فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال هجدهم شماره 9 (پیاپی 118، آذر 1400)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هجدهم شماره 9 (پیاپی 118، آذر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 30
|
  • سمیه منظمی، افشین جعفرپور* صفحات 1-13

    مواد غذایی که به طور همزمان حاوی پروبیوتیک های زنده و ترکیبات پری بیوتیک هستند در اصطلاح «سین بیوتیک» می گویند. اینولین یکی از پری بیوتیک ها می باشد که مهم ترین منبع استخراج صنعتی آن  کاسنی، غده سیب زمینی ترشی و سیر می باشد. این تحقیق با هدف تعیین درصدهای مناسب از کاسنی، سیر و سیب زمینی ترشی جهت تولید دمنوش گیاهی سین بیوتیک با ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی مطلوب انجام شد. جهت تهیه دمنوش سین بیوتیک از درصدهای کاسنی (10 و 20 %)، سیب زمینی ترشی (10 و 20%) و سیر (5/0 و 1 %) استفاده گردید و پس از تلقیح باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (100 %)، با آب با دمای 60 -80 درجه سانتیگراد به مدت 10 دقیقه استخراج آبی گردیده و ویژگی های شیمیایی (میزان بریکس، کدورت، pH، ترکیبات و فعالیت آنتی اکسیدانی)، میکروبی و حسی دمنوش بررسی گردید. همچنین از گیاهان زیره سیاه (16/0 گرم)، بابونه (3 گرم)، دارچین (12/0 گرم)، رازیانه (2/0 گرم)، نعناع (3 گرم) و شیرین بیان (1/0 گرم) به عنوان پرکننده در تهیه دمنوش استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده های حاصل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و مقایسه میانگین با استفاده از آزمون چنددامنه ای دانکن انجام گردید. نتایج نشان داد که با کاهش میزان کاسنی، میزان بریکس و فعالیت باکتری های پروبیوتیک افزایش یافت در حالی که با کاهش میزان سیب زمینی ترشی و سیر میزان بریکس و فعالیت باکتری های پروبیوتیک کاهش داشت. همچنین با کاهش میزان کاسنی، سیر و سیب زمینی ترشی میزان کدورت، pH، ترکیبات آنتی اکسیدانی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کاهش یافت. میزان کاسنی، سیر و سیب زمینی ترشی  بر ویژگی های حسی (طعم، رنگ و بو) دمنوش ها تاثیر نداشتند. تیمار حاوی 20 % کاسنی و 1 % سیر و 20 % سیب زمینی ترشی دارای بهترین ویژگی های شیمیایی، حسی و میکروبی بود و به عنوان تیمار برتر معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: دمنوش، سیب زمینی ترشی، سیر، کاسنی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
  • مجید نوش کام، مهدی وریدی* صفحات 15-25

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر درجه پلیمریزاسیون واکنش مایلارد بر ویژگی های عملکردی ایزوله پروتئین آب پنیر صورت پذیرفت. کانژوگه ایزوله پروتئین آب پنیر-صمغ ژلان از طریق واکنش مایلارد تولید و نسبت جذبی محصولات حدواسط به نهایی (A294nm/A420nm)، که بعنوان شاخص درجه پلیمریزاسیون واکنش مایلارد در نظر گرفته می شود، بررسی شد. کانژوگه‏ های ایزوله پروتئین آب پنیر-صمغ ژلان سپس با استفاده از روش خوشه بندی K-means به سه خوشه درجه پلیمریزاسیون پایین، متوسط و بالا تقسیم بندی و فعالیت بین‏ سطحی (قابلیت کاهش کشش بین ‏سطحی، فعالیت امولسیفایری و پایداری امولسیون) و سطحی (ظرفیت کف کنندگی و پایداری کف) آن ها بررسی گردید. کشش بین‏ سطحی بین دو فاز روغن و آب بطور موثرتری توسط کانژوگه ایزوله پروتئین آب پنیر-صمغ ژلان با درجه پلیمریزاسیون متوسط کاهش یافت که بیانگر سرعت جذب بالاتر این کانژوگه به فضای بین‏ سطحی (فعالیت امولسیفایری بیشتر)، تشکیل لایه ضخیم ویسکوالاستیک در فضای بین‏ سطحی و متعاقبا افزایش پایداری امولسیون از طریق دافعه استری می باشد. اگرچه ظرفیت کف کنندگی بطور معنی داری تحت تاثیر درجه پلیمریزاسیون قرار نگرفت (p>0.05)، اما پایداری کف در حضور کانژوگه‏ ی با درجه پلیمریزاسیون متوسط بطور معنی داری بالاتر از کف پایدار شده با سایر کانژوگه‏ ها بود (p<0.05). بنابراین درجه پلیمریزاسیون متوسطی جهت بهبود ویژگی های عملکردی پروتئین آب پنیر به منظور افزایش کاربرد صنعتی آن مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: واکنش مایلارد، درجه پلیمریزاسیون، پروتئین آب پنیر، ژلان، ویژگی عملکردی
  • سید سجاد ملک حسینی، علیرضا شیرازی نژاد*، سید محمدباقر هاشمی صفحات 27-41

    ریزپوشانی یک تکنولوژی مناسب جهت گنجاندن عوامل فعال در داخل یک حامل می باشد. در این مطالعه نسبت های وزنی از دو محلول کازیین و پروتئین آب پنیر به نسبت های 70:30، 50:50و 30:70، حاوی 5 درصد وزنی بتاکاروتن در 100 گرم ماده دیواره جهت ریزپوشانی به روش خشک کن پاششی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد نمونه های حاوی 70 درصد پروتئین آب پنیر و 30 درصد کازیین بهترین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی را نشان داده است. نتایج نشان داد کارایی ریزپوشانی (426/70 درصد)، ترکیبات فنولی (106/4 میکروگرم/میلی گرم)، مهار رادیکالی آزاد (856/36 درصد)، پایداری رنگ بتاکاروتن (176/75 درصد) و FRAP (156/304 میکرومول آهن در گرم) نمونه ها در خلال افزایش غلظت پروتئین آب پنیر، روندی صعودی را طی نمود ولی اندازه ذرات (086/11 نانومتر) با افزایش غلظت پروتئین آب پنیر به طور معنی داری روندی کاهشی را نشان داد. در ادامه مطالعه نمونه نسبت 30 درصد کازیین به 70 درصد پروتئین آب پنیر به عنوان بهترین تیمار معرفی و سپس در سه غلظت (200 ،700 و1200 پی پی ام) به نمونه روغن کانولا اضافه شد. نتایج نشان داد میزان ترکیبات قطبی، اسیدی، پراکسید نمونه های روغن در طی زمان روندی صعودی و شاخص پایداری روندی کاهشی را طی نموده است. با افزایش غلظت ریزکپسول تا 1200 پی پی ام در مقایسه با غلظت کمتر خود میزان عدد قطبی، پراکسید و اسیدی به طور معنی داری کمتر بود. در نتیجه گیری نهایی میزان عدد اسیدی، پراکسید و عدد قطبی روغن حاوی 1200 پی پی ام در کمترین میزان به ترتیب 13/1%، 46/7 میلی اکی والان اکسیژن بر کیلوگرم روغن و 41/42 درصد بود. بطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد پروتئین آب پنیر/کازیین یکی از منابع مهم می باشد که می توان از آن برای پوشش دهی ترکیبات زیست فعال استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پروتیئن آب پنیر، کازئین، بتاکاروتن، ریزپوشانی، روغن کانولا
  • پریسا آبادی پازکی، مهسا تبری*، نفیسه جهان بخشیان صفحات 43-54

    تیمار آنزیمی آرد گندم انتخابی مناسب جهت بهبود خواص عملکردی آن است. از آنجاکه آنزیم ها با فعالیت های مختلف بیوشیمیایی می توانند اثرات هم افزایی بر رفتار خمیر یا کیفیت محصول ایجاد کنند ، استفاده ترکیبی از آنزیم ها امروزه در فرآیندهای تولید نان مورد توجه قرار گرفته است. از این رو در این تحقیق سعی شد هم افزایی آنزیم های گلوکز اکسیداز و لیپاز برخواص فیزیکوشیمیایی آرد و نان بربری فرموله شده با جایگزینی نسبی آرد ذرت ارزیابی گردد. تیمارها در 7 گروه (T0: نمونه شاهد، T1: حاوی 5% آرد ذرت+ 05/0 % گلوکز اکسیداز+ 05/0%  لیپاز، T2: حاوی 10% آرد ذرت+ 07/0 % گلوکز اکسیداز+ 07/0%  لیپاز، T3: حاوی 15% آرد ذرت+ 09/0 % گلوکز اکسیداز+ 09/0%  لیپاز، T4: حاوی 20% آرد ذرت+ 011/0% گلوکز اکسیداز+ 011/0%  لیپاز، T5 : حاوی 25% آرد ذرت+ 13/0 % گلوکز اکسیداز+ 13/0%  لیپاز، T6: حاوی 30% آرد ذرت+ 15/0% گلوکز اکسیداز+ 15/0%  لیپاز) تهیه شدند. نتایج شیمیایی تیمارها افزایش رطوبت، خاکستر و گلوتن اندیس را نشان دادند بطوریکه بالاترین میزان فاکتورهای نامبرده در  نمونه T6 مشاهده شد. عدد زلنی، فالینگ نامبر، پروتئین و گلوتن تیمارها کاهش معناداری را نشان دادند. نتایج آزمون فارینوگراف، عدم معنادار جذب آب، کاهش زمان گسترش و مقاومت با افزایش درصد جایگزنی آرد ذرت در تیمارها مشاهده شد. مقاومت به کشش تیمارها در آزمون اکستنسوگراف به ترتیب افزایش و کاهش مقاومت به کشش و کشش پذیری تیمارها را نشان داد (p<0.05) . نتایج بافت سنجی نشان داد استفاده از آنزیم لیپاز و آرد ذرت کاهش سفتی تیمارها را به دنبال داشت. درحالیکه افزودن آرد ذرت چسبندگی خمیرها را به دنبال داشت و آنزیم ها در آن بی تاثیر بودند. خاصیت الاستسیته خمیرها نیز با افزودن آنزیم گلوکز اکسیداز بهبود یافت. نتایج ارزابی حسی تیمار T4 را بعنوان تیمار برتر معرفی کرد.

    کلیدواژگان: نان بربری، آرد ذرت، گلوکز اکسیداز، لیپاز
  • فخرالدین صالحی*، شمیمه عظیمی سلیم صفحات 55-65

    پوشش دهی میوه ها با استفاده از صمغ های خوراکی باعث افزایش کیفیت ظاهری، بهبود رنگ و کاهش چروکیدگی آن ها در انتهای فرآیند خشک کردن می گردد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر پوشش دهی با صمغ های دانه مرو، دانه ریحان و گزانتان بر خصوصیات ظاهری برش های خشک شده میوه “به” در سامانه فروسرخ بود. در این پژوهش برش های میوه “به” با ضخامت 5/0 سانتی متر با استفاده از صمغ های دانه مرو، دانه ریحان و گزانتان (غلظت 1 درصد) پوشش دهی شدند و سپس درون خشک کن فروسرخ قرار گرفته و اثرات توان پرتودهی (250 و 375 وات) بر ویژگی های ظاهری آن ها بررسی شد. برای مدل سازی مولفه تغییرات رنگ نیز از مدل های توانی، درجه دوم، گومپرتز، لجستیک، ریچارد، ام ام اف و ویبول استفاده شد. مولفه های رنگی شامل روشنایی، قرمزی، زردی و تغییرات رنگ و همچنین چروکیدگی سطحی نمونه ها در طی زمان خشک کردن بررسی شد. مولفه روشنایی محاسبه شده برای فرآیند خشک شدن نمونه های میوه “به” نشان داد که از نظر روشنایی نمونه های پوشش داده شده با صمغ دانه مرو روشن تر بودند. از نظر مولفه تغییرات رنگ نیز، برش های “به” پوشش داده شده با صمغ دانه مرو کمترین تغییرات رنگ را در طی زمان خشک کردن از خود نشان دادند و میانگین مقادیر این مولفه برای نمونه بودن پوشش و پوشش داده شده با صمغ های دانه مرو، دانه ریحان و گزانتان به ترتیب برابر 09/35، 20/20، 40/43 و 33/28 بود (توان 250 وات). برای مدل سازی مولفه تغییرات رنگ، مدل ام ام اف در مقایسه با سایر مدل ها خطای کمتری داشت. نتایج نشان داد که پوشش دهی با صمغ دانه مرو باعث حفظ شکل ظاهری محصول خشک شده گردید و همچنین کمترین چروکیدگی در کل زمان خشک شدن و در توان های مختلف پرتودهی در نمونه های پوشش داده شده با این صمغ مشاهده شد.

    کلیدواژگان: چروکیدگی، خشک کن فروسرخ، مدل سازی، مولفه های رنگی
  • گلناز اسحقی ماکویی، محمدحسین موثق* صفحات 67-77

    بستنی به دلیل قابلیت زیاد بقای پروبیوتیک ها در آن و پرطرفدار بودن آن به سبب خواص حسی ویژه، محیط مناسبی برای انتقال پروبیوتیک ها به بدن است. هدف از این مطالعه بررسی امکان تولید بستنی کاکایویی پروبیوتیک با استفاده از استویا می باشد. میزان شکر در فرمولاسیون پایه بستنی در درصدهای مختلف 0، 10، 25 و 50 با شیرین کننده استویا در نمونه های حاوی باکتری بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس جایگزین شد و نمونه ها در دوره های زمانی 1، 7 و 14 روزه ازنظر زنده مانی باکتری، میزان اسیدیته، pH و ارزیابی حسی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین تعداد باکتری در نمونه حاوی 50 درصد استویا در روز یک به میزانLog cfu/g 17/0± 56/10 بود. شمارش تعداد باکتری در تمامی نمونه ها بیشتر از حد مطلوب در طول دوره نگهداری بود. همچنین افزایش درصد استویا در نمونه ها  باعث کاهش ویژگی های حسی نمونه ها گردید. با توجه به نتایج حاصله برای تولید بستنی با کالری کم می توان بستنی کاکایویی حاوی 50 درصد استویا را برای تولید پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: بستنی کاکائویی، استویا، پروبیوتیک، بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس
  • مریم اقبالی، درنوش جعفرپور* صفحات 79-91

    کلی فرم ها، به ویژه اشریشیاکلی یکی از مهم ترین عوامل ایجادکننده گاستروانتریت و شاخص میکروبی آلودگی آب و مواد غذایی محسوب می گردند. سویه های اشریشیاکلی انتروهموراژیک به دلیل ایجاد اسهال خونی و سندرم همولیتیک اورمیا از مهم ترین پاتوژن های روده ای محسوب می گردند، که اشریشیا کلی O157:H7 مهم ترین و شایع ترین این گونه است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی شیوع آلودگی اشریشیا کلی O157:H7 در بستنی های سنتی و دست ساز و مقایسه کارآمدی محیط کروموژن با محیط استاندارد جهت تشخیص آن بود. در این مطالعه، تعداد 90 نمونه بستنی سنتی از مراکز تولید و توزیع این فرآورده از سه منطقه شهری شهر بندرعباس، در دو فصل گرم و سرد جمع آوری و به منظور شمارش کلی فرم ها، جستجوی اشریشیاکلی و جستجوی اشریشیا کلی O157:H7 از دو روش استاندارد و کروموژن استفاده شد. نتایج نشان دادند که تعدادکلی فرم در 1/81 % از نمونه ها بیش از حد مجاز استاندارد بود، و 9/28 % از نمونه ها آلوده به اشریشیاکلی بودند. اشریشیاکلی O157:H7، 2/2 % به روش استاندارد و 4/4 % به روش استفاده از محیط کشت های کروموژن از نمونه ها جداسازی گردید. تحلیل های انجام شده نشان داد که با استفاده از محیط های حاوی مواد کروموژن، می توان با حداقل خطای احتمالی، اشریشیاکلی O157:H7 را تشخیص داد. طی این تحقیق مشخص شد که روش کروموژن برای شناسایی  اشریشیاکلی O157:H7 بهتر از روش استاندارد می باشد. هم چنین نتایج تحقیق حاضر حاکی از آن است که می باید نظارت دقیق تری بر کیفیت و وضعیت بهداشتی بستنی های سنتی و دست ساز صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلی O157:H7، بستنی سنتی، محیط کشت کروموژن، روش استاندارد
  • محبوبه کشیری*، میثم دهقانی، یحیی مقصودلو، محمد قربانی، هدی شهیری طبرستانی، محبوبه حسن نیا صفحات 93-105

    افزایش آگاهی مصرف کنندگان و از طرفی مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف پلاستیک سبب گسترش فناوری های جدید با هدف بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم های زیستی نظیر تولید فیلم های امولسیونی گردیده است. پودر نرم گندم محصولی حاصل از طبقه بندی آرد تحت سیستم پنوماتیکمی باشد . هدف از این پژوهش تولید فیلم امولسیونی بر پایه پودر نرم گندم، به عنوان ماده اولیه جدید و ارزان قیمت و بررسی اثر دو نوع لیپید (اسید اولییک و موم زنبورعسل) در غلظت های مختلف (5، 10 و 15 درصد) بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی فیلم های امولسیونی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش غلظت لیپید، ضخامت، کدورت و استحکام کششی افزایش هم چنین رطوبت، کشش پذیری و حلالیت در برابر آب نسبت به فیلم شاهد کاهش یافت. مقایسه تاثیر غلظت دو نوع لیپید نشان داد که افزایش غلظت موم زنبورعسل در مقایسه با اسید اولییک تاثیر بیشتری بر افزایش کدورت فیلم امولسیون داشت. نفوذ پذیری نسبت به بخار آب فیلم امولسیونی حاوی 5 درصد اسید اولییک (gm-1s-1Pa-110-10×82/1) در مقایسه با فیلم حاوی موم زنبورعسل در غلظت مشابه (gm-1s-1Pa-110-10×30/2) کم تر بود. هم چنین تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان داد سطح فیلم حاوی اسید اولییک 10 درصد، در مقایسه با نمونه شاهد سطحی صاف تر و یکنواخت با منافذ کوچک تر بود که تایید کننده نتایج نفوذپذیری نسبت بخار آب بود. نتایج این تحقیق بیانگر قابلیت خوب پودر نرم گندم در تهیه فیلم امولسیونی حاوی لیپید اسید اولییک و موم زنبور عسل جهت استفاده در بسته بندی مواد غذایی بود.

    کلیدواژگان: پودر نرم گندم، اسید اولئیک، موم زنبورعسل، فیلم امولسیونی
  • مونا احسان، داریوش خادمی شورمستی* صفحات 107-118

    روش های مورد استفاده جهت حفظ کیفیت تخم مرغ طی دوره نگهداری عمدتا مبتنی بر غیر فعال کردن میکروارگانیسم ها و جلوگیری از تبادلات جرمی است. به منظور بررسی تاثیر بکارگیری شستشو با آب و پوشش دهی پوسته با استفاده از پوشش نانومرکب فعال بر پایه کربوکسی متیل سلولز 2 % حاوی نانورس 5/3 % و عصاره 2 % مرزنجوش بر کیفیت داخلی و پوسته تخم مرغ، آزمایشی با 4 تیمار شامل شاهد (بدون شستشو و بدون پوشش)، شسته و بدون پوشش، بدون شستشو و پوشش دار، شسته و پوشش دار و 3 تکرار طی یک دوره نگهداری 4 هفته ای در دمای محیط (oC2±25) با ارزیابی هفتگی فراسنجه های مورد مطالعه اجرا شد. در پایان دوره نگهداری، بیشترین مقادیر واحد هاو (15/0±71/49)، اندیس زرده (00/0±32/0) و کمترین مقادیر درصد افت وزنی (02/0±07/3)، pH سفیده (02/0±59/8) و اندیس اسید تیوباربیتوریک (mg MDA/Kg 03/0±125/0) در تخم مرغ های پوشش دار دیده شد (P<0.05). در ارزیابی شاخص های رنگی زرده نیز تخم مرغ های پوشش دار به طور معنی داری (P<0.05) دارای مقادیر بالاتر b* (24/57)، a* (72/7-) و پایین تر L* (51/45) بودند. صرفنظر از پوشش دهی، شستشوی تخم مرغ تاثیر معنی داری بر فراسنجه های مورد ارزیابی نداشت. بنابراین بکارگیری پوشش نانومرکب فعال کربوکسی متیل سلولز- نانو مونت موریلونیت- عصاره مرزنجوش با دارا بودن خواص ممانعتی، ضداکسیدانی و ضد میکروبی، جهت افزایش ماندگاری تخم مرغ در دمای محیط به مدت 4 هفته توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پوشش نانومرکب فعال، تخم مرغ، شستشو، کیفیت داخلی، ماندگاری
  • مهسا نیکخواه، ژاله خوشخو*، سید ابراهیم حسینی، پیمان مهستی شتربانی، افشین آخوندزاده بستی صفحات 119-127

    در این مطالعه تاثیر افزودن میکرولیپوزوم های حاوی ترکیبات فنلی و توکوفرولی روغن مغز بنه (ppm400) به همراه غلظت های مختلف روغن مغز بنه (در سطوح 5 و 10%) بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی خامه بررسی شد. بدین منظور 4 تیمار شامل، T1: خامه 30% چربی، T2: خامه 20% درصد چربی+ میکرولیپوزوم، T3: خامه 20% درصد چربی+میکرولیپوزوم+ 5% روغن مغز بنه، T4: خامه 20% درصد چربی+ میکرولیپوزوم+ 10% روغن مغز بنه تهیه شد، مقادیر pH، آب اندازی در طی دوره نگهداری و مقادیر ویسکوزیته، بافت، شاخص رنگی و ارزیابی حسی در ابتدای دوره نگهداری اندازگیری شد. با توجه به نتایج در تمامی نمونه ها با افزایش زمان نگهداری، میزان آب اندازی افزایش و میزان pH کاهش یافت (P<0.05). با اضافه کردن روغن مغز بنه آب اندازی کاهش و ویسکوزیته نمونه ها افزایش یافت(P<0.05). افزودن روغن بنه در سطح 10% سبب کاهش روشنایی و افزایش نرمی بافت شد و همچنین این تیمار از لحاظ ارزیابی حسی مورد تایید نبود، اما تا سطح 5% مورد تایید ارزیاب ها بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، با ریزپوشانی روغن بنه حاوی ترکیبات فنلی و توکوفرولی به صورت میکروکپسول و همچنین استفاده از روغن آن می توان از ویژگی های فراسودمند آن بهره برد و گام مثبتی در جهت تولید خامه کم چرب (مغز بنه 5%) و ارتقاء سلامتی مصرف کنندگان برداشت.

    کلیدواژگان: میکرولیپوزوم، ترکیبات فنولی، توکوفرول ها، روغن مغز بنه، پایداری، خامه
  • زهرا سیاری، محمد ربانی*، رضا فرهمندفر، رضا اسماعیل زاده کناری، رضوان موسوی ندوشن صفحات 129-140

    در این مطالعه تاثیر آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی نانو پوشش صمغ دانه ریحان به همراه اسانس دانه زیره سیاه (Bunium persicum) به منظور افزایش عمر ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان  مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا اسانس زیره سیاه با استفاده دستگاه کلونجر تهیه و فعالیت آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف آن (200، 400، 600، 800 و 1000 ppm) مورد بررسی قرار گرفت، با توجه به نتایج اسانس زیره سیاه دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی بود، با افزایش غلظت اسانس، خاصیت آنتی اکسیدانی نیز افزایش یافت. پوشش صمغ ریحان به همراه اسانس زیره سیاه نانوکپسوله شد، نانو پوشش های تولیدی (با توجه به تصویر میکروسکوپ الکترونی) سطحی کروی و یکنواخت با درصد حفره گی پایین برخوردار بود. سپس به منظور بررسی تاثیر نانو پوشش به همراه اسانس بر عمر ماندگاری فیله ماهی طی دوره 16 روزه نگهداری در یخچال، 4 تیمار شامل شاهد و نانو پوشش به همراه غلظت های مختلف اسانس (1، 5/1 و 2%) تولید و به صورت دوره ای پارامترهای شیمیایی (پراکسید، مقادیر تیوباربیوتیک اسید و بازهای نیتروژنی فرار) و میکروبی (مقادیر کلی باکتری و مقادیر باکتری سرمادوست) بررسی شد. نتایج تجزیه و تحلیل های شیمیایی و میکروبی نشان داد که به طور کلی نانو پوشش به همراه اسانس سبب کند شدن روند افزایشی شاخص های اکسیداسیونی و میکروبی نسبت به تیمار شاهد شد و تیمار نانو پوشش صمغ حاوی 2 درصد اسانس، تا پایان دوره نگهداری از محدوده مجاز شیمیایی و میکروبی برخوردار بودند. بنابر این به نظر می رسد این تیمار، می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان و ضد میکروب طبیعی در صنعت گوشت و شیلات مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نانوکپسولاسیون، فعالیت آنتی اکسیدانی، صمغ ریحان، زیره سیاه، قزل آلای رنگین کمان
  • امیررضا شویک لو*، اکرم قره داغی، حمیدرضا مهدوی عادلی صفحات 141-155

    پنیر لیقوانیک نوع پنیر نیمه سخت آب نمکی است که بدون افزودن هیچ گونه آغازگر و اغلب از شیرخام گوسفندی همراه با حدود 30-20% شیر بز تهیه می شود. ازآن جاکه پنیرهای محلی از شیرخام تهیه می شوند حضور باکتری های بیماری زای شیر در پنیر تولیدی نیز قابل توجه است. پنیر لیقوان اگرچه مدت هاست که در منطقه ی لیقوان تولید می شود ولی شوربختانه هنوز  بسیاری از تولیدکنندگان روستایی به اهمیت رعایت مقررات بهداشتی در هنگام تولید محصول پی نبرده اند. این موضوع مهم، ضرورت انتقال دانش برای بهبود ایمنی محصول تولیدی به آن جامعه را آشکار می کند. با این رویکرد، این پروژه در روستای لیقوان و در دو مرحله اجرا شد. نخست، وضعیت بهداشتی کارگاه های موجود و نقاط کنترل بحرانی در فرآیند پنیرسازی درمنطقه ی لیقوان مورد بررسی قرار گرفت. سپس برای رفع مشکلات بهداشتی و فنی تولید، اقدام های اصلاحی به تولیدکنندگان ارایه شد. در این راستا به طور تصادفی 9 کارگاه پنیرسازی واقع در منطقه ی لیقوان انتخاب شدند که از این تعداد 3 کارگاه برای انجام اقدام‎های اصلاحی (مرحله ی دوم) همکاری کردند. نخست از شیرخام، دلمه های تازه و پنیرهای تولید شده از همان شیر، نمونه برداری شد. پنیرهای مورد مطالعه در حلب های یک کیلوگرمی  بسته بندی شده وبه مدت 3 ماه در غارهای موجود در منطقه نگه داری شدند. از همین حلب ها در روزهای  30، 60 و 90 دوره ی رسیدن، نمونه برداری انجام شد و نمونه ها در شرایط سرد به آزمایشگاه منتقل و مورد سنجش شیمیایی، میکروبی و حسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده تا پایان دوره‎ی سه ماهه ی نگه داری و رسیدن پنیر، حاکی از کارآمد بودن روش های اصلاحی در بهبود کیفیت میکروبی پنیر لیقوان بوده است.

    کلیدواژگان: انتقال دانش، پنیر لیقوان، بهینه سازی شرایط بهداشتی، توسعه روستایی
  • زهرا جواهری، سارا انصاری*، محمدتقی گلمکانی صفحات 157-166

    در این پژوهش به بررسی تاثیر صمغ دانه ریحان و قدومه شیرازی و سطوح مختلف آرد پوست موز (0، 20 و 40%)، بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی کیک های حاوی شیره خرما و انجیر پرداخته شد. برای این منظور پارامترهایی از جمله pH خمیر و کیک، دانسیته خمیر و کیک، عدد بوستویک، رنگ پوسته و مغز کیک، بافت کیک و ویژگی های حسی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش میزان آرد پوست موز باعث کاهش pH خمیر و کیک، افزایش دانسیته خمیر و کیک، افزایش قوام خمیر، کاهش افت پخت، افزایش رطوبت، تیره شدن رنگ پوسته و مغز، سفتی بافت و کاهش ویژگی های حسی گردید. صمغ دانه ریحان نیز در مقایسه با صمغ دانه قدومه شیرازی، تاثیر بیشتری در حفظ رطوبت و افزایش قوام داشت اما رنگ کیک های حاوی صمغ قدومه روشن تر بود و بافت نرم تری داشت. کیک های تولید شده با شیره انجیر به دلیل رنگ روشن تر و بافت نرم تر و طعم بهتر ویژگی های حسی مطلوب تری داشت و شیره انجیر جایگزین مناسب تری برای ساکارز در فرمولاسیون کیک می باشد.

    کلیدواژگان: کیک، آرد پوست موز، شیره خرما، شیره انجیر، صمغ دانه ریحان، صمغ دانه قدومه شیرازی
  • محبوبه رضایی، یونس قاسمی، انوشه شریفان*، حسین باخدا صفحات 167-180

    گاما آمینوبوتیریک اسید، یک اسید آمینه غیر پروتیینی است که  تقریبا در بافتهای  اغلب میکروارگانیسمها، گیاهان، جانوران و انسانها، یافت می شود. کاهش فشارخون، درمان بی خوابی، اضطراب ،افسردگی و  ادرار آور بودن، از جمله ویژگیهای فیزیولوژیکی گاما آمینوبوتیریک اسید است .به دلیل افزایش تقاضا برای مصرف گابا،  روش های مختلف شیمیایی و زیستی  به منظور تولید آن در دست مطالعه است. در میان همه این تلاشها به نظر میرسد که  بیوسنتز گابا امیدبخش ترین و ساده ترین متد تولید آن باشد. در این پژوهش اثر شوک حرارتی بر تولید گاما آمینوبوتیریک اسید، در باکتری لاکتوباسیلوس برویس  10818IBRC مورد بررسی  قرار گرفت. برای بهینه سازی تولید، میزان مونوسدیم گلوتامات در سه سطح 1و 5/5 و 10 گرم بر لیتر و شوک حرارتی در سه دمای 40 و 45 و 50 درجه سانتی گراد به مدت 30 دقیقه در فاز تاخیر رشد میکروبی ، اعمال شد و میزان گاما آمینوبوتیریک اسید  تولیدی  در بازه زمانی 15، 5/43و72 ساعت گرمخانه گذاری در  دمای  37 درجه سانتی گراد اندازه گیری گردید. بیشترین میزان تولید گابا  با افزودن 935/3 گرم بر لیتر،مونوسدیم گلوتامات، در شوک دمایی56/47 درجه سانتی گراد و در مدت انکوباسیون 37/63 ساعت در لاکتوباسیلوس برویس  10818IBRC اندازه گیری شد.

    کلیدواژگان: استرس، انکوباسیون، لاکتیک اسید باکتریا، روش سطح پاسخ
  • شایسته حسین آبادی، محمدحسین عزیزی*، نرگس مورکی صفحات 181-188

    امروزه اسیدهای چرب اشباع و ترانس یکی از مهم ترین تحدیدهای بلقوه سلامتی  ناشی از مصرف غذاهای آماده می باشند. فست فود ها با توجه به سریع آماده شدن و محبوبیت طعم و مزه، بسیار مورد مصرف بزرگسالان و کودکان قرار می گیرند. در نتیجه  کنترل میزان اسیدهای چرب اشباع و ترانس مضر در فست فود ها بسیار مهم است.شهر تهران به پنج منطقه ی شمال، جنوب، غرب، شرق و مرکزی دسته بندی شد و از هر منطقه سه نوع فست فود شامل پیتزا مخلوط، فلافل و ناگت مرغ، و از هر فست فود سه نمونه (در مجموع 45 نمونه از 45 غذا فروشی مختلف به طور تصادفی) انتخاب شدند. در این مطالعه غلظت اسیدهای چرب ترانس با روش کروماتوگرافی گازی مدل Agilent7890A به صورت درصد محاسبه شدند. میانگین اسید های چرب اشباع در فست فودهای فلافل، پیتزای مخلوط و ناگت مرغ به ترتیب02/18، 35/36 و 11/19 g/100g بود. میانگین اسید های ترانس فست فود های ناگت مرغ ، پیتزای مخلوط و فلافل به ترتیب 36/0، 71/0 و 06/0 g/100g بود. اختلاف بین مناطق مختلف تهران از نقطه نظر محتوی اسید های چرب اشباع و ترانس معنادار نبود(P>0.05). وضعیت مصرف اسیدهای چرب ترانس از طریق فست فود در تهران در مقایسه با استانداردهای جهانی مناسب می باشد. کم تر بودن فاکتورهای خطر نسبت به استاندارد های جهانی در این مطالعه به علت کم بودن سرانه مصرف فست فود درایران می باشد (IR = 4 g/day).

    کلیدواژگان: فست فود، اسیدهای چرب اشباع، ترانس، پیتزا، فلافل، ناگت، تهران
  • صبا صباغ پور لنگرودی، لیلا نوری*، محمدحسین عزیزی صفحات 189-200

    ریزپوشانی با پلی‏ساکاریدها یکی از روش های جدید جهت افزایش پایداری ترکیبات زیست فعال و همچنین بهبود قابلیت زنده‏مانی پروبیوتیک‏ها در طی فرآوری و نگه‏داری مواد غذایی به شمار می‏رود. از این رو با توجه به مزایای بالای فرآورده‏های پروبیوتیک در سلامت انسان، در این پژوهش اثرات ریزپوشانی لاکتوباسیلوس پلانتاروم توسط صمغ‏های کیتوزان، کتیرا و ترکیب آن‏ها در غلظت 1 درصد بر ویژگی‏های فیزیکوشیمیایی و پذیرش کلی آب آناناس در طول 30 روز نگه‏داری در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از کاهش pH و افزایش اسیدیته در نمونه ‏های مورد بررسی بود (05/0<p). علاوه بر این، افزایش قابلیت زنده‏مانی باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم در نمونه ‏های ریزپوشانی شده توسط ترکیب دو صمغ کیتوزان و کتیرا مشاهده شد به طوری که تعداد سلول زنده باکتری در روز سی‏ام نگه‏داری بالاتر از log cfu/ml 6 گزارش شد. اندیس فرمالین نیز در فاصله زمانی بین روز بیستم الی روز سی‏ام، در همه نمونه‏ های مورد بررسی افزایش یافت (05/0<p). همچنین بیشترین پذیرش کلی در بین نمونه‏ های مورد بررسی متعلق به نمونه‏ های حاوی باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم ریزپوشانی شده با کیتوزان بود (05/0<p). نتایج نشان داد آب آناناس، بستر مناسبی برای رشد باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم بوده و می‏تواند به عنوان یک حامل برای انتقال سویه ‏های پروبیوتیک به بدن انسان در نظر گرفته شود. علاوه بر این، افراد با نیازمندی‏های غذایی خاص می‏توانند از مزایای آب آناناس پروبیوتیک از جمله فقدان لاکتوز، کلسترول و غنی بودن از مواد معدنی بهره ‏مند شوند.

    کلیدواژگان: آب آناناس، ریزپوشانی، کتیرا، کیتوزان، لاکتوباسیلوس پلانتاروم
  • فهیمه رحمتی، حجت کاراژیان* صفحات 201-212

    با توجه به روند رو به رشد مصرف رنگ های مصنوعی در صنایع غذایی و همچنین اثرات مخرب آن ها بر سلامت جامعه، اطلاع از نوع و مصرف رنگ های مصنوعی مجاز و همچنین افزایش دانش بهداشتی و ایمنی تولیدکنندها و فروشنده های مواد غذایی و نظارت های مکرر از سوی مسیولین بهداشتی ضروری می باشد. از این رو، در این مطالعه وضعیت و میزان فراوانی رنگ های مصنوعی مصرفی (سانست یلو، تارتارازین، کینولین یلو و کارمویزین و...) در مواد غذایی عرضه شده در سطح شهرستان تربت حیدریه در سال 99-1398، با استفاده از روش کروماتوگرافی لایه نازک بررسی شد. در این تحقیق، 251 نمونه شامل جوجه و مرغ فرآوری شده، زولبیا و بامیه، انواع شیرینی و بستنی سنتی آنالیز شد. از میان 66 نمونه جوجه و مرغ فرآوری شده، 11 نمونه فاقد رنگ، 6 نمونه حاوی رنگ طبیعی و 50 نمونه حاوی رنگ مصنوعی بودند که از میان رنگ های مصنوعی به کار رفته، شیوع رنگ تارترازین و سانست یلو از بقیه بیش تر بود. از میان 70 نمونه زولیبا و بامیه، 32 نمونه فاقد رنگ، 4 نمونه حاوی رنگ طبیعی و 34 نمونه حاوی رنگ مصنوعی بودند که میزان شیوع سانست یلو، تارترازین و کینولین یلو از بقیه بیش تر بود. از میان 90 نمونه شیرینی بررسی شده، 6 نمونه فاقد رنگ، 2 نمونه حاوی رنگ طبیعی و 82 نمونه دارای رنگ مصنوعی بودند که از میان رنگ های مصنوعی، شیوع رنگ های سانست یلو، تارترازین و کارموییزین از بقیه بیش تر بود. از میان 25 نمونه بستنی سنتی، 15 نمونه حاوی رنگ طبیعی و 10 نمونه دارای رنگ مصنوعی بودند که میزان شیوع رنگ سانست یلو و تارترازین از بقیه بیش تر بود.

    کلیدواژگان: : کروماتوگرافی لایه ی نازک، رنگ مصنوعی، جوجه کباب، شیرینی، بستنی
  • مژده فاضل تهرانی مقدم، حسین جلالی*، عبدالرضا محمدی نافچی، لیلا نوری صفحات 213-222

    بیماری سلیاک یک بیماری روده ای ایمنی است که در افراد حساس، با خوردن گلوتن رخ می دهد.  اساس درمان بیماری سلیاک، رژیم غذایی فاقد گلوتن است. تولید نانهای بدون گلوتن، به عنوان عضو ثابتی از رژیم تغذیه ای بیماران مبتلا به سلیاک، می تواند در پیشگیری از بروز عوارض ناشی از این بیماری برای مبتلایان به آن، تاثیر حایز اهمیتی داشته باشد. در این بررسی، امکان تولید نان بدون گلوتن با کیفیت مطلوب و ارزش تغذیه ای بالا با استفاده از خمیرترش لاکتیکی مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تهیه خمیرترش لاکتیکی، میکروارگانیسم (DSM20179) Lactobacillus plantarum  به عنوان سویه آغازگر به کار برده شد و بکارگیری آن در تولید نان بدون گلوتن با آرد ذرت و برنج، در دو سطح 5 و 10 درصد بررسی شد .آزمایشات فیزیکوشیمیایی انجام شده در نان شامل؛ اندازه گیری pH، میزان اسیدیته کل (TTA)، رطوبت، بافت سنجی و میزان خاکستر و تغییرات میزان رنگ، شمارش کلی کپک بود. هر کدام از تیمارها در سه تکرار انجام شد و نتایج بطور آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  نتیجه گیری کلی این بررسی، اهمیت تولید نان تهیه شده با 5 و 10 درصد خمیرترش لاکتیکی را با تاثیر مطلوب بر ویژگی های حسی و ریولوژیکی نان تایید نمود و بطور کلی نتایج نشان داد که با افزایش درصد خمیرترش میزان مقبولیت نمونه ها افزایش پیدا  می کند.

    کلیدواژگان: نان سلیاکی، خمیرترش ذرت لاکتیکی، Lactobacillus plantarum
  • سید مهدی میرزابابایی*، علی رافع، حسین زمانی صفحات 223-235

    در این پژوهش پارامترهای موثر در طراحی و ساخت دستگاه پخت نان خانگی بر ویژگی های حسی و بافتی نان مسطح بررسی شد با انتخاب الگوی شار گرمایی و ضخامت های مختلف بستر و ارتفاع محفظه پخت، توزیع دما و جرم در سه ناحیه بستر پخت، نان و محفظه پخت بدست آمد. از طرف دیگر با اندازه گیری دمای چند نقطه در بستر، نان و محفظه پخت، توان مصرفی و نرخ تبخیر آب از نان در طی فرآیند پخت داده های تجربی ارزشمندی برای اعتبار سنجی مدل سازی و تحلیل نرم افزاری بدست آمده است. سپس با استفاده از آزمون های پردازش تصویر، بافت سنجی و حسی نان پخته شده در شرایط مختلف ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که ضخامت بستر 5/0 سانتیمتری عملکرد بهتری نسبت به ضخامت های بیشتر دارد. با افزایش ارتفاع محفظه در سه ارتفاع 2، 4 و 6 سانتیمتر، متوسط دمای محفظه به ترتیب کاهش می یابد. بنابراین ارتفاع محفظه 2 سانتیمتری مناسب تر است. در بررسی کیفت پخت نان با دستگاه ساده مشخص شد زمان پخت 6 دقیقه و دمای شروع پخت 160 درجه سانتیگراد مناسب ترین شرایط پخت می باشد. همچنین آزمون های بافت سنجی نشان می دهد که مقدار سختی، صمغیت  و قابلیت جویدن  مربوط به الگوی شار گرمایی22 نزدیک ترین مقادیر را با نان شاهد دارد.

    کلیدواژگان: نان مسطح، فرایند پخت، طراحی، ویژگی بافتی، حسی
  • الهه اکبری، مهشید جهادی* صفحات 237-247

    سبوس برنج مهمترین فراورده ی جانبی فرایند آسیاب کردن برنج است. سبوس برنج حاوی فیبر های رژیمی، پروتئین ها، مواد معدنی و ویتامین های گروه ب است و می تواند به عنوان منبع فیبر رژیمی در نظر گرفته شود. منابع فیبر رژیمی مانند سبوس برنج نه تنها برای خواص تغذیه ای مفید می باشد بلکه برای خواص کاربردی و تکنولوژیکی آن ها نیز مطلوبیت دارند. از سوی دیگر، با توجه به اهمیت فراورده های گوشتی در رژیم غذایی انسان در جامعه، غنی کردن این فراورده ها می تواند نقش موثری در ارتقای سلامت مصرف کنندگان داشته باشد. در این تحقیق سبوس برنج در سطوح 5/1%، 3% و 5/4 % به عنوان بخشی از آرد سوخاری مصرفی در فرمولاسیون مرغ برگر جایگزین گردید. ویژگی های شیمیایی، فیزیکی، بافت ، رنگ و پارامتر های حسی نمونه ها در مقایسه با نمونه شاهد بررسی شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که با افزایش درصد جایگزینی سبوس، مقدار چربی، خاکستر و فیبر نمونه های مرغ برگر به طور معنی داری افزایش یافت (05/0<p). همچنین نتایج نشان داد، میزان افت پخت در نمونه های حاوی سبوس برنج به طور معنی داری کمتر از نمونه شاهد بود. مطابق ارزیابی بافت با افزایش درصد جایگزینی سبوس برنج، پارامتر های سختی و قابلیت جوندگی در مقایسه با نمونه شاهد افزایش یافتند. افزایش درصد جایگزینی بر همه ی فاکتور های رنگی اثر معنی داری (05/0<p) داشته است. ارزیابی حسی نشان داد تمام نمونه های مرغ برگر امتیاز قابل قبولی را به دست آوردند. بنابراین با جایگزینی آرد سوخاری مصرفی در تهیه مرغ برگر با سبوس برنج، می توان محصولی با فیبر بالا و ویژگی های کیفی و تغذیه ای مطلوب تولید نمود.

    کلیدواژگان: سبوس برنج، اسید فیتیک، فیبر رژیمی، مرغ برگر، آرد سوخاری
  • زهرا فرهادوند، علی فضل آرا*، مریم قادری قهفرخی، مهدی پورمهدی بروجنی صفحات 249-261

    مطالعه حاضر جهت ارزیابی تاثیر پوشش خوراکی ژلاتین 4% حاوی اسانس 2% نعناع برکیفیت گوشت مرغ در دمای یخچال انجام گرفت. نمونه ها به سه گروه بدون پوشش (کنترل)، پوشش داده شده با ژلاتین و پوشش داده شده با ژلاتین و اسانس نعناع تقسیم شدند. نمونه ها به مدت 21 روز در یخچال (دمای 4 درجه سانتی گراد) نگهداری شده و جهت آزمون های میکروبی (شمارش باکتری های مزوفیل و سایکروفیل هوازی)، شیمیایی (pH، مقادیر مواد ازته فرار (TVN) و تیوباربیتوریک اسید (TBA)) و حسی (شکل ظاهری، میزان الاستیسیته عضلات، بو و رنگ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج بررسی باکتریایی نشان داد که تیمار ژلاتین و تیمار ژلاتین حاوی اسانس نعناع نسبت به گروه کنترل، اثر معناداری بر به تعویق انداختن روند افزایش بار میکروبی سایکروفیل و مزوفیل داشته است. از نظر شیمیایی نیز تیمار ترکیبی ژلاتین- نعناع مقادیر TBA، TVN و pH کمتری نسبت به دو گروه دیگر در طول نگهداری نشان داد (001/0> P). همچنین از نظر فاکتورهای حسی تیمار ژلاتین و تیمار ژلاتین حاوی اسانس نعناع باعث حفظ فاکتورهای حسی در سطح قابل قبول به مدت 6 روز شدند. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، پوشش ژلاتین به تنهایی توانایی لازم جهت افزایش مدت ماندگاری فیله های مرغ را نداشت، اما پوشش ژلاتین- نعناع ممکن است یک فناوری امیدوارکننده جهت کنترل تغییرات نامطلوب میکروبی، شیمیایی و حسی در نگهداری فیله مرغ باشد.

    کلیدواژگان: اسانس نعناع، ژلاتین، پوشش دهی، فیله مرغ، مدت ماندگاری
  • محمد نوشاد*، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 263-271

    اسانس های گیاهی، به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی، دارای فعالیت ضد باکتریایی، ضدویروسی، ضد انگلی و آنتی اکسیدانی می باشند و بنابراین بطور گسترده ای به عنوان نگهدارنده طبیعی و به منظور جلوگیری از فساد میکروبی و اکسایشی مواد غذایی بکار می روند. در این مطالعه، اسانس گیاه زولنگ استخراج گردید و محتوای فنول کل، فلاونویید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، اثر ضدمیکروبی و برهمکنش آن با آنتی بیوتیک نالیدیکسیک اسید بررسی گردید. اسانس زولنگ حاوی 53/66 میلی گرم گالیک اسید در گرم فنول کل و 1/29 میلی گرم کویرستین در گرم فلاونویید کل بود. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس نشان داد که این ترکیب زیست فعال دارای 65/50 درصد قابلیت مهار رادیکال آزاد DPPH و 87/57 درصد قابلیت مهار رادیکال آزاد ABTS می باشد. نتایج اثر ضدمیکروبی اسانس زولنگ داد که به طور کلی باکتری های لیستریا اینوکوا و انتروباکتر ایروژنز به ترتیب حساس ترین و مقاوم ترین سویه ها در این مطالعه نسبت به اسانس بودند. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتری های انتروباکتر ایروژنز، سودوموناس ایروژینوزا، باسیلوس سریوس، استافیلوکوکوس اوریوس و لیستریا اینوکوا به ترتیب برابر با 50، 50، 25، 5/12 و 25/6 میلی گرم بر میلی لیتر بود در حالی که حداقل غلظت کشندگی اسانس زولنگ برای باکتری های مذکور به ترتیب 200، 200، 100، 100 و 50 میلی گرم بر میلی لیتر بود. با توجه به غنی بودن اسانس گیاه زولنگ از ترکیبات زیست فعال، این گیاه قابلیت استفاده بعنوان عامل نگهدارنده طبیعی جهت کنترل واکنش های اکسایشی و فساد میکروبی مواد غذایی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسانس، ضدمیکروبی، نگهدارنده
  • محمد نوشاد*، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 273-283

    در این مطالعه، عصاره های آبی و اتانولی برگ به لیمو به کمک روش ماسراسیون استخراج گردید. محتوای فنول کل، فلاونویید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی (بر پایه مهار رادیکال های آزاد DPPH و ABTS و احیای آهن به روش FRAP) و ظرفیت ضدمیکروبی (بر اساس روش های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی) عصاره ها در شرایط برون تنی بررسی شد. محتوای فنول کل (به ترتیب  mg GAE/g 55/72 و 32/60) و فلاونویید کل (به ترتیب  mg QE/g 5/40 و 25/32) عصاره اتانولی بالاتر از عصاره آبی بود. نتایج فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد که عصاره اتانولی کارایی بهتری در مهار رادیکال های آزاد DPPH (mg/ml 4/45 در برابر mg/ml 5/52) و ABTS (mg/ml 48/41 در برابر mg/ml 65/47) و ظرفیت احیاء کنندگی (μmol Fe/g 1/15 در برابر μmol Fe/g 2/12) در مقایسه با عصاره آبی دارد. نتایج اثر ضدمیکروبی بر میکروارگانیسم های پاتوژن (اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی، استافیلوکوکوس اوریوس، استرپتوکوکوس پیوژنز و کاندیدا آلبیکنس) نشان داد که باکتری های گرم مثبت نسبت به انواع گرم منفی در برابر عصاره برگ به لیمو حساس تر می باشند و اثر عصاره اتانولی بارزتر بود. مطابق نتایج، عصاره آبی و اتانولی برگ به لیمو را می توان بعنوان عامل نگهدارنده طبیعی و به منظور کنترل فرایند اکسیداسیون و رشد میکروارگانیسم های پاتوژن معرفی نمود.

    کلیدواژگان: به لیمو، عصاره اتانولی و آبی، اثر ضدمیکروبی، فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیب زیست فعال
  • سمیرا ایزدی، مسعود هنرور*، حبیب الله میرزایی صفحات 285-296

    یکی از تغییرات عمده‌ای که در طول زمان فرآوری، توزیع و آماده‌سازی نهایی غذا روی می‏دهد، اکسیداسیون چربی‌ها و روغن‌ها می‌باشد و به دلیل تولید ترکیبات نامطلوب در روغن بر سلامت مصرف کنندگان آثار سویی می‏گذارد، از این رو جلوگیری یا تاخیر در فرآیند اکسایش تحت شرایط حراراتی و انبارداری ضروری است در همین راستا در این مطالعه از فراصوت برای استخراج عصاره آنتی‌اکسیدانی برگ چغندر استفاده گردید و بهترین عصاره حاصله از لحاظ قدرت آنتی‌اکسیدانی به‌منظور افزایش پایداری اکسایشی روغن سویا استفاده شد. در این مطالعه از 4 سطح زمان فراصوت (0، 20، 40 و 60 دقیقه) استفاده گردید و بهترین عصاره در غلظت‌های مختلف (200، 600 و 1000 پی‌پی‌ام) به روغن سویا که برای 15 روز در شرایط اکسیداسیون تسریع شده (دمای 63 درجه سانتی‌گراد) نگهداری شده بود، افزوده گردید و آزمون‌هایی از قبیل پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید و دی‌ان مزدوج روی روغن‌ها صورت گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان فراصوت راندمان استخراج عصاره آنتی‌اکسیدانی، فنول کل، درصد به دام‌اندازی رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن افزایش یافت و در نهایت نمونه حاصل از 60 دقیقه فراصوت به‌عنوان بهترین نمونه انتخاب گردید. از طرفی نتایج حاصل از آزمون‌های صورت گرفته روی روغن سویا نشان داد که  با افزایش غلظت آنتی اکسیدان تا 600 پی پی ام میزان پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید و دی‌ان مزدوج روغن‌ها کاهش و با افزایش بیشتر غلظت آنتی اکسیدان و همچنین زمان نگهداری در روغن سویا میزان این ویژگی‌ها افزایش یافت. در پایان می‌توان بیان داشت که استفاده از 600 پی‌پی‌ام آنتی اکسیدان حاصل از برگ چغندرقند استخراج شده با فراصوت توان رقابت با آنتی‌اکسیدان سنتزی BHT را دارد و می‌شود از آن به منظور پایدارسازی روغن سویا استفاده نمود.

    کلیدواژگان: برگ چغندرقند، آنتی اکسیدان، فراصوت، پایداری اکسایشی، روغن سویا
  • بیژن عسکری، مهدی کاشانی نژاد*، امان محمد ضیایی فر، ابراهیم اسماعیل زاده صفحات 297-311

    در این تحقیق فرآیند خشک شدن لایه نازک کدو حلوایی با روش تابشی انکساری و هوای داغ بررسی و تاثیر دما و سینتیک خشک شدن کدو حلوایی و ارایه بهترین مدل ریاضی به منظور برازش تغییرات نسبت رطوبت به زمان تعیین گردید. در ابتدا برش های کدو حلوایی با ضخامت های 3، 5 و 7 (میلی متر) تهیه شد. خشک شدن با دو روش تابشی انکساری با دماهای 75، 85 و 95 (درجه سانتی گراد) و جابجایی با هوای داغ با دماهای 55، 65 و 75 (درجه سانتی گراد) در سه تکرار انجام شد. در ارزیابی سینتیکی نمونه های خشک شده با مدل های هایلا و کلاک ضخامت نمونه و دمای خشک شدن بهینه تعیین شد (روش جابجایی هوای داغ، با ضخامت 7 (میلی متر) و دمای 55 (درجه سانتی گراد)؛ روش تابشی انکساری، با ضخامت 7 (میلی متر) و دمای95 (درجه سانتی گراد). پنج مدل تجربی سینتیکی برازش داده با چهار معیار ضریب تبیین، ریشه میانگین مربعات خطا، پیش بینی انحراف مربعات و نسبت ضریب تبیین به ریشه میانگین مربعات خطا تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین، قانون دوم فیک برای ارزیابی ضریب نفوذ موثر رطوبت و معادله آرنیوس در تعیین انرژی فعال سازی (Ea) استفاده گردید . نتایج نشان داد که مدل هایلا و کلاک نسبت به سایر مدل ها به نحو مناسب تری مراحل خشک شدن لایه نازک کدو حلوایی را ارزیابی می نماید. مقدار انرژی فعال سازی 5310588/37 (کیلوژول بر مول) برای هوای داغ و 32657/20 (کیلوژول بر مول) برای روش تابشی انکساری تعیین گردید. بهترین مدل ریاضی خشک شدن لایه نازک کدو حلوایی با روش تابشی انکساری و روش جابجایی با هوای داغ مدل هایلا و کلاک پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: جابجایی هوای داغ، تابشی انکساری، خشک شدن لایه نازک، کدو حلوایی، مدل سازی ریاضی
  • شهین زمردی*، مرضیه بلندی، مهدی شهیدی صفحات 313-323

    در این پژوهش مقدار اسانس شوید و فیبر گندم در دوغ سین بیوتیک حاوی بیفیدوباکتریوم لاکتیس با استفاده از طرح آزمایشی  Box behnken و روش سطح پاسخ (RSM) بهینه سازی شد. متغیرهای مستقل عبارت بودند از اسانس شوید در محدوده  80-0 میکرولیتر بر لیتر، فیبر گندم در محدوده 2- 0 درصد و زمان نگهداری در محدوده 50 - 10 روز. سپس زنده مانی  بیفیدوباکتریوم لاکتیس و ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و حسی دوغ سین بیوتیک در طول نگهداری مطالعه شد. نتایج حاصل از تجزیه آماری داده‌ها نشان داد که در طی زمان نگهداری تعداد پروبیوتیک‌ها به طور معنی‌داری کاهش یافت (P< 0.05).  کاربرد اسانس شوید در مقادیر کمتر از 30 میکرولیتر بر لیتر موجب افزایش و در مقادیر بالاتر موجب کاهش زنده‌مانی باکتری بیفیدوباکتریوم لاکتیس گردید (P< 0.05).  با افزایش مقدار فیبر گندم اسیدیته و ماده خشک دوغ افزایش و pH کاهش یافت. همچنین پایداری دوغ با افزایش فیبر گندم در مقادیر بالاتر از 6/0 درصد افزایش و  با گذشت زمان نگهداری بطور معنی‌داری کاهش یافت (P< 0.05). نتایج اررزیابی حسی نمونه‌ها نشان داد که با افزایش مقدار فیبر گندم امتیاز رنگ و طعم نمونه‌ها بطور معنی‌داری کاهش و امتیاز قوام افزایش پیدا کرد. استفاده از  اسانس شوید در مقادیر کمتر از 40 میکرولیتر در لیتر موجب افزایش و در مقادیر بالاتر موجب کاهش امتیاز طعم نمونه‌ها شد (P< 0.05). بر اساس یافته‌های حاصل از این بررسی، استفاده از فیبر گندم و اسانس شوید به ترتیب در مقادیر 6/1 درصد و 40 میکرولیتر بر لیتر و زمان نگهداری 30 روز به عنوان شرایط بهینه برای تولید دوغ سین‌بیوتیک تعیین گردید.‌

    کلیدواژگان: اسانس شوید، بیفیدوباکتریوم لاکتیس، دوغ، سین بیوتیک، فیبر گندم
  • زهرا لطیفی*، مریم درویش حسینی، آمنه صدیقی پاشاکی، زهرا غفوری، لیلا نجفی، عاطفه ارجمندیان صفحات 325-335

    لیمو با نام علمی Citrus Lemon یکی از گیاهان دارویی میباشد که عمدتا بخاطر ترکیبات آلکالوییدی، خواص مغذی و آنتی اکسیدانی موجود در آن پرورش داده میشود. عصاره پوست لیموترش سرشار از ترکیبات توکوفرولی، فنلی، فلاونوییدی و ویتامین ث میباشد و فعالیت آنتی اکسیدانی مناسبی را از خود نشان میدهد. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ای بین روش های استخراج با حلال، مایکروویو و فراصوت بر خصوصیات ضداکسیدانی عصاره ی پوست لیمو ترش است. تاثیر روش های مختلف استخراج غرقابی، مایکروویو و فراصوت با استفاده از حلال اتانول:آب (70:30) بر میزان استخراج ترکیبات فنلی، توکوفرولی و فعالیت ضد اکسیدانی و بررسی بی رنگ شدن بتاکاروتن- لینولییک و میزان ویتامین ث عصاره پوست لیموترش برای به دست آوردن بهترین بازده استخراج جهت استفاده مناسب از عصاره انجام شد و فعالیت ضد اکسیدانی و درصد مهار اکسیداسیون لینولییک اسید عصاره با آنتی اکسیدان سنتزی BHT مقایسه شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان ترکیبات یاد شده تحت تاثیر روش های مختلف استخراج بوده بطوری که میزان ترکیبات فنلی (480 میلی گرم گالیک اسید بر گرم)، توکوفرول (145 میلی گرم بر میلی لیتر) و آسکوربیک اسید (85 میلی گرم بر 100 گرم) در روش استخراج با فراصوت بالاترین میزان را به خود اختصاص دادند. همچنین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH (91 درصد) و درصد بی رنگ شدن بتاکاروتن (58 درصد) در عصاره استخراج شده به روش فراصوت بالاترین درصد بازدارندگی را نشان دادند با اینحال در مقایسه با BHT دارای درصد بازدارندگی کمتری بودند. با توجه به نتایج این تحقیق با استفاده از روش فراصوت میتوان به عصاره هایی دست یافت که از نظر فعالیت ضداکسیدانی تفاوت چشمگیری با آنتیاکسیدانی BHT ندارد.

    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، عصاره پوست لیموترش، روش غرقابی، فراصوت، مایکروویو
  • بیتا بخشی، وحید حکیم زاده*، حسن رشیدی صفحات 337-348

    این مطالعه با هدف تولید یک نوشیدنی شیری طعم دار فراسودمند با استفاده از شیره توت (به عنوان منبع ترکیبات زیست فعال)، کاکایو (به عنوان طعم دهنده) و هیدروکلوییدهای مختلف از جمله اینولین، صمغ گوار و ژلاتین به عنوان پایدار کننده در دو فرمولاسیون پرچرب و کم چرب انجام شد. پایدارکننده های مورد مطالعه شامل اینولین، گوار و ژلاتین (در سطوح 25/0و 5/0 درصد) بودند. مقدار شیره توت در تمام نمونه ها یکسان بود. نتایج نشان داد که بکارگیری پایدار کننده ها بطور معنی داری (05/0p<) باعث کاهش pH و افزایش اسیدیته ی نمونه هاشد. همچنین مطالعات نشان داد که ویسکوزیته و میزان رسوب تیمارها کاملا وابسته به وجود هیدروکلوییدها و چربی در فرمولاسیون آن ها بود. به این صورت که افزایش مقدار هیدروکلوییدها در نمونه های پرچرب سبب افزایش معنی دار ویسکوزیته و کاهش رسوب در نمونه ها گردید و بدین ترتیب پایداری محصول نهایی افزایش یافت. همچنین نمونه های پرچرب و دارای سطوح بالای پایدارکننده پذیرش کلی بیشتری را در مطالعه خصوصیات حسی به خود اختصاص داد. به طورکلی تیمار حاوی 5/0 درصد اینولین، 5/0 درصد گوار و 5/0 درصد ژلاتین به عنوان پایدار کننده منجر به بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی مطلوب در نوشیدنی شیری فراسودمند مورد مطالعه گردید.

    کلیدواژگان: توت، پایدارکننده، فراسودمند، ویسکوزیته، هیدروکلوئید
  • نازیلا مبصری، رضا ااسماعیل زاده کناری*، راضیه رضوی صفحات 349-361

    امروزه استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی در جهت افزایش عمر ماندگاری مواد غذایی افزایش یافته است. در این پژوهش عصاره پوست کیوی با کمک فراصوت نوع پروبی در دو شدت 50 و 80% و حمام فراصوت استخراج گردید که فنول آزاد در روش حمام فراصوت (88/265 میلی گرم بر گرم) و فنول باند شده استخراج شده به روش هیدرولیز اسیدی در دو شدت 50% (36/60 میلی گرم بر گرم) و 80% (83/63 میلی گرم بر گرم) دارای فعالیت آنتی اکسیدانی در روش مهار رادیکال آزاد DPPH بود. نانوریزپوشانی ترکیبات فنولی با استفاده از صمغ دانه شاهی انجام شد. هر سه نانوریزپوشینه اندازه نانومتری (3/172-5/146 نانومتر) و پتانسیل زتا منفی داشتند. جهت مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی ترکیبات فنولی آزاد و باند شده نانوریزپوشانی شده در غلظت 800 ppm و آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ در غلظت 100 ppm به روغن سویای بدون آنتی اکسیدان اضافه شدند. نمونه ها به مدت 40 روز در دمای 60 درجه سانتیگراد نگهداری شدند و آزمون های اندازه گیری عدد پراکسید، اسید تیوباربیتوریک،  آنیزیدین، پروفایل اسیدهای چرب روغن، میزان ته نشینی و رهایش ناوریزپوشینه ها در فواصل زمانی 8 روزه بر روی نمونه ها انجام شد. نتایج نشان داد با گذشت زمان نگهداری میزان رهایش و ت نشینی ترکیبات فنولی افزایش می یابد. اکسایش روغن با گذشت زمان نگهداری روندی افزایشی داشت. کمترین و بیشترین میزان اکسایش به ترتیب در نمونه حاوی TBHQ و نمونه شاهد مشاهده شد. استفاده از فنول باند شده در شدت 80% به دلیل عدم اختلاف معنی دار آماری (05/0<p) با نمونه حاوی آنتی اکسیدان سنتزی می تواند به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی جهت افزایش عمر ماندگاری روغن مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: پوست کیوی، روغن سویا، صمغ دانه شاهی، فنول
  • احمد نورمحمدی، ابراهیم احمدی *، علی حشمتی صفحات 363-374

    از روش سطح پاسخ برای تولید مربای آلبالو حاوی شیرین کننده استویا و با خصوصیات فیزیکو شیمیایی، حسی و ریولوژی مطلوب استفاده شد. این آزمایشات با استفاده از طرح مرکب مرکزی (CCD) با سه متغیر مستقل که شامل شکر، پکتین و استویا بودند، برنامه ریزی شد. فرآیند تولید نمونه ها در پنج سطح ساکارز (50%-10)، پکتین (%5/0- 1/0) و استویا (6%/0- 2/0) در مقدار ثابت میوه g 300 صورت گرفت. برای ارزیابی مربا، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، حسی و ریولوژیکی مربا تعیین و بهینه شدند. غلظت ساکارز، پکتین و استویا بطور معنی داری بر روی شاخص های رنگی، حسی و خواص ریولوژیکی مربا تاثیر داشتند. نتایج نشان داد که هیچ یک از اثرات خطی و متقابل فاکتورهای مورد بررسی بر میزان pH مربا آلبالو معنی دار نبودند. مقادیر L* (روشنایی) و b* (زردی) با افزایش غلظت ساکارز و استویا افزایش یافت، همچنین افزایش پکتین سبب افزایش a* (قرمزی) مربا شد. نتایج ارزیابی آزمون های حسی نشان داد که متغیر شکر نقش مهمی در بهبود پارامترهای حسی مربا ایفا می کند. بررسی تست های ناشی از آزمون کریپ نشان داد که فاکتور شکر نقش مهمی در مقدار پارامترهای G0 و η0 دارد. نتایج نشان می دهد که ویسکوزیته نشان داده شده توسط داشپات ماکسول (η0) می تواند بیانگر خوبی از تاثیر غلظت ساکارز در مربا باشد. همچنین پارامترهای G1 و η1 نمی توانند شاخص های واضحی برای درک تغییرات ساختاری درون مربا  با تغییرات در میزان غلظت شکر، پکتین و استویا باشند. نقطه بهینه فرمولاسیون مربای رژیمی در مقدار شکر 40%، پکتین %4/0 و استویا %3/0  به دست آمد. به طور کلی نتایج مطالعه نشان داد که می توان با استفاده از پکتین و شیرین کننده استویا میزان ساکارز را در مربا کاهش داد و یک محصول کم کالری با کیفیت بهینه و شاخص مطلوبیت 69/0 در مقیاس تجاری تولید کرد.

    کلیدواژگان: استویا، بهینه سازی، رنگ، خزش، مربا
|
  • Somaieh Monazami, Afshin Jafarpour* Pages 1-13

    Foods that contain live probiotics and prebiotic compounds at the same time are called "synbiotics." Inulin is one of the prebiotics, the most important source of industrial extraction of which is chicory, jerusalem artichoke and garlic. The aim of this study was to determine the appropriate percentages of chicory, garlic and jerusalem artichoke for the production of synbiotic herbal tea with desirable PHysicochemical, microbial and sensory properties. For the preparation of synbiotic tea, different percentages of chicory (10 and 20%), jerusalem artichoke (10 and 20%) and garlic (0.5 and 1%) were prepared. Then Lactobacillus acidoPHilus (1%) was inoculated and aqueous extraction was performed mixed with water at 55- 60 ° C for 10 minutes. The chemical properties (brix, turbidity, PH, compounds and antioxidant activity), microbial and sensory properties of the drug were investigated. Also from black cumin (0.16 g), chamomile (3 g), cinnamon (0.12 g), fennel (0.2 g), mint (3 g) and licorice (0.1 g) as The filler was used in the preparation of tea. The data were analyzed in a completely randomized design with three replications, using SPSS software version 24 and the mean comparison was performed using Duncanchr  multiple range test. The results showed that with decreasing the amount of chicory, the amount of brix and the activity of probiotic bacteria increased, while decreasing the amount of pickled potatoes and garlic decreased the amount of brix and the activity of probiotic bacteria. Also, with decreasing the amount of chicory, garlic and jerusalem artichoke, the amount of turbidity, PH, antioxidant compounds and antioxidant capacity decreased. The amount of chicory, garlic and jerusalem artichoke did not affect the sensory properties  of the drinks.The treatment containing 20% chicory, 1% garlic and 20% jerusalem artichoke had the best chemical, sensory and microbial properties and was introduced as the superior treatment.

    Keywords: Chicory, Garlic, Herbal Drinks, Jerusalem artichoke, Lactobacillus acidophilus
  • Majid Nooshkam, Mehdi Varidi* Pages 15-25

    This study was aimed to investigate the effect of Maillard reaction polymerization degree (PD) on functional properties of whey protein isolate. The whey protein isolate-gellan gum conjugate was synthesized by the Maillard reaction and the intermediate-to-final products absorption ratio (A294nm/A420nm), as the index of Maillard reaction PD, was evaluated. The whey protein isolate-gellan gum conjugates were then classified into three low, medium, and high PD using K-means clustering method, and their interfacial activity (interfacial tension reduction ability, emulsifying activity, and emulsion stability) and surface activity (foaming capacity and foam stability) were investigated. Interfacial tension at oil/water interface was reduced more efficiently by the medium PD whey protein isolate-gellan conjugate, indicating its higher adsorption rate to the interface (higher emulsifying activity), ability to form a viscoelastic thick layer at interface, and consequently increase the emulsion stability through steric repulsion. Although, foaming capacity was not significantly influenced by the PD (p>0.05), the foam stability in the presence of medium PD conjugate was significantly higher than the foams stabilized by other conjugates (p<0.05). Therefore, a medium PD is needed to improve the functional properties of whey protein and increase its industrial applications.

    Keywords: Maillard reaction, Polymerization degree, Whey protein, Gellan, Functional property
  • Seyed Sajad Malekhossini, Alireza Shirazinejad*, Seyed MohammadBagher Hashemi Pages 27-41

    Microencapsulation is a suitable technology for incorporating active agents into a carrier. In the present study, the weight ratios of two solutions of casein and whey protein in the ratios of 70:30, 50:50 and 30:70, containing 5% by weight of beta-carotene per 100g of wall material for microencapsulation were studied by spray drying method. The results indicated that samples containing 70% whey protein and 30% casein showed the best physical and chemical parameters. The results showed the efficiency of microencapsulation (70.44%), phenolic compounds (4.11 μg/mg), free radical scavenging (36.86%), dye stability of beta-carotene (75.18%) and FRAP (304.15 μmol of iron/gr).  The samples revealed an upward trend during the increase in whey protein concentration. However, the particle size (11.09 nm) showed a decreasing trend with increasing whey protein concentration. In the following, the ratio of 30% casein to 70% whey protein was introduced as the best treatment and then added to the canola oil sample in three concentrations (200, 700 and 1200 ppm). The results indicated that the amount of polar compounds, acidic, peroxide in the oil samples during the upward trend time and the stability index has decreased. With increasing the concentration of microcapsules up to 1200 ppm, the polar content, peroxide and acid numbers were significantly lower compared to their lower concentrations. As a result, the acid number, peroxide and polar number of oil containing 1200 ppm in the lowest amount were 1.13%, 7.46 mA/kg of oil and 42.41%, respectively. In general, the results of this study showed that whey protein/casein is one of the important sources that can be used to coat bioactive compounds.

    Keywords: Whey protein, Casein, Beta-carotene, Encapsulation, Canola oil
  • Parisa Pazoki, Mahsa Tabari*, Nafiseh Jahanbakhshian Pages 43-54

    Enzymatic treatment of wheat flour is an interesting function to improve its functional properties. Because enzymes with different biochemical activities can have synergistic effects on dough behavior or product quality, the individual use and combination of enzymes used in bread production processes is important today. The aim of this study was to evaluate the synergy of glucose oxidase and lipase enzymes in physicochemical properties of barberry flour and bread formulated with relative replacement of corn flour. Treatments in 7 groups (T0 control sample, T1 containing 5% corn flour 0.05% glucose oxidase 0.05% lipase, T2 containing 10% corn flour 0.07% glucose oxidase 0.07% lipase, T3 containing 15% flour Corn 0.09% glucose oxidase 0.09% lipase, T4 contains 20% corn flour 0.011% glucose oxidase 0.011% lipase, T5 contains 25% corn flour 0.13% glucose oxidase 0.13% lipase, T6 Containing 30% corn flour (0.15% glucose oxidase (0.15% lipase) were prepared). The chemical results of the treatments showed an increase in moisture, ash and gluten index so that the highest amount of the mentioned factors was observed in T6 sample. Zellini number, phallus number, protein and gluten showed a significant decrease.  Farinograph test results showed no significant water uptake, reduced spreading time and resistance with increasing corn flour replacement percentage in the treatments. The tensile strength of the treatments in the extensograph test showed an increase and a decrease in tensile strength and tensile strength of the treatments, respectively (p<0.05). Histological results showed that the use of lipase enzyme and corn flour reduces the stiffness of the treatments. While the addition of corn flour caused the doughs to stick and the enzymes were ineffective. The elasticity of the doughs was also improved by the addition of glucose oxidase. The results of sensory evaluation introduced T4 treatment as the superior treatment.

    Keywords: Barberry, corn flour, glucose oxidase, lipase
  • Fakhreddin Salehi*, Shamimeh Azimi Salim Pages 55-65

    Coating the fruits using edible gums increases the appearance quality, improves the color and reduces their shrinkage at the end of the drying process. The purpose of this study was to investigate the effect of coating with wild sage seed, basil seed and xanthan gums on the appearance characteristics of dried quince slices in the infrared system. In this study, quince slices with a thickness of 0.5 cm were coated using wild sage seed, basil seed and xanthan gums (concentration of 1%) and then placed in an infrared dryer and the effects of radiation power (250 and 375 W) on the appearance characteristics were examined. Also, for modeling the color change index, the Power, Quadratic, Gompertz, Logistic, Richards, MMF, and Weibull models were used. Color indexes including lightness, redness, yellowness and color changes as well as changes in the samples area during drying time were examined. The calculated lightness index for the drying process of quince samples showed that the coated samples with wild sage seed gum were brighter. In terms of color change index, coated quince slices with wild sage seed gum showed the lowest color changes during drying time and the average values of this index for the uncoated sample, coated with wild sage seed, basil seed and xanthan gums were equal to 35.09, 20.20, 43.40 and 28.33, respectively (250 W). For modeling the color change index, the MMF model had less error than the others models. The results showed that the coating with wild sage seed gum maintained the appearance of the dried product and also the least shrinkage in the drying duration and at different radiation powers were observed in these coated samples.

    Keywords: Color indexes, Infrared dryer, Modeling, Shrinkage
  • Golnaz Eshaghi Makouei, Mohammadhosein Movassagh* Pages 67-77

    Ice cream, because of its ability to survive probiotics in it and is popular due to its sensory properties, is a good environment for transmitting probiotics to the body. The purpose of this study was to investigate the possibility of producing probiotic cacao ice cream using Stevia. For this purpose, stevia was replaced with 0, 10, 25, and 50% sugar-based ice cream formulation in samples containing Bifidobacterium animalis subsp. Lactis, and the samples were tested for bacterial viability, acidity, pH, and sensory evaluation in three replication in period time 1, 7, and 14 days. The highest levels of Bifidobacterium animalis subsp. Lactis in 50% stevia on first day of storage was 10.56 ± 0.06 Log cfu/g. The count of bacteria in all samples was more than optimal and determined during the storage period. Also, increasing the percentage of stevia, reduced the sensory properties of the samples. According to the results of the current study, for the production of low-calorie ice cream, cocoa ice cream containing 50% stevia can be suggested for production.

    Keywords: Stevia, Cocoa ice cream, Probiotic, Bifidobacterium animalis subsp. Lactis
  • Maryam Eghbali, Dornoush Jafarpour* Pages 79-91

    Coliforms, especially Escherichia coli, are one of the most important causes of gastroenteritis and microbial index of water and food contamination. Enterohemorrhagic Escherichia coli strains are considered to be the most important intestinal pathogens due to hemorrhagic diarrhea and hemolytic syndrome, of which E. coli O157: H7 is the most important and common. The purpose of this study was to investigate the prevalence of E. coli O157: H7 contamination in traditional and homemade ice creams and compare the efficiency of chromogenic media with standard media for its detection. In this study, 90 samples of traditional ice cream from the production and distribution centers of this product were collected from three urban regions of Bandar Abbas, in two warm and cold seasons and in order to count the coliforms and detect E. coli and E. coli O157: H7, two standard and chromogenic methods were used. The results indicated that 81.8% of samples had more than the standard number of coliforms, and 28.9% of the samples were contaminated with E. coli. E. coli O157: H7 contamination was detected 2.2% and 4.4% using standard and chromogenic methods, respectively. Analyzes showed that application of media containing chromogenic substances, E. coli O157: H7 could be detected with the least possible error. It was found that the use of chromogenic culture media to identify E. coli O157: H7 was better than the standard method. The results of the present study also indicate that the quality and health status of traditional and handmade ice creams should be more closely monitored.

    Keywords: Escherichia coli O157: H7, Traditional ice cream, Chromogenic medium, Standard method
  • Mahboobeh Kashiri*, Meysam Dehghani, Yahya Maghsoudlou, Mohammad Ghorbani, Hoda Shahiri Tabarestani, Mahboobeh Hassani Pages 93-105

    Fine wheat powder is a natural polymer that obtained from of pneumatic process in which light particles are not allowed to be used in bakeries despite the presence of nutrients and lead to reduced quality of flour. The purpose of this study was production of emulsion film based on wheat soft powder as a new and inexpensive raw material and investigation of two types lipids (oleic acid and beeswax) at different concentrations (5, 10 and 15%) on physical and mechanical properties of emulsion films. The results showed that by increasing lipid concentration, thickness, turbidity and tensile strength increased. But moisture decreased and elongation at break decreased as compared the control film. Comparison between the lipid concentration showed that increasing the concentration of beeswax compared to oleic acid had more effect on increasing the turbidity value of the emulsion film. Water vapor permeability of emulsion film containing 5% oleic acid (1.82×10-10 g-1m-1s-1pa-1) was lower as compared beeswax film at similar concentrations (2.30×10-10 g-1m-1s-1pa-1). In addition, scanning electron microscopy images showed the surface of 10% oleic acid film was smooth and uniform with smaller pores as compared the control sample which confirm the water vapor permeability results. The results of this study indicated the good capability of fine wheat powder in preparation of emulsion film containing oleic acid and beeswax application in food packaging.

    Keywords: Fine wheat powder, Oleic Acid, beeswax, Emulsion film
  • Mona Ehsan, Dariush Khademi Shurmasti* Pages 107-118

    The methods used to maintain the quality of eggs during the storage period are mainly based on inactivating microorganisms and preventing mass exchanges. In order to investigate the effect of water washing and shell coating using active nanocomposite coating based on 2% carboxymethyl cellulose containing 3.5% nanoclay and 2% marjoram extract on internal quality and egg shell, an experiment with 4 treatments including control (unwashed and uncoated), washed and uncoated, unwashed and coated, washed and coated and 3 replicates during a 4-week storage period at ambient temperature (25±2oC) with weekly evaluation the studied parameters were performed. At the end of the storage period, the highest values ​​of  HU (49.71±0.15), YI (0.32±0.00) and the lowest values ​​of WL percentage (3.07±0.02), albumen pH (8.59±0.02), TBARS (0.125±0.03 mg MDA/Kg) and TVC (2.75±0.05 log cfu/ml) were observed in coated eggs (P<0.05). In the evaluation of yolk color indices, coated eggs had significantly (P<0.05) higher values ​​of b* (57.24), a* (-7.72) and lower value of L* (45/51). Regardless of the coating, egg washing had no significant effect on the evaluated parameters. Therefore, the use of active nanocomposite coating of carboxymethyl cellulose - nano montmorillonite - marjoram extract with barrier, antioxidant and antimicrobial properties is recommended to increase the shelf life of eggs at ambient temperature for 4 weeks.

    Keywords: Active nanocomposite coating, Egg, Washing, Internal quality, Shelf life
  • Mahsa Nikkhah, Zhaleh Khoshkhoo*, Seyed Ebrahim Hosseini, Peyman Mahastishotorbani, Afshin Akhondzadeh Basti A Pages 119-127

    In this study, the effect of adding different concentrations of Bene kernel (5 and 10%) and its microliposomes (400 ppm) on the physicochemical and sensory properties of cream was investigated. The treatments of this research were as follow: T1 (cream with 30% fat), T2 (cream with 20% fat and microliposome), T3 (cream with 20% fat+ microliposome and 5% Bene kernel oil), T4 (cream with 20% fat+ microliposome and 10% Bene kernel oil). PH and syneresis during storage and the parameters of viscosity, texture, color index and sensory evaluation were measured. Results showed that in all samples, during the storage, syneresis increased and the amount of pH decreased (P <0.05). By adding Bene kernel oil, the viscosity of the samples increased (P <0.05). The addition of 10% Bene kernel oil reduced the brightness and increase softness of the texture, and it was not approved in terms of sensory evaluation. T3 was chosen as optimal treatment. The results of this study showed that encapsulating Bene kernel oil as source of phenolic and tocopherol compounds and also applying its oil, help us using beneficial properties of Bene and also provides a positive step towards the production of low-fat cream and promoting consumer health.

    Keywords: Microliposomes, Phenolic compounds, Tocopherols, Stability, Cream
  • Mahsa Sayari, Mohammad Rabani*, Reza Farahmandfar, Reza Esmailzadeh Kenari, Rezvan Mousavi Nadushan Pages 129-140

    In this study, the antioxidant and antimicrobial effect of nano coating of basil gum with black cumin essential oil (Bunium persicum) was investigated in order to increase the shelf life of rainbow trout fillets. For this purpose, black cumin essential oil was prepared using Clevenger device and the antioxidant activity of different concentrations of it (200, 400, 600, 800 and 1000 ppm) was investigated. According to the results, black cumin essential oil has high antioxidant properties, and as the concentration increased, antioxidant properties were increased too. The cumin essential oil was then nanocapsulated with a basil gum coating. The nano coating, along with the essential oil (according to the electron microscope image), had a spherical and uniform surface with a low porosity percentage. Then, in order to investigate the effect of nano-coating with essential oil on the shelf life of rainbow trout fillet during a 16-day refrigeration period, 4 treatments including control and nano-coating with different concentrations of black cumin essential oil (1, 1.5 and 2 %) produced and periodic chemical parameters (peroxide, thiobarbiotic acid and volatile nitrogen bases) and microbial (total bacterial and total psychrotrophic count) were studied. The results of chemical and microbial analysis showed that, the nano-coating along with the essential oil slowed down the increasing process of oxidation and microbial indices compared to the control treatment. Until the end of the storage period, they had the allowed chemical and microbial range. Therefore, it seems that this treatment can be used as a natural antioxidant and antimicrobial in the meat and fisheries industry.

    Keywords: Nanocapsulation, Antioxidant activity, Basil gum, Cumin, Rainbow trout
  • AmirReza Shaviklo*, Akram Gharehdaghi, HamidReza Mahdavi Adeli Pages 141-155

    Lighvan cheese is a semi-hard salted cheese that is made without adding any starters and is often made from sheepchr  milk. Since traditional cheeses are made from raw milk, the presence of pathogenic bacteria in cheese is also significant. Lighvan cheese has been produced in the Lighvan area for a long time, but unfortunately many rural producers have not yet realized the importance of hygiene during production. This important issue highlights the need of knowledge transfer to improve the safety of the product to that community. With this approach, the project was implemented in Lighvan village in two stages. Initially, the health status of the existing cheese makers and the processing method in Lighvan area were examined. Then, to solve the health and technical problems of production, corrective measures were presented to the producers. In this regard, 9 cheese makers were randomly selected, of which 3 workshops cooperated to carry out corrective actions (second phase). First, raw milk, fresh curds and cheeses made from the same milk were sampled. The cheese samples were packed in 1 kg cans and stored for 3 months in caves in the area. The same cans were sampled on days 30, 60 and 90 and the were transferred to the laboratory in cold conditions and subjected to chemical, microbial and sensory analysis. The results indicate that the corrective actionss are effective in improving the microbial quality of Lighvan cheese. The authors believe that the knowledge transfer from research institutes (as a knowledge base) to rural producers, can improve the production method and hygienic quality of traditional products, may develop entrepreneurship and ensure the safety and quality of these products. Prosperity of the economic and living conditions of the villagers and the nomadic communities is another goal of this program.

    Keywords: Knowledge transfer, Lighvan cheese, optimization of health conditions, rural development
  • Zahra Javaheri, Sara Ansari*, M. T. Golmakani Pages 157-166

    In this study the influence of Alyssum homolocarpum seed gum (AHSG), basil seed gum (BSG) and different levels of banana peel flour (BPF) (0, 20 and 40%) on physicochemical properties of cakes containing date syrup (DS) or fig syrup (FS) was investigated. Parameters such as batter and cake pH, density, bostwick number, cake crumb and crust color, texture and sensory attributes were determined. The results revealed that increasing the banana peel flour decreased batter and cake pH, baking loss and sensory scores while increased batter and cake density, batter consistency, cake moisture, darkness and hardness. The influence of basil seed gum on moisture retention and consistency improvement was more significant than Alyssum homolocarpum seed gum. However, the cakes incorporated with Alyssum homolocarpum seed gum had lighter color and softer texture. Cakes manufactured by fig syrup had lighter color, softer texture and better organoleptic properties and fig syrup was a better replacer for sucrose in cake formulation.

    Keywords: cake, banana peel flour, fig syrup, date syrup, basil seed gum, Alyssum homolocarpum seed gum
  • Mahboobe Rezaei, Younes Ghasemi, Anousheh Sharifan*, Hossein Bakhoda Pages 167-180

    Gamma aminobutyric acid is a non-protein amino acid found in the tissues of microorganisms, plants, animals, and humans. Lower blood pressure, therapy for insomnia, anxiety, depression, and diuretics are some of the physiological properties of gamma aminobutyric acid. Due to the increasing demand for GABA, various chemical and biological methods of its production are under study. Among all these efforts, GABA biosynthesis seems to be the most promising and easiest method of production. In this study, the effect of heat shock on the production of gamma aminobutyric acid in Lactobacillus brevisIBRC10818 was investigated. For optimizing production, the amount of monosodium glutamate was applied at three levels of 1, 5.5, and 10 % and used heat shock at three temperatures of 40, 45, and 50 ° C for 30 minutes in the lag phase of microbial growth. What measured the amount of GABA produced in the interval time at 15, 43/5, and 72 hours with incubation in 37° C. The highest GABA production was measured in Lactobacillus Brevis IBRC10818 with 3/935% of monosodium glutamate at heat shock in 47.56 ° C 63.37 hours of incubation .

    Keywords: incubation, lactic acid bacteria, Response Surface Methodology, stress
  • Shayesteh Hosseinabadi, MohammadHossein Azizi*, Nargess Mooraki Pages 181-188

    Today, saturated and trans fatty acids are one of the most important potential health limitations of consuming prepared foods. Fast foods are widely consumed by adults and children due to their quick preparation and the popularity of the taste. As a result, it is very important to control the amount of saturated and trans fatty acids in fast foods. The city of Tehran was divided into five regions: north, south, west, east and center, and from each region, three types of fast food, including mixed pizza, falafel and Chicken nuggets, and three samples from each fast food (a total of 45 samples from 45 different grocery stores were randomly selected). In this study, the concentration of trans fatty acids was calculated as a percentage by Agilent7890A gas chromatography. The average of saturated fatty acids in falafel fast food, mixed pizza and chicken nuggets were 18.02, 36.35 and 19.11 g / 100g, respectively. The average trans acids of chicken nugget fast food, mixed pizza and falafel were 0.36, 0.71 and 0.06 g / 100g, respectively. The difference between different regions of Tehran was not significant in terms of saturated and trans fatty acid content (P> 0.05). Consumption of trans fatty acids through fast food in Tehran is appropriate in comparison with international standards. The lower risk factors than the global standards in this study is due to the low per capita consumption of fast food in Iran (IR = 4 g / day).

    Keywords: Fast food, Saturated fatty acids, Trans, Pizza, Falafel, Nugget, Tehran
  • Saba Sabbaghpour Langaroudi, Leila Nouri*, MohammadHossein Azizi Pages 189-200

    Encapsulation with polysaccharides is one of the new methods for increasing the stability of bioactive compounds and improving the viability of probiotics during food processing and storage. In this study, due to the high benefits of probiotic products on human health, the effect of Lactobacillus plantarum encapsulated by chitosan, tragacanth gums and their combination in a concentration of 1% (w/w) on the physicochemical and overall acceptance of pineapple juice were evaluated during 30 days storage in the refrigerator. The results showed a decrease in pH and an increase in the acidity of all samples (P<0.05). In addition, the viability of Lactobacillus plantarum was increased in the treatment encapsulated by the combination of chitosan and tragacanth gums so that, the number of viable bacterial cells was higher than 6 log cfu/ml on the 30th day of storage. The formalin index increased between the 20th and 30th days of storage in all samples (P<0.05). Also, the highest overall acceptance was belonged to the sample containing the Lactobacillus plantarum encapsulated by chitosan (P<0.05). The results showed that pineapple juice is a suitable substrate for the growth of Lactobacillus plantarum and it can be considered as a carrier for the transmission of probiotic strains to the human body. Moreover, those with special nutritional needs can take advantage of probiotic pineapple juice, including lactose and cholesterol deficiency as well as richness in mineral substances.

    Keywords: Chitosan, Encapsulation, Lactobacillus plantarum, Pineapple juice, Tragacanth
  • Fahimeh Rahmati, Hojjat Karajhiyan* Pages 201-212

    According to the growing trend of consumption of artificial colors in the food industry as well as their destructive effects on public health, information on the type and consumption of artificial colors which are allowed, as well as increasing the health and safety knowledge of producers and sellers of food. And frequent monitoring by health officials is essential. Therefore, in this study, the status and frequency of synthetic dyes (Sunset Yellow, Tartrazine, Quinoline Yellow and Carmoisine, etc.) in food supplied in Torbat-e-Heydarieh city was investigated using thin layer chromatography method. In current study, 251 samples including processed chicken, Zoolbia and okra, various types of sweets and traditional ice cream were analyzed. Among 66 processed chicken samples, 11 samples had no color, 6 samples had natural color and 50 samples had artificial color which among those that found synthetic dyes, the prevalence of tartrazine and sunset yellow were higher. Among 70 samples of zoolbia and okra, 32 were colorless, 4 and 34 samples had natural and synthetic dyes, respectively, that using of tartrazine, sunset yellow and quinoline yellow was higher than the others. Among 90 samples of sweets which were investigated, 6 samples were colorless, 2 and 82 samples had natural and artificial colors, respectively, which sunset yellow, tartrazine and carmoisine were more common. Finally, among 25 ice cream samples, 15 samples had natural dyes and 10 samples had artificial dyes, that sunset yellow, tartrazine and carmoisine were common than the others.

    Keywords: Thin layer chromatography, Artificial dyes, Processed chicken, Sweet, Ice cream
  • Mozhdeh Fazel Tehrani Moghadam, Hossein Jalali*, Abdorreza Mohammadi Nafchi, Leila Nouri Pages 213-222

    Celiac disease is a long-term autoimmune disorder that primarily affects the small intestine  and occurs in susceptible individuals by gluten intake. The basis of treatment for celiac disease is a gluten-free diet. The production of gluten-free breads, as a constant part of the diet of patients with celiac disease, can have a significant impact on the prevention of complications from the disease for patients with it. In this study, the possibility of producing gluten-free bread with the desired quality and high nutritional value was investigated using lactic sourdough.  In order to make lactic acid paste, Lactobacillus plantarum DSM20179 microorganism was used as a starter strain and its use in the production of gluten-free bread with corn and rice flour was investigated at two levels of 5 and 10%. Physicochemical experiments performed on bread. These included pH measurement, total acidity (TTA), humidity, tissue measurement, ash content, color changes and general counting of mold and yeast in bread samples. Each treatment was performed in three replications and the results were statistically analyzed.  The overall result of this study confirmed the importance of producing rich bread prepared with 5 and 10% lactic yeast with a favorable effect on the sensory and rheological characteristics of bread. in general the results showed that increasing the percentage of dough makes the samples more acceptable.

    Keywords: Corn sourdough lactic acid, Lactobacillus Plantarum, Celiac Bread
  • S. Mahdi Mirzababaee*, Ali Rafe, Hosein Zamani Pages 223-235

    In this research design and manufacture of home baking machine with baking process control is followed. Therefore, the machine is designed and manufactured with the ability to produce an Iranian flatbread at each baking stage. By choosing the heat flux pattern and different thicknesses of the bed and the height of the baking chamber, the temperature and mass distribution in the three areas of the baking bed, bread and baking chamber is obtained. Image processing, texture analysis and sensory tests are used for evaluating of baked bread under different conditions. Geometrical conditions, boundary conditions and patterns of heat flux are the main factors that influence the baking process and quality of bread. The results showed that bed thickness performs better than higher thicknesses. By increasing the height of the chamber at three heights of 2, 4 and 6 cm, the mean temperature of the chamber decreases. Therefore, the height of the 2 cm chamber is the best one. In the study of bread baking with simple apparatus, it was found that the cooking time of 6 minutes and the beginning baking temperature of 160 °C are the most suitable cooking conditions. The porosity of the bread baked is much lower than that of the bakery one. The texture analysis tests showed that the hardness, gumminess, and chewiness of the heat flux pattern profile 22 had the closest values to the control bread

    Keywords: Flat bread, baking process, Design, textural properties, sensory
  • Elahe Akbari, Mahshid Jahadi* Pages 237-247

    Rice bran is the most important by-product of the rice milling process. Rice bran contains dietary fibers, proteins, minerals and vitamin B, and could be considered as dietary fiber source. Dietary fiber sources such as rice bran are not only desirable for their nutritional properties but also for their functional and technological properties. On the other hand, considering the importance of meat products in human dietary in society, fortification of these products can play an effective role in the improvement of consumers’ health. In this research, rice bran was substituted with part of the rusk flour used in formulation of chicken burger at (1.5%, 3% and 4.5%) levels. Chemical properties, Physical, texture, color, and sensory properties of samples were assessed compared with control sample. The results of variance analysis indicated that the fat, ash and fiber content significantly increased in chicken burger samples (P<0.05) by increasing the replacement percentage of rice bran. The results also showed that the amount of cooking loss in samples containing rice bran was significantly lower than control sample. According to texture evaluations by increasing the replacement percentage of rice bran, hardness and chewiness parameters were increased compared with the control sample. Increasing the amount of replacement had a significant (P<0.05) effect on all of color properties. Sensory analysis showed that, all chicken burger samples gained acceptable score. So, it is possible to produce a high fiber product with good quality and nutritional properties by substitution of the used rusk flour in chicken burger production with rice bran.

    Keywords: Rice bran, Phytic acid, Dietary fiber, chicken burger, Rusk flour
  • Zahra Farhadvand, Ali Fazlara*, Maryam Ghaderi Ghahfarokhi, Mahdi Pourmahdi Broojeni Pages 249-261

    The present study was conducted to evaluate the effect of gelatin edible coating (4%) containing mint (Mentha spicata) essential oil (2%) on quality of chicken fillet during refrigerated storage (4o C). Samples were separated into three groups: uncoated (control), coated with gelatin and coated with gelatin contained mint essential oil (gelatin-mint). Samples were stored at refrigerator temperature for 21 days and microbial count (total aerobic mesophilic and psychrophilic bacterial counts), chemical properties (pH, total volatile nitrogen (TVN) and thiobarbituric acid (TBA)) and sensory characteristics (appearance, muscles elasticity, odor and color) were evaluated in 3 days interval. The results of bacterial analysis showed that coating with gelatin and gelatin-mint had significant effects on delaying the increase trend of psychrophilic and mesophilic bacterial counts as compared to control. Chemically, gelatin-mint treatment showed lower TBA, TVN and pH values ​​than the other two groups during storage (P <0.001). Also, the gelatin and gelatin-mint treatments maintained sensorial factors at acceptable levels for 6 days. Based on the results of the present study, gelatin coating did not have the ability to extend the shelf life of chicken fillets, on the basis of our results, the gelatin- mint coating may be a promising technology for the control of undesirable microbial, chemical, and sensorial changes during chicken fillet storage.

    Keywords: Mint essential oil, Gelatin, Coating, Chicken fillet, Shelf life
  • Mohammad Noshad*, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 263-271

    The essential oils have antibacterial, antiviral, antiparasitic, and antioxidant properties, due to the presence of phenolic compounds. They are therefore used as natural preservatives to inhibit microbial and oxidative spoilages in food products. In this study, the essential oil of Eryngium campestre was extracted and its total phenol and flavonoid contents, antioxidative activity, and antimicrobial effect were investigated. E. campestre essential oil contained a 66.53 mg GA/g total phenols and 29.10 mg QE/g total flavonoids. The bioactive compound had a 50.65% DPPH-radical scavenging activity and 57.87% DPPH- radical scavenging activity. The results showed that L. innocua and E. aerogenes were generally the most sensitive and resistant species to the oil, respectively. The minimum inhibitory concentrations for E. aerogenes, P. aeruginosa, B. cereus, S. aureus and L. innocua were 50, 50, 25, 12.5 and 6.25 mg/ml, respectively, while the minimum bactericidal concentrations were for these bacteria was 200, 200, 100, 100 and 50 mg/ml, respectively. The E. campestre essential oil is rich in bioactive compounds and it can be therefore applied as a natural preservative to control oxidation reactions and microbial spoilage in food products.

    Keywords: Antimicrobial, Antioxidant, Essential oil, Preservative
  • Mohammad Noshad*, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 273-283

    In this study, aqueous and ethanolic extracts of Lippia citriodora were obtained by the Maceration method. The total phenol content, total flavonoid content, antioxidant activity (based on DPPH and ABTS free radical scavenging activity and FRAP methods) and antimicrobial effect (based on disc diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum bactericidal/fungicidal concentration) of the extracts were investigated. Total phenols (72.55 vs. 60.32 mg GAE/g) and flavonoid (40.5 vs. 32.25 mg QE/g) contents of the ethanolic extract were higher compared to the aqueous extract. Antioxidant activity results revealed that the ethanolic extract was more effective in scavenging DPPH free radicals (45.4 mg/ml vs. 52.5 mg/ml) and ABTS free radicals (41.48 mg/ml vs. 47.65 mg/ml) with a greater reducing power (15.1 μmol Fe/g vs. 12.2 μmol Fe/g) in comparison to the aqueous one. Antimicrobial effect of the extracts against pathogenic microorganisms (Escherichia coli, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, and Candida albicans) showed that Gram-positive organisms were generally more sensitive than the Gram-negative ones, and the antimicrobial activity was more pronounced in the presence of the ethanolic extract. Based on the results, the aqueous and ethanolic extracts of L. citriodora could be introduced as natural preservatives to control the oxidation reaction and the growth of pathogenic microorganisms.

    Keywords: Lippia citriodora, Ethanolic, aqueous extract, Antimicrobial effect, Antioxidant activity, Bioactive compound
  • Samira Izadi, Masod Honarvar *, Habib Mirzaei Pages 285-296

    One of the major changes that occurs during the processing, distribution and final preparation of food is the oxidation of fats and oils, and due to the production of undesirable compounds in the oil, it has adverse effects on the health of consumers, so prevent or delay in oxidation process under thermal and storage conditions is necessary. In this study, ultrasound was used to extract the antioxidant extract of beet leaves and the best extract in terms of antioxidant power was used to increase the oxidative stability of soybean oil. In this study, 4 ultrasonic time levels (0, 20, 40 and 60 minutes) were used and the best extract in different concentrations (200, 600 and 1000 ppm) was soybean oil which was accelerated for 15 days under oxidation conditions (temperature 63 ° C). was maintained, added, and tests such as peroxide, thiobarbituric acid index and conjugated dien value were performed on the oils. The results showed that with increasing ultrasound time, the extraction efficiency of antioxidant extract, total phenol, percentage of free radical scavenging DPPH and iron reducing power increased and finally the sample obtained from 60 minutes of ultrasound was selected as the best sample. On the other hand, the results of tests performed on soybean oil showed that by increasing the concentration of antioxidants to 600 ppm, the amount of peroxide, thiobarbituric acid index and conjugated dien value decreased and with increasing the concentration of antioxidants and storage time in soybean oil These features increased. Finally, it can be stated that the use of 600 ppm of antioxidants obtained from sugar beet leaves extracted by ultrasound can compete with the synthetic antioxidant BHT and can be used to stabilize soybean oil.

    Keywords: Sugar beet leaf, Antioxidant, Ultrasound, Oxidative stability, Soybean oil
  • Bijan Askari, Mahdi Kashaninejad*, Aman Mohammad Ziaiifar, Ebrahim Esmaeelzade Pages 297-311

    In this study, the drying process of pumpkin thin layers was investigated by cast tape drying (CTD) and convective hot air drying (CHD) methods and the effect of temperature and drying kinetics of the pumpkin was determined along with  the best mathematical model to fit the changes on moisture content to time ratio. At first, Pumpkin slices were prepared with 3, 5 and 7 mm thicknesses. Drying was performed at 75, 85 and 95 (°C) by CTD method and at 55, 65 and 75(°C) by CHT method in triplicate. Based on the kinetic model evaluated by Hii, Law and Cloke, the 7 mm thickness was selected as an optimum thickness in both drying methods. The optimal drying temperature ranges were 55 and 95 (°C) by CHD method and CTD method, respectively. Five mathematical kinetic models were fitted on the experimental data using four criteria including, Determination of Coefficient (R2), Root Mean Square Error (RMSE), Sum of Squares (SSE) and Chi-square (χ2). Also, effective diffusion coefficient (D) and activation energy (Ea) were calculated. The results showed that Hii, Law and Cloke’s model predicted the drying behavior during CTD. Activation energy of 37.5310588kJ/mol and 20.32657 kJ/mol was calculated for CHD and CTD methods respectively. The best mathematical model for drying a thin layer of pumpkin by CTD and CHD method was proposed Hii, Law and Cloke’s model.

    Keywords: Convective hot air, Pumpkin, Kinetic modeling, Cast tape drying, Thin layer drying
  • Shahin Zomorodi *, Marzieh Bolandi, Mehdi Shahidi Pages 313-323

    In this study, the amount of dill essential oil and wheat fiber was optimized in synbiotic doogh using Box Behnken design and Response Surface Methodology (RSM). Independent variables benig dill essential oil in the range of 0-80 μl/l, wheat fiber in the range of 0-2% and storage time in the range of 10-50 days. The survival of Bifidobacterium lactis and physicochemical and sensory properties of synbiotic doogh were eveluated during storage. The results of statistical analysis of data showed that the survival of Bifidobacterium lactis increased with increasing the dill essential oil concentration up to 30 μl/l, but decreased with more increasing its concentration (P<0.05). However, the number of probiotics significantly decreased during storage (P <0.05). Increasing the amount of wheat fiber, the acidity and dry matter increased and pH decreased. Doogh stability increased with increasing fiber at levels up 0.6% but decreased during storage time (P <0.05). The results of sensory evaluation of the samples showed that increasing the amount of wheat fiber, caused decrease in the color and flavor score of the samples and increase in the texture score. However, increasing the amount of essential oil to 40 μl/l, caused an increase in the flavor score, and then decreased significantly (P<0.05). Accordingly, the optimal conditions for the production of synbiotic doogh containing Bifidobacterium lactis, the amount of wheat fiber and dill essential oil of 1.6% and 40 μl / l, respectively, and storage time was evaluated being 30 days.

    Keywords: Doogh, wheat fiber, dill essential oil, bifidobactrum lactis, synbiotic
  • Yasamin Latifi *, Maryam Darvishhoseini, Ameneh Seddighi Pashaki, Zahra Ghafuri, Leila Najafi, Atefeh Arjmandian Pages 325-335

    Citrus Lemon is one of the medicinal herbs that is cultivated mainly because of its alkaloids, nutritional properties and antioxidants. Lemon peel extract is rich in tocopherol, phenol, flavonoids and vitamin C, and has an antioxidant activity. The purpose of current study was to investigate the effect of solvent, microwave and ultrasound extraction on the antioxidant properties of sour lemon extract. The effects of different methods extraction such as soaking, microwave and ultrasound carried out using water: ethanol solvent (30:70) on amount extraction of tocopherol and phenolic compounds and antioxidant activity, and the study of colorless process of β-carotene-linoleic and the amount of vitamin C in extract of lemon peel to obtain the best extraction efficiency for proper use of the extract. And the antioxidant activity and the inhibitory effect of the linoleic acid oxidation of the extract were compared with synthetic antioxidant BHT. The results showed that the phenolic compounds (480 mg gallic acid/gram), tocopherol (145 mg/ml) and ascorbic acid (85 mg/100 g) in the ultrasonic extraction method had the highest content. Also, the percentage of free radical scavenging DPPH (91%) and the colorless process of β-carotene-linoleic (58%) in the extract extracted by ultrasound showed the highest percentage of inhibition, however, they had a lower percentage of inhibition compared to BHT. According to the results of this study, using an ultrasound method, an extract can be obtained that does not significantly differ with the antioxidant BHT level in terms of antioxidant activity.

    Keywords: Antioxidant Activity, Lemon Peel Extract, Maceration Method, Ultrasound, Microwave
  • Bita Bakhshi, Vahid Hakimzadeh *, Hassan Rashidi Pages 337-348

    This study aims to produce drinkable flavored milk using berry juice (as a source of functional compounds), cacao and various hydrocolloids such as inulin, guar gum and gelatin as stabilizing in both low and high fatty formulation. The stabilizers included inulin, guar and gelatin (at levels of 0.25 and 0.5%). In all samples, the amount of berry juice was the same. The results showed that application of stabilizers significantly (P< 0.05) decreased pH and increased acidity. Studies also showed that the viscosity and sedimentation rate of the samples were completely dependent on the presence of hydrocolloids and fat in their formulation. So that, increasing the amount of hydrocolloids and fat in the formulation significantly increased the viscosity of the samples and reduced the deposition of the particles in the product, thereby stabilizing the final product. High-fat formulation with high levels of sustainability yielded higher overall acceptance in the study of sensory properties, too. In general, the treatment containing 0.5% inulin, 0.5% guar and 0.5% gelatin as a stabilizer resulted in improvement of the physical and sensory properties of the functional drinkable milk.

    Keywords: Berry, functional, Hydrocolloids, Stabilizer, Viscosity
  • NAZILA MOBASERI, Reza Esmaeilzadeh kenari *, Razie Razavi Pages 349-361

    Nowadays, the use of natural antioxidants to increase the shelf life of foods has increased. In this study, kiwifruit peel extract was obtained by probe sonication at two intensities of 50 and 80% and ultrasonic bath. The free phenolic of bath ultrasound (265.88 mg/g), and bonded phenol in two intensities 50% (60.36 mg /g) and 80% (63.83 mg/g) had antioxidant activity in DPPH free radical scavenging method. Nano-encapsulated phenolic compound was performed using garden cress seed gum. All three nano-encapsulated phenols had nanometer size (146.5-172.3 nm) and negative zeta potential. In order to compare the antioxidant activity of free and bonded phenolic compounds nano-encapsulated phenols at 800 ppm and synthetic antioxidant TBHQ at 100 ppm were added to soybean oil without antioxidant. The samples were stored at 60 ° C for 40 days and tests were performed on the samples for 8 days intervals. The results showed that with increasing storage time, the amount of release and sedimentation of phenolic compounds increased. Oxidation of oil increased with storage time. The lowest and highest oxidation rates were observed in TBHQ and control samples, respectively. The use of bonded phenol at 80% intensity due to no statistically significant difference (p>0.05) with the sample containing synthetic antioxidant can be used as a natural antioxidant to extend the shelf life of the oil.

    Keywords: Kiwifruit peel, Soybean oil, Garden cress seed gum, Phenol
  • Ahmad Nourmohammadi, Ahmadi Ebrahim *, Ali Heshmati Pages 363-374

    The response surface methodology was used to produce cherry jam containing stevia sweetener with desirable physicochemical, sensory and rheological properties. These experiments were planned using a central composite design (CCD) with three independent variables including sugar, pectin and stevia. The production process of samples was done in five levels of sucrose (50-10%), pectin (0.5-1%) and stevia (0.6-0.2%) in a constant amount of 300 g of fruit. To evaluate the jam, the physicochemical, sensory and rheological properties of the jam were determined and optimized. Concentrations of sucrose, pectin and stevia had a significant effect on the color, sensory and rheological properties of the jam. The results showed that none of the linear and interaction effects of the studied factors on the pH of cherry jam were significant. The values ​​of L * (brightness) and b * (yellowness) increased with increasing concentrations of sucrose and stevia, also increasing pectin increased a * (redness) of the jam. The evaluation results of sensory tests showed that the sugar variable plays an important role in improving the sensory parameters of the jam. Examination of the tests resulting from the creep test showed that the sugar factor plays an important role in the value of the parameters G0 and η0. The results show that the viscosity shown by Dashpot Maxwell (η0) can be a good indicator of the effect of sucrose concentration in the jam. Also, G1 and η1 parameters can not be clear indicators for understanding the structural changes in the jam with changes in the concentration of sugar, pectin and stevia. In general, the results of the study showed that using pectin and stevia sweetener can reduce the amount of sucrose in the jam and produce a low-calorie product with optimal quality and desirability index of 0.69 on a commercial scale.

    Keywords: stevia, optimization, color|creep, jam