فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید مهدی سیدی*، عفت قدیرزاده صفحات 5-11
    زمینه و هدف

    موتور محرکه توسعه یافتگی در هر کشوری نتیجه عمل و فکر نخبگان است. نقش نخبگان هر جامعه در افتخار و استقلال آن کشور نقشی بارز است، و نباید آن را نادیده گرفت. به منظور شناخت بهتر دیدگاه مقام معظم رهبری در زمینه نخبگان و فراهم شدن امکان بهره گیری از نظریات ایشان در سیاست های کلی امور نخبگان اقدام به تحلیل محتوای سخنرانی های ایشان و تطابق نظرات ایشان با سند راهبردی کشور در امور نخبگان شد.

    روش

    این بررسی توصیفی تحلیلی ابتدا به بررسی کلیه سخنرانی های مقام معظم رهبری که به نوعی با موضوع نخبگان مرتبط بوده پرداخته است. سپس مفاهیم کلیدی استخراج و با سند راهبردی کشور در امور نخبگان تطابق داده شده و ارتباطات بین آنها مشخص شده است.

    یافته ها:

     این بررسی نشان می دهد که بسیاری از نظرات راهبردی و مهم مقام معظم رهبری از قبیل تولید علم، تولید فکر، جریان سازی و... در سند راهبردی کشور در امور نخبگان لحاظ نشده است و ضروری است که در سیاست های کلی کشور در امور نخبگان که در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال تدوین است مورد توجه قرار گیرد.

    نتیجه گیری:

     در مجموع منظومه ارایه شده توسط مقام معظم رهبری جامع و چند وجهی است و نیاز است تا راهکارهای اجرایی و عملیاتی برای آنها تدوین و نظارت بر اجرای آنها نیز در اسناد تمهید شود.

    کلیدواژگان: بنیاد نخبگان، سیاست های کلی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، مقام معظم رهبری، نخبگان
  • مرضیه وحیددستجردی، شیرین سلطان خواه، پروین پاسالار، معصومه حسینی* صفحات 12-17
    زمینه و هدف

    منابع انسانی نخبه و کارآمد نقش حیاتی در عرصه های مختلف ملی داشته  و از اصلی ترین عوامل رشد و توسعه کشورها به شمار می رود، کمبود این سرمایه اثربخش فرایند توسعه را در کشورهای در حال توسعه به تاخیر می اندازد. بنابراین شناسایی چالش های مرتبط با آنها و مدیریت مطلوب آنها بسیار مهم تلقی می شود. هدف مقاله حاضر شناسایی چالش ها و راهبردهای اولویت دار در حوزه نخبگان سلامت کشور است.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع کیفی است. گروه علمی سلامت زنان فرهنگستان علوم پزشکی با بررسی و تحلیل اسناد بالادستی و روش بحث گروهی با حضور مدیران مرتبط با نخبگان کشور، متخصصان علوم بالینی و سلامت در سه جلسه دو ساعته موضوعات و چالش های اولویت دار مرتبط با نخبگان سلامت از منظر اسناد بالادستی مربوطه، نظرات خبرگان و براساس شرایط موجود در کشور را مشخص کردند.

    یافته ها: 

    با بررسی و تحلیل اسناد بالادستی و نظرات شرکت کنندگان در بحث های گروهی، تعریف نخبه و نخبه پروری مورد اجماع واقع شد. همچنین مجموعه ای مشتمل بر 27 چالش مانند کاهش سهمیه آزاد برای ورود به رشته های پزشکی، کافی نبودن حمایت های لازم برای تحصیل در مقاطع بالاتر، نبود ضمانت اجرایی تکالیف محول شده به دستگاه ها در امور نخبگان تدوین شد. چالش ها و مشکلات مرتبط با مراحل سه گانه نخبه پروری شامل پرورش و شناسایی نخبگان (4چالش)، هدایت نخبگان (چالش5)، حمایت و به کارگیری نخبگان (3چالش) نیز مطرح و جمع بندی شد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به شرایط کنونی و وجود چالش ها و مشکلات مطرح شده با پدیده مهاجرت نخبگان مواجه هستیم، ارایه راهکارها باید با استفاده از توان و ظرفیت های تمامی دستگاه ها و سازمان های مرتبط تدوین شود. اجرای راهکارهای پیشنهادی نیازمند زیرساخت ها و فرایندهای مناسب، همکاری بین بخشی و مشارکت جامعه نخبگان در راستای تحقق چشم انداز جمهوری اسلامی ایران و کسب جایگاه مرجعیت علمی می باشد

    کلیدواژگان: چالش، راهبرد، سلامت، نخبگان
  • شهرام یزدانی، مرضیه دشتی رحمت آبادی*، مریم حسینی ابرده، علی اکبر حق دوست صفحات 18-25
    زمینه و هدف

    هدف این مطالعه بررسی نقش استعدادهای درخشان و نخبگان در دستیابی به مرجعیت علمی و پیشنهاد الگوی مشارکت حداکثری نخبگان در نیل به مرجعیت علمی می باشد.

    روش

    در این مطالعه از استراتژی مرور نقادانه کارنول و دالی (Carnwell and Daly) استفاده شد. به منظور یافتن منابع و مطالعات مرتبط، در داده پایگاه های معتبر علمی مانند: سایت های SID، Google، Google Scholar، Scopus، Iran Medex، و Web of Science در سال های 2011 تا 2021 ترکیبی از کلمات کلیدی نخبه، استعداد درخشان، مدیریت نخبه، مرجعیت علمی جستجویی جامع به دو زبان فارسی و انگلیسی انجام شد. متون توسط پژوهشگران به طور مستقل مورد بررسی قرار گرفتند. از مجموع 40 مقاله به دست آمده، براساس معیارهای ورود و خروج و حذف مطالعات تکراری 8 مقاله که مرتبط با هدف مطالعه بودند ارزیابی شدند.

    یافته ها:

     یافته های این مطالعه در سه تم محتوایی 1) نقش های نخبگان، 2) فرایند مدیریت نخبگان، 3) تقسیم بندی وظایف در فرآیند مدیریت نخبگان، ارایه شده است. نقش های خبرگان شامل سه نقش فرودستی، میان دستی و فرادستی (Subordinates roles) معرفی گردیده است؛ که در تم مدیریت نخبگان موثرترین عوامل و در بخش تقسیم بندی وظایف، به وظایف هر یک از نهادها در فرایند مدیریت نخبگان پرداخته شده است.

    نتیجه گیری: 

    تحقق مرجعیت علمی در جمهوری اسلامی ایران مستلزم وجود نظام ها، فرآیندها و ساختارهایی است که نخبگان بتوانند در حوزه های راهبردی کشور ایفاکننده نقش های مختلف خود از جمله نقش های فرادستی باشند، و جامعه نیز از حضور ایشان منتفع گردد؛ در این مقاله بر اهمیت دارا بودن برنامه هایی رسالت محور، تمایزیافته و کلان در هر یک از نهادهای حاکمیتی برای توسعه صلاحیت های نخبگانی افرادی که دارای استعدادهای برتر هستند، تاکید گردیده و همچنین با ارایه الگویی مشخص به تمهیدات لازم جهت هدایت نخبگان به نقش های تعیین کننده اشاره شده است.

    کلیدواژگان: تیزهوشان، راهبرد، سیاست علمی، علم گرایی، نخبگان
  • علی جعفریان*، علیرضا پارساپور، فریبا اصغری، فرهاد شاهی صفحات 29-35
    زمینه و هدف

    تعارض منافع در نظام سلامت چالش جدی است که جنبه های مختلف آن باید مورد واکاوی و شناسایی قرار گیرد. هدف از این مقاله شرح اهمیت و عوامل زمینه ساز و چگونگی مدیریت تعارض منافع در نظام سلامت است.

    روش

    در یک پروژه پژوهشی پس از جمع آوری مقالات و مستندات موجود، بحث و تحلیل آنها در یک گروه کارشناس انجام شده و مقاله حاضر به کلیات موضوع می پردازد.

    یافته ها:

     تعریف تعارض منافع، عوامل موثر بر آن، سوءبرداشت ها و نحوه برخورد عملی با موقعیت تعارض منافع به تفصیل بیان شده است.

    نتیجه گیری: 

    تعارض منافع موضوعی پیچیده و دارای ابعاد متعدد است و به همین دلیل یافتن یک راهکار ساده برای آن ممکن نیست. برای مدیریت موقعیت های تعارض منافع در امور مختلف کشور از جمله حوزه سلامت، تصویب یک قانون جامع برای تمام دستگاه ها با توجه به موارد خاص برای هر گروه ضروری است.

    کلیدواژگان: برنامه های نظام های بهداشتی، تعارض منافع، مدیریت
  • صفحات 36-37

    در این خلاصه سیاستی، راهبردها و اقدامات پیشنهاد شده توسط فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران در راستای تحقق سیاست های کلی سلامت، ابلاغی مقام معظم رهبری برای ارتقا نظام انتخاب دانشجویان طالب علم، متدین، صالح و متعهد به نیازهای سلامت جامعه درآموزش عالی سلامت ارایه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، انتخاب دانشجو
  • محمدعلی محققی*، سیدعلیرضا مرندی، سید جمال الدین سجادی جزی، سید محمدرضا کلانتر معتمدی، سید محسن فروتن، سید حسن امامی رضوی، باقر لاریجانی، حسین ملک افضلی، مرضیه وحیددستجردی، نرگس تبریزچی، علی اکبر حق دوست، غلامرضا پورمند، محمدحسین شاهدی، محمدعلی کی نژاد، سیدمهدی سیدی، کامران باقری لنکرانی صفحات 38-51
    زمینه و هدف

    هدف نهایی پذیرش دانشجو در نظام آموزش عالی سلامت، برطرف کردن مشکلات و برآورده ساختن نیازهای سلامت جامعه است. برای تحقق توسعه در علوم، فنون، مراقبت ها و خدمات سلامت و برخورداری از یک نظام سلامت قوی، کارآمد و پاسخگو، ایجاد تغییرات اساسی در نظام پذیرش دانشجو مورد نیاز است .ارتقا نظام انتخاب دانشجو برای تربیت نیروی انسانی سلامت، متناسب با ارزش ها، اخلاق پزشکی و آداب حرفه ای اسلامی، برای کاربرد در سیاست گذاری سلامت و برنامه ریزی آموزش عالی سلامت، در این مطالعه بررسی شده است.

    روش

    روش این مطالعه کتابخانه ای و میدانی و اجماع نظرات خبرگانی فرهنگستان علوم پزشکی است.

    یافته ها:

     نظام انتخاب دانشجو باید بر شالوده های زیر استوار و متحول شود: «تفکرات و ارزش های اسلامی، با تاکید بر عدالت آموزشی و عدالت در سلامت، عوامل اجتماعی سلامت، اخلاق پزشکی و آداب حرفه ای اسلامی سلامت»؛ « نیازهای سلامت جامعه»؛ «شناخت استعدادها، رعایت علایق، هدایت انگیزه ها و در نظر داشتن توانمندی های جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی داوطلبان، متناسب با رشته های تحصیلی؛ و سالم سازی رقابت بین داوطلبان»؛ «منطقی نمودن تقاضای اجتماعی، برای ورود به رشته های پرمتقاضی»؛ «تحول راهبردی در عوامل مهم تاثیرگذار نظیر استعداد و علاقمندی، سهمیه ها، جنسیت، بومی گزینی، مقاطع ورودی و نظایر آن»

    نتیجه گیری:

     دانشجوی منتخب برای تربیت در نظام آموزش عالی سلامت، باید طالب علم؛ متدین؛ صالح و متعهد به نیازهای سلامت جامعه باشد و از ظرفیت های ارزش آفرینی؛ پویایی؛ نشاط؛ تحول آفرینی؛ و خلاقیت و نوآوری؛ برخوردار باشد. استادان و نظام دانشگاهی نیز باید نسبت به تربیت دانش آموختگانی دانشمند؛ مومن؛ خردمند؛ اندیشمند؛ مجاهد و اهل عمل؛ دارای انگیزه های الهی و انسانی؛ برگرفته از مکتب اسلام و انقلاب اسلامی؛ برای خدمت در راستای تامین، حفظ و ارتقای سلامت مردم؛ اهتمام نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، آموزش عالی، گزینش دانشجو
  • حیدر نجفی رستاقی، مصطفی کوچک زایی*، محمدحسین شاه آبادی صفحات 56-65
    زمینه و هدف

    محققان، سیاست پژوهان و سیاست گذاران اجتماعی همواره به خانواده به عنوان یکی از مهم ترین محورهای سیاستی ملی توجه ویژه ای داشته اند. در این پژوهش هدف اصلی بررسی کلان روندهای تحولات عرصه خانواده و آینده نگری و تبیین روندها، شواهد و ملاحظات ملی در خط مشی گذاری نهاد خانواده در ایران می باشد.

    روش

    داده های مورد استفاده در این پژوهش مبتنی بر مطالعات اسنادی استخراج شده و از رویکرد آینده نگری مبتنی بر روندپژوهی در تبیین مسایل و چالش ها بهره گیری شده است. در این پژوهش تحولات نهاد خانواده در سطوح مختلف مورد بررسی قرار گرفته و با شناسایی کلان روندهای آینده پژوهانه و تحلیل راهبردی وضعیت موجود، راهکارهایی برای خط مشی گذاران در این عرصه پیشنهاد گردیده است.

    یافته ها:

     از جمله مهم ترین روندهای مربوط به آینده تحولات خانواده در ایران می توان به مواردی همچون تضعیف مسایل اخلاقی و معنوی و سست شدن روابط عاطفی در خانواده، کوچک شدن خانواده به همراه زندگی در خانه های کوچک، افزایش مصرف گرایی، فردگرایی، افزایش تقاضای زنان برای اشتغال و تحصیل و مشارکت اجتماعی، تغییر هرم قدرت در خانواده، افزایش مهاجرت و شهرنشینی، گسترش شبکه های اجتماعی و ارتباطات ، تغییر شکل ساختار خانواده و... اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    به عنوان نتیجه می توان گفت که کشور نیازمند آسیب شناسی کلان روندهای متاثر از گفتمان مدرنیته در عرصه خانواده بوده و ضرورت دارد که در جهت حرکت به سمت ارزش ها و باورهای مبتنی بر گفتمان اسلامی ایرانی خانواده در جهت تشکیل، تحکیم و تعالی برای این نهاد الهی گام های موثری برداشته شود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سیاست خانواده، خط مشی گذاری عمومی
  • فاطمه آزادیان، حسن هاشمی*، محمدرضا کریمی، علی ریاستی، اکبر اجرایی، شعله سادات رضوی، سعید آهنگران صفحات 66-71
    زمینه و هدف

    بی توجهی به بهداشت مساجد ممکن است باعث انتقال عوامل بیماری زا شود. هدف از اجرای این مطالعه به دست آوردن اطلاعات کافی برای ساخت یک ابزار مناسب برای ارتقا بهداشت محیط مساجد است.

    روش

    در این مطالعه توصیفی با 51 نفر(نمازگزاران، روحانیون و خادمان) مصاحبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده‏ها از روش تحلیل محتوای استنتاجی استفاده شد. سپس کدگذاری باز و دسته‎بندی کدها و طبقات و اکتشاف صورت گرفت.

    یافته ‏ها:

     نظارت واحدهای بهداشت محیط هر منطقه به بهسازی اصولی تمامی قسمت های مختلف مسجد مانند سطوح در تماس مکرر، سرویس های بهداشتی، نحوه استفاده ایمن از شوینده ها، نظارت بر عملکرد خادمان در نحوه پذیرایی و وسایل پذیرایی برای به حداقل رساندن میزان آلودگی و انتقال بیماری بخصوص در مواقع شیوع بیماری های واگیر لازم و ضروری است. آگاهی از وضعیت موجود و همچنین وضعیت مطلوب مساجد علاوه بر افزایش آگاهی مردم در مورد استانداردها، می تواند رهنمودی برای الویت بندی نیازهای مساجد برای کمک های خیرین و نیز سازمان اوقاف در جهت استانداردسازی مساجد باشد.

    نتیجه گیری:

     بی تردید با همکاری مسیولان بهداشتی و مشارکت فعال روحانیون و ایمه جماعات و همچنین جلب مشارکت های مردمی، وضعیت بهداشتی اماکن مذهبی ارتقا می یابد و از نظر محیط زیستی نیز جزء مساجد سبز خواهد شد. دستورالعمل ها و آموزش هایی برای استفاده ایمن از مواد شیمیایی، اطفاء حریق، کاهش تولید پسماند، توسعه فضای سبز، بهداشت مواد غذایی، تهویه مناسب، تمیزکاری پیشگیرانه، مصرف بهینه انرژی ارایه شود.

    کلیدواژگان: آموزش، بهداشت محیط، بهسازی، شیراز، مسجد
  • مهدی باصولی، سعیده درخش*، میرمحمد اسعدی صفحات 72-82
    زمینه و هدف

    گردشگری پزشکی از رو به رشدترین بخش های صنعت گردشگری در جهان است و به صورت یکی از صنایع جذاب در زمینه های اقتصادی، اشتغال زایی، معرفی فرهنگ و حتی ایجاد منافع سیاسی برای کشورها مطرح است. با توجه به ظرفیت های خوب ایران در حوزه گردشگری و منافع چشمگیر رشد این صنعت و از طرفی ضعف مطالعات در حوزه گردشگری پزشکی منجر به اجرای این طرح تحقیقاتی شد که هدف از آن شناسایی مهم ترین شاخص های فرهنگی انگیزشی بیماران خارجی برای مسافرت به ایران در نظر گرفته شده بود.

    روش

    تجزیه وتحلیل شاخص های فرهنگی موثر در جذب گردشگران پزشکی به مقصدهای ارایه کننده این خدمات در ایران، با استفاده از روش تحلیل محتوا و تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) به مرحله ی اجرا درآمده است. بدین صورت که با تحلیل محتوا عوامل مورد شناسایی قرار گرفته و با روش مدل سازی ساختاری تفسیری، تعاملات بین این عوامل شناسایی شده است. روش تحلیل محتوا و مدل سازی ساختاری تفسیری مبتنی بر نظر خبرگان است. خبرگان در این تحقیق متشکل از صاحب نظران حوزه گردشگری پزشکی، فعالان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و مدیران مراکز درمانی و بیمارستان های پذیرنده گردشگران پزشکی خارجی می باشند.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش حاکی از آن است که شاخص های امکان ایجاد زبان مشترک بین گردشگران پزشکی خارجی با کادر درمانی و میزان آشنایی آن ها با فرهنگ و سنت ایرانی، اساسی ترین شاخص فرهنگی موثر بر ایجاد انگیزه و جذب گردشگران درمانی خارجی به کشور ایران است.

    نتیجه گیری: 

    عوامل بسیاری بر ارتباط میان بیماران و ارایه کنندگان خدمات مراقبت سلامت موثر است که از آن ها می توان به زبان و فرهنگ اشاره کرد.

    کلیدواژگان: ساختاری تفسیری، شاخص های فرهنگی، گردشگری، گردشگری پزشکی، معادلات
  • طالب حسن پور، معصومه حسینی، هدی قبادپور، مسلم شریفی* صفحات 83-87
    زمینه و هدف

    سازمان جهانی بهداشت، مفهوم سلامت اجتماعی را ارزیابی فرد از عملکردش در برابر اجتماع بیان می کند. سلامت اجتماعی فرد، مهم تر و حساس تر از جنبه های جسمانی و روانی سلامت فرد است، زیرا عواملی که سلامت جسمانی فرد را به خطر می اندازند، آثار و تبعات محدودی دارند، اما عواملی که سلامت اجتماعی فرد را تهدید می کنند به طور مستمر بر روابط او با دیگران تاثیر می گذارند و همواره بیش از یک نفر را دچار اختلال می نمایند. قبل از پرداخت به سلامت اجتماعی، توجه به نشانگرهای آن مهم است. بنابراین هدف از این تحقیق مشخص نمودن نشانگرهای سلامت اجتماعی در استان کهگیلویه و بویراحمد (ایران) است.

    روش

    تحقیق حاضر به روش کیفی- گروه تمرکز انجام شده است. فاز اول ابزار شاخص های (نشانگرهای) سلامت اجتماعی در سه مرحله بررسی و طراحی شده و در فاز دوم در فاز دوم بحث گروهی با حضور 15 نفر از متخصصان در جهت هدف مورد نظر انجام گردید.

    یافته ها:

     بعد از جمع آوری و تحلیل اطلاعات، مشخص گردید نشانگرهای سلامت اجتماعی در استان 1- قتل 2- سرقت 3- خودکشی 4- مصرف مواد مخدر 5- تجاوز به کودکان 6- همسر آزاری 7- کودک آزاری 8- تجاوز جنسی 9- طلاق 10- نزاع دسته جمعی 11- درصد بیکاری 12- میزان کودکان بازمانده از تحصیل 13- میزان بی سوادی جمعیت می باشند.

    نتیجه گیری:

     برای ارتقای سلامت جامعه در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها با توجه به شرایط منطقه باید نشانگرهای اجتماعی مدنظر قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، ارتقای سلامت، سلامت، سلامت اجتماعی
  • عباس پسندیده* صفحات 88-96
    زمینه و هدف

    سلامت اجتماعی از ابعاد مهم سلامت انسان است که یکی از دو تلقی آن، تلقی بین فردی به معنی چگونگی روابط، مناسبات و تعامل های اجتماعی است. هدف از این پژوهش، بررسی این تلقی از سلامت اجتماعی در منابع اسلامی است.

    روش

    در این پژوهش از روش ترکیبی استفاده گردید. در بررسی منابع دینی از روش توصیفی - تحلیلی کلاسیک در دین پژوهی و برای تعیین اعتبار یافته ها، از روش میزگرد خبرگان استفاده شد. منبع پژوهش آثار مرتبط منتشر شده و چاپ نشده پژوهشکده علوم و معارف حدیثی بود.

    یافته ها: 

    یافته پژوهش حاکی از آن است که از بیست و چهار مفهوم اصلی سلامت اجتماعی، یازده مولفه به دست آمد: تکریم و دفاع اجتماعی، کرامت اجتماعی، خویشتن داری اجتماعی، امنیت/ایمنی اجتماعی، اهتمام اجتماعی، سرمایه اجتماعی، درستکاری اجتماعی، اعتماد اجتماعی، پیوند اجتماعی، نشاط اجتماعی، و زینت اجتماعی. از تحلیل مولفه ها، پنج بعد به دست آمد: بعد عاطفی (پیوند + تمایز)، هیجانی(نشاط + زینت)، شخصیتی (کرامت اجتماعی)، نیازمندی (سرمایه + اعتماد) و بعد امنیتی ارتباط (امنیت اجتماعی).

    نتیجه گیری:

     این یافته ها می توانند در رصد سلامت اجتماعی و برنامه ریزی برای ارتقا و آسیب شناسی وضعیت موجود مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ابعاد سلامت اجتماعی، اسلام، سلامت اجتماعی، مولفه های سلامت اجتماعی
  • ابوالقاسم عیسی مراد، زهرا نفر*، فاطمه سادات فاطمی صفحات 97-107
    زمینه و هدف

    انسان ها در شرایط دشوار و گرفتاری ها به خداوند ارحم الراحمین گرایش پیدا می کنند و از او کمک می خواهند بنابراین بحث درباره معنویت و کارکردهای آن در زندگی امروز بشر و تلاش برای شناخت هرچه بیشتر آن می تواند به عنوان راه حل اصلی در زمینه ابعاد پیشگیرانه، مداخله ای و حل بحران های عصر حاضر شود. در همین راستا، هدف از انجام این مطالعه، مدیریت بحران با تدوین مدل پیشگیرانه، مقابله، مداخله و حل بحران با تمرکز بر سلامت معنوی در ایران بود.

    روش

    در این پژوهش مدلی برای مدیریت بحران بر اساس سلامت معنوی ارایه شد. بدین منظور روش این تحقیق از نوع تحقیق آمیخته به روش اکتشافی متوالی بود و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مجموعه پژوهش های انجام شده در جوامع علمی ایران و افراد متخصص در حوزه مدیریت بحران در سلامت معنوی بود. پس از جمع آوری داده ها از طریق روش فراتحلیل، برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار reveman، برای تجزیه وتحلیل سناریوهای به دست آمده در روش دلفی از نرم افزار Micmac و در خصوص تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از گروه های کانونی از نرم افزار maxquda استفاده شد.

    یافته ها: 

    براساس نتایج به دست آمده، 9 مولفه در زمینه راهکارهای پیشگیرانه و 7 مولفه در زمینه راهکارهای مداخله و در نهایت 7 زمینه راهکارهای حل مسئله بیش ترین تاثیر را در زمینه مدل یابی مدیریت بحران با تمرکز بر سلامت معنوی داشتند.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش گویای این است که سلامت معنوی می تواند به عنوان یک عامل اساسی در ارایه راهکارهای پیشگیرانه، مداخله ای و مقابله ای در مدیریت بحران مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خدمات بهداشتی پیشگیرانه، سلامت معنوی، مداخله در بحران، مدیریت بحران
  • زینب حیدری آل کثیری، زهرا دشت بزرگی* صفحات 108-115
    زمینه و هدف

    دیابت شایع ترین بیماری متابولیک جهان و علت بیش از چهار میلیون مرگ در سال است که مبتلایان به آن دارای مشکلاتی در زمینه خوش بینی، امید به زندگی و خودمدیریتی هستند. در نتیجه، هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش مثبت نگری بر خوش بینی، امید به زندگی و خودمدیریتی دیابت در بیماران مبتلا به دیابت بود.

    روش

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران مبتلا به دیابت و عضو انجمن دیابت شهر اهواز در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش 60 نفر بودند که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به روش تصادفی با کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای با روش مثبت نگری آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. ابزارهای پژوهش آزمون تجدیدنظرشده جهت گیری زندگی، مقیاس امید به زندگی و مقیاس خودمدیریتی دیابت بودند. داده ها با آزمون های خی دو، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-22 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون از نظر هیچ یک از متغیرهای خوش بینی، امید به زندگی و خودمدیریتی دیابت تفاوت معناداری نداشتند (05/0<P)، اما در مرحله پس آزمون از نظر هر سه متغیر تفاوت معناداری داشتند (001/0>P). نتایج نشان داد که آموزش مثبت نگری باعث افزایش خوش بینی، امید به زندگی و خودمدیریتی دیابت در بیماران مبتلا به دیابت شد (001/0>P).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از روش آموزش مثبت نگری برای بهبود ویژگی های روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت به ویژه افزایش خوش بینی، امید به زندگی و خودمدیریتی دیابت استفاده کنند.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، خودراهبردی، خوش بینی، متوسط طول عمر، مثبت نگری
  • فاطمه بنویدی* صفحات 116-124
    زمینه و هدف

    در دو دهه اخیر مفهوم «سلامت» از دامنه شمول کاربردی چنان گسترده ای برخوردار شده است که دیگر نمی توان فقط با اتکا به نظریه های سنتی و قراردادی و کلاسیک به تعریف یا تبیین آن پرداخت. اکنون سلامت به عنوان یکی از بخش های مورد توجه در حوزه های میان رشته ای قرار دارد. یکی از این حوزه ها، رسانه و سلامت است، زیرا رسانه می تواند بر روی هوشمندسازی مخاطب و تلاش در تغییر رفتار شهروندان در حوزه سلامت موثر باشد. این مقاله سعی دارد به کیفیت توفیق این مسئله [رسانه و سلامت] با رویکرد انتقادی اجتماعی و قرایت هابرماسی بپردازد. از نظریه کنش ارتباطی و تقابل دوگانه جهان زیست و نظام هابرماس استفاده شده است تا به اصلی ترین سوال مقاله پاسخ داده شود: «آیا رسانه در اهمیت مقوله سلامت برای شهروندان مفید بوده است؟»

    روش

    ابتدا مفاهیم کلیدی رویکرد نظری هابرماس توضیح داده می شود؛ سپس، با استفاده از مفاهیم و عقاید هابرماس، موضوعات و مسایل مربوط به سلامت که از نظر تجربی مسایل قابل تحقیق هستند و تاثیر قدرتمندی دارند، بررسی و پاسخ سوالات تحقیق مشخص می شود.

    یافته ها:

     پژوهش هایی که در حوزه سلامت انجام شده است بیانگر نقش و اهمیت ویژه این حوزه در استمرار حیات فردی و اجتماعی نسل بشر می باشد. این پژوهش ها از یک سو گرایش بسیار گسترده به سمت همکاری و ادغام با علوم رفتاری و زیست پزشکی برقرار کرده و از سویی دیگر نزدیکی و تقارنی با علوم اجتماعی انتقادی، نظریه اجتماعی و نقد فرهنگی نشان می دهد.

    نتیجه گیری: 

    براساس قرایت هابرماس این نتیجه حاصل شده است که از مهم ترین دلایل بی توجهی شهروندان به مقوله سلامت و ناموفق بودن عملکرد رسانه ها در این زمینه، فقدان توازن میان عقلانی شدن نظام و عقلانی شدن جهان زیست و استفاده از کنش راهبردی به جای کنش ارتباطی است. همچنین این فقدان منجر به تخصص زدایی، به مخاطره افتادن اعتماد در تعامل پزشک بیمار و پدیده های کلانی چون مشتری گرایی و مصرف گرایی شده است.

    کلیدواژگان: رسانه، سلامت، نظریه هابرماس
|
  • Seyed Mahdi Seyedi*, Effat Ghadirzade Pages 5-11
    Background

    In all countries, development is highly dependent on the activity of elites. In order to better understand the views of the Supreme Leader regarding elites and to offer the opportunity to use his views in the general policies of elite affairs, the content of his speeches was analyzed and compared to elitechr('39')s initiative

    Methods

    This descriptive-analytical study first examined all the speeches of the Supreme Leader related to elites. Then, the key concepts were extracted and compared with elitechr('39')s initiative. The similarities and differences between the two were extracted.

    Results

    This study shows that many strategic and important views of the Supreme Leader, such as the production of science, deep thinking, streamlining, etc. are not included in the elitechr('39')s initiative. Findings of this study can be used in the initiative that are under prepareation in the Expediency Council.

    Conclusion

    In general, the Supreme Leader vies are very systemaic, comprehensive and multifaceted, which should be implemented.

    Keywords: Elites, Elite Foundation, General Policies, Supreme Leader
  • Marzieh Vahid Dastjerdi, Nasrin Soltankhah, Parvin Pasalar, Masoumeh Hosseini *, Mina Sheikh Al Islamzadeh Pages 12-17
    Background

    Elite and efficient human resources have vital roles in various levels of  national and  they are considered as the main factors of growth and development of countries. Lack of this effective capital delays the development process in developing countries. Therefore, identifying the challenges and their proper management is considered very important. The purpose of this article is to identify challenges and strategic priorities of health elites.

    Methods

    The present study is qualitative study. Womenchr('39')s Health Department of the Academy of Medical Sciences reviewed and analyzed upstream documents and group discussion with the presence of managers related to the countrychr('39')s elite, clinical and health experts in three sessions identified priority issues and challenges related to health elites from the perspective of relevant upstream documents, expert opinions and country conditions.

    Results

    A set of 27 challenges was developed by analyzing and discussing elite-related issues and upstream document in group discussion sessions;  reduction of free quota for entering medical fields, insufficient educational support, lack of executive guarantee for the tasks assigned to the agencies in the countrychr('39')s strategic document on elite affairs Also, the challenges and problems associated with the three stages of elitism were discussed and summarized: cultivation and identification of elites (4 challenges), leadership of elites (Challenge 5), support and employment of elites (3 challenges).

    Conclusion

    We are currently facing the phenomenon of elite migration, the presentation of solutions should be developed using the power and capacities of all relevant agencies and organizations. The implementation of the proposed solutions requires appropriate infrastructure and processes, cross-sectoral cooperation and participation of the elite community in order to realize the vision of the Islamic Republic of Iran and gain the position of scientific authority.

    Keywords: Challenges, Elite, Health Elites, Strategies
  • Shahram Yazdani, Marzieh Dashti Rahmatabadi *, Maryam Hosseini Abardeh, Aliakbar Haghdoust Pages 18-25
    Background

    The aim of this study was to propose a model of maximum participation of elites in attaining scientific supremacy.

    Methods

    The Carnell & Dolly critical review strategy was used. To find related sources and studies, databases such as SID, Google, Google Scholar, Scopus, IranMedex, and Web of Science were searched, during 2011-2021, using the following keywords: “elite”, “talented individuals”, “elite management”, “scientific supremacy” and “scientific authority”. A comprehensive search was done in both Persian and English. The texts were independently reviewed by researchers. We found 40 articles and then based on the inclusion and exclusion criteria, and after deleting duplicate studies, eight articles were reviewed.

    Results

    The findings of this study included three content themes: 1) the roles of elites, 2) the process of elite management, and 3) dividing responsibilities in the process of elite management. The most effective management factors for the three roles, and tasks of each institution in the elite management process are mentioned.

    Conclusion

    Attaining scientific supremacy in the Islamic Republic of Iran requires the existence of systems, processes, and structures that enable the elite to play superior roles in the country’s strategic domains. Moreover, society should also benefit from their presence. Therefore, having mission-oriented, differentiated, and comprehensive programs for developing the competencies of the elite and talented individuals as well as providing the necessary arrangements to guide the elite to key roles is very important.

    Keywords: Elite, Gifted Persons, Science, State, Scientism, Strategy
  • Ali Jafarian *, Alireza Parsapour, Fariba Asghari, Farhad Shahi Pages 29-35
    Background

    Conflict of interest in the health system is a serious issuethe various aspects of which must be assessed.The purpose of this article is to describe the importance and underlying factors involved in managing conflict of interest in the healthcaresystem.

    Methods

    Existing data fromarticles and documents were used for analysis and preparation of this article.

    Results

    The types of interests, influencing factors,and misconceptions dealing with conflict of interest are described in detail.

    Conclusion

    Conflict of interest has many dimensions thus finding a simple solution is not always possible. It is recommended that rules and regulations for management of conflict of interest be passed and implemented in the country.

    Keywords: Conflict of Interest, Delivery of Health Care, Management
  • Pages 36-37

    In this policy brief, strategies and actions suggested by the Academy of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran in order to improve the selection of university students for higher health education are presented.These suggestions have been compiled to implement the general health policies which were announced by the Supreme Leader.

    Keywords: Higher Health Education, Selection of University Students
  • MohammadAli Mohagheghi*, Seyed AliReza Marandi, Seyed Jamaleddin Sajjadi Jazi, Seyed MohammadReza Kalantar Motemadi, Seyed Mohsen Forutan, Seyed Hasan Emami Razavi, Bagher Larijani, Hossein Malekafzali, Marzieh Vahid Dastjerdi, Narges Tabrizchi, AliAkbar Haghdoost, GholamReza Pourmand, Mohammad Shahedi, MohammaAli Keynejad, Seyed Mahdi Seyedi, Kamran Bagheri Lankarani Pages 38-51
    Background

    Solving problems and meeting the health needs of the community is the ultimate goal of student admission to the higher health education system. To achieve science , technology, care and health services development and to have a strong, efficient and accountable health system, fundamental changes are needed in the student admission system.The aim of study is mproving the student selection system for training health human resources, in accordance with Islamic values, medical ethics and professional etiquette and its application in health policy and higher health education planning.

    Methods

    In this study, library and field methods and consensus of experts of the Academy of Medical Sciences have been used.

    Results

    The student selection system should be based on the following evolutions: "Islamic Thoughts and Values, with Emphasis on Educational Justice and Justice in Health, Social Factors of Health, Medical Ethics and Islamic Health Professional Manners"; " health needs of society";" Recognition of talents, observance of interests, guidance of motivations and considering the physical, mental, social and spiritual abilities of the candidates, appropriate to the fields of study; And improving the competition between volunteers ";"Rationalizing social demand to enter high-demand disciplines"; "Strategic change in the important factors influencing the theory of talent and interest, quotas, gender, localization, entry points and the like"

    Conclusion

    The selected student for education in the system of higher health education must seek knowledge; Religious; Be competent and committed to the health needs of society and value-creating capacities; Dynamics; Cheerfulness; Transformation; And creativity and innovation; Professors and the university system should also be concerned with the training of scientist graduates; Believer; Wise; Thoughtful; Jihadist and practitioner with divine and human motives; Taken from the school of Islam and the Islamic Revolution; To serve in order to ensure, maintain and promote the health of the people .

    Keywords: Gradute Education, Medical Education, School Admission Criteria
  • Heydar Najafi Rastaghi, Mostafa Koochakzaei*, MohammadHossein Shahabadi Pages 56-65
    Background

    researchers, policy researchers, and social policy makers have always paid special attention to family institution as one of the most important axes of national policy. The main aim of the present study is to investigate the macrotrends in the field of family developments and trends foresight and explanation, evidence and national considerations in the policy making of the family institution in Iran.

    Methods

    The data used in this research were extracted based on the documentary studies and statistical reports. Moreover, a foresight approach based on the trend impact analysis was used to explain problems and challenges. In this research, the developments of the family institution were investigated at different levels, and some solutions were proposed for policy makers in this area by identifying the futuristic macrotrends in this area and through the strategic analysis of the status quo.

    Results

    Among the most important trends related to the future of family developments in Iran, we can mention the weakening moral and spiritual issues, Weakening of emotional relationships in the family, Shrinking family with living in small houses, Increasing consumerism and individualism , Increasing womenchr('39')s demand for employment, education and social participation, Changing the pyramid of power in the family, Increasing economic power and freedom and financial independence for women, Increase migration and urbanization, Development of social networks and communications, Deformation of the family structure and, etc.

    Conclusion

    In conclusion, we can say that we need the pathology of the macro-trends of modernity in the field of family studies it is necessary to take effective steps to move towards the values and beliefs based on Iranian Islamic Values in order to form, strengthen and preserve the family.

    Keywords: Family Health, Forecasting, Iran, Policy Making
  • Fatemeh Azadian, Hassan Hashemi*, Mohammadreza Karimi, Ali Riasati, Akbar Ejraei, Shoaleh Sadat Razavi, Saeid Ahangaran Pages 66-71
    Background

    In our country, as a model of Islamic government, paying attention to mosques is very importance. Considering the significant population using the mosques, if the attention is not paid to this important issue, the mosque may become a focal point in the transmission of pathogens.

    Methods

    This study is a qualitative-quantitative exploratory study. In this study, qualitative research plays a secondary role. The purpose of this study was to obtain enough information to build a suitable tool.

    Results

    In this study, 51 individuals were interviewed including prayers, clerics and mosque workers. Findings of the qualitative section were analyzed by content analysis. First, the characteristics of the participants were described, then the data analysis process was presented. Given that this research is based on knowledge and knowledge, for data analysis, inferential content analysis method was used. After determining the unit of analysis, open coding and then classifying codes and then classes and exploration. Finally, it was identified in two areas of management and knowledge and a number of subcategories.

    Conclusion

    The health status of the mosques is very important and should be taken into consideration. The most important areas of activity are knowledge and management. The results showed that better ventilation, a preventive cleaning strategy, and a more detailed study are needed.

    Keywords: Environmental Health, Education, Sanitation, Mosques, Shiraz
  • Mehdi Basouli, Saeedeh Derakhsh *, MirMohammad Asadi Pages 72-82
    Background

    Medical tourism is one of the growing sectors of the tourism industry and is considered as one of the attractive industries in the fields of economy, job creation, introduction of culture and even political interests for countries. Considering Iranchr('39')s capacities in the field of tourism and the significant benefits of the growth of this industry, the purpose of this study is to identify the most important cultural motivational indicators of foreign patients travelling to Iran.

    Methods

    The analysis of effective cultural indicators attracting medical tourists to the destinations in Iran was performed using interpretive structural modelling (ISM) technique. Methods of system analysis examined the interactions between its elements. The method of interpretive structural modelling was based on the opinion of experts. The experts in this study were experts in the field of medical tourism, activists of the Cultural Heritage and Tourism Organization, and managers of medical centers and hospitals accepting foreign medical tourists.

    Results

    Findings indicate that the indicators of the possibility of creating a common language between foreign medical tourists and medical staff and their familiarity with Iranian culture and tradition,was the most basic cultural indicators affecting the motivation and attraction of foreign medical tourists to Iran.

    Conclusion

    Many factors affect the relationship between patients and health care providers, such as language and culture.

    Keywords: Culture, Interpretive Structural Equations, Medical Tourism, Tourism
  • Taleb Hassanpour, Masoumeh Hosseini, Hoda Ghobadpour, Moslem Sharifi* Pages 83-87
    Background

    The World Health Organization defines the concept of social health means as an the evaluation of an individualchr('39')s performance towards society. The social health of the individual is more important and more sensitive than the physical and mental aspects of the individualchr('39')s health, because the factors that endanger the physical health of the individual have limited effects and consequences, but the factors that threaten the social health of the individual are constantly his relationships affect others and always disrupt more than one person. Before paying attention to social health, it is important to pay attention to its indicators. The aim of this study is to determine the indicators of social health in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad (Iran) provinces.

    Methods

    The present study was conducted in a qualitative-focus group method in two fases.

    Results

    After collecting information and analyzing the report, it was determined that; Social health indicators in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Provinces 1- Murder 2- Robbery 3- Suicide 4- Drug use 5- Rape of children 6- Harassment of spouses 7- Harassment of children 8- Rape 9- Divorce 10- Mass conflict 11- Unemployment 12- The rate of children dropping out of school 13- The rate of illiteracy of the population.

    Conclusion

    Social indicators should be considered to promote community health in policy-making and planning according to the conditions of the region.

    Keywords: Health, Health Promotion, Social Harmful, Social Health
  • Abbas Pasandideh* Pages 88-96
    Background

    Social health is one of the substantial dimensions of human health, one of its two implications is about interpersonal perception, which means how relationships and social interactions are. The purpose of this study is thus to investigate this kind of perception of social health in Islamic resources.

    Methods

    In this research, a mix method is used: the classical descriptive-analytical method in the study of religious resources, and the panel of experts to determine the validity of findings.

    Results

    The research finding is that, from the twenty-four main concepts of social health, eleven components were obtained: social honor and defense, social dignity, social restraint, social security / safety, social effort, social capital, social uprightness, social trust, social bonding, social exhilaration, and social ornament. From the analysis of the components, five dimensions were obtained:  affective dimension (bond + differentiation), emotional dimension exhilaration + ornament, personality (social dignity), need (capital + trust) and security of communication (social security).

    Conclusion

    The results show that social health can be improved by focusing on the eleven components and planning for improvement and finding a pathological way for the current situation.

    Keywords: Islam, Social Health, Social Health Components, Social Health Concepts, Social Health Model
  • Abolghasem Isa Morad, Zahra Nafar *, Fatemeh Sadat Fatemi Pages 97-107
    Background

    In difficult situations and crisis management, man often  turns to God, the most merciful, and pray for help. Thus , discussions on spirituality and spiritual health and its role in calamities and crises can be effective in helping one cope with and find  solutions   to prevent , intervene  and manage crises . In this regard,  this study was  done to manage crises via  developing a preventive model for coping, intervening  and managing crises via focusing  on spiritual health..

    Methods

    In this study, a model for crisis management based on spiritual health was presented. For this purpose, the method of this research was mixed with a consecutive exploratory method and the statistical population of the present study included a set of researches conducted in the Iranian scientific community, and experts in the field of crisis management and spiritual health. After collecting the data through meta-analysis method, Rereveman software was used to analyze the data, Micmac software was used to analyze the scenarios obtained via  the Delphi method;   Maxuda focal groups were used to analyze the data obtained from maxq groups.

    Results

    Based on the obtained results, 9 components in the field of preventive strategies and 7 components in the field of intervention strategies and 7 areas of problem solving strategies had the greatest impact on crisis management modeling and spiritual health.

    Conclusion

    The results of this study indicate that spiritual health is a key factor in providing preventive, interventional and management  strategies to help victims cope in times of crises.

    Keywords: Crisis Intervention, Crisis Intervention Management, Prevention Health Services, Spiritual Health
  • Zeynab Heydari Alkasiri, Zahra DashtBozorgi * Pages 108-115
    Background

    Diabetes is the most common metabolic disease in the world and causes more than four million deaths per year; patients with it diabetes often have problems in the field of optimism, life expectancy and self-management. The aim of this study was to assess the effect of positivism on optimism, life expectancy and self-management in patients with diabetes.

    Methods

    This study was semi-experimental with pre-test and post-test design with experimental and control groups. The study population was patients with diabetes and members of the Ahvaz Diabetes Association in 2020. The study sample consisted of 60 people who were selected by purposive sampling after reviewing the inclusion criteria and were randomly placed in two equal groups. The experimental group was educated via 8 sessions ( 90 minutes each) by the positivism method and the control group was placed on a waiting list for training. The research instruments were the life orientation revised test, life expectancy scale and diabetes self-management scale. Data were analyzed by chi-square, independent t and multivariate analysis of covariance tests via SPSS-22 software.

    Results

    The findings showed that the experimental and control groups in the pre-test stage were not significantly different in terms of variables of optimism, life expectancy and diabetes self-management (P>0.05); but in the post-test stage were significantly different in terms of all three variables (P<0.001). The results showed that positivism training led to increased optimism, life expectancy and diabetes self-management in diabeticpatients (P<0.001).

    Conclusion

    Based on our results, therapists and health professionals can use positivism to improve the psychological characteristics of patients with diabetes, to improve optimism, life expectancy and diabetes self-management.

    Keywords: Affirmations, Diabetes Mellitus, Life Expectancy, Optimism, Self-Management
  • Fatemeh Benvidi* Pages 116-124
    Background

    In the last two decades, the concept of health has gained such a wide range of applications that it can no longer be defined or explained solely on the basis of traditional, conventional or classical theories.Health is now one of the areas of interest in the interdisciplinary field.One of these areas is media and health, because the media can be effective in making the audience smarter and trying to change the behavior of citizens in the field of health.This article tries to address the quality of the success of this issue [media and health] with a critical-social approach and Habermas theory.The theory of communication and dual interaction between the universe and the Habermas system has been used to answer the main question of the article namely: "Has the media been useful in the improvement of health of citizens?"

    Methods

    First, the key concepts of Habermaschr('39') theoretical approach were explained; Then, using Habermas concepts and ideas, health issues  that are empirically researchable and have a strong impact are identified, and  research questions are answered.

    Results

    In fact, research in the field of health indicates the special role and importance of this field in the continuation of individual and social life of the human race. On the one hand, these researches have established a very wide tendency towards cooperation and integration with behavioral sciences and biomedicine, and on the other hand, they show closeness and symmetry with critical social sciences, social theory and cultural criticism.

    Conclusion

    According to Habermas, one of the most important reasons for citizenschr('39') disregard of health and the failure of the media in this regard is the lack of balance between rationalization of the system and rationalization of the world and the use of strategic action instead of communication. The imbalance has also led to de-specialization, jeopardizing trust in physician-patient interaction, and major phenomena such as customer orientation and consumerism.

    Keywords: Health, Haberdashery Theory, Media