فهرست مطالب

ترویج علم - سال یازدهم شماره 19 (پاییز و زمستان 1399)

مجله ترویج علم
سال یازدهم شماره 19 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی زارع صفحه 0

    وقتی سانحه طبیعی مانند زلزله یا سیل رخ می دهد ، مردم زیادی به کمک به  آسیب دیدگان می پردازند و خود شهروندان آسیب دیده نیز تمام هم و غمشان بهبودی و ترمیم و بازسازی بعد از سانحه است. بهبود پایدار پس از فاجعه به معنای یادگیری از تجربه گذشته به منظور جلوگیری از بازآفرینی  آسیب پذیری است. شکل گیری  حافظه هم از روند بهبودی و هم از برنامه های توسعه اثر می پذیرد.  از این رو ، خاطره از فاجعه در ذهن مردم  ترکیبی است از  به خاطر سپردن ، فراموش کردن و غیبت عناصر فاجعه و هم می تواند ابزاری باشد و هم مانعی برای بهبود پایدار.  چگونه حافظه جمعی  پس از فاجعه برای پاسخگویی به نیازهای این دوره حساس ساخته می شود و چگونه آن را بهبود می بخشد؟ مطالعات و دستاوردهای علمی  اگرچه راه حل های ملموسی برای کاهش ریسک سوانح  در هنگام و یا پس از فاجعه ممکن است ارایه ندهد ولی موانع بالقوه را برای یادگیری از یک فاجعه و چگونگی غلبه بر آنها را  برجسته می کند. درک نحوه تکامل حافظه جمعی برای اتخاذ اقداماتی برای شکل دادن به تفکر علمی و دریافت جمعی ریسک و  فاجعه ، بر پایه علم ، در بین نسل ها و گروه های اجتماعی بسیار مهم است. چنین درکی از حافظه جمعی به آگاهی از  کاهش ریسک  سانحه کمک می کند. درک مشکلات  مقامات و سازمان های مدیریت بحران در هنگام سوانح مهم قبلی نیز  موجب تشویق به بررسی مجدد سانحه در چارچوب  چرخه ریسک می شود. بدین ترتیب می توان امید داشت که درس آموخته های سوانح به سرلوحه باید ها و نباید های یک جامعه افزوده شود. تا کنون  روش منسجمی برای مفهوم پردازی ، شناسایی و سازماندهی ارزش های انسانی وجود ندارد که به کمک آن بتوان به درک فاجعه طبیعی  به کمک سنجش متغیر هایی مانند جان انسان ها و درک عمومی مردم از بحران پرداخت. آنچه مردم به آن اهمیت می دهند از موارد انتزاعی تا ملموس متغیر است. ارزش های انتزاعی رایج شامل مواردی مانند خیرخواهی و انسان دوستی است. صفات ارزشمند ​​​شامل ارزش های پایه و طبیعی و زندگی و رفاه انسان است. افراد با درک علمی ، و با تجربه سانحه، معمولا  به اهمیت مکان ها و ویژگی های طبیعی محل های سانحه دیده توجه می‎کنند. در سال های اخیر به طور مداوم سوانحی از جمله زلزله و سیل ، پاندمی کرونا و طوفان های گرد و غبار را تجربه کرده ایم.  بسیاری از مناطق کشور مرتبا تحت تاثیر زلزله و سیل و همه گیری کووید 19  قرار دارند البته بعضی مردم اعتقاد دارند که خداوند جهان را کنترل می کند و ممکن است سوانح مجازات خدا باشد. با این حال ، این مانع تمایل آنها برای آماده شدن و مقابله با سوانح نمی شود. همچنین مشخص شده که تجربه مستقیم  چنین سوانحی الزاما و مستقیما  بر  درک ریسک آن اثر  نمی گذارد. یافته های تحقیقات انجام شده  توصیه می کند تا در زمینه افزایش آگاهی از مخاطرات و ریسک سوانح  از جمله آموزش، تشویق کار داوطلبانه و بهبود دسترسی عمومی به منابع اطلاعاتی حیاتی، و همگانی کردن دستاوردهای علمی در زمینه سوانح  تلاش شود.

    کلیدواژگان: سخن سردبیر
  • رقیه ودایع خیری، احسان درستکار* صفحات 1-27
    توجه به توسعه کالبدی شهر، یک ضرورت اساسی در برنامه های توسعه شهری محسوب می شود. در ایران گسترش سریع فیزیکی شهرها در قالب رشد بدون برنامه و ناموزون در راستای علل مختلف از جمله مهاجرت های بی رویه یکی از مشکلات اساسی شهرها محسوب شده که پدیده ای تحت عنوان پراکنده رویی از نتایج رشد این گونه می باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی تحلیل شاخص های توسعه شهری با رویکرد مولفه برتری و هوشمند در منطقه 16 تهران است. از میان نظریات و مکاتب مطرح شده در رابطه با حل مساله پراکنده رویی؛ نظریه رشد هوشمند شهری به عنوان نظریه پایه ای و هدایت گر تحقیق انتخاب شده است. روش اصلی مورد بررسی در پژوهش حاضر، روش توصیفی -تحلیلی است و از روش های متعددی جهت نیل به اهداف پژوهش و سنجش شاخص های پژوهش بهره گرفته شده است. نتایج آزمون T بیانگر این واقعیت است که متغیرهای بالا بردن قابلیت دسترسی، ایجاد محلات خودکفا و توسعه فشرده محلات با توجه به سطح معناداری بالاتر از 0.05 مطلوبیت پایین تری دارد. از سوی دیگر متغیر ایجاد محلات جذاب و با هویت، دارای مطلوبیت نسبی در محدوده مورد مطالعه می باشد. نتایج پژوهش ماهیت این تغییرات و محرک های آن ها موضوع اصلی بوده است و آنچه که پیگیری شده، رهیافتی به مدل و الگوی منطقه 16 تهران در دوران معاصر و اکنون بود. با این هدف، شاخص های تاثیرگذار شناسایی گردید، که خود بازتاب کالبدی مجموعه ساختاری موجود در سیستم شهری منطقه 16 بوده اند.
    کلیدواژگان: رشد هوشمند، توسعه، شاخص توسعه، تحلیل رشد هوشمند
  • مریم نوری، سمیه مرادحاصلی، فرحناز رستمی، حمید کریمی*، پوریا عطائی صفحات 28-46
    سواد اطلاعاتی و رایانه ای مفهومی است که در نتیجه تحولات و تغییرات سریع در فناوری های اطلاعاتی پیدا شده است که افراد به منظور ادامه حیات در جامعه اطلاعاتی به این نوع سواد نیازمندند. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر سواد اطلاعاتی و رایانه ای در دانشجویان تحصیلات تکمیلی کشاورزی در دو دانشگاه رازی و آزاد اسلامی کرمانشاه انجام شد. این تحقیق ازنظر هدف، کاربردی، از لحاظ کنترل متغیرها، غیرآزمایشی، ازنظر گردآوری داده ها، توصیفی و به صورت همبستگی، از نظر پارادایمی، روش کمی و مبتنی بر رگرسیون چندگانه (روش گام به گام) انجام شد. این مطالعه روی 355 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های رازی و آزاد اسلامی کرمانشاه انجام شد. افراد مورد بررسی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای با انتساب متناسب انتخاب شدند (n = 185). برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط پانلی از متخصصان تایید شد. برای تایید پایایی ابزار پژوهش نیز یک مطالعه راهنما و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ صورت پذیرفت. یافته ها نشان داد که میزان مهارت در کار با رایانه و اینترنت، مهارت در زبان انگلیسی، دانشگاه محل تحصیل و تعداد طرح های پژوهشی بر سواد اطلاعاتی و رایانه ای دانشجویان تحصیلات تکمیلی موثر بودند. می توان پیشنهاد کرد که تفاهم نامه های همکاری با سازمان فنی وحرفه ای انعقاد نمود و دانشجویان را ملزم به گذراندن دوره های مهارتی و دریافت گواهینامه های معتبر نظیر ICDL کرد.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، سواد رایانه ای، مهارت های رایانه و اینترنت، دانشجویان کشاورزی
  • مژده سلاجقه*، راضیه جهانشاهی جواران صفحات 48-77
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش مقایسه معیارهای ارزشیابی پژوهش ها در کشورهای آمریکا، انگلستان، ایتالیا، کانادا، استرالیا، فنلاند، هنگ کنگ، دانمارک و ایران است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع تطبیقی- توصیفی است. جامعه آماری کشورهای آمریکا، انگلستان، ایتالیا، کانادا، استرالیا، فنلاند، هنگ کنگ، دانمارک و ایران می باشد. این پژوهش بر اساس نحوه جمع آوری اطلاعات یک مطالعه توصیفی تطبیقی است و از نظر هدف کاربردی است. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات و مبانی نظری از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که یکی از اهداف ارزیابی پژوهش ها در کشورهای انگلستان، ایتالیا، فنلاند، هنگ کنگ، دانمارک و ایران اندازه گیری کیفیت تحقیقات و افزایش سطح کیفی آن ها است. از دیگر اهداف ارزیابی در تمام کشورها غیر از آمریکا تخصیص بودجه بر اساس عملکرد است. باشند. در کشور آمریکا تخصیص بودجه بر اساس ورودی های کمی، شاخص های آموزشی، تعداد مدارک کسب شده، یا تعداد فارغ التحصیلان کم درآمد یا عضو گروه های اقلیتی می باشند. در زمینهی شاخص های ارزیابی، این نتیجه حاصل شد که کشورهای ایران، آمریکا، استرالیا و دانمارک با استفاده از شاخص های کمی، تمام کشورها با شاخص های کیفی، کشورهای انگلستان، استرالیا، فنلاند با شاخص های تاثیرگذاری و کشورهای آمریکا و دانمارک با شاخص های برتری علمی به ارزیابی پرداخته اند.

    نتیجه گیری

    روش های ارزیابی پژوهش ها در کشورهای مختلف مبتنی بر داوری همتا، کتاب سنجی و ترکیب داوری همتا و کتاب سنجی است.

    کلیدواژگان: ارزیابی پژوهش، علم سنجی، ارزیابی علم، معیارهای ارزیابی
  • علی اصغر سعدآبادی* صفحات 78-113

    مطالعات مختلف نشان می دهند که به نقش مشارکت عمومی در توسعه علم، فناوری و نوآوری در کشورمان توجه چندانی نشده است. در بسیاری موارد تا تصمیمی در اسناد کلان سیاستی گنجانده نشود و به سازمان های دولتی و حکومتی ابلاغ نشود، شکل اجرایی به خود نمی گیرد. از این رو نهادهای سیاست گذار ملزم هستند سازوکاری برای مشارکت شهروندان متناسب با پتانسیل و علایق آن ها، در سیاست ها و اسناد بالادستی علم و فناوری بیندیشند. سند چشم انداز 20 ساله 1404 با هدف توسعه ی ایران در زمینه های مختلف فرهنگی، علمی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی تدوین شد. اما بررسی ها نشان می دهد که این سند در زمینه ی مشارکت عموم، جای کار بسیاری دارد؛ فلذا پژوهش پیش رو با هدف شناسایی آسیب ها و چالش ها از منظر مشارکت عمومی علم، فناوری و نوآوری، به بررسی این سند پرداخته است. در این راستا ابتدا پس از مصاحبه با خبرگان و بکارگیری تکنیکهای تحلیل مضمون و دلفی فازی، چارچوب مشارکت عمومی علم، فناوری و نوآوری در متن یک سند بالادستی را استخراج کرده است. در ادامه متن سند با توجه به چارچوب به دست آمده و بکارگیری تکنیک تحلیل محتوای کمی مورد ارزیابی قرار می گیرد. نتایج نشان داد که سند چشم انداز از منظر مشارکت، با چالشهای بسیاری مواجه است و در انتها و با مشخص شدن آسیب های سند چشم انداز، راهکارهایی جهت بهبود مشارکت عموم در این سند ارایه می شود.

    کلیدواژگان: سند چشم انداز 1404، مشارکت عمومی، آسیب شناسی، علم و فناوری
  • قاسم آزادی احمدآبادی* صفحات 115-139
    هدف

    داستان سرایی دیجیتال به عنوان روشی برای ایجاد و به اشتراک گذاری اطلاعات، ترویج غوطه وری و تعامل و نیز فراهم کردن زمینه های آموزش و یادگیری مبتنی بر تکرار و همکاری معرفی می شود. هدف این مطالعه، بررسی جایگاه قصه گویی در ارتباطات علمی، تبیین گونه های مختلف داستان پردازی و تعریف داستان گویی دیجیتال و قابلیت های آن است.

    رویکرد:

     این پژوهش تلاش کرد با رویکرد مطالعات کتابخانه ای، انواع قصه گویی که انسان ها از اوایل تاریخ بشریت برای گفتن داستان های بهتر استفاده کرده که شامل داستان شفاهی، تصویری، مکتوب و دیجیتال است را معرفی کند. در همین رابطه، داستان های دیجیتال نیز بسته به محتوا و هدفشان به سه دسته تقسیم شد: داستان های شخصی / روایت، داستان هایی که اطلاع رسانی می کنند یا دستورالعملی ارایه می دهند و داستان هایی که وقایع تاریخی را بررسی می کنند. رویکردهای داستان سرایی دیجیتالی نیز در 5 دسته تاریخ شفاهی، پادکست، روایت های تعاملی/ مکانی، روایت های چندرسانه ای و فرارسانه ای تقسیم شد.

    یافته ها:

     یافته های این پژوهش درخصوص بهره گیری از ابزارهای داستان سرایی دیجیتال در کشورمان حاکی از آن است که ورود و نفوذ این قابلیت در میان برجستگان علمی و پژوهشگران کمتر به چشم می خورد. به جز یکی دو مورد، به طورجدی به این مقوله اهمیت داده نشده و در ادبیات علمی و ترویجی کشورمان مهجور مانده است.

    نتایج

    درحالی که بسیاری از ابزارهای موجود، به طور رایگان در دسترس است و با صرف کمی زمان می توان از آنها در راستای تقویت ارتباطات علمی بهره برد. بنابراین، شایسته است دست اندرکاران حوزه ترویج علم در راستای آشناسازی پژوهشگران و اندیشمندان با این پدیده نوظهور، برنامه ریزی کرده و مسیر را بهره گیری دوجانبه پژوهشگران و مخاطبان عام هموار سازند.

    کلیدواژگان: ارتباطات علمی، ترویج علم، قصه گویی، داستان سرایی دیجیتال
  • سیده سمانه سیدی*، ابوالفضل درودی صفحات 139-163

    با اینکه یک کتاب چاپی امروزی بسیار شبیه کتابهایی به نظر می رسد که دهه ها پیش خریده می شدند، طوفانی از تغییرات بر کل بازار و بازیگران آن تاثیر گذاشته است. کسب و کارها بیش از پیش تحت تاثیر نیروهای تغییری مانند جهانی سازی، ادغام صنایع و البته فناوری قرار می گیرند و سالهاست که تازه واردی به نام تجارت الکترونیک تقریبا در تمام بازارهای جهان هنرنمایی می کند. در این میان برخی صنایع ستی همچون خرده فروشی کتاب نیز تحت تاثیر تغییر رفتارهای خرید مشتریان که نه تنها انتظار کیفیت بالاتر بلکه خدمات مبتنی بر پاسخگویی نیز دارند، قرار گرفته اند. در این پژوهش ابتدا به معرفی و ذکر تاریخچه صنعت کتاب در سطح بین الملل پرداخته شده و در ادامه بررسی خواهد شد که چگونه فناوری اطلاعات بر نشر و توزیع کتاب تاثیر می گذارد و همچنین در مورد تفاوتهای مدل کسب و کار الکترونیکی در مقایسه با شیوه ی سنتی آن بحث خواهد شد. بعلاوه به تغییرات درآمدی در مدل سنتی و دیجیتال پرداخته می شود. در این میان کسب و کار پیشنهادی برای این پژوهش، در صنعت بین المللی آمازون و در بازار داخلی طاقچه است. لذا به معرفی شرکت ها و مدل و محیط کسب و کارشان، بررسی عوامل موفقیت و شکست آنها و در نهایت مقایسه کسب و کارهای انتخابی و پیشنهاداتی برای گسترش ایده کسب و کار و آینده این صنعت به ویژه با توجه به تاثیر فناوری پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: کتابفروشی آنلاین، صنعت فروش کتاب، تجارت الکترونیک، آمازون، طاقچه
  • راضیه فرشید، سمیه جعفری*، خدیجه کلهری صفحات 164-186

    هدف این پژوهش، سنجش رفتار کارآفرینی سازمانی کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی است. جامعه آماری آن، تمامی کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان است. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد زامپاتکیس و موستاکیس نسخه 2007 است که در نهایت 114 پرسش نامه تکمیل شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان دارای رفتارکارآفرینانه هستند و میان ویژگی های رفتارکارآفرینی این گروه و رشته تحصیلی آن ها رابطه معناداری وجود دارد. وجود رابطه کلیدی معنادار میان رشته تحصیلی و رفتارکارآفرینی کتابداران، برای حرفه کتابداری و متخصصان آن دارای ارزش افزوده است. کتابخانه های عمومی با ارایه برنامه های ترویج کارآفرینی و نوآوری و تبدیل شدن به مراکز فناوری و ایجاد زمینه برای تشویق تولید خلاق در پیشرفت چشم اندازهای فناوری محور و اقتصاد دانش بنیان مشارکت می کنند. با پذیرش این نقش ها و کارکردها، کتابخانه ها نه تنها کاربران خود را توانا و قادر به شرکت در یک جامعه و اقتصاد دانش بنیان می سازند، بلکه آن ها خدماتشان را به منزله نمود واضحی از تصویر هوشمندی، خلاقیت و رقابتی عرضه می کنند. توجه به کتابخانه های عمومی به عنوان یکی از مولفه های جامعه و اقتصاد دانش بنیان در تحلیل ها و نتایج پژوهش حاضر و همچنین مطالعه متغیرهای تاثیرگذار بر رفتار کارآفرینی از موارد نوآوری این پژوهش است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، اقتصاد دانش بنیان، کتابخانه های عمومی، کتابداران، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
  • سیده زهرا حجت حسینی* صفحات 188-212
    هدف از این مطالعه بررسی واکنش کتابخانه های دانشگاهی در طول پاندمی کوید-19 و تعیین شیوه های کاری، الگوهای خدماتی، استراتژی های کاربردی و نقش ایفا شده آن ها بود. این مطالعه یک بررسی متن پژوهانه است که به روش تحلیل محتوا انجام پذیرفت. تعداد 25 مقاله در حوزه کتابخانه های دانشگاهی در دوران پاندمی کوید-19 از میان مقاله های منتشر شده در مجلات معتبر علمی بازیابی شده در پایگاه های اطلاعاتی مختلف به روش تصادفی انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که اکثر کتابخانه های دانشگاهی در کشورهای مختلف به صورت فیزیکی برای کاربران در هنگام شیوع این بیماری همه گیر بسته شده بودند اما به آنها خدمت رسانی می شد. در این دوران اکثرکتابخانه ها صفحات وب خود را نوسازی کردند، منابع جدیدی را تخصیص دادند، و طرح های آنلاین قوی را برنامه ریزی کردند. پورتال دانشگاه و دیگر ابزارهای رسانه های اجتماعی در طول این بیماری همه گیر از ابزارهای ارتباطی کم استفاده بودند. کارکنان کتابخانه دورکاری می کردند و به دلیل ارتباط شبانه روزی در طول هفته و بدون هیچ سیاست کاری رسمی برای پرداختن به روال های کاری جدید، احساس مسئولیت بیش از حد داشتند.کتابداران دانشگاهی احساس می کردند که شکاف دیجیتالی، نداشتن مهارت سواد دیجیتالی و سرعت پایین اینترنت مهمترین موانع انتقال آنها از حالت فیزیکی به حالت آنلاین و استفاده کمتر از منابع آنلاین کتابخانه و پورتال های وب است. این مطالعه همچنین توصیه ‎هایی را برای بهبود نقش کتابخانه /ها در چنین شرایطی ارایه داد.
    کلیدواژگان: کوید-19، خدمات کتابخانه اضطراری، خدمات برخط، کتابخانه دانشگاهی
  • ابراهیم رحیمی*، ایمان منجزی صفحات 213-238

    سازمانها جهت حفظ بقا و حفظ مزیت رقابتی خود، نیاز به کارکنانی دارد که از خود رفتارهای نوآورانه بروز دهند. با توجه به اهمیت نقش رابطه کارمند-سازمان و اعتماد سازمانی بر بروز رفتارهای نوآورانه در کارکنان، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر رابطه کارمند سازمان بر رفتار نوآورانه با میانجی گری اعتماد سازمانی انجام شده است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کارکنان پشتیبانی شعب بانک صادرات استان اصفهان به تعداد 100 نفر می باشد. انتخاب نمونه با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی ساده و با استفاده از فرمول آماری کوکران انجام گرفت و تعداد 80 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه بود. به منظور سنجش رابطه کارمند-سازمان از پرسشنامه محقق ساخته ؛ به منظور سنجش اعتماد سازمانی از پرسشنامه الونن و همکاران (2008) و به منظور سنجش رفتار نوآورانه از پرسشنامه میسمان و مولدر (2012) استفاده شد. روایی پرسشنامه بر اساس روایی محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزارهای PLS و SPSS تحلیل گردید. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که رابطه کارمند-سازمان تاثیری مستقیم، مثبت و معنادار بر رفتار نوآورانه و تاثیری غیر مستقیم، مثبت و معنادار بر رفتار نوآورانه از طریق اعتماد سازمانی دارد. نتایج همچنین نشان داد که رابطه کارمند-سازمان تاثیری مستقیم، مثبت و معنادار بر اعتماد سازمانی و اعتماد سازمانی تاثیری مستقیم، مثبت و معنادار بر رفتار نوآورانه دارد.

    کلیدواژگان: رابطه کارمند-سازمان، رفتار نوآورانه، اعتمادسازمانی
  • کریم کیاکجوری* صفحات 239-270

     امروزه، ارتباط مطلوب بین صنعت و دانشگاه به عنوان مقوله ای کارآمد در جهت توسعه اقتصادی- اجتماعی و موفقیت برنامه های آتی یک جامعه، ضرورتی انکارناپذیر شده است. ارتباط صنعت با دانشگاه، با توجه به نقشی که این دو نهاد در جامعه بازی می کنند، نیازمند سازوکارهای ویژه ای است که بدون پرداختن به آنها و نیز بدون ایجاد زمینه های مناسب، نمی توان بر کارآمدی آن دلخوش داشت. این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سیوال است که موانع همکاری دانشگاه و صنعت چه می باشد؟ در این راستا با توجه به بافت و شرایط نظام آموزش عالی (دانشگاه ها) و تعامل آن با صنعت و همچنین با توجه به ماهیت میان رشته ای بودن موضوع همکاری دانشگاه و صنعت، رویکرد کیفی و روش تحلیل تماتیک به عنوان روش تحقیق پ‍ژوهش حاضر انتخاب گردید با تحلیل تماتیک و استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند، اطلاعات از هفده نفر خبره و اعضا هیات علمی دانشگاه و نیز مدیران مراکز رشد، دفتر ارتباط دانشگاه با صنعت و مراکز کارآفرینی در حوزه صنعت، دانشگاه و تجاری سازی جمع آوری شد و با استفاده از روش کدگذاری باز و محوری، داده ها تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان دهنده موانع؛ محدودیت های دانشگاه، محدودیت های صنعت، موانع فرهنگی، موانع سازمانی، عملیاتی و موانع قانونی سیاسی می باشد. در انتها نتیجه گیری و پیشنهاداتی جهت توسعه همکاری دانشگاه با صنعت ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، همکاری، تحقیق کیفی، دولت
  • نجیبه عباسی رستمی*، فرانک صفری شاد، ابراهیم رحیمی صفحات 271-294
    امروزه سازمان های به خوبی به این امر واقفند که مهم ترین دارایی هرسازمانی منابع انسانی آن است. برند منابع انسانی به عنوان یک منبع رقابتی استراتژیک به عنوان موضوع جدیدی در سال های اخیر مطرح شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر برند منابع انسانی بر بهره وری نیروی انسانی سازمانی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان امور اقتصادی و دارایی شهرستان کرمانشاه به تعداد 116 نفر است. جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. در این پژوهش برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی سازه و برای تعیین اعتبار و پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده گردیده است. به منظور تجزیه و داده ها از نرم افزار PLS استفاده شده است. یافته ها حاکی از تاثیر مستقیم و مثبت برند منابع انسانی بر بهره وری نیروی انسانی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان امور اقتصادی و دارایی شهرستان کرمانشاه به تعداد 116 نفر است. جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. در این پژوهش برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی سازه و برای تعیین اعتبار و پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده گردیده است. به منظور تجزیه و داده ها از نرم افزار PLS استفاده شده است. یافته ها حاکی از تاثیر مستقیم و مثبت برند منابع انسانی بر بهره وری نیروی انسانی است.
    کلیدواژگان: برندمنابع انسانی، مدیریت شهرت شرکت، مدیریت فرهنگ شرکت، مدیریت گزاره ارزش شرکت، بهره وری
  • قربان وهابزاده کبریا* صفحات 295-315
    در میان همه مخاطرات طبیعی در جهان و از جمله در ایران سیل از مخرب ترین آن هاست و بیشترین فراوانی وقوع را نیز داراست. با این وجود به دلیل نیاز اساسی انسان به آب، بشر اولیه مجبور بوده که در کنار رودخانه ها ومحیط های آبی زندگی کند. برای تداوم رابطه متعادل بین انسان و طبیعت و توسعه پایدار، شناخت طبیعت برای انسان مهم بوده و این شناخت جزء از راه آموزش به دست نمی آید. درهمین راستا تاسیس پارک موزه سیل در برخی کشورها آغاز گردید که محلی برای ایجاد آرامش توام با تفکر وتجربه درباره سیل و پیامد های منفی آن است. پارک-موزه سیل مکانی است جهت ارایه دستاورد علمی روز با زبانی ساده درقالب دستگاه ها و وسایل آموزشی باهدف افزایش سطح سواد جامعه تا مردم بتوانند به طور عملی با بخش های مختلف سیل آشنا شوند. این موزه ها درتمام نقاط دنیا مزایای زیادی برای شهر وکشور خود بهمراه دارند که ایجاد شغل های علمی و غیرعلمی وتا رشد اقتصادی منطقه را شامل می شوند. در این مقاله به بررسی ساختار، اهداف و دستاوردهای موزه سیل می پردازیم و فوایدی که این موزه برای جامعه، افراد، شهر وکشوردارد را شرح می دهیم. ازآنجایی که به جز 10درصد از مساحت ایران، بقیه نقاط پتانسیل سیل خیزی دارد ، لذا این مقاله بر آن است تا مروری بر مهمترین موزه های سیل جهان داشته و از تجارب آن ها برای احداث پارک موزه سیل در ایران استفاده گردد.
    کلیدواژگان: بلای طبیعی، موزه سیل، تکنیک آموزشی
|
  • Roghayeh Vadaie Kheiri, Ehsan Dorostkar * Pages 1-27
    Attention to the physical development of the city is a basic necessity in urban development programs. In Iran, the rapid physical expansion of cities in the form of unplanned and uneven growth for various reasons, including uncontrolled migration, is one of the main problems of cities, which is a phenomenon called scattering of the growth results of this species. The main purpose of this study is to analyze the indicators of urban development with the approach of superiority and intelligence in the 16th district of Tehran. Among the theories and schools proposed in connection with the solution of the scattered superficial problem; The theory of urban smart growth has been selected as the basic theory and guide of research. The main method studied in the present study is descriptive-analytical method and several methods have been used to achieve the objectives of the research and measure the research indicators. The results of T-test indicate the fact that the variables of increasing accessibility, creating self-sufficient neighborhoods and intensive development of neighborhoods are less desirable due to the significance level higher than 0.05. On the other hand, the variable of creating attractive and identity-based neighborhoods has a relative desirability in the study area. The results of the study The nature of these changes and their stimuli has been the main issue and what was followed was an approach to the model of Tehran's 16th district in the contemporary and present era. To this end, effective indicators were identified, which were themselves a physical reflection of the existing structural set in the urban system of District 16.
    Keywords: Smart Growth, Development, development index, smart growth analysis
  • Maryam Nouri, Moradhaseli Somayeh, Farahnaz Rostami, Hamid Karimi *, Pouria Ataei Pages 28-46
    Information and computer literacy is a concept emerged through the rapid transformation of information technologies, which is essential to survival in an information community. The present study aimed to factors affecting of information and computer literacy of graduate students of agriculture in the Razi University and Islamic Azad University, Kermanshah. This research was performed in terms of purpose, application, in terms of variable control, non-experimental, in terms of data collection, descriptive and correlational, in terms of paradigm, quantitative method and based on Multiple Regression (Stepwise Method). This study was conducted on 355 graduate students at Razi University and Islamic Azad University in Kermanshah. The sample was selected via multistage random sampling (n = 185). Data were collected using the questionnaire. The content and face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. Reliability was strengthened through pilot testing and calculating Cronbach’s alpha. The findings showed that computer and internet skills, English language skills, the university of study and the number of research projects affected the information and computer literacy of graduate students. It can be suggested that memorandums of cooperation be established with the technical and professional organization and that students be required to take skill courses and obtain valid certificates such as ICDL.
    Keywords: Information Literacy, computer literacy, Computer, Internet Skills, Agricultural Students
  • Mozhdeh Salajegheh *, Razieh Jahanshahi Javaran Pages 48-77
    Purpose

    The goal of this research is to perform a comparative study on research evaluation criteria in, UK, Italy, Canada, Australia, Finland, Hongkong, Denmark and Iran.

    Methodology

    The present study is a comparative-descriptive study that was conducted to compare the evaluation criteria of research in the United States, United Kingdom, Italy, Canada, Australia, Finland, Hong Kong, Denmark and Iran. This research is a descriptive study based on the method of data collection, library method (authoritative articles presented in this field) has been used to collect information related to literature and theoretical foundations.

    Findings

    The findings showed that one of the purposes of evaluating research in the United Kingdom, Italy, Finland, Hong Kong, Denmark and Iran is to measure the quality of research and increase its quality level. Another goal of evaluation in all countries except the United States is to allocate performance-based funding. In the United States, budgets are based on quantitative input, educational indicators, number of degrees obtained, or the number of low-income graduates or members of minority groups. In terms of evaluation indicators, it was concluded that Iran, USA, Australia and Denmark evaluate the researches with quantitative indicators, all mentioned countries evaluate with qualitative indivators, the United Kingdom, Australia, Finland evaluate with impact indicators and the United States and Denmark assess with scientific superiority indicators.

    Conclusion

    The results showed that the evaluation methods of research in different countries are based on peer review, bibliometrics and a combination of peer review and bibliometry.

    Keywords: Research evaluation, Science Evaluation, Research evaluation criteria, Scientometric
  • AliAsghar Sadabadi * Pages 78-113

    Various studies show that the role of social participation in the development of science and technology in our country has not received much attention. In many cases, it will not be implemented until a decision is included in the macro-policy documents and communicated to government agencies. Therefore, policy-making institutions are required to think of a mechanism for citizen participation commensurate with their potential and interests in science and technology upstream policies and documents. The Iran's 20-year vision plan was compiled with the aim of developing Iran in various cultural, scientific, economic, political and social fields. Therefore, the current research with the aim of identifying the disadvantages and challenges of this document from the perspective of social participation in science and technology, has examined this document. The present study in two stages (description and challenge), after interviewing experts and using thematic analysis and fuzzy Delphi, has extracted the framework of social participation in science and technology in the text of an upstream document. In the second step, the text of the document is evaluated according to the obtained framework and the application of quantitative content analysis technique. The results show that the vision document faces several disadvantages from the perspective of participation. At the end, with the identification of the damage to the vision document, suggestions will be made to fix these damage.

    Keywords: Iran', s 20-year vision plan, Public Engagement, Pathology, Science, Technology
  • Ghasem Azadi * Pages 115-139

    Porpouse: 

    Digital storytelling is introduced as a way to create and share information, promote immersion and interaction, as well as provide opportunities for repetitive and collaborative training and learning. The purpose of this study is to investigate the importance of storytelling in scientific communication, explain the different types of storytelling and define digital storytelling and its capabilities.

    Approach: 

    This study by documentary method sought to identify the types of storytelling that humans have used since the beginning of human history to tell better stories, these forms include: oral, visual, written, and digital stories. In this regard, digital stories are divided into three categories depending on their content and purpose personal stories / narratives, informative or instructive stories, and stories that examine historical events. Digital storytelling approaches include: oral history, podcasts, interactive / spatial narratives, multimedia and hypermedia narratives.

    Findings

    The findings of this study regarding the use of digital storytelling tools in our country indicate that the influence of this feature is rarely used by prominent scientists and researchers. Except for one or two cases, this issue has not been seriously considered and has been neglected in the scientific and promotional literature of our country.

    Results

    While many of the available tools are free, they can be used to strengthen scientific communication easily. Therefore, it is suggested those involved in science promotion to plan in order to introduce researchers and scientists with this emerging phenomenon, and to pave the way for the mutual benefit of researchers and the general public.

    Keywords: Scientific Communication, Science Promotion, Storytelling, Digital Storytelling
  • Seyedeh Samaneh SEYEDI *, Abolfazl Darroudi Pages 139-163

    Although a printed book today looks very much like a book bought decades ago, a storm of change has affected the entire market and its actors. Businesses are increasingly affected by changing forces such as globalization, industrial integration and, of course, technology, and for years a newcomer called e-commerce has been performing in almost every market in the world. Meanwhile, some industries such as book retail have also been affected by changing customer buying behaviors that expect not only higher quality but also responsive services. This study first introduces and mentions the history of the book industry at the international level and then examines how information technology affects the publication and distribution of books, as well as the differences between the e-business models compared to the traditional method will be discussed. In addition, income changes in the traditional and digital model are discussed. The proposed business for this research is Amazon in the international industry and Taghche in the domestic market. Therefore, companies will be introduced and their business model and environment, their success and failure factors will be examined, and finally, selected businesses will be compared and suggestions will be made to expand the business idea and the future of this industry, especially considering the impact of technology.

    Keywords: Online Bookselling, Bookselling, e-commerce, Amazon, Taghche
  • Razieh Farshid, Somayeh Jafari *, Khadijeh Kalhori Pages 164-186

    The purpose of this study is to assess the organizational entrepreneurial behavior of librarians in public libraries in Khuzestan province. The present research is of applied type and survey method. Its statistical population is all librarians of public libraries in Khuzestan province. The research tool is the standard questionnaire of Zampatkis and Mustakis version 2007. Finally, 114 completed questionnaires were analyzed using SPSS software. Findings showed that librarians of public libraries in Khuzestan province have entrepreneurial behavior. There is a significant relationship between the characteristics of entrepreneurial behavior of librarians in public libraries of Khuzestan province and their field of major. The existence of a significant key relationship between the field of major and entrepreneurial behavior of librarians is of added value for the librarianship profession and its professionals. Public libraries contribute to the advancement of technology-driven perspectives and the knowledge-based economy by providing programs to promote entrepreneurship and innovation and to become technology centers and create opportunities to encourage creative production. By embracing these roles and functions, libraries not only enable their users to participate in a knowledge-based society and economy, but also provide their services as a clear representation of the image of intelligence, creativity and competition. Attention to public libraries as one of the components of society and knowledge-based economy in the analysis and results of the present study, as well as the study of variables affecting entrepreneurial behavior are the innovations of this study.

    Keywords: Entrepreneurship, Knowledge-Based Economy, Public libraries, Librarians, Public Libraries of Iran
  • Seyyde Zahra Hojjat Hoseini * Pages 188-212
    SummaryThe purpose of this study was to investigate the reaction of academic libraries during the Pandemic -19 and determining work practices, service patterns, functional strategies and their played role. This study is a literary study that was performed by content analysis. 25 articles in the field of academic libraries during the Pandemia of the Pandemia -19 were selected from among articles published in reputable scientific journals in different databases were randomly selected and analyzed. Findings showed that most university libraries in different countries were physically closed for users during the prevalence of this epidemic, but served. In this period, the majorities renovated their web pages, re-assigned resources, and planned strong online designs. The university portal and other social media tools were used during the epidemic of communication tools. The library employees were durable, and because of the night-time relationship, during the week and without any formal work policy, they felt too responsible for addressing new workloads. Academic librarians felt that the digital gap, lack of digital literacy skills and low speed Internet The most important barriers to transferring them from physics to online mode and less use of library online resources and web portals. This study also provided recommendations to improve the role of libraries in such conditions.
    Keywords: Covid -19, Emergency Library Services, Online Services, university library
  • Ebrahim Rahimi * Pages 213-238

    In order to survive and maintain its competitive advantage, organizations need employees who engage in innovative behaviors. Given the importance of the role of employee-organization relationship and organizational trust in the emergence of innovative behaviors in employees, this study was conducted to investigate the effect of organizational employee relationship on innovative behavior mediated by organizational trust. The research method is descriptive-analytical and correlational. The statistical population of the present study includes the support staff of 100 branches of Bank Saderat in Isfahan province. Sample selection was performed using a simple random sampling method using Cochran's statistical formula and 80 people were selected as a sample. The data collection tool was a questionnaire. In order to measure the employee-organization relationship, the researcher made a questionnaire; The Elonen et al. (2008) questionnaire was used to measure organizational trust, and the Guest and Mulder Questionnaire (2012) was used to measure innovative behavior. The validity of the questionnaire was measured based on the validity of the content and its reliability through Cronbach's alpha. The information was analyzed using PLS and SPSS software. The findings from the data analysis showed that the employee-organization relationship has a direct, positive and significant effect on innovative behavior and an indirect, positive and significant effect on innovative behavior through organizational trust. The results also showed that the employee-organization relationship has a direct, positive and significant effect on organizational trust and organizational trust has a direct, positive and significant effect on innovative behavior.

    Keywords: employee-organization relationship, Innovative behavior, organizational trust
  • Karim Kia Kojouri * Pages 239-270

    Today, the favorable relationship between industry and academia as an efficient category for socio-economic development and the success of a society's future plans has become an undeniable necessity. The relationship between industry and the university, given the role that these two institutions play in society, requires special mechanisms that can not be enjoyed without addressing them and without creating the right context. This article seeks to answer the question of what are the barriers to university-industry cooperation? In this regard, according to the context and conditions of the higher education system (universities) and its interaction with industry and also due to the interdisciplinary nature of university-industry cooperation, a qualitative approach and thematic analysis method was selected as the research method. By thematic analysis and using semi-structured interviews, information was collected from seventeen experts and faculty members of the university as well as managers of growth centers, university-industry relations office and entrepreneurship centers in the field of industry, university and commercialization. Data were analyzed by open and centralized coding method. Research results indicate barriers; University restrictions include industry restrictions, cultural barriers, organizational, operational barriers, and political-legal barriers. Finally, conclusions and suggestions for developing the university's cooperation with industry are presented.

    Keywords: university, Industry, cooperation, qualitative research, Government
  • Najibeh Abbasi Rostami *, Ebrahim Rahimi Pages 271-294
    Organizations today are well aware of the fact that its most important asset is its human resources. The human resource brand has been raised as a new issue in recent years as a strategic competitive resource. The purpose of this research is to investigate the effect of human resource brand on organizational productivity. The statistical population of the present study is the Kermanshah Economic and Capital Affairs Department, which has 116 employees. A standard questionnaire was used to collect the required information. In this research, construct validity was used to determine the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha method was used to determine validity and reliability. To analyze data, PLS software has been used. Findings show the direct and positive impact of the HR brand on human resource productivity.construct validity was used to determine the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha method was used to determine validity and reliability. To analyze data, PLS software has been used. Findings show the direct and positive impact of the HR brand on human resource productivity. PLS software has been used. Findings show the direct and positive impact of the HR brand on human resource productivity.construct validity was used to determine the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha method was used to determine validity and reliability. To analyze data, PLS software has been used. Findings show the direct and positive impact of the HR brand on human resource productivity.
    Keywords: Human resources brand, Company reputation management, Corporate culture management, Company value management, Productivity
  • Ghorban Vahabzadeh Kebria * Pages 295-315
    Among all natural hazards in the world, including in Iran, floods are the most destructive and have the highest frequency. However, due to the basic human need for water, early humans were forced to live along rivers and aquatic environments. To maintain a balanced relationship between man and nature and sustainable development, knowledge of nature is important to man and this knowledge is not achieved through education. In this regard, the establishment of the Flood Museum Park has begun in some countries, which is a place to create peace with thinking and experience about the flood and its negative consequences. The museum of flood-park is a center based on science to present the up-to-date achievement of flood science from all over the word with the goal of improvement in knowledge of society by equipment and devices,how people can learn flood sciences practically.several valuale benefits have been presented by museums of flood sciences from all over the word,such as useful scientific and non-scientific jobs,economic development.this article ,evaluate the structure ,goals and achievement of the museum of flood science and its benefits for society,people ,city and country. Exception 0/10 of area of iran,the other have the flood potential.this article incline to review the most important flood-park museum from all over the word for stablishment the flood museum in iran.
    Keywords: natural hazard, Flood museum, Educational technique