فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود میرزایی* صفحه 80
  • سحر خوش کشت، آمنه یعقوب زاده، ناهید دهقان نیری* صفحات 81-93
    مقدمه

    موفقیت یک سازمان را نیروی انسانی آن رقم می زند. تعلق کاری کارکنان منجر به بهره وری و عملکرد بالاتر سازمان می شود. رهبران در صدد درک تاثیر سبک رهبری خود بر تعلق کاری کارکنان می باشند. این امر در سازمان های آموزشی اهمیت بیشتری دارد. تحقیقات در این زمینه ناکافی است. این مطالعه، بررسی ارتباط بین سبک های رهبری مدیران گروه و تعلق کاری اعضای هیات علمی در برخی دانشگاه های ‏علوم پزشکی ایران را مورد هدف قرار داد.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی ‎بود. 149 نفر شامل اعضای هیات علمی و مدیران گروه که حداقل 6 ماه سابقه کاری داشتند، به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم مشخصات فردی، پرسشنامه سبک رهبری چند عاملی و پرسشنامه تعلق کاری شافلی و بیکر بود که روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار ‏SPSS‏ ‏نسخه ‏‏16 تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    در مجموع 114 نفر از اعضای هیات علمی با 75/9 ± 42/13 و 35 نفر از مدیران گروه با 67/8 ± 91/19 سال سابقه کار در این مطالعه شرکت کردند. اعضای هیات علمی تعلق کاری بالایی را گزارش کردند. رابطه مثبت و معناداری بین تعلق کاری و رهبری تعاملی (010/0 = ‏P‏) و ‏تبدیلی (001/0 = ‏P‏) وجود داشت. ‏بین دیدگاه مدیران و کارکنان در رابطه با رهبری تعاملی و تبدیلی تفاوت معنادار بود (001/0 > ‏P‏).

    نتیجه گیری

    مدیران می توانند با انتخاب سبک رهبری مناسب تعلق کاری کارکنان را ‏افزایش داده و از آن در جهت بهبود بهره وری سازمان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: سبک، رهبری، پرستاری، تعلق کاری
  • کبری ناخدا، محمدعلی حسینی*، کامران محمدخانی، نادرقلی قورچیان صفحات 94-108
    مقدمه

    از آنجایی که بین المللی شدن، یکی از اولویت های مهم دانشگاه های علوم پزشکی می باشد، لذا این مطالعه با هدف بررسی چالش های بین المللی سازی در دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی است. 17 نفر از اعضای هیات علمی و کارشناسان و مدیران بخش بین الملل دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی در نیم سال دوم تحصیلی 98-1397 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. سپس، داده های گردآوری شده بر اساس پنج گام گرانهایم و نرم افزار تحلیل داده های کیفی MAXQDA.12 مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های تحلیل محتوای مصاحبه ها نشان داد که پنج مولفه اصلی شامل مولفه های ساختاری قانونی، سیاسی- امنیتی، آموزشی- پژوهشی، فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی زیر ساختی به همراه 13 مولفه فرعی شامل سیاست گذاری های کلان، فرایند پذیرش و جذب، کارکنان و مدیریت، خدمات بین المللی، وضعیت و خدمات آموزشی، خدمات پژوهشی، میزان شهرت و رتبه دانشگاه، فرهنگ جامعه، فرهنگ دانشگاهی، توسعه اقتصادی و خدمات و تسهیلات مالی، توسعه زیر ساخت های کشور و دانشگاه ها، خدمات رفاهی و توسعه فناوری اطلاعات و خدمات مجازی از جمله چالش ها و موانع بین المللی سازی هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه، پیشنهاد می شود جهت تقویت روند بین المللی سازی دانشگاه های علوم پزشکی، نهاد های قانون گذاری به تصویب قوانین و نظارت بر اجرا و نیز امضای تفاهم نامه با سایر کشور ها پرداخته و دانشگاه ها نیز افزایش قابلیت اطلاع رسانی، بهبود مهارت و تسلط به زبان انگلیسی و سایر مهارت های تخصصی کارکنان، تبلیغات مناسب در جهت جذب دانشجوی خارجی، تبادل دانشجو و اساتید، تقویت تصویر و سیمای دانشگاه را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: چالش های بین المللی سازی، اعضای هیات علمی، کارکنان، دانشگاه های علوم پزشکی
  • شهناز احراری، فاطمه حشمتی نیوی، نرگس طوقیان چهارسوقی* صفحات 109-119
    مقدمه

    یکی از مسئولیت های دانشگاه ها، پرورش پرستارانی است که در مهارتهای بالینی و اعتماد به نفس داشته باشند. اعتماد به نفس، یکی از اصول کار بالینی است و دانشجویان پرستاری دارای اعتماد به نفس افرادی کارآمدتر هستند. این مطالعه مروری، یافتن راهکار هایی برای بهبود اعتماد به نفس در دانشجویان پرستاری را هدف قرار داد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری، ابتدا با استفاده از کلید واژه های اعتماد به نفس، اعتماد به نفس حرفه ای و اعتماد به نفس دانشجویان پرستاری به فارسی،Self confidence، Professional confidence و Nursing student به انگلیسی به صورت جدا و ترکیبی بین سال های 2008 تا 2018 جستجو انجام شد که در مجموع 1536 مقاله از پایگاه های اطلاعاتی Magiran، SID، IranMedex، IranDoc در منابع CINAHL، Medline، Ovid، Science Direct، ProQuest بدست آمد. متن کامل مقالات از نظر معیار های ورود و خروج بررسی و در نهایت 16 مقاله برای تجزیه و تحلیل نهایی انتخاب شد.

    نتایج

    یافته ها حاکی از تاثیر برنامه آموزشی کوتاه مدت بر مهارت های اعتماد به نفس دانشجویان دوره کارشناسی پرستاری بود. مطالعات نشان دادند یادگیری مبتنی بر شبیه سازی توانایی های بیشتری را از نظر دانش، تفکر انتقادی، درک بالینی و ایجاد رضایت در دانشجویان ایجاد می کند.

    نتیجه گیری

    مداخلات آموزشی مبتنی بر شبیه سازی اثرات ویژه ای در زمینه ارتقای اعتماد به نفس دانشجویان پرستاری دارد و به دلیل تاثیر مثبت آن بر اعتماد به نفس دانشجویان، این روش به عنوان یک روش برتر آموزشی در دانشجویان پرستاری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: دانشجویان، اعتماد به نفس، پرستاری، راهکار
  • لیلا ساداتی، مرتضی مطهری پور، حوروش فرجی دانا، رعنا آب جار* صفحات 120-130
    مقدمه

    تعهد اساتید به رعایت اصول و ارزش های اخلاقی در نقش یک الگو، منجر به تقویت اخلاق مداری در دانشجویان و متعاقب آن توسعه اخلاق در جامعه می شود؛ بنابراین دانشگاه ها نیاز به ترویج و آموزش اثربخش اخلاق به اساتید خود دارند.

    روش بررسی

    مطالعه مداخله ای حاضر در قالب یک فعالیت دانش پژوهی و با تبعیت از الگوی برنامه درسی"کرن" طراحی، اجرا و ارزشیابی شد. در ابتدا، پس از مروری بر مطالعات و نیاز سنجی، اهداف دوره، محتوای آموزشی و استراتژی تدریس تعیین شد. سپس ده جلسه آموزشی با شیوه تدریس مبتنی بر مباحثه بر روی سناریوهای واقعی برگزار گردید. تمامی مباحثه ها در کلاس ها ضبط و پیاده سازی شد. در پایان هر جلسه از شرکت کنندگان خواسته شد، سناریو هایی بر اساس تجارب شخصی خود، ارسال نمایند. جهت ارزشیابی، تعداد شرکت کنندگان و سناریوها ملاک ارزیابی قرار گرفت و مباحثه ها نیز با روش تحلیل محتوا، تحلیل و تفسیر شد.

    نتایج

    تحلیل داده ها موید حضور 110 نفر عضو هیات علمی و ارسال 32 مورد سناریو بود. در بخش کیفی نیز 194 کد اولیه، در چهار طبقه اصلی «تعهد در امر تدریس و یادگیری دانشجو»، «اخلاق به مثابه قانون»، «جو آموزشی اخلاق مدار» و «رول مدل بودن استاد» استخراج شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به استقبال اعضای هیات علمی و همچنین استخراج مفاهیم کلیدی، پیشنهاد می گردد تا از این شیوه تدریس در توانمندی اساتید در درک اصول اخلاق در آموزش، ایجاد حساسیت اخلاقی و تقویت تصمیم گیری های اخلاقی استفاده شود.

    کلیدواژگان: اخلاق در آموزش، مباحثه، سناریو، اعضای هیات علمی، دانش پژوهی
  • افسانه ملکپور، معصومه معزی، سیده سارا حسینی، سیده مریم حسینی* صفحات 131-141
    مقدمه

    ارزیابی عرصه های مختلف آموزش بالینی جهت تقویت و ارتقا دوره پزشکی امری ضروری است راند های بالینی به عنوان یک قسمت مهم در آموزش بالینی از اهمیت ویژه ای برخوردارند. لذا رسیدن به تحقق حداکثری در هر عرصه بالینی هدف هر مرکز ارایه دهنده آموزش های پزشکی است.

    روش بررسی

    مطالعه ی توصیفی- مقطعی حاضر در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد به روش سرشماری برروی بیش از 67 درصد از اساتید بالینی پزشکی (چهار گروه ماژور داخلی، اطفال، زنان، جراحی) و همچنین 79 درصد از دانشجویان پزشکی که در دوره ی کارورزی قرار داشتند، انجام گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و راند بالینی بود که بر اساس استاندارد های بالینی مصوب شده ی وزارت بهداشت تهیه شده بود. از بین 44 استاد بالینی، 30 نفر و از میان 38 کارورز نیز 30 نفر موفق به تکمیل پرسشنامه ها شدند. داده ها از طریق نرم افزار SPSS-16 و آزمون های (T-test و ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین نمرات راند بالینی اساتید 16/13±65 و کارورزان 35/19±52/47 بدست آمد و در مجموع وضعیت این عرصه از نظر هر دو گروه از حد متوسط (42) بالاتر توصیف شد. مقایسه ی دو گروه نیز تفاوت معنی داری را نشان داد)001/0 (P= بدین صورت که میانگین نمرات راند بالینی در گروه اساتید بیشتر از میانگین نمرات گروه کارورزان بود.

    نتیجه گیری

    وضعیت راند بالینی درشرایط کنونی در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد از حد متوسط، مطلوب تر توصیف شد. لذا جهت ارتقاء هر چه بیشتر آموزش پزشکی توصیه می شود دانشگاه های به ارزیابی و پایش مدوام وضعیت عرصه های مختلف آموزش بالینی بپردازند تا سریع تر به سطح ایده آل نزدیک شوند.

    کلیدواژگان: راند بالینی، آموزش بالینی، اساتید، دانشجویان
  • خلیل کلوانی، رضا دهنویه، سمیرا عمادی* صفحات 142-143
  • ابراهیم رهبر کرباسدهی*، فاطمه رهبر کرباسدهی صفحات 144-145
|
  • Sahar Khoshkesht, Ameneh Yaghoobzadeh, Nahid Dehghan Nayeri* Pages 81-93
    Introduction

    The success of an organization is determined by its human ‎resources. Work engagement leads to higher productivity and performance of the organization. Leaders seek to understand the impact of ‎their leadership style on work engagement. This is even more important in educational organizations but research in this area is insufficient. This study aimed to investigate the relationship between department ‎manager’s leadership styles and faculty member’s work engagement in some Iranian universities of medical ‎sciences‎.

    Methods

    This was a descriptive-analytical correlational study. 149 people including faculty members and department managers with at least 6 months of work experience were selected through the convenience sampling method. Data collection tools included ‎a demographic questionnaire, a multi-factor leadership questionnaire, and a Schaufeli & Bakker work engagement questionnaire whose validity and reliability were examined. ‎Data were analyzed using SPSS software version 16.

    Result

    A total of 114 faculty members with 13.42 ± 9.75 and 35 department managers with 19.91 ± 8.67 work experience participated in this study. Faculty members reported high work engagement. There was a positive and significant relationship between work engagement and interactional (P = 0.010) and transformational leadership (P = 0.001). ‎There was a significant difference between manager’s and employee’s views on the interactional ‎and transformational leadership (P < 0.001).

    Conclusion

    Managers can promote job engagement by selecting the proper leadership style, and the advantages can be leveraged to boost organizational productivity.

    Keywords: Leadership, Style, Nursing, work Engagement
  • Kobra Nakhoda, Mohammadali Hosseini*, Kamran Mohammadkhani, Nader Gholi Ghorchian Pages 94-108
    Introduction

    Since internationalization is one of the important priorities of medical universities, so this study was conducted to investigate the challenges of internationalization in medical universities in Tehran.

    Methods

    This is qualitative research with a conventional content analysis approach. Seventeen faculty members, experts and managers of the international department of Iran, Tehran and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences in the second semester of the academic year of 2018-2019 were selected by purposive sampling method and interviewed semi-structured. Then, the collected data were analyzed based on five Graneheim steps and based on MAXQDA.2019 quality data analysis software.

    Result

    The findings of the content analysis of the interviews showed that the five main components including structural-legal, political-security, educational-research, cultural-social and economic-infrastructure components along with 13 sub-components including policies Macro, Recruitment and Recruitment Process, Staff and Management, International Services, Status and Educational Services, Research Services, University Reputation, Society culture, University culture , Economic Development and Financial Services and Facilities, Infrastructure Development And universities, welfare services, and the development of information technology and virtual services are among the challenges and barriers to internationalization.

    Conclusion

    According to the findings, in order to strengthen the internationalization process of higher education, legislative institutions should adopt laws and monitor their implementation, as well as sign memoranda of understanding with other countries. Universities should also pay attention to increasing information capability, improving English language skills and other specialized skills of staff, appropriate advertisements to attract foreign students, exchange students and professors, and strengthen the image of the university.

    Keywords: Internationalization Challenges, Faculty Members, Staff, Medical University
  • Shahnaz Ahrari, Fatemeh Heshmati Nabavi, Narges Toghian Chaharsoughi* Pages 109-119
    Introduction

    Universities are responsible for nurturing nurses who have clinical skills and confidence. Self-confidence is one of the main components of clinical work and, nursing students have more efficient self-confidence. This review study aimed to find strategies for self-confidence improvement in nursing students.

    Methods

    To conduct this review study initially, using the keywords self-confidence, professional self-confidence and the self-confidence of nursing students in Persian and English, separately and in combination, between 2008 and 2018, a total of 1536 articles were obtained from Medline, CINAHL, ProQuest, Ovid and Science Direct databases. The full text of the articles was reviewed for inclusion and exclusion criteria and finally, 16 articles were selected for the final analysis.

    Result

    The findings indicated the efficacy of the short-term educational program on self-confidence skills of baccalaureate nursing students. Studies have shown that students demonstrate greater abilities in terms of knowledge, critical thinking, clinical understanding, or satisfaction upon simulation-based learning.

    Conclusion

    Simulation-based nursing educational interventions have strong and special educational effects in the field of psychology, especially in promoting the self-confidence of nursing students. Therefore, due to its positive effect on studentschr('39') self-confidence, this method is proposed as a superior educational method in nursing students.

    Keywords: Nursing, Students, Self-Confidence, Strategy
  • Leila Sadati, Morteza Motaharipour, Hoorvash Farajidana, Rana Abjar* Pages 120-130
    Introduction

    The commitment of faculty members to observe ethical principles and values in the role of a model leads to the strengthening of ethics in students and consequently the development of ethics in society. Therefore, universities need to promote and effectively teach ethics to their professors.

    Methods

    The present intervention study was designed, implemented and evaluated in the form of a scholarly activity following the Kern curriculum model. Initially, after reviewing the studies and needs assessment, the course objectives, educational content and teaching strategy were determined. Then, ten training sessions were held with a discussion-based teaching method based on real scenarios. All discussions in the classrooms were recorded and implemented. At the end of each session, participants were asked to submit scenarios based on their personal experiences. For evaluation, the number of participants and scenarios were evaluated and the discussions were analyzed and interpreted by content analysis.

    Result

    Data analysis confirmed the presence of 110 faculty members and the submission of 32 scenarios. In the qualitative section, 194 initial codes were extracted in four main categories: "commitment to teaching and student learning ", "ethics as law", "ethics-oriented educational atmosphere" and "teacher role model".

    Conclusion

     Considering the welcome of the faculty members and the extraction of key concepts, It is suggested to use this teaching method in the ability of professors to understand the principles of ethics in education, create moral sensitivity and strengthen moral decisions.

    Keywords: Ethics in education, Discussion, Scenario, Faculty members, Scholarship
  • Afsaneh Malekpour-Tehrani, Masoumeh Moezzi, Seyede Sara Hosseini, Seyede Maryam Hosseini* Pages 131-141
    Introduction

    Evaluating different fields of clinical education is necessary to improve the medical course. Among these, clinical rounds are an important part of clinical education. Therefore, achieving maximum realization in any clinical field is the goal of every medical training center.

    Methods

    Present descriptive cross-sectional study was conducted at Shahrekord University of Medical Sciences by census method on more than 67% of clinical medical professors and 79% of medical students who are on internship. The research instrument included a questionnaire of demographic information and a clinical round, which was prepared based on clinical standards approved by the Ministry of Health. 30 out of 44 clinical professors and 30 out of 38 interns succeeded in completing the questionnaires. The obtained data were analyzed by SPSS-16 software and tests (T-test and ANOVA).

    Result

    The mean scores of clinical rounds of professors were 65± 13.16 and interns were 52.47± 35.19 and in general, the situation in this field was described as higher than the average (42) for both groups. Comparison of the two groups also showed a significant difference (P = 0.00). Thus, the mean scores of clinical round scores in the professors’ group were higher than the average scores of the interns’ group.

    Conclusion

    The current clinical rounds situation in Shahrkord University of Medical Sciences was described as more favorable than average. Therefore, in order to further promote medical education, it is recommended that universities continuously evaluate and monitor the status of various areas of clinical education in order to reach the ideal level as soon as possible.

    Keywords: Teaching Rounds, Education, Medical, Students
  • Khalil Kalavani, Reza Dehnavieh, Samira Emadi* Pages 142-143
  • Ebrahim Rahbar Karbasdehi*, Fatemeh Rahbar Karbasdehi Pages 144-145