فهرست مطالب

پژوهش های اطلاعاتی و جنایی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1400)

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید کریمی*، علی محمد احمدوند، علیرضا جزینی، اصحاب حبیب زاده صفحات 9-30
    زمینه و هدف

    امروزه پدیده مواد مخدر و جرایم مرتبط با آن به عنوان یک جرم سازمان یافته شناخته شده و به یک معضل اساسی برای بسیاری از کشورهای جهان تبدیل شده است. پژوهش حاضر، با هدف ارایه راهبردهای جرم یابی جرایم سازمان یافته مواد مخدر انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی به روش تحلیل مضمون است. مشارکت کنندگان در این پژوهش براساس قاعده و اصل اشباع نظری شامل 22 نفر از افراد صاحب نظر و خبرگان در دسترس در حوزه راهبردهای جرم یابی جرایم سازمان یافته مواد مخدر بودند که با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان اعضای نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های کیفی، مصاحبه نیمه ساختارمند انجام شد. تحلیل یافته ها با استفاده از روش تحلیل محتوای هدایت شده تحت نرم افزار MAXQDA صورت گرفت.

    یافته ها:

    براساس یافته های پژوهش، تعداد پنج راهبرد اصلی به ترتیب راهبردهای ساختار و فرآیند مواد مخدر، کنترل و مبارزه (ملی)، تعاملات برون سازمانی (محیط ملی)، تعاملات برون سازمانی (بین المللی) و تقویت نیروی انسانی مشتمل بر 110 مولفه شناسایی شد.

    نتیجه گیری:

    مهم ترین نتایج این راهبردها شامل تقویت ساختار پلیس، افزایش بودجه عملیاتی، اشراف اطلاعاتی، هوشمندسازی و سنجش از دور، تقویت دیپلماسی پلیسی و مرزی، طرح ریزی عملیات های برون مرزی، ایجاد مجتمع های ویژه قضایی مبارزه با مواد مخدر، ارتقاء اثربخشی اقدامات نظارتی و کنترلی و تقویت آموزش و اقدامات پیشگیرانه است.

    کلیدواژگان: راهبرد، جرم یابی، جرائم سازمان یافته، مواد مخدر
  • اعظم هادی خامنه*، سید عبدالمجید بحرینیان، خدیجه ابوالمعالی حسینی صفحات 31-55
    زمینه و هدف

    شناختارهای جرم زا با تضعیف رابطه بین استانداردهای اخلاقی و رفتار شخصی، به نگرش های مجرمانه به عنوان علت های اصلی در بروز و حفظ رفتار مجرمانه تاکید می کنند. هدف این تحقیق، شناسایی شناختارهای جرم زا در مجرمان سایبری است.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ گردآوری اطلاعات از نوع کیفی و با رویکرد کثرت گرا و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری آن مجرمان سایبری هستند که در سال های 97 و 98 توسط پلیس فتای فاتب دستگیرشده و 23 نفر از آن ها از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته و فرم تجدیدنظر شده مک آدامز بود و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری داده ها ادامه و پس از پیاده سازی و استخراج داده ها، مدل مفهومی توسعه یافته ترسیم شد. در این تحقیق، ابتدا از تحقیقات انجام شده در خصوص شناختارهای جرم زا و نظریه ها به عنوان منبع داده استفاده و مولفه های شناختارهای جرم زا شناسایی و مدل مفهومی پیش فرض ترسیم شد، سپس به منظور توسعه مدل مفهومی شناختارهای جرم زای مجرمان سایبری، از روش تحلیل روایتی با رویکرد کثرت گرا استفاده شد.

    یافته ها:

    یافته ها نشان داد که در مجرمان سایبری، شناختارهای روانی جرم زا (شامل شخصیت وسواس اجبار، اضطرابی، خلقی، جنسی و پرخاشگری)، شناختارهای فردی جرم زا (شامل سبک های مقابله با مشکلات، سبک های هویتی، طرح واره ها، مکانیسم های دفاعی و غیره) و شناختارهای بین فردی و محیطی جرم زا (شامل اختلالات کارکردی خانواده، ارتباط با دوستان، جنس مخالف، تعارض زوجین و مشکلات تحصیل و مدرسه) و در نهایت شناختارهای اجتماعی جرم زا مشاهده می شود.

    نتیجه گیری:

    شناختارهای جرم زا منجر به شکل گیری نگرش ها ، باورها و هنجارهایی در مجرمان سایبری می شود و با ایجاد ویژگی های روانی و فردی، بر انگیزه (قصد رفتار مجرمانه) و ارتکاب جرم سایبری در مجرمان تاثیر می گذارند. لذا پیشنهاد می شود به دلیل ماهیت و ویژگی های فضای سایبر، با بهره گیری از فنون شناسایی ویژگی های مجرمان فضای سایبر، امکان پیشگیری از جرایم سایبری توسط ماموران پلیس سایبری به وجود آید.

    کلیدواژگان: شناختارهای جرم زا، مجرمان سایبری، شناختارهای روانی، شناختارهای فردی، شناختارهای اجتماعی جرم زا
  • سید خلیل سیدعلی پور *، مریم عشقی صفحات 57-82

    زمینه و هدف: از آنجا که جرایم در بستر مکان رخ می دهند، طراحی مناسب محیط که در قالب معماری و شهرسازی نمود می یابد، می تواند راه حل مناسبی در پیشگیری از وقوع جرم باشد. هدف این تحقیق، تحلیل عوامل محیطی موثر بر میزان جرایم شهری در راستای خلق فضایی ایمن و پیاده مدار در محدوده مطالعاتی حوزه میدان امام خمینی تهران براساس مدل سوات است.

    روش

    تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی انجام و معیارهای به دست آمده براساس مدل سوات مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تکمیل اطلاعات به دست آمده، پرسشنامه ای با جامعه آماری تعداد 30 نفره از بین مدیران قبلی و فعلی شهری، پژوهشگران و کارشناسان شهری برای وزن دهی و امتیازدهی وضع موجود برای تمامی عوامل داخلی و خارجی در چهار حوزه کاربری زمین، حرکت و دسترسی، کالبدی و منظر شهری ترتیب داده شده است.

    یافته ها:

     در حوزه نظام کالبدی، مهم ترین ضعف، عامل تراکم با امتیاز وزن دار 2/0، مهم ترین قوت، عامل وجود مجموعه های فضایی، کانون ها و فضاهای شاخص (میدان ها و خیابان های قدیمی) با امتیاز وزن دار 664/0، مهم ترین فرصت، عامل احیای استخوان بندی اصلی تاریخی و ارزش های نهفته در تک بناها، بدنه محورها و فضاهای عمومی با امتیاز وزن دار 664/0 و مهم ترین تهدید، عامل عدم توجه به حفاظت و مرمت نواحی تاریخی و بناهای ارزشمند با امتیاز وزن دار 166/0 است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج تحقیق، مهم ترین زیرمعیارها شامل استخوان بندی فضایی، نظام بلوک و قطعه بندی زمین و فرسودگی بافت است و روشنایی محیط، فرسودگی بافت، تنوع کاربری های گوناگون و افزایش کیفیت شبکه معابر در کاهش وقوع جرایم شهری منطقه مورد مطالعه تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: جرائم شهری، عوامل محیطی، فضای ایمن و پیاده مدار، میدان امام خمینی (ره)
  • سجاد مختارنیا*، فرهاد الله وردی میگونی، مهدی اسماعیلی صفحات 83-110

    زمینه و هدف:

     سیاست جنایی در حوزه مبارزه با مواد مخدر با گفتمان های متعارضی اعم از تسامح صفر و تخفیف مواجه است که هر یک از آن ها روش های متفاوتی را برای مقابله و کنترل سوءمصرف مواد مخدر پیشنهاد می کنند که در این تحقیق در نظر است، گفتمان های متعارض قانون گذار و برنامه های پلیسی در کنترل سوء مصرف مواد مخدر مورد بررسی قرار گیرد.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش اجرا، توصیفی - تحلیلی و از نظر گردآوری اطلاعات، اسنادی است که اطلاعات موردنظر از کتب، قوانین، پایان نامه ها، مقالات و منابع اینترنتی جمع آوری شده و مورد تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها:

    سیاست جنایی تقنینی که رکن اساسی مبارزه با جرایم است، در خصوص سوء مصرف مواد مخدر از انسجام لازم برخوردار نبوده و همین امر سبب شده است که برنامه های اجراشده پلیس در طرح های مختلف جمع آوری معتادان متجاهر و عرضه کنندگان مواد مخدر توفیق چندانی به دست نیاورد و این عدم انسجام و گفتمان های متعارض نیز ناشی از تعدد و کثرت مراجع تقنینی در حوزه مبارزه با مواد مخدر، سنت گرایی و عدم تخصص و اعمال ملاحظات سیاسی در وضع قانون است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به گفتمان های متعارض حاکم بر مبارزه با سوءمصرف مواد، باید با تعریف یک سیاست جنایی منسجم برای پلیس، این نهاد به محض روبرو شدن با هر نوع جرمی از جرایم مرتبط با مواد مخدر بلافاصله وارد عمل شده و نباید منتظر ارتکاب جرمی در ارتباط با مواد مخدر بماند و در بعضی مکان های جرم خیز با هر نوع تخلف جزیی که بعدا زمینه ساز جرایم مواد مخدر می شود، برخورد قاطع داشته باشد.

    کلیدواژگان: گفتمان های متعارض، قانون گذار، پلیس، سیاست جنایی، مواد مخدر
  • قدیر بخشی جغناب*، مراد عباسی صفحات 111-131
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه نوسانات شاخص های کلان اقتصادی و سرقت براساس آمارهای رسمی کشور صورت گرفته تا از این طریق بتواند سهم هر یک از متغیرهای مستقل را شناسایی و تعیین کند.

    روش

    این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی بوده که در آن، روش تحلیل کمی با رویکرد طولی- تطبیقی به کار گرفته شده و تحلیل ها در دو سطح توصیفی و تبیینی انجام گرفته است. الگوی نظری تحقیق با تحلیل ثانویه داده های آماری رسمی مرکز آمار ایران در خصوص سرقت به عنوان متغیر وابسته و شاخص های کلان و مهم اقتصادی (بیکاری، تورم و رشد اقتصادی) به عنوان متغیرهای مستقل تحقیق در دوره زمانی 7 ساله (از سال 1388 تا 1394) مورد آزمون تجربی قرار گرفته است.

    یافته ها:

     ضریب همبستگی سرقت با متغیرهای نرخ تورم، نرخ بیکاری و رشد اقتصادی به اندازه 757/0 است. نسبتی از واریانس سرقت که توسط متغیرهای مذکور تبیین شده، معادل 573/0 است و با توجه به سطح معناداری به دست آمده، می توان گفت که متغیرهای مستقل قادرند بخشی از تغییرات متغیر سرقت را تبیین کنند.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج تحقیق، متغیرهای مستقل مورد نظر از عوامل موثر بر سرقت می باشند؛ به گونه ای که تاثیر متغیرهای تورم و بیکاری بر سرقت مستقیم و رابطه متغیر رشد اقتصادی با سرقت معکوس بوده است که وجود رابطه های مذکور نیز تایید شده است و لازم است سیاست گذاران کشور برای کاهش جرایم مربوط به سرقت، پیش از اینکه توجه خود را به مسایل انتظامی و قضایی معطوف کنند، به زمینه های افزایش جرم سرقت توجه بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: سرقت، بیکاری، نرخ تورم، رشد اقتصادی، جرم
  • حافظ مهدنژاد*، علیرضا بزرگوار، زهرا تمجیدی صفحات 133-158
    هدف و زمینه

    یکی از جرایمی که بر امنیت شهرها و جوامع تاثیرگذار است، جرایم مرتبط با مواد مخدر است. در عین حال، همه محله های شهری به طور یکسان از این جرایم تاثیر نمی پذیرند. بنابراین، در این تحقیق به تعیین کانون های جغرافیایی بزه سوء مصرف مواد مخدر و تحلیل عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری آن ها در شهر جدید هشتگرد پرداخته شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و روش آن، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل محدوده قانونی شهر جدید هشتگرد است که حجم نمونه براساس فرمول کوکران، 400 نفر محاسبه شد. برای تعیین کانون های بزه سوءمصرف مواد مخدر از بیضی انحراف معیار و مرکز میانگین، شاخص نزدیک ترین همسایه، تراکم کرنل و جهت سنجش رابطه بین متغیرها از آزمون خی دو و اسپیرمن استفاده شده است. از نرم افزار SPSS، GIS و Crime Analysis نیز برای تحلیل داده ها استفاده شده است.

    یافته ها:

    مرکز متوسط بزه سوءمصرف مواد مخدر در نزدیکی فاز 7 و بیضی انحراف معیار در امتداد شرقی - غربی شهر واقع شده است. نمره Z، تایید کننده خوشه ای بودن این بزه در شهر جدید هشتگرد است (008200/9-). نتایج آزمون خی دو، نشانگر رابطه مثبت بین شاخص های اقتصادی، کالبدی، اجتماعی و فرهنگی و شکل گیری پهنه های جغرافیایی بزه سوءمصرف مواد مخدر در این شهر است؛ چنانچه مقدار کای- مربع به ترتیب برابر با 15/6، 52/6، 45/4 و 47/3 است.

    نتیجه گیری:

    بر مبنای نتایج حاصل از ضریب همبستگی اسپیرمن، هر چهار شاخص کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارای تاثیر مثبت بر شکل گیری پهنه های جغرافیایی بزه سوءمصرف مواد مخدر در شهر جدید هشتگرد می باشند. استفاده از فناوری های هوشمند و تاسیس واحد نیروی انتظامی در فازهای 4 و 7، تاسیس مراکز مشاوره و مددکاری اجتماعی و استقرار پایگاه های بسیج مردمی در زمین های خالی از مهم ترین راهکارهای مقابله با این کانون های جرم خیز است.

    کلیدواژگان: پهنه های جغرافیایی، کانون جرم خیز، سوءمصرف مواد مخدر، شهر جدید هشتگرد
  • ایرج دوستی*، کریم دوستی، حسین شعبانی صفحات 159-182
    زمینه و هدف

    فقدانی افراد، از عوامل زمینه ای زیادی تاثیر می پذیرد و پیامدهای منفی زیادی برای فرد و نظم اجتماعی جامعه دارد، از این رو این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر فقدانی افراد در شرق استان تهران و ارایه راهکارهای پیشگیری از آن انجام شده است.

    روش

    این تحقیق کاربردی و با روش توصیفی از نوع پیمایش انجام شده است. جامعه ی آماری؛ فرماندهان، مدیران و کارشناسان فرماندهی انتظامی ویژه شرق استان تهران که در خصوص فقدانی افراد، تجربه و دانش کافی دارند، تشکیل می دهد. تعداد حجم نمونه 260 نفر است و از روش نمونه گیری تصادفی ساده از طریق پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات گردآوری شده است. از روش صوری و مشاوره با صاحب نظران و مدیران پلیس روایی ابزار تحقیق و با استفاده از آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها:

    آزمون رگرسیون ساده، نشان داد؛ عوامل جنایی با مقدار «بتا» (0.497)، عوامل اقتصادی با مقدار «بتا» (0.372)، عوامل حادثه ای با مقدار «بتا» (0.347)، عوامل فردی با مقدار «بتا» (0.338) عوامل اجتماعی با مقدار «بتا» (0.300) به ترتیب بر فقدانی افراد تاثیر داشته اند. اما با آزمون مدل نظری پژوهش با استفاده از رگرسیون چند متغیره که در آن تاثیر همه عوامل باهم بر متغیر وابسته مورد آزمون قرار گرفت؛ مشخص شد عوامل (اجتماعی، جنایی و فردی) بر فقدانی افراد تاثیر بالایی دارند و عوامل (اقتصادی و حادثه ای) با توجه به تاثیر پایین از مدل خارج شدند.

    نتیجه گیری:

    در آزمون رگرسیون ساده؛ همه عوامل رابطه مستقیم و مثبت با فقدانی افراد دارند، یعنی با کاهش شرایط برای ایجاد این عوامل، فقدانی افراد، کاهش و با افزایش شرایط برای ایجاد این عوامل، فقدانی افراد افزایش می یابد. اما در آزمون مدل پژوهش، عوامل اجتماعی، جنایی و فردی دارای تاثیر معنی دار بر فقدانی افراد هستند.

    کلیدواژگان: فقدانی افراد، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل فردی، عوامل جنایی و عوامل حادثه ای
  • علی جهانگیرپور*، هادی فدایی صفحات 183-211
    زمینه و هدف

    تصویربرداری ماهواره ای به دلیل قابلیت بالا در کاهش هزینه های موردنیاز، نداشتن خطر جانی و پایش زمانی منظم و مستمر پدیده زمینی مورد نظر به طور گسترده مورد توجه واقع شده و نتایج قابل قبولی نیز ارایه داده است که هدف این تحقیق نیز شناسایی و کشف مزارع کشت خشخاش با استفاده از بازتاب طیفی تصاویر ماهواره ای و اطلاعات زمینی مناطق کشت شده است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و با رویکرد اکتشافی انجام شده است. در این تحقیق، تصاویر ماهواره لندست8 (با توان تفکیک متوسط) مربوط به جغرافیای مورد مطالعه در سه تاریخ متفاوت (3 اسفند 1397، 18 اسفند 1397و 5 فروردین 1398) و با نظر کارشناسان اخذ و پیش پردازش های اولیه آن ها انجام گرفت و برای تمام پدیده های زمینی، بازتاب طیفی تهیه شد و با استفاده از این اطلاعات و روش طبقه بندی نظارت شده، نقشه طبقه بندی تهیه و نتایج آن با مشاهدات زمینی (نقاط گوگل ارث) ارزیابی و شاخص های پوشش گیاهی برای تمام پدیده های زمینی استخراج شد.

    یافته ها: 

    صحت نقشه طبقه بندی شده از روی تصاویر ماهواره لندست8 با طبقات پوشش زمینی با صحت کلی کاربر 46/87% و صحت کلی نقشه تولید شده 02/88% به دست آمد. شاخص تفاضل نرمال پوشش گیاهی، برای زمین کشاورزی، زمین غیر کشاورزی، مناطق آبی، جاده، رودخانه و مزارع خشخاش به ترتیب در تصویر اول 47/0، 39/0، 75/0-،10/0-، 08/0- و 20/0، در تصویر دوم 49/0، 38/0، 74/0-، 10/0-، 12/0- و 23/0و در تصویر سوم 50/0، 42/0، 71/0-، 04/0-، 11/0- و 34/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     داده های حاصل از سنجش از دور و پیشرفت فناوری و دانش موجود، توانایی تفکیک عارضه ها و پدیده های مختلف کشاورزی از جمله سطح، نوع و الگوهای زمانی و مکانی کشت را دارد و می تواند به نحو موثری در شناسایی و کشف مزارع خشخاش مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، مزارع کشت، خشخاش، بازتاب طیفی، شاخص های پوشش گیاهی
|
  • Majid Karimi *, Ali Mohammad Ahmadvand, AliReza Jazini, Ashab HabbibZadeh Pages 9-30
    Background and aim

    Nowadays drug trafficking and its relating crimes have been known as an organized crime and has been created as a main problem for most countries of the world. This study was to identify the dimensions and components of crime detection strategies in organized drug crimes so as to improve the current situation.

    Research methodology

    The present study is applied in terms of purpose and data type a qualitative research and in terms of research method, Thematic analysis. Participants in this study, based on the rule and principle of theoretical saturation, included 22 experts who were available in the field of organized crime, crime detection strategies that selected by purposive and theoretical sampling. Data collection tool is a semi-structured interview and to ensure the validity of the assessment tool, in addition, it was used the content validity and face validity that was based on the data using MAXQDA software, in three stages of open, axial and selective coding, analysis and analyzed. Data validation was done by descriptive and verifiable methods by participants.

    Findings

    Based on the research findings, five specific strategies were examined respectively as follow: structure strategies and drug possess, control and fighting (National), intra -organizational interactions (National environment), extra -organizational interactions (International) and strengthen manpower which were determined as 110components.

    Conclusion

    The most important results of these strategies include; Strengthen police structure, increase operational budget, The Dominance of Intelligence, intelligence and remote sensing, strengthen police and border diplomacy, plan overseas operations, establish special anti-narcotics judicial complexes, enhance the effectiveness of surveillance and control measures, strengthen Education and preventive measures, etc.

    Keywords: Strategy, Crime Detection, Organized crime, drug addiction
  • Azam Hadi Khameneh *, Seyed Abdolmajid Bahreyniyan, Khadijeh Abolmaali Hoseini Pages 31-55
    Background and Aim

    Criminogenic Cognitions have weakened the relationship between moral standards and personal behavior and they emphasize criminal attitudes as the main reasons in the occurrence and maintenance of criminal behavior. The purpose of this study is to identify Criminogenic Cognitions in cybercriminals.

    Research Methodology

    The current study has been implemented in terms of data collection a qualitative research with a pluralistic approach and in terms of research method using Grounded Theory. Statistical population of the study consisted of cybercriminals who arrested by Tehran cyber police in 2017 and 2018 and 23 persons of them were selected by targeted sampling. The main research data collection tools were the semi-structured interviews and the revised form of McAdams, which continued till theoretical saturation, then data was implemented and extracted so as to draw the developed conceptual model. At first those researches which have been done toward criminogenic cognitions and theories are utilized as a source of data then, identified criminogenic cognition components are used for drawing the default conceptual model. In order to develop conceptual model of criminogenic cognitions relating to cybercriminals, it was used narrative analysis with a pluralistic approach.

    Findings

    The findings showed that criminal psychological cognitions (including obsessive-compulsive personality, anxiety, mood, sex and aggression); Individual criminal cognitions (including coping styles, identity styles, schemas, defense mechanisms, etc.), interpersonal and environmental cognitions of the crime (including functional disorders of family, communication with friends, opposite sex, Couples' conflicts and problems with education and school) and finally social-criminal cognitions in cybercriminals are observed.

    Conclusion

    criminogenic cognitions lead to the formation of attitudes, beliefs and norms in cybercriminals and creation of psychological and personal characteristics affect the motivation (intent of criminal behavior) and committing cybercrimes by criminals. Therefore, it is suggested that due to the nature and characteristics of cyberspace, in spite of identifying techniques and characteristics of cybercriminals, preventative measures will be done by Cyber Police.

    Keywords: Criminal Cognitions, Cybercriminals, psychological cognitions, individual cognitions, Social Cognitions- Crime
  • Seyed Khalil Seyed Alipour *, Maryam Eshghi Pages 57-82
    Background and Aim

    As crimes are committed in the context of a society, therefore proper urban design based on architecture can be a preventative measure for committing crimes. This study is to identify the analyzing of environmental factors effect on urban crimes for creating a safe space in accordance with SWOT model and have been implemented in Emam Khomeini square.

    Research methodology: 

    The current study is applied in terms of research method Analytical Method based on SWOT model. data collection tool is a questionnaire and the statistical population includes of 30 persons who have been selected among present and former urban managers and researchers, experts of urban affairs, they have evaluated internal and external factors of urban situation in 4 dimensions consist of land use, movement and access, physical and urban landscape.

    Findings

    In urban physical system, the most important weakness is related to density factor gained the score of 0.2, the most important strength is for the factor of existence of spatial sets, centers and spaces (old squares and streets) and its score  is 0.664, the most important opportunity belongs to the factor of reconstructing main and historical configuration and hidden values of exclusive buildings and its  score is 0.664, and the most important threat evaluated as the lack of  restoration of historical buildings which gained the score of 0.166.

    Conclusion

    According to the results of the present research, the most significant sub-criteria are spatial configuration, blocking arrangement, land fragmentation erosion. therefore, ambient light, various uses and increasing the quality of the road network are effective elements which reducing the rate of urban crime in the study area.

    Keywords: Urban crimes, environmental factors, Safe, secure Space, Imam Khomeini Square
  • Sajad Mokhtar Nia *, Farhad Alahverdi Meigonni, Mahdi Esmaeli Pages 83-110
    Background and Aim

    Anti-narcotics criminal policy is confronted with conflict of discourses such as zero tolerance, mitigation which aforementioned issues have suggested different methods in order to combat with drugs. The purpose of this paper is to review, conflict between discourses of legislator and Police measures against drugs.

    Research Methodology

    The present research is applied in terms of purpose functional, in terms of implementation method, analytical and in terms of data collection, documentary in which information related to books, laws, dissertations, articles and Internet resources have been collected and examined.

    Findings

    Legislative criminal policy, which is the main base of the fight against crimes, has not been sufficiently coherent with regard to drug abuse, and it has been caused police measures implemented in various missions to collect high risk addicts and drug dealers to be less successful. Incoherence and conflict of discourses are also due to the multiplicity of legislative authorities related to counter-narcotics, traditionalism and lack of expertise and the application of political considerations in law-making.

    Conclusion

    According to the conflict of discourses in the fight against drugs, by defining a coherent criminal policy for the law enforcement force, police should act immediately upon encountering any types of drug-related crimes and do not wait for committing a crime in connection with drugs, in high crime areas must be treated decisively with any minor violations that later lead to drug crimes.

    Keywords: Conflict of discourses, legislator, Police, Criminal Policy, Drugs
  • Qhadir Bakhshi Jaqgnab *, Morad Abbasi Pages 111-131
    Background and Aim

    This paper attempts to show the relation of fluctuations in macroeconomic indicators and robbery based on formal announcement of the country, and also evaluates the influences of relating independent variables.

    Research Methodology

    The present research is applied in terms of purpose functional, in terms of implementation method, quantitative analysis which has been used longitudinal-comparative approach and analysis have been performed in two levels of descriptive and explanatory. Theoretical model of research and secondary analysis of data related to the I.R of Iran Statistics Center regarding robbery has been experimented as a dependent variable and macro and important economic indicators (unemployment, inflation and economic growth) as independent variables of research in a period of 7 years (from 2009 to 2015).

    Findings

    Based on the research findings, the correlation coefficient between robbery and variables (inflation rate, unemployment rate and economic growth) is evaluated 0.757. The ratio of the robbery variance which determined by aforementioned variables is equal to 0.573, and according to significance level, it is said that independent variables are able to explain some of the changes of the robbery variable.

    Conclusion

    it can be concluded that the independent variables are effective factors on robbery, namely the effect of variables (inflation and unemployment) on robbery are directly and the relationship between economic growth and robbery has been reversed. It is suggested that policymakers try to find the origins of increasing robbery in order to reduce robbery-related crimes.

    Keywords: Robbery, unemployment, inflation rate, economic growth, Crime
  • Hafez Mahdnejad *, Alireza Bozorgvar, Zahra Tamjidi Pages 133-158
    Background and Aim

    Drug-related issues as a crime, affect the security of the communities, but all the urban parts are not equally influenced by these crimes. Therefore, the Purpose of the present paper is to determine the drug-related high crime areas and analysis of factors influencing on their formation in the Hashtgerd as a new city.

    Research Methodology

    The current essay is applied in terms of purpose functional, in terms of implementation method, analytical. The statistical population includes jurisdiction of the new city of Hashtgerd. Sample has been calculated 400 persons based on Cochran's formula. For determining high crime areas, standard deviation ellipse and the center of mean, nearest neighbor index, kernel density have been used, meanwhile, for calculating the relation between variables Chi-square and Spearman tests have been applied. Data analysis was performed by SPSS, GIS and Crime Analysis software.

    Findings

    Center of mean of drug-related crimes is located near phase 7. The standard deviation ellipse is located along the east-west of the city. Z score of these crimes confirm that the clustering (-9.008200). According to the results of Chi-square test, there is a positive relation between economic, physical, social and cultural indicators and it leads to a formation of geographical areas related to drugs. In addition, chi-square values are equal to 6.15, 6.52, 4.45 and 3.47, respectively.

    Conclusion

    Based on the results of Spearman correlation coefficient, all four physical, economic, social and cultural indicators have a positive effect on the formation of geographical areas of drugs in the new city of Hashtgerd. thus, the following solutions are proposed: using smart technologies and the location of police centers in phases 4 and 7, the establishment of counseling and social work centers, Basij bases in vacant areas of the city.

    Keywords: geographical areas, Drug abuse, high crime areas, Hashtgerd New Town
  • iraj dosti *, karim dosti, hosain shabani Pages 159-182
    Purpose

    The reasons for persons going missing are many and varied and missing persons have negative consequences of social order. Hence, the purpose of this study is to examine the causes and factors leading to individuals’ missing within the eastern part of Tehran and offer preventive approaches.

    Methodology

    this is a practical research carried out by descriptive survey method. The statistical population consists of the commanders, managers and practitioners of east Tehran disciplinary command that are knowable and experienced on the subject of missing people. The sample size is 260 individual chosen through random sampling method and the information is gathered through a researcher-made questionnaire. The reliability of the research instrument was calculated by Cronbach’s alpha and the validity of the research instrument was found through consultation with experts and police executives.

    Findings

    according to the regression test, the following factors with their respective beta value had an effect on the missing of individuals: the criminal factors (.497), the economic factors (.372), accidental factors (.347), personal factors (.338), and social factors (.300). However, the results of multiple regression analysis which used to test the theoretical model of the study indicate that the social, criminal and individual factors have the most effect on the missing of people and the economic and accidental factors, due to their minor effect, were exclude from the model.

    Conclusion

    based on simple regression analysis, all the factors have a direct and positive relationship with the missing of people, which means that the missing of people decrease by decreasing the circumstances for these factors and vice versa. However, based on the theoretical model test, social, criminal and individual factors have the most effect on the missing of people.

    Keywords: the missing of people, the criminal factors, the economic factors, accidental factors, personal factors
  • Ali Jahangirpour *, Hadi Fadaei Pages 183-211
    Background and Aim

    Satellite imaging has been widely considered due to its high ability to reduce the required costs, no risk of death and regular and continuous monitoring of the desired terrestrial phenomenon and has provided acceptable results. The purpose of this study is to identify and explore farms. Poppy cultivation is done using spectral reflections of satellite images and terrestrial information of cultivated areas.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and with an exploratory approach. In this research, Landsat 8 satellite images (with average resolution) related to the studied geography on three different dates (March 24, 2016, March 9, 2016 and April 26, 2017) and with the opinion of experts, their initial predictions and predictions were made for all terrestrial phenomena. Spectral reflectance was prepared and using this information and supervised classification method, a classification map was prepared and its results were evaluated by terrestrial observations (google earth points) and vegetation indices for all terrestrial phenomena were extracted.

    Results

    The accuracy of the classified map was obtained from Landsat 8 satellite images with ground cover floors with 87.46% overall user accuracy and 88.02% overall map accuracy. Normal vegetation difference index for agricultural land, non-agricultural land, irrigated areas, roads, rivers and poppy fields in the first picture, respectively 0.47, 0.39, -0.75, -0.10, -0.08 And 0.20, in the second image 0.49, 0.38, -0.74, -0.10, -0.12 and 0.23 and in the third image 0.50, 0.42, -0.71, -0.04, -0.11 and 0.34 were obtained.

    Conclusion

    The data obtained from remote sensing and the advancement of existing technology and knowledge, have the ability to differentiate various agricultural complications and phenomena, including the level, type and temporal and spatial patterns of cultivation and can be used effectively in identifying and discovering poppy fields.

    Keywords: satellite imagery, farms, poppy, spectral reflectance, vegetation indices