری شد نمونه های خاک از عمق 15-0 سانتی متری خاک به روش سیستماتیک تصادفی نمونه برداری شد. نخست نیتروژن، کربن، نسبت کربن به نیتروژن (C/N) نمونه های گیاهی، نیتروژن، کربن، آهک، بافت خاک، pH، EC اندازه گیری شد. سپس خاک های منطقه قرق و چرای شدید جهت اعمال تیمار انتخاب شده و با افزایش یک درصد کربن آلی گونه ی درمنه (Artemisia sieberi) و اسپند (Peganum harmala) شامل کنترل 100 % درمنه، 75% درمنه 25 % اسپند، 50% درمنه، 50 اسپند 25% درمنه، 75% اسپند و100 % اسپند تیمار شدند. نتایج نشان داد بقایای اسپند به علت داشتن C/N کم تر نسبت به درمنه از تجزیه پذیری خوبی برخوردار است. در تمامی تیمارها، روند معدنی شدن کربن در دو منطقه مورد مطالعه دارای توزیع نمایی بوده است. معدنی شدن کربن آلی در خاک دو منطقه تحت چرای شدید و قرق طی هفته اول مشابه می باشد اما پس از گذشت زمان، معدنی شدن کربن در تیمار خاک چرای شدید با 100 درصد اسپند (Pe ha) بیشتر از بقیه تیمارهاست همچنین ثابت سینتیکی در مناطق با چرای شدید افزایش یافته است بنابراین در مناطق با شدت چرای بالا میزان تجزیه کربن الی بالا بوده و این اراضی تثبیت کربن کمتری دارند.

    کلیدواژگان: قرق، چرای دام، بقایای گیاهی، سینتیک معدنی شدن کربن
  • علی علیزاده علی آبادی*، فهیمه جامی، محمدرضا عارفی پور صفحات 31-43
    از کلن های مختلف صنوبر در استان های گیلان، زنجان، مرکزی، آذربایجان غربی، کرمانشاه و همدان بازدید و از شانکرهای روی شاخه های یک تا چندساله و تنه ی دارای علایم زخم، نمونه برداری گردید. از نمونه های استان های زنجان (هشت جدایه) و مرکزی (چهار جدایه) از باکتری های زردرنگ و لعاب دار جداسازی شد. بیماریزایی جدایه ها روی سرشاخه های جوان صنوبر و واکنش فوق حساسیت در توتون اثبات شد. کلیه ی جدایه ها در واکنش های گرم، اکسیداز، آرژینین دهیدرولاز، هیدرولیز ژلاتین، لسیتیناز و اوره آز منفی، و در آزمون کاتالازمثبت و قادر به هیدرولیز اسکولین، تویین80، تولید لوان و تولید H2S ازسیستیین و پپتون بودند. تمامی استرین ها از قندهای سوکروز، فروکتوز، اینوزیتول، ترهالوز، گالاکتوز، و نمک-های فومارات و سوکسینات سدیم به عنوان تنها منبع کربن استفاده، ولی از ال آرابینوز، لاکتوز، دی سوربیتول، ال رامنوز، رافینوز، مالتوز، دی ریبوز، ملی بیوز، سیترات و استات سدیم استفاده نکردند. براساس ویژگی های باکتری شناسی و بیماریزایی عامل بیماری Xanthomonas populi (ex Ridé 1958) Ridé and Ridé 1992 شناسایی شد. درصد آلودگی تنه درختان صنوبر در ایستگاه خسبیجان (اراک) بین 0.7 تا 13.3 درصد تعیین گردید. کلن های P.b 56.21، P.a 49.39 و P.b 72.13 دارای کمترین آلودگی و کلن های P. n 56.21 ، P. n 72.14 و P. n 56.52 بیشترین آلودگی را داشتند. از کلن P.a 72.7 در ایستگاه خسبیجان و همچنین از کلن های مختلف در ارومیه، کرمانشاه، آذربایجان غربی و همدان این باکتری جداسازی نشد.
    کلیدواژگان: شانکر، باکتری، صنوبر، Xanthomonas populi
  • علی زرنگار*، ابراهیم صادقی صفحات 44-60
    حشرات بذرخوار با حمله به دانه ها در طبیعت و نیز انبارها موجب از بین رفتن محتویات و تخریب جنین آن ها شده و قدرت جوانه زنی و قوه ی نامیه بذور را از بین می برند. این پژوهش از سال های 1393-1389 در قرق های مرتعی استان قزوین و مناطقی که کمتر دستخوش تخریب و چرا قرارگرفته بود، انجام شد. نمونه برداری ها از اواخر فروردین تا اواخر مهر از زمان شروع گل دهی تا پایان بذردهی گیاهان تیره نخود در ایستگاه های موردنظر انجام شد.در این مطالعه تعداد 500 نمونه بذر از 44 گونه لگوم (Fabaceae) شامل 20 گونه گون (Astragalus spp.) و 24 گونه از لگوم های مرتعی (به جز Astragalus)، جمع آوری شد. 20 گونه گیاهی از نمونه های جمع آوری شده فاقد آثار خسارت بودند. تعداد 16 گونه گیاهی از پنج جنس لگوم (Fabaceae) به شرح زیر به عنوان میزبان جدید سوسک های بذرخوار (Bruchinae) در جهان گزارش می شوند:Astragalus ammodendroides Bornm Ex Rech. f, A. askius Bunge, A. avicennicus Parsa. A. brachydontus Bioss. A. campylorrhynchus Fischer & C.A. May, A. nervistipulus Boiss. A. oxyglottis M. B. A. hamosus L. A. vegetus Bung, Hedysarum wrightianum Aitch. & Baker. Onobrychis hohenackeriana C.A. May. Trifolium campestre Schreb. Trigonella monantha C.A. Mey.سوسک های شناسایی شده در این پژوهش متعلق به دو جنسBruchidius وPaleoacanthoscelides و به قرار زیر می باشند:Bruchidius astragali (Boheman, 1829)*, B. fulvicornis (Motschulsky, 1874)*, B. glycyrrhizae (Gyllenhal,1839), B. lutescens (Blanchard, 1844)*, B. plagiatus (Reiche & Saulcy, 1857)*, B. poecilus (Germar, 1824)*, B. pusillus(Germar, 1824)*, B. tibialis (Boheman, 1829)*, B. virgatus (Fahraeus, 1839)*, Paleoacanthoscelides gilvus (Gyllenhal, 1839)*
    کلیدواژگان: میزبان جدید، لگوم، مرتع، بذر، سوسک، بذرخوار
  • سمیه شیرزادی لسکوکلایه*، زینب سلیمانی صفحات 61-75

    صنعت گردشگری طبیعت در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته به ابزاری قدرتمند جهت سرمایه گذاری تبدیل شده است. جنگل های شمال ایران به سبب جاذبه های فراوان و منحصر به فرد خود به عنوان یکی از پتانسیل های بالقوه جذب گردشگر، بسیار مورد توجه مسیولان امر می باشد. لذا می بایست این گسترش و توسعه با حداقل تبعات اکولوژیکی و محیط زیستی همراه باشد تا ضمن اهداف مورد انتظار در صنعت گردشگری و توان اکولوژیکی محیط در بلندمدت، حفظ گردد. این مطالعه به بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید های موجود در توسعه پایدار گردشگری جنگل بولا واقع در استان مازندران می پردازد. به این منظور، از روش SWOT جهت تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها و اولویت بندی آن ها با استفاده از روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نهایتا ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی (QSPM) جهت تعیین راهبردها استفاده شده است. نتایج ارزیابی قوت و ضعف از عوامل داخلی، نشان دهنده ارزش کل 89/1 و ارزیابی فرصت و تهدید از عوامل خارجی، نشان دهنده ارزش 93/0 بود. که بیان می کند جنگل بولا در یک وضعیت نسبتا ضعیف به لحاظ نقاط قوت - ضعف و فرصت - تهدید قرار دارد و تهدیدهای موجود اندکی بیش از فرصت های پیرامون می باشند. با توجه به موقعیت تلاقی ارزش های به دست آمده از ماتریس ارزیابی عوامل خارجی و داخلی، راهبرد مناسب در مدیریت گردشکری جنگل بولا، در ناحیه تدافعی قرار گرفت. به عبارت دیگر، عمده تمرکز در طراحی استراتژی ها و برنامه های عملیاتی مدیریت گردشگری جنگل بولا بایستی همراه با کاهش نقاط ضعف و تاثیر تهدیدات باشد.

    کلیدواژگان: جنگل بولا، روش SWOT، گردشگری طبیعت، مدیریت پایداراکولوژیکی
  • حمیدرضا کامیاب*، زهرا اسدالهی صفحات 76-93
    اکوسیستم های جنگلی خدمات متنوع اکوسیستمی را فراهم می کنند که برای پایداری زیستی و حفظ پیچیدگی اکوسیستم ها مهم هستند. یکی از مهمترین خدمات اکوسیستمی جنگل، تعدیل اقلیم است. از یک سو، کربن از طریق رشد درختان در منابع جنگلی ذخیره می شود و از طرف دیگر، فعالیت های تغییر کاربری/پوشش زمین باعث تاثیر بر این ذخایر کربن می شود. به دلیل اثرات جنگل زدایی هیرکانی، در این مطالعه به بررسی اثرات تخریب جنگل بر انتشار گازهای گلخانه ای در استان گلستان بر اساس برنامه REDD پرداخته شده است. چهار منبع ذخیره کربن شامل کربن روزمینی، زیرزمینی، لاشبرگ و کربن آلی خاک با مرور 31 مطالعه داخلی و گزارش IPCC استخراج گردید. برای پیش بینی میزان تخریب جنگل تا سال 1427 در سناریوی پایه REDD، زنجیره مارکوف استفاده شد. در سناریوی پایه، انتشار گاز دی اکسید کربن تا سال 1427 معادل 43655427 تن برآورد گردید. تبدیل جنگل به سایر کاربری ها در اثر آتش سوزی منبع مهم انتشار گازهای گلخانه ای مانند CH4 وN2O است. اطلاعات آتش سوزی در استان گلستان نشان دهنده وقوع 1511 فقره آتش سوزی از سال 1390 تا 1397 است، نتایج نشان داد که انتشار گازهای گلخانه ای در اثر آتش سوزی نیز 51/16083 تن معادل دی اکسید کربن برآورد گردید. بالاترین میزان انتشار گاز دی اکسید کربن معادل 17 میلیون تن در شهرستان مراوه تپه است. نتایج این مطالعه نشان داد که جنگل های هیرکانی نقش مهمی در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای دارد.
    کلیدواژگان: جنگل زدایی، انتشار گازهای گلخانه ای، پروژه REDD، آتش سوزی
  • راضیه رفیعی جاهد، محمدرضا کاووسی*، محمدابراهیم فرآشیانی، خسرو ثاقب طالبی، یورگ مولر، منوچهر بابانژاد صفحات 94-109

    حشرات از مهم ترین اجزای زیست توده در یک اکوسیستم جنگلی هستند و برآورد غنای گونه ای آن ها می تواند به ارایه ی دیدگاهی مناسب جهت تخمین تنوع زیستی در اکوسیستم های جنگلی منجر شود. پژوهش حاضر سه روش جمع آوری برخی از قاب بالان در راشستان منطقه شصت کلاته را بررسی و مقایسه می نماید. ابتدا 12 قطعه نمونه انتخاب و در هر یک ، یک عدد تله پنجره ای و دو عدد تله گودالی نصب شد. براساس نتایج سه روش نمونه برداری، 226 گونه شناسایی شده از مجموع 3341 نمونه (فرد) از راسته ی قاب بالان جمع آوری شد که 635 فرد در نمونه برداری مستقیم، 694 فرد در تله گودالی و 2012 فرد در تله پنجره ای به دام افتادند. همچنین در روش تله پنجره ای، غنای گونه ای با نرخ بیشتری نسبت به دو روش دیگر افزایش نشان داد .نتایج تحلیل مقیاس بندی غیرمتریک چندبعدی (NMDS) نشان داد که ترکیب گونه ای در هر یک از روش های نمونه برداری به-طور معنی داری متفاوت است، به طوری که از مجموع 226 گونه به دام افتاده، 22 گونه در سه روش نمونه برداری مشترک بودند اما 93 گونه فقط در تله پنجره ای، 39 گونه فقط در تله گودالی و 23 گونه فقط در روش نمونه برداری مستقیم وجود داشتند. در پژوهش حاضر گونه Scraptia sp. از خانواده Scraptiidae به عنوان گونه ای توصیف نشده در تله پنجره ای شناسایی شد. در تله گودالی گونه (Marsham, 1802) Geotrupes spiniger از خانواده Scarabaeidae، در روش نمونه برداری مستقیم گونه Uleiota planata (Linnaeus, 1761) از خانواده Silvanidae و در تله پنجره ای گونه (Reitter, 1890) Megathous menentriesi از خانواده Elateridae بیشترین مقدار گونه شاخص را به ترتیب با ارزش 7544/0، 5000/0 و 7500/0 نشان دادند.

    کلیدواژگان: قاب بالان، تله پنجره ای، تله گودالی، سوسک های خشکدار زی، NMDS، Rarefaction
  • حیدر میرزایی*، فرزاد احمدی صفحات 110-124

    حفاظت از مراتع در سیستم های پیچیده اجتماعی - اکولوژیکی، به دلیل تغییرات مداوم فاقد قطعیت است. در این شرایط، سازمان های مسیول حفاظت از مراتع باید از هنجارهای اثرگذار بر رفتار مشارکتی افراد محلی آگاهی داشته باشند. هدف از این پژوهش، تحلیل هنجارهای اثرگذار بر رفتار مشارکتی مرتعداران در راستای حفاظت از مراتع شهرستان دهگلان می باشد. این مطالعه جزء تحقیقات توصیفی-همبستگی می باشد که در آن از تکنیک پیمایش برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری شامل 418 مرتعدار بود که نمونه ها به صورت تصادفی انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها و اطلاعات، پرسشنامه بوده است. نتیجه تحلیل توصیفی شاخص ها نشان داد که رابطه ی رفتار مشارکتی مرتعداران و سه متغیر باورهای هنجاری، هنجارهای قانونی و هنجارهای مشارکتی در سطح متوسط بودند. نتایج حاصل از ضریب همبستگی کندال تایوb نشان داد برای حفاظت از مرتع، گویه های مربوط به متغیرهای باورهای هنجاری، هنجارهای قانونی و هنجارهای مشارکتی با رفتار مشارکتی مرتعداران رابطه مثبت و معنی دار دارند. همچنین، بررسی ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که متغیرهای باورهای هنجاری، هنجارهای قانونی و هنجارهای مشارکتی با متغیر دوم (رفتار مشارکتی مرتعداران در زمینه حفاظت از مراتع) در سطح خطای 1 درصد رابطه مثبت و معنی داری دارند. به علاوه، تحلیل مسیر نشان داد که بیشترین اثرگذاری مستقیم، بیشترین اثرگذاری غیرمستقیم و بیشترین اثر کل بر رفتار مشارکتی مرتعداران مربوط به متغیر باورهای هنجاری بود. به نظر می رسد که به هر میزان هنجارها و باورهای مرتعداران در زمینه حفاظت از مراتع بهبود پیدا کند، رفتار مشارکتی مناسب تری را از خود بروز می دهند که در این شرایط شاهد پایداری مراتع خواهیم بود.

    کلیدواژگان: رفتار مشارکتی، باورهای هنجاری، هنجارهای قانونی، هنجارهای مشارکتی، حفاظت از مرتع
  • فرناز سیدی صاحباری*، علی اصغر طالبی صفحات 125-140

    تنوع گونه ای به مفهوم تعداد گونه های موجود و فراوانی آنها در یک محدوده جغرافیایی است که مقدار آن با حضور گونه های بیشتر، افزایش می یابد .خانوادهTachinidae با حدود 8500 گونه شناسایی شده در دنیا، دومین خانواده از نظر تنوع گونه ای در راسته دوبالان است که از این تعداد بیش از 1600 گونه از منطقه پالیارکتیک گزارش شده اند. گونه های این خانواده به دلیل شیوه زندگی پارازیتوییدی روی سایر حشرات، از نظر محیط زیستی و اقتصادی اهمیت زیادی دارند و به طیف وسیعی از بندپایان حمله می کنند. در مطالعه حاضر، فراوانی نسبی و شاخص های تنوع زیستی این مگس ها بر اساس نمونه برداری های مستمر و منظم با استفاده از تله مالیز در 7 منطقه از استان گیلان طی سال 1389 بررسی شد. در مجموع تعداد 249 نمونه مگس از 57 گونه و 45 جنس و چهار زیرخانواده از این خانواده جمع آوری و شناسایی شدند. گونه های زیرخانواده Exoristinae بیشترین فراوانی را در مناطق مورد مطالعه داشته و پس از آن زیرخانواده Tachininae قرار دارد. از نظر شاخص های غنای منهنیک و مارگالف، شاخص تنوع گونه-ای شانون-واینر و نیز ضریب یکنواختی سیمپسون بین مناطق مورد بررسی اختلاف معنی داری در سطح احتمال 5% مشاهده شد. منطقه ارکم با پوشش غالب درختان برگ ریز و باغات فندق، بیشترین مقادیر شاخص های غنای گونه ای و تنوع گونه ای را در بین مناطق مورد مطالعه به خود اختصاص داده و کمترین مقادیر این شاخص ها متعلق به اشمان کماچال با پوشش شالیزار است. بین شاخص های تنوع زیستی و ارتفاع مناطق مورد مطالعه، همبستگی مثبتی وجود دارد.

    کلیدواژگان: فراوانی نسبی، شاخص های تنوع زیستی، تاکنیده، گیلان
  • احمد عابدی سروستانی* صفحات 141-155
    حفظ و حراست از منابع طبیعی وظیفه مهمی است که برعهده یگان حفاظت از منابع طبیعی کشور می باشد. هدف این یگان، حفاظت موثرتر از منابع طبیعی با توجه به حملات به محیط بانان و جنگلبانان توسط سودجویان، قاچاقچیان چوب و شکارچیان غیرمجاز می باشد. از جمله مشکلات این یگان، چگونگی مدیریت تعارض با جوامع محلی در حفاظت از منابع طبیعی است. برای حل تعارض روش های مختلفی وجود دارد که در تحقیق حاضر بررسی شده اند. جمعیت مورد مطالعه شامل ماموران رسمی (180 نفر) و غیررسمی (تعداد متغیر) یگان حفاظت از منابع طبیعی استان گلستان بودند که 264 نفر به صورت تصادفی بررسی شدند. نتایج نشان داد در دامنه 1 تا 5 میانگین میزان درگیری و اختلاف بین ماموران یگان حفاظت و مردم محلی برابر 3.10 بود که در حد متوسط به بالا قابل ارزیابی می باشد. برای مدیریت تعارض به ترتیب از روش های «راه حل گرایی»، «کنترل (اجبار)» و «عدم مقابله» استفاده شده است. ماموران رسمی و همچنین ساکن در شهر از روش «عدم مقابله» بیشتر استفاده کرده اند. با افزایش سطح تحصیلات، استفاده از روش «کنترل» بیشتر شده است، اما افراد مسن تر استفاده کمتری از این روش داشته اند. پیشنهاد می شود در تخلفات و اختلافات جزیی که نیاز به رفتار تحکم آمیز با مردم محلی ضروری نمی باشد، از ماموران با سطح تحصیلات کمتر و سن بیشتر استفاده شود. همچنین، توصیه میشود برای بهبود گفتگو با مردم، دوره های شناخت مهارتهای ارتباط فردی و گروهی برای ماموران یگان حفاظت از منابع طبیعی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اختلاف، حل تضاد، طبیعت، نگهبان
  • علی مشهدی*، عاطفه میردیده صفحات 156-166
    جنگل ها در خلال مخاصمات مسلحانه در معرض آسیب جدی قرار دارند. لذا به نظر می رسد، ضروری است تا برای حفاظت و حمایت از آنها در خلال جنگ ها، تدابیری حقوقی اندیشیده شود. این سیوال اساسی مطرح است که در حقوق بین الملل بشردوستانه، چه قواعدی ناظر بر حمایت و حفاظت از جنگل ها در خلال مخاصمات وجود دارد. می توان گفت، علیرغم وجود قواعد ناچیز، با بررسی مجموعه قواعد بین المللی می توان به برخی از آنها اشاره نمود. در این مقاله سعی شده است با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی به این پرسش پاسخ داده شود. این قواعد دو دسته اند. نخست قواعد عامی که علاوه بر حوزه حقوق بشردوستانه، حوزه حقوق جنگل را نیز در بر می گیرند. دوم، قواعد خاصی که مشخصا در مورد پوشش گیاهی و درختان جنگلی است، از جمله می توان به پروتکل ممنوعیت استفاده از سلاح های آتش زا و کنوانسیون انمود، اشاره نمود. نتیجه به دست آمده از این مقاله در پاسخ به سیوال اصلی این است که، قواعد ناظر بر حمایت از جنگل-ها، در خلال مخاصمات مسلحانه اندک بوده و ضرورت دارد قواعد خاص و مشخصی در حقوق بین الملل بشردوستانه برای حفاظت از جنگل ها، تدوین و توسعه یابند.
    کلیدواژگان: جنگل، مخاصمات مسلحانه، حقوق مخاصمات مسلحانه، حقوق بین الملل بشردوستانه، حقوق محیط زیست
  • رویا عابدی* صفحات 167-177

    زادآوری طبیعی، مسیول تداوم جمعیت گونه ها و حفاظت از تنوع زیستی در توده های جنگلی و گامی مهم در پویایی جنگل در جهت مدیریت پایدار است. به منظور ارزیابی اثر قرق بلندمدت بر تراکم و تنوع زادآوری طبیعی، دو رویشگاه جنگلی شامل توده قرق شده و توده شاهد انتخاب و در هر رویشگاه تعداد شش قطعه نمونه به مساحت یک هکتار مورد اندازه گیری و شمارش زادآوری قرار گرفتند. فراوانی حضور زادآوری ها بر اساس ارتفاع در چهار طبقه نونهال، نهال کوچک، نهال بزرگ شاخه زاد و نهال بزرگ دانه زاد در قطعه نمونه ها اندازه گیری شد. شاخص های غنا، تنوع و یکنواختی برای هر رویشگاه محاسبه و مورد تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج بررسی تراکم نشان داد که منطقه قرق شده از تعداد در هکتار زادآوری گونه های اصلی بیشتری برخوردار بود. طبقات زادآوری در دو منطقه تفاوت معنی داری داشتند (05/0≤p). طبقات زادآوری در منطقه قرق شده فراوانی بیشتری داشتند به جز نهال های بزرگ شاخه زاد که در منطقه شاهد فراوانی بیشتری داشت. مقادیر شاخص های تنوع و یکنواختی در منطقه قرق شده با تفاوت معنی داری از منطقه شاهد کمتر بودند اما شاخص غنا تفاوت معنی داری بین دو رویشگاه نداشت (05/0≤p). اکوسیستم جنگلی می تواند از طریق زادآوری طبیعی و با گسترش نهال ها و نونهال ها ترمیم شود. برای موفقیت آمیز بودن فرآیند ترمیم توده لازم است که زادآوری تقویت شود تا جوامع حاصل در آینده، پایدار باشند. براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر، بررسی هایی در زمینه تعیین طول مدت بهینه قرق به منظور جلوگیری از کاهش تنوع زیستی و همچنین بررسی اثر قرق بر بانک بذر خاک در منطقه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: زادآوری، شاخص تنوع گونه ای، نونهال، نهال
|
  • Mohammad Khosroshahi *, Adel Jalili, Sakineh Lotfi Nasab, Fatemeh Dargahian, Zahra Saieedifar, Azadeh Gohardoust, Samira Zandifar, Samaneh Razavizadeh, Sara Teimouri, Schahram Banedjschafie, Khosro Shahbazi, Hamidreza Abbasi, Maryam Naeimi Pages 1-18
    Recently, Khuzestan province has been faced by dust storms with a higher mass concentrations and longer durations. Providing the water needed to irrigate the seedlings is one of the basic needs. The potential for runoff production at dust sources has been evaluated in the present paper. For this purpose, the volume and depth of runoff were determined based on the area's hydrologic soil group, vegetation cover and land use layers using the US Soil Conservation Organization (SCS-CN) method at the unit level of the studied areas.The results showed that most of the dust centers with an area of 643300 hectares are covered by barren lands with low vegetation and an area of 522,300 hectares is also included in the hydrological soil group C and D. The calculations derived from the amount of runoff generated in the dust center showed that in South East Dust Center of Ahvaz in the November to January quarter per hectare respectively 80, 120 and 95 cubic meters of water can be extracted. It is possible to produce runoff in the Omidieh-Hindijan dust center in December and January from about 60 to a maximum of 160 cubic meters per hectare, in Hoor Al-Azim-Khorramshahr dust center from 30 to about 80 cubic meters per hectare in the second half of the year and in the place of planting projects that the necessary arrangements must be made to manage the use of this possibility).
    Keywords: runoff, Dust storm, land use, Curve number (CN), Vegetation cover
  • Anahita Rashtian *, Zahra Karimi Pour, Somaya Ghasemi Pages 19-30

    Grazing affects the nutrient cycle in the soil. Therefore, in order to investigate the effect of rangeland utilization on vegetation and as a result of carbon mineralization kinetics, Sadrabad Nodoshan rangelands of Yazd province were selected.The canopy cover and production was measured in three areas of enclosure, medium grazing and heavy grazing. Soil samples were sampled from a depth of 0-15 cm in a systematic random method. First, nitrogen, carbon, carbon to nitrogen ratio (C / N) of plant samples, nitrogen, carbon, lime, soil texture, pH, soil EC were measured. Then the soils of severe grazing area were selected for treatment and by increasing by 1% the organic carbon of Artemisia sieberi and Peganum harmala including control of 100% of Ar.si, 75% Ar.si and 25% Pe.ha., 50 % Ar.si and 50% Pe.ha, 25 Ar.si and 75% Pe.ha and 100 % Pe.ha were treated. The results showed Pe.ha residues have good degradability due to having less C / N than Ar.si. In all treatments, the process of carbon mineralization in the two study areas had an exponential distribution. Organic carbon mineralization in the soil of the two areas under Heavy grazing and exclusion is similar during the first week, but over time, carbon mineralization in the heavy grazing soil treatment with 100% Pe.ha is higher than other treatments. Therefore, the rate of carbon to biodegradation in areas with heavy grazing, is high and these lands have less carbon stabilization.

    Keywords: Non grazing, livestock grazing, Crop residue, Carbon mineralization kinet
  • Ali Alizadeh Aliabadi *, F. Jami, M.R. Arefipoor Pages 31-43
    In order to identify the bacterial canker of poplar, various poplar clones in Gilan, Zanjan, Markazi, Western Azerbaijan, Kermanshah and Hamedan provinces were visited. Branches of one to several years old and trunk with canker symptoms were collected. Bacteria were isolated from the collected samples from Zanjan and Markazi provinces on nutrient agar medium. The bacterial colonies were yellow and mucoid in nutrient agar sucrose medium. Pathogenicity of bacterial isolates was confirmed on poplar young shoots. All strains had hypersensitivity reaction on pepper and tobacco leaves. All bacterial isolates were gram-negative, oxidase, arginine dehydrolase, gelatin hydrolysis, lecithinase and urease negative, but catalase, esculin hydrolysis, levan production, tween-80 hydrolysis and production of H2S from cysteine and peptons were positive. All strains used sucrose, fructose, inositol, trehalose, galactose, sodium fumarate and sodium succinate. But they did not use l-arabinose, lactose, di-sorbitol, l-ramnose, raffinose, maltose, di-ribose and mellibiose. Based on their bacteriological properties and pathogenicity, all isolates were identified as Xanthomonas populi. The infection rate of poplar trees in Khosbijan station (Arak) were evaluated. Based on our results, the highest infection was observed in clones of, Populus nigra (P.n 56.52, P.n 56.21 and P.n 72.14) and the lowest infection was observed in clones of, P. alba (P.a 49.39) and P. betulifolia (P.b 56.21 and P.b 72.13) clones. The bacterium was not isolated from P.a 72.7 clone. This bacterium was not isolated from P.a 72.7 clone at Khosbijan station and from cankers of different poplar clones in Urmia, Kermanshah, Western Azerbaijan and Hamedan provinces.
    Keywords: Bacteria, canker, Poplar, Xanthomonas populi
  • Ali Zarnegar *, Seyed Ebrahim Sadeghi Pages 44-60
    Seed-eating insects are the important factors affecting seed viability and the seed germination percentage of rangeland plants. These pests in nature and warehouses, diploid seed contents and by destroying their embryos reduce germination power and seed viability of plant seeds. This study was conducted from 2010-2011 in the rangelands of Qazvin province and areas that were less prone to degradation and grazing. Sampling was carried out from the late April to the late October from the beginning of flowering phase to the end of seeding Leguminosae plants in the selected stations.In this study, 500 seed samples were collected, identified as 44 species of Legumes (the family Fabaceae) invluding 20 species of Astragalus And 24 species of Range Legumes (except Astragalus). Twenty plant species from the collected samples had no sign of damage. sixteen plant species of the five genera of Legume (Fabaceae) are reported as the new host of Bruchinae beetles in the world as follows:Astragalus ammodendroides Bornm Ex Rech. f; A. askius Bunge; A. avicennicus Parsa.; A. brachydontus Bioss.; A. campylorrhynchus Fischer & C.A. May; A. nervistipulus Boiss; .....The beetles identified in this study, belong to the genera Bruchidius, Palaeobruchidius and Paleoacanthoscelides. They are listed as follows:Bruchidius astragali (Boheman, 1829); B. fulvicornis (Motschulsky, 1874); B. glycyrrhizae (Gyllenhal, 1839); B. lutescens (Blanchard, 1844); B. poecilus (Germar, 1824); B. pusillus (Germar, 1824); B. tibialis (Boheman, 1829); B. virgatus (Fahraeus, 1839); Palaeobruchidius plagiatus (Reiche & Saulcy, 1857); Paleoacanthoscelides gilvus (Gyllenhal, 1839)
    Keywords: new host, legume, rangeland, seed, Beetle, Seedeater
  • Somayeh Shirzadi Laskookalayeh *, Zeinab Soleimani Pages 61-75

    The ecotourism industry has become a powerful tool for investment in developing and developed countries. The north forests of Iran are highly regarded by the authorities due to their many and unique attractions as one of the potentials for attracting tourists. Therefore, this expansion and development must be accompanied by minimal ecological and environmental consequences in order to maintain the expected goals in the tourism industry and the ecological potential of the environment in the long run. This study investigate the strengths, weaknesses, opportunities and threats in the sustainable development of tourism in Bola forest located in Mazandaran province. For this purpose, the SWOT and prioritize them using the Analytic Hierarchy Process (AHP) and finally the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) has been used to determine strategies. The results of evaluation of strengths and weaknesses from internal factors showed a total value of 1.89 and evaluation of opportunities and threats from external factors showed a value of 0.93.Which states that the Bola forest is in a relatively weak position in terms of strengths - weaknesses and opportunities – threats and the threats are a little more than the opportunities around them. Due to the intersection of the values obtained from the matrix of evaluation of external and internal factors, the appropriate strategy in tourism management of Bola forest was located in the defensive zone. In other words,

    Keywords: Boola forest, Boola forest, Boola forest
  • Hamidreza Kamyab *, Zahra Asadolahi Pages 76-93
    Forest ecosystems provide a wide range of multiple ecosystem services (ESs) that are important for sustaining life on earth and maintaining the integrity of the ecosystems. One of the most important forest ESs is climate regulation. On one hand, carbon accumulates through growth of trees into forest growing stock. On the other hand, Land use/land cover (LULC) change activities impact carbon stocks. Because of the ongoing Hyrcanian deforestation, we focused on how different LU change affect GHGs emissions in Golestan province based on REDD project. Four carbon pools include above-ground, below-ground, litter and soil organic carbon provided by the results of reviewing 31 internal studies and IPCC reports. For projection of 2047 year deforestation under the baseline scenario, the Markov Chain was used. With the implementation of the base scenario, the CO2 emission was estimated at 43655472 tons by 2047. The conversion of forests to other LULC types by fire is an important source of other GHGs emissions such as CH4 and N2O. Forest fire information of Golestan province shows that since the year 2011 to 2018, 1511 fires have occurred. The results showed that fire would emitted 16083.51 tCO2e GHGs (CH4 and N2O) by the year 2047. The highest emission rates of CO2 equal to 17 million tons occurred in Marave-Tappeh township. The results shows the important role of Hyrcanian forests in reducing GHGs emission.
    Keywords: deforestation, GHGs emission, REDD, fire
  • Razieh Rafiei Jahed, MohammadReza Kavousi *, MohammadEbrahim Farashiani, Khosro Sagheb Talebi, Manoocher Babanezhad Pages 94-109

    Insects are one of the most important biomass components in a forest ecosystem and estimating their species richness is very important which can provide a suitable perspective for assessing the biodiversity of forest ecosystems. The present study has compared three methods of collecting some beetles in one of the northern beech forests of Iran (Golestan Province). For this purpose, 12 plots were selected, and beside direct sampling, one window and two pitfall traps were installed in each plot. Based on the results of three sampling methods, a total of 3341 specimens from 226 species were collected of Coleoptera order, including 635 specimens in direct sampling, 694 specimens in the pitfall traps and 2012 specimens in the window traps. Species richness in the window traps increased at a higher rate in comparison to the other methods. The results of non-metric multidimensional scaling (NMDS) showed that the species composition in each sampling methods is significantly different. Considering the Venn diagram of 226 identified species, out of a total of 3341 specimens, 22 species were common in the three sampling methods but 93, 39 and 23 species were caught only in the window trap, pitfall trap and direct sampling, respectively. In the present study, Scraptia sp. from the family Scraptiidae was recognized as an undescribed species in window trap. Additionally, the indicator species of pitfall traps, direct sampling and window traps with highest index value of 0.7544, 0.5000, and 0.7500 were Geotrupes spiniger (Scarabaeidae), Uleiota planata (Silvanidae) and Megathous menentriesi (Elateridae), respectively

    Keywords: Coleoptera, Window trap, Pitfall trap, Saproxylic beetles, NMDS, Rarefaction
  • Heydar Mirzaei *, Farzad Ahmadi Pages 110-124

    Rangeland protection in complex socio-ecological systems has uncertainties due to constant changes, therefore rangeland protection organizations need to understand the norms that affect the participatory behavior of local people. This study was conducted to analyze the norms affecting the participatory behavior of ranchers in rangelands of Dehgolan city in Kurdistan province. This study is a descriptive-correlational research in which the survey technique is used to collect data. The number of populations consisted of 418 rangers and the samples were randomly selected. The method of data collection and information was a questionnaire. The result of descriptive analysis of indicators showed that the participatory behavior of ranchers and three independent variables is moderate. The results of Kendall Tao b correlation coefficient show that the items related to the variables of normative beliefs, legal norms and participatory norms have a positive and significant relationship with the participatory behavior of ranchers regarding of rangeland protection. Also, the results of Spearman correlation coefficient showed that all three independent variables have a positive and significant relationship with the dependent variable (participatory behavior of ranchers) at the level of 1%. The route analysis results showed that the most direct effect and indirect effect and the most total effect on the participatory behavior of ranchers were related to the variable of legal beliefs. It seems as much as the norms and beliefs of the ranchers regarding to rangeland protection improve, they will show more appropriate participatory behavior, in which stability of rangeland will be increased.

    Keywords: participatory behavior, normative beliefs, legal norms, participatory norms, rangeland protection
  • Farnaz Seyedi Sahebari *, AliAsghar Talebi Pages 125-140

    Species diversity means the number of existing species and their abundance in a geographical area, which increases with the number of existing species. Tachinidae is the second family of Diptera in terms of diversity, with about 8500 valid species worldwide, and nearly 1,600 in the Palaearctic region. This family is ecologically and economically important due to their parasitoid lifestyle on other insects. Tachinids attack a wide range of arthropod hosts. In the present study, the relative abundance and biodiversity indices of these flies were investigated based on continuous and regular sampling using Malaise traps traps in Gilan province during 2010. A total of 249 specimens belonging to 57 species of this family were collected and identified. Species of the subfamily Exoristinae are most abundant in the study areas, followed by Tachininae. Biodiversity indices were significantly difference between studied areas of Gilan province (P ≤ 0.05) based on Menhinick and Margalef richness indices, Shannon & Wiener diversity index and Simpson evenness. Orkom region with the predominant vegetation of deciduous trees and hazelnut orchards has the highest values of richness and diversity indices among the studied areas and the lowest values of these indices belong to the region Ashman Kamachal, which covered with rice fields. A positive correlation between biodiversity indices and altitude of studied areas was observed.

    Keywords: Relative abundance, Biodiversity indices, Tachinidae, Gilan
  • Ahmad Abedi Sarvestani * Pages 141-155
    Protection of natural resources is an important task that is the responsibility of the country's Natural Resources Protection Unit (NRPU). The purpose of NRPU is to protect natural resources more effectively due to the attacks on rangers and foresters by offenders, wood smugglers, and poachers. One of the problems regarding NRPU is how to manage conflicts with local communities relating protection of natural resources. Various strategies exist for resolving conflicts addressed in the present study. The study population consisted of official agents (180 people) and nonofficial agents (variable in number) of the NRPU in Golestan province that 264 of them were randomly investigated. The results showed that in the range of 1 to 5, the mean score of conflict between the agents of NRPU and local people is 3.10, which could be assessed as moderate to high. “Solution-oriented, "control", and "avoidance" methods have also been used to manage conflicts, respectively. Official agents as well as city dwellers, have increasingly used the "avoidance" method. With increasing of the level of education of the NRPU agents, the use of “control” method has increased, but older agents have used this method less. It is suggested that agents with lower levels of education and older age be used for minor violations and disputes that do not require harsh treatment with local people. In addition, it is recommended that individual and group communication skills training courses be provided for NRPU agents to improve the dialogue between natural resources conservation agents and the public.
    Keywords: Discrepancy, Conflict Resolution, nature, Guard
  • Ali Mashhadi *, Atefeh Mirdidh Pages 156-166
    Forests may be heavily damaged during armed conflict. The key question is which rules created in international humanitarian law to protect forests during armed conflicts It can be said that, despite the few rules, some of them can be identified in the set of international rules. This paper attempts to answer this question by using a descriptive-analytic method. These are two categories. First, the general rules that encompass the area of forest law, in addition to the humanitarian law. Secondly, specific rules that specifically cover vegetation and forests, including the Protocol on the Prohibition of the Use of Firearms and the ENMOD Convention. The basic presumption of this article is based on the answer to the main question is rules on the forest protection during armed conflict are few and need to be developed in international humanitarian law for better the protection of forests.
    Keywords: Forest, Armed Conflict, Armed Conflict Law, International Humanitarian Law, Environmental Law
  • Roya Abedi * Pages 167-177

    Natural regeneration is responsible for the conservation of species and the protection of biodiversity in forest stands and an important step in forest dynamics towards sustainable management. In order to evaluate the effect of long-term exclosure on the density and diversity of natural regeneration, two forest habitats were selected including excluding stand and control stand, regenerations were measured and counted in six sample plots with an area of one hectare. Regenerations were divided based on height into four categories: seedlings, coppice large saplings, standard large saplings, and small saplings. the indices of richness, diversity, and evenness were calculated and statistical analysis was performed for each habitat. The results of the density showed that the exclosure area had a higher number of regeneration densities per hectare. The types of regeneration classes were more frequent in the exclosure area, except for coppice large seedlings, which were more abundant in the control area. Diversity and evenness indices were less in the control area than the exclosure habitat with a significant difference, but the richness index was not significantly different (p≤0.05). A successful stand recovery process is necessary to enhance regeneration and community sustainability in the future. Enhancing natural regeneration is a cost-effective way to improve the quality of forest stands. Based on the results, it is proposed to determine the optimal duration of exclosure in order to prevent the reduction of biodiversity and also to investigate the effect of exclosure on soil seed banks in the studied area.

    Keywords: regeneration, sapling, Seedling, Species diversity index