فهرست مطالب

تحقیقات آفات گیاهی - سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزاد مجیدی شیل سر*، علیرضا ترنگ، مریم حسینی، مهرزاد الله قلی پور، مریم خشک دامن صفحات 1-14

    کرم ساقه خوار نواری برنج Chilo suppressalis Walker (Lep.: Pyralidae) به عنوان مهم ترین آفت در شالیزارهای شمال کشور محسوب می شود و قادر است سالانه خسارت زیادی به گیاه برنج وارد نماید. در حال حاضر، استفاده از آفت کش های شیمیایی یکی از متداول ترین روش های کنترل این آفت می باشد؛ اما به دلیل مسایل و مشکلات زیست محیطی ناشی از آن ها در اکوسیستم زراعی برنج ناگزیر باید به دنبال روش های سالم تر از جمله استفاده از ارقام یا لاین های مقاوم یا متحمل به کرم ساقه خوار نواری برنج گام برداشت. پژوهش حاضر به منظور دستیابی به ارقام و لاین (های) مقاوم یا متحمل به خسارت کرم ساقه خوار نواری برنج  با بررسی بذرهای 20 لاین و رقم امید بخش برنج، انجام شد. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح بلوک‏ کامل تصادفی با 20 تیمار و در سه تکرار در شرایط مزرعه در موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت، در دو مرحله رویشی و زایشی گیاه برنج نسبت به کرم ساقه خوار مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که تمام 20 رقم و لاین های مورد آزمایش در نسل اول کرم ساقه خوار نواری برنج و بر اساس سیستم ارزیابی استاندارد برنج (ایری) با آلودگی جوانه های مرکزی مرده بین 29/15 تا 85/21 درصد و در گروه نسبتا مقاوم قرار گرفتند (درجه 5). همچنین، در نسل دوم آفت با تعیین آلودگی در خوشه های سفید شده، لاین 4 در گروه مقاوم و ارقام و لاین های ردیف های 2، 4، 5، 7، 13،11، 14، 15 و 18 با بیشترین آلودگی به کرم ساقه خوار، در گروه نسبتا مقاوم قرار گرفتند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که ارقام و لاین های در ردیف 1، 3، 6، 8، 9، 12، 16 و 19 نسبت به کرم ساقه خوار نواری در گروه نسبتا حساس گروه بندی شدند. همچنین، رقم گوهر با بیشترین آلودگی خوشه های سفید شده در مرحله زایشی گیاه برنج با 28/31 درصد، در گروه حساس قرار گرفت؛ بنابراین، در پژوهش حاضر لاین 5 ردیف 11، لاین 14 ردیف 10 و لاین 37 ردیف 17 برای انجام برنامه های اصلاحی و مدیریت تلفیقی کرم ساقه خوار نواری برنج معرفی شدند.

    کلیدواژگان: آفت، خوشه های سفید شده، مدیریت تلفیقی، مرگ جوانه های مرکزی
  • مجید میراب بالو*، بهزاد میری، طیبه علی زمانی صفحات 15-24

    زنجرک Edwardsiana iranicola Zachvatkin, 1945 که به زنجرک چنار نیز معروف است، تاکنون از روی میزبان های مختلفی گزارش شده است. این اولین گزارش از وجود گونه فوق و خسارت آن در روی درختان چنار استان ایلام می باشد. در این تحقیق، تغییرات جمعیت و پراکنش فضایی این آفت روی درختان چنار در فضای سبز شهری استان ایلام، طی سال های 1398 و 1399 مورد بررسی قرار گرفت. یک برگ به عنوان واحد نمونه برداری انتخاب شد. نمونه برداری ها به صورت هفتگی و با استفاده از قرار دادن برگ درختان چنار به داخل سینی پلاستیکی سفید محتوی آب انجام شد. خسارت این گونه زنجرک به صورت نقاط ریز سفید رنگ در تمام سطح برگ به ویژه نزدیک به رگبرگ های اصلی دیده شد. نتایج تغییرات جمعیت زنجرک چنار نشان داد که مراحل بالغ، پورگی و تخم این آفت در هر دو سال نمونه برداری دارای دو اوج جمعیت بودند. هم چنین، در هر دو سال نمونه برداری، بیش ترین تراکم حشرات کامل و پوره های زنجرک چنار در جهت جغرافیایی جنوب مشاهده شد. بر اساس روش های تیلور و آیوایو، پراکنش فضایی آفت برای مراحل بالغ و پورگی از نوع تصادفی بود.

    کلیدواژگان: چنار، خسارت، زنجرک، ایلام، ایران
  • المیرا شفایی، عباس حسین زاده*، اکبر قاسمی کهریزه، شهرام آرمیده صفحات 25-38

    سفیدبالک گلخانه (Trialeurodes vaporariorum West) به عنوان آفتی پلی فاژ با تعداد نسل زیاد، یکی از آفات مهم گیاهان زینتی و گلخانه ای است. در این تحقیق مقایسه سمیت امامکتین، اسپینوزاد، بوپروفزین و ایمیداکلوپراید روی سفیدبالک و زنبور پارازیتویید آن مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر LC50 حاصل از تجزیه پروبیت داده های زیست سنجی در نتیجه ی تاثیر غلظت ‏های مختلف امامکتین، اسپینوزاد، بوپروفزین و ایمیداکلوپراید روی پوره سن سوم سفیدبالک بعد از 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب (72/1، 33/1، 31/1 و 63/0)، (40/1، 31/1، 27/1 و 44/0) و (15/1، 04/1، 93/0 و 31/0) میلی لیتر بر لیتر به دست آمد. طبق این نتایج موثرترین حشره‏ کش روی پوره سن سوم سفیدبالک گلخانه طی 24، 48 و 72  ساعت ایمیداکلوپراید و کم اثرترین حشره‏ کش، امامکتین بود. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین‏ های تلفات ناشی از تیمارهای امامکتین، اسپینوزاد، بوپروفزین و ایمیداکلوپراید روی زنبور پارازیتویید انکارسیا بعد از 5 روز نشان داد که حشره ‏کش بوپروفزین کم خطرترین و ایمیداکلوپراید پرخطرترین حشره‏ کش برای این دشمن طبیعی است. بنابراین، در مدیریت تلفیقی این آفت با توجه به کم اثر بودن بوپروفزین روی زنبور E. formosa در مقایسه با سایر حشره‏ کش ‏ها و نیز داشتن سمیت بالا روی مراحل تخم و پوره سن سوم آفت قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: سمیت نسبی، کشندگی، سفیدبالک، Encarsia formosa
  • مرضیه عطاریان فر، اعظم میکانی*، محمد مهرآبادی صفحات 39-51
    ساز وکار های اپی ژنتیک مانند تغییرات هیستون ها به خصوص استیلاسیون و داستیلاسیون، نقش مهمی در شکل گیری روابط متقابل میزبان -بیمارگر از طریق تنظیم بیان ژن ها برعهده دارند که توسط آنزیم های هیستون استیل ترانسفراز و هیستون د استیلازکاتالیز می شود. از آنجا که یکی از روش های کم خطر کنترل کننده حشرات آفت استفاده از بیمارگر ها می باشد؛ بنابراین، مطالعه در زمینه شناخت نقش این ساز وکار ها در پاسخ به عوامل بیمارگر حشرات، نقش مهمی را در کنترل آفات ایفا می کند. بررسی های انجام شده نشان داد که مهارکننده های هیستون د استیلاز تکثیر ویروس های بیمارگر پستانداران را تحت تاثیر خود قرار می دهند. بنابراین، در این مطالعه به بررسی نقش تریکواستاتین به عنوان مهارکننده هیستون د استیلاز در تکثیر ویروس AcMNPV و پاسخ ایمنی ضد ویروسی سلول های Sf9 پرداخته شد. به این منظور، سلول ها یک و سه ساعت پیش از آلودگی ویروسی یا به صورت هم زمان در معرض دو غلظت 1 و 25/0 میکرومولار تریکواستاتین قرار گرفته و اثر تریکواستاتین بر تکثیر ویروس و بیان برخی از ژن های مهم ایمنی ضد ویروسی بررسی شد. نتایج نشان داد تکثیر ویروس تحت تاثیر استفاده از این ترکیب قرار نمی گیرد. همچنین، بیان ژن های اصلی مسیر های ایمنی ضد ویروسی miRNA (Ago1 و Dicer1) و siRNA (Ago2 و Dicer2) پس از استفاده از غلظت های 1 و 25/0 میکرومولار تریکو استاتین تفاوت معنی داری با تیمارهای شاهد نداشت. باتوجه به نتایج، ساز وکار اپی ژنتیکی د استیلاسیون هیستون ها تاثیری در تکثیر ویروسAcMNPV  و سیستم ایمنی ضد ویروسی در سلول های Sf9 نداشت.
    کلیدواژگان: اپی ژنتیک، هیستون د استیلاز، تریکواستاتین، ایمنی ضد ویروسی
  • سیده فاطمه ناصحی، یعقوب فتحی پور، محمد مهرآبادی* صفحات 53-66
    ناسازگاری سیتوپلاسمی (CI) معمول ترین دستکاری تولیدمثلی القا شده توسط باکتری اجباری درون سلولی Wolbachia است، که در صورت جفت گیری نرهای آلوده با ماده غیرآلوده اتفاق می افتد. حاصل ناسازگاری در گونه های دیپلویید، مرگ جنینی است و در گونه های هاپلودیپلویید ناسازگاری به دو شکل اتفاق می ا فتد: توسعه تخم های بارور به نر (Male development) و مرگ و میر ماده (Female mortality). زنبور پارازیتویید Habrobracon hebetor آلوده به استرین القاکننده ناسازگاری باکتری Wolbachia است. در پژوهش حاضر، از زنبور پارازیتویید Habrobracon hebetor آلوده به استرین القاکننده ناسازگاری باکتری Wolbachia استفاده شده است؛ بدین صورت که پس از حذف Wolbachia با آنتی بیوتیک، نوع ناسازگاری در این زنبور پارازیتویید، با مقایسه بین تعداد کل نتاج و تعداد نرهای تولید شده و مرحله ای که بیشترین مرگ و میر اتفاق می افتد، در تلاقی سازگار و ناسازگار تعیین شد. همچنین، اثر دما بر شدت بروز ناسازگاری با مقایسه تعداد نتاج در سه دمای 25، 30 و 35 درجه سلسیسوس در دو تلاقی تعیین شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تعداد کل نتاج در تلاقی ناسازگار در مقایسه با تلاقی سازگار کمتر است، در صورتی که اختلافی در تعداد نرهای تولید شده وجود ندارد. همچنین، بیشترین مرگ و میر مربوط به مرحله ی تفریخ تخم است. در نهایت، دمای بالا در تلاقی ناسازگار منجر به افزایش تعداد کل نتاج و کاهش شدت ناسازگاری شد. مطابق با نتایج به دست آمده، به نظر می رسد در این زنبور پارازیتویید ناسازگاری از نوع مرگ و میر ماده است. این نتایج جزییات بیشتری از برهمکنش میزبان- Wolbachia را ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: Wolbachia، ناسازگاری سیتوپلاسمی، مرگ و میر ماده، زنبور پارازیتوئید
  • نسیم قزلباش، حمیدرضا صراف معیری*، اورنگ کاوسی، افسانه داودی صفحات 67-78

    شب پره ی مدیترانه ای آرد Anagasta kuehniella به عنوان میزبان جایگزین در پرورش و تولید انبوه عوامل کنترل بیولوژیک استفاده می شود. در این پژوهش، اثر دوره های نوری مختلف روی زمان نشو و نمای مراحل نابالغ و روند تخم ریزی این شب پره بررسی شد. آزمایش ها در شرایط دمایی 2±25 درجه ی سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره های نوری تاریکی کامل، 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی، 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی، 24 ساعت روشنایی و 24 ساعت تاریکی برای مراحل نابالغ و تاریکی کامل، 24 ساعت روشنایی: 24 ساعت تاریکی، 24 ساعت اول روشنایی و در ادامه تاریکی، 14 ساعت روشنایی: 10 ساعت تاریکی، 12 ساعت روشنایی: 12 ساعت تاریکی و 12 ساعت اول روشنایی و در ادامه تاریکی برای روند تخم ریزی حشرت ماده به عنوان تیمار استفاده شد. نتایج نشان داد طول دوره ی جنینی در شرایط تاریکی کامل 01/0±01/5 روز و در تناوب 24 ساعت روشنایی و 24 ساعت تاریکی 02/0±00/5 روز بود که اختلاف معنی داری با هم نداشتند. زمان کل دوره ی مراحل نابالغ در شرایط تاریکی کامل (46/0±42/43 روز) نسبت به بقیه تیمارهای نوری به طور معنی داری کوتاه تر بود. میانگین تخم ریزی نیز در شرایط تاریکی نسبت به سایر تناوب های نوری بیشتر بود. میانگین روزانه تخم ریزی روزانه (22/3±13/52 تخم) و کل باروری (±60/323 99/10 تخم) نیز در تیمار تاریکی بیشتر از سایر دوره های نوری بود. با توجه به نتایج به دست آمده تاریکی کامل بهترین تیمار برای پرورش، نسبت به سایر تیمارها با توجه به شرایط این پژوهش معرفی می شود.

    کلیدواژگان: میزبان واسط، دوره ی نوری، مراحل نابالغ، زادآوری، زمان نشو ونما
  • مجید میراب بالو*، خدیجه عباسی، طیبه علی زمانی، سعید افضلی نیا صفحات 79-82

    جنس Stenchaetothrips Bagnall متعلق به زیرخانواده Thripinae دارای تنها یک گونه ی گزارش شده از ایران است. در این مطالعه، دومین گونه S. faurei (Bhatti, 1962) از کشورگزارش می شود. تنها دو نمونه ی ماده ی این گونه از مزارع برنج استان ایلام (غرب ایران) جمع آوری شده است. رنگ بدن (بیشتر قسمت ها زرد کم رنگ)، نبود اندام حسی روی پس گرده و وجود شانه کامل در حاشیه پشتی بند هشتم شکم از مهم ترین ویژگی های گونه به شمار می رود. شکل های مربوط به گونه و دامنه ی انتشار جغرافیایی آن نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: برنج، Stenchaetothrips، گزارش جدید، ایلام
|
  • F. Majidi Shilsar *, A. Tarang, M. Hosseinichaleshtari, M. Alagholipour, M. Khoshkdaman Pages 1-14

    Rice striped stem borer, Chilo suppressalis Walker (Lep.: Pyralidae) is considered as the most important pest in paddy fields in north of Iran and causes severe damages to rice cultivation. Currently, the use of chemical insecticides is the most common practice in controlling this pest. However, considering environmental problems, it is advisable to look for alternative methods, including the use of resistant or tolerant cultivars to rice striped stem borer. Thus in the current study 20 lines and cultivars of rice were considered. The results indicated that all 20 cultivars and lines tested in the first generation of rice striped stem borer showed dead hearts ranging from 15.29 to 21. 85% based on the standard evaluation system of rice (IRRI) and relatively stood in resistant group (Scale 5). In the second generation of the pest the infection symptom of white heads clusters depicted that the line number 4 was in the resistant group, and lines 2, 4, 5, 7, 13, 11, 14, 15 and 18 in relatively resistant group. The results of this study showed that cultivars and lines of 1, 3, 6, 8, 9, 12, 16 and 19 are grouped in a relatively sensitive group to rice striped stem borer. Our study also showed that the Gohar cultivar with 31.28% white heads in reproductive stage was placed in the sensitive group. Therefore, in the present study, line 5 (row 11(, line 14 (row 10) and line 37 (row 17) are recommended for breeding and integrated management programs for rice striped stem borer.

    Keywords: Pest, White heads, Integrated management, Dead hearts
  • M. Mirab Balou *, B. Miri, T. Alizamani Pages 15-24

    Edwardsiana iranicola Zachvatkin, 1945, also known as plane-tree leafhopper, has been observed on various hosts. This is the first report of the existence of the above species and its damage on plane trees in Ilam province. In this study, population fluctuations and spatial distribution of this pest on plane-trees in urban green spaces of Ilam province, were studied during the years 2019 and 2020. One leaf was selected as a sampling unit. Sampling was performed weekly by placing plane-trees leaves in a white plastic tray containing water, and then adult and nymphs were transferred with a soft brush into eppendorf tubes containing 75% alcohol. The damage of this leafhopper was seen as small white dots on the entire surface of the leaf, especially near the main veins. The results of population fluctuations showed that the adult, nymph and egg stages had two peaks in both years of sampling. Also, in both sampling years, the highest density of adults and nymphs were observed in the southern geographical direction. According to Taylor’s power law and Iwao’s methods, the spatial distribution of the pest for adult and nymph stages was random.

    Keywords: Plane-tree, Damage, leafhopper, Ilam, Iran
  • E. Shafaei, A. Hosseinzadeh *, A. Ghassemi Kahrizeh, Sh. Aramideh Pages 25-38

    Whitefly (Trialeurodes vaporariorum West.) as a polyphage greenhouse pest with a large number of generations is one of the most important crop and greenhouse pests. In this study, the toxicity of emamectin, spinosad, buprofezin and imidacloprid on greenhouse whitefly and parasitoid wasps Encarsia formosa was investigated. The LC50 values obtained from the probit analysis of bioassay data as a result of the effect of different concentrations of emamectin, spinosad, buprofezin and imidacloprid on 3rd nymph stage of greenhouse whitefly after 24, 48 and 72 hours were (1.72, 1.33, 1.31 and 0.63), (1.40, 1.31, 1.27 and 0.44) and (1.15, 1.04, 0.93 and 0.31) ml L-1, respectively. According to these results, the most effective insecticide on 3rd nymph of whitefly was imidacloprid during 24, 48 and 72 hours and the least effective insecticide was emamectin. The results of analysis of variance and comparison of mean mortality due to treatments of emamectin, spinosad, buprofezin and imidacloprid on E. formosa after 5 days showed that buprofezin was the least dangerous and imidacloprid was the most dangerous insecticide for this natural enemy.Therefore, in integrated management of this pest, due to the ineffectiveness of buprofezin on E. formosa in comparison with other insecticides and also having high toxicity on the egg and 3rd nymph stage of the pest is recommended.

    Keywords: Relative toxicity, Lethal, whitefly, Encarsia formosa
  • M. Attarianfar, A. Mikani *, M. Mehrabadi Pages 39-51
    Epigenetic mechanisms such as histone changes, especially acetylation and deacetylation, play an important role making host-pathogen interactions by regulating gene expression, which is catalyzed by the enzymes histone acetyltransferase and histone deacetylase. Since one of the safe pest control methods is the use of pathogens, investigating the role of these mechanisms in response to insect pathogens plays a vital role in controlling pests. Studies have shown that histone deacetylase inhibitors affect the replication of mammalian pathogenic viruses. Therefore, in this study, the role of trichostatin as a histone deacetylase inhibitor in Autographa californica multicapsid nucleopolyhedrovirus (AcMNPV) virus replication and antiviral immune response in Sf9 cells was investigated. For this purpose, the cells were exposed to two concentrations of trichostatin (1 and 0.25 μM) one and three hours before or at the same time with viral infection and trichostatin effect on virus replication and some important immune system gene expression were investigated. The results showed that virus replication was not affected using this compound. Moreover, after using concentrations of 1 and 0.25 μM trichostatin, the expression level of primary genes of antiviral immune pathways (Ago2 and Dicer2) miRNA and siRNA (Ago1 and Dicer1) did not show significant difference compare with control. In conclusion, the replication of ACMNPV virus and the antiviral immune system in Sf9 cells did not affect by the epigenetic mechanism of histone deacetylation.
    Keywords: Epigenetic, Histone deacetylase, Trichostatin, Antiviral immunity
  • S. F. Nasehi, Y. Fathipour, M. Mehrabadi * Pages 53-66
    Cytoplasmic incompatibility (CI) is the most common reproduction manipulation induced by intracellular bacteria, Wolbachia which occurs when infected males mate with an uninfected female. The result of incompatibility in diploid species is embryonic death and in haplodiploid species, CI occurs in two ways: male development (MD) and female mortality (FM). The parasitoid wasp, Habrobracon hebetor infected with a Wolbachia- CI strain. In the present study, after removal of Wolbachia with antibiotic, the incompatibility type was determined by comparing the number of offspring, the number of male progeny and the mortality rate in different developmental stages in the compatible and incompatible crosses of H. hebetor. Also, the effect of temperature on CI intensity was investigated by comparing the number of offspring at 25, 30 and 35 °C in the compatible and incompatible crosses. The results showed that the number of offspring in the incompatible cross was less than the compatible cross and there was no difference in the number of produced males. Moreover, the highest mortality was observed in the egg hatching stage. Finally, high temperatures increased the number of offspring and decreased the severity of CI in the incompatible cross. Together, it can be concluded that CI type is female mortality in these parasitoid wasps. These results shed more light on the mechanisms underlying Wolbachia- host interaction.
    Keywords: Wolbachia, cytoplasmic incompatibility, female mortality, parasitoid wasp
  • N. Ghezelbash, H. R. S. Moayeri *, A. Kavousi, A. Davoudi Pages 67-78

    The Mediterranean flour moth Anagasta kuehniella (Zeller) is used as a factitious host in mass rearing of biological control agents. In current study, the effect of different photoperiods on developmental time of immature stages and oviposition trends of A. kuehniella wereinvestigated. The experiments were carried out at 25±2oC ,65±5% RH and differents photoperiods including complete darkness, 16L:8D, 14L:10D, 24L:24D for immature stages and complete darkness, 24L:24D, 24L: rest in darkness, 14L:10D, 12L:12D and 12L: rest in darkness for female adult fecundity experiments. Results demonstrate that higher developmental time of embryonic developmental time achieve in full darkness (5.01±0.01 day) and in 24L:24D (5.00±0.02 day) which there was not significant different with others. Also, immature developmental time of A. kuehniella in darkness was significantly shorter (43.42± 0.64) than other treatments. Mean daily oviposition (52.13±3.22 eggs) and the total fecundity (323.60±10.99 eggs) were obtained in full darkness treatment. In according to this research condition, the darkness treatment, comparison with other treatments, is introduced as a best photoperiod for mass rearing of A. kuehniella.

    Keywords: factitious host, photoperiod, immature stages, Fecundity, development time
  • M. Mirab Balou *, Kh. Abbasi, T. Alizamani, S. Afzalinia Pages 79-82

    The genus Stenchaetothrips Bagnall is belonging to the subfamily Thripinae with only one species in Iran. Here, the second species, S. faurei (Bhatti, 1962) is newly recorded from the country. Only two female specimens of this species have been collected on the rice fields from Ilam province (west of Iran). The color of body (mainly pale yellow), absence of campaniform sensilla on metanotum and the presence of compete comb on posterior margin of abdominal tergite VIII have been considered the most important characters of the species. Relevant illustrations and geographical distribution of the species are provided.

    Keywords: rice, Stenchaetothrips, new record, Ilam