فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 47 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 47 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علی اکبر کلانتری* صفحات 7-26

    از دلیل های قایلان به نامعصوم بودن پیامبر اکرم| از گناه، آیه 52 سوره انعام است. این گروه، با استناد به برخی از تعبیرهای موجود در این آیه و نیز با تکیه بر پاره ای از روایات اسباب نزول، مدعی اند آن حضرت، در یکی از پیشامدهای سال های آغازین بعثت، به منظور خوشآمد کافران و جذب آنان به اسلام، شماری از فقیران باایمان را از خود راند و این کار، از مصادیق ستمکاری و گناه است. گروه یادشده، با فرض گرفتن صدور این کار از جانب پیامبراکرم| آیه مزبور را به پنج دلیل، شاهدی بر درستی دیدگاه خود می دانند اما با درنگ در این دلیل ها و تامل در مفاد آیه و مقایسه آن با آیات مشابه، نادرستی همه این دلایل روشن می شود و این واقعیت به ثبوت می رسد که پیامبر اکرم| اقدام به طرد فقیران ننموده و بر فرض که چنین کرده باشد، این کار، از مصادیق ظلم نیست و گناه محسوب نمی شود.

    کلیدواژگان: آیه 52 انعام، تفسیر کلامی، عصمت پیامبراکرم صلی الله علیه و آله، فقیران مسلمان، طردکردن پیامبر
  • عبدالهادی فقهی زاده* صفحات 27-44

    قرض الحسنه مصطلح است و به مبادلات مالی اختصاص ندارد و انفاق، صدقه، جهاد با مال و جان و آنچه را به قصد تقرب به خدا به دیگری بخشیده و عوضی برای آن مطالبه نمی شود، در برمی گیرد. ازآنجاکه این مفاهیم در معامله با خدای متعال معنا پیدا می کنند، بازپس گرفتن عوض از افراد ذی نفع در آنها مطرح نیست. درعین حال، در روایات تفسیری مفهوم قرآنی «قرض حسن» در مفهوم قرض الحسنه امروزی نیز به کار رفته است؛ چنان که غالبا در معنای اعطای وام به دیگری در قبال برگرداندن آن بدون مطالبه سود استعمال شده و افزون بر آن به عنوان نمونه شامل مفهوم پرداخت صله به امام معصوم^ نیز شده است. به این ترتیب، این فرایند توانسته است مصداق جدیدی را در حکم قرض حسن در کنار مصادیق قرآنی آن مانند: صدقه و انفاق بنشاند و در عمل دایره مصادیق قرآنی «قرض حسن» را توسعه دهد.

    کلیدواژگان: آیات قرض حسن، تفسیر اقتصادی، قرض الحسنه، انفاق، صدقه، جهاد مالی و جانی
  • سکینه چمن پیما، عباس همامی*، ابراهیم کلانتری صفحات 45-63

    بسیاری از قرآن پژوهان با تکیه بر تفسیر آیات متعددی که زبان قرآن را «عربی مبین» و قرآن را «بیان للناس» اعلام کرده اند، به «عرفی بودن زبان قرآن» نظر داده اند. از سوی دیگر همین اندیشمندان با تکیه بر روایات تفسیری و ظهور برخی از آیات دیگر به «ذوبطون بودن قرآن» معتقد شده اند. پذیرش توامان این دو، به نوعی تعارض ظاهری می انجامد. این پژوهش که از نوع کتابخانه ای است و به روش توصیفی، تحلیلی به انجام می رسد ابتدا به تبیین تفسیر آیات مرتبط می پردازد و سپس راهکارهای پنجگانه ای را برای حل آن پیشنهاد می کند. نتیجه به دست آمده از این راهکارها آن است که بطون قرآن نیز بخشی از همان معارف و مقاصد نهفته در درون آیات نازل شده به زبان عرفی است، که طی فرایند مشخصی بر مخاطبان وحی مکشوف می شوند.

    کلیدواژگان: آیه 103 نحل، زبان عرفی، ذوبطون بودن، تعارض ظاهری
  • محمدعلی رضایی اصفهانی، داراب نبی زاده* صفحات 65-80

    آیه 43 سوره نحل درباره مرجعیت علمی اهل بیت^ نازل شده است. مفسران شیعه و اهل تسنن درباره مصداق «اهل ذکر» اختلاف نظر دارند. گروهی از مفسران اهل تسنن بر پایه سیاق آیه، مصداق اهل ذکر را اهل کتاب می دانند. این دیدگاه مورد بررسی قرار گرفته است. مفسران شیعه و برخی از مفسران اهل تسنن بر اساس روایات، مصداق کامل اهل ذکر را اهل بیت^ می دانند. این نوشتار بر آن است تا بر پایه مفهوم شناسی اهل ذکر و با توجه به شان نزول آیه و با استناد به روایات این موضوع را تحلیل و بررسی نماید. نتیجه پژوهش آن است که اهل ذکر به معنای عالمان و آگاهان است. در زمان نزول آیه، اهل کتاب و دیگر افراد آگاه می توانند یکی از مصادیق اهل ذکر باشند؛ ولی اهل بیت^ برای همیشه مصداق اکمل اهل ذکر هستند.

    کلیدواژگان: آیه 42 نحل، تفسیر کلامی، مرجعیت علمی، اهل ذکر، اهل بیت^، اهل کتاب
  • محمود تنها، محمدهادی یدالله پور* صفحات 81-98

    سلامت معنوی از مباحث نوپدید در حوزه سلامت در عصر حاضر است که از آغاز دعوت نبی مکرم اسلام| در آموزه های اسلامی جایگاه ویژه ای داشته و در دوران معاصر نیز توسط سازمان جهانی بهداشت مورد توجه قرار گرفته است. از آنجایی که مبانی سلامت معنوی در تفسیر قرآن نوعی حیات برتر و ملکوتی برخاسته از فطرت الهی است، کشف و تحلیل محتوایی می تواند به گشوده شدن رهیافتی متفاوت در حوزه سلامت معنوی برای پژوهشگران باشد. پژوهش حاضر بر آن است تا به روش تحلیلی توصیفی، مهم ترین مبانی سلامت معنوی در تفسیر قرآن را با تکیه بر اندیشه های علامه جوادی آملی تبیین نماید. پژوهش حاضر نشان داد مبانی سلامت معنوی در قرآن با نگاه توحیدی، در سه بعد نگرشی، عاطفی و رفتاری، با ابعاد مختلف سلامت پیوستگی دارد. نگاه جامع آیت الله جوادی آملی در تبیین و تفسیر مبانی سلامت معنوی می تواند به عنوان الگویی از معنویت الهیاتی و اسلامی جهت ارتقای سلامت در جوامع انسانی باشد.

    کلیدواژگان: تفسیر تربیتی، معنویت، سلامت معنوی، علامه جوادی آملی
  • احمد آقائی زاده ترابی* صفحات 99-111

    در آیه 46 بقره ظن به ملاقات خدا و گمان به رستاخیز، یکی از اوصاف مثبت نمازگزاران خاشع معرفی شده است، در حالی که چهارمین آیه این سوره، یقین به آخرت را از اوصاف مومنان دانسته است. از آنجا که میان گمان به رستاخیز و یقین به آن، نوعی تقابل و ناهم سازی وجود دارد، میان دو آیه نوعی تعارض به نظر رسیده است. مفسران، تلاش کرده اند تا تعارض ظاهری و ابتدایی میان دو آیه را از میان بردارند و فلسفه به کار رفتن تعبیر گمان به جای یقین را تبیین کنند. این پژوهش پس از بررسی حدود صد منبع تفسیری، به ده بیان تفسیری دست یافته و آنها را در سه دیدگاه عمده گنجانده است: ظن به معنای یقین که اکثر مفسران بدان معتقدند ؛ ظن متمایل به یقین و تمایز معنای ظن و یقین و تلاش برای رفع تعارض از طریق استعمال مجازی یا متعلق ظن، که از نظر این پژوهش، دیدگاه سوم با معیارها و موازین تفسیری سازگارتر است.

    کلیدواژگان: آیه 46 بقره، تفسیر کلامی، ظن، یقین، رستاخیز، لقای الهی
  • روح الله محمدعلی نژاد عمران*، حسام امامی دانالو صفحات 113-123

    اختلاف قرایت ها در برخی از کلمات قرآن کریم، سبب اختلاف دیدگاه مفسران شده است. در آیه 249 سوره بقره داستان سربازان طالوت در مواجهه با آزمایش الهی و نوشیدن آب از رود حکایت می شود. کلمه «غرفه» در این آیه به دو صورت «غرفه» و «غرفه» قرایت شده و در پژوهش پیش رو آراء تفسیری علامه طباطبایی و حرالی اندلسی دراین باره و احتجاج های مربوط به هر قرایت، با نگاهی تحلیلی ارزیابی شده است. حاصل آنکه دیدگاه علامه طباطبایی در ترجیح قرایت «غرفه» صحیح است. ایشان با نکته سنجی، آزمایش شوندگان را به سه طایفه تقسیم کرده اند: کسانی که اصلا آب ننوشیدند؛ کسانی که سیراب شدند و کسانی که آب نوشیدند، اما نه به حد سیراب شدن. از این سه گروه تنها گروه دوم از جمع پیروان طالوت خارج شدند و سرنوشت گروه سوم به آزمایش های دیگر گره خورده است.

    کلیدواژگان: آیه 249 بقره، غرفه، اختلاف قرائت، علامه طباطبایی، حرالی اندلسی
  • محمدجواد نجفی، سحر شریعت نژاد* صفحات 125-145

    یکی از پرسمان های برجسته و کاربردی در آموزه های هدایتی قرآن، روش های رویارویی و تعامل قرآن با مخاطبان است. این مقاله با هدف بررسی روش های روشنگری قرآن در پیوند با فرهنگ زمانه عصر نزول، نگارش یافته است. در این پژوهش با واکاوی گزارش های تاریخی و منابع تفسیری و با گردآوری گزارش هایی از سویه های فرهنگ زمانه، نمایان ترین روش های قرآن از آیات اتخاذ گردیده و مورد واکاوی قرار گرفته است. قرآن کریم با نگرش اصلاحی در هر زمینه ای، روش هایی مانند: سنجش و ارزیابی با منطق متعارف، روش ترکیبی از عقل معاش و نگرش معنوی، باورانندگی به رستاخیز، کاربست فروتنی، رعایت تدریج و... را یادآور شده است. با الگوبرداری و بهره گیری از این روش ها، نیازهای ناظر به به سازی فرهنگ در سطوح گوناگون برآورده می گردد.

    کلیدواژگان: فرهنگ زمانه، عصر نزول، نقد فرهنگ جاهلی، راهبردهای قرآن
  • زهرا هاشمی*، محمدحسین برومند صفحات 147-164

    مطالعه تفاسیر گوناگون، نشان دهنده آن است که وحدت معنا و تفسیر برای همه آیات قرآن کریم در میان مفسران وجود ندارد. اختلاف نظر ذیل تفسیر آیه «و قلیل من الآخرین‏» نیز یکی از این نمونه هاست. با نظرداشت به تفاسیر مختلف به دست می آید که مفسران با تکیه بر معنای ظاهری این آیه نظرهایی را ارایه داده اند؛ از جمله اینکه تعداد «سابقون» در امت پیامبر| از سابقونی که در امت های گذشته بوده اند، کمتر است اما در مقابل این نظرها، روایاتی وجود دارد که تعداد یاران پیامبر| در روز قیامت را بیش از یاران دیگر پیامبران دانسته است. بر این بنیاد میان این آیات و روایات تعارضی مشاهده می گردد که برخی از مفسران علی رغم کوشش خود، نتوانسته اند به طور صحیح و کامل این تعارض را بزدایند. مقاله حاضر می کوشد بر پایه روش توصیفی تحلیلی، این تعارض را بر طرف سازد. نتایج تحقیق نشان می دهد اختلاف نظر در این آیه از نادیده گرفتن نسبی بودن واژه «قلیل» نشات گرفته است و توجه به این نکته، تعارض بین آیه و روایات صحیح مرتبط با این موضوع را مرتفع می کند.

    کلیدواژگان: آیه 14 واقعه، سابقون، آخرین، اولین، قلیل، نسبیت
  • هادی رزاقی هریکنده ئی* صفحات 165-180

    جریان های فکری مختلفی در جهان اسلام قرآن کریم را کانون توجه خویش قرار داده و برخی با توجه به ظاهر آیات و قابلیت چندوجهی بودن آن، زمینه را برای برگزیدن و تفسیر آیات به نفع خویش فراهم ساخته اند که از جمله آن آیات آیه «قل لن یصیبنا...» است. اهل سنت در تفسیر این آیه به دو دسته تقسیم شده اند. اکثر مفسران اهل تسنن معتقدند آیه راجع به احاطه علم و اراده خداست که همه چیز را نوشته شده در لوح محفوظ معرفی می کند. در مقابل مفسران اندکی از اهل تسنن ازجمله میبدی و فخر رازی؛ با استناد به ظاهر آیه چنین پنداشته اند که این آیه با جهان مبتنی بر اسباب و مسببات و انسان متکی بر اختیار و اراده ناسازگار است. ازاین رو پژوهش حاضر بر آن است تا با اتکاء به تفاسیر شیعه، این قول را استوار سازد که این آیه هیچ دلالتی بر جبر نداشته و با اصل آزادی اراده و اختیار انسان نیز منافات ندارد و این انسان است که می تواند با قوه اراده و اختیار راه سعادت و کمال را بپیماید.

    کلیدواژگان: آیه 51 توبه، جبر، اختیار، میبدی، فخر رازی
  • حامد دژآباد*، محسن موسی وند صفحات 181-190

    دگراندیشان دینی مسلمان در دو قرن اخیر، به نقد و پالایش میراث اسلامی پرداخته و مدعی مبارزه با خرافات شدند. نقدها و ادله گروه موسوم به قرآنیون، کمتر مورد توجه پژوهش های دینی قرار گرفته است. ازآنجاکه این گروه، ادعای مبارزه با خرافات را دارند، بسیاری از باورهای شیعی را به دلیل تعارض با قرآن، باطل و مردود دانسته اند که ازجمله آنها نقد مسئله امامت اهل بیت است. این جریان با تمسک به آیات متعددی از قرآن کوشید ه اند تیوری امامت شیعی را به چالش کشند و آن را عقیده ای مخالف قرآن معرفی نماید؛ چنان که برخی از آنان با استناد به آیه 165 نساء مدعی اند حجت الهی بودن ایمه در تضاد با مدلول این آیه است؛ زیرا در این آیه خداوند تنها پیامبران را به عنوان حجت های خویش معرفی کرده است. در نتیجه حجیت اهل بیت مخدوش است. این مقاله در تلاش است تا قوت یا ضعف استناد به این آیه را در نقد امامت، بررسی نماید. این تحقیق بیانگر آن است که این آیه هیچ دلالتی؛ حتی به صورت ضعیف، بر نفی حجیت اهل بیت ندارد و بدفهمی قرآنیون منشا چنین خطای بزرگی است.

    کلیدواژگان: آیه 165 نساء، تفسیر کلامی، حجیت اهل بیت، فلسفه بعثت، معانی حجت
  • سمیرا دهقان، احمد زارع زردینی*، یحیی میرحسینی صفحات 191-208

    پژوهش حاضر به بازخوانی نظریه زوجیت سوره ها به مثابه زمینه پی جویی نظایر آیات قرآن کریم در جهت توسعه تفسیر قرآن به قرآن می پردازد. بنابراین، زوج سوره واقعه و الرحمن برای کاربردی سازی انتخاب گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد در این زوج سوره، معانی مشترک بسیاری وجود دارد و هر یک از این دو سوره، بخشی از فرآیند دلالت یا معناورزی را بر عهده دارند. این معانی محوری عبارتند از: «تبیین درجات بهشت و جهنم» و «قدرت خداوند در پرتو اشاره به طبیعت و فرهنگ»؛ از حیث ساختار بیان نیز «بیان اجمالی معانی در یکی از دو سوره و تفصیل آن در دیگری» و «بهره گیری از سبک های بیانی متفاوت در طرح موضوعات مشترک» در این دو سوره به دست آمد. از دیگر نتایج پژوهش می توان به شناسایی یکی از لایه های معنایی قرآن کریم اشاره نمود.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن با قرآن، سوره الرحمن، سوره واقعه، سوره های همجوار، لایه های معنایی، زوجیت سوره ها
  • محمود شکوهی تبار*، محمود رجبی صفحات 209-228

    این تحقیق به دنبال معرفی گام هایی برای کشف مستدل ساختار، سیر هدایتی و غرض سوره های قرآن کریم و تطبیق این گام ها در تفسیر سوره قیامت است. بر پایه یافته های این پژوهش، هدف مذکور در پنج گام قابل دستیابی است: دسته بندی اولیه آیات، عنوان گذاری اولیه دسته ها، سنجش ارتباط بین دسته ها و سیاق بندی، انتخاب عنوان مناسب برای سیاق ها، سنجش ارتباط بین سیاق ها و انتخاب عنوانی متناسب برای کل سوره. با اجرای این گام ها در تفسیر سوره قیامت، دسته بندی آیات، ساختار، سیر هدایتی و در نهایت غرض کلی سوره بیان شده است. در ادامه نظر مفسر کتاب الاساس فی تفسیر القرآن که از تفاسیر بارز در زمینه فهم منسجم سوره های قرآن کریم است، به منظور مقایسه و سنجش یافته های پژوهش حاضر مورد بررسی و نقد قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سوره قیامت، سیر هدایتی، دسته بندی آیات، غرض سوره ها، تفسیر ساختاری
  • شیرین رجب زاده، مهرداد عباسی*، محمدعلی ایازی صفحات 229-249

    محمد شحرور نواندیش معاصری است که با ارایه نظریات خاص و غیر متعارف درباره قرآن و تفسیر آن، با شکستن اصطلاحات سنتی و با هدف سازگاری دین و تجدد به نظریه پردازی و تفسیر نواندیشانه از قرآن دست یازیده است. وی با تکیه بر قواعد عدم ترادف واژگان قرآن، عطف نسق و قاعده تعریف و تنکیر؛ تعاریف جدیدی در تفسیر اصطلاحات «الکتاب»، «رسالت» و «نبوت»، «ام الکتاب»، «القرآن»، «السبع المثانی» و «تفصیل الکتاب» ارایه می دهد. در دیدگاه سنتی آیات به محکم و متشابه تقسیم می شود، ولی شحرور قسم سومی را با عنوان «نه محکم و نه متشابه» به این تقسیم بندی می افزاید که تاثیر مستقیمی در تفسیر قرآن دارد. در بیان وجه تمایز دیدگاه تفسیر نواندیشانه شحرور با دیدگاه سنتی، دو تفاوت مبنایی وجود دارد: یکی اینکه مبنای شحرور در تفکیک و تقسیم سه گانه آیات؛ بر پایه موضوع و محتوای آیات است، درحالی که مبنای نگاه سنتی، «وضوح یا ابهام در دلالت آیات» است. دوم اینکه شحرور آیات متشابه را به دو دسته «السبع المثانی» و «القرآن» با تعریفی خاص تقسیم می کند، ولی در دیدگاه سنتی به سه دسته؛ متشابه از جهت لفظ، متشابه از جهت معنا و متشابه از هر دو جهت تقسیم می شود.

    کلیدواژگان: محمد شحرور، محکم و متشابه، تفسیر نواندیشانه، الکتاب، ام الکتاب، القرآن، تفصیل الکتاب
|
  • Aliakbar Kalantari* Pages 7-26

    Verse 52 of Surah Anchr('39')am is one of the reasons for those who believe in fallibility of the Holy Prophet (s). This group, citing some current interpretations of the verse and also relying on some narrations of the ground for its revelation, claims that in one of the events of the early years of the mission, in order to satisfy the infidels and attract them to Islam, the Prophet repelled a number poor believers and it would be counted as an example of oppression and sin. Assuming the issuance of this work by the Holy Prophet (s), they consider the verse as an evidence of the correctness of their view for five reasons, but by delaying these reasons and reflecting on the content of the verse and comparing it with similar verses, it has been made clear that all these reasons are incorrect and it is proved that the Holy Prophet (s) did not repelled the poor and given such had been the case, this may not be counted an example of oppression and a sin.

    Keywords: Verse 52 An'am, Theological Interpretation, Infallibility of the Holy Prophet (s), Poor Muslims, the Prophet`s Repelling
  • Abdolhadi Fiqhizadeh* Pages 27-44

    "Good loan" is a more general concept than technical good loan and is not limitted to financial exchanges and includes almsgiving, charity, jihad with wealth and life, and what one gives to another with the intention of approaching God and no exchange is demanded for it. Since these concepts make sense in dealing with God Almighty, there is no question of taking back in return from the beneficiaries. At the same time, in the interpretive narrations, the Qurchr('39')anic concept of "good loan" has been used in its technical meaning also; As it is often used in the sense of giving a loan to another in return for not demanding interest, and in addition, as an example, it includes the concept of paying silih to the infallible Imam (a). In this way, this process has been able to establish a new case in the rule of good loan along with its Qurchr('39')anic cases such as charity, and in practice has expanded the circle of Qurchr('39')anic cases of "good loan".

    Keywords: Verses of Good Loan, Economic Interpretation, Good Loan, Charity, Financial, Personal Jihad
  • Sakineh Chaman Peima, Abbas Hamami*, Ebrahim Kalantari Pages 45-63

    Many Qurchr('39')anic scholars have commented on the "secular nature of the Qurchr('39')anic language" based on the interpretation of several verses that have declared the language of the Qurchr('39')an to be "explanatory Arabic" and the Qurchr('39')an to be "the expression of the people." On the other hand, these same thinkers, believing in interpretive narrations and the emergence of some other verses, have believed in the "melting of the Qurchr('39')an". The mutual acceptance of the two leads to a kind of apparent conflict. This research, which is of the library type and is performed in a descriptive-analytical method, first explains the interpretation of the relevant verses and then proposes five solutions to solve it. The result of these strategies is that the heart of the Qurchr('39')an is also part of the same teachings and intentions hidden within the verses revealed in the common language, which are revealed to the audience of revelation through a specific process. Verse 103 Nahl, customary language, being zealous, apparent conflict.

    Keywords: Verse 103 Nahl, Arabic language, being inward, apparent conflict
  • Mohammadali Rezaei Isfahani, Darab Nabizadeh* Pages 65-80

    The verse 43 of Surah An-Nahl has been revealed about the scientific authority of the Ahl al-Bayt (a). Shiite and Sunni commentators disagree on the meaning of "Ahl al-Dhikr". Based on the context of the verse, a group of Sunni commentators consider the example of "Ahl al-Dhikr" to be the People of the Book. This view has been studied. Shiite commentators and some Sunni commentators, based on the narrations, consider the Ahl al-Bayt (a) as the perfect example of "Ahl al-Dhikr". This article, considering the ground in which the verse revealed and quoting the narrations, intends to analyze and study this issue based on the semantics of "Ahl al-Dhikr". The result of the research is that Ahl al-Dhikr means scholars and knowledgeable people. At the time of the revelation of the verse, the People of the Book and other knowledgeable people can be one of the examples of Ahl al-Dhikr; But Ahl al-Bayt (a) are its perfect example forever.

    Keywords: Verse 42 of Nahl, Theological Interpretation, Scientific Authority, Ahl al-Dhikr, Ahl al-Bayt (A), Ahl al-Kitab
  • Mahmoud Tanha, Mohammadhadi Yadollahpour* Pages 81-98

    Spiritual health is one of the newly emerging topics in the field of health in the present era, which has had a special place in Islamic teachings since the beginning of the invitation of the Holy Prophet of Islam (s) and has been paid attention to by the World Health Organization in contemporary times. Since the basics of spiritual health in the interpretation of the Qurchr('39')an is a kind of superior and heavenly life arising from the human divine nature, content discovery and analysis can open a different approach in it for researchers. The present study intends to explain the most important principles of spiritual health in the interpretation of the Qurchr('39')an by analytical-descriptive method based on the ideas of Allameh Javadi Amoli. It showed that the principles of spiritual health in the Qurchr('39')an with a monotheistic view, in three dimensions of attitude, emotional and behavioral, are related to different dimensions of health. The comprehensive view of Ayatollah Javadi Amoli in explaining and interpreting the principles of spiritual health can be used as a model of theological and Islamic spirituality to promote health in human societies.

    Keywords: Educational Interpretation, Spirituality, Spiritual Health, Allameh Javadi Amoli
  • Ahmad Aqaeizadeh Torabi* Pages 99-111

    In verse 46 of Baqarah, ẓann, verbally means suspicion, to meeting God and to resurrection is introduced as one of the positive attributes of the humble worshipers, while the fourth verse of this surah considers certainty to the Hereafter as one of the attributes of the believers. Since there is a kind of contradiction and inconsistency between ẓann to the resurrection and certainty about it, a kind of conflict has been considered between the two verses. The commentators have tried to eliminate the apparent and initial conflict between the two verses and to explain the philosophy of using the interpretation of suspicion instead of certainty. This study, after examining about one hundred interpretive sources, has reached ten interpretive expressions and has included them in three main views: suspicion means certainty – that of most commentators; doubt inclined to certainty and distinction the meaning of suspicion and of certainty from one another and the attempt to resolve the conflict through the virtual or related use of suspicion. According to this study, the third view is more compatible with the criteria and interpretive criteria.

    Keywords: Verse 46 of Baqara, Theological Interpretation, Suspicion, Certainty, Resurrection, Divine Meeting
  • Ruhollah Mohammadalinejad Emran*, Hesam Emami Danaloo Pages 113-123

    Differences in recitation in some words of the Holy Qurchr('39')an have caused differences in the views of commentators. The verse 249 of Surah Baqarah tells the story of the soldiers of Talut in the face of divine testing and drinking water from the river. The word "ghurfat" in this verse has been recited in two forms, " ghurfatan" and " ghurfatun". In this study the two commentators` view in the field have been examined. As has been made clear, Allameh Tabatabaichr('39')s view in preferring "ghurfatun" is correct. He divided those of trial into three tribes precisely: those who did not drink water at all; Those who became fully watered and those who drank water but not became fully watered. Of these three groups, only the second group was excluded from Talut`s followers, and the fate of the third group is tied to other experiments.

    Keywords: Verse 249 Baqarah, Ghurfat, the Hollow of Hand, Difference of Recitation, Allameh Tabatabai, Harrali of Andalusia
  • Mohammadjavad Najafi, Sahar Shariatnejad* Pages 125-145

    One of the prominent and practical questions in the guiding teachings of the Qurchr('39')an is the methods of confrontation and interaction of the Qurchr('39')an with the audience. This article has been written with the aim of examining the methods of enlightenment of the Qurchr('39')an in connection with the culture of the time of revelation. In this research, by analyzing historical reports and interpretive sources and by collecting reports from aspects of the culture of the time, the most prominent methods of the Qurchr('39')an have been adopted from the verses and have been analyzed. The Holy Quran with a corrective attitude in any field, methods such as: measurement and evaluation with common logic, synthetic method of subsistence wisdom and spiritual attitude, belief in the resurrection, the use of humility, gradual observance, etc. have been reminded by modeling and using from these methods, the needs of culture improvement at various levels are met.

    Keywords: the Culture of the Time, the Age of Revelation, the Critique of the Ignorant Culture, the Strategies of the Qur'an
  • Zahra Hashemi*, Mohammadhossein Boroumand Pages 147-164

    The study of different interpretations shows that there is no unity of meaning and interpretation for all verses of the Holy Qurchr('39')an among the commentators. The difference of opinion following the interpretation of the verse " And a few of those (foremost) will be from the later generations." is also one of these examples. Considering the various interpretations, it can be deduced that the commentators have provided some opinions based on the apparent meaning of this verse; including the one saying that the number of the "former" in the nation of the Prophet (s) is less than the number of the "former" in proceeding nations, but contrary to these views, there are narrations saying that the number of companions of the Prophet (s) on the Day of Judgment is more than the companions of other prophets. On this basis, there is a conflict between these verses and narrations that some commentators, despite their best efforts, have not been able to resolve this conflict correctly and completely. The present article tries to resolve this conflict based on a descriptive-analytical method. The results of the research show that the difference of opinion in this verse stems from ignoring the relative nature of the word "few" and paying attention to this point would remove the conflict between the verse and the correct narrations related to this issue.

    Keywords: the Verse 14 of Waqi`ah, the Proceedings, the Last, a Few, Relativity
  • Hadi Razzaqi Harikandeh`I* Pages 165-180

    Various currents of thought in the Islamic world have focused on the Holy Quran, and some, due to the appearance of the verses and its multifaceted possibility, have provided the ground for choosing and interpreting the verses in their favor, including the verses: "Say: Nothing shall ever happen to us …". Sunni commentators are divided into two about the comment of the verse. Most of them believe that the verse is about omniscience and absolute will of God, which introduces everything written on a fixed tablet. In contrast, the minority including Meybodi and Fakhr Razi have viewed that this verse is incompatible with causality and man`s free will. Therefore, the present study intends to rely on Shiite interpretations to confirm the promise that this verse has no implication for human lack of free will and does not contradict the principle human free will, and it is man who can pursue happiness and perfection optionally.

    Keywords: Verse 51 Repentance, Predestination, Free Will, Meybodi, Fakhr Razi
  • Hamed Dejabad*, Mohsen Musavand Pages 181-190

    In the last two centuries, Muslim religious dissidents have criticized and refined the Islamic heritage and claimed to fight against superstitions. The criticisms and arguments of a group called those of Qurchr('39')an,Quraniun, have received less attention from religious scholars. Since this group claims to fight against superstitions, many Shiite beliefs have been invalidated and rejected due to their conflict with the Qurchr('39')an, including the critique of the Imamate of the Ahl al-Bayt. Relying on several verses of the Qurchr('39')an, this movement has tried to challenge the theory of the Shiite Imamate and introduce it as a belief contrary to the Qurchr('39')an. As some of them claim, citing verse 165 of Nisa, that the divine authority of the Imams is in contradiction with the meaning of this verse; Because in this verse, God has introduced only the prophets as His proofs. As a result, the authority of the Ahl al-Bayt may not be taken as true. This article tries to examine the strength or weakness of quoting this verse in the critique of Imamate. This research indicates that this verse does not signify their claim in any way, and the misunderstanding of those called Qurchr('39')aniyun is the source of such a great error.

    Keywords: Verse 165 Nisa, Theological Interpretation, the Authority of Ahl al-Bayt, the Why of Prophecy, the Meanings of Authority
  • Samira Dehghan, Ahmad Zare` Zardini*, Yahya Mirhosseini Pages 191-208

    The present study re-reads the theory of the binarity of surahs as a basis for seeking similar verses of the Holy Quran in order to develop the interpretation of the Quran to the Quran. Therefore, the pair of Surah Al-Waqichr('39')ah and Al-Rahman were chosen for application. The research findings show that in this pair of surahs, there are many common meanings and each of the two contains a part of the process of signification or semantics. These central meanings are: "Explaining the degrees of heaven and hell" and "Godchr('39')s power in the light of reference to nature and culture"; and in terms of the structure of expression, "concise expression of meanings in one of the two surahs and its elaboration in the other" and "using different expression styles in proposing common themes" were found. Another result of the research is the identification of one of the semantic layers of the Holy Quran.

    Keywords: Interpretation of the Qur'an with the Qur'an, Surah Ar-Rahman, Surah Al-Waqi'ah, Neighboring Surahs, Semantic Layers, Binarity of Surahs
  • Mahmoud Shokoohitabar*, Mahmoud Rajabi Pages 209-228

    This research seeks to introduce steps to reasonably discover the structure, guidance and purpose of the chapters of the Holy Quran and apply these steps in the interpretation of Surah Qiyamat. Based on the findings of this study, this goal can be achieved in five steps: initial classification of verses, initial title-giving of classes, measuring the relationship between classes and context, choosing the appropriate title for contexts, measuring the relationship between contexts and selecting a suitable title for the whole surah. By performing these steps in the interpretation of Surah Qiyamat, the classification of verses, structure, guidance and finally the general purpose of the Surah have been stated. In the following, the commentator of the book "Al-Asas fi Tafsir Al-Quran", which is one of the prominent interpretations in the field of coherent understanding of the surahs of the Holy Quran, has been studied and criticized in order to compare and evaluate the findings of the present study.

    Keywords: Surah Qiyamat, guidance, classification of verses, purpose of surahs, structural interpretation
  • Shirin Rajabzadeh, Mehrdad Abbasi*, Mohammadali Ayazi Pages 229-249

    Mohammad Shahroor is a contemporary modernist who, by presenting special and unconventional theories about the Qurchr('39')an and its interpretation, by breaking with traditional terms and with the aim of adapting religion and modernity, he has achieved theorizing and modernist interpretation of the Qurchr('39')an. Relying on the rules of non-synonymy of the words of the Qurchr('39')an, relative conjunction, `atfi nasaq, and the rule of known and unknown; in this way, he offers new definitions in the interpretation of the terms "the book", "mission" and "prophecy", "mother of the book", "the Qurchr('39')an", "the seven repeatedly recited verses" and "detail of the book". In the traditional view, verses are divided into muhkam, and mutashabih, but Shahroor adds a third type, entitled "neither muhkam, nor mutashabih", to this division, which has a direct effect on the interpretation of the Qurchr('39')an. In expressing the difference between this modernist view of interpretation and the traditional one, there may be found two fundamental differences: one is that the basis of the former is in the threefold separation of verses; It is based on the subject and content of the verses, while the traditional view is based on "clarity or ambiguity in the meaning of the verses". Second, it divides the similarity of mutashabih verses into two categories, "Al-Sabchr('39')a Al-Mathani" and "Al-Quran" with a specific definition, but in the traditional view, it is divided into three categories; Similar in word, similar in meaning, and similar in both.

    Keywords: Muhammad Shahroor, Entirely Clear Verses, Not Entirely Clear Verse, Modernist Interpretation, the Book, the Foundation of the Book, the Qur'an, the Detail of the Book