فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 39 (تابستان 1400)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 39 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آمنه مافی تبار* صفحات 7-88

    هم‌ترازنمایی و برجسته‌سازی دو اصل عمده از نظریه گشتالت هستند چون ذهن انسان در مواجهه با هر ترکیب تجسمی طبق قانون هم گونی گشتالتی با هم ترازی یا برجسته‌سازی، ادراک را تسهیل می‌نماید. پرده‌های سلام نوروزی عصر قاجار که با هدف بزرگ‌نمایی مقام شهریاری خلق شده‌اند، مورد مناسبی برای آزمون‌پذیری این منظر هستند زیرا در این پرده‌ها تجلیل جایگاه فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه مقصود اصلی نقاش بوده است. بر این اساس، پرسش پژوهش حاضر آن است: از منظر اصول هم‌ترازنمایی و برجسته‌سازی گشتالتی، دستیافت به هدف بزرگ‌نمایی مقام پادشاه در پرده‌های سلام نوروزی عصر فتحعلی شاهی و ناصری چگونه تامین شده است؟ فرضیه آنکه هر دو اثر با تاکید بر برجسته‌سازی و ویژگی‌های خاص پادشاهی، نسبت به مبالغه در مرتبه شاهنشاهی اقدام کرده‌اند. نتیجه به روش تحلیلی تطبیقی و با بهره‌گیری از مطالعات اسنادی نشان می دهد هریک از این دو پرده نقاشی از مسیرهای دیگرگونی نسبت به بازنمایی جایگاه سلطان اقدام نموده‌اند: نمونه فتحعلی شاهی بر اصل هم ترازنمایی تاکید بیشتر دارد تا اندک برجسته سازی به کارآمده در کلیت تصویر با شدت بیشتری نمود بیابد؛ درمقابل نمونه ناصری سراسر بر اصل برجسته سازی استوار شده و یکسره نسبت به متمایز ساختن مقام پادشاه اقدام نموده است بنابراین هریک از دو ترکیب تصویری با تناسب متفاوتی بر اسلوب گشتالتی تکیه زده‌اند تا جایگاه اهورایی پادشاه را القا نمایند.

    کلیدواژگان: گشتالت، نقاشی قاجار، سلام نوروزی، فتحعلی شاه، ناصرالدین شاه
  • فریماه فاطمی، اشرف السادات موسی لر * صفحات 23-35

    هنر چیدمان به عنوان یکی از شاخه های هنر مفهومی، همواره بر ایده و مفهوم اثر تاکید دارد، در مواقعی برای جلب و همیاری بیشتر مخاطب از تعامل نیز استفاده می کند؛ این شیوه تماشاگر را به حضور در اثر دعوت کرده و این تعامل گرایی سبب ایجاد مشارکت مخاطب و فعالیت های ورای ذهنی می شود؛ این امر خارج کردن مخاطب از حالت منفعل و تبدیل او به حالت فعال و معناسازی در اثر را موجب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعامل مخاطب در دریافت زیبایی شناسی اثر چیدمان تعاملی، به مطالعه چیدمان استخر شنا لیوناردو ارلیچ می پردازد که به صورت تعاملی ارایه و اجرا شده اند. تحلیل و بررسی اثر مذکور بر طبق نظریه زیبایی شناسی دریافت به عنوان یکی از نظریه های خواننده محور ولفگانگ آیزر، نظریه پردازان مکتب کنستانس، صورت گرفته است. او نظریه شکاف های موجود در آثار را طرح کرد تا اثبات کند مخاطب با پر کردن شکاف ها، به اثر معنا می بخشد و تولید معنا توسط مخاطب از طریق فرضیه سازی، استراتژی خواندن، حذف و برجسته سازی صورت می گیرد. نظریه مذکور با توجه به طرح کردن شکاف یا جای خالی و خواننده محور بودن، با قواعد و استراتژی های هنر تعاملی انطباق مورد نظر را دارد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای شکل گرفت و به این نتیجه نایل آمد که مخاطب در اثر چیدمان تعاملی، شکاف و جای خالی را احساس می کند؛ که با حضور در اثر، این شکاف پر شده و تولید معنا توسط وی صورت می گیرد؛ همچنین نظریه شکاف آیزر هم پوشانی کاملی با مراحل تعامل مخاطب با اثر هنری را نشان می دهد؛ همچنین جایگاه و اهمیت مخاطب در اثر در راستای تکمیل مفهوم و تولید معنا مورد توجه قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی دریافت، ولفگانگ آیزر، نظریه شکاف، هنر تعاملی، هنر چیدمان
  • فروغ خبیری، زهرا رهبرنیا صفحات 37-52

    این مقاله در پی آن است تا با بررسی گونه های متکی بر کپی در هنر معاصر، چگونگی انطباق آنها با قانون مالکیت فکری را بررسی کند. در این راستا، با بررسی موردی پرونده های «ازآن خودسازی» و معیارهای دکترین استفاده منصفانه در آن ها، حدود و صغور کپی قانونی و خلاقانه تعیین می شود. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چگونه استفاده منصفانه به عنوان یک راه حل حقوقی در بروز خلاقیت بیشتر به هنرمندان کمک می کند؟ فرضیه مقاله این است که استفاده منصفانه راه حل میانجی حقوق و هنر برای به تعادل رساندن سخت گیری قوانین کپی رایت است. از این رو، پرونده های هنرمندانی چون جف کونز و ریچارد پرینس به عنوان موارد تاثیرگذار در تاریخ هنر و حقوق انتخاب شده و معیارهای استفاده منصفانه در آن ها استخراج و تحلیل می شوند. روش پژوهش مقاله حاضر، روش پژوهش رهنامه ای است که در آن با استفاده از آرای دادگاه ها و بررسی پرونده ها تحولات قوانین کپی رایت متناسب با ویژگی های هنر معاصر بیان می گردد. نتایج تحلیل پیش «رو، نشان می دهد که استفاده منصفانه با در نظر گرفتن معیارهایی نظیر پارودی و تغییر شکل بیش از هر چیزی در پی دفاع از بیانگری و بروز خلاقیت هنرمند است. همچنین، بررسی عملکرد دادگاه ها به روش پژوهش رهنامه ای نشان می دهد که بروز خلاقیت هدف مشترک قانون مالکیت معنوی و هنر معاصر است.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، هنر معاصر، کپی رایت، استفاده منصفانه، از آن خودسازی
  • فریبا شکرالله پور*، محمدعلی گذشتی، علی عباسی صفحات 53-66

    نشانه شناسی علمی است که به بررسی انواع نشانه ها، عوامل حاضر در فرایند تولید و مبادله و تعبیر آنها و نیز قواعدحاکم برنشانه ها می پردازد. روایت شناسی از فنونی است که در قالب ساختارهای روایی به شکل های مختلف در متون ادبی متجلی می شود. و قلمرو آن در دنیای متن است  و با وجود توانایی خود به حضور نیازمند است لذا از نشانه ها وام می گیرد. در این مقاله به بررسی روایی فیلمنامه مشق شب عباس کیارستمی و ساختار روایی داستان و تفاوت در نحوه روایی و ارایه بصری آن پرداخته شده است. تفاوت در نحوه بصری روایت ها در این تحقیق به گونه ای نو مد نظر قرار گرفته است . هدف اصلی پژوهش ضمن بررسی ساختارهای روایی در فیلم نامه مشق شب با رویکرد نشانه شناسی، تبیین چگونگی تولید معنا وعوامل و ابزار مورد استفاده  در این راستا است، و سوالاتی بدین شرح مطرح می شود ، چگونه متن فیلم نامه مشق شب تولید معنا می کند؟ کارگردان فیلم نامه مشق شب از چه استراتژی برای القای پیام استفاده می کند؟ کیارستمی دراین  فیلم نامه چگونه پیام را به بیننده می باوراند؟ بنابر این در این راستا فرض مقاله بر این است که کیارستمی برای تولید معنا با توجه به واقعیت پذیری از ساختارهای خطی استفاده می کند. کیارستمی در این روایت با زاویه دید خنثی  به متن نگریسته است و در این فیلم نامه برجسته سازی انتخابی صورت نگرفته است.در نهایت با توجه به بررسی های به عمل آمده به چگونگی و نحوه تولید معنا در این فیلم نامه دست می یابیم.

    کلیدواژگان: روایت شناسی در فیلم، رویکرد نشانه شناسی، ساختار روایی فیلم نامه، ساختار روایی در مشق شب
  • مریم عادل، حسن بلخاری قهی* صفحات 67-83

    نقاشی نوگرا یا مدرن ایرانی در فاصله سال های 1328 تا 1357ه.ش. ظهور، تکوین و توسعه یافت و به جریانی مسلط در فضای هنرهای تجسمی کشور تبدیل شد. تداوم و اقتدار این جریان علاوه بر کنش و فعالیت خالقان-تولیدکنندگان و اقدامات توزیع کنندگان آثار هنری نوگرا نظیر ارایه و فروش آنها، مدیون وجود مصرف کنندگان یا مخاطبان این آثار نیز بوده است. در متون به جای مانده از بازه زمانی مذکور، اعم از نقدها، گزارش نمایشگاه ها، و خاطرات برخی کارگزاران فرهنگی، به گروه هایی از مخاطبان این آثار اشاره شده است. در مقاله پیش رو، که جزو پژوهش های تاریخی بر اساس توصیف و تحلیل به کمک مطالعات جامعه شناختی است، نگارنده در تلاش برای یافتن پاسخی برای پرسش از خاستگاه اجتماعی مخاطبان نقاشی نوگرا از میان شهروندان ساکن تهران، به عنوان مرکز اعمال و اجرای سیاست نوسازی از ابتدای دوران پهلوی است. نویسنده با جمع آوری اطلاعات موجود در متون فوق الذکر، و مقایسه آن ها با نتایج مطالعات اجتماعی صورت گرفته توسط اشرف و بنوعزیزی، و جان فوران در زمینه طبقات اجتماعی در ایران دوران پهلوی، درستی و اعتبار این اطلاعات پراکنده را مورد بررسی قرار داده همچنین تا حدودی خاستگاه طبقاتی ایشان را در فاصله سه دهه 20 تا 50 ه.ش. روشن نموده است؛ به نحوی که می توان گفت اکثر مخاطبان نقاشی نوگرا از طبقه فرادست و نخبگان و طبقه متوسط شهری از جمله روشنفکران و دانشجویان بوده اند. هر چند نمی توان قاطعانه همه آن ها را جزو مخاطبان قرار داد.

    کلیدواژگان: نقاشی نوگرای ایرانی، مخاطبان، طبقات اجتماعی، روشنفکران، دانشجویان هنر
  • مسعود جباری، سیامک پناهی، مرضیه گرجی پشتی*، علی اصغرزاده صفحات 85-102

    امروزه سینما به منزله یک عنصر فرهنگی و اجتماعی، می تواند ما را به عمق لایه های حیات اجتماعی کنونی مان برساند. سینما هنری جمعی است که توانایی نمایش مولفه های جامعه شناختی را دارد. مولفه هایی که با ورود مدرنیته و شدت شاخصه های آن در دهه هفتاد شمسی، پایه های سنت را دچار افول کرد. نمایش سینما از جامعه، صریح و بی پرده نیست و همچون دیگر هنرها، در خصوصیاتی رمزنگاری شده و با زبان نشانه انجام می گیرد. از ویژگی های بارز این دهه ورود مدرنیته و نتیجتا جنگ سنت و مدرنیته است. در این رهگذر کاهش هویت محلی، گسست عاطفی، تغییرات سبک زندگی و ایجاد شکاف طبقاتی و اجتماعی، گوشه ای از تغییرات فرهنگی است که در نتیجه هجوم مدرنیسم و به محاق رفتن هر چه بیشتر سنت، در سطح جامعه نمود پیدا می کند. بر این اساس، این پژوهش تلاش دارد تا با نقد دو فیلم زیرپوست شهر و دوزن و تطابق آن با جامعه معاصر خود، مولفه های جامعه شناختی دهه هفتاد را کندوکاو کند. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی، بر مبنای تحلیل های آماری و بوسیله مطالعات کتابخانه ای، مشاهده و ابزار پرسشنامه راهبری گردید. پرسشنامه بر اساس 24 سوال برای 131 پاسخ دهنده متخصص تنظیم شد. تحلیل مبتنی بر تصاویر، آزمون رگرسیون چند متغیره، فن افتراق معنایی و خروجی داده ها در نرم افزار «اس.پی.اس.اس»1 است. یافته ها نشان می دهد رابطه همبستگی متغیر فیلم های سینمایی دهه هفتاد و متغیرهای وابسته جامعه شناختی این دهه برابر 806/0 شده است که نشان دهنده همبستگی مستقیم و قوی بین متغیر وابسته و مستقل وجود دارد. مطابق یافته ها، نتایج حاکی از آن است که اوضاع اجتماعی در این دهه به علت ورود طبقه متوسط جامعه به عرصه های اجتماعی و شهری، تاثیر بسیاری بر مسایلی همچون فرهنگ، سبک زندگی، اقتصاد و حتی کالبد شهری داشت.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی، نشانه شناسی، سینما، مدرنیسم، سنت
|
  • Ameneh Mafitabar* Pages 7-88

    This article attempts to study one of the Salam-e Nowruzi canvases of Fath-Ali Shah attributed to apprentices of Abdallah Khan (preserved in Robert Finan collection) in comparison with the Salam-e Nowruzi canvas of Naser al-Din Shah by Sani ol Molk (preserved in Golsetan Palace). Salam-e Nowruzi canvases of Fath-Ali Shah are usually defined in four-piece format. The reason for choosing Robert Finan’s case was that most studies have shown that the entourage on the side tablets of the main frame is pictured in a similar attire as the king in most cases of Saf-e Salam of Fath-Ali Shah. However, in some other cases such as the one under study here, the entourage is dressed differently reducing their similarity to Fath-Ali Shah. Nonetheless, the results of the studies show that Saf-e Salam canvas of Fath-Ali Shah repeats leveling by emphasizing the similarity of the king and the entourage in shape, color, and spatial orientation, particularly in the central frame. It is as if the presence of the king is repeated in others and only spatial location in the picture and the larger size to some extent have differentiated him from others. Indeed, contrary to the first hypothesis, the painter attains a kind of contrast by relying on leveling to a large extent and sharpening to a lower extent in order to achieve his main objective which is glorification of the king. On the other hand, similar to the first hypothesis, the painter attempts to highlight Sultan by emphasizing the difference of the king in shape, color, and size which are defined in the form of very large dimensions, countenance, exclusive attire, and the gold color in Saf-e Salam of Naser al-Din Shah. These differences are accentuated through distinguished location, placement on the peacock throne and of course different spatial orientation with full-face view. Moreover, the large size of Sultan is confirmed not only by the presence of the sons beside the throne but also the special layout format in the Naseri Salam-e Nowruzi canvas which is defined in seven-piece format. The difference is emphasized vis-à-vis other factors; however, when considered separately, it will appear as to fade the large dimensions of Fath-Ali Shah when compared in Saf-e Salam. Therefore, although leveling in the case of Fath-Ali Shah and sharpening in the case of Naser al-Din Shah become more influential, both are successful in exaggerating the status of the king by establishing a kind of difference between Sultan and the entourage. In addition to the testability of Gestalt view, it shows that the painters in the periods under the rules of Fath-Ali Shah and Naser al-Din, despite sharing a specific objective that is the glorification and adoration of the status of king, each achieved their objective by following different approaches in their representations. The painters of the period under the rule of Fath-Ali Shah, Abdallah Khan and his followers, highlighted the nuances by emphasizing leveling, whereas the painter of the period under the rule of Naser al-Din Shah, Sani ol Molk, focused on the differences and attempted accentuation altogether from the beginning.

    Keywords: Gestalt, Qajar Painting, Salam-e Nowruzi Painting, Fath-Ali Shah, Naser al-Din Shah
  • Farimah Fatemi, Ashraf Sadat Mousavilar Pages 23-35

    Installation art is a subset of conceptual art that was recognized as one of the world’ s artistic styles in 1990s. This artistic style is always based on the idea and concept of the artwork that attempts to attract the audience directly.  One of the methods for attracting the audience is interactive arts, so that the audience enters into the collaboration with the artist for creating the meaning. Interactive arts are a type of art form that requires the involvement of spectators to achieve its purpose. Some interactive art installations achieve this by letting the observer or visitor walk or be present at the center of artwork. This kind of art invites the audience to be present in the artwork and to create the meaning by filling the blanks or gaps. In addition, interactivity causes to create the collaboration and discoverer audience, it makes much more beyond mental activity. The aim of the research was to find the role of audience interaction in interactive installation artwork. One of the artworks of Leonardo Erlich is interactive installation art, which was shown at the 21st Century Museum of Contemporary Art in Kanazawa, Japan. He created an illusory swimming pool that seems to be filled with water. The analysis of this artwork was done based on the theory of reception aesthetic. Reception aesthetic is one of the reader- response theories which was proposed by Wolfgang Iser. He is one of the famous exponent of Reception Theory in contemporary literary field. This theory was evolved in 1967, while he was working in the University of Konstanz. He considered to some part of the text that make tendency for reading, or influence the reading. And also some part of the text which are important for understanding it. The reader’s role as a structured act refers to how reader fulfills the textual structures by causing them to converge within their imagination. In other words, the textual structure are connected and come to life when a reader takes part in the reading process. He suggested the theory of gaps or blank in artwork, and also demonstrated that the audience creates meaning by filling the gaps. Whenever the audience fills the gaps in the artwork, the interaction is begun between them. Indeed, communicating and influencing by aesthetic is the most important aims in the artworks. Creating the meaning by the audience will be done through making hypothesis, reading strategy and then through removing and highlighting some parts of the hypothesis, meaning is created. This research was done by descriptive -analytic method and also by library information. The result of the research indicated that the audience fills the gaps in interactive installation art through presenting in the center of the artwork. Creating a meaning will be done by the audience. Also the theory of reception aesthetic overlaps completely with the steps of the audience interaction in artwork. Finally, Reception aesthetic can determine one of the important features for contemporary art to analyze and criticize new art and contemporary artistic interaction.

    Keywords: Reception, Aesthetic, Wolfgang Iser, Interactive Art, Installation Art
  • Forough Khabiri, Zahra Rahbarnia Pages 37-52

    This article explores how copyright-based genres in contemporary art conform to intellectual property law. By examining the “appropriation” cases and the criteria of the doctrine of fair-use in them, the limits and borders of legal and creative copying (reduplication?) are determined. This study’s main question is how fair-use as a legal solution helps artists to be more creative? The research hypothesizes that fair-use is the mediating solution of law and art to balance copyright laws strictness. The cases of Jeff Koons and Richard Prince, as examples of influential figures in the history of art and law, have been selected, and the criteria for their fair-use will be analyzed. The Research Method is a doctrinal research method in which the evolution of copyright laws following contemporary art characteristics is expressed through court decrees and reviewing cases. The present analysis results show that fair-use, by considering parody and Transformative use, defends the expression and appearance of the artist’s creativity. Further, the study of court’s performance through doctrinal research method shows that the emergence of creativity is a common goal of intellectual property law and contemporary art.

    Keywords: Intellectual Property, Copy right, Contemporary Art, Fair Use, Appropriation
  • Fariba Shokrollahpour*, MohammadAli Gozashti, Ali Abasi Pages 53-66

    Semohcs is a scientific approach semiotics that examines the types of signs, the factors present in the process of production and exchange and their interpretation,  which began with a lecture by the famous linguist Ferdinand de Saussure at the University of Geneva.Narrative is a technique that is manifested in different forms in literary texts in the form of narrative structures. Its nature or realm is in the world of text. Narrative, despite its ability, needs to be present in the heart of narration, so it borrows from signs. This article examines the narrative of Abbas Kiarostami’s Night Exercise Scenario and the narrative structure of the story and the differences in its narrative style and visual presentation. The use of signs in Kiarostami’s works is seen visually in the form of landscapes and visual structures, and even the use of music and names of characters. Accordingly, in this research, in a new way and with a different attitude, the difference in the visual method of the narration has been considered.

    Keywords: Narrative in Film, Semiotics Approach, Narrative Structure of Script, Narrative Structure
  • Maryam Adel, Hassan Bolkhari Ghahi* Pages 67-83

    Modern Iranian painting emerged and developed between 1940 and 1970 A.D. and became the dominant current in the field of visual arts of Iran. The Khorus Jangi Society which consisted of a group of pioneering artists had an important role to establish this new current.The continuity and authority of this current is not only owed to the producers and distributors of modern works of art but also to the consumers-audiences of them. Although the emergence and continuation of Modern paintiongs was understandable along the policy of modernization, and cultural developments in Iran, it was not understandable for all urban classes. At the same time, the efforts of artists and the government to reduce the distance between people in general and these works of art were not very successful. Main question is about the origin and social class dependency of these audiences .Collecting information from the mentioned texts, and comparing them with the result of sociological studies about classes and social strata in Iran, has not only been effective in determining the accuracy and validity of this scattered information but also to some extent has clarified the class origin of Modern painting audiences. As a result, it can be said that most of the audience of Modern painting, not all of them, was from the upper class and elite, and the urban middle class, including intellectuals and students in genral. Due to some cultural factors such as religious and customary beliefs, and fashionism resulting from the modernization in Pahlavid era, it can not be inferred that all of mentioned classes had been consumers of Modern paintings or at least the most sincere fans of it.

    Keywords: Iranian Modern Painting, Audiences, Social Classes, Intellectuals, Art Students
  • Pages 85-102

    Today, cinema, as a cultural and social element, can take us to the depths of the layers of our current social life. Cinema is a collective art that has the ability to display sociological components. Components that with the advent of modernity and the intensity of its features in the seventies, made the foundations of tradition to decline. Cinema is not open to the public and, like other arts, is encrypted in features and performed in sign language. One of the salient features of this decade is the arrival of modernity and consequently the war of tradition and modernity. In this way, the reduction of local identity, emotional rupture, lifestyle changes, and the creation of class and social divisions are a cornerstone of cultural change that manifests itself at the community level as a result of the onslaught of modernism and the disappearance of tradition. Accordingly, this study tries to explore the components of the seventies society by criticizing the two films Under the Skin of the City and Two Women and adapting it to its contemporary society. The research method was descriptive-analytical based on statistical analysis and guided by library studies, observation and questionnaire tools. The questionnaire was based on 24 questions for 131 expert respondents. Image-based analysis is a multivariate regression test, semantic differentiation technique, and data output in SPSS software. Findings show that the correlation between the variables of the movies of the seventies and the sociological dependent variables of this decade is equal to 0.806, which shows a direct and strong correlation between the dependent and independent variables. According to the findings, the results indicate that the social situation in this decade due to the entry of the middle class into social and urban areas, had a great impact on issues such as culture, lifestyle, economy and even the urban body.

    Keywords: Sociology, semiotics, cinema, modernism, tradition