فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال نهم شماره 35 (پاییز 1400)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال نهم شماره 35 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ملیحه اکبری، حسین خاکپور*، ابراهیم نوری صفحات 9-36

    سلوک رفتاری و گفتاری امام رضا (ع) می تواند به عنوان الگویی در تعاملات مورد توجه قرار گیرد. در این دوران  «زیدیه» از انقلابی ترین فرقه های شیعی محسوب می شد که چندان مورد تایید و حمایت امام عصرش نبود. تعاملات امام رضا (ع) با فرقه زیدیه به عنوان یک دوست منحرف، الگوی رفتاری سازماندهی شده ای را به دست می دهد که راهگشای مسایل نو ظهور خواهد بود.این مقاله به روش توصیفی تحلیلی، به شناسایی رویکردهای اجتماعی گفتمان امام رضا (ع) در مواجهه با سران فرقه زیدیه می پردازد. امام رضا (ع) در گفتمان های اجتماعی مربوط به عامه و دانشمندان، با طرح مباحث توحید، امامت و ولایت و پاسخ به پرسش ها و شبهه ها، رهنمودهای رفتاری ارزشمندی از خود به جای گذاشته اند. این گفتمان ها به طور غیر مستقیم، متاثر از عنصر سوم گفتمان(مامون عباسی- قدرت) نیز است. محورهای اساسی خلق گفتمان امام رضا (ع) با سران فرقه زیدیه(دوست منحرف)، در مقابل دشمن مشترک (مامون)، با هدف روشنگری و هدایت صورت پذیرفته است؛ اما محورهای اساسی در خلق گفتمان رضوی با مامون با هدف تبیین و سازش ناپذیری است که گاهی با تقیه در اظهار نظر همراه است. در هر کدام از این رویکردها به دال های مرکزی می رسیم که نقش مهمی در تحلیل گفتمان امام رضا (ع) با زیدیه دارد.

    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، رویکرد اجتماعی، تحلیل گفتمان روایی، زیدیه
  • مهدی باصولی*، سعیده درخش صفحات 37-61

    تمایل به حضور در اماکن مذهبی مختص گروه خاصی نبوده و همه افراد جامعه به زیارت و بهره گرفتن از فضای معنوی این اماکن تمایل دارند. این تمایل به صورت روزافزون در گروه های مختلف اجتماعی گسترش یافته است. معلولان یکی از این گروه ها هستند که به واسطه محدودیت هایی که دارند کمتر فرصت حضور در مکان های پرتراکم را پیدا می کنند. این مقاله با هدف شناسایی نیازهای مهم زایران معلول برای تشرف به حرم رضوی تدوین شده است. در تدوین این مقاله از رویکرد کیفی کمی بهره گرفته شده و با بررسی اسناد و مطالعات نظری و مصاحبه با خبرگان و استفاده از روش تحلیل محتوا، شش بعد اصلی و 31 مولفه مورد نیاز زایران معلول شناسایی و سپس با استفاده از روش نگاشت شناخت فازی، به بررسی روابط این عوامل و تعیین ابعاد پراهمیت پرداخته شده است. بر اساس این تحلیل، سهولت دسترسی و مناسب سازی و توان بخشی سه بعد اصلی نیازهای زایران معلول را تشکیل می دهد که برای هر کدام مولفه هایی نیز به منظور تدوین راهکارهای عملیاتی مشخص شده است.

    کلیدواژگان: زائران معلول، حرم رضوی، تحلیل محتوا، نگاشت شناختی فازی
  • حبیب الله تقی پور سهل آبادی، عفت عباسی*، مرجان کیان، محمدعلی رضایی کرمانی نسب پور صفحات 63-89

    هدف این مقاله تدوین و ارایه ساختار فعالیت های فوق برنامه مدارس با تاکید بر سیره و روش تربیتی امام رضا (ع) است. روش مطالعه، تحلیل محتواست و جامعه پژوهش شامل پژوهشگران و استادان دانشگاهی خبره در حوزه آموزش و پرورش همچنین استادان حوزه علمیه متخصص در مبانی سیره رضوی است. نمونه تحقیق 17 نفر از میان خبرگان مذکور به صورت هدفمند و به شیوه گلوله برفی انتخاب شد و مورد مصاحبه نیمه ساختارمند قرار گرفتند. شیوه مصاحبه در مرحله اول با متخصصان حوزه برای کدگذاری مضامین و مفاهیم از متن و در مرحله دوم مصاحبه با متخصصان دانشگاهی به منظور تایید کدهای انتخابی متناسب با فعالیت های فوق برنامه مدارس بود. بر اساس یافته ها، در ساختار فوق برنامه مدارس متناسب با سیره رضوی، ابعاد و مولفه های برنامه شناسایی شده، سرفصل مطالب و روش های اجرایی هر کدام بیان شد. با توجه به نتایج این پژوهش، برای فعالیت های فوق برنامه مدارس منطبق با سیره رضوی، استفاده از روش های اجرایی همانند برگزاری اردو و سفر علمی، جلسات مباحثه و مناظره، مطالعه و تحقیق گروهی، عبادت و... در بخش های مختلف پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، سیره تربیتی رضوی، فعالیت های فوق برنامه درسی، مدارس، مضامین تربیتی
  • یزدان شیرمحمدی*، اکبر بهمنی، مژگان مستان راد صفحات 91-122
    در این پژوهش به بررسی اثر تجربه سازنده زیارت بر مزایای سفر مذهبی زیارتی به واسطه آرامش ذهن، فرار از تجربیات، تجربه منحصر در زمان زیارت، تجربیات تعاملی و تصویر برند پرداخته شده است. تصویر برند مجموعه زیارتی- مذهبی برداشت ها و تصوراتی است که از کل موجودیت مجموعه در ذهن زایرین شکل می گیرید. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق در زمره تحقیقات توصیفی پیمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش، گردشگران مشهد مقدس (بارگاه ملکوتی امام رضا) (ع) است و در مدل این پژوهش 14 متغیر مورد سنجش قرار گرفت که 510 پرسش نامه با روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری شد. تحلیل های آماری نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos انجام شده است. در تحلیل استنباطی داده ها از ضریب آلفای کرونباخ و برای تعیین ثبات درونی ابزار آزمون KMO و کرویت بارتلت برای مناسب بودن حجم نمونه و درست بودن تفکیک عامل ها و برای تعیین ارتباط علی بین متغیرها از روش مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها پژوهش حاکی از آن است که تجربه سازنده زیارت بر مزایای سفر مذهبی به واسطه آرامش ذهن، فرار از تجربیات، تجربه منحصر در زمان زیارت، تجربیات تعاملی زایران و تصویر برند بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) تاثیرگذار است. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که مزایای سفر گردشگران مذهبی بر وضعیت سلامتی گردشگران تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که گردشگری مذهبی می تواند، فرصت های مادی، معنوی و فرهنگی زیادی را برای شهرهای مذهبی فراهم کند.
    کلیدواژگان: تجربه سازنده زیارت، گردشگری مذهبی، برند گردشگری، فرهنگ مذهبی
  • کریم خان محمدی* صفحات 123-152
    شهر زیارتی مشهد مقدس که پایتخت فرهنگی مذهبی ایران لقب گرفته، علاوه بر مرقد امام رضا (ع) حاوی نمادهای پیرامونی است که در فرهنگ عمومی مردم نقش ایفا می کند. نمادهای مذهبی ضمن اینکه نشان دهنده فرهنگ مردم هستند، تاثیر زیادی در بازنمود و تداوم فرهنگ دارند. بنابراین، مطالعه نمادها، به ویژه نمادهای مذهبی، از منظر مطالعات فرهنگی از اهمیت ویژه برخوردار است. از جمله نمادهای مهم و بسیار معروف پیرامون حرم رضوی «پنجره فولاد» است. نگارنده با اتخاذ رویکرد پدیدار شناختی و استخدام مفهوم «مکان مقدس» میرچا الیاده، برای کشف معانی ذهنی زایران دارای تجربه زیسته پیرامون پنجره فولاد، از فنون «مصاحبه»، «مشاهده»، «مشارکت» و «بررسی اسناد» بهره برده است. تحلیل یافته های حاصل از مطالعه میدانی با روش «تحلیل مضمون» نشان می دهد پنجره فولاد با مضمون فراگیر «مکان مقدس و متعالی»، در ذهنیت ایرانی، محل تلاقی آسمان و زمین، جزیی از ساختار کلان اماکن مقدس شیعی، دست آویز مستحکم، نیروبخش، شفادهنده، امیدبخش، دل انگیز، دگرگون کننده، محرک جوانمردی و درگاه امام رضا (ع) تلقی می شود.
    کلیدواژگان: مشهدالرضا، پنجره فولاد، پدیدارشناسی، امام رضا (ع)
  • سید حسین حسینی* صفحات 153-188
    مطالعات تمدن پژوهی در قلمرو علوم انسانی کشور از رونق چندانی برخوردار نیست؛ به ویژه مسایل بسیاری وجود دارد که از زاویه رویکردهای مفهومی و روش شناختی پیرامون تمدن، نیازمند پژوهش است. از جمله این دست مسایل، مفهوم تمدن نوین اسلامی است. این مقاله به نقد پژوهشی کتاب تمدن رضوی می پردازد که می توان آن را در ذیل رویکردهای تمدن نوین اسلامی قرار داد؛ هرچند فاقد یک نگاه روش شناختی و علمی به مسئله است. پس از معرفی کتاب و سایر آثار نویسنده در این زمینه، به اهمیت مسئله تمدن نوین اسلامی اشاره شده و سپس به اجمال، اصول و مبانی نقد و تحلیل کتاب را بر می شمریم که شامل نگاه روش شناختی به مسئله و زاویه دید شاخصه های یک کتاب علمی پژوهشی است. تحلیل کتاب در دو قسمت نقد شکلی و نقد محتوایی با توجه به ابعاد امتیازات و کاستی ها دنبال و نشان داده می شود که با وجود امتیازاتی مثل طرح بحث تمدن نوین اسلامی، توجه به نقش تمدن سازی ایمه شیعی و انفعالی ندانستن نقش ایمه(ع) در تاریخ، اما دارای کاستی های ساختاری و روش شناختی است مانند: عدم تعین نظام مفهومی، نبود نظم منطقی، غیر استدلالی و غیر مستند بودن، پرش روش شناختی و فقدان جنبه تحلیلی. ضرورت تحلیل شبکه مفاهیم هم خانواده تمدن، ضرورت ترسیم و تبیین فلسفه تاریخ از منظر شیعی، اهمیت نقد روشمند متون تمدن پژوهی، توجه به نقش نسبت علم دینی با تمدن نوین اسلامی، ضرورت نگاه روش شناختی به مسئله تمدن و پایبندی به لوازم و اقتضایات این دست مطالعات، بخشی از نتایجی است که این پژوهش در پایان بر آن تاکید می ورزد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، تمدن نوین اسلامی، علم دینی، تمدن رضوی، تمدن پژوهی، نقد
  • رها شکفته*، سید محمد نوعی صفحات 189-222

    در این بررسی پنج کتاب از بین کتاب ها و تولیدات معاونت تبلیغات آستان قدس رضوی بررسی شد. در ارزش یابی کتاب های کودک سه هدف دنبال شد که عبارت است از ارزش یابی کتاب های مورد بررسی در زمینه «محتوا، ساخت و پرداخت و تصاویر» از نگاه کودک. جامعه آماری در این پژوهش کلیه کودکان 6 تا 11 ساله ساکن در شهر مشهد است که پاییز 1398 به حرم مطهر رضوی وارد شدند. حجم نمونه 63 کودک بود که با روش هدفمند انتخاب شدند. رویکرد تحقیق ارزش یابانه و روش مورد بررسی تحلیل مضمون با ابزار مصاحبه نیمه ساخت یافته است. نتایج نشان داد که کتاب «من؛ شال سبز؛ بابا» بیشترین جذابیت را برای کودکان در ابعاد مختلف به همراه داشته است. به عبارت دیگر بهترین ارزش یابی از سوی کودکان به این کتاب تعلق دارد. پس از آن کتاب «ابرک و دختر دانا» به واسطه ساخت و پرداخت متفاوت و تصاویر رنگارنگ کمترین انتقادات را به خود اختصاص داده است. کتاب «مثل امام رضا باش» با وجودی که جذابیت های فراوانی برای کودکان داشت اما نقدهایی را نیز به همراه داشته است. عنوان دستوری و طولانی بودن کتاب مهم ترین آن هاست. مهم ترین نقدهایی که به کتاب «عماد و کاروان غول ها» وارد است از یک طرف تصاویری است که بیشتر رنگ های تیره در آن ها به کار رفته و از طرف دیگر عنوان کتاب است. بیشترین نقد و ضعیف ترین ارزش یابی را کتاب «خانه پدری» به خود اختصاص داده است که جذابیت پایینی برای کودکان به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: ارزش یابی، کتاب های کودک، داستان های رضوی، سیره رضوی
|
  • Malihe Akbari, Hosein Khakpour *, Ebrahim Noori Pages 9-36

    Conduct and speech behavior of Imam Riḍā (as) can be considered as a model in interactions. During this period, "Zaydiyya" is considered one of the most revolutionary Shiite sects that was not much approved and supported by the Imam of his time. Imam Reza's interactions with the Zaydiyya sect as a deviant friend provide an organized pattern of behavior that will pave the way for new issues. This article uses a descriptive-analytical method to identify the social approaches of Imam Riḍā (as) discourse in the face of the leaders of the Zaydiyya sect. Imam Riḍā (as) has left valuable behavioral guidelines in social discourses related to the public and scholars, by raising the issues of monotheism, Imamate and Wilayah and answering questions and doubts. These discourses are also indirectly influenced by the third element of the discourse (Ma'mun Abbasi-Power). The basic axes of creating the discourse of Imam Riḍā (as) with the leaders of the Zaydiyya sect (deviant friend), against the common enemy (Ma'mun), has been done with the aim of enlightenment and guidance; but the main axes in creating Razavi discourse with Ma'mun are with the aim of explanation and non-compromise, which is sometimes accompanied by taqīya (precaution) in commenting. In each of these approaches, we come to the central signs that play an important role in analyzing the discourse of Imam Riḍā (as) with Zaydiyya.

    Keywords: Imam Riḍā (as), Social approach, the Analysis of narrative discourse, Zaydiyya
  • Mehdi Basouli *, Saeedeh Derakhsh Pages 37-61

    The desire to attend religious places is not specific to a particular group, and all members of society tend to visit and enjoy the spiritual atmosphere of these places. This tendency has spread more and more in different social groups. People with disabilities are one of those groups who, due to their limitations, have less opportunity to be in crowded places. This article has been compiled with the aim of identifying the important needs of disabled pilgrims to visit the Razavi shrine. In compiling this article, a qualitative and quantitative approach has been used, and by reviewing documents and theoretical studies and interviewing experts and using the content analysis method, six main dimensions and 31 components required by disabled pilgrims are identified and then using fuzzy cognitive mapping method, the relationships of these factors and determining the important dimensions are investigated. According to this analysis, ease of access, adaptation and rehabilitation are the three main dimensions of the needs of disabled pilgrims, for each of which components have been identified in order to formulate operational solutions.

    Keywords: Disabled pilgrims, Razavi Shrine, content analysis, Fuzzy cognitive mapping
  • Habibollah Taghipoor Sahlabadi, Effat Abbasi *, Marjan Kian, Mohammadali Rezaeekermani Nasabpur Pages 63-89

    The purpose of this article is to compile and present the structure of extracurricular activities in schools with emphasis on the way of life and educational method of Imam Riḍā (as). The study method is content analysis and the research community includes researchers and university professors in the field of education as well as professors in the seminary who specialize in the basics of Razavi biography. The research sample of 17 of the mentioned experts was purposefully selected by snowball method and they were interviewed semi-structured. The method of interviewing in the first stage was with the seminary experts to codify the themes and concepts of the text and in the second stage the interview with academic experts was to confirm the selected codes appropriate to the extracurricular activities of the schools. Based on the findings, in the above structure of the school curriculum in accordance with the Razavi biography, the dimensions and components of the identified program, the topics and the executive methods of each were stated. According to the results of this study, for extracurricular activities in schools in accordance with the Razavi biography, the use of executive methods such as holding camps and scientific trips, discussion and debate sessions, group study and research, worship, etc. in different sections was suggested.

    Keywords: content analysis, Razavi educational biography, extracurricular activities, schools, educational themes
  • Yazdan Shirmohammadi *, Akbar Bahmani, Mozhgan Mastanrad Pages 91-122
    In this study, the effect of constructive experience of pilgrimage on the benefits of religious pilgrimage due to peace of mind, escape from experiences, unique experience during pilgrimage, interactive experiences and brand image are discussed. The brand image of the pilgrimage-religious collection is the perceptions and ideas that are formed from the whole existence of the collection in the minds of the pilgrims. This research is considered as applied in terms of purpose and in terms of research method is in the category of descriptive survey research. The statistical population of the study is the tourists of Holy Mashhad (Imam Riḍā's royal court), and in the model of this study, 14 variables were measured and 510 questionnaires were collected by simple random sampling. Statistical analyzes were performed using SPSS and Amos software. Cronbach's alpha coefficient was used in the inferential analysis of the data, KMO test tool and Cruet Bartlett were used to determine the internal stability, and structural equation modeling method was used to determine the appropriateness of the sample size and the accuracy of factor separation and to determine the causal relationship between the variables. The findings of this study indicate that the constructive experience of pilgrimage affects the benefits of religious travel through peace of mind, escape from experiences, unique experience during pilgrimage, interactive experiences of pilgrims and the brand image of the royal court of Imam Riḍā (as). The results of this study also showed that the travel benefits of religious tourists have a positive and significant effect on the health status of tourists. The results of this study showed that religious tourism can provide many material, spiritual and cultural opportunities for religious cities.
    Keywords: Constructive experience of pilgrimage, religious tourism, Tourism brand, Religious culture
  • Karim Khanmohammadi * Pages 123-152
    The pilgrimage city of Holy Mashhad, which has been called the religious and cultural capital of Iran, in addition to the shrine of Imam Riḍā (as) contains surrounding symbols that play a role in the general culture of the people. Religious symbols, while representing the culture of the people, have a great impact on the representation and continuity of culture. Therefore, the study of symbols, especially religious symbols, is of particular importance from the perspective of cultural studies. One of the most important and famous symbols around the Razavi shrine is the "steel window". By adopting a phenomenological approach and employing the concept of "sacred place" by Mircea Eliade, the author has used the techniques of "interview", "observation", "participation" and "examination of documents" to discover the mental meanings of pilgrims living around the steel window. The analysis of the findings of the field study with the method of "content analysis" shows that the steel window with the comprehensive theme of "holy and sublime place", in the Iranian mentality is considered as the confluence of heaven and earth, a part of the great structure of Shiite holy places, a stronghold, invigorating, healing, hopeful, heartwarming, transformative, stimulating chivalry and the Shrine of Imam Riḍā (as).
    Keywords: Mashhad al-Riḍā (as), Steel Window, Phenomenology, Imam Riḍā (as)
  • Sayyed Hossein Hosseini * Pages 153-188
    The study of civilization in the realm of humanities in our country does not have much of a boom; in particular, there are many issues that need to be researched from the perspective of conceptual and methodological approaches to civilization. Among such issues is the concept of new Islamic civilization. This article deals with the research critique of the book Razavi Civilization, which can be placed under the approaches of new Islamic civilization; however, this book lacks a methodological and scientific view of the issue. After the introduction of the book and other works of the author in this field, the importance of the issue of new Islamic civilization has been mentioned, and then we briefly enumerate the principles and foundations of book criticism and analysis, which includes a methodological view of the problem and a perspective of the characteristics of a scientific research book. The analysis of the book is done in two parts: formal criticism and content criticism according to the dimensions of the advantages and disadvantages; and then it is shown that despite the advantages such as the discussion of the new Islamic civilization, attention to the role of civilization of Shiite Imams and passive ignorance of the role of Imams (as) in history, but this book has structural and methodological shortcomings, such as: lack of definition of conceptual system, lack of logical order, non-argumentative and undocumented, methodological flaws and lack of analytical aspect. The necessity of analyzing the network of concepts of the family of civilization, the necessity of drawing and explaining the philosophy of history from the Shiite perspective, the importance of methodical critique of civilization texts, paying attention to the role of the relationship between religious science and new Islamic civilization, the need for a methodological view of the issue of civilization and adherence to the requirements of such studies are some of the results that this study emphasizes in the end.
    Keywords: methodology, new Islamic civilization, Religious Science, Razavi Civilization, Civilization Research, criticism
  • Raha Shekofte *, Seyed Mohammad Noei Pages 189-222

    In this review, five books from the books and productions of the advertising deputy of Astan Quds Razavi were reviewed. In the evaluation of children's books, three goals were pursued, which is to evaluate the books in the field of "content, construction and structure and images" from the perspective of the child. The statistical population in this study is all children aged 6 to 11 years old living in Mashhad who entered the holy shrine of Razavi in the fall of 1398. The sample was 63 children who were selected by purposive sampling. The research approach is evaluative and the studied method is content analysis with semi-structured interview tools. The results showed that the book “I; Green scarf; Dad” has been the most attractive for children in different dimensions. In other words, the best evaluation by children belongs to this book. After that, the book "Abrak and the Wise Girl" received the least criticism due to its different construction and structure and colorful pictures. The book "Be Like Imam Riḍā (as)", although it had many attractions for children, also had some criticisms. The title of the command and the length of the book are the most important of them. The most important critiques of the book "Emad and the Caravan of Giants" are, on the one hand, the images in which most of the dark colors are used, and on the other hand, the title of the book. The book "Father's House" has the most criticism and the weakest evaluation, which has had a low appeal for children.

    Keywords: evaluation, Children's books, Razavi stories, Razavi biography