فهرست مطالب

تحقیقات مدلسازی اقتصادی - سال یازدهم شماره 43 (بهار 1400)

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال یازدهم شماره 43 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داوود منظور*، سجاد رجبی، رضا رنجبران صفحات 4-46

    با شیوع ویروس SARS-CoV-2 در کشورهای دنیا و همه گیری سریع آن در سطح وسیع، دولت ها تصمیم به اعمال محدودیت ها و فاصله گذاری اجتماعی کردند. محدودیت و تعطیلی بنگاه ها و فعالیت های اقتصادی و تغییر الگوی عرضه و تقاضا در این مدت، نگرانی ها را در میان اقتصاددانان تشدید کرده است. در این مقاله به مسئله تغییر مصرف انرژی های اولیه در 18 کشور منطقه منا پرداخته شده است. بدین منظور 10سناریو مختلف از وضعیت آینده این بیماری و محدودیت های ناشی از آن در نظر گرفته شده و از طریق مدل سازی داده-ستانده انرژی و ورود شوک های اقتصادی این بیماری به تعاملات بخش های اقتصاد، تغییرات مصرف انرژی های اولیه در 18 کشور محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد طبق بهترین سناریو (بهبود سریع و کامل اپیدمی) کشور لیبی با 4.38% و عراق با 3.39% بیشترین کاهش را خواهند داشت و طبق بدترین سناریو (تشدید انفجاری بیماری و قرنطینه کامل) کشور لیبی با 12.6% و سوریه با 12.3% بیشترین کاهش مصرف انرژی را خواهند داشت. سه کشور سوریه، لبنان و ایران نیز بیشترین اختلاف را در سناریو بدبینانه و خوش بینانه داشته اند. همچنین با در نظر گرفتن مجموع تغییرات مصرف انرژی های اولیه کشورهای موردمطالعه، طبق خوش بینانه ترین سناریو  مصرف انرژی های اولیه %1.5 و طبق بدترین سناریو 8.8% کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: داده-ستانده، تحلیل بخشی، انرژی های اولیه، کرونا، اقتصاد انرژی
  • عادل حنیفی، فرهاد خداداد کاشی*، یگانه موسوی جهرمی صفحات 47-97

    هدف محوری این مقاله اندازه گیری شاخص نابرابری چندبعدی است. برای تحقق هدف مذکور و پاسخ به این سوال که نابرابری چه روندی را در طول دوره مورد مطالعه طی کرده است با استفاده از داده های طرح هزینه-درآمد خانوار مرکز آمار ایران و همچنین با استفاده از شاخص بورگنیان، نابرابری به صورت چند بعدی برای دوره زمانی 1397-1363  اندازه گیری شد . علاوه بر این لازم به ذکر است در این تحقیق در ابتدا مخارج خانوار بر اساس ترکیب سنی و تعداد اعضای خانوار با محاسبه مقیاس معادل مورد تعدیل قرار گرفت که این تعدیل با تخمین سهم مخارج گروه های مختلف کالایی با در نظر گرفتن شکل تابعی آن در سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم میسر گردید. سپس با استفاده از تکنیک های داده کاوی و مولفه های اصلی نسبت به محاسبه وزن ابعاد مورد مطالعه در تحلیل (درآمد، آموزش و سلامت) اقدام شد و در ضمن به هنگام اندازه گیری نابرابری، درجه اجتناب از نابرابری در قالب دو سناریو صفر و یک مورد توجه قرار گرفت. نتایج این تحقیق دلالت بر آن دارد که اندازه نابرابری چندبعدی به ازای مقدار صفر برای هر دو پارامتر اجتناب از نابرابری و پارامتر جانشینی بر اساس شاخص بورگنیان  بین مقادیر 28/0 و 41/0 در مناطق شهری و بین مقادیر 26/0 و 41/0 در مناطق روستایی است. همچنین بازه مقادیر محاسبه شده و نوسانات شاخص بورگنیان و ضریب جینی درآمدی محاسبه شده توسط مراکز رسمی آمار نیز الزاما مشابه و همسو نبوده است. یافته های این تحقیق نشان داد که اندازه نابرابری چند بعدی در مناطق روستایی نسبت به مناطق شهری در اکثر سال های مورد مطالعه کمتر است و البته مشابهت تقریبی بین روند آن در مناطق شهری و روستایی وجود دارد. نابرابری در دهه 80 نسبت به سایر دوره ها (علیرغم میزان درآمد بیشتر نفتی نسبت به دوره های قبل و بعد از آن و واگذاری بیشتر سهام دولتی نسبت به دوره های قبل از آن) مقادیر بیشتری به خود اختصاص داده است و در ابتدای سال های دهه 90 کاهش نسبی و سپس مجددا افزایش یافته است. در نهایت یافته های تحقیق نشان از عدم موفقیت در اهداف برابری خواهانه برنامه های توسعه دارد.

    کلیدواژگان: نابرابری چندبعدی، شاخص بورگنیان، وزن ابعاد، مقیاس معادل تعمیم یافته دقیق(GESE)، آنالیز مولفه های اصلی(PSA)
  • محمد نوفرستی، مهدی یزدانی*، نسیم بابایی، حسنعلی قنبری ممان صفحات 99-131

    سیستم بانک یکی از مهمترین بخش های اقتصاد به شمار می روند و به عنوان مهم ترین نهاد بازار پول، نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. فعالیت بانک ها به دلیل ماهیت عملکردشان، ارتباط تنگاتنگی با تغییرات نرخ ارز دارد. در مقاله حاضر به ارزیابی اثرات تغییر نرخ ارز از طریق عملکرد سیستم بانکی بر متغیرهای کلان اقتصادی طی دوره 1352-1396 به روش خود رگرسیونی باوقفه های گسترده با رویکرد نوار کرانه ای پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد افزایش نرخ ارز، از مسیر مطالبات غیرجاری بانک ها و سپرده های مدت دار موجب کاهش میزان اعتباردهی سیستم بانکی می گردد. از سوی دیگر افزایش نرخ ارز، از مسیر وضعیت باز ارزی و حساب سرمایه بانک ها تاثیر مثبت بر میزان اعتباردهی بانک ها دارد که در مجموع با توجه به نتایج، با افزایش نرخ ارز اثر منفی تغییر مطالبات غیرجاری و سپرده های مدت دار قوی تر از اثر مثبت وضعیت باز ارزی است. همچنین روند کاهشی میزان اعتباردهی سیستم بانکی تاثیر منفی بر سرمایه گذاری دارد. افزایش نرخ ارز از مسیر کاهش نرخ استفاده از ظرفیت تولیدی، موجب کاهش تولید ناخالص داخلی می شود. همچنین با توجه به نتایج پژوهش، افزایش نرخ ارز منجر به افزایش نقدینگی و سطح عمومی قیمت ها می گردد.

    کلیدواژگان: سیستم بانکی، نرخ ارز، خودرگرسیون با وقفه های گسترده
  • مرضیه رصاف، پرویز رستم زاده*، کریم اسلاملوئیان، ابراهیم هادیان صفحات 133-175

    تاریخ سیاسی ایران در چند دهه ی اخیر نشان می دهد که ایران همواره در معرض تحریم های گسترده بوده است. از جمله ی این تحریم ها، تحریم های نفتی است که کشورهای تحریم کننده در جهت محروم کردن ایران از درآمدهای نفتی و وادار کردن آن به همکاری با جامعه جهانی آن را به کار گرفته‎اند. در یک فرآیند تجاری بین المللی، تحریم نفت ایران از سوی آمریکا و همراهانش ، متغیرهای اقتصاد ایران و جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. به علت تاثیرات چندجانبه این تحریم ها بر متغیرهای اقتصادی و اثرات غیر مستقیم آن بر متغیر رفاه از یک مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پنج منطقه ای، ویژه تجارت جهانی(GTAP) استفاده شده تا پیامدهای حاصله از درخت بازی بین سه بازیگر مستقل آمریکا، اتحادیه تاریخ سیاسی ایران در چند دهه ی اخیر نشان می دهد که ایران همواره در معرض تحریم های گسترده بوده است. از جمله ی این تحریم ها، تحریم های نفتی است که کشورهای تحریم کننده در جهت محروم کردن ایران از درآمدهای نفتی و وادار کردن آن به همکاری با جامعه جهانی آن را به کار گرفته‎اند. در یک فرآیند تجاری بین المللی، تحریم نفت ایران از سوی آمریکا و همراهانش، متغیرهای اقتصاد ایران و جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. به علت تاثیرات چندجانبه این تحریم ها بر متغیرهای اقتصادی و اثرات غیر مستقیم آن بر متغیر رفاه از یک مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پنج منطقه ای، ویژه تجارت جهانی(GTAP) استفاده شده تا پیامدهای حاصله از درخت بازی بین سه بازیگر مستقل آمریکا، اتحادیه اروپا و ایران محاسبه گردد. بستار مدل جیتپ متناسب با فروض به کارگرفته شده تغییر داده شده است. نتایج نشان می دهد مناطق آمریکا، ایران و عمده خریداران نفت از ایران از تحریم ها، آسیب می بینند که میزان این آسیب با افزایش محدودیت های نفتی بیشتر می شود. در تحریم های ضعیف علیه ایران اتحادیه اروپا، اثرات رفاهی مثبتی را تجربه می کند اما با شدت گرفتن تحریم ها آن ها نیز از تحریم های نفتی ایران دچار زیان می شوند. تعادل نش بازی در جایی اتفاق می افتد که آمریکا و اتحادیه اروپا بازه تحریم های ضعیف را علیه ایران انتخاب می کنند. همچنین تعادل نش بازی نشان می دهد که ایران تسلیم تحریم های نفتی اعمال شده نخواهد شد و به دنبال یافتن راهی برای کم اثر کردن تحریم ها خواهد بود چرا که می تواند با این کار وضعیت رفاهی خود را بهبود بخشد. به علت وجود هزینه-های اقتصادی ناشی از تحریم های نفتی علیه ایران، عدم تفاهم کامل بین آمریکا و اروپا و تلاش ایران برای دور زدن تحریم ها به نظر می رسد که آمریکایی ها نتوانند صادرات نفت ایران را به صفر برسانند.  
    اروپا و ایران محاسبه گردد. بستار مدل جیتپ متناسب با فروض به کارگرفته شده تغییر داده شده است. نتایج نشان می دهد مناطق آمریکا، ایران و عمده خریداران نفت از ایران از تحریم ها، آسیب می بینند که میزان این آسیب با افزایش محدودیت های نفتی بیشتر می شود. در تحریم های ضعیف علیه ایران اتحادیه اروپا، اثرات رفاهی مثبتی را تجربه می کند اما با شدت گرفتن تحریم ها آن ها نیز از تحریم های نفتی ایران دچار زیان می شوند. تعادل نش بازی در جایی اتفاق می افتد که آمریکا و اتحادیه اروپا بازه تحریم های ضعیف را علیه ایران انتخاب می کنند. همچنین تعادل نش بازی نشان می دهد که ایران تسلیم تحریم های نفتی اعمال شده نخواهد شد و به دنبال یافتن راهی برای کم اثر کردن تحریم ها خواهد بود چرا که می تواند با این کار وضعیت رفاهی خود را بهبود بخشد. به علت وجود هزینه های اقتصادی ناشی از تحریم های نفتی علیه ایران، عدم تفاهم کامل بین آمریکا و اروپا و تلاش ایران برای دور زدن تحریم ها به نظر می رسد که آمریکایی ها نتوانند صادرات نفت ایران را به صفر برسانند.

    کلیدواژگان: تحریم نفتی، تغییرات رفاه EV، پروژه تحلیل های تجارت جهانی(GTAP)، نظریه بازی ها، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه
  • حسین توکلیان* صفحات 177-205

    اقتصاد ایران بعد از جنگ تحمیلی شاهد دو تجربه نسبتا موفق در کنترل نرخ تورم بوده است. این دو دوره شامل سال های پایانی برنامه توسعه سوم و دوره مذاکرات و امضای برجام است. این در حالی است که شاهد نرخ تورم نسبتا بالا در دوره های دیگر هستیم. در این مطالعه بر اساس ادبیات مربوط به قواعد پولی و با استفاده از الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری بیزی با ضرایب متغیر (TVP-BSVAR) با لحاظ تلاطم تکانه ها به دنبال بررسی سیاست پولی مبتنی بر قاعده یا سیاست پولی سیستماتیک و سیاست پولی غیرسیستماتیک (مبتنی بر تلاطم تکانه پولی) هستیم. نتایج بیان گر آن است که در کنار سیاست پولی سیستماتیک بدست آمده از الگوی حاضر، موفقیت سیاست گذار پولی در کنترل تورم نه فقط به دلیل کنترل صرف تورم بلکه همچنین به دلایل غیرسیستماتیکی مانند همراهی سیاست مالی از طریق انضباط مالی و مدیریت درآمدهای نفتی توسط دو سیاست گذار پولی و مالی بوده که در چارچوب سیاست پولی سیستماتیک نمی گنجد.

    کلیدواژگان: سیاست پولی سیستماتیک، سیاست پولی غیرسیستماتیک، الگوی TVP-BSVAR
  • نرگس قاسمیان، حسین راغفر*، فرامرز اختراعی صفحات 207-236

    دارو به عنوان یک کالای استراتژیک و مشمول یارانه در کشور و نیاز اساسی بیماران، همواره از اهمیت خاصی برخوردار بوده است و در سیستم سلامت یک جامعه جایگاه و نقش ویژه ای دارد. از سوی دیگر، یکی از شاخص های ارزیابی رفاه خانوار میزان هزینه ای است که برای تامین نیازهای گوناگون خود صرف می کند و هرچه سهم هزینه انجام شده برای رفع نیازهای اولیه ای مانند خوراک، مسکن، پوشاک و آموزش بالاتر باشد، می توان انتظار داشت که سهم کمتری برای مخارج سلامت باقی بماند. در مورد تقاضای دارو بسته به نگرش و نوع بیماری افراد و کشش های درآمدی و قیمتی آن ها، ممکن است تقاضا برای داروهای مختلف متفاوت باشد. هدف ما در این مقاله بررسی تقاضای داروهای بیماری های خاص و صعب العلاج (اورفان) برای گروه های مختلف درآمدی در ایران با استفاده از مدل های مبتنی بر عامل (ABM) است. در این مقاله پویایی رفتار متقاضیان داروهای اورفان و تغییرات تقاضای آن ها در سناریوهای مختلف قیمتی ناشی از تورم و تغییرات نرخ ارز، با استفاده از مدل های مبتنی بر عامل، بررسی شده است. بدین منظور، 1000 خانوار متقاضی داروهای اورفان که از مرکز آمار ایران استخراج شده اند، در پنج بیستک درآمدی و هزینه ای جای گرفته اند و با استفاده از نرم افزار شبیه سازی نت لوگو عکس العمل آن ها در برابر افزایش قیمت داروی مورد نیازشان پیش بینی می شود. نتایج نشان می دهد، میانگین کشش قیمتی تقاضا برای داروهای ژنریک و برند به ترتیب  39/0- و 05/1- درصد بوده است؛ به همین میزان از تقاضای دارو این دو گروه کاسته شده است. در پایین ترین بیستک درآمدی مشاهده می شود که با افزایش قیمت داروهای اورفان ژنریک و برند، مخارج تخصیص یافته برای آن ها به ترتیب  3/3و 85/31  درصد کاهش یافته است. می توان دلیل اصلی آن را در بودجه پایین خانوار بیمار و تخصیص آن به نیازهای ضروری زندگی مانند خوراک و مسکن جستجو کرد. شدت کاهش مخارج صرف شده در گروه داروهای برند بخاطر آن است که، می توان در صورت افزایش قیمت آن، داروی ژنریک را جایگزین نمود.

    کلیدواژگان: تقاضای داروهای اورفان، شبیه سازی، مدل های مبتنی بر عامل
  • حسن دلیری* صفحات 237-270

    شناسایی رفتار حرکتی ادوار تجاری و عوامل موثر بر تشدید یا تضعیف آن ها همواره یکی از موضوعات مهم در حوزه اقتصاد کلان بوده است. با توجه به اهمیت ادوار تجاری و همچنین ساختار اقتصادی ویژه ای که کشورهای عضو اوپک دارند، مقاله حاضر به دنبال شناسایی رفتار ادوار تجاری در این کشورها است. این مطالعه با استفاده از روش های پانل کوانتایل به بررسی تاثیر متغیرهایی همچون مخارج دولتی، باز بودن تجاری، رشد نقدینگی، قیمت نفت و دو متغیر مجازی رکود جهانی و توافق برجام بر شکل گیری ادوار تجاری در کشورهای عضو اوپک در دوره 2000-2019 پرداخته است. نتایج نشان از آن دارد که مقادیر ضرایب هر یک از متغیرها در دهک های مختلف تفاوت معناداری با یکدیگر داشته اند. مخارج دولتی و باز بودن تجاری در دهک های ابتدایی تاثیر هم جهت با ادوار و در دهک نهایی خلاف جهت با ادوار بوده است. باز بودن تجاری نیز رفتاری مشابه با مخارج دولتی داشته است. اما بررسی متغیر رشد نقدینگی نشان از آن دارد که در دهک های ابتدایی و انتهایی هم جهت با ادوار تجاری و در دهک های میانی خلاف ادوار رفتار کرده است. قیمت نفت نیز همواره در جهت ادوار تجاری بوده است. متغیر توافق برجام در دهک های ابتدایی تاثیر بالایی در جهت ادوار تجاری داشته و رکود مالی جهانی نیز خلاف ادوار عمل کرده است.

    کلیدواژگان: تقاضای داروهای اورفان، شبیه سازی، مدل های مبتنی بر عامل
|
  • Davood Manzoor*, Sajad Rajabi, Reza Ranjbaran Pages 4-46

    With the outbreak of the coronavirus in countries around the world and its rapid spread, governments have decided to impose restrictions and social distancing. Restrictions and closures of businesses and economic activities, and changes in supply and demand patterns during this period, have exacerbated concerns among economists. This article deals with the issue of changing primary energy consumption in 18 countries in the MENA region. To this end, 10 different scenarios of the future state of the disease and its limitations have been considered. The results show that according to the best scenario (rapid and complete improvement of the epidemic), Libya with 4.38% and Iraq with 3.39% will have the largest decrease, and according to the worst-case scenario (explosive disease exacerbation and complete quarantine), Libya with 12.6% and Syria with 12.3% will have the greatest reduction in primary energy consumption. The three countries, Syria, Lebanon, and Iran, also had the most differences in the pessimistic and optimistic scenario. Also, taking into account the total changes in the primary energy consumption of these 18 countries, according to the most optimistic scenario, the primary energy consumption will be reduced by 1.5% and according to the worst-case scenario, it will be reduced by 8.8%.

    Keywords: Input-Output, Sectoral Analysis, Primary Energy, Coronavirus, Energy Economics
  • Adel Hanifi, Farhad Khodadadkashi*, Yeganeh Mousavi Jahromi Pages 47-97

    The main purpose of this paper is to measure the multidimensional inequality index. To achieve this goal and answer of what trend inequality has gone through during the study period, using the data of the household expenditure income plan of the statistical center of Iran and also using the Bourguignon index, inequality was measured in several dimensions for the period 1984-2018. In addition, it should be noted that in this study, household expenditures were initially adjusted based on age composition and number of household members by calculating the equivalence scale. This adjustment was made possible by estimating the share of expenditures of different commodity groups by considering its functional form in the the quadratic almost ideal demand system (QUAIDS). Then, using data mining techniques and Principal Component Analysis(PCA), the weight of the studied dimensions in the analysis (income, education and health) was calculated and when measuring inequality, the degree of social aversion of inequality was considered in the form of two scenarios, zero and one. the results of this study indicate that the magnitude of multidimensional inequality per zero value for both the degree of social aversion of inequality parameter and the degree of substitution parameter based on the Bourguignon, index is between 0.28 and 0.41 in urban areas and between 0.26 and 0.41 in rural areas. fluctuations in the Bourguignon index and the Gini index of income have not necessarily been similar. The findings of this study also showed that the size of multidimensional inequality in rural areas is lower than urban areas in most of the years studied. There is an approximate similarity between its trend in urban and rural areas. Inequality in the 1980s was higher than in other periods (despite higher oil revenues than in the previous and subsequent periods and more government shares transferred than in previous periods), in the early 1390s, declined, and then increased again. Finally, the research findings indicate the failure of the egalitarian goals of development programs and thus emphasize the need for a fundamental review of the forthcoming programs with more attention to distribution by the market institution rather than the government.

    Keywords: multidimensional inequality, Bourguignon index, dimensions weight, Generalized Equivalence Scale Exactness (GESE), Principal Component Analysis (PCA)
  • Mohammad Noferesti, Mehdi Yazdani*, Nasim Babaei, Hasanali Ghanbarimaman Pages 99-131

    Banking system is one the important sectors of economy and as vital institution of money market, plays a very significant role. Also, due to the nature of the banking system performance, the activities of banks have a close relationship with the exchange rate changes. This paper tries to assess the effects of exchange rate variations on macroeconomic variables via the banking system using a macro-econometric model and approach of bounding ARDL during 1973-2017. The results indicated that an increase in the exchange rate through non-performance loans and long-term deposits will led to decreased credit providing by the banking system. On the other hand, an increase in the exchange rate through the net open position and banks’ capital account had a positive impact on banks’ credit provision. However, the negative impact of a change in the non-performance loans and long-term deposits is stronger than the positive impact of the net open position. In addition, the decreasing trend of providing credit by banking system had a negative effect on investment. Finally, an increase in the exchange rate causes a decrease in the long-term deposits and the money multiplier which has a negative effect on liquidity and price level. An increase in the exchange rate through the capacity utilitization rate had a negative impact on GDP. Also an increase in the exchange rate led to increased liquidity and price level.

    Keywords: Banking System, Exchange Rate, Autoregressive Distributed Lag
  • Marzieh Rassaf, Parviz Rostamzadeh*, Karim Eslamlueian, Ebrahim Hadian Pages 133-175

    After the victory of the Islamic Revolution and the capture of the spy nest, the West, and especially the United States, in addition to pursuing other tools, has also used the tools of sanctions and has implemented many sanctions against Iran. One type of sanctions is oil sanctions, which were imposed to force Iran to join the international community. The US and its allieschr('39') embargo on Iranian oil affects the variables of the Iranian and world economies. For this reason, a computable five-zone global trade model (GTAP) is used to calculate the implications of the game tree between the three independent actors of the United States, the European Union, and Iran. The closing of the GTAP model has been changed according to the assumptions used. The results show that the US, Iran and major oil buyers from Iran are damaged by the sanctions. This damage is exacerbated by increasing oil restrictions. With the escalation of sanctions, the European Union is also gaining negative welfare. In the Nash equilibrium, the United States and the European Union will choose weak sanctions, and Iran will try to circumvent the sanctions. Due to the economic costs of oil sanctions against Iran, the lack of full understanding between the United States and Europe, and Iranchr('39')s efforts to circumvent sanctions, it seems that the United States will not be able to reduce Iranchr('39')s oil exports to zero.

    Keywords: Oil Sanction, EV Welfare Changes, Global Trade Analysis Project (GTAP), Game Theory, Computable General Equilibrium
  • Hossein Tavakolian* Pages 177-205

    After the imposed war, Iranchr('39')s economy has seen two relatively successful experiences in controlling inflation. These two periods include the final years of the Third Development Program and the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) term. This is while we are seeing a relatively high inflation rate in other periods. In this paper, based on literature on monetary rules and using a Time-Varying Parameter Bayesian Structural Vector Auo Regressive (TVP-BSVAR) Model with stochastic volatilities, we study a rule-based monetary policy or a systematic monetary policy and a non-systematic monetary policy (based on the stochastic volatilities of monetary shocks). The results indicate that in addition to the systematic monetary policy obtained from the model, the success of monetary policymakers in controlling inflation is not only due to inflation control per se (thst is systematictic) but also for non-systematic reasons such as fiscal policy through fiscal discipline and oil revenue management by both monetary and fiscal policymakers that does not fit into the framework of systematic monetary policy.

    Keywords: Systematic Monetary Policy, non-systematic Monetary Policy, TVP-SBVAR Model
  • Narges Ghasemian, Hossein Raghfar*, Faramarz Ekhteraei Pages 207-236

    Drugs as a strategic and subsidized commodity and an urgent need for patients have been constantly of particular importance, specially, in the health-care system of a society. On the other hand, one of the parameters concerning the assessment of the family welfare is the amount spent for satisfaction of divergent needs. The more a family spends on essential necessities such as food, housing, clothing and higher education, the less is expected to be devoted to health care. Concerning drugs, the demand for different drugs may vary depending on the patientschr('39') attitudes, the type of illnesses and their income elasticity. The objective of the present research is to investigate the demand for orphan drugs for refractory diseases regarding various income groups in Iran applying Agent-based Models (ABMs). In this research, the behavior dynamics of the orphan drugs applicants and the diversity of their demands in miscellaneous price scenarios resulting from inflation and fluctuations in the exchange rate have been scrutinized in accordance with ABM. To this end, one thousand family applicants for orphan drugs, extracted from Iranchr('39')s statistics center, were categorized in five different income ventiles. Their reactions towards the increase of the price of the aforementioned drugs are predicted based on Net Logo simulation software. The results indicate that the average of price elasticity of demand for generic and branded drugs has been -0.39 and -0.05 percent, respectively; similarly, the demand for these two drug groups has been decreased by the same amount. In the lowest income ventile as the price of generic and branded orphan drugs deceases, for the lowest income ventile families, the allocated expenses for these drugs has been decreased by 3.3 percent and 31.85 percent, respectively. The main reason for the aforementioned problem is assigned to the low budget of the patientschr('39') family and its allocation to essential necessities of life such as food and housing. The severity of the cost reduction in branded drugs is due to the fact that it can be replaced by generic drugs.

    Keywords: Orphan Drugs Demand, Simulation, Agent Based Modeling
  • Hassan Daliri* Pages 237-270

    Identifying the behavior of business cycles and factors affecting business cycles has always been one of the most important issues in macroeconomics. Importance of business cycles and the unique economic structure of OPEC member countries, so, this article identifies the behavior of business cycles in these countries. This study uses Quantile Panel Regressions Model to examine the impact of variables such as government expenditure, trade openness, liquidity growth, oil prices and two dummy variables of the global recession and the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) agreement on the formation of business cycles in OPEC countries in the period 2000-2019. The results show that the values of the coefficients of each variable in different quantiles were significantly different from each other. Government expenditure and trade openness in the initial quantile has been in the agreed direction to the cycles and the End quantile opposite direction. The results of the effect of liquidity growth show that in the initial and end quantile has been agreed with direction to the cycles and in the middle quantile opposite direction to the cycles. Oil prices have also been agreed with the direction of the business cycles. The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) agreement variable in the first quantile has a significant impact on business cycles and the global financial recession has also acted against cycles.

    Keywords: Business Cycles, OPEC, Quantile Panel Regressions, Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), Monetary Policy