فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه شهبازی، آیدین خدایی جوقان*، محمدرضا مرادی تلاوت، علی مشتطی صفحات 127-141

    به منظور ارزیابی اثر نسبت های کاشت بر عملکرد و کیفیت نعناع ‏فلفلی (Mentha piperita L.) و گوار (Cyamopsis tetragonoloba L.) در کشت مخلوط هم زمان و هم پوشان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 97-1396 در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل زمان کاشت در دو سطح (کاشت هم زمان و کاشت هم پوشان نعناع‏ فلفلی و گوار) و نسبت های کاشت جایگزینی در پنج سطح (کشت خالص نعناع ‏فلفلی، کشت خالص گوار، 50 درصد نعناع‏ فلفلی + 50 درصد گوار، 25 درصد  گوار + 75 درصد نعناع ‏فلفلی و 25 درصد نعناع‏ فلفلی + 75  درصد گوار) بودند. نتایج نشان داد که در تیمار کاشت هم‏زمان، بیشترین عملکرد علوفه خشک از کشت خالص گوار (6348 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد که تفاوت معنی‏داری با نسبت کاشت 75  درصد گوار + 25  درصد نعناع‏ فلفلی نداشت. در تیمار کاشت هم پوشان نیز بیشترین عملکرد علوفه خشک از کشت خالص گوار و نسبت کاشت 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی بدست آمد. بیشترین میزان ADF (الیاف نامحلول در شوینده اسیدی) گوار (4/36 درصد) از نسبت کاشت 50 درصد نعناع ‏فلفلی + 50 درصد گوار در تیمار کاشت هم پوشان بدست آمد. بیشترین میزان اسانس نعناع فلفلی (1/2 درصد) از تیمار 50 درصد نعناع ‏فلفلی + 50 درصد گوار در تیمار کاشت هم‏زمان  بدست آمد. بیشترین عملکرد اسانس (49/9 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار کشت خالص نعناع ‏فلفلی بود. بیشترین نسبت برابری زمین (42/1) مربوط به تیمار 75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی در کاشت هم پوشان بود. نتایج این آزمایش نشان داد که برای افزایش کیفیت علوفه گوار، کشت مخلوط هم زمان و نسبت  75 درصد گوار + 25 درصد نعناع ‏فلفلی و برای بهبود عملکرد اسانس نعناع فلفلی، کشت مخلوط هم پوشان و نسبت 50 درصد نعناع ‏فلفلی + 50 درصد گوار مناسب تر بود.

    کلیدواژگان: کشت مخلوط ردیفی، کیفیت علوفه، گوار و نسبت برابری زمین
  • فرشاد بختیار*، گودرز نجفیان، امیرکیوان کفاشی، احمد جعفرنژاد، فضل الله حسنی، احمد زارع فیض آبادی، داوود امین آزرم، عزت الله نباتی، حسن عبدی صفحات 142-157

    این تحقیق با هدف ارزیابی برهمکنش ژنوتیپ در محیط بر عملکرد دانه 20 ژنوتیپ گندم نان و تعیین سازگاری و پایداری عملکرد ژنوتیپ های مورد بررسی در هشت ایستگاه تحقیقاتی اقلیم معتدل کشور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال زراعی (1396- 1394) انجام شد. ارزیابی سازگاری و پایداری عملکرد ژنوتیپ ها با استفاده از معیارهای پایداری ناپارامتری رتبه بندی و پارامتری روش های تک متغیره و چند متغیره (GGEبای پلات) انجام شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مرکب، برهمکنش سال در مکان و ژنوتیپ در سال در مکان برای عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم معنی دار بودند. مقایسه میانگین ها  نشان داد که لاین های G16 ،G12 ،G10 و G15 از بالاترین عملکرد دانه برخوردار بودند. تجزیه ناپارامتری رتبه نشان داد که ژنوتیپ های G4، G12، G14، G15 و G16 با کمترین میزان رتبه و انحراف معیار رتبه، پایدار ترین ژنوتیپ ها بودند. بر اساس تجزیه GGEبای پلات، محیط های مورد آزمایش به سه گروه که امکان سازگاری خصوصی برای ژنوتیپ های گندم را داشتند، گروه بندی شدند. با استفاده از نمودار GGEبای پلات مشخص شد که ژنوتیپ های G2، G3، G13، G14، G18، G4 و G1 دارای عملکرد دانه پایدارتری نسبت به سایر ژنوتیپ ها بودند. براساس آماره های پایداری ناپارامتری و نمودار GGEبای پلات، ژنوتیپ G14 پایدارترین ژنوتیپ بود. بر اساس نتایج این تحقیق، ژنوتیپ های G14: KAUZ/LUCO-M//PVN/STAR/3/Yaco/2*Parus/4/Pishtaz (امین)، G15: FRNCLN/ROLF07 (فرین) و G16: MUU/KBIRD که دارای پتانسیل عملکرد بالا و پایداری عملکرد قابل ملاحظه ای بودند، برای نامگذاری انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: تجزیه ناپارامتری، سازگاری خصوصی، گندم نان و GGEبای پلات
  • علی بنده حق*، ابراهیم دورانی، شیوا علیاری راد، نوید خلیلی کورانی، سجاد محرم نژاد صفحات 158-172

    این پژوهش به منظور بررسی تغییرات الگوی پروتیوم در برگ لاین های B73 و MO17 ذرت در تیمارهای تنش شوری 200 میلی مولار نمک کلرید سدیم و بدون تنش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط آبکشت (هیدروپونیک) در سال 1396 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. نتایج نشان داد که عملکرد زیستی در هر دو لاین در شرایط تنش شوری نسبت به شاهد بدون تنش کاهش یافت. الکتروفورز دوبعدی منجر به شناسایی 78 لکه پروتئینی تکرارپذیر در لاین B73 شد که از بین آن ها 28 لکه و از 123 لکه تکرار پذیر در لاینMO17 ، 20 لکه در اثر تنش شوری تغییر فراوانی داشتند. شناسایی پروتئین ها با استفاده از دو شاخص نقطه ایزو الکتریک و وزن مولکولی نشان داد که پروتئین های کاندید جزء پروتئین های دخیل در مسیرهای متابولیسم و تولید انرژی، پیام رسانی و کانالی، حفاظت و دفاع سلولی و پروتئین های دخیل در ساختار و جای گیری پروتئین های دیگر بودند. در شرایط تنش شوری بیشترین تعداد لکه های پروتئینی تغییر بیان یافته در لاین  B73و MO17 مربوط به پروتئین های متابولیسم و انرژی، پروتئین های پیام رسانی و کانالی و پروتئین های دخیل در ساختار و جای گیری پروتئین های دیگر بودند. در هر دو لاین B73 و MO17، تمام پروتئین های کانالی و پیام رسان، در اثر تنش شوری، به ترتیب کاهش و افزایش فراوانی داشتند. از مهم ترین پروتئین های دارای تغییر فراوانی بالا، پروتئین Calmodulin-binding transcription activator 4 بود که فعال کننده رونویسی کالمودولین است و نقش مهمی در رشد گیاه و پاسخ به محرک های محیطی دارد. این لکه پروتئینی در لاین B73 کاهش و در لاین MO17 افزایش فراوانی داشت. با کاهش پروتئین های کانالی و پیام رسان از توسعه سیستم آوندی جلوگیری شده و در نتیجه از انتقال یون های سمی به سمت اندام های هوایی جلوگیری می شود. در لاین B73 کلیه پروتئین های درگیر در متابولیسم و تولید انرژی در اثر تنش شوری کاهش فراوانی و در لاین MO17، بیشتر آنها افزایش فراوانی داشتند. این موضوع نشان می دهد که با افزایش نسبی این پروتئین ها، متابولیسم گیاه افزایش یافته و باعث صرف انرژی ببیشتر گیاه برای مقابله با تنش شوری می شود. این نتایج می تواند بخشی از حساسیت بالای ذرت لاین MO17 نسبت به لاین B73 را در شرایط  تنش شوری توجیه کند.

    کلیدواژگان: الکتروفورز دو بعدی، پروتئین های القاپذیر، تنش شوری و ذرت
  • سید شهریار جاسمی*، سارا سنجانی، فریبا نقی پور، گودرز نجفیان صفحات 173-183

    بهینه کردن کیفیت تولید و مصرف گندم نان بدلیل اهمیت اقتصادی این محصول ضروری است. سالانه ارقام زیادی از گندم نان در مزارع کشور کشت می شود که آمار و اطلاعات دقیقی درباره کیفیت دانه تولیدی آن ها وجود ندارد. در این تحقیق برخی از ویژگی های مهم کیفی و نانوایی شامل میزان پروتئین، گلوتن مرطوب، عدد زلنی، سختی دانه و ارتفاع رسوب 9232 نمونه دانه ارقام تجاری و لاین های در دست نام گذاری گندم های آبی و دیم از مزارع کشاورزان طی سال‏های زراعی 1392 تا 1397 مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از نتایج آزمایشگاهی دانه ارقام و لاین ها و همچنین اطلاعات مربوط به سطح زیر کشت ارقام و لاین های در دست نام گذاری گندم در طبقه گواهی شده هر استان، میانگین وزنی ویژگی های کیفی دانه مزارع کشاورزان هر استان در سال های اجرای آزمایش بدست آمد. نتایج نشان داد که از نظر پروتئین دانه استان کرمان با 2/12 درصد، از نظر حجم رسوب زلنی دانه استان های ایلام و خوزستان با 2/29 میلی لیتر، از نظر شاخص سختی دانه استان کرمان با 9/51 ، از نظر گلوتن مرطوب دانه استان گلستان با 33 درصد، از نظر ارتفاع رسوب دانه (SDS) استان کرمان با 3/61 میلی متر، دارای بالاترین رتبه در میان گندم های مزارع کشاورزان استان های کشور بودند. نتایج این تحقیق سیاستگزاران بخش کشاورزی و صنعت تغذیه کشور را قادر خواهد ساخت تا با آگاهی از ویژگی های کیفی دانه گندم تولید شده در استان های مختلف کشور، در انتخاب رقم مناسب برای صنایع مختلف غذایی اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: ارتفاع رسوب، پروتئین، زلنی، شاخص سختی، گلوتن مرطوب و گندم نان
  • مریم حسینی چالشتری*، حسین رحیم سروش، مهرزاد الله قلی پور، مسعود کاوسی، محمدرضا یزدانی، فرزاد مجیدی، کبری تجددی طلب، سیده فاطمه دانیالی صفحات 184-197

    در برنامه های معرفی ارقام جدید، ارزیابی سازگاری و پایداری لاین های خالص از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با این هدف تعداد هشت لاین خالص برنج، حاصل از تلاقی ارقام محلی هاشمی، دمسیاه، علی کاظمی و دیلمانی و ارقام اصلاح شده خزر، کادوس و IR60 همراه با سه رقم خزر، هاشمی و گیلانه (شاهد) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شش محیط (سه سال 1397، 1398 و 1399و دو مکان رشت و چپرسر) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه GGEبای پلات نشان داد که دو مولفه اصلی اول (اثر اصلی ژنوتیپ) و دوم (برهمکنش ژنوتیپ در محیط) به ترتیب 61 و 21 درصد و در مجموع 82 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه کردند. نتایج حاصل از رتبه بندی بر مبنای عملکرد دانه و پایداری به طور همزمان و مقایسه با ژنوتیپ مطلوب نشان داد که برترین ژنوتیپ G7 (حاصل از تلاقی والد مادر دیلمانی و والد پدر کادوس) بوده و پس از آن ژنوتیپ های G3 (حاصل از تلاقی والد مادر بخشنده دمسیاه و والد پدر دوره ای خزر)، G8 (حاصل از تلاقی والد مادری دوره ای دمسیاه و والد پدری بخشنده خزر) وG2 (حاصل از تلاقی والد مادری دوره ای هاشمی و والد پدری بخشنده IR60) در رتبه های بعدی قرار گرفتند. بنابراین ژنوتیپ های G7 و  G3به عنوان سازگارترین و پایدارترین ژنوتیپ ها برای طی مراحل نهایی برنامه معرفی رقم انتخاب شدند. ژنوتیپ G7 حاصل از تلاقی رقم اصلاح شده و پرمحصول کادوس با رقم محلی خوش کیفیت دیلمانی بوده و میانگین عملکرد دانه آن 7250 کیلوگرم در هکتار بود. ژنوتیپ G3 حاصل از تلاقی رقم پرمحصول خزر و رقم محلی دمسیاه بوده و با هدف حفظ خصوصیات مطلوب خزر و بهبود کیفیت پخت از طریق دمسیاه اصلاح شده و میانگین عملکرد آن 6510 کیلوگرم در هکتار بود. بر اساس نتایج این تحقیق هر دو ژنوتیپ G7 و G3 بعنوان لاین های خالص و خوش کیفیت (به ترتیب حاوی 02/22 و 09/22 درصد آمیلوز، با 42 و 40 میلی متر قوام ژل، نمره 71/4 و 96/3 دمای ژلاتینی شدن، 60/1 و 57/1 میزان طویل شدن دانه) و متوسط رس (125 و 122 روز از بذرپاشی در خزانه تا رسیدگی) شناخته شده و قابلیت معرفی به عنوان رقم جدید برنج را دارند.

    کلیدواژگان: آمیلوز دانه، برنج، تجزیه پایداری، کیفیت و GGEبای پلات
  • سمیه چراغی، علی خورگامی*، پیام پزشکپور صفحات 198-210

    آب در بسیاری از نقاط جهان، به‎ ویژه در مناطق خشک و نیمه‏ خشک،عامل مهم محدود کننده تولیدات کشاورزی محسوب می شود. برای صرفه جویی و استفاده بهینه از آب راهکارهای مختلفی از جمله آبیاری تکمیلی،استفاده از ارقام متحمل به تنش خشکی، استفاده از بقایای گیاهی و ترکیبات سوپرجاذب وجود دارند. به منظور ارزیابی اثرمصرف مقادیر بقایای جو و زیولیت بر عملکرد دانه و بهره وری آب دو رقم نخود در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده- فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال (1394 و 1395) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد اجرا شد. کرت های اصلی شامل آبیاری تکمیلی در سه سطح؛ دیم (I1)، آبیاری در مرحله گلدهی (I2) و دوبار آبیاری در مراحل گلدهی و غلاف دهی (I3) و کرت های فرعی ترکیبی از دو عامل بقایای جو و زیولیت شامل پنج تن در هکتار بقایای جو + پنج تن در هکتار زیولیت، پنج تن در هکتار بقایای جو +5/2 تن در هکتار زیولیت، پنج تن در هکتار بقایای جو و عدم مصرف بقایای جو و زیولیت و دو رقم نخود (عادل و آزاد) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (2543 کیلوگرم در هکتار)، بهره وری آب (954/0 کیلوگرم دانه در هکتار)، وزن صد دانه (3/37 گرم) و ارتفاع بوته (38 سانتی متر) در تیمارهای آبیاری در مراحل گلدهی و غلاف دهی برای رقم عادل و ترکیب پنج تن در هکتار بقایای جو +5/2 تن در هکتار زیولیت به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که اجرای آبیاری تکمیلی و مصرف بقایای جو و زیولیت برای نخود رقم عادل، راهکار مناسبی جهت بهبود عملکرد دانه و بهره وری آب در شرایط اقلیمی خرم آباد است.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، تنش خشکی، زئولیت، غلاف دهی، وزن صددانه و نخود
|
  • Masoumeh Shahbazi, Aydin Khodaei Joghan*, Mohammadreza Moradi Telavat, Ali Moshatati Pages 127-141

    To evaluate the effect of simultaneous and overlapped intercropping ratios on yieldand quality essential oilof peppermint (Mentha piperita L.) and forage of guar (Cyamopsis tetragonoloba L.),an experiment was conducted as factorial arrangements in randomized complete block design with four replications in Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran during 2017-2018. Experimental factors included: planting time at two levels (simultaneous and overlapped planting of peppermint and guar) and intercropping ratios at five levels (sole planting of peppermint, sole planting of guar, 50% peppermint + 50% guar, 25% guar + 75% peppermint and 25% peppermint 75% guar. The results showed that at simultaneous intercropping the highest forage yield obtained from sole guar (6348 kg.ha-1), which was not significantly different from the planting ratio of 75% guar + 25% peppermint. In overlapped intercropping, the highest forage yield obtained from sole guar and 75% guar + 25% peppermint planting ratio, respectively. The highest guar ADF (36.4%) obtained from the planting ratio of 50% peppermint + 50% guar under overlapped intercropping. The highest peppermint essential oil content (2.1%) obtained from 50% peppermint + 50% guar planting ratio in the simultaneous intercropping. The highest essential oil yield (9.49 kg.ha-1) belonged to the treatment of sole peppermint. The highest LER (1.42) belonged to 75% guar + 25% peppermint plating ratio in overlapped intercropping. The results showed that for increasing the quality of guar forage, simultaneous intercropping and 75% guar + 25% peppermint planting ratio and -for improving  peppermint essential oil yield, overlapped intercropping and 50% peppermint + 50% guar planting ratio was suitable.

    Keywords: Cluster bean, Forage quality, Land equivalent ratio, Row intercropping
  • Farshad Bakhtiar*, Goodarz Najafian, AmirKayvan Kafashi, Ahmad Jafar Nejad, Fazlollah Hassani, Ahmad Zareh Faiz Abadi, Davood Amin Azarm, Ezatollah Nabati, Hassan Abdi Pages 142-157

    This study was conducted with the objective of analyzing genotype × environment (GE) interaction on grain yield of 20 bread wheat promising lines. The experiment carried out using randomized complete blocks design with three replications in eight experimental stations in temperate regions of Iran in two cropping seasons (2015-2017). To assess the yield stability and adaptability of genotypes non-parametric ranking statistic and some univariate stability statistics as well as GGE biplot method were used. Combined analysis of variance revealed that genotype × year × location and year × location interaction effects on grain yield were significant. Mean comparison showed that promising lines; G16, G12, G10 and G15 had the highest grain yield, respectively. Nonparametric ranking analysis showed that genotypes; G4, G12, G14, G15 and G16 with the lowest ranks and standard deviation of ranks had the highest yield stability. The GGE biplot analysis differentiated environments into three sub-environmental groups with top-yielding genotypes. Using GGE biplot showed that genotypes; G2, G3, G13, G14, G18, G4 and G1 had higher grain yield stability, respectively. Based on non-parametric ranking statistic and GGE biplot, genotype G14 was identified as genotype with highest yield stability. According to the results of this tsudy genotypes G14: KAUZ/LUCO-M//PVN/STAR/3/Yaco/2*Parus/4/Pishtaz (Amin), G15: FRNCLN/ROLF07 (Farin), and G16: MUU/KBIRD had high grain yield potential and stability performance and have been recommended for release as new cultivars for the temperate agro-climatic zone of Iran.

    Keywords: Adaptation, Bread wheat, Non-parametric analysis, GGE biplot
  • Ali Bandehagh*, Ebrahim Dorani, Shiva Aliyari Rad, Navid Khalili Korani, Sajjad Moharramnejad Pages 158-172

    This syudy was performed to study the variation in proteome pattern in leaves of  maize B73 and MO17 inbred lines under 200 mM sodium chloride salinity stress and also non stress conditions. The experiment carried out as factorial arrangements in randomized block design in hydroponic systems at the faculty of agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran, in 2017. Biological yield in both lines decreased under salinity stress compared to the control. Proteome analysis of leaf tissue showed that 28 from 78 repeatable protein spots in B73 and 20 from 123 repeatable protein spots in MO17 had significant frequency variation under stress. Identification of proteins was done by pI and molecular weight. Candidate proteins involved in the pathways of metabolism and energy production, messenger and channel, cell protection and defense and proteins involved in the folding of other proteins. The highest number of stress response proteins in B73 and MO17 lines related to the pathways of metabolism and energy production, messenger and channel, and proteins involved in the folding of other proteins. In both B73 and MO17 lines, all channel and messenger proteins decreased and increased, under salinity stress, respectively. One of the most important proteins with significant frequency variation was observed for calmodulin-binding transcription activator 4 protein, which plays an important role in plant growth and responses to environmental stimuli. This protein decreased in B73 line and increased significantly in MO17 line. Development of the vascular system is prevented by reducing the channel and messenger proteins as well as the transfer of ions and toxic substances to the shoot. All proteins involved in metabolism and energy production decreased under salinity stress in B73, and in contrast, most of these proteins increased in MO17. In other words, the relative increase in these proteins lead to an increase in plant metabolism and then the plant fuels more energy to cope with stress. These results can explain, to some extents, the relative susceptibility of MO17 in comparison with B73 under salinity stress conditions.

    Keywords: Induced proteins, Maize, Salinity stress, Two-dimensional electrophoresis
  • Seyed Shahryar Jasemi*, Sara Sanjani, Fariba Naghipour, Goodarz Najafian Pages 173-183

    The economic importance of bread wheat necessitates optimizing of the quality of production and its consumption. Many bread wheat cultivars are grown in Iran in each cropping cycle, however, there is not accurate information about the quality of grains produced in farmerschr('39') fields. In this research, important quality traits (protein content, wet gluten, zeleny sedimentation volume, grain hardness and SDS) of 9232 grain samples of different bread wheat cultivars which were collected from the farmerschr('39') fields (irrigated and rainfed)  during five growing seasons 2013-18 were evaluated. Using the results of quality laboratory and the cultivated areas of bread wheat commercial cultivars and promising lines grown for producing certified seed in farmers’ fields in each province during experiment years, the weighted average of grain quality traits of samples from farmerschr('39') fields of each province was assessed. The results showed that bread wheat grains produced in Kerman province by 12.2% protein content, 51.9 grain hardness index, 61.3 mm SDS sedimentation volume, Ilam and Khuzestan provinces by 29.2 ml zeleny, and Golestan province by 33% wet gluten had the highest rank among bread wheat grains produced in certified producing farmers’ fields. Results of this study would enable agricultural policy makers and nutrient experts to choose suitable bread wheat cultivars for producing required grains for food industry based on enduse quality properties of grains produced in different provinces of Iran.

    Keywords: Bread wheat, Hardness index, Protein content, SDS, Wet gluten, Zeleny
  • Maryam Hosseini Chaleshtori*, Hosein Rahim Soroush, Mehrzad Allahgholipour, Massoud Kavoosi, Mohammadreza Yazdani, Farzad Majidi, Kobra Tajaddodi Talab, Seyedeh Fatemeh Danyali Pages 184-197

    The investigation of adaptability and grain yield stability of promising lines is important in dvevelopment and release of new cultivars. Eight rice promising lines developed by crossing local cultivars including; Hashemi, Domsiah, Alikazemi and Deylamani with improved cultivars including; Khazar, Kados and IR60 with optimal yield along with Khazar, Hashemi and Guilaneh as check cultivars were evaluated using randomized complete block design with three replications in six environments (years 2018, 2019 and 2020 and locations Rasht and Chaparsar), Iran. The results of GGE biplot showed that the first component (main effect of genotype) and second component (genotype × environment) explained 61% and 21% (overall 82%) of the total variation in grain yiled, respectively. The results of ranking based on grain yield and yield stability together and in comparison with the ideal genotype indicated that the most superior genotype was G7 (Deylamani/Kados), followed by genotypes G3 (Domsiah/Khazar//Khazar), G8 (Domsiah/Khazar//Domsiah) and G2 (Hashemi/IR60//Hashemi). Therefore, genotypes G7 and G3 were selected as the most adaptable with yield stability for being released as new rice cultivars for target environments. G7 was developed from a cross between Kados, an improved and high-yielding cultivar, and Deylmani, a local and high-quality cultivar, with an average yield of 7.25 ± 0.14 tons per hectare. G3 was dveloped from a cross between Khazar, a high-yielding cultivar, and Domsiah, a local cultivar. G3 was bred with the aim of maintaining the favorable characteristics of cv. Khazar and improving the quality of its cooking through cross with Domsiah, and its average yield was 6.51 ± 0.21 tons per hectare. Both genotypes G7 and G3, with high grain quality (amylose content of 22.02 and 22.09, gel consistency of 42 and 40, gelatinization temperature of 4.71 and 3.96, grain elongation rate of 1.60 and 1.57 for genotypes G7 and G3, respectively) and medium maturity (125.34 and 122.14 from sowing, respectively) can be released as new rice cultivars for target areas.

    Keywords: Amylose content, Grain quality, Rice, Yield stability analysis, GGE biplot
  • Somayeh Cheraghi, Ali Khourgami*, Payam Pezeshkpour Pages 198-210

    Water is an important limiting factor for agriculture production in many parts of the world, especially in arid and semi-arid regions. Different crop management strategies included tolerant cultivars, supplement irrigation, plant residues and superabsorbent are necessary to be considered for saving water and improving water productivity. To investigate the effect of combination of barley residue and zeolite on seed yield and water productivity of chickpea cultivars under rainfed and supplement irrigation conditions, a field experiment was conducted in two years (2016 and 2017) as split-plot factorial arrangements in randomized complete block design with three replications in Islamic Azad University University of Khorramabad, Iran. The main plots consisted of three irrigation applications: rainfed condition (I1), irrigation at flowering stage (I2), and irrigation at flowering and pod formation stages (I3). Combination of barley residue and zeolite (5 t.ha-1 barley residue + 5 t.ha-1 zeolite, 5 t.ha-1 barley residue + 2.5 t.ha-1zeolite, 5 t.ha-1 barley residue, and no barley residue and zeolite (control) and two chickpea cultivars (cv. Adel and cv. Azad) were randomized in sub plots. Results indicated that the highest seed yield (2543 kg.ha-1), water productivity (0.954 kg.m-3), 100-seed weight (37.3 g), and plant height (38 cm) observed in 5 t.ha-1 barley residue + 2.5 t.ha-1 zeolite + irrigation at flowering and pod formation stages, for cv. Adel. The results revealed using of Adel cultivar, supplement irrigation and combination of barley residue and zeolite could be a suitable crop management package for increasing seed yield and improving water productivity of chickpea under climatic condition of Khorramabad, Iran.

    Keywords: Chickpea, Drought stress, Plant height, Pod formation, 100-Seed weight, Zeolite