فهرست مطالب

نامه انسان شناسی - پیاپی 30 (بهار و تابستان 1399)

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 30 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حمید ابطحی، ملیحه شیانی* صفحات 15-39

    مشارکت اجتماعی سیاسی شهروندان و اشخاص حقوقی نظیر انجمن ها، اصناف و سازمان های مردم نهاد در فرآیند تصمیم سازی، تصمیم گیری و اجرا، امری بسیار حایز اهمیت است. این امر در ایران بنا بر دلایل اجتماعی، فرهنگی، تاریخی و مذهبی با موانع متعدد روبرو است. براین اساس، هدف این مطالعه، شناسایی موانع مشارکت اجتماعی سیاسی در ایران براساس دیدگاه نخبگان بود. پس از مروری بر منابع و تدوین چارچوبی مفهومی درباره مشارکت، گردآوری داده ها با استفاده از روش کیفی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با مشارکت 4 گروه از افراد شامل اعضای سابق و فعلی شورای شهر تهران، مدیران ارشد شهرداری تهران، اعضای هییت علمی دانشگاه ها وکارشناسان شورای شهر که با نمونه گیری نظری و هدفمند انتخاب شدند، انجام گرفت. معیار پایان نمونه گیری اشباع نظری بود که بعد از مصاحبه با 30 نفر حاصل شد. داده ها با تکنیک تحلیل تماتیک و با کمک نرم افزار MAXQDA-12 کدگذاری و تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده های کیفی نشان داد 4 مقوله اصلی و 10 زیرمقوله به عنوان موانع مشارکت وجود دارند که عبارتند از موانع تاریخی (استبداد تاریخی و تجارب آغاز انقلاب)، پارادایم دینی (آموزه های دینی)، بیگانگی اجتماع با مشارکت (اجتماع مشارکت گریز، مغفول ماندن مشارکت در جامعه پذیری، و کیفیت نامطلوب مشارکت) و چالش های سیاسی ساختاری (فقدان جامعه مدنی، سازوکار معیوب مشارکت، نگرش به مشارکت، رونق اندک تعاملات حکومت مردم). به طور کلی، شکل پایدار و منسجم مشارکت در کشور ما شکل نگرفته و مشارکت در ایران همواره با موانع اجتماعی، فرهنگی، تاریخی، مذهبی و نبود فضایی برای تمرین و ممارست مواجه بوده است.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت اجتماعی، مشارکت سیاسی، مطالعه کیفی، ایران
  • فرانک جهانگرد* صفحات 41-59
    نماد جهانشمول صلیب با دلالت های معنایی گسترده در بسیاری از اسطوره ها و آیین ها دیده می شود. در آیین بوکه باران، بر صلیبی چوبی لباس زنانه می پوشانند و آن را دخترکان ترانه خوان خانه به خانه می گردانند و در پایان مراسم، عروسک را در کنار رود یا چشمه می گذارند. این پژوهش به نمادشناسی آیین بوکه باران با محوریت نقش صلیب پرداخته است. صلیب نماد باروری و برکت بخشی و پیوند دهنده زمین و آسمان است. در این آیین بر تن صلیب جامه ای پوشانده می شود که تار و پود صلیب وار آن، شبکه زندگی را به نمایش می گذارد. قطره های باران نیز در برخورد با زمین، صلیبی ترسیم می کنند که اگر به رویش گیاهان بینجامد، صلیب دیگری نقش می بندد که یادآور درخت کیهانی است. در این آیین عروسک، دخترکان و زنان در پیوند با یکدیگر چرخه حیات را از بیجان به جاندار و از مرگ به زندگی نشان می دهند. حرکت گروهی دخترکان ترانه خوان نیز نماد خواسته ای جمعی است که از دیرباز به صورت راهپیمایی های گروهی انجام می شده است. به عروس باران سنجاقی هدیه می دهند که آن هم از نمادهای باروری است.
    کلیدواژگان: صلیب، آیین، نمادشناسی، بوکه باران، سنجاق
  • زهرا حیدری* صفحات 61-96
    شیر یکی از نقشمایه های پر تکرار در هنر ایرانی ، به ویژه هنرهای تجسمی است. با استناد به یافته های باستان شناسان، قدمت بکار گیری این کهن الگوی جانوری در هنر و آیین های ساکنان ایران و به ویژه در هنر آرامگاهی، به چند هزار سال پیش برمی گردد. شیر سنگی نمادی جانوری است که از دیر باز به نشانه شجاعت و دلیری بر آرامگاه بزرگان ایل بختیاری استقرار یافته است. این نوشتار با مطالعه میدانی وضعیت کنونی ساخت شیر سنگی، انواع آن، شناخت عوامل موثر در عرضه و تقاضای آن به عنوان یک کالای هویتی در مناطق بختیاری نشین و ارایه آمار کارگاه های فعال شیر تراشی، در پی روشن کردن رابطه این نماد با الگوهای حاکم بر تفکر اهالی فرهنگ بختیاری است. داده های گردآوری شده به شیوه مردمنگاری (با ابزار مصاحبه و ضبط صوت و تصویر) با رویکرد نشانه شناسی ساختاری تحلیل شده است. طبق یافته های این مطالعه، انطباق ویژگی های زیستی شیر ایرانی و زیستگاه آن با قلمرو بختیاری ها و با شیوه کوچندگی که از دیر باز شیوه غالب زندگی در این منطقه بوده است و همچنین ارتباط تنگاتنگ انسان و حیوان دراین شیوه زندگی به عنوان عوامل انسانی و زیست محیطی موثر در این نماد پردازیها شناخته شده اند. شیرسنگی علاوه بر نقش آرامگاهی در آیین های شفا و باروری نیز نقش داشته است و در باور بختیاری ها جایگاه ویژه ای دارد لذا این مطالعه به عوامل روان شناختی اجتماعی، سیاسی و فرهنگی که در حفظ و دوام این نماد نقش داشته اند نیز پرداخته است.
    کلیدواژگان: بختیاری، سنگتراشی، شیر سنگی، نمادگرایی
  • طاهره رحیم خانی* صفحات 97-128

    در کاوش های باستان شناسی مشاهده باستان شناس و تفاسیر او نسبت به داده ها امروزی است. همچنین هرگز نمی توان شرایطی را ایجاد کرد که انسان های پیش از تاریخی و یا تاریخی در آن زندگی می کردند. اما باستان مردم شناسی با بررسی شرایط و ساخت های مختلف در جوامع زنده امکان مشاهده عینی و پیگیری فرآیند تداوم و تغییرات را ،که در زمینه های باستان شناختی امکان آن وجود ندارد، فراهم می کند. این مقاله بر آن است با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی که از طریق بررسی میدانی باستان مردم شناسی و با تکنیک پرسشنامه و مشاهده مستقیم در طی سال های 94-1393 صورت گرفت، به بررسی معماری روستایی دور افتاده بپردازد، تا از این طریق و براساس مطالعات صورت گرفته به بازیابی روند تحول خانه سازی در شهداد کمک کند. بر اساس مطالعات صورت گرفته به نظر می رسد روند تحول خانه سازی در شهداد شباهت جالبی با مجموعه سازه های بافت درحال گذار در ماخونیک دارد.

    کلیدواژگان: باستان مردم شناسی، شهداد، ماخونیک، معماری
  • نعمت الله زکی پور*، آرمان حیدری صفحات 129-149

    هر ساختار اجتماعی سیاسی نظام سلسله مراتب قدرت خاص خود را دارد. ساختار ایلی به عنوان یکی از مهمترین ساختارهای سنتی ایران نیز سلسله مراتب قدرت خاص خود را داشته است. ساختار مناصب قدرت در ایلات کهگیلویه و بویراحمد بعنوان یکی از مهمترین و قدیمی ترین ایلات جنوب ایران کمتر مورد مطالعه و تحلیل تاریخی قرار گرفته است. هدف مقاله این است که ساختار قدرت سیاسی در بافت سنتی ایلات کهگیلویه و بویراحمد را از منظر جامعه شناسی تاریخی تحلیل نماید. این ایلات شامل شش ایل بویراحمد، باشت و باوی، بهمیی، چرام، طیبی و دشمن زیاری می باشد. روش این مطالعه، ترکیبی از روش های اسنادی با اتکای بر منابع کتابخانه ای و تحقیقات میدانی و تجربه زیسته محققان می باشد. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت سازماندهی و قشربندی اجتماعی در این ایلات مبتنی بر عصبیت خویشاوندی، نابرابری جنسیتی و ویژگی های انتسابی و نوعی تحرک اجتماعی نسبتا ایستا بوده است. ساختار قدرت نیز بر اساس نوعی هرم سازمانی سلسله مراتبی بوده که، به ترتیب از قاعده تا راس هرم شامل افراد ایل (رعیت)، ریش سفیدان، کدخدایان، خوانین بوده اند که ماهیت فرماندهی - فرمانبری در سلسله مراتب، مبتنی بر نفوذ و احترام فرادستان و تکریم فرودستان بوده است.

    کلیدواژگان: ساختار اجتماعی، ساختار قدرت، عشیره، ایل، کهگیلویه، بویراحمد
  • ارغوان عبدالملکی، جلال الدین رفیع فر* صفحات 151-196

    بررسی نقشمایه های آثار کلوریتی حوزه هلیل رود و مقایسه تطبیقی آن ها با آثار هنری میان رودان، این حقیقت را روشن می سازد که تصاویر منقوش بر سطح این آثار سنگی، همچون پلی میان هنر و تمدن کهن ایران و هنر تمدن های همجوار است که نشانه ارتباط فرهنگی این مناطق است. اسناد تاریخی و ادبی بین النهرین در دوره های سومری و اکدی نیز، حاکی از ارتباطات تجاری، سیاسی و فرهنگی گسترده میان فرمانروایی های بین النهرین و حوزه جغرافیایی جنوب شرق ایران است. از سوی دیگر مشابهت های شکلی و محتوایی حماسه گیلگمش با نقشمایه های حوزه هلیل رود، نشان از وجود اسطوره ای مشابه گیلگمش در این حوزه فرهنگی دارد. بررسی و تحلیل مولفه های اساطیری مشترک میان این نقشمایه ها و حماسه گیلگمش، بیان گر وجود باورهای اعتقادی مشابهی در حوزه های جغرافیایی یاد شده است. در این پژوهش، با شرحی مختصر از حماسه گیلگمش، ارتباط نقشمایه های تمدن جیرفت با روایت داستانی حماسه مذکور بررسی شده است. تحلیل معانی نمادین نقشمایه ها نیز با یاری از نمادشناسی تطبیقی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: گیلگمش، نقشمایه، هلیل رود، جیرفت، میان رودان
  • فرزانه فرشادی، منصور وثوقی* صفحات 197-227

    در حال حاضر به مدد زیست فناوری، امکان فرزندآوری بدون تجربه زیسته بارداری، زایمان و شیردهی محقق شده است. به این معنی، دوگانه مادر-کودک به میانجی تکنولوژی به زنجیره ای از ارتباطات بین مفاهیم بدل می شود و به صورت مادر درخواست کننده- مادر زیستی- مادر جایگزین- کودک صورت بندی می شود. بنابراین، ایجاد فاصله بین مادر و کودک به معنی نبود عناصر برسازنده هویت مادر شدن مانند پیوند خونی، بارداری و شیردهی است؛ پس برساخت هویت مادر شدن خدشه دار می شود. در این صورت، با توجه به فقدان عناصر هویت بخش، امکان برساخت هویت مادر شدن چگونه ممکن می شود؟ در این مقاله با طرح پرسش های مداوم از داده ها، روابط درهم تنیده عناصر برسازنده هویت مادری کشف می شوند؛ به این معنی کوشش می شود تا با مصاحبه های عمیق به کشف الگوی برساخت هویت مادر شدن دست یابد. ابزارهای مفهومی «خود»، «اجرای نمایشی» و «فاصله» به ترتیب در نظریه های مید، گافمن و زیمل، شناسایی ارتباط های صریح برای مفصل بندی الگوی هویت را از درون مصاحبه های عمیق امکان پذیر می کند. نتیجه اینکه، الگوی برساخت هویت فردی مادری بر دیالکتیک دوگانه بدن مادر-جنین در دوران بارداری استوار است اما در چرخه فرزندآوری متکی بر زیست فناوری با حضور مادر زیستی و مادر جایگزین فاصله همیشگی بین مادر درخواست کننده و فرزند ایجاد می شود. بنابراین، هر چند که اجرای نمایشی دوران بارداری و زایمان با رویت ناپذیر کردن ناباروری در رفع داغ ننگ به طور موقتی موفقیت آمیز است اما برساخت هویت فردی-اجتماعی مادر شدن از گذر فرایند رویارویی- تردید - انفصال به صورت غریبه مفصل بندی می شود.

    کلیدواژگان: برساخت هویت مادر شدن، فقدان تجربه زیسته، نقش محول، غریبه
  • مهرداد قدردان، زهره زرشناس*، آمنه ظاهری عبدوند صفحات 229-247
    گهنبار، جشنی کهن است که به پاس آفرینش اهورایی برگزار می شود. بر پایه اساطیر ایرانی، اورمزد طی شش مرحله به ترتیب آسمان، آب، زمین، گیاه، حیوان و انسان را بیافرید، برای پاسداشت هر مرحله و آفریده آن، پنج روز و مجموعا سی روز در سال این جشن برپا می گردد. هر پنج روز تحت عنوان یک چهره (وقت، زمان) نامگذاری شده و نام هر چهره برگرفته از زمان برگزاری آن در طول سال است که از میان بهار تا برابری روز و شب در پایان سال را دربرمی گیرد. جشن در معنای اصیل آن ستایش، نیایش و فدیه دادن است که در گهنبار این معنا نمود عینی دارد. حضور پررنگ مردم، نیایش های مداوم و همگانی و فدیه و نیاز که در قالب پذیرایی از همه شرکت کنندگان اجرایی می شود، این جشن را شکل می دهد و همراهی آن با طلب آمرزش برای درگذشتگان و توجه به روشنایی اجاق خانواده، در مجموع این جشن کهن را قابل توجه کرده است. این جشن در روستای شریف آباد که سابقه تاسیس آن به قرن هشتم هجری قمری برمی گردد، به طور کامل برگزار می گردد.
    کلیدواژگان: گهنبار چهره، شریف آباد، جشن سالیانه، آفرینش، زرتشتیان، آداب و رسوم
  • فریبا کاهنی، بی بی اقدس اصغری* صفحات 249-272

    الگوی ریخت شناسی پراپ یکی از بهترین و دقیق ترین شیوه های طبقه بندی، تجزیه و تحلیل ساختار و قالب قصه ها است. پراپ با مطالعه قصه های پریان روسی به نتیجه رسید که این قصه ها به رغم تنوع و تکثر از نوعی وحدت و همانندی برخوردارند. هدف پژوهش ما بررسی شخصیت های قصه های عامیانه خراسان جنوبی است. این پژوهش با رویکرد کیفی و براساس روش ساختارگرایی پراپ انجام شده است. جامعه آماری ما کلیه قصه های عامیانه خراسان جنوبی است. تعداد سی و نه قصه جمع آوری و تدوین شد که از این تعداد براساس تکراری بودن، سی و یک قصه انتخاب گردید تا چگونگی تطبیق قصه های یاد شده و شخصیت های آن ها با روش پراپ نشان داده شود و ساختار کلی قصه ها و قوانین حاکم بر آن ها مشخص گردد. نتایج نشان می دهد که روش پراپ بر قصه های عامیانه خراسان جنوبی قابل انطباق است. همچنین سی و یک خویشکاری وهفت شخصیت تعریف شده او با این قصه ها مطابقت دارند. افزون براین، همه قصه ها با یک حرکت آغازین شروع شده و بیشتر آن ها دست کم حامل یک اندرز می باشند.

    کلیدواژگان: ولادیمیر پراپ، ساختارگرایی، ریخت شناسی، قصه های عامیانه، خراسان جنوبی
  • غلامرضا مختاری صفحات 273-286

    یکی از مفاهیم متاخر در حوزه میراث فرهنگی که توسط یونسکو به عنوان مهم ترین سازمان بین المللی صیانت از میراث فرهنگی بشر ارایه شده است، «میراث فرهنگی ناملموس» است که در تعریف آن، توجه میراث فرهنگی صرفا محدود به بناها یا اشیاء مادی و ملموس نیست بلکه عنایت ویژه ای به ابعاد غیرفیزیکی، معنوی یا ناملموس میراث فرهنگی شده است. کشور ایران نیز از اعضای معاهده بین المللی این میراث است و تاکنون (دی 1399) شانزده اثر از ایران در فهرست جهانی آن قرار گرفته است. یکی از این آثار «مهارت های سنتی لنج سازی و لنج رانی ایرانیان در خلیج فارس» است که در این مقاله با روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ای بر آنیم به این پرسش پاسخ دهیم که این موضوع یا اثر دارای چه ویژگی ها یا شامل چه عناصری می باشد که حایز شرایط ثبت در فهرست جهانی میراث فرهنگی ناملموس شده است. از این رهگذر می توان مروری بر مفاهیم این نوع از میراث فرهنگی داشت و ضمن تمرکز بر پرونده ای که به نظر کارشناسان یکی از پرونده های موفق ایران و در ابعاد نوروز بوده است، مولفه های ضروری جهت ثبت موفق یک اثر در فهرست یونسکو را بررسی کرد.

    کلیدواژگان: یونسکو، میراث فرهنگی ناملموس، لنج سازی، لنج رانی، تاریخ دریانوردی ایرانیان، خلیج فارس، گلافی
  • اسدالله عبدلی آشتیانی صفحات 289-335

    مقاله حاضر با طرح این پرسش ها آغاز می شود که چوب نوشته های سقف خانه های آشتیان از نظر تاریخی و جامعه شناختی دارای چه ویژگی هایی است، پراکندگی جغرافیایی آنها چگونه است و چه محله هایی را شامل می شود، مهم ترین موضوع های چوب نوشته ها چیست و هنر خطاطی در آنها چه اهمیتی دارد. در این مطالعه توصیفی تحلیلی، روش گردآوری داده ها مبتنی بر مشاهدات میدانی، مستند سازی با استناد به تصاویر و عکس هایی که از خانه ها تهیه شده است، رجوع و مطالعه خود مکتوبات چوب نوشته ، بهره مندی از اطلاعات خبرگان محلی و همچنین استفاده از منابع کتابخانه ای بوده است. چوب نوشته ها را به نوعی می توان بعنوان اسناد مکتوبی دانست که مردم معمولی بر اساس نگرش خود نسبت به فرهنگ و محیطی که در آن زندگی کرده اند و همچنین متناسب با نحوه برخوردشان با مسایل اعتقادی، مذهبی و اجتماعی، در قالب خطاطی در سقف خانه های خود حک نموده اند. در این چوب نوشته ها علاوه بر آنکه باورهای مذهبی را به فراوانی می توان یافت، مسایل و رویدادهای تاریخی همچون گرانی ارزاق عمومی (با ذکر قیمت و تاریخ آن)، قحطی و خشکسالی نیز قابل مشاهده است که از نظر جامعه شناختی و تاریخی می توانند اطلاعاتی بکر و ناب ارایه دهند.

    کلیدواژگان: چوب نوشته، سقف منازل، خطاطی، اسناد تاریخی، آشتیان
  • محمود مهمان نواز* صفحات 337-356

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تبیین وضعیت زنان بختیاری و مشکلات و آسیب های آنها در خاطرات بی بی مریم بختیاری به انجام رسیده است. روش تحقیق در این پژوهش، تاریخی- تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای انجام شده است. ابزار اصلی پژوهش استناد به کتاب خاطرات بی بی مریم بختیاری و منابع معتبر آن دوره می باشد. در نهایت بر پایه یافته های حاصل از منابع استنتاج، تبیین و تحلیل به عمل آمده است. این پژوهش مشکلات و آسیب های زنان بختیاری را مورد واکاوی قرار داده که بسیاری از این مشکلات در قالب زندگی بی بی مریم مطرح شده اند. یافته ها بیانگر آن است که زنان بختیاری در جامعه مردسالار بختیاری با مشکلات عدیده ای مواجه بوده اند. نرسیدن ارث به زنان، بی سوادی اکثریت زنان و عدم آزادی زنان در زمینه اشتغال مشکلاتی بودند که از دید بی بی مریم، زنان بختیاری با آنها مواجه بودند. همچنین در امر زناشویی به علت وجود رسوم نادرست، زنان از کمترین حقوق برخوردار بودند به گونه ای که کمترین تضمینی برای خوشبختی آنها و یا حتی رهایی بی دردسر از زندگی مشترک سختی که ممکن بود داشته باشند وجود نداشته است.

    کلیدواژگان: بی بی مریم، زنان، قاجار، ایل بختیاری، خاطرات
|
  • Seyed Hamid Abtahi, Malihe Shiani * Pages 15-39

    The socio-political participation of citizens and legal people like crafts, guilds and humanist organization is very important in the process of decision making and performing. This matter in Iran face a lot of obstacles because of social, cultural, historical and religious reasons. Therefore, this study has been done with the goal to identify socio-political obstacles in Iran relying on elites point of view. After a review on sources and developing a conceptual frame about participation, data with qualitative method and semi-structured interview with 4 group of people including: former and present members of Islamic City Council of Tehran, Senior managers of Tehran Municipality, members of science committee in public universities and city councils experts with theoretical and targeted sampling has been chosen. The criterion in the end of sampling was theoretical saturation, after 30 interview was obtained. Data have been analyzed and coded with qualitative content technic by applying to software Maxqda-12. The result of analyzing showed 4 main categories and 10 sub-categories as obstacles in participating including historical obstacles (historical despotism and experiences in the beginning of the revolution), religious paradigm (religious teaching), society’s alienation with participating (elusive participation society, participation being neglected in socialization, and undesirable quality of participation) and political-structural challenges (lack of civil society, damaged mechanism of participation, outlook towards participation, low prosperity in government-people interactions). So we can say that a stable and cohesive way of participating has not been formed in our country; and participating in Iran has alwayes been being faced with social, cultural, historical, religious obstacles and lack of an environment for practicing and assiduity.

    Keywords: Maxqda-12, Social Participation, Political Participation, Iran
  • Faranak Jahangard * Pages 41-59
    The universal symbol of the cross can be seen with the extensive semantic implications in many myths and rites. In the rite of “Booke Baaraan” (that means: the bride of rain), they wear a woman's dress on a wooden cross as the bride of rain, then songing girls turn it from home to home. At the end of the rite, they leave the doll (bride of rain) by the river or fountain. In this study, the symbolic role of the cross as the foundation of the rite has been studied by the method of symbology. The cross symbolizes fertility, blessing and connection between earth and sky. The cross is worn by a cloth, that itself is a woven of warps and wefts that lie over each other like a cross. The rain drops and their impact on the earth draw a cross, and if it causes plants to grow, another cross will be drawn that also resembles a cosmic tree. In this rite, dolls, girls and women in connection with each other represent the life-cycle from lifeless to alive and from death to life. The group movement of songing girls is also a symbol of a collective desire that has been demonstrated in many other group walkings since long ago. pin is one of the symbols of woman hood and fertility which is donated to “Booke Baaraan” at the end of the ceremony.
    Keywords: Cross, rite, symbology, Booke Baaraan, pin
  • Pages 61-96
    Lion is a repetitive motif in Iranian art especialy in visual ones. According to archaeologists , this animal has been reproducted in Iranian arts and crafts along thousands years. As animal symbol, ston lions are installed on the grave of the Bakhtiari strong and important persons as a sign of courage. This is a fieldwork research on current situation of stone lion cutting as a craft, its workshop and the cultural factors affecting its offer and demand in Bakhtiari territories. The observational and interviewal data which are necessory for an ethnographical approach are collected from the region and are got to analyse and interpret by emphasis on their symbolic and semiotic aspects. The findings show that the symbolism and activities related to stone lion cutting have been affected by (adapted to) the Bakhtiari territories as a natural factor and also by the close relationship between humans and animals in Bakhtiari life style as an effective cultural factor. Furthermore, ston lion plays role in healing and fertility rituals because it has special place in Bakhtiari beliefs. So its survival can be explained obviously with the socio- psychological, political and cultural factors.
    Keywords: Bakhtiari, cutting craft, stone lion, symbolism
  • Tahere Rahimkhani * Pages 97-128

    In archaeological excavations, the archaeologist's observations and interpretations of the data are new. In addition, we can never create the conditions in which prehistoric or historical humans lived. Ethno-archaeology examines different conditions and structures and changes in living communities that we cannot check it on archaeological sites. This article uses the descriptive-analytical method done by field survey of ethno archaeology and questionnaire and direct observation in Years 2014 and 2015 to explore remote rural architecture aiming to investigate and analyze a similar archaeological site excavation report. So it seems evolution of houses at the ancient site of Shahdad resembles the textured houses of Makhunik.

    Keywords: ethno-archaeology, Shahdad, Makhunik, Architecture
  • Nematollah Zakipur *, Arman Heidari Pages 129-149

    Each socio-political structure has its own hierarchy of power. The tribal structure as one of the most important traditional structures of Iran has also had its own hierarchy of power. The Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad tribes, as one of the most important and oldest tribes in the south of Iran, have yet been less studied and historically analyzed. The purpose of this article is to analyze the structure of political power in the traditional context of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad tribes from the perspective of historical sociology. Kohgiluyeh tribes include six tribes of Boyer-Ahmad, Basht and Bavi, Bahmaei, Charam, Taybi and Deshman-e-Ziari. The method of this article was a combination of documentary methods based on library resources and field research and the researchers' life experience. Based on the research findings, it can be said that social organization and stratification in this tribe is based on kinship nervousness, severe gender inequality and attributional characteristics and a kind of relatively static social mobility. The structure of power is based on a kind of hierarchical organizational pyramid, which respectively, from the base to the top of the pyramid includes: tribal people, elders, kadkhodians, khans. The nature of hierarchical command-obedience based on the influence of superiors and respect to them along with tribute to the lower classes.

    Keywords: Social Structure, Power structure, clan, Tribe, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad
  • Arghavan Abdolmaleki, Jalaledin Rafifar * Pages 151-196

    The comparative study of chlorite works' motifs of Halilroud basin and art works of Mesopotamia clarifies the fact that the images engraved on the surface of these stone works are regarded as a bridge between the ancient Iranian art and civilization and the art of neighboring civilizations, signifying the cultural relationship of these regions. Historical and literary documents of Mesopotamia in the Sumerian and Akkadian periods indicate the broad commercial, political, and cultural relationships between the rules of Mesopotamia and the geographical area of southeastern Iran. On the other hand, the form and content similarities of the epic of Gilgamesh with motifs of Halilroud basin indicate the existence of a myth similar to Gilgamesh in this cultural area. The investigation and analysis of the mythological components common between these motifs and the epic of Gilgamesh reveals similar beliefs in the mentioned geographical areas. By providing a brief description of the epic of Gilgamesh in this research, the relationship between the motifs of Jiroft civilization and the narrative fiction of this epic is investigated. The semantic analysis of motifs are also carried out using comparative symbolism.

    Keywords: Gilgamesh, motif, Halilroud, Jiroft, Mesopotamia
  • Farzane Farshadi, Mansoor Vosooghi * Pages 197-227

    On the grace of biotechnology, childbearing is possible with no experience of pregnancy, childbirth and lactation. The mediatory role of technology makes the mother-child dual link to a chain of concepts: intended mother, biological mother, surrogate mother and child.Thus, a created distance between mother and child results the lack of maternal identity elements such as genetic link, pregnancy and breastfeeding. Under such circumstances how the maternal identity is constructed? In this article, the pattern of identity construction have been revealed by asking continuous questions about data which have been collected by deep interviewing. The conceptual tools like “self”, “dramatic performance” and “distance” in Mead, Goffman and Simmel theories make it possible to discover expilit connections to articulate identity patterns. The results show that the construction of maternal identity is based on a dual link of mother’s body and fetus during pregrancy, but with the presence of biological surrogate mother in the biothechnology based childbearing cycle, there is everlasting gap between intended mother and child. Thus, although a dramatic pregnancy performance is temporarily successful in relieving the stigma of infertility and making it invisible, the construction of individual and social maternal identity articulates as a stranger through the process of confrontation-doubt-separation.

    Keywords: construct of maternal identity, lack of lived experience, assigned role, stranger
  • Mehrdad Ghadrdan, Zohre Zarshenas *, Amaneh Zaheri Abdvand Pages 229-247
    Gahanbar is an ancient celebration that is held on the occasion of holy creation. According to Iranian mythology, Urmazd (God) created the world in six stages in the order of: sky, water, earth, plants, animals and man and a five- day appreciating celebration for each stage of this sacred creation that are totally thirty days for six celebrations per year should be held. Each of these five- days is called a Čahre (time) and each Čahre is put in a specific point of year that ranges from mid-spring to the unification of day and night at the end. The name of each Čahre is derived from the time (point) it is celebrated throughout a year. The word celebration which is called Jašn in Persian, basically means praise, worship and charity in this language that are reflected and appears in Gahanbar. In the celebration of Gahanbar, there is a large presence of people, continuous and public prayers and charity which welcome all participants in the ceremony. Asking for forgiveness for the deceased, blessings and pay attention to brightness of sacred fire of family, All have made this celebration remarkable. This celebration is still fully held in Sharifabad village, which has been being established approximately since 15th Christian century.
    Keywords: Gahanbar, Sharifabad, annual festival, Creation, Customs
  • Fariba Kaheni, Bibi Aghdas Asghari * Pages 249-272

    Propp’s morphological pattern is one of the outstanding and precise methods of classifying and analyzing the stories, structures and formats. By having studied Russian fairy tales, Propp deduced that these stories bear resemblance and unity. Studying the characters of the folktales in South Khorasan is the chief goal of our research. The qualitative approach and Propp's structuralism method were applied in the presented research. The statistical population consists of all the folktales in South Khorasan, 39 of which were collected and sorted out. Thirty-one of them were picked out in order to demonstrate how the aforementioned stories and their characters correspond to Propp’s method and structure, and also to present an overall structure and the dominant rules of the stories.The outcome of the research indicates that Propp’s method does correspond to the folktales in South Khorasan. Moreover, his seven identified functions do correspond to the stories as well. In addition, all these tales begin with an initial tension, and they contain at least a few words of wisdom.

    Keywords: Vladimir Propp, Structuralism, Morphology, folktales, South Khorasan
  • Gholamreza Mokhtari Pages 273-286

    One of the recent concepts in the field of cultural heritage, introduced by UNESCO as the most important international organization for protection of human cultural heritage, is "intangible cultural heritage" (ICHC) which In its definition, the cultural heritage is not limited to monuments, buildings, materials and tangible objects but special attention has been paid to the non-physical, spiritual or intangible dimensions of cultural heritage. Iran is an important member of this international convention of whom sixteen works have been included in the UNESCO world heritage list so far (december 2016). One of the works of Iran that is included in this list is the traditional skills related to water launch making and guiding by Iranians in Persian Gulf. In this article, we will answer the questions of what characteristics or elements this work has. In this way, it is possible to have a deep research on the concepts of intangible cultural heritage by focus on a work that according to experts has been one of the most successful cases in Iran and has been widely used in Nowruz and also examine the necessary components for successful registration of an intangible cultural case in the UNESCO world intangible heritage list.

    Keywords: Unesco, intangible cultural heritage, water launch making, history of Iranian navigation, Persian Gulf, galafi
  • Asadollah Abdoli Ashtiani Pages 289-335

    This article begins with some questions; What are the historical and sociological characteristics of the wood scripts of house ceilings in Ashtian? How is their geographical and neighborhood dispersion? What are their most important meanings? What has been the important role of calligraphy in creating them? The data gathering in this descriptive analytical research, is based on field observation and documentation including images and photos taken from the houses, study on wood scripts, having benefits of local experts and also some library resources. The wood scripts may be known as written documents that have been carved on the ceilings by native peoples in contingency to their understanding of surrounding culture and natural environment and also to their believing, religious and social affairs. In addition to religious beliefs written in these script, they also point to some historical events such as the high costs of common goods (with the mentioned date and cost) and famine, which from a sociological and historical point of view can propbably show to us many pure and original informations.

    Keywords: wood script, ceiling of houses, calligraphy, history documents, Ashtian
  • Mahmood Mehmannavaz * Pages 337-356

    The purpose of this study was to investigate the status of Bakhtiari women and their problems and injuries in Beebee Maryam-e- Bakhtiari's Memoirs as the main research tool. Research Method was historical-analytical and documental. the findings are got compared to other related texts and Finally, explaned and analysed. This study has evaluated the problems and injuries of Bakhtiari women, many of which have been raised in the context of Maryam's infant life.The findings of this study indicate that: According to the evidence presented by Beebee Maryam, women in Bakhtiari patriarchal society have faced numerous problems. The lack of inheritance, the illiteracy of the majority of them, and the lack of emancipation were the general problems faced by Bakhtiari women, in Maryam's view. Also in marriage, women have the least rights and there is no guarantee of their happiness or even the smooth release of the difficult life.

    Keywords: Beebee Maryam, Women, Qajar, Bakhtiari tribe, memoirs